Close

Strona 11 z 22 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 215

Wątek: DX vs FX

Domyślnie

Panowie, przystopujcie. Temat jest o FX vs DX, a nie o nauce fotografowania oraz kto i jak może zarabiać na zdjęciach...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rabijki Zobacz posta
    chyba u siebie
    X-T10, XF35, XF18-55, MK320

Domyślnie

cytat nieaktualny
    zmien plis

przemo
    przeciez napisalem ze to OT
    nie wiem po co to ciagnac dalej
    olo
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

gdyby wiecej czasu wiekszosc uzytkownikow sprzetu cyfrowego poswiecila na nauke a nie na onanizm i zmiane klamotow bo sie nowy pojawil to z pewnoscia zyskalyby na tym zdjecia.
    Ale masz problem z jakością cudzych zdjęć ja mam problem tylko ze swoimi jakbym się jeszcze cudzymi przejmował to faktycznie idzie zwariować
    --
    pk

Domyślnie

alez ja nie ma problemu z cudzymi zdjeciami, z wlasnymi czasem tak. prawde mowiac coraz czesciej - niestety.
    wstecz pisalismy o swiadomosci fotograficznej i wyszly z tego wnioski luzne.
    h2o, jacek, ja pisalismy troche na takie tam tematy wynikajace z pytania dx czy fx i wyszly pewne wnioski. nie byly zaczepne a raczej wyjasniajace.
    ot wszystko. reszta jest raczej wynikiem przyslowia: uderz w stol a nozyce sie odezwa.

pozdro
    olo

Domyślnie

...reszta jest raczej wynikiem przyslowia: uderz w stol a nozyce sie odezwa.

pozdro
    olo
    Potwierdzam. Zareagowałeś natychmiast.

EOT
    X-T10, XF35, XF18-55, MK320

Domyślnie

marekm
    ja juz napisalem
    masz cos do powiedzenia w temacie to napisz
    niemerytoryczny, zaczepliwy belkot zostaw dla siebie.
    olo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zolty Zobacz posta
    Zenitem 11 + koreks+ powiększalnik Krokus + kuwety + łazienka okupowana w nocy....

Acha - do tego jeszcze młody wiek i zapał: bez tego ani rusz
    Heh wszystko jak powyzej, z tym ze zamiast Zenitha 11 byla Practica MTL 50 z fajnymi diodkami swiatlomierza i wiecznie sie psujaca dzwigienka naciagu filmu! Z lazienki wychodzilem o k 3 nad ranem a potem zdjecia z imprezy na auli licealnej rozchodzily sie jak cieple bulki! ech milo powspominac!

pozdrawiam

Domyślnie

[QUOTE]
    nie chodzi o rezygnacje, nie da sie bo czas nie ten.
    chodzi o swiadomosc, ktorej w 95 proc uzytkownikow nie ma.
    wielu wydaje sie ze swiat zaczal sie od d300.
    za namawianie do spróbowania negatywu czy slajdu wywalili mnie z forum olympusa z komenatrzem "troll" A teraz wyjaśnię. To forum powstało nie dlatego, że Olympus ma swojej historii zapisane OMy , Zuiko czy XA. To forum powstało kiedy pojawiły się pierwsze lustrzanki cyfrowe tej firmy. A kiedy wrzuciłem fotkę na powitanie, moje gołe dziecko szarpiące pasek od Olka to zaczęli oceniać jego walory techniczne i art. No comnets.

do konca zycia zapamietam wypowiedz na tym forum jednej z uzytkowniczek o tresci mniej wiecej:
    tych zdjec cz-b na twojej stronie to chyba nie zrobiles nikonem d300 bo szum masz jakis taki duzy.
    nie przyszlo jej nawet do glowy ze fotografowalo sie zanim powstala cyfra, ze w polsce kiedys byl hl i sie go forsowalo, ze ziarno bywa srodkiem wyrazu a nie bledem itd itd.
    kiedyś parka przy mnie w empiku oglądała zdjęcia w albumie i nagle usłyszałem "o, zobacz jakie stare - czrno-białe"

gdyby uslyszala o 4x5' to by myslala ze to rozmiar wibratora. niestety swiadomosc istnienia czegos wiecej niz fx jest niewielka. to po prostu jedyna dzis slusznie wielkosc ktora niestety jest ciagle malenka.
    fajnie by bylo gdyby ludzie bioracy sie za fotografowanie najpierw czytali ksiazki, uczyli sie, a na koncu przesiadali na cyfre i pisali bzdury. niefajnie jest gdy fotografia polega na tym ze kupuje sie cyfre najdrozsza na jaka mnie stac i wiedze czrpie sie z internetu, loguje na forum i po tygodniu mania pyta jak moge zarobic.
    fotografia to nie umiejetnosc naciskania spustu bo wtedy byla by atrakcja w zoo. daj malpie cyfre i cos tam pstryknie. warto by bylo czasem o tym pomyslec.
    w moich wywodach napisałem, opisałem to o czym piszesz. Nic się nie zmieniło, bo jak się pokazały lustrzanki to ludzie ze średniego formatu (mp. AMI) uciekli do Smien i Zenitów. Kilku zapaleńców zostało przy Startach i Łomo. Jak wszedł kolor, to było to samo. Domowe ciemnie zaczęły wymierać na korzyść minilabów, gdzie dobrego laboranta do dziś trzeba szukać ze świecą. Kiedy pojawiła się cyfra ku uciesze fotoreporterów szybko znalazła się pod strzechą i nikomu nie przeszkadzało, że obraz jest fatalny. Ale jak miało przeszkadzać, kiedy ja widziałem na własne oczy u znajomych album zrobiony Sony-Ericssonem!!! Te foty były jakościowo jak z kiepskiego labu na tanim filmie ale im to w zupełności wystarczało. Ten sam kolega robił kiedyś BW i jak każdy miał kiedyś ciemnie! O tym też już była mowa, prawda? Więc się powtórzę - cyfra niczego nie zmieniła. Jest jak było. O ile dobrze pamiętam, jedno z praw Murphiego brzmi: "suma inteligencji na świecie jest stała, a liczba ludności stale rośnie"

ale zawsze dobrze ze choc jeden czy dwoch sie znajdzie ktorzy wiedza jak wyglada stykowka z lf, skan i wydruk. wtedy jest nadzieja ze jak sie wejdzie na forum to niekoniecznie zasnie sie przy klawiaturze czytajac onanistyczne teksty nad wypasionymi puchami, obiektywami w plastikowej obudowie i psujacej sie elektronice.
    oczywiscie pisze to ze swiadomoscia przynaleznosci do totalnej mniejszosci - cos jakbym nosil czerwona torebke
    nie chce nikogo obrażać, ale na forum znajdujesz głównie takie teksty. jak chcesz inne to kup jakąś prasę, magazyn foto gdzie nie mówi się o megapixelach czy, utkwił mi w pamięci tytuł artykułu z chyba fotokuriera "dlaczego nie warto kasować zdjęć?" Nie napisze to co sobie pomyślałem o IQ autora ale pismem cisnąłem w półkę. A co do plastikowych obiektywów to moja nowa 50tka NIKKORA 1.4 jest właśnie plastikowa i MADE IN CHINA... Wracając do forum to czy ktoś z Was widział na jakimś forum Wieteskę, Kobuszewskiego czy Żaka np? No właśnie, oni wiedzą, że tu fotografii nie ma. Ja już coś lukają to zasoby agencji fotograficznych, a jak mają dylemat czy problem to dzwonią gdzie trzeba I to jest sedno sprawy, można uzyskać w sieci wiele informacji ale trzeba umieć je przesiać w swojej głowie. Internet jest świetnym medium ale do celów biznesowych (bynajmniej dla mnie )
    Smiena Symbol

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zielin Zobacz posta
    onanizm sprzętowy to chyba bardzo rzecz wynikająca z tego że każdy facet jest trochę małym chłopcem którego rajcują mniej lub bardziej gadżety. Nie mówcie że nie oglądacie sobie czasem jakiś super sportowych samochodów z maślanymi oczami?
    onanizm to jedno ale trzeba mieć prawdziwe jaja, żeby iść w plener z 4x5" i zapasem 10 kaset filmu Dosłownie 10 klatek.

To miał być żart ale dopowiem więcej. Ludzie, którzy tak fotografują często wracają bez żadnego ujęcia, bo nie znaleźli nic co było by warte rozłożenia sprzętu i zrobienia pstryk. A jak już zrobią te zdjęcie to patrzą na nie latami lub latami takie zdjęcie zdobi okładkę niejednej książki czy kalendarza. Mam takiego znajomego, gość ok. 60tki. Mieszka w małym miasteczku i robi w gumie. Nie dlatego, że zauroczył go Dederko ale dlatego, ze jak zaczynał to nie było go stać na wypasiony średni format. Więc znalazł gumę - jako środek wyrazu a tu jakość optyki nie ma żadnego znaczenia. Pokazywał mi też zdjęcia ze stanów, Wielki Kanion i te wszystkie inne miejsca o których marzę. Do tego sam je wywołał (kolor pod powiększalnikiem). Zdjęcia oczywiście robi Canonem, przy użyciu eLek. Szczęka mi opadła jak oglądałem te fotki (24x30 lub 30x40 ) Ale co tu jest ważne, opowiadał mi o pasjonatach ze stanów, którzy śladami Ansela Adamsa fotografują Wielki Kanion i parki narodowe używając właśnie 4x5" i 8x10". Stoją w 40-50st. upale pod czarną szmatą i kadrują! Ludzie potrafią czekać dwa dni wokół jakiegoś gejzera i czekać aż wystrzeli. Każdy ma swoje miejsce oznaczone kołeczkami i tak sobie siedzą z kamerkami 4x5". A ja sobie byłem kiedyś na morzem we wrześniu, czekałem na kadr. Pusta plaża, zagęszczenie luda 1 sztuka na kilometr ale koleś z Nikonem musiał przejść mi pod nosem, zdeptać plażę do ujęcia, strzelić fote jakiejś mewie.... ech...
    Smiena Symbol

Strona 11 z 22 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów