Close

Strona 12 z 22 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 215

Wątek: DX vs FX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fushiro Zobacz posta
    Pytanie tylko skąd adepci fotografii mają tą świadomość wziąć? Szkoła? Nie każdy zaczyna fotografować w młodym wieku. Ostatnio poznałem w pracy pannę, która ukończyła Technikum Fotograficzne. Pomyślałem sobie: Super, będzie z kim porozmawiać. Nie porozmawialiśmy sobie jednak długo, bo ona nie była zbyt zainteresowana i okazało się, że o niektórych aspektach fotografii (w tym o średnim formacie i jego zastosowaniu, którego nawet nie widziałem na oczy) wiem więcej. Jak ktoś nie chce się nauczyć, to się nie nauczy.
    Nie możesz tak na to patrzeć, bo to błąd. Fotografem nie zostaje się z zawodu a z zamiłowania. W takich szkołach kształciło się fotografów (techników fotografów) tak samo jak hutników, maszynistów, górników, lekarzy czy tkaczy. Szkoła przekazywała wiedzę teoretyczną i praktyczną do wykonywania konkretnego zawodu. Zauważ, że większość znanych fotografów to fotoamatorzy*, mają swoje biznesy lub pracę z której się utrzymują. Ale to już pisałem, powtórzę. Fotoamator to człowiek pasjonujący się szukający odpowiedzi czy sposobu wyrazu albo dokumentalista. Kowalski z D3 to osoba posiadająca aparat tak samo jak telewizor, a jak wiadomo nie każdy jest w stanie czy chce wykorzystać wszystkie możliwości swojego TV Problem w tym, że Kowalski uznaje się za fotoamatora i w połączeniu z Internetem staje się opiniotwórczy. I to jest ten minus netu A fotograf zawodowy po prostu skończył szkołę w tym kierunku Choć w realu od fotoamatora do zawodowca cienka już granica. Dużo ludzi jednak rezygnuje z zarobkowania aparatem, bo nie są w stanie dostarczyć takiego gówna jakiego wymaga zleceniodawca. Więc jak wyżej było, mają swoje biznesy, pracę i robią zdjęcia dla siebie. Może kiedyś, który wygra jakiś konkurs międzynarodowy (na polskie nie liczcie) i stanie się sławny. Wtedy będzie mógł zarabiać, sam dyktować stawki i co jak będzie zrobione, a nie jak widzi to zleceniodawca
    Smiena Symbol

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aberrator Zobacz posta
    Heh wszystko jak powyzej, z tym ze zamiast Zenitha 11 byla Practica MTL 50 z fajnymi diodkami swiatlomierza i wiecznie sie psujaca dzwigienka naciagu filmu! Z lazienki wychodzilem o k 3 nad ranem a potem zdjecia z imprezy na auli licealnej rozchodzily sie jak cieple bulki! ech milo powspominac!
    na takich samych zdjęciach zarabiałem więcej niż moi rodzice razem wzięci Ale jednego nie rozumiem. Wszyscy wchodziliście do łazienki w nocy? A jak o 6-7 rano. Na obiad kończyłem mokrą robotę i do 22-23 suszyłem, obcinałem, paczkowałem i robiłem podliczenia Przecież jak trzeba coś ocenić, to nie da się tego zrobić pod żarówką. Potrzebne jest światło słoneczne!
    Smiena Symbol

Domyślnie

Tylko nie każdy był w takiej komfortowej sytuacji, że miał ciemnię z prawdziwego zdarzenia... ba... ja cały czas mam w kuchni. A żeby tam się rozstawić trzeba poczekać do wieczora/nocy.
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

...i tak gwoli wyjaśnienia. Zauważyłem walenie w stół, bo wątek dotyczy FX/DX, a luźna dyskusja sprowadziła go do poziomu świadomego wyboru z przykładami. Wobec tego napiszę streszczenie.

Nie ma idealnego aparatu, obiektywu i nie ma złego aparatu i obiektywu. Trzeba umieć wybrać sprzęt adekwatny do swoich potrzeb i umiejętności. Nie należy tego mylić z zasobnością portfela czy zdolnością kredytową Ważne jest aby wybrać świadomie, a jak świadomość mamy żadną to taki, który nam się podoba czy dobrze leży w ręku albo po prostu pasuje nam kolorystycznie.

Nie ma idealnego aparatu, bo takiego jeszcze nie wyprodukowano i raczej to nie nastąpi. Idealne oznacza = idealnie pokrywające się z czyimiś potrzebami. Dla jednej osoby idealny będzie Zenit, dla drugiej D3 a dla trzeciej Coolpix.

Nie ma też idealnego szkła. Jest możliwość wyprodukowania takiego ale będzie miało kilka wad. Jak to wad? A no wad! Po pierwsze będzie tak duże, że nikt nie będzie w stanie go nosić, po drugie będzie kosztowało takie pieniądze, że będzie sobie mogło pozwolić na nie tylko kilka osób na świecie

IDEALNE rzeczy robi tylko natura. Człowiek podpatruje ją, próbuje kopiować, zapożyczać ale MY wszyscy zawsze wybieramy pomiędzy większym, a mniejszym złem. Innego wyboru nie mamy. Więc zanim wydacie swoje pieniążki na idealny aparat czy samochód albo żonę(!) - radzę się dobrze zastanowić

PS. Osobiście ubolewam z powodu cyfry ale tylko dlatego, że coraz mniejsze jest zapotrzebowanie na filmy i nieliczne firmy stać na utrzymanie produkcji. Nie ma AGFY MMC, nie ma już Kodaka 100T (akurat go nie znam i mi to lata) ale nie pojawiła się w hurtowni FUJI Astia i ta wiadomość postawiła mi wszystkie włosy na ciele. Mam nadzieję, że jeszcze będzie i jak już to kupię więcej niż potrzebuję...
    Ostatnio edytowane przez h2o ; 20-12-2008 o 21:52
    Smiena Symbol

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mpwt Zobacz posta
    Tylko nie każdy był w takiej komfortowej sytuacji, że miał ciemnię z prawdziwego zdarzenia... ba... ja cały czas mam w kuchni. A żeby tam się rozstawić trzeba poczekać do wieczora/nocy.
    to jesteś farciarz, bo ja teraz tylko mogę wywołać filmy...
    Smiena Symbol

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez h2o Zobacz posta
    to jesteś farciarz, bo ja teraz tylko mogę wywołać filmy...
    A niby to dlaczego?

Ja gaszę światło w mieszkaniu, zasłaniam okno w kuchni, kuwety rozstawiam na blacie i jedziemy.
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

A niby to dlaczego?

Ja gaszę światło w mieszkaniu, zasłaniam okno w kuchni, kuwety rozstawiam na blacie i jedziemy.
    ale ja nie mam drzwi do kuchni A jak robię już te odbitki dla siebie, to praca nad jedną zajmuje mi 2-4h. Do tego potrzebuje suszarki bądź kuchenki mikrofalowej i światła słonecznego. Dopiero po takim czasie mam dobraną gradację lub splitgrading, ekspozycję. Tak, to mogę coś tam zrobić, np. styki.
    Smiena Symbol

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez h2o Zobacz posta
    ale ja nie mam drzwi do kuchni
    Ja też... a co do reszty... ja jestem ten co zdjęcia mewom robi...

Domyślnie

Ja też... a co do reszty... ja jestem ten co zdjęcia mewom robi...
    w tej chwili robię to samo i doceniam zalety średniego formatu - jest mniej do odrzucenia a jak się nic nie da to zostaje tylko 12 Choć bywam ostry i z rolki slajdu potrafię zostawić 3 zdjęcia. Przeciętnie 10 klatek Z cyfry (pentaxa) odsiałem 4800 zdjęć. Zostało (o zgrozo) 1300 Z tego powiedziałem żonie - max 50 na papier, reszta na CD jak chce
    Smiena Symbol

Domyślnie

h2o
    dlaczego ty w poznaniu mieszkasz k....?
    mialbym z kim pogadac w katowicach a tak...
    olo
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Strona 12 z 22 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów