Close

Strona 11 z 31 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 303

Wątek: D90 czy D300

Domyślnie

Witam,

Podobnie jak wiele osób z tego tematu stoję przed rozterką D90/D300 . 9 stron mam już za sobą i co nie co mi rozjaśniły. Skłaniam się ku D300 traktując zakup bardziej długoterminowo.

Mam w zasadzie dwa pytania - poprzednio używałem Canona G3 i Nikona D70. Używam ich głównie do robienia zdjęć rosnącym dzieciom i czasami zdarza się, że w ważnych chwilach w przedszkolu/ZOO/etc jest tylko moja Żona i to ona cyka im zdjęcia. Udało mi się ją nauczyć choć tyle, że robiąc zdjęcie portretowe dzieciom przesuwa kółko na 'portret', robiąc biegające dziecko na 'sport', w gorszych warunkach przesuwa... itd . Mam pytanie czy w D300 będę mógł zdefiniować Jej podobne programy tematyczne? Rozumiem, ze jeśli tak, to dostęp do nich będzie przez menu, ale czy nie będzie to jakoś specjalnie skomplikowane? Niestety stawia mi sprawę na ostrzu noża...

Drugie pytanie - czy AF D90ki rzeczywiście zgodnie z optycznymi tak mocno odbiega od D300/D200/50d? Kupię najprawdopodobniej szkło spoza systemu (Sigmę 50-150/2. więc słabszy AF może mnie zaboleć mocniej.

Pzdr,
    MM
    Ostatnio edytowane przez pebees ; 15-12-2008 o 16:29 Powód: poprawka 'ortografa' - 'rosterką' -> 'rozterką'

Witusch
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MagMa Zobacz posta
    Kupię najprawdopodobniej szkło spoza systemu (Sigmę 50-150/2. więc słabszy AF może mnie zaboleć mocniej.

Pzdr,
    MM
    Moglbys, to sprecyzowac? Jesli dobrze zrozumialem, to obawiasz sie, ze Sigma 50-150/2.8 ma powolny AF? Nic bardziej blednego, HSM tej Sigmy jest bardzo szybki i celny. Po drugie, to chyba nie ma odpowiednika Nikona. Co do D90, sam przechodzilem ten dylemat - wybralem D300, ale jesli nie obawiasz sie ff/bf w obiektywach i nie fotografujesz w skrajnych warunkach pogodowo - terenowych, to D90 bedzie rownie dobrym wyborem. AF w D90 nie jest az taki zly, widzialem bardzo udana serie zdjec z meczu koszykowki (ISO 1600 - 3200) wszystkie byly ostre i bardzo udane.

Domyślnie

hmm.. jeśli Cię stać na D300 to nawet sie nie zastanawiaj, jest to aparat o klasę wyżej niż D90 sugerować to mogą chodźby uszczelnienia bądź co bądź, lepsze niż w D90 [gdzie są dziury na mikrofon <hahaha>],klasa samego sprzetu, funkcjonalność, zapis na CF a nie na SD, bo o takich szczegółach jak 51 pkt. AF czy 100 % pokrycie w wizjerze nie wspomne :P

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Szakall1 Zobacz posta
    sugerować to mogą chodźby uszczelnienia bądź co bądź, lepsze niż w D90 [gdzie są dziury na mikrofon <hahaha>]
    A pochlap sobie wodą gniazdo kart pamięci w D300...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mikkay Zobacz posta
    no napewno wiecej by "zniosło" wody niz D90 ;>

Domyślnie

Ludzie nie dajcie sie zwariowac. Nie zapominajcie o wadze i rozmiarze - to tez wazne! Oczywiscie D300 w dobrych rekach bedzie lepszym narzedziem niz D90, ale z przedstawionej sytuacji wynika ze zalety D300 wzgledem D90 nie sa az tak istotne. No bo powiedzcie czy uszczelnienie korpusu ma znaczenie przy robieniu zdjec dzieciom lub zdjec w przedszkolu?

Dodatkowo D90 ma programy tematyczne o ktorych byla mowa i moga sie przydac

Witusch
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mikkay Zobacz posta
    Tylko po co?

Cytat Zamieszczone przez andrzej_suse10 Zobacz posta
    Ludzie nie dajcie sie zwariowac. Nie zapominajcie o wadze i rozmiarze - to tez wazne! Oczywiscie D300 w dobrych rekach bedzie lepszym narzedziem niz D90, ale z przedstawionej sytuacji wynika ze zalety D300 wzgledem D90 nie sa az tak istotne. No bo powiedzcie czy uszczelnienie korpusu ma znaczenie przy robieniu zdjec dzieciom lub zdjec w przedszkolu?

Rozmiar i waga, to akurat dla mnie plus dla D300, ciezsze/dluzsze szklo i d90 wymieka...Uszczelnienie korpusu moze nie ma znaczenia przy robieniu zdjec w przedszkolu, ale magnezowa obudowa moze miec znaczenie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Witusch Zobacz posta
    Moglbys, to sprecyzowac? Jesli dobrze zrozumialem, to obawiasz sie, ze Sigma 50-150/2.8 ma powolny AF? Nic bardziej blednego, HSM tej Sigmy jest bardzo szybki i celny. Po drugie, to chyba nie ma odpowiednika Nikona. Co do D90, sam przechodzilem ten dylemat - wybralem D300, ale jesli nie obawiasz sie ff/bf w obiektywach i nie fotografujesz w skrajnych warunkach pogodowo - terenowych, to D90 bedzie rownie dobrym wyborem. AF w D90 nie jest az taki zly, widzialem bardzo udana serie zdjec z meczu koszykowki (ISO 1600 - 3200) wszystkie byly ostre i bardzo udane.
    Wiem, ze HSM w tej Sigmie działa ok, z tego tez miedzy innymi powodu wybrałem akurat ją . Bardziej chodzi mi o to, że obiektywy ala Tamron czy Sigma poza swoimi zaletami (jasniejsze, tansze) czesto niestety gorzej wypadają pod względem AF niż Nikkory.
    Nie fotografuję w skrajnych warunkach, ale wieksze gabaryty, uszczelnienia, AF i kalibracja szkieł ciągną mnie - w końcu puszkę nie kupuję na rok, ale na 3-4 pewnie.

Cytat Zamieszczone przez andrzej_suse10;

Programy tematyczne byłyby ułatwieniem dla mojej Żony - stąd pytanie czy będę w stanie zdefiniować je jako custom/etc? Gabaryty nie są problemem - wspomniana Sigma nie jest mala, wiec wieksze body moze byc nawet plusem .

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Krapkowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Witusch Zobacz posta
    Kolega do którego wypowiedzi się odnosiłeś miał na myśli test Canona 50d który ukazał się na stronie Optyczne.pl Jest tam porównanie sprawności (odsetek nietrafionych zdjęć) autofokusa 50d z konkurentami między innymi z d300 i d90. D90 wypadł w tym zestawieniu zdecydowanie najgorzej. to było tak dla wyjaśnienia, a teraz moje pytanie. Czy obrazek który daje d90 w porównaniu do d300, przy wyższych ISO w niekorzystnych warunkach oświetleniowych jest taki sam? Wszak to różne matryce i oprogramowanie przetwarzające dane z matrycy też. Robił ktoś takowe porównanie? Pytam, bo po świętach zamierzam kupić jeden lub drugi korpus. Dla kolegów, którzy lubią bić pianę, napijać posty i pisać nie na temat od razu odpowiadam, że nie potrzebuję uszczelnień, większej szybkostrzelności, mniejszy korpus jest wręcz zaletą, bo tam gdzie robię zdjęcia mile jest widziana dyskrecja a przy okazji moje dłonie są trochę za małe na dużą puszką (miałem d200). Owa dyskrecja i brak dobrego światła zmusiły mnie też do przejścia na stałki N50 1.8, Sigma 30, N 85 1.8 i teraz drugie pytanie - czy z obiektywami ostrzonymi przez "śrubokręt" d90 faktycznie wypada dużo gorzej od d300 ?
    N.50 1.8D, N.85 1.8d, T.12-24, N.18-200VR, SB 800, mieszek, MF 55 PROB, T.17-50, Speedlite 55EX, 70-200 2.8L

Witusch
    Gość

Domyślnie

Wiem co kolega mial na mysli, ale napisal to w kontekscie Sigmy 50-150/2.8, tak jakby wlasnie ta Sigma miala mu jeszcze bardziej AF spowolnic/"zniedokladnic", a to nie jest prawda.

Cytat Zamieszczone przez MagMa Zobacz posta
    Drugie pytanie - czy AF D90ki rzeczywiście zgodnie z optycznymi tak mocno odbiega od D300/D200/50d? Kupię najprawdopodobniej szkło spoza systemu (Sigmę 50-150/2.8) więc słabszy AF może mnie zaboleć mocniej.

Pzdr,
    MM
    Co do Twojego pytania, wyglada na to, ze znasz na nie lepiej odpowiedz niz inni, wiec nie bede bil piany

Strona 11 z 31 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów