Myślalem nad kupnem tego, ale ogladajac kolejne foty, nie widze wiekszej roznicy... podobny efekt daje wysuwany kartonik z mojej sb800.
Szukaj
Myślalem nad kupnem tego, ale ogladajac kolejne foty, nie widze wiekszej roznicy... podobny efekt daje wysuwany kartonik z mojej sb800.
Zasada jest taka. Jesli ma być miękkie światło, to musi świecić duża powierzchnia. To coś jest małe, więc bezpośrednio nie da miękkiego światła. Dobrze, że rozprasza na boki i dzięki temu światło sie odbija - np od sufitu. Sufit to duża powierzchnia, która świeci - dlatego daje miękkie światło.
Reszta - to kwestia proporcji ile na nasz oswietlany motyw padło bezpośrednio z tej "mydelniczki", a ile z sufitu, bo tu się mieszają dwa "źródła" światła. Sufit jest słabszym źródłem - jest dalej od palnika lampy.
By mieć naprawdę miękkie światełko trzeba mieć coś na lampie co ma np 0,5 m kwadratowego powierzchni albo i więcej![]()
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Ja kupiłem za 150zł łącznie z kosztami przesyłki, więc nie żałuję,
Kupiłem toto za 40 złociszy z groszami tyle, że do SB-600 - nie wiem czy ma to duże znaczenie.
Jakiegoś nadzwyczajnego efektu po użyciu tego ustrojstwa nie widzę, natomiast jeżeli chodzi o zabieranie gdziekolwiek poza dom i owszem. Wielkie cholerstwo i nieporęczne.
Nikon
Ale mswilk za taka cene kupil oryginal, a Ty pewnie podrobke i jak za oryginal dal naprawde malo.
zastanawiam się czy z tymi oryginałami/podróbkami nie jest tak jak ze stofenem i innym zwykłym dyfuzorem - niektórzy różnicę widzą - ale tak na prawdę na zdjęciach jej nie widać (YETI) - ja nie widzę.
Ja mam jakąś podróbkę, chetnie porównał bym z oryginałem - w tych samych warunkach.
Póki co nie narzekam, uczę się tego ustrojstwa i muszę powiedzieć że w pewnych warunkach jest niezastąpione. A jak ktoś myśli że mu to "zaświeci" na cały kościół to delikatnie mówiąc z logiką u niego kiepsko.
ze mu bedzie swiecic na caly kosciol to pewnie malo kto liczy albo nikt nie liczy. jedynie potencjalni nabywcy mogli spodziewac sie powtarzalnosci wynikow oraz w miare rownomiernego naswietlania a zadnego z powyzszych to urzadzenie nie daje. kupilem, przetestowalem w "bojowych" warunkach i twierdze ze uzywalnosc jest b. ograniczona.
侍
Pewnie chodzi o coś takiego: http://allegro.pl/item496441152_dyfu...ielu_lamp.html.
Szczerze mówiąc to ten dyfuzor "nie powala", a jeśli miałbym wybierać pomiędzy fot: 22, a 23, to bardziej podchodzi mi ta bez dyfuzora (23).
Pewnie tak jak mówisz - trzeba się go "nauczyć", wiedzieć też w jakich sytuacjach użyć itp, itd...
Teścik przydatny: uświadamia pene rzeczy. Mnie, np. uświadomił, że nie kupiłbym go (amatorskie pstrykanie) za kwotę powyżej 100 zł - 5 dych to max.
Skontaktuj się z nami