Close

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 53

Domyślnie

Myślalem nad kupnem tego, ale ogladajac kolejne foty, nie widze wiekszej roznicy... podobny efekt daje wysuwany kartonik z mojej sb800.

Domyślnie

Zasada jest taka. Jesli ma być miękkie światło, to musi świecić duża powierzchnia. To coś jest małe, więc bezpośrednio nie da miękkiego światła. Dobrze, że rozprasza na boki i dzięki temu światło sie odbija - np od sufitu. Sufit to duża powierzchnia, która świeci - dlatego daje miękkie światło.
    Reszta - to kwestia proporcji ile na nasz oswietlany motyw padło bezpośrednio z tej "mydelniczki", a ile z sufitu, bo tu się mieszają dwa "źródła" światła. Sufit jest słabszym źródłem - jest dalej od palnika lampy.

By mieć naprawdę miękkie światełko trzeba mieć coś na lampie co ma np 0,5 m kwadratowego powierzchni albo i więcej
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Zasada jest taka. Jesli ma być miękkie światło, to musi świecić duża powierzchnia. To coś jest małe, więc bezpośrednio nie da miękkiego światła. Dobrze, że rozprasza na boki i dzięki temu światło sie odbija - np od sufitu. Sufit to duża powierzchnia, która świeci - dlatego daje miękkie światło.
    Reszta - to kwestia proporcji ile na nasz oswietlany motyw padło bezpośrednio z tej "mydelniczki", a ile z sufitu, bo tu się mieszają dwa "źródła" światła. Sufit jest słabszym źródłem - jest dalej od palnika lampy.

By mieć naprawdę miękkie światełko trzeba mieć coś na lampie co ma np 0,5 m kwadratowego powierzchni albo i więcej
    Zgadza się. Ja np ostatnio testowałem sobie pompowaną "poduszkę" zakładaną na lampę
    Na allegro kosztuje ok 18zł, śmiesznie wygląda, ale daje świetne efekty...
    D7000, N 17-55, N 35, SB, MB-D11, EIZO, EPSON, VELBON, NNJ

Domyślnie

Ja kupiłem za 150zł łącznie z kosztami przesyłki, więc nie żałuję,

Kupiłem toto za 40 złociszy z groszami tyle, że do SB-600 - nie wiem czy ma to duże znaczenie.
    Jakiegoś nadzwyczajnego efektu po użyciu tego ustrojstwa nie widzę, natomiast jeżeli chodzi o zabieranie gdziekolwiek poza dom i owszem. Wielkie cholerstwo i nieporęczne.
    Nikon

Domyślnie

Ale mswilk za taka cene kupil oryginal, a Ty pewnie podrobke i jak za oryginal dal naprawde malo.
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

zastanawiam się czy z tymi oryginałami/podróbkami nie jest tak jak ze stofenem i innym zwykłym dyfuzorem - niektórzy różnicę widzą - ale tak na prawdę na zdjęciach jej nie widać (YETI) - ja nie widzę.
    Ja mam jakąś podróbkę, chetnie porównał bym z oryginałem - w tych samych warunkach.
    Póki co nie narzekam, uczę się tego ustrojstwa i muszę powiedzieć że w pewnych warunkach jest niezastąpione. A jak ktoś myśli że mu to "zaświeci" na cały kościół to delikatnie mówiąc z logiką u niego kiepsko.

Domyślnie

ze mu bedzie swiecic na caly kosciol to pewnie malo kto liczy albo nikt nie liczy. jedynie potencjalni nabywcy mogli spodziewac sie powtarzalnosci wynikow oraz w miare rownomiernego naswietlania a zadnego z powyzszych to urzadzenie nie daje. kupilem, przetestowalem w "bojowych" warunkach i twierdze ze uzywalnosc jest b. ograniczona.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mihow Zobacz posta
    Zgadza się. Ja np ostatnio testowałem sobie pompowaną "poduszkę" zakładaną na lampę
    Na allegro kosztuje ok 18zł, śmiesznie wygląda, ale daje świetne efekty...
    cocococo? jakie toto? coś więcej?

Krzysztofu
    Gość

Domyślnie

Szczerze mówiąc to ten dyfuzor "nie powala", a jeśli miałbym wybierać pomiędzy fot: 22, a 23, to bardziej podchodzi mi ta bez dyfuzora (23).
    Pewnie tak jak mówisz - trzeba się go "nauczyć", wiedzieć też w jakich sytuacjach użyć itp, itd...
    Teścik przydatny: uświadamia pene rzeczy. Mnie, np. uświadomił, że nie kupiłbym go (amatorskie pstrykanie) za kwotę powyżej 100 zł - 5 dych to max.
    http://pawelwr7.flog.pl/
    D40; N:18-55VR i bez VR, 55-200VR, 50/1,8E; S50-150; SB-400

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów