Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 53

Domyślnie Dyfuzor LIGHTSPHERE II

No i stało się. Oto stałem się posiadaczem oryginalnego dyfuzora LIGHTSPHERE II.
    Ponieważ nie miałem do czynienia z podobnymi produktami z Chin, Tajwanu czy Hong Kongu to nie będę robić porównań.
    Co do samego dyfuzora to zbudowany jest z elastycznego, lekkiego i bezwonnego tworzywa, które sygnowane jest informacjami o producencie (fot. 3)

1.

2.

3.

Dyfuzor wchodzi na lampę SB-800 dość lekko, ale jednocześnie pewnie, nie powodując przy tym jakichkolwiek zarysowań czy innych uszkodzeń.

4.

5.

6.

Co do jego skuteczności działania to z pewnością należy poświęcić mu więcej czasu niż to ja zrobiłem i wypróbować w różnych warunkach "bojowych"
    To co przedstawiam poniżej z pewnością odbiega od poważnego testu, jednak daje pogląd na to "jak to działa".

Zdjęcia jedynie wykadrowane pomniejszone i wyostrzone.
    Wszelkie dane o ustawieniach można odczytać w exifie.
    Dane podstawowe, WB - 5560 st. K (mogłoby być mniej, ale...), lampa + 0,7 EV

7. Założony dyfuzor z dekielkiem, palnik pionowo (w sufit), kadrowanie w poziomie.

8. Bez dyfuzora, palnik pionowo (w sufit), kadrowanie w poziomie.

9. Bez dyfuzora, palnik pionowo (w sufit) z wysuniętym odbłyśnikiem, kadrowanie w poziomie.

10. Palnik na wprost z firmową nasadką rozpraszającą SW-10H, kadrowanie w poziomie.

11. Założony dyfuzor z dekielkiem, palnik pionowo (w sufit), kadrowanie w pionie (tyleże wykadrowane).

12. Bez dyfuzora, palnik pionowo (w sufit), kadrowanie w pionie (tyleże wykadrowane).

13. Palnik na wprost z firmową nasadką rozpraszającą SW-10H, kadrowanie w pionie (tyleże wykadrowane).

Powyższe zdjęcia zostały wykonane obiektywem Nikkor Nikon AF 50mm f/1.4 D

Poniżej zastosowanie szerokiego kąta: Sigma 10-20 mm f/4-5.6 EX DC HSM. Dane w exif.

14. Założony dyfuzor z dekielkiem, palnik pionowo (w sufit).

15. Bez dyfuzora, palnik pionowo (w sufit)

16. Palnik na wprost z firmową nasadką rozpraszającą SW-10H

No i w końcu eksperyment na ludziach
    Jedynie mój synek zechciał mi zapozować i to przez moment...

17. Założony dyfuzor z dekielkiem, palnik pionowo (w sufit), ogniskowa 10mm

18. Bez dyfuzora, palnik pionowo (w sufit), ogniskowa 10mm

Szczerze powiedziawszy liczyłem na bardziej spektakularne efekty.
    Dopiero zdjęcia wykonane szerokim kątem (fot. 17 i fot. 18 ) pokazały zalety stosowania tego dyfuzora.
    Sylwetka Szymka jest oświetlona bardziej równomiernie na fot. 17.
    Na fot. 18 od łokci w dół sylwetka jest już ciemna.

Z tego co zaobserwowałem, zastosowanie dyfuzora zmniejsza cienie pionowe, które powstaja na wskutek odbicia światła od sufitu (takie jak, w przypadku portretów, np. pod nosem, podbródkiem itp.) jednak coś za coś - w przypadku kadrów pionowych - rzuca cień boczny. Ponadto używając go należy "podbijać" światło minimum o + 1 EV (w zależności od warunków w jakich przyjdzie nam fotografować).

Z pewnością właściwe jego użycie to kwestia techniki i wprawy - doświadczenia, którego mi jeszcze brakuje (mam go od 4 godzin).
    Należy się przyzwyczaić - nauczyć go stosować, w zależności o warunków, co jedynie jest możliwe metodą prób i błędów.

Czy jest wart swojej ceny ? - to zależy za ile uda się go Wam nabyć. Ja kupiłem za 150zł łącznie z kosztami przesyłki, więc nie żałuję, zwłaszcza że po pierwsze - oryginały są raczej niedostępne na naszym rynku, a jak się pojawiają to sprzedający wyceniają je nawet po 350zł, a tyle to z pewnością nie dałbym za niego.
    I jeszcze jedna - dość ważna sprawa - musicie wygospodarować sobie dodatkowe miejsce w torbie na niego.

Mam nadzieję, że nie zanudziłem
    Ostatnio edytowane przez mswilk ; 11-07-2008 o 21:51
    MarcinWilk

Domyślnie

Wielkie dzieki! Bardzo fajna recka! Dzieki jeszcze raz, ze Ci sie chcialo robic tyle testowych fot.
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swider Zobacz posta
    (...)Dzieki jeszcze raz, ze Ci sie chcialo robic tyle testowych fot.
    Wolałem to niż odkurzanie
    MarcinWilk

Domyślnie

hehehehe... doskonale Cie rozumiem
    A robiles jeszcze jakies zdjecia z ta nasadka ale skierowana na wprost?
    Najzieleńszy z zielonych

Domyślnie

takie tam próbne - garnkom, ale już ich nie mam i raczej nie przewiduję (póki co) uzupełniania pseudo testu
    MarcinWilk

Domyślnie

wcale nic nie musisz uzupelniac wystarczy, zebys mi powiedzial czy daje to jakie takie rezultaty? Czy moze jest kaszana jak z nakladka z zestawu?
    Najzieleńszy z zielonych

Domyślnie

Dzięęęękuuuuujeeeeemyyyyy

Fajny test. Jednak powiem szczerze, że także spodziewałem się po tym wynalazku znacznie więcej...

Czy go zakupię teraz? Chyba raczej nie - może kiedyś jak ceny "znormalnieją"
    D7000, N 17-55, N 35, SB, MB-D11, EIZO, EPSON, VELBON, NNJ

Domyślnie

heh ... no dobra no to tak na szybko, kilka kolejnych błyskawicznych fotek, tym razem z ręki.
    Tym razem obiektyw Nikon 17-55mm f/2.8G ED-IF AF-S DX. Reszta w exif.

19. Założony dyfuzor LIGHTSPHERE II z dekielkiem, palnik na wsprost.

20. Palnik na wprost z firmową nasadką rozpraszającą SW-10H.

21. Założony dyfuzor LIGHTSPHERE II z dekielkiem, palnik pionowo (w sufit).

22. Założony dyfuzor LIGHTSPHERE II bez dekielka, palnik pionowo (w sufit).

23. Bez dyfuzora, palnik pionowo (w sufit).

24. Bez dyfuzora, palnik pionowo (w sufit) z wysuniętym odbłyśnikiem.

25. Założony dyfuzor LIGHTSPHERE II bez dekielka, palnik pionowo (w sufit).

26. Założony dyfuzor LIGHTSPHERE II z dekielkiem, palnik pionowo (w sufit).

27. Założony dyfuzor LIGHTSPHERE II z dekielkiem, palnik na wsprost.

Sorry za prowizorkę.

Przy okazji można porównać jak ustawia się Auto WB w poszczególnych konfiguracjach.
    MarcinWilk

Domyślnie

Czy ta biała nasadka (diekelek) jest półprzeźroczysty?
    D7000, N 17-55, N 35, SB, MB-D11, EIZO, EPSON, VELBON, NNJ

Domyślnie

Ja posiadam "oryginalną kopię" z Hong Kongu i nie widzę różnicy po tych zdjęciach... Jedynie jak go pierwszy raz odpakowałem, to śmierdział taką jakąś gumą, ale teraz jest już bezwonny PZDR! A cena jaką ja musiałem uiścić wraz z przesyłką była ok. 46 zł...

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów