Close

Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456
Pokaż wyniki od 51 do 53 z 53

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Calme Zobacz posta
    Potwierdzam - zdarza się czasami taka "przypadłość".
    W sumie jak sam opada to nie jest dobrze - może powinni dodawać niebieskie tabletki w zestawie z tym ?
    Fongowi chyba nie opada. Może więcej ryżu?
    Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3

Domyślnie

Trochę będzie offtop, ale... raz na rok można... podobno.

Ja mam w stopce link, ale tutaj może też napomknę. http://tinyurl.com/rozpraszaj - kosztuje toto grosze, mnie nie kosztowało nic, bo miałem zbędny materiał w domu. Materiałem jest przezroczysta mata do szuflad, którą sprzedają sklepy IKEA. Nie wiem ile kosztuje, nie sprawdzałem, ale raczej to kwestia kilkunastu złotych góra. Z jednego arkusza można sobie wyciąć ze dwa dyfuzory. W linku podana jest metoda "na rzepa" jako dyfuzor reporterski. Ja używam wersji własnej, a mianowicie sklejonej na stałe "Kropelką". Testy wykazały większe doświetlenie w kierunku dziobowym, w stosunku do "stofena", a że i płaszczyzna większa, to i efekt lepszy.
    Do tego tworzywo to posiada takie jakby soczewki, które chyba wzmacniają jeszcze efekt, a przynajmniej ilość światła pochłanianego przez to cacko, nie jest zbyt wielka. Najważniejsze, że tanie, można wypróbować i już. Ja ślubów nie fotografuję, ale ta wersja została ponoć wynaleziona przez ślubniakoroba właśnie i sprawdziłą się jako najlepsza z tego co testował. Jestem w stanie dać temu wiarę.

Zalety:
    - tani
    - lekki! nie ma problemu z różnymi pozycjami palnika (sprawdzone)
    - można sobie zrobić kilka różnych kształtów i wielkości
    - wygląda na to, że nie modyfikuje temperatury barwowej!
    - łatwo zrobić i zmodyfikować wersję dopasowaną do własnych potrzeb
    - wykonanie zajmuje kilkanaście minut
    - chyba można spokojnie i łatwo zrobić wersję działającą przy pionowym kadrze
    - w wersji reporterskiej (rozkładanej do paska), jest to płaski pasek giętkiego materiału długości 38 cm, który łatwo gdzieś upchnąć
    - w wersji na stałe sklejonej i tak jest łatwiejszy do transportu niż sztywniak Fonga
    - daje dość mocne doświetlenie do przodu

Wady:
    - trochę śmiesznie wygląda
    - w standardowej budowie nie przewiduje błyskania w pionowym kadrze, ponieważ ma otwory z boków - natomiast można łatwo to zmodyfikować
    - daje dość mocne doświetlenie do przodu
    - odblask nie jest prostokątem - w niektórych przypadkach może to mieć znaczenie

Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456

Uprawnienia umieszczania postów