Close

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 70

Domyślnie

Body 5D Mk1 jest tanie ale do tego trzeba porządny słoik ... zależy co będziesz fotografował??? Ale jako standard zazwyczaj kupuje się 24-70 f2.8 IS USM bardzo fajny obiektyw a później ewentualnie rozbuduj zestaw o stałki ... moim zdaniem ma ładniejsze rozmycie tła i plastykę niż Nikkor 24-70 i przyznam szczerze, że jest to jedyny powód (obiektywy Canona) dla którego sam bym chętnie przeszedł na ten system ale cała reszta mnie zniechęca .... no jeszcze serwis ECSI FOTO działa znacznie szybciej i po gwarancyjnie znacznie taniej niż serwis z ul. Podstępu
    po Czerwonej stronie mocy

Zbanowany
    Miasto
    dolnośląskie

Domyślnie

Myslalem aby zoomiaki pozstawic u Nikona a 5d wziasc z 24L lub 35L i 135L no chyba, ze wyrobie sie z 85L/1.2.

Co do mobilnosci, o ktorej ktos wczesiej wspominal to 2 body do komfortowej pracy sa niezbedne no i 3 szkla, ktorymi obskocze dosc dyskretnie cala ceremonie zaslubin.

Domyślnie

body oczywiście są niezbędne.
    Ale mając jeden system nie dublujesz obiektywów. Mając dwa systemy musisz mieć obiektywy do jednego i drugiego.
    Swoją drogą ceny są rózne tego 5d.
    - 9 tys przeb. jest juz cena 3700
    - ok 50 tys przeb cena ok 3400
    - 90 ok 2900

Wyrwać takiego jak ten pierwszy (ceny z allegro)
    N i pare gratów

Domyślnie

Wszystko zależy do czego i jak będziesz to wykorzystywał. Jesli do reporterki to uważam, że to nienajlepszy pomysł ... osobne szkła, akku, lampa... w raziej ak padnie jakaś puszcza w czasie pracy to nie przepniesz reszty akcesorii do drugiej...

Ja byłem niedawno bardzo bliski zakupu 5D mk2 i gdyby nie ten sam badziewiasty AF, który znam z pracy na Mk1 to bym się zdecydował na migrację na system Canona... narazie czekam na następcę D700 z cichą nadzieją że ten aparat będzie kręcił filmy i będzie miał większą matrycę, jesli tak to zostanę przy Nikonie.

Domyślnie

weź pod uwagę że jak Ci 1puszka padnie to mając 2 systemy i po połowie szkieł do każdego to na daną chwilę pozbawiasz się nie tylko puszki ale i połowa szkieł staje się bezużyteczna
    A tak poza ww to fajnie mieć więcej niż jeden system

Domyślnie

no właśnie powyżej o tym napisałem ... nie tylko szkieł sie w ten sposób można pozbawić ale również pozostaje kwestia lampy i dodatkowych akku do body

Domyślnie

Zwróć uwagę jeszcze na jedną kwestię:
    obróbka RAWów z dwóch zupełnie odmiennie obrazujących puszek.
    Ze mną czasem idzie jako drugi fotograf mój ojciec z 5dII i za każdym razem
    obróbka plików z Canona jest dla mnie drogą przez mękę, aby zbliżyć efekt końcowy
    do tego, co uzyskuję z D700.
    Żeby było jasne, nie twierdzę, że Canon gorzej obrazuje (chociaż ja wolę obrazek z D700 - szczególnie na ISO powyżej 1600).
    Po prostu jeśli ma się jakieś przyzwyczajenia np. w Lightroomie (ustawienia, presety), które świetnie sprawdzają się przy obróbce NEFów,
    to trzeba zmienić "filozofię pracy", gdy obrabiamy canonowskie RAWy.
    Z tego, co wiem, to Adamowi Trzcionce też zajęło sporo czasu, nim osiągnął jako taką spójność materiału z dwóch systemów.
    D700, D300 + MB-D10, N 14-24/2.8, N 35/2, N 50/1.4g, N 70-200/2.8 vrI N SB-900, S EF-500 DG SUPER, Mf 055xprob + 804rc2, Lowepro SR D550 AW

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez co4en Zobacz posta
    Jedena wazna kwestia, ktorej nie doczytales:
    -musze miec drugie, zastepcze body!
    Co to za zastepcze body ktore w razie awarii pozbawia cie polowy szkiel ? Wazna kwestia jest, potrzebujesz dwa systemy czy zastepcze body w pelnym tego slowa znaczeniu.
    Ostatnio edytowane przez eskimos ; 02-01-2011 o 14:52
    Posiadam tylko marzenia, rozsiałem je u twych stóp. Stąpaj lekko, gdyż stąpasz po moich marzeniach” W.B.Yeats

Zbanowany
    Miasto
    dolnośląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eskimos Zobacz posta
    Co to za zastepcze body ktore w razie awarii pozbawia cie polowy szkiel ?
    Obiektywy z obu systemow jakie podalem moga sie doskonale uzupelniac. Nawet jak z jednym bedzie cos nie halllooo to drugi wykorzystam, wiec o jakim 'pozbawieniu szkiel' mowa?

Domyślnie

chodzi o to, ze przecież nie kupisz 2 systemu i nie wyposażysz go w identyczne szkła..
    myślę że takie coś ma sens, jeśli masz kasę i masz jakiś konkretny powód (szkło)
    x-pro2 + xt-10 | 23 2.0 + 35 1.4 + 50 2.0 <3
    www.ma-foto.pl

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów