Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie D300 wrócił z serwisu

Po naprawie, o której pisałem w tym wątku: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=157130
    Dzisiaj ściągnąłem zdjęcia robione przedwczoraj i...masakra.
    95% kadrów nie ostrych.
    Wszystkie 4 obiektywy jakie mam mają straszny FF. Tak duży że nawet 50tka na korekcie +20 w aparacie wciąż przy f2,8 daje nie ostre zdjęcia. Podłamałem się kurde bo to oznacza pewnie dla mnie znów oczekiwanie.
    W weekend będę w Warszawie i w poniedziałek pewnie też jeszcze i dlatego mam do Was pytanie.
    Czy orientujecie się jak wygląda kalibracja puszek - czy coś takiego można zrobić na miejscu? Czy mam jakieś szanse, że jeśli podjadę tam z puszką to dadzą się uprosić? Bo kompletnie nie mam pojęcia czy ten zabieg wymaga poświęcenia mu większej ilości czasu?
    Avatar nie jest aktualny - już nie palę.

Domyślnie

umów się telefonicznie, powinni zrobić w ciągu godziny - dwóch na miejscu
    Trzy puszki i kilka szkiełek - ot takie tam

Domyślnie

Ja byłem i regulowałem puszkę na miejscu. Ale wcześniej się umawiałem telefonicznie. Regulacja trwała 15 minut.
    D600 | D750 | D7200 ||| 35/1.4 ART | 50/1.4 ART | 18-35/1.8 ART | 85/1.8 G | 135/2 D | 17-35/2.8 | 24-70/2.8 | 70-210/4
    było: D700 | D3100 | D5200 | CoolPix8800 | 14/2.8 HSM | 28/1.8G | 35/1.8 G DX | 50/1.5 HSM | 85/1.8 D | 135/2 bez D | 12-24/4.5-5.6 HSM | 28-200 D i G | 18-105 G | 18-200 G | 28-300 G | 200-500/5-6.3

Domyślnie

Dzięki wielkie za podpowiedzi!

Zbanowany
    Miasto
    dolnośląskie

Domyślnie

Bardzo dziwny serwis ten na Postepu
    Jesli referencyjnym szklem do kalibracji jest 50-tka a teraz masz na niej +20 to albo jest taki rozrzut jakosciowy szkliel albo po prostu serwis olal sprawe zeby to sprawdzic po zakonczonej robocie

Domyślnie

Kobieta przez tel powiedziała, że zawsze po naprawie dokonują kalibracji i albo się ustawienia "nie zachowały" albo "czy jest pan pewny, ze wczesniej wszystko bylo ok?"
    ....przez 24 miesiące z hakiem było jak najbardziej ok...
    50tka w zasadzie wypada najgorzej - no i są jeszcze trzy inne. Co ciekawe najlepiej z czwórki wypada 80-200 af-s, który przed naprawdą był skorygowany w puszce najbardziej

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Radził bym Ci wybrać się osobiście do postępowych. Wysyłki odradzam. W przypadku Twojego egzemplarza nie powinno być większego problemu bo "usterka" jest systematyczna i taka sama dla wielu szkieł. poproś aby Ci cofnęli punkt ogniskowania mniej więcej o 20 mikronów i wszystko wróci do normy, choć tak dokładnie to może już nie być. Może trza będzie poszczególne szkiełka trochę do regulowywać funkcją AF tuning. N hiper biper precyzyjną regulacje u postępowych nie ma co liczyć, cały czas używają starej 50tki f1,4 zamykanej na potrzeby regulacji do f2.0 bo tak mówi im procedura regulacyjna od nikona

Domyślnie

Dzięki za optymistyczny akcent robin102

Uprawnienia umieszczania postów