Zobacz pełną wersję : 70-300 VR MTF
Wojteksw
14-12-2007, 15:43
Słyszałem, że dla osoby piszącej 1000 posta w sprawie tego obiektywu będzie specjalny rabat na zakup nowego, a więc czekam może Sławek się odezwie lub Ktoś inny.
GrzegorzPPP
14-12-2007, 15:44
kurde, a myślałem że to ja będę miał 1000, ehh... ty przebiegły lisie :):):):):):);)
Wojteksw
14-12-2007, 15:51
Pilnowałem kilka dni, więcej będę pisał jak dokonam zakupu.
Dowiedziałem się nieoficjalnie, że cena ma spasć po nowym roku - w sklepach ABFoto i najprawdopodobniej w FotoJoker, ale ile w tym prawdy? Ja czekam z zakupem do wiosny, teraz pogoda i tak nie sprzyja robieniu zdjęć.
Wojteksw
14-12-2007, 16:03
Powiesiłem za oknem ładny karmik, dodałem słoninkę i czekam. Goście niebawem.
Powiesiłem za oknem ładny karmik, dodałem słoninkę i czekam. Goście niebawem.
Nie no szczyt lenistwa ;) Wskakuj w ciepłe ciuchy i na łąki, pełno łuszczaków o tej porze roku, a może nawet śnieguła się trafi :)
Wojteksw
14-12-2007, 23:18
Narazie nie mam czasu, przed chwilą przywiozłem Photoshopa Elements 6 w polskiej wersji językowej. Muszę rozpoznać program, którego nie znam.
Ale jak tylko znajdziesz czas i bedziesz mial 70-300 VR to wyskocz sobie na lake i potestuj. Teraz fajnie widac ptasiory na bialym sniegu :)
Wojteksw
15-12-2007, 09:49
W naszych okolicach śnieg tylko w telewizji.
drakenus77
15-12-2007, 16:26
dziś była ładna widoczność potestowałem na lotnisku :))... hmmmm ciekawe kiedy zrobią wreszcie coś z 400 na końcu brakuje mi 100-400 VR :( coś szybkiego i dobrego 80-400 VR nieco przywolny jest :( 70-200 vr za krótki 70-300 vr w sam raz ale brakuje 400 :((
coś szybkiego i dobrego 80-400 VR nieco przywolny jest :( 70-200 vr za krótki 70-300 vr w sam raz ale brakuje 400 :((
sprzedac dom i brac 200-400... niema alternatywnego zooma .. pozdro
drakenus77
16-12-2007, 20:50
sprzedac dom i brac 200-400... niema alternatywnego zooma .. pozdro
jak dla mnie 200 - 400 nie praktyczne :( świetne szkiełko do przyrody ale do lotnictwa liczy sie też ten pierwszy zakres czyli 80 - lub 100 a 200 to już by przeszkadzało :(
drakenus musze ci powiedziec, ze jestes w strasznym impasie :(
Nie jest w impasie, tylko ma oskomę na 100-400IS L :lol:
hehehehehehe... :D ale przeciez to ciemne jak noc :D
hehehehehehe... :D ale przeciez to ciemne jak noc :D
Do robienia samolotow przy dobrej pogodzie w zupelnosci wystarczy.
Eh, nie trace nadziei, ze ukaze sie w tym roku poprawiony N80-400 (bez zmiany ceny:mrgreen:), bo niestety Nikon takiego szkla jak C100-400 (jakosc + cena) nie ma. A BY SIE PRZYYYYDALOOOO !!!
Do robienia samolotow przy dobrze pogodzie w zupelnosci wystarczy.
To byl tylko taki zart :D
luke_skywalker
27-12-2007, 12:29
A ja właśnie co odebrałem swojego nowego nikkora i musze powiedzieć że jak na wydane 1200zł na ten obiektyw jestem więcej niż zadowolony. Bałem się troche że cieżko będzie chodził pierścień zmiany ogniskowej jak w moim kitcie ale wszystko jest w porządku. Pierwsza fotka z vr'em na 300mm z czasem 1/5s i jestem pod wrażeniem. Już nie mogę się doczekać kiedy przejdzie pierwszy poważny chreszt bojowy :) Pozdrawiam szczęśliwych posiadaczy w/w obiektywu ;)
Marcin T
27-12-2007, 12:32
Dobra cena-kupiłeś używkę?
luke_skywalker
27-12-2007, 12:39
nie, kupilem nowego w stanach w b&h - 479,95$
Wojteksw
06-01-2008, 10:42
Witam! Prośba do posiadaczy N 70-300 VR, czy na każdym obiektywie pisze Made in Thailand.
Pozdrawiam Wojtek
GrzegorzPPP
06-01-2008, 10:46
odpisałem w sprzedaży, ale tu też nie zaszkodzi, wszystkie są made in thailnad
Wojteksw
06-01-2008, 11:17
Bardzo dziękuję.
Witam
Dzisiaj dołączyłem do grona szczęśliwych posiadaczy 70-300VR. Narazie ciesze sie "jak gupi z bateryjki" ale mam nadzieje że jutro uda mi sie go troche potestować w plenerze o ile pogoda nie będzie straszna.
Zastanawiam sie tylko czy w związku z tym że obiektyw jednak troszke waży a szczególnie podpięty do mojego skromniutkiego D40X wydaje sie być dość potężny nie będzie jakoś nadwyrężał mocowania obiektywu w aparacie?
Druga sprawa- jak używacie go ze statywem? Czy istnieje jakiś patent żeby umocować obiektyw na statywie(a nie tak jak obecnie wpinam do statywu body) czy jest to zarezerwowane dla profesjlonalnych obiektywów?
pozdrawiam
Wojteksw
12-01-2008, 18:40
Witam! Pragnę zakomunikować, że znalazłem się w gronie posiadaczy 70-300VR. Przy tej okazji dziękuję Sławkowi za super cenę. Jednak potwierdza się fakt premiowania 1000 wypowiedzi w każdym temacie. Właśnie miałem nr. 1000 w tym poście. Ciekawe kto będzie miał nr.1000 na temt D 300.
Wojteksw
12-01-2008, 18:42
Jednak przegapiłem nr. 1000 był już w D300.
Zastanawiam sie tylko czy w związku z tym że obiektyw jednak troszke waży a szczególnie podpięty do mojego skromniutkiego D40X wydaje sie być dość potężny nie będzie jakoś nadwyrężał mocowania obiektywu w aparacie?
Druga sprawa- jak używacie go ze statywem? Czy istnieje jakiś patent żeby umocować obiektyw na statywie(a nie tak jak obecnie wpinam do statywu body)
Nic sie nie stanie :) A jak sie boisz to trzymaj za obiektyw jak niesiesz aparat bo chyba faktycznie jest ciezszy od body ;) Co do montowania na statywie, to ten obiektyw nie posiada mocowania statywowego (zreszta po co?), tylko naprawde ciezkie tele go maja (np. 70-200, juz nie wspomne o 500, 600...:D ). Ja spokojnie mocuje aparat na statywie (tylko, ze ja mam D80).
przy zakupie sprawdzać tryb activ i normal. Przy activ stabilizacja dziala w poziomie i w pionie i obraz powinien plywac ruszajac aparatem gora/dol oraz prawo/lewo. Przy normal to stabilizacja pozioma dla normalnego polozenia aparatu.
Warto sprawdzać czy w środku w obiektywie nie ma paprochów. Ja przy zakupie miałem 3 w ręku i w każdym cos było.
Lege Artis
21-02-2008, 16:25
O cholera, czyżby coś nie tak z kontrolą jakości w Nikonie. Miałem sobie własnie zakupić to szkło przez internet ale chyba dam zarobić Fotojokerowi i kupię na miejscu.
Marcin T
21-02-2008, 16:34
O cholera, czyżby coś nie tak z kontrolą jakości w Nikonie.
To raczej kurierzy traktują paczki gorzej niż pocztowcy
Mam nadzieję, że ten topic nie umrze z powodu wyczerpania tematu, gdyż bardzo wielu użytkowników dzięki niemu zdecydowało się na zakup tego szkiełka. Ja do nich także się zaliczam, gdyż od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem tego wspaniałego słoiczka :)
Przesiadłem się z 55-200 VR (fajne szkło ale ja dla mnie bardziej spacerowe potrzebowałem czegoś dłuższego – na samoloty i ptaki) na 70-300 VR i jeszcze nie ochłonąłem z zachwytu, w zał. fotka testowa.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img209.imageshack.us/img209/9122/testlt8.jpg)
ISO - 360
ExposureTime - 1/320 seconds
FNumber - 9.00
FocalLength - 300.00 mm
obiekt oddalony ok. 10 m
bez statywu
jpg po pomiejszeniu wyostrzony
crop
ps. bardo lubię gołebie :)
widze, ze watek ciagle zyje, niezle :) Ja tez na samym poczatku bylem zachwycony tym szklem, ale jednak po czasie dostrzega sie pewne wady np. nieciekawy bokeh, zycie... ;)
widze, ze watek ciagle zyje, niezle :) Ja tez na samym poczatku bylem zachwycony tym szklem, ale jednak po czasie dostrzega sie pewne wady np. nieciekawy bokeh, zycie... ;)
...to fakt ale ideałów niema, albo kosztują zbyt wiele :), już ochłonąłem ale i tak jest dobrze :)
GrzegorzPPP
04-04-2008, 17:15
ja odrazu zauważyłem kiepski bokeh, gdyby nie to to szkiełko byłoby boskie
i jeszcze dwa testowe
źródło (http://img292.imageshack.us/img292/451/f2fh7.jpg)
źródło (http://img292.imageshack.us/img292/2650/f1ex9.jpg)
całe kadry ...
wiecznie żywy!!!!ja dopiero ciułam na 70-300 vr... z tego wątku można by już chyba biblie wydać
ja odrazu zauważyłem kiepski bokeh, gdyby nie to to szkiełko byłoby boskie
Patrzac na Twoja stopke, wnioskuje, ze pozbyles sie VRki i zakupiles 80-200, nie zal Ci tych 100mm? :) wiem, wiem, ze 80-200 jest jasniejszy i lepiej obrazuje :)
To i ja się wpiszę
Po przeczytaniu całego wątku i obserwowaniu efektów "jego pracy" w galerii 'Przyroda' zdecydowałam się go nabyć.
Od paru tygodni jestem szczęśliwą posiadaczką 70-300VR.
Powiem na razie tyle, że... bardzo go lubię :)
GrzegorzPPP
05-04-2008, 15:20
Patrzac na Twoja stopke, wnioskuje, ze pozbyles sie VRki i zakupiles 80-200, nie zal Ci tych 100mm? :) wiem, wiem, ze 80-200 jest jasniejszy i lepiej obrazuje :)
właściwie to 20mm bo mam TC x1,4 :) narazie niczego mi nie brakuje, ale na pokazach z pewnością zabraknie AF-Sa i VRa o ile bez tego pierwszego bym przeżył to z drugim będzie ciężko panoramować i rozmywać śmigiełka :(. Ale ogólnie jestem zadowolony bo bokeh w 80-200 jest extra.
właściwie to 20mm bo mam TC x1,4 :)
o Ty cwaniaku ;)
[...]na pokazach z pewnością zabraknie AF-Sa i VRa o ile bez tego pierwszego bym przeżył to z drugim będzie ciężko panoramować i rozmywać śmigiełka :(
hehehe... ale
bokeh w 80-200 jest extra.
;)
Sokolik Wędrowny
05-04-2008, 21:58
No dobrze. Zawaliłem wszystkie plany na dziś zaczytując się w tym wątku (przeczytałem uważnie od deski do deski...) :) Pochwalne peany na cześć 70-300 VR sprawiają, że jestem coraz bliższy zakupu właśnie tego obiektywu. Tylko... nadal nie wiem jednej rzeczy: czy ktoś testował ten obiektyw z jakąś puszką na film? Jeśli tak, to ogromnie ciekaw jestem wrażeń (sample niekonieczne ;) ). Bo ja nałogowy slajdownik jestem i nie będę ukrywał, że szkiełko miałoby mi służyć do "produkcji" celuloidowych obrazeczków 24x36mm. A z wątku wynika, że obiektyw ten nabyli wyłącznie posiadacze DSLRów... :)
Innymi słowy: czego spodziewać się po tercecie F70/80/90/...*+70-300VR+Velvia/Provia/Astia*?
*niepotrzebne skreślić :)
czego spodziewać się po tercecie F70/80/90/...*+70-300VR+Velvia/Provia/Astia*?
*niepotrzebne skreślić :)
F80 + Ilford XP2 = dla mnie jest ok (ostrość, winietowanie)
marzyciel9
08-04-2008, 20:10
Witam, czy to normalny objaw, że kiedy gwałtownie zmieniamy ogniskową (70-300 vr) z 300mm na 70mm to z wizjerka (N D40) leciutko dmucha powietrze?
Marcin T
08-04-2008, 20:14
Gdzieś to powietrze spomiędzy soczewek musi wyjść. Dobrze, że nie podrywa Ci powieki :mrgreen:
Unikaj gwałtownych ruchów, zasysasz z powietrzem paprochy...
marzyciel9
08-04-2008, 20:37
Gdzieś to powietrze spomiędzy soczewek musi wyjść. Dobrze, że nie podrywa Ci powieki :mrgreen:
Unikaj gwałtownych ruchów, zasysasz z powietrzem paprochy...
to normalne? czy tak jest tylko w D 40? a moze tylko w moim ?
GrzegorzPPP
08-04-2008, 22:02
tak, normalne :)
Wybralem sie ostatnio na lotnisko popstrykac fotki.
Bylem z kumplem co to ma obiektyw ze stabilizacja obrazu (innej marki).
Ja walczylem z 70-300G bez VR i na powiedzmy 100 zdjec, 90 poszlo do kosza od razu a z tych 10 co zostaly wybralem 2 ....., ktore ujda w tlumie.
U kumpla natomiast na 100 klapniec , 30 zdjec zyleta.
Nie namyslam sie dluzej. Dostalem wlasnie zwrot podatku .....
Czas na 70-300VR
Zakładam, że znasz zasadę mówiącą o tym, żeby mieć nie poruszone zdjęcie czas powinien być odwrotnością ogniskowej?
200mm - 1/200s
300mm - 1/300s
...
Bo jeśli ją znasz to trochę dziwne, że na 100 zdjęć tylko 10 ostrych...
Bo jeśli ją znasz to trochę dziwne, że na 100 zdjęć tylko 10 ostrych...
To nie dziwne. To 70-300G :/
Ok, ale też nie demonizujmy aż tak bardzo tego szkła... Mam Sigmę 70-300 i jest podobna optycznie. No chyba, że znów problem oglądania "cropów"...
grzegorzant
09-04-2008, 13:34
Zakładam, że znasz zasadę mówiącą o tym, żeby mieć nie poruszone zdjęcie czas powinien być odwrotnością ogniskowej?
200mm - 1/200s
300mm - 1/300s
Dodaj coś jeszcze w związku z DX
Dodaj coś jeszcze w związku z DX
Po co komplikować. Pi razy drzwi mieści się to w błędzie statystycznym. ;)
marzyciel9
09-04-2008, 19:41
tak, normalne :)
dzięki...czyli taki sprytny system czyszczący strumieniem powietrza:mrgreen:
GrzegorzPPP
09-04-2008, 19:44
taaa czyszczący... ja na AirShow złapałem takiego paprocha że głowa mała :(
... a mi przedmuchał matrycę ;) i jest czysta ale za to matówka ubabrana , nieźle dmucha to szkiełko.
Sokolik Wędrowny
12-04-2008, 15:21
Właśnie zwróciłem uwagę nna literkę "G" w oznaczenich obiektywu... Czy ja się mylę, czy 70-300 VR naprawdę nie ma pierścienia przysłon? Bo jeśli nie ma, to dla mnie póki co odpada... :(
GrzegorzPPP
12-04-2008, 15:39
no niema :)
Sokolik Wędrowny
12-04-2008, 15:56
no dzięki :) Pewnie w moim przypadku skończy się na pompce 70-210...
Ok, ale też nie demonizujmy aż tak bardzo tego szkła... Mam Sigmę 70-300 i jest podobna optycznie. No chyba, że znów problem oglądania "cropów"...
Chyba jak mocno zmrużysz oczy...
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon7.gif)
Wybaczcie, ale nie chcę mi się przekopywać tego wątku od początku więc zadam pytanie na które pewnie już kiedyś padła odpowiedź :roll: : Przy jakich ogniskowych następuje spadek światła i do jakiej wartości przesłony?
Wybaczcie, ale nie chcę mi się przekopywać tego wątku od początku więc zadam pytanie na które pewnie już kiedyś padła odpowiedź :roll: : Przy jakich ogniskowych następuje spadek światła i do jakiej wartości przesłony?
70mm - 4.5
75mm - 4.8
135mm - 5
180mm - 5.3
220mm - 5.6
I to właśnie jest słaby punk takiego szkiełka. nawet taniutki Tamron 55-200 trzyma f4 do 135mm. Zeby nie siegac daleko to Tamron 70-300 trzyma f4 do 180 bodajże. Oczywiscie optycznie gorszy ale swiatło potrafi utrzymać. Niestety zawsze mamy coś za coś :( No i różnica w cenie ...... N - 1600/T - 600
Dlatego ja też wybrałem Sigmę 70-200/2.8
Dlatego ja też wybrałem Sigmę 70-200/2.8
Tyle że Sigma = kolejne +1000zł. ;)
Fenek, no niestety.
Za to masz szkło na lata, albo do czasu jak stwierdzisz, że stać Cię na Nikkora VR :D
Pozdrawiam
taniutki Tamron 55-200 trzyma f4 do 135mm.
f/4.2 :D sam użytkuję to szkło i muszę przyznać że jestem bardzo pozytywnie nim zaskoczony.
Ale nie o tym chciałem. Moje pytanie odnosi się szczelności 70-300VR, nie żebym chciał robić zdjęcia tajfunom ale jak się imają pyłki i paproszki tego szkła? Jest to coś takiego jak 18-70 czy trochę lepiej?
f/4.2 :D sam użytkuję to szkło i muszę przyznać że jestem bardzo pozytywnie nim zaskoczony.
Ale nie o tym chciałem. Moje pytanie odnosi się szczelności 70-300VR, nie żebym chciał robić zdjęcia tajfunom ale jak się imają pyłki i paproszki tego szkła? Jest to coś takiego jak 18-70 czy trochę lepiej?
Jedynym realnym "uszczelnieniem" jest gumowy kołnierz dookoła bagnetu. A poza tym można powiedzieć że szkło ma całkiem zwartą budowę, brak luzów... powietrze oczywiście zasysa ale przez niecały rok używania nie mam żadnych pyłków czy syfów pod soczewkami.
Dzięki za odpowiedz :)
szkło ma całkiem zwartą budowę, brak luzów...
A jeszcze odnośnie luzów to zapytam się jak pod tym względem wypada wysuwający się tubus? Są na nim jakieś luzy? Poza tym (nie spotkałem się nigdzie aby ktoś na to narzekał) czy szkło zmienia samoczynnie swoją ogniskową gdy znajduje się w skierowane soczewką pionowo w górę lub w dół tak jak np. 18-200VR?
Pozdrawiam
Dzięki za odpowiedz :)
A jeszcze odnośnie luzów to zapytam się jak pod tym względem wypada wysuwający się tubus? Są na nim jakieś luzy? Poza tym (nie spotkałem się nigdzie aby ktoś na to narzekał) czy szkło zmienia samoczynnie swoją ogniskową gdy znajduje się w skierowane soczewką pionowo w górę lub w dół tak jak np. 18-200VR?
Pozdrawiam
Mechanicznie to zdecydowanie półka wyższa niż 18-70, 18-200 itp. nie ma luzów i nic się nie kolebie. Nie ma tendencji to samoczynnego zoomowania.
GrzegorzPPP
07-05-2008, 06:05
ale lubi ssać paprochy :) Mi podczas focenia zassał takiego wielkiego że nawet na f4,5 był świetnie widoczny
Mam chyba dziwny problem:
Po przekroczeniu 200mm, a zwłaszcza na 300 strasznie głupieje mi AF, nawet jeśli jest nieduża nieostrośc.
AF na chwilę się zatrzymuje po czym leci do końca, wraca, na chwilę zatrzymując się znowu w punkt i ucieka do minimum po czym kaplica - staje i nic nie pomaga:
- puszczenie spustu i ponowne wciśnięcie
- zmiana trybu AF' a
- nawet cofnięcie manualnie
Ale teraz najlepsze; a kombinowałem dosyc długo, po przełączeniu na któreś z bocznych pól jest błysk i z min odległości ostrzenia do prawie max lub max w ułamku sekundy łapie i to bez żadnego myślenia, poprawiania i terkotania w przód i tył jak na centralnym polu
I nie jest to 1 na 10 prób tylko ponad połowa spokojnie i to na różnych nawet bardzo kontrastowych obiektach i w dobrym świetle też
drakenus77
14-05-2008, 22:46
Po przekroczeniu 200mm, a zwłaszcza na 300 strasznie głupieje mi AF, nawet jeśli jest nieduża nieostrośc.
AF na chwilę się zatrzymuje po czym leci do końca, wraca, na chwilę zatrzymując się znowu w punkt i ucieka do minimum po czym kaplica - staje i nic nie pomaga:
- puszczenie spustu i ponowne wciśnięcie
- zmiana trybu AF' a
- nawet cofnięcie manualnie
Ale teraz najlepsze; a kombinowałem dosyc długo, po przełączeniu na któreś z bocznych pól jest błysk i z min odległości ostrzenia do prawie max lub max w ułamku sekundy łapie i to bez żadnego myślenia, poprawiania i terkotania w przód i tył jak na centralnym polu
I nie jest to 1 na 10 prób tylko ponad połowa spokojnie i to na różnych nawet bardzo kontrastowych obiektach i w dobrym świetle też
hmmm a może zabrudzone styki bagnetu ?
drakenus77
14-05-2008, 22:51
Start w zachodzącym słońcu (http://www.jetphotos.net/viewphoto.php?id=6246800)
drakenus77 super...,no może troszeczkę za centralnie, ale extra wyglądają gazy wylotowe.
> drakenus77
nie sądzę, ale sprawdzę. D 40 ma 2 miesiące a obiektyw 2 tygodnie więc chyba się nie ubrudziły :???:
sprawdzałem z F 80 - działają wszystkie pola AF' a - wolno ale bezbłędnie
Czyżby coś z body ?
Z bliska jest dobrze, ale jak patrzę na Twoje niesamowite "strzały" to nie sądzę żeby to było kilka czy kilkanaście
nawet metrów. Ja bym nie złapał ostrości. Może coś mam nie tak ustawione ? A może to body tak ma ? Shit
"Start w zachodzącym..." świetny,
co do AF to działa mi bezbłędnie (z D80), ale zawsze używam środkowego pola
Po przekroczeniu 200mm, ...
Wyczyść lustro. Pod nim jest jeszcze takie małe lusterko, które odbija wiązkę w kierunku detektora AF. Tam też może być jakiś paproch. Powyżej 200mm znacznie spada jasnośc tego obiektywu więc AF tym bardziej może miec problem.
Pozdrawiam Piotr.
Wyczyść lustro. Pod nim jest jeszcze takie małe lusterko, które odbija wiązkę w kierunku detektora AF. Tam też może być jakiś paproch. Powyżej 200mm znacznie spada jasnośc tego obiektywu więc AF tym bardziej może miec problem.
Pozdrawiam Piotr.
Dzięki wielkie , wszystkim, a zwłaszcza >pi_wi . Wygląda na to, że jest znowu szybki jak grzechotnik :mrgreen:
Super, że forum naprawdę jest pomocne .
Tez sobie taki sprawiłem ale nie mam polskiej instrukcji i nie bardzo wiem do czego ten pierwszy mały pierścień... Niby jak nim obróce to w pewnych stadiach szybciej ostrość łapie ale mam go od 1,5h więc nie zdążyłem się przekonać czy to do tego.
Tez sobie taki sprawiłem ale nie mam polskiej instrukcji i nie bardzo wiem do czego ten pierwszy mały pierścień... Niby jak nim obróce to w pewnych stadiach szybciej ostrość łapie ale mam go od 1,5h więc nie zdążyłem się przekonać czy to do tego.
Nie chodzi po prostu o pierścień od manualnego nastawu ostrości?
ni mniej ni wiecej, he he, doszedłem do tego póżniej jak przestawiłem na M :)
ale DZ za odp.
Chodzi ci o pierścień do ustawiania ostrości?
znowu bingo :) 1 punkt dla Ciebie
Jestem posiadaczem tego szkiełka od tygodnia, sprawia bardzo miłe wrażenie. VR radzi sobie całkiem dobrze, poniżej krop z środka kadru cyknięty na szerokim końcu z ręki, czas 1/5 - podejrzewam, że niejeden marketowy statyw gorzej sobie radzi :)
źródło (http://img397.imageshack.us/img397/5953/szufladagx0.jpg)
Zamierzam focić głównie stalowe latadła wszelkiej maści. Po pięknych fotkach m.in. Drakenusa z tego wątku porzuciłem pomysł zestawu D80+kit+sigma 70-300 na korzyść jednego lepszego szkiełka - mam nadzieję, że było warto, zwłaszcza że nikkor wylądował na czas jakiś jako jedyne szkiełko. A na razie w oczekiwaniu na Góraszkę jakieś prawie-makro można cyknąć :)
źródło (http://img397.imageshack.us/img397/6997/makgb5.jpg)
Pozdrowionka dla wszystkich z tego neverendingwątku :)
to ja tez cos na szybko :)
źródło (http://digart.img.digart.pl/data/img/34/85/download/1957668.jpg)
Dziś go zamówiłem! Mam nadzieję, że warto, szczególnie po przeczytaniu całego wątku i innych na jego temat! Pozdrawiam
Bzdura! 70-300G jest świetny*, jeśli przymknie się go do f9-f11... jak brakuje "czasu" to zwiększa się ISO i po problemie!
* - no dobra, wcale nie. ale jak na obiektyw za 300zł z tak długim końcem...
Ten watek to jakies zombi, zyje wlasnym zyciem :) Niezle...
To fakt, co chwilę jestem niezmiernie zdziwiony że ktoś go podnosi :)
pelno nekromantow na forum ;)
Franek911
17-06-2008, 17:37
Witam szczęśliwych posiadaczy tego pięknego szkiełka które też właśnie nabyłem :-D
Z moim D-80 daje mi 100% zadowolenia oczywiście w tym zakresie cenowym i ogniskowym:)
Nie będę już się rozpisywał co jest super w tym obiektywie bo wiele tego tu było - też przed zakupem przeczytałem cały ten wątek (bardzo mi pomógł) który chyba nie zginie! i fajno :-D
Życzę udanych fotek z tym zoomem i nie tylko!
Pozdrawiam!
mario_s_2007
17-06-2008, 19:02
A ja długo myślałem, myślałem, myślałem, aż się namysliłem i w tej samej cenie wolałem poszukać Nikkora 80-200 2.8 ED. Opinie o nim jednak zwyciężyły i przekonałem się, że lepszy używany 80-200 2.8 pompeczka, niż nóweczka 70-300VR. Ale to oczywiście mój pogląd. Podstawowa sprawa jaka wzieła tu górę, to jakość i pancerność szkła 80-200, oraz stałe światło 2.8. Przy tak drastycznym spadku światła i takiej ciemności VR wiele nie nadrobi. Otycznie i konstrukcyjnie to także inna półka. Ale jak ktoś koniecznie chce szkło nówka z gwarancją, to z penoscią dobry wybór.
Pozdrawiam i życzę miłego focenia (przecież oto tu chodzi)
Poniżej dla poglądu fotka zrobiona 80-200 2.8 ED (pompka bez D)
źródło (http://img126.imageshack.us/img126/2386/dsc9442ju8.jpg)
:mrgreen: :mrgreen:
A ja długo myślałem, myślałem, myślałem, aż się namysliłem i w tej samej cenie wolałem poszukać Nikkora 80-200 2.8 ED. Opinie o nim jednak zwyciężyły i przekonałem się, że lepszy używany 80-200 2.8 pompeczka, niż nóweczka 70-300VR.
Ja również rozważałem zakup używanego N80-200, tyle że w wersji NEW a za 70-300VR przeważyły względy finansowe. Jednak sądzę, że zmienię go dopiero na 70-200VR :) chyba że w między czasie wyjdzie jakaś super nano-tele-zoom w przystępnej cenie bijący na głowę 70-200VR :D
nie wiem czy ktoś już sobie tak wymyślił jak ja ale w związku że nie mam kasy na 70-200 vr , a 300mm też by się przydało postanowiłem zanabyć najpierw 70-300vr, a w wakacje dorzucę do zestawu jakąś sigmę 70-200 2,8 lub nikkora180 i tym sposobem za 3000zł będę miał uniwersalny sprzęt :D
...postanowiłem zanabyć najpierw 70-300vr, a w wakacje dorzucę do zestawu jakąś sigmę 70-200 2,8 lub nikkora180 i tym sposobem za 3000zł będę miał uniwersalny sprzęt :D
Ponoc Tamron 70-200/2.8 niezle sie spisuje, zawsze jakas alternatywa dla Sigmy 70-200.
Ostatnio kupiłem żonie 70-300VR, jest bardzo zadowolona. Od tego czasu Sigma 70-200 często zostaje w szafie, a ja sam go od żony ciągle pożyczam. Okazuje się, że choć jasny obiektyw jest czasami niezbędny, to stabilizacja i mała masa są często ważniejsze, tym bardziej, że 2,8 niejednokrotnie jest złem koniecznym bo daje zbyt małą głębię. Co prawda bywa też odwrotnie.
fader_audio
29-06-2008, 23:59
a ile to trzeba za płacić za 80-200/2.8 z tego co widziałem na szybko to ok 1kpln więcej niż nowy 70-300.
Dziś miałem pecha chciałem kupic 70-300 już wkładałem go w sklepie do torby a tu niespodzianka płatnośąć kartą odrzucona - powód jakieś durne limity przy płatności kartą, myśałem że mnie szlak trafi, trundo kupie jutro czyli 30 czerwca
mam nadzieję. pzdr
fader_audio
30-06-2008, 23:29
Witam, juz mam szkiełko, bawiłem się testowałem. z początku myślałem że vr kaput ale teraz w nocy dopadłem reklame którą widze z okna dałem iso 400 w górę ogniskowa ok170-210mm a czas to 1/4-1/14 sec, różnice zaraz widać zz vr są ostre troszke tyl;ko poruszone ale prace vr czuć nawet na własnej dłoni.
zastanawiam sie tylko dlaczego active nie przynosi takich rezultatów, czym się róznią te tryby i kiedy jaki stosować???
więc dziś były testy uspokiłem sięże vr ok, jak czas pozwoli to udam się w jakieś ptaszne miejsce.
pzdr..
'Normal' stosujesz na codzien, jak fotografujesz na stabilnym gruncie i przy panoramowaniu, natomiast 'Active' w wypadku kiedy grunt jest malo stabilny :) np. w jadacym samochodzie/pociagu itp. Jesli bys uzywal 'Active' przy normalnym fotografowaniu to moze dac nieoczekiwane efekty, np. zdjecie bedzie poruszone mimo, ze VR dziala ok.
fader_audio
02-07-2008, 10:39
Wielkie dzięki Swider za odpowiedź, wyjaśniłeś mi to bardzo jasno, dzięki pzdr.
fader_audio
02-07-2008, 11:02
ciekawy efekt działanie vr czuć ja robi się fotki na dłuższych ogniskowych, ma się wrażenie jak obiektyw wibruje.
ogólnie podoba kmi sie to szkło na 300mm i f-5,6 ostrośc jest ok, zastanawia mnie w tym momencie co chrzania o słabej ostrości tego szkła na 300mm. pzdr
hehehe... no VR fajnie dziala, obraz jakby plywa w wizjerze :) A co do ostrosci na 300mm, to jakbys kiedys robil zdjecia N 300/4 albo S 100-300/4 to bys sie przekonal co to znaczy naprawde ostro na 300stu milimetrach :) Ale za ta cene nie mozna oczekiwac cudow, naprawde to jest kawalek dobrego szkla.
fader_audio
03-07-2008, 11:23
z tego to sobie znakomicie daję sprawe, wiem cos na ten temat choć w trochę innej dziedzinie, niestyety jakośc kosztuje, a wraz z malejącą ceną wzrstaja komprowisy. Może kiedyś w przyszłości kupie lepszej klasy tel, jak narazie z tego szkła jestem bardzo zadowolony. pzdr.
tak żeby wątek podtrzymać wklejam parę sampli...
Ktoś narzekał na bokeh, chyba nie jest tak źle szczególnie przy krótszych ogniskowych:
źródło (http://alexkoz.ovh.org/zdjecia/www_DSC6486.jpg)
źródło (http://alexkoz.ovh.org/zdjecia/www_DSC6533.jpg)
źródło (http://alexkoz.ovh.org/zdjecia/www_DSC6535.jpg)
Mam go od dwóch dni i banalne może pytanie :pierścieniem ostrości mogę wykonać kilka pełnych obrotów,czy to normalne?nie ma żadnego "końca".
Najnormalniejsze na swiecie :)
P.S.
Zauwaz, ze jak dojedziesz do konca skali (do jednego badz do drugiego:)) to czuc taki delikatny opor i potem mozesz krecic dalej, ale skala pozostaje w polozeniu granicznym, nie rusza sie.
Mam go od dwóch dni i banalne może pytanie :pierścieniem ostrości mogę wykonać kilka pełnych obrotów,czy to normalne?nie ma żadnego "końca".
Eee tam, jest koniec ;) musisz tylko być bardzo wytrwały i cierpliwy :D
Po przeczytaniu tak dlugiego tematu i zobaczeniu fotek,jutro zamawiam te szkielko :twisted: Juz sie nie moge doczekac.
Biedrona
04-08-2008, 00:42
Pozwolę sobie na chwilkę odkopać ten wątek-zombie - ze względu na pewne niepokojące zjawisko, jakie zauważyłem w moim egzemplarzu 70-300 VR.
Obiektyw zakupiony był jakieś 2 miesiące temu, jednak bardziej intensywne testy wykonałem dopiero w ciągu ostatniego miesiąca. Ale do rzeczy… Po powrocie z wakacyjnej wyprawy (sporo używania sprzętu w trudnych warunkach, 6 przelotów, sporo podróży ciasnym autobusem, pociągiem itd.) zauważyłem, że ze środka obiektywu (przepraszam za mało fachowe słownictwo ;)) przy powolnym jego przechylaniu dochodzą dziwne dźwięki - tak jakby jakaś tuba w środku obijała się o brzegi.
Od razu zaznaczę - nie jest to przednia (wysuwająca się) tuba (są tam drobne luzy, ale to nie to...). Zdaje sobie również sprawę z tego, że obiektyw ma układ VR i jeśli aparat zostanie wyłączony przed "deaktywacją" tego systemu to "aktywna" soczewka nie wróci na swoją pozycję wyjściową i coś może klekotać. Ale opisany przeze mnie efekt występuje po prawidłowym "wyłączeniu" obiektywu, zarówno przy pozycji VR = off jak i VR = on, przy obiektywie podpiętym do body (włączonego bądź nie), jak i przy obiektywie odpiętym. Nie trzeba też obiektywu przechylać szybko - przy powolnym ruchu opisane zjawisko też występuje.
Obiektyw nie był nigdzie uderzony, nie spadł itd. - jedynie swoje "przepodróżował" w plecaku…
Czy w innych egzemplarzach 70-300 VR też macie taki efekt :?: Gdybym wcześniej "osłuchał" i obejrzał mój obiektyw, to pewnie teraz bym się nie niepokoił - ale niestety w wirze przygotowań nie było na to czasu... ;)
PS. Jedno co mnie zaskoczyło w tym obiektywie to fakt, że strasznie ciężko założyć osłonę przeciwsłoneczną - miałem obawy czy nie urwę/ukręcę czegoś w obiektywie, tak ciężko żeby wskoczyła na właściwe miejsce. Też tak macie?
Coś tam w środku lekko się porusza, to nie jest obiektyw najwyżej klasy żeby wszystko było perfekcyjnie spasowane. Jak się nim potrzęsie, to słychać coś co opisujesz - absolutnie nie ma się czym przejmować.
Jeśli osłona ciężko wchodzi, to przy zakładaniu i/lub ściąganiu ściśnij ją nieco po bokach (tam, gdzie są zaznaczone białe cienkie linie z białą kropką) i wejdzie/zejdzie jak po maśle. Można też gwint nieco przeczyścić szmatką z płynem do mycia naczyń.
domelmel
04-08-2008, 13:20
Ja swoj obiektyw uzywam jakies trzy miesiace, puki co nic w nim nie stuka.
Biedrona
04-08-2008, 19:21
Jeśli osłona ciężko wchodzi, to przy zakładaniu i/lub ściąganiu ściśnij ją nieco po bokach (tam, gdzie są zaznaczone białe cienkie linie z białą kropką) i wejdzie/zejdzie jak po maśle. Można też gwint nieco przeczyścić szmatką z płynem do mycia naczyń.
Dzięki za poradę - po ściśnięciu osłony jest rzeczywiście dużo łatwiej :)
Ja częściowo poradziłem sobie z tym problemem pracując chwilkę pilnikiem - też trochę pomogło...
Bolleque
06-08-2008, 16:27
Czy dobrze rozumiem - przed wylaczeniem aparatu trzeba wylaczac VR? Moze zle ze nie doktoryzowalem sie nad instrukcja...
Nieee, nie trzeba. Możesz mieć włączony, wyłączony, jak zechcesz, o ile nie wyłączasz aparatu z wciśniętym do połowy spustem migawki.
Bolleque
07-08-2008, 11:18
Ufff...
A juz myslalem ze psuje obiektyw ;)
Biedrona
14-09-2008, 21:02
Pozwolę sobie na chwilkę odkopać ten wątek-zombie - ze względu na pewne niepokojące zjawisko, jakie zauważyłem w moim egzemplarzu 70-300 VR.
Obiektyw zakupiony był jakieś 2 miesiące temu, jednak bardziej intensywne testy wykonałem dopiero w ciągu ostatniego miesiąca. Ale do rzeczy… Po powrocie z wakacyjnej wyprawy (sporo używania sprzętu w trudnych warunkach, 6 przelotów, sporo podróży ciasnym autobusem, pociągiem itd.) zauważyłem, że ze środka obiektywu (przepraszam za mało fachowe słownictwo ;)) przy powolnym jego przechylaniu dochodzą dziwne dźwięki - tak jakby jakaś tuba w środku obijała się o brzegi.
Od razu zaznaczę - nie jest to przednia (wysuwająca się) tuba (są tam drobne luzy, ale to nie to...). Zdaje sobie również sprawę z tego, że obiektyw ma układ VR i jeśli aparat zostanie wyłączony przed "deaktywacją" tego systemu to "aktywna" soczewka nie wróci na swoją pozycję wyjściową i coś może klekotać. Ale opisany przeze mnie efekt występuje po prawidłowym "wyłączeniu" obiektywu, zarówno przy pozycji VR = off jak i VR = on, przy obiektywie podpiętym do body (włączonego bądź nie), jak i przy obiektywie odpiętym. Nie trzeba też obiektywu przechylać szybko - przy powolnym ruchu opisane zjawisko też występuje.
Miałem dzisiaj troszkę więcej czasu i sprawdziłem dokładniej - opisane dźwięki dochodzą z części obiektywu bliższej bagnetowi, nie "z przodu" jak początkowo mi się wydawało.
Dźwięk jest taki, jakby była tam luźna soczewka (albo jakiś mechanizm) - przy wolnym przechylaniu obiektywu słychać jak się przesuwa - nawet czuć to na obudowie. Dziwne to wielce - obiektyw 18-200 który miałem okazję sprawdzić również wydaje dźwięki z modułu VR po odłączeniu od body, ale nie przypominają tego, co mam w 70-300 VR i nie czułem w 18-200 żeby cokolwiek "latało" luzem. Też tak macie w 70-300 VR?
I inna sprawa - przy testowaniu sprawności VR zauważyłem, że im mniejsza ogniskowa, tym cichsze i spokojniejsze zachowanie VR. Wydaje się to logiczne (krótsze ogniskowe == mniej pracy dla układu VR) - ale dziwi mnie bardzo duży przeskok, jaki widzę między 250 a 300 mm. Przy 250 mm nie czuję na body działania VR-ki (i jest cicho), natomiast przy 300 mm drgania zaczynają się wyraźnie przenosić na aparat (D70/D80) + bardzo wyraźnie słychać że coś w środku "mocno" pracuje ;)
Zastanawiałem się nad wysyłką obiektywu do serwisu - ale nie mam pewności czy to jest norma czy u mnie coś jest popsute. Jakby ktoś był tak miły i sprawdził - byłbym niezmiernie wdzięczny. Nie chciałbym wysyłać obiektywu tylko po to, żeby po 3 miesiącach (jeśli tak szybko wróci) dowiedzieć się że od początku wszystko było OK ;)
Już wielokrotnie w tym wątku pisano, że przy potrząśnięciu szkłem w środku stuka mechanizm VR i nieważne czy jest obiektyw podpięty pod body, czy nie. Nie zauważam w swoim szkle jakichś większych różnic w wibracji między 200mm a 300mm. Wibracje przenoszące się na puszkę są na dobrą sprawę ledwie wyczuwalne. Zapinasz może ten obiektyw pod jakieś małe body?
Biedrona
15-09-2008, 18:49
Już wielokrotnie w tym wątku pisano, że przy potrząśnięciu szkłem w środku stuka mechanizm VR i nieważne czy jest obiektyw podpięty pod body, czy nie.
To wiem, bo porównałem z 18-200 VR. Z tym że w 70-300 VR nie trzeba trząść, wystarczy lekko przechylić...
Nie zauważam w swoim szkle jakichś większych różnic w wibracji między 200mm a 300mm. Wibracje przenoszące się na puszkę są na dobrą sprawę ledwie wyczuwalne. Zapinasz może ten obiektyw pod jakieś małe body?
Ja widzę dużą różnicę między 250 a 300 mm - po zapięciu do D70 i do D80. Na 250mm nie czuć nic, na 300mm czuć bardzo wyraźnie.
To wiem, bo porównałem z 18-200 VR. Z tym że w 70-300 VR nie trzeba trząść, wystarczy lekko przechylić...
Tym akurat bym się nie przejmował ale...
Ja widzę dużą różnicę między 250 a 300 mm - po zapięciu do D70 i do D80. Na 250mm nie czuć nic, na 300mm czuć bardzo wyraźnie.
... no to już jest dziwne. W wolnej chwili możesz spróbować skonsultować się z serwisem czy tak się zdarza.
przeczytałem cały tamat od deski do deski. super fotki samolotów. A mozecie mi teraz powiedziec na co zwrócic uwage przy zakupie??
maciey75
27-09-2008, 20:57
Rozumiem, ze kupujesz uzywke. Ja podlaczylem, zrobilem pare fotek testowych na FF i BF. Sprawdzilem czy działa VR tez wykonujac pare fotek z wlaczonym i wylaczonym i po sprawie :)
nie lubie rzeczy z "second hand-u", wiec to bedzie nówka
maciey75
28-09-2008, 20:54
to kupuj i rob zdjecia, a jak Ci pozwola to przetestuj na miejscu wg powyzszych wytycznych :)
źródło (http://img87.imageshack.us/img87/7891/dsc0665wz0.jpg)
Troche malo kontrastowy ten Fiat.
To nieźle, bo ja w ogóle żadnego fiata nie widzę.
johny_85
07-02-2009, 13:52
No to popatrz na "dziób" :P
Naklejka sponsora/pod producenta niektórych podzespołów? Równie dobrze można powiedzieć, że jest to samochód marki shell bo przecież ma największą naklejkę :D
PS.
Może lepiej będzie jak któryś z moderatorów wywali ten off-top w kosmos?
Pominmy marke samochodu :). Wstawiles zdjecie w watku N70-300 : w jakim celu ? Aby pokazac jakie zdjecia mozna nim robic ? Ze jest ostry ? Ze jest wystarczajacy, aby focic nim przy kiepsciwej pogodzie sport motorowy ?
Pomoz zrozumiec.
Nota bene fotka mi sie nawet podoba.
johny_85
07-02-2009, 14:27
Ale to nie jest pierwsza fotka w tym temacie - tak ludzie wrzucają fotki jakie wychodzą tym skad inąd bardzo dobrym szkłem.
Do autora zdjęcia:
Zdjęcie mi się podoba ale napisz czy to crop czy "pełna klatka"
Crop z DX'a, niestety tak blisko nie dało się podejść :( Nie mniej jednak AF w trybie śledzenia obiektu nadążał ;)
Obiektyw zaliczył upadek i teraz ma luz na tubusie skutkujący pogorszeniem ostrości.
Gdzie to naprawić (Kielce, Kraków, Warszawa)?
Naklejka sponsora/pod producenta niektórych podzespołów?
Jakby co to Ferrari należy do koncernu Fiata ;)
Fiat = Ferrari, jedna firma, jeden budynek, jeden szef....tylko cena "troche " inna.
Obiektyw zaliczył upadek i teraz ma luz na tubusie skutkujący pogorszeniem ostrości.
Gdzie to naprawić (Kielce, Kraków, Warszawa)?
Serwis Nikona w Wawie.
werter85
22-02-2009, 20:33
Próbował ktoś z was bawić się tym obiektywem z pierścieniami pośrednimi?
Da się jakieś makro z tego zestawu wyciągnąć?
Wiem,że do makro to N 105 micro ale nie chce robić profesjonalnych zdjęć..
futureproof
28-02-2009, 13:47
Mam pytanie do użytkowników 70-300 VR: Użytkuję ten obiektyw 1,5 roku. Ostatnio narzekam na pierścień ogniskowej - otóż działa bardzo ciasno i przez to niezbyt płynnie. W zasadzie to dokładne ogniskowanie nie wchodzi w grę. Sądzę, że na przestrzeni czasu to się musiało chyba pogłębić, bo przeszkadza mi coraz bardziej. Może temat był wcześniej poruszany, ale przeglądanie ponad 100-stron na temat tego szkła to dla mnie poświęcenie kilku godzin :-) Pytanie brzmi: Czy to typowa choroba tego obiektywu? I czy ewentualnie serwis da radę? Z góry dzięki
Jacek Wrzesińsk
01-03-2009, 13:36
Mam pytanie do użytkowników 70-300 VR: Użytkuję ten obiektyw 1,5 roku. Ostatnio narzekam na pierścień ogniskowej - otóż działa bardzo ciasno i przez to niezbyt płynnie. W zasadzie to dokładne ogniskowanie nie wchodzi w grę. Sądzę, że na przestrzeni czasu to się musiało chyba pogłębić, bo przeszkadza mi coraz bardziej. Może temat był wcześniej poruszany, ale przeglądanie ponad 100-stron na temat tego szkła to dla mnie poświęcenie kilku godzin :-) Pytanie brzmi: Czy to typowa choroba tego obiektywu? I czy ewentualnie serwis da radę? Z góry dzięki Miałem ten obiektyw, u mnie chodził lekko i płynnie, może masz coś nie tak z obiektywem?
ambergraff
27-03-2009, 10:15
Od dnia wczorajszego, w zupełny przypadek ja również dołączyłem do grona osób posiadających ten obiektyw. I po wstępnych, krótkich testach zaobserwowałem dziwną właściwość tego obiektywu. Po wyostrzeniu następuje, taki charakterystyczny klik. Czytałem gdzieś że jest to prawidłowy objaw pracy VR, ale dla pewności chciałbym się dopytać. Pewnie gdzieś w tym wątku jest na to pytanie odpowiedź, ale przedzieranie się przez tyle literatury jest po prostu nierealne.
Mam dylemat czy sigma 70-200/2,8 czy Nikora 70-300 vr ???
wymagan zbytnio nie mam tyle ze amatorka ogólnie...pyt co zyskam a co strace?
No to dosyć proste ;-) stracisz dodatkowe 100mm co się przydaje przy foceniu np................... np............ łysego ? ;) i do tego fajnie działającą stabilizację
a co zyskasz ? światło !!!!!! N70-300 przy Sigmie 70-200 jest ciemny jak jasna (no ciemna....) cholera......... zyskasz ładniejszy bokeh i mniejszą GO, ładniej odetniesz obiekty główny od tła............
moim zdaniem Sigma -a Nikkor za jakiś czas, jak nie będzie co z kasą robić ;-)
a jak sie ma Sigma 70-300 DG AF-motor do N70-300 VR ? a moze na poczatek Nikkor 55-200 VR co wy na to ????
a jak sie ma Sigma 70-300 DG AF-motor do N70-300 VR ?
Słabo.
a moze na poczatek Nikkor 55-200 VR co wy na to ????
A odnośnie czy S70-300 czy N55-200 to jest setka wątków na forum. Spójrz parę wątków poniżej...
Witam,
Odświeżę nieco wątek... mam ten obiektyw od półtora roku z filtrem UV Hoya – zielona (taniocha). Wiadomo że bokeh tego szkła nie zachwyca ale ostatnio zauważyłam na zdjęciach ciekawe zjawisko występujące w pewnych sytuacjach. Otóż na ogniskowych 200 - 300mm jeżeli w pobliżu fotografowanego obiektu pojawiają się coś odbijającego światło np. kropelki to bokeh ma "przekreślone" kółeczka. Jeżeli tło jest oddalone wszystko jest ok.
źródło (http://img40.imageshack.us/img40/8110/sikora.jpg)
Początkowo podejrzewałem że to wpływ VR jednak wyłączenie nie przynosiło żadnych zmian.
Bez przekonania postanowiłem zdjąć UV-kę i tu zaskoczenie:
Zdjęcie z UV:
źródło (http://img40.imageshack.us/img40/8344/12519332.jpg)
Zdjęcie bez UV:
źródło (http://img3.imageshack.us/img3/7614/bezuv.jpg)
Pytanie czy ktoś mógłby zrobić podobny test z jakimś droższym filtrem UV ?
Pytanie czy ktoś mógłby zrobić podobny test z jakimś droższym filtrem UV ?
Tak na szybko zdjęcia wykonane 70-300VR kontra filtr Hoya HMC super (czarny).
bez filtra
źródło (http://www.iv.pl/viewer.php?file=0w4y2qj1qe7d3ff80fug.jpg)
z filtrem
źródło (http://www.iv.pl/viewer.php?file=x3mfi1d5t9olwvi8ipig.jpg)
Na moje oko nie ma większej różnicy w jakości bokehu i plam światła.
rogue1 dzięki za zainteresowanie ale w Twoim EXIFie widzę ogniskową 112mm, czy mógłbyś w wolnej chwili powtórzyć test na 300mm ?
Jak pisałem u mnie to zjawisko jest widoczne dopiero na ogniskowych powyżej 200mm.
rogue1 dzięki za zainteresowanie ale w Twoim EXIFie widzę ogniskową 112mm, czy mógłbyś w wolnej chwili powtórzyć test na 300mm ?
Jak pisałem u mnie to zjawisko jest widoczne dopiero na ogniskowych powyżej 200mm.
Rzeczywiście mój błąd, nie doczytałem. Dziś postaram się o użyteczny test:-)
Dziś postaram się o użyteczny test:-)
OK, w takim razie czekam :)
I już się poprawiam:-) Filtr Hoya HMC Super, ogniskowa 300mm.
z filtrem
źródło (http://www.iv.pl/viewer.php?file=nycve04brkadonyee4s7.jpg)
bez filtra
źródło (http://www.iv.pl/viewer.php?file=0qmicpxyqw1daf50cpx3.jpg)
Mam nadzieję, że pomogłem:-)
Mam nadzieję, że pomogłem:-)
Oczywiście, dzięki wielkie :)
a jak się ma współpraca 70-300 vr z d700?
a jak się ma współpraca 70-300 vr z d700?
Ma się super, przecież to obiektyw FF;)
To może ja zapytam jak współpracuje ten obiektyw z D3000 ??
(sorry za offtop, ale dyskutowaliście o filtrach UV)
Jaki sens ma testowanie filtrów UV w pomieszczeniach?
cezar1972
03-02-2010, 21:57
To może ja zapytam jak współpracuje ten obiektyw z D3000 ??
Z D3000 też będzie współpracował super. Przecież to AF-S
Z D3000 też będzie współpracował super. Przecież to AF-S
...ale będzie bardzo nie wygodnie utrzymać taki zestaw. D3000 ergonomią niestety nie grzeszy, a 70-300VR to dość ciężkie i długie szkło. Skurcz gwarantowany ;)
damian81pl
16-02-2010, 23:50
Testuje używany obiektyw, oczywiście 70-300 i mam dwa pytania. Czy przejście AF przez cały zakres dla ogniskowej 300 powinno być znacznie wolniejsze niż w przypadku ogniskowej 70 ? Wydaje mi się, że tak, ale szukam potwierdzenie wśród użytkowników tego obiektywu. Również przy włączonym VR słychać stukotanie - gdzieś o tym już czytałem, więc uznam to za normalne.
Nie no powinno być tak samo szybkie :P ;) ale jest wolniejsze niemal dwukrotnie i jest to normalne;) tak jak stukot VR ;)
Mam pytanie do Użytkowników tego szkiełka, czy pierścień ogniskowej nie obraca się w odwrotnym kierunku niż np. w Sigmie?
Pierścień ogniskowej obraca się w obu kierunkach. W prawo wydłużasz ogniskową. Nie wiem jak obraca się w Sigmie.
Dzięki, już to obczaiłem. Dzięki za info. :-)
staszekkam
29-05-2010, 12:51
witam,
czy jest normalnym objawem, iż w nowym 70-300 coś się w środku lekko "telepie" przy poruszaniu obiektywem (bez zmiany ogniskowej, przy wyłączonym aparacie)?
mateo912
29-05-2010, 13:32
prawdopodobnie "telepie" sie grupa soczewek które odpowiadają za VR
staszekkam
29-05-2010, 13:43
tylko czy to jest normalne? czy próbować wymienić obiektyw?
pioter m
29-05-2010, 15:33
To jest normalne. Nienormalne jest to, ze ktos uzywa obiektywu jako grzechotki.
Notorycznie ktos pyta o grzechotanie w obiektywie lub aparacie, ale tez nikt nie pogoogluje. To sa normalne objawy, ze cos w nich grzechocze (VR w obiektywie, a czujnik ustawienia pion/horyzont w aparacie).
Dreadunio
29-05-2010, 15:38
Nikkor 70-300VR może się telepać jeśli odłączy się "z nienacka" obiektyw od korpusu. Szkło potrzebuje czasu żeby "zaparkować" układ VR (przynajmniej tak jest napisane w instrukcji). Może to coś w tym kierunku?
pioter m
29-05-2010, 15:44
Nie wykluczone, ale mysle, ze 'Polak potrafi' i nawet zaparkowany uklad poruszy. W moim, kiedy sie postaralem, tez stukalo (z ciekawosci sprawdzilem, bo juz 4 lata temu podobnych pytan bylo sporo). Niestety, malo kto czyta instrukcje. Pewnie nawet mniej niz, uzywa googli i wyszukiwarki na forum.
staszekkam
29-05-2010, 15:49
Nikkor 70-300VR może się telepać jeśli odłączy się "z nienacka" obiektyw od korpusu. Szkło potrzebuje czasu żeby "zaparkować" układ VR
VR wyłączony, wszystko wyłączone, aparat po prostu wisi na szyi - idąc i trzymając go w ręce czuję, że w środku grzechocze. To chyba nie jest traktowanie go jako grzechotki...
Dreadunio
29-05-2010, 18:50
Aż specjalnie wyjąłem moją VR'kę z torby. Delikatnie potrząsając obiektywem można odczuć że coś w środku się rusza (brzmi jak lekkie grzechotanie) i na 99,9% to moduł stabilizacji czy coś takiego. To szkło po prostu tak ma i nie ma się czym przejmować. Nic tylko robić zdjęcia ;)
staszekkam
29-05-2010, 18:59
ok, dzięki :smile:
stanseba
19-07-2010, 20:36
Dwie fotki wykonane 70-300 VR:
źródło (http://img828.imageshack.us/i/84557026.jpg/)
źródło (http://img839.imageshack.us/i/18123266.jpg/)
samson09
29-08-2010, 21:01
A może ktoś już ma nowego Tamrona 70-300 vc. Jestem ciekaw jak wypada ostrość w porównaniu do n70-300vr. No i jaki jest w tym tamronie spadek światła przy zmiennych ogniskowych?
Witajcie, odświeżę nieco temat..
Czy wśród właścicieli tego słoika znajdzie się jakiś Warszawiak?
Mam dziwne wrażenie iż moja sztuka nie działa najlepiej (głośno, wolno..), chciałbym porównać ją z innym egzemplarzem.
Ktoś pewnie napisze że mogę do sklepu uderzyć.. mogę, tylko wydaje mi się iż porównywanie nówki z rocznym sprzętem nie bardzo ma sens.
Rossi_PL
05-03-2011, 04:03
Napisz dokładnie kolego o co Ci chodzi:)
Zapewne testujesz w domu AF. Robisz to na 300mm z zasłoniętą przednią soczewką i skale ostrości przebiega bardzo wolno ?
Np na D80, D90 ? Jeżeli tak - to raczej normalne jest, sprawdzałem na 2 szt. N70-300VR i na 2 szt.D90 i 1szt D80.
Za to na niższych ogniskowych jest normalnie, znacznie szybciej.
testuje na 300s, na 90tce kumpla taki sam efekt.
robię z okna na różnych ogniskowych i polach ostrości: 9 i 51pkt, wydaje mi się iż AF działa wolniej i głośniej niż kiedyś.
Dodatkowo po zrobieniu zdjęcia przez kilka sekund czuje wyraźnie na całym body prace VRa (wibracje)- ustawienie active i normal daje ten sam efekt.
z innej beczki, pierścień zoom'a pracuje ciężej niż wcześniej (pewnie coś ze smarowaniem), czy tą kwestie da się załatwić w serwisie w ramach gwarancji?
Rossi_PL
06-03-2011, 01:44
Coś tu na forum poznajdywałem kiedyś, że komuś VR padł 2 razy a to później w innym przypadku AF-S padł,
jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale być może masz pecha:/ Odnośnie tego VR całkiem niedawno widziałem tutaj posta jak ktoś pisał aż o wibrowaniu body,
szukaj szukaj, może znajdziesz. Jeżeli tylko masz gwarancję to po prostu zrób mu wycieczkę do stolicy:)
Odnośnie głosności AF w obiektywie to dla mnie jest on bardzo bardzo cichy.
W końcu zawiozłem szkiełko do serwisu, facet cyknął kilka fotek po czym wyszedł do innego pomieszczenia. Wróciwszy po kilku minutach wklepał coś do systemu, poinformował mnie iż szkiełko kwalifikuje się do naprawy :) Po czterech dniach otrzymałem info o zakończonej naprawie - woow, tak szybko..bomba:)) przyjeżdżam, odbieram i co, nico:/ sprzęt nadal wibruje (mniej niż przed oddaniem do naprawy ale jednak), nadal nieprzyjemnie cyka AF.. ręce mi opadły ot co.
Wracając wstąpiłem do ABfoto, wkręciłem nówkę sztukę, parę fotek zrobiłem - wszystko cacy, gra i bucy
Jak gadać z tym nieszczęsnym serwisem, podpowiedzcie proszę
gn0m: wyślij do serwisu w Niemczech - polecam wstępnie Dusseldorf. Wysłałem szkło do naprawy w czwartek 31.03, dotarło w poniedziałek a dzisiaj (07.04) nadali przesyłkę z naprawionym szkłem.
Na bieżąco informują o statusie naprawy, wysyłają kosztorys do zatwierdzenia zanim zaczną naprawiać. Platność kartą, przelewem albo Paypal.
Wady: za transport płaci klient i o ile przesyłka z Niemiec to 42 EUR; to DHL naciął mnie na 550 PLN za ubezpieczony karton z puszką i szkłem z PL do D.
Na początku napisałem że polecam "wstępnie" - na razie tylko na podstawie opinii w necie i kontaktów jako że szkło dostane najwcześniej jutro lub pojutrze i dopiero wtedy sprawdzę co i jak z fachowością.
dzięki za szybką odpowiedź, zaraz uderzę do nich.
www.nikonrepair.de
U mnie nie działał kreator formularza w PDF z ich strony, więc zgodnie z zaleceniem wysłałem im email z opisem problemu a do paczki wsadziłem kartkę z opisem sprzętu, problemu, adresem zwrotnym itp itd
u mnie nie działa pod Iexplorerem, pod Operą działa :)
Mam takie pytanie,kupiłem to szkło i mam 10 dni na jego ewentualne odesłanie.Pierwsze testy ok, 70 - 200 świetnie, od 250 - 300 jest wyraźnie słabszy, ale z tego zdawałem sobie sprawę, AF pewny i szybki, choć parę razy też się zgubił, ale to chyba bardziej wina d 90. Mam pytanie, czy przy włączonej VR jej aktywacji przez przyciśnięcie spustu migawki w Waszych egzemplarzach słychać wyraźne kliknięcie? Wiem, niby nic, ale używając nikkora 18 - 105 aktywacja włączonej VR następowała bezszelestnie? dzięki
atrem_foto
29-04-2011, 08:55
Mam pytanie, czy przy włączonej VR jej aktywacji przez przyciśnięcie spustu migawki w Waszych egzemplarzach słychać wyraźne kliknięcie? Wiem, niby nic, ale używając nikkora 18 - 105 aktywacja włączonej VR następowała bezszelestnie? dzięki
u mnie w N18-200VR i N105VR słychać wyraźne (choć ciche) kliknięcie.
stachmuszel
29-04-2011, 08:55
Mam takie pytanie,kupiłem to szkło i mam 10 dni na jego ewentualne odesłanie.Pierwsze testy ok, 70 - 200 świetnie, od 250 - 300 jest wyraźnie słabszy, ale z tego zdawałem sobie sprawę, AF pewny i szybki, choć parę razy też się zgubił, ale to chyba bardziej wina d 90. Mam pytanie, czy przy włączonej VR jej aktywacji przez przyciśnięcie spustu migawki w Waszych egzemplarzach słychać wyraźne kliknięcie? Wiem, niby nic, ale używając nikkora 18 - 105 aktywacja włączonej VR następowała bezszelestnie? dzięki
W moim N70-300VR słychać. W N18-105 jest inny VR.
Czyli nie ma co panikować:) dziękuję.
stachmuszel
29-04-2011, 09:29
Nie ma co panikować. Powiem więcej. W tych samych modelach np. N70-300VR ale w różnych egzemplarzach "odgłosy" wydawane przez VR mogą się nieznacznie różnić. I też jest to normalne.
Pozdr.
p.s. N70-300VR to fajne szkło.
Rossi_PL
14-05-2011, 14:16
70 - 200 świetnie, od 250 - 300 jest wyraźnie słabszy, ale z tego zdawałem sobie sprawę
U siebie też zauważyłem taką zależność, ale nie na wszystkich zdjęciach i to zmobilizowało mnie do głupawych testów;)
Tutaj chyba największe znaczenie ma nasza ręka, wiem wiem jest VR, ale wg. moich zabaw na 300mm (DX-450mm) najlepsze i najbardziej powtarzalne efekty osiągam na czasach 1/500 i w górę, z wyłączonym VR. Wtedy 9 na 10 zdjęć jest powtarzalna, tutaj pewnie też znaczenie ma fakt, że chce mi się bawić RAWem i zawsze sobie tymi suwaczkami poprawię humor:)
Podsumowując, szkiełko warte każdych złotówek:)
Mam ten obiektyw od ok. miesiąca i chciałem zapytać czy przy ostrzeniu manualnym (aparat na statywie) w zakresie
200-300mm korzystacie z dalmierza elektronicznego (kropki). Czy można na nim w 100 procentach polegać przy tym
obiektywie.
PJ
pioter m
15-05-2011, 16:45
Czy można na nim w 100 procentach polegać przy tym
obiektywie.
PJ
Nie. Kropka z zasady jest zawodna (nie wazne, jaki to obiektyw). Mozna jednak pokombinowac i przy odrobinie wprawy da sie jej uzywac. Przejedz od nieskonczonosci do zadanej odleglosci i 'pstryk'. Potem od 90cm do zadanej odleglosci i 'pstryk'. Potem sprawdz, ktore wyszlo lepiej. Wieksza ilosc powtorzen pozwoli uzyskac wiarygodniejsze wyniki.
Dziękuję pioter m za podpowiedż. Sprawdzę podaną przez Ciebie metodę. Stosowałem ostrzenie na kropkę w N50 1.4D do odległości ok. 10m i prawie zawsze zdjęcia były ostre.
JP
A swoją drogą co polecicie? 70-300vr czy 55-300?
maciey75
16-05-2011, 14:43
Byly chyba z dwa watki na ten temat. Tutaj jeden z nich http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=161592
Byly chyba z dwa watki na ten temat. Tutaj jeden z nich http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=161592
Dziękuje :), Dużo tu tematów...;)
Michaelius
19-07-2011, 11:24
Jaka on ma skale odwzorowania? 1:4 ? Zastanawiam sie czy daloby rade zalozyc soczewki makro do 70-300.