Zobacz pełną wersję : [ Sony ] Ogólny wątek o systemie Sony
cz4rnuch
30-08-2023, 22:24
Na wstępie dodam, że jestem fanem uporządkowanego forum w którym każdy znajdzie coś dla siebie dlatego zachęcam do zakładania oddzielnych tematów odnośnie puszek, akcesoriów i obiektywów. Nie sprawdzałem tego, ale z pewnego źródła wiem, że jest na to spore zapotrzebowanie. Niemniej jednak od czasu do czasu potrzebujemy też chwili wytchnienia. Why so Serious? - jak mawiał klasyk zanim... no wiadomo zanim co. I to jest właśnie taka przystań. Jeszcze raz zachęcam osoby zainteresowane do zakładania konkretnych wątków, w tym temacie raczej skupmy się na systemie jako całości. Co nowego, jakieś porównania, opinie, co nas boli, co byśmy chcieli zobaczyć itd. Za zadawanie pytań też nie urwiemy głowy. Chcesz się czymś pochwalić to też tu, nie śmieć gdzieś indziej. Czujcie się jak u siebie w domu. Nie przesadzajcie też ze zdjęciami, od tego są wydzielone wątki. Góra 25% postów. Im mniej tym lepiej. Niech będzie 15%. No chyba, że tablice do oceny ostrości, ale to też chyba lepiej w dedykowanych wątkach. Reasumując. Nie, podsumowania nie będzie. Bawcie się dobrze.
krzysztofz24
30-08-2023, 22:39
czarnuch znam cie z forum. Chcialbym zebys tu byl, mimo ze uzywasz nie dojsc ze bezluster to jeszcze firmy od telewizorow;-);-);-) (uwaga, duzo emotek;-) ).
I fajnie by bylo jakbys tu zostal a nie odszedl na fochu.
A gdybys tak spozytkowal swoja energie na chociaz minimalne posluchanie moderacj i zaproponowanie jakichs rozwiazan i propozycji?
Przeciez w tamtym watku jestescie PROSZENI o wskazanie roznych opcj do relizacji!!! Mozecie miec wplyw na ksztalt podforum Sony.
A moze bys tak zalozyl watki o obiektywach z podzialem na zakres ogniskowych. Nie wiem, body amatorskie i pro czy symbolami, a mzoe nawet Cafe Sony. Moze by to przeszlo...
Ale nie, na zlosc mamie odmroze sobie uszy.
P.S
O dziwne, zniknal post miedzy moim a twoim postem, jestem na 99% pewien ze jakis byl:-)
Żarty żartami ale proponuję poważny panel dyskusyjny w temacie :
Dlaczego Sony APS-C a nie Sony FF
Chętnie podzielę się swoimi przemyśleniami jako użytkownik obu matryc Sony.
Tylko nie wiem czy warto bo dzisiaj coś szybko znikają posty.
cz4rnuch
30-08-2023, 22:52
Krzyśku, to co piszesz jest zupełnie nie na temat. Jacek już się zajmuje zmianą tego podforum, ja do niczego nie jestem mu potrzebny. Inni chyba też. Za to uważam, że oprócz tematów stricte sprzętowych potrzebne są i takie. Dlatego ten temat ma być ogólny, będzie do tego lepiej skrojony niż temat o A7ach, który niech pozostanie o A7ach by nie było dodatkowego zamieszania. Albo nawet można go podzielić na mniejsze sekcje. Także jak widzisz naginam się. W związku z tym proszę abyś ty oraz inni nie zaczynali tego wątku od dyskusji o niesnaskach. Rozmawiajmy tu ogólnie o Sony. Tak jak sobie życzył Jacek w temacie o A7. Oraz jak sądzę wszyscy, którzy z nim polemizowali. W ten sposób swój uporządkowany światek będą mieli ci, którzy sobie tego życzą (z tym, że sami również będą musieli te wątki zasilać - nie ma nic za darmo), a ci którzy chcą porozmawiać bardziej ogólnie będą mieli swoją ostoję. To chyba uczciwe podejście. Za jakiś czas okaże się, która wizja się sprawdziła. Może obie. Czego serdecznie życzę temu forumowi.
cz4rnuch
30-08-2023, 22:53
...Tylko nie wiem czy warto bo dzisiaj coś szybko znikają posty.Odczekaj może do jutra, ale temat może być ciekawy. Szczególnie jeśli masz na myśli porównanie jasnych stałek 1.4 z apsc. Ja zupełnie wypadłem z obiegu. Nie wiem jak się sprawują te nowe szkiełka z nowymi matrycami, ale w teorii może to być niezłą alternatywą dla ff.
cz4rnuch
30-08-2023, 23:02
Wielokrotnie było też napisane, nie tylko przeze mnie, że nic nie stoi na przeszkodzie by Jacek oraz osoby zainteresowane się tym zajęły. Od wielu lat nie widziałem tam blokady w zakładaniu wątków. A osoby z wątku, który zakładałem jednoznacznie się wypowiedziały. Uszanujcie to, że nie podzielamy waszej (nie wiem czy twojej) wizji. Ale ten wątek tego nie dotyczy. Róbcie co musicie, ale już nie wałkujcie tego tematu tutaj. Tutaj, miałbym taką nadzieję, że będzie trochę inaczej. Z pomocą przychodzi mi nowo poznane petapixel. Takie właśnie rozmowy. Dzisiejszy odcinek akurat głównie o sony, z wiadomych względów ( o dziwo jak na zawołanie również o różnych liniach):
https://www.youtube.com/watch?v=EWjrXBQhKUg
Ciekawy jestem tych przemyśleń, fajny temat.
Może kogoś zainteresuje moja wypowiedź ;)
Siedzę o kilku lat w kilku systemach: Sony FF i Nikon Z. Sony z powodów oczywistych , czyli szkła, szkła, szkła.... No i Nikon Z6 bo ... lubię :)
Ad. Sony - zainteresowanych szkłem Samyang 35-150mm f/2.0-2.8 we współpracy z Sony A7 III odsyłam tu, gdzie dałem przykłady zdjęć prosto z puszki z Samyangiem 35-150mm f/2.0-2.8 na 35 mm , 100 mm i 150 mm (https://www.canon-board.info/threads/118619-Samyang-35-150mm-f-2-0-2-8-klon-Tamarona-35-150/page17?p=1453048&viewfull=1#post1453048)
Generalnie uwielbiam oba aparaty :) Sony A7 III za możliwość używania szkieł dowolnych producentów, Nikona Z 6 za ergonomię i całą resztę ;)
Przy okazji ciekawych dlaczego faktu dlaczego i w czym budżetowy Nikkor Z 24-50 mm f/4-6.3 jest milion razy lepszym wyborem niż Canon RF 24-50 mm f/4.5-6.3 IS STM zapraszam w inne miejsce , gdzie są porównania zdjęć z obu szkieł (https://www.canon-board.info/threads/118540-Canon-RF-24-50-mm-f-4-5-6-3-IS-STM-bud%C5%BCetowy-standard-zoom-do-pe%C5%82nej-klatki/page5?p=1453235&viewfull=1#post1453235)
Well...
Niech będzie gruba krecha.
To jaki aparat kupić?
Te grube krechy pół forum zamazały ;)
Jak powiedział swego czasu przewodniczący CHRL-u (nie o aparatach, ale mądrość przewodniczącego jest uniwersalna):
"Nieważne, jakiego koloru jest kot – ważne, by łowił myszy."
Well...
Niech będzie gruba krecha.
To jaki aparat kupić?
Taki który Cię zadowoli:)
Ja mam A1 i nie mam problemów
Obrazek2000
02-09-2023, 16:54
Czekamy.
Każda cyfrowa Leica M ma lepszy AF od jakiegokolwiek Sony. Ci, którzy twierdzą inaczej nie mieli nigdy żadnej Lajki w ręku.
cybulski
02-09-2023, 18:22
Taki który Cię zadowoli:)
Ja mam A1 i nie mam problemów
Od tej.pory na wszystkie problemy, zamiast niedzieli na głównym, zakup A1.
Panowie i Panie
Czy A7II nada się do filmików z mf ? Plesniakami znaczy.
Mam gimbal do a6000 ale nie lubię i nie chce go nosić.
Chce natomiast stabilizację. Może być FHD. Ale tak ze 120 klatek.
No i oczywiście te wspomniane mf obiektywy….
Będzie lepiej niż a6000 ? Czy szkoda piniędzy?
cz4rnuch
02-09-2023, 20:17
...Czy szkoda piniędzy?Jeśli do video to szkoda piniędzy, bo II nie spełnia żadnego z twoich założeń. Nie ma 120/fhd (nie wiem czy w ogóle ma, choćby w jeszcze niższej rozdzielczości) a stabilizacja działa zbyt słabo, by zastąpić ci gimbala. Do fotek będzie ok, ale do video z ręki się nie nadaje.
Od tej.pory na wszystkie problemy, zamiast niedzieli na głównym, zakup A1.
Chyba poczekam na A0 (nie mylić z AO, bo to se nevrati).
Czyli chyba zostanę z tym co mam.
Za drogo. Za dużo kilogramów.
Prześpię sie z tym.
Dzięki
Coś widzę że wątek Sony jest jak zgniłe jajeczko dla zakochanych bezgranicznie w Nikonie,nie przebije się przez niechęć, szkoda.
Jakby ktoś był zainteresowany to Sigma 135 1.8 FE jest w Fotoformie do wyrwania za pół ceny... 2990zł...
https://fotoforma.pl/pl/p/Obiektyw-Sigma-135-mm-f1.8-DG-HSM-ART-Sony-E-oferta-festiwal/34567
jest wiecej atrakcyjnych ofert z okazji festiwalu Fotoformy... a7IV 9999zl ale nie tylko Sony,polecam zerknąć Canoniarzom również... R5 12 444zł
No faktycznie niezłe ceny. Mnie się rzuciły w oczy a7III za około 5,5k i Sony 85/1.8 za 1,5k.
Sigma 85/1.4 dg dn za 3700zł po cashbacku oraz 50zł na powitanie od fotoformy ;) taniej niż używki.
Jakby ktoś był zainteresowany to Sigma 135 1.8 FE jest w Fotoformie do wyrwania za pół ceny... 2990zł...
https://fotoforma.pl/pl/p/Obiektyw-Sigma-135-mm-f1.8-DG-HSM-ART-Sony-E-oferta-festiwal/34567
Co ciekawe, cena ta sama na wszystkich 4 bagnetach. I największa promocja z wszystkich szkieł Sigmy. Czyszczenie magazynów przed DG DN? ?
ck_dezerter
15-10-2023, 17:54
Witam,
Dzięki za zawiadomienie na forum, parę innych szkieł też jest w fajnych cenach. Kupiłem u nich S 85 1.8 za 1499.
pozdrowienia!
16 pażdziernika minęło 10 lat od wprowadzenia pierwszego, pełnoklatkowego, bezlusterkowego Sony A7 :) Poczatek pewnej rewolucji i przemeblowania rynku foto na świecie.
https://www.optyczne.pl/19317-news-10_lat_pe%C5%82noklatkowych_bezlusterkowc%C3%B3w_S ony_Alpha.html
Czy ktoś ma w warszawie ciamcianga 135mm 1.8 ?
Tego z AFem
cybulski
21-10-2023, 06:46
jest wiecej atrakcyjnych ofert z okazji festiwalu Fotoformy... a7IV 9999zl ale nie tylko Sony,polecam zerknąć Canoniarzom również... R5 12 444zł
oferta na 135 sigmy bdb jeśli tylko ktoś lubi taką ogniskową to "must have now" moim zdaniem :)
W listopadzie mają być jeszcze lepsze ceny i casbacki w Sony, więc niektórzy mogą się wstrzymać kilka tygodnie z ewentualnymi zakupami.
Przypuszczam że ze względu na nowe modele Sony oraz obniżki u Canona oraz mniej konkurencyjnego ale świetnego Panasonica min. S5 II
Ciekawa (chyba, nie śledzę cen) promka na Sony w cyfrowych:
https://www.cyfrowe.pl/lp/oferta-specjalna-sony-pazdziernik-2023.html
5.5k za a7III to chyba rekord?
Już bywała taka cena.
Kupuj, co będziesz czekał wieczność na tańsze szkła do Nikona ;)
Jak tak dalej pójdzie, to będzie dodawana (A7III) do paczek chipsów. Poczekam. Nie śpieszy mi się. ;)
cybulski
25-10-2023, 12:40
Wyprzedadzą stany magazynowe i nie będzie. Tak było z Canon R. Brak już.
Do tego czasu A7IV będzie w tej samej cenie, co obecnie III. Więc co za różnica... ;)
cybulski
25-10-2023, 12:48
Do tego czasu A7IV będzie w tej samej cenie, co obecnie III. Więc co za różnica... ;)
No nie wiem :) jak wchodziło a7iii po 10k to powiedziałem że Zonie zmienię jak będzie po 5k.
Musiała czekać tyle lat, ile 5 ? Nie sądzę aby czwórka była szybciej za tyle.
"luźne" przemyślenia https://www.mpb.com/en-eu/content/kit-guides/canon-r5-vs-sony-a7-iv-for-travel-and-brand-photography
CCC... Sony na pewno pod wzgledem kosztów jest najtańszy w uzytkowaniu dzieki otwartemu bagnetowi i to b.duży atut...
Zapowiada sie nowa premiera Sony A9III...czy bedzie wyposażony w migawke globalną??
https://www.youtube.com/watch?v=r27i_86bwrs
g69 Wygląda, że tak. Jutro się przekonamy.
https://www.sonyalpharumors.com/hot-rumor-sony-a9iii-will-be-the-first-sports-wildlife-camera-with-global-shutter/
No i ma być premiera chyba pierwszej 300/2.8 do ML.
Globalna migawka? ?
Jeśli się potwierdzi, to brawo Sony. ??
Ostatnie ploty mówiły o stacked BSI CMOS ~30parę mpix, a tu coś takiego...
Ciekawe, czy utrzymają premierową cenę poprzednich A9ek, czy jednak sporo droższy będzie?
Jest też plota o AF bazującym na Lidarze, ale nie koniecznie w A9III.
No i było też coś o matrycy ala Foveon, ale to też inny model...
Jak się pokaże to poproszę o OSOBNY wątek o A9III (albo o całej serii A9).
Czyli plotki się potwierdziły...w a9III globalna migawka,1/80000 .... chyba przełomowa konstrukcja foto??
https://www.dpreview.com/news/7271416294/sony-announces-a9-iii-world-s-first-full-frame-global-shutter-camera
Co ciekawe, nie jest to pierwsza matryca Sony z globalną migawką.
IMX661 (https://www.optyczne.pl/16165-nowość-Sony_IMX661.html), średni format, 127mpix, pokazana parę lat temu.
To korporacja o potęznych możliwościach jak widać... szkoda,że jakaś firma typowo fotograficzna nie wprowadziła tego pierwsza....ale trzeba sie pogodzić,że ta firma od playstation jak złosliwie sie podkreślało, poważnie jednak ten biznes traktuje. Dla każdego fana foto to tylko dobre wieści. Konkurencja ma co robić ;)
Nikon nadgoni pewnie najdalej za 1-2 lata (;)). Canon? Może później. Albo wcześniej, jeśli ploty o R1 okażą się prawdą.
Nikon najmniejszy, więc chyba przez to mu najtrudniej i najwolniej goni.. O globalnej w Canonie R1 już jakis czas plotkowano, a to Sony zrobiło globalną.. ile S zejdzie z cena A1 przy wejściu A9III ;)
Czy ja wiem?
Nikon wypuścił Z9 ~10 m-cy po Sony A1. Tu i tu matryca stacked z dużą ilością mpix. Canon do tej pory nic takiego nie ma.
R3 bliżej do A9... gdzie znowu Nikon nie ma odpowiednika. :lol:
Proszę o A9 pisać tutaj https://forum.nikoniarze.pl/threads/316400-Sony-a9III
cz4rnuch
07-11-2023, 22:48
Czy ja wiem?
Nikon wypuścił Z9 ~10 m-cy po Sony A1...To nie jest sytuacja 1:1. Z9 to pierwsza matryca stacked Nikona, ale pojawiła się kilka lat po tym jak matrycę tego typu pokazano w A9. Teraz pojawiła się globalna i tu Sony również może przez kilka lat faworyzować swój system. Na Canona to może nie zadziałać, bo ten sam majstruje matryce (i pewnie jeszcze kilka innych podzespołów), ale Nikon na razie jest zależny od podwykonawców.
Niby tak, jednak technologicznie matrycy Z9 bliżej tej z A1, niż A9 (więcej mpix i synchro z lampą na elektronicznej).
A skoro Z9 wyszedł tylko 10 m-cy później, prace nad jego matrycą musiały już trwać w momencie premiery A1. I być zaawansowane.
No i Nikon zlał (bo co za problem było by ją wsadzić w D5s czy D6, a później w jakiegoś EVILa?) matrycę z A9, lub jej swój odpowiednik, znaczy że mogli wiedzieć wcześniej, co będzie potrafiła matryca w A1.
Albo chcieli zrobić po swojemu, lepiej, jednak Sony ich ubiegło z A1. Tego się pewnie nie dowiemy.
Wazne,że poszedł znów jakis kop dla branży i jest nadzieja na szybszy rozwój technologiczny oraz spływ technologii do niższych modeli. I podobnie jak rozpropagowanie pełnoklatkowych bezluster przez Sony,dało kopa branzy,poteżny postep w AF ..dzis już jako standadowym af na oko.. Sony zasługuje na szacunek,bo rusza skostniałymi starymi wygami ;)
Wazne,że poszedł znów jakis kop dla branży
+1. ?
I coś, bo znaków mało.
Ciekawe, kiedy pójdzie kolejny kop i zaczną w teleobiektywach stopki ARCA montować. :lol:
Jak na razie coś słabo z tym...
Postep kosztuje,więc na duperelach bedą zarabiac ;)
Zgodziłbym się z tym, jakby oferowali te stopki ARCA jako części zamienne. Ale nie. Chcesz taką stopkę do swojego szkła? Kup u Chińczyka. :lol:
paparapa
08-11-2023, 00:09
Zgodziłbym się z tym, jakby oferowali te stopki ARCA jako części zamienne. Ale nie. Chcesz taką stopkę do swojego szkła? Kup u Chińczyka. :lol:
Chińczyk też musi z czegoś żyć.... :mrgreen:
Jakoś bez echa przeszła 300/2.8. Uwaga, waży ok.1,5kg, dobry kilogram(!) mniej niż konkurencja lustrzankowa. Cena? Cóż... połowa 400/2.8 :) Przynajmniej jak już zniknie podatek od nowości.
https://alphauniverse.com/stories/sony-releases-300mm-f2-8-g-master-oss/
Lżej na ramieniu, lżej na portfelu. Idzie w parze. :mrgreen:
PS. Jak chcecie coś więcej o tym szkle rozmawiać, sugerowałbym jednak osobny wątek założyć.
Ja to nie chcę. I tak nie kupię ;)
odzio się zagotuje... :lol:
MonsterAdapter (https://nikonrumors.com/2023/11/13/monsteradapter-is-developing-a-new-la-fe2-lens-adapter-f-to-e-mount-with-af-support-for-older-nikkor-d-type-lenses.aspx/) rozwija adapter N/F-S/E z obsługą AF wiertarkowego. :mrgreen:
Czyli chińczyk zrobił coś, co N nie potrafi, do tego z przejściem na inny system.
no i **********, jeszcze tylko ETZ i jestem w domu :D tylko pewnie opłacalność tego rozwiązania będzie taka, jak nikonowi pasuje, żeby ciągle nie dawać szczurkom nadziei na przejście ze swoimi szkłami na Z :/
Bym sie nie podniecał. Tego typu adaptery to loteria pod względem działania
Czasem lepiej mieć byle jak, niż w ogóle.
Tylko ten... Ile jest w N szkieł z AF, na którym zależałoby użytkownikom Sony na tyle, żeby kupowali (raczej nietani) adapter?
DCki, jeśli komuś na efekcie zależy? Dłuższe makro?
cz4rnuch
15-11-2023, 13:13
Czasem lepiej mieć byle jak, niż w ogóle.
Tylko ten... Ile jest w N szkieł z AF, na którym zależałoby użytkownikom Sony na tyle, żeby kupowali (raczej nietani) adapter?Zgaduję, że mniej więcej tylu ilu było amatorów Minolt ze śrubokrętem do mocowania na A7/A9 przez ten specjalny adapter od Sony. Czyli #nikogo.
Jakby tak całkiem #nikogo, to by adaptera nie rozkminiali.
Wystarczy jeden... wysoko postawiony chińczyk w firmie. :p
Pod Sony kolejny zoom 70-200 2.8.
Tescik od Frosta.. https://www.youtube.com/watch?v=tsbAEHfe4KQ
to szkło pod mocowanie Lmount również współpracuje z telekonwerterem,ale do Sony nie będzie tej opcji.
cz4rnuch
16-11-2023, 17:10
O, Yeti. Chyba od 6-7 lat powstawała ta Sigma. Ale też to trochę pokazuje, że te najnowsze Sigmy, w szczególności ta, największy sens mają w L mount. Tam nie ma ograniczeń odnośnie konwerterów, nie ma też ograniczonej szybkości serii (choć to ponoć nie do końca prawda z tym ograniczeniem) a i konkurencja mniejsza, bo Panas 70-200 chyba nie lepszy ale za to cięższy i dużo droższy. W systemie FE będzie jej nieco ciężko. Dla Pro najlepszym wyjściem i tak będzie sony wer. II a dla amatora jest równie szybki i pewnie podobny optycznie tamron, który jest dużo lżejszy i z lepszym makro. Sigma ma za to dużo przycisków, czego Tamron nie ma. I z tego co czytam także kilka irytujących rozwiązań ergonomicznych jak zachodzący na pierścień zmiany ogniskowej tulipan czy stopka statywowa do której zdjęcia potrzeba przynajmniej dyplomu inżyniera mechanika.
Panowie, wymieniłem w wakacje A7 na A7III, do 16-35/4 kodkupilem Samyanaga 35-150 i chciałbym coś dłuższego. Czy Sigma 100-400 jest tym czego szukam? Myślę, że miałbym wtedy kompletny zestaw.
ck_dezerter
18-11-2023, 17:05
odzio się zagotuje... :lol:
MonsterAdapter (https://nikonrumors.com/2023/11/13/monsteradapter-is-developing-a-new-la-fe2-lens-adapter-f-to-e-mount-with-af-support-for-older-nikkor-d-type-lenses.aspx/) rozwija adapter N/F-S/E z obsługą AF wiertarkowego. :mrgreen:
Czyli chińczyk zrobił coś, co N nie potrafi, do tego z przejściem na inny system.
To chyba raczej nie to, że N nie potrafił, tylko nie chciał, żeby zmusić ludzi do kupowania nowych szkieł....
Czy ktos gdzieś widział PLASTIKOWY "niby grip" do sony a7III ?
Mam taki metalowy ale chciałbym coś lżejszego
Czy ktos gdzieś widział PLASTIKOWY "niby grip" do sony a7III ?
Mam taki metalowy ale chciałbym coś lżejszego
Nie wiem czy dobrze rozumiem - chodzi Ci o normalny grip do którego można wsadzić dwa akumulatory, tylko że wykonany z plastiku zamiast z magnezu tak firmowy oryginał?
Wydaje mi się że wszystkie tanie zamienniki są "plastikowe", aczkolwiek nie wiem czy przez to są zauważalnie lżejsze (zwłaszcza biorąc od uwagę to że i tak wsadzasz do środka akumulatory).
niby grip - bo chodzi tylko o oparcie palca. Bez baterii
77571
taki tylko plastikowy
Dwie ciekawe promki na Tamrony, tylko na Sony, więc tu.
50-400 (https://www.cyfrowe.pl/promocje_nr.html?idPromo=4123)
150-500 (https://www.cyfrowe.pl/promocje_nr.html?idPromo=4138)
Linki do cyfrowych, ale promocja jest dystrybutora, więc powinna być na każdym autoryzowanym sklepie.
Mam pytanie.
Może ja źle szukam.
Dawno temu w 1410 albo jeszcze dawniej, były maleńkie lampy błyskowe. Wielkości połowy paczki papierosów. Chodziło to na 1-2 paluszki. Działało i miało nawet jakąś automatykę.
Nic takiego nie widzę co mógłbym podłączyć do Sony. Wszystko wielkie i ciężkie...
Ktoś coś podpowie?
To nie jest maleńka lampka do kieszonki
Meike MK320? Może jeszcze gdzieś znajdziesz....
Albo Godox Lux Junior, tylko to bez TTL, ma własną automatykę.
Ogólnie mam wrażenie, że producenci się z małych lampek wycofują. I ciężko będzie znaleźć coś mniejszego niż Quadralite 36/Godox TT350.
Dawno temu w 1410 albo jeszcze dawniej, były maleńkie lampy błyskowe. Wielkości połowy paczki papierosów. Chodziło to na 1-2 paluszki. Działało i miało nawet jakąś automatykę.
Nic takiego nie widzę co mógłbym podłączyć do Sony.
Automatyka lampy, ale nie TTL aparatu, tylko czujnik lampy i jej tryb A? W takim przypadku nie jest ważne, że na Sony, byle miało standardowe sanki mocujące. Jeden styk centralny. Myślę, że da się za grosze kupić używki (nieco wiekowe).
Jedyna malizna która mi została to Pentax AF160 Sa
https://www.ebay.com/itm/225344310837
Korzysta z automatyki aparatu (ma styki)
Styki musi mieć każda, bo inaczej nie błyśnie. ;) Trochę mało tam tych styków. Te dwa dodatkowe chyba dają jedynie info w wizjerze, że lampka sie naładowała.
Tu masz lampę o tym samym symbolu, choc inaczej wygląda, za 40 zł https://allegro.pl/oferta/pentax-af-160-instrukcja-14242636299
Nie zrozumieliśmy się. Ta moja korzysta z automatyki aparatu z czasów pentaxa LX czy MX.
- - - - kolejny post - - - - - -
Meike MK320?.
Fajna propozycja, ale do dostania tylko z chin.
Używałem Meike MK-320 z Nikonem. Bardzo fajna, sporo funkcji, np. sterowałem 2 innymi. Podpinam czasem do Sony, oczywiście działa w manualu. Do kupienia szybko https://www.amazon.pl/Meike-Speedlite-bezlusterkowych-%C5%9Bciereczka-czyszczenia/dp/B00YA9F8T0/ref=sr_1_2?crid=1HNER0T1DR758&keywords=meike+mk320+sony&qid=1702453380&sprefix=Meike+MK320%2Caps%2C98&sr=8-2
Używałem Meike MK-320 z Nikonem. Bardzo fajna, sporo funkcji, np. sterowałem 2 innymi. Podpinam czasem do Sony, oczywiście działa w manualu. Do kupienia szybko https://www.amazon.pl/Meike-Speedlite-bezlusterkowych-%C5%9Bciereczka-czyszczenia/dp/B00YA9F8T0/ref=sr_1_2?crid=1HNER0T1DR758&keywords=meike+mk320+sony&qid=1702453380&sprefix=Meike+MK320%2Caps%2C98&sr=8-2
dzieki
Wziałem.
Jakoś patrząc na allegro i oferty tam zawarte, dziwnie to wygląda.
ck_dezerter
16-12-2023, 15:32
Mam pytanie.
Może ja źle szukam.
Nic takiego nie widzę co mógłbym podłączyć do Sony. Wszystko wielkie i ciężkie...
Ktoś coś podpowie?
Quadralite Stroboss 36 pod Sony. 2 lata temu kosztowała poniżej 400pln. Mam używam i jest OK.
pozdrowienia!
Quadralite Stroboss 36 pod Sony. 2 lata temu kosztowała poniżej 400pln. Mam używam i jest OK.
pozdrowienia!
Uprasza się u uważne czytanie postów ;)
Godox lux junior?
Dobra, widziałem, że już proponowane było [emoji12]
Marcin, nie słuchaj ich wszystkich i zresetuj spojrzenie, bo Amilux wymiata:
https://allegrolokalnie.pl/oferta/amilux-lampa-blyskowa-kolekcjonersja-spaleniowa
Marcin, nie słuchaj ich wszystkich i zresetuj spojrzenie, bo Amilux wymiata:
https://allegrolokalnie.pl/oferta/amilux-lampa-blyskowa-kolekcjonersja-spaleniowa
cudne
ale do kieszeni sie nie mieści ;)
Pomylili się czy co? ;)
77947
Nie mówiłem? Jeszcze trochę, i będzie do chipsów dodawany. :mrgreen:
cz4rnuch
18-12-2023, 21:24
Pomylili się czy co? ;)Chciałem napisać, że ściema i że już wrócili do wyższych cen, ale po wpisaniu kodu SONY1000SW faktycznie cena schodzi i to z różnych puszek i obiektywów (nie wszystkich) a dodatkowo można to łączyć z dodatkowymi kodami. A7III to już prehistoria, ekranik jak z ruskiej konsoli, tej co wilk jajeczka zbierał, AF to już nawet Nikon na lepszy (Z8 i Z9 :)) i tylko 24MPx, ale A7IV i kilka innych też łykają tę promkę. A tak na serio to te 4 i pół tysia za A7III i do tego ze 2 stałki od ciamcianga i jest bajabongo zestaw za grosze (chyba nawet taniej niż za jakieś współczesne apsc).
A jeśli w uwagach do zamówienia wpisze się hasło: AKUMULATOR to dostajemy akumulator Sony NP-FZ100 za 1 zł.
a gdzie to niby takie ceny ?
cz4rnuch
18-12-2023, 22:13
cyfrowe peel
Faktycznie, rabat wchodzi np. na S200-600, plus cashback i wychodzi 6,3k.
mi wyświetla że dziennie można użyć tylko 10 kodów. Nie wiem o co chodzi...
a 50 1.2 sonego ?
Chyba nie, przynajmniej mnie nie przyjmuje tego kodu.
Kod działa prawdopodobnie na: Sony A7 III body, Sony A7 IV body, Sony A7R V body, Sony A7 IV + 28-70 mm f/3.5-5.6, Sony ILME-FX30, Sony A7 IV + 24-105 mm f/4, Sony A7 III + 24-105 mm f/4.0, Sony FE 200-600 mm f/5.6-6.3 G OSS, Sony FE 16-35 mm f/2.8 GM, Sony FE 70-200 mm f/2.8 GM OSS. Ważne do 22 grudnia.
Jak z telefonu wszedłem przez sieć LTE to kod zadziałał na A7 IV ale tylko 1000zł a nie tak jak ktoś wkleił
Bo o cashback 1,5k trzeba po miesiącu wysłać zgłoszenie do Sony, może o to chodzi?
Taka ciekawostka, ...trochę w temacie :wink:
https://www.lensrentals.com/blog/2023/12/top-rented-photo-and-video-products-of-2023/
Mam pytanie.
Może ja źle szukam.
Ktoś coś podpowie?
fafniak może to coś dla Ciebie:
https://www.optyczne.pl/19555-news-Ulanzi_F12.html
fafniak może to coś dla Ciebie:
https://www.optyczne.pl/19555-news-Ulanzi_F12.html
Już jeden z kolegów mi podowiedział mała lampkę :)
zamówiłem z amazonu i wylądowała pod choinką ;)
Ale bardzo dziękuję za chęć pomocy.
https://photorumors.com/wp-content/uploads/2024/01/MonsterAdapter-LA-FE2-adapter-Nikon-F-mount-lens-to-Sony-E-mount-camera-3.jpg
Ze względu na Chiński Nowy Rok, dostępny od lutego. 10.02 dla Japonii, 20ty dla całej reszty świata.
Chwalą się jakimś super-hiper algorytmem AF, mającym niby zapewniać dobre działanie AF.
W trybie zdjęciowym.
AF nie działa w trybie filmowania.
Cena? No i tu się "zabawnie" robi: 439$.
https://photorumors.com/wp-content/uploads/2024/01/MonsterAdapter-LA-FE2-adapter-Nikon-F-mount-lens-to-Sony-E-mount-camera-3.jpg
Ze względu na Chiński Nowy Rok, dostępny od lutego. 10.02 dla Japonii, 20ty dla całej reszty świata.
Chwalą się jakimś super-hiper algorytmem AF, mającym niby zapewniać dobre działanie AF.
W trybie zdjęciowym.
AF nie działa w trybie filmowania.
Cena? No i tu się "zabawnie" robi: 439$.
To chyba dla masochistów co chodzą ze sprzętem który urywa szyję:)
ck_dezerter
27-01-2024, 10:34
No i raczej nie wiem jakiej jakości obrazka można się spodziewać po tych raczej starych szkłach...
Jest kilka szkieł wartych grzechu. Ale cena przejściówki "lekko" zniechęca.
Plota:
24-70/2 wkrótce.
No no.
Cześć,
chyba nie było:
(28/02/23) Notice of the termination of “PlayMemories Camera Apps” download service
Thank you for your continued interest in Sony products.
Regarding ""PlayMemories Camera Apps"" for use with some digital imaging products, sales of the paid apps will end on September 30, 2023, and the download service for the paid and free apps will end on August 31, 2025.
Z https://www.playmemoriescameraapps.com/portal/usbmaintenance.php
Cześć,
chyba nie było:
(28/02/23) Notice of the termination of “PlayMemories Camera Apps” download service
Thank you for your continued interest in Sony products.
Regarding ""PlayMemories Camera Apps"" for use with some digital imaging products, sales of the paid apps will end on September 30, 2023, and the download service for the paid and free apps will end on August 31, 2025.
Z https://www.playmemoriescameraapps.com/portal/usbmaintenance.php
Dość ciekawe szkiełko Sony wypuściło, 16-25/2.8
https://www.sonyalpharumors.com/more-sony-16-25mm-f-2-8-g-reviews/
16-25/2.8 ma uzupełniać 24-50/2.8, ale moim zdaniem ma sensowniejszy zakres, bo 50 mm na końcu to trochę mało w reporterskim zoomie.
Sony ma ciekawy wybór UWA zoomów, i to bez firm trzecich licząc.
Canon też.
Tylko N coś tak zapobiegawczo zagrał...
Owszem ma, tylko dobrą cenę coraz trudniej upolować
https://scentre.pl/produkt/sony/4548736156630/obiektyw-sony-fe-16-25-mm-f2.8-g-sel1625g.html
16-25/2.8 ma uzupełniać 24-50/2.8, ale moim zdaniem ma sensowniejszy zakres, bo 50 mm na końcu to trochę mało w reporterskim zoomie.
To zależy, jaka reporterka. Bo jak jesteś w mieście i coś się dzieje, to trzeba być blisko, jak najbliżej tłumu, czy tam małego tłumku.;-) Mnie Nikkor 24-50 wystarczał na 50 mm, ale czasem brakowało trochę szerzej, niż 24. Idealnie byłoby tak 18/20.
cz4rnuch
29-04-2024, 14:01
Se sprawdziłem i ostatnio odpalałem aparat prawie dokładnie 5 miesięcy temu. Z baterii zeszło w tym czasie 1% Chyba, bo prawdopodobnie nic nie doładowywałem. Ale zdjęcia nadal jakieś tam robi.
https://i.imgur.com/AevmNK5.jpg
Monster Adapter LA-FE2
439$
Adapter: 156 g
np. Nikkor 135/2 DC : 818 g [używany od 2000 zł]
Samyang AF 135mm f/1.8 FE: 772 g [3600 zł]
Sigma 135mm f/1.8 DG HSM Art FE: 1130 g [6200 zł]
Sony FE 135mm f/1.8 GM: 950 g [7500 zł]
Pod światło najlepszy jest Nikkor DC.
i ma Defocus Control.
Se sprawdziłem i ostatnio odpalałem aparat prawie dokładnie 5 miesięcy temu.
Dziwne te wiewiórki, takie jakieś... czerwone. To chyba od nieużywania kolory się popsuły.;-)
andystar
29-04-2024, 20:06
Amerykańskie są szare.
cz4rnuch
29-04-2024, 20:09
...To chyba od nieużywania kolory się popsuły.;-)To cud, że cokolwiek wyszło. Po takim czasie długo mi zeszło by sobie przypomnieć jak się to włącza. Bo, że mam ISO pierdylion ustawione to zajarzyłem dopiero na kwadracie :)
Amerykańskie są szare.
No właśnie. Już prawie zapomniałem, jak wyglądają te "normalne"...;-)
Czyżby to Sony miało mieć komplet 35/50/85 z f/1.2 jako pierwsze? ;)
https://www.sonyalpharumors.com/wp-content/uploads/2024/05/Vilt1.jpg
https://www.sonyalpharumors.com/wp-content/uploads/2024/05/Vilt2.jpg
Viltroxy, oczywiście.
Może źle oceniam ich rozmiar, ale na (bardzo) duże nie wyglądają.
Przy braku punktu odniesienia to różnie może być
Zakładając, że na grafice obiektywy mają bagnet FE i licząc na oko (;)), 35 i 50/1.2 powinny być coś mniejsze, niż Sigmy Art.
Cóż, zobaczymy.
Jestem zwolennikiem małych i lekkich szkieł. Trzymam kciuki
cz4rnuch
02-05-2024, 21:39
35 i 50/1.2 to raczej apsc jest. Obok jest 35/1.4, które jest od nich większe (o ile są tu zachowane jakiekolwiek proporcje).
Dej buzi (french kiss).
https://i.imgur.com/ArKbUQw.jpg
Była mowa o tylko jednym Vitku f/1.2 APS-C, z ogniskową między już istniejącymi 27 a 75mm.
Oraz o pełnoklatkowych 35/50/85. Więc raczej na FF są. Może proporcje rozjechane, może grafiki pomylone? Odnoszę wrażenie, że grafiki nie trzymają skali i f/1.4 są w innej, niż f/1.2.
Zobaczymy, jak wyjdą.
Czyżby to Sony miało mieć komplet 35/50/85 z f/1.2 jako pierwsze? ;)
Viltroxy, oczywiście.
Sonyalpharumors ma spóźniony zapłon.
Mar 13, 2024 https://www.pergear.com/blogs/news/viltrox-lens-roadmap-2024
Pergear
April 01, 2024 at 21:28pm
Updated: most lenses will be released in April.
:roll:
cz4rnuch
03-05-2024, 07:46
Była mowa o tylko jednym Vitku f/1.2 APS-C, z ogniskową między już istniejącymi 27 a 75mm...Całkiem możliwe, ale ja piszę o tej grafice i co mi w niej nie pasuje. Z resztą pod artykułem odnośnie tych sylwetek w komentarzach ktoś się pokusił o analizę tego obrazka i wyszło mu, że te sylwetki to są po prostu zmanipulowane zdjęcia istniejących już Viltroxów. Pierwsze dwie sylwetki to 56/1.4, potem m.in. 27/1.2, manualny PFU RBMH 85/1.8 itd. W komentarzu chyba też się pomylił z numeracją. Jedyną prawdziwą wydaje się być ta od 135/1.8, którego zdjęcia i tak już wcześniej wyciekły. Stąd też może ten przypływ szczerości na tym fejku :)
Sonyalpharumors ma spóźniony zapłon...:Sama grafika może być świeża tylko prowadzi do starszego odnośnika. O tym, że będą nowe Vitki informowano już kilka miesięcy temu, także na SAR. Tu pretekstem do newsa jest sama grafika, która jak twierdzi admin SAR jest nowa. Ja problem z tą stroną widzę odwrotny niż ty. Często właśnie prezentuje się tam za wcześnie niesprawdzone info, które najwyżej potem się prostuje. Braki/straty w wiarygodności monetyzują sobie widocznie większą klikalnością.
Całkiem możliwe, ale ja piszę o tej grafice i co mi w niej nie pasuje. Z resztą pod artykułem odnośnie tych sylwetek w komentarzach ktoś się pokusił o analizę tego obrazka i wyszło mu, że te sylwetki to są po prostu zmanipulowane zdjęcia istniejących już Viltroxów. Pierwsze dwie sylwetki to 56/1.4, potem m.in. 27/1.2, manualny PFU RBMH 85/1.8 itd. W komentarzu chyba też się pomylił z numeracją. Jedyną prawdziwą wydaje się być ta od 135/1.8, którego zdjęcia i tak już wcześniej wyciekły. Stąd też może ten przypływ szczerości na tym fejku :)
No tak... Czyli ktoś w kulki poleciał.
W sumie dobry żart, szkoda tylko, że miesiąc za późno. :lol:
Hm, dość głęboki ten żart, z peargear wyszedł. Do tego:
https://www.pergear.com/cdn/shop/files/1969x660-UK_1400x.jpg?v=1714189416
135/1.2? :mrgreen:
Często właśnie prezentuje się tam za wcześnie niesprawdzone info, które najwyżej potem się prostuje.
Niby o tym wiem, ale i tak zdarzy się zapomnieć. Cóż...
Wydaje mi się, że na pierwszy rzut (135) nie trzeba będzie długo czekać, była chyba na mapce na Q2 (Q3?) 2024.
Może jeszcze któreś zdążą w tym roku wypuścić.
Gdyby ktoś zastanawiał się, jak użyć swojej kolekcji obiektywów Nikon F ze śrubokrętem na ML
With all the Nikon AF lenses I tried the autofocus was very fast and reliable. It actually felt as snappy as using a native lens. But there is more: with the AF(-D) lenses the AF was actually much faster than on a Nikon camera (tried with a D700 with MB-D10). The eye-AF also worked perfectly, no matter where in the frame the eye was located.
https://phillipreeve.net/blog/review-monster-la-fe1-and-la-fe2-af-adapter-nikon-f-to-sony-e/
I minusy, żeby nie było, że jest całkowicie miód-malina.
no AF in video mode no ale to było wiadomo od początku.
older third party AF lenses not supported tu trochę Nikonem zajechało... ;)
some compatibility issues even with listed (older) lenses pewnie naprawią softem.
To tego ta wystająca część, w której motorek siedzi. Używanie z gripem może być upierdliwe...
Ciekawe, kiedy wersję na N/Z zrobią... :roll:
W sumie bardziej logiczny byłby adapter FTZ ze śrubokrętem dla fanów Nikona ;)
Zostaje wziąć tego FE2, ETZ, skleić do kupy i voilà! FTZ z motorkiem gotowy.
Nie no, to jest powalone... :lol:
niesetety szansa, że to zadziała jest znikoma, cóż chińczyk potrafi, durnie z Nikona - tradycyjnie - nie.
Zostaje trzymać kciuki/złożyć ofiarę Przedwiecznym (niepotrzebne skreślić) żeby Monster zrobił swoją FTZ z wiertarką. :mrgreen:
Albo pogodzić się z losem i kupić puszkę Sony...
https://www.optyczne.pl/upload2/288822_tamron.jpg
Obiektyw i kwota zwrotu:
TAMRON 28-75MM F/2.8 DI III VXD G2 SONY FE 650,00 zł
TAMRON 17-70MM F/2.8 DI III-A VC RXD SONY E 430,00 zł
TAMRON 70-180MM F/2.8 DI III VC VXD G2 SONY FE 1 290,00 zł
TAMRON 28-200MM F/2.8-5.6 DI III RXD SONY FE 430,00 zł
TAMRON 35-150MM F/2-2.8 DI III VXD SONY FE 860,00 zł
TAMRON 18-300MM F/3.5-6.3 DI III-A VC VXD FOR SONY E 430,00 zł
https://www.optyczne.pl/upload2/288822_tamron.jpg
TAMRON 28-75MM F/2.8 DI III VXD G2 SONY FE 650,00 zł
TAMRON 17-70MM F/2.8 DI III-A VC RXD SONY E 430,00 zł
TAMRON 70-180MM F/2.8 DI III VC VXD G2 SONY FE 1 290,00 zł
TAMRON 28-200MM F/2.8-5.6 DI III RXD SONY FE 430,00 zł
TAMRON 35-150MM F/2-2.8 DI III VXD SONY FE 860,00 zł
TAMRON 18-300MM F/3.5-6.3 DI III-A VC VXD FOR SONY E 430,00 zł
Ale ceny ;) ;) ;)
Taki 35-150 za 860 to bym łyknął.
Kojocisko
15-05-2024, 14:59
niesetety szansa, że to zadziała jest znikoma, cóż chińczyk potrafi, durnie z Nikona - tradycyjnie - nie.
Tradycyjnie bawi mnie twoja arogancja. Durnie: https://petapixel.com/2024/05/13/a-phoenix-rising-from-the-ashes-how-nikon-found-its-way-back-to-profit/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR2N2PwnAZatfKN4ojYlNqxX dQmNB4gh3_Dq3r-eXNPMS5MoSt23FSksi_s_aem_Afs1vm12MaWRXgbJFrPrXfGxA VrYHjgR1gVsjgHLfzeyGM0zVbZ75GdFr2mu5IfnQxDcbbDLq6U Th0FMVlglA--s
przyznam, że artykuł tylko przeleciałem po początkach akapitów, więc może nie załapię przytyku. Że sobie poradzili finansowo? Spoko, cieszę się, w końcu po paśmie durnowatych decyzji wypuścili naprawdę dobre aparaty, udało im się sprzęt w niektórych aspektach lepszy, w innych gorszy niż konkurencja i im wyszło, graty. To, że nie zrobili i zabronili chińczykowi zrobić adapter "DrillTZ" było korzystne? Pewnie w jakimś ułamku obrotu tak. Czy zawodowcy by zapinali AF135/2 zamiast Pleny? Wątpię. Czy amator nie mając autofokusa w swoim pleśniaku kupi Plenę? Wątpię jeszcze bardziej. Mozna oczywiście z tym zejść na ziemię i rozważyć 85/1.8, gdzie na rynku amatorskim znowu raczej chinol ma większe pole do popisu, choć nigdzie nie znajdziemy statystyk, więc to tylko opisywanie wyobrażeń. Mnie osobiście ta decyzja ciągle trochę boli, choćby z czystej sympatii do wielodekadowej konsekwekcji firmy we wspieraniu optycznego szrotu. Z większości sentymentów do wiertarki musiałem się wyleczyć, bo jednak potrzebowałem napędu, ale niestety zyskał na tym głównie chińczyk, bo wszystkie moje Nikkory i tak mam z drugiej ręki.
Natomiast w świetle całego kontekstu "feniksa wstającego z popiołów", trochę mnie bawi takie klaskanie pośladami "pacz, jednak nie zbankrutował!" w kontekście branży, która większość rynku w której się specjalizacje oddała telefonom, bo identyfikują potrzeby z 20-letnim opóźnieniem. Żeby nie lała się ze mnie tylko pogarda - tak lubię fotoszmelc i dlatego też jak irracjonalnie siedzę z tymi klamotami, systemy bezlustrowe dały mi nowego kopa do pasji, ale niestety ich innowacyjność oceniam na poziomie nadchodzącego producenta samochodów z Gór Izerskich :)
PS. Jakby się miała dyskusja rozwinąć, to moderacja musi ostrzyć nożyczki ;)
Uwaga formalna, w wątkach Nikona spamujemy o Sony, nigdy na odwrót;)
Nowy Tarmonik się szykuje?
Mniejszy braciszek 50-400:
https://www.sonyalpharumors.com/wp-content/uploads/2024/05/Tamron-50-300mm-VC.jpg
150mm długości, 665g wagi, makro 1:2 na 50mm, filterek 67mm, jak to ostatnio T ma w zwyczaju.
Wygląda, że już jest :) Bardzo fajnie wygląda ten zakres 50-300, zwłaszcza na aps-c robi się kompaktowy teleobiektyw. Więcej szczegółów
https://www.sonyalpharumors.com/one-more-leaked-image-of-the-new-tamron-50-300mm-fe-lens-price-is-799/
Jak tu nie dać się skusić by przejść do S..... oferta tylko bogatsza.
Nowy Tarmonik się szykuje?
Mniejszy braciszek 50-400:
https://www.sonyalpharumors.com/wp-content/uploads/2024/05/Tamron-50-300mm-VC.jpg
150mm długości, 665g wagi, makro 1:2 na 50mm, filterek 67mm, jak to ostatnio T ma w zwyczaju.
Chyba nowy temat potrzebny, bo szkiełko już jest :) Wygląda naprawdę ciekawie
https://sonyalpha.blog/2024/06/06/tamron-50-300-f4-5-6-3-di-iii-vc-vxd/
....................
80556
Może kogoś zaciekawi.
Reuters idzie w Sony.
Sony z przyjemnością informuje, że Reuters, jedna z największych agencji informacyjnych na świecie, wybrała kamery Alpha i XDCAM, obiektywy G Master oraz sprzęt audio do wyposażenia swoich dziennikarzy wideo na całym świecie. Głównym zestawem do filmowania będą kamery Alpha 7S III i PXW-Z280 w połączeniu z bezprzewodowym systemem audio UWP-D.
Źródło: Sony (https://www.sony.pl/presscentre/reuters-selects-sony-cameras-for-its-worldwide-video-group-equipment).
Może kogoś zaciekawi.
Reuters idzie w Sony.
Źródło: Sony (https://www.sony.pl/presscentre/reuters-selects-sony-cameras-for-its-worldwide-video-group-equipment).
Myślałem, że oni działają głównie już na iPhonach.
Co jakiś czas zaglądam do sklepów żeby sprawdzić cenę.
Niestety niespecjalnie się zmienia.
ALE rozbawiło mnie to
80907
Z tymi cenami to ich poniosło tym bardziej że mnie kusi żeby po latach w Sony przejść z powrotem na Nikona, bo ten Z6 III to już jest rewelacyjne body ( a mamy dopiero przedpremiery gdzie jak wiadomo aktualizacje tylko poprawiają funkcjonalność) a cena szybko spadnie bo za blisko do Z8 no chyba że zrobią cwaniacki zwód i podniosą cenę na Z8
Jeśli Z6 III zejdzie do 10-11k zł to Sony a tym bardziej Canon będzie w tarapatach bo w każdym aspekcie ten Nikon jest lepszy a w innym wręcz miażdżący.
Kogoś dopadł syndrom GAS;)
Ja byłbym ostrożny w opiniach o miażdżeniu jakiegoś sprzętu przez inny na podstawie paru testów przedpremierowych.
o masz miażdżący
obawiam sie że to nie aparat robi zdjęcia :D
Zapewne z6III zyska nowe funkcje z czasem ale pisanie, że C i S mają panikować z powodu ogłoszenia nowego z6iii to mocne nadinterpretowanie nowości :)
To nie porównanie z6III do pierwszego a7, gdzie jest gigantyczna różnica między nimi.
Jeżeli ktoś potrzebuje w S szybkostrzelnej puszki, ma a9 i a9ii - w foto bardzo dobre. Po drugie S niestety podzielił segment i stworzył kilka linii aparatów - cóż, wysysanie $$.
Poczekajmy na pierwsze normalne testy z6III. W jednym z filmów było info, że af jest bdb jednak nie tak dobry jak w C i S - czas pokaże czy to jednostkowa opinia czy fakt.
Bardzo cieszę się z nowości jako były posiadacz nikona i pierwszego z6. Po przesiadce na a7iv odczułem mega róznicę na plus i świetnie, że N wrzucił aparat będący bdb konkurentem dla podobnych modeli konkurencji.
A9 II mocno odstaje rozdzielczościami i klatkarzami wideo https://photographylife.com/comparison/sony-a9-ii-vs-nikon-z6-iii
i szybkością serii JPEG [ 20 vs 60 kl/s ].
No i ta cena https://www.ceneo.pl/86538541
sokolnik
23-06-2024, 16:29
Poczekajmy na pierwsze normalne testy z6III. W jednym z filmów było info, że af jest bdb jednak nie tak dobry jak w C i S - czas pokaże czy to jednostkowa opinia czy fakt.
czytałem opinię na jakimś portalu że AF w Z8 nie jest tak dobry jak w C czy S więęęc ... trzeba brać chyba poprawkę na te wszelki recenzję na internecie :) i polegać na testach i odczuciach użytkowników :)
https://www.notebookcheck.pl/3-wnioski-z-recenzji-Nikon-Z8-ktore-ujawniaja-kto-i-dlaczego-powinien-kupic-pelnoklatkowy-aparat-bezlusterkowy.718756.0.html
Wydajność autofokusa Nikona Z8 jest solidna, ale nadal pozostaje w tyle za Canonem i Sony
Jedną z największych skarg na Nikona Z9 był jego zawodny autofokus, a wiele z tych samych niedociągnięć autofokusa nadal nęka Nikona Z8pomimo twierdzeń Nikona, że poprawił algorytmy autofokusa dla Z8.
Podczas gdy autofokus precyzyjnie blokuje się na obiektach szybko - nieco wolniej w warunkach słabego oświetlenia - wydaje się, że jest kapryśny.
Warto zauważyć, że wydajność autofokusa może z czasem ulec pewnej poprawie, ponieważ Nikon kontynuuje wprowadzanie poprawek do algorytmu, ale wczesne recenzje na razie stawiają Z8 za jego odpowiednikami Sony i Canon.
fakt że artykuł z 2023 także pewnie aktualizację coś poprawiły (nie śledziłem zmian w oprogramowaniu)
Pawel Pawlak
23-06-2024, 17:42
Może kogoś zaciekawi.
Reuters idzie w Sony.
Podejrzewam że Sony zaproponowało najlepszą oferte cenową.
Jeżeli ktoś potrzebuje w S szybkostrzelnej puszki, ma a9 i a9ii - w foto bardzo dobre.
A9II ma porąbaną cenę, używki mniej więcej w cenie nowej Z8...
I choć obie A9 mają 20fps, tak samo, jak Z6III czy Z8... to tylko w 12bit rawkach skompresowanych.
No i z 20fps zostaje 15, jeśli podłączymy szkła innych producentów... lub 5/10 na mechanicznej, jeśli potrzebujemy puścić serię z lampą błyskową, w porównaniu do 14 na mechanicznej w Z6III. W Z8 jest to niby 20, ale nie jestem pewien, czy jest jakaś lampa reporterska zdolna puścić taką serię z sensowną mocą. ;)
Choć używka A9I z 200-600 chyba jeszcze przez dłuższy czas będzie dość ciekawą alternatywą dla foto-przyrodników bez sporego budżetu.
Podejrzewam że Sony zaproponowało najlepszą oferte cenową.
Najpewniej. No i Reuters kupił pod kątem filmów, tu N (bardziej) i C (jednak mniej) gorzej wypadają.
Jaki byście polecali system filtrów? Podoba mi sie Nisi Swift, ale nie widzę CPL, a chciałbym fadera, CPL i mist 1/8.
czytałem opinię na jakimś portalu że AF w Z8 nie jest tak dobry jak w C czy S więęęc ... trzeba brać chyba poprawkę na te wszelki recenzję na internecie :) i polegać na testach i odczuciach użytkowników :)
https://www.notebookcheck.pl/3-wnioski-z-recenzji-Nikon-Z8-ktore-ujawniaja-kto-i-dlaczego-powinien-kupic-pelnoklatkowy-aparat-bezlusterkowy.718756.0.html
fakt że artykuł z 2023 także pewnie aktualizację coś poprawiły (nie śledziłem zmian w oprogramowaniu)
Wiesz co, to trudny temat, ja na ten przykład mam zupełnie inne odczucia - to jest kupując Nikona Z9 zaraz po premierze, gdzie w owym czasie najwięcej do akcji używałem Canona R5 a siedziałem też w Sony, w ogóle bym nie powiedział że AF w Z9 (a tym samym w Z8 ) w czymkolwiek ustępował temu co miałem w R5.
Wydaje się że ile ludzi tyle opinii, a to co jest w sieci to głównie marketing, bo prawda jest taka że AF we wszystkich systemach jest teraz bardzo dobry (mam na myśli topowe puszki czyli Z8/9 w Nikonie, Sony A1/A9II/III oraz Canon R5/R6 i nowsze), i z mojego doświadczenia wynika że różnice w AF są raczej kosmetyczne a największym ograniczeniem jest fotograf, a nie apart, jakby by on nie był.
sokolnik
23-06-2024, 20:33
różnice w AF są raczej kosmetyczne a największym ograniczeniem jest fotograf, a nie apart, jakby by on nie był.
pewnie też obiektyw bo przecież każdy ma inne obiektywy do swoich testów po których potem pisze swoje opinię
ale racja - to TOPowe modele producentów i pewnie nie wiele się różnią od siebie :)
pewnie też obiektyw bo przecież każdy ma inne obiektywy do swoich testów po których potem pisze swoje opinię
ale racja - to TOPowe modele producentów i pewnie nie wiele się różnią od siebie :)
Dokładnie, obiektywy też grają tutaj rolę, i to nieraz bardzo dużą. Np. na Z9 używam głównie obiektywu 800mm - i tym zestawem dużą sztuką jest samo uchwycenie i utrzymanie lecącego ptaka w kadrze, ze względu na mały kat widzenia przy 800mm.
W przypadku A1 z obiektywem 200-600 jest mi już dużo łatwiej, raz że krócej, dwa że zoom co bardzo pomaga. Do tego fotografuję tym zestawem gównie z zasiadki a nie z podchodu, więc i zdjęć do domu przynoszę więcej z Sony. Ale bynajmniej nie z powodu lepszego AF.
Sony w Polsce ostatnio odleciało z cenami, kolego zakupił kilka dni temu w Austrii (oczywiście też po casbackach) A7 IV za niecałe 8 tyś zł teraz najtaniej widzę po cashback u nas za 10700zł. więc to już rozbój w biały dzień,
a zestawy z obiektywami to jeszcze większe oszczędności nawet kilku tyś zł w stosunku do polskich niby promocji.
Także śmiało możecie kupować w EU bo i tak gwarancja ta sama.
cz4rnuch
25-06-2024, 12:09
Sony w Polsce ostatnio odleciało z cenami, kolego zakupił kilka dni temu w Austrii (oczywiście też po casbackach) A7 IV za niecałe 8 tyś zł teraz najtaniej widzę po cashback u nas za 10700zł...
Takie ceny to żadne novum. Tak jest u nas od zawsze a nie ostatnio. Jak chce się tanio to się kupuje 2 razy do roku. W listopadzie i po ŚBN. Wtedy są prawdziwe promocje. A7IV też chodził wtedy w okolicach 8 tysi. Oczywiscie z tryliardem kodów i cashbacków.
Może to pytanie śmieszne ale czy i gdzie sprawdzić licznik migawki elektronicznej w Sony ILCE-1
mechaniczna nie była używana
Sony JP od 1.08 podnosi ceny, praktycznie na wszystko.
Lista (https://www.sony.jp/info2/240801_list.pdf) (PDF, JP). Wg Google, skrajna prawa kolumna to nowe ceny brutto. Tam, gdzie zamiast liczby są znaczki, tam cena nie została jeszcze ustalona.
Czy i jak się to przełoży na ceny w EU, nie wiadomo. ¯\_(ツ)_/¯
Plota:
Wg serwisu PR (https://photorumors.com/2024/08/04/tamron-is-rumored-to-announce-a-new-28-180mm-f-2-8-di-iii-vc-vxd-lens/), Tamron pracuje nad 28-180/2.8.
Ma zostać zapowiedziany w okolicach połowy sierpnia.
Jeśli się potwierdzi, jakiego rozmiaru to będzie...?
Filtr 67 mm mam nadzieję 8)
Wreszcie widziałbym dal siebie następcę 28-200/2.8-5.6, bo Tamron 28-300mm f/4-7.1 w ogóle mnie nie interesuje zasadniczo.
Plota:
Tamron pracuje nad 28-180/2.8.
Jeśli się potwierdzi, jakiego rozmiaru to będzie...?
Musi to być jednak zarazem ogromny kompromis jakościowy, nie oszukujmy się. Krotność zooma ma znaczenie. Super dopracowane topowe 70-200/2.8, udoskonalane (kilka generacji) są bardzo dobre, ale mają słabsze strony. Słabsza ostrość na jakiś ogniskowych, szczególnie na brzegach FF itd.
Jako zoom uniwersalny, "turystyczny" pewnie będzie akceptowalny (zależy to też od rozmiaru, ale 180 mm na długim końcu sugeruje chęć zrobienia mniejszego szkła). Natomiast dla szukających jakości często topowe 70-200/2.8 nie wystarczają i pracuje się wtedy na stałkach.
Po notce na PR można sądzić, że będzie żyłowany na długi koniec, więc pewnie słabszy szeroki. No i startuje od 28mm, nie od 24, więc coś łatwiej będą mieć.
No i zawsze się może okazać, że to ściema, albo będzie zmiennoświetlny. ¯\_(ツ)_/¯
Gdyby ktoś chciał pobawić się najnowszymi zabawkami Sony w tym a1II i 20-70/2.0 może zaplanować sobie wycieczkę
85170
https://www.cyfrowe.pl/lp/walki-in-day-z-sony.html?smclient=ed2af3b0-9686-4ad4-8db7-ac2485a0b1b4&utm_source=e-mail&utm_medium=mail_1&utm_campaign=Mailing_20250107_Event
cybulski
10-01-2025, 11:02
Gdyby ktoś chciał pobawić się najnowszymi zabawkami Sony w tym a1II i 20-70/2.0 może zaplanować sobie wycieczkę
85170
https://www.cyfrowe.pl/lp/walki-in-day-z-sony.html?smclient=ed2af3b0-9686-4ad4-8db7-ac2485a0b1b4&utm_source=e-mail&utm_medium=mail_1&utm_campaign=Mailing_20250107_Event
No a stolica gdzie? Jak to mogło się zdarzyć :D
Nie wiem, czy ktoś używa, ale pojawiła się nowa wersja softu do Tamrona 50-400 m.in. usprawniająca AF podczas zoomowania.
Podoba mi się łatwość aktualizacji przez USB8)
Wychodzi na to, że trafiła się kolejna partia problematycznych kart CFe A od Sony:
https://www.optyczne.pl/20730-news-Problem_z_kartami_pamięci_Sony_-_ciąg_dalszy.html
Admin SAR twierdzi, że już w lutym Sony dwa nowe szkła wypuści:
16mm f/1.8 (ciekawe, jak wypadnie porównanie z Vitkiem?) i 400-800mm f/6.3-8.0.
KadryZpodróży
25-01-2025, 10:03
Admin SAR twierdzi, że już w lutym Sony dwa nowe szkła wypuści:
16mm f/1.8 (ciekawe, jak wypadnie porównanie z Vitkiem?) i 400-800mm f/6.3-8.0.
Ten zoom 400-800 może być całkiem fajny jeśli tylko nie przesadzą z ceną.
Podziwiam tych, co wiedzą po co kupują takie obiektywy a co ważniejsze są w stanie realnie wykorzystać możliwości obiektywu. Serio :)
Co do świadomego zakupu takiego 400-800 to widzę jedną grupę. Jest licząca się grupa obserwatorów ptaków, dla których liczy się udokumentowanie gatunku, powiedzmy w skrócie "zaliczenie" obserwacji, choć bez negatywnych konotacji. Do takich obserwacji ma sens używanie np. Nikona P1000 i podobnych.
Szczerze powiem, że nie miałem świadomości istnienia tak dużej grupy pasjonatów do kiedy przeczytałem historię Phoebe Snetsinger. Obserwowałem też wycieczkę ornitologów (nie wiem czy to właściwe określenie) w Maroku, porozmawiałem z jednym starszym panem. Różny mieli sprzęt i taki 400-800 fajnie wpisuje się w szeroką przestrzeń pomiędzy P1000 a np a1 z 600/4;)
Nie wiem czy dobrze pamiętam ale znajomy ma coś od Nikona jakiś (x)1000 i nie nadaje się on że względu na AF
Ja piszę o tym co widziałem, gość z którym rozmawiałem miał jakiegoś Nikona P i trochę się zdziwiłem. To była grupa ok. 10 osób w busiku podróżującą 2 czy3 tygodnie wyłącznie dla birdwatchingu, raczej nie mieli przypadkowych akcesoriów, choć niekoniecznie optymalne.
400-800mm f/6.3-8.0
Musiałby mieć przednią soczewkę o średnicy co najmniej 10 cm
[Canon RF 200-800 mm f/6.3-9 IS USM wystarcza 9 cm]
-czyli pewnie parę tys drożej od tego Canona.
KadryZpodróży
25-01-2025, 15:03
Ja piszę o tym co widziałem, gość z którym rozmawiałem miał jakiegoś Nikona P i trochę się zdziwiłem. To była grupa ok. 10 osób w busiku podróżującą 2 czy3 tygodnie wyłącznie dla birdwatchingu, raczej nie mieli przypadkowych akcesoriów, choć niekoniecznie optymalne.
Miałem niedawno "przyjemność" używać to coś czyli P1000 i już wolę nie mieć wcale zooma niż mieć takiego jak w tym aparacie. O zdjęciu czegoś w ruchu zapomnijcie...strasznie ciężko się tym operuje. Nie wiem może ja nie umiem ale wizjer i ekran to jest jakaś masakra.
Musiałby mieć przednią soczewkę o średnicy co najmniej 10 cm
[Canon RF 200-800 mm f/6.3-9 IS USM wystarcza 9 cm]
-czyli pewnie parę tys drożej od tego Canona.
Ta, albo to, albo wcisną 95mm, a winietę będą softem korygować.
Ewentualnie w plotce jest błąd i będzie ciemniejszy na dłuższym końcu.
Miałem niedawno "przyjemność" używać to coś czyli P1000 i już wolę nie mieć wcale zooma niż mieć takiego jak w tym aparacie. O zdjęciu czegoś w ruchu zapomnijcie...strasznie ciężko się tym operuje. Nie wiem może ja nie umiem ale wizjer i ekran to jest jakaś masakra.
Ja nie używałem tego aparatu i nie widziałem żadnego zastosowania dla siebie. Natomiast faktem jest, że dla kogoś może to być przydatne narzędzie do katalogowania ptaków. Ludzie często podróżują po świecie w celu zaobserwowania jak największej ilości ptaków, rekordziści mają po kilka tysięcy, jest jakaś forma rywalizacji, wyzwania. Chcą to dokumentować, nie robić ładne technicznie zdjęcia. Może do tego ten Nikon się nadaje, skoro go używają.
Wątek o Sony a piszemy o jakimś niszowym Nikonie, koniec świata :)
Ciekawy wątek trafiłem na innym forum
https://www.dpreview.com/forums/thread/4791971
Ciekawy wątek trafiłem na innym forum
https://www.dpreview.com/forums/thread/4791971
Zacząłem czytać i pierwsza odpowiedź:
Also Z mount is a weird mount that has inconsistencies. For example Z9 has a different from the mount to the cmos sensor glass distance than other Z mount cameras. And the difference is big enough to cause focusing issues on some third party lenses.
Jak Z9 może mieć inną długość rejestru od reszty Zetek?
Też mnie to zaciekawiło. Nie znam się, może gość nie ma racji, a może coś w tym jest.
Ps. Glass distance to może chodzić o stos filtrów.
Wind Mill
26-01-2025, 14:20
A długość rejestru do raczej do powierzchni matrycy?
Natomiast różnica w grubości szkła na matrycy może mieć wpływ na obraz / pracę aparatu.
https://www.sonyalpharumors.com/wp-content/uploads/2025/01/Sony-400-800mm-SEL400800G.jpg
Wygląda na dość pulchny.
3400 CHF ?
[3600 EUR; 15300 zł]
https://asobinet-com.translate.goog/will-the-fe-400-800mm-f6-3-8-g-oss-cost-3399-swiss-francs/?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=wapp
SAR usunęło https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=Sony+Alpha+Rumors%EF%BC%9ASwiss+store+lists+the+ new+Sony+400-800mm+lens+with+a+3399+Swiss+Franc+price+tag+%28
KadryZpodróży
04-02-2025, 16:12
3400 CHF ?
[3600 EUR; 15300 zł]
https://asobinet-com.translate.goog/will-the-fe-400-800mm-f6-3-8-g-oss-cost-3399-swiss-francs/?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=wapp
SAR usunęło https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=Sony+Alpha+Rumors%EF%BC%9ASwiss+store+lists+the+ new+Sony+400-800mm+lens+with+a+3399+Swiss+Franc+price+tag+%28
Nieco jednak dużo jak ta taki obiektyw...ja rozumiem, że to 800mm ale szczerze liczyłem na cenę poniżej 10k PLN. Jak będzie zobaczymy.
Schwefel
05-02-2025, 00:40
Canona 200-800 można wyrwać poniżej 10tys. a to w zasadzie jedyny konkurent. Ciekawe jak będzie z wymiarami i wagą względem Canona.
Canon jest ciemniejszy, do tego Soniacz ma mieć wewnętrzny zoom, więc raczej na pewno będzie droższy, niż C.
Nowy Sony 400-800 ma mieć 2475kg ,34,5 cm długi,filtr 105mm i 3 tys Euro..... nowe Vitrox 35 1,2 też "soon' ...
https://www.youtube.com/watch?v=3E9mmiOIw10
Czy opcja DRO (D-Range Optimizer) działą podobnie jak D-Lighting w Nikonie?
D-Lighting działa tak, że obniża ekspozycję (zmniejsza czas albo obniża ISO) a potem wyciąga informacje z cieni przy produkcji JPG. Najlepiej działa na ustawieniu AUTO, bo włącza się tylko w momencie kiedy w scenie są jasne źródła światła które trzeba zachować. RAW jest wtedy za ciemny, ale właśnie o to chodzi.
Sony ma D-Range Optimizer który jest opisany w podobny sposób, ale czy DRO też obniża wartość ekspozycji, czy jedynie zmienia trochę sposób produkcji JPG? Nie udało mi się znaleźć jednoznacznego wyjaśnienia w internecie...
Czy opcja DRO (D-Range Optimizer) działą podobnie jak D-Lighting w Nikonie?
D-Lighting działa tak, że obniża ekspozycję (zmniejsza czas albo obniża ISO) a potem wyciąga informacje z cieni przy produkcji JPG. Najlepiej działa na ustawieniu AUTO, bo włącza się tylko w momencie kiedy w scenie są jasne źródła światła które trzeba zachować. RAW jest wtedy za ciemny, ale właśnie o to chodzi.
Sony ma D-Range Optimizer który jest opisany w podobny sposób, ale czy DRO też obniża wartość ekspozycji, czy jedynie zmienia trochę sposób produkcji JPG? Nie udało mi się znaleźć jednoznacznego wyjaśnienia w internecie...
OK sam znalazłem że tryb pomiaru Highlight działa w ten sposób co Auto DL. DRO jedynie inaczej wyciąga JPG.
Ciekawostka z CP+
https://photorumors.com/wp-content/uploads/2025/02/Schneider-Kreuznach-%C3%97-LK-Samyang-14-24mm-f2.8-lens-3.jpg
https://photorumors.com/wp-content/uploads/2025/02/Schneider-Kreuznach-x-LK-Samyang-14-24mm-f2.8-lens-for-Sony-E-mount.webp
No takie szkiełko to mi się podoba, mam nadzieję że zostanie wycenione po samyangowemu ;)
cz4rnuch
27-02-2025, 10:15
Może to myślenie życzeniowe, ale wygląda na całkiem kompaktowe.
Też wydał mi się nieduży, ma normalny filtr 77 mm w odróżnieniu od Sigmy 14-24, która najbardziej wygląda na bezpośrednią konkurencję.
https://www.fotopolis.pl/inspiracje/galerie/38454-sony-world-photography-awards-2025-znamy-finalistow-konkursu-profesjonalneg
https://www.fotopolis.pl/inspiracje/galerie/38454-sony-world-photography-awards-2025-znamy-finalistow-konkursu-profesjonalneg
No powiem zaskoczony jestem doborem finalistów a w zasadzie ich prac. Muszę to obejrzeć na większym ekranie.
Ten samyang 14-24 to jest AF czy MF? Nie widzę nigdzie info...
AF. Na tym zdjęciu switcha widać:
https://www.sonyalpharumors.com/wp-content/uploads/2025/02/s065zF191il2ii4148t-700x928.jpg
Trzeci zoom Sammy z AF. Wyrabiają się.
No powiem zaskoczony jestem doborem finalistów a w zasadzie ich prac. Muszę to obejrzeć na większym ekranie.
No niektórymi jestem "zaskoczony"
Ciekawostka z CP+
https://photorumors.com/wp-content/uploads/2025/02/Schneider-Kreuznach-%C3%97-LK-Samyang-14-24mm-f2.8-lens-3.jpg
https://photorumors.com/wp-content/uploads/2025/02/Schneider-Kreuznach-x-LK-Samyang-14-24mm-f2.8-lens-for-Sony-E-mount.webp
445g, filtr 77mm
https://www.optyczne.pl/20849-news-Samyang_AF_14-24_mm_f_2.8_FE_-_krotkie_wrazenia_i_zdjecia_przykladowe.html
Parę szkiełek ma niezłe ceny
https://www.amazon.de/-/en/s?k=Sony+Objektiv&i=electronics&rh=n%3A562066%2Cp_123%3A237204%2Cp_n_deal_type%3A2 6902994031%2Cp_36%3A38000-&dc&language=en_GB&__mk_de_DE=%C3%85M%C3%85%C5%BD%C3%95%C3%91&crid=2AS7K2GQFK7C3&linkCode=sl2&linkId=6e5f344504c79fcf5a3da4d4c8ac9411&qid=1741334375&rnid=389294011&sprefix=sony+objektiv%2Caps%2C78&xpid=-eb9ctBDr-tUj&ref=sr_pg_1
Uaktualniłem wczoraj firmware w A1 do wersji 3.0. Samo uaktualnienie bez problemów, natomiast po uaktualnieniu aparat po włączeniu zaczął mi wyświetlać komunikat że używam niekompatybilnej baterii po czym wyłączał się.
Problem w tym że używam oryginalnej baterii od Sony NP-FZ100. Nie ma możliwości aby to była podróbka bo jest to egzemplarz który sprzedało mi Sony w komplecie z aparatem. Z ciekawości przełożyłem (również oryginalną) baterię z A7RV do A1, i wszystko działa.
W drugą stronę również - bateria z A1, która teraz w A1 nie chce działać, bez problemu działa w A7RV.
Taka ciekawostka ;-)
Reklamuj baterię, a w każdym razie napisz do Sony. Albo jakaś partia była dziwna, albo przesadzili z aktualizacją ;). Jeśli problem dotyczy wielu użytkowników to jest szansa, że zareagują.
U mnie w aIV po którejś z aktualizacji zaczęło pokazywać komunikat, że Newell, którego mam w zapasie i używam sporadycznie, jest niekompatybilny (już nie pamiętam jak brzmi dokładnie komunikat). Muszę nacisnąć ok i działa normalnie. Ponadto przy jednej z aktualizacji zmienili ARW i musiałem ręcznie aktualizować A DNG Converter.
Nie wiem w czym był problem, w każdym razie dzisiaj rano po naładowaniu do pełna oryginalnej baterii w zewnętrznej ładowarce wszystko wróciło do normy.
Kolejne 3 szkła od Schneider Kreuznach × LK Samyang się kroją:
https://photorumors.com/wp-content/uploads/2025/03/Schneider-Kreuznach-%C3%97-LK-Samyang-24-70mm-f2.8-standard-zoom-lens.jpg
https://photorumors.com/wp-content/uploads/2025/03/Schneider-Kreuznach-%C3%97-LK-Samyang-Wide-prime-AF-lens.jpg
https://photorumors.com/wp-content/uploads/2025/03/Schneider-Kreuznach-%C3%97-LK-Samyang-Tele-prime-AF-lens.jpg
Nie ukrywam, że ten 14-24/2.8 z filtrem 77 mm to chyba jedyny obiektyw, który na poważnie mnie ostatnio zainteresował. A tu kolejne... zobaczymy jak wycenią, no i jakość też wyjdzie w praniu.
Jaki chwyt polecilibyście do DJI Ronin RS4?
A druga sprawa, to czy ktoś wie, czy ten zestaw pasuje też do A7 III?
https://www.cyfrowe.pl/smallrig-klatka-operatorska-hawklock-quick-release-advanced-cage-kit-do-sony-alpha-7r-v7-iv-7s-iii-4539-p.html?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=PMAX%20-%20Wyprzeda%C5%BCe%20/%20Zalegacze&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjw4cS-BhDGARIsABg4_J1e8LgGKSXLCoq-cHDga_-nnQntup3LHDc074GOb912PBg3vOyqZfMaAnkBEALw_wcB
cybulski
20-03-2025, 20:45
O A7iv okiem nikoniarza :D
https://youtu.be/hwrsd_z0i_k?si=lpt7R8kY2b_yJy7s
Widziałem już wcześniej. Lekka burza w komentarzach się tam zrobiła.
cybulski
20-03-2025, 21:12
Widziałem już wcześniej. Lekka burza w komentarzach się tam zrobiła.
Jacek jest rzeczowy więc powiedział jak jest bez owijania co mu się nie podoba.
Rzeczowy? Taaa faktycznie.
Skupił się na rzeczach, które przez 2.5 roku posiadania korpusu nigdy mnie nie ruszyły jednocześnie pomija ważne i znaczące wady tego korpusu, które mają wpływ na foty czy codzienną obsługę.
Kolejny raz oglądając recenzje korpusów stwierdzam jedno - w to Jacek nie potrafi i bardzo słabo opisuje. Obiektywy spoko ale nie korpusy.
cybulski
20-03-2025, 23:33
Jemu się nie podobały te konkretne i nagrał film. Dla mnie to jest ok. Nie każdemu musi przeszkadzać to samo. Mnie np w starszym modelu, a7iii, wyjątkowo denerwuje długi czas startu aparatu od włączenia. To chyba najwolniejsze body w tym temacie jakie kiedykolwiek miałem. Inne rzeczy nie przeszkadzają.
Mi najbardziej przeszkadza to że ktoś z sony, odpowiedzialny za projektowanie systemu menu, ma jakiś chyba czelendż żeby w każdym sprzecie bylo inaczej. Nawet w profesjonalnych sprzętach broadcastowych czy filmowych.
grissley
21-03-2025, 00:05
Ten filmik to generalnie nie recenzja a coś w rodzaju "krótko o tym co mnie wnerwia w A7RIV".
Słuchajcie - mam dylemat praktyczno-filozoficzny. Dałem kiedyś kobiecie A5000 i robiła nim sporo fotek dopóki nie dostała jabłka 14 pro. Ale marudzi mi, że ona chciałaby "robić zbliżenia" - jakieś ptaki w parku itp. A w tym A5000 robiła wyłącznie na automacie i programach i nie ogarnia nic innego (np trybów AF). No i nie wiem co z tym zrobić - czy jak ona sobie tele do tej A5000 i ustawi na sztywno tryb "sport", to będą jej w ogóle zdjęcia wychodzić? Ma to w ogóle sens...?
Najtańsze sensowne tele to chyba Tami 70-300 "A047SF F/4.5-6.3 Di III RXD" - chyba, że niedokładnie guglałem. W tej cenie można by zaryzykować, ale jak po tygodniu pójdzie w kąt bo wszystkie zdjęcia będą poruszone a "ajfon i tak robi ładniejsze", to będzie trochę szkoda...
Określanie tego filmu recenzją skończyło się w momencie stwierdzenia, że nie lubi systemu Sony bo go "fanboje" wkurzają. Trochę klimat tego forum również.
W komentarzach pojawiły się większe wady tego aparatu niż konfiguracja aparatu i głupie menu, które Jacek w większości opisuje.
Jacek porównuje AF Z6m3 czy Z8(które chyba posiada) z prawie chyba już 4 letnim aparatem...
Określanie tego filmu recenzją skończyło się w momencie stwierdzenia, że nie lubi systemu Sony bo go "fanboje" wkurzają. Trochę klimat tego forum również.
W komentarzach pojawiły się większe wady tego aparatu niż konfiguracja aparatu i głupie menu, które Jacek w większości opisuje.
Jacek porównuje AF Z6m3 czy Z8(które chyba posiada) z prawie chyba już 4 letnim aparatem...
Widocznie potrzebował wrzucić granat do szamba żeby zaczęło się dziać na jego profilu ;)
cybulski
21-03-2025, 09:38
A jakie są te większe wady z komentarzy?
Widocznie potrzebował wrzucić granat do szamba żeby zaczęło się dziać na jego profilu ;)
Nie wiem czy za mocno nie pojechałeś z tą analogią Sony i szamba ;)
Tak już serio - nie wydaje mi się, żeby jacek_wozniak miał taki cel. Jego filmy nigdy nie były kontrowersyjne i nastawione na klikalność. Ten też nie jest. Opisał swoje wrażenia i spostrzeżenia, każde uargumentował. Żadne nie było wymyślone na siłę.
Klimat tego forum? Ja to widzę trochę inaczej. Nie będę jednak w tym temacie tego rozwijać, bo skończy się jak zawsze.
Jak widzę niektóre wypowiedzi ( tam pod tym videło) to słowo którego użyłem jest według mnie usprawiedliwione (no może troszkę za mocne)
A jakie są te większe wady z komentarzy?
60fps na cropie, straszny rolling shutter i beznadziejny(w porównaniu do podobnego modelu z6m2) tylny ekran.
Nowy cashback Sony
https://scentre.pl/do/page/cashback_foto_lato_2025
Będzie Sigma 200/1.8?
https://www.sonyalpharumors.com/hot-sigma-is-rumored-to-announce-a-new-200mm-f-1-8-fe-lens/
KadryZpodróży
03-04-2025, 12:20
Nowy cashback Sony
https://scentre.pl/do/page/cashback_foto_lato_2025
Będzie Sigma 200/1.8?
https://www.sonyalpharumors.com/hot-sigma-is-rumored-to-announce-a-new-200mm-f-1-8-fe-lens/
Te promki to olać ale Sigma 200/1.8 to może być coś. Ciekawe czy te newsy się potwierdzą.
Szkła 200/2 były droższe od 300/2.8 (bo większa przednia soczewka). 300 mm do Sony kosztuje ponad 30 tys, 200/2 byłoby droższe, 200/1.8 jeszcze droższe. Fajnie by było gdyby miało wbudowany TC. Ale tanio nie będzie.
Warunek "brak TC" prawdopodobnie obejmuje też TC wbudowane. Inaczej już dawno Sigma by zakaz w ten sposób obchodziła.
cz4rnuch
03-04-2025, 21:50
W L mount nie ma takich ograniczeń i jeżeli tylko ta plotka okaże się prawdą to ta sigma zapewne pojawi się także z mocowaniem do Panasa i Łajki.
No tak, tylko przecież nie będą klepać wersji z TC na LMA i wersji bez na S/E.
No i Sigma chyba już ma TC na LMA, nie?
cz4rnuch
04-04-2025, 06:30
No tak, tylko przecież nie będą klepać wersji z TC na LMA i wersji bez na S/E.No pewnie nie będą. Ja tylko piszę, że Sigma robi też do L-mount więc to nie tylko sony, a w l-mount panują inne zasady. W każdy razie takie przypadki już się zdarzały. Kiedyś Tamron zrobił kilka zoomów, które w wersji C i N miały VC a wersję do Sony stabilizacji pozbawiono. Także dla chcącego nic trudnego.
No i Sigma chyba już ma TC na LMA, nie?To też nie wyklucza stworzenia obiektywu z wbudowanym tc. Canon dla przykładu stosuje oba rozwiązania w RF.
W każdy razie takie przypadki już się zdarzały. Kiedyś Tamron zrobił kilka zoomów, które w wersji C i N miały VC a wersję do Sony stabilizacji pozbawiono. Także dla chcącego nic trudnego.
Tak wiem. Były też przypadki, że szkło na N/F miało wiertarkę, a na C silnik.
Tylko pytanie, czy było by dla Sigmy opłacalne projektować szkło z wbudowanym TC tylko dla LMA, który nie ma za dużego udziału w rynku...
To też nie wyklucza stworzenia obiektywu z wbudowanym tc. Canon dla przykładu stosuje oba rozwiązania w RF.
N i C mają takie szkła od czasów DSLRów. Sony też powinno mieć w tym/przyszłym roku, jeśli ploty na temat 400/2.8 II TC okażą się prawdą.
Tyle, że jest dość mocno wątpliwym, że akurat Sigma takie zrobi. Chyba, że Sony poluzuje ograniczenia, albo w jakiś inny sposób się dogadają.
Jacek wrzucił kolejny film o Sony, tym razem kultowy A7 III.
Aż sie boję ...
https://www.youtube.com/watch?v=LLFQIbbpoOc
Wniosek. Przesiadanie sie na gorsze body nie jest wskazane. Gorsze, czyli jak się używało lepszych.
Ludzie a kogo to k... Obchodzi co jakiś facio gada. Zdjęciami i pomysłami na zdjęcia należy się zająć
Schwefel
04-04-2025, 22:36
Dokładnie. Jak ktoś ma ograniczony umysł to i najnowszy Sony mu nie pomoże. Póki mają w magazynach to będą sprzedawać, a co mają wyrzucić?
Póki mają w magazynach to będą sprzedawać, a co mają wyrzucić?
To nie tak. Mają inną politykę. Produkują kilka generacji jednocześnie. A7 III to model z 2018, A7 IV z 2021, myślisz, że do 2021 natłukli tego tyle, że od 4 lat nie mogą wyprzedać? (za chwilę zapewne będzie A7 V).
O masz ... ???? To ja mam aparat z 2018 roku???
grissley
05-04-2025, 02:25
O masz ... ???? To ja mam aparat z 2018 roku???Stary ale wariat, co? ;)
Obejrzałem.
No niech mi ktoś jeszcze raz napisze że to materiały które nie są obliczone na wzrost zainteresowania kanałem 🤣
cybulski
05-04-2025, 09:10
Jacek wrzucił kolejny film o Sony, tym razem kultowy A7 III.
Aż sie boję ...
https://www.youtube.com/watch?v=LLFQIbbpoOc
Wniosek. Przesiadanie sie na gorsze body nie jest wskazane. Gorsze, czyli jak się używało lepszych.
W tym co mówi jest prawda, mnie też wkurza ten długi czas załączania.Nawet Canon R to jak sprinter przy a7iii :) startuje od razu po włączeniu. jest jeszcze sprawa ogólnie obrazu, jakoś tak mi wychodzi ze no niestety ale rawy z wyższych iso to wolę z Canona. Ale ja tego nie ukrywalen nigdy, na forum CB też o tym pisałem, bo tam wydaje się są tacy co widzą madżik w rawach z Sony. Więc z tym to tak polemizowałbym, poza tym no najwięcej szkieł co zrobić :)
Stary ale wariat, co? ;)
Mi w nim przeszkadza głównie troszkę za mała matryca. Af jest spoko pomijając śledzenie i jakieś trudniejsze przypadki. Ale być może ja jestem przyzwyczajony do tej "ociężałości" a może nie napierdalam takimi seriami jak autor filmu
cz4rnuch
05-04-2025, 09:24
A7III niedługo obrośnie legendą jak D700 :) Ósmy rok już mu leci a ludzie nadal filmy o nim (nie nim) kręcą :)
Trochę nie kumam jaki jest sens porównywania aparatu tak starego z nowymi. Ja jak biorę do ręki mojego a5100@IR to zżymam się nad jego "szybkością" żółwia ale świadomość tego ile ona ma lat "prostuje mnie" ;)
Kreacja popularności kanału treściami które uruchomią fanów - rozumiem, niekoniecznie popieram ;)
może w tym roku kupię a7IV - może stanieje jak wypuszczą a7V...
cybulski
05-04-2025, 09:42
A7III niedługo obrośnie legendą jak D700 :) Ósmy rok już mu leci a ludzie nadal filmy o nim (nie nim) kręcą :)
Chłop czekał 8 lat aby porównać jak jeszcze np 5 temu nie było do czego :) miałem pierwsza a7, dobrze że nie porównał pierwszej :D
cz4rnuch
05-04-2025, 10:13
Też miałem pierwsze A7. Piękny sprzęt, prawdziwie malutka i lekka pełna klatka, dziś już takich nie robią. Aaa, robią przecież A7C czy Canona RP, ale jak mam do pierwszej sentyment więc tego staram się nie zauważać. I tak mniej więcej odbieram treści od osób, które na wstępie deklarują jakiś emocjonalny ładunek do jakiejś firmy. Mnie to nie przeszkadza, takie treści są klikalne, można je też traktować jako swoistą rozrywkę. Ale nawet jeśli w takich "recenzjach" znajdziemy obiektywnie niebudzące kontrowersji argumenty to zawsze z tyłu głowy zostanie pytanie czy czegoś celowo nie pominięto, a może coś przekręcono lub wyolbrzymiono pod z góry założoną tezę? Z jednej strony to uczciwe, że ktoś nie kryje jakiś uprzedzeń i jasno o tym wspomina. Przynajmniej wiadomo czego się spodziewać. Ale dla mnie osobiście takie treści są bezużyteczne, i dlatego po nie nie sięgam. Tego kanału też nie oglądam, jedynie przyjmuję na wiarę to co tu napisali inni. W necie jest jeszcze kilku niedzisiejszych recenzentów, którzy budują swoją markę nie na kontrowersjach a bardziej na obiektywnych, mierzalnych wynikach. Czasami jest to powtarzalne i przez to do bólu nudne, ale ja jednak doceniam takie konsekwentne podejście. Dobrze, że jeszcze jest kilka takich osób.
PS A cały klip z pytaniem klikbejtem moim zdaniem to nawet bez oglądania powiem, że to kawał jakiejś tam (bo nie wiem czy dobrej) nikomu niepotrzebnej roboty. Mnie na odpowiedź wystarczy, jedno zdanie. Zdecydowanie warto, kwestia ceny :)
Ja tak sobie myślę że A7III zostanie u mnie. Chyba usunę jej filtr i pobawię się full spectrum
Dla mnie wniosek jest taki, że gdybym był uczniem Jacek_Z unikałbym Sony jak ognia:mrgreen:
..i niech znów ktoś powie,że to uzytkownicy firmy S maja jakiś problem ze soba... ;)
Chłop czekał 8 lat aby porównać jak jeszcze np 5 temu nie było do czego :) miałem pierwsza a7, dobrze że nie porównał pierwszej :D
Gdyby wtedy porównywał to z Nikona nie zostało by za wiele to chwalenia...:))
Oferta darmowych porad psychologicznych w sobotni poranek?:twisted: Czekam na więcej g69 (nomen omen ;) ).
Dla mnie wniosek jest taki, że gdybym był uczniem Jacek_Z unikałbym Sony jak ognia:mrgreen:
Nauczyciel mógłby popełnić harakiri gdyby dawał uczniom Sony do ręki. Powodu sie nie spodziewacie. Ogromna konfigurowalność przycisków oraz inne menu w każdym modelu. To koszmar. Po prostu są "dowcipnisie" którzy celowo, dla jaj zmieniają ustawienia fabryczne. Nie wiadomo kto, nie wiadomo kiedy. Po lekcjach sprzęt jest odkładany. Na półkach leży 15 aparatów (12 najróżniejszych Nikonów od Z5 po Z8 i 3 Canony w tym R5). Potem ktoś z innej grupy bierze jakiś aparat do ręki i np. ma zwalony WB (ktoś przesuwa ten punkcik ze środka "wykresu" przestrzeni barw) albo nie ma AF na spuście itd. itd. To już robią na Nikonach. Uczeń biorący potem taki aparat nie wyłapie zmian, robi sesje i ....
A7IV znowu kosztuje ponad 10tyś. A było już 9
Nie liczę w tej chwili różnych keszbeków
A7IV znowu kosztuje ponad 10tyś. A było już 9
Nie liczę w tej chwili różnych keszbeków
Ale obstawiam, że to właśnie przez keszbek cena skoczyła :D Ja osobiście poluję na jakąś używkę, bo zakładam, że na max rok go potrzebuje, do czasu wyjścia A7V.
cz4rnuch
05-04-2025, 12:39
Dodatkowo cashback z tego co się orientuję nie podchodzi pod dyrektywę omnibus więc nie ma obowiązku informowania o najniższej cenie z ostatnich 30 dni. Zatem można ukradkiem podnieść cenę o tysiaka, potem dać cashback 700 pln, człek się pobawi w jakieś wycinanki z pudełka i cieszy się, że się "zarobiło" jak mówi moja kobitka. I sprzedawca też się ucieszy z dodatkowej kaski. Win win situation :)