Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ Sony ] Ogólny wątek o systemie Sony

Strony : 1 2 [3] 4 5

m_a_g
22-10-2025, 14:40
Superzoom od UWA to utopia.

Bo wersji pod Nikona nie ma? ;-)
Patrz pan, a taki paparapa ten obiektyw kupił, wrzucił nawet zdjęcia na forum, i wyglądają zupełnie normalnie, jak każde inne widoczki... Rozumiem że przykład z Panasonica się nie liczy, trzeba MTF'y analizować a nie zdjęcia oglądać ;-)

PS. Zapomniałeś jeszcze napisać że żaden obiektyw pod Sony nie ma prawa działać bo ma "nieoptymalną" i ogólnie za małą średnicę bagnetu.

maxwawa
22-10-2025, 14:46
O ile 25mm można przeboleć, to 28 to już jednak wąskawo.

W praktyce jak dla mnie niewielka różnica, a jak chce naprawdę szeroko to wyciągam 13mm na … iPhonie :D
Tamron też ma „pseudo” makro które czasami się jednak przydaje.
Ja Tamronem 28-200 robiłem na halach sportowych i światło w tym obiektywie daje radę, 70-200 2.8 rozważałem ale 70mm to za mało, jak już to może z czasem 35-150 2-2.8 byłoby idealne ale na razie nie odczuwam takiej zmiany.

cdc
22-10-2025, 14:48
Przecież Sigm 20/2 DN i 17/4 DN nie ma pod Nikona.

Im szerzej w superzoomie -tym ten szeroki koniec bardziej odstaje na minus od przeciętnej [nie najlepszej] stałki.

m_a_g
22-10-2025, 14:56
Przecież Sigm 20/2 DN i 17/4 DN nie ma pod Nikona.

Im szerzej w superzoomie -tym ten szeroki koniec bardziej odstaje na minus od przeciętnej [nie najlepszej] stałki.

Ale po co zestawiać MTF z obiektywów stałoogniskowych z superzoomem i "wyciągać wnioski" ze obiektyw stałoogniskowy 20mm jest na 20mm ostrzejszy niż zoom 20-200mm na tej samej ogniskowej? To jest oczywiste.
Ale że zoom jest gorszy optycznie to nie znaczy że da ostrych zdjęć. Mam Ci zestawić MTF z Nikkora Z 70-200 f2.8 S na 135mm vs. Plena 135 f1.8 na 135mm po przymknięciu na f2.8? Plena będzie dużo lepsza. Czy to znaczy że 70-200 w takim razie jest nie do użytku?
Sigma zrobiła obiektyw uniwersalny, dostatecznie dobry dla wielu, a nie każdy chce biegać z zestawem stałek w kieszeni przepinać w terenie co kilka zdjęć.

grissley
22-10-2025, 15:14
Ostrość to jedno, ale ja nie czuję tak ciemnych obiektywów. Co chwila okazuje się, że światła jest mało i albo będzie poruszone albo podbijanie iso zżera detal. Jakieś tam odseparowanie tła też się da jaśniejszym zumem osiągnąć, nie potrzeba od razu 1.8 czy mniej. Do tego wspomniana gorsza ostrość i ogólnie robi się lipton i przestaję odróżniać fotę od tej zrobionej telefonem.
Na razie mam w zasadzie przyspawane 24-120/4 - jakby ten Tami miał w zakresie 25-100 porównywalną jakość, ostrość i jasność to byłaby to jakas alternatywa, ale widać tak się nie da (albo nie opłaca). A Sigma to już w ogóle ciemnica.

cdc
22-10-2025, 16:06
Mój wniosek to nie jest to że w zoomie jest gorzej niż w stałce,
ale to że im szerszy jest superzoom -tym bardziej odstaje od stałek.
[i płaci za to jakością nie tylko na szerokim końcu, ale w całym zakresie]

Nigdzie nie pisałem o bieganiu z zestawem stałek w kieszeni.

To właśnie robienie coraz szerszych, a nie coraz dłużysz obiektywów uniwersalnych nastręcza duże trudności.

Canon kiedyś miał eLki
EF 35–350mm f/3.5–5.6L [1993]
i następcę EF 28–300mm f/3.5–5.6L [2004]

Pierwsze zoomy były od ogniskowej 35, 36, 40 lub 43mm
i szybciej zrobiono zoomy: 55-135, 50-300, 85-250, 135-600, 180-600 czy 360-1200mm
niż 25-50mm.

m_a_g
22-10-2025, 16:11
Ostrość to jedno, ale ja nie czuję tak ciemnych obiektywów. Co chwila okazuje się, że światła jest mało i albo będzie poruszone albo podbijanie iso zżera detal. Jakieś tam odseparowanie tła też się da jaśniejszym zumem osiągnąć, nie potrzeba od razu 1.8 czy mniej. Do tego wspomniana gorsza ostrość i ogólnie robi się lipton i przestaję odróżniać fotę od tej zrobionej telefonem.
Na razie mam w zasadzie przyspawane 24-120/4 - jakby ten Tami miał w zakresie 25-100 porównywalną jakość, ostrość i jasność to byłaby to jakas alternatywa, ale widać tak się nie da (albo nie opłaca). A Sigma to już w ogóle ciemnica.

Każdemu według potrzeb... ja tego typu obiektywy (w tym Nikkor 24-120) w zastosowaniach o których mowa i tak przymykam do f8, a jeżeli już robię jakieś zdjęcia w pomieszczeniach to ISO do 6400 zupełnie mi nie przeszkadza przy obecnym odszumianiu. Ba, nawet 12800 przepuszczone przez ACR jest całkiem spoko do moich pamiątkowych zastosowań.

poste
22-10-2025, 17:42
Wrzuciłem MTF @200 mm Sigmy 20-200 do porównania z Tamronami (pierwszy to G2)

W centrum kadru: Sigma + Tamrony wypadają podobnie — wszystkie trzy mają bardzo dobrą ostrość i kontrast w centrum przy 200 mm/f5.6.

Na brzegach (pełna klatka):

Pierwszy Tamron (w poprzednim porównaniu) był najsilniejszy — najmniejszy spadek przy 30 lp/mm i mniejszy astygmatyzm. [G2]

Drugi Tamron miał większy spadek w 30 lp/mm i wyraźniejszy rozdział sagittal/meridional — czyli był najsłabszy w narożnikach. [G1]

Sigma 20–200 plasuje się pomiędzy:

lepsza od drugiego Tamrona w sensie ogólnego kontrastu niskich częstotliwości i często także w sagittal 30 lp/mm w centrum,

ale jej meridionalny spadek w rogach jest dość wyraźny i w praktyce może być porównywalny do drugiego Tamrona (czyli widoczna utrata drobnych detali w rogach).
→ Podsumowując: Sigma ≈ średnia między „najlepszym” pierwszym Tamronem a „słabszym” drugim Tamronem; bliżej drugiego jeśli patrzymy na zachowanie drobnych detali w narożnikach.

Dla mnie T28-200 jest ok. pod względem obrazka, więc widzę, że powinno być tylko lepiej. Zobaczymy

cdc
22-10-2025, 18:04
poste

To ty pomyliłeś wykresy MTF,
czy to ChatGPT pomylił :?:

:arrow: https://forum.nikoniarze.pl/threads/315805-Og%C3%B3lny-w%C4%85tek-o-systemie-Sony/page50?p=4344185&viewfull=1#post4344185

- - - - kolejny post - - - - - -

/.../

lepsza od drugiego Tamrona w sensie ogólnego kontrastu niskich częstotliwości i często także w sagittal 30 lp/mm w centrum,

ale jej meridionalny spadek w rogach jest dość wyraźny i w praktyce może być porównywalny do drugiego Tamrona (czyli widoczna utrata drobnych detali w rogach).

Znowu bzdury :!:

To nie jest opis tych wykresów MTF.

"Drugi Tamron"
https://www.tamron.com/product/pc_file/file/a071_mtf_200mm_en.svg

Sigma
https://asobinet.com/wp-content/uploads/2025/09/20-200mm-F3.5-6.3-DG-200mm-768x450.png

Niskie częstotliwości to dla 10 lp/mm,
a wysokie to dla 30 lp/mm.

paparapa
22-10-2025, 21:34
Bo wersji pod Nikona nie ma? ;-)
Patrz pan, a taki @paparapa (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=80525) ten obiektyw kupił, wrzucił nawet zdjęcia na forum, i wyglądają zupełnie normalnie, jak każde inne widoczki... Rozumiem że przykład z Panasonica się nie liczy, trzeba MTF'y analizować a nie zdjęcia oglądać ;-)

PS. Zapomniałeś jeszcze napisać że żaden obiektyw pod Sony nie ma prawa działać bo ma "nieoptymalną" i ogólnie za małą średnicę bagnetu.

Co by tu napisać... Nicość i pustkę widzę....:mrgreen:

Uważasz że różnica jednej działki uniemożliwi Ci zrobienie zdjęcia?
Z ciekawości zapytam. Nie przymykasz przysłony? Robisz zdjęcia otwartym na maxa szkłem?
Tu filmik jak pan tym gniotem od Sigmy zrobił parę fotek. Wcale nie najgorszych.

https://www.youtube.com/watch?v=cWzpb4rX6jE

W centrum kadru: Sigma + Tamrony wypadają podobnie — wszystkie trzy mają bardzo dobrą ostrość i kontrast w centrum przy 200 mm/f5.6.

Na brzegach (pełna klatka):

Pierwszy Tamron (w poprzednim porównaniu) był najsilniejszy — najmniejszy spadek przy 30 lp/mm i mniejszy astygmatyzm. [G2]

Drugi Tamron miał większy spadek w 30 lp/mm i wyraźniejszy rozdział sagittal/meridional — czyli był najsłabszy w narożnikach. [G1]

→ Podsumowując: Sigma ≈ średnia między „najlepszym” pierwszym Tamronem a „słabszym” drugim Tamronem; bliżej drugiego jeśli patrzymy na zachowanie drobnych detali w narożnikach.

Dla mnie T28-200 jest ok. pod względem obrazka, więc widzę, że powinno być tylko lepiej. Zobaczymy

Kiedyś była piosenka "Nie wierz nigdy kobiecie"....
Ty ją pytasz, pytasz, pytasz a ona wsadza Cię ciągle na lewe sanki. :)

Ten sam pan co wyżej porównuje Sigmę 20-200 i Tamrona 28-200.

https://www.youtube.com/watch?v=FIJ_8DhKprk

Ale w sumie to ta Sigma to beznadziejna cegła, Tamron jest na pewno lepszy... :wink:

grissley
22-10-2025, 23:19
Uważasz że różnica jednej działki uniemożliwi Ci zrobienie zdjęcia?
Z ciekawości zapytam. Nie przymykasz przysłony? Robisz zdjęcia otwartym na maxa szkłem?

Po pierwsze primo, gdyby różnica jednej działki nie robiła różnicy, to nikt by nie wywalał worka siana na f1.4, mogąc mieć f1.8 za pół ceny (sprawdzić, czy nie nowe Z ;) )
Po drugie primo, nie zawsze przymykam. Chyba wolno na pełnej dziurze czasem focić?
I po trzecie primo, ultimo - ciemniejszym też fotkę zrobię, komórką zresztą również. Ale cóż z tego?

paparapa
23-10-2025, 00:12
I po trzecie primo, ultimo - ciemniejszym też fotkę zrobię, komórką zresztą również. Ale cóż z tego?

Moje poprzednie pytanie zadałem ponieważ przeczytałem to:

"Ostrość to jedno, ale ja nie czuję tak ciemnych obiektywów. Co chwila okazuje się, że światła jest mało i albo będzie poruszone albo podbijanie iso zżera detal. Jakieś tam odseparowanie tła też się da jaśniejszym zumem osiągnąć, nie potrzeba od razu 1.8 czy mniej. Do tego wspomniana gorsza ostrość i ogólnie robi się lipton i przestaję odróżniać fotę od tej zrobionej telefonem."

Nie manipuluj drogi kolego. Trzymaj się tematu rozmowy. A ona nie dotyczy szkieł F1.2, F1.4, ani F1.8. Może trochę szkieł F2.8 bo od tej wartości zaczyna się nowy Tamron.
Porównujemy nie portretówki za worek pieniędzy tylko tanie spacerzoomy. Twój ma światło F4 a sigma jest o ca. działkę ciemniejsza.
I jest już ciemnicą? No wprost cudne to jest. :mrgreen:
Piszę o zakresie do ca. 100m bo więcej nie masz w swoim N.

Uważam że każdym z tych wspomnianych tu czterech szkieł zrobisz tak samo dobre zdjęcie w środku dnia czy nocy. Bez gubienia detalu i "liptona". I nie będziesz w stanie powiedzieć
którym szkłem było robione dane zdjęcie.

A telefon lepiej pozostawić do pogaduszek. )

poste
23-10-2025, 00:14
Kiedyś była piosenka "Nie wierz nigdy kobiecie"....
Ty ją pytasz, pytasz, pytasz a ona wsadza Cię ciągle na lewe sanki. :)

Ten sam pan co wyżej porównuje Sigmę 20-200 i Tamrona 28-200.

https://www.youtube.com/watch?v=FIJ_8DhKprk

Ale w sumie to ta Sigma to beznadziejna cegła, Tamron jest na pewno lepszy... :wink:

Recenzja wygląda ciekawie bo z miejsc, które znam ;) Obejrzę w wolnej chwili.

Nie mam nic do Sigmy 20-200, po prostu czekam na następcę Tamrona 28-200, który w dużym stopniu albo z niedużymi jak dla mnie kompromisami spełnia swoje zadanie. Popatrzę na recenzje, zdjęcia i zdecyduję czy ewentualna zmiana coś dla mnie wniesie. Z jednej strony szerokość kusi, z drugiej coraz rzadziej używam uwa, jak już to zdarza się skleić panoramę, wtedy jest faktycznie szeroko. Natomiast to f2.8 dla mnie jednak jest plusem dodatnim ;) i to sporym. Zwyczajnie całkiem często wnętrza czy wieczorne/nocne zdjęcia zrobię z ręki bez zabijania obrazka ISO.

Nie wiem, czy Czat wypluł mi głupoty, wnioski wydają się słuszne, zobaczymy czy i w jakim stopniu potwierdzą je kolejne testy. MTF-y zdjęć nie robią, nawet niespecjalnie mnie interesują. Po prostu na ten moment widziałem testy (powiedzmy) Tamrona 25-200 tylko na YT od influencerów, czy to ma dużą wartość? Ciekaw jestem czy praktyka potwierdzi teorię :) To 200 mm jest dla mnie ciekawe z paru względów, wspomnę tylko jeden. Nie wiem czy słusznie, ale wedle moich obserwacji jakość obiektywu szybko wychodzi w cropie z tych 200mm np. przy maksymalnej skali odwzorowania. Czyli jeśli mogę robić takie powiedzmy pseudo makro i widzę detale, to obiektyw jest bardzo ok. W krajobrazie, np. górach trudniej o taką ocenę bo wpływ ma pogoda ogólnie mówiąc (temperatura, powietrze, światło, itd.).

m_a_g
23-10-2025, 00:44
Z jednej strony szerokość kusi, z drugiej coraz rzadziej używam uwa

Coś w tym jest, mam podobnie - UWA leży w szafie i się kurzy. UWA samo w sobie dość mocno ogranicza, to specyficzny typ fotografii, trudno je nazwać uniwersalnymi.
Z drugiej strony, miałem kiedyś na MFT (Olympusie) obiektyw 8-25 czyli 16-50 na ff. I wtedy okazało się że chociaż nie używam UWA często, to ponieważ miałem taką opcję w standardowym zoomie, zrobiłem na szerokim kącie całkiem sporo zdjęć - zwyczajnie, bo mogłem.
I z tą Sigmą (czy tam Sony 20-70f4) chyba jest tak samo - szerokiego końca używa się częściej niż gdyby się miało zabierać do tego celu oddzielny obiektyw, bo zwyczajniej można to łatwo i szybko zrobić jednym uniwersalnym zoomem. Przynajmniej ja tak to sobie tłumaczę, oczywiście to indywidualna sprawa i tyle.

grissley
23-10-2025, 00:45
Moje poprzednie pytanie zadałem ponieważ przeczytałem to:

"Ostrość to jedno, ale ja nie czuję tak ciemnych obiektywów. Co chwila okazuje się, że światła jest mało i albo będzie poruszone albo podbijanie iso zżera detal. Jakieś tam odseparowanie tła też się da jaśniejszym zumem osiągnąć, nie potrzeba od razu 1.8 czy mniej. Do tego wspomniana gorsza ostrość i ogólnie robi się lipton i przestaję odróżniać fotę od tej zrobionej telefonem."

Nie manipuluj drogi kolego. Trzymaj się tematu rozmowy. A ona nie dotyczy szkieł F1.2, F1.4, ani F1.8. Może trochę szkieł F2.8 bo od tej wartości zaczyna się nowy Tamron.
Porównujemy nie portretówki za worek pieniędzy tylko tanie spacerzoomy. Twój ma światło F4 a sigma jest o ca. działkę ciemniejsza.
I jest już ciemnicą? No wprost cudne to jest. :mrgreen:
Piszę o zakresie do ca. 100m bo więcej nie masz w swoim N.

Lubię jak ktoś kto manipuluje apeluje o niemanipulowanie. Słodkie to jest :D
Mój ma f4 i nie jest jasny - to taki akceptowalny (dla mnie) kompromis.
Sigma ma działkę mniej już przy 50mm, przy 80mm robi się 6.3 vs 4.0

jak pisał mag każdemu wedle potrzeb, no więc ja przymykam raczej na krótszych ogniskowych - różne widoczki, generalnie do 85mm. Choć nie zawsze, bo w zabudowie wieczorami zaczyna brakować światła i bywa różnie. No i jeszcze są wnętrza.
W przedziale 85-120 mam zakres portretowy, który przy F4 jeszcze daje radę, przy 6.3 to już camera obscura.
Jak potrzebuję dłużej niż 120 to zazwyczaj coś co się rusza, więc muszę skracać czas i światło jest istotne - tym bardziej, jeśli słońce ma focha albo jest wieczór. Co jakoś trafia się tym częściej im częściej wpada okazja na jakiś fajny kadr.
Tak więc tak, do moich zastosowań Sigma to totalna ciemnica i noł-goł. Na wycieczkę zabiorę 24-120, a do ambitniejszych zastosowań niewycieczkowych jakąś stałkę (zazwyczaj 85). Chociaż dość długo miałem na wycieczkach dospawane do korpusu 35mm i też jakoś żyłem.
20-60/2.8 i do tego drugi aparat: DX z zapiętym 50-200/4 (albo 2.8, jakby DX ktoś takie robił) byłoby moim zestawem idealnym ;)
Taki zoom wycieczkowy miałby dla mnie sens gdyby trzymał światło f4 chociaż do tych 100mm

cz4rnuch
23-10-2025, 07:51
Cieszę się, że wątek żyje. A mówili, że bez sensu zakładam :) Cieszę się również z tego, że dyskusje o sprzęcie nadal wywołują emocje, duch w narodzie nie ginie. A najbardziej się cieszę z tego koncertu życzeń, bo być może Sigma i Tamron nas słuchają i już niedługo pojawi się spacerzum 20-300, tani, mały, lekki, ze stałym światłem i nieustępujący optycznie stałkom. No i żeby tani był, bo to przecież spacerzum :) Święta już niedługo. Kto wie?

poste
23-10-2025, 08:17
W Japonii czy Chinach są inne święta, centrum świata też powoli przechodzi na Happy Holidays... nasze Święta to już chyba za słaba okazja, żeby cuda się zdarzały :mrgreen:

cybulski
23-10-2025, 08:21
Żona czeka na czarny piątek na garnek jakiś le creuset :D

cz4rnuch
23-10-2025, 08:26
Żona ma rację. Tylko żeliwo. Właściwie do listy dodałbym jeszcze to, by zamiast z gawnolitu te spacerzumy zaczęli robić z żeliwa. Ale z takiego bardzo lekkiego żeliwa. To byłby sztos.

poste
23-10-2025, 08:44
Gdyby taki Le Creuset robił obiektywy i wyceniał jak garnki to człowiek na kebsa by nie miał kasy ;)

cdc
23-10-2025, 09:36
[ Sony ] Ogólny wątek o systemie Sony

Cieszę się, że wątek żyje. A mówili, że bez sensu zakładam :) Cieszę się również z tego, że dyskusje o sprzęcie nadal wywołują emocje, duch w narodzie nie ginie. A najbardziej się cieszę z tego koncertu życzeń

Żona czeka na czarny piątek na garnek jakiś le creuset :D

-Do świąt może dopracują https://www.gsmarena.com/it_all_began_with_a_failed_rice_cooker__a_glimpse_ at_sonys_history-blog-13661.php

Meanwhile in Nikon https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhwl_KWE5ZtDtequjbsyg_5KsAqaCy5r3Cy4MH8hZtan_ rK-IDs66hwrhrLqBm5CyQHgicTvwvSP1SUHTNv5lulURKpnBkimcK Kum4eVvRWWVXgmv_V-aI-I2AJ55PO11BNKkHQUcXrHUo/s1600/RANGEFINDERS+OF+YAMATO+BATTLESHIP.jpg -to Yamato

paparapa
23-10-2025, 11:32
Recenzja wygląda ciekawie bo z miejsc, które znam ;) Obejrzę w wolnej chwili.

Nie mam nic do Sigmy 20-200, po prostu czekam na następcę Tamrona 28-200, który w dużym stopniu albo z niedużymi jak dla mnie kompromisami spełnia swoje zadanie. Popatrzę na recenzje, zdjęcia i zdecyduję czy ewentualna zmiana coś dla mnie wniesie. Z jednej strony szerokość kusi, z drugiej coraz rzadziej używam uwa, jak już to zdarza się skleić panoramę, wtedy jest faktycznie szeroko. Natomiast to f2.8 dla mnie jednak jest plusem dodatnim ;) i to sporym. Zwyczajnie całkiem często wnętrza czy wieczorne/nocne zdjęcia zrobię z ręki bez zabijania obrazka ISO.

Nie wiem, czy Czat wypluł mi głupoty, wnioski wydają się słuszne, zobaczymy czy i w jakim stopniu potwierdzą je kolejne testy. MTF-y zdjęć nie robią, nawet niespecjalnie mnie interesują. Po prostu na ten moment widziałem testy (powiedzmy) Tamrona 25-200 tylko na YT od influencerów, czy to ma dużą wartość? Ciekaw jestem czy praktyka potwierdzi teorię :) To 200 mm jest dla mnie ciekawe z paru względów, wspomnę tylko jeden. Nie wiem czy słusznie, ale wedle moich obserwacji jakość obiektywu szybko wychodzi w cropie z tych 200mm np. przy maksymalnej skali odwzorowania. Czyli jeśli mogę robić takie powiedzmy pseudo makro i widzę detale, to obiektyw jest bardzo ok. W krajobrazie, np. górach trudniej o taką ocenę bo wpływ ma pogoda ogólnie mówiąc (temperatura, powietrze, światło, itd.).

Rozumiem że preferujesz Tamrona. Może lubisz Tamrony, a może postrzegasz je jako lepsze. W sumie co nie kupisz i tak będzie dobrze a przynajmniej lepiej. Będą różnice ale i tak będziesz korygować te niedoskonałości w kompie.
Jak napisałeś MTF-y zdjęcia nie robią. Robi je to coś między uszami według swojego widzimisię.:) Najistotniejszy jest próg tolerancji i konkretna potrzeba.

Ja potrzebuję szkło krajobrazowe do plecaka i w góry które i tak będę jeszcze przymykał, o czym wielokrotnie tu pisałem. Nie potrzebuję nic odcinać od tła. To nie szkło do akcji. I nie potrzebuje światła 2,8. To do kolegi grissley. :wink:
Gdybym chciał zapakowałbym 70-200, 70-180 czy 35-150 z pięknym światłem 2,8. Tylko po co? Te szkła używam w innych miejscach i w innym czasie.
Wybrałem funkcjonalność. 20-200 ważące 1,3 kg. To zawsze jest przyjemniejszy do dźwigania niż puszka z trzema szkłami ważące ponad 2 kg.
Nie mówiąc o miejscu na to wszystko.

Na duże odległości w górach nie ma złotego środka. Nie pomoże też obiektyw za worek kasy. Bierze się to co jest, albo idzie na piwo. :grin:

Coś w tym jest, mam podobnie - UWA leży w szafie i się kurzy. UWA samo w sobie dość mocno ogranicza, to specyficzny typ fotografii, trudno je nazwać uniwersalnymi.
Z drugiej strony, miałem kiedyś na MFT (Olympusie) obiektyw 8-25 czyli 16-50 na ff. I wtedy okazało się że chociaż nie używam UWA często, to ponieważ miałem taką opcję w standardowym zoomie, zrobiłem na szerokim kącie całkiem sporo zdjęć - zwyczajnie, bo mogłem.
I z tą Sigmą (czy tam Sony 20-70f4) chyba jest tak samo - szerokiego końca używa się częściej niż gdyby się miało zabierać do tego celu oddzielny obiektyw, bo zwyczajniej można to łatwo i szybko zrobić jednym uniwersalnym zoomem. Przynajmniej ja tak to sobie tłumaczę, oczywiście to indywidualna sprawa i tyle.

Zachwyt super szerokim kątem widzę, że przemija. Ja też powoli zmniejszam ilość takich zdjęć. Myślę, że to naturalny proces. Gdy pojawiły się takie szkła. Rzuciliśmy się na nie jak wygłodniałe sępy i wszystko co co się dało "zamykaliśmy" w takich ekstra szerokich kadrach.
Po czasie zaczęło nas to drażnić i wykorzystujemy taki zabieg tylko jeśli jest to potrzebne. Tak samo jak z tą wodą przerabianą na mleko... :)
Krótko mówiąc dobrze jak jest, kiepsko jak nie ma gdy potrzebujemy.

Lubię jak ktoś kto manipuluje apeluje o niemanipulowanie. Słodkie to jest :D
Mój ma f4 i nie jest jasny - to taki akceptowalny (dla mnie) kompromis.
Sigma ma działkę mniej już przy 50mm, przy 80mm robi się 6.3 vs 4.0

jak pisał mag każdemu wedle potrzeb, no więc ja przymykam raczej na krótszych ogniskowych - różne widoczki, generalnie do 85mm. Choć nie zawsze, bo w zabudowie wieczorami zaczyna brakować światła i bywa różnie. No i jeszcze są wnętrza.
W przedziale 85-120 mam zakres portretowy, który przy F4 jeszcze daje radę, przy 6.3 to już camera obscura.
Jak potrzebuję dłużej niż 120 to zazwyczaj coś co się rusza, więc muszę skracać czas i światło jest istotne - tym bardziej, jeśli słońce ma focha albo jest wieczór. Co jakoś trafia się tym częściej im częściej wpada okazja na jakiś fajny kadr.
Tak więc tak, do moich zastosowań Sigma to totalna ciemnica i noł-goł. Na wycieczkę zabiorę 24-120, a do ambitniejszych zastosowań niewycieczkowych jakąś stałkę (zazwyczaj 85). Chociaż dość długo miałem na wycieczkach dospawane do korpusu 35mm i też jakoś żyłem.
20-60/2.8 i do tego drugi aparat: DX z zapiętym 50-200/4 (albo 2.8, jakby DX ktoś takie robił) byłoby moim zestawem idealnym ;)
Taki zoom wycieczkowy miałby dla mnie sens gdyby trzymał światło f4 chociaż do tych 100mm

Przyjmuję Twój pogląd. Nie ma chyba powodu wałkować tego dalej. Ty lubisz tak, ja inaczej.
Mała uwaga. 2.8 na DX to już nie do końca 2.8. ;-)

A jeśli chodzi o jakość zdjęć z wysokim ISO nie trzeba jak pisał m_a_g bać się degradacji foty. Soft radzi sobie wyśmienicie.
ISO12800.

91091

.

cybulski
23-10-2025, 14:27
W listopadzie mam wypad na street foto do Lisbony. I właśnie myślę czy do zestawu a7iii +24-105/4 plus 28/2 dodać SY 14/2.8. Jak zabieram go to zawsze kilka fajnych zdjęć z tego szkła zrobię,jak nie wezmę to też nic się nie stanie.

paparapa
23-10-2025, 14:44
W listopadzie mam wypad na street foto do Lisbony. I właśnie myślę czy do zestawu a7iii +24-105/4 plus 28/2 dodać SY 14/2.8. Jak zabieram go to zawsze kilka fajnych zdjęć z tego szkła zrobię,jak nie wezmę to też nic się nie stanie.

Stanie się.
Nie zrobisz kilku fajnych zdjęć.

cybulski
23-10-2025, 14:53
Stanie się.

Dobra, wezme :)

maxwawa
23-10-2025, 14:59
Stanie się.

Ćwiczyłem taki zestaw dwa obiektywy na zmianę i większy hardcore - dwa aparaty każdy po jednym obiektywie i słabo to się sprawdza w praktyce.
Przekładanie szkieł na wycieczkach, w katedrach, kościołach itp. nigdy więcej.
Jak już to przyspawany Tamron 28-200 (99 % zdjęć) i sprawdzał się znakomicie a do okazjonalnej szerokości w np zamkach, katedrach itp. wyciągam iPhona i strzelam na 13mm i okolice, ale mi te perspektywy utlraszerokości to tak średnio się podobają.
chociaż ostatnio to i tak tylko smartfon na wycieczki.
Hej a co z samą przyjemnością samej wycieczki? chce wam się cały czas myśleć jaki kąt, jaki obiektyw, martwienie się że gdzieś obiję itp.

paparapa
23-10-2025, 15:13
Ćwiczyłem taki zestaw dwa obiektywy na zmianę i większy hardcore - dwa aparaty każdy po jednym obiektywie i słabo to się sprawdza w praktyce.
Przekładanie szkieł na wycieczkach, w katedrach, kościołach itp. nigdy więcej.
Jak już to przyspawany Tamron 28-200 (99 % zdjęć) i sprawdzał się znakomicie a do okazjonalnej szerokości w np zamkach, katedrach itp. wyciągam iPhona i strzelam na 13mm i okolice, ale mi te perspektywy utlraszerokości to tak średnio się podobają.
chociaż ostatnio to i tak tylko smartfon na wycieczki.
Hej a co z samą przyjemnością samej wycieczki? chce wam się cały czas myśleć jaki kąt, jaki obiektyw, martwienie się że gdzieś obiję itp.

Mi się sprawdza system na dwa body. Na jednym 20-60. A na drugim 70-300. Ale to tylko jak mam stały grunt pod nogami. Żadnych gór, żadnych ferryt.
Żonglować szkłami mi się już nie chce.
W góry kupiłem Sigmę bo mam jedno szkło na jednym body z całym interesującym mnie zakresem. Szkło które w 99% będę domykał.
A jak bym bęcną z sigmą to nie będzie takiego żalu jak z Nikonem 70-200.

cybulski
23-10-2025, 15:22
U mnie to jest wyjazd typowo street foto, w małej grupie 9 osób. Na takie streetowe wyjazdy to wystarczy mi w zasadzie 28/2 i nic więcej. Juz to ćwiczyłem nieraz, w Fuji najczęściej było 18/2 bo 27/2.8 był za wąski na tego typu wyjazdy.

paparapa
23-10-2025, 15:25
U mnie to jest wyjazd typowo street foto, w małej grupie 9 osób. Na takie streetowe wyjazdy to wystarczy mi w zasadzie 28/2 i nic więcej. Juz to ćwiczyłem nieraz, w Fuji najczęściej było 18/2 bo 27/2.8 był za wąski na tego typu wyjazdy.

Bo cała sztuka polega na tym aby dobrze dobierać narzędzia do tematu jaki chcemy ogarnąć.
Nic mi nie da z wzięcie na ferrratę 135mm/1.8. No może poza kłopotami. :)

OjTam
27-10-2025, 16:52
https://www.sonyalpharumors.com/wp-content/uploads/2025/10/Screenshot-2025-10-27-at-14.09.46.png

Jacek_Z
29-10-2025, 22:57
Moderowanie tutaj to nie jest łatwa sprawa. Ja czytam tu wszystko na bieżąco, czyli wchodzę w ten wątek kilka razy dziennie, bo sporo się tu dzieje. Kilka razy napisałem posty, z zamieszczenia których rezygnowałem. Kilka w temacie Ansela Adamsa czy ogólniej oceny starych zdjęć. Potem z propozycją by może to wydzielić, bo OT zrobił się, chyba to przyznacie, przydługi. Tylko od razu byłby krzyk, że ja to wróg Sony. Tymczasem ja lubię porządek, OT może być, ale tak długi to już nie. Cieszę się, że ktoś podniósł temat wydzielania. Kłopot z wydzielaniem bywa spory, gdyż pierwszy wydzielany post będzie "dziwny" jako początek wątku. Niestety nie można dopisać postu przed, ustawia się wszystko chronologicznie. Jeszcze gorzej gdy w postach ktoś pisze częściowo w temacie Sony, częściowo o Adamsie. Zobaczę co da się zrobić ;) raczej jutro.

Zmobilizowałem się i zrobiłem dzisiaj. 82 posty są w tym wątku. https://forum.nikoniarze.pl/threads/320339-Czy-Ansel-Adams-wielkim-fotografem-by%C5%82-czyli-czy-stara-fotografia-si%C4%99-broni-Rozwa%C5%BCania-artystyczno-filozoficzne

maxwawa
30-10-2025, 13:10
Dzięki za wydzielenie i nie skasowanie tych wypowiedzi ponieważ dużo było fajnych komentarzy które skłaniają do przemyśleń ale też ciekawe z punktu socjologii :)
tytuł "Czy Ansel Adams wielkim fotografem był..." w punkt.

Ok co do Sony to nadchodzący Canon R6 III może być niezłym konkurentem dla Sony A7 V

https://youtu.be/YxlsKWOz8P8?si=EJB-Z5sDqQ0ta3M3
w sumie obecny R6II też ma wiele przewag nad A7 IV - min. 4K 60 z całej matrycy, kilka razy szybsza matryca (użyteczna migawka elektroniczna) bardziej wydajna stabilizacja, szybkość zdjęć seryjnych.

OjTam
30-10-2025, 13:23
Widzę, że Jacek niechcący jeden mój post o Sony do wątku o Adamsie przeniósł. :p

Przywróciłem.
Co do UWA f/2 dla Sony, jeden z przecieków daje podpowiedź, że zakres ogniskowych już jest, od producenta niezależnego, ze światłem f/2.8.
Daje nam to 14-24, 16-28, 16-30 i 17-28.

Co do A7V... Jeśli nie dadzą poprawionej/odświeżonej matrycy, to płacić ~3k € za innego gibańca i chip AI to słaby deal, IMHO...

cdc
30-10-2025, 13:45
Będzie też pewnie nowy tylny wyświetlacz 2 mln punktów
i wizjer o wyższej rozdzielczości.

cdc
04-11-2025, 19:56
20-milimetry obiektywu Sigma wyglądają bardzo atrakcyjnie na papierze, ale aby tak się stało, konieczne było pójście na WIELE kompromisów.
/.../
Ogólnie rzecz biorąc, byłem bardziej pod wrażeniem parametrów optycznych Tamrona 25-200 mm F2.8-5.6 Di III VXD G2 niż Sigmy 20-200 mm. Miałem wrażenie, że Sigma była bardziej podatna na kompromisy niż Tamron.
/.../
Tamron 25–200 mm F2.8–5.6 Di III VXD G2 stanowi udaną równowagę między bezpieczną i niezawodną pracą starszego Tamrona 28–200 mm RXD a nowym, bardziej ekstremalnym modelem Sigma 20–200 mm Contemporary.
Sigma 20–200 mm po prostu próbuje zrobić za dużo i, moim zdaniem, na tym cierpi. Doceniam nieco większą szerokość obiektywu 25–200 mm VXD i, choć nie jest to bez wad, uważam, że kompromisy w postaci dodatkowych 3 mm na szerokim końcu są bardziej do przyjęcia.

:arrow: https://dustinabbott.net/2025/11/tamron-25-200mm-f2-8-5-6-di-iii-vxd-g2/

zbyk
04-11-2025, 20:14
gdybyś używał komunikacji werbalnej w dyskusji, byłoby łatwiej zrozumieć o co Ci chodzi capo-di_tutti-capi ;) ale zeknąłem na wykresy i jestem dość mocno zdziwiony jak wiele światłosiły musiał poświęcić Tamron za te 3mm szerokości. W tym kontekście 20mm Sigmy można uznać za rażącą jasność ;)

maxwawa
04-11-2025, 20:23
Dlatego nie widzę sensu zamiany na te nowości, mój Tamron 28-200 zostaje.

cdc
04-11-2025, 21:44
Tamron 25-200 vs Tamron 28-200:

28-30mm: -1/3 EV
31-33mm: 0 EV
34-40mm: -1/3 EV
41-42mm: -2/3 EV
43-52mm: -1/3 EV
53mm: -2/3 EV
54-72mm: -1/3 EV
73-78mm: -2/3 EV
79-95mm: -1/3 EV
96-115mm: -2/3 EV
116-146mm: -1/3 EV
147-200mm: 0 EV

Tamron G2 w zakresie
28-33mm jest o średnio 1/6 EV ciemniejszy,
34-72mm jest średnio o niewiele więcej niż 1/3 EV ciemniejszy,
a w zakresie 73-146mm o 1/2 EV ciemniejszy od poprzednika .

Sigma 20-200 vs Tamron 25-200:
25-26mm: -1 EV
27-28mm: -2/3 EV
29-33mm: -1 EV
34-37mm: -2/3 EV
38-40mm: -1 EV
41-50mm: -2/3 EV
51-52mm: -1 EV
53-72mm: -2/3 EV
73-84mm: -1/3 EV
85-95mm: 0 EV
96-200mm: -1/3 EV

No niestety,
w zakresie 25-72mm Sigma jest o 2/3 do 1 EV ciemniejsza od Tamrona G2.

poste
13-11-2025, 19:08
Tańsza alternatywa dla Sony i Sigmy 50/1.2

https://sonyalpha.blog/2025/11/13/songraw-50mm-f1-2-moonlit/

cdc
13-11-2025, 19:37
Ciekawe, ciekawe.

OjTam
18-11-2025, 17:44
Za SAR:
A7V ma dostać 33mpix matrycę semi-stacked. Ciekawe, czy będzie miała tryb wysokiego DR (kosztem szybkości) jak S1II?

30fps na elektronicznej (limity nie znane), 10fps na mechanicznej.

Pokazany ma zostać 2 grudnia. Możliwa cena w okolicach 3k jurków.

morzon
18-11-2025, 19:46
Był strach, że odgrzeją matrycę z A7IV, ale na szczęście wygląda na to, że nie będzie takiego fakapu. Czekam na więcej info odnośnie specki video, bo tu mnie najwięcej interesuje, ale poza tym puszką wygląda już bardzo dobrze. Zwłaszcza, że body design z RV (sposób mocowania/gibania ekranu to najlepsze co do tej pory wymyślono), AI AF który jest rewelacyjny, dwa usb-c też miła sprawa (jeszcze pytanie czy będą oba w pełni funkcjonalne czy jedno tylko do ładowania). FPSy, precapture etc poza moim kręgiem zainteresowań, więc w tym przypadku whatever co tam wsadzą.

Jeśli w video nie wrzucą jakichś dziwnych ograniczeń to ciekaw jestem co się stanie z FX2 - są na podobnym poziomie cenowym, a matryca w A7V będzie znacznie lepsza (mniejszy RS, brak cropa w 4k60). Wyczuwam zjazd cenowy FX2 (i pewnie proporcjonalnie FX30 też) - chociaż to już od premiery powinno inne pieniądze kosztować.

KadryZpodróży
18-11-2025, 20:00
Na razie to tylko rumorsy, okaże się niebawem. Dla mnie akurat obudowa od A7rV i ekran to mega zaleta. Podejrzewam, że już wizjera takiego samego nie dadzą ale dobre i to. Funkcje filmowe dla mnie mało istotne ale pre capture i szybsza matryca mile widziana a w zasadzie obowiązkowa chcąc konkurować chociażby z nowym Canonem R6 "czy".

morzon
18-11-2025, 21:07
Niby tylko rumorsy, ale akurat gość z SAR zanim wrzuci, że coś jest takie "potwierdzone" to weryfikuje to z kilku niezależnych "trusted" źródeł (a przynajmniej tak mówi) i jak się te różne przecieki pokrywają to dopiero podaje to publicznie. Wydaje mi się dość wiarygodny w tym zakresie i chyba nie miał jakichś przestrzelonych wrzut tego typu (bo jakieś niepotwierdzone to czasem wrzuca, ale z odpowiednim zastrzeżeniem).
Poza tym zostały 2 tygodnie do premiery, więc takie rzeczy to już raczej dość wiarygodne są w takim okresie - masa jutuberów ma to zapewne na testach i coraz więcej osób gdzieś puszcza farbę.

poste
18-11-2025, 21:29
Przy okazji każdej premiery jest duże nakręcanie się, przecieki pomieszane z chciejstwem i wymyślaniem. Zwykle po premierze jest rozczarowanie bo... przecież miał mieć to czy tamto ;) Tak to się kręci od lat :)

Aha, z chwilą premiery a7V ruszą spekulacje co będzie miał a7VI. Niektórzy się jarają speckami i w realu aparaty do niczego im nie są potrzebne ;)

KadryZpodróży
18-11-2025, 21:32
Niby tylko rumorsy, ale akurat gość z SAR zanim wrzuci, że coś jest takie "potwierdzone" to weryfikuje to z kilku niezależnych "trusted" źródeł (a przynajmniej tak mówi) i jak się te różne przecieki pokrywają to dopiero podaje to publicznie. Wydaje mi się dość wiarygodny w tym zakresie i chyba nie miał jakichś przestrzelonych wrzut tego typu (bo jakieś niepotwierdzone to czasem wrzuca, ale z odpowiednim zastrzeżeniem).
Poza tym zostały 2 tygodnie do premiery, więc takie rzeczy to już raczej dość wiarygodne są w takim okresie - masa jutuberów ma to zapewne na testach i coraz więcej osób gdzieś puszcza farbę.

Pewnie masz rację ale ja to jestem taki, że dopóki czegoś oficjalnie nie zobaczę to słabo wierny jestem na takie rumorsy :P Dla mnie A7V w puszce z 7rV plus matryca semi stacked, pre capture, slot na karty CF Ex B oraz rozpiętość tonalna podtrzymana z poprzedniego modelu to by było fajne.

Przy okazji każdej premiery jest duże nakręcanie się, przecieki pomieszane z chciejstwem i wymyślaniem. Zwykle po premierze jest rozczarowanie bo... przecież miał mieć to czy tamto ;) Tak to się kręci od lat :)

Aha, z chwilą premiery a7V ruszą spekulacje co będzie miał a7VI. Niektórzy się jarają speckami i w realu aparaty do niczego im nie są potrzebne ;)

Znam takich osobiście, jeden ma A1 II i pewnie z 1000 zdjęć zrobionych :roll:

poste
18-11-2025, 21:43
Kart CFExpress_B to w mojej opinii nie dadzą, bo po co stawialiby na type A jako w zasadzie jedyny producent. Poza tym to model dla amatorów, musieliby zrezygnować z jednego slotu SD. Pozytywna sprawa, że CFEx_A lekko tanieją. Prędkości wciąż słabe, ale jeśli ktoś szuka pojemności to jak dla mnie jest to ciekawa oferta (https://www.amazon.pl/gp/product/B0DTCV17BF/ref=ox_sc_saved_image_2?th=1) choćby w porównaniu z szybszymi SDXC.

morzon
18-11-2025, 23:53
Ten typ A to dramat cenowy, jak widzę ceny B to żal dupsko ściska, że nie ma tego w Sony.

KadryZpodróży
18-11-2025, 23:58
Ten typ A to dramat cenowy, jak widzę ceny B to żal dupsko ściska, że nie ma tego w Sony.

Dlatego mam Nikona :mrgreen:

poste
19-11-2025, 01:07
A ja swego czasu nie wszedłem w pierwsze z6/z7 bo miały tylko XQD, wtedy ponad 1k/128GB. Dla mnie 3 szt minimum na wyjazdy, więc to mnie wkurzyło nie wiem czy nie najbardziej. Powoli różnica między type A i B zmniejsza się, dałem przykład. Natomiast mnie na razie CFEx nie jest za bardzo potrzebne, używam aktualnie kilku SDXC II V60 i przy serii a7IV laga w zapisie nie widzę. Ale to nie jest jakiś mega szybki aparat.

Na marginesie, kupiłem za ok 150 zł kartę PNY 256GB V60 i od prawie pół roku zasuwa aż miło.

maxwawa
19-11-2025, 02:38
Rumorsowa specyfikacja A7 V coś za blisko A9III ( wiem ma GS) i A1 ( wiem więcej Mpix) który by spowodował ich mniejszą sprzedaż.

Jurek Ż
19-11-2025, 12:12
Biorąc pod uwagę obecną cenę i możliwości Nikona Z8 czy Canona R6 III to cena Sony A9 III nie znajduję tu żadnego uzasadnienia.

cdc
19-11-2025, 12:22
Akurat A9 III ma jako jedyny matrycę global shutter,

ale Sony A1 II -odgrzewany A1 to już nawet szybkością odczytu się nie wyróżnia https://horshack-dpreview.github.io/RollingShutter/?displayFormat=ms&sortasc=Photo

maxwawa
19-11-2025, 21:48
wykład o sensie posiadania większych przysłon niż f/1.8 (w sumie ja się z tym zgadzam, ma to sens)

https://youtu.be/LLv4vJTmYCA?si=big54PGrW95h783Q

cybulski
19-11-2025, 23:55
Z tą 1.2 to tak jakby Canon wrzucił kupę do salonu, 50tka L za dychę a trochę nie teges 45tka, ale ujdzie bo się napisze że vintagowo maluje, za normalne 2tysie. Się porobiło.

I teraz będą mieli 2 najbardziej sprzedawane szkła, 50/1.8 i ten 45. Juz widzę te "fotografki" piejące peany, że to ich ukochane malarskie szkuo.
Chyba wiedzą co robią :D qrwa jak będzie w fotoformie to chyba aż wypożyczę coby zbadać tą malarskosc...

maxwawa
20-11-2025, 00:19
jak to marketing zawsze znajdzie wytłumaczenie na "przypudrowanie" wad które nagle stają się ...zaletami. Amazing.
Nawet ostatnio porównałem "najtańsze" RF 35 f2, 50 1.8, 85 1.8 na https://www.the-digital-picture.com/ z równoważnymi z Sony to to co tam widać to odechciało by mi się wchodzić w system Canona R.
Szału te szkła RF nie robią i wypadają gorzej od podstawowych Sony a co dopiero przy jeszcze tańszych
np. Samyangach czy Viltorxach.
Dobry standardowy Canon RF 50 1.4 VCM to bagatela prawie 7 tys zł :confused:

cdc
20-11-2025, 00:23
RF 45/1.2 [za 2400 zł] vs EF 50/1.2L [za 8000zł https://www.canon.pl/store/canon-obiektyw-canon-ef-50mm-f-1-2l-usm/1257B005/ ]

:arrow: https://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=1751&Camera=1697&Sample=0&FLI=0&API=0&LensComp=403&CameraComp=0&FLIComp=0&APIComp=0

cybulski
20-11-2025, 09:13
jak to marketing zawsze znajdzie wytłumaczenie na "przypudrowanie" wad które nagle stają się ...zaletami. Amazing.
Nawet ostatnio porównałem "najtańsze" RF 35 f2, 50 1.8, 85 1.8 na https://www.the-digital-picture.com/ z równoważnymi z Sony to to co tam widać to odechciało by mi się wchodzić w system Canona R.
Szału te szkła RF nie robią i wypadają gorzej od podstawowych Sony a co dopiero przy jeszcze tańszych
np. Samyangach czy Viltorxach.
Dobry standardowy Canon RF 50 1.4 VCM to bagatela prawie 7 tys zł :confused:

Tu się niestety muszę zgodzić w opinii mimo, żem canonier.
Z drugiej strony miałem też kiedyś EF 50L, gdyby była ciut ostrzejsza na 1.2 tobym ją zostawił. EF 85L dwókja już jest ostra na pełnej, stąd została, więc jeśli to samo udało się z tą 45tką, a wygląda że tak, z zachowaniem obrazowania, to będzie to dobre szkło, dla takich dziwaków jak ja czy akustyk :D Takie coś ala efy ef50/1.4 łamane na 50/1.2, które no są ciekawe w obrazowaniu. Dziś bowiem trzeba szukać czegoś podobnego w obrazowaniu w manualach czyli bez AF, co nie zawsze pasuje, ba, są lepsze nawet w szalenstwie niż ta osławiona ef50L... mam nawet malutki zestaw kilku 50tek manualnych i 40tke voigtlandera klasik, który uważam że jest po prostu przezaje*isty. Cena podoba jak ta 45tka i nie sądzę aby ta nowa 45tka była równie szalona.

maxwawa
20-11-2025, 12:03
Cyfrową przygodę zaczynałem na Canonach.
i gdzieś tam z tylu głowy miałem że Canon R to już musi mieć super obiektywy po tych bardzo drogich cenach no ale mamy rok 2025 i po wielu przejrzanych/obejrzanych testach to wiele firm, przeważnie tych trzecich, wypuszcza naprawdę świetne obiektywy w znacznie niższych cenach, oczywiście mam na myśli głównie Sony i Nikon.
Jedna rzecz na pewno na plus Canona to świetny system autofocusu (głównie rozpoznawanie i śledzenie) i po wertowaniu setek testów wiem że to jest top i ma w tej kategorii cena/wydajności pierwsze miejsce np. R6 II, R5 itp.
Naszło mnie bo kuzyn chciał spróbować na aparatach FF i chciał Canona (bo widział jak kiedyś wujek robił zdjęcia Canonem :) ) ale jak przyszło do analizy cen/możliwości głównie szkieł to będzie jednak coś z Sony lub na razie kusi Nikon Z5 II .

cybulski
20-11-2025, 15:08
To jest w sumie wątek o Sony, nie ma co drążyć innych systemów.
Wszystkie manuale które mam, z racji posiadanych przejściówek, zakładam zarówno do Sony czy też do Canona.
Nowe szkła systemowe, niezależnie od systemu, poza podstawowymi zumami typu 24-105/4 (tu mam systemowe), obecnie mnie nie interesują. W ogóle nowości ani body ani szkieł mnie nie interesują, niezależnie jaki to system. Bowiem tym co mam, mogę zrobić wszystko co robię. Na Sony dla mnie podstawa to 24-105/4 i SY 35-150. Niczego poza tym mi nie brakuje i nie potrzebuję.
Fuji też mi nie brakuje, już od dłuższego czasu odczuwałem tam przerost hajpu nad tym co mi dawał.

Ostatnio nawet popatrzyłem sobie w foty znajomej, z voigtlandera 50/1 (7tys!) i doszedłem że nie jest to nic czego bym nie mógł zrobić posiadanymi manualami, niejednokrotnie 3-4 razy tańszymi.

Jurek Ż
20-11-2025, 15:22
cybulski, uważam, że Twój wpis powinni przeczytać wszyscy...

cdc
20-11-2025, 15:49
Fuji też mi nie brakuje, już od dłuższego czasu odczuwałem tam przerost hajpu nad tym co mi dawał.

Fujifilm X powstało w pianie hajpu -cała ta szopka przy wprowadzaniu X-Pro 1

i wycieczki do Indii dla redakcji pod przykrywką akcji charytatywnej...

https://www.optyczne.pl/265.1-artyku%C5%82-Fujifilm_Exciting_Experience_-_Indie_2012.html

https://www.foto-kurier.pl/aktualnosci/opublikowane/pokaz-3046-himalajska-expedycja-fujifilm.html

g69
20-11-2025, 20:20
Sony A7 V z pre capture....

https://youtu.be/5VK4Az393gQ

maxwawa
20-11-2025, 21:47
W skrócie bo komu by się chciało oglądać :D

Sony A7V rumored specs :

33MP partially stacked sensor
30fps 14Bit RAW in electronic shutter and 10fps in mechanical
Pre Capture
8 stops IBIS
4k60p no crop
no Open Gate
new AI chip like the Sony A1II
Free-Angle Tilting 3.2″ Touchscreen LCD
2x dual Type A SD slot
no C5 button
improved EVF (5.6m dot?)
dual USB-C port (gets rid of the micro-USB port)
Same Sony A7rV body design.
price close to $3000
Announcement on December 2
Limited batch ships before Christmas
Sony A7V Preorders (open on Dec 2): BHphoto, Amazon.

Jak będzie taka specyfikacja to zaczynam oszczędzać kasę.

OjTam
20-11-2025, 22:13
Brakuje info o płytkim buforze, żeby za bardzo A1/A9 nie podgryzał.
Ciekawe, co "płytki bufor" znaczy? 2 sekundy przy 30fps? 3? 5?

Ogólnie specka zacna, ciekawe tylko...
a. na ile prawdziwa?
b. co spieprzą? ;)
c. ile i od której strony to "price close to $3000" będzie?

maxwawa
20-11-2025, 22:19
chyba gdzieś mi "mignęło" że precapture od 0.03 do 1 sek
bufor nie wiadomo.
cena 3000$ za oceanem czyli w EU około a raczej ponad 3000€

cdc
20-11-2025, 22:31
A7V będzie tańsza od 24Mpix S1 II?

Z6 III to już jest w zupełnie innym przedziale cenowym

https://www.bhphotovideo.com/c/compare/Canon_R6+Mark+III_vs_Panasonic_S1+II_vs_Nikon_Z6+I II/BHitems/1928858-REG_1892230-REG_1834803-REG

OjTam
20-11-2025, 22:50
Od dawna wiadomo, że Panas ma powalone ceny. :p

Z drugiej strony, plota mówi o "close to 3k". Może być 2.9k, jak i 3.2k... ¯\_(ツ)_/¯

cdc
20-11-2025, 22:56
A7 iii [2018-02]: 2000$

a7 iv [2021-10]: 2500$

OjTam
20-11-2025, 23:05
To dadzą 2999, jak w mordę strzelił... xD

KadryZpodróży
20-11-2025, 23:19
Czyli na nasze to będzie 13 000 PLNów myślę, że celowo zrównają się z ceną R6 "czy":mrgreen:

g69
20-11-2025, 23:28
mają przewage w cenach optyki,więc będzie drożej niz R6iii... ;)

KadryZpodróży
20-11-2025, 23:33
mają przewage w cenach optyki,więc będzie drożej niz R6iii... ;)

Nie będę tu polemizować ale RF100-400 jest tani, 28-70/2.8 ze stabilizacją jest bardzo dobry i lekki, zgrabny. No i jest ten jeden jedyny 45/1.2.

OjTam
20-11-2025, 23:36
24-70 porównywalne (mowa o G2 Sony, G1 tańszy), 70-200/2.8 u Sony G2 sporo tańszy, niż MkII Canona (ten z Z).
Za to C200-800 tańszy, niż S400-800, choć pewnie słabszy optycznie.

UWA mają sporą rozbieżność (no i kto potrzebuje uwa + 30fps?), więc nie porównywałem.

Obiektywy firm trzecich niestety mają ograniczoną używalność, jeśli ktoś będzie chciał te 30fps wykorzystać (i faktycznie tyle będzie).

paparapa
20-11-2025, 23:46
Od dawna wiadomo, że Panas ma powalone ceny. :p

Z drugiej strony, plota mówi o "close to 3k". Może być 2.9k, jak i 3.2k... ¯\_(ツ)_/¯

Tylko, że S1II w temacie video "leje" chyba wszystkie puszki na rynku. :)

maxwawa
20-11-2025, 23:46
Ciemniejszy RF 100-400 jest słabszy optycznie od Sigmy 100-400 którą mam na A9.
I fakt Sigma i Tamron u mnie zamiast np 20kl/s mają na A9 około 16-17 kl/s czy to problem ? żaden.

paparapa
20-11-2025, 23:48
A7V będzie tańsza od 24Mpix S1 II?

Z6 III to już jest w zupełnie innym przedziale cenowym

https://www.bhphotovideo.com/c/compare/Canon_R6+Mark+III_vs_Panasonic_S1+II_vs_Nikon_Z6+I II/BHitems/1928858-REG_1892230-REG_1834803-REG

Tak tylko Z6III ma plasticzaną obudowę... :mrgreen:

OjTam
20-11-2025, 23:52
Tylko, że S1II w temacie video "leje" chyba wszystkie puszki na rynku. :)

Wiem, tylko akurat mnie to nie obchodzi.
Szkoda, że nie zrobili jakiejś wersji bez ficzerów wideo. I z sensownym AF-C. ;)

Tak tylko Z6III ma plasticzaną obudowę... :mrgreen:

Magnez z kompozytem. I?

Obecnie zdecydowanie bardziej wolałbym kupić Z6III niż S1II. Albo A7V, jeśli ploty okażą się prawdziwe. :mrgreen:

KadryZpodróży
21-11-2025, 00:04
Ciemniejszy RF 100-400 jest słabszy optycznie od Sigmy 100-400 którą mam na A9.
I fakt Sigma i Tamron u mnie zamiast np 20kl/s mają na A9 około 16-17 kl/s czy to problem ? żaden.

A jak tam stabilizacja w tej Sigmie? A i waga jak rozumiem też się zgadza? :mrgreen: Możemy tak ze wszystkim :)

paparapa
21-11-2025, 00:14
Wiem, tylko akurat mnie to nie obchodzi.
Szkoda, że nie zrobili jakiejś wersji bez ficzerów wideo. I z sensownym AF-C. ;)

Magnez z kompozytem. I?

Obecnie zdecydowanie bardziej wolałbym kupić Z6III niż S1II. Albo A7V, jeśli ploty okażą się prawdziwe. :mrgreen:

Ja na AF Panasa nie marudzę. Działa dobrze. Przynajmniej nie ucieka na tło.

Czyli co, obudowa jest identyczna jak w Z7?
Przecież jak weźmie się do ręki trójkę to czuć zwykły plastik.

Ja nie mam zamiaru nic kupować. Tylko gdyby padł mi mój staroć Z7.

OjTam
21-11-2025, 00:23
Ja na AF Panasa nie marudzę. Działa dobrze. Przynajmniej nie ucieka na tło.
Komentarz z Reddita, dotyczy S1II z Sigmą pod względem foto przyrodniczej:
Jest lepiej, niż w S5II, ale dalej nie jest to poziom Z6III, o Sony nie wspominając.

Czyli co, obudowa jest identyczna jak w Z7?
Przecież jak weźmie się do ręki trójkę to czuć zwykły plastik.

Ten sam zestaw stop magnezu + Sereebo, co jeszcze w DSLRach był używany. Może więcej Seerebo, stąd wrażenie plastikowatości.

Ja nie mam zamiaru nic kupować. Tylko gdyby padł mi mój staroć Z7.

Ja się czasem zastanawiam, moje lustro ma 10 lat prawie. Choć przebieg nie za duży... :D

PS. Z kompozytów robi się części broni palnej czy szpeju zabezpieczającego zdrowie i życie, lub roboczego, co potrafi przenieść spore obciążenia/wibracje. Coś czuję, że producenci aparatów też zaczną odchodzić od magnezu na korzyść plastiku.

cdc
21-11-2025, 00:38
S1 II ma Open Gate i parę bajerów -do zaawansowanego filmowania

ale Rolling Shutter większy niż Z6 III [i ZR] https://horshack-dpreview.github.io/RollingShutter/?displayFormat=ms&sortasc=Photo&Model1=%5ELeica%20SL2%24

poste
21-11-2025, 01:25
Chyba najlepsza cena jaką widziałem za kartę Type A w kategorii cena/pojemność, choć starszej generacji i szybkość nie zachwyca
https://www.amazon.pl/gp/product/B0DTCV17BF?th=1

maxwawa
21-11-2025, 08:59
No niestety CFexpress A są najdroższymi nośnikami w przeliczeniu GB/zł
Oraz starsza architektura PCI dająca mniejsze prędkości w stosunku do B
No i ten monopol wolniejszych i droższych kart A Sony najbardziej razi.

Przykłady (wyniki w bit/s i w MB/s; 1 B = 8 bit):
• 8-bit 4:2:0, niekompresowane:
8 294 400 × 120 × 12 ≈ 11,94 Gbit/s ≈ 1,49 GB/s ≈ 1490 MB/s
• 10-bit 4:2:2, niekompresowane:
8 294 400 × 120 × 20 ≈ 19,91 Gbit/s ≈ 2,49 GB/s ≈ 2490 MB/s

To pokazuje skalę — niekompresowany 4K120 wymaga gigabajtów na sekundę, więc praktycznie zawsze używa się kompresji jak H264\265

Jeśli nagrywasz skompresowane 4K120 (H.264/H.265) → zwykle 100–400 Mbit/s (12–50 MB/s) → UHS-II V60/V90 lub CFexpress A/B (zależnie od aparatu).
• Jeśli nagrywasz ProRes / intraframe 4K120 → planuj setki MB/s (zwykle 200–800 MB/s) → najlepszy wybór: CFexpress Type B.
• Jeśli nagrywasz RAW 4K120 → możesz potrzebować >1 GB/s → CFexpress Type B lub dedykowany rejestrator SSD.

poste
21-11-2025, 09:42
Nie chcę bronić type A bo nie używam ani na razie nie potrzebuję, nie planuję też zakupu (no, może gdybym potrzebował pojemności na jakiś konkretny wyjazd, gdzie karta ~1T załatwia sprawę). Mnie wystarcza SD. Ponadto Sony ma już pewną historię wchodzenia w formaty, które furory nie zrobiły, delikatnie mówiąc. Na szczęście ma też podwójne gniazda i z tego korzystam. Czy da się zrobić podwójne gniazdo z type B? Nie wiem, nie widziałem takich rozwiązań, może są.

Natomiast co do cen. Widziałeś ile kosztuje SDXC V90? Porównywałeś z tymi najwolniejszymi type A, które są i tak znacznie szybsze? Popatrz na takie większe pojemności. Można kupić drogo każdą kartę, można szukać okazji, każdy sam sobie porówna. Takie uogólnienia mają nieduży sens, warto porównywać pod własne potrzeby. Poza tym to wciąż jest stosunkowo nowy format i ceny regularnie spadają.

MstrG
21-11-2025, 10:41
Komentarz z Reddita, dotyczy S1II z Sigmą pod względem foto przyrodniczej:
Jest lepiej, niż w S5II, ale dalej nie jest to poziom Z6III, o Sony nie wspominając.

Z tym AF to co człowiek to inna opinia:
https://forum.nikoniarze.pl/threads/320292-Nikon-Z6iii-Z8-vs-Sony/page2?p=4345669&viewfull=1#post4345669

A czy S5II nie robi zdjęć tła? Pewnie tutaj to jednostkowy przypadek:
https://www.reddit.com/r/Lumix/comments/1kspul7/using_the_lumix_s1_ii_for_sports_photography/
Jeśli porówna się S5II do Z6/Z7 to jasne, że młodszy o 4 lata model powinien być lepszy. Jeśli jednak już weźmiemy o rok młodszego Z6III (względem S5II) to sytuacja "trochę" się zmienia.

Ten sam zestaw stop magnezu + Sereebo, co jeszcze w DSLRach był używany. Może więcej Seerebo, stąd wrażenie plastikowatości.

Jak można czuć pod paluchami czy wewnątrz jest stop magnezu czy sereebo?

Nie chcę bronić type A bo nie używam ani na razie nie potrzebuję, nie planuję też zakupu (no, może gdybym potrzebował pojemności na jakiś konkretny wyjazd, gdzie karta ~1T załatwia sprawę). Mnie wystarcza SD. Ponadto Sony ma już pewną historię wchodzenia w formaty, które furory nie zrobiły, delikatnie mówiąc. Na szczęście ma też podwójne gniazda i z tego korzystam. Czy da się zrobić podwójne gniazdo z type B? Nie wiem, nie widziałem takich rozwiązań, może są.

Natomiast co do cen. Widziałeś ile kosztuje SDXC V90? Porównywałeś z tymi najwolniejszymi type A, które są i tak znacznie szybsze? Popatrz na takie większe pojemności. Można kupić drogo każdą kartę, można szukać okazji, każdy sam sobie porówna. Takie uogólnienia mają nieduży sens, warto porównywać pod własne potrzeby. Poza tym to wciąż jest stosunkowo nowy format i ceny regularnie spadają.

W Z9 mam 2 x CFexpress typ B.
Ja do SD bym już nie chciał wracać. Chyba byłem jedną z niewielu osób, które cieszyły się z tego, że Nikon w Z6/Z7 postawił na XQD, co później okazało się jeszcze większym plusem, bo po aktualizacji można korzystać z CFexpress B.

Fajnie się robi w tym segmencie aparatów. R6III ładnie wyszedł Canonowi, teraz niech wyjdzie dobra (a zapowiada się dobrze) odpowiedź A7V. Każdy znajdzie coś dla siebie.

OjTam
21-11-2025, 12:18
Akurat w tym porównaniu nie o A7ki chodziło. ;)

Co do chwytu... bo ja wiem? Może paparapa ma taką parę w łapie, że ten plastik wygina? :mrgreen:

cdc
21-11-2025, 12:28
Tył Sony A7 IV jest ze zwykłego plastiku, a nie Sereebo -wzmocnionego włóknami węglowymi.

Sony A7 IV
91811

91812

poste
21-11-2025, 13:06
No niestety CFexpress A są najdroższymi nośnikami w przeliczeniu GB/zł
Oraz starsza architektura PCI dająca mniejsze prędkości w stosunku do B
No i ten monopol wolniejszych i droższych kart A Sony najbardziej razi.

Przykłady (wyniki w bit/s i w MB/s; 1 B = 8 bit):
• 8-bit 4:2:0, niekompresowane:
8 294 400 × 120 × 12 ≈ 11,94 Gbit/s ≈ 1,49 GB/s ≈ 1490 MB/s
• 10-bit 4:2:2, niekompresowane:
8 294 400 × 120 × 20 ≈ 19,91 Gbit/s ≈ 2,49 GB/s ≈ 2490 MB/s

To pokazuje skalę — niekompresowany 4K120 wymaga gigabajtów na sekundę, więc praktycznie zawsze używa się kompresji jak H264\265

Jeśli nagrywasz skompresowane 4K120 (H.264/H.265) → zwykle 100–400 Mbit/s (12–50 MB/s) → UHS-II V60/V90 lub CFexpress A/B (zależnie od aparatu).
• Jeśli nagrywasz ProRes / intraframe 4K120 → planuj setki MB/s (zwykle 200–800 MB/s) → najlepszy wybór: CFexpress Type B.
• Jeśli nagrywasz RAW 4K120 → możesz potrzebować >1 GB/s → CFexpress Type B lub dedykowany rejestrator SSD.

A który to model Sony oferuje wewnętrzne nagrywanie RAW 4k120? Poważnie pytam bo nie wiem, nie interesowałem się tym.

Żeby się jarać prędkościami kart? :roll:

Jeśli hipotetycznie potrzebowałbym coś do video z takimi prędkościami, na dodatek bez zewnętrznego rejestratora, to wybrałbym odpowiednią kamerę i tyle. Producent niech się martwi jak sprostać konkurencji. Zwłaszcza, że to o czym piszesz to jest poziom profesjonalnych produkcji. Czy jakikolwiek aparat fotograficzny jest najlepszym wyborem do takich celów?

cdc
21-11-2025, 13:34
A który to model Sony oferuje wewnętrzne nagrywanie RAW 4k120?

Sony nie nagrywają wewnętrznie w RAW.

maxwawa
21-11-2025, 15:20
A który to model Sony oferuje wewnętrzne nagrywanie RAW 4k120? Poważnie pytam bo nie wiem, nie interesowałem się tym.

Żeby się jarać prędkościami kart? :roll:

Jeśli hipotetycznie potrzebowałbym coś do video z takimi prędkościami, na dodatek bez zewnętrznego rejestratora, to wybrałbym odpowiednią kamerę i tyle. Producent niech się martwi jak sprostać konkurencji. Zwłaszcza, że to o czym piszesz to jest poziom profesjonalnych produkcji. Czy jakikolwiek aparat fotograficzny jest najlepszym wyborem do takich celów?

nie chodzi o "jaranie" się prędkościami, a pomyślałeś że to
te prędkości zapisu karty są też ważne przy robieniu zdjęć (no nie tylko do video) przy np opróżnianiu bufora

i tutaj

W Z9 mam 2 x CFexpress typ B.
Ja do SD bym już nie chciał wracać....

.. to jest świetne rozwiazanie (2xCF B) i najlepsze na tę chwilę i chciałbym taką w Sony.

Imm
21-11-2025, 16:21
te prędkości zapisu karty są też ważne przy robieniu zdjęć (no nie tylko do video) przy np opróżnianiu bufora

Może jeśli jesteś zawodowym "ptasiarzen" lub fotografujesz naprawdę szybki sport, ale i tak z praktycznego punktu widzenia to mocno dyskusyjne i raczej dla znakomitej większości nie ma znaczenia; no chyba, że psychologiczne.

Zapewne wynika to z faktu, że się zestarzałem, ale już od wielu lat, powiedzmy od premiery A7 III uważam, że dostępny sprzęt prawie nikogo w niczym nie ogranicza.... Jeśli w ogóle, to my ograniczamy sprzęt i to na pewno jest prawda w moim przypadku.

poste
21-11-2025, 16:35

i tutaj

.. to jest świetne rozwiazanie (2xCF B) i najlepsze na tę chwilę i chciałbym taką w Sony.

Zdarzyło ci się przy zdjęciach seryjnych, żeby wolna karta blokowała opróżnianie bufora? Mnie w Sony a7IV jeszcze nie, ale to nie jest jakiś bardzo szybki aparat i karta v60 opróżnia się bez zauważalnego opóźnienia. Przy czym moje podejście do fotografowania jest takie, że nie śledzę tabelek i cyferek tylko staram się realizować pomysły i wykorzystywać sytuacje. Jeśli napotykam na opór sprzętu (np. zbyt mała albo wolna karta) robię upgrade.

2xCF B? To teraz popatrz, jaką wielkość ma Z9 a jaką mają modele Sony z dwoma slotami CFE A. Myślę, że to jest klucz do zrozumienia, dlaczego Sony postawiło na mniejsze karty.

W sumie to ciekawe pytanie, dlaczego tylko flagowce N i C mają 2xCFE B. Nie wiem, może to

-po prostu pozycjonowanie marketingowe;
-prozaiczna wielkość body;
-jakieś ograniczenia techniczne typu przesyłanie danych czy moce obliczeniowe.

Ps. W żaden sposób nie zamierzam dyskredytować rozwiązań Nikona czy Canona względem kart pamięci. Są po prostu inne niż Sony i każdy klient może zgłosować portfelem. Nie podoba się CFE A wystarczy zmienić system ;)

grissley
21-11-2025, 16:50
Czy układ CF B + SD jest w czymkolwiek ograniczający przy założeniu, że na CF lecą RAWy a na SD jotpegi?
Czy wy nie robicie jotpegów i ładujecie RAWy równolegle na obydwie karty?

Imm
21-11-2025, 17:01
Ja zawsze tak robiłem i to jeszcze w A7 III, gdzie były przecież tylko sloty SD. Na jeden leciały RAW, na drugi JPG. Nadal tak robię, pomimo, że do mojej A1(kompletny przerost możliwości na moimi potrzebami) mógłbym wsadzić karty CF-A, tylko po co? W niczym mnie karty SD nie ograniczają.

g69
21-11-2025, 17:05
Może wypowie sie ktoś używający Nikona Z8/9 do ptaków/sportu i wyjasni tym nie rozumiejacym.... ;) niektórzy tez nie potrzebuja precapture...a inni zachwyt... Nieuzasadniony?? Wystarczy obejrzeć ich zdjecia..

grissley
21-11-2025, 17:24
Ja zawsze tak robiłem i to jeszcze w A7 III, gdzie były przecież tylko sloty SD.
No ok, ale mi chodzi o to, że mająć CF B i SD na szybszego CFa wrzucamy większe RAWy a na wolniejszego SD mniejsze jotpegi.
No i pytanie do narzekających na brak 2xCF, czy oni muszą wrzucać 2x RAW (wtedy ogranicza prędkość SD), czy SD jest na tyle wolne, że nawet wrzucając tam tylko jpg ciągle jest to wąskie gardło, czy może po prostu narzekamy dla sportu (co przecież sam z lubością robię w innych tematach)

Imm
21-11-2025, 17:27
Może wypowie sie ktoś używający Nikona Z8/9 do ptaków/sportu i wyjasni tym nie rozumiejacym.... ;) niektórzy tez nie potrzebuja precapture...a inni zachwyt... Nieuzasadniony?? Wystarczy obejrzeć ich zdjecia..

Obawiam się, że tych, którzy potrzebują(znam kilku) i faktycznie publikują zdjęcia to może będzie 1%, a pozostałe 99% chce mieć, ale niekoniecznie potrzebuje czy przekłada to na praktykę.

No ok, ale mi chodzi o to, że mająć CF B i SD na szybszego CFa wrzucamy większe RAWy a na wolniejszego SD mniejsze jotpegi.

Oczywiście, masz rację, tak chyba większość robi.

poste
21-11-2025, 17:43

Z8 ma 1xCFE B i 1x SD. Precapture, fps-y czy AF wspomagany AI* to czynniki, ułatwiające dziś niemal każdemu bardziej zaawansowanemu fotografowi zrobienie zdjęć, które jeszcze niedawno były dostępne dla naprawdę nielicznych. Zapis na najszybszych kartach pamięci nie zawsze jest do tego niezbędny.

*plus parę innych funkcji AI, np. odszumianie czy szerzej obróbka RAW-a

m_a_g
21-11-2025, 19:36
Ale o czym tu dyskutować? Rozumiem podejście Sony. W moich aparatach tej firmy używam kart CFeA, i tak, wiem że są droższe niż CFeB których używam w Nikonie.
Natomiast nie ma opcji aby dwie karty CFeB wsadzić do jednego body - no chyba że tak dużego jak Z9. Inaczej musieliby robić jeden slot CFeB, i drugi SDHC, a dla mnie to nie ma sensu - w aparacie chcę mieć dwa identyczne nośniki danych, a nie jeden ekstra szybki a drugi dużo wolniejszy.
Więc z dwojga złego wolę mniejsze body z dwoma slotami na CFeA do których mogę też włożyć karty SDHC jeżeli mi CF jest niepotrzebny, niż dużo większe body typu Z9 i dwa karty CFeB.
Trochę uogólniam oczywiście, fotografuję w obu systemach i uwielbiam mojego Z9 z dużymi telefoto do fotografii przyrody, tu dwie karty CFeB bardzo się przydają a duży rozmiar puszki jest zaletą.
Z drugiej strony moje A1 czy A9III z dwoma kartami CFeA w niczym mnie nie ogranicza w fotografii przyrody (używam z gripem) za to po odpięciu gripa i podpięciu innego obiektywu typu S20-200 mam mały aparat do noszenia przy sobie, czego o Z9 powiedzieć się nie da.
Coś za coś, żadne podejście nie jest idealne.

maxwawa
21-11-2025, 19:57
Może jeśli jesteś zawodowym "ptasiarzen" lub fotografujesz naprawdę szybki sport, ale i tak z praktycznego punktu widzenia to mocno dyskusyjne i raczej dla znakomitej większości nie ma znaczenia; no chyba, że psychologiczne.

Zapewne wynika to z faktu, że się zestarzałem, ale już od wielu lat, powiedzmy od premiery A7 III uważam, że dostępny sprzęt prawie nikogo w niczym nie ogranicza.... Jeśli w ogóle, to my ograniczamy sprzęt i to na pewno jest prawda w moim przypadku.
Nie, nie trzeba być zawodowcem.
No to zerknij na to https://www.optyczne.pl/475.3-Test_aparatu-Sony_A7_IV_U%C5%BCytkowanie_i_ergonomia.html
W A7 IV bufor zatyka sie w niecałe 3 sek. przy najszybszej karcie UHS-II i tylko 10kl/s. CF A trochę pomaga ale nie jest rozwiązaniem.
Amatorsko fotografowałem nim mecze, przyrodę itp. i musiałem się go pozbyć też z min. skromniutkiego bufora.

Imm
21-11-2025, 20:09
Nie, nie trzeba być zawodowcem.
No to zerknij na to https://www.optyczne.pl/475.3-Test_aparatu-Sony_A7_IV_U%C5%BCytkowanie_i_ergonomia.html
W A7 IV bufor zatyka sie w niecałe 3 sek. przy najszybszej karcie UHS-II i tylko 10kl/s. CF A trochę pomaga ale nie jest rozwiązaniem.
Amatorsko fotografowałem nim mecze, przyrodę itp. i musiałem się go pozbyć też z min. skromniutkiego bufora.

Wybacz, ale jeśli ktoś mi pisze "tylko 10 kl/s" to nie widzę sensu za bardzo dyskutować, bo reprezentujemy zupełnie inne światy.

Ja już "stary" jestem, mam kilku przyjaciół - fotografów zawodowych, w tym dwóch od sportu(piłki nożnej), robią to dobrze od hmm ponad 20 lat, dość powiedzieć, że wspomnianą przez Ciebie A7 IV każdy z nich zrobiłby świetne zdjęcia / reportaż z meczu. Nie podlega to wątpliwości, bowiem robili to na znacznie gorszych technicznie puszkach i szkłach.

Jednak abyśmy się dobrze zrozumieli - każdemu wedle potrzeb i własnego widzi mi się. Ja zwyczajnie stoję na stanowisku, że wielu dyskutujących to bardziej "gadżeciarze" niż fotografowanie(ja też takowym nie jestem), którzy bardziej chcą niż potrzebują "najnowszego" sprzętu.

cdc
21-11-2025, 21:07
W 1972 roku Canon F-1 High Speed robił 9 klatek na sekundę,
a w 1984 Canon New F1 High Speed już 14 klatek na sekundę

-oba przewijając film między klatkami...

cdc
21-11-2025, 22:02
Większy problem, że w zapowiadanym A7V, który ma mieć 30 klatek na sekundę,
dzięki troskliwości Sony szybkość serii z obiektywami innych producentów

zostanie ograniczona do 15 klatek na sekundę.

KadryZpodróży
21-11-2025, 22:20
Większy problem, że w zapowiadanym A7V, który ma mieć 30 klatek na sekundę,
dzięki troskliwości Sony szybkość serii z obiektywami innych producentów

zostanie ograniczona do 15 klatek na sekundę.

I to jest duży problem dla fotografów ptactwa bo po co te 30 klatek i pre-capture skoro np. mając świetną Sigmę 500/5.6 wykorzystasz 15kl/s...

cdc
21-11-2025, 22:34
Autofocus 500 DG DN jest szybki i precyzyjny i przy tym bezgłośny. Wszystkie opcje takie jak, wykrywanie oka czy śledzenie, działają tip top. Oczywiście zależy to też od puszki. Ja testowałem obiektyw na A7R V, A7 IV i Z 9 (przez Megadap Pro). I tutaj nie było żadnego problemu, najlepiej wykrywał Z 9 – ta puszka wykrywa dosłownie wszystko.
/.../
W każdym razie, nawet przez przejściówkę na Nikonie ta Sigma pracowała świetnie. Praktycznie ustawiałem AutoAF z wykrywaniem oczu ptaków/zwierząt i normalnie łapie bez zająknięcia.
/.../
Jako użytkownik Nikona kupuję tę Sigmę dla siebie. Ja nie żartuję. Podepnę na stałe Megadapa i wuala. No tak mi się to szkło spodobało i to co daje, że muszę ją mieć. No słuchajcie, 1.3 kg wagi i wielkość 70-200 S? będziesz moja.

https://dariuszbres.pl/sigma-500-dg-dn-sports/

To z Z8 powinno być podobnie.

Z8 ma 8's pre-capture high-speed burst 30, 60 i 120 kl/s.

m_a_g
22-11-2025, 00:03
Z8 ma 8's pre-capture high-speed burst 30, 60 i 120 kl/s.

W RAW? ;-) Nie? No właśnie... bo pre-capture i inne high-speed burst w JPG to można sobie w d... włożyć. Więc zejdźmy na ziemię z planety Nikon i przyznajmy szczerze że póki co Nikon tych funkcji zwyczajnie nie oferuje. Czekamy na Z9 II / Z8 II, albo kupujemy Sony ;-)

Jacek_Z
22-11-2025, 00:14
[Ja już "stary" jestem, mam kilku przyjaciół - fotografów zawodowych, w tym dwóch od sportu(piłki nożnej), robią to dobrze od hmm ponad 20 lat, dość powiedzieć, że wspomnianą przez Ciebie A7 IV każdy z nich zrobiłby świetne zdjęcia / reportaż z meczu. Nie podlega to wątpliwości, bowiem robili to na znacznie gorszych technicznie puszkach i szkłach.
Wiesz dlaczego potrafią? Bo robią to od 2 lat. Nowi, fotografujący od 3 lat idą łatwiejszą drogą. Dużo fps, dużo zdjęć. Potem się wybierze ...

Czy układ CF B + SD jest w czymkolwiek ograniczający przy założeniu, że na CF lecą RAWy a na SD jotpegi?
Czy wy nie robicie jotpegów i ładujecie RAWy równolegle na obydwie karty?

No i pytanie do narzekających na brak 2xCF, czy oni muszą wrzucać 2x RAW (wtedy ogranicza prędkość SD), czy SD jest na tyle wolne, że nawet wrzucając tam tylko jpg ciągle jest to wąskie gardło, czy może po prostu narzekamy dla sportu (co przecież sam z lubością robię w innych tematach)

Ale o czym tu dyskutować? Rozumiem podejście Sony. W moich aparatach tej firmy używam kart CFeA, i tak, wiem że są droższe niż CFeB których używam w Nikonie.
Natomiast nie ma opcji aby dwie karty CFeB wsadzić do jednego body - no chyba że tak dużego jak Z9. Inaczej musieliby robić jeden slot CFeB, i drugi SDHC, a dla mnie to nie ma sensu - w aparacie chcę mieć dwa identyczne nośniki danych, a nie jeden ekstra szybki a drugi dużo wolniejszy.

1. Dlaczego zakładacie, że trzeba robić na dwie karty???
2. Po co Wam jpg skoro zależy Wam na RAWach?

Ja byłem bardzo zadowolony z układu CF i SD, do czasu gdy w laptopach odpuszczono sobie czytnik SD. Teraz mam tylko micro SD no a tego do aparatu nie chcę, adaptery są zawodne.
Ja niektóre sesje robię w samych jpg, długo bym tłumaczył w jakich sytuacjach i dlaczego. I zapisuję wtedy na SD (tzn dawniej tak robiłem, gdy w laptopie był czytnik), oczywiście gdy nie robię seriami. Normalnie karta nr 1 to CF typ B, przepełnienie to SD.
Nawet jak robię RAW + jpg to mam ustawione tak samo. Zapis na jedną kartę. Na przepełnienie. Tylko do przepełnienia nigdy nie dochodzi. Gdy robię serie to ustawiam tylko RAW. I oczywiście tradycyjnie zapis na CF.

OjTam
22-11-2025, 00:22
Czekamy na Z9 II / Z8 II, albo kupujemy Sony ;-)

Albo Canona. Albo Panasa... Już chyba tylko N nie ma w ofercie aparatu z pre-cap w rawkach...

KadryZpodróży
22-11-2025, 00:25
Albo Canona. Albo Panasa... Już chyba tylko N nie ma w ofercie aparatu z pre-cap w rawkach...

I tutaj niestety wielka szkoda, że Nikon nie ogarnął pre-capture w rawach. A ja taki zadowolony z mojego Z63 i jak teraz żyć? Sprzedam tanio :P

m_a_g
22-11-2025, 00:34
Wiesz dlaczego potrafią? Bo robią to od 2 lat. Nowi, fotografujący od 3 lat idą łatwiejszą drogą. Dużo fps, dużo zdjęć. Potem się wybierze ...

Piszesz jakby to było coś złego, a nie jest. Nowe możliwości - nowe techniki. A efekty są lepsze przy większej ilości fps.
Fotografujesz portrety z modelkami więc być może nie zdajesz sobie sprawy że przy fotografii sportu, akcji, przyrody, nie ma ustawiania, nie ma powtórek, jest czekanie na akcje, wciskanie migawki i fotografowanie tego co się dzieje, a później wybieranie najlepszych zdjęć z tego co udało się trafić.
Może Ci się to nie podobać, można się łudzić że sprzęt nie gra, ale to łabędzi śpiew minionej epoki ;-)

Ja nie zakładam, ja tak fotografuję. Dlaczego? Bo nie chcę ryzykować że stracę zdjęcia jak mi karta padnie. Nawet w mojej amatorskiej fotografii jest to dla mnie ważne, a już nie wyobrażam sobie żeby robić zdjęcia za pieniądze i fotografować np. ślub tylko na jednej karcie. To już nawet klienci tego wymagają i upewniają się czy fotograf ma sprzęt który da pewność że będą mieli zdjęcia ze swojej uroczystości.

cdc
22-11-2025, 00:42
Sprzedam tanio :P

1,20 zł/kg.

KadryZpodróży
22-11-2025, 00:43
1,20 zł/kg.
Ale to nie do mnie tak, do mnie nie :lol:

m_a_g
22-11-2025, 00:44
Co prawda to prawda, ale temat o Sony, więc pisałem o Sony ;-)

I tutaj niestety wielka szkoda, że Nikon nie ogarnął pre-capture w rawach. A ja taki zadowolony z mojego Z63 i jak teraz żyć? Sprzedam tanio :P
No daj spokój. Wiem że żartujesz ale po co zaraz taki sarkazm - Z6III to fajny aparat i jeżeli nie używasz pre-capture to dlaczego miałbyś się pozbywać?

Natomiast jeżeli ktoś używa tej funkcji i jest mu potrzebna, to fotografia w JPG mija się z celem. Mam Z9 i Z8 ale do pre-capture kupiłem Sony. Przecież tej funkcji, w połączeniu z wysokimi FPS (30-60-120) nie używa się do fotografii portretowej na ISO100, tyko do fotografii akcji na bardzo wysokich ISO.
U mnie w fotografii przyrody lub sportu - bo tam pre-capture wykorzystuję - ISO dobija do 12,800. Teleobiektyw, nawet taki f2.8, to nie stałka f1.2 ;-) A co dopiero obiektywy f5.6 czy ciemniejsze. A czasy trzeba mieć 1/2000 czy krótsze nawet.
W takich razach RAW zwyczajnie jest niezbędny do dalszej obróbki żeby coś z takiego zdjęcia wyciągnąć.

KadryZpodróży
22-11-2025, 00:50
Co prawda to prawda, ale temat o Sony, więc pisałem o Sony ;-)

No daj spokój. Wiem że żartujesz ale po co zaraz taki sarkazm - Z6III to fajny aparat i jeżeli nie używasz pre-capture to dlaczego miałbyś się pozbywać?

Żartuje oczywiście chociaż powiem Ci kusi mnie ten nowy Canon R6III (wiem, wiem gadżeciaż jestem) . Pre-capture używałem kilka razy przy ptakach i niestety ale jpg to kiepski pomysł. Funkcja sama w sobie jest genialna i serio nie rozumiem dlaczego Nikon tego nie ogarnie softowo...

g69
22-11-2025, 00:57
W jaki sposób ktos zrobił fote z zamachu na Trumpa,bo o ile kojarze to było Sony....no i decydujacy moment był złapany...??

cdc
22-11-2025, 00:58
W RAW? ;-) Nie? No właśnie... bo pre-capture i inne high-speed burst w JPG to można sobie w d... włożyć. Więc zejdźmy na ziemię z planety Nikon i przyznajmy szczerze że póki co Nikon tych funkcji zwyczajnie nie oferuje. Czekamy na Z9 II / Z8 II, albo kupujemy Sony ;-)

Odpowiednik Nikon Z8 -czyli Sony A1 [II] robi rawy w 30, 60 i 120 kl/s,

czy może tylko w 20 kl/s bezstratnie skompresowane i 30 kl/s stratnie skompresowane :?:

g69
22-11-2025, 00:59
Żartuje oczywiście chociaż powiem Ci kusi mnie ten nowy Canon R6III (wiem, wiem gadżeciaż jestem) . Pre-capture używałem kilka razy przy ptakach i niestety ale jpg to kiepski pomysł. Funkcja sama w sobie jest genialna i serio nie rozumiem dlaczego Nikon tego nie ogarnie softowo...

Puszki Canona zawsze mi naj leżały w ręce i sprawiały autentyczną przyjemność focenia.....ale jak się złotówki zacznie liczyć,to trzeba duzo dołożyc w porównaniu do Sony...

grissley
22-11-2025, 01:05

Ja nie zakładam, że trzeba. Ale jak już mam dwa sloty to głupotą byłoby (sorry) wg mnie nie wykorzystać tego do zapewnienia sobie backupu. Jak jedna karta mi padnie - nawet raz na 10 lat - to zawsze mam drugą. Ryzyko ponoszę tylko takie, że jak padnie CF to zostanę z samymi jotpegami.
A odpowiadając na drugie pytanie - na RAWach zależy mi warunkowo. Często wystarczy mi jpg z puchy, a dopiero jak nie wystarcza to sięgam po RAW.

poste
22-11-2025, 01:14

.

No nie. Fps-y są do fotografii akcji. Przy dynamicznych zdjęciach np. ptaków wybierasz jedno, dwa najlepsze zdjęcia z serii. Dużo zdjęć pozwala na wybór niuansów, lekko przekręcona głowa czy skrzydło ułożone w kadrze, tego nie powtórzysz, nie osiągniesz też pojedynczym zdjęciem. Przy czym nie zawsze potrzeba 120 fps.

Ja byłem bardzo zadowolony z układu CF i SD, do czasu gdy w laptopach odpuszczono sobie czytnik SD. Teraz mam tylko micro SD no a tego do aparatu nie chcę, adaptery są zawodne.
Ja niektóre sesje robię w samych jpg, długo bym tłumaczył w jakich sytuacjach i dlaczego. I zapisuję wtedy na SD (tzn dawniej tak robiłem, gdy w laptopie był czytnik), oczywiście gdy nie robię seriami. Normalnie karta nr 1 to CF typ B, przepełnienie to SD.
Nawet jak robię RAW + jpg to mam ustawione tak samo. Zapis na jedną kartę. Na przepełnienie. Tylko do przepełnienia nigdy nie dochodzi. Gdy robię serie to ustawiam tylko RAW. I oczywiście tradycyjnie zapis na CF.

Mam aparat z jednym slotem, mam i miałem z dwoma. Dwie karty to nie jest dla mnie jakiś fetysz. Na co dzień w zasadzie wystarcza jedna, czasem nawet tak ustawiałem, druga tylko na przepełnienie. Teraz na drugą idą jpeg-i, tak na wszelki wypadek. Ostatnio więcej fotografowałem przyrodę. Czasem trzymam te jpeg-i dłużej, RAW czyszczę na bieżąco, żeby nie być zawalonym zdjęciami. Zdarzyło się, że jakieś zdjęcie usunąłem przez niedopatrzenie, no to chociaż jest jpeg.

Druga sytuacja to konkretniejsze wyjazdy fotograficzne. Na jednej karcie RAW, na drugiej jpeg i nagrywanie filmów. Pozwala to lepiej kontrolować pojemność, rzadziej zmieniać karty i generalnie mieć większy porządek, bez mieszania na jednej karcie RAW z jpeg.

Aha, w moim Dellu wciąż jest czytnik SD, ale może już stary jest ;) Plus drugi czytnik w hubie, jakiś trzeci w szufladzie... czytniki SD to nie jest problem, w przeciwieństwie tych do CFE, które trzeba dodatkowo zakupić.

m_a_g
22-11-2025, 01:25
Odpowiednik Nikon Z8 -czyli Sony A1 [II] robi rawy w 30, 60 i 120 kl/s,

czy może tylko w 20 kl/s bezstratnie skompresowane i 30 kl/s stratnie skompresowane :?:

Nie wiem o czym tam piszesz, trudno mi nadążyć nad Twoimi teoriami o odpowiednikach takich czy owakich które są tylko "twoim zdaniem".
Pisałem konkretnie o A9III, bo tego używam najwięcej. A pre-capture w RAW i 30fps w RAW mam też w A1 II.
A 30fps w A1 w skompresowanym RAW też nijak się nie ma do JPG, przestań z tą demagogią bo ileż można, jest to tak grubymi nićmi szyte że niedobrze się robi.

cdc
22-11-2025, 01:41
-Nie, nie pisałeś konkretnie o A9 III.

maxwawa
22-11-2025, 02:41
Oj przydały by się w A7V 2 gniazda typu Combo SD UHS-II / CFexpress 8)
Co do fotografii przyrody to też się zgadzam że RAWy to must have jak napisał m_a_g bo tam często wchodzimy na wysokie ISO
np. im mniejszy ptaszek :mrgreen:to szybsza migawka i z kolei też więcej fps się przydaje.
Precapture to też fajny feature i zbierając to wszystko to są rzeczy które po prostu ułatwiają robotę,
po co twierdzić np. że więcej jak 10kl/s itp. to przesada ?
Jak to Nikon zrobił (a w zasadzie nie zrobił) ze Z6 III z CF B nie ma precapture w RAW a starszy R6 II i to z kartami SD ma.

poste
22-11-2025, 10:01
Oj przydały by się w A7V 2 gniazda typu Combo SD UHS-II / CFexpress 8)
....

Niby w przeciekach piszą, że będą 2 gniazda combo, ale zobaczymy. W razie czego będzie na co ponarzekać ;)

cdc
22-11-2025, 10:51
Oj
Jak to Nikon zrobił (a w zasadzie nie zrobił) ze Z6 III z CF B nie ma precapture w RAW a starszy R6 II i to z kartami SD ma.

Pewnie dlatego, że stosując matryce semi stacked Nikon postawił na szybkość -stąd pre-capture w 30, 60 i 120 kl/s.
W Z6 III z zapisem do sekundy przed i do czterech sekund po pełnym naciśnięciu spustu.

Canon mający zwykłe matryce w R6 II ma 30 kl/s, a w R6 III 40 kl/s pre-shooting -w obu przez tylko 0.5 sekundy.

Panasonic w S1 II idzie inną drogą i daje pre-burst 70 kl/s przez 1.5 sekundy w RAW lub JPEG.

maxwawa
22-11-2025, 11:21
Pewnie dlatego, że stosując matryce semi stacked Nikon postawił na szybkość -stąd pre-capture w 30, 60 i 120 kl/s.
W Z6 III z zapisem do sekundy przed i do czterech sekund po pełnym naciśnięciu spustu.

Canon mający zwykłe matryce w R6 II ma 30 kl/s, a w R6 III 40 kl/s pre-shooting -w obu przez tylko 0.5 sekundy.

Panasonic w S1 II idzie inną drogą i daje pre-burst 70 kl/s przez 1.5 sekundy w RAW lub JPEG.

Ale mi chodziło o sens robienia w RAW bo to jest istotne.
Co mi z tego że Z6 III ma 30,60,120 ale to tylko JPG.
Niech ma Z6 III „nawet” 20 kl/s ale niech to będzie w RAW

cdc
22-11-2025, 11:32
Reporterzy niusowi, sportowi, wojenni jadą na jpegach.

-Czy to znaczy że ich robota jest bez sensu?

morzon
22-11-2025, 13:12
Niby w przeciekach piszą, że będą 2 gniazda combo, ale zobaczymy. W razie czego będzie na co ponarzekać ;)

Jeśli body design jest faktycznie z A7RV to raczej będą gniazda combo, bo w RV są. Średnio chce mi się wierzyć, że będą to przerabiać tylko po to żeby nie dać dwóch takich samych gniazd skoro mają gotowca na półce ;)

maxwawa
22-11-2025, 16:47
Jak się sprawdzi ta specyfikacja A7 V łącznie z taką regulacją LCD jak w A7R V to będzie fajnie
Poproszę jeszcze o matrycę Stack jak w A9/A9II , 4K 120 kl/s i za mniej niż R6 III :mrgreen:

OjTam
22-11-2025, 16:50
Semistack wystarczy, a ciut taniej będzie. :mrgreen:

Luźna myśl: ciekawe, czy dostanie obsługę dysków SSD przez USB-C, czy tylko w Panasonicu takie bajery będą...

m_a_g
22-11-2025, 17:21
Ja byłem bardzo zadowolony z układu CF i SD, do czasu gdy w laptopach odpuszczono sobie czytnik SD.

Aha, w moim Dellu wciąż jest czytnik SD, ale może już stary jest ;)

Zapomniałem odnieść się do tego fragmentu - nie stwierdziłem aby producenci pozbyli się czytników SD z laptopów. Przeglądu rynku nie robiłem, ale tak:
- wszystkie MacBooki Pro wyprodukowane po 2021 roku mają wbudowany czytnik SD;
- Laptopy pod Windows mam dwa - jeden Asus, drugi MSI - oba stosunkowo nowe - w obu przypadkach czytnik SD jest;

Że tak powiem, gdzie bym się nie obrócił, tam widzę wbudowany czytnik SD w laptopa (nawet Mac Studio ma wbudowany).

Szczerze to byłem zaskoczony tym wpisem o "odpuszczeniu sobie" sd przez producentów laptopów - czy ktoś jeszcze ma podobne obserwacje w tej sprawie?

maxwawa
22-11-2025, 17:29
Już kiedyś był A7V :D niezbyt udany
To chyba wersja bez gripa
91825

cybulski
22-11-2025, 17:31
Zapomniałem odnieść się do tego fragmentu - nie stwierdziłem aby producenci pozbyli się czytników SD z laptopów. Przeglądu rynku nie robiłem, ale tak:
- wszystkie MacBooki Pro wyprodukowane po 2021 roku mają wbudowany czytnik SD;
- Laptopy pod Windows mam dwa - jeden Asus, drugi MSI - oba stosunkowo nowe - w obu przypadkach czytnik SD jest;

Że tak powiem, gdzie bym się nie obrócił, tam widzę wbudowany czytnik SD w laptopa (nawet Mac Studio ma wbudowany).

Szczerze to byłem zaskoczony tym wpisem o "odpuszczeniu sobie" sd przez producentów laptopów - czy ktoś jeszcze ma podobne obserwacje w tej sprawie?

Np HP pavilon ma microSD tylko i to już nie najnowszy, kilkuletni.

91826

zbyk
22-11-2025, 17:51
Jak kupowałem swojego łapka, to port na karty SD zależał wyłącznie od rozmiaru komputera, mniejsze modele ich nie miały

grissley
22-11-2025, 19:23
m_a_g - laptopy 14" i mniejsze już od wielu lat mają microSD zamiast SD. Większe nie wiem. Ja i tak zgrywam po kablu, a jak miałem jeszcze kiedyś w laptopie czytnik normalnego SD to w ówczesnym moim aparacie siedziała karta CF, więc też zgrywałem po kablu ;)

maxwawa
22-11-2025, 21:44
The Sony A7V price for the European market will be 2999€.
Don’t have the price in Dollar yet….but I guess it will be $2899 or $2999.
Usually the price in Dollars is very similar.
The Sony FX2 for example is priced at 2899€ here and $2999 at BHphoto.

czyli tak jak przewidywaliśmy cena około 13k zł, mniej więcej tyle co R6 III

Prezentacja A7V 2 grudnia o 16.00 naszego czasu.

OjTam
22-11-2025, 21:59
Już kiedyś był A7V :D niezbyt udany
To chyba wersja bez gripa
91825

No dzięki, teraz już tego nie odzobaczę... :lol:

3k jurków... Cóż, dobrze, że nie więcej.

Ciekawe, czy któreś z plotkowanych szkieł razem z A7V pokażą?

cdc
22-11-2025, 22:32
The Sony A7V price for the European market will be 2999€.
Don’t have the price in Dollar yet….but I guess it will be $2899 or $2999.
/.../
Prezentacja A7V 2 grudnia o 16.00 naszego czasu.

Ja tu czegoś nie rozumiem. :roll:

Dlaczego premiera jest 4 dni po Black Friday
jak mogliby zrobić parę dni wcześniej i w czarny piątek sprzedawać lub zbierać pre ordery?

A może ta specka z sonyalpharumors jest lipna i chodzi tylko o powstrzymanie przed zakupem innych aparatów 28 listopada na Back Friday :?:

morzon
22-11-2025, 22:47
m_a_g - laptopy 14" i mniejsze już od wielu lat mają microSD zamiast SD.

Wszystkie MB Pro 14" mają slot SD.

Ja tu czegoś nie rozumiem. :roll:

Dlaczego premiera jest 4 dni po Black Friday
jak mogliby zrobić parę dni wcześniej i w czarny piątek sprzedawać lub zbierać pre ordery?

A może ta specka z sonyalpharumors jest lipna i chodzi tylko o powstrzymanie przed zakupem innych aparatów 28 listopada na Back Friday :?:

Piękna teoria spiskowa xD
BF kojarzy się z wyprzedażami, okazjami, czyszczeniem magazynów (w teorii przynajmniej), a nie premierami nowych produktów. Do tego mogłoby się to nie przebić w ilości marketingowo-sprzedażowego hałasu z każdegej strony, więc po z tym walczyć.
Zamiast tego premiera jest przed mikołajkami i świętami, więc chyba lepsza okazja i pretekst żeby sobie zrobić prezent.

cdc
22-11-2025, 23:36
Jak macie jakieś pomysły co Sony miałoby zyskać na premierze 4 dni po BF,
niż parę dni przed -to jestem ciekawy.

Tu premiery wszystkich aparatów z wymienną optyką Sony w historii [od 2006 roku]
z października, listopada i grudnia:

Sony a1 II: Nov 19, 2024

Sony a9 III: Nov 7, 2023

Sony a7R V: Oct 26, 2022

Sony a9 II: Oct 3, 2019

Sony a7R III: Oct 25, 2017

Sony a6500: Oct 6, 2016

Sony SLT-A68: Nov 5, 2015

Sony a7 II: Nov 20, 2014

Sony a7: Oct 16, 2013

Sony a7R: Oct 16, 2013

No i w grudniu nie było premier...

https://www.dpreview.com/products/search/cameras#criterias=SpecsCoreParams%2CBrand&paramSpecsCoreParamsBodyType=RangefinderStyleMirro rless%2CSLRStyleMirrorless%2CCompactSLR%2CMidSizeS LR%2CLargeSLR&paramBrand=Sony

Spośród 534 :!: aparatów z wymienną optyką wszystkich marek w bazie dpreview [od 1994 roku] tylko:

Leica SL2-S: Dec 10, 2020

Fujifilm X-A10: Dec 1, 2016

Samsung NX11: Dec 28, 2010

miały premiery w grudniu.

https://www.dpreview.com/products/search/cameras#criterias=SpecsCoreParams&page=27&paramSpecsCoreParamsBodyType=RangefinderStyleMirro rless%2CSLRStyleMirrorless%2CCompactSLR%2CMidSizeS LR%2CLargeSLR

Grudzień to zły termin?

morzon
23-11-2025, 02:33
Nie chce zabrzmiec niemilo, ale Twoje zamilowanie do porownywania absurdalnie duzych zbiorow danych, analizowania wykresow, cyferek, wyciaganie dat premier jakichs aparatow z ostatnivh 20 lat i doszukiwaniu sie w tym zaleznosci/regul wyglada jak jakies spektrum autyzmu. Ciekawi mnie motywacja jaka stoi za tym zeby poswiecic jakis (niemały) swoj czas, wywlec takie dane jak wyzej i prbowac odpowiedziec na jakies pytanie ktorego nikomu nawet nie chce sie zadawac. Chyba ze gpt Ci to wyrzuca, ale to mozesz tez od razu zapytac co o tym sądzi i miec problem rozwiazany :D

grissley
23-11-2025, 02:38
Nie chce zabrzmiec niemilo, (...) wyglada jak jakies spektrum autyzmu. (...)
Po pierwsze, zabrzmiałeś co najmniej niemiło.
Po drugie uwaga o spektrum jest co najmniej nie na miejscu, żeby nie użyć dosadniejszego (i właściwszego) sformułowania.
Po trzecie, nie bardzo widzę jaki jest problem w tym, że ktoś sobie analizuje zależności i szuka korelacji.

Jacek_Z
23-11-2025, 03:23
Piszesz jakby to było coś złego, a nie jest. Nowe możliwości - nowe techniki. A efekty są lepsze przy większej ilości fps.
Fotografujesz portrety z modelkami więc być może nie zdajesz sobie sprawy że przy fotografii sportu, akcji, przyrody, nie ma ustawiania, nie ma powtórek, jest czekanie na akcje, wciskanie migawki i fotografowanie tego co się dzieje, a później wybieranie najlepszych zdjęć z tego co udało się trafić.
Może Ci się to nie podobać, można się łudzić że sprzęt nie gra, ale to łabędzi śpiew minionej epoki ;-)

Ja nie zakładam, ja tak fotografuję. Dlaczego? Bo nie chcę ryzykować że stracę zdjęcia jak mi karta padnie. Nawet w mojej amatorskiej fotografii jest to dla mnie ważne, a już nie wyobrażam sobie żeby robić zdjęcia za pieniądze i fotografować np. ślub tylko na jednej karcie. To już nawet klienci tego wymagają i upewniają się czy fotograf ma sprzęt który da pewność że będą mieli zdjęcia ze swojej uroczystości.
1. Jak ktoś śledzi moje wpisy to może przeczytać, że chcę więcej fps w RAWach. I w dodatku do fotografowania modelek, tancerek itd. Portret w sensie sama twarz to u mnie mniejszość zdjęć. Do ciasnych portretów fs mi nie trzeba.
2. Ile razy Tobie, osobiście padła karta CFexpress typ B? Szczerze.

Czytnika kart pełnych SD nie mam w Dell Inspiron Plus 16 cali. Jest tak wąski że nie ma nawet portu LAN i mam go tylko dzięki USB-C z Thunderbolt 4 gdzie przez "stacje dokującą" mam DP do monitora, LAN itd.

maxwawa
23-11-2025, 03:27
brawo grissley

…po czwarte to jest też trening z samodoskonalenia
…po piąte ja często korzystam i dowiaduje się dużo fajnych rzeczy z linków przez niego zamieszczonych

… po pierwsze morzon okaż skruchę i nie wywołuj żadnej wojenki personalnej…
Przecież tu się fajnie dyskutuje, chociaż od wielu lat mam system Sony to nie udzielam się na forach Sony tylko u nikoniarzy ;)
Ja już wiem, przyjdzie mod i poczyści :)

cdc
23-11-2025, 03:38
Jakby te 534 premiery aparatów z wymienną optyką odbyły się po równo każdego miesiąca roku
to w grudniach powinno być ich 44,
a były 3 [trzy].

W listopadzach za to było ich 27.

Nie obrażam się,
wszak to morzon wyssał swoją teorię https://forum.nikoniarze.pl/threads/315805-Og%C3%B3lny-w%C4%85tek-o-systemie-Sony/page64?p=4346417&viewfull=1#post4346417 z

cybulski
23-11-2025, 08:13
Myślę, że należy mianować kolegę Capo nadwornym analitykiem forum :)

Wiemy zatem, że nie należy rzucać słów na wiatr (bez zaznaczenia stawiam hipotezę) , bo przyjdzie kolega i powie sprawdzam, nalezy być zawczasu przygotowanym na ten wariant :D

Po pierwsze, zabrzmiałeś co najmniej niemiło.
Po drugie uwaga o spektrum jest co najmniej nie na miejscu, żeby nie użyć dosadniejszego (i właściwszego) sformułowania.
Po trzecie, nie bardzo widzę jaki jest problem w tym, że ktoś sobie analizuje zależności i szuka korelacji.

Już w zamierzchlych czasach, gdym studiował, był przedmiot dla wielbicieli analiz i szukania korelacji, ekonometria. Nawet ciężko mi sobie wyobrazić jak dzisiaj to wygląda przy istniejących narzędziach i możliwościach AI. Dzisiaj musi być prawdziwa przyjemność studiować np na takiej matematyce stosowanej.

poste
23-11-2025, 09:47
1. Jak ktoś śledzi moje wpisy to może przeczytać, że chcę więcej fps w RAWach. I w dodatku do fotografowania modelek, tancerek itd. Portret w sensie sama twarz to u mnie mniejszość zdjęć. Do ciasnych portretów fs mi nie trzeba.
2. Ile razy Tobie, osobiście padła karta CFexpress typ B? Szczerze.

Czytnika kart pełnych SD nie mam w Dell Inspiron Plus 16 cali. Jest tak wąski że nie ma nawet portu LAN i mam go tylko dzięki USB-C z Thunderbolt 4 gdzie przez "stacje dokującą" mam DP do monitora, LAN itd.

Ciekaw jestem, przy jakiej szybkostrzelności widać w miarę istotną zmianę u poruszającego się człowieka na każdym następnym zdjęciu z serii. Do ludzi czy wolniej poruszających się zwierząt ja akurat schodzę z max fps-ów, ale każdy może mieć inne podejście. Kiedy można faktycznie wychwycić tę najlepszą pozę, a z drugiej strony nie zasypać się kilkoma tysiącami zdjęć i tracić konkretny czas na selekcję. Przy ptakach w ruchu w kilku sytuacjach zdjęciowych faktycznie miałem wrażenie, że więcej niż 10fps dało by mi wyraźnie lepszy rezultat. Natomiast precapture i ogólnie jeszcze szybszy aparat ewidentnie pozwolił by mi zrobić zdjęcia, które umknęły. Poza zdjęciami ptaków w ruchu nie zatęskniłem jeszcze za większą ilością fps niż 10 (które mam i jak pisałem nie zawsze wykorzystuję), ale w końcu wszystkiego nie fotografuję i każdy może mieć inne doświadczenia.

Mnie karta SD, których używam od czasów d80, nie padła nigdy. Raz miałem jedną uszkodzoną mechanicznie, na szczęście nie w aparacie, ukruszył się kawałeczek rogu. Być może nawet da się jej dalej używać, ale nie chcę dla paru złotych ryzykować.

W Dell Latitude 14' miałem czytnik microSD, w XPS 15.6' mam normalne SD, kiedyś miałem też Vaio 14' z SD. W jeszcze starszych IBM i Lenovo już nie pamiętam czy i co było, to już nieistotna historia.

Ps. Padła mi jedna kart microSD po przepełnieniu, ale to stare dzieje sprzed ponad 10 lat.

Jacek_Z
23-11-2025, 13:07
Ciekaw jestem, przy jakiej szybkostrzelności widać w miarę istotną zmianę u poruszającego się człowieka na każdym następnym zdjęciu z serii. Do ludzi czy wolniej poruszających się zwierząt ja akurat schodzę z max fps-ów, ale każdy może mieć inne podejście. Kiedy można faktycznie wychwycić tę najlepszą pozę, a z drugiej strony nie zasypać się kilkoma tysiącami zdjęć i tracić konkretny czas na selekcję.

Mnie karta SD, których używam od czasów d80, nie padła nigdy. Raz miałem jedną uszkodzoną mechanicznie, na szczęście nie w aparacie, ukruszył się kawałeczek rogu. Być może nawet da się jej dalej używać, ale nie chcę dla paru złotych ryzykować.

Ps. Padła mi jedna kart microSD po przepełnieniu, ale to stare dzieje sprzed ponad 10 lat.
Baletnica w biegu, w wyskoku robi szpagat. Dodam, że nawet jak to trafisz to jeszcze pytanie jaka będzie mina i jak ułożone rozpuszczone włosy. I tak by trzeba było kilka powtórzeń. Przy 10 fps tych powtórzeń trzeba kilkukrotnie więcej. No i chcesz zrobić inne pozy. I masz na sesji dziewczynkę 11 lat, która nie wykonuje za każdym razem idealnie ćwiczenia.

Wyraźnie pytam o kartę CF express typ B.

poste
23-11-2025, 14:00
Nie do końca o to pytałem. Rozumiem, że w danej serii nie zawsze będzie zadowalające zdjęcie, z idealną pozą. Czy ilość fps na to wpłynie? I ile zdjęć na sekundę przy fotografowaniu ludzi będzie idealne? Pytam bo mnie się wydaje, że np. przy 120 fps kolejne fotografie nie będą się różniły i jest dużo wybierania.

Wiem, że pytałeś o type B. Napisałem o SD, bo skoro te karty z mojego doświadczenia są całkiem trwałe (Sandisk, Lexar, niedawno PNY) to dlaczego CFE miały by być awaryjne?

Są ludzie, którym wszystko się psuje i rozpada w rękach, są tacy, którym psuje się niewiele. Przykłady w necie można znaleźć pewnie na poparcie każdego twierdzenia. Ponadto warto by określić, co znaczy padła karta, bo może być kwestia samej karty, gniazda albo softu w aparacie.

maxwawa
23-11-2025, 15:14
dla mnie optymalnie do sportu wystarcza pomiędzy 15 a 20kl/s
do malutkich bardzo szybkich ptaków to fajnie jest mieć 60kl/s i wiecej nie zaszkodzi.

KadryZpodróży
23-11-2025, 15:45
Dobrze jest mieć i 120kl/s masz wtedy każdą pozę nawet małego i szybkiego ptaka.
Tutaj Z6III i trybie precapt. i 120kl/s
91838

i kolejna klatka
91839

i kolejne przebrane z kilku wcześniejszych.
91840

poste
23-11-2025, 16:46
Do tego typu zdjęć ptaków nie musisz mnie przekonywać, że fps-ów nigdy za dużo. Ruch człowieka jest jednak inny.

KadryZpodróży
23-11-2025, 16:52
Do tego typu zdjęć ptaków nie musisz mnie przekonywać, że fps-ów nigdy za dużo. Ruch człowieka jest jednak inny.

Wiem, że Ciebie to nie ale jest szereg ludzi, którzy nie wiedzą i nie mają pojęcia po co te 20kl/s, a gdzie to więcej, a bez sensu tyle zdjęć zrobić. Dlatego pokazałem, że w takich przypadkach nawet te 120kl/s się przydaje i tak wiem to jpg a nie raw ale co tam, chyba da się na to patrzeć.

maxwawa
23-11-2025, 18:15
No nie powiem, ładnie to wyszło.

KadryZpodróży
23-11-2025, 18:17
No nie powiem, ładnie to wyszło.

Dzięki, chciałem tylko pokazać po co te 120 klatek i jak to wychodzi w praktyce.

Jacek_Z
23-11-2025, 20:32
Czyli nie fotografujesz tego typu ruchu. Selekcja jest baaardzo prosta, po prostu masz zdjęcia zrobione za wcześnie, trafione w punkt i zrobione za późno. Przy czym ja pisałem w innym wątku, ze chciałbym 30 fps. O 60 fps wiem, że nie ma co marzyć w najbliższym czasie, choć by się przydało. (RAW, 45 Mpx). Światło ciągłe, by nie było nieporozumień. Bo dalej napisałem o innej sytuacji.
Zapewne myślisz, że błysk zamraża ruch. Tak, ale tylko przy użyciu specjalistycznych lamp i to na mniejszych energiach błysku. 1/5.000s to jest długi czas, dłoń jest poruszona. 1/10.000s zaczyna być ok, wolałbym krócej, ale ... WB szaleje w okolicach 10.000 K no i trzeba mieć bardziej otwartą przysłonę i jest kłopot z za małą GO.

poste
23-11-2025, 21:54
Rzadko fotografuję ludzi w ruchu, zgadza się, szczególnie bardzo dynamicznym. Oczywiście zdarzały się takie fotografie, nie zauważałem poruszenia generalnie przy czasach krótszych niż 1/1000s. Ale skoro piszesz, że potrzebujesz 1/5000 czy nawet 1/10000 s (chyba o to chodziło, bo zapis jest z kropką) to ok, ja to przyjmuję jako pewną metodę, choć sam pewnie nie wykorzystam. Lubię niezbyt wysokie ISO, jeśli ktoś ma inne metody to niech producenci aparatów kombinują, jak je zaspokoić.

Moje obserwacje, jeśli chodzi o ruch. Np. czas 1/5000 s pozwala np. uchwycić jaskółkę w locie bez poruszenia, wedle moich doświadczeń przy 1/3200 czy nawet 1/4000 (bardzo rzadko) jakieś mikro poruszenie w dużym powiększeniu można dostrzec, przy 1/5000 nie przypominam sobie żebym widział rozmycie spowodowane ruchem. Przy czym mówię o normalnych zdjęciach oglądanych na ekranie monitora, nie testach i szukaniu dziury w całym.

Ps. Na słynnym zdjęciu z zamachu na Trumpa w kampanii wyborczej Doug Mills użył 1/8000 s i uchwycił pocisk wystrzelony z karabinu (sfotografował kreskę). Swego czasu był o tym wątek na forum albo jakieś wpisy.

g69
23-11-2025, 23:30
Wg neta Mills fotografował Sony A1 i obiektyw Sony 24mm GM 1.4 jak teraz poszukałem....

poste
24-11-2025, 19:52
https://www.sonyalpharumors.com/just-announced-new-viltrox-2x-e-mount-teleconverter-that-fully-supports-120fps/

Viltrox 2x TC E- zachwalają brak ograniczenia fps, cena w Chinach 160 USD.

OjTam
24-11-2025, 20:08
120fps... a po przeczytaniu drobnego druku okaże się, że tylko w burst A9III, bez AE/AF, jak niektóre Sigmy i Tamrony.

Do tego lista wspieranych szkieł:
https://uploads.disquscdn.com/images/c303fb2f1a1d598e4a248e079acf86890f9f7375e7c97f416c 3a95da25652f99.png?w=600&h=618

PS. Krzaczki, jakby ktoś był ciekawy:
W nawiasie wersja softu TC 1.0.2
Nad nazwami obiektywów: Nazwa obiektywu (;)), tryb foto, tryb wideo.
Koło nazw: zgodny.
Pod: klasyczny tekst o pogorszeniu działania AF obiektywów, stracie dwóch działek przysłon i pogorszeniu właściwości optycznych.

cdc
24-11-2025, 20:10
Viltrox 2x TC E- zachwalają brak ograniczenia fps,

-Może im chodziło że z obiektywami Sony.

maxwawa
24-11-2025, 20:15
Hey czy do Sigmy 100-400 będzie pasować ten telekonwerter ?

poste
24-11-2025, 20:24
Pal diabli te fps-y, w rumorsie jest o a9II, trudno to rozciągać na wszystkie aparaty.

Czy problem nie leży w budowie tele? Tzn Sony są przystosowane i tc się zmieści, w szkłach innych firm nie ma możliwości fizycznego montażu?

OjTam
24-11-2025, 20:32
Oj, to proste.
Jeśli szkło jest kompatybilne z TC na LMA, to i na Sony da się TC podpiąć. Tylko nie zadziała, wiadomix. ¯\_(ツ)_/¯

PS. S100-400 na LMA jest kompatybilny z TC.

cdc
24-11-2025, 20:55
Myk polega na tym, że telekonwerterów Sigma TC-1411 i TC-2011

nie ma do Sony.

91859

z https://www.sigma-global.com/en/accessories/tc-1411-2011/

maxwawa
24-11-2025, 20:59
Oj, to proste.
Jeśli szkło jest kompatybilne z TC na LMA, to i na Sony da się TC podpiąć. Tylko nie zadziała, wiadomix. ¯\_(ツ)_/¯

PS. S100-400 na LMA jest kompatybilny z TC.

Dzięki OjTam
czyli jest nadzieja że zadziała ?

Rumor correction: Sony A7V has on SD and one hybrid SD/CF slot
czyli po staremu jak A7 IV
i to było na tyle

OjTam
24-11-2025, 21:05
Dzięki OjTam
czyli jest nadzieja że zadziała ?

Jakaś jest.
Ta lista kompatybilności Vitka może oznaczać szkła, które sprawdzili.
So105 makro na niej nie ma, ale przecież z TC Sony działa.

Myk polega na tym, że telekonwerterów Sigma TC-1411 i TC-2011

nie ma do Sony.

Myk polega na blokadzie TC przez umowę z Sony.
Tu jest cały wątek o tym, że TC Sony pasują do Sigm fizycznie, ale nie działają.
https://www.reddit.com/r/SonyAlpha/comments/ncp8t1/sony_2x_teleconverter_with_sigma_100400mm_dg_dn/

cdc
24-11-2025, 21:26
91864

:lol:

KadryZpodróży
24-11-2025, 21:29
91861

:lol:

Canonie witaj :mrgreen:

OjTam
24-11-2025, 21:37
Z jutrzejszą datą?

cz4rnuch
24-11-2025, 21:37
Rumor z przyszłości :)

poste
24-11-2025, 21:39
Dobre dobre. 24 listopada jest "print screen" z datą 25 listopada :mrgreen:

Ten obrazek wygląda na przerobiony przez kogoś. Szczerze mówiąc to nie ekscytuję się, czy sensor będzie taki, czy inny, nawet dziwię się, że mogą dać inny niż w a7IV. Po prostu na rumorsach nie ma takiego wpisu.

cdc
24-11-2025, 21:46
OjTam

Słuszna uwaga.

Poprawiłem.

cz4rnuch
24-11-2025, 21:48
Na SARze nie takie rzeczy się już pojawiały i znikały. Ten chłop ma długą tradycję puszczania w eter niesprawdzonych rzeczy, z których się potem rakiem wycofuje. Tak czy inaczej ja bym się zdziwił gdyby jednak sensor był ten sam, bo to by chyba oznaczało, że i spora część z pozostałych spekulowanych ficzerów poszłaby w diabły. Tzn. aż tak bardzo bym się nie zdziwił, bo sony ostatnio (moim zdaniem) nie dogadza za bardzo tym bardziej amatorskim amatorom. No i z czymś tak odgrzewanym (nie miałem a7IV, ale to już by chyba było odgrzewanie odgrzewanego kotleta) ciężko byłoby rywalizować z tym nowym Canonem a na tym ponoć skupia się Sony.

KadryZpodróży
24-11-2025, 21:50
Ja bardziej niż tego A7V to jestem ciekaw czy pokażą te zapowiadane obiektywy a w szczególności 100-400/4 GM. Pewnie cena będzie z kosmosu.

cz4rnuch
24-11-2025, 21:51
...Poprawiłem.To popraw jeszcze raz, bo teraz to już zupełnie brak w tym logiki. Wcześniej ktoś mógł się zastanawiać czy to nie printskrin z innej strefy czasowej, ale teraz :)

maxwawa
24-11-2025, 23:56
Dla szukających
Sony A7 IV oferta na raty po odjęciu cashbabk -700zł = 6945 zł w https://www.mediaexpert.pl/foto-i-ka...lpha-ilce-7m4b
a dla biednego studenta jeszcze taniej 6245 zł (cashback 1300zł)

krzysztofz24
25-11-2025, 00:06
Az mnie ten post natchnal do dyskusji;-)

No efekty nie sa lepsze przez sama ilosc fps, wrecz gorsze. Bo jak to mawiaja "na nic sprzetu kupa jak forograf d...a

Fotografujesz portrety z modelkami więc być może nie zdajesz sobie sprawy że przy fotografii sportu, akcji, przyrody, nie ma ustawiania, nie ma powtórek jest czekanie na akcje.
Z tego wszystkiego to czekanie na akcje brzmi bardzo sensownie, wrecz kluczowo. Tylko tutaj sie pojawia nierozerwalne i bardzo wazne - umiejestnosc wyczucia momentu. I to sie tyczy kazdej dziedziny fotografi.
Jak to mawiaja; to pisarz pisze ksiazke a nie najdoskonalsze pioro;-)

wciskanie migawki i fotografowanie tego co się dzieje, a później wybieranie najlepszych zdjęć z tego co udało się trafić.
A to juz jest clou dlaczego w dzieisjszych czasach jest zalew zyliona zdjec, ktora oglada sie w ulamku sekund i zapomina. Wciskanie przycisku na max fps i "cos sie wybierze".
Tragedia...
To po co fotografowac wogole, lepiej film dobra kamera krecic, tam jest wiecej klatek od wyboru.
Moze cale sluby seria jechac non stop - cos sie wybierze.
Fotografia ptakow, co tam zasiadka, znajmosc zwyczajow danego gatunku, odpowiednei swiatlo - yep seria i cos sie wybierze.
Wiem, troche przerysowuje, ale niestety wielu fotografow wpada w pulapke ze sprzet za nich odwali cala robote.
A takiego a nie odwali:-). Ba njpierw skill i wyczucie momentu i dopiero potem sprzet jako narzedzie pomocnicze.

Najpierw czlowiek, operator danego urzadzenia i jego umiejestnosci. Potem sprzet jakim dysponuje.
Ofc dobry foter zrobi super uzytek z lepszego sprzetu i bedzie mial lepsze efekty.
Ale nazwijmy to "poczatkujacy amator fotografi", jak dosotanie super sprzet i wpadnie w tok myslenia ze on sam robi zdjecia bo taki super. To wlasnei bedzie zylion zdjec, ktorych nikt nie obejrzy albo poswieci im cwierc sekund uwagi.
A z takiej drogi niestety ciezko zawrocic...

MstrG
25-11-2025, 00:22
Czy jedno wyklucza drugie? Jeśli coś ułatwia złapanie tego idealnego momentu to czemu z tego nie korzystać? Oglądając zdjęcie zastanawiasz się ile razy ktoś robił próbę i z jakiej ilości klatek wybrał to jedno zdjęcie? Nie. Większa ilość FPS i pre capture sprawia, że złapanie tego co chcemy ma dużo większą szansę.

cdc
25-11-2025, 18:36
91879

:-D

OjTam
25-11-2025, 19:51
Capo, jak się nudzisz, idź połamane wskutek przejścia nawałnicy gałęzie sprzątać.
Albo, nie wiem, modele sklejaj.
Nie trolluj.

PS. A crop w 4K faktycznie w plotach się pojawił, przy 120fps.

cdc
25-11-2025, 20:00
Jaja sobie robię z tej dawkowanej codziennymi kontrolowanymi wyciekami kampanii marketingowej.

https://www.sonyalpharumors.com/?s=a7v

OjTam
25-11-2025, 20:12
O ile rozumiem darcie łacha z SAR, tak z formą coś nie halo, niestety.
Nie każdy to jako żart odebrał.

cdc
25-11-2025, 20:16
Trudno uwierzyć że Sony ma takie nietrzymanie
informacji
że każdego dnia im się coś popuści.

Mam prawo mieć brechę z takiej kampanii marketingowej.

maxwawa
25-11-2025, 20:16
to nie ma sensu śledzić te informacje/dezinformacje na SAR
...
tia...
91883

cdc
25-11-2025, 20:30
4K/120
Canon R6 III ma z całej szerokości matrycy.
Panasonic S1II z kropem 1.17x,
a Nikon Z6 III z 1.5x.

poste
27-11-2025, 00:40
Widzę kilka ciekawych cen outletowych
https://scentre.pl/lista/sony/outlet.html?order=price_g_sort%2Cdesc&utm_campaign=NL_22_11_Outlet_Sony&utm_content=%2BOUTLET%2BSony%3A%2Bsprz%C4%99t%2Bpr emium%2Bw%2Bcenach%2C%2Bkt%C3%B3re%2BCi%C4%99%2Bza skocz%C4%85%21&utm_medium=email&utm_source=getresponse&gr_m=skvPO9&gr_co=cMZOBM&gr_s=sdJj6PH&gr_x=a62e

m_a_g
27-11-2025, 01:58
Trudno uwierzyć że Sony ma takie nietrzymanie
informacji
że każdego dnia im się coś popuści.

Mam prawo mieć brechę z takiej kampanii marketingowej.

Widzę że planujesz przejście na Sony, i gratuluję wyboru. Będzie Pan zadowolony.
No i miło poczytać tyle ciekawych wpisów od kogoś kto na poważnie zainteresował się zbieraniem informacji o systemie, w który ma zamiar zainwestować.
Oby więcej takich ultra-świadomych użytkowników na forum ;-)

zbyk
27-11-2025, 09:01
Też nie czaję tej perwersyjnej radości napędzania antagonizmów systemowych…

maxwawa
27-11-2025, 09:31
Widzę kilka ciekawych cen outletowych
https://scentre.pl/lista/sony/outlet.html?order=price_g_sort%2Cdesc&utm_campaign=NL_22_11_Outlet_Sony&utm_content=%2BOUTLET%2BSony%3A%2Bsprz%C4%99t%2Bpr emium%2Bw%2Bcenach%2C%2Bkt%C3%B3re%2BCi%C4%99%2Bza skocz%C4%85%21&utm_medium=email&utm_source=getresponse&gr_m=skvPO9&gr_co=cMZOBM&gr_s=sdJj6PH&gr_x=a62e

Nie ma tam żadnych okazji, wręcz przeciwnie.

poste
27-11-2025, 09:54
Okazje są jak duchy. Prawie wszyscy wierzą, nieliczni podobno widzieli bo dowodów brak.:mrgreen:

cz4rnuch
27-11-2025, 11:36
Okazje są jak duchy. Prawie wszyscy wierzą, nieliczni podobno widzieli bo dowodów brak.:mrgreen:

Widać dobre promki były więc znalazły chętnych a plewy zostały. To trochę jak z biletami lotniczymi w promce. Jeśli się zastanawiasz to znaczy, że już się spóźniłeś :)

KadryZpodróży
27-11-2025, 11:57
A74 po cashbacku w całkiem przyjemnej cenie jest, kolega kupował ze 3 tygodnie temu za grubo ponad 8 tysięcy a teraz poniżej 7. A mówiłem poczekaj :mrgreen:

garnus
27-11-2025, 12:38
Wątek o sprzęcie Sony trzyma przy życiu forum nikoniarzy

MstrG
27-11-2025, 12:52
Wątek o sprzęcie Sony trzyma przy życiu forum nikoniarzy

Dokładnie. Całe szczęście powstał w odpowiednim czasie, bo byśmy skończyli jak CB z kilkoma postami na miesiąc ;)

zbyk
27-11-2025, 13:01
podejrzewam, że stworzenie jednego dla wszysktich marek fotograficznych byłby dobrym krokiem w kierunku żywotności forum. Czemu Sony ma być tylko małym subforum, skoro jest tu tak duży odsetek aktywności?

poste
27-11-2025, 13:05
Dokładnie. Całe szczęście powstał w odpowiednim czasie, bo byśmy skończyli jak CB z kilkoma postami na miesiąc ;)

You're welcome.:mrgreen:

Wiem, że obecnie szału nie ma, ponadto aktualnie nie planuję zakupów sprzętu, natomiast taki klasyk Zeiss 35/2.8 kiedyś chodził mi po głowie i widzę fajną cenę. Podobnie 55/1.8 czy 50/1.4, te Zeissy są chyba w cenach używanych. Rozumiem, że nie każdego może to interesować.

waldek
27-11-2025, 13:32
...Całe szczęście powstał w odpowiednim czasie, bo byśmy skończyli jak CB z kilkoma postami na miesiąc ;)
Dobrze to przeczytać nawet jeżeli to pół żartem pół serio.
Szkoda że tak późno. :-(

cdc
27-11-2025, 13:46
SUPEROKAZJA to noszące ślady użytkowania poekspozycyjne 35/2.8 za 2500 i 55/1.8 za 2800 ?

Nowe powinny mniej kosztować te proste [7 soczewek w 5 grupach] i niezbyt ostre obiektywy.

cdc
27-11-2025, 14:17
Sony 35/2.8 pomiędzy Nikkor Z 28/2.8 i 40/2 (po niecałe 900 zł)
91937

Sony 55/1.8 i Nikkor Z 50/1.8 (za 2100)
91938

zbyk
27-11-2025, 15:58
Ale jak zapiąć Nikkora Z na Sony? :/

maxwawa
27-11-2025, 16:42

to może też w dziale SUB-FORA stworzyć dział Canona :o ... ale zamieszałem :D

cz4rnuch
27-11-2025, 17:53
Miło poczytać, że logo na czarnym pstrykadełku w niektórych budzi jeszcze takie emocje. Z drugiej strony człowiek sobie z żalem uświadamia, że nie ma w sobie już tego młodzieńczego zapału i bardziej się podnieca stopniem wysmażenia krowiego grzbietu miast tak ważkimi sprawami jak statystyka postów produkowanych dziennie przez "admina" SARu. Fajnie, że niektórzy potrafią pielęgnować w sobie to wewnętrzne dziecko. Tacy to pożyją.

poste
27-11-2025, 18:51
Pytanie gdzie leży granicą między wewnętrznym dzieckiem a złośliwym staruszkiem;)

andystar
27-11-2025, 18:55
Te dwa zbiory mogą mieć dużą część wspólną.

poste
27-11-2025, 19:57
Ale intencje inne ;)

Ps. Wszyscy żyją premierą V-tki a tymczasem Sony wypuściło aktualizację, m.in. do A7IV (ver. 6.0)

poste
28-11-2025, 13:06
Co ciekawe, w a7IV pojawiły się nowe opcje w AF.

grissley
28-11-2025, 17:54
Jak na blek frajdej to trochę z promkami lipa. Taka A6700 np nie chce tanieć...

cdc
28-11-2025, 18:09
https://www.idealo.de/preisvergleich/OffersOfProduct/203008666_-alpha-6700-body-sony.html

4600 po zwrocie https://www.foto-koester.de/alpha-6700-gehaeuse/4548736146624?sPartner=Idealo

https://www.foto-erhardt.de/kameras/systemkameras/sony-systemkameras/sony-alpha-ilce-6700-gehaeuse.html

https://www.calumet.de/product/sony-alpha-6700

g69
28-11-2025, 18:53
Nowy Sony 16-28 2.0 na horyzoncie??

https://youtu.be/6NzbEhKAEe0

KadryZpodróży
28-11-2025, 21:21
Nowy Sony 16-28 2.0 na horyzoncie??

https://youtu.be/6NzbEhKAEe0

Po jaką cholerę to takie jasne...lepiej by w końcu pokazali tego 100-400/4

OjTam
28-11-2025, 21:38
Po to, żebyś się pytał. :mrgreen:

A poważniej, sensowne uzupełnienie oferty po 28-70 i 50-150.

PS. Ciekawe, czy w C nie jobują, że sami nie zdążyli? Mieli dużą przewagę z 28-70... A N? Pewnie śpi spokojnie. ¯\_(ツ)_/¯

KadryZpodróży
28-11-2025, 21:42
Po to, żebyś się pytał. :mrgreen:

A poważniej, sensowne uzupełnienie oferty po 28-70 i 50-150.

PS. Ciekawe, czy w C nie jobują, że sami nie zdążyli? Mieli dużą przewagę z 28-70... A N? Pewnie śpi spokojnie. ¯\_(ツ)_/¯

No to się pytam :lol: Nie no dobrze, że robią ale prawdziwa fotografia zaczyna się od ogniskowej powyżej 100mm :mrgreen:

OjTam
28-11-2025, 21:46
No to 400-800 też mają. :mrgreen:

KadryZpodróży
28-11-2025, 21:47
No to 400-800 też mają. :mrgreen:

Wiem i jest całkiem fajne ale to już niezły klocek jest bo coś ok 2,5 kg. Canon ma lepszy zakres bo 200-800 a i lżejszy.

cz4rnuch
28-11-2025, 21:48
...lepiej by w końcu pokazali tego 100-400/4Ponoć to ma być GM zatem jak już go pokażą, i pokażą jego cenę, to wtedy entuzjazm zapewne odrobinę opadnie.

cdc
28-11-2025, 21:50
Po jaką cholerę to takie jasne...lepiej by w końcu pokazali tego 100-400/4

16-28/2 będzie kosztował do 4000$
https://www.bhphotovideo.com/c/compare/Sony_FE+16-25mm+f_2.8+G+Lens+Sony+E_vs_Sony_FE+16-35mm+f_2.8+GM+II+Lens+Sony+E_vs_Sony_FE+28-70mm+f_2+GM+Lens+Sony+E_vs_Sony_FE+50-150mm+f_2+GM+Lens+Sony+E/BHitems/1823773-REG_1784822-REG_1862825-REG_1891016-REG
-czyli ułamek tego co 100-400/4.

Canon 200-400mm f/4L IS USM w 2013 roku kosztował 12000$ i € / 57000 zł.

OjTam
28-11-2025, 21:53
Wiem i jest całkiem fajne ale to już niezły klocek jest bo coś ok 2,5 kg. Canon ma lepszy zakres bo 200-800 a i lżejszy.

I wygląda, jakby był z rury kanalizacyjnej wystrugany. Serio, pierwsze skojarzenie, jakie miałem. :mrgreen:

Do tego pewnie słabszy optycznie; większy zakres i prostsza budowa.

Ponoć to ma być GM zatem jak już go pokażą, i pokażą jego cenę, to wtedy entuzjazm zapewne odrobinę opadnie.

Myślisz, że 15k jurków przekroczy? :D

KadryZpodróży
28-11-2025, 21:53
I wygląda, jakby był z rury kanalizacyjnej wystrugany. Serio, pierwsze skojarzenie, jakie miałem. :mrgreen:

Do tego pewnie słabszy optycznie; większy zakres i prostsza budowa.

Piszesz teraz o tym nowym RF-ie 200-800 tak?

OjTam
28-11-2025, 21:54
Piszesz teraz o tym nowym RF-ie 200-800 tak?

A jest inny?

KadryZpodróży
28-11-2025, 21:56
A jest inny?

Nima ale wcześniej w wątku padły inne stąd moje zapytanie. No fakt brzydki jest chociaż ja go na żywo nigdy nie widziałem.

poste
28-11-2025, 23:08
Ponoć to ma być GM zatem jak już go pokażą, i pokażą jego cenę, to wtedy entuzjazm zapewne odrobinę opadnie.

Prawdziwi znawcy MTF-ów nie rozmawiają o pieniądzach;)

KadryZpodróży
28-11-2025, 23:25
Prawdziwi znawcy MTF-ów nie rozmawiają o pieniądzach;)

Oni też chyba za bardzo zdjęć nie robią :mrgreen:

grissley
29-11-2025, 00:47
4600 po zwrocie

No tak, nie dodałem, że wolałbym na polską fakturę. Ale 4600 faktycznie brzmi sensownie - u nas ponad tysiak drożej.

Canon 200-400mm f/4L IS USM w 2013 roku kosztował 12000$ i € / 57000 zł.

Zawsze mi się wydawało, że trudność/koszt zrobienia 200-400/4 powinien być podobny do kosztu/trudności 70-200/2.8
A tu taka przepaść...

cdc
29-11-2025, 01:06
Przepaść, bo 200/2.8 to źrenica wejściowa 200 ÷ 2.8 = 71,4 mm [i taka minimalna średnica przedniej soczewki obiektywu],

a 400/4 to źrenica wejściowa 400 ÷ 4 = 100 mm [i taka minimalna średnica przedniej soczewki obiektywu]
-czyli powierzchnia tej soczewki już 2x większa.

OjTam
29-11-2025, 01:13
Zawsze mi się wydawało, że trudność/koszt zrobienia 200-400/4 powinien być podobny do kosztu/trudności 70-200/2.8
A tu taka przepaść...

Żeby zachować proporcję, to musiałby być 100-200/2, nie f/2.8.
Albo xx-400/5.6.

grissley
29-11-2025, 02:34
No wyliczenia nie kłamią. Jakoś podświadomie coś mi mówiło "dwa razy ciemniej, dwa razy dłużej - na to samo wychodzi" ;)
Aaale.
To może jakiś Tamron, co to lubuje się w dziwnych zakresach, zrobi np 100-340/4.5... Chyba by się w filtrze 77 zmieściło... ;)
Albo jeszcze lepiej - 100-420/2.8-5.6 Filtr 77 :D Ze jasnością zmniejszającą się po krawędzi możliwości przedniej soczewki. Za kwotę czterocyfrową :D

cdc
29-11-2025, 03:05
Ten też teoretycznie powinien filtrem 77mm się obejść

https://www.optyczne.pl/index.html?producent=&obiektyw=420&typ=0&moc=0&sort=

cybulski
29-11-2025, 09:28
to może też w dziale SUB-FORA stworzyć dział Canona :o ... ale zamieszałem :D

Tak. Forum canona od czasu zainstalowania nowej wersji skryptu umarło już zupełnie.

cdc
29-11-2025, 10:14
Dziadki po paru dniach zapomniały hasła logowania
a może nawet że tam się udzielali

...lub jan pawlak nawrócił wszystkich na Sony.

cybulski
29-11-2025, 11:20
Dziadki po paru dniach zapomniały hasła logowania
a może nawet że tam się udzielali

...lub jan pawlak nawrócił wszystkich na Sony.

On wszystkich nawracał na szajsunga

g69
29-11-2025, 12:44
Co tam takiego spieprzono,ze tak gwałtownie to forum padło...bo chyba to ten sam własciciel co to forum nikoniarzy??

poste
29-11-2025, 13:41
Odwróciłbym w pewien sposób to pytanie. Czego na tym forum nie udało się jeszcze spieprzyć, że jakoś się tli? ;)

Ps. Na mnie robi wrażenie strona główna, która prowadzi na forum https://nikoniarze.pl/ Też jestem konserwatywny, ale być może, taka niezobowiązująca sugestia, raz na dekadę można by zaktualizować?

Pps. Szkoda takich dyskusji, bo nigdy nic z nich nie wyniknęło.

Jurek Ż
29-11-2025, 15:04
Co tam takiego spieprzono,ze tak gwałtownie to forum padło...bo chyba to ten sam własciciel co to forum nikoniarzy??
Przyczyna zawsze ta sama. Tworzy się grupa tzw. profesjonalistów, znawców wszystkiego i od wszystkiego. Wzajemne wylizywanie, podziwianie, wciskanie mądrości, które to z praktyką i potrzebami większości nijak się mają...

cdc
30-11-2025, 16:35
Nie będzie w Sony A7V wideo w 6K lub 7K,
ani trybu Open Gate.
https://www.sonyalpharumors.com/new-sony-a7v-info-no-6-7k-recording/

Canon R6 III: 7K DCI/60 (Raw), 7K/30 open-gate

Nikon Z6III: 6K/60 (Raw), 5.4K 60p

Panasonic S1II: 6K/30 (3:2) open-gate (Raw), 5.9K/60p (16:9)

Imm
30-11-2025, 16:42
Open Gate ma znaczenie dla garstki, większość entuzjastów video z tego nie korzysta, a to nie jest puszka kierowana do profesjonalistów. Wideo powyżej "4K" dziś i pewnie jeszcze przez ładnych parę lat to margines, marginesów.

Za raptem 2 dni zobaczymy ile z plotek okaże się prawdziwe, ale jeśli większość - to będzie bardzo zacna puszka.

cdc
30-11-2025, 17:23
Robienie zdjęć w wyższej rozdzielczości niż ta w jakiej zamierza je się publikować
czy robienie zdjęć w RAW
-to też fanaberie?

Imm
30-11-2025, 17:27
Przechodzisz ze skrajności w skrajność. Sensu to nie ma.

Nie mam pojęcia dlaczego próbujesz uwypuklać "wady" puszki, która jeszcze nawet nie została oficjalnie zaprezentowana. Wygląda to natomiast słabo, jakbyś na siłę szukał czegokolwiek, aby napisać, że Sony "nie dowiezie" premierą A7 V. Obiektywnie na to patrząc, a nie przez pryzmat lubię, nie lubię systemu S/C to A7 V zapowiada się bardzo dobrze, a co z tego wyjdzie przekonamy się za 2 dni.

cdc
30-11-2025, 17:47
Ale wiesz, że robi się w wyższej rozdzielczości niż ta w jakiej zamierza je się publikować
żeby móc wykadrować, lub zastosować stabilizację elektroniczną

a zapisuje się w RAW żeby mieć swobodę przy obróbce i finalnie lepszą jakość zdjęć?

-Od kiedy nie dotyczy to wideo?

Imm
30-11-2025, 18:06
1. Mylisz użyteczność danej funkcji z jej powszechnym stosowaniem. Znakomita większość amatorów nie korzysta z Open Gate w swojej codziennej pasji. Nikt nie neguje, że jakby dawali to przecież by się nie pogniewali, ale posiadanie lub brak tej funkcji przy zakupie puszki klasy Sony A7 V będzie decydującym parametrem dla naprawdę garstki.

2. Od kiedy wszyscy edytują RAWy? Za dużo czasu spędzasz na forach i serwisach poświęconych dla entuzjastów. Ponownie, nikt nie neguje ich funkcjonalności.

3. Jeśli specyfikacja z plotek się potwierdzi, to obiektywnie patrząc będzie to świetna puszka, która bez problemu nawiąże rywalizację z Canon R6 III i pewnie przesunie poprzeczkę wyżej dla przyszłego Nikon Z6 IV.

To jest jednak poza tematem. Odpowiedz mi proszę na dwa proste pytania:

1. Dlaczego próbujesz uwypuklać "wady" puszki Sony, która nawet nie miała jeszcze premiery?
2. Masz jakiś uraz do Sony?

cdc
30-11-2025, 18:13
Wskaż gdzie napisałem:

1. że to funkcje powszechnie stosowane przez amatorów

2. że wszyscy edytują RAWy

:?:

1. Mylisz użyteczność danej funkcji z jej powszechnym stosowaniem. Znakomita większość amatorów nie korzysta z Open Gate w swojej codziennej pasji. /.../

2. Od kiedy wszyscy edytują RAWy? /.../

OjTam
30-11-2025, 18:19
2. Masz jakiś uraz do Sony?

Ma, wspominał gdzieś o tym.

Capo, zapominasz o jednej, ważnej sprawie. Sony ma mocniejsze pozycjonowanie niż N/C, o Panasie nie wspominając.
Do filmowania mają linię FX (i kiedyś A7s). Nie będą kanibalizować czegoś, co już ma problem z konkurencją (C50 i ZR), przez dawanie większej ilości opcji wideo w tańszej puszce z innej linii.

cz4rnuch
30-11-2025, 18:20
...a zapisuje się w RAW żeby mieć swobodę przy obróbce i finalnie lepszą jakość zdjęć?Ostatnio przekonywałeś, że pre capture w raw to fanaberia, bo PROsi jpgi wolo :)

cdc
30-11-2025, 18:51
Ma, wspominał gdzieś o tym.

Capo, zapominasz o jednej, ważnej sprawie. Sony ma mocniejsze pozycjonowanie niż N/C, o Panasie nie wspominając.
Do filmowania mają linię FX (i kiedyś A7s). Nie będą kanibalizować czegoś, co już ma problem z konkurencją (C50 i ZR), przez dawanie większej ilości opcji wideo w tańszej puszce z innej linii.

To po co dali 8K do A1, A1 II i A7RV?

Kanibalizować co?
Powyżej 4K w Sony poza A1, A1 II i A7RV mają tylko Burano i Venice -czyli powyżej 100000 zł.

OjTam
30-11-2025, 18:56
Ale A7RV dalej nie ma open gate. A te 8k to ~50% rozdzielczości matrycy. Dali bo mogli.

A A1 to flagowce, za dużo obcinać nie będą.

cdc
30-11-2025, 18:57
Ostatnio przekonywałeś, że pre capture w raw to fanaberia, bo PROsi jpgi wolo :)

Nie zgadzasz z tym co napisałem, że reporterzy głównie klepią w jpg?

Nie pisałem że RAW to fanaberia tylko https://forum.nikoniarze.pl/threads/315805-Og%C3%B3lny-w%C4%85tek-o-systemie-Sony/page63?p=4346346#post4346346

cz4rnuch
30-11-2025, 19:28
...Nie pisałem że RAW to fanaberia tylko https://forum.nikoniarze.pl/threads/315805-Og%C3%B3lny-w%C4%85tek-o-systemie-Sony/page63?p=4346346#post4346346Kolega któremu odpisałeś też nie twierdził, że 6K czy open gate to fanaberia tylko, że większość amatorów tego nie potrzebuje, bo to ma być amatorska puszka. Nie zgadzasz się z tym? A co do twojej wcześniejszej wypowiedzi to wydźwięk jej jest taki, że jak czegoś akurat nie ma w Nikonie, mimo, że koledzy pisali, że potrzebują, to twoja argumentacja jest taka, że skoro prosi (przynajmniej część z nich) nie używają to po co amatorom z nikoniarzy. No chyba, że dla odmiany czegoś nie ma sony to wtedy gdy amator napisze, że ogólnie nie potrzebuje to u ciebie pstryczek się przestawia i wszystko czego nie ma staje się niemal niezbędne :) Oczywiście do czasu gdy Nikon to czego nie ma zaimplementuje, pewnie nawet lepiej niż pozostali, to wtedy będzie można pochwalić i w tabelkach wykazać wyższość :) Taki casus iphone'a. 60hz wystarczy, oled niepotrzebny itd. No chyba, że już się pojawią to wtedy amazing i niech reszta się uczy.

cdc
30-11-2025, 19:50
Nie pisałem, że w Z6 III w Pre-Release Capture nie jest potrzebny RAW.

Ostatnio przekonywałeś, że pre capture w raw to fanaberia, bo PROsi jpgi wolo :)

Wskaż gdzie przekonywałem, że pre capture w raw to fanaberia.

-Znowu zmyślasz.

Nie róbcie z Canon R6 III, Nikon Z6III i Panasonic S1II sprzętu dla nie-amatorów,
bo Sony tego i owego nie dało do A7V.

Jurek Ż
30-11-2025, 20:33
Potrzebna będzie kolejna zrzutka? :-D

Jacek_Z
30-11-2025, 21:09
Kolega któremu odpisałeś też nie twierdził, że 6K czy open gate to fanaberia tylko, że większość amatorów tego nie potrzebuje, bo to ma być amatorska puszka. ..
+1 ;)

Niewątpliwie jestem fotografem i to chyba zawodowym i czasami potrzebuje 45 Mpx, sprzęt mam lepszy niż amatorski. Aleee przez kilka lat jak mam Nikona Z to filmowałem dokładnie dwa razy (pomijając "sprawdzanie" jak to działa), w dodatku aparat był na statywie i filmowałem równolegle Samsungiem S22+, ujęcia z innego kąta. No i filmowałem w ... FHD, mając TV 4K 65 cali. Nie robiłem obróbki filmu, ba nawet nie skleiłem plików filmów w jedną całość. Na ciekawym egzotycznym wyjeździe filmowałem wyłącznie Samsungiem, bo filmiki to tylko pamiątkowy dodatek. Po kiego grzyba mi duże pliki, jakieś 4K? Po co mi jakieś łaskie profile, profile od RED itd. Nawet nie będę googlał co to open gate, nie tłumaczcie mi.
Funkcje filmowe zapewne dla niektórych są istotne, dla innych .... no ja robię w FHD :mrgreen:
Samsung jest najlepszy, bo ma 2 rodzaje slow-motion, te lepsze to 960 fps (aparaty tego długo nie zaproponują) z którym zresztą radzę sobie średnio, skupiam się na zdjęciach.