PDA

Zobacz pełną wersję : [ Sony ] Ogólny wątek o systemie Sony

Strony : 1 2 3 4 [5]

krzysztofz24
19-03-2026, 23:26
Czy Panowie mogli by się uspokoić z tymi wrzutkami AI? :)

cz4rnuch
20-03-2026, 08:19
A potem przychodzi Jacek i grozi palcem, że wątek trzeba zamknąć, bo soniarze bałagan robią :)

Jurek Ż
23-03-2026, 09:32
Zapytałem co kupić i czy Sony to dobry wybór.:mrgreen:

Przesiadka na Sony to często moment, w którym nagle uświadamiasz sobie, że "stare dobre czasy" z inną marką były... cóż, po prostu wolniejsze.
Sony ma to do siebie, że zmienia sposób, w jaki myślimy o fotografowaniu. Zamiast walczyć ze sprzętem, zaczynasz mu ufać. Oto dlaczego "nic już nie jest takie samo":
​1. Autofocus, który czyta w myślach
​Kiedy raz doświadczysz Real-time Tracking i tego, jak aparat "klei się" do oka modelki, psa czy ptaka w locie, powrót do ręcznego wybierania punktów AF wydaje się średniowieczem. Nagle masz o 90% więcej ostrych zdjęć i... o 90% mniej wymówek.
2. Bezlusterkowa "magia" (EVF)
Widzisz dokładnie to, co dostaniesz na zdjęciu. Koniec z zerkaniem na ekranik po każdym strzale, żeby sprawdzić, czy nie przepaliłeś nieba. W Sony ekspozycja w wizjerze to Twoja nowa religia.
3. Personalizacja do granic absurdu
Menu Sony bywa labiryntem, ale kiedy już ustawisz pod siebie wszystkie przyciski C1, C2 i menu funkcyjne, aparat staje się przedłużeniem Twojej dłoni. Możesz zmienić niemal każdy parametr bez odrywania oka od wizjera.
4. Ten słynny "Sony Look"
Kolory Sony (szczególnie w nowszych modelach jak A7 IV czy A7R V) przeszły długą drogę. Są bardzo kliniczne, czyste i dają niesamowite pole do popisu w postprodukcji. A zakres tonalny? Możesz wyciągać detale z cieni, o których istnieniu wcześniej nie miałeś pojęcia.
Mała przestroga: Największym "problemem" po przejściu na Sony jest nagły deficyt wolnego miejsca na dyskach twardych – bo nagle każde zdjęcie wychodzi technicznie idealne i szkoda cokolwiek usuwać!:D

grissley
23-03-2026, 12:10
Jurek - gratuluje nowego zakupu, ale z opisu wnoszę, że przesiadłeś się z DSLR.
A jeśli tak, to przesiadka na dowolne bezlustro dałaby podobne wrażenia. No, może poza p.4 ;)

Jurek Ż
23-03-2026, 13:29
Jurek - gratuluje nowego zakupu, ale z opisu wnoszę, że przesiadłeś się z DSLR.
A jeśli tak, to przesiadka na dowolne bezlustro dałaby podobne wrażenia. No, może poza p.4 ;)

​Przeczytaj to proszę uważnie. Mam wrażenie, że zostałem źle zrozumiany – nigdy nie faworyzowałem żadnego systemu, a wszelkie tego typu spory jedynie mnie bawią.

cybulski
23-03-2026, 15:12
Zapytałem co kupić i czy Sony to dobry wybór.:mrgreen:

Przesiadka na Sony to często moment, w którym nagle uświadamiasz sobie, że "stare dobre czasy" z inną marką były... cóż, po prostu wolniejsze.
Sony ma to do siebie, że zmienia sposób, w jaki myślimy o fotografowaniu. Zamiast walczyć ze sprzętem, zaczynasz mu ufać. Oto dlaczego "nic już nie jest takie samo":
​1. Autofocus, który czyta w myślach
​Kiedy raz doświadczysz Real-time Tracking i tego, jak aparat "klei się" do oka modelki, psa czy ptaka w locie, powrót do ręcznego wybierania punktów AF wydaje się średniowieczem. Nagle masz o 90% więcej ostrych zdjęć i... o 90% mniej wymówek.
2. Bezlusterkowa "magia" (EVF)
Widzisz dokładnie to, co dostaniesz na zdjęciu. Koniec z zerkaniem na ekranik po każdym strzale, żeby sprawdzić, czy nie przepaliłeś nieba. W Sony ekspozycja w wizjerze to Twoja nowa religia.
3. Personalizacja do granic absurdu
Menu Sony bywa labiryntem, ale kiedy już ustawisz pod siebie wszystkie przyciski C1, C2 i menu funkcyjne, aparat staje się przedłużeniem Twojej dłoni. Możesz zmienić niemal każdy parametr bez odrywania oka od wizjera.
4. Ten słynny "Sony Look"
Kolory Sony (szczególnie w nowszych modelach jak A7 IV czy A7R V) przeszły długą drogę. Są bardzo kliniczne, czyste i dają niesamowite pole do popisu w postprodukcji. A zakres tonalny? Możesz wyciągać detale z cieni, o których istnieniu wcześniej nie miałeś pojęcia.
Mała przestroga: Największym "problemem" po przejściu na Sony jest nagły deficyt wolnego miejsca na dyskach twardych – bo nagle każde zdjęcie wychodzi technicznie idealne i szkoda cokolwiek usuwać!:D

Ja tam odebrałem wpis jako ironizujący ale może się mylam :D
Bo to przecie wiadomo że z Sony można robić z zamkniętymi łoczami a i tak wyjdzie :D

grissley
23-03-2026, 15:15
​Przeczytaj to proszę uważnie. Mam wrażenie, że zostałem źle zrozumiany – nigdy nie faworyzowałem żadnego systemu, a wszelkie tego typu spory jedynie mnie bawią.

To ja chyba i źle zrozumiałem i równocześnie sam zostałem źle zrozumiany xD
Dobra, nieważne :D

Wind Mill
23-03-2026, 15:39
Ja tam odebrałem wpis jako ironizujący ale może się mylam :D
Bo to przecie wiadomo że z Sony można robić z zamkniętymi łoczami a i tak wyjdzie :D
Powiem więcej, można robić z założonym dekielkiem od obiektywu, a i tak wyjdzie lepiej niż Nikonem z zapiętym Noct. ;)

OjTam
25-03-2026, 17:12
Admin SAR twierdzi, że w maju ma się pojawić nowy korpus Sony.
Drogi i zaawansowany.

morzon
25-03-2026, 17:26
Ciekawe, najwięcej się mówi od jakiegoś czasu o A7rVI, ale szczerze mówiąc imo byłaby to dość... zbędna premiera i aktualizacja. RV do tej pory w sumie jest mega aktualne, niczym w zasadzie nie odstaje w swojej kategorii, nic nie jest jakoś specjalnie "outdated" w specyfikacji. Matryca jest świetna i nadal nikt tyle mpx nie dał z konkurencji, AI AF super się klei, body design aktualny. FPSy i RS to akurat niezbyt duży problem, bo nie do takich zastosowań jest targetowana, więc szczerze mówiąc sam nie wiem po co by to było. Liczę na coś ciekawszego, chociaż nie mam aktualnie żadnych potrzeb puszkowych.

g69
25-03-2026, 17:33
Może prawdziwy flagowiec apsc..??

OjTam
25-03-2026, 17:39
Może prawdziwy flagowiec apsc..??

A10, w normalnej obudowie, 2 sloty kart, grip, 39mpix matryca stacked (albo i GS :p). Ot tak, żeby Fuji i Canona podwk...tegować. Jestem za. :lol:

Ale chyba raczej rVI, zwłaszcza, że gość o full-frame (https://www.sonyalpharumors.com/confirmed-new-major-e-mount-camera-release-within-may/) wspomina.

morzon
02-04-2026, 15:53
No to już pierwsze przebitki o nowej puszce:

https://www.sonyalpharumors.com/exclusive-new-67-megapixel-sony-a7rvi-is-coming-in-may/

czyli jednak rVI. Najbardziej mnie ciekawi nowy body design. I o ile ta specka z "nowego źródła" jest jakoś tam realna to mocno podciągnięte video będzie (trochę nie widzę w tym sensu).

OjTam
02-04-2026, 15:58
Ta specka, jeśli całkiem nie z palca wyssana, bardziej wygląda na A1III, niż rVI...
67mpix stacked, 30fps? O innych bajerach nie wspominając...

morzon
02-04-2026, 16:10
Yup, też mi to bardziej jak A1 wygląda. Chyba, że A1iii dostanie coś jeszcze bardziej dopasione. Z drugiej strony - coś jednak muszą nowego i bardziej wow wepchać do tej Rki żeby to miało w ogóle sens, bo obecna już jest naprawdę dobrze wyposażonym i aktualnym aparatem (tak jak pisałem parę postów wyżej).

OjTam
02-04-2026, 16:47
O matrycy 67mpix od Sony z możliwością rozbudowy pod wideo to ploty od kilku tygodni chodzą. Ale raczej to miał być semistacked.

Nawet miałem zażartować, że może ją niedługo zobaczymy w A7rVI/Z7III lub S1RIII.

A może to jednak A1III, tylko Sony uznało, że nie będzie czekać 3 lat? Zobaczymy. Jeśli faktycznie wyjdzie/zostanie zapowiedziany w maju, to niecałe 2 miechy czekania.

MstrG
03-04-2026, 13:11
Za dobrze to wygląda na A7RVI. Taka specka zabije sprzedaż A1II.

grissley
04-04-2026, 00:30
O A6800 mogłoby się coś konkretnego pojawić...

OjTam
10-04-2026, 17:24
Admin SAR twierdzi, że pokaz/premiera A7RVI w maju pewna.
Dalej obstaje przy matrycy w okolicach 67mpix i nowym korpusie.

Inne źródło ćwierka, że matryca będzie miała 3x wolniejszy odczyt od tej w A1/A1II, do tego ma szybko trafić na rynek.

Ciekawe, czy - jeśli się to potwierdzi - nie zobaczymy jej również w Z7III i/lub S1RIII?

MstrG
10-04-2026, 19:33
Admin SAR twierdzi, że pokaz/premiera A7RVI w maju pewna.
Dalej obstaje przy matrycy w okolicach 67mpix i nowym korpusie.

Inne źródło ćwierka, że matryca będzie miała 3x wolniejszy odczyt od tej w A1/A1II, do tego ma szybko trafić na rynek.

Ciekawe, czy - jeśli się to potwierdzi - nie zobaczymy jej również w Z7III i/lub S1RIII?

3x wolniejsza, czyli będzie miała czasy na poziomie częściowo warstwowej? Tak czy siak zapowiada się monstrum.

OjTam
10-04-2026, 19:47
Bo to pewnie częściowo warstwowa będzie. Się zobaczy.

PS. Inne źródło ćwierka, że premiera dopiero w listopadzie...

Może się zlały ploty do kupy?

MstrG
10-04-2026, 20:01
Bo to pewnie częściowo warstwowa będzie. Się zobaczy.

Ciekawe co tam zmienią w korpusie.

Może się zlały ploty do kupy?

Ja wiem czy do kupy... zapowiada się dobrze.

OjTam
10-04-2026, 20:26
Co do korpusu, pewnie taki, jak A7V dadzą.
Co do kupy, nie o taką kupę chodziło. xD

I przypuszczam, że wiesz, tylko się droczysz. :mrgreen:

Chodziło raczej o to, że może się zlały plotki o dwóch puszkach. Drugą ma niby być następca linii A7S.

MstrG
16-04-2026, 08:01
Nowy firmware, który "poprawia stabilność operacyjną kamery".

a7III:
https://www.sony.pl/electronics/support/e-mount-body-ilce-7-series/ilce-7m3/software/00257836

a7C:
https://www.sony.pl/electronics/support/e-mount-body-ilce-7-series/ilce-7c/software/00265180

a7RIVA:
https://www.sony.pl/electronics/support/e-mount-body-ilce-7-series/ilce-7rm4a/software/00272371

MstrG
25-04-2026, 14:24
W Chinach zarejestrowano dwa nowe aparaty Sony. Nadchodzi nowy FX3II i RX100?

Model
Code
Connectivity
ID
Reference
Date
Company

ILCE-7RM6
WW847606
5.1/2.4GHz / Bluetooth (Wi-Fi 6)
26/99MW70054
2026-2259
2026-02-04
Japan Sony Corporation

ILME-FX*
WW679475
5.1/2.4GHz / Bluetooth (Wi-Fi 6)
26/3124G0057
2026-7813
2026-04-24
Shanghai Suoguang

WW721795
5.1/2.4GHz / Bluetooth
26/32B210056
2026-8235
2026-04-24
Sony Digital Products (Wuxi)

OjTam
04-05-2026, 18:42
Nowe ploty o A7RVI:
Nowy korpus.
Nowe menu.
Nowy akumulator (!).
Ciekawe, czy grip też nowy będzie?

Dalej jest info o 67mpix stacked i 30fps.

Cena (wg plot, oczywista) w okolicach ~5k jurków.

OjTam
12-05-2026, 13:48
https://www.sonyalpharumors.com/wp-content/uploads/2026/05/Sony-ILCE-A7rVI.png

https://www.sonyalpharumors.com/wp-content/uploads/2026/05/Sony-A7rVI.png

4K60 bez cropa.
Nowy grip VG-C6.
Nowy akumulator SA100 - i tu coś, co może zaboleć: według plot, brak wstecznej kompatybilności.

PS. Przycisk z żarówką? Ciekawe, co podświetla?

MstrG
12-05-2026, 13:57
Przycisk z żarówką? Ciekawe, co podświetla?

To dla ślubniaków - włączasz/wyłączasz oświetlenie na sali ;)

Czyli jednak będzie trochę inny korpus. Z baterią trochę słabo, choć ciekawe co tam w niej pozmieniali. Już widzę jak Nikon by zmienił EN-EL15 po 16 latach na rynku, z pewnością pewna grupa by miała teorię na to, że Nikon robi skok na kasę biednych klientów.

OjTam
12-05-2026, 13:59
Pojemność: 2600mAh vs 2280 w obecnych.

andystar
12-05-2026, 14:41
Ten przycisk z żarówką to włącza oświetlenie, żeby kluczem w zamek trafić.

morzon
12-05-2026, 14:49
Miał być nowy body design, a wygląda prawie tak samo - liczyłem na jakąś istotniejszą zmianę. I nadal niestety te lewa strona górnej powierzchni pusta, aż się prosi o to żeby wrzucić tam jakieś dodatkowe Fn czy cokolwiek.

MstrG
12-05-2026, 15:06
Nie brakuje wam tego dodatkowego wyświetlacza w Sony? Ostatnio macałem a7V, no pusto jest. Przez tyle lat się do tego przyzwyczaiłem, że każde body bez tej funkcjonalności jakoś dla mnie nie jest kompletne.
Taki fake kiedyś latał po necie:
95777

poste
12-05-2026, 15:15
Kiedyś też byłem do tego przyzwyczajony, ale... z czasem wzrok troszkę jakby utrudnia korzystanie z tych małych cyferek ;) Z drugiej strony w wizjerze wszystko co potrzeba jest wyświetlane, więc aparatu można używać bez okularów do czytania. Mnie osobiście ten wyświetlacz do niczego nie jest potrzebny.

Ogólnie to wzorem ergonomii jeśli chodzi o body jest dla mnie a7RII :) Małe, zgrabne, lepiej gdyby upchali do tego body większą baterię i ten najnowszy ekranik 3D, zamiast pompować kolejne modele.

m_a_g
12-05-2026, 15:32
Nie brakuje wam tego dodatkowego wyświetlacza w Sony? Ostatnio macałem a7V, no pusto jest.

Szczerze, to nie brakuje. W Nikonach mam ten górny wyświetlacz i nigdy z niego nie korzystam tak czy owak. W Canonie również miałem, i nie korzystałem.
Z tym że o tym że górny wyświetlacz nie jest mi potrzebny przekonałem się dopiero po wejściu w Sony, bo przed zakupem kręciłem nosem że jak to, co to za aparat bez górnego wyświetlacza.
W sensie - chciałem go, bo miałem gdzie indziej, a nie dlatego że faktycznie był mi potrzebny.
A to że w Sony jest pusto - no nie koniecznie - w A1 / A9 pusto nie jest, mamy więcej pokręteł i moim zdaniem to ma większy sens niż górny wyświetlacz.
Oczywiście, jest to kwestia mocno indywidualna, dzielę się tylko moimi obserwacjami.

g69
12-05-2026, 21:50
Oczywiście każdy ma swoje gusta,ale mi w kolei faktycznie przydałby się... bo lubię górny wyświetlacz. Mógłbym wtedy w ogóle nie odwracać ekranu, fotografując przez wizjer i jednak wtedy, widze aktualne ustawienia,coś jak w nowoczesnych lustrzankach...

MstrG
13-05-2026, 11:08
Przycisk z żarówką? Ciekawe, co podświetla?

Dali przycisk jak w Canonie do podświetlenia górnego wyświetlacza, ale zapomnieli o wyświetlaczu ;)

poste
13-05-2026, 11:40
Ta lampka to uruchamia pomysł na zdjęcie :idea: AI piątej generacji współpracujące z wyobraźnią fotografa :)

OjTam
13-05-2026, 12:48
Ta, i dostaje focący komunikatem:
"Ten pomysł na zdjęcie wymaga naszego superzaawansowanego zooma 50-150/2. Czy chcesz zamówić?"

A pod komunikatem bardzo duży przycisk TAK i bardzo malutki przycisk NIE.

:lol:

poste
13-05-2026, 14:28
Z firmowymi szkłami bedzie 150 pomysłów na minutę, z kundlami tylko 15;) Oczywistość:)

Imm
13-05-2026, 16:32
https://www.optyczne.pl/22138-news-Sony_A7R_VI.html

Fajna puszka. Cena jak to w Sony, ale sprzęt zacny.

poste
15-05-2026, 13:24
Nie wiem czy ten Viltrox TC 2.0 dorobił się swojego wątku, jak coś to proszę przenieść.

Wygląda zachęcająco moim zdaniem

https://sonyalpha.blog/2026/05/15/viltrox-teleconverter-2-0/

Kolekcjoner
15-05-2026, 19:27
Hmmm... taka dosyć "letnia" ta premiera.... Beta testerzy piszą że wolny, że szumi i że potężny rolling shutter. Że na papierze wszystko niby hiper ale realnie w użyciu jakiejś rewolucji nie ma, raczej wszystko podporządkowane rozdzielczości.
Oby tylko nie zaczęła się kolejna wojna pomiędzy producentami o piksele i kto ma "dłuższego" bo to nic dobrego z tego nie będzie póki nie nastąpi jakiś kolejny przełom w technologii samych matryc ale i szkieł.

MstrG
26-05-2026, 18:05
Sony zarejestrowało w Chinach dwa nowe aparaty. Oba zostaną zaprezentowane w ciągu najbliższych 2-3 miesięcy. Możliwy nowy aparat RX lub APS-C, nowy model FX.

OjTam
26-05-2026, 19:45
APS-C albo FX?
Czyżby Sony rezygnowało z A7s?

morzon
26-05-2026, 20:01
APS-C albo FX?
Czyżby Sony rezygnowało z A7s?

No od jakiegoś czasu sporo jest głosów, że S może nie być kontynuowana. FX mocno się wgryzły w rynek, a z kolei te nowe puszki hybrydowe (A7V i A7RVI) mają dość mocno rozbudowane specki pod video, więc może po prostu nie być na to miejsca.

Jacek_Z
26-05-2026, 20:01
Ja się już dziwiłem istnieniu A7s III.

OjTam
26-05-2026, 20:05
No tak... FX2 ma EVF, więc granica się zaciera. Sony faktycznie może posłać A7s do kosza.

morzon
26-05-2026, 20:11
Ja się już dziwiłem istnieniu A7s III.

W momencie premiery SIII zamiatało wszystko, więc nie wiem co w tym było dziwnego.

Jacek_Z
26-05-2026, 20:25
Canon miał 8K w R5. Co prawda narzekano na grzanie się sprzętu ale A7s z 4K był już opracowany i produkowany, jego premiera była tylko o moment późniejsza.
Ja wiem, kodeki i te sprawy ale wszyscy zaczęli udowadniać jakie to 8K potrzebne w filmie (choć monitory to jedynie 4K) no bo można cropować. To pisali filmujący.

morzon
26-05-2026, 21:50
8K nie jest specjalnie dla kogokolwiek potrzebny (a zwłaszcza w przypadku użytkowników takich hybrydowych sprzętów), w filmie na szczęście nikogo wyścig na rozdzielczości nie ogłupia - raczej chodziło o dobrze działający AF, wykrywanie oka i low light performance (drugie base iso 12800).

OjTam
26-05-2026, 22:13
Tylko czasowo niezbyt dobrze trafili. Lipiec 2020, środek pierwszej fali Covida. Ech.

Ciekawe, czy, gdyby to było APS-C, zrobią po prostu kolejnego 6x00, czy może coś wyżej? Jakiś bezlusterkowy odpowiednik D500?

grissley
26-05-2026, 22:29
Trzymam kciuki za A6800...

Wind Mill
26-05-2026, 23:16
...czy może coś wyżej? Jakiś bezlusterkowy odpowiednik D500?
E, ale to Nikon ma zrobić, nie Sony! :mrgreen:

OjTam
26-05-2026, 23:17
Luz, nie zrobi. Ani N, ani S. ¯\_(ツ)_/¯

Jacek_Z
26-05-2026, 23:23
8K nie jest specjalnie dla kogokolwiek potrzebny (a zwłaszcza w przypadku użytkowników takich hybrydowych sprzętów), w filmie na szczęście nikogo wyścig na rozdzielczości nie ogłupia .
Nie zarzekaj sie tak, bo jednak pisali że 8K jest pożądane i padał argument o kadrowaniu. Może to byli posiadacze Canonów? Skądś wtedy ten wniosek o A7s III wysnułem. Z tego co pisali inni.
Ja filmuję smartfonem i to w FHD i dla mnie 8K to bzdura.

Wind Mill
26-05-2026, 23:29
Z tego co kojarzę, wyższe parametry streamu są pożądane przy obróbce. Oczywistym jest nadmiarowe kodowanie kolorów, nawet jeśli finalnie materiał wypuszczamy w mniejszej ilości bitów - z szerszym zakresem danych materiału źródłowego nie tracimy na obróbce.
Czy podobnie nie jest w przypadku rozdzielczości? Ta wyższa przydatna do obróbki, podczas gdy finalne video koduje się w 4K czy nawet FHD?
Ktoś praktykujący video poprawi mnie, jeśli błądzę z tą rozdzielczością?

OjTam
28-05-2026, 16:25
Pojawiło się info, ale o niskiej wiarygodności, że jednym z w/w aparatów (a może już kamer?) będzie FX3II z podwójnym prockiem oraz matrycą GS.