Zobacz pełną wersję : Komputer do obróbki zdjęć
Strony :
1
2
3
4
5
[
6]
7
8
9
david555
09-05-2020, 12:26
sokolnik
Mierzyłeś poziom elektrosmogu przy swoim biurku ?
Mnie też nie irytują dźwięki z komputera. Bardziej czas jaki potrzebuje na wykonie zadań i sama na nim praca. Stąd wydajność ponad wszystko. Poza tym i tak sprzęt dziś jest dużo cichszy niż kiedyś. Dobra obudowa robi różnicę. Poprzednią miałem mesha a teraz szklaną a dyski są schowane za panelem na płytę główną w specjalnych kieszeniach z płytami montażowymi z grubej blachy, w ogóle ich nie słychać.
sokolnik
09-05-2020, 12:33
sokolnik
Mierzyłeś poziom elektrosmogu przy swoim biurku ?
taaa
mierzyłem też napromieniowanie na biurku i w kibelku. Przy okazji zmierzyłem też wpływ falii 5G w moim mieszkaniu i napisałem z tego pracę doktorską.
Jaki dźwięk ? Od lat składam tak zestaw że priorytetem jest cisza, ostatnie wkurzające dźwięki były w HDD ale to już historia tak samo jak używanie cd czy dvd i nagrywarek, teraz sprzęt łatwo jest zrobić cichy, problemy zaczynają się jak używamy potężnych cpu i gpu ale też można sobie poradzić.
- - - - kolejny post - - - - - -
Tak się zastanawiam jak zmodernizować swój system dyskowy.
Lubie mieć wszystko "pod ręką" - tym bardziej że starego LR pudełkowego nadal używam czasem a on tworzy sobie katalogi.
Kiedyś były wyprowadzane SATA na zewnątrz choć okazało sie że jest problematyczne rozwiązanie
Zostawić sobie 3TB toshibe
a 2 dyski WD zamienić na 2 dyski SSD po 2GB ? - trochę drogo wychodzi :(
Dyski SATA można dać na USB 3 i masz szybkości ok, ewentualnie pojawiły się ciekawe ostatnio obudowy z szufladami na HDD, SSD, czytnik, panel z wyjściami, czytnikami różnymi, osobny xqd, obudowa na 4-6 szuflad ale nie jest to póki co tanie i popularne.
Stała u mnie kiedyś w pracowni graficzna stacja robocza Della, której kultura pracy była nawet znośna, ale miałem też "blaszaka" składaka, który doprowadzał mnie do szału, dlatego któregoś pięknego dnia, po wymontowwniu dysków, cały ten blaszany szmelc wywiozłem do placówki oświatowej ku uciesze zarządzającego tym bałaganem.
Czyli miałeś jakiś szmelc i myślisz ze inni też takie coś mają ?
Ι od tamtej pory kupuję tylko laptopy, bo są po prostu wygodne w użytkowaniu.
Najwydajniejsze stoją w pracowni, a mobilne jak to mobilne, bywają wszędzie. ;-)
Jest też taka zaleta, że każdego z nich, mogę wziąć do fotela na taras, albo na wywczasy, a z "blaszakiem" by to raczej nie wypaliło. :-)
Dodaj że "dla mnie" i "według mnie".
Jaki problem mieć to i to albo sensowny tablet ?
Robienie gównoburzy bo masz jakieś własne upodobania, litości.
Budowanie bezgłośnych pecetów, to słuszna koncepcja, ale chyba jednak należysz w tej konkurencji do białych kruków, przynajmniej na tym forum.
Składam komputery obecnie okazjonalnie ale i robiłem to kilka lat zarobkowo, a pierwszy blaszak montowałem na bazie dość nowego i cholernie drogiego AT 286 16Hz.
Złożenie obecnie bezgłośnego blaszaka jest tanie i bezproblemowe.
Laptop, dobry i wydajny też jest bardzo głośny !!
david555
09-05-2020, 12:56
taaa
mierzyłem też napromieniowanie na biurku i w kibelku. Przy okazji zmierzyłem też wpływ falii 5G w moim mieszkaniu i napisałem z tego pracę doktorską.
Ignorancja, to chyba jednak zły kierunek. ;-)
https://m.youtube.com/watch?v=4kHGjEm4YAk
...
Laptop, dobry i wydajny też jest bardzo głośny !!
W klimatyzowanych pomieszczeniach i przy edycji zdjęć w granicach rozsądku.
Ignorancja, to chyba jednak zły kierunek. ;-)
https://m.youtube.com/watch?v=4kHGjEm4YAk
A jak tam Twoje pomiary smogu w Krakowie?
"Czemu to widzisz drzazgę w oku swego brata, a belki we własnym oku nie dostrzegasz?"
W klimatyzowanych pomieszczeniach i przy edycji zdjęć w granicach rozsądku.Ponownie odwracasz kota ogonem.
A co z laptopem wydajnym do celów jakie nawet w tym temacie są podnoszone.
Druga sprawa, elektrosmog zły ale klima ok ? To już hipokryzja !
david555
09-05-2020, 13:01
A jak tam Twoje pomiary smogu w Krakowie?
"Czemu to widzisz drzazgę w oku swego brata, a belki we własnym oku nie dostrzegasz?"
Dom mam obok city, także mnie to średnio dotyczy, tylko jeżeli nocuję w city, a to dosyć rzadko.
Zresztą smog, a pem, to dwie różne sprawy.
Dom mam obok city, także mnie to średnio dotyczy, tylko jeżeli nocuję w city, a to dosyć rzadko.
Zresztą smog, a pem, to dwie różne sprawy.
Obok kur... czego ? :)
david555
09-05-2020, 13:04
Ponownie odwracasz kota ogonem.
A co z laptopem wydajnym do celów jakie nawet w tym temacie są podnoszone.
Druga sprawa, elektrosmog zły ale klima ok ? To już hipokryzja !
Zaraz hipokryzja :-) klimatyzator jest obok okna, jakieś 5 m od stanowiska pracy, były robione pomiary pem w całym domu.
sokolnik
09-05-2020, 13:05
jakbym miał się przejmować elektrosmogiem to bym zwariował.
2 głośniki
obecnie pracuje zdalnie, laptop + monitor.
później jeśli mam czas włączam PC i monitor :D
jakbym miał się przejmować takiemi rzeczami, musiałbym chyba mieszkać w szałasie.
No to pomyślmy teraz... rzucam kwestie śladu węglowego :)
david555
09-05-2020, 13:09
Obok kur... czego ? :)
Stare nawyki, tak nazywam Kraków. :D
A Ty jak go nazywasz, kra ? ;-)
...
jakbym miał się przejmować takiemi rzeczami, musiałbym chyba mieszkać w szałasie.
Wystarczy zestawić budę na podłogę, dalej od głowy.
Stare nawyki, tak nazywam Kraków. :D
A Ty jak go nazywasz, kra ? ;-)
Mieszkam na przedmieściach i mimo że w granicach Krakowa to zawsze było "jadę do miasta" :) albo do Krakowa bo mam też Skawinę pod nosem, tak samo dziwne jest jak ktoś z innego miasta mówi że idzie na starówkę zamiast na rynek albo obwarzanka nazywa preclem !! :)
Zresztą weź że no przestań że idę na pole :)
david555
09-05-2020, 15:45
Mieszkam na przedmieściach i mimo że w granicach Krakowa to zawsze było "jadę do miasta" :) albo do Krakowa bo mam też Skawinę pod nosem, tak samo dziwne jest jak ktoś z innego miasta mówi że idzie na starówkę zamiast na rynek albo obwarzanka nazywa preclem !! :)
Zresztą weź że no przestań że idę na pole :)
Jest tylko jedno miasto na świecie, które kocham bardziej niż Kraków i nie leży ono w Polsce.
Położone jest na wysokości n.p.m. podobnej do Kuźnic i często czuje się tam słony wiatr od morza.
A Kraków, to dla mnie od zawsze było city, miasto dostojne, miasto królewskie, miast dumne i ... durne. ;-)
C'est la vie.
sokolnik
09-05-2020, 16:51
Wystarczy zestawić budę na podłogę, dalej od głowy.
Nie no :) obudowa z oknem nie po to by stawiać ją na dole, przy biurku :D
Nie no :) obudowa z oknem nie po to by stawiać ją na dole, przy biurku :D
Okno na świat nabiera nowego znaczenia:)
https://hackaday.com/wp-content/uploads/2019/06/fishy-computer-case-featured.jpg?w=800
Masz może link do filmu? Chętnie bym zobaczył jak to żyje.
koesh - ty zdaje się gdzieś montowałeś te dyski :
https://www.morele.net/dysk-ssd-patriot-p200-2-tb-2-5-sata-iii-p200s2tb25-5938755/
Czy ty czy moz ektoś z twoich znajomych ma jakieś dłuższe doswiadczenia z tymi dyskami ?
Bierz śmiało, dobre tanie kostki NAD z microna i to nie QLC tylko TLC co przy tej cenie może zaskoczyć, kontroler silicon i jeśli dobrze pamiętam to kostki microna jak w ich tanich budżetowych dyskach, a taki u mnie chodzi już trzy lata.
Dysk pracuje jako magazyn w kompie składanym parę dni temu https://www.x-kom.pl/p/503409-dysk-ssd-patriot-2tb-25-sata-ssd-p200.html
Mieli opóźnienia ze sprzętem ale zaproponowali darmowe składanie zestawu, więc ja tylko przegląd zrobiłem w budzie, poprawiłem mocowanie dysków i podpiąłem wiatrak bo się im zapomniało :)
Podepnę się z pytaniem o dyski. Aktualnie "przeprowadzam się" ze zbiorami na nowy dysk - oba zewnętrzne 2.5", nowy wpinany przez USB-C choć wciąż 3.0. Zbliżam się już do końca kopiowania kilku zbiorów o łącznej wielkości ~ 2TB, wszystko idzie sprawnie i szybko, jednak podczas kopiowania Total Commanderem - gdy w zawartości trafia się folder z JPEGami, transfer zwalnia koszmarnie, jakby to było przez USB 2.0! Oczywiście w 90% posiadam w zbiorach RAWy i one śmigają jak błyskawica, nawet TIFFy, czy PSD się w miarę streszczają, ale JPG zwalniają niesamowicie proces kopiowania. Jak to tłumaczyć? Czy JPG musi zostać jakoś zdekompresowany przy kopiowaniu na nowy dysk i to wydłuża czas?
Pozdrawiam
M.
Rafał_Sz
11-05-2020, 08:36
Defragmentowałeś dyski źródłowe przed kopiowaniem?
david555
11-05-2020, 09:09
marlo
Znacznie łatwiej jest zrobić kopię całego dysku i przenieść ją w całości na nowy nośnik, niż kopiować plik po pliku.
Polecam sprawdzony program: https://www.lsoft.net/disk-image/index.html .
Rafał_Sz nie, i przyznam szczerze, że nie robiłem tego od czasów XP, chyba jak NTFS trafił pod strzechy, wydaje mi się, że krążyła wtedy opinia, że w tym systemie defragmentacja może zaszkodzić hmm ;) A te dyski mam sformatowane w exFAT
david555 Dzięki, i pewnie jest to jakieś udogodnienie, jednak zawsze robiłem to ręcznie - takie nawyki. Zleceń stałych w bankach też unikam - wolę ręcznie ;)
Natomiast bardziej mnie nurtuje, że akurat rodzaj pliku JPEG tak zwalnia transfer.
Na win10 od jakiś dwóch lat defragmentacja nie ma sensu bo sam zapis plików jest już wykonywany tak żeby nie wymagał defragmentacji plików.
To co opisujesz to starego typu kontroler w HDD nie radzący sobie z AHCI, który wymięka przy dużej ilości małych plików.
Defragmentator jest juz domyślnie włączony w windows 10, to się nazywa automatyczna optymalizacja dysku czy coś, u mnie jest interwał raz na tydzień, fragmentacja dysku: 0%
Rafał_Sz
12-05-2020, 08:28
A skąd założenie, że kolega wyżej używa W10?
A skąd założenie, że nie używa?
Rafał_Sz
12-05-2020, 10:26
A skąd założenie, że nie używa?
Bo nie wszyscy używają? Co najwyżej może, nie musi.
Moim zdaniem jeśli używamy windows to powinno się mieć najnowszą aktualizacje win10, to jest kwestia bezpieczeństwa, poprawnego działania sprzętu, wydajności, wsparcia itd.
:) używa, używa W10, aktualizowany na bieżąco. Laptop też w miarę tegoroczny, więc kontroler Intela raczej powinien dawać radę.
Najlepszy dowód, że komputery lubią żyć własnym życiem - dziś kończyłem kopiować rzeczone zbiory na ten nowy dysk. Pozostały te najstarsze zdjęcia, gdzie dużo bylo JPGów - tyle, że były z małych matryc sprzed kilkunastu lat, czyli mniejsze rozmiarem i też kopiowały się błyskawicznie :)
Rafał_Sz
12-05-2020, 11:49
Moim zdaniem jeśli używamy windows to powinno się mieć najnowszą aktualizacje win10, to jest kwestia bezpieczeństwa, poprawnego działania sprzętu, wydajności, wsparcia itd.
Powiedz to twórcom softu dla profesjonalnych maszyn CNC. O W10 nie chcą słyszeć w razie kłopotów ze sterowaniem itp. lub soft po prostu dla W10 nie istnieje.
No ale my tu o obróbce zdjęć, więc z mojej strony EOT. ;)
Nie popadajmy w skrajności, tak można zawsze znaleźć problem.
david555
12-05-2020, 13:29
...
Najlepszy dowód, że komputery lubią żyć własnym życiem - dziś kończyłem kopiować rzeczone zbiory na ten nowy dysk. Pozostały te najstarsze zdjęcia, gdzie dużo bylo JPGów - tyle, że były z małych matryc sprzed kilkunastu lat, czyli mniejsze rozmiarem i też kopiowały się błyskawicznie :)
Zaproponowanym przeze mnie sposobem, zrobiłbyś całą operację w góra godzinę (zależnie od ilości danych na dysku).
Zastanów się nad tym w przyszłości, bo i backupy dobrze jest okresowo robić tą metodą.
Zapowiedziano wreszcie ciekawego ryzena z wbudowanym gpu, model 4700G, nareszcie wielu będzie mogła składać zestawy bez karty osobnej.
Ciekawe jakie GPU mu wrzucą. I czy ploty o tym, że R 4x00 będą działać tylko na chipsetach X570, B550 i w górę się potwierdzą.
Czytałem te informacje ale jedyne uzasadnienie było że pamięć bios za mała żeby obsłużyła kolejna rodzinę cpu, więc z jednej strony nie ma problemu żeby producent zrobił update odpowiedni ale z drugiej strony producent płyt chciałby sprzedać nową, wiec kto wie czy obiecane zgodność AM4 nie zakończy się właśnie teraz.
Układy 5xxx to będzie nowa architektura razem z nowymi pamięciami ddr5, więc można zmieniać całość i wielu oleje zakupy 4xxx rok przed nową platformą jeśli na obecnych chipsetach nie będzie działało.
Cóż, pożyjem- uwidzim. Nie pożyjem- nie uwidzim. ;)
david555
12-05-2020, 18:07
...
Układy 5xxx to będzie nowa architektura razem z nowymi pamięciami ddr5, więc można zmieniać całość i wielu oleje zakupy 4xxx rok przed nową platformą jeśli na obecnych chipsetach nie będzie działało.
Tego królika trudno dogonić, bo ciągle ucieka, także tak można sobie czekać na nowe lepsze i nie korzystać z ciut gorszego dostępnego teraz, czy za moment.
Zresztą, kogo ze statystycznych Kowalskich stać na zakup numerów jeden z list rankingowych ?
Tak ale już widzę te pytania po premierze ryzen 4xxx jaki zestaw kupić i wtedy co doradzić ? kup zestaw, który za rok będzie już mocno zdewaluowany i bez możliwości rozbudowy, to tak jakby intela polecać co rok nowa płyta itd.
Ja mam ryzena 2600, miałem zmienić na 3600 ale nawet mi się budy nie chciałoby otwierać, a c dopiero bawić się w zmianę chłodzenia itd, a te kilka % wydajności dla mnie nie ma sensu, pewnie to samo będzie z 4xxx i jakaś większa zmiana będzie jak poprzednio za może trzy lata.
david555
12-05-2020, 18:55
sokolnik jest ambitny, to będzie mieć zagwozdkę kiedy pojawią się nowe Ryzeny. :D
MSI zrobi wersje MAX 2 i będzie działało :)
sokolnik
12-05-2020, 21:21
sokolnik jest ambitny, to będzie mieć zagwozdkę kiedy pojawią się nowe Ryzeny. :D
Ja nie będę miał zagwozdki :D
mam super procesor i nie zamierzam nic zmieniać. Serio. Bo nie warto. 3900x sprzedam za ile? 1600 zł? 1500 zł? I co mam kupić? 4900x czyli ile rdzeni? Za jaką kasę? za 3 000 z? Bez sens.
Chociaż ja mam czapkę porysowaną, więc może i przydałaby się zmiana :D
Płytka przyszłościowa, bez problemu będzie pasować seria 4xxx :)
Jedyna zmiana dla mnie sensowna zmiana, to na Ryzeny 5xxx które będą miały (będą miały?) DDR5 + jakaś kartę Amper które pod koniec 2021 powinny mieć już normalne ceny a cały świat gier/sterowników "przestawi się" na nowe GPU. Z RTX też były problemy dot. sterowników.
Odnośnie aktualizacji WIN10. Wyłączyłem jakoś w marcu/kwietniu jak po jednej aktualizacji na drugi dzień wyskoczył niebieskie ekran z błędem. I faktycznie, poszukałem, na niektórych konfiguracjach sprzętowych mógł się pojawiać taki problem. Na szczęście udało się cofnąć system o tydzień i wszystko działało. Teraz czekam na nową aktualizację, tą majową, która ma wnieść jakieś tam poprawki, usprawnienia. Oby tylko znowu nic się nie zepsuło.
BIOS? Kolega kolegi, zaktualizował BIOS na jakiejś płycie MSI ale chyba B450 i musiał robić reinstal WIN10 :) to ja sobie poczekam ze wszystkimi aktualizacjami :)
- Bios? Później, po testach. Mam AGESE 1.4 narazie wystarczy.
- WIN10 - później, po testach.
- Chipset mam aktualny.
CPU delikatnie podkręciłem, po aktualizacji BIOS musiałbym znowu wszystko ustawiać. Nie chce mi się tam grzebać znowu :)
Ostatnio zepsuł mi się laptop przez pracę zdalną, po 1,5 miesiąca padła grafika. Do laptopa był podłączony mój monitor 24" fullHD przez HDMI, może to przesiliło lapa? :D
Nie chce rozwalić sobie mojego PC Potwora :)
Jeszcze o dyskach - bo zamówiłem nowy HDD, po raz pierwszy od x lat, więc już nie pamiętam jak to się robiło.
Pod Win7 formatuje się NTFS, czy extFAT? Wystarczy Quick Format systemowy, czy lepiej normalnie?
david555
12-05-2020, 22:32
...
Nie chce rozwalić sobie mojego PC Potwora :)
A masz rzeczywiście obecnie całkiem udatny zestawik. :-)
sokolnik
12-05-2020, 23:28
A masz rzeczywiście obecnie całkiem udatny zestawik. :-)No wyszło wyszło mi. Dobrze sprzedałem stare części, dołożyłem kasę z dodatkowej pracy i tak się jakoś bez wielkiego krzyku w domu zmontować sprzęcik :)
Wysłane z mojego Samsunga przy użyciu Tapatalka.
Jeszcze o dyskach - bo zamówiłem nowy HDD, po raz pierwszy od x lat, więc już nie pamiętam jak to się robiło.
Pod Win7 formatuje się NTFS, czy extFAT? Wystarczy Quick Format systemowy, czy lepiej normalnie?
Nowy dysk podłączasz i potem w systemie formatujesz NTFS quick format, jeśli nie widać to w zarządzaniu dyskami trzeba go "obudzić" :)
No i olej tego trupa win7.
Dzięki.
Ale 7 jest dobry, bo śmiga. A jak śmiga, to po co psuć?:-)
serek1981
12-05-2020, 23:53
Dobry wieczór :)
Urodzenie dziecka + przeprowadzka trochę mi przesunęły plany i dopiero teraz wracam do tematu. Czy mogli byście rzucić okiem na poniższy zestaw? Będę wdzięczny ze wszelkie uwagi.
Komputer potrzebuję do obróbki zdjęć w LR i PS. Mam D810, robię w RAWach, nie planuję i nie chcę podkręcać (wiem że tu wiele osób ma takie zapędy :D). Zależy mi, żeby komputer był gotowy, cichy i parę lat posłużył. Nie gram w gry, video też nie będę raczej obrabiał.
- płyta - MSI B450 TOMAHAWK MAX
- procesor - AMD Ryzen 5 3600
- karta - MSI Radeon RX 570 ARMOR OC 8GB GDDR5
- RAM - Patriot Viper 4, DDR4, 16 GB,3200MHz, CL16 - 2x8
- SSD - SSD Corsair Force MP510 480 GB M.2 2280 PCI-E x4 Gen3 NVMe - czy może jakiś inny teraz bardziej polecacie?
- HDD - Toshiba P300 2 TB 3.5" SATA III
- zasilacz - SilentiumPC Supremo L2 V2 550W
- obudowa - SilentiumPC Signum SG1 Pure Black - nie zależy mi na tym, żeby komp mi spod biurka świecił na wszystkie strony
- chłodzenie - CPU SilentiumPC Fortis 3 HE1425 v2
+ WIN10 Home PL 64 bit OEM
+ monitor drugi iiyama G-Master Black Hawk G2530HSU-B1 - żeby nie wypalać fotograficznego (mam Eizo), to chciałem coś do codziennego użytku, filmów itp.
+ montaż morele
RAZEM 5200 PLN. Może by się na czymś dało zejść jeżeli bardzo na wydajności nie stracę?
Pewnie jeszcze kartę sieciową muszę jakąś dorzucić. I napęd optyczny jakiś najtańszy, nie?
W morelach masz bardzo fajnego biostara https://www.morele.net/plyta-glowna-biostar-x470gtq-6352907/ z dysków masz fajny https://www.morele.net/dysk-ssd-adata-xpg-spectrix-s40g-512-gb-m-2-2280-pci-e-x4-gen3-nvme-as40g-512gt-c-6051386/ w komplecie z dobrym radiatorem i ram https://www.morele.net/pamiec-g-skill-ripjaws-v-ddr4-16-gb-3200mhz-cl16-f4-3200c16d-16gvgb-830181/
david555
13-05-2020, 06:09
Nie warto dołożyć RAMu do 32 GB ?
PS potrafi skonsumować w praktyce każdą jej ilość przy zaawansowanej edycji dużych i "ciężkich" obrazków, a z pewnością kiedyś zamienisz 36 Mpx na gęstszy sensor.
serek1981
13-05-2020, 07:36
Akurt RAM w razie czego łatwo dokupić i samemu dołożyć :)
Czy ktoś ma więcej RAMu w swoim kompie niż 32GB? Czy 64GB powoduje płynniejszą pracę PS'a?
koesh - przyszedł ten PAtriot 2TB - chciałem wgrać sobie program ze strony patriota ale zarówno system win jak i GData krzyczą ze złosliwy soft. O ile win10 pozwala pomimo to zainstalować to GData wywala program do kwarantanny i blokuje dostęp.
Czym mam sformatować ten SSD - na wszystkich dyskach ssd są jakies ukryte partycje potrzebne do działania.
Na co ci jakieś gdata, kto teraz używa antywirusów, które przeszkadzają win10, aktualizacja systemu + włączona zapora + soft do przeglądarki antywirusowy i tyle.
W zarządzaniu dyskami go włącz, przydziel mu partycje zwykłą.
..... kto teraz używa antywirusów, które przeszkadzają win10, aktualizacja systemu + włączona zapora + soft do przeglądarki antywirusowy i tyle.......
Pewnie masz racje, ale jaki soft i do jakiej przegladarki najbezpieczniej? ( ja uzywam Firefox)
I jak najbezpieczniej przeprowadzac platnosci bankowe?
To ja to zrobiłem
partycja podstawowa - system plików NTFS
Tylko odkąd pamiętam to na dyskach SSD jest mała dodatkowa partycja która ma "czemuś tam pomagać"
Druga sprawa to soft samsunga do obsługi dysków nawet nie chce tego dysku przetestować
Pewnie masz racje, ale jaki soft i do jakiej przegladarki najbezpieczniej? ( ja uzywam Firefox)
I jak najbezpieczniej przeprowadzac platnosci bankowe?
Avira Browser Safety
Płatności rób z linków własnych i stron bezpiecznych, używaj podwójnej autoryzacji, używaj aplikacji mobilnych, nie używaj nigdy linków podawanych w mailach i na stronach obcych.
To ja to zrobiłem
partycja podstawowa - system plików NTFS
Tylko odkąd pamiętam to na dyskach SSD jest mała dodatkowa partycja która ma "czemuś tam pomagać"
Druga sprawa to soft samsunga do obsługi dysków nawet nie chce tego dysku przetestować
A dlaczego miałby testować soft od samsunga ?
Przypuszczam że soft od microna zadziała ale po co ?
Mikro partycja jest tworzona przez system ale nie będzie jej jeśli na tym dysku co dodałeś.
Mikro partycja jest tworzona przez system ale nie będzie jej jeśli na tym dysku co dodałeś.
? jeśli co ?
Ale co ?
Partycje system tworzy na dysku gdzie jest partycja systemowa i tyle, dyski np magazyny nie mają partycji tworzonych przez system, masz tylko standardowo w bot sektorze informacje i indeksowanie.
Nie martw się o dysk dodatkowy, problemy są jesli stary dysk po systemie dajesz na magazyn, tu są cyrki spore, czasami system korzysta nadal z partycji systemowej na dysku przeznaczonym na magazyn, a system na nowym, potem robisz format z wymuszonym wywaleniem wszystkiego i system nie wstaje, trzeba w konsoli dłubać i stworzyć botowanie.
Żeby unikać problemów to przy zmianie dysku na system albo po instalacji od zera albo po klonowaniu dysku trzeba pamiętać że stary dysk może nam zrobić spory burdel to czasu jak mu nie wywalimy wszystkich partycji systemowych i nie robimy tego nigdy na systemie nowo postawionym, a jeśli robimy instalacje z zachowaniem plików i ustawień to stary dysk zawsze będzie powiązany z systemem.
Jak ktoś ogarnia konsole to może sobie wystartować kompa w konsoli i zrobić wszystko ręcznie, jak się załaduje windows to już nie tykać.
Jakby ktoś kiedyś miał problemy to na pendrive/cd/obraz jest appka do naprawiania bootrec.exe i można wszystko uratować, przestawić, bawić się w odpinanie starego dysku, starych partycji systemowych itd, oczywiście to uruchamiamy w konsoli ale nie z poziomu windows tylko uruchamiamy komputer w kosnsoli.
Zacytowałem twoje zdanie - nie jest ono jasne. Rozumiem że chodziło o to że nie będzie jej na tym dysku co dodałem a słowo "jeśli" jest tam przypadkowo.
Ale pamiętam też że jak wchodziły dyski SSD to na 100% w czasie "instalacji" była wydzielana techniczna partycja która generalnie dla systemu była niewidoczna w normalnym użytkowniu. Ale była potrzebna dla alektroniki dysku.
Ale co ?
problemy są jesli stary dysk po systemie dajesz na magazyn, tu są cyrki spore, czasami system korzysta nadal z partycji systemowej na dysku przeznaczonym na magazyn, a system na nowym, potem robisz format z wymuszonym wywaleniem wszystkiego i system nie wstaje, trzeba w konsoli dłubać i stworzyć botowanie.
Żeby unikać problemów to przy zmianie dysku na system albo po instalacji od zera albo po klonowaniu dysku trzeba pamiętać że stary dysk może nam zrobić spory burdel to czasu jak mu nie wywalimy wszystkich partycji systemowych i nie robimy tego nigdy na systemie nowo postawionym, a jeśli robimy instalacje z zachowaniem plików i ustawień to stary dysk zawsze będzie powiązany z systemem.
.
Ja mam takiego "po systemowego plextora" ale system był stawiany bez niego. Właśnei chciałem go uporządkować ale trochę mnie zaniepokoiłeś
Windows Ci założy takie ukryte partycje, tylko nie wiem czy jest o co kruszyć kopie. U mnie na 500 GB systemowym są dwie ukryte partycje, jedna zajmuje 499 MB, druga 99 MB.
Na poprzednim dysku systemowym 240 GB, jest jedna ukryta o wielkości 350 MB.
Jak wstawiasz nowy dysk systemowy, to najlepiej odpiąć kable od pozostałych dysków. Postawić system, zaktualizować i dopiero podpiąć resztę dysków, zainstalować soft.
Windows Ci założy takie ukryte partycje, tylko nie wiem czy jest o co kruszyć kopie. U mnie na 500 GB systemowym są dwie ukryte partycje, jedna zajmuje 499 MB, druga 99 MB.
Na poprzednim dysku systemowym 240 GB, jest jedna ukryta o wielkości 350 MB.
Jak wstawiasz nowy dysk systemowy, to najlepiej odpiąć kable od pozostałych dysków. Postawić system, zaktualizować i dopiero podpiąć resztę dysków, zainstalować soft.
O to to [emoji846]
Ale ja nie pytam o stawianie systemu.
W zarządzaniu dyskami te partycje powinny być widoczne. Ale ich nie ma. A ja w głowie cały czas mam w pamięci tamte zalecenia
Ten upór w szukaniu na siłę problemów, imponujący.
Jeżeli to jest partycja potrzebna dla elektroniki dysku, to nie będzie jej widać w zarządzaniu dyskami. Po co miałaby być dostępna dla systemu, a tym bardziej użytkownika. Skoro jest niezbędna, to chyba lepiej, żeby użytkownik nie mógł jej skasować/sformatować/zapisać przypadkiem lub specjalnie. Tam widać tylko to co system operacyjny komputera potrzebuje. Inaczej może być w Windows, inaczej w MacOS, inaczej pod Linuxem. Jak zaczynałem przygodę z PC to systemem operacyjnym był wtedy M$ DOS 3.3, który wymagał zaparkowania głowicy dysku przed wyłączeniem komputera. Obecnie ten mechanizm jest zaimplementowany w samym dysku i nie trzeba tego robić.
Zapewne zauważyłeś, że nie masz dostępu do pełnych 2 TB, tylko nieco mniej. W pozostałej części pamięci jest trzymane wszystko co dysk potrzebuje do poprawnej pracy. Serio nie ma sensu rozbijać gówna na atomy.
Mam w kompie cztery fizyczne dyski, a do zarządzania zajrzałem dopiero pierwszy raz od roku, żeby sprawdzić jak to wygląda u mnie.
Rafał_Sz
13-05-2020, 14:08
Ale ja nie pytam o stawianie systemu.
W zarządzaniu dyskami te partycje powinny być widoczne. Ale ich nie ma. A ja w głowie cały czas mam w pamięci tamte zalecenia
Zainstaluj sobie AOMEI Partition Assistant - zobaczysz także partycje ukryte. Jeśli chcesz używać dysku "posystemowego" to te "ukryte" partycje możesz w nim sobie również usunąć lub scalić z resztą dysku.
Kontroler dysku ma swoją przestrzeń na dysku i tego sam nie zobaczysz nawet, a z poziomu systemu i narzędzi nie ruszysz tego.
Rafał_Sz
13-05-2020, 15:38
To wiem. I tego nie ma po co ruszać. Co innego pierdoły tworzone przez system podczas instalacji. To może iść wszystko won.
Zainstaluj sobie AOMEI Partition Assistant - zobaczysz także partycje ukryte. Jeśli chcesz używać dysku "posystemowego" to te "ukryte" partycje możesz w nim sobie również usunąć lub scalić z resztą dysku.
Dziekuję bardzo - kolejna fajna podpowiedź!!!
Ale jeśli partycja na dysku jest systemowa aktywna to oczywiście AOMEI zapyta pięć razy czy wywalić, wywalisz i po następnym uruchomieniu kompa windows nie wstanie, więc trzeba mimo to wiedzieć dokładnie i najlepiej kasować dyski na innym komputerze.
serek1981
13-05-2020, 22:30
W morelach masz bardzo fajnego biostara https://www.morele.net/plyta-glowna-biostar-x470gtq-6352907/ z dysków masz fajny https://www.morele.net/dysk-ssd-adata-xpg-spectrix-s40g-512-gb-m-2-2280-pci-e-x4-gen3-nvme-as40g-512gt-c-6051386/ w komplecie z dobrym radiatorem i ram https://www.morele.net/pamiec-g-skill-ripjaws-v-ddr4-16-gb-3200mhz-cl16-f4-3200c16d-16gvgb-830181/
koesh, dzięki :)
Te kości co pisałeś są niedostępne. Ale są takie - https://www.morele.net/pamiec-g-skill-ripjaws-v-ddr4-16-gb-3200mhz-cl16-f4-3200c16d-16gvkb-788195/. Podpowiesz czy warto je zamiast Patriot Viper 4, DDR4, 16 GB,3200MHz, CL16?
Dysk SSD podmieniłem. Faktycznie ciekawsza opcja - jest szybszy i ma dobre recenzje.
A co to za płyta? Opinii prawie nigdzie o niej nie ma... Do tej MSI B450 TOMAHAWK MAX muszę aktualizację BIOSa zrobić, a do tej nie. Coś jeszcze? Gdzieś się doczytałem że ten model biostara się komuś grzał, że obiad chciał gotować... ;)
MSI ma bardzo dużą ilość fanbojów sokolnik ;) to są bardzo dobre płyty ale cena z kosmosu za model na B450, dokładasz 100zł i masz X570 najtańsze, wtedy mozesz brać obojętne jakiej firmy, na B450 masz praktycznie do wyboru tylko dwie sensowne płyty, tomahawk od msi i aorus elite od gigabyte, reszta słaba.
sokolnik
13-05-2020, 23:55
MSI ma bardzo dużą ilość fanbojów sokolnik ;) to są bardzo dobre płyty ale cena z kosmosu za model na B450, dokładasz 100zł i masz X570 najtańsze, wtedy mozesz brać obojętne jakiej firmy, na B450 masz praktycznie do wyboru tylko dwie sensowne płyty, tomahawk od msi i aorus elite od gigabyte, reszta słaba.Jaki fanboy??? :)
Kupiłem msi bo ma 13 faz i wentylator poniżej GPU, który nie kręci sie wcale :)
krzysztofz24
14-05-2020, 00:17
(....)
BIOS? Kolega kolegi, zaktualizował BIOS na jakiejś płycie MSI ale chyba B450 i musiał robić reinstal WIN10 :) to ja sobie poczekam ze wszystkimi aktualizacjami :) (...)
Przeciez to byles ty:-D, jak kolejny raz bios zmieniales. I opisywales to w swoim watku, ze stawiales system od nowa.
Ale rozumiem, ze to wyparles z pamieci i we wspomnieniach jest kolega kolegi i jego komp:-).
sokolnik
14-05-2020, 07:10
Przeciez to byles ty:-D, jak kolejny raz bios zmieniales. I opisywales to w swoim watku, ze stawiales system od nowa.
Ale rozumiem, ze to wyparles z pamieci i we wspomnieniach jest kolega kolegi i jego komp:-).Nieee, piszę o znajomym znajomego który ma płytę jakąś na b450 coś takiego.
Ja aktualizacje robiłem wczoraj, pierwszy raz od zakupu, włączasz program od gigabyte pod windows do aktualizacji, dajesz start i potem prosi o restart, w bios trzeba tylko załadować profil ram lub ustawić po swojemu i tyle roboty.
Rafał_Sz
14-05-2020, 09:24
Ale jeśli partycja na dysku jest systemowa aktywna to oczywiście AOMEI zapyta pięć razy czy wywalić, wywalisz i po następnym uruchomieniu kompa windows nie wstanie, więc trzeba mimo to wiedzieć dokładnie i najlepiej kasować dyski na innym komputerze.
Przecież tu nie chodzi o prace "samobójcze" na używanym dysku systemowym, tylko o zaoranie starego "posystemowca". Nigdy mi AOMEI nie pytał czy "na pewno?" pięć razy w takim przypadku. Zaorał, scalił i już.
david555
14-05-2020, 09:43
Przecież tu nie chodzi o prace "samobójcze" na używanym dysku systemowym, ...
Nie bierzesz pod uwagę osób inteligentnych inaczej, jako że propagowanie takiego narzędzia, to jak dawanie naładowanego pistoletu do zabawy dziecku. ;-)
Przecież tu nie chodzi o prace "samobójcze" na używanym dysku systemowym, tylko o zaoranie starego "posystemowca". Nigdy mi AOMEI nie pytał czy "na pewno?" pięć razy w takim przypadku. Zaorał, scalił i już.
Zakładam rożne możliwości, sam odzyskiwałem tak partycje rozruchową bo wyczyściłem stary dysk po klonowaniu i windows zrobił co miał zrobić, dość logiczne :)
Może ktoś coś podpowie
Niestety w mojej okolicy budują obwodnicę. Poziom syfu osiągnął wartości nieakceptowalne. Chciałem dokupić taką siatkę przeciwkurzową jak tutaj jest:
https://www.silentiumpc.com/pl/product/signum-sg7v-tg/
Chodzi o ten element który kładziony jest na górze.
Jest montowany na mocnych paskach magnetycznych.
Niestety firma nie sprzedaje tego osobno :(
Szukam w sieci ale albo znajduję produkt jakiejś firmy za ponad 150 zł albo produkty które co najwyżej mają proporcje kwadratu.
OPtymalnym rozmiarem jest 50x17cm
Chciałem sam to zrobic i zakupiłem paski magnetyczne, ale wybrałem niestety produkt który jest do du.y bo zbyt słaby magnes tam władowano :(
interesowały by mnie także takie super cienki gąbkowe "filtry" jakie czasem montuje się wewnątrz w komputerach
cybulski
16-05-2020, 10:24
Może kogoś zaintesują rozwiązania pod storage dużej ilości materiałów z obróbki i jak to rozwiązać, aby tu nie zaśmiecać w tym wątku dałem trzy wpisy https://forum.nikoniarze.pl/threads/292625-NAS-i-archiwizacja-zdj%C4%99%C4%87-w%C4%85tek-wydzielony/page10?p=4123106&viewfull=1#post4123106
@fafniak (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=9901) - w serwerowniach zakładamy czasem pończochę na wiatraki które wciągają powietrze w serwerze gdzie nie jest "czysto" i raz na jakiś czas to czyścić trzeba bo dużo zostaje syfu na tym. NIe zawsze serwery są umieszczone w datacenter lub sterylnej serwerowni, zdarza się ze stoją gdzieś w "przystosowanym pomieszczeniu pod zamknięciem" w magazynach.
sokolnik
16-05-2020, 10:30
Widzę jakieś mody się szykują :)
Mi się marzy moja budę usprawnić czyli zrobić ładne dziury na froncie + topie i siatką przeciwkurzową. Tylko strach że się budę zniszczy bo dziury będą brzydko wycięte... A i koszt pewnie spory, to już pewnie łatwiej zmienić obudowę :)
Żeby zakładać pończochę to musiałbym cały front zdejmować- to już przyszło mi do głowy
Natomiast wersja z przymocowaną z przodu taką gabką (przy pomocy magnesów) jest najszybsze - tylko nie mogę znaleźć takiej gąbki. Ktoś musi to produkować przecież.
Tylko nie przychodzi mi do głowy do czego jeszcze może byc używane
cybulski
16-05-2020, 10:46
np.filtry od odkurzacza, dyfuzor z blendy foto, to można zrobić diy ale problem gdy macie takie ładne obudowy. My w fabryce to się nie pitolimy w tańcu, ważna skutecznośc gdy trzeba coś na szybko :)
Rafał_Sz
16-05-2020, 13:21
Żeby zakładać pończochę to musiałbym cały front zdejmować- to już przyszło mi do głowy
Natomiast wersja z przymocowaną z przodu taką gabką (przy pomocy magnesów) jest najszybsze - tylko nie mogę znaleźć takiej gąbki. Ktoś musi to produkować przecież.
Tylko nie przychodzi mi do głowy do czego jeszcze może byc używane
Wiatraki w obudowie wytwarzają bardzo małe ciśnienie. Gąbka zredukuje Ci przepływ powietrza praktycznie do zera. Polecam udać się do marketu budowlanego lub rtv-agd i poszukać flltra do okapu - biały skutecznie zatrzymuje kurz. Najlepiej uniwersalny, dotniesz sobie ile trzeba.
Są takie gąbki ekhm... "przewiewne" tylko nie wiem gdzie to dostać
Filtry do okapu - oby były czarne ....
sprawdze
krzysztofz24
16-05-2020, 16:20
sprawdze
Gabka akwarystyczna duza - wpisz w googla.
50-50-5cm jest za jakies 40zl.
Tylko raczej szukaj takiej "gruboziarnistej" znaczy z wiekszymi oczkami.
Mysle ze 2 cm grubosci byloby akurat zeby kompa ochronic przed kurzem a przepuszczac gorace powietrze na zewnatrz.
Rafał_Sz
16-05-2020, 16:47
sprawdze
Są takie gąbki, ale nie do takich wiatraczków jak są w kompie. Wiatrak zacznie mielić powietrze w środku zamiast tworzyć "przeciąg". Gąbka od akwarium tym bardziej nie zda egzaminu, bo powietrze do akwarium pcha kompresorek membranowy (mały przepływ, stosunkowo duże ciśnienie).
Jeśli chcesz czarny filtr od okapu, szukaj węglowego.
Najlepszym jednak rozwiązaniem będzie oczyszczacz powietrza. Zadba o powietrze w całym pomieszczeniu i o Twoje zdrowie. Mam w domu 3 Xiaomi, naprawdę robią robotę.
Ktoś z Was miał komunikat kernel security check failure?
podczas pierwszego rozruchu systemu?
Do tego dziś wchodząc do jednego z tematów. Dostałem taki komunikat.
39550
Przedtem w tym samym temacie nic niepokojącego się nie wyświetlało.
sokolnik
17-05-2020, 18:16
Ktoś z Was miał komunikat kernel security check failure?
podczas pierwszego rozruchu systemu?
Do tego dziś wchodząc do jednego z tematów. Dostałem taki komunikat.
39550
Przedtem w tym samym temacie nic niepokojącego się nie wyświetlało.
za słaby procesor :mrgreen:
;-)
za słaby procesor :mrgreen:
;-)
Czyli Tobie się też to wyświetla:D
Ano wyświetla, stronka nie powinna już działać bez https i powinna działać na tls 1.2 najnowszy chrome tego pilnuje
sokolnik
17-05-2020, 18:52
Czyli Tobie się też to wyświetla:D
mój proc to SELEKT z najlepszego kawałka krzemu i gó##@litu :D który dzięki podkręceniu zyskał niespotykaną moc :D
39553
Obrazek2000
17-05-2020, 19:22
Mi się takie podobne coś pokazuje czasem na Nikoniarzach; często w nocy, albo raczej bliżej północy.
Może jakiś link co ludzie mają w stopce jest na czarnej liście zabezpieczeń ?
-----------------
Pytanie, cztery SSD 128GB i kwestia stworzenia z tego jednej dużej "partycji" ale bez efektu zwiększenia czterokrotnie prawdopodobieństwa awarii ?
Nic mi do głowy rozsądnego nie przychodzi ale może coś jest ?
mój proc to SELEKT z najlepszego kawałka krzemu i gó##@litu :D który dzięki podkręceniu zyskał niespotykaną moc :D
39553
A na zdjęciu pewnie ty przechodzący w tryb turbo:))
sokolnik
17-05-2020, 23:30
A na zdjęciu pewnie ty przechodzący w tryb turbo:))
turbo super moc :D
sokolnik
18-05-2020, 00:29
:) :) :)
Proszę o pomoc! :-(
Pojechałem po żonę, wróciłem, wybudzam pc, ekran logowania windows i nie działała klawiatura, zrestartowalem więc i pojawił się niebieski ekran, ok.. Zrobił swoje, logo bios, dalej ładowanie i błąd "an operating system wasnt found"
Ponowny restart i rozległo się piszczenie i już nie ma nawet biosu :-( Googluje odnośnie sygnału ale nie rozumiem tych odpowiedzi, mam Gigabyte a w tych linkach jakies dziwne nazwy.
... rozległo się piszczenie ... Ile pisków? Krótkie, długie z przerwami?
5 krótkich, wychodzi ze cpu.
Ale, wyjąłem dysk systemowy i podpiąłem od drugiej strony, do innej żyły(mam dwie żyły zasilające sata, po cztery wtyczki). Odpalil normalnie Windows. Wtedy były już tylko cztery sygnały(zegar systemowy) i normalnie odpalał.
Już się ucieszylem, popodlaczalem resztę dysków ale znowu to samo, pięć sygnałów i brak bios.
Tylko w tej jednej żyle urwała się wtyczka, może ona wywołuje jakieś zwarcia.
Testuję..
Jeszcze dziwna rzecz, za którymś restartem zaczął się dławić, tj odpalil(wiatraki, podświetlenie płyty) i za chwile stanął (zgasło) i za chwilę znowu odpali i tak na zmianę. Wylaczylem, zostawiłem jeden dysk systemowy i teraz odpalił normalnie Windows.
Może jednak zasilacz?
Zasilacz ale sprawdź wszystkie końcówki, połączenia na płycie, czy gdzieś nie jest gorące, osmolone itp, potem zerknij na sekcje zasilania na płycie i inne podzespoły, czy nie ma jakiś spuchniętych/wylanych kondensatorów, możesz zrobić pomiary zasilacza jeśli to ogarniasz i masz czym.
Dodatkowe wiatraki odłącz, jakieś optyczne napędy, dodatkowe sloty USB, sterowniki wiatraków jeśli takie coś masz.
Cofnalem system o jeden dzień, przestał pikać.(ufff)
Dołączam po kolei dyski, drugi trzeci czwarty(mam trzy SSD i jeden HDD). Wychodzi na to że sie uratowałem, za każdym razem prawidłowo bootuje. Nie piszczy.
A co odwaliłem? W gigabytowej apce wyskoczyła mi aktualizacja, moja wina, że zaakceptowałem wszystkie i nasciągalo mi różnego syfu. Dziś kilka z tych narzędzi odinstalowałem i coś się widocznie zadziało..
Na koniec ciekawostka, przestała mi działać klawiatura w formularzach systemowych. Czyli lupka w pasku zadań, wyszukiwaniu aplikacji, poczta windows, ustawienia.. Działa tylko w przeglądarce, zesz k...
Dobranoc.
cybulski
20-05-2020, 07:44
Cofnalem system o jeden dzień, przestał pikać.(ufff)
Dołączam po kolei dyski, drugi trzeci czwarty(mam trzy SSD i jeden HDD). Wychodzi na to że sie uratowałem, za każdym razem prawidłowo bootuje. Nie piszczy.
A co odwaliłem? W gigabytowej apce wyskoczyła mi aktualizacja, moja wina, że zaakceptowałem wszystkie i nasciągalo mi różnego syfu. Dziś kilka z tych narzędzi odinstalowałem i coś się widocznie zadziało..
Na koniec ciekawostka, przestała mi działać klawiatura w formularzach systemowych. Czyli lupka w pasku zadań, wyszukiwaniu aplikacji, poczta windows, ustawienia.. Działa tylko w przeglądarce, zesz k...
Dobranoc.
Ilość pisków to "kod", bios przed startem sprawdza urządzenia i informuje co zwalone. Najczęściej takie awarie dotyczą ramu. W instrukcji płyty głównej powinno to być opisane.
Pytanie jest takie, po co aktualizować płytę główną? Zasada jest taka że jeśli coś działa ok to tego się nie rusza, nie aktualizuje. Złożony komp nie wymaga aktualizacji jeśli nie wstawiamy nowszego elementu. Windows też nie wymaga aktualizacji. W firmie wyłączamy aktualizacje z definicji czegokolwiek oprócz antywirów a to też potrafi zwalić Windows.
david555
20-05-2020, 08:54
...
W firmie wyłączamy aktualizacje z definicji czegokolwiek oprócz antywirów a to też potrafi zwalić Windows.
Można nie aktualizować tylko tylko te systemy, które są zainstalowane na komputerach niepodłączonych do sieci internet, wtedy zgoda, natomiast jeżeli są jednak podłączone, to windoza bez łat jest dziurawa bardziej, niż szwajcarski ser i byle młodzian ze swojego grajdołka, może wam namieszać w firmie tak, że trudno się będzie wam po tym pozbierać.
Pytanie jest takie, po co aktualizować płytę główną? Zasada jest taka że jeśli coś działa ok to tego się nie rusza, nie aktualizuje. Złożony komp nie wymaga aktualizacji jeśli nie wstawiamy nowszego elementu.
Nie, w obecnych czasach wiele sprzętu działa jak sprzęt beta i aktualizacje są istotne żeby np wyeliminować błędy, które pojawiają się po premierze, czasami żle pracujący chipset, audio, zasilanie na płycie, maskuje się tez wady konstrukcyjne, aktualizować trzeba nawet jeśli producent nie informuje czasami o wszystkich łatkach szczegółowo.
Nie sugeruj nikomu złych zasad i niechlujności.
Windows też nie wymaga aktualizacji. W firmie wyłączamy aktualizacje z definicji czegokolwiek oprócz antywirów a to też potrafi zwalić Windows.
Wymaga zwłaszcza jeśli chodzi o bezpieczeństwo, odchodzi się już dawno od antywirusów firm trzecich, wiec aktualny system jest istotny, jest tez kwestia poprawnej współpracy ze sprzętem, a to microsoft potrafi łatać latami.
Zasada jest taka że jeśli coś działa ok to tego się nie rusza, nie aktualizuje.
No ja juz nigdy niczego nie ruszę :-)
Pozostaje kwestia klawiatury, googluje i nie ma rozwiązania, tzn jeden użytkownik miał tak samo tylko odwrotnie - mógł wpisywac w oknach systemowych, za to blokowała we wszystkich przeglądarkach.
Można nie aktualizować [emoji846][emoji23], są różne podejścia w zależności od administratora i działającej polityki bezpieczeństwa.
Jednak w poważnej firmie taka polityka bezpieczeństwa, która nie uwzględnia aktualizacji jest do kosza. Widać u kolegi coś takiego nie istnieje formalnie. Ciekawe zatem czy istnieje PDC czyli plan ciągłości działania.
Co do pierwszego, zgadzam się z koesh.
Nie porównuj płyty i biosa z 2000 roku do "mikro systemu" płyty z 2020 roku.
Kojocisko
20-05-2020, 10:43
"coś działa ok to tego się nie rusza" - to zasada programistyczna, ale raczej nie dotyczy działania systemów, co najwyżej lokalnych aplikacji.
Bez polityki aktualizacji czyli de facto polityki bezpieczeństwa, możesz podpisać kontrakt z panem Kaziem, ale nie z firmą, której budżety IT maja 6-7 zer.
To samo dotyczy używania systemów bez wsparcia producenta.
Zwłaszcza, że de facto działamy w złożonych "ekosystemach" i wszystkie jego komponenty powinny być up to date.
cybulski
20-05-2020, 10:55
Sami widzę znawcy IT tutaj :) @crusiek (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=79646) @koesh (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=68301) @david555 (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=5652) i kto jeszcze z Was pracuje w IT i zna normy, praktykę na codzień ?
Co innego jak znasz się na temacie a co innego jak aktualizujesz w ciemno jak kolega matbe i ma problem :)
Jako zwykłemu userowi nie poleca sie aktualizować w korpo niczego i nie nadaje się do takich rzeczy uprawnień. A prywatnie to róbcie sobie co chcecie, to wasza sprawa :)
No widzisz jak ładnie trafiłeś. [emoji846]
Nic tylko się cieszyć.
david555
20-05-2020, 12:03
Sami widzę znawcy IT tutaj :) @crusiek (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=79646) @koesh (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=68301) @david555 (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=5652) i kto jeszcze z Was pracuje w IT i zna normy, praktykę na codzień.
...
Ty tak serio ???
Zaglądasz może czasem na portal niebezpiecznik.pl a można tam wyczytać całkiem ciekawe informacje ?
Dziś nawet średnio rozgarnięty hacker jest w stanie dokonać skutecznego ataku na w zasadzie każdą sieć firmową, szczególnie kiedy zabezpieczenia świecą gołym tyłkiem, że aż się chce tym młodziakom w nie przydzwonić.
Jeszczae dobrze kiedy to są hackerzy, bo nic nie zniszczą a jedynie ośmieszą admina sieci, ale crackerzy potrafią naprawdę namieszać, a ich intencje nigdy nie są szlachetne.
No, ale rób jak tam sobie chcesz.
cybulski
20-05-2020, 12:16
Ty tak serio ???
Zaglądasz może czasem na portal niebezpiecznik.pl a można tam wyczytać całkiem ciekawe informacje ?
Dziś nawet średnio rozgarnięty hacker jest w stanie dokonać skutecznego ataku na w zasadzie każdą sieć firmową, szczególnie kiedy zabezpieczenia świecą gołym tyłkiem, że aż się chce tym młodziakom w nie przydzwonić.
Jeszczae dobrze kiedy to są hackerzy, bo nic nie zniszczą a jedynie ośmieszą admina sieci, ale crackerzy potrafią naprawdę namieszać, a ich intencje nigdy nie są szlachetne.
No, ale rób jak tam sobie chcesz.
Pisałem o akutalizacji windows i desktopa jako końcówka dla użytkownika końcowego.
Nie należy mieszać do tego urządzeń sieciowych, serwerów, zapór, które są poza zasięgiem zwykłego zjadacza chleba.
Nawet windows (prosty ruter domowy też) sam w sobie ma wszystkie porty zewnętrzne zamknięte i jeśli nie ma dziur od środka lub nierozgarniętego użytkownika to nie jest taki łatwy do sforsowania. Mam wrażenie że trochę mieszasz groch z kapustą. Co innego czytać coś na niebezpieczniku a co innego pracować w tym od środka :)
david555
20-05-2020, 12:32
Pisałem o akutalizacji windows i desktopa jako końcówka dla użytkownika końcowego.
Nie należy mieszać do tego urządzeń sieciowych, serwerów, zapór, które są poza zasięgiem zwykłego zjadacza chleba.
Nawet windows (prosty ruter domowy też) sam w sobie ma wszystkie porty zewnętrzne zamknięte i jeśli nie ma dziur od środka lub nierozgarniętego użytkownika to nie jest taki łatwy do sforsowania. Mam wrażenie że trochę mieszasz groch z kapustą. Co innego czytać coś na niebezpieczniku a co innego pracować w tym od środka :)
Słuchaj, w domu prywatnie, to ja nie muszę nic zabezpieczać, bo komputer do serfowania w sieci ma w praktyce na nośniku jedynie goły system, a i tak przecież są aktywne firewalle w systemie i w routerze, zatem to nawet jest przerostem formy nad treścią, natomiast sieci firmowe absolutnie powinny być szczelne i zapewnić to może jedynie niegłupi i nieleniwy admin.
Praktyka pokazuje jednak zupełnie coś innego i forsowane są sieci rządowe, wojskowe, policyjne, a nawet trzyliterowych służb, a nie sądzisz chyba, że ktoś oszczędza na zabezpieczaniu tych struktur. ;-)
Najlepiej kiedy przyjmuje się z założenia, że żyjemy w niebezpiecznym świecie, zatem robimy wszystko co tylko w naszej mocy, aby podrostki nie penetrowały naszych zasobów.
Kropka.
serek1981
20-05-2020, 12:35
Ostatnie podejście, praktycznie jestem zdecydowany :) Coś byście zmienili jeszcze?
Płyta główna MSI B450 TOMAHAWK MAX
Procesor AMD Ryzen 5 3600, 3.6GHz, 32 MB, BOX (100-100000031BOX)
Pamięć Patriot Viper 4, DDR4, 16 GB,3200MHz, CL16 (PV416G320C6K)
Karta graficzna MSI Radeon RX 570 ARMOR OC 8GB GDDR5 (RX 570 ARMOR 8G OC)
Dysk SSD ADATA XPG Spectrix S40G 512 GB M.2 2280 PCI-E x4 Gen3 NVMe (AS40G-512GT-C)
Dysk Toshiba P300 2 TB 3.5" SATA III (HDWD120UZSVA)
Chłodzenie CPU SilentiumPC Fortis 3 HE1425 v2 (SPC130)
Zasilacz SilentiumPC Supremo L2 V2 550W (SPC139)
Obudowa SilentiumPC Signum SG1 Pure Black (SPC229)
Monitor iiyama G-Master Black Hawk G2530HSU-B1
Microsoft Windows 10 Home PL 64 bit OEM
cybulski
20-05-2020, 12:39
Mieszasz david555 groch z kapustą. Większość z was w domu nie potrzebuje aktualizacji windozy jeśli nie wkłada nowszych elementów. Większość problemów powstaje z tytułu aktualizacji a nie z powodu jej braku na Windows.
david555
20-05-2020, 12:44
...
...
A ten monitor, to do czego będzie wykorzystywany, do zabawy ? ;-)
serek1981
20-05-2020, 12:54
A ten monitor, to do czego będzie wykorzystywany, do zabawy ? ;-)
Dokładnie :) Fotograficzny już mam, a żeby go nie wypalać, to do użytku codziennego/filmów chciałem taki.
david555
20-05-2020, 13:41
Dokładnie :) Fotograficzny już mam, a żeby go nie wypalać, to do użytku codziennego/filmów chciałem taki.
No to jeżeli do zabawy, to kartę grafiki wybrałeś marną.
serek1981
20-05-2020, 13:46
Hmmm... Czytam te recenzje, opiniie... I wszędzie się o niej super wypowiadają. Nawet tu na początku wątku pisali że wystarczająca.
Co z nią jest nie tak?
david555
20-05-2020, 17:48
... Nawet tu na początku wątku pisali że wystarczająca.
Co z nią jest nie tak?
Wystarczająca do czego ??? :-)
Jeżeli myślisz o zabawie, to jest już przestarzała, może jakiś niedrogi RTX (?).
I znowu to samo, nie odpalił dziś plus 5 sygnałów. Odłaczyłem dyski przełożyłem systemowy . Odpalił windows ale dalej sygnały. Zamówiłem obudowę Silentium Aramis, chcę przełozyć na spokojnie. Ale może domówić jeszcze psu? Vero 600W starczy?
https://www.x-kom.pl/p/559353-zasilacz-do-komputera-silentiumpc-vero-l3-600w-80-plus-bronze.html Czy tutaj przewody będa bardziej gietkie(obecnie mam cx600 i są bardzo twarde).
Kuźwa chora akcja. Co jeszcze może być, procesor(5sygnałów) lub płyta, oznak spalenia brak,l zresztą byłby zapach. Zaraz zrobię test cpu gdyby był nie sprawny to by chyba dawał objawy jakieś podczas pracy, prawda?
Może być zasilacz, może być wadliwa pamięć...
Jaki masz model płyty?
Może być zasilacz, może być wadliwa pamięć...
Jaki masz model płyty?
https://www.gigabyte.com/Motherboard/B365-HD3-rev-10#kf
i3 9100f
vengeance lpx 4x4GB 2400MHz
zestaw złożony w grudniu..
Zasilacze vero 600 są L2 i L3, róznią się molexem jednym i EPS12V 24-pin - 1 szt. vs EPS12V 20+4 (24) pin - 1 szt. to jakas roznica?
Przez te kilka miesiecy zero problemów, dużo gram, no ze trzy razy wywaliło z gry.. Pisałem o mrugającym NECu, ostatnio namierzyłem gościa z identycznym problemem, kupiłem nowy kabel DP i mruganie zredukowało 99%(jedno mrugnięcie na dwa trzy dni).
39645
Teraz przeskanuje antywirem i pomysły się kończą.
Acha, cały czas nie działa klawiatura w formularzach systemowych.
Mieszasz david555 groch z kapustą. Większość z was w domu nie potrzebuje aktualizacji windozy jeśli nie wkłada nowszych elementów. Większość problemów powstaje z tytułu aktualizacji a nie z powodu jej braku na Windows.
Nie siej propagandy i nie wprowadzaj ludzi w błąd.
Ostatnie podejście, praktycznie jestem zdecydowany :) Coś byście zmienili jeszcze?
Płyta główna MSI B450 TOMAHAWK MAX
Pamięć Patriot Viper 4, DDR4, 16 GB,3200MHz, CL16 (PV416G320C6K)
Dysk SSD ADATA XPG Spectrix S40G 512 GB M.2 2280 PCI-E x4 Gen3 NVMe (AS40G-512GT-C)
Microsoft Windows 10 Home PL 64 bit OEM
Wszystko ok, płyta może być gigabyte aorus elite B450.
i3 9100f
vengeance lpx 4x4GB 2400MHz
zestaw złożony w grudniu..
Zasilacze vero 600 są L2 i L3, róznią się molexem jednym i EPS12V 24-pin - 1 szt. vs EPS12V 20+4 (24) pin - 1 szt. to jakas roznica?
Przez te kilka miesiecy zero problemów, dużo gram, no ze trzy razy wywaliło z gry.. Pisałem o mrugającym NECu, ostatnio namierzyłem gościa z identycznym problemem, kupiłem nowy kabel DP i mruganie zredukowało 99%(jedno mrugnięcie na dwa trzy dni).
39645
Acha, cały czas nie działa klawiatura w formularzach systemowych.
Nie powinno robić różnicy, zakładam, że procek jest prawidłowo osadzony na płycie i wszystkie uchwyty trzymają prawidłowo... rozsądnym wydaje się na pierwszy strzal zasilacz, zasilacz najczęściej pada i może powodować takie jazdy....potem GPU ze względu na "historie", ewentualnie komunikacja z pamięcią... bądź zwarcie na którymś USB... ale to może być wiele rzeczy, w takim wypadku robiłbym metodą wykluczania...Odłączenie niepotrzebnych urządzeń w tym usb i testowanie...jak masz inna klawiaturę i mysz to również i jedziesz od zera na minimalnej konfiguracji do ruszenia systemu... testujesz, dokładasz... Jak masz stara grafikę do testów to byłoby super...
Bios z tego co widzę w Twoim modelu nie przynosi istotnych zmian, chyba, że masz specyficzne moduły pamięci kingston... tu bym nie szukał rozwiązania...
Jak to nie zasilacz i nie GPU ani pamięć ani żadne z podłączonych urządzeń, to coś niedobrego być może dziać się z płytą główną...
Problem z klawiatura w systemie może być wtórny, po którymś nieplanowanym restarcie.
Robię test pamięci Windows Memory Diagnostic Tool, już dobre 40minut dopiero 43%. No problem found yet.
serek1981
20-05-2020, 21:17
Dzięki koesh :)
Wystarczająca do czego ??? :-)
Jeżeli myślisz o zabawie, to jest już przestarzała, może jakiś niedrogi RTX (?).
Do obróbki zdjęć w LR i PS. Nie gram w gry, więc nie pod tym kontem mi chodzi.
Rafał_Sz
21-05-2020, 10:21
Warto się tak męczyć i szukać po omacku? Dobry serwis ma sprzęt i sofy pozwalający na prostą i szybką diagnozę. Czasami wystarczy jakiś zimny lut, spuchnięty kondek i lawina kłopotów gotowa. Kiedyś wywalało mi bluescreena. Po dogłębnej analizie w serwisie kazało się, że winowajcą jest Sandisk Imagemate, a konkretnie jego firmware. No właśnie, ten czytnik ma swoje firmware i aktualizację która zlikwidowała problem.
Tylko skąd wziąć dobry serwis.
Zresztą nie uśmiecha mi się dawać obcym ludziom dostęp do moich plików.
Dziś lub jutro zreinstaluję windows pod nowym zasilaczem. Jak nie pomoże to płyta główna.
david555
21-05-2020, 11:10
...
Zresztą nie uśmiecha mi się dawać obcym ludziom dostęp do moich plików.
...
Nie musisz, serwis powinien również przyjąć sprzęt bez dysków.
Rafał_Sz
21-05-2020, 11:25
Tylko skąd wziąć dobry serwis.
Skoro ja na wsi mam dostęp do bardzo dobrego i uczciwego serwisu, to u Ciebie powinien tym bardziej się taki znaleźć. I tak jak napisał przedmówca - dyski są dla serwisu zbędne dla znalezienia babola. Chyba, że wszystko będzie z hardware cacy - wtedy wiadomo, że to dyski lub soft.
Panowie, mam zapytanie od kumpla o "składaka" za ok. 4k pln - sama buda. Ma być w 50% do grania, reszta edycja foto i video.
Ryzen'ka?
Kwestia grania to karta graficzna i generalnie polecałbym zrobić tak żeby kupić coś standardowego i za resztę kasy kupić grafe.
- płyta główna na B450 ( gigabyte aorus elite lub msi tomahawk max )
- procesor budżetowo Ryzen 3600, bardziej wydajnie ale bez szału 3700x
- pamięć 2x8GB jako minimum ale w niczym nie ograniczające, standard obecnie to 3200MHz CL16
- SSD na system i cały soft/gry coś z szybkich SSD M.2 NVMe o prędkościach odczytu ponad 2000 MB/s, koniecznie radiator z płyty albo z kompletu z dyskiem
- chłodzenie jeśli BOX za głośny i tu żeby nie szaleć SilentiumPC Fortis 3
- buda co tam ci się podoba, fajne ma SilentiumPC
- zasilacz 550-650W też od SilentiumPC spokojnie bierz
serek1981
22-05-2020, 07:59
Dupa blada... 2 produkty niedostępne...
Ram - Pamięć G.Skill Ripjaws V, DDR4, 16 GB,3200MHz, CL16 (F4-3200C16D-16GVKB) - też 2 x 8 GB, 3200 MHz i CL16
SSD - ADATA XPG SX8200 PRO 512 GB M.2 2280 PCI-E x4 Gen3 NVMe - też szybki i z dobrymi opinianimi
mogą takie być?
No więc, po reinstalu wygląda że wszystko ok.
Ale oczywiście wynikly kolejne problemy :angryman:
- buda co tam ci się podoba, fajne ma SilentiumPC
Obudowy jak za cenę są fajne, ALE, mogą być niekompatybilne z Gigabyte.
Ja nawet nie pomysłałem że mogli dać 3pin wiatraki, plus ten ich nano adapter nie podłaczalny do płyty. Olałem podświetlenie i podpiąłem bezposrednio do płyty, niestety rzecz której nie rozumiem, mój stary(stella hp 4pin) chodzi na 100% mocy, zmiany w Smartfan niczego nie dają..
Armis ar6q z dwoma wentylami(3pin), plus mój 4pin.
Smartfan pokazuje obroty CPU(zmienne czyli ok), tego mojego 4pin(100%) oraz jednego z obudowy(mimo że obydwa 3pin to widzi obroty tylko jednego - stałe 5xx obr/min).
Dupa blada... 2 produkty niedostępne...
Ram - Pamięć G.Skill Ripjaws V, DDR4, 16 GB,3200MHz, CL16 (F4-3200C16D-16GVKB) - też 2 x 8 GB, 3200 MHz i CL16
SSD - ADATA XPG SX8200 PRO 512 GB M.2 2280 PCI-E x4 Gen3 NVMe - też szybki i z dobrymi opinianimi
mogą takie być?
Mogą być, pamiętaj o radiatorze do SSD.
Obudowy jak za cenę są fajne, ALE, mogą być niekompatybilne z Gigabyte.
Ale z czym w gigabyte ?
Wiatraki wpinam w kable, regulacje mam na budzie ( włączenie, pół obrotów, pełne obroty ) ale i tak wyłączone, wystarcza wyciąganie ciepłego powietrza z budy przez gpu, cpu i odwrotnie zamontowany zasilacz żeby tez wyciągał, nawet w grach nie podnosi temperatury tak żeby włączać wiatraki przednie w budzie.
Jeśli cpu ma 65W i gpu tez w okolicach czegoś chłodnego jak 960, 1060, 1660 to jest chłodno.
Moja 1660s grzeje się wyraźnie, tj regularne 72°C Przód dałem na wysokości gpu żeby właśnie dostawał powietrze, myślałem ustawić ok 1000obr/min. Obudowa mimo że cała w siatkach to dużo cichsza od poprzedniej(może własnie dlatego, dzwiek sie nie kumuluje jak w poprzedniej budzie).
W budzie z zasilaczem na dole daję go odwrotnie i wyciąga mi powietrze spod gpu, zasilaczowi nie przeszkadza, a jest fajna cyrkulacja.
1660 super to goniona karta i musi się grzać, chłodne są wersje zwykłe bez super, bez ti.
sokolnik
22-05-2020, 16:24
Moja 1660s grzeje się wyraźnie, tj regularne 72°C Przód dałem na wysokości gpu żeby właśnie dostawał powietrze, myślałem ustawić ok 1000obr/min. Obudowa mimo że cała w siatkach to dużo cichsza od poprzedniej(może własnie dlatego, dzwiek sie nie kumuluje jak w poprzedniej budzie).
72 to oznacza że się grzeje?
Moja 1070Ti tyle osiąga jeśli zdejmę FRONT obudowy :) generalnie jak gram wiatraki w budzie ustawiam na max :)
raz przestawiłem 1 opcję w GPU, włączyłem grę... taka cisza ... wiatraki ledwo 40% a temp GPU 82 :D
72 to oznacza że się grzeje?
No dla mnie, że słyszę i odczuwam pod biurkiem, a nie że się przechwalam. Wiem że są większe piece :-)
Moja obecna konfiguracja:
Ryzen 2600 + Fera 3 v2
Gigabyte GA-AX370 Gaming K3
2 x 8GB G.Skill TridentZ 3000Mhz
XFX Radeon RX580 8GB
S970 EVO + MX500 +S850 EVO
bequiet pure power 10 700W
Na takiej konfiguracji Lightroom działa jak padaka, zdjęcie 24mpx, a on się zacina przy ruszaniu suwakami, czasem nawet kursor przestaje się poruszać, do tego potrafi na środku zdjęcia wywalić prostokąt z artefaktami (tak jakby skrzaczyło zdjęcie, bo kursor w tym miejscu wygląda normalnie i inne okna też).
Wydawało mi się, że to wystarczający sprzęt do takiej pracy, ale chyba jednak nie za bardzo. Mam jeszcze dwie takie same kości ram, ale niestety po ich kupnie i zamontowaniu okazało się, że płyta główna, którą kupiłem na BF ma pieprznięte któreś z dwóch kolejnych wejść i przy zainstalowaniu w nich kości dostaję blue screen co kilkanaście minut, a czasem nawet windows się nie zdąży zalogować.
Z powodów powyższych planuję wypieprzyć płytę główną i radeona (nigdy więcej radeonów) i zastąpić jakąś błytą B450 + marzy mi się RTX 2060 Super od MSI (wersja Gaming X 8GB), ale czy to nie będą pieniądze wywalone w błoto? Wymiana płyty na pewno nie, bo przynajmniej kości pamięci nie będą leżały w szufladzie, ale czy grafika to nie przerost formy nad treścią? Grafika musi obsłużyć dwa monitory - 27" Benq SW270C i iiyamę 24" 144hz na której gram czasem w jakieś rajdówki, wiedźminy czy strzelanki.
Co o tym myślicie? Jest sens inwestować? Będzie to się opłacało? O chłodzenie raczej nie muszę się martwić - bequiet pure base 600 i 7 wiatraków robią dobry przepływ :P
david555
22-05-2020, 18:57
https://helpx.adobe.com/pl/lightroom-classic/kb/lightroom-gpu-faq.html
Moim zdaniem warto, pełna akceleracja daje zupełnie inny komfort pracy.
Moja obecna konfiguracja:
Ryzen 2600 + Fera 3 v2
Gigabyte GA-AX370 Gaming K3
2 x 8GB G.Skill TridentZ 3000Mhz
XFX Radeon RX580 8GB
S970 EVO + MX500 +S850 EVO
bequiet pure power 10 700W
Na takiej konfiguracji Lightroom działa jak padaka, zdjęcie 24mpx, a on się zacina przy ruszaniu suwakami, czasem nawet kursor przestaje się poruszać, do tego potrafi na środku zdjęcia wywalić prostokąt z artefaktami (tak jakby skrzaczyło zdjęcie, bo kursor w tym miejscu wygląda normalnie i inne okna też).
Wydawało mi się, że to wystarczający sprzęt do takiej pracy, ale chyba jednak nie za bardzo. Mam jeszcze dwie takie same kości ram, ale niestety po ich kupnie i zamontowaniu okazało się, że płyta główna, którą kupiłem na BF ma pieprznięte któreś z dwóch kolejnych wejść i przy zainstalowaniu w nich kości dostaję blue screen co kilkanaście minut, a czasem nawet windows się nie zdąży zalogować.
Z powodów powyższych planuję wypieprzyć płytę główną i radeona (nigdy więcej radeonów) i zastąpić jakąś błytą B450 + marzy mi się RTX 2060 Super od MSI (wersja Gaming X 8GB), ale czy to nie będą pieniądze wywalone w błoto? Wymiana płyty na pewno nie, bo przynajmniej kości pamięci nie będą leżały w szufladzie, ale czy grafika to nie przerost formy nad treścią? Grafika musi obsłużyć dwa monitory - 27" Benq SW270C i iiyamę 24" 144hz na której gram czasem w jakieś rajdówki, wiedźminy czy strzelanki.
Co o tym myślicie? Jest sens inwestować? Będzie to się opłacało? O chłodzenie raczej nie muszę się martwić - bequiet pure base 600 i 7 wiatraków robią dobry przepływ :P
Masz podobny zestaw jak ja i u mnie paczka raw tysiąc zdjęć z D850 normalnie działa, potrafi przytkać Lr po ciągłej pracy i obrobieniu połowy ( wina pudełkowej wersji ), więc wystarczy wyłączyć/włączyć i zapieprza ładnie.
Zmiana płyty nic nie da, zwiększenie ram nic nie da, zmiana z radeona na nvidie nic nie da, szkoda kasy.
Jak postawisz windows od nowa, zrobisz mu pełną aktualizacje to stawiam flaszkę jeśli nie będzie powrotu do normalności.
Masz podobny zestaw jak ja i u mnie paczka raw tysiąc zdjęć z D850 normalnie działa, potrafi przytkać Lr po ciągłej pracy i obrobieniu połowy ( wina pudełkowej wersji ), więc wystarczy wyłączyć/włączyć i zapieprza ładnie.
Zmiana płyty nic nie da, zwiększenie ram nic nie da, zmiana z radeona na nvidie nic nie da, szkoda kasy.
Jak postawisz windows od nowa, zrobisz mu pełną aktualizacje to stawiam flaszkę jeśli nie będzie powrotu do normalności.
Windows postawiony od zera jakieś dwa/trzy miesiące temu, aktualizacje na bieżąco wpadają, poza phpstorm, lightroomem i photoshopem to chyba tylko dirt jest zainstalowany, dodatkowo system stoi na 970 EVO, więc ma jak w pączek miodzie.
Zdjęć załadowanych może 300-400, obrabiam tylko pojedyńcze sztuki (to jedynie hobby) no i taki gips się dzieje :/ Ten radeon i tak pójdzie do wywalenia, bo przy ruszaniu suwakami wydaje z siebie odgłosy jak niegdyś odczyt dyskietki, więc jest to niezwykle irytujące przy ogólnej bezszelestnej pracy całego zestawu - no chyba, że ktoś mi powie, że jego geforce też tak chrobocze :P
Borat1979
22-05-2020, 19:22
U mnie kiedyś coś piszczało z płyty głównej jak ruszałem kursorem myszki :)
Windows postawiony od zera jakieś dwa/trzy miesiące temu, aktualizacje na bieżąco wpadają, poza phpstorm, lightroomem i photoshopem to chyba tylko dirt jest zainstalowany, dodatkowo system stoi na 970 EVO, więc ma jak w pączek miodzie.
Zdjęć załadowanych może 300-400, obrabiam tylko pojedyńcze sztuki (to jedynie hobby) no i taki gips się dzieje :/ Ten radeon i tak pójdzie do wywalenia, bo przy ruszaniu suwakami wydaje z siebie odgłosy jak niegdyś odczyt dyskietki, więc jest to niezwykle irytujące przy ogólnej bezszelestnej pracy całego zestawu - no chyba, że ktoś mi powie, że jego geforce też tak chrobocze :P
Cóż wyraźnie coś jest nie tak bo ja takich sytaucaji na core i5 (starym) nie miałem
... Lightroom działa jak padaka, zdjęcie 24mpx, a on się zacina przy ruszaniu suwakami, czasem nawet kursor przestaje się poruszać ...
Mam podobnie. Zmieniłem AMD FX-8350 na Ryzena 5 3600X i w LR6 BOX widać przyspieszenie ale niewielkie. W tym moim nowym zestawie zostawiłem sobie tylko grafikę Radeona R7 250X.
... marzy mi się RTX 2060 Super od MSI (wersja Gaming X 8GB)Właśnie dziś zamówiłem sobie podobną kartę a dokładnie Gigabyte RTX 2600 6GB i w przyszłym tygodniu będę wiedział czy to coś poprawiło.
Jak postawisz windows od nowa, zrobisz mu pełną aktualizacje to stawiam flaszkę jeśli nie będzie powrotu do normalności.Czytałem takie teksty od Ciebie już wielokrotnie i nawet trochę żeśmy się posprzeczali. Ostatecznie zmieniłem prawie całego kompa, (bez karty grafiki) i Windowsa 8.1 na 10 którego zaktualizowałem na 200% i niewiele to dało. Wiem już że kwestia Win10 i aktualizacji niewiele daje a w przyszłym tygodniu jak karta do mnie dotrze nastąpi ostateczna weryfikacja Twojej wiedzy. :-P
david555
22-05-2020, 20:54
Zbyszek
LR jest jednym z bardziej kapryśnych edytorów wsadowych, dlatego potrzebuje i dobrej konfiguracji sprzętowej i przeniesienia cache na najszybszy odrębny dostępny nośnik.
W praktyce, niczego więcej mu nie trzeba. :-)
U mnie z wyłączonym gpu czy z włączonym nie ma wielkich zmian, testowałem.
Tak jak napisałem wcześniej nic nie zamula, a zestaw podobny jak ten w/w.
Tak jak napisał david555 trzeba pamiętac żeby Lr miał wszystko na szybkim SSD, unikać pracy na HDD bo to zamula ale też nie ma wpływu na suwaki i zamulanie przy tym.
Lr to nie jest narzędzie, które radzi sobie z mocą obliczeniową gpu na tyle żeby o tym wspominać, najnowsze wersje poprawiono, kilka dni temu pisano że Lr dostanie kopa po aktualizacji od gpu, zobaczymy.
Wyłączałeś obsługę gpu w Lr ?
david555
22-05-2020, 21:41
koesh
Po włączeniu pełnej akceleracji, różnice powinny być odczuwalne nawet na interface programu.
Mam nadzieję, że to co teraz piszę jest dla wszystkich oczywiste, ale LR uruchamiać trzeba z najszybszym dostępnym GPU (domyślnie uruchamia się na GPU zintegrowanym z procesorem).
Trzeba o tym pamiętać przy uruchamianiu niektórych edytorów, między innymi C1 i DxO Lab.
Wyłączałeś obsługę gpu w Lr ?
Zrobiłem właśnie porównanie i przy włączonym gpu tak jak pisałem co chwilę sypie na środku zdjęcia prostokątne obszary z poszatkowanym obrazem i to zostaje nawet po przełączeniu do biblioteki, więc ewidentnie gpu ma problem z obliczeniami. Po wyłączeniu obsługi gpu lightroom zaczął działać odrobinę, jednak zauważalnie wolniej, szczególnie widoczne jest to przy podglądzie presetów po najechaniu po kolei na każdy, ale za to problemu z szatkowanym obrazem nie ma, wszystko się renderuje idealnie, tylko po prostu z lekkim lagiem.
Zbyszek
LR jest jednym z bardziej kapryśnych edytorów wsadowych, dlatego potrzebuje i dobrej konfiguracji sprzętowej i przeniesienia cache na najszybszy odrębny dostępny nośnik.
W praktyce, niczego więcej mu nie trzeba. :-)Mam Ryzena 5 3600X który ma jedną z największych wydajności jednowątkowych z wszystkich Ryzenów. Tylko jeden miał większą, chyba 3800X.
Mam dwa dyski Corsair Force MP510 NVMe jeden na katalog a drugi na RAW-y. System stoi na jeszcze innym dysku SSD Plextor z NVMe. Do tego 16G RAM-u.
Różnica względem poprzedniej konfiguracji (FX-8350 i dyski SSD na SATA) jest widoczna ale nie jest adekwatna do faktycznej różnicy w wydajności i nadal przymula.
Wydaje się że ma to czego mu potrzeba. Ale coś mu jeszcze brakuje....
U mnie z wyłączonym gpu czy z włączonym nie ma wielkich zmian, testowałem.
Tak jak napisałem wcześniej nic nie zamula, a zestaw podobny jak ten w/w.No a u mnie jest inaczej, niestety. :neutral:
Tak jak napisał david555 trzeba pamiętac żeby Lr miał wszystko na szybkim SSD, unikać pracy na HDD bo to zamula ale też nie ma wpływu na suwaki i zamulanie przy tym.Jak napisałem wyżej 2 x Corsair Force MP510 NVMe jeden na katalog a drugi na RAW-y. System stoi na jeszcze innym dysku NVMe. Wcześniej miałem też dwa dyski SSD ale SATA.
Lr to nie jest narzędzie, które radzi sobie z mocą obliczeniową gpu na tyle żeby o tym wspominać, najnowsze wersje poprawiono, kilka dni temu pisano że Lr dostanie kopa po aktualizacji od gpu, zobaczymy.No właśnie to chyba nie jest tak całkiem. Od czasu jak zmieniłem kompa szukam różnych informacji i wszystko wskazuje na to że w przypadku AMD to co napisałeś jest prawdą ale CUDA jednak robią różnicę. Przekonam się w przyszłym tygodniu.
Wyłączałeś obsługę gpu w Lr ?Porównywałem włączoną i wyłączoną akceleracją i przy mojej obecnej grafice Radeon R7 250X nieco lepiej jest z włączoną akceleracją.
Po włączeniu pełnej akceleracji, różnice powinny być odczuwalne nawet na interface programu.Akceleracja w LR6 którą się włącza w ustawieniach jest wykorzystywana do obliczeń obrazu. Interface to całkiem inna bajka i ja nie zauważam różnicy.
Mam nadzieję, że to co teraz piszę jest dla wszystkich oczywiste, ale LR uruchamiać trzeba z najszybszym dostępnym GPU (domyślnie uruchamia się na GPU zintegrowanym z procesorem).
Trzeba o tym pamiętać przy uruchamianiu niektórych edytorów, między innymi C1 i DxO Lab.Ja mam tylko jedno GPU więc nie mam tego problemu.
Zrobiłem właśnie porównanie i przy włączonym gpu tak jak pisałem co chwilę sypie na środku zdjęcia prostokątne obszary z poszatkowanym obrazem i to zostaje nawet po przełączeniu do biblioteki, więc ewidentnie gpu ma problem z obliczeniami. Po wyłączeniu obsługi gpu lightroom zaczął działać odrobinę, jednak zauważalnie wolniej, szczególnie widoczne jest to przy podglądzie presetów po najechaniu po kolei na każdy, ale za to problemu z szatkowanym obrazem nie ma, wszystko się renderuje idealnie, tylko po prostu z lekkim lagiem.
Co do szybkości mam podobnie jak u Ciebie. Odnośnie szatkowania obrazu miałem podobnie ale zaktualizowałem sterowniki i jest OK.
david555
22-05-2020, 22:50
...
Akceleracja w LR6 którą się włącza w ustawieniach jest wykorzystywana do obliczeń obrazu. Interface to całkiem inna bajka i ja nie zauważam różnicy.
...
Ale jak zaznaczasz w ustawieniach LR (daj zrzut) ?
https://helpx.adobe.com/content/dam/help/en/lightroom-classic/kb/lightroom-gpu-faq/jcr_content/main-pars/image_1795874829/gpu_info_v1.png
Co zaznaczasz ?
Ale jak zaznaczasz w ustawieniach LR (daj zrzut) ?
W LR6 z jednym GPU niewiele da się zaznaczyć.
39727
david555
22-05-2020, 23:49
W LR6 z jednym GPU niewiele da się zaznaczyć.
Fakt, w LR 6 jest jeszcze bryndza.
Bo LR pudełkowe i wczesne chmurowe uwielbiają wysokie zegary, a nie rdzenie, czy wątki. Adobe dopiero niedawno zmieniło podejście do tematu wydajności.
Borat1979
24-05-2020, 16:55
Ja tam nie widzę żadnej różnicy w najnowszej wersji. Podobnie ze wsparciem GPU działa identycznie z włączonym i wyłączonym.
david555
24-05-2020, 17:57
Jeden widzi, drugi nie widzi, czyli społeczna norma. :D
Dobra płyta do budżetowego zestawu https://proline.pl/gigabyte-b450m-ds3h-am4-p1272638 249zł z kodem C97316C09A13405
Borat1979
24-05-2020, 22:34
Jeden widzi, drugi nie widzi, czyli społeczna norma. :DO ile w Photoshopie wyłączenie GPU wpływa nawet na działanie samego interfejsu bo przestaje działać np. płynne powiększanie i przesuwanie obrazu to w LR nie dzieje się kompletnie nic.
david555
24-05-2020, 22:46
O ile w Photoshopie wyłączenie GPU wpływa nawet na działanie samego interfejsu bo przestaje działać np. płynne powiększanie i przesuwanie obrazu to w LR nie dzieje się kompletnie nic.
A o którym konkretnie GPU, i której wersji LR mówisz ?
Borat1979
24-05-2020, 23:41
A o którym konkretnie GPU, i której wersji LR mówisz ?O Radonie Pro i najnowszej wersji LR jak jest dostępna w subskrypcji.
david555
25-05-2020, 01:44
O Radonie Pro i najnowszej wersji LR jak jest dostępna w subskrypcji.
Nie wiem jak jest z Radeonami, bo nie stosuję, ale na nVidii serii GTX i RTX, ja osobiście odczuwam różnice.
Patrzycie czasem na temperatury i zegary? Bo ja raz na jakiś czas lubię sobie sprawdzić i mam jakiś dziwny odczyt. Tak się zastanawiam, czy to może jakiś Ryzen selekt ;) Rdzeń #3 idzie wysoko, bo na 5MHz, to błąd? Export w LR 190 RAWów do JPG.
39764
Bo LR pudełkowe i wczesne chmurowe uwielbiają wysokie zegary, a nie rdzenie, czy wątki. Adobe dopiero niedawno zmieniło podejście do tematu wydajności.
No niby tak ale LR w wersji 6.14 był wydany w grudniu 2017r. a procesory stają się coraz szybsze. Niestety rośnie też rozdzielczość aparatów i monitorów.
sokolnik
25-05-2020, 18:41
Patrzycie czasem na temperatury i zegary? Bo ja raz na jakiś czas lubię sobie sprawdzić i mam jakiś dziwny odczyt. Tak się zastanawiam, czy to może jakiś Ryzen selekt ;) Rdzeń #3 idzie wysoko, bo na 5MHz, to błąd? Export w LR 190 RAWów do JPG.
39764
zainstaluj HWinfo :)
używam tylko jego jako najbardziej wiarygodnego... ale i on pokazuje cuda na 3900x :D
sokolnik Problem w tym, że mi te 5GHz cieszy i czekam, kiedy znowu ujrzę to na tablicy. Kto wie, może i do 6GHz wskoczy przy exporcie z LR, jak będą jeszcze lepsze zdjęcia ;)
sokolnik
26-05-2020, 17:19
sokolnik Problem w tym, że mi te 5GHz cieszy i czekam, kiedy znowu ujrzę to na tablicy. Kto wie, może i do 6GHz wskoczy przy exporcie z LR, jak będą jeszcze lepsze zdjęcia ;)
a no to jak cieszy to spoko :D
https://www.youtube.com/watch?v=UZWUOldsxXQ
Podobno nie ma głupich pytań, spróbuję...
Mam tego ryzena 5 3600, MSI B450 Tomahawk Max i męczy mnie jedna rzecz. Procek prawie non stop chodzi na pełnej częstotliwości. One tak mają? Nie zwalnia sobie do 800 MHz jak to zwykły intele robić?
Zwalniają i usypiają rdzenie. Zainstaluj ryżem master i obserwuj
Cześć
Jakiś czas temu szukałem tutaj podpowiedzi na temat składanego zestawu. Przez prawie 2 tygodni wszystko szło w kierunku x-kom, niestety zawiodłem się bardzo na tej firmie. Przez prawie 10 lat robiłem tylko u nich zakupy wszelkiego sprzętu komputerowego, ale obecnie nie ogarnęli tematu z aktualizacją własnych stanów magazynowych. Moje zamówienie było kilka razy modyfikowane, bo okazywało się, że coś co miałem w zestawieniu i było potwierdzone dzień wcześniej przez jednego konsultanta, kilka dni później drugi pracownik twierdził, że tego nie mają już od tygodnia. Zmęczony tymi "przepychankami" a także brakiem uzyskania nawet najmniejszego rabatu (choćby kurier za darmo), zdecydowałem się na zakupy w proline.pl. Uzyskałem od p.Bartosza Sochańskiego satysfakcjonującą wycenę za cały zestaw, wraz z montażem i kilkugodzinnym testowaniem "w stresie". Ostatecznie stanęło na takich podzespołach:
- płyta główna: MSI MPG X570 GAMING EDGE WI-FI
- procesor: AMD Ryzen 7 3800X + chłodzenie wodne SilentiumPC Navis EVO ARGB 240 AIO
- pamięć RAM: GoodRam IRDM PRO 2x16GB DDR4 3600MHz
- dyski SSD: Samsung SSD m.2 970 EVO Plus 1TB + Crucial SSD MX500 2TB
- karta grafiki: MSI GeForce GTX 1660 SUPER Gaming X
- zasilacz: Seasonic FOCUS GX-650 80Plus Gold 650W
- obudowa: SilentiumPC Armis AR6X EVO TG ARGB
- zewnętrzny napęd optyczny: LiteOn eBAU108-L11 USB Slim
- system: Win10 Home x64
Za pierwszym razie firma GLS pokpiła sprawę w 200%, ponieważ w czasie transportu rzucili moimi przesyłkami i zarówno komputer jak i osobno zapakowany ups były uszkodzone. Obudowa na skutek upadku wygięła się, co spowodowało wygięcie się również płyty głównej i wypięcie z niej karty graficznej. Tak wyglądał PCI-E w czasie moich oględzin
39813
a tak ups
39814
Zestaw wrócił w całości do Proline. W ciągu 2 dni wymienili uszkodzone podzespoły i testowali całego kompa przez całą noc. Kolejna przesyłka było dodatkowo zabezpieczona, oklejona, a sama karta graficzna wypięta i spakowana w osobny kartonik.
Tym razem wszystko przyjechało "całe i zdrowe". A teraz do rzeczy. Moje pierwsze testy porównawcze względem mojego 9 letniego laptopa Dell XPS, wykazały, że nawet na RAMie który w trybie auto ustawił się na 2133MHz jest przepaść jeśli chodzi o czasu obróbki zdjęć. Ta sama paczka 50 NEF (2,79GB) wywołuje się na laptopie Dell prawie 18 minut, a na nowym kompie 5 min 30 sek. Po ustawieniu RAMu na 3600MHz czas skrócił się do 4 min i 50 sek. I to są dla mnie wymierne korzyści ze zmiany sprzętu. Wszystko pracuje płynnie bez przycinania i większego oczekiwania na efekty.
No a skoro jest to forum fotograficzne, to nie mogę się powstrzymać przed prezentacją możliwości wizualnych mojego sprzętu. Wiem, że o gustach się nie dyskutuje i komuś może się to podobać a innym nie. Osobiście korzystam ze stałego podświetlenia czerwonego lub niebieskiego, ale na czas sesji aktywny był program led "tęcza" z płynnie powolnym przejściem przez całą paletę. Zdjęcia wykonane D850 + S50.
39815
39816
39817
pozdrawiam
Pytasz o ten uszkodzony (złamany)?
To dodatkowy ups który dokupiłem, abym miał podtrzymanie na jakieś 5-10 min na wypadek nagłego zaniku zasilania 230~
cybulski
27-05-2020, 15:09
Przy pecetach za trochę kPLN warto mieć ups, który ma minimum regulację napięcia, niewiele drożej a lepiej. Dodatkowo faza powinna być na lewej dziurce w gniazdku jesli bolec na górze. Niby nic a ma znaczenie. Czasem może się przypadkowo okazać , żę gniazdo do którego podłączamy nasz drogi sprzęt ma odrwotnie a tani ups tego nie zasygnalizuje. NO dobre listwy przepięciowe a jesli sprzętu więcej w domu to warto mieć przepięciowe zabezpiecznie b+c np EATONA w skrzynce z bezpiecznikami.
Taki? https://www.ceneo.pl/23554337
Przy pecetach za trochę kPLN warto mieć ups, który ma minimum regulację napięcia, niewiele drożej a lepiej. Dodatkowo faza powinna być na lewej dziurce w gniazdku jesli bolec na górze. Niby nic a ma znaczenie. Czasem może się przypadkowo okazać , żę gniazdo do którego podłączamy nasz drogi sprzęt ma odrwotnie a tani ups tego nie zasygnalizuje. NO dobre listwy przepięciowe a jesli sprzętu więcej w domu to warto mieć przepięciowe zabezpiecznie b+c np EATONA w skrzynce z bezpiecznikami.
Nie znam się za bardzo, jaka to dobra listwa przepięciowa? Niestety mam starą instalację...
cybulski
27-05-2020, 16:02
Listwa minimum musi przyjąć na siebie impuls i zrobić to szybko szybko. https://www.komputronik.pl/informacje/jaka-listwa-antyprzepieciowa-jaka-listwa-zasilajaca/
Zdajesz sobie sprawę że nie ma żadnej normy dla fazy z lewej strony i są to tylko legendy starych elektryków, a to dlatego że wszystkie urządzenia elektryczne w EU jakie są od wielu lat na rynku nie wymagają tego i nie jest to nigdzie unormowane ani nawet co moze zaskakuje nie jest to tez żadna dobra praktyka ?
Dbamy o to żeby nie narobić cyrku zamiany zera z uziemieniem i co najważniejsze w starych instalacjach nie mieć tego spięte !!
To że UPS sygnalizuje to fanaberia producenta żeby uzmysłowić klientowi ze wydał kasę na tak ważną rzecz :)
Unikajcie listw przepięciowych, a tym bardziej takich z marketu bo albo nic nie dają albo mogą być niebezpieczne, a to dlatego że poprawna instalacja elektryczna nie może być zakłócana jakimś pierdołkiem za kilka dyszek w przedłużce.
Jeśli ktoś ma starą instalacje i wie że jest problem z nią to lepiej wziąć kogoś na zrobienie pomiarów bo jakby na to nie patrzeć to igranie z własnym życiem, pożar czy uszkodzenia sprzętu lub porażenia domowników.
Jeśli jednak uważamy że stara instalacja ale wszystko jest ok to nie pakować żadnych przedłużek pseudo przepięciowych tylko zlecić wymianę zabezpieczeń na cały dobry komplet plus roznicowopradowy i ewentualnie ochronnik przeciwprzepięciowy, to nie jest takie drogie ani robocizna też nie jest duża.
UPS za 200zł ? nie kupowałbym takiego szmelcu.
Listwa minimum musi przyjąć na siebie impuls i zrobić to szybko szybko. https://www.komputronik.pl/informacje/jaka-listwa-antyprzepieciowa-jaka-listwa-zasilajaca/
Marketingowe bzdury.
Borat1979
27-05-2020, 18:01
Ponad 99% tego tych listw antyprzepięciowych to najzwyklejszy przedłużasz z wyłącznikiem i bezpiecznikiem topikowym. Takie to super zabezpieczenie "przyjmujące impulsy bardzo szybko". :grin: Żeby znaleźć taką, która ma coś więcej niż zwykł bezpiecznik to się trzeba mocno natrudzić.
cybulski
27-05-2020, 18:12
Ponad 99% tego tych listw antyprzepięciowych to najzwyklejszy przedłużasz z wyłącznikiem i bezpiecznikiem topikowym. Takie to super zabezpieczenie "przyjmujące impulsy bardzo szybko". :grin: Żeby znaleźć taką, która ma coś więcej niż zwykł bezpiecznik to się trzeba mocno natrudzić.
No nie wiem czy natrudzić. Pierwsza z brzegu https://www.x-kom.pl/p/555196-listwa-zasilajaca-apc-essential-surgearrest-6-gniazd-2x-usb-24a-2m.html
Unikajcie listw przepięciowych, a tym bardziej takich z marketu bo albo nic nie dają albo mogą być niebezpieczne, a to dlatego że poprawna instalacja elektryczna nie może być zakłócana jakimś pierdołkiem za kilka dyszek w przedłużce.
Co masz na myśli pisząc: "pierdołkiem za kilka dyszek w przedłużce"? :shock:
I w jaki sposób miałby on zakłócać poprawną instalację elektryczną? :?:
Borat1979
27-05-2020, 18:18
No nie wiem czy natrudzić. Pierwsza z brzegu https://www.x-kom.pl/p/555196-listwa-zasilajaca-apc-essential-surgearrest-6-gniazd-2x-usb-24a-2m.html
A w czym niby ta listwa odbiega od pozostałych jeżeli chodzi o zabezpieczenia? Przecież to przedłużacz z bezpiecznikiem jak cała reszta.
cybulski
27-05-2020, 18:56
Nie wiem koesh skąd twoja wiedza. https://youtu.be/sB2v0z9d6iI
Po pierwsze jeśli jest możliwość to najlepiej wstawić zabezpieczenie przepięciowe B+C np. EATON od razu w skrzycne z bezpiecznikami. Tanie listwy i upsy mają zaletę bo są tanie. Czy coś więcej? Jest to jakieś urządzenie które pierwsze padnie tzn przyjmie na siebie impuls a nie komp. A jeśli przepuści to padnie i to co za tym. Ciężko coś więcej dobrego o tym powiedzieć.
A w czym niby ta listwa odbiega od pozostałych jeżeli chodzi o zabezpieczenia? Przecież to przedłużacz z bezpiecznikiem jak cała reszta.
Jeśli czytasz specke i nic Ci to nie mówi i nie wiesz jakie muszą być parametry do spełnienia to może zajmij się czym innym :) musi być np min. warystor w środku.
UPS najlepiej jak jest tzw online. Czasem nazywają je RT real time.
Zabezpieczenia przepięciowe są skuteczne jeśli są na "fazie" (tak się uważa i ciężko mi z tym dyskutować bo ktoś to wymyślił nie bez powodu, możliwe że drogie urządzenia mają na N rowniez), drogie upsy muszą mieć fazę po właściwej stronie. Tanie urządzenia jako że są tanie to wiadomo...
To tak jak ze wszystkim, są tanie badziewia i drogie profesjonalne urządzenia które spełniają normy i dają zabezpieczenia.
Czyli jak ktoś zrobił filmik na yt to twoim zdaniem świętość ? :)
Jeszcze raz napiszę, nie ma żadnych przyjętych w EU norma dla pozycji fazy w gniazdku, co ciekawe większość gniazdek na rynku, które mają więcej niż jedno gniazdo i są w odbiciu lustrzanym nie mają krzyżowego połączenia tylko równoległe czyli zawsze połowa gniazd jest według twojej teorii błędna mimo że mają wszystkie normy EU :)
Zabezpieczenia przepięciowe są skuteczne jeśli są na "fazie" (tak się uważa i ciężko mi z tym dyskutować bo ktoś to wymyślił nie bez powodu, możliwe że drogie urządzenia mają na N rowniez), drogie upsy muszą mieć fazę po właściwej stronie. Tanie urządzenia jako że są tanie to wiadomo...
Instalujesz ochronnik przepięciowy w skrzynce koło licznika na całą instalacje i to chroni, a nie przedłużacz z bezpiecznikiem i to obojętne czy za 20zł czy 200zł.
UPS powinien rozpoznać fazę i nie zawracać dupy na lewo informacją czy tak czy siak, a jak tak robi to znaczy że marketingowy badziew.
Nie ma norm dotyczących położenia fazy w gniazdku na terenie EU ( niemcy to mieli ale znikło z czasem ).
Co masz na myśli pisząc: "pierdołkiem za kilka dyszek w przedłużce"? :shock:
I w jaki sposób miałby on zakłócać poprawną instalację elektryczną? :?:
"zakłócać" troszkę źle to sformułowałem, raczej może przeszkadzać i szkodzić bo bezpiecznik w takim szmelcu często nie zadziała albo narozrabia.
Borat1979
27-05-2020, 20:13
Jeśli czytasz specke i nic Ci to nie mówi i nie wiesz jakie muszą być parametry do spełnienia to może zajmij się czym innym :) musi być np min. warystor w środku.Warystor to też rodzaj bezpiecznika tyle, że nie trzeba go wymieniać. Płacenie dwie stówy za przedłużacz bo ma warystor za 2 złote jest śmiechu warte.
cybulski
27-05-2020, 20:21
Koesh rozbierz np. zasilacz komputera i zastanów się na jakim kablu jest bezpiecznik i wyłącznik i gdzie powinien być ten prąd :) oczywiście może być odwrotnie ale czasem szkoda np. Zasilacza czy plyty głównej. Zasady w okablowaniu zasilania przy tak drogim sprzęcie warto stosować aby. Potem nie zadawac pytań typu "cis mi się dzieje w kompie bez powodu". Powód często jest i warto mieć to uporządkowane w "domowej serwerowni", tak się to robi w instalacjach i gdy są jakieś dziwne problemy, zakłócenia to pytanie czy mamy zabezpieczenia na fazie a nie przypadkiem na zerze.
Wymyślasz sobie jakieś teorie, które w praktyce nie mają przełożenia, serio odpuść.
Jak masz problem w instalacji to akurat najmniejszym zmartwieniem powinno byc dla ciebie, z której strony masz fazę w gniazdku.
Instalacji domowej nie naprawisz szmelcem z bezpiecznikiem ani fazą po lewej stronie !
cybulski
27-05-2020, 20:40
Wymyślasz sobie jakieś teorie, które w praktyce nie mają przełożenia, serio odpuść.
Jak masz problem w instalacji to akurat najmniejszym zmartwieniem powinno byc dla ciebie, z której strony masz fazę w gniazdku.
Instalacji domowej nie naprawisz szmelcem z bezpiecznikiem ani fazą po lewej stronie !
To Ty wymyślasz swoje teorie. Podręczniki dla eketrykow mówią o pewnych prawidłowych zasadach, tak samo jak są zasady w okablowaniu sieci komputerowej i zalecanej kolejności kolorów kabli w Rj45. To jest po to aby ułatwiać i świadczy to o pewnym profesjonalizmie. Spytaj dowolnego elektryka jak łączy L i N, większość Ci powie ze L ma być tak jak pisze. Czasem może spotkasz partacza który robi jak mu popadnie.
Zasilacz kompa ma wyłącznik i bezpiecznik na fazie pod warunkiem że faza jest w gniazdku prawidłowa.
"zakłócać" troszkę źle to sformułowałem, raczej może przeszkadzać i szkodzić bo bezpiecznik w takim szmelcu często nie zadziała albo narozrabia.
Ale nie odpowiedziałeś co to według Ciebie jest ten "pierdołek".
Warystor to też rodzaj bezpiecznika tyle, że nie trzeba go wymieniać. Płacenie dwie stówy za przedłużacz bo ma warystor za 2 złote jest śmiechu warte.Jak warystor zadziała to raczej trzeba go wymienić. :-P
Jeśli chodzi o to co pisze cybulski to jest to prawda. Dla samego działania komputera nie ma znaczenia z której strony jest faza, a dodam nawet że nie ma znaczenia czy przewód ochronny (bolec) jest podłączony. Jednak dla zadziałania zabezpieczeń już wszystko jest ważne. Najlepsze zasilacze mają wyłączniki dwusekcyjne i po dwa bezpieczniki. Ale to tylko te najlepsze, te pozostałe czyli większość dostępnych na rynku ma bezpiecznik i wyłącznik tylko na fazie. Jak źle podłączysz w gniazdku to może nie zadziałać ten w zasilaczu i będzie musiał zadziałać ten w instalacji elektrycznej a on jest obliczony na inne obciążenie i jego reakcja może być wolniejsza. Inna sprawa że wiele tanich chińskich kabli zasilających ma zamienione przewody - trzeba to sprawdzać. :x
Odnośnie warystorów to w praktycznie każdym zasilaczu są montowane ale zazwyczaj za małe. Jak masz listwę z dodatkowymi warystorami to zawsze ochrona jest lepsza. Osobiście wolę wymienić warystory w listwie zasilającej niż komputer ale to jest tak że każdy lubi coś innego. :-P
Warystor to nie jest lekarstwo na wszystko, przy awarii sieci często po warystorach na 230V przelatuje 400V, od tego masz ochronniki przepięciowe A, B, C, A+B, tu nie napisze dokładnie co i jak ale to powinno się mieć w instalacji.
cybulski
Znam takie książki, uczyłem się z nich ale mamy 2020 rok i możesz spokojnie te stare dobre praktyki schować na półkę.
Elektryk jeden naopowiada ci takie same historie jak ty tu napisałeś, a inny będzie się trzymał tego co od wielu lat jest stosowane i nie ma już nic w kwestii "faza po lewej".
Masz tu gniazdo, które obala twoją teorię, jakiś rok temu sprawdzałem w castoramie czy jakieś gniazdo podwójne ma crosowanie, niestety żadne !
https://i.imgur.com/areLZ7o.jpg
aha i jeszcze kwestia tego co najwięcej narozrabiać może czyli przerwa na N czyli na neutralnym, dlatego instalacje projektuje się teraz inaczej i producenci zasilaczy mogą sobie już darować bezpiecznik jeśli jest tylko na ich zdaniem fazie.
cybulski
27-05-2020, 21:12
Kesh myślę że specjalnie powinieneś u siebie sprawdzić i jeśli masz prawidłowo to zmień odwrotnie w gniazdach gdzie masz komputery aby było po Twojemu. Powinieneś być pierwszym który wykorzysta swoje złote rady.
Pozostałym jednak polecam sprawdzić i zrobić jak ja polecam. Będzie mniej dziwnych awarii komputera. Po prostu szkoda drogiego sprzętu.
cybulski
27-05-2020, 21:57
Podsumuje aby dłużej tu nie bić piany. W miejscach do pracy, gdzie mamy drogi sprzęt do edycji, archiwizację zdjęć na NASach warto mieć:
- prawidłowy tor elektryczny z L po właściwej stronie :)
- na instalacji bezpiecznik przepięciowy b+c
- dobre listwy przepięciowe (zasada kaskadowego łączenia zabezpieczeń)
- ups online, z min. regulacją napięcia i czystą sinusoidą bez zakłóceń. Ups dobrze gdy ma snmp i po sieci da sygnał do Nas gdy będzie brak napięcia i czas na zamknięcie NASa.
To wszystko pomaga aby sprzęt działał dobrze i długo bez przypadkowych awarii.
W pomieszczeniach gdzie macie komputery i archiwizację fot, wilgotność najlepiej w okolicach 50% (za niska i za wysoka to niezbyt polecane), idealnie temp. 21-24. To tyle chyba i tak za dużo tego :)
A i to co pomaga unikać awarii Windows to wyłączenie automatycznych aktualizacji. Oszczędza to czas i czasem nerwy. Robiąc aktualizacje windozy bądźcie pewni ze macie zarchiwizowane wszystkie materiały z kompa.
Dodaj że to ty tak uważasz i nie wprowadzaj ludzi w błąd bo jeszcze sobie pomyślą że faza w gniazdku ma być po lewej i muszą kupić przedłużkę z bezpiecznikiem.
Co sądzisz o tym gniazdku co wkleiłem ?
cybulski
27-05-2020, 22:22
Dodaj że to ty tak uważasz i nie wprowadzaj ludzi w błąd bo jeszcze sobie pomyślą że faza w gniazdku ma być po lewej i muszą kupić przedłużkę z bezpiecznikiem.
Co sądzisz o tym gniazdku co wkleiłem ?
W sieci są foty jak prawidłowo to łączyć. Nie chciało mi się już o tym dyskutować. Każdy robi jak uważa. Nie mój sprzęt nie moje pieniądze.
Ale zmuś się i napisz coś o tym gniazdku bo to rozwiązuje twój problem z jakiej strony ma być faza.
cybulski
27-05-2020, 23:04
Zasada jest taka - gdy bolec na górze to z lewej. A jak boleć na dole to z prawej.
Wtyczka z uziemieniem ma kable w środku tak, że wkładając do gniazdka z lewej będzie brązowy a po prawej niebieski. Większość kabli z uziemieniem ma takie kolory (L brązowy, N niebieski, zoltozielony uziemienie).
Jeśli urządzenie ma wtyk bez uziemienia to wsio ryba.
Tu masz to omówione to gniazdo i jest wspomniane kiedy to ma znaczenie a kiedy nie ma https://youtu.be/0flC-ybaZGM
Inna sprawa, że takich gniazdek w takim układzie bym nie kupił osobiście.
Chyba nie rozumiesz, połączenie takie gdzie faza z lewej ma znaczenie w kwestii zabezpieczeń, bezpieczeństwa przeciwporazeniowego w niektórych urządzeniach. Warto to znać szczególnie gdy składamy własny pecet i chcemy aby wszystko było tiptop.
Kompletnie nie masz racji ale widzę będziesz się upierał na podstawie jakiś filmików gdzie gościu sugeruje o jakiś zaleceniach dla elektryków, boszzz... co za głupoty.
cybulski
27-05-2020, 23:18
Kompletnie nie masz racji ale widzę będziesz się upierał na podstawie jakiś filmików gdzie gościu sugeruje o jakiś zaleceniach dla elektryków, boszzz... co za głupoty.
Jesteś jedyny którego znam który neguje te zasady.
Czy zdarzyło Ci się dotknąć ręką obudowy jakiegoś urządzenia i czuć było mrowienie? Wiesz co to może oznaczać? Ktoś gdzieś olał te zasady. Gdzieś jest odwrotnie faza, brak uziemienia, brak roznicówki. Ale działa.. Janusz robił.
Nie zdarzyło mi się bo... teraz poszukaj filmu na youtube.
marti5
Ja od dawna twierdzę że kurierzy to są OBCY.
Przerażające co potrafią zrobić ze sprzętem, sam tego też doświadczyłem :(
Wyszedł ci fajny zestaw
Czy mogę mieć do ciebie prośbę ?
Czy możesz nagrać, nawet telefonem głośność wentyli i pompki w całkowitej ciszy jak siedzisz powiedzmy 50 cm od komputera? W trybie silent i full ?
AIDA64 oferuje niby 25% zniżki na zakup ich softu - ciekawe ze z ceny w koszyku raczej to nie wynika....
https://www.aida64.com/news/aida64-turns-25
krzysztofz24
28-05-2020, 01:00
A przy okazji mierzenia halasu, To jak kupilem pompke do akwarium, ktora miala byc cicha a okazala sie traktorkiem:-),> To zaczalem szukac testow glosnosci takich urzadzen na YT i ktos uzywal tego "SoundMetera"
Sciagnalem i kurde bardzo fajnie dziala. Wychwytuje i pokazuje nawet westchniecie czy szum za oknem.
Juz wielu rzeczom w domu pomierzylem tym glosnosc:-). Filtr z akwarium w sypialni, komputer, samochod nawet itp.
Naprawde polecam, aplikacja zdaje sie dobrze dzialac. I jest na tyle czula ze lepiej mierzyc kompa w nocy z zamknietym oknem i nie wzdychac za mocno;-).
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.gamebasic.decibel&gl=PL
To co sciagacie apke na Androida i mierzymy glosnosc swoich kompow:-)?
Sound Meter jest na moim telefonie już od dawna ;-) Dzisiaj późnym wieczorkiem zrobię pomiary bo u sąsiada kończą budowę i już zaczęli hałasować :-)
Ok, ten hałas to była tylko śmieciara :-D
Podaję pomiary uśrednione, mierzone przez ok 60sek dla danej sekwencji. Smartfon leżał na biurku ok 40cm od nowego zestawu a także od laptopa Dell XPS.
1. 22,8dB - moja cisza o 7 rano (daleko w tle tykanie zegara, śpiew ptaków za oknem)
2. 30,2dB - komputer w trybie Silent (ustawione w aplikacji MSI Dragon Center)
3. 31,7dB - komputer w trybie Zrównoważonym
4. 40,0dB - komputer w trybie Extra Performance
Wyłączyłem komputer.
5. 25,1dB - laptop włączony bez wentylatorów
6. 30,1dB - laptop włączony z wolno załączonym wentylatorem
7. 35,0dB - laptop włączony z szybko załączonym wentylatorem
8. 23,2db - ponownie cisza :-)
Sound Meter jest na moim telefonie już od dawna ;-) Dzisiaj późnym wieczorkiem zrobię pomiary bo u sąsiada kończą budowę i już zaczęli hałasować :-)
hmmm który ?
Co aplikacja to inne wskazania :)
Bardziej chodziło mi o to że część osób która ma AiO narzeka na dźwięk pomki przy pełnej wydajnosci a i wiatraki dają popalić
SoundMeter pobrany z linku który podał krzysztofz24
https://play.google.com/store/apps/d....decibel&gl=PL
Ja uważam, że 40dB na pełnym obciążeniu które pojawia się tymczasowo jest całkowicie akceptowalne, a 32dB w trybie zwykłej pracy jest świetnym wynikiem. 6 wentylatorów hałasuje mniej niż kilka lat temu jeden w obudowie i drugi na procesorze. Właśnie dlatego wybrałem chłodzenie AIO aby zapewnić wysoką kulturę pracy mojego zestawu: świetne chłodzenie czyli niskie temperatury i względny spokój w miejscu pracy ;-)
Też zrobię pomiar, z jakie odległości od budy, jakoś przy głowie siedząc przy kompie czy jak ?
Mnie ciekawi ile to warte skoro kazdy ma inny smartfon itd..
Ale muszę zwrócić honor fafniak - buda wentylowana ma znaczenie, w starej miałem dwa wiatraki(12cm) przód, jeden tył, jeden z boku wprost na gpu i grafika miała 72° a całość furczała.
Teraz mam jeden z przodu, ale na wysokosci gpu, jeden z tyłu, i jeden na górze(nad cpu) i grafika spadła do 65° przy ogólnie wolniejszych obrotach całości. Obecnie głownie slyszę cpu(box).
Kliknij w link posta https://forum.nikoniarze.pl/threads/299287-Komputer-do-obr%C3%B3bki-zdj%C4%99%C4%87?p=4125471&viewfull=1#post4125471
Pomiar robiłem smartfonem który leżał na biurku w odległości 40cm od stacji roboczej, która stoi dokładnie na tym samym poziomie co płaszczyzna blatu biurka.
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.gamebasic.decibel&gl=PL
krzysztofz24
28-05-2020, 11:23
Też zrobię pomiar, z jakie odległości od budy, jakoś przy głowie siedząc przy kompie czy jak ?
Siedzac przy biurku i po prostu trzymajac telefon przed soba.
Da to obraz halasu w miejscu pracy.
I mozna napisac jak stoi komp.
P.s Ofc ze wynik zalezy od sprawnosci mikrofony w telefonie.
Nie bedziemy przeciez kazdy w ten sam smartfon sie wyposazac.
To nie ma byc dokladnosc zegaru atomowego;-).
Przy okazji proponuje napisac ile pokazuje "absolutna cisza".
U mnie jakies 15-16db
U cybulskiego 12 Czyli juz widac jakas tam delikatna roznice w czulosci mikrofonu.
No chyba ze ja nieswiadomie sapie i sam tego nie slysze:-).
To ma byc taki challenge-zabawa.
sokolnik sprawdzasz czy pekasz;-)?
Hmm, fafniak mi dziala link.
cybulski
28-05-2020, 11:25
U mnie rano przy śniadaniu pokazywało mi 12db telefon na stole, gdy jadłem do skakało do 24.
Ale wejdę do "graciarni" w robocie i zmierzę jak startuje stary serwer, bo jakiś powinien być, to się zdziwicie ile to hałasu :)
Siedzac przy biurku i po prostu trzymajac telefon przed soba.
Da to obraz halasu w miejscu pracy.
I mozna napisac jak stoi komp.
16,2-18,5
Komputer pod biurkiem, fon przy samej budzie lub położony na niej 20,5-22,2
Wieczorem zobaczę przy grze jak sie załącza grafa na wyższych obrotach.
krzysztofz24
28-05-2020, 11:38
Wieczorem pomierze dokladnie, ale okazjonalne pikanie dysku HDD mi wybitnie psuje wynik:-).
Przeciętny poziom tła o ile się nie mylę nie schodzi poniżej 20-30 decybeli
sokolnik
28-05-2020, 11:54
Pobrałem apke.
Sprawdzę wyniki.
No ale ja mam 10 wentylatorów w budzie :)
Z tego 6 się kręci cały czas.
Pozostałe 2 to GPU + chipset który się nie kręci w 75% czasu pracy kompa lub nawet więcej. Tryb silent w bios. + wentylator zasilacza, ale nie wiem czy się kręci cały czas, raczej tak bo filtr przeciwkurzowy brudny w tym miejscu więc coś tam zasysa z pod kompa :)
Hałas w grze trzeba zmierzyć.
GPU się rozkręca co generuje największy hałas.
AiO trochę też chociaż w grach mam 50-55 stopni. Chyba że w Wieśku trochę więcej zależy od gry i miejsca.
cybulski
28-05-2020, 12:12
U mnie to wygląda tak : startujący nienajgłośniejszy serwer około 60db, potem spada. W serwerowni stały w środku około 50db.
"10 dB – liście szeleszczące na łagodnym wietrze20 dB – bardzo cicha mowa (szept)
30 dB – cicha ulica bez ruchu zmotoryzowanego
40 dB – tło dźwiękowe w domu
50 dB – szum generowany w biurze
60 dB – praca odkurzacza
70 dB – wewnątrz restauracji lub darcie papieru, lub odgłosy wewnątrz samochodu
80 dB – bardzo głośna muzyka w zamkniętych pomieszczeniach
90 dB – ruch uliczny
100 dB – motocykl pracujący bez tłumika
110 dB – piła łańcuchowa
120 dB – rotor helikoptera słyszany z odległości 5 metrów
140 dB – startujący myśliwiec
160 dB – wybuchy fajerwerków
190 dB – start rakiety kosmicznej
220 dB – eksplodująca bomba atomowa
300–350 dB – wybuch wulkanu Krakatau w Indonezji – przewiduje się, że był to najgłośniejszy dźwięk w historii ziemi. Można go było usłyszeć z odległości ponad trzech tysięcy km."
Rafał_Sz
28-05-2020, 12:17
1000 dB - trucie żony. :mrgreen:
krzysztofz24
28-05-2020, 13:02
1000 dB - trucie żony. :mrgreen:
Hahah.
Ja pomierze dokladnie wieczorem.
fafniak w koncu mozesz pobrac z linka czy nie?
Ogolnie jak wpiszesz w sklepie play "soundmeter" to jest w pierwszej trojce.
Taka czarna lub biala tarcza zegaru pomiarowego.
O to jest dokladnie ta apka. Filmik minuta.
https://youtu.be/ip78GKt8K5o
Z telefonu też nie mogę ������
Borat1979
28-05-2020, 15:13
Zasada jest taka - gdy bolec na górze to z lewej. A jak boleć na dole to z prawej.Tylko ze połączenie w tym gniazdku wygląda tak, że jak dasz fazę z prawej to na górnym gniazdku masz ją a lewym bolcu wtyczki a na dolnym na prawym :lol: i całe te twoje wywody są psu na budę.
39851
cybulski
28-05-2020, 15:40
Tylko ze połączenie w tym gniazdku wygląda tak, że jak dasz fazę z prawej to na górnym gniazdku masz ją a lewym bolcu wtyczki a na dolnym na prawym :lol: i całe te twoje wywody są psu na budę.
39851
ja prld, odpuść sobie :) czy każdym badziewnym gównem wyprodukowanym u januszy trzeba się zajmować ?
Jesli masz wtyczkę z na "bolec" to oznacza żę urządzenie powinno się właściwie podłączyć bowiem może okazać się że mimo wyłączenia wyłącznikiem masz urządzenie cały czas pod napięciem a to nie jest wskazane. Chyba piszemy tu o "komputerach" a nie kuźwa o golarce.
https://live.staticflickr.com/65535/49945069596_36e633c5a4_c.jpg
Mam ogólnie w d jak sobie podłączasz w domy ten prund. Ale zapewne niektórzy chcieliby wiedzieć jak się to powinno zrobić poprawnie więc stąd moje wpisy.
Chyba dla niedowiarków nagram filmik z upsa gdy jest źle faza podłączona (specjalnie ją uprzednio zmieniając na kablu zasilającym) aby niedowiarki zobaczyły co też sądzi o tym lepszy ups niż modne tutaj atrapy :)
Wkleiłeś wtyczkę niemiecką, tak jak ci napisałem wcześniej, tam były takie regulacje ale już dawno nie obowiązują bo dostosowali się do EU.
Ale ty nadal nie rozumiesz o co chodzi z tym gniazdkiem czy się zgrywasz ?
Jak podepniesz do obu np dwa komputery to tylko jeden będzie według ciebie poprawnie podłączony, a drugi nie mimo że zastosowałeś jakieś dobre praktyki elektryka z PRL.
Gniazdka podwójne maja wszystkie certyfikaty, nawet takie za 5zł z marketu, a to dlatego że nie ma żadnych regulacji/przepisów odnośnie tego gdzie ma być faza w gniazdku, jest to zbędne przy poprawnie wykonanej instalacji !!
Ja z tym nie mam problemu, uczyłem się tych dobrych praktyk w szkole, potem się tego trzymałem i nadal jak skręcam gniazdo to faza idzie na lewo tak samo jak łącznik ma mieć stan wyłączony u góry ale nie oznacza to nic i nie ma żadnego przełożenia na sprzęt.
W instalacji elektrycznej najważniejsze jest dbanie o poprawność neutralnego i uziemienia bo to potrafi narozrabiać albo zwyczajnie przyjemnie/nieprzyjemnie mrowić na obudowie.
W instalacji elektrycznej najważniejsze jest dbanie o poprawność neutralnego i uziemienia bo to potrafi narozrabiać albo zwyczajnie przyjemnie/nieprzyjemnie mrowić na obudowie.OK, to jak ma to neutralne i uziemienie być żeby było poprawne?
Pomijam poprawność czyli żadne pomysły na spinanie tego w całej instalacji albo w gniazdkach, uziemienie w bolcu, zero np po prawej, faza po lewej, może być odwrotnie.
cybulski
28-05-2020, 23:43
Wydaje mi się, że u nas nadal duża część instalacji jest stara dwużyłowa, bez uziemienia i roznicówki. Jeśli na to są nałożone gniazdka z bolcem to albo są nie spięte albo z zerem. I są różne zdania na ten temat jak powinno być.
krzysztofz24
28-05-2020, 23:59
Soundmeter, test kompa.
-22 Db cisza w pokoju z zamknietymi drzwiami, po ciemku na bezdechu:-)
-25-27 Db komp chodzi, pulpit, Okolo 60-70cm od kompa telefon na biurku. Komputer z boku biuka na podstawce, 10cm nad ziemia.
-38-42 Db telefon lezacy na gorze obudowy (stalowa siateczka i mesh pod spodem).
Cos ty koesh oszukujesz;-), albo masz nieczuly mikrofon w telefonie.
Jak ja juz nie wytrzymuje na bezdechu i glosno westchne to mi pokazuje 50Db okolo.
A gdzie jest sokolnik z 6 wiatrakami:-D.
U mnie tylko wiatrak na cpu chodzi w budzie przy normalnej pracy, ja mam Ryzena 2600, więc co tu chłodzić ?
Te programy to niestety jest szajs koszmarny.
Programy które pokazują "ciszę" domową na poziomie 5-15 dB - możecie odinstalować natychmiast ;)
Jest taka apka SPL meter. Z moich prób wynika że jest najbardziej miarodajna. Pokazuje wyniki które są zbliżone do tego o czym mówią i piszą ludzie zajmujący się dźwiękiem
U mnie "cisza" według tej aplikacji to 28-30 dB
Komputer w trybie silent 32 dB
W trybie full extra blow ;) 50-51dB
cybulski
29-05-2020, 08:51
Ten SPL meter daje całkiem inne rezultaty. Teraz nie wiadomo który poprawne.
W cichym miejscu w domu sound meter pokazuje mi ok 10 a spl 38.
W przypadku profesjonalnych badań hałasu np. wg normy ISO 3744 sprzęt umieszcza się w komorach bezechowych, pełnych lub połówkowych (normalna podłoga). Poziom ciśnienia akustycznego tła w pełnej komorze, gdzie cała powierzchnia jest bezodbiciowa to 0 do 20 dB, w najlepszych lub w dobrych w nocy nawet poniżej zera. Można sobie wpisać w google "komora bezechowa" i przejrzeć charakterystyki takich komór w Polsce, głównie uczelnianych. Zatem jak ktoś w domu ma hałas tła 10 dB, to gratuluje, mieszka w komorze bezechowej. ;)
Przejrzałem kilka raportów z badań hałasu elektronarzędzi poziom zmierzonego hałasu tła to zwykle ok. 30 dB. Przed każdym testem mierzy się poziom hałasu tła. Jeżeli różnica pomiędzy hałasem zmierzonym, a hałasem tła jest mniejsza niż 20 dB, hałas tła należy uwzględnić w obliczeniach.
Profesjonalnie hałas mierzy się jednocześnie w kilku punktach wokół obiektu i wylicza średnią wartość. Pytanie co te wasze apki faktycznie pokazują? Mierzy się zawsze ciśnienie akustyczne, ale podaje zwykle zarówno wartość ciśnienia jak i wartość mocy akustycznej. Jeżeli ktoś kojarzy takie żółte, kwadratowe etykiety z podanym hałasem np. na kosiarce do trawy czy pilarce łańcuchowej, to tam jest podana wartość gwarantowanej mocy akustycznej. Po wyliczeniu mocy z ciśnienia (w uproszeniu: Lp + 11 dB = Lw) dodaje się jeszcze niepewność pomiarową, zaokrągla i dopiero umieszcza na etykiecie.
Rafał_Sz
29-05-2020, 10:46
ja prld, odpuść sobie :) czy każdym badziewnym gównem wyprodukowanym u januszy trzeba się zajmować ?
Jesli masz wtyczkę z na "bolec" to oznacza żę urządzenie powinno się właściwie podłączyć bowiem może okazać się że mimo wyłączenia wyłącznikiem masz urządzenie cały czas pod napięciem a to nie jest wskazane. Chyba piszemy tu o "komputerach" a nie kuźwa o golarce.
Nie pisz bzdur.
Podłączenie "fazy" z lewej strony jest tylko zaleceniem dla porządku w robocie, ale nie jest wymagane. W jednofazowych instalacjach prądu naprzemiennego nie ma dla funkcjonowania urządzeń to ŻADNEGO znaczenia. Cała instalacja i tak jest podpięta na końcu w jednym punkcie - do ziemi, stąd jest tak ważna synchronizacja fazy w elektrowniach do sieci między sobą. UPSy bazują na szybkich przekaźnikach, obsługują one wewnątrz zarówno "fazę" jak i "zero". Tak naprawdę w instalacjach jednofazowych najważniejsze jest właściwe "zerowanie" - kto podłączał u siebie różnicówkę ten wie o czym piszę. To czy "faza" jest w lewej czy prawej dziurce w gniazdku nie ma znaczenia. Natomiast dla bezpieczeństwa własnego i urządzeń (które tego wymagają) najważniejsze jest właściwe "uziemienie".
Fizyki Panie nie oszukasz. ;)
cybulski
29-05-2020, 11:21
Nie pisz bzdur.
Podłączenie "fazy" z lewej strony jest tylko zaleceniem dla porządku w robocie, ale nie jest wymagane. W jednofazowych instalacjach prądu naprzemiennego nie ma dla funkcjonowania urządzeń to ŻADNEGO znaczenia. Cała instalacja i tak jest podpięta na końcu w jednym punkcie - do ziemi, stąd jest tak ważna synchronizacja fazy w elektrowniach do sieci między sobą. UPSy bazują na szybkich przekaźnikach, obsługują one wewnątrz zarówno "fazę" jak i "zero". Tak naprawdę w instalacjach jednofazowych najważniejsze jest właściwe "zerowanie" - kto podłączał u siebie różnicówkę ten wie o czym piszę. To czy "faza" jest w lewej czy prawej dziurce w gniazdku nie ma znaczenia. Natomiast dla bezpieczeństwa własnego i urządzeń (które tego wymagają) najważniejsze jest właściwe "uziemienie".
Fizyki Panie nie oszukasz. ;)
Oczywiście prawda to.
Właśnie dziś zamówiłem sobie podobną kartę a dokładnie Gigabyte RTX 2600 6GB i w przyszłym tygodniu będę wiedział czy to coś poprawiło.
Odpowiem sobie na swój własny wpis ale może komuś się przyda. Zmiana Radeona R7 250X na Nvidię RTX 2600 6GB dała bardzo dużo w LR 6.14. Jest znaaaacznie lepiej, choć muszę zaznaczyć że do ideału jeszcze daleko. Ale tutaj już chyba nie można się po tak starej wersji programu czegoś więcej spodziewać. Wniosek jest taki że w LR CUDA jednak robią różnicę.
Czytałem takie teksty od Ciebie już wielokrotnie i nawet trochę żeśmy się posprzeczali. Ostatecznie zmieniłem prawie całego kompa, (bez karty grafiki) i Windowsa 8.1 na 10 którego zaktualizowałem na 200% i niewiele to dało. Wiem już że kwestia Win10 i aktualizacji niewiele daje a w przyszłym tygodniu jak karta do mnie dotrze nastąpi ostateczna weryfikacja Twojej wiedzy. :-P
koesh, twoja wiedza została przeze mnie ostatecznie zweryfikowana. Weryfikacja nie wyszła dla Ciebie korzystnie. Wprawdzie nie wszystko co piszesz jest nieprawdą. Jednak raz masz rację a raz nie, czyli "na dwoje babka wróżyła". Dużo piszesz i się udzielasz ale w zasadzie szkoda Cię czytać bo i tak trzeba to weryfikować.
Oczywiście nie zarzucam Ci złej woli, a to co napisałem nie jest z mojej strony żadną złośliwością tylko zwykłym stwierdzeniem faktu.
Ale co dokładnie źle napisałem ?
Obrazek2000
02-06-2020, 00:59
Ale to chyba od dawna tak jest, że Lightroom z NVidią bardzo się lubią i wykorzystuje w pełni moc ich kart...
Zastanawiam się nad nowym laptopem w ok. 5tys. zł. w miarę z dobrym pokryciem SRGB. Mam na oku 3 modele, czy któryś z nich jest warty swojej ceny czy może polecacie coś innego ? Lenovo Legion Y540, HP Pavilion Gaming, HP Omen. Nadmieniam, iż laptop będzie dodatkowo podłączony pod monitor NEC EA245WMi-2 CT.
HP Pavilion (https://www.x-kom.pl/p/519218-notebook-laptop-15-6-hp-pavilion-gaming-i7-9750h-16gb-256-gtx1660ti-144hz.html)
Lenovo Legion y540 (https://www.morele.net/laptop-lenovo-legion-y540-17irh-81q4009lpb-16-gb-ram-256-gb-m-2-pcie-6328282/)
HP Omen (https://www.euro.com.pl/laptopy-i-netbooki/hp-laptop-omen-17-i5-16gb-512ssd-1660ti-w10.bhtml)
Ale to chyba od dawna tak jest, że Lightroom z NVidią bardzo się lubią i wykorzystuje w pełni moc ich kart...
Wiele osób pisze jak Ty, ale wielu też pisze że:
zmiana z radeona na nvidie nic nie da, szkoda kasy.
No i właśnie przez takich ludzi piszących niesprawdzone albo wyssane z palca informacje, nie można być pewnym dopóki się samemu nie sprawdzi. A to niestety kosztuje.
Rafał_Sz
02-06-2020, 16:33
Zbyszek tylko, że nvidia pcha do obecnych kart technologię wspomagającą upierdliwe przeliczanie o których konkurencja dopiero myśli. Ale wydajność zależy też od tego, czy soft jest w stanie z tego korzystać.
Ja to rozumiem. Niemniej właśnie to czy soft jest w stanie to wykorzystać wiedzą Ci którzy to fizycznie przetestowali. Najgorsze jest to że są na forach internetowych ludzie którzy się udzielają a wiedzę mają z sufitu albo wyssaną z palca. I się jeszcze upierają. :x Z tego powodu nie można pojąć decyzji na podstawie takich informacji i trzeba samemu sprawdzać. Gdyby na zadane pytanie pytanie odpowiedzieli tylko Ci co znają temat to było by OK. Ale tak nie jest.
serek1981
05-06-2020, 22:41
No i mi się morele.net nie popisało... Komputer przyjechał, odpaliłem ale za pierwszym i za drugim razem 15 min był ekran z logo producenta płyty głównej zanim przechodził do windowsa. Od trzeciego odpalenia po 10 min się resetował i nie odpalał windowsa. Odesłałem do nich z reklamacją. Stwierdzili awarię karty graficznej. Ale jakoś nie chce mi się wierzyć, że to tylko to. Bo to by chyba nie powodowało problemów z odpaleniem systemu, nie? Na ten moment jest u nich i chyba mają odsyłać do zewnętrznego serwisu (MSI chyba).
Pamięć G.Skill Ripjaws V, DDR4, 16 GB,3200MHz, CL16 (F4-3200C16D-16GVKB)
Płyta główna Gigabyte B450 AORUS ELITE
Dysk SSD ADATA XPG SX8200 PRO 512 GB M.2 2280 PCI-E x4 Gen3 NVMe (ASX8200PNP-512GT-C)
System operacyjny Microsoft Windows 10 Home PL 64 bit OEM (KW9-00129)
Montaż komputera + Instalacja systemu operacyjnego
Aktualizacja BIOSU
Icy Box Radiator dla dysku M.2 SSD (IB-M2HS-1001)
Może być gpu, dziwny objaw ale nie trzeba było odwoływać się jako gwarancja tylko rękojmia i oddajesz jako niezgodność, czekasz na nowy zestaw działający.
Wszystkie sklepy przeginają niesamowicie od dłuższego czasu, pchają do zestawów zwroty i wymiany, dlatego ja zawsze biorę sprzęt osobno i widzę co kupuję, inna sprawa że uwielbiam sam składać kompa :)
serek1981
07-06-2020, 15:21
Może być gpu, dziwny objaw ale nie trzeba było odwoływać się jako gwarancja tylko rękojmia i oddajesz jako niezgodność, czekasz na nowy zestaw działający.
Wszystkie sklepy przeginają niesamowicie od dłuższego czasu, pchają do zestawów zwroty i wymiany, dlatego ja zawsze biorę sprzęt osobno i widzę co kupuję, inna sprawa że uwielbiam sam składać kompa :)
Jak to dobrze mądrego posłuchać :D Zgłosiłem się do nich, że przy pierwszym kontakcie tel. wprowadzili mnie w błąd i żeby mi zmienili "Reklamacja towaru" na "Wymiana towaru z wadą fabryczną". Wprawdzie jeszcze czekam do pon na odpowiedź opiekuna, ale infolinia twierdzi że powinien to przyjąć.