PDA

Zobacz pełną wersję : Komputer do obróbki zdjęć

Strony : 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9

matbe
30-03-2020, 10:19
Migający ekran.
Monitor mruga w nieregularnych odstępach czasu - w ciągu pięciu minut potrafi mrugnąć dwa razy, a bywa bez mrugnięć i pół godziny, lub dłużej.
Nie jest to związane z obciążeniem, zdarza się podczas grania ale i np podczas przeglądania www.
Pierwsze co to GPU, robiłem jakieś stres testy(bez błędów) w między czasie odinstalowałem soft producenta i wtedy chyba przestało - chyba bo następnego dnia doszła nowa karta. No i kurde z nową grafiką znowu obserwuję te pojedyncze mrugnięcia ekranu. Trwa to nie wiem, jak kłapnięciem lustrem. Żadnych dźwięków ani innych objawów. Monitora nie obwiniam bo jest nowy i na poprzednim PC takich objawów brak. Psu? Zestaw mam nowy złożony w grudniu.

crusiek
30-03-2020, 10:24
Jakby sterownik ekranu przestał odpowiadać, aktualizowałeś?

matbe
30-03-2020, 10:31
Jakby sterownik ekranu przestał odpowiadać, aktualizowałeś?

Uwielbiam Was!
Zajrzałem do menadzera urzadzen i w monitorach nie było Neca, po zaktualizowaniu już wyświetla pełną nazwę monitora - czyli coś było na rzeczy. Oby o to chodziło, dziękuję Crusiek!

crusiek
30-03-2020, 11:11
Warto też dociągnąć najnowsze stery do grafiki. U mnie na necu (DP) podobnie było na nvidiowych sprzed miesiąca, czy dwóch.

matbe
30-03-2020, 11:22
To mam aktualne, sprzed kilku dni.

Ryw
31-03-2020, 12:42
Żeby nie zakładać nowego wątku - pytanie.
Przesiadłem się na ON1 RAW i zdecydowanie wymaga on silniejszej, niż moja aktualna GTX 750 karty graficznej.
Ponieważ nie jestem niestety na bieżąco z rynkiem, po wstępnym szukaniu wymyśliłem sobie GTX 1060.

Pytanie pierwsze - czy to dobry pomysł (CPU to i7-4770 i nie wymieniam, obudowa tower, mam miejsce na dowolną kartę)? Czy coś innego, zakładając wydanie ok. 1000 zł?

Pytanie drugie - muszę wymienić zasilacz na min. 600W. Czy polecany kilka wpisów wcześniej przez koesh https://www.x-kom.pl/p/363849-zasilacz-do-komputera-silentiumpc-supremo-fm2-750w-80-plus-gold.html można brać do tego?

joint
31-03-2020, 13:23
GTX 1060 to już 4-letnia konstrukcja, wciąż całkiem spoko, chociaż w cenie ok. 1000zł wydaje mi się, że lepiej pokusić się o GTX 1660 super - produkt zeszłoroczny, wydajniejszy, taki bardziej przyszłościowy jeśli chciałbyś później coś innego wymienić, chociaż osobiście wolałbym dołożyć do wyższej półki i zaopatrzyć się w RTX 2060 - przepaść między nią a 1060 jest ogromna. Co do zasilacza to ten proponowany będzie spoko, jednak osobiście polecam produkty Pure Power 10/11 od bequiet, używam 10-tki od półtora roku i poza brakiem problemów z zasilaniem ma jeszcze jedną bardzo ważną dla mnie cechę - zupełną ciszę :) Pytanie jeszcze jaki i ile masz RAM-u?

Ryw
31-03-2020, 13:55
Zasilacze BeQuiet! znam - i o takim myślałem https://allegro.pl/oferta/zasilacz-be-quiet-pure-power-11-600w-120mm-80-gol-8458414690 tylko zobaczyłem poprzedni wpis - stąd pytanie.
RAMu mam 16GB, z podglądu wynika, że nigdy więcej niż 12 nie mam zajętego. Jakby co, dołożenie do 32 nie jest problemem.
1660 nawet taniej niż 1060 chodzą, natomiast 2060 to już trochę powyżej założeń finansowych...

joint
31-03-2020, 14:24
A nie lepiej coś chociaż częściowo modularnego? Zawsze to mniej niepotrzebnych kabli pląta się po obudowie i jargocze :P Np. to wygląda git i tańsze nawet: https://allegro.pl/oferta/be-quiet-zasilacz-pure-power-11-600w-cm-8924038124
16GB RAM to wystarczająca ilość, sam mam 32GB, ale to tylko dlatego, że miałem okazję dokupić dwie takie same kości 2x8GB G.skill ddr4 tridentz 3000mhz za 270zł (swoje takie same kupiłem rok wcześniej za 600zł na Black Friday), więc żal było nie skorzystać :)
1660 w porównaniu do gtx750 to już nawet nie będzie przepaść, a wielki kanion - przy tym budżecie nie widzę nic lepszego, a już na pewno nie kupowałbym radeona - mam rx580 i nigdy więcej radeona :)

ksh
31-03-2020, 16:26
Bierz śmiało tego SilentiumPC albo https://www.x-kom.pl/p/363851-zasilacz-do-komputera-silentiumpc-supremo-fm2-650w-80-plus-gold.html i masz konstrukcje jakie pojawiają się w innych firmach +50%.

Karta graficzna raczej nie przyspieszy ci jakoś sensownie tego oprogramowania, za to nawet jakiś budżetowy Ryzen tak ale to rozumiem nie chodzi o wymianę całej platformy.

Ryw
31-03-2020, 18:15
[QUOTE=koesh;4115278
Karta graficzna raczej nie przyspieszy ci jakoś sensownie tego oprogramowania, za to nawet jakiś budżetowy Ryzen tak ale to rozumiem nie chodzi o wymianę całej platformy.[/QUOTE]

Według pomocy technicznej ON1, o prędkości decyduje kolejno: liczba rdzeni, ich taktowanie i ilość RAM karty - tak mi w każdym razie napisali. Nie brać tego poważnie?
Bo na razie nie chcę zmieniać całej platformy.

Bardzo wszystkim dziękuję :-)

ksh
31-03-2020, 19:24
Ile tam masz pamięci na karcie, w jakiej rozdzielczości pracujesz i z jakimi plikami ( wielkość matrycy ) pracujesz bo to dość ważne ?

Ryw
01-04-2020, 08:49
Ile tam masz pamięci na karcie, w jakiej rozdzielczości pracujesz i z jakimi plikami ( wielkość matrycy ) pracujesz bo to dość ważne ?

1GB VRAM, 2560x1440, pliki z matrycy 24 (Z6 i D7200)
System na SSD, pliki na HDD (testowałem prędkość ON1 przy plikach na SSD, wielkiej różnicy nie ma)

david555
01-04-2020, 08:58
... wielkiej różnicy nie ma)

Przy odczycie nie, ale przy zapisie różnice są duże.

myrele
01-04-2020, 09:27
Potrzebuje laptopa dla córki. To będzie jej pierwszy komputer. Będzie używała go do szkoły. Na pewno Microsoft Teams i office 365. Wybór jest między dwoma. MacBook Air lub Microsofts surface 7 pro. Ktory dla niej będzie lepszym wyborem ? Córka jest bardziej przekonana do surface że wzgledu na pióro, dotykowy ekran i możliwość używania jako tabletu. Ale jeśli będzie warto wziąć jednak MacBooka mogę postarać się wpłynąć na jej decyzję.:)

david555
01-04-2020, 09:35
Chyba nie ten wątek (?).
A były już podobne pytania.

Łatwo wybrać na portalu komputronika, czy x-kom.

myrele
01-04-2020, 09:37
To może podpowiesz jeśli łatwo wybrać?
Dla mnie wybór nie jest oczywisty

david555
01-04-2020, 09:41
Jaki budżet ?

myrele
01-04-2020, 09:49
Max 1500 euro 1200 byłoby optymalnie. Sprzęt będę kupował w Austrii.

fafniak
01-04-2020, 09:54
makbuk er to ze 4-5 tysięcy
z systemek w którym bandyckie epl kombinuje wciąż dziwne rzeczy. Ogranicza dostęp do części zamiennych, zwalnia stare produkty...
w życiu nie wybrałbym już maczka
Zobacz ile będą kosztowały laptopy na nowych procesorach Ryzena. Bo moze sie okazać że w tej samej cenie dostaniesz coś znacznie szybszego

crusiek
01-04-2020, 09:59
Dla młodej osoby, która dopiero co zaczyna, Microsoft będzie ok, znajomi też w większości pewnie pracują na MS, będzie łatwiej na starcie :), Dotykowy ekran i pióro też na plus, nie kombinuj, dziewczyna niech sobie wybierze i będzie zadowolona :D
No chyba, że tylko do obróbki? :D:D:D

Ryw
01-04-2020, 10:04
Przy odczycie nie, ale przy zapisie różnice są duże.

Tak, oczywiście eksport jest szybszy (około 30%, jak sprawdziłem przy serii), ale sama praca już nie. Dzięki.

david555
01-04-2020, 10:05
Ten wygląda OK: https://www.komputronik.pl/product/591854/microsoft-surface-pro-6-256gb-i7-platynowy.html

myrele
01-04-2020, 10:51
Dziękuję panowie. Na was zawsze można liczyć :)
Kupię ms surface

pierote
02-04-2020, 18:18
Pany chcę drugi ssd na temp/cache. Czy mp510 480 będzie dobry czy szukać innego, w innej technologii?
Corsarza z kodem mogę mieć za 3.5 stówy.

Zbyszek
02-04-2020, 19:23
Bierz MP510 jest bardzo dobry w odczycie i zapisie losowym. Tylko jak mnie masz radiatora od razu dokup bo bez niego grzeje się dość mocno.

ksh
02-04-2020, 19:29
Mam i polecam, jeden z żywotniejszych dysków, radiator użyj jeśli masz do płyty lub dokup coś, ten dysk śmiało na system można używać.

pierote
02-04-2020, 20:25
Asrock Phantom ma takie radiatory ze ledwo go w ręku utrzymam. Jeden mp510 już siedzi pod radiatorem.
Teraz w xkomie przez pejpera można dostać za 350,-
Wezmę tylko 2 spot jest pod płytą i tam chyba będę musiał jakiś radiator dokupić.
OK, zrobi się ;)

sokolnik
02-04-2020, 21:00
Pany chcę drugi ssd na temp/cache. Czy mp510 480 będzie dobry czy szukać innego, w innej technologii?
Corsarza z kodem mogę mieć za 3.5 stówy.

jak się "robi" ten dysk na temp/cache?

matbe
02-04-2020, 21:13
Chyba chodzi o przeniesienie cash na drugi dysk i zmianę ścieżki w lr?

pierote
02-04-2020, 22:08
CNX2 miał w Preferencjach miejsca jak miniaturki (preview), dane tymczasowe i cache. Zmieniało się ścieżkę na 2 dysk i jazda. W PS-ach i LR niech się starsi i mądrzejsi wypowiedzą.

Borat1979
03-04-2020, 22:35
jak się "robi" ten dysk na temp/cache?Tutaj

37952

fafniak
05-04-2020, 10:36
https://youtu.be/yajxkF5ZiRs?t=245

grubości dysków m2 są różne ?

zobaczcie co dzieje się z tym dyskiem :

ksh
05-04-2020, 10:44
A co się dzieje bo nie wiem o co chodzi na filmiku, mam ten dysk i radiator z kompletu gigabyte aorus.

fafniak
05-04-2020, 10:46
zobacz jak sie wygina bo przeszkadza ten element na płycie - pisałem o tym

ksh
05-04-2020, 14:20
Ale na filmie nic się nie wygina, dysk siedzi na złączu i na mocowaniu, wygięcie jest przez to że M.2 jak już ma ale po założeniu radiatora leży wszystko ładnie.
O jakim elemencie piszesz bo chyba ja jednak nie wiem o co chodzi ?

fafniak
05-04-2020, 14:27
4:13 facet dogina dysk do mocowania
a przeszkadza szary klocuszek wystajacy z płyty
Nie wiem jak mam ci dokładniej opisać

ksh
05-04-2020, 14:28
Wydaje ci się po chwile potem masz:

38018

david555
05-04-2020, 14:37
Za dotykanie gołymi rękami do podzespołów, dałbym po łapach. :-)

fafniak
05-04-2020, 14:42
Nie wydaje mi się
dołożenie radiatora tylko przesłania problem. Ja w moim przypadku miałem problem z tylną płytką radiatora która opierała się o tę kostkę

ksh
05-04-2020, 15:22
Radiator jakiś nie od kompletu do płyty może robić problem ale tu widać że mija się wszystko bez problemu.
Nie wyobrażam sobie żeby producent płyty albo ssd walnęli się w wymiarach :)

Tu masz z założonym radiatorem https://cdn-reichelt.de/bilder/web/xxl_ws/E200/ASUS_90MB1170_01.png
i widać że jest daleko tak samo jak na filmie co dałeś.

fafniak
05-04-2020, 15:33
Dobra - mówimy o kompletnie różnych rzeczach - dajmy spokój

Borat1979
05-04-2020, 17:30
Za dotykanie gołymi rękami do podzespołów, dałbym po łapach. :-)A czym ma dotykać nogami?

david555
05-04-2020, 17:42
A czym ma dotykać nogami?

Można i stopami, byle w bawełnianych skarpetach. :D

Zbyszek
05-04-2020, 20:13

grubości dysków m2 są różne ?

zobaczcie co dzieje się z tym dyskiem :

Mam tą płytę co Ty więc mogę odpowiedzieć. Ta kostka jest gumowa i jest przyklejona na taśmie dwustronnej. Ja ją po prostu odkleiłem. Ona ma za zadanie dociskać dysk do radiatora. Problem z tą kostką jest jednak taki że działa poprawnie tylko z dyskami jednostronnymi. Gdy masz dysk gdzie układy scalone są z obu stron to dysk jest grubszy i ona wtedy powoduje taki efekt jak widać na tym filmie. Inna sprawa że radiator fabrycznie montowany na tej płycie jest przeznaczony tylko do jednostronnych dysków. Wobec tego musiałem kupić inny i wywalić ten oryginalny jak i gumę. Radiatory które można dokupić do dysków M.2 są dedykowane do jednostronnych dysków albo dwustronnych. Trzeba uważać co się kupuje.

ksh
05-04-2020, 20:17
No i teraz już wiem o co chodzi i zauważyłem na filmie tą kostkę :)

fafniak
05-04-2020, 20:26
Mam tą płytę co Ty więc mogę odpowiedzieć. Ta kostka jest gumowa i jest przyklejona na taśmie dwustronnej. Ja ją po prostu odkleiłem. Ona ma za zadanie dociskać dysk do radiatora. Problem z tą kostką jest jednak taki że działa poprawnie tylko z dyskami jednostronnymi. Gdy masz dysk gdzie układy scalone są z obu stron to dysk jest grubszy i ona wtedy powoduje taki efekt jak widać na tym filmie. Inna sprawa że radiator fabrycznie montowany na tej płycie jest przeznaczony tylko do jednostronnych dysków. Wobec tego musiałem kupić inny i wywalić ten oryginalny jak i gumę. Radiatory które można dokupić do dysków M.2 są dedykowane do jednostronnych dysków albo dwustronnych. Trzeba uważać co się kupuje.

Ona jest naklejana ?!?!?!?! Gdzie znalazłeś tę informację ? Rany jak mi głupio...

Zbyszek
05-04-2020, 21:07
Nigdzie nie znalazłem tej informacji. Po prostu stwierdziłem że ta kostka jest za wysoka dla mojego dysku MP510 bo jest dwustronny i będzie problem. No więc postanowiłem ten problem rozwiązać. Aby to zrobić wykonałem dokładne oględziny. Najpierw sprawdziłem z czego jest wykonana ta kostka i stwierdziłem że jest gumowa. A gumowej kostki nie można przykręcić ani tym bardziej przylutować. :mrgreen: No to pozostały dwie metody przymocowania, albo będzie otwór w laminacie PCB albo będzie przyklejona. Obejrzałem płytę z drugiej strony i otworu nie było więc została tylko jedna możliwość. ;-) Chwilę później kostki już nie było. :lol: Na pocieszenie dla Ciebie, dodam że jestem elektronikiem i znam się na tym. 8)

fafniak
05-04-2020, 21:59
Zbyszek - to wiele wyjaśnia - dzięki !!!
To moze teraz bardziej prawidłowo założę chłodzenie :)

fafniak
10-04-2020, 11:19
90s coś sie znowu nie odzywa...

90s
10-04-2020, 12:00
90s coś sie znowu nie odzywa...

Żyje żyje:) dziękuje za pamięć drogi Kolego. Zdrowie wraca, coraz mniej kaszle, smak też zaczyna się pojawiać. Komp działa i czyszczę dyski oraz przeglądam szufladę. Mam też stronę www. do dokończenia ale mam problemy z wyglądem pierwszej karty bo grafikiem nie jestem i na razie słabo to wygląda.
Ogólnie mam co robić.
Widzę że też ostro wietrzysz swoje półki z fotkami:)

Pozdrawiam serdecznie i wesołych świąt:)

nimnull
14-04-2020, 09:38
Witam
Od dawna nie jestem w temacie sprzętu, a przez sytuację jaką mamy coraz dłużej siedzę przy komputerze.
Naszło mnie po 5 latach na dołożenie jakiejś budżetowej grafiki jako wsparcie dla LR oraz PS oraz od czasu do czasu zagranie w mniej wymagającą grę.
Zestaw to: i5 4670K, 16 GB i SSD, do tej pory pracowałem z Capture One no i było ok, wbudowana karta dawała radę - albo moje wymagania nie są wygórowane.
Od jakiegoś czasu robię kolejne podejście do LR, ale tu się pojawia pewien problem - grafika wydaje się być niewystarczająca, zamiast płynnej pracy mam pracę "skokową" - zmiana ekspozycji itp.
Doradźcie mi co jaką kartę warto kupić.
Przewiduję wydać do 700 PLN - zdecydowanie nowa, nie używana.
W budżecie mieści się: GeForce GTX 1050 Ti, GeForce GTX 1650, Radeon RX 570.
Głównie zależy mi na bezproblemowej współpracy z aplikacjami Adobe niż na wydajności w grach - zwłaszcza, że tytuły które biorę pod uwagę to Pillars of Eternity 1 i 2, Divinity Original Sin :)
Pozdrawiam Mirek

ksh
14-04-2020, 10:43
Bierz GTX 1650 4GB albo jak trafisz GTX 1060 bo są drobne różnice w grach, a w użytkowych obojętne bo to ma znikome znaczenie dla Ps/Lr, większego kopa daje nowa generacja procesorów.

Umbra
14-04-2020, 12:14
Ceny poszły nieźle w górę przez ten wirus.

90s
14-04-2020, 12:39
Witam
Od dawna nie jestem w temacie sprzętu, a przez sytuację jaką mamy coraz dłużej siedzę przy komputerze.
Naszło mnie po 5 latach na dołożenie jakiejś budżetowej grafiki jako wsparcie dla LR oraz PS oraz od czasu do czasu zagranie w mniej wymagającą grę.
Zestaw to: i5 4670K, 16 GB i SSD, do tej pory pracowałem z Capture One no i było ok, wbudowana karta dawała radę - albo moje wymagania nie są wygórowane.
Od jakiegoś czasu robię kolejne podejście do LR, ale tu się pojawia pewien problem - grafika wydaje się być niewystarczająca, zamiast płynnej pracy mam pracę "skokową" - zmiana ekspozycji itp.
Doradźcie mi co jaką kartę warto kupić.
Przewiduję wydać do 700 PLN - zdecydowanie nowa, nie używana.
W budżecie mieści się: GeForce GTX 1050 Ti, GeForce GTX 1650, Radeon RX 570.
Głównie zależy mi na bezproblemowej współpracy z aplikacjami Adobe niż na wydajności w grach - zwłaszcza, że tytuły które biorę pod uwagę to Pillars of Eternity 1 i 2, Divinity Original Sin :)
Pozdrawiam Mirek

Nie jest to odpowiedz na pytanie ale możesz poprawić prace kompa bawiąc się optymalizacją systemu. Jest sporo rzeczy które pracuje w tle i niepotrzebnie zabiera zasoby. Druga rzecz to OC. Na jakim systemie pracujesz? Do Ps i LR to jednak procek rzecz kluczowa.

joint
14-04-2020, 13:11
Z tych trzech co podałeś to oczywiście 1650, chyba że trafisz 1060 tak jaki napisał koesh, w każdym razie ja osobiście odradzam wszelkie radeony, mam rx580 8gb i to jest jakaś porażka...

nimnull
14-04-2020, 13:33
90s - Win 10. Ze względu na pracę, mdli mnie jeżeli muszę po godzinach robić cokolwiek z prywatnym komputerem poza włączeniem i obróbką. System przez 5 lat raz reinstalowany - tylko z uwagi na zmianę dysku. Chyba jednak przysiądę do tematu.
Umbra - Ceny faktycznie nie zachęcają.
Kupię 1650, jak ceny się urealnią. Jakiś konkretny producent? Czy bez znaczenia.
Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam Mirek

90s
14-04-2020, 13:41
90s - Win 10. Ze względu na pracę, mdli mnie jeżeli muszę po godzinach robić cokolwiek z prywatnym komputerem poza włączeniem i obróbką. System przez 5 lat raz reinstalowany - tylko z uwagi na zmianę dysku. Chyba jednak przysiądę do tematu.
Doskonale rozumiem.
Ale to niewiele pracy a zyski są wymierne. OC możesz ustawić na auto. optymalizacja też daje kopa i pozbywasz się zbierania danych. Przyspieszy ci to obróbkę bo będziesz miał wydajniejszego kompa. W grach również zysk w płynności. Kupno karty, trochę zmian i "będziesz Pan zadowolony" ;)

https://www.youtube.com/watch?v=M3QfEPQejEc tu masz pierwszy lepszy film.

sokolnik
14-04-2020, 13:46
Mysle ze podkrecanie procesora o 200 czy nawet 400 mHz nie da wymiernej korzyści. Jeszcze oozostaje kwestia chłodzenia cpu, cxy da sobie rade?
Reinstal systemu może pomóc ale to też nie jest jakaś złota metoda na nefy, na setki plikow z sesji.
Sprawdź może aktualizacje oprogramowania, z ktorego korzystasz, nowsze wersje moga być lepiej zoptymalizowane.

Podejrzewam że bez zmiany procesora sie nie obejdzie. Moze lepiej kupic jakies nowego Intela z iGpu? Do tego reinstal i podkrecanie, ale nowego proca :) i masz spokój na pare lat.

Wysłane z mojego Hułałeja

90s
14-04-2020, 13:59
Mysle ze podkrecanie procesora o 200 czy nawet 400 mHz nie da wymiernej korzyści. Jeszcze oozostaje kwestia chłodzenia cpu, cxy da sobie rade?
Reinstal systemu może pomóc ale to też nie jest jakaś złota metoda na nefy, na setki plikow z sesji.
Sprawdź może aktualizacje oprogramowania, z ktorego korzystasz, nowsze wersje moga być lepiej zoptymalizowane.

Podejrzewam że bez zmiany procesora sie nie obejdzie. Moze lepiej kupic jakies nowego Intela z iGpu? Do tego reinstal i podkrecanie, ale nowego proca :) i masz spokój na pare lat.

Samo niewiele, ale z optymalizacją i innymi drobnymi zmianami da już odczuwalną poprawę. Też bym bardziej był za zmianą procka jak priorytetem jest LR i PS zamiast grafiki.

Umbra
14-04-2020, 17:12
I może dysk M2 na system, LR, PS i pliki.

ksh
14-04-2020, 18:46
M.2 szybki czyli jakiś NVMe ale jeśli ma SSD na SATA to wielkiego skoku nie będzie jednak, odczuwa sie po przesiadce z całego zestawu bo cpu lepsze bo ssd lepsze, czasami i ram czy gpu coś da ale nie ma tu jakiś wielkich różnic zwłaszcza przy Lr/Ps.

nimnull
16-04-2020, 11:17
Cześć
Zrobienie porządku się zaśmieconym systemem zdecydowanie wyszło na plus - dzięki.
Odpowiedzi zeszły trochę na zły tor, ale może to wina złego przedstawienia "problemu".
Uzupełnię/wytłumaczę się dlaczego karta graficzna.
Pracowałem na C1, przy takiej konfiguracji praca bardzo komfortowa na plikach z d800.
Zmieniłem na Z6, zmiana zbiegła się z "prezentem" od Adobe czyli planem fotograficznym na rok w gratisie. Okazało się, że kolorystyka bardzo mi odpowiada, przeprosiłem się więc z Adobe.
Praca z Bridge -> CameraRaw -> PS, jest ok jeżeli obrabiam pojedyncze zdjęcie, przy większej ilości jest już gorzej.
LR od wersji 8.4 przestał wspierać akcelerację Intel HD Graphics 4000, tę mam zintegrowaną.
Nie zależy mi na przyspieszeniu pracy całego LR, a konkretnie o moduł Develop.
Może idę złym tokiem rozumowania, ale moim zdaniem w takim przypadku dołożenie karty graficznej wpłynie pozytywnie na komfort pracy.
Pozdrawiam Mirek

90s
16-04-2020, 12:26
To bardziej procek i ram. Wiadomo że skoro nie masz karty graficznej to myślisz że jej brak to powoduje. Jednak jej kupno nie da ci zbyt wiele bo jej użycie w tych programach jest marginalne. Podaj budżet to ci chłopaki coś sklecą.
Myślałeś o jakieś większej modernizacji? czy po prostu tylko ta graficzna wchodzi w grę? Bo jak już ją kupisz i dojdziesz do wniosku że dalej jest źle to co planujesz w dalszej kolejności?

sokolnik
16-04-2020, 12:35
To bardziej procek i ram. Wiadomo że skoro nie masz karty graficznej to myślisz że jej brak to powoduje. Jednak jej kupno nie da ci zbyt wiele bo jej użycie w tych programach jest marginalne. Podaj budżet to ci chłopaki coś sklecą.
Myślałeś o jakieś większej modernizacji? czy po prostu tylko ta graficzna wchodzi w grę? Bo jak już ją kupisz i dojdziesz do wniosku że dalej jest źle to co planujesz w dalszej kolejności?W dalszej kolejności żałowanie ze sie nie posluchalo :)
Mialem i7 4790K i pamietam jak nefy D7100 oraz D750 chodzily. Zle to wspominam. Na podkreconym i7 6700K jakos to szlo. Ale dopiero zakup Ryzena dal kopa.

ksh
16-04-2020, 14:01
Nie zależy mi na przyspieszeniu pracy całego LR, a konkretnie o moduł Develop.
Może idę złym tokiem rozumowania, ale moim zdaniem w takim przypadku dołożenie karty graficznej wpłynie pozytywnie na komfort pracy.
Pozdrawiam Mirek
Tak wpłynie na komfort pracy ale tu rodzaj gpu ma mały wpływ jakaś tania byle wyjścia miała jakie potrzebujesz, a wspominając o grach otwierasz drzwi do dyskusji większej :)

- - - - kolejny post - - - - - -

W dalszej kolejności żałowanie ze sie nie posluchalo :)
Mialem i7 4790K i pamietam jak nefy D7100 oraz D750 chodzily. Zle to wspominam. Na podkreconym i7 6700K jakos to szlo. Ale dopiero zakup Ryzena dal kopa.

Ale nie zmieniałeś samego cpu, cały zestaw wpłynął na wydajność, oczywiście cpu najwięcej i zauważalnie dał.

sokolnik
16-04-2020, 19:18
Ale nie zmieniałeś samego cpu, cały zestaw wpłynął na wydajność, oczywiście cpu najwięcej i zauważalnie dał.

wiesz, ciężko zmienić CPU i wsadzić ją do socketu od INTELA :) Musiałem zmienić też płytę główną. Ram 3200 CL16 miałem już wcześniej (sprzedałem stare 2 x 8 2133 i kupiłem nowe 2 x 8 dokładając jakieś 150 zł, więc darmoszka, wykorzystałem niskie ceny RAMU). Ram zmieniłem pare miesięcy przed 3900x + płyta.

krzysztofz24
16-04-2020, 19:28
Ale sokol, ty caly czas miales i masz oddzielne GPU.
A kolega tylko zintegrowana w procku. Ktora jeszcze przestala byc obslugiwana wraz z nowsza wersja programu.
To raczej ma znaczenie.

Czyli jak mowi koesh; najpierw najwazniejszy jest proc i ram i potem jakas grafa wspomagajaca program.
Najtansza nawet styka, byle byla.

90s
18-04-2020, 13:38
Wystawiłem stary sprzęt na Ebayu i jest spore zainteresowanie i wygląda że uda się nawet 700 funtów za to wszystko wyciągnąć. Takie pytanie więc na jaką kartę warto zmienić radeon 295x2 aby poprawić znacząco osiągi i aby to był sprzęt na kolejne lata?.
Jednocześnie nie przepłacać za topowce typu 2080TI i podatki od nowości.
Wiadomo już coś co z tymi premierami na ten rok? i z czym najlepiej będzie współpracował 3900x ?

Z tego co porównuje to dobrze trafiłem ze zmianą kompa bo ceny się mocno rozjechały. I tak się własnie zastanawiam czy opłaca się czekać z tą grafą.

sokolnik
18-04-2020, 14:17
Wystawiłem stary sprzęt na Ebayu i jest spore zainteresowanie i wygląda że uda się nawet 700 funtów za to wszystko wyciągnąć. Takie pytanie więc na jaką kartę warto zmienić radeon 295x2 aby poprawić znacząco osiągi i aby to był sprzęt na kolejne lata?.
Jednocześnie nie przepłacać za topowce typu 2080TI i podatki od nowości.
Wiadomo już coś co z tymi premierami na ten rok? i z czym najlepiej będzie współpracował 3900x ?

Z tego co porównuje to dobrze trafiłem ze zmianą kompa bo ceny się mocno rozjechały. I tak się własnie zastanawiam czy opłaca się czekać z tą grafą.2070 Super? Chyba optymalna cena do osiągów.
Nic wyżej bym nie brał, w tym roku ma być nowa generacja kart od nVidia Ampere. Będzie drogo, tyle wiadomo ha :)

Wysłane z mojego SM-A515F przy użyciu Tapatalka

90s
18-04-2020, 14:21
2070 Super? Chyba optymalna cena do osiągów.
Nic wyżej bym nie brał, w tym roku ma być nowa generacja kart od nVidia Ampere. Będzie drogo, tyle wiadomo ha :)

Też własnie myślałem o tej karcie ale są różne jej opcje. Coś konkretnego możesz polecić z takiego amazon.co.uk?
Na co tam patrzeć bo ceny potrafią się znacząco różnić.

sokolnik
18-04-2020, 22:39
Też własnie myślałem o tej karcie ale są różne jej opcje. Coś konkretnego możesz polecić z takiego amazon.co.uk?
Na co tam patrzeć bo ceny potrafią się znacząco różnić.Nic Ci nie polecę bo nie znam się na modelach rtx. Z tego co czytałem ludzie chwalą Palita.

90s
18-04-2020, 23:10
A co sądzisz o 5700xt?

sokolnik
18-04-2020, 23:11
A co sądzisz o 5700xt?W życiu nie kupiłbym GPU AMD. Wątpię by AMD wyprzedziło karty nVidia :)

90s
18-04-2020, 23:13
No moja wyprzedziła:) a cenowo była dwa razu tańsza. Chodzi raczej o stosunek ceny do osiągów itd.

sokolnik
18-04-2020, 23:17
No moja wyprzedziła:) a cenowo była dwa razu tańsza. Chodzi raczej o stosunek ceny do osiągów itd.Podobno sporo problemów jest z jakimś modelem od AMD. Nie wiem. Coś ze sterownikami.
Ryzena kupiłem, małe doświadczenie, bardzo udane na szczęście.
Odnośnie karty pozostaje wierny nVidia, o AMD nawet nie myślę [emoji3]

OjTam
18-04-2020, 23:21
Podobno sporo problemów jest z jakimś modelem od AMD. Nie wiem. Coś ze sterownikami.

Nie ponoć, tylko są. Choć niby z każdą aktualizacją lepiej. I nie jakimś modelem, tylko wszystkimi z linii 5x00.
Resety, zawiechy, BSODy. Pełen wypas. Niby można czekać, aż to ogarną, ale ile to zejdzie?
A tu nVidia straszy odświeżonymi RTX20x0.

90s
18-04-2020, 23:31
W sumie to mam amd i GF w drugim kompie. Tak samo z prockami teraz wyszło. Nie jestem wierny firmą. Jak dobrze pamiętam to ten 295x2 z ponad 1000 funtów przeceniono na 600, gdzie topowy zielony TI stał ponad 1200 i był słabszy.
W ogóle to ciekawa karta bo do dziś ma parametry które przewyższają topowe konstrukcje.

Czyli jednak AMD odpada. Szkoda bo w testach nie najgorzej wypada

Umbra
19-04-2020, 00:38
Nvidia ma ponoć znowu problem z awaryjnością tych nowych kart. Przynajmniej wg forum benchmark.pl ;)

ksh
19-04-2020, 01:04
A co sądzisz o 5700xt?

Bardzo dobra karta, a co do gpu od AMD to jak się cofniesz do tematów o zestawach komputerowych to wyśmiewano cpu Ryzen, ciut się zmieniło i różne mity/legendy tez znikły.
Zerknij na testy i jak kasa lepsza to bierz, jak podobna to bierz nvidie.

fafniak
19-04-2020, 08:39
Mój młody uparł się na 5700xt (chyba...) w każdym razie za 2000-2100 (w lutym - jakaś nitro)
pięknie zbudowana i cicha karta ale faktycznie potrafi wywalić z gry 90s - o ile pamiętam to ty w montaż chyba też się "bawisz" - tutaj niestety dominuje nvidia ze swoimi CUDami
Ja miałem dokupić sobie 2070 super ale ceny poleciały dość mocno, szczególnie kart z rozbudowanym chłodzeniem.
Choć ... jak patrzę na bandyckie oprocentowanie w bankach i coraz dalsze promowanie ludzi żyjących na kredyt to zaczynam sie w****.. bo przeliczam inflację i wychodzi że ujęciu rocznym nie powinienem czekać na obniżki tylko kupować nawet w tej cenie

sokolnik
19-04-2020, 08:45
Mój młody uparł się na 5700xt (chyba...) w każdym razie za 2000-2100 (w lutym - jakaś nitro)
pięknie zbudowana i cicha karta ale faktycznie potrafi wywalić z gry 90s - o ile pamiętam to ty w montaż chyba też się "bawisz" - tutaj niestety dominuje nvidia ze swoimi CUDami
Ja miałem dokupić sobie 2070 super ale ceny poleciały dość mocno, szczególnie kart z rozbudowanym chłodzeniem.
Choć ... jak patrzę na bandyckie oprocentowanie w bankach i coraz dalsze promowanie ludzi żyjących na kredyt to zaczynam sie w****.. bo przeliczam inflację i wychodzi że ujęciu rocznym nie powinienem czekać na obniżki tylko kupować nawet w tej cenieOstatnio były 2 obniżki stóp procentowych, może warto coś kupić na kredyt?
Takie czasy, że ostatnio wolę płacić kartą kredytową a gotówkę mieć na koncie oszczędnościowym, korzystać z okresu bez odsetkowego na karcie i spłacić ją później.

Ceny poszły podobno mocno do góry, dostępność też kuleje. Wielu czeka na Ampery by je kupić lub kupić rtx w niższej cenie na wyprzedaży.
Kwestia indywidualna.

Umbra
19-04-2020, 08:52
Ja poczekam na rozwój sytuacji, bo na razie na chacie siedzę od miesiąca. Ceny poszły już mocno w górę. Rząd dodrukował pieniądze. -__-

No i nie ma jeszcze na rynku Cyberpunka, to co się będę wyrywał? :D

fafniak
19-04-2020, 09:32
To jest pobudzanie gospodarki by ludzie nie trzymali kasy na kontach w banku tylko kupowali, inwestowali. Wielu się cieszy bo kredyty hipoteczne są nisko oprocentowane. Trochę nie na temat więc nie idźmy w ten temat.

W tym przypadku to ja jestem w stanie to zrozumieć (teraz) ale taka polityka trwa od lat 90tych

ok.
EOT - fakt
Wracając do tematu.
Chyba nie ma rat 0% na karty graficzne ;)

ups... są... trza by tylko wczytać się czy na pewno to jest 0%

90s
19-04-2020, 09:48
Gdzieś czytałem właśnie że te 57000xt mają dopiero się rozkręcić wraz jak soft będzie rozwijany. Ale fakt karta ma być wspierana przez Ae i Pr więc jednak nie będę kombinował.
Coś poza 2070super warto też rozważyć?

Co do płacenia to u mnie tylko gotówka, 15 lat temu ostatni raz użyłem kredytówki.Co do banków to od kiedy weszły przepisy że mają się ratować pieniędzmi swoich klientów to też przestałem im ufać i nie trzymam wszystkich oszczędności w jednym miejscu.

ksh
19-04-2020, 10:10
https://www.pugetsystems.com/pic_disp.php?id=56615&width=800

EDIT - nie na temat

Umbra
19-04-2020, 10:47
Też coś o tym słyszałem. Nie wiem czy to nie było na Cyprze, ale nie jestem pewny.

W tym przypadku to ja jestem w stanie to zrozumieć (teraz) ale taka polityka trwa od lat 90tych

ok.
EOT - fakt
Wracając do tematu.
Chyba nie ma rat 0% na karty graficzne ;)

ups... są... trza by tylko wczytać się czy na pewno to jest 0%

Mediaexpert ma raty 0% przez stronę przeważnie.

Nie wchodźmy w politykę ale póki co nie ma dodrukowywania, patrz na deficyt itd, mamy zapas na dodrukowanie jakie było kilka lat temu gigantyczne, wiec bez wpływu na nasz portfel można dużo dodrukować, ceny rosną bo mamy wstrząs walutowy i mamy przyspieszone gonienie standardu zarobkowego jak na zachodzie, wiec i ceny towarów się wyrównują co jest oczywiste.

I dlatego w ciągu miesiąca ceny na zestaw, który sobie planowałem, poszły w górę o 1000 zł? ;)

david555
19-04-2020, 10:59
...
I dlatego w ciągu miesiąca ceny na zestaw, który sobie planowałem, poszły w górę o 1000 zł? ;)

Mnie się udało nabyć laptopa w planowanej konfiguracji jeszcze w starej cenie.

ksh
19-04-2020, 11:02
Ale co konkretnie bo ja w święta kompletowałem zestaw w xkom i jedynie karta graficzna była droższa, SSD był tańszy, ram i zasilacz trafił się w promocji, wyszło to samo właściwie, może jakieś 100zł na zestawie wyszło drożej.

david555
19-04-2020, 11:11
...
Ale co konkretnie bo ja w święta kompletowałem zestaw w xkom i jedynie karta graficzna była droższa, SSD był tańszy, ram i zasilacz trafił się w promocji, wyszło to samo właściwie, może jakieś 100zł na zestawie wyszło drożej.

W x-kom, żeby utrzymać ceny zestawów robili roszady z modułami pamięci i kartami graficznymi, nawet w laptopach, zresztą nie za bardzo mają już czym handlować, bo w ich magazynach hula wiatr.

crusiek
19-04-2020, 11:21
Cypr to zły przykład, tam kremlowska mafia kręciła takie wały że się rypło i tyle.
Inny temat to bankructwo Islandii i jak zrobili "reset" bankowy i długów.

Też jestem ciekawy co tam u kolegi 1000 zł zdrożało, mi na kilku zestawach po ~5 tysięcy zł. weszło ~100 zł podwyżki w każdym.

Umbra
19-04-2020, 11:48
Też jestem ciekawy co tam u kolegi 1000 zł zdrożało, mi na kilku zestawach po ~5 tysięcy zł. weszło ~100 zł podwyżki w każdym.

Ryzen 3600
ASUS TUF coś tam
Jakaś Adata m2 1 TB
Fortis 3
Armis 7
Zasilacz modularny SPC 500 albo 600W
RT 5700 XT
Pamięci 16 GB

ksh
19-04-2020, 12:00
Ryzen 3600
ASUS TUF coś tam
Jakaś Adata m2 1 TB
Fortis 3
Armis 7
Zasilacz modularny SPC 500 albo 600W
RT 5700 XT
Pamięci 16 GB

Dopasuj to samo w inne modele bo zawsze ceny "pływają" i są różnice.

Umbra
19-04-2020, 12:10
Poczekam na nowe proce, karty i Cyberpunka może. W sumie nie pali się. Obecny komp nie jest najnowszy, ale jeszcze daje radę.

ksh
19-04-2020, 12:17
Poczekam na nowe proce, karty i Cyberpunka może. W sumie nie pali się. Obecny komp nie jest najnowszy, ale jeszcze daje radę.

Ryzen 4xxx desktopowy nie będzie miał takiego skoku jak 3xxx względem 2xxx, a i cen nie spodziewałbym się jakiś bardziej atrakcyjnych, za do w gpu może będzie coś ciekawego bo wreszcie wejdzie intel i nowa architektura amd.

90s
19-04-2020, 12:22
Ryzen 4xxx desktopowy nie będzie miał takiego skoku jak 3xxx względem 2xxx, a i cen nie spodziewałbym się jakiś bardziej atrakcyjnych, za do w gpu może będzie coś ciekawego bo wreszcie wejdzie intel i nowa architektura amd.

Wiadomo kiedy ma być premiera tych Inteli? Wiadomo też coś o tym gpu? będą pomiędzy GF a AMD czy to jakieś topowe mają być?

ksh
19-04-2020, 15:46
Wiadomo tyle że nic nie wiadomo :)
Niby czerwiec ale nie podali roku :)

90s
19-04-2020, 16:21
Wiadomo tyle że nic nie wiadomo :)
Niby czerwiec ale nie podali roku :)

Pewnie też będą jazdy ze sterownikami i wsparciem programistów. Nic raczej nie wykombinuje a raczej mogę tylko przekombinować.

ksh
21-04-2020, 22:52
Pamiętaj że jeszcze pięć lat temu na naszym rynku bankowym zagranica miała 84%, teraz chyba 45% ale musiałbym szukać czy dokładnie podałem.

Dobra ale żeby nie wkurzać naszego cenzora o poglądach lewackich wspomnę że Ryzen 4xxx desktopowy będzie śmigał bez problemu na chipsecie B450, X470, oczywiście X570 i ten teraz co ma być B550, a pod nowe cpu będzie X670 robiono ponownie przez tego samego producenta chipsetów co udane B450 i X470.
Jest szansa że nawet na MSI będzie chodziło :)

sokolnik
21-04-2020, 23:06
Pamiętaj że jeszcze pięć lat temu na naszym rynku bankowym zagranica miała 84%, teraz chyba 45% ale musiałbym szukać czy dokładnie podałem.

Dobra ale żeby nie wkurzać naszego cenzora o poglądach lewackich wspomnę że Ryzen 4xxx desktopowy będzie śmigał bez problemu na chipsecie B450, X470, oczywiście X570 i ten teraz co ma być B550, a pod nowe cpu będzie X670 robiono ponownie przez tego samego producenta chipsetów co udane B450 i X470.
Jest szansa że nawet na MSI będzie chodziło :)Właśnie ustawilem mojego cepa delikatnie na 4.25 GHz, na niskim napięciu 1.25.
Test R20 prawie 7 500 pkt.
Renderowanie 10 min przeszedł.
Realbench 15 min przeszedł.
Przy zadowalających temp.

Na więcej dziś nie mam czasu, odpaliłem wiedzmina.

Wysłane z mojego Samsunga przy użyciu Tapatalka.

90s
22-04-2020, 00:34
Właśnie ustawilem mojego cepa delikatnie na 4.25 GHz, na niskim napięciu 1.25.
Test R20 prawie 7 500 pkt.
Renderowanie 10 min przeszedł.
Realbench 15 min przeszedł.
Przy zadowalających temp.

Na więcej dziś nie mam czasu, odpaliłem wiedzmina.

I jakie masz teraz temperatury? Polecasz kręcić tego procka jak wcześniej pokazałeś? Bo ja jedynie znalazłem jakieś metody przez aplikacje.

sokolnik
22-04-2020, 07:09
Temp po wyrenderowaniu, fota:

Temp podczas Realbench lekko wyższa ale i test dłuższy. Renderowanie 10 min. Realbench 15 min. W 13 minucie real Bench cpu Z 3 czujników:
77
78
76
Vr mos 84.38620

matbe
22-04-2020, 10:49
Miałem dziwny błąd czujnika, chwilę po wybudzeniu PC wyskoczył mi monit o przekroczeniu 80C przez cpu, sprawdziłem w zakładce od gigabyte i proc miał 90C, jednocześnie w menadzerze zadań nie było żadnych nieprawidłowści(zużycie ~10%) zreszta ten procesor(słabiutkie i3) nigdy nie przekroczył mi w testach 60stopni(seryjne boxowe chłodzenie). No więc to jakis bład wskazań, przejmowac się czy olać? Zrestartowałem i działa, teraz załuję że nie upewniłem się wskazaniami innych softów..

90s
22-04-2020, 11:42
sokolnik reasumując co warto pogrzebać aby poprawić wydajność procka wraz kulturą pracy?.

sokolnik
22-04-2020, 11:45
Moje posty też skasowano. Ale bardziej obstawiam że banki za tym stoją.W końcu wyszło kto sponsoruje nikoniarzy;))
Za tydzień będą chipy i obowiązkowe logowania:).
sokolnik reasumując co warto pogrzebać aby poprawić wydajność procka wraz kulturą pracy?.Pomógł mi jakiś typek z internetu więc wiesz, ja się słabo znam.
Taktowanie 4.25 ghz
Napięcie 1,25 dosyć niskie. Renderowanie poszło, realbench 25 min też. Jeszcze zrobię Blender i OCCT.
jakiesntam jeszcze parę opcji mi zmienił.
Load line calibration to niby ważne.

90s
22-04-2020, 11:50
napięcie bardzo fajne, napewno przełoży się na żywotność procka i temp. Tryby auto z tego co czytałem zawsze dają więcej niż jest to potrzebne. On ci pomagał na jakimś forum czy prywatnie?

sokolnik
22-04-2020, 12:18
napięcie bardzo fajne, napewno przełoży się na żywotność procka i temp. Tryby auto z tego co czytałem zawsze dają więcej niż jest to potrzebne. On ci pomagał na jakimś forum czy prywatnie?Prywatnie, messenger, foty, konsultacje.

Jaką masz płytę główną?

90s
22-04-2020, 13:06
X570 aorus ultra

sokolnik
22-04-2020, 13:14
X570 aorus ultraJa msi x570 gaming pro carbon WiFi, ale opcje/nazwy pewnie podobne.
A Ty podkręcasz?

90s
22-04-2020, 13:19
Na razie ustawiłem programowo przez Ryzen Master. Porobił testy i sobie automatycznie ustawił częstotliwościowi.
Czekam na zmianę karty graficznej i może wtedy przysiądę i poustawiam coś bardziej dokładnie. Ale też nie myślę o maksymalnym kręceniu a jakimś właśnie kompromisie napięcia, temperatury v wydajność. W końcu ma to być sprzęt na lata i nie chce wyciskać z niego ile fabryka dała.

sokolnik
22-04-2020, 13:26
Na razie ustawiłem programowo przez Ryzen Master. Porobił testy i sobie automatycznie ustawił częstotliwościowi.
Czekam na zmianę karty graficznej i może wtedy przysiądę i poustawiam coś bardziej dokładnie. Ale też nie myślę o maksymalnym kręceniu a jakimś właśnie kompromisie napięcia, temperatury v wydajność. W końcu ma to być sprzęt na lata i nie chce wyciskać z niego ile fabryka dała.Dokładnie, ja chciałem na sztywno ustawić napięcie, jak najniższe i taktowanie sztywne dla 12 rdzeni takie samo, też nie za wysoki, bo 4,25 ghz.

90s
22-04-2020, 13:33
Dokładnie, ja chciałem na sztywno ustawić napięcie, jak najniższe i taktowanie sztywne dla 12 rdzeni takie samo, też nie za wysoki, bo 4,25 ghz.

Też bym szedł w taki coś własnie. Wydaje się to być najlepszym rozwiązaniem. Jak się już cały skompletuje to może popytam na PClab. jak to zrobić porządnie.

Rafał_Sz
23-04-2020, 10:05
Ale też nie myślę o maksymalnym kręceniu a jakimś właśnie kompromisie napięcia, temperatury v wydajność. W końcu ma to być sprzęt na lata i nie chce wyciskać z niego ile fabryka dała.

A dlaczego nie? Wystarczy dobre chłodzenie i niech procek zasuwa. Mam i7 2600K podkręcony do 4,9 GHz, od lat liczy mi trajektorie dla CNC (po kilkanaście godzin 100% na osmiu wątkach) i nigdy nie było żadnego problemu. Podobnie z mam z grafiką (GTX 1080). Ponieważ wykorzystuję technologię Pascal do obliczeń, karta praktycznie cały czas pracuje w maksymalnym stresie. I też się nic nie dzieje.

david555
23-04-2020, 10:08
...
I też się nic nie dzieje.

A ile płacisz miesięcznie za EE ?

sokolnik
23-04-2020, 10:11
A dlaczego nie? Wystarczy dobre chłodzenie i niech procek zasuwa. Mam i7 2600K podkręcony do 4,9 GHz, od lat liczy mi trajektorie dla CNC (po kilkanaście godzin 100% na osmiu wątkach) i nigdy nie było żadnego problemu. Podobnie z mam z grafiką (GTX 1080). Ponieważ wykorzystuję technologię Pascal do obliczeń, karta praktycznie cały czas pracuje w maksymalnym stresie. I też się nic nie dzieje.Taaa pewnie tam kopiesz kryptowaluty podpiętym do prądu sąsiada albo gminy [emoji14] ha

A tak serio, to chodzi o degradację cpu. Ryzeny 3xxx to nowość na rynku konsumenckim w procesie 7nm, różne są opinie na temat degradacji. Lepiej z napięciem nie przesadzać. Ale zresztą od czego jest 2 letnia gwarancja :)?
Sprawdź swój procek czy osiąga swoją optymalną moc na wszystkich rdzeniach i wątkach.
Skalpowałeś go? Jak często wymieniasz pasty i termopady? Jakie masz temp?

sokolnik
23-04-2020, 10:12
A ile płacisz miesięcznie za EE ?To jest ciekawy temat, zapytaj się mnie ile place za prąd w mieszkaniu, 2 os plus niemowlę od e miesięcy [emoji14] od połowy marca praca zdalna w domu [emoji1]

Rafał_Sz
23-04-2020, 11:01
A ile płacisz miesięcznie za EE ?
Mam w firmie maszyny po 40 kW, więc zasilanie kompa ma pomijalne znaczenie. Ale około kilkunastu tysi.

Taaa pewnie tam kopiesz kryptowaluty podpiętym do prądu sąsiada albo gminy [emoji14] ha

A tak serio, to chodzi o degradację cpu. Ryzeny 3xxx to nowość na rynku konsumenckim w procesie 7nm, różne są opinie na temat degradacji. Lepiej z napięciem nie przesadzać. Ale zresztą od czego jest 2 letnia gwarancja :)?
Sprawdź swój procek czy osiąga swoją optymalną moc na wszystkich rdzeniach i wątkach.
Skalpowałeś go? Jak często wymieniasz pasty i termopady? Jakie masz temp?

Właściwie chłodzony procesor nie ulega zużyciu, temperatury podczas stresu nie przekraczają 60 stopni. Karta i procek maja chłodzenie wodne. Sprzęt pracuje od lat stabilnie i bezawaryjnie. Jedynym nowym elementem jet karta graficzna, kupiłem ją tylko dla technologii Pascal.

sokolnik
23-04-2020, 11:05
Mam w firmie maszyny po 40 kW, więc zasilanie kompa ma pomijalne znaczenie. Ale około kilkunastu tysi.

Właściwie chłodzony procesor nie ulega zużyciu, temperatury podczas stresu nie przekraczają 60 stopni. Karta i procek maja chłodzenie wodne. Sprzęt pracuje od lat stabilnie i bezawaryjnie. Jedynym nowym elementem jet karta graficzna, kupiłem ją tylko dla technologii Pascal.Za wysokie napięcie cpu, wysokie taktowanie, praca non stop 24/7 może szybko go zdegradować. W całej naszej dyskusji chodzi o znalezienie złotego środka między zużyciem materiału a zwiększoną wydajnością niż po otwarciu pudełka. No chyba że ktoś się nie liczy ze sprzętem bo i tak go wymieni na nowy za rok, dwa, jak telefon w abonamencie :)

Rafał_Sz
23-04-2020, 11:18
Za wysokie napięcie cpu, wysokie taktowanie, praca non stop 24/7 może szybko go zdegradować. W całej naszej dyskusji chodzi o znalezienie złotego środka między zużyciem materiału a zwiększoną wydajnością niż po otwarciu pudełka. No chyba że ktoś się nie liczy ze sprzętem bo i tak go wymieni na nowy za rok, dwa, jak telefon w abonamencie :)

To powiedz to mojemu prockowi który od lat jest orany jak koń na westernie i smuci go jakikolwiek stan bezczynności.

Przy OC najważniejsze są trzy rzeczy.

1. Chłodzenie
2. Chłodzenie
3. Chłodzenie

A dodatkowo u mnie nad kompami, serwerem i najbardziej wrażliwymi maszynami w firmie czuwa poniższy zestaw. ;)

38655

90s
23-04-2020, 11:35
To powiedz to mojemu prockowi który od lat jest orany jak koń na westernie i smuci go jakikolwiek stan bezczynności.

Przy OC najważniejsze są trzy rzeczy.

1. Chłodzenie
2. Chłodzenie
3. Chłodzenie

A dodatkowo u mnie nad kompami, serwerem i najbardziej wrażliwymi maszynami w firmie czuwa poniższy zestaw. ;)

38655

Czyli jedyna poprawa w Twoim przypadku środowiska pracy to już tylko ciekły azot:)

Też wychodzę z założenia jak sokolnik, chociaż nigdy nie miałem problemów ze sprzętem, to jednak o degradacji z powodu wysokich temp słyszałem a to ma być sprzęt na lata. Dlatego zawsze zaczynam zabawy z ostrym OC jak zaczyna brak mocy wpływać negatywnie na pracę.

sokolnik
23-04-2020, 11:39
Ryzeny słabo się kręcą bo już fabrycznie są niezłe wyżyłowane. Wzrost temp i mocy potem jest masakryczny. Do tego potrzeba dooobrej płyty głównej. Lepiej podkręcać ram lub inwestować w szybszy ram. A to już koszty często niekorzystny pod względem wydanej złotówki na wzrost wydajności. To już lepiej odkładać kasę na nową generacje chyba...

Ja też zawsze powtarzam sobie i żonie... Ze to juz sprzęt na lata :D

90s
23-04-2020, 11:57
Ryzeny słabo się kręcą bo już fabrycznie są niezłe wyżyłowane. Wzrost temp i mocy potem jest masakryczny. Do tego potrzeba dooobrej płyty głównej. Lepiej podkręcać ram lub inwestować w szybszy ram. A to już koszty często niekorzystny pod względem wydanej złotówki na wzrost wydajności. To już lepiej odkładać kasę na nową generacje chyba...

Ja też zawsze powtarzam sobie i żonie... Ze to juz sprzęt na lata :D

A co ile lat jej to powtarzasz? U mnie wypada że co 5 lat zmiana kompa, tak już jest 4 razy.
Ale myślę że tym razem będą już tylko modernizacje. Chyba już tylko 3D mogłoby zmusić do zmian. Na szczęście kompletnie nie ciągnie, bo tam to już nie ma limitów potrzebnej mocy.

sokolnik
23-04-2020, 12:06
A co ile lat jej to powtarzasz? U mnie wypada że co 5 lat zmiana kompa, tak już jest 4 razy.
Ale myślę że tym razem będą już tylko modernizacje. Chyba już tylko 3D mogłoby zmusić do zmian. Na szczęście kompletnie nie ciągnie, bo tam to już nie ma limitów potrzebnej mocy.Ja od 2017 roku modernizuje kompa tak konkretniej. Trzeba przyznać że w porównaniu z rokiem 2016 mam całkowicie nowego kompa, został tylko zasilacz który kupiłem w 2014 r., który zasilał komputer bez karty graficznej aż do października 2018 r., wtedy kupiłem 1070 Ti. I tak ciągle żona coś słyszy, że coś sprzedaje i dokładam kasę do nowych części :)
Jednak teraz kompa mam spoko, jestem zadowolony. Jedynie można by dyski większe kupić chociaż i tu tragedii nie ma.
- Samsung nvme 250 GB na system, programy, bieżące pliki do obróbki,
- ssd sata 1 Tb na moje dokumenty + Wiedzmin 3.
2 HDD na magazyn i kopie bezpieczeństwa.
1 Tb
2 Tb wiadomo.

sokolnik
23-04-2020, 12:22
Napisałem do firmy ile by kosztowało wycięcie ładnych dziurek :D

Umbra
23-04-2020, 15:34
Mój pierwszy komp złożyłem w 2010. Jakieś mniejsze zmiany tam były. W 2015 bodajże wymieniłem kartę graficzną, rok później procka, płytę, RAM - to takie większe zmiany. No i teraz już też powoli ciągnie do zmian, ale że wynikł problem z wirusem, to trzeba troche poczekać.

sokolnik
23-04-2020, 15:50
Mój pierwszy komp złożyłem w 2010. Jakieś mniejsze zmiany tam były. W 2015 bodajże wymieniłem kartę graficzną, rok później procka, płytę, RAM - to takie większe zmiany. No i teraz już też powoli ciągnie do zmian, ale że wynikł problem z wirusem, to trzeba troche poczekać.No ceny i dostępność lipa.
Dobrze ze ja w 2019 zmodernizowałem sprzęt, sprzedałem D7100... Jest ok :) 2020 mogę tylko podkręcać proca :D

90s
23-04-2020, 16:38
Ceny jeszcze jak ceny ale dostępność to już tragedia. I nie tylko ze sprzętem komputerowym ale niemal z każdym przedmiotem. Nawet ramy do obrazów muszę teraz zbijać i gruntować.

sokolnik
25-04-2020, 08:37
Ceny jeszcze jak ceny ale dostępność to już tragedia. I nie tylko ze sprzętem komputerowym ale niemal z każdym przedmiotem. Nawet ramy do obrazów muszę teraz zbijać i gruntować.No chyba ramy do obrazów to sprzęt specjalistyczny trudno dostępny w ogóle. Tego nie kupisz tak łatwo jak sprzęt komputerowy. No ale może się nie znam.

To co? Podkręcasz? Wczoraj zrobiłem 30 min test w OCCT, bez błędów.

90s
25-04-2020, 11:03
Z tego co pisałeś to dobrze aby te parametry konsultować z kimś obeznanym. Więc na razie nic nie kombinuje do czasu aż karty i kabli nie wymienię.

Co do ram (szkielety) to teraz trzeba kupować na zamówienie bo wielu rozmiarów jest albo niedostępna albo taniej już wychodzi samemu to zbić i gruntować. Ale normalnie sporo jest miejsc gdzie możesz kupić płótna gotowe w atrakcyjnej cenie.
To samo jest z farbami i inną chemią. Chociaż widać też że powoli sytuacja wraca do normy.

Niemniej jednak wyszło jak bardzo jesteśmy uzależnieni od Chin. Jednocześnie ich brak otworzył bardzo dużo ciekawych opcji zarobkowych. Kupiliśmy też płótno 2,8mx10m chciałem część przeznaczyć na ręcznie malowane tło. Świetny gruby materiał który się nie mnie. Normalnie mam papierowe i wymęczone. Ale wychodzi na to że wszystko raczej pójdzie na te własnie zbijanie.

fafniak
25-04-2020, 13:10
Troszke odejdę od "obróbki zdjęć" ;)
Chodzi o rendering video

Davinci ładnie wspomaga się kartami nvidii
Początkowo nastawiony byłem na 2070 super ale ceny sporo poszły do góry. Po zjarzeniu jeszcze raz do tych porównań zobaczyłem ż e2060 super praktycznie idzie łeb w łeb z 2070 super i chyba nie ma co sie spinać ?
Gram w gry.
METRO , HALO , CRYSIS no i Star conflict ;)
Nie widzę szans na wymianę monitora w najbliższym czasie więc tryb HD (1900x1200) raczej pozostanie ze mną na jakiś czas.
Przy takich założeniach to chyba nie ma co brnąć w wydatki ? Wystarczy 2060 super ? Czy czegoś nie biorę pod uwagę ?

sokolnik
25-04-2020, 13:14
Chodzi o rendering video

Początkowo nastawiony byłem na 2070 super ale ceny sporo poszły do góry. Po zjarzeniu jeszcze raz do tych porównań zobaczyłem ż e2060 super praktycznie idzie łeb w łeb z 2070 super i chyba nie ma co sie spinać ?
Gram w gry.
Nie widzę szans na wymianę monitora w najbliższym czasie więc tryb HD (1900x1200) raczej pozostanie ze mną na jakiś czas.
Przy takich założeniach to chyba nie ma co brnąć w wydatki ? Wystarczy 2060 super ? Czy czegoś nie biorę pod uwagę ?2060 będzie super do fullhd. Pograsz na wysokich i pewnie na ultra też przy zadowalającym 60 fps.
Albo poczekać na premierę Ampere i wtedy kupisz 2070Super, ceny powinny spaść.

crusiek
25-04-2020, 13:41
Wystarczy

fafniak
25-04-2020, 15:07
https://www.x-kom.pl/p/504676-karta-graficzna-nvidia-msi-geforce-rtx-2060-super-gaming-x-8gb-gddr6.html

podobno jedna z najcichszych i chłodnych a przy tym trzyma się wydajnościowo...

sokolnik
25-04-2020, 15:10
https://www.x-kom.pl/p/504676-karta-graficzna-nvidia-msi-geforce-rtx-2060-super-gaming-x-8gb-gddr6.html

podobno jedna z najcichszych i chłodnych a przy tym trzyma się wydajnościowo...MSI, bierz w ciemno :)

ksh
25-04-2020, 17:04
W tej cenie ? dlaczego nie https://www.x-kom.pl/p/456606-karta-graficzna-nvidia-asus-geforce-rtx-2070-rog-strix-oc-8gb-gddr6.html albo np to https://www.x-kom.pl/p/520367-karta-graficzna-nvidia-kfa2-geforce-rtx-2070-super-ex-gamer-black-ed-8gb-gddr6.html ??

fafniak
25-04-2020, 17:12
Wydajnościowo wersje "Super" różnią sie od wersji bez super.
Ta KFA to ciekawa propozycja ale nie znam tego producenta. W naszym kraju chyba nie jest popularny ?

ksh
25-04-2020, 18:17
Przecież możesz oddać i masz gwarancje.
Ja podałem model 2070 i 2070 super ale ten pierwszy z bardzo dobrym chłodzeniem i wolałbym ciut wydajniejszą od tej 2060 S z dobrym chłodzeniem.
Zresztą teraz każda firma ma wersje chłodzenia budżetowe i lepsze, w testach nie ma wielkich różnic obecnie.

fafniak
25-04-2020, 18:50
Jasne - wiem że jestem jebnięty ale w moim przypadku opcja "możesz oddać" wiąże sie z wizytą u psychologa i leżeniem na leżance.
Po prostu nie znoszę oddawania sprzętu - no serio mam tak

ksh
25-04-2020, 19:12
Ale to napisałem jakby się okazało że ta firma wyskrobała tą kartę z ziemniaka :)
Nie jest dokładnie ta ale coś mówi o firmie wiecej https://ithardware.pl/testyirecenzje/testy_karty_graficznej_kfa2_geforce_rtx_2070_super _ex_1_click_oc-9891.html

sokolnik
25-04-2020, 20:03
Chodzi o rendering video

Gram w gry.
Przy takich założeniach to chyba nie ma co brnąć w wydatki ? Wystarczy 2060 super ? Czy czegoś nie biorę pod uwagę ?A wiesz że 2070 ma mniej rdzeni CUDA od mojej 1070Ti? :) nie wiem jak wersja Super [emoji848] do sprawdzenia :) pisałeś coś o renderingu. A jaki masz procesor?

fafniak
25-04-2020, 20:10
procka mam 7 3770 czy jakoś tak RYZEN

sokolnik
25-04-2020, 20:15
procka mam 7 3770 czy jakoś tak RYZENHmm

2700
2700x
3600
3700x
? :)

ksh
25-04-2020, 20:18
https://www.pugetsystems.com/pic_disp.php?id=51023&width=700

https://www.pugetsystems.com/pic_disp.php?id=50958&width=700

https://www.pugetsystems.com/pic_disp.php?id=51596&width=700

fafniak
25-04-2020, 20:20
7 3700x
i jest nowy i jest piękny więc go nie wymienię na żaden lepszy w najbliższym czasie:D

sokolnik
https://www.pugetsystems.com/pic_disp.php?id=51023&width=700

https://www.pugetsystems.com/pic_disp.php?id=50958&width=700

https://www.pugetsystems.com/pic_disp.php?id=51596&width=700No to teraz porównaj sobie ceny 1070Ti oraz 2070Super :)
1100 vs powyżej 2400 :)

sokolnik
7 3700x
i jest nowy i jest piękny więc go nie wymienię na żaden lepszy w najbliższym czasie:DNo to nieźle, będzie się miło renderowało :)

ksh
25-04-2020, 20:27
Jak dla mnie nie widzę sensu zakupu RTX poniżej wersji 2080 jeśli chodzi o zysk w grach, a jak ma to być do użytkowych to brałbym taniutkie 1060 lub 1660.

fafniak
25-04-2020, 20:48
Z tego co widzę bardzo ważna jest ilosc pamięci na karcie graficznej- przynajmniej w davinci

90s
25-04-2020, 21:01
Co to za Titan V 12GB?

ksh
25-04-2020, 21:51
Zwłaszcza jeśli materiał 4K.

OjTam
25-04-2020, 22:07
Co to za Titan V 12GB?

https://www.nvidia.com/en-us/titan/titan-v/
https://www.benchmark.pl/aktualnosci/nvidia-titan-v-profesjonalna-karta-graficzna-volta-cena.html
Całkiem ciekawie wygląda.

sokolnik
25-04-2020, 23:05
https://www.benchmark.pl/aktualnosci/nvidia-titan-v-profesjonalna-karta-graficzna-volta-cena.html
Całkiem ciekawie wygląda.Całkiem ciekawie kosztuje :)

OjTam
25-04-2020, 23:10
Całkiem ciekawie kosztuje :)

Wysłane z mojego Samsunga przy użyciu Tapatalka.A to już inna sprawa.[emoji23]

Wysłane chomikiem syberyjskim w OP1.

90s
26-04-2020, 00:38
Całkiem ciekawie wygląda.

Całkiem myślałem że to jakiś stary model tylko że dołożyli V-ram i masakruje w testach:)

Wysłane naczepą bez plandeki.

sokolnik
26-04-2020, 08:53
Całkiem myślałem że to jakiś stary model tylko że dołożyli V-ram i masakruje w testach:)

Wysłane naczepą bez plandeki.Bo on trochę już chyba ma lat...? Było kilka wersji na pewno.

Wracając do 2070 Super... Przytuliłbym ta kartę z przyjemnością [emoji3] ale nie mam aż tak bardzo wolnych środków na jakieś zmiany, +- 1300-1500 PLN [emoji1]

Takiego Palita był mógł mieć ha podobno mają świetne chłodzenie.

https://www.x-kom.pl/p/505278-karta-graficzna-nvidia-palit-geforce-rtx-2070-super-gamerock-premium-8gb-gddr6.html

Albo

https://www.x-kom.pl/p/504415-karta-graficzna-nvidia-msi-geforce-rtx-2070-super-gaming-x-trio-8gb-gddr6.html

https://www.x-kom.pl/p/505281-karta-graficzna-nvidia-palit-geforce-rtx-2070-super-jetstream-8gb-gddr6.html

fafniak
26-04-2020, 09:36
Podobno "zieloni" potwierdzili że w maju zapowiedzą nowe produkty.
Z kolei w sieci pojawiają się informacje że to będą tylko produkty profesjonalne

90s
26-04-2020, 10:08
Podobno "zieloni" potwierdzili że w maju zapowiedzą nowe produkty.
Z kolei w sieci pojawiają się informacje że to będą tylko produkty profesjonalne

Czyli jak się okaże że tylko segment pro. To reszta pewnie znowu podrożeje.
Ja myślę o to tej
https://www.amazon.co.uk/Gigabyte-GeForce-2070-Super-WINDFORCE/dp/B07WZ6FWPK/ref=sxbs_sxwds-stvp?cv_ct_cx=Palit%2BGeForce%2BRTX%2B2070%2BSUPER %2BGameRock&dchild=1&keywords=Palit%2BGeForce%2BRTX%2B2070%2BSUPER%2BGa meRock&pd_rd_i=B07X51LTKK&pd_rd_r=48e6a7ce-5755-448d-bb1b-93b5c028b098&pd_rd_w=kY41S&pd_rd_wg=i3Ilu&pf_rd_p=d9b87ec0-c7c2-464c-b8a6-2e7b5576127a&pf_rd_r=4R60TKMRT2C1QGH7WX5Q&qid=1587888151&sr=1-1-718396de-69ac-46a0-9195-9669ab0086b2&th=1

Swoją drogą to Was też strasznie irytuje jak się podaje główną cenę bez podatku? Jakoś nie trawie tego systemu amerykańskiego podawania cen w taki sposób.

sokolnik
26-04-2020, 10:10
Segment pro pokazują najpierw chyba by się pochwalić mocą. A potem segment konsumencki, do gier... To ich główny rynek zbytu, gry.

90s
26-04-2020, 10:23
W tym samym czasie? bo teraz nie wiem czy czekać bo maj już za kilka dni. A już sprawie skończyłem sprzedawanie.

sokolnik
26-04-2020, 10:37
W tym samym czasie? bo teraz nie wiem czy czekać bo maj już za kilka dni. A już sprawie skończyłem sprzedawanie.Tego nikt nie wie. Poszukaj najnowszych informacji. Ja pamiętam że premiery kart mają być w 2Q ewentualnie wakacje. Obstawiam Czerwiec Lipiec może. I tak będą prezentować pełna ofertę przez 2 - 3 miesiące by w 3-4 Q mieć największą sprzedaż.

david555
26-04-2020, 10:38
Segment pro pokazują najpierw chyba by się pochwalić mocą. A potem segment konsumencki, do gier... To ich główny rynek zbytu, gry.

A jakie sterowniki nVIDII stosować lepiej do oprogramowania Adobe, wersje GRD, czy SD, bo zdania są podzielone ?

Jedni twierdzą, że na wersjach SD dobrze pracuje LR, a inni, że na GRD lepiej pracuje PS.

I bądź tu mądry.

sokolnik
26-04-2020, 10:46
A jakie sterowniki nVIDII stosować lepiej do oprogramowania Adobe, wersje GRD, czy SD, bo zdania są podzielone ?

Jedni twierdzą, że na wersjach SD dobrze pracuje LR, a inni, że na GRD lepiej pracuje PS.

I bądź tu mądry.Testowałem te sterowniki jeszcze jak miałem Intela...
Nie wiem, ja tam nie widziałem jakiś mega różnic. Ogólnie, to chyba nic nie widziałem. I zainstalowałem wersję dla graczy ha

ksh
26-04-2020, 10:53
Te sterowniki do użytkowych nie mają znaczenia, w wybranych grach podciągniesz ciut fps i tyle.

W tym samym czasie? bo teraz nie wiem czy czekać bo maj już za kilka dni. A już sprawie skończyłem sprzedawanie.

Zapewne pierwsze będa jak zawsze najmocniejsze coś w stylu RTX 3080, pamiętaj o dostępności bo będą poślizgi spore, obstawiam że jakieś 3060 i 3070 to będzie jesień.

david555
26-04-2020, 11:03
Te sterowniki do użytkowych nie mają znaczenia, w wybranych grach podciągniesz ciut fps i tyle.
...

Różnie o tym powiadają: https://www.purepc.pl/porownanie-wydajnosci-sterownikow-nvidia-game-ready-i-studio?page=0,32

90s
26-04-2020, 11:23

Zapewne pierwsze będa jak zawsze najmocniejsze coś w stylu RTX 3080, pamiętaj o dostępności bo będą poślizgi spore, obstawiam że jakieś 3060 i 3070 to będzie jesień.

Czyli nie wpakuje się w sytuacje że kupie kartę a za tydzień nowe i przeceny o 20% starych.
Zaskoczony jestem bo za stary procek mam już w licytacji 725pln i 40 osób obserwuje. Ciekawe na ilu się skończy.

marti5
26-04-2020, 11:43
Witam.
Mogę się tu podpiąć z moimi rozterkami dot. wymiany laptopa na desktopa, czy zakładać nowy wątek?

OjTam
26-04-2020, 13:24
Wal śmiało. Po to ten wątek jest. :D

ksh
26-04-2020, 14:29
Różnie o tym powiadają: https://www.purepc.pl/porownanie-wydajnosci-sterownikow-nvidia-game-ready-i-studio?page=0,32

Na poziomie błędu pomiarowego, nie warto sobie głowy zawracać, chyba że walczymy o zejście z kilku godzin renderingu może mieć sens ale to nie samymi sterownikami.

Czyli nie wpakuje się w sytuacje że kupie kartę a za tydzień nowe i przeceny o 20% starych.
Zaskoczony jestem bo za stary procek mam już w licytacji 725pln i 40 osób obserwuje. Ciekawe na ilu się skończy.
Raczej jesień plus poślizg dostępności kart jak zawsze, zresztą teraz są ceny bardzo dobre pomijając ogólnie że RTX są wycenione bardzo wysoko, dla graczy może mieć sens ale do użytku bez gier nie widzę sensu, chyba że masz za dużo kasy.
Co dokładnie robisz że potrzebujesz takiej mocy gpu ?

90s
26-04-2020, 15:00
Raczej jesień plus poślizg dostępności kart jak zawsze, zresztą teraz są ceny bardzo dobre pomijając ogólnie że RTX są wycenione bardzo wysoko, dla graczy może mieć sens ale do użytku bez gier nie widzę sensu, chyba że masz za dużo kasy.
Co dokładnie robisz że potrzebujesz takiej mocy gpu ?
Tak jak piszesz rozrywka i poprawa pracy.
Sprzęt strasznie mi zamulał a nawet teraz nie widzę zbytniej poprawy, a może takiej na jaką liczyłem. przy Ae i robieniu np zdjęć 2D w 3D w ruchu i z efektami. Problem że dobrze robić w czasie rzeczywistym bo technika polega na malowaniu mapy B&W która tworzy informacje o głębi 3D. Dalej nie do końca zadowolony jestem z tego jak to działa, więc pewnie to GPU musi za to odpowiadać. Poza tym sprzedaje co tam mam i kupię te kartę bez dokładania innych środków i będę miał już z głowy modernizacje, mam nadzieje na kolejne 5 lat minimum.
Prawie połowę z tego co widzę powinno się udać uzyskać ze sprzedaży obecnej karty. Oby też wzrost wygody itp był równie proporcjonalny to będę zadowolony.
Na razie widzę kopyto w renderingu i to bardzo mocne. Aż miło patrzeć na pasek postępu.

Mam dwa projekty które wymagają sporo pracy i nauki ode mnie, więc się też przygotowuje do tego. Z grami nie ma takiego problemu bo i tak gra w starą arme 3, a na MS 2020 raczej nie będę chciał wydawać kasy. Ale strasznie nie lubię pracować na kompie który zamula. A że zmuszony jestem też iść w nowe kierunki to i wymagania rosną i pewnie będą rosnąć wraz z kolejnymi wyzwaniami.

ksh
26-04-2020, 15:14
Zawsze priorytetem jest cpu z wysokim zegarem i przynajmniej cztery rdzenie czyli standard, jeśli więcej rdzeni to nie kosztem ich zegara, jeśli soft korzysta z gpu to zazwyczaj zarówno amd jak i nvidia daje radę, są wyjątki jeśli soft ułomny o korzysta tylko z jednych lub drugich gpu, kolejna sprawa w gpu to przepustowość pamięci i jej ilość, znajomość wymagań softu jest tu istotniejsza niż rzucanie propozycji producenta np czy MSI czy Gigabyte, ma to takie samo znaczenie jak wygląd pudełka :)

Nie zapominałbym tez o szybkich dyskach, szybkie czy obecnie nie tylko chodzi o SSD ale o to żeby miało zapis/odczyt w okolicach przynajmniej 2500MB/s czyli są to dyski PCIe NVMe M.2
Nie ma tez nic dziwnego jeśli ktoś używa RAID dla zwiększenia szybkości.

Teraz kwestia gier, tu zaczynamy od rozdzielczości monitora i w jakiej gramy, istotne są tez gry jakie będą bo inne wymagania ma WoW, a inne np Bf5 na multi.

90s
26-04-2020, 15:24
Tak soft ssie a raczej Adobe bo opcja wsparcia jest wyłączona, więc w ogóle GPU nie jest wykorzystywane z tego co mi wiadomo. Szukałem, czytałem, próbowałem to obejść nawet mieszając w rejestrach jak to gdzieś pokazywali.
Monitor za jakiś czas też będzie zmieniany bo widzę już pierwsze hotpixele i ma już swoje lata. Dlatego zawsze patrzę rozwojowo na wszystkie inwestycje aby nie tracić czasu na częste modernizacje i szukanie informacji co warto.
Z grania to ja bym bardziej myślał już o VR ale za młode za drogie i nie ma nic co by mnie interesowało jeszcze. Wiec to za 5 lat będzie w kryteriach :)
Albo i nie bo nie za bardzo mnie ciągnie do tych nowych tytułów z mikropłatnościami i coraz łatwiejszym GP.

david555
26-04-2020, 15:34
W tej sprzętowej żonglerkowej zabawie komponentami komputerów, najczęściej nie chodzi przecież by złowić króliczka, ale by gonić go. :-)

90s
26-04-2020, 15:47
W tej sprzętowej żonglerkowej zabawie komponentami komputerów, najczęściej nie chodzi przecież by złowić króliczka, ale by gonić go. :-)

Coś w tym jest. Tak samo jak w sprzęcie fotograficznym. Dlatego ja własnie zmieniam raz na lata. I w ogóle nie śledzę co tam wychodzi tak w komputerowym jak i fotograficznym światku.
Za dużo tego aby się wszystkim interesować i ze wszystkim być na bieżąco. Jak sytuacja nie zmusza to nie zmieniam.

david555
26-04-2020, 15:54
Coś w tym jest.
...

Ano jest.
Pamiętasz wątek z testem operacji w Photoshopie, gdzie chyba każdy user tego forum dorzucił swój kamyczek ?
Ludzie lubią rywalizację, jest ona wpisana w naszą naturę.

90s
26-04-2020, 15:57
Ano jest.
Pamiętasz wątek z testem operacji w Photoshopie, gdzie chyba każdy user tego forum dorzucił swój kamyczek ?
Ludzie lubią rywalizację, jest ona wpisana w naszą naturę.

Szczere to nie znam tematu. Ale zgadzam się w 100% co do rywalizacji.

david555
26-04-2020, 16:44
Szczere to nie znam tematu. ...

Mówię o tym wątku: https://forum.nikoniarze.pl/threads/208334-Test-wydajno%C5%9B%C4%87-komputera-dla-PSa-polecam?highlight=test+photoshopa

sokolnik
26-04-2020, 19:12
Mówię o tym wątku: https://forum.nikoniarze.pl/threads/208334-Test-wydajno%C5%9B%C4%87-komputera-dla-PSa-polecam?highlight=test+photoshopa

to jest wątek, w którym mój 3900x ponownie króluje :D

david555
26-04-2020, 19:30
to jest wątek, w którym mój 3900x ponownie króluje :D

A widziałem widziałem, gratulacje. :D

Zdetronizowałeś Wilka. :-)

marti5
26-04-2020, 21:00
Witam.
Niedługo minie 9 lat jak kupiłem sobie "wypasionego" laptopa Dell XPS L702x
- Intel Core i7-2630QM [2.0-2.9 GHz - 6MB cache, 4 rdzenie / 8 wątków]
- obecnie 32GB RAM
- nVidia GeForce GT555 [3GB DDR3)
- SSD Samsung Evo 860 500GB 2.5", SATA III (6.0 Gb/s), odczyt: 550 MB/s, zapis: 520 MB/s, Cache:512 MB
- HDD Seagate 2TB SSHD FireCuda 2,5" SATA III (6.0 Gb/s) [5400 RPM 128MB Cache, Pamieć flash: 8 GB]
Do niego mam podłączony monitor Nec MultiSync EA245WMi-2 COLOR.

Od ponad roku mam D850, więc obróbka NEF'ów spowodowała, że laptop dostaje zadyszki. Rozbudowa RAM z 8 do 32GB poprawiła troszkę sytuację, ale dalej wywołanie 1 jpg'a trwa ok 30sek.
Nie mam miejsca na PC w obudowie tower (stojącej), stąd pomysł aby w miejsce leżącego na biurku laptopa położyć desktop. Nie widzę teraz sensu kupować kolejnego laptopa, skoro i tak korzystałbym z niego wyłącznie jako stacja robocza. Idealnym rozwiązaniem byłby HP ProDesk 600 G5, aczkolwiek obudowa mogłaby być większa i mieć rozmiary ok. 40x35x15. Ale najważniejsze oczywiście są "bebechy" ;-) Czy poniższe elementy, które w komplecie z obudową będą kosztować ok 6tys to dobry zestaw?
- Intel Core i5 9500 [6 rdzeni, 6 wątków, 9MB pamięci SmartCache oraz częstotliwość bazową 3.0GHz, którą można zwiększyć do 4.4GHz]
- 2x 16 GB (2 sloty wolne z możliwością rozbudowy do max 64GB)
- SSD M.2 1 TB PCIe NVMe
- HDD 4 TB 3,5 cala
- Intel UHD Graphics 630
- nVidia Quadro P400 [2GB GDDR5]
- DVD+/-RW
- Windows 10 Pro

Co w tym zestawie będzie najsłabszym ogniwem? Warto inwestować w Intel i7 9700? Niestety w tym modelu HP montuje procek i5 plus dodatkowy dysk albo i7 tylko z jednym dyskiem m.2

Z góry dziękuję za wszelkie konstruktywne sugestie ;-)

ksh
26-04-2020, 21:35
Jakby nie kwestia obudowy to możesz mieć taki wypas, a nie jakieś bieda intel :)
https://www.x-kom.pl/lista/8hscfnk9p
plus jakaś tania karta graficzna i system, jak za drogo to można zejść do cpu 3800x, a nawet 3700x i wtedy można dać płaskie chłodzenie i zastosować leżącą zgrabną obudowę.

fafniak
26-04-2020, 21:43
https://www.youtube.com/watch?v=vhx1iphnaNQ

sokolnik
26-04-2020, 22:19
A widziałem widziałem, gratulacje. :D

Zdetronizowałeś Wilka. :-)Dzięki dzięki :)

AMD odpaliło rakietę z tymi procesorami :)

Odnośnie komputera z obudowie leżącej hmm... Budżet spory, można złożyć ciekawego potwora :)

marti5
27-04-2020, 15:25
plus jakaś tania karta graficzna i system, jak za drogo to można zejść do cpu 3800x, a nawet 3700x i wtedy można dać płaskie chłodzenie i zastosować leżącą zgrabną obudowę.

Dzięki za konkretne propozycje. Już wiem, że z tą leżącą obudową to będzie niemożliwe, więc szukam koncepcji gdzie postawić tower'a ;-)
Moja wstępna lista wygląda tak:
https://www.x-kom.pl/lista/wvrcsrr3h
Wyszło prawie 7tys a jeszcze nie zdecydowałem się na obudowę. Czy mając taką płytę główną jak MSI MPG X570 GAMING EDGE WIFI, nie grając ani nie obrabiając video potrzebuję dodatkowej karty graficznej?
Czy pomiędzy AMD Ryzen 3900x a 3800x byłaby zauważalna różnica przy moich zastosowaniach?

sokolnik
27-04-2020, 15:29
Dzięki za konkretne propozycje. Już wiem, że z tą leżącą obudową to będzie niemożliwe, więc szukam koncepcji gdzie postawić tower'a ;-)
Wyszło prawie 7tys a jeszcze nie zdecydowałem się na obudowę. Czy mając taką płytę główną jak MSI MPG X570 GAMING EDGE WIFI, nie grając ani nie obrabiając video potrzebuję dodatkowej karty graficznej?
Czy pomiędzy AMD Ryzen 3900x a 3800x byłaby zauważalna różnica przy moich zastosowaniach?Nie za bardzo rozumiem Twoje pytanie o płytę główną :)

ksh
27-04-2020, 15:43
To że płyta ma wyjście video nie oznacza nic jeśli procesor nie ma własnego gpu, a w AMD tylko budżetowe procesory mają gpu, więc musisz dokupić kartę co podnosi koszt jednostki.
Jeśli rendering, praca z 3D, sporo zabawy w np w davinci itp to 3800x będzie optymalne ale i 3700x poradzi sobie bardzo ładnie, zyskasz sporo z karty graficznej, a nawet będzie wymagane przy np video 4K żeby mieć przynajmniej 8GB w karcie graficznej.
Jeśli Lr/Ps itp podobny soft to karta jest praktycznie tylko do wsparcia rozdzielczości i wyjść.

ssd
https://www.x-kom.pl/p/517457-dysk-ssd-silicon-power-2tb-m2-pcie-nvme-a80.html

gpu
https://www.x-kom.pl/p/550226-karta-graficzna-amd-asus-radeon-rx-570-strix-oc-8gb-gddr5.html

ram
https://www.x-kom.pl/p/497386-pamiec-ram-ddr4-patriot-32gb-2x16gb-3200mhz-cl16-viper-steel.html
https://www.x-kom.pl/p/266765-pamiec-ram-ddr4-gskill-32gb2x16gb-3200mhz-cl16-ripjaws-v-black.html

płyta ok jeśli musi być wifi to najtańsza opcja.

marti5
27-04-2020, 16:14
Nie zajmuję się obróbką video, animacją 3D oraz nie gram w żadne gry. Tylko obróbka fotografii, muzyki, internet i pakiet Office.
Jaką kartę proponujesz do takiego zastosowania?

sokolnik
27-04-2020, 16:26
Nie zajmuję się obróbką video, animacją 3D oraz nie gram w żadne gry. Tylko obróbka fotografii, muzyki, internet i pakiet Office.
Jaką kartę proponujesz do takiego zastosowania?nVidia 1050Ti wystarczy.

ksh
27-04-2020, 16:29
Zatem śmiało bierz procesor 3700x, serio nie zauważysz jakiś spektakularnych różnic, a karta może być taka https://www.x-kom.pl/p/331742-karta-graficzna-nvidia-asus-geforce-gtx-1050-ti-phoenix-4gb-gddr5.html lub model gtx 1650 jest ciut wydajniejszy ale właściwie na co ? a ta co wyżej jeśli przyjdzie ci do głowy kiedyś obrabiać video 4K itp :)

marti5
27-04-2020, 18:38
Czy montując 2 osobne dyski SSD m.2, np. 2x 1TB, dużo traci się na prędkości wymiany danych niż gdyby był to jeden dysk 2TB?

grizz
27-04-2020, 18:38
Czy pomiędzy AMD Ryzen 3900x a 3800x byłaby zauważalna różnica przy moich zastosowaniach?

A to zrób sobie to na miniITX... https://www.reddit.com/r/sffpc/top/?t=month i możesz np. podwiesić pod biurko. https://www.reddit.com/r/sffpc/comments/g6taoj/i_designed_3d_printed_brackets_to_mount_my_a4sfx/

A jak jednak wolisz większe, to poszukaj inspiracji ;) https://www.reddit.com/r/battlestations/new/

ksh
27-04-2020, 19:45
Czy montując 2 osobne dyski SSD m.2, np. 2x 1TB, dużo traci się na prędkości wymiany danych niż gdyby był to jeden dysk 2TB?

Nie tracisz pod warunkiem że oba będą na PCIe x16 co nie jest takie oczywiste ale nie odczujesz różnicy tak to zapieprza, mimo to brałbym 2TB bo cena taka sama jak 2x 1TB.

90s
28-04-2020, 12:32
Skończyły się aukcje. Jestem więcej jak zadowolony bo wyszło że budżet pozwoli nawet na 2080TI. Za procek 204 funty tyle samo za ram. płyta 123. muzyczna 42. AIO 50. na razie jest 623 funtów i jeszcze Radeon który pewnie też pójdzie za 200+
Szczerze to spodziewałem się połowy z tego.

Jeszcze te kable co błędnie kupiłem pogoniłem ze zyskiem za 45 funtów. Idę szperać co jeszcze się da sprzedać z domu:)

marti5
28-04-2020, 14:47
Jakby nie kwestia obudowy to możesz mieć taki wypas, a nie jakieś bieda intel :)
https://www.x-kom.pl/lista/8hscfnk9p

Pracownik x-kom zaproponował wymianę zasilacza na https://www.x-kom.pl/p/514802-zasilacz-do-komputera-seasonic-core-gc-650w-80-plus-gold.html
Podobno mniejsza awaryjność i lepsze wykonanie.
Ale widzę że wszystkie kable podpięte na stałe do zasilacza

sokolnik
28-04-2020, 14:52
Skończyły się aukcje. Jestem więcej jak zadowolony bo wyszło że budżet pozwoli nawet na 2080TI. Za procek 204 funty tyle samo za ram. płyta 123. muzyczna 42. AIO 50. na razie jest 623 funtów i jeszcze Radeon który pewnie też pójdzie za 200+
Szczerze to spodziewałem się połowy z tego.

Jeszcze te kable co błędnie kupiłem pogoniłem ze zyskiem za 45 funtów. Idę szperać co jeszcze się da sprzedać z domu:)Widzę że też zadowolony jesteś z cen jakie osiągnąłeś :)
Extra, w 2019 też trochę sprzedałem, kupiłem i byłem bardzo zadowolony, znam to uczucie, fajnie :)

2070Ti? Może już lepiej poczekać na Ampere??? Zresztą i tak Cie nie lubię za tą 2080Ti ha!
Mi taka karta do fullhd zbędna ha musiałbym najpierw monitor zmienić ha a to nie zapowiada się... Muszę na swoim 6 letnim NECu siedzieć fullhd [emoji14]

sokolnik
28-04-2020, 14:55
Pracownik x-kom zaproponował wymianę zasilacza na https://www.x-kom.pl/p/514802-zasilacz-do-komputera-seasonic-core-gc-650w-80-plus-gold.html
Ale widzę że wszystkie kable podpięte na stałe do zasilaczaSeasonic bardzo dobra firma. Bierz nie zastanawiaj się. Mam seasonic z 2014 550W napędza mi 3900x i 1070Ti i nic się nie dzieje złego. Jeszcze oc robie procesorów delikatne :)

marti5
28-04-2020, 15:00
Niestety x-kom nie chce negocjować ceny przy takim dużym zakupie ponad 6500zł . Jakie polecacie inne sklepy?

sokolnik
28-04-2020, 15:04
Niestety x-kom nie chce negocjować ceny przy takim dużym zakupie ponad 6500zł . Jakie polecacie inne sklepy?6 500 to może i dużo, dla zwykłego Kowalskiego pewnie tak. Dla xkom nie.

Kiedyś mnie ktoś zapytał czy będzie rabat jak zapłaci gotówką...

Ludzie, kupuj, płać i módl się by nie było problemów ze sprzętem :)

Może jakbyś kupował 10 takich komputerów do firmy, to byś się dogadał ale wątpię, marzę i tak mają niskie... Teraz dolar szaleje, magazyny puste, ciesz się że masz dostępny sprzęt :)

90s
28-04-2020, 15:16
Widzę że też zadowolony jesteś z cen jakie osiągnąłeś :)
Extra, w 2019 też trochę sprzedałem, kupiłem i byłem bardzo zadowolony, znam to uczucie, fajnie :)

2070Ti? Może już lepiej poczekać na Ampere??? Zresztą i tak Cie nie lubię za tą 2080Ti ha!
Mi taka karta do fullhd zbędna ha musiałbym najpierw monitor zmienić ha a to nie zapowiada się... Muszę na swoim 6 letnim NECu siedzieć fullhd [emoji14]

Spokojnie na 100% nie kupie 2080TI bo nie ma to sensu u mnie. Cieszy po prostu fakt że takie wysokie oferty wyskoczyły.
Mój monitor też ma już z ponad 7lat i jakiegoś Hot i dead pixela znalazłem. Ale na razie nie myślę nic zmieniać.

Nie wiem czy w ogóle jest jakiś monitor pod fotografie i np 140hz w 4k

Rafał_Sz
28-04-2020, 16:15
Ale widzę że wszystkie kable podpięte na stałe do zasilacza

Można taniej i lepiej. Np. be quiet! Sytem Power 9 600W lub dorzucić parę zł i mieć wypas w kwestii stabilności i bezawaryjności Chieftec A90 750W 80Plus Gold

marti5
28-04-2020, 16:20
A ten zasilacz będzie dobry?
https://www.x-kom.pl/p/401004-zasilacz-do-komputera-be-quiet-straight-power-11-650w-80-plus-gold.html

Rafał_Sz
28-04-2020, 16:26
A ten zasilacz będzie dobry?
https://www.x-kom.pl/p/401004-zasilacz-do-komputera-be-quiet-straight-power-11-650w-80-plus-gold.html
Ło, Panie! To już jest wypas.

marti5
28-04-2020, 16:40
Kolejna wersja zestawu wygląda następująco:
https://www.x-kom.pl/lista/z8yd5ys7g
Do tego mam jeszcze jeden HDD 2TB 2,5". W niedalekiej przyszłości będę mieć jeszcze okazję odkupienia od kolegi w bardzo dobrej cenie drugiego dysku SSD m.2 1TB Samsung 970 Evo Plus, co razem da mi 8TB pamięci ;-)
Wiem, że jeśli chodzi o pamięci to mógłbym sporo zaoszczędzić kupując innych producentów, ale jakoś po przygodach moich znajomych wolę dołożyć kilka stówek i łudzić się, że wszystko będzie super ;-)
Zastanawiam się, czy brać kolejnego Win10 (bo jedną licencję już mam), czy będę mógł się "podłączyć" do obecnej?

fafniak
28-04-2020, 16:48
Jeżeli masz wersję OEM to pomimo wielu stron przeczytanych - będzie kłopot.
Musisz mieć przypisaną do siebie wersję windowsa ORAZ DEZAKTYWOWAC na starym komputerze
Ja tego niestety nie zrobiłem

Może tobie sie uda

90s
28-04-2020, 16:51
Do tego mam jeszcze jeden HDD 2TB 2,5". W niedalekiej przyszłości będę mieć jeszcze okazję odkupienia od kolegi w bardzo dobrej cenie drugiego dysku SSD m.2 1TB Samsung 970 Evo Plus, co razem da mi 8TB pamięci ;-)
Wiem, że jeśli chodzi o pamięci to mógłbym sporo zaoszczędzić kupując innych producentów, ale jakoś po przygodach moich znajomych wolę dołożyć kilka stówek i łudzić się, że wszystko będzie super ;-)
Zastanawiam się, czy brać kolejnego Win10 (bo jedną licencję już mam), czy będę mógł się "podłączyć" do obecnej?

I dobrze kombinujesz z dyskami.
Co do Win10 to nie przejdzie. Sam się musiałem męczyć aby licencje przenieść. Nie wiem czy nie łatwiej jest skasować na obecnym kompie jak później to robić na nowym. U mnie skończyło się na telefonie i wklepywaniu długiego klucza przez autmat.

ksh
28-04-2020, 17:07

Widzę że sporo czytałeś fora sprzętowe bo pojawił się wciskany wszędzie zasilacz i oczywiście samsungowe ssd, ram też popularny, a mający drobne problemy na płytach MSI i Ryzen 3xxx, o czym pewnie nie doczytałeś :)

Win10 rejestrujesz na koncie microsoft, potem na nowym sprzęcie potwierdzasz zmianę klucza na nowy komp, wywalasz stary i po kłopocie.

90s
28-04-2020, 17:12
Widzę że sporo czytałeś fora sprzętowe bo pojawił się wciskany wszędzie zasilacz i oczywiście samsungowe ssd, ram też popularny, a mający drobne problemy na płytach MSI i Ryzen 3xxx, o czym pewnie nie doczytałeś :)

Win10 rejestrujesz na koncie microsoft, potem na nowym sprzęcie potwierdzasz zmianę klucza na nowy komp, wywalasz stary i po kłopocie.

A jak u Ciebie to wyglądało? bo u mnie nie chciało przejść automatycznie z konta na stronie www. Musiałem dzwonić pod numer MS i gadać z automatem. Tzn system odpaliłem ale aktualizacje nie działały.

ksh
28-04-2020, 17:16
Ja dawno temu kupiłem box-a win7 i zarejestrowałem na koncie ms, potem aktualizacje wszystkie szły, nowy sprzęt to wchodzę, usuwam aktualnie przypisany klucz do desktop nazwa1 i przypisuję do nowego desktop nazwa2, laptopa nie ruszam bo tam klucz jest zapisany w bios.
U znajomych podobnie robię zawsze z kluczami na koncie jesli jest wymiana całego sprzętu lub płyty bo chyba ta jest najważniejsza.

fafniak
28-04-2020, 17:29

niestety nie

ksh
28-04-2020, 17:35
Tzn na jakim etapie coś źle poszło ?
Ja po zmianach na koncie ms nie mogłem dojść do tego jak potwierdzić nowy klucz, jak robisz to z poziomu systemu przy lub po instalacji to autiryzacja wywala że niepoprawny klucz, trzeba wejść na konto i zrobić co pisałem wcześniej, wtedy autoryzacja klucza na nowym sprzęcie przechodzi.
Problemy mogą być z kluczami OEM bo tu nadal automat może robić jaja.

90s
28-04-2020, 17:41
Tzn na jakim etapie coś źle poszło ?
Ja po zmianach na koncie ms nie mogłem dojść do tego jak potwierdzić nowy klucz, jak robisz to z poziomu systemu przy lub po instalacji to autiryzacja wywala że niepoprawny klucz, trzeba wejść na konto i zrobić co pisałem wcześniej, wtedy autoryzacja klucza na nowym sprzęcie przechodzi.
Problemy mogą być z kluczami OEM bo tu nadal automat może robić jaja.

U mnie były jaja a mam wersje pudełkową z win10pro na pendrive. Nie chciał zaakceptować klucza. Stary komp usunąłem, a nowy system nie pozwalał na aktualizacje. Dopiero telefon i ten długi klucze zadziałał.
Jak zawsze obrywają ci co mają oryginalny soft. Na piracie to crack i działa wszystko jak należy:)

fafniak
28-04-2020, 18:13
parę postów wczesniej napisałem
musisz zdezaktywować obecnie działający win10 na starym komputerze - bez tego bedzie krzyczeć że jest źle

90s
28-04-2020, 18:16
parę postów wczesniej napisałem
musisz zdezaktywować obecnie działający win10 na starym komputerze - bez tego bedzie krzyczeć że jest źle

To wszystko tłumaczy. Musiałem przegapić lub nie doczytać.

fafniak
28-04-2020, 18:21
bo na stronce microsoftu wcale tak szybko nie wyskakuje ta informacja
jak zacząłłem mieć kłopoty to po raz kolejny zacząłem szukać i znalazłem - tyle że starego kompa już nie miałem jak uruchomić

marti5
28-04-2020, 18:34

Rozczaruję Cię, ale nie czytałem żadnych innych niż nasze bo nie mam czasu. Czytałem wyłącznje opinie na x-kom. A jeśli chodzi o pamięci, to tak się składa, że zawsze kupowałem RAM Kingstona lub Samsunga i nigdy nie miałem żadnych problemów. Podobnie z SSD czy HDD: WD, Seagate lub Samsung. I tak samo u moich najbliższych z rodziny czy znajomych. Po prostu nie słyszałem o problemach, co nie oznacza, że nie może być wtopy. Natomiast od informatyka z mojej firmy usłyszałem już wiele historii o tych "innych". Wiem, że to jest prawdopodobnie niewielki odsetek takich przypadków, ale ja po prostu eliminuje ryzyko. Nie chciałbym utracić ważnych danych co już raz w życiu niestety przerobiłem z pendrive'em. I niestety był to markowy Kingston. Ale podpiąłem go pod klawiaturę z dodatkowym USB która to z kolei była podpięta pod hub USB i zrobiło się małe przepięcie i ... koniec. Wszystkie dane zostały bezpowrotnie utracone (np 2 miesięczna praca w postaci aplikacji). Jestem teraz bardzo przewrażliwiony na tym punkcie i tyle.

Borat1979
28-04-2020, 18:44
Segment pro pokazują najpierw chyba by się pochwalić mocą. A potem segment konsumencki, do gier... To ich główny rynek zbytu, gry. Segment profesjonalny pokazują najpierw bo to największy i najbardziej lukratywny rynek dla każdego producenta procesorów. Stacje robocze, serwery, akceleratory obliczeniowe, AI, VR, superkomputery, motoryzacja i to tam jest kasa a nie przy zabawkach dla graczy.

ksh
28-04-2020, 18:52
Rozczaruję Cię, ale nie czytałem żadnych innych niż nasze bo nie mam czasu. Czytałem wyłącznje opinie na x-kom. A jeśli chodzi o pamięci, to tak się składa, że zawsze kupowałem RAM Kingstona lub Samsunga i nigdy nie miałem żadnych problemów. Podobnie z SSD czy HDD: WD, Seagate lub Samsung. I tak samo u moich najbliższych z rodziny czy znajomych. Po prostu nie słyszałem o problemach, co nie oznacza, że nie może być wtopy. Natomiast od informatyka z mojej firmy usłyszałem już wiele historii o tych "innych". Wiem, że to jest prawdopodobnie niewielki odsetek takich przypadków, ale ja po prostu eliminuje ryzyko. Nie chciałbym utracić ważnych danych co już raz w życiu niestety przerobiłem z pendrive'em. I niestety był to markowy Kingston. Ale podpiąłem go pod klawiaturę z dodatkowym USB która to z kolei była podpięta pod hub USB i zrobiło się małe przepięcie i ... koniec. Wszystkie dane zostały bezpowrotnie utracone (np 2 miesięczna praca w postaci aplikacji). Jestem teraz bardzo przewrażliwiony na tym punkcie i tyle.

Ale ja nie chcę ciebie zachęcać do moich propozycji, ja tylko w temacie polecam coś co jest sprawdzone i przynajmniej raz złożyłem w zestawie lub coś z tej samej linii/serii itp.
Ja pierwszy komputer za sporą fortunę składałem na początku lat 90-tych i jakąś tam wiedzę mam, czytam też fora żeby trzymać się podstaw w nowościach opartych na praktyce innych, od zawsze coś tam składam lub pomagam, kilka lat była to też moja dodatkowa praca.
Nie widzę uzasadnienia dla zakupu tego co wymieniłem wcześniej i co wybrałeś na podstawie opinii na sklepie czyli chyba najgorsze z możliwych miejsc.

:idea:

ksh
28-04-2020, 19:27
Taki zestaw zamówiony i będzie składany prawdopodobnie w majówkę, więc dam znać jak się to spisze.
https://www.x-kom.pl/lista/bp5ihss4i

fafniak
28-04-2020, 19:59
A może ktoś z warszawy chciałby obudowę bardzo mało używaną
https://pl.thermaltake.com/versa-h25.html
Tylko wersja z okienkiem z pleksi
dla mnie była zbyt mała

ksh
28-04-2020, 20:45
Taki zestaw zamówiony i będzie składany prawdopodobnie w majówkę, więc dam znać jak się to spisze.
https://www.x-kom.pl/lista/bp5ihss4i

korekta do cen bo Patriot 2TB 2,5" SATA SSD P200 wybrany dlatego że był za 799zł.

fafniak
28-04-2020, 20:59
ten patriot do demonów wydajnosci chyba nie należy ale cena jest dośc interesująca

Ligo
28-04-2020, 21:03
Demony demonami, ale przy SSD stawiałbym na solidność, nie cenę.
U mnie EVO zawieszony w kompie na kablu chodzi już chyba ze 6 lat i ani nie kwiknie.

wilk325
28-04-2020, 22:43
Zdetronizował ;), chyba nie :) - testów nie chce mi się robić; ale jak baaardzo poprosicie ;). Tylko wybierzcie na której konfiguracji mam go zrobić:
1. Płyta - ASUS ROG Rampage VI Extreme Omega kontra Asus ROG MAXIMUS XI EXTREME
2. Procek Intel Core i9-9960X kontra Intel 9900K
3. Grafika Asus 2080Ti kontra Asus 2080S
4. Ram 128Gb 3200Mhz kontra 64Gb 3600Mhz
5. system na Corsair Force MP600 1T M.2 kontra CORSAIR FORCE SERIES MP510 M.2 PCIE 480GB
6. Cache do PS Corsair Force MP600 500Gb M.2 kontra CORSAIR FORCE SERIES MP510 M.2 PCIE 480GB
no tak w skrócie wyglądają moje maszynki do różnych zastosowań :) bo jeszcze mają trochę innych bebechów.

ksh
28-04-2020, 22:55
ten patriot do demonów wydajnosci chyba nie należy ale cena jest dośc interesująca

Na magazyn zamiast HDD.

sokolnik
29-04-2020, 08:01
Zdetronizował ;), chyba nie :) - testów nie chce mi się robić; ale jak baaardzo poprosicie ;). Tylko wybierzcie na której konfiguracji mam go zrobić:
5. system na Corsair Force MP600 1T M.2 kontra CORSAIR FORCE SERIES MP510 M.2 PCIE 480GB
6. Cache do PS Corsair Force MP600 500Gb M.2 kontra CORSAIR FORCE SERIES MP510 M.2 PCIE 480GB
no tak w skrócie wyglądają moje maszynki do różnych zastosowań :) bo jeszcze mają trochę innych bebechów.Rób teścik na swoich maszynach, szczególnie mnie interesuje porównanie mojego 3900x (bez oc wtedy to był wynik) do Twojego Procesor (CPU), 3.1 GHz (4.4 GHz Turbo), Unlocked (podkrcanie), 16 rdzeni (Hexadeca Core), 32 wątków , 22 MB cache za 6 500 PLN. Pewnie kiedyś był jeszcze droższy ale ostatnio Intel zmienił politykę cenowa.

Na podobnym poziomie cenowym jest Twój drugi procesor... Którego mój 3900x zjada [emoji3][emoji3][emoji3]

wilk325
29-04-2020, 09:39
Rób teścik na swoich maszynach, szczególnie mnie interesuje porównanie mojego 3900x (bez oc wtedy to był wynik) do Twojego Procesor (CPU), 3.1 GHz (4.4 GHz Turbo), Unlocked (podkrcanie), 16 rdzeni (Hexadeca Core), 32 wątków , 22 MB cache za 6 500 PLN. Pewnie kiedyś był jeszcze droższy ale ostatnio Intel zmienił politykę cenowa.

Na podobnym poziomie cenowym jest Twój drugi procesor... Którego mój 3900x zjada [emoji3][emoji3][emoji3]

9960x był już w cenie 4200PLN i to była za niego rozsądna cena bo płyta kosztuje prawie tyle ;)

sokolnik
29-04-2020, 09:44
9960x był już w cenie 4200PLN i to była za niego rozsądna cena bo płyta kosztuje prawie tyle ;)Plyta to wiem, to już daje masakryczną cenę [emoji3].

Podaj wynik :)

A może porównamy się w renderingu video, renderujesz tam coś trochę? :)

Tak z ciekawości pisze o renderingu, bo nie wiem czy mój 12 rdzeniowiec wyprzedzi tego Intela, pewnie nie ale warto spróbować :) GPU masz lepsze, więcej ramu... [emoji14]

Rafał_Sz
29-04-2020, 12:09
Sokolnik, potem się jeszcze pościgajcie autami. :mrgreen:

90s
29-04-2020, 12:13
Sokolnik, potem się jeszcze pościgajcie autami. :mrgreen:

Ja czekam na porównanie żon i potomstwa:)
A tak serio to jakie są profity pomiędzy 32GB a 128 ramu? w pracy i codziennym użytkowaniu. Idzie odczuć taki konkretny skok ilości kości?

sokolnik
29-04-2020, 12:29
A tak serio to jakie są profity pomiędzy 32GB a 128 ramu? w pracy i codziennym użytkowaniu. Idzie odczuć taki konkretny skok ilości kości?W portfelu odczujesz owszem [emoji14]

sruba
29-04-2020, 13:03
Panowie, takie pytanie, bo w tym to zupełnie zielony jestem. Mam Windows 7 OEM, w związku z utratą wsparcia chciałbym się przesiąść na Win10. Czy muszę kupić nowy system czy jest możliwość upgrade najlepiej darmowego? ;-) Czy w związku z tym muszę robić backup wszystkich danych, zgrać na dysk itp czy system się uaktualnia i dane, programy zostają jak były i nic nie trzeba robić? Wiem, że może dla niektórych śmieszne pytania, ale od tej strony to mało ogarniam...

fafniak
29-04-2020, 13:41
no tak w skrócie wyglądają moje maszynki do różnych zastosowań :) bo jeszcze mają trochę innych bebechów.

A burgulator ośmiopolowy masz ?

ksh
29-04-2020, 14:54
Panowie, takie pytanie, bo w tym to zupełnie zielony jestem. Mam Windows 7 OEM, w związku z utratą wsparcia chciałbym się przesiąść na Win10. Czy muszę kupić nowy system czy jest możliwość upgrade najlepiej darmowego? ;-) Czy w związku z tym muszę robić backup wszystkich danych, zgrać na dysk itp czy system się uaktualnia i dane, programy zostają jak były i nic nie trzeba robić? Wiem, że może dla niektórych śmieszne pytania, ale od tej strony to mało ogarniam...

https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows10
Robisz aktualizacje z zostawieniem plików i ustawień, po całym procesie całe śmieci masz w katalogu OLD i wywalisz jak działą wszystko poprawnie.
Co do autoryzacji to powinno przejść i przerobić na Win10, jakby domagało się klucza to wpisujesz swój win7, potem nowy będzie wpisany w system i warto założyć sobie konto microsoft.

A tak serio to jakie są profity pomiędzy 32GB a 128 ramu? w pracy i codziennym użytkowaniu. Idzie odczuć taki konkretny skok ilości kości?

Jeśli soft wymaga więcej niż 32GB to oczywiste co może dać, znajomy na podobnym sprzęcie robi animacje w firmie i twierdzi że 64GB było za mało, ostatnio jak robił upgrade zestawu to zmieniał zasilacz i dokładał drugą gtx1080.

fafniak
29-04-2020, 15:31
Wiem jestem nudny ale ja strasznie nie lubię wydawać pieniedzy
Ale licze jak wygląda rzeczywistość inflacyjna i wynika z tego że dzięki "super warunkom" nie ma sensu trzymać kasy - tzn w okresie roku stracę na wartości więcej.

taka karta:
https://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-geforce-rtx-2070-super-windforce-3x-oc-8gb-gddr6-gv-n207swf3oc-8gd-5939686/
Zaletą dla mnie jest to że backplate ma thermopady na kosciach pamięci i niw bierze szczególnie dużo pradu
potrzebują kabelek do monitora :
https://www.eizoglobal.com/support/db/files/manuals/03V23200B1/Manual-EN.pdf

Czy w tej cenie to jest optymalny wybór ?

Zasilacz mam Antec power
https://www.ebay.com/itm/ANTEC-TP-550-550W-Switching-Power-Supply-100-240V-Input-Tested/253262970838

O ile wiem ot cały komputer w podobnej konfiguracji bierze 350W a to oznacza że teoretycznie jest zapas, choć niewielki

sokolnik
29-04-2020, 15:35
Ale licze jak wygląda rzeczywistość inflacyjna i wynika z tego że dzięki "super warunkom" nie ma sensu trzymać kasy - tzn w okresie roku stracę na wartości więcej.

taka karta:
https://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-geforce-rtx-2070-super-windforce-3x-oc-8gb-gddr6-gv-n207swf3oc-8gd-5939686/
Zaletą dla mnie jest to że backplate ma thermopady na kosciach pamięci i niw bierze szczególnie dużo pradu

Czy w tej cenie to jest optymalny wybór ?

Zasilacz mam Antec power
https://www.ebay.com/itm/ANTEC-TP-550-550W-Switching-Power-Supply-100-240V-Input-Tested/253262970838

O ile wiem ot cały komputer w podobnej konfiguracji bierze 350W a to oznacza że teoretycznie jest zapas, choć niewielkiWypas karta nie ma co :) do czego ona będzie wykorzystywana? Gierki? :)

Kojocisko
29-04-2020, 15:46
Te nvidie, to przereklamowane. Kupiliśmy do firmy nieby takie lepsze - 3840 rdzeni, 24 GB GDDR5, max wydajność zmiennoprzecinkowa 12 Tflops.
I dupa, nie ma display porta :-(((. A już się cieszyłem, że sprawdzę jak GPU Lightrooma wspiera...

sokolnik
29-04-2020, 15:48
Te nvidie, to przereklamowane. Kupiliśmy do firmy nieby takie lepsze - 3840 rdzeni, 24 GB GDDR5, max wydajność zmiennoprzecinkowa 12 Tflops.
I dupa, nie ma display porta :-(((. A już się cieszyłem, że sprawdzę jak GPU Lightrooma wspiera...To jakie ma wyjścia? Co to za karta bez DP? :)

ksh
29-04-2020, 16:20
GPW, jest dołek, aż sie prosi żeby kupić pod spekulacje lub długi termin, nawet jak gospodarka pierdyknie to nadal jest ok bo wiele firm jest obecnie niedoszacowana po spadkach.

taka karta:

Windforce sa bardzo OK, mam w niższych modelach, był okres jak MSI wrzuciło strix to była rewelacja, potem inni zrobili podobnie i obecnie jak zerkniesz na hałas/temperatury kart graficznych to windforce często w czołówce.
A o co chodzi z kabelkiem ?

Zasilacz mam Antec power

O ile wiem ot cały komputer w podobnej konfiguracji bierze 350W a to oznacza że teoretycznie jest zapas, choć niewielki
Typowy zasilacz ale nie do zestawu z RTX 2070 S ( TDP 215W ), a to dlatego że linia 12V będzie na granicy optymalnego działania, 650W od SilentiumPC bierz śmiało, poradzi sobie i będzie cichy/chłodny z zapasem działania.

Borat1979
29-04-2020, 16:35
ten patriot do demonów wydajnosci chyba nie należy ale cena jest dośc interesującaNa magazynowanie danych nie trzeba demonów wydajności. Mam dyski crucial 1 TB i 2 TB i też jakimś demonem wydajności nie są. Mimo to jest cisza i komfort pracy to niebo a ziemia w porównaniu z HDD. A tam gdzie trzeba jest wydajny dysk NVMe.

Rafał_Sz
29-04-2020, 17:06
To jakie ma wyjścia? Co to za karta bez DP? :)

Karty graficzne, jakkolwiek by to nie zabrzmiało, nie służą jedynie do grafiki. Są świetnym rozwiązaniem do upierdliwych obliczeń. Być może o to w tym przypadku chodzi.

Kojocisko
29-04-2020, 17:29
Oczywiście, że tak. To Tesle P40 ;-)
Szkoda, że w serwerowni, bo na zimę można by wyłączyć ogrzewanie w części biura (4x250W).
Nie daje mi spokoju, jak się nimi pobawić. Bo trenowanie AI to nie moja bajka.

fafniak
29-04-2020, 18:35
Oczywiście, że tak. To Tesle P40 ;-)
Szkoda, że w serwerowni, bo na zimę można by wyłączyć ogrzewanie w części biura (4x250W).
Nie daje mi spokoju, jak się nimi pobawić. Bo trenowanie AI to nie moja bajka.

gdzieś widziałem ( na jakims video) że tego typu karta po wgraniu specjalnie spreparowanych sterowników nvidii, korzystała z portu wideo zamontowanego na płycie głównej. Na takiej samej zasadzie jak w laptopach druga karta włacza sie przy scenach 3D a korzysta z wbudowanego wyjścia.

Kabelek chodzi o wybranie aby był po prostu dobry. JA zostałem na etapie tych złaczy białych dużych. Te nowe złącza mają jakieś wersja a/b/c itp. szukałem i nie wiele znalazłem jaki mam kupić

Radzicie od razu zasilacz wymienić ? na tej linii 12V moze być max 45A -
procek w szczycie bierze 120 W - to jest 10A
karta (jeżeli ma 215-230W) - 18A do 20A
Teoretycznie zostaje 15A zapasu a to już sporo ?

Z drugiej strony lepiej dmuchać na zimne ...

ksh
29-04-2020, 18:54
45A dla wszystkich linii 12V łącznie, tu chodzi o to że brakuje zapasu do komfortowej pracy zasilacza.
Ja jestem zawsze daleki od zakupu zasilaczy na zapas jak to często się zdarza i do zwykłych zestawów ktoś pakuje zasilacz 750W czy większy co nie ma sensu.

fafniak
29-04-2020, 19:54
https://www.x-kom.pl/p/495851-kabel-displayport-unitek-kabel-displayport-displayport-2m.html
taki kabel będzie ok ?

Kojocisko
29-04-2020, 20:03
Na Allegro taki kabel Della kosztuje... 9-10zł

fafniak
29-04-2020, 21:13
No ciekaw jestem jak to wyjdzie ;)
zobaczyłem na alledrogo raty 0% - zobaczymy czy przejdzie ;) - chyba kutwa finansowa jestem bo rozstanie sie z taka kasą (nie na szkła i fotografię czy też audio) przychodzi mi ze straaasznymi oporami

https://allegro.pl/oferta/karta-graficzna-gigabyte-geforce-rtx-2070-super-8519139116
https://allegro.pl/oferta/kabel-displayport-displayport-savio-1-8-m-8484954191

kabelek chyba dobry

A zasilacz zamówiłem :
https://www.x-kom.pl/p/363849-zasilacz-do-komputera-silentiumpc-supremo-fm2-750w-80-plus-gold.html

ksh
29-04-2020, 21:36
No to będziesz miał maszynkę solidną, a co do kasy to niestety zabawki coraz droższe sobie kupujemy :)

fafniak
29-04-2020, 22:54
Przeskok z radeona R7 200 będzie chyba dość duży ;)

Zestaw na kolejne kilka lat

fafniak
30-04-2020, 07:16
Kużwa...
właśnie dostałem informację że zasilacz jest niedostępny.
proponują chiefteca
https://www.x-kom.pl/p/556552-zasilacz-do-komputera-chieftec-photon-rgb-650w-80-plus-gold.html

zasilaczy chiefteca nie mam od dawna bo miałem z nimi kłopoty
chciałem zasilacz 750 z dwoma przewodami do zasilania procesora i giętkimi :(

marti5
30-04-2020, 09:21
a karta może być taka https://www.x-kom.pl/p/331742-karta-graficzna-nvidia-asus-geforce-gtx-1050-ti-phoenix-4gb-gddr5.html lub model gtx 1650 jest ciut wydajniejszy ale właściwie na co ? a ta co wyżej jeśli przyjdzie ci do głowy kiedyś obrabiać video 4K itp :)
A gdybym rozważał taką ewentualność obróbki video w 4K, to Lepsza nVidia GeForce GTX 1650 z 4GB pamięci czy może AMD Radeon RX 570?
- ASUS Radeon RX 570 STRIX OC 8GB GDDR5
- MSI Radeon RX 570 ARMOR OC 8GB GDDR5
- XFX Radeon RX 570 8GB GDDR5

ksh
30-04-2020, 09:36
Lepszy radeon z 8GB.

Kużwa...
właśnie dostałem informację że zasilacz jest niedostępny.
proponują chiefteca
https://www.x-kom.pl/p/556552-zasilacz-do-komputera-chieftec-photon-rgb-650w-80-plus-gold.html

zasilaczy chiefteca nie mam od dawna bo miałem z nimi kłopoty
chciałem zasilacz 750 z dwoma przewodami do zasilania procesora i giętkimi :(

Może mają 650--tke ?