PDA

Zobacz pełną wersję : Komputer do obróbki zdjęć

Strony : 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9

krzysztofz24
03-03-2020, 22:27
https://www.amazon.com/gp/product/B07B6BB4PZ/ref=as_li_qf_asin_il_tl?ie=UTF8&tag=antonyleather-20&creative=9325&linkCode=as2&creativeASIN=B07B6BB4PZ&linkId=77b448eb01075b5cf89b2e27c41bf6b4

Podobno najwydajniejszy radiator na SSD M2

Wiesz, ja bym do twojego problemu (grzania sie dysku i twojej checi obnizenia jego temperatur) podszedl tak z mechaniczno-inzynierskiego punktu widzenia.
Zakladajac ze masz jakies tam minimum zdolnoisci manualnych i troche lubisz byc majsterklepka.
To mozesz sobie, wykorzystujac np chlodzenie boxowe od proca lub cos takiego
https://pcforce.pl/pl/p/Arctic-Alpine-12-CPU-Cooler-pasywny-czarny/200398 (Przy okazji polecam sklep, oczko wyzej niz masowka z x-kom czy komputronika).
Co stoi na przeszkodzie zebys sobie samemu wycial zgrabny i bardziej wydajny radiator na dysk z boxowego chlodzenia czy tego zalinkowanego?

Przeciez ludzie robia kombinacje z naklejaniem dodatkowych "zeberek chlodzacych" na sekcje zasilania plyty. Albo wlasnie z jakiejs starej plyty wzial radiator od sekcji zasilania i docial do ksztaltu dysku.
I potem juz tylko przykleic na termopada taki radiator wlasnej konstrukcji. To w koncu tylko kawalek amelinium;-) z ktorego ma uchodzic cieplo. Fajnie jakby mial duza powierzchnie rozpraszania ciepla, cienkie latwo nagrzewajace sie "zeberka".
Mozna by je podszlifowac papierem sciernym zeby byly ciensze-beda sie latwiej nagrzewac a co za tym idzie lepiej oddawac cieplo.

Kazdy mz umie sobie cos tam dorobic co bedzie cos trzymac przy rowerze czy samochodzie, naprawic taboret jakims patentem czy zrobic proste biurko.
Troche techniki w rekach i wlasnej inwencji to wyjdzie lepiej niz fabryczny radiator z Malezji za 10C;-).

90s
03-03-2020, 22:47
Dobra znalazłem w końcu jak to się nazywa
https://www.amazon.co.uk/Pieces-24-pin-8-pin-Gesleeved-0-13inch/dp/B078PG71BR/ref=sr_1_3?keywords=Cable+Combs&qid=1583268145&s=computers&sr=1-3

- - - - kolejny post - - - - - -

Spinacze czyli trytki ;)
W marketach są jak coś chyba że mają być z podświetleniem led i z pilotem to nie wiem ;)

No patrz a ja znalazłem takie:)
https://www.amazon.co.uk/EZDIY-FAB-RGB-Cable-Combs-Management/dp/B07NYZLM67/ref=sr_1_7?keywords=Cable+Combs&qid=1583268383&s=computers&sr=1-7

fafniak
03-03-2020, 22:48
Wiesz, ja bym do twojego problemu (grzania sie dysku i twojej checi obnizenia jego temperatur) podszedl tak z mechaniczno-inzynierskiego punktu widzenia.
Zakladajac ze masz jakies tam minimum zdolnoisci manualnych i troche lubisz byc majsterklepka.
To mozesz sobie, wykorzystujac np chlodzenie boxowe od proca lub cos takiego
https://pcforce.pl/pl/p/Arctic-Alpine-12-CPU-Cooler-pasywny-czarny/200398 (Przy okazji polecam sklep, oczko wyzej niz masowka z x-kom czy komputronika).
Co stoi na przeszkodzie zebys sobie samemu wycial zgrabny i bardziej wydajny radiator na dysk z boxowego chlodzenia czy tego zalinkowanego?

Przeciez ludzie robia kombinacje z naklejaniem dodatkowych "zeberek chlodzacych" na sekcje zasilania plyty. Albo wlasnie z jakiejs starej plyty wzial radiator od sekcji zasilania i docial do ksztaltu dysku.
I potem juz tylko przykleic na termopada taki radiator wlasnej konstrukcji. To w koncu tylko kawalek amelinium;-) z ktorego ma uchodzic cieplo. Fajnie jakby mial duza powierzchnie rozpraszania ciepla, cienkie latwo nagrzewajace sie "zeberka".
Mozna by je podszlifowac papierem sciernym zeby byly ciensze-beda sie latwiej nagrzewac a co za tym idzie lepiej oddawac cieplo.

Kazdy mz umie sobie cos tam dorobic co bedzie cos trzymac przy rowerze czy samochodzie, naprawic taboret jakims patentem czy zrobic proste biurko.
Troche techniki w rekach i wlasnej inwencji to wyjdzie lepiej niz fabryczny radiator z Malezji za 10C;-).

Fakt :D
Dawno temu naklejałem radiatory na prawie każdy element płyty ;)
Docinałem radiatory bo w sklepach nei było takich wynalazków jak teraz

ksh
03-03-2020, 22:51
No patrz a ja znalazłem takie:)
https://www.amazon.co.uk/EZDIY-FAB-RGB-Cable-Combs-Management/dp/B07NYZLM67/ref=sr_1_7?keywords=Cable+Combs&qid=1583268383&s=computers&sr=1-7o w mordę !!

90s
03-03-2020, 22:56
o w mordę !!
Teraz trudniej kupić coś bez LED jak z ledami:)

90s
04-03-2020, 00:10
sokolnik jakiej pasty używasz do Twojego AIO? Bo coś takie znalazłem czytając opinie o nim.
To utilise the full potential of this AiO, you cannot use regular thermal paste, as that is effectively an insulator. The issue is the speed at which the heat is produced, and the speed it is removed from the package, not the total heat produced, particularly on high-end high overclock CPUs. This confuses everybody.. I have the Intel i9-9900k, which I have running at a stable 5.2Ghz and 58 degrees c under highest possible thermal stress (small FFTs).
To quantify, with the right paste, that performance is FAR FAR better than the best custom liquid loops using thermal paste.
With regular thermal paste, the CPU would still got to 100% on this test in a few seconds and shut down on that specific test.
The best pastes top out at 11W/m-K.
If you don't like mess, you should AT LEAST use Innovation Cooling LLC IC Graphite Thermal Pads with this product, which perform at 35W/m-k. The pads are very stable and easy to use.
However, for best performance, you should use liquid metal with this cooler (yes, it'll tarnish both the heat plate AND the CPU package), which performs at 79 W/mK.
Liquid metal is the ONLY way to use approach the capacity of this system..
In general the unit is very well made, the pure copper rad really does beat regular aluminium rads on heat transfer out of the system (yea, aluminium is effectively an insulator to some degree vs. pure copper).
The pipes are narrower, but that's to speed up the passage of water over the heat plate, which is exactly what you want. In spite of it being an AiO, it's all pipes are permeable, and you WILL need to top this up after a few months, just like true open loop systems.
HIGHLY recommended, if you know how to use it. Most reviewers just slap on thermal paste on all reviews, and thus units like this don't get the chance to truly shine as they should, due to completely muddled thinking in the part of the so-called experts.

sokolnik
04-03-2020, 07:03
sokolnik jakiej pasty używasz do Twojego AIO? Bo coś takie znalazłem czytając opinie o nim.
To utilise the full potential of this AiO, you cannot use regular thermal paste, as that is effectively an insulator. The issue is the speed at which the heat is produced, and the speed it is removed from the package, not the total heat produced, particularly on high-end high overclock CPUs. This confuses everybody.. I have the Intel i9-9900k, which I have running at a stable 5.2Ghz and 58 degrees c under highest possible thermal stress (small FFTs).
To quantify, with the right paste, that performance is FAR FAR better than the best custom liquid loops using thermal paste.
With regular thermal paste, the CPU would still got to 100% on this test in a few seconds and shut down on that specific test.
The best pastes top out at 11W/m-K.
If you don't like mess, you should AT LEAST use Innovation Cooling LLC IC Graphite Thermal Pads with this product, which perform at 35W/m-k. The pads are very stable and easy to use.
However, for best performance, you should use liquid metal with this cooler (yes, it'll tarnish both the heat plate AND the CPU package), which performs at 79 W/mK.
Liquid metal is the ONLY way to use approach the capacity of this system..
In general the unit is very well made, the pure copper rad really does beat regular aluminium rads on heat transfer out of the system (yea, aluminium is effectively an insulator to some degree vs. pure copper).
The pipes are narrower, but that's to speed up the passage of water over the heat plate, which is exactly what you want. In spite of it being an AiO, it's all pipes are permeable, and you WILL need to top this up after a few months, just like true open loop systems.
HIGHLY recommended, if you know how to use it. Most reviewers just slap on thermal paste on all reviews, and thus units like this don't get the chance to truly shine as they should, due to completely muddled thinking in the part of the so-called experts.Używam teraz Thermal Grizzly Kryonaut.
Jak miałem box AMD korzystałem z pasty nałożonej na chłodzenie.

Wysłane z mojego Hułałeja

Carolco
04-03-2020, 09:25
Teraz trudniej kupić coś bez LED jak z ledami:)

Żyjemy w czasach, gdzie wszystkie świecidełka są na czasie. Na szczęście sprzęty bez tych ledów są tańsze po prostu, a jestem zwolennikiem patrzenia w monitor podczas pracy, a nie na obudowę ;) Oczywiście co kto woli - kolega też mi proponował, żeby kompa na biurku postawić z jakimiś ledami, to będzie ładniej wyglądał.

90s
04-03-2020, 23:26
Żyjemy w czasach, gdzie wszystkie świecidełka są na czasie. Na szczęście sprzęty bez tych ledów są tańsze po prostu, a jestem zwolennikiem patrzenia w monitor podczas pracy, a nie na obudowę ;) Oczywiście co kto woli - kolega też mi proponował, żeby kompa na biurku postawić z jakimiś ledami, to będzie ładniej wyglądał.

Jakby nie patrzeć cały ten sprzęt jest skierowany dla graczy i młodych. Więc trudno się dziwić że tak to wygląda. Ale trzeba przyznać że niektóre konfiguracje są piękne w swoim minimalizmie.

X570 + Ryzen 3xxx daje:

z cpu
1 x M.2 connector PCIe 4.0 x4/x2

z cipsetu
1 x M.2 connector PCIe 4.0/3.0 x4/x2
6 x SATA 6Gb/s connectors

Takie jeszcze pytanie bo tak myślę odnośnie wydajności i higieny pracy.
Zastanawiam czy nie postawić dwóch systemów, na tym mniejszym dysku pod programy gdzie ten drugi większy będzie służył do samych materiałów.
Za to drugi system na tym dużym, który będzie służył do różnych pierdoł i rozrywki.
Teraz takie pytanie odnośnie tego co napisałeś koesh
Mógłbyś mi wyjaśnić o co z tym chodzi? czy kolejność tych dysków m.2 w slotach będzie miała jakieś znaczenie?

ksh
05-03-2020, 01:09
Dwa systemy osobne to ciekawy pomysł ale dałbym sobie spokój, win10 jest tak stabilny że od wczesnej bety do pierwszej nowej instalacji minęło mi 5 lat bez jakiś problemów, zamulania itd.

Odnośnie tych portów to najlepiej czytaj instrukcje do płyty, będzie wszystko pokazane i jeśli są ograniczenia to też będziesz miał wyjaśnione ponieważ jest ograniczona ilość linii PCI, na Ryzen jest ich łącznie 24, część z chipsetu część z cpu ( intel ma 20 ).

90s
05-03-2020, 10:53
Dobrze sprawdzę co pisać będzie. Normalnie to zawsze używałem pierwszych portów.

Co do dwóch systemów to tak sobie wymyśliłem że będzie też lepsza wydajność na każdym z nich bo odpadnie część aplikacji która ładuje się i pracuje w tle a nie jest używana w danej chwili.
Będzie można lepiej systemy spersonalizować, mniej się będzie zapycha taki programowy jak nic więcej tam nie będzie.
Reinstalacja jednego albo drugiego zaoszczędzi masę czasu.

Bardziej się nastawiam aby właśnie zrobić taki programowy który będzie statyczny i na bardzo długo.
Do rozrywki to wiadomo że się najróżniejsze rzeczy sprawdza, kombinuje i bawi.
Teraz np folder Windows ma 24GB pomimo że czyszczę temp i jeszcze co jakiś czas puszczę program do czyszczenia rejestrów itd.

Myślę że może mieć to sens bo będzie można też wywalić rozpraszacze i będę mógł zminimalizować ilość programów do minimum jakie będą potrzebne na danym systemie tak samo sterowników sprzętów i ustawień .

ksh
05-03-2020, 11:06
Po pierwsze jak masz duży SSD to nic nie czyścisz bo win10 od jakiś trzech lat lepiej sobie z tym radzi niż przeszkadzanie mu jakimiś gówniany... programami, druga sprawa to nie dotykaj czyszczenia rejestrów, też to inaczej działa od dawna, większość problemów tworzy się samemu.
Nie zauważyłem żeby czysty win10 po pełnej aktualizacji działał lepiej od zapełnionego softem, to też nie te czasy gdzie to miało wpływ zwłaszcza jak się zerknie na specyfikacje hardware jaką mamy w zestawie.
Jeśli chcesz takie kombinacje to zrób to ale na osobnych dyskach żeby nie odejmować wydajności dysku głównego.

90s
05-03-2020, 11:10
Wszystko się zmienia a nawyki zostały:).
Czyli mówisz że win sam się sprząta i nie trzeba nic z nim robić?

Pisałeś wczęsniej o swoich nawykach związanych z higieną pracy. Napisz coś więcej.

crusiek
05-03-2020, 11:12
Zawsze możesz uruchomić Hyper-v i postawić sobie maszynę wirtualna w ramach systemu.

90s
05-03-2020, 11:20
Zawsze możesz uruchomić Hyper-v i postawić sobie maszynę wirtualna w ramach systemu.
Wirtualna maszyna? czyli streamingowanie systemu?

crusiek
05-03-2020, 11:30
Hyper-v, Virtualbox lub inne. Można współdzielić dyski, zasoby, i używać wewnętrznego systemu oddzielnie do innego typu pracy, jednak nie pracy w stylu oczekiwania wydajności, bo to jednak system w systemie,
Ja np mam maszynę z linuxem, maszynę z demówkami wywoływarek, system do instalacji softu zanim zainstaluje na głównym kompie, np po to by sprawdzić, czy soft mi systemu nie wysypie, albo jak działa i potem nie muszę odinstalowywać, jak coś to kasuje maszynę i sobie przywracam z kopii itp itd.
Jest to wygodniejsze niż wyłączanie kompa i wchodzenie do drugiego systemu, minusem jest to, że o ile wsparcie akceleracji sprzętowej jest o tyle wydajność takiego rozwiązania jest mniejsza od tego jakbyś rzeczywiści zainstalował system obok.

Tak tylko zarzucam pomysł. W dzisiejszych czasach zabawa tym rozwiązaniem jest banalnie prosta.

90s
05-03-2020, 11:34
crusiek dzięki, zawsze to jakaś wiedza. Jeszcze pomyślę, dziś będę składał zamówienie.

ksh
05-03-2020, 14:08
Wszystko się zmienia a nawyki zostały:).
Czyli mówisz że win sam się sprząta i nie trzeba nic z nim robić?

Pisałeś wczęsniej o swoich nawykach związanych z higieną pracy. Napisz coś więcej.

Raczej dotyczy to dbania o nie zaśmiecanie sytemu, instalowanie softu zawsze jeśli mogę cofnąć się do stanu przed instalacją, może będziesz zaskoczony ale nie używanie antywirusów to tez dbanie o stan systemu bo niestety ale to oprogramowanie to oststni relikt przeszłości, który czesto psuje wiecej niż pomaga, dbać tzreba od sieć, internet, przeglądarkę, nośniki mobilne, a nie żeby jakiś gówn... sofcik miał dostęp do rejestru i istotnych plików, win10 radzi sobie przy takich zagrożeniach lepiej.
Nie stosować żadnych nakładek, ulepszaczy UI, przyspieszaczy i polepszaczy, żadnego softu do czyszczenia rejestru itp.

Ja tak mam i moje nawyki póki co odpukać sprawdzają się, a zaczynałem z komputerami zabawę od DOS czy potem OS/2 i późniejsze graficzne systemy.

Czy ktoś pamięta system operacyjny od IBM o nazwie OS/2 Warp3 i jak był zaawansowany w stosunku do słabego windows ? :)
Do innych systemów mam VMware i czasami nawet załączam winXP, ostatnio podpinałem po kablu Nikon D200 i nie szło tego zrobić na win10, linuxa debiana z narzędziami mam na pendrive.

sokolnik
05-03-2020, 14:13
Raczej dotyczy to dbania o nie zaśmiecanie sytemu, instalowanie softu zawsze jeśli mogę cofnąć się do stanu przed instalacją, może będziesz zaskoczony ale nie używanie antywirusów to tez dbanie o stan systemu bo niestety ale to oprogramowanie to oststni relikt przeszłości, który czesto psuje wiecej niż pomaga, dbać tzreba od sieć, internet, przeglądarkę, nośniki mobilne, a nie żeby jakiś gówn... sofcik miał dostęp do rejestru i istotnych plików, win10 radzi sobie przy takich zagrożeniach lepiej.
Nie stosować żadnych nakładek, ulepszaczy UI, przyspieszaczy i polepszaczy, żadnego softu do czyszczenia rejestru itp.

Ja tak mam i moje nawyki póki co odpukać sprawdzają się, a zaczynałem z komputerami zabawę od DOS czy potem OS/2 i późniejsze graficzne systemy.

Czy ktoś pamięta system operacyjny od IBM o nazwie OS/2 Warp3 i jak był zaawansowany w stosunku do słabego windows ? :)Ja mam oryginała Eset Nod32 Antywirus, coś takiego, jakiś pakiet.

Właśnie spotykam się z opiniami, że właśnie antywirusy nie są potrzebne obecnie...

ksh
05-03-2020, 14:21
Miałem NOD32, uważałem go za najlepszy, od jakiś czterech lat nie używam, mam tylko Avira browser i ustawione pilnowanie nośników, instalacji softu, połączeń zewnętrznych net/lan, nigdy nie zainstaluje kombajnów antywirusowych gdzie nie ma kontroli nad tym.

Carolco
05-03-2020, 15:07
sokolnik Jakiś dłuższy czas temu czytałem, że antywirus jest zbędny, bo MS jest naprawdę dobry. Podobno była jakaś sprawa, że Kaspersky (?) pozwał MS w związku z tym, iż ich antywirus jest za dobry. Od 3-4 lat nie korzystam więc z niczego poza wbudowanym.

90s
05-03-2020, 16:18
Ostatnio była afera z avastem że zbierał i sprzedawał dane użytkowników. Kiedyś używałem BD ale jak się skończyła licencja to też przestałem używać.
„ dbać tzreba od sieć, internet, przeglądarkę, nośniki mobilne” jak wyglada dbanie o sieć, internet i przeglądarkę?
Jedyne co mi do głowy przychodzi to czyszczenie ciasteczek i historii.

Sprzęt zamówiony, dorzuciłem jeszcze 6TB dysk DW black. Najstarszy HDD jaki u mnie siedzi ma już 15 lat. Więc czas na emeryturę.

ksh
05-03-2020, 18:00
Żadne czyszczenie ciasteczek i historii :)
Możesz sobie wrzucić Avira browser jeśli używasz Chrome.
Firewall w routerze i w windows.

90s
05-03-2020, 18:42
A dokładniej? bo Firewall to szeroki temat.
Dajesz większe restrykcje? czy coś innego robisz?
Używam FF, z wtyczkek to mam tylko ADblock.

ksh
05-03-2020, 18:56
Zerknij na https://www.avira.com/en/avira-browser-safety

krzysztofz24
05-03-2020, 20:05
Sprzęt zamówiony

Czy mi cos umknelo? Ale chyba nie podawales ostatecznej wersji zestawu.
Prosze tu natentychmiast wszystko ladnie wypisac lub z linkami.
Obudowa tez. Wszystko:-).

bomkallo
05-03-2020, 20:13
Z antywirow to ja wylaczam nawet defendera. Jak sie nie bawi w torrenty i nie sciaga byle czego z bylekad jak 10-latek to antywir jest zbedny :) a FF to aktualnie najbardziej zacofana przegladarka, ktora ledwo nadaza za standardami - zdarzaja sie tylko przypadki, ze jakis konserwatywny dev uparl sie na nia i cos dziala tylko na niej :) Z drugiej strony stopniowy monopol googla (opera to tez silnik chroma i jest bardziej niszowa, bezpieczniejsza i dopasiona) mnie irytuje, ale coz, napewno odradzam FF :P Linuxa tez odradzam :P Chyba, ze jako serwer :)

90s
05-03-2020, 20:37
Dziękuje Koledzy za poświęcony czas i rady.

Zerknij na https://www.avira.com/en/avira-browser-safety
Dzięki koesh za wszystko, Zmienię więc FF na Chrome. Jest jeszcze coś co warto abym wiedział?
Jak widzicie zatrzymałem się na XP ze wszystkim.

Czy mi cos umknelo? Ale chyba nie podawales ostatecznej wersji zestawu.
Prosze tu natentychmiast wszystko ladnie wypisac lub z linkami.
Obudowa tez. Wszystko:-).

Niemal wszystko przez Amazona.
Tower tutaj najtaniej znalazłem:
LianLi O11 Dynamic XL
https://www.kikatek.com/Product/1362011-O11DXLS-LianLi-O11-Dynamic-XL-ROG-Certified-Aluminium-Midi-Tower-Sil?fbclid=IwAR0UbT2wa4w7bVv8Zo_yVHn45Loy_q1u9l0GS TdtX2CVb_CbXrPX1-XDWH8
Procek: Ryzen3900X
https://www.amazon.co.uk/AMD-Ryzen-3900X-Processor-Cache/dp/B07SXMZLP9?fbclid=IwAR2O4xlK681a57-Rg2CwjQA0_4JpS-ShqEHV8ehhCcrE7rP-yC-6oVMqRC0
Dysk DW 6TB Black
https://www.amazon.co.uk/dp/B07Q5SRQLT/?coliid=IB81S7OZRXFDC&colid=3FB1KNOJFHM51&psc=1&ref_=lv_ov_lig_dp_it&fbclid=IwAR00GjLUbvj0fE3QiZwmi9e6ccxtuh75mVoVIkg1z Lkh-bgoIIIdz3wxvNc
Drugi dysk
https://www.amazon.co.uk/Transcend-MTE220S-Solid-State-TS1TMTE220S/dp/B07MTX2F8X/ref=sr_1_fkmr0_1?keywords=Transcend%20512MB%20M.2% 20PCIe%20NVMe%20220S&qid=1583086289&s=computers&sr=1-1-fkmr0&fbclid=IwAR0zKTNNJ4nZVLvOXFouNAoZvSIfOkQJ05jETBhtN NL56tI1e00CmjDUVgg
Trzeci
https://www.amazon.co.uk/dp/B07HR83J4S/?coliid=IFMCEM2G1YPVO&colid=3FB1KNOJFHM51&psc=1&ref_=lv_ov_lig_dp_it&fbclid=IwAR2uQRR06xicgmXrlnCeTUFcf70R1_F4rKjfjknkq iZ8153BTGeAzPus398
AIO:
https://www.amazon.co.uk/dp/B01HQ6DCHI/?coliid=I2KO5THXSQ4AIX&colid=3FB1KNOJFHM51&psc=1&ref_=lv_ov_lig_dp_it&fbclid=IwAR1zTC8mD8ROAdW_ThW1hWNcQmARvx8IB2fllGfU3 b1SYrurNQ2Y0UHxb9k
Płyta
https://www.amazon.co.uk/dp/B07TSKR5T3/?coliid=I17YOTHFQXC4MW&colid=3FB1KNOJFHM51&psc=1&ref_=lv_ov_lig_dp_it&fbclid=IwAR0mNDYVIX1Q4Uor-Ei8MwxW9UBOhzwn4WADso5ZSDgxmRl_mdPb9XbT-wc
Pasta:
https://www.amazon.co.uk/dp/B011F7W3LU/?coliid=I1M2LGOF9MJ5OH&colid=3FB1KNOJFHM51&psc=1&ref_=lv_ov_lig_dp_it&fbclid=IwAR2j2UbRwusrwBZ8eo7N_fKYpPALFZ-_zu3lkgpDh3uIw38QVaeRGJCfG-Y
Ram
https://www.amazon.co.uk/dp/B07MR1HWXT/?coliid=I3I3QDCGL3BJV1&colid=3FB1KNOJFHM51&psc=1&ref_=lv_ov_lig_dp_it&fbclid=IwAR2GKG7Lgk0nhI3W0R7t9av77IQ-VbervmdxBZP5WxWAZ6qBOqa6PwM8Gc4

Z dodatków to 6 wentylatorów bez sterownika i kable Alchemy 2.0 PSU Kit które udało mi się je wyrwać za 20 funtów na ebayu.No i te spinki:)

Z grafą poczekam ale myślę że bedzie to 2070super bo AE i PR mają wsparcie dla geforca, a jak coś się zmieni że Radeony też będą wspierane to może radka. Ale to już raczej jesień bo budżet mocno nadszarpnięty i ponad kreskę poszło.

pierote
07-03-2020, 00:08
Słuchajcie opłaca się brać patrioty vipery steel 3000/3200 Cl15 /16 za 300-330zl, ewentualnie 3600 za 400 i trochę zł?
Wiem cruciale 3200/16 nie do pobicia :)
Pokazało się teraz tego na Alle i w sklepach po obniżonych cenach.
Kusi mie możliwość przetaktowania o 600mhz na tym samym opóźnieniu.

ksh
07-03-2020, 00:20
Jak grasz to bierz, jak do użytkowych to nie ma sensu męczyć się z oc.

pierote
07-03-2020, 00:41
Noo nie gram, a młody będzie miał swój.
Właśnie miałem brać używki goodram itd..i hyprx fury 2400mhz ale ktoś mie ubiegł.
Poszły po 2 stówki za 16gb.

90s
07-03-2020, 12:36
Myślicie że jest to realne aby nowa seria kart GF była tańsza lub w porównywalnej cenie z obecnymi?.
taki fragment mnie zastanowił.
"wyprodukowanie nowej litografii nie byłoby tak kosztowne jak w przypadku Turinga, a co za tym idzie – ceny GeForce’ów RTX 3000 mogą być nieco niższe od obecnej generacji kart"

ksh
07-03-2020, 13:34
AMD jest przed prezentacją nowej architektury gpu i "przecieki" pokazują że Nvidia będzie miała problemy, zresztą zdziwiło mnie że AMD ostatnio sprzedało więcej kart niż Nvidia.

90s
07-03-2020, 14:05
A jak ze wsparciem kart AMD przez Adobe?. Bo z tego co czytałem rok temu na oficjalnej stronie to ewidentnie faworyzowany był intel i9 i GF pod np Pr i Ae.
Wiadomo na kiedy mają być te prezentacje? jakby się okazało że ceny byłby na porównywalnym poziomie to nawet niema co myśleć o obecnych.

fafniak
07-03-2020, 14:09
Właściwie wszędzie gdzie czytam to używanie GF jest sensowniejsze do pracy

90s
07-03-2020, 14:18
Właściwie wszędzie gdzie czytam to używanie GF jest sensowniejsze do pracy

No właśnie, ale to pewnie wynikało że przez ostatnie lata intel i GF zdominowały rynek i miały lepsze osiągi. Teraz jednak się mocno na zmieniało i powinno to mieć też przełożenie na programy i ich optymalizacje.
Pytanie tylko czy adobe się za to weźmie czy dalej będzie faworyzować jednych kosztem drugich.

90s
08-03-2020, 19:21
Hey możecie polecić jakiś dobry program do sprawdzania dysków?

crusiek
08-03-2020, 19:48
W jakim sensie sprawdzania?
Do odczytywania stanu S. M. A. R. T i monitorowania temperatury oraz alertowania ja osobiście używam Hard Disk Sentinel.

Zbyszek
08-03-2020, 20:45
Ja używam CrystalDiskInfo

pierote
08-03-2020, 21:09
Słuchajcie (sorki za głupie pytania) co myślicie o ramie corsaira, np. VENGEANCE LPX 2400MHz C16?
Jeszcze się motam czy jednak nie 32gb ale do rawów wg tutaj tematów 16gb wystarcza.

ksh
08-03-2020, 21:19
Jeśli znacząco taniej to bierz, różnic jakiś wielkich w wydajności nie będzie, standardem obecnie jest 3200MHz CL16 ale nie ma powodu żeby trzymać się tego za wszelką cenę.

krzysztofz24
08-03-2020, 21:27
Myślicie że jest to realne aby nowa seria kart GF była tańsza lub w porównywalnej cenie z obecnymi?.
taki fragment mnie zastanowił.
"wyprodukowanie nowej litografii nie byłoby tak kosztowne jak w przypadku Turinga, a co za tym idzie – ceny GeForce’ów RTX 3000 mogą być nieco niższe od obecnej generacji kart"

Interesuje sie tematem GPU (jako gracz) i staram sie byc na biezaco. Juz pare razy tez slyszalem ze ma byc w popdobnej cenie co obecna generacja. Taniej raczej nie bedzie. Swojego GTX 1070 kupowalem za 2250zl (jedna z tanszych wersji) a obecnie RTX 2070 Super jest od 2400 okolo.
Czyli to samo zasadnioczo. Takze noweczka RTX 3070 na architekturze AMPERE bedzie startowo jakies 2600-2900 a jak minie podatek od nowosci to bedzie tak jak obecnie czyli 2400-2700zl. I wtedy ja kosze:D, b opjestem zwolennikiem wymiany GPU c o2 generacje jak juz zysk jest ogromny.

Teraz napisze troche na szeroki temat czy GPU od Nvidi czy od AMD (cos jak swita wojna Atari vs Commodore, ale tu zwyciezca jest oczywisty).
Zanim Nvidia zaczela cudowac z jakims low-endowymi modelami typu 1050, 1050Ti czy 1660. Bylo w ofercie trininty kart graficznych. GTX 960/970/980, potem 1060/1070/1080, teraz 2060/2070/2080.
Najslabsza, sredniak najlepiej sie sprzedajacy z najlepszy mstosunkiem cena-wydajnosc i droga ostatnia pozycja dla hardcorow co to zawsze musza miec wszystko na ultra bez drgniecia FPS ponizej wysokich wartosci.

Najmocniejszy wypust od AMD mogl konkurowac z najslabsza karta Nvidii, no czasem ja troche wyprzedzal nawet, czyli na bardzo upartego mozna powiedziec ze klasyfikowal sie miedzy najslabsza a sredniakiem Nvidi.
Sytuacja zmienila sie z Radeonem R5700XT, ktory jest 300-500zl srednio tanszy od RTX 2070 Super a idzie z nim leb w leb w powiedzmy 60-70% przypadkow, a w pozostalych przegrywa tylko okolo 10% mniejszymi FPS-ami.
Nie jest to juz piekarnik jak dawniej, ktory pracuje na 90 st.c !. Choc nadal ma temperatury wyzsze o 5-10 stopni w ogromnej wiekszosci przypadkow. Bardziej sie grzeje bo ma wyzszy pobor energi, chlodzenie musi intensywniej pracowac, a co za tym troche nizsza kultura pracy. Jak sie obrabia zdjecia czy oglada film wieczorem to karta ledwo chodzi ale jak sie gra 1,5-2h relaksacyjnie wieczorkiem, to juz ma znaczenie temperatura generowana przez karte, przynajmniej ja to zauwazam, bo w pokoju jest wyraznie cieplej niz w reszcie mieszkania. Oprocz tego Nvidia ma lepszy program Geforce xperience i lepsze wsparcie srterownikami, wiecej gier ma jej systemy i optymalizacje pod nia.

Nvidia byla absolutnym liderem i hegemonem na rynku GPU. Teraz juz popwiedzmy ze jest nadal liderem i ma ogromna wiekszosc.
Okolo 66% rynku Nvidia, okolo 33% AMD. Takie sa wyniki za 2019 rok i to tylko dzieki R5700XT AMD sie podciagnelo.

No ale ja kkomus nie przeszkadzaja wyzsze temeperatury i chce zaoszczedzic te kilkaset zloty, to R5700XT jest ciekawa opcja do rozwazenia na tle RTX 2070 Super.

Ciekawe. co tam AMD pokaze w segmencie GPU. Fajnie by bylo jakby zlamalo lub podgryzlo troche monopol Nvidii. Choc na pewno jej nie zagrozi i pisanie ze Nvidia moze miec spore problemy, jest sooorym naduzyciem;-). Raczej w koncu moze miec jakas liczaca sie konkurencje a jak ta konkurencja zagra troche agresywniej cenowo, to konsumenci moga sie tylko cieszyc.
Nvidia wprowadzi w RTX 3xxx juz druga odslone ray tracingu, AMD dopiero pierwsza. I w sumie to autorska technologia Nvidi a AMD bedzie cos tam rzezbic na temat.
Mysle ze wypuszcza 2 modele. Jeden tanszy Radeon bedzie bez problemu konkurowal z RTX 3070 a ten najmocniejszy zlapie sie tak w polowie miedzy RTX 3070 a 3080.
Patrzac optymistycznie.
Bo realistyczno-pesymistycznie moga puscic cos odpowiadajacego RTX 3060 i RTX 3070. Bo do tej pory nawet sie nie porywali na konkurencje z najmocniejszymi kartami od zielonych.

AMD by mialo przegonic calkowicie Nvidie? To musialo by pieklo zamarznac:-).
I Nvidia to nie wredny INtel, zmieniajacy non stop podstawki i dajacy gluta na IHS;-).

fafniak
08-03-2020, 21:47
Ja nie ukrywam że licze na spadek cen 2070 super z wydajnym chłodzeniem
nvidia w da vinci resolve daje więcej niż AMD (którego jestem zwolennikiem)

krzysztofz24
08-03-2020, 21:58
Ja nie ukrywam że licze na spadek cen 2070 super z wydajnym chłodzeniem
nvidia w da vinci resolve daje więcej niż AMD (którego jestem zwolennikiem)

Jak wyjdzie seria RTX 3xxx to na pewno RTX 2xxx zejdzie z ceny. Nie natychmiastowo, ale zejdzie.
Ale tez nie bedzie dostepny non-stop.
Takze trzeba wyczuc moment na RTX 2070 Super jak jescze bedzie dostepny i juz nie bedzie tanial;-).

A tak a propo dostepnosci. Wiecie ze juz chipset x470 nie jest praktycznie produkowany? To co jest to po prostu stan magazynowy ze sklepow.
I np moja upatrzona plyta Asus Prime x470 Pro (bardzo dobra plyta) byla wszedzie po 700zl lub 700 z groszami.
I tu nagle w ciagu tygodnia zniknela z komputronika, emag, morele, x-kom. Dzwonilem - nie ma i nie bedzie.
Zostalo w paru sklepach na allegro tylko.
Tylko ze te wredne i pazerne sklepy;-) wyczaily problemy z dostepnoscia i juz jest po 800zl a w w jednym nawet za 1000zl!.
Wyczailem sobie jeden sklep z 10szt. na stanie. Najpierw mieli 675zl, potem 725 a teraz chyba 789zl i juz zostalo 5 sztuk z 11. I na tym stanelo.
Kupowac czy czekac az sie zlamia psychicznie i uznaja ze juz wiecej nie sprzedadza tej plyty?;-).
I moze obniza z powrotem cene:-D

pierote
09-03-2020, 00:15
Jeśli znacząco taniej to bierz, różnic jakiś wielkich w wydajności nie będzie, standardem obecnie jest 3200MHz CL16 ale nie ma powodu żeby trzymać się tego za wszelką cenę.

2400 ~ 200zeta i teraz 3200/16 mam za 250.-. Używki ale w pobliżu to się sprawdzi jakimś memtestem.
Niestety muszę przyjanuszować na ramie, zbieram na 3 dyski (2x ssd + hdd) i te muszą być nówka sztuka. MP510 480gb i coś zwyklejszego na tempy/case :roll:.

90s
09-03-2020, 01:15
W jakim sensie sprawdzania?
Do odczytywania stanu S. M. A. R. T i monitorowania temperatury oraz alertowania ja osobiście używam Hard Disk Sentinel.

Szukam czegoś do sprawdzenia swoich HDD. bad sectory, spadek wydajności itd. Chce zobaczyć w jakim są stanie.
krzysztofz24 A przypadkiem obecna i przyszła generacja konsol nie jest i nie będzie na procku i karcie AMD? Myślę że to może mieć kluczowy wpływ na przyszłość całej branży gier. Zwłaszcza że obecnym konsolom bliżej do PC jak konsol z przed lat.

Sam mam AMD i widzie jak słabo ze wsparciem programów a karta którą mam nigdy w mojej ocenie nie pokazała całego potencjału i to w dużej mierze poza prockiem brak konkretnego wsparcia twórców i małej popularności.
http://www.benchmark.pl/ranking/porownanie/nvidia-geforce-rtx-2070-super-founders-e-vs-radeon-r9-295x2

Sam skłaniam się właśnie z tego powodu w kierunku gforca ale poczekam na te nowości i jakby adobe coś w końcu zrobiło z optymalizacją i poszerzyło wsparcie o czerwonych to można myśleć.
Dla samych gier i strzelać sobie w kolana podczas pracy to słaby pomysł.

ksh
09-03-2020, 01:21
krzysztofz24 Nvidia ma podobny problem co Intel, dawno uwierzyli że nic im nie zagrozi, technologicznie są bardzo do przodu ale opóźniają wprowadzanie nowych procesów nowych platform dla zwiększania zysku, do tego na świecie nagle okazało się że są tylko dwie fabryki z potencjałem produkcyjnym i technologicznym, które mogą produkować najnowsze układy, przecież Intel dogaduje się z Samsungiem żeby im produkował układy, komedia.
Ja liczę że nowa architektura AMD zrobi duże zamieszanie na rynku, a do tego wchodzi Intel z gpu, będzie ciekawie.
Do tego mamy cały czas konsole, które są oparte na AMD, a układy zintegrowane gpu to domena Intela, Nvidia traci rynek cały czas.

krzysztofz24
09-03-2020, 01:28
Tak, w Sony PS4 sa bebechy AMD i w PS5 tez beda. X boxy to nie wiem.
Tylko, ze konsola to nigdy nie bedzie porzadny PC do gier, i nie mam na mysli jakoegos high-endu.
Cala glowna zaleta konsol to to, ze za cene sredniej karty masz konsole.
A przy PC trzeba jeszcze cala reszte kupowac:-).

Juz od dawna w PS od Sony sa bebechy AMD i Nvidi nie rozlozyli na lopatki;-).

P.s
A taka ciekawostka. Procesor z pierwszej generacji konsol Sony PS1 wykorzystanobw sondzie kosmicznej New Horizon:-).
Juz prawie jest przy Plutonie.
http://www.benchmark.pl/aktualnosci/new-horizons-probnik-procesor-centralny-mips-r3000-z-playstation.html

OjTam
09-03-2020, 01:34
X boxy to nie wiem.

To samo.
PS5 i nowy Xklocek mają podobno mieć procki ala Ryzen i GPU od AMD ze sprzętową obsługą RT.

90s
09-03-2020, 01:48
Tak, w Sony PS4 sa bebechy AMD i w PS5 tez beda. X boxy to nie wiem.
Tylko, ze konsola to nigdy nie bedzie porzadny PC do gier, i nie mam na mysli jakoegos high-endu.
Cala glowna zaleta konsol to to, ze za cene sredniej karty masz konsole.
A przy PC trzeba jeszcze cala reszte kupowac:-).

Juz od dawna w PS od Sony sa bebechy AMD i Nvidi nie rozlozyli na lopatki;-).

P.s
A taka ciekawostka. Procesor z pierwszej generacji konsol Sony PS1 wykorzystanobw sondzie kosmicznej New Horizon:-).
Juz prawie jest przy Plutonie.
http://www.benchmark.pl/aktualnosci/new-horizons-probnik-procesor-centralny-mips-r3000-z-playstation.html

Wiadomo że PC lepsze;) ale tak serio to chodzi o twórców gier którzy mają teraz dużo łatwiej robić porty na 3 urządzenia bo są bardzo podobne do siebie. I tak bym widział lepsze wsparcie dla czerwonych ze względu na większą liczbę urządzeń.

krzysztofz24
09-03-2020, 01:48
krzysztofz24 Nvidia ma podobny problem co Intel, dawno uwierzyli że nic im nie zagrozi, technologicznie są bardzo do przodu ale opóźniają wprowadzanie nowych procesów nowych platform dla zwiększania zysku, do tego na świecie nagle okazało się że są tylko dwie fabryki z potencjałem produkcyjnym i technologicznym, które mogą produkować najnowsze układy, przecież Intel dogaduje się z Samsungiem żeby im produkował układy, komedia.
Ja liczę że nowa architektura AMD zrobi duże zamieszanie na rynku, a do tego wchodzi Intel z gpu, będzie ciekawie.
Do tego mamy cały czas konsole, które są oparte na AMD, a układy zintegrowane gpu to domena Intela, Nvidia traci rynek cały czas.

Ja bym jednak nie przyrownywal Intela do Nvidii.
Ile Nvidia ficzerow do gier wymyslila, to zasluguje na uznanie wrecz.
W zasadzie wszystko niemal.
Kazda nowa generacja kart daje wyrazny wzrost wydajnosci.
A 2 generacje to juz ogromna roznica wydajnosci.
Takze raczej "nie skapia" na technologi.
W przeciwienstwie;do Intela gdzie co generacje zawsze zmiana podstawki i zysk tak ogromny, rzedu 5-8% ze wiekszosc ludzi uznawala ze bardziej im sie oplaca podkrecic starego Intela 3-4 generacje wstecz:-).
No i jeszcze glut i zablokowane mnozniki.
Ja tam nie sadze zebu Intel pokazal cos sensownego w GPU.
Do tej firmy nie pasuje slowo "innowacja".
To juz predzej AMD zmniejszy roznice wydajnosciowa do Nvidii, zagra agresywnie cenowo i troche sie podzieje na rynku.
Co byloby na pewno korzystne.

ksh
09-03-2020, 01:59
Ale AMD w ilości gpu przegoniło Nvidie, która jest trzecia na rynku bo Intel nadal nr1 co brzmi dziwnie ale mają ponad 60% rynku.

https://storage.googleapis.com/afs-prod/media/c2e0fd1361d7458cc56d1ce1e9f3b257/800.jpeg

krzysztofz24
09-03-2020, 09:04
Ale na tym wykresie jest uwzgledniony Intel ze swoimi zintegrowanymi ukladami graficznymi w procesorach vs normalne oddzielne GPU.
No nie no, kto wogole wpadl na pomysl zeby to tak liczyc:-).
Tu jest to lepiej wyjasnione. I podany udzial w rynku samych niezintegrowanych GPU:
http://www.benchmark.pl/aktualnosci/nvidia-vs-amd-udzialy-na-rynku-kart-graficznych-w-2019-roku.html

90s
09-03-2020, 10:02
Macie jeszcze jakieś propozycje co do programu sprawdzającego dyski poza CrystalDiskInfo ?

krzysztofz24
09-03-2020, 10:08
Ja mam wlasnie ten program. Na poczatku sprawdzalem temperatury itp.
Potem mi przeszla ochota jak wszystko dziala:-).
Mozesz sobie zainstalowwc jeszcze jakis program do sprawdzania predkosci.
Ja mam akurat soft producenta, ktory dostalem razem z dyskiem ssd.
Samsung magician. Ale ofc dziala tez dyskami innych producentow.

ksh
09-03-2020, 10:09
HD Tune ale polecam do diagnostyki soft firmowy albo crucial storage executive bo czyta inne dyski.

matbe
09-03-2020, 10:20
Wiadomo że PC lepsze;) ale tak serio to chodzi o twórców gier którzy mają teraz dużo łatwiej robić porty na 3 urządzenia bo są bardzo podobne do siebie. I tak bym widział lepsze wsparcie dla czerwonych ze względu na większą liczbę urządzeń.
Ciekawe co mówisz, czyli twórcy do tej pory mieli z tym problem?

90s
09-03-2020, 10:59
Ciekawe co mówisz, czyli twórcy do tej pory mieli z tym problem?

Tak, dlatego porty z konsol chodziły często dużo gorzej pomimo mocniejszych konfiguracji PC. Do tego samo poratowanie było często porównywane do pisania gry od nowa. Ujednolicenie systemów pozwala teraz wypuszczać w dużo łatwiejszy sposób te same produkty na 3 platformy.
Xbox i Microsoft już teraz mocno to wykorzystuje stąd forza Halo itp tytuły na PC i Xbox. Mały nakład pracy dodatkowe zyski.

Co do programu do HDD to chodzi mi tylko o sprawdzenie sektorów i spadki wydajności. Kiedyś używałem disk doctor ale nie wiem czy ten program jest teraz dobrym wyborem.
A chodzi mi też tylko o zwykłe talerzówki, SSD jest stosunkowo nowy i jest program diagnostyczny samsunga. Stare dyski nie mają takich rzeczy.

fafniak
09-03-2020, 11:21
Ja używam crystal disk

Natomiast mam zagwozdkę w pracy z video
materiał HD jest na SSD ale "resolve" jakby czasem się gubił..

90s
09-03-2020, 11:28
Jak dobrze pamiętam to na stronie Adobe odnośnie Ae albo Pr wyczytałem aby przestrzeń którą rezerwują te programy była na innym dysku jak materiały na których się pracuje.
Może to ci robi problemy?

fafniak
09-03-2020, 11:40
Na razie to poruszam się po tym programie przy pomocy tutoriali. Dobrze że tylko proste układki montażowe robię dla żony (robi biżuterię recyklingową) bo taki system pracy jest tragiczny ;)

90s
09-03-2020, 11:53
Zobacz PS ja na nim sporo prostych materiałów poskładałem i dużo wygodniej mi się pracowało.
Do tego jest dla nas bardziej intuicyjny.

fafniak
09-03-2020, 12:07
?Chyba Adobe premiere ?

90s
09-03-2020, 12:25
Photoshopa.
Wchodzisz w worspace--motion i masz już timeline.
Albo jeszcze prościej odpal sobie okno timeline. Masz kanały, przejścia, ścieżki dla muzyki. Do tego krzywe, levele itd wszystko działa też na materiałach video.

fafniak
09-03-2020, 12:34
W PS6 raczej tego wszystkiego chyba nie ma a i uczyć się "sposobu" montażu na PS ... yyy to chyba pomyłka ;)
A płacić Adobe abonamentu nie mam zamiaru za nowe wersje. Niech się udławią cholery jedne
Mam Da vinci - zaraz kupię wersję studio i do "spółki" z Sony Vegas daje radę

90s
09-03-2020, 13:25
Ta opcja jest od dość dawna więc zobacz. Nie trzeba się niczego uczyć bo pracujesz jak na zdjeciach tylko że animowanych. To duży plus właśnie.
Mam też Sony Vegas studio na humble bundle za groszę był do kupienia. Kiedyś był to nr.1 jak dobrze pamietam ale teraz to już nie bardzo.
Da vinci bardzo chwalą, ale nie chce się rozbijać, więc wole ten pakiet adobe.

fafniak
09-03-2020, 14:18
Od Resolva raczej nei chcę sie odwracać - to jest coś rozwojowego

ksh
09-03-2020, 14:53
Skupiłbym się na Davinci Resolve, jak się zrozumie działanie i UI to dość łatwy soft, a potencjał to ma gigantyczny, no i do tego masa tutków, ja przeszedłem na ten soft przez to że CS6 wypięło się na materiał zapisany w log.

90s
09-03-2020, 20:41
Takie szybkie pytanie czy muszę mieć dwie licencje jak chce postawić dwa razy ten sam system na tym samym komputerze?

crusiek
09-03-2020, 21:08
Technicznie powinieneś mieć 2 licencje, aktualna legalna jest ta ostatnio zainstalowana na kompie. Czyli w zasadzie licencja z poprzedniej instalacji staje się nieważna. W praktyce nie musisz wpisywać żadnego klucza, poza ustawieniami spersonalizowanymi to pełna funkcjonalność.

ksh
09-03-2020, 21:37
Nie trzeba jeśli obie instalacje będą używały tego samego sprzętu i nazwy tego samego komputera, polecam zarządzać tym na swoim koncie microsoft gdzie można aktualizować kwestie instalacji, jest to też dobre zabezpieczenie się w kwestii problemów autoryzacji itd.

crusiek
09-03-2020, 21:45
2. Prawa do instalacji i używania.

a. Licencja. Oprogramowanie jest licencjonowane, a nie sprzedawane. Na mocy tej umowy Microsoft udziela Licencjobiorcy prawa do zainstalowania i uruchomienia na urządzeniu (licencjonowane urządzenie) jednej kopii oprogramowania w celu korzystania z niej przez jedną osobę w danym czasie pod warunkiem zachowania zgodności ze wszystkimi postanowieniami niniejszej umowy.

Teoretycznie jak na raz nie będą działać. .... to pewnie sam bym tak zainstalował :)

Z resztą, tu się możesz zapoznać z postanowieniami licencyjnymi

LINK (https://www.microsoft.com/en-us/Useterms/Retail/Windows/10/UseTerms_Retail_Windows_10_Polish.htm)

krzysztofz24
09-03-2020, 21:48
Nie trzeba jeśli obie instalacje będą używały tego samego sprzętu i nazwy tego samego komputera, polecam zarządzać tym na swoim koncie microsoft gdzie można aktualizować kwestie instalacji, jest to też dobre zabezpieczenie się w kwestii problemów autoryzacji itd.

Poprosilbym o takie wytlumaczenie jak pieciolatkowi;-).
Mam legalnego pudelkowego WIN10 z kluczem na pudelku.
I jak sobie zrobie upgrade kompa o plyte, proc i pamieci - czyli w sumie wiekszosc kompa.

To co niby powininem zrobic po formacie i przy swiezej instalacji Win10?
Bo zyje w swiecie ze kupilem sobie pudelkowa wersje i jak mi sie podoba to moge co tydzien robic format, zmieniac bebechy i stawiac od nowa system...

Czy sie wystraszylem niepotrzebnie, bo ot o czym piszecie jakichs kombosow z dwoma systemami na jednym kompie dotyczy?

crusiek, jak wiesz to tez mi mozesz jak 5-latkowi wytlumaczyc:-).

crusiek
09-03-2020, 21:56
Poprosilbym o takie wytlumaczenie jak pieciolatkowi;-).
Mam legalnego pudelkowego WIN10 z kluczem na pudelku.
I jak sobie zrobie upgrade kompa o plyte, proc i pamieci - czyli w sumie wiekszosc kompa.

To co niby powininem zrobic po formacie i przy swiezej instalacji Win10?
Bo zyje w swiecie ze kupilem sobie pudelkowa wersje i jak mi sie podoba to moge co tydzien robic format, zmieniac bebechy i stawiac od nowa system...

Czy sie wystraszylem niepotrzebnie, bo ot o czym piszecie jakichs kombosow z dwoma systemami na jednym kompie dotyczy?

crusiek, jak wiesz to tez mi mozesz jak 5-latkowi wytlumaczyc:-).

Jak masz Boxa to super, bo on nie jest ograniczony do jedynej maszyny fizycznej / wirtualnej. W sensie takim, że zmieniasz płytę, to reinstalujesz i tyle.
Ale chyba jest jednak skończona, ograniczona ilość tych zmian, nie pamiętam teraz.
Ja już od lat pracuję na Licencjach partnerskich więc te problemy są mi obce :P :D

Wystraszyłeś się niepotrzebnie :D

ksh
09-03-2020, 21:59
Klucz windows po instalacji jest przypisywany do sprzętu, płyta główna ma tu priorytetowe znaczenie, druga sprawa masz autoryzacje na "nazwa komputera" powiązanego z tym sprzętem, jak zmieniasz cały sprzęt to wchodzisz na konto microsoft i wywalasz stary "nazwa komputera" i dodajesz aktualny, który wymaga tylko zalogowania się w windows do swojego konta.

Jeśli klucz jest OEM to zadziała tak samo na terenie EU zgodnie z prawem ale może zostać zablokowany jeśli będzie próba autoryzacji na dwóch sprzętach, w wersji BOX będzie tylko info że nie możesz tak robić.

crusiek
09-03-2020, 22:01
Wiadomo, wszystko można jak się chce, można nadal aktywować windowsa 10 na kluczu siódemki. Można to, można tamto, OEM może się aktywować na innym sprzęcie, jednak prawnie, postanowienia są takie a nie srakie, więc jak ktoś chce być prawy, to robi wg postanowień, a po cichu wg swego widzimisie :P :D

No i jak koesh wyżej napisał, można tym zarządzać z poziomu konta, kiedyś trzeba było dzwonić do msa :)

krzysztofz24
09-03-2020, 23:20
Ale chyba jest jednak skończona, ograniczona ilość tych zmian, nie pamiętam teraz.
Ale kojarzysz rzad wielkosci chociaz moze? Czy jest to 3 razy czy raczej 7;-). Mowimy ofc caly czas o boxie.

Wystraszyłeś się niepotrzebnie :D
No wiem:-).
Choc zaplacilem i jak mi sie podoba to powinienem moc go uzywac ile mi sie chce, zmieniac bebechy ile chce i reinstalowac az system umrze smiercia naturalna przez pojawienie sie nowszego.
Jedynym slusznym ograniczeniem jest zeby nie mogl byc na dwoch sprzetach naraz.
Jakies kurde domniemanie niewinnosci jak w cywilizowanym swiecie powinno byc, a nie restrykcje:-).

90s
10-03-2020, 00:21
Mam win10 pro w wersji pudelkowej z pendrive. Czyli najlepiej abym się zalogował i wywalił obecny sprzęt jak nowy postawie i nie powinno być problemu?.
Dwa systemy chce postawić na tym samym kompie tylko dwóch róznych dyskach.

Jak to się bedzie botować? Mam nadzieje że nie będe musiał wchodzić do biosa i ustawiać piorytetów z którego dysku ma startować?.
Drugie pytanie bo też nigdy nie miałem z czymś takim do czynenia.
Czy na jednym systemie można ustawić dwa konta które będą działać oddzielnie? tzn będzie wspólny win ale reszta programów instalowana tylko na kontach.?

ksh
10-03-2020, 00:33
To jest takie wymyślanie na nowo koła, od tego jest przecież tworzenie kont/użytkowników, nie robiłbym osobnych instalacji.

90s
10-03-2020, 00:47
Pomyśle nad tym jeszcze i poczytam czy opcje kont dadzą mi możliwości na jakich mi zależy.

Carolco
10-03-2020, 16:31
Odebrałem właśnie komputer z morele.pl. Czy tak ma być? Bo dla mnie chłodzenie jest wygięte, jakby ktoś nieumiejętnie montował.

37148

37147

90s
10-03-2020, 16:36
Może podczas transportu się odkształciło. Słabo to zabezpieczono moim zdaniem. Powinny być raczej z foli bąbelkowej porobione wałki aby mocno były spasowane zwłaszcza własnie przy karcie i radiatorze.
Z drugiej strony myślę że jak to poprawisz ręcznie to się temu nic nie stanie.

Carolco
10-03-2020, 16:47
Może podczas transportu się odkształciło. Słabo to zabezpieczono moim zdaniem. Powinny być raczej z foli bąbelkowej porobione wałki aby mocno były spasowane zwłaszcza własnie przy karcie i radiatorze.
Z drugiej strony myślę że jak to poprawisz ręcznie to się temu nic nie stanie.

Tzn. jak to jest aktualnie zamontowane, to nie da rady, aby to się "odkształciło" z powrotem. Teraz myślę, że może chłodzenie takie po prostu było :/ Kurcze, mam zagwozdkę, bo jak zareklamuję, to nie zobaczę szybko kompa znając życie. Jeszcze nie podłączałem, więc nie wiem, jak to w praniu w sensie temperatur i to w tej kwestii na znaczenie.

ksh
10-03-2020, 17:37
Zapuść OCCT na 15 minut i już sie wyjaśni jakie temperatury są i wtedy czy dobrze zmontowane.

Carolco
10-03-2020, 17:51
Zapuść OCCT na 15 minut i już sie wyjaśni jakie temperatury są i wtedy czy dobrze zmontowane.

Racja ;) Już jestem po kontakcie ze sklepem. Po prostu trzeba zamontować BOXowe na czas reklamacji i wysłać tą Noctuę. Chłodzenie kosztowało 438zł, to wypada, aby było proste.

90s
11-03-2020, 10:12
HD Tune znalazł dwa bad sektory i takie pytanie czy on automatycznie je wyłącza czy trzeba coś z tym jeszcze zrobić?

37154

90s
11-03-2020, 12:25
Mam jeszcze takie pytanie odnosnie Smart Fan 5 tej płyty oraz zasilania i kontrolowania wentylatorów.
https://www.gigabyte.com/Motherboard/X570-AORUS-PRO-rev-1x#kf

Z legendy płyty nr. 3 i 6 to do AIO
37158
37159
Mam też 6 wentylatórw 4pin do podłączenia.
i teraz czy mogę podpiąć je do nr.5 pisze fun/pump system
nr. 4 są to dwa gniazda typowo pod obudowę.
Ten system nie będzie mial problemów z regulacją i zarządzeniem? będe też musiał spiąć dwa w jedno gnizdo bo jest tylko 5 wejść wolnych.

Czy może lepiej kupić taki kontroler? i podpiąć się do jednego gniazda nr.4 plus zasilanie wentylatorów z SATA
https://www.amazon.co.uk/Thermaltake-AC-023-AN1NAN-A1-Commander-Port-Fans/dp/B015KG6HP0/ref=sr_1_2?keywords=pc%20fan%20controller%20sata&qid=1583874738&sr=8-2&fbclid=IwAR3fcfEOXVArXRegSxVKvzcMkytQrH0Sq3lYd4hju bXB8plggMoTw9DMqgA

sokolnik
11-03-2020, 12:50
Odebrałem właśnie komputer z morele.pl. Czy tak ma być? Bo dla mnie chłodzenie jest wygięte, jakby ktoś nieumiejętnie montował.

Podziwiam wszystkich tych, którzy kupują złożony komputer przez internet + oczywiście kurier :D

Sprzęt jest delikatny, złożony z wieeelu części... to nie suszarka do włosów czy mikser :)

Carolco
11-03-2020, 15:06
Podziwiam wszystkich tych, którzy kupują złożony komputer przez internet + oczywiście kurier :D

Sprzęt jest delikatny, złożony z wieeelu części... to nie suszarka do włosów czy mikser :)

OK, wszystko się zgadza, bo sam miałem obawy. Ale... 3 lata temu w Morelach też kupiłem dokładnie tak samo komputer i zero problemu. Poza tym innej możliwości zakupu przez sklep nie ma. Inna sprawa, to jeśli coś mi padnie, to przekazuję cały komp do diagnostyki, bo oni to składali, a ja niekoniecznie się znam na tych sprawach. Kolejna jakaś tam sprawa, to ciągle jest promocja złożenia za 1zł, także już jakiś kolejny koszt odpada. Radiator nie wygiął się podczas transportu, tylko przy składaniu - co do tego nie mam żądnych wątpliwości.

90s
11-03-2020, 15:19
I mam kolejny problem. Zasilacz nie ma wyjścia ani kabla na ten kwadratowy atx.

37161
Poza tym kable które kupiłem poza 24pin niepasują do zasilacza. Np PCI-e mają tylko 4 rzędy a nowe kable 6.
Zmieniać zasilacz? I takie jeszcze pytanie. Bo karta potrafi 600w pociągnąć i w papierach pisało aby dwa osobne kable do niej wpinać. Te nowe PCI-e dadzą sobie radę z jednego kabla wykarmić grafe?.

No i jaki zasilacz wrazie co aby to spiąć w końcu i odpalić.

fafniak
11-03-2020, 15:21
karta na pewno nie ciągnie 600W - to moze być podawana moc zasilacza który jest "bezpieczny" przy konfiguracji z taka kartą

90s
11-03-2020, 15:49
Ciągnie w sieci masz opisy. To dwie karty w jednej

Tu jest podane 500w
https://www.extremetech.com/computing/180043-amd-r9-295x2-review-500-watts-of-cool-running-4k-gaming-goodness-with-a-price-tag-to-match/2

Ale kiedyś widziałem że w testach było nawet 600w

sokolnik
11-03-2020, 15:57
I mam kolejny problem. Zasilacz nie ma wyjścia ani kabla na ten kwadratowy atx.

37161
Poza tym kable które kupiłem poza 24pin niepasują do zasilacza. Np PCI-e mają tylko 4 rzędy a nowe kable 6.
Zmieniać zasilacz? I takie jeszcze pytanie. Bo karta potrafi 600w pociągnąć i w papierach pisało aby dwa osobne kable do niej wpinać. Te nowe PCI-e dadzą sobie radę z jednego kabla wykarmić grafe?.

No i jaki zasilacz wrazie co aby to spiąć w końcu i odpalić.Co tam za CPU kupiłeś?
Ja mam 3900x na zasilaniu 6 pin chyba jakoś tak... Nie mam podpiętego zasilania tego dodatkowego 4pin i wszystko śmiga :) odpalaj kompa :)

90s
11-03-2020, 16:15
A to super, to resztę polecę na starych kablach i zobaczymy czy wysteruje. Procek jak u Ciebie. Dzięki za szybą podpowiedź.

dupa z tego, na zasilaczu jest tylko atx 24 pin. Nie ma ani 8 ani 4 więc zasilacz do wymiany.
Ok idę szukać jakiegoś nowego 1000watowca

90s
11-03-2020, 17:14
OK doszedłem co jest nie tak. Kable są pod BQT stąd taka dobra cena. Podpinam więc na starych. Szkoda bo te plecione są rewelacyjnie, tak wizualnie jak i do układania o jakości nie wspominając.

fafniak
11-03-2020, 17:45
Dotąd pisałeś o 2070

90s
11-03-2020, 18:21
Że mam zamiar na jesień jak wyjdą te nowe układy. Do tego czasu będę leciał na starej. Maskara z tymi kablami ile tego jest.

ksh
11-03-2020, 18:25
Przelotki możesz zastosować zamiast wymieniać zasilacz.

90s
11-03-2020, 20:07
Nie da rady, klapy nie daje rady dopiąć tyle tych kabli z tyłu. Rozbieram wszystko i składam od nowa. Odpaliłem tylko aby zobaczyć czy wszystko działa i muszę staranniej z okablowaniem powalczyć bo jest tragedia.

sokolnik
11-03-2020, 20:15
Nie da rady, klapy nie daje rady dopiąć tyle tych kabli z tyłu. Rozbieram wszystko i składam od nowa. Odpaliłem tylko aby zobaczyć czy wszystko działa i muszę staranniej z okablowaniem powalczyć bo jest tragedia.

jaką masz obudowę i jaki zasilacz że nie możesz kabli ułożyć? :)

10 x SSD/HDD masz ? :)

90s
11-03-2020, 20:27
Panie masakra jest tylko tyle powiem:)
Obudowa o11 dynamic xl
Wywaliłem 2HDD są 4 plus SSD dwa podwójne kable do grafiki. Plus 6 do sata
Plus dwa kable sata plus kontroler do wentylatorów i 6 kabli od nich. Do tego ten 24pin do płyty +8pin i jeszcze 2 kable USB 3 i jeden typu c. Wszystko ściśnięte a że kable sztywne to ani tego zgrabnie nie ułożę ani nie da rady schować.
Ładnie mi szło do czasu aż z zasilaczem nie zacząłem walki i sie posypało wszystko.
37165

Szukam kabli z oplotem pod zasilacz. Jak już robić to porządnie.

sokolnik
11-03-2020, 20:31
Panie masakra jest tylko tyle powiem:)
Obudowa o11 dynamic xl
Wywaliłem 2HDD są 4 plus SSD dwa podwójne kable do grafiki. Plus 6 do sata
Plus dwa kable sata plus kontroler do wentylatorów i 6 kabli od nich. Do tego ten 24pin do płyty +8pin i jeszcze 2 kable USB 3 i jeden typu c. Wszystko ściśnięte a że kable sztywne to ani tego zgrabnie nie ułożę ani nie da rady schować.
Ładnie mi szło do czasu aż z zasilaczem nie zacząłem walki i sie posypało wszystko.
37165

Szukam kabli z oplotem pod zasilacz. Jak już robić to porządnie.

Panie a po co Ci tyle wentylatorów? To chłodnice wszystko?
GPU widzę wodne... głośne pewnie ?

Eisbaer to poznaje, AiO na CPU... a te wentyle na dole i za płytą główną?

crusiek
11-03-2020, 20:38
Aż ślinka cieknie, żeby sobie w końcu kompa zaktualizować, ech [emoji846]

90s
11-03-2020, 20:41
Eisbear jest głośne, pierwszy raz słyszę w ogóle pompę. Poprzednie AIO i to od grafy jest niesłyszalne.Buda jest zamknięta więc wole aby tam wiało jak sie wszystko kisiło. Zwłaszcza że komp chodzi 12h dziennie 7dni w tyg. Dlatego też kupiłem ten sterownik jak temperatury będą Ok to 6 wentylatorów będzie wyłączone albo na minimalnych obrotach chodzić.

A to 6 to dmuchające i 4 wyciągające. Powinno być Ok na internetach tak widziałem :))

OjTam
11-03-2020, 20:48
Tylko może nie odpal wszystkich wentylatorów na max. Jeszcze PCik odleci. ;)
Krecie, bez pośpiechu. Nowe konsole idą, cosik się może pozmieniać na rynku podzespołów PC.

90s
11-03-2020, 20:50
W lecie będę trzymał tam nogi i browary;)

crusiek
11-03-2020, 21:12
Ja się nie spieszę, od lat na tych samych bebechach.
Ilość wentylatorów sugeruje częste czyszczenie filtrów [emoji846]

sokolnik
11-03-2020, 21:14
Eisbear jest głośne, pierwszy raz słyszę w ogóle pompę. Poprzednie AIO i to od grafy jest niesłyszalne.Buda jest zamknięta więc wole aby tam wiało jak sie wszystko kisiło. Zwłaszcza że komp chodzi 12h dziennie 7dni w tyg. Dlatego też kupiłem ten sterownik jak temperatury będą Ok to 6 wentylatorów będzie wyłączone albo na minimalnych obrotach chodzić.

A to 6 to dmuchające i 4 wyciągające. Powinno być Ok na internetach tak widziałem :))Ja mam ustawiona pompę na 12V czyli dosyć sporo, prawie max i nic nie słyszę :) chyba że nie włączałem kompa przez 2-3 tyg to po włączeniu słyszałem pompę, coś tam bulgotało chyba :)
A tak jest bardzo cicha pompa.

90s
11-03-2020, 21:15
Znam temat, miałem tower typu mesh bez filtrów więc wyczyszczenie 2, to nic do dmuchania całego kompa sprężonym powietrzem :)

ksh
11-03-2020, 21:19
Ja muszę mieć całkowicie cichego kompa dlatego nie pcham się w wysokie TDP procesorów to jednak jakoś trzeba odprowadzić takie ilości ciepła.
U mnie obecnie chodzi tylko wiatrak na cpu, grafa tryb pasywny, zasilacz pasywny, wiatraki w budzie wyłączone, temperatura w budzie nie przekracza 35 stopni, cpu 65 stopni.

sokolnik
11-03-2020, 22:10
Ja muszę mieć całkowicie cichego kompa dlatego nie pcham się w wysokie TDP procesorów to jednak jakoś trzeba odprowadzić takie ilości ciepła.
U mnie obecnie chodzi tylko wiatrak na cpu, grafa tryb pasywny, zasilacz pasywny, wiatraki w budzie wyłączone, temperatura w budzie nie przekracza 35 stopni, cpu 65 stopni.Czemu musisz mieć całkowicie cichego kompa?

krzysztofz24
11-03-2020, 22:39
A to 6 to dmuchające i 4 wyciągające. Powinno być Ok na internetach tak widziałem :))

Hmm, raczej na odwrot powinno byc. Tak zeby lekkie "podcisnienie wysysajace" bylo w obudowie.
Lub ewentualnie po rowno z sila nawiewu i wywiewu.

90s
11-03-2020, 22:46
Pewnie aby słyszeć myśli :)

Ja jak pracuje to głośniki i muzyka, jak gram to słuchawki bo lepsze pozycjonowanie.
Może sobie buczeć, ważne aby działało jak najdłużej i najlepiej.

Ta buda ma cyrkulację od dołu do góry, boczne we wszystkich opcjach jakie widziałem z samymi wnetylatorami mają też opcje dmuchania. Wyjątkiem są chłodnice,ale tutaj jest u góry i z lewej i to one wyciągają. Gdzieś na YT też oglądałem montaż i koleś powiedział że zupy nie studzisz wsysając powietrze. Kupiłem też kontroler który będzie regulował moc nawiewu wieć powinno to działać jak należy. Ale wyjdzie w praniu

krzysztofz24
11-03-2020, 23:02
Nie chce ci tam narzucac nic, tym bardziej ze i tak bedziesz wszystko regulowal z przeplywem jak piszesz.
Ale odnosze wrazenie, ze troche jakby za duzo tych smigielek;-).

Choc masz obudowe o piopnowym przeplywie powietrza, gdzie cyrkulacja jest niejako naturalnie wspomagana, bo gorace powietrze samoistnie leci do gory.

W kazdym razie filmik na popularnym przykladzie umieszczenia coolera. Fajnie dmuchaja dymem z papierosa i wszysztko widac.

https://youtu.be/teZkwTYjfsg

P.S
A co ty tam grasz, ze zwracasz uwage na pozycjonowanie (respect;-) )?
Wlasnie ogrywam Doom 4...kurde jak jest jatka to nie ma czasu na pozycjonowanie po dzwieku. Za duzo skubancow sie wysypuje naraz:-D;-).

90s
11-03-2020, 23:30
Nie ma sprawy, każda rada cenna. Od początku moich rozterek i tematu patrzyłem na każdy element i układ. Plus Wasze rady i materiały z YT. Śmigieł jest sporo ale tak montują. Na początku chciałem dać właśnie te trzy boczne na wyciąganie ale później zobaczyłem że nikt tak nie daje. Widziałem też testy rożnych konfiguracji. Każda coś daje i coś zabiera. Tu lepiej chłodzi sekcje zasialania tu procek dostaje wyższe temp.
Co do pozycionowania to mam logitech g935 a gram obecnie tylko w arme 3 i tylko latam heli, plus tracker IR i joy z przepustnicą i pedałami. W trybie HC pozycjonowanie to +50 do orientacji. W QC też grałem i ogólnie jak masz dobre pozycjonowanie w FPS to zyskujesz sporą przewagę i kontrolę.

ksh
11-03-2020, 23:40
Czemu musisz mieć całkowicie cichego kompa?
Lodówka tez musi być cicha mimo że jest na parterze :)
Odpowiem pytaniem na pytanie, dlaczego komp nie może być cichy ? :)

Jak się obcuje z tym złomem już 30 lat to ma się pewne wymagania, zresztą obecnie cichy komputer to nie jest jakaś wielka sztuka do uzyskania.

sokolnik
11-03-2020, 23:57
a myszkę i klawiaturę też masz bezszelestne ? :)

ksh
12-03-2020, 00:03
Klawiatura tak, nie cierpię mechanicznych klikaczy, pełna klasyczna ale z niskim skokiem jak laptopy żeby mi się palce nie potykały :)
Myszka ma tefloniki wymienne, wiec też jest cicha :)

90s
12-03-2020, 00:11
To faktycznie fetyszysta ciszy z Ciebie:))

Merde
12-03-2020, 00:46
Klawiatura tak, nie cierpię mechanicznych klikaczy

Wiedziałem, że coś jest z tobą nie tak ;-)

krzysztofz24
12-03-2020, 01:03
A ja akurat mimo tego ze gram prawie codziennie w cos (przewaznie 1-1,5h), mam klawiature niskoprofilowa i podswietlana a nie mechaniczna.
Koniecznie te dwie cechy. Nie lubie takich wysokich klawiszy z wielkim skokiem.

Myszka tez musi miec dosyc krotki szybki skok:-).

Rozni ludzie, rozne upodobania i "gameplay" co do uzywania kompa maja.
sokolnik na przyklad ma taki specjalny program od MSI i codziennie sprawdza czy nie ma nowego bios do plyty glownej:D
Ups, wygadalem sie:razz:

ksh
12-03-2020, 02:06
Pierwszy zestaw miałem taki i wtedy były mechaniczne :)
No i ten słynny przycisk podnoszący zegar cpu z 16MHz na 20MHz !!
Pierwszy upgrade był zakup HDD 20MB i kosztowało to koszmarnie dużo.

https://i.pinimg.com/originals/97/16/d8/9716d8c1bcb434a670cfabd8c977f529.jpg

Umbra
12-03-2020, 02:22
Ja ostatnio zmieniłem starego Sidewindera x6 membranowego na polską SPC Gear mechaniczną. Wielkiej różnicy nie ma. Ważniejsze imo jest, żeby mieć antighosting. No i ta nowa ma standardowy układ klawiszy, więc jak wreszcie się do niego przyzwyczaję, to w pracy będę trafiał jak należy. :P

fafniak
12-03-2020, 15:49
Chciałem kupić zasilacz :
https://www.purepc.pl/zasilacze/premierowy_test_zasilacza_silentiumpc_supremo_fm2_ gold_650w?page=0,3
Ale doczytałem że nie ma on zabezpieczenia termicznego
Szukam zailacza 650 w w pełni modularny , płaskie kable
Czy seasonic 650W Focus to dobry wybór czy jest coś lepszego do tych 430zł ?

90s
12-03-2020, 16:45
Odnośnie tego zauważalnego chodzenia pompy w AIO to nie wiem ale może jest uszkodzone. Dziś złożyłem kompa na nowo, ogarnąłem kable zainstalowałem system i po 2 min soę wiesza. Zrobiłem dwa reinsatle i czysty bigos i bez zmian. Widzę że pompa w ogóle się nie obraca. Zmieniłem gniazda z wiatrakami i one śmigają. Blok podświetlony jest. Jest opcja że pompa dopiero się uruchomi przy wyższych temperaturach?

90s
12-03-2020, 18:12
Procek sie grzeje i wiesza system. Pompa nie działa. Jakieś pomysły jak to można jeszcze sprawdzić? Czy już pakować i odsyłać

Carolco
12-03-2020, 18:42
Procek sie grzeje i wiesza system. Pompa nie działa. Jakieś pomysły jak to można jeszcze sprawdzić? Czy już pakować i odsyłać

Jeśli zasilanie jest prawidłowo podłączone i ewidentnie nie działa, to chyba tylko wysyłka. Może tak na szybko jeszcze bym zainstalował na Twoim miejscu HWMonitor i sprawdzał temperatury od razu po wejściu do Windows.
P.S. A jak w BIOS temperatura procesora? Rośnie ciągle, czy na stałym poziomie?

90s
12-03-2020, 19:01
Zrobiłem tak właśnie. W biosie stabilnie 28 w win też chodził aż nie zacząłem instalować aplikacji.
Sys się wiesza ale widać że skacze temperatura przy jakiejkolwiek aktywności. Nawet wyłączyłem auto OC W biosie i zrobiłem aktualizacje aby móc więcej testów porobić.
37172

W sieci znalazłem info że są takie akcje, próbowałem też wykonać czynności z instrukcji na taki wypadek. AIO już spakowane mam nadzieje że na dniach przyjdzie nowe.

ksh
12-03-2020, 19:02
Test bez cpu dasz radę zrobić ?
Nawet podgrzać lekko zapalniczką żeby dostało temperatury.

90s
12-03-2020, 19:08
AIO jest walnięte już wczoraj jak uruchomiłem na chwile to słyszałem że głośno chodzi co mnie zaskoczyło. Sprawdziłem też na leżąco,widać układ i widać że się nie kręci.
Na YT znalazłem taki sam problem. Może podczas transportu coś się stało. Amazon słabo zabezpiecza komputerowe komponenty. Zwłaszcza dyski HHD aż żal na to patrzeć.
Sprawdziłem też gniazda na płycie wszystko Ok wentylatory prrqcują pompa się świeci i tyle.

Carolco
12-03-2020, 19:20
AIO jest walnięte już wczoraj jak uruchomiłem na chwile to słyszałem że głośno chodzi co mnie zaskoczyło. Sprawdziłem też na leżąco,widać układ i widać że się nie kręci.
Na YT znalazłem taki sam problem. Może podczas transportu coś się stało. Amazon słabo zabezpiecza komputerowe komponenty. Zwłaszcza dyski HHD aż żal na to patrzeć.
Sprawdziłem też gniazda na płycie wszystko Ok wentylatory prrqcują pompa się świeci i tyle.

Ale masz BOXowe chłodzenie na wypadek takiej awarii? :)

90s
12-03-2020, 19:25
Mam ale nie będę się babrał z tym. Jutro powinno przyjść nowe AIO albo do soboty więc poczekam. Mam nadzieje że to tyle z niespodzianek.

Carolco
12-03-2020, 19:32
Mam ale nie będę się babrał z tym. Jutro powinno przyjść nowe AIO albo do soboty więc poczekam. Mam nadzieje że to tyle z niespodzianek.

Jutro?! To błyskawica - nie ma sensu zakładać w tej sytuacji faktycznie BOXa.

90s
12-03-2020, 19:42
Amazon+prime. Jak mają na stanie to jeden dzień. Jak sklep to różnie ale też tak do 3 dni góra. Muszę zdążyć przed kwarantanną:)

37173
Co firma to firma.

Umbra
13-03-2020, 01:07
Swoją drogą jakie powietrzne kładziecie na AM4? Z tego, co zauważyłem, to raczej nie ma chłodzeń pod tę podstawkę. SilentiumPC ma osobny zestaw montażowy do dokupienia. :/ Najchętniej bym sobie same zapinki kupił pod Megahalemsa, którego używam z 10 lat.

krzysztofz24
13-03-2020, 01:22
Oj cos pomyliles.
Odpalilem x-kom i wyskoczylo mi 81 powietrznych chlodzen pod AM4.
Choc ja akurat kupilem zestaw tuningowo-montazowy do swpjego dotychczasowego chlodzenia be quiet.

Carolco
13-03-2020, 09:26
Umbra Powietrznych coolerów pod AM4 jest cała masa. Mnie osobiście zainteresował najlepszy, bo chciałbym przy kolejnej wymianie procesora nie wymieniać chłodzenia. A przynajmniej 4gen Ryzen ma jeszcze być na AM4, więc szansa jest. Sprawdź Noctua NH-D15 SE AM4.

P.S. dla estetów wersja Chromax ;)

ksh
13-03-2020, 10:44
Nowe wersje Noctua zazwyczaj przy mniejszych gabarytach mają podobne parametry odprowadzania ciepła.

Carolco
13-03-2020, 14:09
Nowe wersje Noctua zazwyczaj przy mniejszych gabarytach mają podobne parametry odprowadzania ciepła.
koesh Zainteresowałem się tematem, bo już mi o tym wspominałeś. Teraz nie przytoczę testów, bo przewaliłem tego trochę, ale w zasadzie zawsze ta największa Noctua była o krok przed pozostałymi - nawet ten 1, 2 czy ileś stopni. Na dobrą sprawę właśnie pod to chłodzenie kupiłem większą obudowę dobrze wentylowaną. Jeszcze odnośnie samego procka, bo stanęło na 3800X, pamięci A-XMP (3200MHz), taktowania wyglądają na AUTO OC (ustawione w Ryzen Master) tak:

37186
(temp. skacze między 65-75stopni i wentylatory raz przyspieszają, raz zwalniają - muszę chyba coś poprzestawiać w tej materii)

Osobiście po przesiadce z i7-7700K ustawionego na stałe 4.5GHz, bardzo mi się to wszystko podoba. Nie używam video, jedynie komp do zdjęć (LR 6.14), to widoczny jest szybszy import/export, przeskakiwanie między zdjęciami i może zoom. Ale to wszystko będę mógł potwierdzić, jak przyniosę pierwszy ślub w sezonie, bo na razie to sobie testowo bawiłem się RAWów (import/export kilkuset).

Myślałem o OC, ale to zupełnie bez sensu - ten procesor chyba lepiej wie, co i jak ;) Zresztą to trochę bardziej skomplikowane niż w Intelu, więc wolę niczego nie ruszać.

ksh
13-03-2020, 14:42
OC w AMD jest mniej skomplikowane ale to tez kwestia reszta podzespołów, no i AMD są wyśrubowane w parametrach i na oc zostaje malutko.
Patrząc do czego używasz olałbym jakieś oc i ustawienie na sztywno czegoś, nie ma sensu.
Na temperatury ma wpływ wszystko, mi nawet do głowy nie przyszło żeby kupować coś droższego od Fortis 3 bo jaki sens ma zmniejszanie 65-70 stopni w stresie i to przy wyłączonych wiatrakach w budzie ? :)
Cyrkulacja w budzie jest istotna, nie koniecznie zwiększanie ilości wiatraków ma sens, ja mam zasadę że 2c na przodzie na pół obrotów wdmu****ą powietrze na dyski w kierunku płyty głównej, chłodzenie cpu skierowane na tył, gpu najlepiej z tunelem wywiewającym na tył, wtedy w budzie jest chłodno i montuje zasilacz odwrotnie pod gpu tak żeby wyciągał ciepłe powietrze, nie wpływa to na działanie zasilacza, a cyrkulacja w budzie super.

37187

david555
13-03-2020, 15:11
Nie chciałbym Wam psuć zabawy, ale powiedzcie, ile EE w watach, spożywa poddany OC wydajny "blaszak" ?

Tylko szczerze. :-)

LeonardZelig
13-03-2020, 15:41
Mam w tej chwili komputer na bazie ASRock B85 PRO4, Intel i-5 4440, 16 GB RAM i SSD Cruciala 256 GB. Ostatnimi czasy LR CC zaczął zamulać bardziej niż zwykle, ale i uruchomienie systemu trwa dłużej (Windows 10). Zastanawiam się, czy zmiana dysku SSD na nowy (obecny ma parę lat), dołożenie RAMu i szybszego procesora i7 rozwiąże problem, czy jednak zainwestować w nową konfigurację, np. Ryzena 5 2600? Wiadomo - chciałbym wydać mniej niż więcej, stąd moje dylematy.

ksh
13-03-2020, 16:31
Nie chciałbym Wam psuć zabawy, ale powiedzcie, ile EE w watach, spożywa poddany OC wydajny "blaszak" ?

Tylko szczerze. :-)

Jak jest ustawione wszystko na sztywno to spokojnie 60% więcej zjada i to nie w ekstremalnych oc, nie zwraca się raczej uwago na to że w spoczynku wzrasta mocno pobór prądu, więc jeśli ktoś ma kompa załączonego bardzo długo to tu najwięcej odbija się zwiększenie poboru.

Mam w tej chwili komputer na bazie ASRock B85 PRO4, Intel i-5 4440, 16 GB RAM i SSD Cruciala 256 GB. Ostatnimi czasy LR CC zaczął zamulać bardziej niż zwykle, ale i uruchomienie systemu trwa dłużej (Windows 10). Zastanawiam się, czy zmiana dysku SSD na nowy (obecny ma parę lat), dołożenie RAMu i szybszego procesora i7 rozwiąże problem, czy jednak zainwestować w nową konfigurację, np. Ryzena 5 2600? Wiadomo - chciałbym wydać mniej niż więcej, stąd moje dylematy.

Zastanawiające jest dlaczego masz spowolnienie nagle, tym bym sie zainteresował bo może zamula ci cały zestaw soft.
Ten zestaw co masz jest podobny do tego co ja miałem wcześniej, po przesiadce na Ryzen 2600 i ssd z sata na pcie, odczuwam sporo przyrost komfortu pracy w Lr/Ps, do tego mam jeszcze gtx1060, które pomaga w Davinci Resolve raczej ale to był wymóg do działania.
Nie ma sensu upgrade na wyższy model intela jaki tam ci wejdzie, też tak liczyłem i wychodziło że może 3-4% będzie lepiej.

david555
13-03-2020, 16:39
koesh - jasne, ale ile konkretnie (liczbowo), około 200 W, a może 300 W, na pewno ktoś to zmierzył ?

Są w sprzedaży takie urządzenie Voltcrafta, kóre podają konsumcję podłączonych za jego pośrednictwem urządzeń w watach, także nie trzeba mieć dyplomu z fizyki, żeby znać w przybliżeniu apetyt tego, czy tamtego pożeracza EE.

ksh
13-03-2020, 17:51
Nie rozumiem zatem o co pytasz jak wiesz i takie to oczywiste :)

Jeśli zestaw np podczas renderingu pobiera 250W to przy oc będziesz miał jakieś 350-400W, a jeśli w spoczynku 50W to tu masz skok niesamowity bo ustawienia na sztywno wyciągną lekko na 120W.

fafniak
13-03-2020, 18:03
Nie rozumiem zatem o co pytasz jak wiesz i takie to oczywiste :)
.
Nie przejmuj się, teoretyk "prubuje" wejść w temat ;)

david555
13-03-2020, 18:09
koesh - jak bym wiedział, to bym nie pytał.

Znałem kiedyś te dane dla pewnej liczby maszyn, ale to było lata temu, a sprzęt jest coraz wydajniejszy, inna litografia itp.
Dlatego jest to interesujące, szczególnie w kontekście powszechnie modnego proekologicznego myślenia, bo jakoś tego nie widzę, żeby "blaszany potwór" w stanie tak zwanej bezczynności, konsumował jedynie 50 W, chyba że w stanie uśpienia.

Z drugiej strony, zastanawiam skąd ekscytacje dużymi mocami obliczeniowymj, renderujecie projekty architektoniczne, czy inne nieszczęście ?
Bo do edycji fotek wystarcza wydajny laptop.

90s
13-03-2020, 18:31
Koesh o co chodzi z tym testem zapalniczki?. Bo wymieniłem AIO i jest to samo co przedtem.

90s
13-03-2020, 19:44
Na stronie 59 dałem schemat płyty. AIO wpinam do gniazda nr.6 gdzie powinno być podpięte ale też próbowałem na 4 i 5 za każdym razem tak samo. Świeci napis ale pompa nie działa. Sys pokazuje średnio 24-35 stopni. Udało mi się pare rzeczy zainstalować zanim się znowu zaczął wieszać. Jakieś pomysły ?

Szkoda że płyta nie ma zegara z wyświetlaniem błędów. Nie wiem też co dalej robić. Instalować system na nowo, czy płytę do wymiany wysłać. Takie zgadywanie się zaczyna. Termometry działają, system chodzi. Zero jakiś dziwnych komunikatów ani innych niepokojących rzeczy.

90s
13-03-2020, 20:47
..........

fafniak
13-03-2020, 21:03
A czy to nie jest tak że do tego AiO jest potrzebny firmowy soft ?

krzysztofz24
13-03-2020, 21:14
Nie wiem też co dalej robić. Instalować system na nowo, czy płytę do wymiany wysłać. Takie zgadywanie się zaczyna. Termometry działają, system chodzi. Zero jakiś dziwnych komunikatów ani innych niepokojących rzeczy.

Sa dwie drogi, ktorymi mozesz podazyc;-).

- jak "prawdziwy" mezczyzna mozesz uwazac, ze kazdy moze sam wszystko zrobic, np kazdy moze byc fortografem slubnym, kazdy moze byc pro-hackerem skladajcym komnpy z zamknietymi oczami w dowolnej konfiguracji;-)

-opcja druga. Bez urazy ale twoja, moja i ogromnej wiekszosci uzytkownikow wiedza jest mniejsza niz kogos kto pracuje w porzadnym sklepie komputerowym i sklada tygodniowo kilka kompow na tydzien przez okragly rok.
Nie wiem jak w UK ale w Polsce w Wawie usluga zlozenia komputera kosztuje ok 100zl w komputroniku i trwa 30-45min.
Takze ja bym poszedl do jakiejs duzej sieciowki, powiedzial co i jak, zaplacil ulamek ceny kompa i mial swiety spokoj.
I albo dostaniesz po 30-45min dzialajacy komp, albo trafna diagnoze czemu nie dziala. Jakie jest prawdopodobienstwo ze dostales w jednym zestawie popsute chlodzenie i popsuta plyte glowna?

Takze niewielka kwota do wydania, pewny efekt i swiety spokoj albo walka i "satysfakcja" z samodzielnego ogarniecia problemu.

90s
13-03-2020, 21:43
Jak na razie zamontowałem radiator od procka i wszystko działa. Kręcę procka ponad 4000MHz i nie wiesza się system, gdzie AIO już wywalało wina. Druga kwestia nie mam w okolicy sklepu komputerowego, to nie lata 90. Były dwa i oba zamknięte. Mam
stare AIO i tam pompa idzie przez sata i jest właśnie sterowanie przez USB i programowo. Na tym tylko 3 pin i zero softu.
Kolejna kwestia przy starcie wszystko wskakuje na obroty nawet wentyl od chpsetu. Ale niskie temp i sie wyłącza. Pompa ani razu nie wystartowała.
Zmieniłem też na 4 różne gniazda i zero reakcji pompy gdzie wentylatory pracują.

Screen do wyrzucenia bo nie pokazuje wentylatorów na opt cpu bo właśnie wpięty był w inne gniazdo. Co ciekawe niby pokazywał zmianę obrotów a nic to nie dawało. System działa płyta ma 4 diody od błędów. Wszystko dobrze zrobiłem. Tak się zastanawiam jak sprawdzić AIO bez
Płyty. Zobaczę czy mam jakieś kable stare 4 piny na 3 Pin wentylator.

90s
13-03-2020, 22:29
sokolnik mógłbyś sprawdzić czy ci pompa chodzi gdy podpinasz ją pod inne gniazdo od funów? Oraz czy odrazu po starcie zaczyna pracować?
Ciężko mi uwierzyć że dwie walniete dostałem
A w instrukcji nic więcej nie wyczytałem co mogłoby tłumaczyć moje problemy.

krzysztofz24
13-03-2020, 22:34
90s zaintrygowal mnie twoj problem i chcialbym pomoc.
Az przekopalem sie wstecz i zobacvzylem jaka ty plyte kupiles.
I z tego co piszesz rozumiem ze AiO ma wtyczke 3 pin. I to starczy bo to jest wtycczka do pompy, pompa ma chodzic na max swoich obrotow. Tak podobno ma byc w AiO.
Wiatraki na chlodnicy daje sie do 4 pin CPU FAN zeby sobie regulowalo temperature.

Na niektorych plytach jest zlacze PUMP FAN, daje troche wyzsze napiecie i jest lepiej zabezpieczone przed przepieciem itp. To tam sie dake pompe. Twoja plyta tego nie ma ( z tego co pobieznei spojrzalem), tylko ma 7 zlaczy fun/water pump connectors. Troche taki belkot marketingowy
http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/X570-AORUS-PRO-rev-10#kf

Ja bym na twoim miejscu zrobil tak. Odlaczyl WSZYSTKIE wentylatory, Bios ma byc na defaultowych ustawieniach, bo widze tam jakies inteligentne sterowanie wiatrakami wlasnie. Moze ta inteligencja jednak nie wyrabia troche jak ma tyle wiatrakow podlaczonych, moze ktores gniazdo CHA (np to do ktorej masz podlaczona pompe, ma tryb oszczednosciowy). A do pompy trzeba ciut wyzszego napiecia niz do zwyklego wiatraczka.

Czyli wszystkie wiatraczki odlaczone, bios default i podlaczasz pompe do roznych gniazd CHA i naslu****esz/patrzysz czy pracuje. No musi ruszyc.
Jesli to nie da efektu to ustawic w bios profil chlodzenia na jakies turbo, totalny max i wtedy sprobowac podlaczac pompe.

Nie masz przypadkiem jakiejs dziwnej krzywej chlodzenia ustawionej. Ze ktores gniazdo/gniazda ma nizsze napiecie? Moze cos tam grzebales w bios i sie przestawilo. Dlatego pisze o default albo tryb "all-turbo" w chlodzeniu.

Daj znac czy skorzystales z tej rady i czy pomogla.

90s
13-03-2020, 22:46
Oooo i to jest pomysł i możesz mieć racje. Są Krzywe ustawień. Mało tego pompa ruszyła jak nie było 6 wentyli podpiętych poprzednim razem. Wielkie dziękuje za pomysł i chęć pomocy.

ksh
13-03-2020, 22:55
...jakoś tego nie widzę, żeby "blaszany potwór" w stanie tak zwanej bezczynności, konsumował jedynie 50 W, chyba że w stanie uśpienia.
Tyle zestaw sobie konsumuje w bezczynności plus monitor, nawet jak przegladasz net itp to wzrasta max do 70-80W, od tego sa wszystkie tryby zmniejszania taktowania, mnożnika, magistrali, napięcia itd, to działa z automatu, a ci co kręcą wyłączają to.

Z drugiej strony, zastanawiam skąd ekscytacje dużymi mocami obliczeniowymj, renderujecie projekty architektoniczne, czy inne nieszczęście ?
Bo do edycji fotek wystarcza wydajny laptop.
Jak wrzucisz film do renderowania albo obrabiasz jakieś video to każda moc obliczeniowa się przydaje.

90s
13-03-2020, 23:17
Krzysiek jest trop. Dałem full moc jak mówiłeś i pompę trzymam w ręku. Czuć lekkie wibracje ale nie ruszy. 6 wentyli odpietych. Dyski odpiete. Ale nadal pompa nie rusza. Myśle że może brakuje tego gniazda którego nie podpiołem 4 pinowy atx. Albo karta graficzna. Wypne ją i zobaczę co sie stanie.

fafniak
13-03-2020, 23:25
Jak wrzucisz film do renderowania albo obrabiasz jakieś video to każda moc obliczeniowa się przydaje.

ohhh coraz częściej tęsknię za użyciem dobrej karty graficznej ale teraz chyba nie stanieją :(

90s
13-03-2020, 23:30
Wykopałem kartę i jest tylko, procek i dwa dyski m.2 na płycie. Pompa dalej nie ruszy ale czuć drganie. Więc pewnie ten 4 pin co jest koło 8pin atx będzie od zasilania AIO i pump system. Bo tam też podpiołem pompę i było to samo. Dzięki Krzysiek wielkie za pomoc. Myśle że to jest problemem. System znowu się zawiesił ale myśle że brak zasilania na tym porcie robi problemy. Zamówię kabel i zobaczymy.
Mam nadzieje że brak zasilania na tym porcie nie uszkodził płyty bo pierwszego dnia na teście odpaliła.

Jeszcze raz wielkie Dzięki Krzysiek za dobry trop

bomkallo
13-03-2020, 23:33
Takie btw, byly juz jakies logi z eventloga na temat wysypek, ktore dalo sie jakos interpretowac ?:)

Rutynowy test byl robiony? Czyli: Podlacz wszystko w defaulcie i dokladaj?

Twoje watpliwosci na temat "jakiegos" 4-pinowego gniazda tak na pierwszy rzut zle wygladaja, ale wyczuwam pospiech. Powoli:)

Co do calego configu, hm, nie chcesz znac mojej opinii :)

PS: znajomy przedwczoraj ruszyl kuper, zeby zalozyc znowu wode na cpu - odpowietrzal - zachlapal - spalil ssd lol :) Na szczescie 2 dni wczesniej zamawial nowe.

ksh
13-03-2020, 23:38
Nie jestem w temacie pomp ale z tego widzę w swoim gigabyte to mam do tego przypisane konkretne złącze, opisane na płycie i w instrukcji, tu chodzi o kwestie natężenia, a nie napięcia, pompa potrzebuje więcej amper.

90s
13-03-2020, 23:55
No to słucham koledzy dawajcie rady.
System działał ale sie zawieszał. Brak jakikolwiek informacji o błędach. Jak dałem fabryczne chłodzenie to sporo pochodził nim sie zawiesił. Wiec postawiłem system na drugim dysku m.2 instalacja przeszła i wszystko zainstalowałem i chodzi. Wiec wyglada że jest poprawa.
Pompa faktycznie może chce ruszyć ale brak jej mocy.
Znalazłem kabel ze starego kompa 2x4pin na 8 atx.
37203

Wpinać i testować ?

bomkallo
14-03-2020, 00:10
Mozesz wkleic (podlinkowac) setup, bo ciezko wydziobac:P Dorzuc jeszcze pompe etc. Yh przydaloby sie, zebys edytowal pierwszy post czy cus.

Kabel ktory wkleiles to gdzie chcesz pchac? Wtyczka atx zasilajaca jest 24V, +12V * 2, kabel zdaje sie zgodny ze schematem, a do czego ta instrukcja i skad te 2x4 :)

PS: doksztalcilem sie :) 2x4 to odciazenie proca

90s
14-03-2020, 00:22
Jasne nie ma sprawy.

Tutaj są bebechy
LianLi O11 Dynamic XL
https://www.kikatek.com/Product/1362..._CbXrPX1-XDWH8
https://www.amazon.co.uk/AMD-Ryzen-3...rP-yC-6oVMqRC0
Dysk DW 6TB Black
https://www.amazon.co.uk/dp/B07Q5SRQ...bgoIIIdz3wxvNc
Drugi dysk
https://www.amazon.co.uk/Transcend-M...tI1e00CmjDUVgg
Trzeci
https://www.amazon.co.uk/dp/B07HR83J...53BTGeAzPus398
AIO:
https://www.amazon.co.uk/dp/B01HQ6DC...rurNQ2Y0UHxb9k
Płyta
https://www.amazon.co.uk/dp/B07TSKR5...Rl_mdPb9XbT-wc
Pasta:
https://www.amazon.co.uk/dp/B011F7W3...38QVaeRGJCfG-Y
Ram
https://www.amazon.co.uk/dp/B07MR1HW...6qBOqa6PwM8Gc4

do tego zasilacz 1000w i karta r9 295x2 ze starego kompa.

bomkallo
14-03-2020, 00:24
Żodyn link nie dziala
ps: zasilacz to chyba za maly :)

90s
14-03-2020, 00:34
Dziękuje Koledzy za poświęcony czas i rady.

Dzięki koesh za wszystko, Zmienię więc FF na Chrome. Jest jeszcze coś co warto abym wiedział?
Jak widzicie zatrzymałem się na XP ze wszystkim.

Niemal wszystko przez Amazona.
Tower tutaj najtaniej znalazłem:
LianLi O11 Dynamic XL
https://www.kikatek.com/Product/1362011-O11DXLS-LianLi-O11-Dynamic-XL-ROG-Certified-Aluminium-Midi-Tower-Sil?fbclid=IwAR0UbT2wa4w7bVv8Zo_yVHn45Loy_q1u9l0GS TdtX2CVb_CbXrPX1-XDWH8
https://www.amazon.co.uk/AMD-Ryzen-3900X-Processor-Cache/dp/B07SXMZLP9?fbclid=IwAR2O4xlK681a57-Rg2CwjQA0_4JpS-ShqEHV8ehhCcrE7rP-yC-6oVMqRC0
Dysk DW 6TB Black
https://www.amazon.co.uk/dp/B07Q5SRQLT/?coliid=IB81S7OZRXFDC&colid=3FB1KNOJFHM51&psc=1&ref_=lv_ov_lig_dp_it&fbclid=IwAR00GjLUbvj0fE3QiZwmi9e6ccxtuh75mVoVIkg1z Lkh-bgoIIIdz3wxvNc
Drugi dysk
https://www.amazon.co.uk/Transcend-MTE220S-Solid-State-TS1TMTE220S/dp/B07MTX2F8X/ref=sr_1_fkmr0_1?keywords=Transcend%20512MB%20M.2% 20PCIe%20NVMe%20220S&qid=1583086289&s=computers&sr=1-1-fkmr0&fbclid=IwAR0zKTNNJ4nZVLvOXFouNAoZvSIfOkQJ05jETBhtN NL56tI1e00CmjDUVgg
Trzeci
https://www.amazon.co.uk/dp/B07HR83J4S/?coliid=IFMCEM2G1YPVO&colid=3FB1KNOJFHM51&psc=1&ref_=lv_ov_lig_dp_it&fbclid=IwAR2uQRR06xicgmXrlnCeTUFcf70R1_F4rKjfjknkq iZ8153BTGeAzPus398
AIO:
https://www.amazon.co.uk/dp/B01HQ6DCHI/?coliid=I2KO5THXSQ4AIX&colid=3FB1KNOJFHM51&psc=1&ref_=lv_ov_lig_dp_it&fbclid=IwAR1zTC8mD8ROAdW_ThW1hWNcQmARvx8IB2fllGfU3 b1SYrurNQ2Y0UHxb9k
Płyta
https://www.amazon.co.uk/dp/B07TSKR5T3/?coliid=I17YOTHFQXC4MW&colid=3FB1KNOJFHM51&psc=1&ref_=lv_ov_lig_dp_it&fbclid=IwAR0mNDYVIX1Q4Uor-Ei8MwxW9UBOhzwn4WADso5ZSDgxmRl_mdPb9XbT-wc
Pasta:
https://www.amazon.co.uk/dp/B011F7W3LU/?coliid=I1M2LGOF9MJ5OH&colid=3FB1KNOJFHM51&psc=1&ref_=lv_ov_lig_dp_it&fbclid=IwAR2j2UbRwusrwBZ8eo7N_fKYpPALFZ-_zu3lkgpDh3uIw38QVaeRGJCfG-Y
Ram
https://www.amazon.co.uk/dp/B07MR1HWXT/?coliid=I3I3QDCGL3BJV1&colid=3FB1KNOJFHM51&psc=1&ref_=lv_ov_lig_dp_it&fbclid=IwAR2GKG7Lgk0nhI3W0R7t9av77IQ-VbervmdxBZP5WxWAZ6qBOqa6PwM8Gc4

Z dodatków to 6 wentylatorów bez sterownika i kable Alchemy 2.0 PSU Kit które udało mi się je wyrwać za 20 funtów na ebayu.No i te spinki:)

Z grafą poczekam ale myślę że bedzie to 2070super bo AE i PR mają wsparcie dla geforca, a jak coś się zmieni że Radeony też będą wspierane to może radka. Ale to już raczej jesień bo budżet mocno nadszarpnięty i ponad kreskę poszło.

Sorrki mój błąd teraz powinny działać

Mowisz że 1000W to za mało?

bomkallo
14-03-2020, 00:42
Z ta moca to krotka pilka, ale nie to, ze jest winowajca:
1. Zasilacz posiada efektywnosc, 85% traktuje z przymrozeniem oka, zawsze daje sie zapas. 295X2 to mega kociol, 680W w stresie
2. potezne cpu, 100W minimalnie
3. totalny brak zapasu, lepiej podpiac drugi
4. plta zapewne posiada dedykowane zasilanie dla AIO, jezeli go nie posiada to stosuje sie molexy, ale wtedy nie masz SWM czyli brak kontroli (ogolnie podpiecie pompy pod molexowa przejsciowke wymusza pelna moc)
5. brakuje modelu zasilacza

fajny sprzet ale generuje strasznie duzo klopotow:P
ps: Skoro dziala stabilnie na powietrzu to wywalilbym grafe, wlozyl jakis shit, ale pewnie nie masz opcji. Wypadaloby zamknac temat wadliwego cpu plyty i ramu dla swietego spokoju.

90s
14-03-2020, 00:56
Ok sprawdziłem wraz z GF 970. zero zmian. W biosie pompa na maxa obrotów czuć że coś chce ale nie ruszy.Jak robiłem test przed włożeniem
Na pudle to pompa działała i wszystko się odpaliło. Teraz system chodzi,nie zgłasza błędów ale już drugie AIO nie może wystartować.
Poszukam molexa Chyba gdzieś takiego mam i zobaczymy.
Sugerujesz zasilacz 1200w lub mocniejszy ?

Corsar XH1000i albo coś takiego

bomkallo
14-03-2020, 01:04
Zostaw te 970 do testow. W biosie wiekszosc rzeczy chodzi na pelnej mocy. Myk z molexem moze cos wniesie, czemu nie masz fabrycznych zlaczek:P Bios pokazuje pompe na max a ona nie pracuje czy o co kaman?

90s
14-03-2020, 01:14
Ok nie mam takiego kabla, tzn mam ale w drugą stronę 4pin na molexa.
Nawet pozmieniałem wejścia na zasilaczu aby gniazda nie były blisko siebie.

Mam mase kabli ale molexy tylko 4 pin na molex. Nie mam gdzie wpiąć tej wtyczki od AIO mam 3 zestawy kabli od zasilaczy bo 2 stacje robocze są plus 3 stary komp.

Plyta kręci wiatrakami bo sprawdzałem na firmowym i wszystko działa. Reguluje prędkości tryb full też idzie. GF zostawię bo faktycznie może być słabo z mocą.

Chyba coś znalazłem
37204

bomkallo
14-03-2020, 01:19
No tak patrze na rev.1 to faktycznie ciezko o taka przejsciowke. W instrukcji na plycie jest 5-tka, sys_fan5_pump/sys_fan6_pump (tuz obok gniazda glownego atx) i to tam sobie siedzi ? Czyli co uznac? chlodzenie dziala - procek nie poszedl z dymem?:P

90s
14-03-2020, 01:23
Działa nawet kręciłem do ponad 4. Do tego 3 razy pastę zmieniałem. Wszystko czyste bez opałów temp w biosie 28 stopni w testach do 50 zanim sie wieszał. Na wentylu fabrycznym na razie spokój. Ale teraz z biosu nie wychodzę bo te pompę chce ruszyć. Robiłem testy na wszystkich gniazdach gdzie kabel sięgnie. Ale zauważyłem że zasilacz strzela przy włączeniu i coś jakby się wylało przy kondensatorach . To na zdjęciu. To jakiś klej czy po prostu coś strzeliło i nie ma pełnej mocy?

krzysztofz24
14-03-2020, 01:30
zauważyłem że zasilacz strzela przy włączeniu i coś jakby się wylało przy kondensatorach . To na zdjęciu. To jakiś klej czy po prostu coś strzeliło i nie ma pełnej mocy?

Nie wiem czy dasz rade, jak siedzi w obudowie. Ale sprobuj go powachac z bliska czy nie czuc jakiejs spalenizny. Niepkojaco brzmi to strzelanie przy wlaczeniu, co piszesz.. Ja czegos takiego nigdy nie mialem.
Kurcze, zadne urzadzenie elektryczne nie powinno strzelac czy trzaskac przy wlaczaniu.

P.s
Piszesz, ze zasilacz strzela, pompa jakby chcial ruszyc ale brakuej jej mocy.
Ja bym sie najpierw skoncentrowal zeby ten zasilacz byl dokladnei podpiety jak i gdzie trzeba. I potem reszta prob.

Kurcze kioedys widzialem na Yt jak Lipton czyli Piotr Szymanski skladal z kims potezne autorskei chlodzenie wodne i jak je uruchamiali na probe i zeby poodpowietrzac.
To chlodzenei bylo jakos "na krotko" spiete z zasilaczem, jakas spinka...moze znajde.

90s
14-03-2020, 01:43
Dokładnie mówiąc to jest błysk prądu jak wepnę kabel do zasilacza. Nic nie śmierdzi.

Zmieniłem grafe, chłodzenie, dysk systemowy pozostaje zasilacz albo płyta. Zasilacz mogę przepiąć na drugi kompa i tam wpiąć 295x2 jak ruszy system to będzie znaczyć że działa jak należy. Bios nic nie alarmuje o błędach co mnie dziwi bo normalnie to zawsze są jakieś komunikaty jak coś działa nie tak.

Na starej płycie mam cztery strony kodów błędów a tu 4 diody mają wskazywać test.

krzysztofz24
14-03-2020, 01:49
Nie biore za to odpowiedzialnosci, bo z pradu to ja wiem tylko ze jest albo nie ma;-).
Ale moze cos w tym stylu zastosowac. Pompa bezposrednio pod zasilacz, pomijajac plyte glowna. Musi ruszyc wtedy chyba.

Na pierwszym filmie widac, ktore kable spiac.

https://youtu.be/Zj95DuQ463I

Tutaj widac jak cos podlaczyc do zasilacza bez plyty, zeby byl obciazony. Jest tez mowa o podlaczaniu chlodzenia wodnego zeby sprawdzic czy nei cieknie wlasnie.

https://youtu.be/Ev7qcFerHw8

Ale musialbys miec zasilacz na stole wyjety praktycznie, czyli wszystko porozlaczac...

90s
14-03-2020, 02:42
Dzięki jutro na spokojnie zobaczę.

Zbyszek
14-03-2020, 08:24
Ale zauważyłem że zasilacz strzela przy włączeniu i coś jakby się wylało przy kondensatorach . To na zdjęciu. To jakiś klej czy po prostu coś strzeliło i nie ma pełnej mocy?To przy kondensatorach to klej. Klejenie dużych kondensatorów to standardowa czynność w elektronicznych urządzeniach lepszej jakości żeby je zabezpieczyć przed udarami mechanicznymi. Odnośnie "strzelania" przy podłączaniu wtyczki zasilania to także normalna sprawa gdyż tam są kondensatory filtrujące i one muszą się naładować. Dziś będę miał chwilę czasu i się przyglądnę (trochę później) Twojemu problemowi i może coś poradzę. Dodam tylko że jestem elektronikiem i się nieco na prądzie znam. :-P

matbe
14-03-2020, 09:31
Czy mogę się wtrącić z innym tematem?
Zauważyłem że system często wyłącza mi dysk hdd(p300), w sensie usypia - domyślam się że to jakiś tryb oszczędny płyty głównej, tylko pod jakim hasłem szukać w biosie(Gigabyte)?

90s
14-03-2020, 09:40
Zbyszek dziękuje za wyjaśnienie i pomoc.
matbe to bardziej Windows i zarządzanie energią. Napisałbym ci dok gdzie sprawdzić ale...

Chyba że jest to dysk zewnętrzny?

david555
14-03-2020, 09:48
Czy mogę się wtrącić z innym tematem?
Zauważyłem że system często wyłącza mi dysk hdd(p300), w sensie usypia - domyślam się że to jakiś tryb oszczędny płyty głównej, tylko pod jakim hasłem szukać w biosie(Gigabyte)?

http://newsblog.pl/jak-wylaczyc-zarzadzanie-energia-dla-urzadzen-w-systemie-windows-10/

matbe
14-03-2020, 10:00
http://newsblog.pl/jak-wylaczyc-zarzadzanie-energia-dla-urzadzen-w-systemie-windows-10/
Faktycznie, dziękuję!

fafniak
14-03-2020, 10:59
90s - ja zgubiłem się kompletnie w twoich działaniach :D

Ale ciekawe wideo znalazłem :
https://www.youtube.com/watch?v=ZLFrKP9hyuU

90s
14-03-2020, 12:23
Stoi na tym że brak siły aby pompę ruszyć. Reszta działa. Jakiś szybki programik co by procka sprawdzić? Czy brak działania pompy w AIO nie miał negatywnego wpływu na procek?

fafniak
14-03-2020, 12:29
Weż ściągnij AIDA 64 lub OCCT

90s
14-03-2020, 13:30
Dzięki postawie świeży system na innej karcie i wgram cały soft z płyty i odpalę test procka.

Test wiesza system
37215

Tu inny test bo widzę że zdjęcie słabe do odczytania
37216

fafniak
14-03-2020, 13:35
AIDA ma test pamięci

90s
14-03-2020, 13:51
procek na 80% wydajności i test już ponad 5 min. Skokowe wejścia na 100% skok temp i zdjęcie do 80%3721737217

Ok odpalę test ramu

Wyłączyłem test odpaliłem przeglądarek wpisałem adre strony i zawieszka

37218
Zawieszka po kilku sekundach. Kości w bankach A1 i A2

crusiek
14-03-2020, 13:52
Spróbuj zrobić testy z pojedynczymi modułami pamięci, może któryś z nich jest wadliwy, poza tym widziałem ze masz ustawioną na 2400 może cos się gryzie, profil xmp pamięci działa w ogóle ?

90s
14-03-2020, 13:54
Tak kręci je na 3200. Mogą duale iść pojedynczo?

crusiek
14-03-2020, 13:54
Tylko na testy, może jeden z modułów jest wadliwy. Mogą.

90s
14-03-2020, 13:58
Jesteś pewny że można tak lecieć na jednej kości nawet same testy?Nic im się nie stanie? Bo coś mi tam w instrukcji piszą aby szło parami.

crusiek
14-03-2020, 14:00
Nie, nic się nie stanie. Tak jestem pewien. :) Sorki, z doskoku na kompie.

fafniak
14-03-2020, 14:10
A dwa to kwestia obsadzenia w slotach - faktycznie zobacz pojedynczo

90s
14-03-2020, 14:41
Ok odpalę i przetestuje

Oba testy taki sam wynik zawieszka.

Wiec wyglada że płyta i pytanie czy tez procek nie dostał przez brak działania pompy.

fafniak
14-03-2020, 14:46
W różnych bankach pamięci ?

90s
14-03-2020, 14:48
już sprawdzam inne

crusiek
14-03-2020, 14:49
Procek jest ostatnią rzeczą, która pada w kompie. Nie twierdzę, że się nie zdarza, ale to raczej musi być coś bardzo wyjątkowego, żeby rykoszetem dostał.

90s
14-03-2020, 15:01
Kurde płyta może? brak zasilania na AIO, wieszanie systemu. Dwa
M.2 dyski sprawdziłem. Nawet rozepnie front panel i zostawię tylko power i reset. Tak się chce dowalić że coś źle zrobiłem ale po 3 razy wszystko sprawdzałem a źle podpiąć to się da tylko front panel i audio No i procka pewnie chociaż jak działa syst to musi być dobrze włożony.

Front i audio wypięte. Dalej zwiechy. Odsyłam płytę do wymiany.

leighadams
17-03-2020, 11:28
Panowie poleci ktoś kompa stacjonarnego do 2-2,5tyś? Generalnie w większości użytkowany do autocada (50%), lr +c1 (25%) i dom. Nie będzie służył do grania. Raczej interesuje mnie jakaś gotowa budowa, ponieważ na samodzielne składanie i konfigurowanie nie mam czasu i wiedzy. Jakieś sensowne propozycje?

david555
17-03-2020, 12:09
https://komputerymarkowe.pl/

Np. coś w tym guście: https://komputerymarkowe.pl/komputery/2139-dell-precision-t3600-xeon-hexa-core-25ghz-e5-2640.html

Zostaje sporo na rozbudowę.

ksh
17-03-2020, 12:43
Nie brałbym takiego szrotu raczej.

Masz tu zestaw złożony z dostępnych podzespołów, nie wiem ile teraz doliczają do składania i uwijają się zazwyczaj w trzy dni.
https://www.x-kom.pl/lista/y8haenyt9
Można dołożyć do procesora Ryzen 3400G jak będzie dostępny.
Win10 jakieś OEM dokupić i już.

fafniak
17-03-2020, 13:34
Obudowę dobrze wentylowaną kup

ksh
17-03-2020, 13:52
Do takiego procesora obudowa standard i nie trzeba dodawać żadnych wiatraków.

matbe
17-03-2020, 14:37
Obudowę dobrze wentylowaną kup

A które mają złą?

fafniak
17-03-2020, 15:21
Do takiego procesora obudowa standard i nie trzeba dodawać żadnych wiatraków.

W lecie może się to zemścić

leighadams
17-03-2020, 15:33
Dzięki za propozycje[emoji106] to jak to z tą obudową jest? Wymienić na coś lepszego czy nie? Szczególnie, że jakiś zapas w pln jeszcze jest.

matbe
17-03-2020, 15:49
Dzięki za propozycje[emoji106] to jak to z tą obudową jest? Wymienić na coś lepszego czy nie? Szczególnie, że jakiś zapas w pln jeszcze jest.

Przy skromnym budżecie to najmniej istotna rzecz, lepiej ten zapas przeznaczyć na lepsze podzespoły, procek, ssd..

leighadams
18-03-2020, 11:54
Przy skromnym budżecie to najmniej istotna rzecz, lepiej ten zapas przeznaczyć na lepsze podzespoły, procek, ssd..

To wiem:) tylko nie chciałbym, żeby było tak, ze 90% części jest ok, i nagle jakieś 1-2 totalny chłam. W takim razie czy w cenie do 2500zl powyższy zestaw zaproponowany przez koesha jest optymalny czy można coś jeszcze pokombinować? Na pewno dysk musi być ssd, nawet jakieś mniejszej pojemności, ale ssd. Mam w lapku i nie chcę wracać do hdd. Ewentualnie jako drugi na foty itp. może być hdd. Ram myślę, że 16 wystarczy. Co do grafiki, procka, zasilacza i innych bebechów zdaję się na Was, bo ja komputerami przestałem się interesować na etapie celeronów i Intel pentium 4;-)

fafniak
18-03-2020, 12:36
Akurat koszty lepszej obudowy zamykają sie zwykle w różnicy 100 max 200 zł
To czego bym unikał:
przednich drzwiczek
szkła na froncie
Celowałbym w "otwarty" front typu "mesh" (czyli taka siatka a pod nią drobniejsza siateczka)
Przed przednimi wentylatorami siatka przeciwkurzowa

Z tyłu wentylator 120 lub 140

Dobrze by było żeby na górnej powierzchni można było wsadzić 1 lub 2 wentylatory
I tutaj jest niestety dodatkowy problem. Część obudów ma dostęp do wentylatorów od wnętrza obudowy i wtedy gdy mamy zamontowany jakiś duży cooler to wsadzanie wiatraków jest bardzo utrudnione.
Ok. niby ty nie będziesz się tym zajmował ale warto wiedzieć/zdawać sobie sprawę.
Jeżeli masz opory przed dużą liczbą wiatraków/wentylatorów - to zarówno w biosie jak i w programach dostarczanych przez producenta płyty są zwykle podprogramy do sterowania wentylatorami i przez większą część czasu stoją bezczynnie włączając sią tylko przy większym obciążeniu.
Jeżeli będziesz zamawiał sprzęt z dodatkowymi wentylatorami - poproś abyżaden z nich nie był podłączony do złącza opt cpu fan (czy jakos tak) bo z tego co widzę jest on zsynchronizowany z głównym wentylem na procesorze. Nie wiem jak jest na innych płytach i czy da sie to obejść

;)

https://www.youtube.com/watch?v=Zp2Mywh9BKI&t=504s

Umbra
18-03-2020, 12:55
Ja mam drzwiczki od wielu lat i jest spoko. :) Na górze niepotrzeba żadnych wentyli. Wystarczy jeden na przód, jeden na tył i tyle. Robiłem kiedyś testy, jak składałem pierwszy komp. Dokładanie wentylatorów niewiele zmienia. Mega mała różnica, a duża w hałasie.

fafniak
18-03-2020, 13:35
Mam dokładnie odwrotne doświadczenia.
Pierwotnie w obudowie miałem temp. podczas obciążenia 85/87 stopni ale po dołozeniu wiatrakow na przód
Wymiana wiatraka tylnego i dołożenie drugiego górnego zbiły temp. do ok 83 stopni

Polerowanie + lepsza pasta ok 4 stopni w dół
zdjęcie dodatkowej osłony przeciwkurzowej (były 2 osłony) to też ok 4 stopni
Czyli z okolic 90 stopni zszedłem do 75-76
Po zmianie budy na lepiej wentylowaną mam temp 71/72

To na procesorze.
Dysk SSD poszedł w dół o kolejne 2-3 stopnie
To wszystko przy temp. otoczenia ok 25-26 stopni

fafniak
18-03-2020, 14:14
A ostatnio w lecie temp. były w okolicach 30 stopni w domu
W budynkach od strony słonecznej - powyżej

A zestaw jest cichy do momentu ciężkiej pracy

Umbra
18-03-2020, 15:13
Ja miałem C690 II Adv i pakowałem tam wentyle na maksa, 140mm. Nie było prawie żadnej róznicy - może 1-2 stopnie. Potem kupiłem Define R2 i tu mam już tylko 2 wentyle ustawione na sztywno na minimum i jest spoko. Na procesorze Megahalems. Ogólnie nie lubię tej budy, ale wentylacja jest ok. Wkurza, bo ma mało miejsca za tacką, otwór pod chłodzenie jest za mały i i tak trzeba odkręcać płytę, do tego maty śmierdziały i same odpadły przez co omal nie usmażyły mi procesora. :P Rodzicom kupowałem ze 2-3 lata temu Pax M70 i to jest bardzo ********a obudowa. Szkoda, ze już nie robią. Dla siebie brałbym teraz pewnie Armisa bez choinki.

90s
24-03-2020, 05:42
Temat zamknięto więc tutaj napisze.

Jeszcze żyje ale jestem zawieszony. W nocy mam ataki kaszlu w dzień odsypiam albo i nie daje rady.
Smaku i węchu nie mam nadal, mam wrażenie że mi dwa dni życia uciekły. W ustach jak po kacu albo jakbym pieprzem oddychał. Sucho nie ważne ile wypije. I ten kurewski suchy kaszel który nie daje ulgi ani nic się nie zmienia.

W UK już oficjalnie mówią o tym co pisałem i czego sam doświadczyłem. Nie badają ludzi, tylko ciężkie przypadki będą miały robione testy. Mają też podać wytyczne kogo mają ratować lekarze kogo skreślać. to samo jest też w innych krajach. Statystyki można sobie już oficjalnie wywalić do kosza albo mnożyć to razy 80 bo tyle jest w tej grupie co ja jak wierzyć statystykom.

Gdzieś przeczytałem że już ginie więcej jak podczas konwencjonalnej wojny. A każdy I tak czeka na sunami.
Wszystkie informacje są dawkowane aby nie siać paniki na zasadzie gotowania żaby. Stąd nieproporcjonalne działania do sytuacji jaką kreują.

Reasumując otwórzcie temat bo większość z Was będzie w podobnej do mojej sytuacji I dobrze aby dyskusja była o tym jak sobie radzić jak się przygotować i co przygotować.
Testy możecie zrobić sobie sami, masz objawy masz wirusa! Tu nie ma filozofii tu jest pandemia !!! I to nie od dziś, nie od wczoraj. A oficjalne liczby tworzą tylko iluzje że macie jeszcze czas.

Od siebie dodam jeszcze, wierze że nie zaatakuje płuc i się uda to przejść . Ale wiem że większość z Was tak samo to przejdzie. Czyli ciężko bo organizm tego gówna nie zna i to czuć że lecisZ na 120% możliwości. A poprawy lub zmian na lepsze brak.

Zdrowia

Jurek Ż
24-03-2020, 06:08
Tak wiec szybkiego powrotu do zdrowia.

fafniak
24-03-2020, 10:31

Jeszcze żyje ale jestem zawieszony. W nocy mam ataki kaszlu w dzień odsypiam albo i nie daje rady.
Smaku i węchu nie mam nadal, mam wrażenie że mi dwa dni życia uciekły. W ustach jak po kacu albo jakbym pieprzem oddychał. Sucho nie ważne ile wypije. I ten kurewski suchy kaszel który nie daje ulgi ani nic się nie zmienia.

Sił na wyzdrowienie!!!!!
Czytajac różne doniesienia - utrata smaku wystąpiła u ok 30% chorych
Ciekaw jestem jaką masz grupę krwi bo według kolejnego doniesienia jak przebadali zachorowalność według grup krwi to neizgadzały im sie proporcje. Wyszło (o ile dobrze pamietam że najmniejsza szansa na zachorowania to jest grupa 0 a największa chyba A - trzzeba by poszukać)

crusiek
24-03-2020, 10:33
Ano, też coś takiego gdzieś czytałem. 90s życzę szybkiego powrotu do zdrowia.

90s
24-03-2020, 10:57
Dziękuje Koledzy
Grupa ORH+

fafniak
24-03-2020, 10:59
A wracajac do tematu komputerów
Sporo ostatnio oglądałem różnych materiałów video dotyczących chłodzenia, zachowań procesorów itp.
Pomijając już to co wyprawia apple w swoich laptopach to trzeba wspomnieć o throtlingu
Jeżeli będziemy mieć słabo wentylowaną obudowę to jest większa szansa na to ze procesor będzie się na tyle grzał że będzie obniżał taktowanie poszczególnych rdzeni aby zbić temperatury.

90s
24-03-2020, 11:27
Leży u mnie nowa płyta i czeka na podmianę.Chciałbym tego kompa złożyć bo mnie męczy jak ten kaszel.

Kojocisko
24-03-2020, 11:28
Żyjesz chłopaku:-). Bardzo nas niepokoił brak twoich postów.

ksh
24-03-2020, 11:31
Tak jest jak napisałeś ale większość procesorów budżetowych to TDP 65W, a to nie wymaga żadnych cudów, spokojnie przy pełnym obciążeniu działa z dobrym chłodzeniem na cpu plus gpu żeby wyprowadzał poprawnie ciepło i np wzmacniacz wspierał cyrkulacje, jak włączysz przedni nadmuch 1-2 wiatraków co jest dobre dla dysków, ram i chipsetu to masz zapewnioną cyrkulacje.
Procesory 105-125W wymagają już więcej i to sporo więcej od chłodzenia.

Dlatego ja polecam zazwyczaj max Ryzen 3700x z TDP 65W i nie trzeba wtedy kombinacji z chłodzeniem.

david555
24-03-2020, 11:33
...
Pomijając już to co wyprawia apple w swoich laptopach to trzeba wspomnieć o throtlingu
Jeżeli będziemy mieć słabo wentylowaną obudowę to jest większa szansa na to ze procesor będzie się na tyle grzał że będzie obniżał taktowanie poszczególnych rdzeni aby zbić temperatury.

Throtling znany jest głównie z urządzeń mobilnych (smartfony, tablety), gdzie nie ma miejsca na chłodzenie aktywne, zważywszy zatem na ciasnotę w obudowach Appla, może to być jedyne rozwiązanie.
Jednak ta metoda zabija specyfikacje sprzętu, bo co z tego że ma mocne podzespoły, kiedy większość czasu pracują na pół gwizdka.

90s
25-03-2020, 14:10
Wracam do swojego blaszaka.

Płyta nadal u mnie leży nieodesłana ale musiałem zamówić wersje Ultra bo Pro niedostępna do maja co najmniej. Więc musiałem dopłacić za wyższy model inaczej to mógłbym się szybko nie doczekać.
Wczoraj to poskładałem wszystko i...
Dalej to samo. Komp się wieszał. Ręce opadały ale pojawił się raz niebieski ekran z błędem. Więc był już jakiś punkt odniesienia.
na YT znalazłem taki film, dokładnie to samo co u mnie. z tą samą serią płyt.
https://www.youtube.com/watch?v=I-K-Qnyu6sA
Ale doszedłem do tego co się dzieje. Kompa wiesza procesor a raczej jakiś wątek, problem rozwiązała aktualizacją windy. Ale i ona nie była prosta bo komp co chwile się zawieszał, dodatkowo miałem zablokowaną opcje aktualizacji bo win był przypisany do starego kompa.
Więc masę czasu straciłem aby przejść procedurę bez zawieszenia komputera. Do tego musiałem też dzwonić i wpisywać masakryczni długie kody.
Ale w końcu udało się zweryfikować konto . Jednak aktualizacja nie chciała wystartować, dopiero jak odpaliłem jakiś program to w końcu zaczęło pobierać pliki. 10 zawieszeń kompa później i w końcu wszystko zaczęło działać stabilnie.

Będę musiał jednak jeszcze raz dobrać się do procka bo poprzednie próby i zmiany i poszła cała pasta i musiałem użyć fabrycznej z AIO a ona jest gęstsza i temp na procku sięgają 25- 74 stopni podczas testu AIDA64 . ponad 70 myślę że to za dużo.
Myślę że jednak na początek ręcznie ustawie boosta aby były niższe napięcia bo z tego co widzę auto szczodrze rozdaje napięcia.

Co do kultury pracy to jest bardzo cicho. Jednak grube hartowane szkło i szczelna obudowa ładnie tłumi dźwięki. W stresie jest też dużo ciszej w porównaniu do towera typu mesh który do tej pory miałem.
Ogólnie bardzo ładna ta obudowa. Jak się ten dramat skończy z wirusem i jakoś finansowo wszystko wróci do normy to wymienię kable na plecione i dopracuje wizualnie front.

sabur
28-03-2020, 09:27
Panie i Panowie,

z racji irytacji na pracę na obecnym lapku, po głowie chodzi wymiana a raczej zakup stacjonarki. Ogólnie celuję coś w małej obudowie ale...z ciekawości włączyłem olx zobaczyć co ciekawego w okolicy. Trafiłem na coś takiego:

https://www.olx.pl/oferta/komputer-hp-z800-x5680-24x3-6ghz-ram-64gb-ssd-250gb-hdd-quadro-k2200-CID99-IDC57ZK.html#2ad0456d9e

Osoby bardziej obyte w sprzęcie, ma takie coś sens czy to skrajny przerost formy nad treścią? :) Pytanie z ciekawości, mam 3min drogi do gościa

sokolnik
28-03-2020, 09:55
Wracam do swojego blaszaka.

Płyta nadal u mnie leży nieodesłana ale musiałem zamówić wersje Ultra bo Pro niedostępna do maja co najmniej. Więc musiałem dopłacić za wyższy model inaczej to mógłbym się szybko nie doczekać.
Wczoraj to poskładałem wszystko i...
Dalej to samo. Komp się wieszał. Ręce opadały ale pojawił się raz niebieski ekran z błędem. Więc był już jakiś punkt odniesienia.
na YT znalazłem taki film, dokładnie to samo co u mnie. z tą samą serią płyt.
https://www.youtube.com/watch?v=I-K-Qnyu6sA
Ale doszedłem do tego co się dzieje. Kompa wiesza procesor a raczej jakiś wątek, problem rozwiązała aktualizacją windy. Ale i ona nie była prosta bo komp co chwile się zawieszał, dodatkowo miałem zablokowaną opcje aktualizacji bo win był przypisany do starego kompa.
Więc masę czasu straciłem aby przejść procedurę bez zawieszenia komputera. Do tego musiałem też dzwonić i wpisywać masakryczni długie kody.
Ale w końcu udało się zweryfikować konto . Jednak aktualizacja nie chciała wystartować, dopiero jak odpaliłem jakiś program to w końcu zaczęło pobierać pliki. 10 zawieszeń kompa później i w końcu wszystko zaczęło działać stabilnie.

Będę musiał jednak jeszcze raz dobrać się do procka bo poprzednie próby i zmiany i poszła cała pasta i musiałem użyć fabrycznej z AIO a ona jest gęstsza i temp na procku sięgają 25- 74 stopni podczas testu AIDA64 . ponad 70 myślę że to za dużo.
Myślę że jednak na początek ręcznie ustawie boosta aby były niższe napięcia bo z tego co widzę auto szczodrze rozdaje napięcia.

Co do kultury pracy to jest bardzo cicho. Jednak grube hartowane szkło i szczelna obudowa ładnie tłumi dźwięki. W stresie jest też dużo ciszej w porównaniu do towera typu mesh który do tej pory miałem.
Ogólnie bardzo ładna ta obudowa. Jak się ten dramat skończy z wirusem i jakoś finansowo wszystko wróci do normy to wymienię kable na plecione i dopracuje wizualnie front.

jakie masz części?

CPU
AIO
OBUDOWĘ

piszesz, że temp CPU za duże, jednocześnie że masz cichą szczelną obudowę... Może masz słaby przepływ powietrza?

Ja robiłem u siebie testy. Jak zdejmę front obudowy, podczas renderowania VIDEO mam średnio 4-5 stopni mniej na procesorze.

Jak gram w Wiedźmina 3 (jedyna gra, nie jestem graczem), to temp GPU też nie przekracza 72-73 stopnie. Jak front mam cały założony to potrafi pokazać 76-77 nawet (1070Ti - podobno to nie są straszne temp. Karta ma 1,5 r. nie katowana bo mówię, graczem nie jestem więc uważam, że pasta i termopady o ile tam są nie zostały jeszcze zużyte).

Bude mam - be quiet! Dark Base 700

37670

37671

37672

Z obudowami to jest tak... albo cisza, albo wygląd, albo dobry przewiew :mrgreen: Ja wybrałem - wygląd ( w tym zawierają się wymagania co do dysków, piwnicy, filtrów oraz braku miejsca na DVD itp., ogólnie funkcjonalność ), cisza (maty wyciszające)... co do przewiewu uznałem, że dokupię wentylator na front 140mm i teraz mam:

2 x 140mm na front (1 fabryczny, drugi dokupiony)
1 x 140mm na tyle (fabryczny)
Wszystkie BQ Silent Wings 3.

+ wentyle na AiO 120mm - 3 x BQ Silent Wings 2.

sam składałem wszystko - duma :lol:

90s - zdrówka :D

david555
28-03-2020, 10:22
Panie i Panowie,

z racji irytacji na pracę na obecnym lapku, po głowie chodzi wymiana a raczej zakup stacjonarki. Ogólnie celuję coś w małej obudowie ale...z ciekawości włączyłem olx zobaczyć co ciekawego w okolicy. Trafiłem na coś takiego:

https://www.olx.pl/oferta/komputer-hp-z800-x5680-24x3-6ghz-ram-64gb-ssd-250gb-hdd-quadro-k2200-CID99-IDC57ZK.html#2ad0456d9e

Osoby bardziej obyte w sprzęcie, ma takie coś sens czy to skrajny przerost formy nad treścią? :) Pytanie z ciekawości, mam 3min drogi do gościa

A ma toto DP ?

fafniak
28-03-2020, 10:40
Throtling znany jest głównie z urządzeń mobilnych (smartfony, tablety), gdzie nie ma miejsca na chłodzenie aktywne, zważywszy zatem na ciasnotę w obudowach Appla, może to być jedyne rozwiązanie.
Jednak ta metoda zabija specyfikacje sprzętu, bo co z tego że ma mocne podzespoły, kiedy większość czasu pracują na pół gwizdka.
Ale to wychodzi dopiero przy ciągłym obciążeniu. A nowsze komputery te niby "bardziej wydajne" też nie są od tego wolne
Przy złym złożeniu chłodzenia i obudowy throttling w pececie też występuje

Panie i Panowie,

Trzeba by zobaczyć jak wygląda wydajność.

A ma toto DP ?

Co to DP?

matbe
28-03-2020, 10:45
sabur ja się właśnie pozbyłem stacji na rzecz nowego budżetowego PC.
ZTCW brak USB 3.0, prawdopodobnie sata 2. Czyli nawet jak dołożysz kontroler usb30 to będzie śmigać wolniej, tak samo dyski, niby ssd ale będzie na połowie prędkości.
Ramu dużo ale wolne. Itd
Jako desktop chodziło to płynnie i stabilnie ale to zamierzchła epoka.

Cofnij się kilka stron i znajdź podpowiedzi Koesha. Za 2.5kpln złożysz już nowy PC na ryzen 5 z wbudowaną niezłą grafika.

david555
28-03-2020, 10:59
fafniak - DisplayPort.

90s
28-03-2020, 12:36
jakie masz części?

CPU
AIO
OBUDOWĘ

piszesz, że temp CPU za duże, jednocześnie że masz cichą szczelną obudowę... Może masz słaby przepływ powietrza?

Ja robiłem u siebie testy. Jak zdejmę front obudowy, podczas renderowania VIDEO mam średnio 4-5 stopni mniej na procesorze.

Jak gram w Wiedźmina 3 (jedyna gra, nie jestem graczem), to temp GPU też nie przekracza 72-73 stopnie. Jak front mam cały założony to potrafi pokazać 76-77 nawet (1070Ti - podobno to nie są straszne temp. Karta ma 1,5 r. nie katowana bo mówię, graczem nie jestem więc uważam, że pasta i termopady o ile tam są nie zostały jeszcze zużyte).

Bude mam - be quiet! Dark Base 700

37670

37671

37672

Z obudowami to jest tak... albo cisza, albo wygląd, albo dobry przewiew :mrgreen: Ja wybrałem - wygląd ( w tym zawierają się wymagania co do dysków, piwnicy, filtrów oraz braku miejsca na DVD itp., ogólnie funkcjonalność ), cisza (maty wyciszające)... co do przewiewu uznałem, że dokupię wentylator na front 140mm i teraz mam:

2 x 140mm na front (1 fabryczny, drugi dokupiony)
1 x 140mm na tyle (fabryczny)
Wszystkie BQ Silent Wings 3.

+ wentyle na AiO 120mm - 3 x BQ Silent Wings 2.

sam składałem wszystko - duma :lol:

90s - zdrówka :D

Dziękuje Kolego Tobie też dużo zdrowia.

Mam dokładnie to samo co Ty. i temperatury takie własnie do 72.
Wiem jak zbić jeszcze myślę ze 4 stopnie. Ale jeden kolega z tego forum mi też napisał na FB że to są dobre temperatury i te procki takie własnie generują. I nie ma co się z tym bawić.
37680

Ogólnie 6 wentyli własnie po to zamontowałem aby tam wiało po wszystkim co się da. Wszystko śmiga na małych obrotach i jest podpięte do tej aplikacji z płyty do automatycznej regulacji prędkości.
Można porobić własne profile itd. Myślę że z czasem jak pisałem wcześniej jeszcze wrócę do poprawek, pasta i kabli bo mnie wkurzają jak już są te okna to niech to wygląda jak należy.

sokolnik
28-03-2020, 12:40
Dziękuje Kolego Tobie też dużo zdrowia.

Mam dokładnie to samo co Ty. i temperatury takie własnie do 72.
Wiem jak zbić jeszcze myślę ze 4 stopnie. Ale jeden kolega z tego forum mi też napisał na FB że to są dobre temperatury i te procki takie własnie generują. I nie ma co się z tym bawić.
37680

Ogólnie 6 wentyli własnie po to zamontowałem aby tam wiało po wszystkim co się da. Wszystko śmiga na małych obrotach i jest podpięte do tej aplikacji z płyty do automatycznej regulacji prędkości.
Można porobić własne profile itd. Myślę że z czasem jak pisałem wcześniej jeszcze wrócę do poprawek, pasta i kabli bo mnie wkurzają jak już są te okna to niech to wygląda jak należy.Jak masz 3900x i Eisbaera 360mm to czego narzekasz na temp :)
Testy syntetyczne zostaw do sprawdzenia wydajności sprzętu cyz osiąga to co fabryka dała lub po OC do testów stabilności.

Posc mu renderowanie video 2.7K albo 4K i porównajmy wyniki :)

david555
28-03-2020, 12:45
...
Ogólnie 6 wentyli własnie po to zamontowałem aby tam wiało po wszystkim co się da.
...

A to nie powinno być odwrotnie, że ciepłe powietrze jest wyciągane na zewnątrz pudła ?

Jeszcze stosowało się technikę przewietrzania, X wentyli nawiewało powietrze, i X wentyli go wyrzucało na zewnątrz, przy zachowaniu jakiejś równowagi i skrajnych odstępów jednych od drugich.

90s
28-03-2020, 12:45
Będę się bawił, na razie instaluje programy i co tam mi jeszcze brakuje. Ogólnie zeszła ze mnie ochota do jakiejkolwiek pracy więc się z niczym nie spieszę;)
Na YT mam gdzieś filmik jak dobrze ustawić ręcznie ten procek aby właśnie mieć jak najlepszą wydajność z najmniejszymi napięciami.

sokolnik
28-03-2020, 12:46
Będę się bawił, na razie instaluje programy i co tam mi jeszcze brakuje. Ogólnie zeszła ze mnie ochota do jakiejkolwiek pracy więc się z niczym nie spieszę;)
Na YT mam gdzieś filmik jak dobrze ustawić ręcznie ten procek aby właśnie mieć jak najlepszą wydajność z najmniejszymi napięciami.Ten temat też mnie interesuje. Ustawienia napięć.

Jaka masz płytę główną?

Ja msi x570 pro carbon WiFi

ksh
28-03-2020, 12:46
Panie i Panowie,

Tragedia w takiej cenie ale to norma że ktoś chce sporo kasy za zestawy.

Standard budżetowy
https://www.x-kom.pl/lista/bf6y84dam

90s
28-03-2020, 13:14
A to nie powinno być odwrotnie, że ciepłe powietrze jest wyciągane na zewnątrz pudła ?

Jeszcze stosowało się technikę przewietrzania, X wentyli nawiewało powietrze, i X wentyli go wyrzucało na zewnątrz, przy zachowaniu jakiejś równowagi i skrajnych odstępów jednych od drugich.

Tak 4 wyciągają. cała góra i jeden z tyłu.
To taki schemat jaki stosuje większość do tej obudowy. Większość co nie stawia wodnego.

Ten temat też mnie interesuje. Ustawienia napięć.

Jaka masz płytę główną?

Ja msi x570 pro carbon WiFi

Płytę zmieniłem na X570 AORUS ULTRA
Później poszukam tego materiału o procku to ci podeślę jak chcesz.

sokolnik
28-03-2020, 16:26
Płytę zmieniłem na X570 AORUS ULTRA
Później poszukam tego materiału o procku to ci podeślę jak chcesz.

podeślij tu czy na PRIV bo też bym swojego 3900x okiełznał

badtorro
28-03-2020, 19:09
Panowie, potrzebuję wymienić zasilacz w komputerze. Potrzebuję, żeby był w pełni modularny, 750W, żeby trzymał napięcia i miał porządny wentylator, taki który nie będzie hałasował po pół roku używania.
Możecie coś doradzić co warto lub niewarto kupić?

sokolnik
28-03-2020, 19:10
Panowie, potrzebuję wymienić zasilacz w komputerze. Potrzebuję, żeby był w pełni modularny, 750W, żeby trzymał napięcia i miał porządny wentylator, taki który nie będzie hałasował po pół roku używania.
Możecie coś doradzić co warto lub nie warto kupić?Seasonic zobacz, nie pożałujesz.

ksh
28-03-2020, 19:20
Śmiało brałbym ten https://www.x-kom.pl/p/363849-zasilacz-do-komputera-silentiumpc-supremo-fm2-750w-80-plus-gold.html
5 lat gwarancji jak coś jest, a jak poszukasz o bebechach to podobne znajdziesz w wyższych i droższych modelach innych firm.

fafniak
28-03-2020, 19:23
Ale miej na uwadze sztywność kabli (o ile pamięc mnie nie myli) (piszę o seasonic)

badtorro
28-03-2020, 19:23
wielkie dzięki panowie!

pierote
29-03-2020, 21:28

Smaku i węchu nie mam nadal, mam wrażenie że mi dwa dni życia uciekły. W ustach jak po kacu albo jakbym pieprzem oddychał. Sucho nie ważne ile wypije. I ten kurewski suchy kaszel który nie daje ulgi ani nic się nie zmienia. ...

Zdrowia

Trzymaj się chłopaku i wyzdrowienia. W rodzinie mam chorego na kwarantannie i czuje się teraz dużo lepiej i wychodzi z tego.

Pany mam budę BitFenix Prodigy ITX (https://www.bitfenix.com/products/chassis/mini-itx/prodigy/) i chciałem dodać wentyl na front obudowy. Buda to swego rodzaju mini ale jest dość szeroka: specyfikacja (https://www.bitfenix.com/products/chassis/mini-itx/prodigy/prodigy-specs/).

A więc z przodu wejdzie: Cooling Front - 120mm x 2 (120mm x 1included) or 140/180/200/230mm x 1(optional).
Myślę o jednym dużym 200/230 :roll:

Polećcie coś cichego o deko mniejszym ciągu aby nie zaburzyć całości. Na wydechu i na coolerze mam po sztuce TY-147WB (http://thermalright.com/product/ty-147b/) a więc jest moc i cisza ;-)

ksh
29-03-2020, 22:39
Brałbym dwa 120mm bo będzie zapas na obniżenie obrotów przy zachowaniu wydajności jednego dużego.

pierote
30-03-2020, 00:14
Ychy, tat trzeba zrobić. Bujną bym i-siódemke bo się leni na stocku. Poprzedni właściciel deklarował 5.2Ghz / 1.392V i 68°C stres.
Jest na czym bo płyta z390 phantom itx.

joint
30-03-2020, 00:23
Brałbym dwa 120mm bo będzie zapas na obniżenie obrotów przy zachowaniu wydajności jednego dużego.

A jak nie ma sterownia prędkością wentylatorów w obudowie (bo jak widzę, ta obudowa chyba nie ma tego w defaulcie) to czy te wiatraczki nie będą chodzić na full obrotach cały czas?

ksh
30-03-2020, 00:26
Powinno być w bios ustawienie wszystkiego.

pierote
30-03-2020, 00:31
Zerknę na pdfa płyty bo wydaje mi się że wyjścia ma tylko 2 czyli fan1/cpu i fan2.