Zobacz pełną wersję : Nikon D5 oficjalnie
Dariusz Breś
14-09-2017, 18:43
D3X to fajna maszyna dla mnie. D800/810 nigdy nie brlem pod uwage :)
Do dzis d3X jest dobrym kopusem. Wyciagałem z niego ISO 25600 w jaskinii (jednemu koledze pokazałem). Ma przyjemne ziarno a nie rozmemłany rozmyty fiolwtowy szum.... :)
To gratuluję, ta pucha ma max iso 1600, cała reszta to program i to max 6400 :)
Nie pomyliłeś z d3 programowym? :)
madebyzosiek
14-09-2017, 19:26
Wyciagałem z niego ISO 25600 w jaskinii (jednemu koledze z forum pokazałem). Ma przyjemne ziarno a nie rozmemłany rozmyty fioletowy szum.... :)
Potwierdzam :)
To gratuluję, ta pucha ma max iso 1600, cała reszta to program i to max 6400 :)
Nie pomyliłeś z d3 programowym? :)
To o ile pamiętam było 1600, ale ciągnięte z całkowitej ciemności. Miałem tego rawa, skala ev na maksa w stronę +, cienie na maksa w stronę +. Zrobiło to na mnie duże wrażenie. Nie bending, nie kaszka, a przyjemne ziarno. Dla mnie najfajniejsze iso 100 jest w D200 :D
Pawel Pawlak
18-09-2017, 13:46
ja też mam podobne doświadczenia z plikami d3x o czym wielokrotnie pisałem - co zresztą powodowało oburzenie Jacka_Z ;)
Nie oburzenie, pisałem, że on po prostu nie ma takiego ISO. Bo nie ma. Swoją droga to Nikon spokojnie mógł tam dać wyższe wartości, zadziałał na swoja szkodę nie dając 3200 itd. Za to z D5 przegiął w drugą stronę z tym ISO 3 miliony.
Pawel Pawlak
19-09-2017, 09:09
Ale ma wartości HI, które są odpowiednikiem wyższego iso, tyle że inaczej realizowane. Pliki wywołane ACRem mają nawet w EXIF ekwiwalenty wartości iso :)
Fakt - w d5 i d500 wysokie ustawień HI jest w fotografii całkowicie bezużyteczne.
Dariusz Breś
20-09-2017, 23:51
Ale ma wartości HI, które są odpowiednikiem wyższego iso, tyle że inaczej realizowane. Pliki wywołane ACRem mają nawet w EXIF ekwiwalenty wartości iso :)
Fakt - w d5 i d500 wysokie ustawień HI jest w fotografii całkowicie bezużyteczne.
D3x ma max 6400 na programowym iso i 1600 natywne a nie 25600 jak pisze pioterkow i potwierdza madebyzosiek
madebyzosiek
21-09-2017, 06:05
D3x ma max 6400 na programowym iso i 1600 natywne a nie 25600 jak pisze pioterkow i potwierdza madebyzosiek
Ale że co potwierdzam?
To o ile pamiętam było 1600, ale ciągnięte z całkowitej ciemności. Miałem tego rawa, skala ev na maksa w stronę +, cienie na maksa w stronę +.
Chyba nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi... Jeżeli rawa z iso 1600 obrabiasz w LR i przesuniesz suwak ekspozycji na +4, to otrzymujesz "odpowiednik" jakiej wartości?
Pawel Pawlak
21-09-2017, 11:42
Ja wiem jaki zakres iso bazowego i rozszerzonego ma D3x, ale nie zmienia to faktu że iso1600+ 4EV wyciągane przy wywoływaniu RAWa to ekwiwalent iso25600.
Trudno znaleźć jednoznaczną odpowiedź w jaki sposób nikon określa zakresu czułości nominalnych i rozszerzonych; Może to wynikać albo ze sposobu ich sprzętowej realizacji (wzmacnianie analogowe albo wzmacnianie cyfrowe) albo z jakiegoś progu DR który decyduje wartości minimalnej poniżej której nikon określa czułości jako rozszerzone (nie pamiętam gdzie, ale czytałem o tym w jakiejś publikacji nikona; określają oni wartość 10EV DR jako próg czułości nominalnych i zakresy iso, które mają DR moniżej tej wartości określane są jako HI(x) ), co nie zmienia faktu że nawet aparatem o max iso1600 można zrobić zdjęcie o ekwiwalencie iso 51200 - jeśli siętego RAWa nie doświetli o 5EV i o taką wartość "wyciągnie" przy wywoływaniu pliku.
Dariusz Breś
21-09-2017, 20:13
Ja wiem jaki zakres iso bazowego i rozszerzonego ma D3x, ale nie zmienia to faktu że iso1600+ 4EV wyciągane przy wywoływaniu RAWa to ekwiwalent iso25600.
Nie sądzisz że jest różnica między wyciąganiem ze źle naświetlonego zdjęcia a maksymalnym dostępnym iso na body?
Nikt nie robi na iso 25600 bo takowego D3x nie posiada, koniec kropka.
nikoniarz
21-09-2017, 20:16
Nie sądzisz że jest różnica między wyciąganiem ze źle naświetlonego zdjęcia a maksymalnym dostępnym iso na body?
Programowe ISO w każdym aparacie (Hi czy Low) to właśnie "sztuczne" ciągnięcie lub gaszenie...
Dariusz Breś
21-09-2017, 20:19
Programowe ISO w każdym aparacie (Hi czy Low) to właśnie "sztuczne" ciągnięcie lub gaszenie...
I co to zmienia? Nadal nie możesz robić na 25600 iso w d3x.
nikoniarz
21-09-2017, 20:23
I co to zmienia? Nadal nie możesz robić na 25600 iso w d3x.
Ale ja się nie odnosiłem do żadnego ISO ani żadnego aparatu Dariuszu...
EDIT:
Źle się wysłowiłem- nie odnosiłem się nie tyle do "żadnego ISO" co do żadnej wartości ISO. Bo jednak do ISO samego w sobie się odniosłem :)
Ile to jest gdy się ciągnie o 5 EV ISO 3 mln z Nikona D5? :) :) :)
nikoniarz
21-09-2017, 21:16
96 mln? Czy takie coś powinno się zaokrąglić do 100?
Pawel Pawlak
21-09-2017, 21:18
Darek, pisałem wszędzie o ekwiwalencie ISO a nie o iso nastawianym na body.
Dariusz Breś
22-09-2017, 01:27
Żartowniś, hjehje
- - - - kolejny post - - - - - -
Darek, pisałem wszędzie o ekwiwalencie ISO a nie o iso nastawianym na body.
ok .
Sprawą oczywistą jest, że ISO nie ma nic wspólnego z matrycą. Niezależnie co się ustawi, matryca zarejestruje to samo. Dopiero na etapie odczytu stosuje się analogowe wzmacnianie sygnału zależne od ustawionego ISO. Gdyby były odpowiednie przetworniki AD, to było by to zbędne. Wystarczyło by przeliczenie programowe. Programowe wyciąganie o 1EV daje podobne efekty jak podniesienie ISO i o to chodziło Pawłowi.
Dariusz Breś
25-09-2017, 01:49
Jestem pod takim wrażeniem działania AF-u w D5 że nie mogę wyjść ze zdumienia.
Dziś pierwszy chrzest na nim i po D3s, D4s jest ogromna różnica w szybkości i pewności, dla przykładu, luzując na kanapie trzymając aparat na kolanach, D5 zdążył złapać biegnące dziecko nawet przez szybę i poza nim na ciągłym automatycznym af!
przysłona 1,6, focisze dla zabawy
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/09/36626820273_5d6c4ddce6_b-1.jpg
źródło (https://c1.staticflickr.com/5/4446/36626820273_5d6c4ddce6_b.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/09/37267318722_8eaa044fb6_b-1.jpg
źródło (https://c1.staticflickr.com/5/4422/37267318722_8eaa044fb6_b.jpg)
Jestem pod takim wrażeniem działania AF-u w D5 że nie mogę wyjść ze zdumienia.
Dziś pierwszy chrzest na nim i po D3s, D4s jest ogromna różnica w szybkości i pewności, dla przykładu, luzując na kanapie trzymając aparat na kolanach, D5 zdążył złapać biegnące dziecko nawet przez szybę i poza nim na ciągłym automatycznym af!
przysłona 1,6, focisze dla zabawy
Tak jakby D3s miał z tym niby problemy? Nie zauważyłem, żeby miał. Focę nim na co dzień do dziś, nie czując w ogóle ciśnienia na przesiadki.
Dariusz Breś
25-09-2017, 21:02
Tak jakby D3s miał z tym niby problemy? Nie zauważyłem, żeby miał. Focę nim na co dzień do dziś, nie czując w ogóle ciśnienia na przesiadki.
Ma, zupełnie inna liga.
Pawel Pawlak
25-09-2017, 21:05
Darek, Czy Ty nie pisałeś jakiś czas temu że nigdy nie używasz (nie używałeś, bo teraz jak widzę używasz) AF-C ?
Darek, Czy Ty nie pisałeś jakiś czas temu że nigdy nie używasz (nie używałeś, bo teraz jak widzę używasz) AF-C ?
Z tego co pamiętam była mowa o AF-A.
Dariusz Breś
25-09-2017, 21:16
W ciemnym klubie AF-C nie używałem bo nie było szans uzyskania 50% trafień. Tylko AF-S + wspomaganie z lampy + skill, tak było na D3, D3s, D4s.
Na D5 obecnie w klubie używam AF-C single i auto :)
Tak, sam jestem w szoku, pewnie przy laserach będzie problem, zobaczymy.
Takie porównanie, ostatnio miałem do obróbki foty mojego zastępcy w klubie, on robił na canonie i ciągłym, na 130 zdjęć ze 30 jest trafionych....inna sprawa że kolo nie znał jak focić w takich warunkach i że bez wspomagania nie da rady.
Z tego co pamiętam była mowa o AF-A.
Ta bo takie cuś ma canon chyba, nawet nie wiem co to. Tak czy siak bezużyteczne w klubówce.
W ciemnym klubie AF-C nie używałem bo nie było szans uzyskania 50% trafień. Tylko AF-S + wspomaganie z lampy + skill, tak było na D3, D3s, D4s.
No to jest bardzo ciekawe, bo ja używam w D3s AF-C w ciemnościach bez większych problemów... Ale co kto woli. :-) Jeśli D5 potrafi jeszcze lepiej, to przynajmniej się za niego nie przepłaca.
Dariusz Breś
25-09-2017, 23:37
No to jest bardzo ciekawe, bo ja używam w D3s AF-C w ciemnościach bez większych problemów... Ale co kto woli. :-) Jeśli D5 potrafi jeszcze lepiej, to przynajmniej się za niego nie przepłaca.
Jest różnica w trafieniu jeśli ktoś ci tańcuje w klubie a siedzi i pali fajka. Owszem trafisz 10 na 100. W D5 proporcje są odwrotne.
Tu nie ma co kto woli, po prostu takie są fakty. Mam pisać że mnie i moim znajomym nagle af w d3s usprawnił się?
kurczeblade
26-09-2017, 08:55
A jeśli ktoś jednak trafia z proporcjami odwrotnymi (wg Ciebie 100 trafionych i 10 nietrafionych) tańcowania i podczas ciemności i jeszcze podczas laserów. Gorszym sprzętem niz D5.
Jak ktoś się postara to nawet na środkowym punkcie z takim d600 trafi praktycznie wszystko i zrobi lepszy material niż Ty swoim D5 i co wtedy ?
D3s to raczej bardziej niż wystarczający aparat żeby sobie trafiac tancujacych ludzi. Ej nie popadajmy w skrajności, że do takich kategorii zdjęć potrzebny jest topowy i najnowszy sprzęt ?? ja rozumiem jak ktoś robi zdjęcia na mistrzostwach świata w pilce nożnej i wali max serie żeby trafić i wybrać jedno zdjęcie które mu da zarobić, albo na wojnie i wali max FPS i taki D5 to idealny do tego sprzęt ale proszę Cię z tymi tancujacymi ludźmi to trochę śmiech nawet z takim aparatem przychodzić hehe ?? już lepiej z czymś małym żeby nie zwracać na siebie uwagi ... ?
Dariusz bez urazy kolego ale mam leciutkie wrażenie że troszeczkę jesteś takim sprzetofilem, który np. uważa że na takim disco bandżo trzeba biegać jak szalony fotoreporter z topowym sprzętem wielkości 3ceglowek żeby coś ciekawego zrobić ?
Dariusz Breś
26-09-2017, 18:44
Dariusz bez urazy kolego ale mam leciutkie wrażenie że troszeczkę jesteś takim sprzetofilem, który np. uważa że na takim disco bandżo trzeba biegać jak szalony fotoreporter z topowym sprzętem wielkości 3ceglowek żeby coś ciekawego zrobić ��
Spoko, tak myślałem że na tym forum doświadczenie nic nie znaczy, luuuz.
Właśnie odechciało mi się tu pisać.
nikoniarz
26-09-2017, 19:01
Spoko, tak myślałem że na tym forum doświadczenie nic nie znaczy, luuuz.
Właśnie odechciało mi się tu pisać.
I strzelisz focha czy po męsku przymkniesz oko na durne opinie?
Jest różnica w trafieniu jeśli ktoś ci tańcuje w klubie a siedzi i pali fajka. Owszem trafisz 10 na 100. W D5 proporcje są odwrotne.
Tu nie ma co kto woli, po prostu takie są fakty. Mam pisać że mnie i moim znajomym nagle af w d3s usprawnił się?
Miałem na myśli ludzi w ruchu. Tańczących. Po ciemku. Nie miałem problemu ani z D3s, ani z D700. Miałem problemy Z D7000 (sprzedany). Po prostu to co piszesz nie pasuje mi do faktów właśnie.
Nie wątpię, że D5 to fajny aparat, ale to nie działa tak, że nagle te starsze przestają dobrze działać.
Już przy D3/D700 ludzie się zachwycali AF działającym po ciemku. Kłamali? Z mojego doświadczenia - pisali szczerą prawdę.
Sprawny AF był zresztą wcześniej w topowych analogach. Twierdzisz, że D5 coś tu diametralnie zmienia? Trudno mi w to uwierzyć.
Może zmienię zdanie, jak poużywam D5. Tylko po co, koro D3s działa? Jak ktoś pisze, że D3s nie potrafi śledzić ostrości w trudnych warunkach, to raczej bym szukał problemu 20 cm za wizjerem. :-)
Ale co ja tam wiem.
Miałem na myśli ludzi w ruchu. Tańczących. Po ciemku. Nie miałem problemu ani z D3s, ani z D700. Miałem problemy Z D7000 (sprzedany). Po prostu to co piszesz nie pasuje mi do faktów właśnie.
Już przy D3/D700 ludzie się zachwycali AF działającym po ciemku. Kłamali? Z mojego doświadczenia - pisali szczerą prawdę.
Sprawny AF był zresztą wcześniej w topowych analogach. Twierdzisz, że D5 coś tu diametralnie zmienia? Trudno mi w to uwierzyć.
Może zmienię zdanie, jak poużywam D5. .Pasuje do faktów. D700 w ciemności na bocznych nie trafiał. Ba, powiem, że w słabym świetle (na tyle silnym, że pracowałem na niskim ISO) na małokontrastowym obiekcie przy szkłach 1.4 potrafił nie trafiać. D3s nie trafiał. Zresztą D800 ... też nie trafia. Stąd ja czekałem na krzyżowe po bokach.
Jaki stąd wniosek? Że zależy do czego porównujemy. Zachwyt D700 - był, bo to BYŁO rewolucyjne body. Idzie na nim pracować - żeby nie było, że nagle jest nieużywalne. Ale do topu DZIŚ to mu już brakuje. Wszystko zależy od punktu odniesienia.
Darek przesadza nieco, widzę jak pisze entuzjastycznie o Sigmach ART ich AF i ostrości, jak teraz o AF w D5 itp. Dla niego to AF w D5 przepaść w porównaiu do "antyków", dla innych niuans.
Pawel Pawlak
26-09-2017, 23:29
Może D5 po prostu lepiej sobie radzi z AF w sigmach ART ?
Ja nie mam problemu z AFem na tańczących ludziach -w trybie AF-C Auto na D4 w kiepskim świetle, ale na szkłach nikona.
No i być może AF w słabym świetle w D4s jest słabszy niż w d4 (to też jest możliwe, w obu AF pracuje inaczej).
Dariusz Breś
27-09-2017, 01:46
Ok, panowie, sprawdźmy wasze doświadczenie, powiedzcie mi nazwy klubów w których fociliście, ja sprawdzę warunki tam panujące. Pawel Pawlak Jacek_Z karolt
krótka piłka i konkretna
Może D5 po prostu lepiej sobie radzi z AF w sigmach ART ?
Ja nie mam problemu z AFem na tańczących ludziach -w trybie AF-C Auto na D4 w kiepskim świetle, ale na szkłach nikona.
No i być może AF w słabym świetle w D4s jest słabszy niż w d4 (to też jest możliwe, w obu AF pracuje inaczej).
Nikory: 35, 85, 24-70, arty 35, 85
I strzelisz focha czy po męsku przymkniesz oko na durne opinie?
Nie, wpadł do ignora.
Kluby które mają takie warunki np. jak na foto:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2017/09/36671579933_7fd121b377_b-1.jpg
źródło (https://c1.staticflickr.com/5/4382/36671579933_7fd121b377_b.jpg)
Jakie parametry tego ostatniego zdjęcia ? Tak z ciekawości.
Bez parametrów nic to zdjęcie nie mówi, bo może to jest np. ISO 200, 1/125, f/8 (nie zaglądałem do EXIF, jakbyś mógł, to pisz przy zdjęciu od razu parametry).
Jeśli to jest natomiast ISO >= 3200 i f/1.4 (1/125s), to tak, D3s w moich rękach radzi sobie ze śledzeniem bez większych problemów z takimi warunkami.
Tyle że zdjęcia doświetlam oczywiście lampą lub lampami w takiej sytuacji. Ale AF pracuje zanim lampa błyśnie i bez żadnych wspomagaczy.
Kluby które mają takie warunki np. jak na foto:A co to foto niby mówi? Że zapomniałeś przełączyć z ISO 100 na 1600? ;)
Stary, taki doświadczony jesteś, a ilustrujesz warunki zdjęciem bez podania parametrów? Nie rób sobie jaj.
Niemal każda osoba z którą rozmawiałem, mająca styczność z Nikonem D5 jest zachwycona, albo przynajmniej zadowolona a jego AF.
Panowie, dlaczego tak bronicie się i negujecie postęp w nowych korpusach? Czasami spoglądam na to jaki sprzęt deklarujecie w stopkach, zazwyczaj są to stare topowe modele, a jeżeli jest coś nowego to klasę niżej. Na dobre opinie o nowościach, często może zbyt entuzjastyczne, reagujecie tak, jakby to Was atakowano. Podobna sytuacja co jakiś czas pojawia się podczas dyskusji o supertele. Czym tu się przejmować, przecież dzisiejsze nowości w ciągu 2-3 lat staną się dostępne na rynku wtórnym w przystępnych cenach, wówczas może i Wy zdecydujecie się na odświeżenie sprzętu. A czy do takich lub innych zadań fotograficznych używany obecnie sprzęt wystarcza, to inna sprawa. Wystarczy jednak przez dłuższą chwilę (parę dni nie minut) poużywać tych nowości, a w głowie zacznie pomału rodzić się przeświadczenie, że jednak przyszedł czas na zmiany.
Nie traktujcie mojej wypowiedzi jako ataku, to tylko takie luźne przemyślenia.
Pawel Pawlak
27-09-2017, 10:55
@Dariusz Breś; nie sądzę żebyś znał lokale w których robiłem zdjęcia mojej okolicy ;) Ale możesz mi wierzyć, że przeciętny lokal małomiasteczkowy albo wiejski ma gorsze walory świetlne niż kluby w których fotografujesz ;)
Wiem że d5 ma lepszy AF niż cokolwiek innego nikona - pisałem o tym wiele razy. Ale to nie jest tak że wszystko inne nie nadaje się do pracy - kilka postów wcześniej piszesz że nigdy nie używasz AF-C a teraz czytam że AF-C w D5 lata świetlne wyprzedza D4s - skąd możesz to wiedzieć, jeśli nigdy nie korzystałeś z AF-C ? Ja się nigdy nie wypowiadam o AF-S bo nie pracuję w tym trybie prawie wcale. D4 (podejrzewam że D4s tak samo) ustawia ostrość i śledzi na AF-C przy parametrach ekspozycji 1/20s, f2.8 i iso20.000, albo 1/3s, iso8000 i f2.8, nawet na ultra mało kontrastowych obiektach i miękkim świetle. Oczywiście że nie zawsze, ale AF w D5 też nie jest ostatecznym systemem, którego już nie można poprawić i też są sytuacje które go przerastają.
Ja nie zakładam że nie masz doświadczenia i praktyki, tylko trochę emocjonalnie podchodzisz do korzyści które zapewne niesie za sobą przesiadka na D5 (co rozumiem) a w wypowiedziach traktujesz wszystkich jakby nie mieli tysięcznej części Twojego doświadczenia a fotografię znali tylko z oglądania. Przykłady które w wielu wątkach podajesz są delikatnie mówiąc tendencyjne, dobrane tak żeby udowodnić postawione tezy, ale nie koniecznie oddające praktyczne różnice. Zdjęcie które zamieściłeś powyżej - to jeden z takich przykładów - niedoświetlone, bez parametrów ekspozycji; porównania szumów D3x i D4 na jasnym tle; wykazanie że D5 nie jest gorszy niż d4s na niskich iso - pokazując cropy z iso 1600 jako niskie iso. No proszę Cię... traktuj innych tak, jakbyś chciał żeby Ciebie traktowano.
Rzeczone zdjęcie to f/1.6, 1/100s, ISO 1250, 85 mm... mi w gorszych warunkach i D750 i D4 trafiają bezproblemowo.
ShutterStill
27-09-2017, 12:15
W przypadku klubów nocnych dużo zależy od preferencji, sprzętu, świateł...
Od lat robię co weekend zdjęcia w klubie, który posiada 4 sale z warunkami od ISO 2500 1/50s do 6400 1/20s na f2.8 i flash na 1/128 mocy. Fotografowałem tam na D700, D3, D3x, D3s, D800, Teraz na D810.
Żaden nie miał problemów z AF.
Najwięcej problemów sprawiają nieprzewidywalne strumienie światła, które czasami psują zdjęcia.
Zdecydowanie inaczej wyglądała sprawa na wyścigach kolarskich, gdzie siedząc na motorze tyłem do kierunku jazdy D3, D3x, D3s były bez porównania lepsze w śledzenia w porównaniu z resztą wymienionych aparatów..
Wracając do tematu to Dariusz jest chyba jedynym fotografem, który idzie na "klubówki" bez flasha albo chociaż video light i niedoświetla o - 2EV ;) sorry za sarkazm ale tak to wygląda jakby oceniać po tym jednym (najlepszym?) zdjęciu do którego mają odnieść się inni..
W mojej opinii klub nocny to nie jest wyzwanie dla D5.
Może nim być dla takiego Fuji Xt 10 którego raz zabrałem i nie zrobiłem żadnego zdjęcia bo nie chciał ostrości złapać ;)
Pawel Pawlak
27-09-2017, 12:22
Jeśli tak, to nie łatwy temat do ostrzenia dla d4 na liniowych polach, bo twarz w cieniu (słabe kontrasty), niedoświetlona srogo - w zależności od oczekiwanego efektu może nawet 4EV (no bo zakładam że to nie jest oczekiwana ekspozycja ?) Ale crossy powinny dawać radę bez problemu.
Tutaj też pojawia się pytanie kto jakich konkretnie używa ustawień, w moim przypadku:
AF-C
9-polowy
Priorytet ostrości
Blokada śledznia ostrości(a3 w menu): 3
Zarówno na D4 jak i D750 nie przypominam sobie bym kiedykolwiek miał problemy z łapaniem zdjęć na parkiecie.
EDIT: oczywiście na dowolnym punkcie AF.
ShutterStill
27-09-2017, 12:36
Dlatego ja robię na środkowym polu AF i ze wspomaganiem z lampy. Po co sobie życie utrudniać? ;)
Temat rzeka.
Zawsze robie zdjęcia podczas wigilii bez lampy błyskowej a jedynie w swietle zastanym przy świecach na stole i choince. I D4 nie ma naprawdę problemów na afc w złapani ostrosci. Przy długim czasie <1\10s powstają smugi spowodowane ruchem domowników ale AF w D4 łapie ostrość.
Musi być naprawdę ciemnica bez jakiegokolwiek światła aby AF nie złapał ostrości.
Kiedyś na zasiadce na podróżniczka gdzieś 30-40 minut przed wschodem słońca miałem ustawiony aparat na palce szerokolistna i w pewnym momencie zobaczyłem na tej palce mysz i D4 zksoal ostrość bez problemów. Jestem w pracy więc parametrów nie psmietam ale była naprawdę ciemnica
Domyślam się jednak że D5 na pewne jeszcze lepiej złapie ostrosc gdy D4 juz podda sie.
W to nie wątpię
Trochę niefortunne przykłady podaje kolega Dariusz.
Dariusz Breś
27-09-2017, 20:26
Panowie przeczekałem cierpliwie aż zabierzecie głos i jestem zmartwiony.
Żaden z was nie odpowiedział nazw klubów, czyli zakładam że nie macie żadnego doświadczenia z tego typu warunkami, to by tłumaczyło "dlaczego nie macie problemu z afc z tańczącymi na parkiecie w słabych warunkach (Paweł Pawlak)".
Foto które pokazałem jest odzwierciedleniem warunków panujących w jednym z klubów w którym focę. Czyli wchodzicie do klubu i to widzicie. To jest ten jaśniejszy. Tymczasem waszą odpowiedzią są parametry, kadr, czy inne niepotrzebne rzeczy.
To focisz poglądowy, odrzucony, bez odpału lampy na afc z D5 i tak, jest nietrafiony, chociaż na pomniejszeniu wygląda że jest.
karolt: wręcz przeciwnie, to zdjęcie mówi wszystko, jak wchodzisz do klubu to tak widzisz i wiesz że jest ciemno i szaro. Jeśli lubisz wyliczanki, aby poprawnie naświetlić kadr w tym klubie bez lampy trzeba dać 12800 iso F1,4 i 1/100. Teraz przelicz sobie to na swoje doświadczenie gdzie fociłeś na weselu na AFC w takich warunkach.
Pawel Pawlak, Na logikę, dlaczego wcześniej nie używałem AFC na D3s i D4s w klubach? Może dlatego że próbowałem i tak jak pisałem ciężko było mi osiągnąć 50% trafień?
Zelber, stig: przeczytajcie panowie po co wrzuciłem to foto.
ShutterStill: wręcz przeciwnie to mega duże wyzwanie dla af D5, jak i innych, nie wiem czy są gorsze warunki do focenia od klubówki. Śluby, studniówki, kościoły to oazy jasności w tym zestawieniu.
W klubie fociłem D90, D700, D3, D3s, D4s, D5. Na obiektywach nikkora jak i ostatnio artów. Wszystkie testowałem na wszystkich możliwych ustawieniach af-u. Wszystkie były/są prawidłowe (trafiają) przy wspomaganiu z lampy z tendencją do BF (jak to przy wspomaganiu z lampy nikona).
Na AFC pierwsze trzy nie dawały rady w ogóle, af jeździł i szukał. D3s, D4s więcej trafiały na ciągłym, tak 50% i mniej. D5 dochodzi do 85% trafień. W obecnej chwili korzystam ze wspomagania z lampy w 10%, cała reszta to ciągły punktowy i auto.
ShutterStill
27-09-2017, 21:26
Wysłałem Ci PM Darku
P. S. Jakie parametry ma to poglądowe zdjęcie?
Darek
Mówisz że w ciemnych klubach d5 ma 85% celności na afc i przy takich parametrach 1/100s f/1.4 I ISO12800. Ok
Czy to są te warunki oświetleniowe w twoich klubach?
karolt: wręcz przeciwnie, to zdjęcie mówi wszystko, jak wchodzisz do klubu to tak widzisz i wiesz że jest ciemno i szaro. Jeśli lubisz wyliczanki, aby poprawnie naświetlić kadr w tym klubie bez lampy trzeba dać 12800 iso F1,4 i 1/100. Teraz przelicz sobie to na swoje doświadczenie gdzie fociłeś na weselu na AFC w takich warunkach.
Tak często, że przestałem zwracać na to uwagę.
Parametry, które wymieniłeś, są tak typowe, że nie robiłbym zdjęć, gdyby D3s/D700/D750 itp. nie dawały rady. Ty twierdzisz, że dopiero D5 daje (tak to rozumiem). Nasuwa się samo: może zależy, w czyich rękach?
Nie wiem, albo miałeś do czynienia z jakimiś felernymi sztukami D3s, albo coś robiłeś źle. Nie wiem. Po prostu reaguję, bo moim zdaniem niepotrzebnie wprowadzasz w błąd ludzi, którzy ewentualnie chcieliby kupić D3s za ułamek ceny D5 i robić nim zdjęcia, także w klubach, także w takich warunkach, jakie pokazałeś. Bo nie uwierzę, że to ja jestem takim wymiataczem, że nawet z tym beznadziejnym AF w D3s/D700 daję radę w tych samych warunkach, w których Ty potrzebujesz aż D5 i ani jednej cyfry mniej.
Mi wydaje się ze Darkowi chodzi akurat w tym przypadku wykazać skuteczność AF w D5 który na afc ma 85% skuteczności ostrych zdjec.
I jeśli tak jest to czapki z głów bo D4 na pewno nie ma takowego wyniku.
Myślę, że kto nie spróbował D5, może być nieświadomy różnicy. Na pewno da się zrobić w klubie zdjęcia na D4 czy nawet D600. Tym ostatnim sam robię i mam 80% trafionych w takich warunkach. Ale wielu zdjęć po prostu nie zrobiłem, bo w AF-S spust nie zadziałał. A w AF-C mam właśnie to nietrafione.
Z tego co zrozumiałem wg deklaracji Darka, D5 w nazwijmy to klubowych warunkach ma skuteczność ostrych zdjęć na afc około 85 %, bez wspomagania z lampy. Inni użytkownicy D3, D3s, D4, D4s deklarują, że w ich przypadku ta skuteczność jest również na wysokim poziomie. Tylko czy ta deklarowana skuteczność AF starszych konstrukcji jest uzyskiwana ze wspomaganiem, czy bez ? Bo jeżeli ze wspomaganiem, to D5 ma dużo skuteczniejszy AF.
Są też różne kryteria tego co uznamy za poprawne.
kurczeblade
02-10-2017, 23:02
"Panowie, dlaczego tak bronicie się i negujecie postęp w nowych korpusach?"
Nikt nie neguje postępu. Tylko niektórzy zaprzeczają takim zabobonom jak Dariusz opisuje, tzn. tym że trzeba posiadać topowy sprzęt żeby robić takie zdjęcia jakie tu pokazał. Mnie zignorował, bo mu o tym napisałem, niedługo będzie musiał zignorować większość forumowiczów, którzy w podobny sposób myślą ?
A co to foto niby mówi? Że zapomniałeś przełączyć z ISO 100 na 1600?
To samo pomyślałem ?
Wracając do tematu to Dariusz jest chyba jedynym fotografem, który idzie na "klubówki" bez flasha albo chociaż video light i niedoświetla o - 2EV ;) sorry za sarkazm ale tak to wygląda jakby oceniać po tym jednym (najlepszym?) zdjęciu do którego mają odnieść się inni..
W mojej opinii klub nocny to nie jest wyzwanie dla D5.
Może nim być dla takiego Fuji Xt 10 którego raz zabrałem i nie zrobiłem żadnego zdjęcia bo nie chciał ostrości złapać ;)
W klubowych klimatach nawet amatorskie lustrzanki sobie poradzą i zgadzam się z tym że to nie jest wyzwanie dla D5. Wiec tym bardziej nie rozumiem czego może brakować takiemu D3?
Czytając takie zabobony to ja w ogóle nie powinienem podchodzić do tego co robię z moim d600 i d750 ?
Dariusz Breś
03-10-2017, 02:40
Ja nie wiem jak z wami rozmawiać, serio, piszę jak to wygląda w moich klubach które obsługuję na aparatach które pisałem a jeden z drugim że trafia u niego (ciort wie gdzie bo nikt nie podał).
Próbuję znaleźć wytłumaczenie dlaczego, stąd pytanie o kluby które można raz dwa w internecie sprawdzić jakie mają warunki a wy tylko gloryfikujecie sprzęt: "mój trafia", "mój zrobi lepsze foty", "wiocha nosić 3 cegły".
No tak mamy rozmawiać? na poważnym forum?.
Wystarczy że macie trochę światła (jak świeczka) na twarz i będzie wam trafiała puszka każda i bez problemu. Jak ktoś się tu pochwalił (nie związanie z tematem).
Teraz weź tę świeczkę za plecy persony i niech będzie jedynym źródłem światła, ustaw AFC i powiedz personie aby zatańczyła, zrób 10 zdjęć i powiedz ile było trafionych.
ps. o wspomaganiu nie rozmawiamy bo każda pucha trafi większość fot.
Pawel Pawlak
03-10-2017, 10:37
Ok. Ja wiem że są sytuacje w których D5 poradzi sobie a inne body nie. Być może są to własnie kluby w których Ty Darek fotografujesz (moja uwaga o ARTach nie był złośliwością, tylko staram się znaleźć uzasadnienie tak kategorycznych Twoich wypowiedzi). Z całą pewnością jeszcze więcej będzie sytuacji w których D5 szybciej i precyzyjniej niż jakikolwiek inny aparat ustawi ostrość.
Na ile to jest istotne, każdy musi ocenić sam przez pryzmat swoich doświadczeń i oczekiwań. Dla mnie AF jest często ważniejszy niż różnica w obrazku między współczesnymi nikonami, dlatego D5 przylepił mi się do ręki jak go miałem w testach i nawet przebolałbym jego nie najlepszy niskie ISO ;) Niestety mnie różnica w cenie miedzy dostępnymi nowymi i używanymi D5 a używanym D4s w dobrym stanie, bardziej przekonuje do starszego body; D5 daje mi za mało korzyści - za zbyt dużą dopłatę.
Dariusz Breś
04-10-2017, 17:00
Ja po przejściu na D5 nie mam żadnych złudzeń co do kosztu tego body. Ilekroć biorę w rękę D4s odczuwam tę zmianę.
Takiej zmiany natomiast nie czuję w przypadku D850. Jakoś mnie nie zachwycił.
Darku, miałeś na myśli D850 w porównaniu do D810?
Dariusz Breś
04-10-2017, 19:08
Darku, miałeś na myśli D850 w porównaniu do D810?
Dokładnie. 50% mnie żałuje drugie 50 jest ok. Z tym że ja mam wyraźny podział, repo na jednocyfrówce, niskie iso i sesje na 810/850.
Ci co biorą do kilku dziedzin na pewno będą zadowoleni bardziej.
[...]Inni użytkownicy D3, D3s, D4, D4s deklarują[...]
Panowie, czyli mam/mogę rozumieć, że w tzw.ciemnych klubówkach na pojedynczych bocznych pkt-ach af (i do tego z jasnymi stałkami/1.4) w/w body równie dobrze trafiają jak D5 krzyżowymi??
ShutterStill
04-10-2017, 20:29
Panowie, czyli mam/mogę rozumieć, że w tzw.ciemnych klubówkach na pojedynczych bocznych pkt-ach af (i do tego z jasnymi stałkami/1.4) w/w body równie dobrze trafiają jak D5 krzyżowymi??Nie nie trafiają..
Chciałbym zobaczyć jak D5 trafia w takich warunkach śledzą na bocznych na f1.4.
Nie sądzę aby D5 przyniósł zbyt wiele.
Pytanie czy ktoś o zdrowych zmysłach tak robi?
Ja kilka lat robię tylko na środkowym AF-S i wspomaganiem z lampy.
Robię 200-300 zdjęć i 99% trafione.
Upload 120-180 ale dlatego że robię podwójne jak "czekam na światła", a nie że nie trafione.
Zależy co kto lubi..
Nie nie trafiają..[...]
To było pytanie retoryczne.
[...]Chciałbym zobaczyć jak D5 trafia w takich warunkach śledzą na bocznych na f1.4.[...]
Nie pisałem o śledzeniu tylko o pojedynczych pkt-ach.
[...]Ja kilka lat robię tylko na środkowym AF-S i wspomaganiem z lampy.[...]
Nie mierz, Kolego, wszystkich swoją miarą.
Ryszard Horowitz powiedział kiedyś: "Zawsze wychodziłem z założenia, że wszystko, co można zrobić na planie, należy zrobić na planie"
Jeśli przez wizjer komponuję zdjęcie i wymyśliłem sobie, że główny motyw wypada np.w lewym górnym rogu (mocnym punkcie) to oczywistym - dla mnie - jest fakt, że w tymże miejscu ustawiam sobie pkt af-(s/c) i robię zdjęcie (i chcę żeby było ostre).
Nie mam zamiaru/chęci/czasu kadrować później na komputerze a tym samym bawić się w niepotrzebne wycinanie dużej części kadru.
Więc być może nie jestem przy zdrowych zmysłach ponieważ, idąc Kolego Twoim tokiem rozumowania, tak naprawdę niepotrzebne są dodatkowe/boczne pkt-y af skoro można nadal (powrót do przeszłości) operować tylko środkowym af.
Proponuję wszystkim, którzy negują postęp dot.najnowszych układów af w d850/d5 aby najpierw wzięli sobie te puszki do ręki i przez pewien czas poobcowali z nimi.
ShutterStill
05-10-2017, 11:31
Nikt nie neguje postępu..
Dla mnie szalony pomysł żeby używać narożnego punktu w ciemności i dynamicznej scenie, kiedy jest duże prawdopodobieństwo, że obiekt wyjdzie poza siatkę AF..
Ale nikt nikomu nie zabroni..
Ja wolę mieć pewność, że robota za którą klient płaci jest zrobiona. Zwłaszcza że przecięcie zdjęcia to jest 3s a utrata pixeli nie ma znaczenia jak są ładowane do sieci (na bilbordy uzdrawia się sesję zdjęciową z modelami..)
Co innego w studiu gdzie też wykorzystuje każdy pixel i używam skrajnych punktów przy kadrowaniu.
To tylko moja opinia ale poparta wieloletnim doświadczeniem fotografii klubowej.
ShutterStill
05-10-2017, 12:26
*przycięcie
**ustawia
Słownik w telefonie ;)
[...]szalony pomysł żeby używać narożnego punktu w ciemności i dynamicznej scenie, kiedy jest duże prawdopodobieństwo, że obiekt wyjdzie poza siatkę AF[...]Ja wolę mieć pewność, że robota za którą klient płaci jest zrobiona[...]moja opinia ale poparta wieloletnim doświadczeniem fotografii klubowej.
I to jest dla mnie czytelne :)
ShutterStill
05-10-2017, 13:11
Dzięki panie redaktorze ;)
Czy można w D5 przypisać do któregoś guziola indywidualnie AF3D,tak żeby mieć w razie potrzeby?
Pawel Pawlak
05-11-2017, 14:46
Zdaje się że nawet 3 tryby AF można przypisać "pod palce" - jak w d500
Akurat 3D nie można [emoji3] Wszystkie inne tak.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Pawel Pawlak
06-11-2017, 02:06
Aż sprawdziłem. Faktycznie nie da się... zasugerowałem się że tym że mam ustawiony tryb 3D AF jako jeden z 3ywanych. Tyle że pod spustem mam właśnie 3D, a pod AF-On i funkcyjny inne tryby (w d500)
KrzysztofKozicki
27-11-2017, 23:18
Są jakieś przecieki kiedy będzie D5s?. Mając D810 myślałem, by go wymienić na D850. Głównie ze względu na AF. Teraz mocno rozważam zostawić D810 i dokupić D4s. Zestaw da mi dużo więcej niż D850. Liczę na to, że jak pojawi się D5s to D4s jeszcze trochę stanieje i pojawi się więcej ofert niż teraz.
Przed mundialem w Rosji.
Dokładnie,
skoro nie zdążyli na zimową olimiadę to...
Zawsze premiery takich puszek to największe imprezy sportowe: mundial, lub olimpiada :).
Obstawiam że nie będzie D5s,raczej z niższej półki nowa puszka.
Pawel Pawlak
28-11-2017, 18:09
Oczywiście restrukturyzacja NIKONa może mieć wpływ na linie produktów, ale sądząc po dotychczasowym harmonogramie prezentacji aparatów (d2x-d2xs, d3-d3s, d4-d4s), można się jednak spodziewać że w przyszłym roku i to przed wakacjami zobaczymy D5s.
Może warto otworzyć nowy wątek?
W Nikon Rumours też parę słów napisali https://nikonrumors.com/category/nikon-d5s/
Pewnie na CES się nie wyrobią, bo byłoby głośno od plotek.
Będzie jak Paweł napisał - przed wakacjami...
CES
O właśnie. Nie mogłem sobie przypomnieć, jak się te targi w LV nazywają. Dzięki.
A czy wyrobią... Zobaczymy. Jeszcze cały grudzień na ploty jest.
A moim zdaniem rynek jest już tak nasycony wypasionymi jednocyfrowcami, że i sam Nikon nie widzi sensu tych korpusów aktualizować nadal co dwa lata i zmieni tryb na trzy lub cztery lata, tak jak zrobili z D850.
Następca D5 będzie dopiero w 2019. Ale to tylko moje dywagacje [emoji3]
KrzysztofKozicki
29-11-2017, 07:28
Nie wiem co też mogą poprawić w D5, by wydać s. Filmowanie, ale to raczej mało istotna funkcja. Szerzej AF jeżeli w ogóle to pewnie dopiero w D6.
KrzysztofKozicki
29-11-2017, 07:58
Skoro 5s może się pojawić dopiero w okolicach czerwca (czyli na początku sezonu), to nie wróży dobrze na obniżki 4s w tym okresie ?
Nie wiem co też mogą poprawić w D5, by wydać s. Filmowanie, ale to raczej mało istotna funkcja. Szerzej AF jeżeli w ogóle to pewnie dopiero w D6.
Oprócz filmowania, DR na niskim iso + 1 fps więcej.
Pawel Pawlak
29-11-2017, 15:24
Wszystko mogą poprawić - bo zawsze może być lepiej ;) Czy to będzie dla kogoś istotna poprawa - każdy zadecyduje sam. Mnie pewnie poprawa niskiego iso trochę by połaskotała, tak samo jak dalsza poprawa zakresu 6400-51200 ;)
Generalnie sądzę że udoskonalenia mogą być w różnych kierunkach - np. mogą dodać ulepszenia w zakresie obróbki (wygody) wewnątrz body, np. powiązane z procesorem obrazu jak w D850 i szybką wysyłką. To pewnie dla wielu reporeterów może być istotne, tak samo jak dalsza poprawa pracy AWB, pomiaru światła, jakości i konfiguracji JPGów.
Szybkostrzelność też jest elementem który można poprawić - bo D5 jest jednak wolniejszy niż 1dx2 - w d4s zdecydowali się na nową komorę lustra żeby dodać 1fps z AF, więc w d5s też jest to możliwe. Pewnie sporym przełomem byłby sensownie działający AF w trybie LV i video - ale to wiąże się z zupełnie nową matrycą.
Przy tym AF to ja znowu zacząłem narzekać na matrycę :> Śledzenie 3D wyrabia przy nożnej na iso12800-25600, 1/1000, f/2.8 - matryca już nie pozwala na kropowanie :/
Więc ja oczekuję jeszcze mniejszych szumów i większego DR + lepiej działającego AWB.
Pytanie do osób, które kupowały nowe d4 - jak wyglądała sytuacja cenowa po wyjściu D4s? Mocno spadła cena d4 czy raczej nie wiele jak aktualnie w przypadku D810/D850? Zastanawiam się czy warto czekać na D5s chcąc kupić D5.
Pawel Pawlak
13-01-2018, 20:40
topowe body trzyma cenę - zapewne nikon inaczej wyzbywa się nadwyżek, niż obniżając cenę detaliczną. D4s już po premierze d5 kosztował na poziomie 20-21tyś. D4 O ile pamiętam też nie spadł poniżej 20tyś. Czyli ok 10% poniżej ceny która miały przed wejściem D5.
czyli raczej nie ma co liczyć na fejerwerki ;)
czy posiada ktoś wersję D5 na karty CF? Jak wygląda sytuacja z buforem i ogólną pracą?
czy posiada ktoś wersję D5 na karty CF? Jak wygląda sytuacja z buforem i ogólną pracą?
Jeden mecz się taką bawiłem (kolega posiada) - nie zauważyłem żadnego problemu - buforu nei zabrakło ani razu.
Tylko po co ? Żeby zaoszczędzić parę złotych na kartach, wydając 26000,00 zł. ? Moim zdaniem absolutnie nie warto.
Osoby, które nie korzystały nigdy z trybu seryjnego w takich aparatach jak D5 lub D500 i najszybszych kart XQD nawet nie zdają sobie sprawy jaki to jest ogromny komfort korzystania z nie zapychającego się bufora bez względu na długość serii. Bardzo szybko zmieniają się stare nawyki, naciskasz spust migawki tak długo, jak długo trwa akcja nawet nie zastanawiając się kiedy aparat spowolni. Nacisk można położyć na inne aspekty wykonywanego zdjęcia, chociażby na bardziej uważne kadrowanie lub poprawną ekspozycję.
Jest jeden zasadniczy problem: dostępność XQD. Lexar wyzionął ducha, a kart Sony nie ma już u polskiego dystrybutora. Jeszcze w paru sklepach poniewierają się jakieś resztki w niezbyt korzystnych cenach.
W ogkle nie chodzi o oszczednosc tylko o dostepnosc. Stad pytanie. Skoro nikon wypuscil body na karty cf i nie ma nigdzie informacji o mniejszym buforze to wg mnie powinno byc zgodnie ze specyfikacja. Pytanie zadalem tez dlatego, ze jako byly uzytkownik d500 nigdy nie trzymalem tak dlugiej serii zeby miec z tym problem (robilem na xqd i sd). Moze w pilce czy innym sporcie ma sens ciagle ttzymanie spustu, ale dla mnie nie ma (osobiscie).
W ogkle nie chodzi o oszczednosc tylko o dostepnosc. Stad pytanie. Skoro nikon wypuscil body na karty cf i nie ma nigdzie informacji o mniejszym buforze to wg mnie powinno byc zgodnie ze specyfikacja. Pytanie zadalem tez dlatego, ze jako byly uzytkownik d500 nigdy nie trzymalem tak dlugiej serii zeby miec z tym problem (robilem na xqd i sd). Moze w pilce czy innym sporcie ma sens ciagle ttzymanie spustu, ale dla mnie nie ma (osobiscie).
Nie chodzi o to, żeby przy każdej nadarzającej się okazji wykorzystywać całą dostępną pojemność bufora, ale od czasu do czasu zdarzają się sytuacje, kiedy warto to zrobić lub po prostu podczas fotografowania poniosą nas emocje. Być może korzystając z D500 po prostu nie zwróciłeś na to uwagi, miałeś to w pakiecie.
Problem z dostępnością kart XQD jest chwilowy, wypadł z rynku jeden z producentów. Jest popyt, więc za chwilę braki uzupełnią inni producenci. Skoro korzystałeś z D500 więc masz po nim karty XQD. Wielkość pliku z D5 jest zbliżona do pliku z D500 przy takich samych ustawieniach, dokup tylko brakującą pojemność.
Oczywiscie ze mam xqd po d500 i na upartego nie mam teraz problemu. Po prostu zadalem pytanie do uzytkownikow, a jeszcze chwile kolego i pomysle ze mnie atakujesz za zwykle pytanie :)
Oczywiscie ze mam xqd po d500 i na upartego nie mam teraz problemu. Po prostu zadalem pytanie do uzytkownikow, a jeszcze chwile kolego i pomysle ze mnie atakujesz za zwykle pytanie :)
Nie atakuję, obecnie używam D500 i myślę o uzupełnieniu o D5 lub o jego następcę, dlatego uważnie obserwuję wszelkie dyskusje na ten temat. Powiem szczerze, jestem trochę zdziwiony twoim pytaniem, że jako użytkownik D500, zastanawiasz się, czy zamówić D5 z innymi kartami niż XQD. Wybacz, pisząc swój pierwszy komentarz nie spojrzałem, kto go pisze, sądziłem, że osoba która nie miała do tej pory do czynienia z kartami XQD.
W przyszłości chętnie przeczytam twoją opinię z użytkowania D5.
W porzadku. Po prostu uzywalem przez jakis czas tylko sd (dla testu) i potem porownywalem z xqd. Fakt ze nie mam turboszybkiej xqd (1400x) stad moze moje mieszane odczucia w stosunku do SD vs XQD + tak jak pisalem - nigdy nie zaptchalem celowo buforu porownujac karty, tylko podczas zwyklej pracy (przyroda).
W porzadku. Po prostu uzywalem przez jakis czas tylko sd (dla testu) i potem porownywalem z xqd. Fakt ze nie mam turboszybkiej xqd (1400x) stad moze moje mieszane odczucia w stosunku do SD vs XQD + tak jak pisalem - nigdy nie zaptchalem celowo buforu porownujac karty, tylko podczas zwyklej pracy (przyroda).
Ja użytkuję XQD Lexara 2933 MB/s, 3 szt. x 128 MB plus kartę SD 64 MB UHS II . W pierwszym sezonie działały stare przyzwyczajenia, więc również nie zapychałem bufora w D500, w kolejnym już tak. Doceniłem możliwości jakie daje szybkie sczytywanie danych z bufora, uwidoczniły się różnice w szybkości XQD 2933 MB/s i SD UHS II. Karta SD obecnie służy tylko awaryjnie, w przypadku gdy skończy się miejsce na XQD podczas akcji i nie ma możliwości w danym momencie wymienić jej na XQD. W moim przypadku, również przyroda.
Pawel Pawlak
07-03-2018, 11:53
Na rynku jest trochę (kamery pomijam) aparatów - D4, d4s, d500, d5 i d850 które korzystają z XQD. Do tej pory Sony i Lexar produkowali do nich karty. LEXAR się sprzedał chińczykom - co będzie dalej z ich kartami XQD chyba nie wiem, powstała nowa firma ProGrade która z racji opłat licencyjnych dla sony nie ma zamiaru oferować kart XQD, ale ma w planach przedstawić linię CFexpress - które po aktualizacji FW powinien być zgodne z sprzętem nikona - choć oczywiście pozostaje tematem otwartym czy nikon zdecyduje się na taką aktualizację - ale sądzę że chyba strzałem w kolano byłby nie zrobić tego w przypadku zawodowych body.
O ile pamiętam nad opracowaniem XQD pracowali sony, nikon i sandisk - sandisk wprawdzie kilka lat temu stwierdził że nie będzie rozwijał tych kart, ale sytuacja na rynku się zmieniła - może teraz, kiedy rynek się rozwinął, zdecyduje się to zrobić. Sandisk podobnie jak Nikon, jako współtwórcy obecnego XQD chyba nie musieliby płacić licencji Sony więc kto wiem.
Oczywiście jest to wszystko w sferze domysłów; ale nie sądzę żeby tyle body pozostało bez kart pamięci XQD.
LEXAR się sprzedał chińczykom - co będzie dalej z ich kartami XQD chyba nie wiem, powstała nowa firma ProGrade która z racji opłat licencyjnych dla sony nie ma zamiaru oferować kart XQD
Wg tego (https://nikonrumors.com/2018/03/01/prograde-will-not-manufacture-xqd-memory-cards-lexar-is-currently-producing-xqd-memory-cards.aspx/), Lexar robi karty xqd. Może nie wszystko chińczykom sprzedali? Albo Chińczycy pod szyldem lexara robią?
Z Pawłem już o XQD rozmawiałem. Wychodzi trochę na moje. Bardzo dziwny dla mnie był ten krok nikona. Tzn postawienie na karty, które są nowością i są niszowe. I może znikną. Co wtedy?
To, że one mają dobre parametry to nie wszystko. Co z kartami xD albo Memorystick? Też pomysł Sony, swoją drogą. Jestem ciekaw jaki wpływ na pomysł stosowania kart XQD miało to, że Nikon brał matryce od Sony. Transakcja wiązana?
ZbyszekS
07-03-2018, 13:13
Czyli wychodzi na to, żeby jakiś zapas XQD na przewidywany "czas życia" D500 zrobić. Bo później jakoś głupio byłoby nawet super szybką kartę tylko w jednym slocie trzymać...
Pawel Pawlak
07-03-2018, 13:32
Ja tam wierzę że CFexpress że będzie naturalnym następcą - te same wymiary, interfejs PCI-E. Nie wiem jak wygląda przystosowanie D4 który obsługuje XQD 1.0, ale D4s i nowsze body obsługują XQD2.0 - nie sądzę żeby nikon nie zaktualizował softu. Nie chce mi się wierzyć żeby rynek nie przyjął kart opartych na architekturze PCI-E
Z Pawłem już o XQD rozmawiałem. Wychodzi trochę na moje. Bardzo dziwny dla mnie był ten krok nikona. Tzn postawienie na karty, które są nowością i są niszowe. I może znikną. Co wtedy?
To, że one mają dobre parametry to nie wszystko. Co z kartami xD albo Memorystick? Też pomysł Sony, swoją drogą. Jestem ciekaw jaki wpływ na pomysł stosowania kart XQD miało to, że Nikon brał matryce od Sony. Transakcja wiązana?
W ogóle nie zdziwię się, jak z XQD będzie to samo co z MemoryStickiem (i m.in. miniDiskami). Opłaty licencyjne zabiją tą techonologię.
Zobaczcie, że (micro/mini)SD są wszędzie. Niedługo w pralkach i lodówkach. A XQD gdzie znajdziecie? W sprzęcie Nikona.
I żadne prędkości tego nie zrekompensują. Prędziej pojawią się zminiaturyzowane SSD, niż XQD pojdzie do przodu.
W zasadzie w lepszych kamerach już są dyski SSD. Przypadek? Nie sądzę.
ZbyszekS
07-03-2018, 13:45
To mnie trochę pocieszyłeś bo na razie w moim bliskim (terytorialnie) FotoPlusie w Krakowie może będą kosmicznie drogie Sony i to też nie wiadomo kiedy i w jakich cenach... paranoia.
Problem jest z wsteczną kompatybilnością CFexpress - gniazdo CFexpress będzie przyjmowało XQD, ale gniazdo XQD nie będzie działało z CFexpress. Przynajmniej taką odpowiedź od Delkina, producenta CFexpress, dostał pytający o tę zgodność: https://nikonrumors.com/2017/10/31/more-info-on-lexar-xqd-and-cfexpress-memory-cards-compatibility-hoodman-rumored-to-start-making-xqd-cards.aspx/
ZbyszekS
07-03-2018, 14:40
Czyli możemy zostać na kartach XQD tylko od Sony - są stosowane w profesjonalnych kamerach np. PXW-FS7 co raczej gwarantuje, że XQD dalej będzie na rynku tylko z ceną proporcjonalną do profesjonalnego sprzętu video.
Ja użytkuję XQD Lexara 2933 MB/s
Zerknij na kartę, zamiast głupoty wypisywać...
nikoniarz
07-03-2018, 20:35
2933x, 440MB/s... I tak każdy wie o co biega ;)
Późno zauważyłem pomyłkę, nie mogłem już edytować, ale dzięki za czujność.
Jeszcze wczoraj pisałem, że Lexar nie żyje, a tu patrzcie - wstał jak Phoenix z popiołów: http://www.lexar.com/portfolio_page/professional-2933x-xqd-2-0-card/
Data na dole mówi, że to się dzieje w roku 2018. Chyba, że to jakaś ściema i ktoś ożywia stronę internetową trupa (ostatnie newsy z News room pochodzą z marca ubiegłego roku)
Jeszcze wczoraj pisałem, że Lexar nie żyje, a tu patrzcie - wstał jak Phoenix z popiołów: http://www.lexar.com/portfolio_page/professional-2933x-xqd-2-0-card/
Data na dole mówi, że to się dzieje w roku 2018. Chyba, że to jakaś ściema i ktoś ożywia stronę internetową trupa (ostatnie newsy z News room pochodzą z marca ubiegłego roku)
Żadna nowość, bo te karty są od dawna. A stronę pewnie zmieniali, żeby usunąć loga i informacje o Micron'ie.
Rozmawiałem ze sprzedawcą biorącym wcześniej karty bezpośrednio od Lexara i powiedział mi, że obecny chińsku właściciel fabryki twierdzi, że produkuje karty XQD, ale jeszcze nie wysyła. Cała sytuacja trwa już kilka miesięcy i dla jest co najmniej dziwna.
Że te karty to nie nowość, to wiem, bo sam takie mam. Chodzi tu o zamieszanie wokół Lexara - raz słyszymy, że chiński Longsys, obecny właściciel Lexara, zarzeka się, że nie ma zamiaru produkować kart XQD, a po jakimś czasie, że wznawia produkcję i tak w kółko Macieju. A do tego Delkin twierdzi, że nowe oblicze XQD - CFexpress- nie będzie używalne w slocie XQD, a ProGrade (firma założona przez poprzednich właścicieli Lexara), że to zależeć będzie tylko od chęci Nikona do dokonania upgred'u softu.
Pawel Pawlak
09-04-2018, 22:07
https://www.dpreview.com/news/9327963087/prograde-demonstrates-first-ever-1tb-cfexpress-card-with-1-400mb-s-read-speed
No według najnowszej informacji, to jeśli nikon uwzględni obsługę nowej karty w FW aparatów, to raczej o wykorzystanie slotów XQD nie powinniśmy się martwić ;)
https://www.dpreview.com/news/9327963087/prograde-demonstrates-first-ever-1tb-cfexpress-card-with-1-400mb-s-read-speed
No według najnowszej informacji, to jeśli nikon uwzględni obsługę nowej karty w FW aparatów, to raczej o wykorzystanie slotów XQD nie powinniśmy się martwić ;)
Najmniejsza pojemność 256 GB - nawet nie chcę myśleć ile to będzie kosztowało :D
Pawel Pawlak
09-04-2018, 22:32
e tam... nie dramatyzuj Rafał ;)
Soft 1.50 (https://downloadcenter.nikonimglib.com/pl/download/fw/451.html)
Kiedy funkcja [Wczytaj funkcje fotografowania] jest przypisana do elementu sterującego za pomocą ustawienia osobistego f1 [Osobisty przydział sterowania] w [MENU USTAW. OSOBISTYCH], można jej teraz używać, gdy aparat jest podłączony przez USB do urządzenia, na którym pracuje aplikacja, taka jak NX MobileAir.