Zobacz pełną wersję : No i jest nowy D7200 oficjalnie
W jaki sposób przeprowadza się aktualizację?
madebyzosiek
31-05-2017, 09:42
Na stronie, z której pobierasz aktualizacje, jest instrukcja ;)
Można by zmienić temat wątku - D7200 nie jest już nowy ;)
Może na "D7200 same zachwyty" ? :)
Może "D7200 ostatnia niedroga, świetna puszka Nikona"...
Ale to sugerowałoby dyskusje o D90 ;)
D7200. 13m-cy. 5,1k fotek.
http://i.imgur.com/9mbFDJh.jpg
źródło (http://i.imgur.com/9mbFDJh.jpg)
f/22.
Tak już jest w dzisiejszych czasach, czyszczenie matryc to jak pranie skarpetek - nikogo nie powinno dziwić, że się brudzą.
O, inwazja UFO...
Tęczowe UFO. :lol:
- - - - kolejny post - - - - - -
Tak już jest w dzisiejszych czasach, czyszczenie matryc to jak pranie skarpetek - nikogo nie powinno dziwić, że się brudzą.
No niestety.
Ja poczekam aż będą na niższych przesłonach plamki widoczne.
Martitakroolik
31-07-2017, 19:12
ejo. Nie znam się to się wypowiem: kupiłam D7200 i mam obiektyw Tamron SP AF 90mm F/2.8 Macro 172E i nie mogę zrobić zdjęcia, bo...?
Dopiero zaczynam z własną lustrzanką (do tej pory bawiłam się aparatem mojej mamy, czy tam znajomych), więc nie wiem czy oprócz trybu macro powinnam coś ustawić.
Obiektyw kupiłam używkę - w opisie było, iż działa bez zarzutu, użytkownik ebay ma bardzo dobrą opinię...
Help:confused:
Instrukcje warto przeczytać przynajmniej raz uważnie.
Włącz tryb A ( nie auto ), na aparacie włączone AF przełącznikiem pod przyciskiem mocowania obiektywów, a na obiektywie włączone AF, przełącznik to pierścień ostrości przesuwany do i od aparatu.
ejo. Nie znam się to się wypowiem: kupiłam D7200 i mam obiektyw Tamron SP AF 90mm F/2.8 Macro 172E i nie mogę zrobić zdjęcia, bo...?
Dopiero zaczynam z własną lustrzanką (do tej pory bawiłam się aparatem mojej mamy, czy tam znajomych), więc nie wiem czy oprócz trybu macro powinnam coś ustawić.
Obiektyw kupiłam używkę - w opisie było, iż działa bez zarzutu, użytkownik ebay ma bardzo dobrą opinię...
Help:confused:
Jeśli masz wersję z pierścieniem przysłon, to ustaw ją na 22. Przestaw też AF na obiektywie wypychając pierścień ostrości do przodu.
Martitakroolik
31-07-2017, 21:09
Nie znalazłam instrukcji w internetach. Nie działa w żadnym wypadku
Czy to jest ten staruszek ?
https://www.picclickimg.com/00/s/NDAwWDU5Nw==/z/RnoAAOSwtZJY9ZDw/$/2776GC-Tamron-SP-172E-90mm-f-28-AF-Macro-_1.jpg
źródło (https://www.picclickimg.com/00/s/NDAwWDU5Nw==/z/RnoAAOSwtZJY9ZDw/$/2776GC-Tamron-SP-172E-90mm-f-28-AF-Macro-_1.jpg)
Martitakroolik
31-07-2017, 21:54
Tak :D Czyli co za stary i nie kompatybilny?? :D
Powinien działać. Czy na górnym wyświetlaczu pokazuje się wartość przysłony?
Ja nigdy nie czyściłem matrycy w żadnym swoim aparacie, ale z Nikona miałem tylko D5000. :P
cz4rnuch
01-08-2017, 01:16
Ja do 24 roku życia nigdy nie prałem swojej bielizny i też jakoś żyłem.
Ja do 24 roku życia nigdy nie prałem swojej bielizny i też jakoś żyłem.
Ale zmieniałeś chociaż? Czy full hardcore jak jakiś got? :-)
cz4rnuch
01-08-2017, 01:51
(Do czasu) miałem od tego mamusię a potem dziewczynę do spółki z mamusią (w sensie do prania) oraz każdy darmozjad student wie, że majtochy można założyć na cztery sposoby zanim przestaną być zdatne to użycia.
James May twierdzi że na siedem...
cz4rnuch
01-08-2017, 02:16
Angole nigdy nie grzeszyli higieną osobistą.
Martitakroolik
02-08-2017, 15:13
Wyświetla się jako F EE :/
Wyświetla się jako F EE :/
Ustaw pierścień przysłony na największą wartość.
zeberek1
11-10-2017, 09:11
Witam koledzy nikoniarze! Kogo mógłbym poprosic o kilka przykładowych RAWów z D7200 tak na iso 800-3200. Najbardziej by mnie interesowało cos pierzastego z 300mm lub wiecej. Jakby ktos cos to poprosze o kontakt na PW. Moja wdzięczność z góry!:smile:
Pawel Pawlak
12-10-2017, 15:59
Odezwij się do raftik - długi czas miał d7200 z 200-500 i focił ptaszory.
Pojawił się nowy firmware V1.03 i kontrola dystorsji v2.017.
Pojawił się nowy firmware V1.03 i kontrola dystorsji v2.017.
warto aktualizować?
Myślę ze tak. Kilka poprawek dla obiektywów AF-P i usuniecie problemu z czułoscia dźwieku w filmach. Osobiscie nie uzywam AF-P i nie krece video ale zawsze aktualizuje jak sie pojawi nowa aktualizacja.
capricorn76
18-03-2018, 11:17
Jakie szkiełko polecacie do d7200 portrety i macro??
Nikon D7200 + SIGMA 17-50 f2,8 - nie zaobserwowałem żadnych zmian na plus i minus.
BambusZMikronezji
25-03-2018, 11:16
Jakie szkiełko polecacie do d7200 portrety i macro??
Do portretu (do makro niestety nie) to Nikon 50mm 1.8 g. Kosztuje nowe około 1k PLN i na pewno będzie lepszy od sigmy 17-50 choćby z powodu światła. Sigma jest tu często polecana (nie bez pewnej racji) jako najlepszy obiektyw do Nikona w rozsądnej cenią. Mało kto jednak wspomina o jej nieco wadliwej współpracy z Nikonem i np : szybszym drenażem baterii.
Niestety 50 1.8 g nie nadaje się do makro z racji minimalnej odległości ostrzenia ok 45 cm.
Jeżeli budżet cię trzyma to do makro użył bym nikkora 18-55 3.5-5.6. jest ciemniejszy od sigmy ale w makro to nie musi być wada.
Ma minimalną odległość ostrzenia chyba ok 25 cm. Jasność a w zasadzie ciemność tego Nikita nie musi być wadą. W makro są bardzo małe głębie ostrości. Ciemniejszy obiektyw może ułatwić fotografowanie pod względem łatwości wyostrzenia na żądanym obiekcie.
Olecki75
26-03-2018, 12:24
N50 1.8G z użyciem pierścieni pośrednich do makro nadaje się jak najbardziej ja używam wersji D ale G też powinno dać radę.
N50 1.8G z użyciem pierścieni pośrednich do makro nadaje się jak najbardziej ja używam wersji D ale G też powinno dać radę.
A jak w 50 G będziesz sterował przysłoną?
A jak w 50 G będziesz sterował przysłoną?
Pokrętłem na body.
Pokrętłem na body.
Ale muszą być pierścienie z przeniesieniem automatyki zdaje się? Takie pierścienie to nie jest połowa ceny przyzwoitego używanego obiektywu do makro?
Już takie za 139 zł mają styki. Większy wydatek jest, jak ktoś chce mieć śrubokręt.
Ok, zatrzymałem się na takich za ponad 3 stówki (dla mnie bez sensu).
Jednak dla kogoś zaczynającego przygodę z makro pierścienie mogą być zniechęcające.
Olecki75
26-03-2018, 13:37
Jak nie masz nic to może nie ma sensu bawić się w pierścienie ale mając 50-kę to chyba najtańszy sposób na makro bez jakiejś większej utraty jakości.
A może pod portrety i makro można kupić Nikkora micro 60/2.8D - całkiem fajny obiektyw i niedrogi. A 60x1,5 daje całkiem ładną portretową ogniskową 90 mm.
madebyzosiek
26-03-2018, 17:02
A może pod portrety i makro można kupić Nikkora micro 60/2.8D - całkiem fajny obiektyw i niedrogi. A 60x1,5 daje całkiem ładną portretową ogniskową 90 mm.Wolałbym do tego Tamrona 60 2.0. Jaśniejszy i bardzo dobry, a do tego nieco tańszy ;)
Czy jest możliwość, by przy wyborze ISO nie zapalał się ekranik?
Tak. Przestaw ISO pod przycisk nagrywania filmów. I wygodniej w ten sposób korzystać. ;)
Rewelacja. O wiele lepiej :)
Podepnę się pod wątek bo szkoda tworzyć nowy. Planuję w niedługim czasie zmienić mojego staruszka D80 na D7200. Problem w tym, że mam również dosyć stary komputer, który również wymaga wymiany. Zdjęcia robię tylko w formacie RAW i zastanwiam się ile minimum RAMu powinien mieć komputer aby bez przeszkód można było szybko otwierać i obrabiać zdjęcia? 8GB wystarczy?
No, u mnie 8GB raczej komfortu nie daje. Ale to może przez brak SSD i stary procek.
Ale możesz sam sprawdzić (https://www.dropbox.com/s/8s08q0rrdoib9lt/MAF_7157.NEF?dl=0). ;)
Mój również ma 8GB i dla plików z D7200 w zupełności wystarczało.
Ram to nie jest duży problem, zwykle da się podpiąć dodatkową czy większą kostkę. U mnie na starym kompie 4GB to była porażka, szybko dołożyłem drugą kostkę i było 12 GB, ale kopa dostał dopiero po zmianie dysku na SSD.
nikoniarz
05-02-2019, 21:47
Wszystko zależy co i jak się robi. Wąskim gardłem może być ilość ramu, może być procesor... Osobiście nie mam problemu z zapchaniem 16GB ramu, i to plikami 12mpx.
Ram to nie jest duży problem, zwykle da się podpiąć dodatkową czy większą kostkę. U mnie na starym kompie 4GB to była porażka, szybko dołożyłem drugą kostkę i było 12 GB, ale kopa dostał dopiero po zmianie dysku na SSD.
Masz rację, wymiana HDD na SSD to duży skok
Masz rację, wymiana HDD na SSD to duży skok
Szukam tylko wśród takich z dyskiem SSD :)
Na razie moim faworytem jest Dell Inspiron 15 5577 15,6" Intel® Core™ i7-7700HQ - 16GB RAM - 512GB Dysk SSD, ale jak mówicie że 8 GB wystarczy to może uda mi się coś tańszego jeszcze znaleźć.
Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi. :)
I5 najnowszy 8 serii ma bardzo przyzwoite parametry. Karta graficzna robi różnicę w cenie a na LR nie ma praktycznie wpływu. RAM akurat łatwo dołożyć.