PDA

Zobacz pełną wersję : No i jest nowy D7200 oficjalnie

Strony : 1 [2] 3 4 5

nikonel
25-03-2015, 11:19
Ja także sprzedałem w odpowiednim momencie 7100 ale liczyłem że puszka będzie bardziej zbliżona do d750 no i się zawiodłem.
Wczoraj byłem w sklepie i pierwszy raz miałem w ręku podpięty 17-55 do 7200 i muszę powiedzieć że waga obiektywu jest spora i przydałby się lepszy uchwyt. Z tym co prezentuje sobą trzymanie d7xxx to lekko mnie podłamało. Myślę że grip jest tutaj musem ale i tak nie wiem czy będzie to w pełni zadawalające.
Jeżeli uda mi się dozbierać kasę to biorę 750.

artur0372
25-03-2015, 13:58
ps. watpię...

Na allegro jeszcze nie, ale popatrz na OLX. Oczywiście to, że sprzedają nie oznacza, że chcą kupić D7200 (a może?). :-)

szabuk
25-03-2015, 15:01
Witam,
Przesiadłem się z D7000 na D7200. Kupiony 2 dni temu w Ab Foto. Nie miałem czasu na dłuższe zabawy - trochę ogólnego macania, grzebania w menu/ustawieniach, parę kontrolnych pstryków w domu (domowe, świetlówkowe oświetlenie), sprawdzenie czy gada z moimi kundlowatymi obiektywami (sigma 17-50/2.8, sigma 50-150/2.8 EXII, Tamron 90/2.8 Di macro) i lampami (Sb700, Yn565EX). Nawet nie miałem czasu zgrać zdjęć na komputer - oglądane tylko na ekraniku. Coś może więcej popstrykam w weekend, ale najpierw będę musiał poustawiać mikrokalibrację pod moje obiektywy.
Pierwsze wrażenia - nie jestem w stanie porównać do D7100 bo nie miałem go nawet w ręku (widziałem tylko na obrazkach), tak więc ewentualne porównania odnoszą się do D7000:
- korpus - w sensie skorupy zewnętrznej (tak porównując ze zdjęciami w necie) to po prostu D7100 ze zmienionym znaczkiem na D7200. Tak więc nad gabarytami, guzikologią, uchwytem etc. nie ma co się rozwodzić, wystarczy sobie poczytać (pomacać jak kto ma) o D7100. Zresztą dokupiłem szkiełka ochronne na LCD oraz gripa (chinol taki sam jak każdy inny - Photoolex) - dedykowane do D7100 i pasują jak ulał. Grip z EN-EL 15 działa ok (m.in. wyświetla poziom naładowania) - z paluchami i w innych mikstach jeszcze nie sprawdzałem.
- matryca - nie jestem w stanie coś więcej powiedzieć oprócz tego, że ma według mnie wyższe, użyteczne iso od D7000. Na tym ostatnim ograniczałem się do 3200, a w D7200 ustawiłem sobie granicę autoiso na 6400 - i jest nie gorzej niż 3200 w D7000, żeby nie rzec, że nawet lepiej. Co z bandingiem w porównaniu do D7100 - nie jestem w stanie nic powiedzieć.
- autofocus - na pewno lepszy niż w D7000 (krótko - mój D7000 był ok), czulszy przy gorszym i mniej kontrastowym oświetleniu. Sprawdzałem go specjalnie na długim krańcu Sigmy 50-150/2.8 EXII (mój egzemplarz radzi sobie kiepskawo - ma problemy z ustawianiem ostrości przy małym kontraście - wieczór, pokój oświetlony jedną stojącą lampą), gdzie przy D7000 na AFC autofokus cały czas próbował się dooostrzać i nie mógł sie ustabilizować. Na D7200 po 3-4 doostrzeniach łapie ostrość - więc wg mnie duży postęp. W kompletnej ciemnicy - nie sprawdzałem.
- zdjęcia seryjne/bufor - nie sprawdzałem, bardzo sporadycznie używam
- współpraca za lampami - gada z SB700 (by spróbował nie) i z YN565EX. Po dwóch (sic!) pstrykach z SB700 mam wrażenie, że mocniej doświetla. Z D7000 miała tendencję do niedoświetlania - jak wiadomo SB700 pracuje wyłącznie w iTTL BL i u mnie objawiało się to lekkim niedoświetlaniem. Z D7200 wygląda to lepiej - nie wiem, czy na to nie ma wpływu ustawienie w menu D7200. Jest tam dodatkowa opcja (nie było tego w D7000) przy ustawianiu sposobu pracy lampy na TTL - można wybrać albo oświetlenia tła (BL - ?), albo tła i głównego planu (standardowy TTL - ?). Jeszcze to potestuję.
- liveview i filmowanie (które mnie nie interesuje na ten moment) - nie dotykałem
- górny ekranik - mniej informacji, ale większymi literami (ukłon w stronę osób cierpiących - jak ja - na chorobę długich rąk). Zmiana na pewno mocno kontrowersyjna. Z wyświetlacza zniknął w ogóle balans bieli i rodzaj zdjęć, został m.in. pomiar oświetlenia. Reszta jest większą trzcionką - więc jest lepiej widoczna.
- z dupereli - nie wiem czy to już nie wróciło w D7100, ale przycisk OK (środkowy w wybieraku) jest teraz konfigurowalny oddzielnie dla robienia zdjęć, podglądu zdjęc i filmowania. Dla podglądu są opcje do wyboru: podglad 4 miniatur, powiekszenie 100%, powiekszenie 200%. Piszę o tym, bo część osób narzekała, że w D7xxx zniknęła możliwość 100% przybliżenia pod OK. Teraz to można sobie ustawić.
To tyle tak z pamięci i na szybko.

GonzoG
25-03-2015, 16:25
- współpraca za lampami - gada z SB700 (by spróbował nie) i z YN565EX. Po dwóch (sic!) pstrykach z SB700 mam wrażenie, że mocniej doświetla. Z D7000 miała tendencję do niedoświetlania - jak wiadomo SB700 pracuje wyłącznie w iTTL BL i u mnie objawiało się to lekkim niedoświetlaniem. Z D7200 wygląda to lepiej - nie wiem, czy na to nie ma wpływu ustawienie w menu D7200. Jest tam dodatkowa opcja (nie było tego w D7000) przy ustawianiu sposobu pracy lampy na TTL - można wybrać albo oświetlenia tła (BL - ?), albo tła i głównego planu (standardowy TTL - ?). Jeszcze to potestuję.

To ustawienie tylko wyłącza wpływ korekty ekspozycji na lampę.

Masz do wyboru:
- standardowe - czyli tło i główny plan - czyli korekta wpływa i na światło zastane i lampę
(w D7000 jak chciałeś przygasić tylko tło, to trzeba było zrobić korektę na -1 i korektę lampy na +1)
- tylko tło - czyli zastane - korekta ekspozycji nie wpływa na lampę. Lampę koryguje się tylko i wyłącznie korektą błysku.

Niedoświetlanie lampy w TTL-BL vs. lampa bez TTL-BL (YN-565) to norma. TTL-BL uwzględnia światło zastane i czasami to wpływa na słabszy błysk.
Inny układ pomiaru światła w D7200 (vs D7000) może mieć znaczenie.

s_l
26-03-2015, 12:40
Trochę wypadłem z tematu ... Jakie SD będą najlepsze do tej puchy? SanDisk Extreme Pro 95mb/s? Robię tylko RAW'y 14-bit, serie, więc zależy mi na jak największej szybkości.

przemas-J
26-03-2015, 13:14
Tutaj trochę zdjęć przykładowych

https://www.flickr.com/photos/fotoblogia/16928015125/in/photostream/

artur0372
26-03-2015, 13:17
Trochę wypadłem z tematu ... Jakie SD będą najlepsze do tej puchy? SanDisk Extreme Pro 95mb/s? Robię tylko RAW'y 14-bit, serie, więc zależy mi na jak największej szybkości.

Tą co wymieniłeś właśnie kup.

GonzoG
26-03-2015, 13:27

Im szybsza tym lepsza.
SDHC/XC UHS-I to najszybsze obsługiwane przez D7200.

Extreme Pro są wstanie zapisać ok 3 kl/s 14b, skompresowanych bezstratnie RAWów w D7100, w D7200 powinno być identycznie, bo rozdzielczość taka sama, więc i wielkość plików powinna być zbliżona.

apaw
26-03-2015, 13:40
Tą co wymieniłeś właśnie kup. [SanDisk Extreme Pro 95mb/s? ]

Nie zaszkodzi, ale w przypadku dużego bufora szybkosc karty ma duzo mniejsze znaczenie.
Moze sensowniej jest kupić dwie nieco tansze karty zamiast jednej drogiej. Szybkosc niewiele nizsza (czytaj: prawdopodobienstwo przepełnienia bufora), a bezpieczenstwo duzo lepsze.

s_l
26-03-2015, 17:42
Kupiłem dwie 16ki. Ja słyszałem że lepiej kupić dwie o mniejszej pojemności jak jedną większą. Nigdy nie słyszałem opinii że prędkość ma wpływ na bezpieczeństwo.

Im szybsza tym lepsza.
SDHC/XC UHS-I to najszybsze obsługiwane przez D7200.

Extreme Pro są wstanie zapisać ok 3 kl/s 14b, skompresowanych bezstratnie RAWów w D7100, w D7200 powinno być identycznie, bo rozdzielczość taka sama, więc i wielkość plików powinna być zbliżona.
Ale CPU jest inny. To nie ma znaczenia?

Daimon
26-03-2015, 18:19

Ma znaczenie, ale jakiego CPU byś nie wsadził nie przekroczysz ograniczeń kontrolera/interfejsu kart pamięci.

s_l
26-03-2015, 19:10
Który jest pewnie częścią CPU? Jest gdzieś wyspecyfikowana maksymalna przepustowość? Pytam bo nie mam pojęcia jaka jest architektura takich puszek, mogę się tylko domyślać... w sumie ciekawy temat :)

Ma znaczenie, ale jakiego CPU byś nie wsadził nie przekroczysz ograniczeń kontrolera/interfejsu kart pamięci.

GonzoG
26-03-2015, 19:22
Nie ma. Choć byś i 10 CPU tam wsadził, to karta szybciej działać nie będzie.

Daimon
26-03-2015, 19:46
Który jest pewnie częścią CPU? Jest gdzieś wyspecyfikowana maksymalna przepustowość? Pytam bo nie mam pojęcia jaka jest architektura takich puszek, mogę się tylko domyślać... w sumie ciekawy temat :)

To jest kwestia przepustowości szyny pamięci oraz kontrolera, który nią steruje. Tutaj masz infoodnośnie prędkości: http://en.wikipedia.org/wiki/Secure_Digital#UHS

Nawet jak kupisz karte szybszą to i tak wyższego transferu niż UHS-I nie osiągniesz (ale warto zerknąć na testy, bo to, że na karcie ktoś napisał XX MB/s nie znaczy, że w praktyce tyle jest - czesto wyniki są podawane dla testów typowo laboratoryjnych, które odbiegają od rzeczywistych przypadków użycia)

Procesor może co najwyżej zaniżyć prędkość zapisu ale tylko w wypadku jeżeli obliczenia byłyby wolniejsze niż prędkość zapisu do karty - tym nie masz się co przejmować.

szabuk
26-03-2015, 22:50
Wrzucam na szybko kilkanaście testowych rawów - spakowane rarem ważą nieco ponad 600MB. To są takie pstryki na szybko - trochę z domu przy świetlówkach, trochę z balkonu w dzień i wieczorem. Część jest robionych Sigmą 50-150 EXII która nie jest wybitnie ostra na pełnej dziurze, zwłaszcza na długim końcu. Rawy z D7200 obsługuje najnowsza wersja Capture NX-D.
Link: https://copy.com/jVaQULM7ueVUmhve

sabur
26-03-2015, 23:38
Dzięki za nefy.

Pobawiłem się chwile kilkoma zdjęciami i............jestem w szoku co można z tego wydusić w porównaniu do mojego dziadka - d90.... Nie skłamię mówiąc, że ok 3EV jest różnicy do d90....dla mnie lekki czad i szok. Chyba czas pomyśleć nowym body i ukierunkować się dx vs fx.

s_l
26-03-2015, 23:38
Doskonale to rozumiem, tylko że szyna i kontroler mogą być zintegrowane z procesorem, a całość nazywana procesorem zamiast fachowo mikrokontrolerem. Nie znam architektury puszki dlatego pytam. Jeśli jest tak jak piszę to nowy układ może mieć też nową szynę.

To jest kwestia przepustowości szyny pamięci oraz kontrolera, który nią steruje. Tutaj masz infoodnośnie prędkości: http://en.wikipedia.org/wiki/Secure_Digital#UHS

Nawet jak kupisz karte szybszą to i tak wyższego transferu niż UHS-I nie osiągniesz (ale warto zerknąć na testy, bo to, że na karcie ktoś napisał XX MB/s nie znaczy, że w praktyce tyle jest - czesto wyniki są podawane dla testów typowo laboratoryjnych, które odbiegają od rzeczywistych przypadków użycia)

Procesor może co najwyżej zaniżyć prędkość zapisu ale tylko w wypadku jeżeli obliczenia byłyby wolniejsze niż prędkość zapisu do karty - tym nie masz się co przejmować.

GonzoG
26-03-2015, 23:53
Doskonale to rozumiem, tylko że szyna i kontroler mogą być zintegrowane z procesorem, a całość nazywana procesorem zamiast fachowo mikrokontrolerem. Nie znam architektury puszki dlatego pytam. Jeśli jest tak jak piszę to nowy układ może mieć też nową szynę.

A niech i ma wszystko nowe. UHS-I to UHS-I i nawet jak wstawisz elektrownię atomową oraz akcelerator cząstek z CERNu, to nie będzie szybciej.

A ile zapisuje D7100 to doskonale wiadomo - do 3 kl/s przy 27-32 MB zdjęciach.

qwerty44
26-03-2015, 23:55
Świetna dyskusja o ... kartach pamięci ... Panowie pomyliliście chyba tematy i działy ...w tym wątku rozmawiamy o nowym D7200 ... nie zaśmiecajcie wątku ... bo przez ten gąszcz tematów pobocznych trudno się przebić i wyłuskać istotne informacje na temat D7200.

Pawel Pawlak
27-03-2015, 00:08
pojawiły się sample:
http://www.imaging-resource.com/news/2015/03/26/nikon-d7200-first-shots-posted-a-first-peak-under-the-hood
http://www.imaging-resource.com/PRODS/nikon-d7200/nikon-d7200A7.HTM

Archibald6803
27-03-2015, 00:48
Dzięki za nefy.

Pobawiłem się chwile kilkoma zdjęciami i............jestem w szoku co można z tego wydusić w porównaniu do mojego dziadka - d90.... Nie skłamię mówiąc, że ok 3EV jest różnicy do d90....dla mnie lekki czad i szok. Chyba czas pomyśleć nowym body i ukierunkować się dx vs fx.

Bez przesady ......

trochę mu brakuje (ok 1/3 EV) do d700, a d700 ma ok 2 EV przewagi nad d90;
stąd, z prostego rachunku : d7200 ma niecałe 2 EV przewagi nad d90. Ani grama więcej ...... ;-)

s_l
27-03-2015, 08:50
o kartach pamięci/zapisie zdjęć w kontekście D7200. Dla mnie to dosyć istotny temat. Jak chcesz czytać o rzeczach które interesują tylko Ciebie to zastosuj wyszukiwanie.

Świetna dyskusja o ... kartach pamięci ... Panowie pomyliliście chyba tematy i działy ...w tym wątku rozmawiamy o nowym D7200 ... nie zaśmiecajcie wątku ... bo przez ten gąszcz tematów pobocznych trudno się przebić i wyłuskać istotne informacje na temat D7200.

qwerty44
27-03-2015, 13:48
Sam się "wkurzam" na siebie, że wstawiam TU następnego, nikomu nie potrzebnego posta ...
Sprawa jest prosta ... kup "najlepsze" (wydajne/odpowiednia pojemność) na jakie Cię stać karty ... i po sprawie ... no chyba, że chcecie "bić tu pianę" przez kolejne 100 stron ... sorry ... bez urazu ... Pozdrawiam.

qwerty44
27-03-2015, 14:04
Kolejne sample na fotopolis.pl :
http://www.fotopolis.pl/n/20509/nikon-d7200-zdjecia-przykladowe/

Nostromo
27-03-2015, 22:07
Kolejne sample na fotopolis.pl :
http://www.fotopolis.pl/n/20509/nikon-d7200-zdjecia-przykladowe/

chciałeś napisać antysample :)

qwerty44
27-03-2015, 22:12
Nie ja je robiłem ... tylko "poważny" serwis fotopolis.pl. ... jaki serwis ... takie sample ...

Demonek
28-03-2015, 00:44
Witam,
Przesiadłem się z D7000 na D7200. [...] sprawdzenie czy gada z moimi kundlowatymi obiektywami (sigma 17-50/2.8, sigma 50-150/2.8 EXII, Tamron 90/2.8 Di macro)
- autofocus - na pewno lepszy niż w D7000 (krótko - mój D7000 był ok), czulszy przy gorszym i mniej kontrastowym oświetleniu. Sprawdzałem go specjalnie na długim krańcu Sigmy 50-150/2.8 EXII (mój egzemplarz radzi sobie kiepskawo - ma problemy z ustawianiem ostrości przy małym kontraście - wieczór, pokój oświetlony jedną stojącą lampą), gdzie przy D7000 na AFC autofokus cały czas próbował się dooostrzać i nie mógł sie ustabilizować. Na D7200 po 3-4 doostrzeniach łapie ostrość - więc wg mnie duży postęp. W kompletnej ciemnicy - nie sprawdzałem.

Jak wygląda współpraca z Sigmami? Nie ma problemów z przewijaniem na podglądzie czy czasem pomiaru światła? (znana wada 17-50, wątek: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=232057)
Mam 50-150, planuję zakup 17-50 i jestem ciekaw jak się sprawują z 7200. W tej chwili mam D90, ale czas już na zmianę puszki (brak mi użytecznego wyższego ISO i celniejszego AF, na FF nie zamierzam przechodzić).

GonzoG
28-03-2015, 01:42
Jak wygląda współpraca z Sigmami? Nie ma problemów z przewijaniem na podglądzie czy czasem pomiaru światła? (znana wada 17-50 (...)
Z przewijaniem nie raportują problemów.

Z czasem pomiaru - ILE POWTARZAĆ ?? Tak było, jest i będzie... bez znaczenia czy do D100, czy D40, czy D4s, czy nawet 7D mk II.

szabuk
28-03-2015, 02:44
Z Sigmą 17-50/2.8 jest płynne przewijanie podglądu zdjęcia, natomiast pomiar oświetlenia wyłącza się mniej więcej po minucie od puszczenia spustu migawki, ale to standard - to samo miałem na D7000. Jak widać w stosunku do D7100 poprawiło się (znaczy wróciło do normy) przewijanie na podglądzie. Z Sigmą 50-150 (starą) to chyba nie było problemów bo ona nie ma stabilizacji - a to jest przyczyna w Sigmie 17-50.

Umbra
28-03-2015, 10:43
Jak wygląda współpraca z Sigmami? Nie ma problemów z przewijaniem na podglądzie czy czasem pomiaru światła? (znana wada 17-50, wątek: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=232057)
Mam 50-150, planuję zakup 17-50 i jestem ciekaw jak się sprawują z 7200. W tej chwili mam D90, ale czas już na zmianę puszki (brak mi użytecznego wyższego ISO i celniejszego AF, na FF nie zamierzam przechodzić).

To chyba raczej wada Nikona D7100, a nie Sigmy, skoro z innymi korpusami działa ok.

Daimon
28-03-2015, 11:13
To chyba raczej wada Nikona D7100, a nie Sigmy, skoro z innymi korpusami działa ok.

Tak zdecydowanie to, że puszka Nikona ma problem tylko i wyłącznie z obiektywem firmy trzeciej jest wadą puszki...

lozo77
29-03-2015, 10:29
Witam serdecznie wszystkich, właśnie kupiłem D7200 i to co na początku mnie zaskoczyło to nie pełna kompatybilność z Gripem Nikon MB-D15. Śmiga z d7100 bez problemu z D7200 działaja jedynie spust, lock i AE-L. Pokrętła nie działają, krzyżak nie działa i nie przesyła napięcie do aparatu (na wyświetlaczu jedynie migająca jakby wyładowana nateria). Ustawiłem w aparacie priorytet prądu z gripa i tak wsadziłem naładowany akumulator - niestety nic się nie zmieniło i aparat się nie włącza. Na tą chwilę bateria w aparacie i tylko 3 działające funkce Miał ktoś już takie doświadczenia? Myślicie, że to problem z softem? Wg informacji na stronie Nikona grip powinien pasować. Z góry dzięki za odpowiedź. PS. Przy okazji Sigma 10-20 3,5 w pełni dział. Wiem, że to nie 17-50 2,8 ale może ktoś będzie szukał takiego info - obiektyw już kilka lat na rynku.

MstrG
29-03-2015, 10:54
Witam serdecznie wszystkich, właśnie kupiłem D7200 i to co na początku mnie zaskoczyło to nie pełna kompatybilność z Gripem Nikon MB-D15. Śmiga z d7100 bez problemu z D7200 działaja jedynie spust, lock i AE-L. Pokrętła nie działają, krzyżak nie działa i nie przesyła napięcie do aparatu (na wyświetlaczu jedynie migająca jakby wyładowana nateria). Ustawiłem w aparacie priorytet prądu z gripa i tak wsadziłem naładowany akumulator - niestety nic się nie zmieniło i aparat się nie włącza. Na tą chwilę bateria w aparacie i tylko 3 działające funkce Miał ktoś już takie doświadczenia? Myślicie, że to problem z softem? Wg informacji na stronie Nikona grip powinien pasować. Z góry dzięki za odpowiedź. PS. Przy okazji Sigma 10-20 3,5 w pełni dział. Wiem, że to nie 17-50 2,8 ale może ktoś będzie szukał takiego info - obiektyw już kilka lat na rynku.

To jest oryginalny MB-D15? Gdzie go kupowałeś?

lozo77
29-03-2015, 11:06
Oryginał, w polskim sklepie. Tak jak pisałem z d7100 działa.

Demonek
29-03-2015, 15:40
Trzeba by sprawdzić jak się ten grip sprawuje z innym egzemplarzem D7200. A potem wypróbować też inny grip. Wtedy można coś wnioskować - czy to wina aparatu, czy gripa. A przedtem jeszcze przeczyścić styki i sprawdzić ponownie...

s_l
29-03-2015, 17:55
Wie ktoś może jak wyłączyć włączanie się ekranu z informacjami np. przy zmianie ISO? Chce żeby ten ekran włączał się tylko z przycisku "info". Szukam w instrukcji i nic nie znalazłem poza zmianą koloru czcionki/tła.

Pawel Pawlak
29-03-2015, 18:53
Pewnie podobnie jak w d750 nie można tego wyłączyć

s_l
30-03-2015, 06:55
Nie no nie wierzę ... mega to dla mnie irytujące. Ale skoro w D750 tak jest to może faktycznie się nie da. Przeleciałem z 10 razy całe menu i nic.

Pewnie podobnie jak w d750 nie można tego wyłączyć

2pompony
30-03-2015, 13:20
Czy ja dobrze rozumiem, że robiąc zdjęćia przez wizjer, nie w LiveView, przy normalnie ciemnym ekranie - jak zmieniacie ISO, zapala się Wam ekran waląc po oczach? Przetrenowałem to na D7100 w różnych trybach (PSAM) i nic takiego się u mnie nei dzieje...

s_l
30-03-2015, 13:53
Dokładnie... i faktycznie D750 ma tą samą przypadłość. Mam nadzieję że wyeliminują to jakimś upgrade softu, albo może ja nie potrafię tego znaleźć.

Czy ja dobrze rozumiem, że robiąc zdjęćia przez wizjer, nie w LiveView, przy normalnie ciemnym ekranie - jak zmieniacie ISO, zapala się Wam ekran waląc po oczach? Przetrenowałem to na D7100 w różnych trybach (PSAM) i nic takiego się u mnie nei dzieje...

GonzoG
30-03-2015, 13:55
Tak jest w nowym "desgnie" UI - przy zmianie pewnych parametrów zapala się automatycznie tylny LCD.
Czyli na razie w D7200 i D750.

s_l
30-03-2015, 13:59
Tylko kompletnie nie rozumiem czemu tej durnej dla mnie opcji nie można wyłączyć.

Tak jest w nowym "desgnie" UI - przy zmianie pewnych parametrów zapala się automatycznie tylny LCD.

Jacek_Z
30-03-2015, 14:16
Powinien być czujnik zbliżeniowy wyłączający LCD. Jak w Sony.

s_l
30-03-2015, 14:20
Powinna być opcja wyłączenia tak durnej funkcjonalności. Kompletnie nie rozumiem czemu tego nie ma, skoro sporo ludzi na to marudzi przy okazji D750

szabuk
30-03-2015, 14:20
Rozwiązanie (połowiczne, ale zawsze jakieś) takie jak w D750. Włączasz opcję "łatwe ISO" - wtedy zmianę ISO masz pod pokrętłem bez konieczności wciskania dedykowanego przycisku (nie działa w trybie M). Jak kręcisz samym pokrętłem - to ekran się nie zapala. Jak używasz przycisku ISO na tylnej ściance - to się zapala. Taka nowa filozofia Nikona.

Jarkod
30-03-2015, 16:00

Brak słów i ręce opadają. Po co to?!

apaw
30-03-2015, 16:19
Brak słów i ręce opadają. Po co to?!

Może żeby poprawić sprzedaz akumulatorów i gripów.

kux
30-03-2015, 16:59

jak w minolcie!
:P

damiroz
30-03-2015, 18:23
jak w minolcie!
:P

W D5500 również jest ten czujnik. Dziwne, że w D7200 go nie ma.

GonzoG
30-03-2015, 18:42
Jak już tak wymieniać, to w D60 też jest...

s_l
30-03-2015, 18:49
Mnie nie boli że nie ma czujnika tylko to że nie można tego dziadostwa w ogóle wyłączyć. A w D750 nie rozwiązali tego updatem?

xor
31-03-2015, 12:58
Zmiana ustawień za pomocą dedykowanych przycisków.
https://youtu.be/QgMtndIdjOc?t=7m23s

Orient
31-03-2015, 15:26
Jak narazie nie widzę sensu aby przesiadać cię z D7100 na następce ;) Jakoś mnie nie przekonuje wifi i nfc :P

Daimon
31-03-2015, 15:38
Jak narazie nie widzę sensu aby przesiadać cię z D7100 na następce ;) Jakoś mnie nie przekonuje wifi i nfc :P

Istotnie różnice to zwiększony bufor i mniejszy banding (przynajmniej tak wynika z obecnych testów)

Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka

cz4rnuch
31-03-2015, 15:59
Kilka fociek od apteczniaków: <<klik>> (http://www.optyczne.pl/8190-news-Nikon_D7200_-_zdj%C4%99cia_przyk%C5%82adowe.html)

kux
31-03-2015, 16:15
ja przepraszam za dyletanckie pytanie, ale co daje W praktyce WIFI w lustrzance?
można np, to tak ustawić by nef zgrywał się automatycznie po zrobieniu na jakiś dysk?
jakie są praktyczne zastosowania?

GonzoG
31-03-2015, 16:19
ja przepraszam za dyletanckie pytanie, ale co daje W praktyce WIFI w lustrzance?
można np, to tak ustawić by nef zgrywał się automatycznie po zrobieniu na jakiś dysk?

Takie jak kablem, ale bez kabla.
Od normalnego zgrywania zdjęć na komputer, przez automatyczne zgrywania, po pełne sterowanie aparatem.

s_l
31-03-2015, 16:23
W połaczeniu z tabletem czy smartfonem masz LV. Mi by się parę razy przydało już (wysoko ustawiony statyw).

Daimon
31-03-2015, 16:39

Np podczas zdjec sesyjnych od razu sobie wyswietlasz fote na komputerze (duzym monitorze) bez potrzeby bawienia sie w kable lub karty Eye-Fi.

kux
31-03-2015, 17:03
dzięki!

Demonek
31-03-2015, 22:36
Filmiki o D7200 (w tym porównanie z D7100):
https://www.youtube.com/watch?v=erCZ5SRXwKI
https://www.youtube.com/watch?v=LNaMhMSYpLs
Jest tego na Youtube więcej.

C_K
01-04-2015, 14:59

Dodadza go i wyjdzie D7300 :)

s_l
02-04-2015, 10:32
http://www.dpreview.com/forums/post/55571917

Zaczyna się :) Mi sporo do 400 brakuje :)

qwerty44
02-04-2015, 14:37
Nikon już się "zabezpieczył" przed takimi "przypadkami" - strona 327 instrukcji obsługi - CIAŁA OBCE NA MATRYCY - "... lub, w rzadkich przypadkach, środek smarny lub drobne cząstki pochodzące z samego aparatu ..."

s_l
02-04-2015, 18:18
http://pearl.pl/d7200/m1.jpg
http://pearl.pl/d7200/m2.jpg

Oba zdjęcia robione na f22. Dwa różne szkła. Jedno przed czyszczeniem matrycy (z opcji w puszce), drugie po. Zrobiłem nią raptem 30 zdjęć :). Nie znam się na tyle żeby powiedzieć co to jest i czy mam to reklamować :)

piotrx25
02-04-2015, 21:18
http://pearl.pl/d7200/m1.jpg
http://pearl.pl/d7200/m2.jpg

Oba zdjęcia robione na f22. Dwa różne szkła. Jedno przed czyszczeniem matrycy (z opcji w puszce), drugie po. Zrobiłem nią raptem 30 zdjęć :). Nie znam się na tyle żeby powiedzieć co to jest i czy mam to reklamować :)

Zaraz się dowiesz że przysłona f22 nie służy do robienia zdjęć :mrgreen:

s_l
02-04-2015, 22:16
Nie wiem może to porostu pyłki dostały się przy zmianie obiektywów, może była upaprana od nowości, pojęcia nie mam. Trochę żałuję że nie zrobiłem zdjęcia od razu po zakupie. Jutro podjadę do serwisu żeby mi przeczyścili a potem będę obserwował bez zmiany szkła, bo w sumie nie mam takiej potrzeby.

piotrx25
03-04-2015, 16:33
Jesli to tylko pyłki to włącz czyszczenie matrycy albo przedmuchaj.
Ja stawiam na olej, który na początku użytkowania będzie chlapał na matryce.

sabur
03-04-2015, 19:46
http://www.fotopolis.pl/n/20559/nikon-d7200-test-aparatu/

Jakby ktoś chciał poczytać coś o d7200.

C_K
03-04-2015, 20:36
"Test" w ich tytule to spore naduzycie. W 90% składa sie z opisu który można napisac nie mając aparatu w ręku posiłkując się danymi z instrukcji w pdf. Od lat nie czytam tego portalu bo jest po prostu słaby i tyle.

nikonel
06-04-2015, 15:47
Nie wiem czy już było.
http://www.dpreview.com/reviews/image-comparison/fullscreen?attr18=daylight&attr13_0=nikon_d750&attr13_1=nikon_d7100&attr13_2=nikon_d7200&attr13_3=canon_eos5dmkii&attr15_0=raw&attr15_1=raw&attr15_2=raw&attr15_3=raw&attr16_0=6400&attr16_1=6400&attr16_2=6400&attr16_3=6400&normalization=full&widget=1&x=-0.6735513482501434&y=1.0616209773539929
Jak dla mnie różnica szumu na matrycach 7100 i 7200 praktycznie żadna no może aptekarska na korzyść 7200

Daimon
06-04-2015, 16:46
Nie wiem czy już było.
http://www.dpreview.com/reviews/image-comparison/fullscreen?attr18=daylight&attr13_0=nikon_d750&attr13_1=nikon_d7100&attr13_2=nikon_d7200&attr13_3=canon_eos5dmkii&attr15_0=raw&attr15_1=raw&attr15_2=raw&attr15_3=raw&attr16_0=6400&attr16_1=6400&attr16_2=6400&attr16_3=6400&normalization=full&widget=1&x=-0.6735513482501434&y=1.0616209773539929
Jak dla mnie różnica szumu na matrycach 7100 i 7200 praktycznie żadna no może aptekarska na korzyść 7200

Glowna roznica jest w cieniach czego ten test nie pokazuje w ogole (kwestia bandingu)

piorekf
06-04-2015, 17:11
Chyba już było przytaczane, ale ten filmik (https://www.youtube.com/watch?v=erCZ5SRXwKI) świetnie pokazuje różnice między 7100, a 7200, zwłaszcza w kontekście bandingu.

nikonel
06-04-2015, 20:44
Mam do was pytanie. Byłem kilka dni temu w sklepie gdzie do 7200 podpiąłem 17-55. Szczerze mówiąc bardzo kijowo trzymało mi się aparat z takim ciężkim obiektywem. Ten cholerny płytki uchwyt. Do tej pory miałem 7100 z kitowym 18-105 i trzymało się go nieźle. Czy wy także macie takie odczucie z 17-55 czy to tylko moje chwilowe wrażenie. Czy grip dużo w tym wypadku pomaga

d90
06-04-2015, 23:01
Trzymaj obiektyw. Nie samą puszkę.

Daimon
06-04-2015, 23:40
Krótkie obiektywy z gripem trzyma się gorzej.

Prawa ręka na uchwyt, lewa nasada dłoni pod body - przy takim układzie ma się pewny chwyt prawą, lewa podtrzymuje body i bez kłopotu starczy odległości żeby palcami operować zoomem. Dołożenia gripa pogarsza sprawę - ja grip lubie tylko przy dłuższych szkłach (z stopka statywową pod którą można podłożyć lewą dłoń).

qwerty44
08-04-2015, 18:02
Tutaj coś kiepsko wypada d7200 względem np. d7100 ...
http://www.imaging-resource.com/PRODS/nikon-d7200/nikon-d7200-image-quality.htm

nikonel
08-04-2015, 19:02
Na moje oko szumy lekko mniejsze w 7200, widać przy butelkach. Szczegółowość, trudno powiedzieć. Czerwony materiał pozbawiony szczegółów za to widać o wiele lepiej szczegóły na materiale różowym, włącznie z jego strukturą. Coś chyba nie tak w ustawieniach ostrości.

Daimon
10-04-2015, 17:45
The D7200s outstanding area of performance is undoubtedly Dynamic Range, where its Landscape sub-score of 14.6 EVs not only ranks first for all APS-C sensors, but also second for ALL sensors in the database, just behind the full-frame Nikon D810 with 14.8 EVs.

http://www.dxomark.com/Reviews/Nikon-D7200-The-new-APS-C-champ

Hmmm...

tgollob_jamessuchar
10-04-2015, 18:18
http://www.dxomark.com/Reviews/Nikon-D7200-The-new-APS-C-champ

Hmmm...

Jak to w ogóle możliwe? Zaskakujące.

Pawel Pawlak
10-04-2015, 19:07
no co ? powodów do narzekania chyba nie ma ? ;)

Dune
10-04-2015, 19:11
O w mordkę - DR robi wrażenie :-o

MstrG
11-04-2015, 10:34
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/04/camera_overall_score_new-2.jpg
źródło (http://www.dxomark.com/var/ezwebin_site/storage/images/media/images/camera_overall_score_new/115238-1-eng-US/camera_overall_score_new.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/04/scores-2.jpg
źródło (http://www.dxomark.com/var/ezwebin_site/storage/images/media/images/scores10/115242-1-eng-US/scores.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/04/d7200_7dmkii_a77ii_scores-2.jpg
źródło (http://www.dxomark.com/var/ezwebin_site/storage/images/media/images/d7200_7dmkii_a77ii_scores/115286-1-eng-US/d7200_7dmkii_a77ii_scores.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/04/top_5_apsc-2.jpg
źródło (http://www.dxomark.com/var/ezwebin_site/storage/images/media/images/top_5_apsc2/115250-1-eng-US/top_5_apsc.jpg)

Dune
11-04-2015, 11:00
To ja wrzucę porównanie z pełnoklatkowcami:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/04/NikonD7200vsD610vsD810camerascomparison-2.png
źródło (http://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2015/04/Nikon-D7200-vs-D610-vs-D810-cameras-comparison.png)

Dla osób, dla których wysokie ISO nie ma dużego znaczenia, D7200 może być ciekawą alternatywą.

notdot
11-04-2015, 11:10
Przy czym porównanie z D7100 wcale nie wypada na tak duży + dla D7200

Daimon
11-04-2015, 11:26
Ogromny + w stosunku do D7100 to bufor - w pewnych typach fotografii d7100 zostal kompletnie zdeklasowany pod tym wzgledem

Jeszcze brakuje tylko rzetelnego testu AF

Dune
11-04-2015, 11:38
Prawie 1EV różnicy w DR w stosunku do D7100 i brak bandingu też są znaczące.

TOP67
11-04-2015, 11:55
Gdyby D7100 miał taką matrycę, to nie kupił bym FX. Gdyby D7200 miał GPS, to sprzedał bym FX.

Daimon
11-04-2015, 12:15
Gdyby D7100 miał taką matrycę, to nie kupił bym FX. Gdyby D7200 miał GPS, to sprzedał bym FX.

A nie wystarczy Ci taka wpinana kostka?

EDIT (okazalo sie ze wersja AK-G7 pasuje do D7200)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/04/AokatecAKGGPSunitforNikoncameras2-2.jpeg
źródło (http://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2012/10/Aokatec-AK-G-GPS-unit-for-Nikon-cameras-2.jpeg)

TOP67
11-04-2015, 12:19
Wystaje poza obrys aparatu. Co innego w D800, gdzie wpina się od przodu. Trzeba też mieć odbiornik GPS na BT (akurat mam jeszcze z czasów nawigacji na E50)
Ale to i tak lepsze od oryginalnego GPS na kablu.

Daimon
11-04-2015, 12:25
Jest tez wersja AK-G7 ktora nie wymaga dodatkowego odbiornika na BT (przynajmniej to zrozumialem ze strony producenta). Wystawanie poza obrys aparatu - fakt ale w miejscu gdzie to tak naprawde w niczym nie przeszkadza

TOP67
11-04-2015, 13:51
Zależy jaką kto ma torbę. Ja w podroży wkładam do kabury i trochę przeszkadza. Ale mimo to rozważam zakup AK-G750.
Te odbiorniki mają wbudowany kompas, więc pokazują również kierunek zdjęć. Przydaje się przy dalekich krajobrazach.

indepedente
12-04-2015, 23:27
FX to FX a DX to DX i to wszystko, mogą robić sobie testy porównania itp, pracowałem np. na weselu z D7100 i D600 i jest duża różnica, nie wspominając o słabym bufforze w D7100, D7200 też będzie dobrą puchą, ale i tak D600 dla przykładu będzie lepszy, mówcie co chcecie, ale wszsytko wyjdzie w praniu. Dla mnie może mieć aby lepszy AF nic wiecej.

Darkman
13-04-2015, 19:00
To ja mogę powiedzieć, że D600 poza mniejszym szumem na wysokich ISO niczym się nie różni od D7100. Za to dla mnie szybkość AF ma znaczenie i ten DX będzie lepszy. Ludzie wyluzujcie... to tak jak ostatnio gościu w wątku o D810 napisał, że lepiej kupić coś droższego, lepiej reklamowanego, z mocniejszym brandem i będziesz PRO ;) Nie każdy w tym kraju może pozwolić sobie na FX...

Może ktoś tego nie oglądał:
https://www.youtube.com/watch?v=HdpOMyLIw6U
"Probably best crop sensor camera on the market" ;)

slaweko
13-04-2015, 19:21
Oj, różni, różni się nie tylko mniejszym szumem ������

TOP67
13-04-2015, 19:34
Poza rozmiarem matrycy, a co za tym idzie szumem, D6x0 ma wszystko gorsze od D7100, a tym bardziej D7200.

Daimon
13-04-2015, 19:37
Właśnie nie bardzo widzę te "pewną" przewagę FX. Dodałbym jeszcze mniejsza GO (ale to już w zależności od zastosowań może być też wadą) a reszta poza znaczkiem FX?

Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka

apaw
13-04-2015, 22:39
Właśnie nie bardzo widzę te "pewną" przewagę FX. Dodałbym jeszcze mniejsza GO (ale to już w zależności od zastosowań może być też wadą)

Bez przesady, większy zakres GO to wada? Większy zakres czegokolwiek, to wada? W takim razie wolność to też "wada" ;) Zmierzam oczywiście do tego, że nie powinno być dla nikogo problemem świadomie przymknąć przysłonę i pozbyć się tej "wady". Dyfrakcja na FX jest mniej zauważalna...
No chyba, że mowa o lustrzanym obiektywie ze stałym światłem. Ale nie przypuszczam.

Jacek_Z
13-04-2015, 23:00
Zmierzam oczywiście do tego, że nie powinno być dla nikogo problemem świadomie przymknąć przysłonę i pozbyć się tej "wady". Tracąc na jasności musisz podnieść ISO. Fakt, że w FX wysokie ISO jest lepsze, ale chyba lepiej (gdy potrzeba dużych GO) robić na DX na niższym ISO (lub krótszym czasie).

llcooljozek
13-04-2015, 23:27
a jak wyglada sprawa detalu/ostrosci d7200 vs d600/d610/d750 ?

indepedente
14-04-2015, 08:50
Poza rozmiarem matrycy, a co za tym idzie szumem, D6x0 ma wszystko gorsze od D7100, a tym bardziej D7200.

Działałem najpierw na D7000 potem D7100 tak, dobre są te puchy D7100 ( 51 pól AF, brak filtra dolnoprzepustowego ) Ale na wyższych czułościach ISO nie radził sobie za dobrze, na co mi pucha która nie poradzi sobie dobrze np. na Weselu ? Chodzi mi o ciemniejsze sale itp.

Teraz mam D600 i nie narzekam, wiadomo 39 pól AF itp, nic nie poradzisz, ale jestem bardziej zadowolony niż z D7100.

Artur Małysiak
14-04-2015, 09:18
Jeżeli chodzi o klikanie krajobrazów to D7200 jest obecnie najlepszym body to takich celów (chyba że wyjadą wkrótce jakieś wady)

Dune
14-04-2015, 09:45
a jak wyglada sprawa detalu/ostrosci d7200 vs d600/d610/d750 ?

Najlepiej samemu sprawdzić na porównywarce np. tej (http://www.dpreview.com/reviews/image-comparison/fullscreen?attr18=daylight&attr13_0=nikon_d7200&attr13_1=canon_eos7dii&attr13_2=panasonic_dmcgf7&attr13_3=panasonic_dmczs50&attr15_0=jpeg&attr15_1=jpeg&attr15_2=jpeg&attr15_3=jpeg&attr16_0=100&attr16_1=200&attr16_2=200&attr16_3=100&normalization=full&widget=1&x=0&y=0)- w rubrykach trzeba wybrać odpowiednie modele aparatów i formaty plików. Na dobrych obiektywach jest porównywalnie z pełnoklatkowcami o tej samej ilości pikseli.

fader_audio
14-04-2015, 10:59
Ciegle tylko porównywanie fx vs dx. Każdy ma plusy dodatnie i minusy ujemne. Nie mam zamiaru tu udowadniac czego kolwiek.
Ci kótrzy tak faworyzują fx, i ci ktorzy faworyzują dx - dając Wam 2 zdjecia dokładnie tak isam kadr jedno zrobione dx drugie zrobione fx, w tych samych warunkach, może nawet tym samym szkłem, bez exif jesteście w stanie stwierdzic które jest zrobione fx lub dx. Czyli slepy test. szczerze mówiąc wątpie w to.

Mamy nowy dx 7200, który miejmy nadzieje bedzie udaną konstrukcją jak 7100 z której korzystam.

indepedente
14-04-2015, 11:10
Ciegle tylko porównywanie fx vs dx. Każdy ma plusy dodatnie i minusy ujemne. Nie mam zamiaru tu udowadniac czego kolwiek.
Ci kótrzy tak faworyzują fx, i ci ktorzy faworyzują dx - dając Wam 2 zdjecia dokładnie tak isam kadr jedno zrobione dx drugie zrobione fx, w tych samych warunkach, może nawet tym samym szkłem, bez exif jesteście w stanie stwierdzic które jest zrobione fx lub dx. Czyli slepy test. szczerze mówiąc wątpie w to.

Mamy nowy dx 7200, który miejmy nadzieje bedzie udaną konstrukcją jak 7100 z której korzystam.

Ja na D7100 nigdy nie narzekalem, aby na bufor, zrobiłem kilka fotek i czekam... czekam i czekam... A tak to wszystko Ok.

llcooljozek
14-04-2015, 12:37
Najlepiej samemu sprawdzić na porównywarce np. tej (http://www.dpreview.com/reviews/image-comparison/fullscreen?attr18=daylight&attr13_0=nikon_d7200&attr13_1=canon_eos7dii&attr13_2=panasonic_dmcgf7&attr13_3=panasonic_dmczs50&attr15_0=jpeg&attr15_1=jpeg&attr15_2=jpeg&attr15_3=jpeg&attr16_0=100&attr16_1=200&attr16_2=200&attr16_3=100&normalization=full&widget=1&x=0&y=0)- w rubrykach trzeba wybrać odpowiednie modele aparatów i formaty plików. Na dobrych obiektywach jest porównywalnie z pełnoklatkowcami o tej samej ilości pikseli.

Czy tylko ja widzę ze d7200 ostrzejszy od d750?

cz4rnuch
14-04-2015, 12:50
Czy tylko ja widzę ze d7200 ostrzejszy od d750? Przestaw w porównywarce z jpg na raw.

Pawel Pawlak
14-04-2015, 12:53
z całą pewności d7200 na iso100 rejestruje więcej detalu niż d750. w RAWie to jak najbardziej widać.

edit:
zresztą wszystko zależy gdzie się spogląda ;) różne szkła - cholera wie. W każdym razie na pewno nie jest słabszy niż d750

cz4rnuch
14-04-2015, 12:59
No właśnie, w jpg jest przewaga D7200, ale w rawie już jest bardzo podobnie. Poza fragmentami z geometrycznymi wzorami i małym tekstem. Tu w D7200 pojawiają się gdzieniegdzie nieprzyjemne schodki a u D750 jest ostro i gładko. Przynajmniej ja tak to widzę.

justa1935
14-04-2015, 13:04
No muszę koniecznie wypróbować ten model.

Jacek_Z
14-04-2015, 16:13
Ci kótrzy tak faworyzują fx, i ci ktorzy faworyzują dx - dając Wam 2 zdjecia dokładnie tak isam kadr jedno zrobione dx drugie zrobione fx, w tych samych warunkach, może nawet tym samym szkłem, bez exif jesteście w stanie stwierdzic które jest zrobione fx lub dx. Czyli slepy test. szczerze mówiąc wątpie w to. Zależy czy to zdjęcie testowe będzie krajobrazem czy portretem zrobionym na przysłonie 1.4

Daimon
14-04-2015, 21:41
W całych tych rozważaniach o DX vs FX chyba ktoś zapomina o kwestii ceny samych body i szklarni.

Jak zapomnieć o cenach to można porównywać D7200 z D4s i psioczyć jaki ten D7200 ma słabe ISO, AF, FPS i bufor. Jak się weźmie pod uwagą ceny i możliwe rezultaty to taki D7200 MOŻE wypaść w KONKRETNYCH zastosowaniach bezkonkurencyjnie do FX.

Jacek_Z
14-04-2015, 22:35
Alez oczywiście. W paru zastosowaniach polecam DX. I dlatego szkoda że nadal nie ma D400.

ALF
15-04-2015, 00:52
Alez oczywiście. W paru zastosowaniach polecam DX. I dlatego szkoda że nadal nie ma D400.

Oj to, to :) Nie zamierzam kupować nic nowego przez 3-4 lata, ale gdyby wyszedł D400 to kto wie jak szybko zmienił bym zdanie :)

micwn
15-04-2015, 11:15
Ja strasznie długo już czekam ze swoim dziadkiem D300 na jego następcę i zastanawiam się czy w końcu nie skapituluję i nie kupię D7200.....
Boję się tylko, że łażąc po chaszczorach z T150-600 czy N70-200 z TC, nie wyrwę za którymś razem bagnetu z aparatu.

bagerop
15-04-2015, 11:59
Niedawno zakupiłem D7100, a tu już nowy model :-(

piorekf
15-04-2015, 13:38
A ja nadal nie rozumiem co jest nie tak w D7200, że tak jęczycie o D500 (D400 nie będzie bo ludy wschodnie nie lubią cyfry cztery bo w języku mówionym brzmi tak samo jak "śmierć"). Co miało by w nim być tak lepsze?
Expeed5? Nie ma jeszcze. Lepszy autofocus? Pewnie można coś poprawić, ale elektronika i tak już jest ta sama (ino dostosowana do DX) co w D750. Lepszą matrycę? Ta jest rewelacyjna, a więcej MP tylko spowoduje jeszcze większe szumy przy wysokim ISO. Głębszy bufor i więcej fps? No to pewnie można by podciągnąć, ale znowu: D750 nie jest wiele lepszy w tej materii więc czemu mieli by robić DX'a lepszego niż FX'a? Lepszy grip? To już jest kwestia gustu. Pewnie mógł by być głębszy jak w D5500 albo D750, ale to już kwestia jednostkowa jakie kto ma ręce i co mu się wygodnie trzyma.

MstrG
15-04-2015, 13:40
D400 nie będzie bo ludy wschodnie nie lubią cyfry cztery bo w języku mówionym brzmi tak samo jak "śmierć"

W takim razie D4 to śmierć w czystej postaci. D40 to taka mniejsza śmierć.

Daimon
15-04-2015, 14:12
A ja nadal nie rozumiem co jest nie tak w D7200, że tak jęczycie o D500 (D400 nie będzie bo ludy wschodnie nie lubią cyfry cztery bo w języku mówionym brzmi tak samo jak "śmierć"). Co miało by w nim być tak lepsze?
Expeed5? Nie ma jeszcze. Lepszy autofocus? Pewnie można coś poprawić, ale elektronika i tak już jest ta sama (ino dostosowana do DX) co w D750. Lepszą matrycę? Ta jest rewelacyjna, a więcej MP tylko spowoduje jeszcze większe szumy przy wysokim ISO. Głębszy bufor i więcej fps? No to pewnie można by podciągnąć, ale znowu: D750 nie jest wiele lepszy w tej materii więc czemu mieli by robić DX'a lepszego niż FX'a? Lepszy grip? To już jest kwestia gustu. Pewnie mógł by być głębszy jak w D5500 albo D750, ale to już kwestia jednostkowa jakie kto ma ręce i co mu się wygodnie trzyma.

Minimum 8fps (canon zrobił 10fps przy 20mpix więc nie jest to problem), bufor w D7200 jest już w ok.

Lepsze body (większe, w pełni ze stopów i z lepszą kontrolą ustawień - tj zmiana istotnych parametrów takie jak tryby AF, tryby ekspozycji na pokrętłach a nie przyciskach - wystarczy poużywać D300, D700 itp żeby widzieć różnice).

Pewny, responsywny i dobrze śledzący AF. Teoretycznie czulszy D7100 jest w tym gorszy od D300s. Do D7200 nie można mieć jeszcze opinii.

Dodatki typu grupowy AF czy AF z automatycznym wykrywaniem oczu byłyby też mile widziane

Musashi_Miyamoto
15-04-2015, 20:46
Ja strasznie długo już czekam ze swoim dziadkiem D300 na jego następcę i zastanawiam się czy w końcu nie skapituluję i nie kupię D7200.....
Boję się tylko, że łażąc po chaszczorach z T150-600 czy N70-200 z TC, nie wyrwę za którymś razem bagnetu z aparatu.

Ja skapitulowałem :-( ale nie żałuje do tego co robię :wink: też liczyłem na więcej niż lekki tuning D7100 ale się przeliczyłem :-(

gompky
15-04-2015, 23:08
Czy już można prosić o opinie na temat pracy autofocusa, zwłaszcza w porównaniu do D7100 w gorszych warunkach? Kiedyś wpadłem na pokrętny pomysł używania puszki dx z Nikkorem 200/2 do sportu, ekwiwalent fajny szkło nie zdegradowane z tx + fx, przy tym wciąż jasne, czyli korpus z budowanym tc. O ile w dobrych warunkach D7100 mnie zachwycił, to w sztucznym świetle af jednak poległ.

grissley
16-04-2015, 09:25
Oj to, to :) Nie zamierzam kupować nic nowego przez 3-4 lata, ale gdyby wyszedł D400 to kto wie jak szybko zmienił bym zdanie :)

A D7200 Cię nie kręci? Jeśli ni, to pewnie skończysz z D7400, bo D400 to już chyba nie będzie :/

ALF
17-04-2015, 01:51
Nie kręci. W zupełności wystarcza mi D200. I wystarczy przez najbliższe lata... chyba, że D400 :)

s_l
18-04-2015, 21:45
Podpinał ktoś już może pod tą puszkę Sigmę 150-600 (w wersji sport) ?

Glowa
22-04-2015, 08:31
Jakie mogą być przyczyny utraty szczegółowości czerwonych przedmiotów? Na portalach, które udostępniły scenki testowe, wspomina się o tej sprawie.

sl011
22-04-2015, 08:58
Mocne odszumianie czerwonego kanału?

Pawel Pawlak
22-04-2015, 09:04
Wg mnie to szeroko pojęte odszumianie - może np. przez specjalną formę interpolacji czerwonego kajały, wykorzystującej znacznie więcej informacji z sąsiednich pikseli.
Generalnie coraz silniejszą ingerencję w czerwony kanał widać we wszystkich body wysoko-rozdzielczych body nikona pojawiających poza d3x-em. w d600,610, 750 widać to bardzo mocno, w d7200 pewnie jeszcze bardziej.

MstrG
22-04-2015, 11:43
Adobe już wypuściło Lightroom CC, Lightroom 6, Camera Raw 9, DNG Converter 9 obsługujące D7200.

TOP67
26-04-2015, 16:36
Pobawiłem się chwilę trybem seryjnym w D7200. Bufor jest naprawdę spory.

Karta SD Sandisk Extreme 45MS/s
RAW 12 bit, skompresowany stratnie: 25 RAW w czasie 3,86s (6,2 kl/s), potem średnio co 0,5s (2kl/s).
crop 1.3, RAW 12 bit, skompresowany stratnie: 36 RAW w czasie 4,85 (7,2 kl/s), potem średnio co 0,3s (3,3 kl/s).

Karta SD Samsung PRO 32BG 90MB/s
RAW 12 bit, skompresowany stratnie: 31 RAW w czasie 4,92s (6,1 kl/s), potem średnio co 0,28s (3,5kl/s).
crop 1.3, RAW 12 bit, skompresowany stratnie: 60 RAW w czasie 8,86s (6,6 kl/s), potem średnio co 0,2s (5 kl/s).

Różnica w prędkości wynika zapewne z tego, że cały czas działał AF i w ostatniej serii w jednym momencie się zgubił, co spowodowało zwłokę o 0,6 s.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/23825001/D7200/D72_0843.jpg)

źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/23825001/D7200/D72_0796.jpg)

Pawel Pawlak
26-04-2015, 17:13
a jak widzisz rośnie AF względem d750 jak z precyzja w serii?

TOP67
26-04-2015, 17:22
Myślałem, że przyjedziesz i sam sprawdzisz. Ja pierwszy raz w życiu robiłem ptaki w locie. Moim zdaniem jest OK. Tryb AF-C 3D. Obiektyw Nikkor 70-200/4.

Wrzucanie NEF zajmie ponad godzinę. https://www.dropbox.com/sh/closy4p0zyw2ycc/AACOS3GlhJD5vsICgIeGX2BDa?dl=0

Spajd
26-04-2015, 17:27
A czy ktoś może potwierdzić organoleptycznie rewelacje DxO, że D7200 dorównał rozpiętością tonalną d600?

Wysłane za pomocą Tapatalk

TOP67
26-04-2015, 17:35
Na pewno nie ma bandingu, jak D7100.

Poniżej zdjęcia. Ciecie wyciągane o 50, światła o -50, odszumianie równe ISO/1000. Klik otwiera duże zdjęcie.

ISO 6400

źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/23825001/D7200/D7200_6400.jpg)

ISO 8000

źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/23825001/D7200/D7200_8000.jpg)

ISO 10000

źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/23825001/D7200/D7200_10000.jpg)

ISO 12800

źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/23825001/D7200/D7200_12800.jpg)

ISO 16000

źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/23825001/D7200/D7200_16000.jpg)

ISO 20000

źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/23825001/D7200/D7200_20000.jpg)

ISO 25600

źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/23825001/D7200/D7200_25600.jpg)

Dla porównania D750

ISO 6400

źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/23825001/D7200/D750_6400.jpg)

ISO 12800

źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/23825001/D7200/D750_12800.jpg)

ISO 25600

źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/23825001/D7200/D750_25600.jpg)

NEF do zabawy trafią tu (https://www.dropbox.com/sh/closy4p0zyw2ycc/AACOS3GlhJD5vsICgIeGX2BDa?dl=0)

Pawel Pawlak
26-04-2015, 20:38
Po telefonie Sailor-a bardzo chciałem przyjechać, ale niestety nie wyszło :-(

Darkman
28-04-2015, 18:53
Dziękuję za testy i porównania.
Mnie ciekawi kiedy ta puszka zjedzie z ceny. Nikon D5500 już po miesiącu od premiery był tańszy, a 7200 stoi. Czyżby miało wpływ, że to inny segment?

Pawel Pawlak
28-04-2015, 19:15
Jak na razie nie wszyscy dystrybutorzy mają dostęp do tego body. O ile wiem, na razie d7200 ma np. ABFoto, ale nie ma w np. ofercie FJ - nawet na zamówienie. Po raz kolejny nikon stosuje taką politykę żeby przynajmniej w początkowym okresie dystrybutorzy zarabiali a nie prześcigali się w obniżaniu ceny. Temat najczęściej się stabilizuje (dostawy do wszystkich dystrybutorów) po 2-3 miesiącach od premiery handlowej modelu.

Seś@
28-04-2015, 19:58
NEF do zabawy trafią tu (https://www.dropbox.com/sh/closy4p0zyw2ycc/AACOS3GlhJD5vsICgIeGX2BDa?dl=0)
Lightroom 5 tych NEF-ów nie otwiera, Adobe DNG 8,7 ich nie widzi.. To co trzeba mieć żeby otwierać NEF-y z D7200 ? Wiem że Lightroom 6 otwiera ale czym przekonwertować na np. DNG ?

MstrG
28-04-2015, 20:03
Lightroom 5 tych NEF-ów nie otwiera, Adobe DNG 8,7 ich nie widzi.. To co trzeba mieć żeby otwierać NEF-y z D7200 ? Wiem że Lightroom 6 otwiera ale czym przekonwertować na np. DNG ?

Wszystko na forum jest :)

Adobe już wypuściło Lightroom CC, Lightroom 6, Camera Raw 9, DNG Converter 9 obsługujące D7200.

Seś@
28-04-2015, 20:06
Dzięki MstrG. A ja dziś ściągnąłem Adobe DNG 8,7, myślałem że najnowsza wersja :-)

sl011
28-04-2015, 20:08
Czytałem gdzieś, że LR5 też otworzy te nefy, jeżeli edytorem exifu zmieni się nazwę aparatu na bodajże d5500 czy d7100.

Seś@
28-04-2015, 20:12
Czytałem gdzieś, że LR5 też otworzy te nefy, jeżeli edytorem exifu zmieni się nazwę aparatu na bodajże d5500 czy d7100.

Też gdzieś czytałem. Ale taki ,,myk'' kolory ponoć paskudzi :-)

Pawel Pawlak
29-04-2015, 07:33
Przy zamianie na d5300 kolory są akceptowalne a nefy otwiera acr, nx2, c1

Darkman
29-04-2015, 20:12
Jeszcze DxO OpticsPro

Jacek_Z
29-04-2015, 20:15
Lightroom 5 tych NEF-ów nie otwiera, Adobe DNG 8,7 ich nie widzi.. To co trzeba mieć żeby otwierać NEF-y z D7200 ?
Nikon Capture NX-D
Najnowszy Adobe DNG Converter 9.0
Polecam jednak soft nikona

Dex
07-05-2015, 18:34
http://www.optyczne.pl/302.1-Test_aparatu-Nikon_D7200_Wstęp.html

Dune
07-05-2015, 23:52
DR wypadł u optycznych jednak mniejszy niż w pełnoklatkowcach (np. D750). Porównując sample D7200 i D750 na dpreview można chyba było dojść do podobnych wniosków http://www.dpreview.com/previews/nikon-d7200/10.

Andi74
08-05-2015, 00:07
no wlasnie czytam i co z tym AF gorszy jak w D7100 ????

D7100 ma niby super jak D300 a tu zonk przy D7200 ??

biegly
08-05-2015, 13:55
DR - D7k dorównywało D700 itd.
Więc nie dziwi że mniejsza matryca DX dorównuje tej FX, tylko czy to nie znaczy że ta większa jest słabsza?

Jacek_Z
08-05-2015, 14:00
Między matrycami FX a DX wcale nie musi (czyli mogą być, ale nie muszą) różnic w DR. Wcale!
Różnice (największe) są w szumach na wysokich ISO.
Mowa o matrycach tej samej generacji.

esperal
08-05-2015, 14:18
Między matrycami FX a DX wcale nie musi byc różnic w DR. Wcale!
Różnice (największe) są w szumach na wysokich ISO.
Mowa o matrycach tej samej generacji.Jak wyglada porownanie wysokiego ISO w przypadku D7200 i D700? Nowa matryca DX i starsza FX. Jest przewaga pelnej klatki czy jednak nowoczesnosci?

sl011
08-05-2015, 14:19
No właśnie. Z czego wynikają różnice w DR? Wydawało mi się, że m. in. z różnic w szumach.
Oczywiście chodzi o matryce tej samej technologii i generacji, np DX i FX.

biegly
08-05-2015, 14:25
Zdaję sprawę z tego Jacku.
Tylko ludzkie argumenty i doradztwo jaki kupić aparat to jak czytanie "szmatławca kolorowego" - fachowiec wie co potrzebuje, chyba że mu się wydaję że jest fachowiec.

Nie chce bić piany i milionów postów wyższości FX nad DX.

Sorki za zmiane tematu, dobrze że rynek DX stawia wysoko poprzeczki i taki D7200 może cieszyć wielu ludzi fotografujących hobbistycznie czy też świadomie w biznesie.
Obecnie rynek DSLr ukazuje różnice w funkcjach VIdeo - jednych cieszy innych nie, ale tu różnice już widać duża.

TOP67
08-05-2015, 14:58
Ale D700 to pierwsza matryca Nikona FX (taka sama jak w D3). D7000 ma dużo nowszą matrycę.

Pawel Pawlak
08-05-2015, 15:15
Na odbiór obrazu ma wpływ tyle jego parametrów, że czasem trudno jednoznacznie określić co jest lepsze. W obrazie z d700 i d7200 w zależności od czułości jedne parametry ma lepsze jedne inne drugi. Najlepiej samemu optymalnie wywołać rawa z obu body w docelowej wielkości i samemu sprawdzić co się bardziej podoba. Generalnie na wysokich czułościach zawsze następuję degradacja jakości, a to jaką ją akceptujemy zależy w dużej mierze od naszej percepcji.

Jacek_Z
08-05-2015, 15:17
Jak wyglada porownanie wysokiego ISO w przypadku D7200 i D700? Nowa matryca DX i starsza FX. Jest przewaga pelnej klatki czy jednak nowoczesnosci?

..Z czego wynikają różnice w DR? Wydawało mi się, że m. in. z różnic w szumach.
Oczywiście chodzi o matryce tej samej technologii i generacji, np DX i FX.
DR jest znacząco lepsze w nowszym body (czyli w D7200) ale wysokie ISO - nadal przewaga dużej matrycy.
http://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Nikon-D7200-versus-Nikon-D700___1020_441
analizuj zakładkę print, bo to niweluje róznice w ilości Mpx

To najlepiej udowadnia, że DR a ISO to dwie sprawy. Pierwsze zależy bardziej od wielkości pojedynczego piksela, ale jeszcze bardziej od nowatorskości technologii w jakiej robią matrycę (i ją oprgramowują), drugie bardziej od powierzchni matrycy.

Pawel Pawlak
09-05-2015, 08:10
Stosunek sygnał/szum (to w sumie ważniejsze niż sam szum) jest bardzo mocno zależny od powierzchni na jaką pada światło. W przypadku technologii matryc sony, ilość pikseli ma mniejsze - dlatego matryce o tej samej wielkości fizycznej podobnie "szumią". Dlatego też matryce FX mają pod tym względem przewagę wynikającą z różnic wielkości przetwornika. Na powierzchnię FX potrafi po prostu w jednostce czasu padać odpowiednio więcej światła niż na DX-a.

GonzoG
09-05-2015, 10:27
Porównanie szumu ma jeszcze jeden ważny parametr - szum per piksel (porównanie cropow 1:1), czy szum po ujednoliceniu rozdzielczości znormalizowany)??
DxOmark podaje jako główny szum po znormalizowaniu (chyba do 8Mpix) i tu znaczenie ma wielkość matrycy.
Natomiast przy porównaniu cropów (przełączyć na "screen" na wykresach DxO) znaczenie ma wielkość piksela, technologia i oprogramowanie matrycy. Widać to po wykresach D7000 i D800 - są niemal jednakowe.

rlat
15-05-2015, 07:55
Pytanie czy ktos robi zdjecia D7200 wykorzystując tethering w Lightroomie po wifi? Czy da się coś takiego zrobić? Jeśli nie Lr to moźe jakaś inna aplikacja? generalnie chodzi mi o wyswietlenie zdjecia po zrobieniu na laptopie czy ipadzie ale bez podpinania kabli do puszki (skoro juz ma to wifi to niech sie na coś przyda).

Pawel Pawlak
15-05-2015, 20:42
No właśnie miałem d7200 w ręce i wydaje mi się że nie widziałem. W d750 pamiętam że jest. Ale przy okazji pytanie do d7200 i d750; da się przewijać zdjęcia pokrętłami? Czy tylko wybierakiem?

Mouson
15-05-2015, 21:41
Pytanie czy ktos robi zdjecia D7200 wykorzystując tethering w Lightroomie po wifi? Czy da się coś takiego zrobić? Jeśli nie Lr to moźe jakaś inna aplikacja? generalnie chodzi mi o wyswietlenie zdjecia po zrobieniu na laptopie czy ipadzie ale bez podpinania kabli do puszki (skoro juz ma to wifi to niech sie na coś przyda).

CaptureOne + CapturePilot

http://www.phaseone.com/Imaging-Software/Capture-One.aspx
https://itunes.apple.com/en/app/capture-pilot/id404906435?mt=8
https://www.youtube.com/watch?v=Up-wxsKt6is

nie wiem jak z D7200 ale z 5D MII (tethering to CaptureOne) + wifi z CaptureOne -> CapturePilot,
dziala. Jest troche prostej konfiguracji wifi sharing komputera z CaptureOne (via wifi). Dziala tez z PC ale konfiguracja jest troche bardziej wymagajaca od uzytkownika.

esperal
15-05-2015, 23:02
No właśnie miałem d7200 w ręce i wydaje mi się że nie widziałem. W d750 pamiętam że jest. Ale przy okazji pytanie do d7200 i d750; da się przewijać zdjęcia pokrętłami? Czy tylko wybierakiem?D7200
-Zdjęcia da się przewijać tylko wybierakiem niestety, w D90 mogłem i wybierakiem i pokrętłem.
-M i manualne ISO widać w wizjerze tylko w momencie zmiany tegoż, później jest niewidoczne
-M i auto-ISO nie widać w wizjerze aktualnej wartości, mruga tylko napis auto-ISO
Moje odkrycia z dzisiejszego pstrykania to...
-M w czasie ustawiania ISO wyświetlacz nie włączy się jeśli zmieniamy je już po wciśnięciu spustu czyli po złapaniu ostrości. Manualnie nie jest to żadnym problemem ustawiać ISO w ten sposób;)
-Po przypisaniu ISO do przycisku nagrywania wyświetlacz nie włącza się NIGDY. Nie ma znaczenia czy ustawiamy przed czy po złapaniu ostrości;)

esperal
16-05-2015, 02:04
Hej, czy celność AF w trudnych warunkach zdecydowanie lepsza niż w D90? czy odczuwasz wykastrowanie górnego wyświetlacza?Nie robiłem jeszcze zdjęć w trudnych warunkach, dziś było dużo światła i fociłem statycznie żonę więc nie wiem. AF-C będę testował za tydzień w weekend na mistrzostwach Norwegii w drifcie. Drugiego dnia jest tzw Festiwal Rycerski na zamku w Oslo i to będzie wieczorem więc może będą trudne warunki.
Jeśli chodzi o górny wyświetlacz to potrzebuję trochę czasu żeby zobaczyć czego faktycznie mi brakuje.
-Na pewno nie brak mi info o WB ponieważ zawsze robiłem na AUTOMATYCZNE i ewentualnie poprawiałem w Lightroomie.
-To samo z informacjami o jakości zdjęć. Zawsze robię RAW+JPEG i nie zmieniam tego. Nie widzę sensu żeby te informacje musiały być na górnym wyświetlaczu.
-Jednak brakuje mi informacji o trybie AF!!!! To jest parametr który często zmieniam. Fotografuję często statyczne samochody i zaraz potem pędzące z zawrotnymi prędkościami. Dobrze było widzieć w jakim trybie jest aktualnie ustawione. Teraz zmiany AF widoczne są na górnym wyświetlaczu i w wizjerze tylko w momencie zmiany trybu AF.
-Dodano drabinkę światłomierza, która jest dla mnie zbędnym gadżetem. Zawsze używałem tej w wizjerze. Kiedy próbuję ustawić ekspozycje przy pomocy światłomierza na górnym wyświetlaczu wychodzą cuda bo przecież aparat niekoniecznie skierowany jest na to co akurat chcę focić. Może się to sprawdzi faktycznie przy używaniu statywu, ale wtedy znowu najczęściej używam tylnego wyświetlacza a tam przecież jest drabinka światłomierza.
Zobaczymy więc jak będzie. To dla mnie okres nauki nowego sprzętu i wydaje mi się że to przepaść technologiczna między moim starym aparatem a tym wynalazkiem. Patrzę na to oczywiście z pozycji posiadacza D90 bo kiedy ktoś się przesiadł z D7100 to pewnie takiego szoku nie ma. Na Pewno przeraża mnie ta ogromna matryca. Wolałbym żeby była nowoczesna ale miała tylko te 12mln pikseli z D90.

IT
16-05-2015, 13:00
D7200
-Zdjęcia da się przewijać tylko wybierakiem niestety, w D90 mogłem i wybierakiem i pokrętłem.
-M i manualne ISO widać w wizjerze tylko w momencie zmiany tegoż, później jest niewidoczne
-M i auto-ISO nie widać w wizjerze aktualnej wartości, mruga tylko napis auto-ISO
Moje odkrycia z dzisiejszego pstrykania to...
-M w czasie ustawiania ISO wyświetlacz nie włączy się jeśli zmieniamy je już po wciśnięciu spustu czyli po złapaniu ostrości. Manualnie nie jest to żadnym problemem ustawiać ISO w ten sposób;)
-Po przypisaniu ISO do przycisku nagrywania wyświetlacz nie włącza się NIGDY. Nie ma znaczenia czy ustawiamy przed czy po złapaniu ostrości;)

To ciekawe. U mnie w M i manualne ISO zawsze widać w wizjerze, tak samo przy auto-ISO (zaraz z prawej strony mrugającego napisu auto-ISO).

sebapl
16-05-2015, 13:18
Pewnie trzeba ustawić w menu co ma być aktualnie pokazywane tak samo jak u mnie w 7100

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

cezet
16-05-2015, 20:43
Wrzućcie coś z wysokim ISO.

Jak sprawa celności AF i bandingu ?

Pawel Pawlak
17-05-2015, 10:55
czyli na 100% można ustawić wyświetlanie wartości ISO w wizjerze, w tybie M, z auto-ISO?

IT
17-05-2015, 22:06
A nie pomyliło się Tobie ISO z ilością zdjęć jakie możesz jeszcze wykonać? Bo u mnie po prawej stronie mrugającego napisu auto-ISO jest właśnie liczba zdjęć. Znacie jakiś trik żeby ustawić to w wizjerze na stałe to proszę o informacje. Nie ukrywam że chciałbym tam mieć ISO zawsze widoczne.
Pytanie. Przy jednoczesnym zapisie na dwie karty pamięci maksymalną prędkość determinuje karta wolniejsza?

Raczej nie :) przy auto-iso wartości się zmieniają i odpowiadają kolejnym iso (1600, 3200, 6400...). Zrobiłem na szybko fotkę telefonem to co widzę na wizjerze u siebie.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/05/nva62e-1.jpg
źródło (http://i57.tinypic.com/nva62e.jpg)

IT
17-05-2015, 22:52
Faktycznie. Miałeś tak od razu po zakupie czy musiałeś to ustawić?

Oj tego to nie pamiętam :) Ale z ciekawości pochodziłem jeszcze troche po menu i widzę, że wartość ISO jest wyświetlana w wizjerze po włączeniu opcji "łatwe ISO" (d8 w menu). Ja mam włączone łatwe ISO żeby zmieniać pokrętłem i uniknąć automatycznego włączania się ekranu.

esperal
17-05-2015, 23:32
Oj tego to nie pamiętam :) Ale z ciekawości pochodziłem jeszcze troche po menu i widzę, że wartość ISO jest wyświetlana w wizjerze po włączeniu opcji "łatwe ISO" (d8 w menu). Ja mam włączone łatwe ISO żeby zmieniać pokrętłem i uniknąć automatycznego włączania się ekranu.Faktycznie w instrukcji wspominają o tym że łatwe ISO pozwala używać głównych pokręteł do ustawiania w trybie P,S,A. Natomiast ta sama instrukcja nie wspomina nic o tym że po włączeniu w/w opcji w wizjerze pojawia się na stałe wskaźnik ISO w trybie M.
IT- gdzie mam posłać browara?:D

Pawel Pawlak
18-05-2015, 07:27
IT; dzięki za info o iso w wizjerze :)

dziejo
19-05-2015, 09:43
Koledzy,

oto moje pierwsze uwagi odnośnie D7200. Przesiadłem się z D7100 ze względu na fatalny AF w słabym świetle (szczególnie sztucznym). W tym aspekcie jest lepiej, przynajmniej po pierwszych testach w kościele. AF nie wariuje i sprawnie ustawia ostrość. Rzeczą, która mnie wkurzała w D7100 był AF ciągły ze śledzeniem, który nie potrafił przy robieniu portretu z małą głębią ustawić ostrości precyzyjnie na oko. D300 nie miał z tym problemów. Nowy D7200 niestety zachowuje się tak jak D7100. Mam wrażenie, że oko jest dla niego za mało kontrastowe. Czy ktoś z was robił na ww. aparatach portrety z przysłoną 2-2.8 i ciągłym AF?

Daimon
19-05-2015, 14:18
To znany temat - w nowych body Nikona AF-C nie nadaje się do zdjęć gdzie producent założył użycie AF-S

Pawel Pawlak
19-05-2015, 14:25
to chyba nie tak - ja zauważyłem że d800 np. ma z tym problem tylko przy celowaniu w bardzo mało kontrastowy element, w słabym świetle (np. w oko, na zacienionym fragmencie twarzy w kiepskim świetle, albo w kontrowym, bardzo słabym świetle poranka, do tego w lekkiej mgiełce). W tym przypadku jest gorszy niż d700. Na d750 tego nie zauważyłem, ale być może nie miałem wystarczająco kiepskich warunków. Na d4 też nic takiego nie widziałem - AF-c działał zawsze perfekcyjnie.
Na razie nie widziałem żeby ktoś przetestował pod tym kątem D7200, przetestowano d750 (dpreview) i wydaje się że jest takich sytuacjach lepiej niż w innych body. Thom Hogan wspomina nawet że w takich niekorzystnych warunkach D750 wydaje się być lepszy niż d4/d4s

Jacek_Z
19-05-2015, 19:59
Odpuść sobie portretowanie w trybie AF-C.
Mam inne aparaty ale nigdy nie używam tego trybu w portrecie.
Nie chodzi o to czy aparat nowy czy stary. Tak sie nie pracuje, o ile chcesz byc pewien efektu małej GO, z ostrościa na oczach.

Pawel Pawlak
20-05-2015, 14:51
na Optycznych odwrotna opinia o AF - można prosić o źródło do "najlepszy af z obecnych body - włącznie z d4s. Mega szybki i precyzyjny"

Nie pamiętam wszystkich linków, nie kolekcjonuję ich - szukam dla własnych celów a nie udowadniania nikomu czegokolwiek :) ale te które pamiętam:

https://photographylife.com/reviews/nikon-d7200/5
" I was impressed at how well the D7200 kept focus on the bird once I had it locked in. It’s not foolproof, but it gave me a higher hit rate in such scenarios than my D7000/D4s/D810. (For those interested I keep my AF set on 5)."
"The D7200 has the most capable AF system I’ve used with any Nikon DSLR. My D4s is jealous."

http://www.chip.de/artikel/Nikon-D7200-DSLR-Test_77348858.html

Auslöseverzögerung mit Autofokus bei Tageslicht
d7200 - 0,21 s, d4s - 0,27s, d750 - 0,30s, d810 - 0,37s
Auslöseverzögerung mit Autofokus bei schwachem Licht
d7200- 0,44 s, d4s - 0,30s, d750 - 0,57s, d810 - 0,46s

esperal
26-05-2015, 21:07
Esperal, byleś w weekend na tych zawodach? Miałeś napisać parę zdań nt. AF po tym wydarzeniu. Myślę, że wiele osób czeka na opinie dot. tego modelu.Przecie byłem:D
http://www.forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=261847#goto_threadtools
Jak na razie to mam mieszane uczucia co do AF. Dużo zdjęć poszło do kosza ale możliwe że to przez wszechobecny dym z opon i AF się gubił. Tam gdzie samochody tylko szybko jechały bez niszczenia opon było ok. Większość zdjęć w ruchu robiona na Tamronie 70-300 przy F11. Myślę że do tej puszki trzeba będzie jednak zainwestować w trochę lepszy teleobiektyw, przede wszystkim jasny. Próbowałem też funkcji 1,3x i wzbudziłem powszechne zainteresowanie publiczności szybkostrzelnością;) Niestety w ferworze walki zapomniałem że w tym trybie na zdjęciu będzie niekoniecznie to wszystko co widzę akurat w wizjerze i znowu wiele zdjęć do wywalenia ale to przez moją głupotę. Miałem też problem z kartą SD kiedy ta pierwsza się skończyła aparat zastrajkował i nie dało się zrobić zdjęcia. Ustawione było na przepełnienie więc myślałem że po zapełnieniu 1 automatycznie zacznie zapisywać na 2. Muszę sprawdzić czy to był jednorazowy wyskok czy faktycznie coś się dzieje. Kartę 2 musiałem przełożyć na miejsce karty 1 i wtedy wystartował.

Glowa
03-06-2015, 20:17
Jest recenzja Nikona D7200 na portalu DPR.
http://www.dpreview.com/reviews/nikon-d7200

IT
04-06-2015, 15:39
D7200

Zdjęcia można przewijać pokrętłem. W menu f5 i trzeba włączyć dla "Menu i odtwarzanie".

Glowa
05-06-2015, 21:20
Mocno rozważam zakup tego korpusu i jakoś specjalnie nie przeszkadza mi brak zaślepki na sanki. Wyświetlacz LCD jest do przyjęcia, choć przydałyby się jeszcze 2-3 informacje możliwe do wyświetlenia. Żałuję jedynie, że w wizjerze nie wyświetla się tryb pomiaru światła. Co do AF, opinie są różne. Myślę, że topowe obiektywy będą działały sprawnie. A kogo stać na nie, to może wybrać inny korpus, jeśli AF okaże się kiepski. Martwi mnie bardziej utrata detalu mocnych czerwieni. Pewnie taka uroda tej matrycy.

A.Kiton
06-06-2015, 15:41
Nikon D7200. Niby nic takiego... [test]
http://foto-nieobiektywny.fotoblogia.pl/7439,nikon-d7200-niby-nic-takiego-test

Glowa
06-06-2015, 21:33
Myślę, że ważną zmianą jest matryca bez bandingu. I choćby z tego powodu D7200 jest lepszy od D7100. Bestnikon, na jednym z blogów jest test AF w D7200, wynik raczej pozytywny. Uważam, że ważniejsze są opinie praktyków niż studyjne testy. Tryb AF-C działa podobno bardzo sprawnie. Tylko trzeba mieć jakiś lepszy ("szybszy") obiektyw.

klojtas
07-06-2015, 09:23
Mam pytanie dotyczace funkcjonalnosci wifi. czy mozna za pomoca wifi zmieniac na smartfonie parametry aparatu i czy mozna ogladac zdjecia zrobione w raw?

GonzoG
07-06-2015, 09:55
Mam pytanie dotyczace funkcjonalnosci wifi. czy mozna za pomoca wifi zmieniac na smartfonie parametry aparatu i czy mozna ogladac zdjecia zrobione w raw?

Można wszystko, poza nagrywaniem filmów. No i oczywiście, ze nie w apce Nikona, będziesz potrzebować qDSLRDashboard.

klojtas
07-06-2015, 20:09
Można wszystko, poza nagrywaniem filmów. No i oczywiście, ze nie w apce Nikona, będziesz potrzebować qDSLRDashboard.
Dzieki. Wlasnie potestowalem z moim d7000 jak to działa po kablu. Sądzę, że taka funkcja przez wifi może się sprawdzić przy rozstawieniu wielu lamp i pewnej odległości od aparatu. No i oczywiście zastąpić odchylany ekran jeżeli ktoś tego potrzebuje.
Jeżeli d7200 spadnie poniżej 3500 netto będzie trzeba poważnie się zastanowić nad zmianą.

klojtas
07-06-2015, 22:41
Banding to nie tylko astro. ja miałem takie cudo z moim d90 przy wyciąganiu nieba i zdjecia nie wyglądały za dobrze. Powiększony bufor też ma duże znaczenie i dla wielu osób takich jak ja dyskwalifikuje d7100. W moim obecnym d7000 kończy się, przy pstrykaniu dynamicznego sportu (squash) albo dzieciaków, a w d7100 jest jeszcze gorzej a w d7200 lepiej. Zastanawia mnie tylko jak d7200 współpracuje ze szkłami sigmy i tamrona.

Glowa
07-06-2015, 22:51
Może nie wszyscy oglądali, jest pokazane działanie AF: https://www.youtube.com/watch?v=GAQ8la8xkIg.

Seś@
08-06-2015, 05:10
Może nie wszyscy oglądali, jest pokazane działanie AF: https://www.youtube.com/watch?v=GAQ8la8xkIg.

Tylko że nie pokazane jest, jak wyszły zdjęcia z tej serii, kiedy machają bukietem kwiatów w przód i tył ( od 0,49 sek.) :-) Wiem z tego filmiku, że należy ten model w białych rękawiczkach obsługiwać ;-)

Glowa
08-06-2015, 06:04
Na zalinkowanym wcześniej przeze mnie blogu można obejrzeć kilkadziesiąt ujęć wykonanych w serii. Chodzi o chłopaka na huśtawce - z tego co pamiętam.

TOP67
08-06-2015, 08:44
MstrG - daj spokój z tą zaślepką, lepiej byś zauważył inne kluczowe wady w D7200. Matryca lepsza w czym? Ile ludzi nie zajmujących się astro wykorzysta tą "lepszą" matrycę w stosunku do D7100?

Miałem D7100 i sprzedałem tylko ze względu na banding. A nie zrobiłem żadnego zdjęcia astro. To wychodzi na zwykłych zdjęciach. Robiłem też zdjęcia D7200 (nie tylko w sklepie) i na pewno jest to dużo lepsze body.

Pawel Pawlak
08-06-2015, 18:35
już to w tym wątku podawałem; testy z chip.de
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3563040&postcount=451

Z nich też nie wynika żeby AF d7200 s stosunku do d7100 był regresem:
zwłoka migawki na ustawienie ostrości w dobrym świetle dla d7200 - 0.21s, dla d7100 - 0.43s
zwłoka migawki na ustawienie ostrości w słabym świetle dla d7200 - 0.44s, dla d7100 - 0.59s
Gdybyś bestnikon nie zrozumiał tych cyferek, to oznaczają one tyle że w takich samych warunkach testowych, d7200 w słabym świetle nastawia ostrość tak długo jak d7100 w dobrym, a w dobrym świetle potrzebuje mniej niż połowę czasu który potrzebnego na to samo d7100.

bestnikon
08-06-2015, 19:01
Pawel Pawlak - wiem, rozumiem, że podajesz to jako przypomnienie dla innych? pamiętam tez link do analizy w którym AF D7200 jest lepszy od tego w D4s.... Tylko są też testy, w którym AF-S w D7200 jest gorszy od D7100, dlatego czekamy na nowe opinie użytkowników, testy etc. by trochę wyprostować tę kwestię.

Porównanie górnych ekranów, czekam na "pochwały" ;) dla tej zmiany która dotyczy jednej z kluczowych funkcjonalności odróżniających linię D7XXX od D5XXX/D3XXX:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/06/04untitled287ac40e4e79d62366d630000-2.jpg
źródło (http://m.fotoblogia.pl/04-untitled-2-87ac40e4e79d62366d,630,0,0,0.jpg)

Pawel Pawlak
08-06-2015, 19:32
Być może nikon nadoszedł do wniosku, że mniej informacji będzie bardziej czytelnie wyświetlane ? nie wiem...
Nigdy nie przyglądałem się wyświetlaczowi d7100, ale z tego porównania zdecydowanie bardziej wartościowa jest dla mnie duża drabinka ekspozycji w D7200 (której używam przy ladszaftach) niż info o kilku innych nastawach w d7100 które z założenia mam w jakiś sposób ustawione na stałe i raczej ich nie ruszam (więc nie muszę sprawdzać na LCD jak są ustawione). Także nie wiem który zakres wyświetleń jest lepszy ?

GonzoG
08-06-2015, 19:39
1. Jest bardziej czytelny
2. Ma wskazanie ekspozycji
3. Ma jednoczesne wyświetlane ISO i ilość zdjęć/pozostały bufor.
4. Wszystkie inne informacje masz na tylnym LCD
Wg. mnie jedynie brakuje informacji o lampie.

A czego nie ma i jest zbędne:
WB - używa się przecież sporadycznie, więc zbędny
Tryb AF masz wyświetlany po naciśnięciu guzika (jak korektę ekspozycji)
HDR, Interwałometr, wyzwalanie pilotem - zbędne na górnym LCD, bo i tak trzeba wejść do menu, aby włączyć.
Jakość/wielkość plików - rzadko zmieniane, więc zbędne

Poza tym i tak wygodniej jest zmieniać takie parametry jak WB, jakość używając tylnego LCD, bo guziki są tak usytuowane, że używając ich wygodniej trzymać aparat obiektywem w dół

Jeśli Ci tak te informacje na górnym LCD niezbędne, to kup sobie D810 - masz ich jeszcze więcej niż w D7100.

klojtas
08-06-2015, 22:48
Z tego co widze to jest to delikatna kastracja gornego panelu ale dla większości kupujących jest to pierdoła. Lepsze to od braku przycisku głębi ostrości ;). Najważniejsze żeby tryb af-c działał szybko i sprawnie i była jakaś poprawa dla wysokich iso. zapewne wiele osób dla których cena nie jest problemem kupi ten aparat a reszta która nie chce wydawać kasy przejdzie na d7100 jeżeli akceptują mały bufor i banding. Z forów od dawna wiadomo że d90 był lepszy od d7000 a d7000 od d7100 no to i jest oczywiste ze d7100 jest lepszy od d7200.

Glowa
08-06-2015, 22:53
Prosiłbym moderatorów o przeczyszczenie wątku, włącznie z tym oto moim postem. Jakiś czas temu zadałem sobie trud przeczytania całego wątku o D7100. To była droga przez mękę (łącznie może 50 stron na temat). Jeśli teraz nie wyrzuci się zbędnych postów, to naprawdę później trudno będzie odnaleźć bardziej sensowne wypowiedzi. A nie każdy ma czas i chęć czytać 500 stron o niczym.

TOP67
08-06-2015, 22:57
Właśnie miałem się do tego zabrać. 1/3 wątku (od postu 397) to śmieci.

cz4rnuch
09-06-2015, 13:06
Miałem D7100 i sprzedałem tylko ze względu na banding. A nie zrobiłem żadnego zdjęcia astro. To wychodzi na zwykłych zdjęciach... Ze sto razy o tym pisałem. Jak ktoś potrzebuje aparatu do zdjęć nocnych albo mocno wyciąga to sugeruję rozejrzeć się za innym sprzętem. W każdej chwili mogę podesłać zdjęcia z bandingiem nie tylko przy mocnym wyciąganiu ale także nocnych, z wnętrz itd.

...Porównanie górnych ekranów, czekam na "pochwały" ;) dla tej zmiany która dotyczy jednej z kluczowych funkcjonalności odróżniających linię D7XXX od D5XXX/D3XXX... Drabinka to duży plus dla wyświetlacza D7200. Przyznam, że na początku się dałem nabrać i myślałem że na wyświetlaczu D7200 jest nawet więcej informacji niż u poprzednika. Osobiście brakowałoby mi jedynie informacji które Gonzo uznaje za obiektywnie zbędne (CYT: Jakość/wielkość plików - rzadko zmieniane, więc zbędne) bo może i rzadko się tego używa, ale czasami jak już się to zmieni a potem się o tym zapomni to można się trochę zdenerwować.

docxxx
09-06-2015, 13:35
Jak juz idziecie w pokazywanie roznic na gornych wyswietlaczach, to ja sie wypisuje z tego watku. Szkoda czasu.

lortek
09-06-2015, 22:49
docxxx mógłbyś kupić 7200 i przestrzelić go na kilku meczach i wypowiedzieć się w kwestii AF jak to zrobiłeś z 7100. Wątek zrobi się ciekawszy a Twoje uwagi ostatnio były bardzo cenne :-)

docxxx
09-06-2015, 23:13
Nie. Przeciez ja nie umiem robic zdjec. To wszystko moja wina a nie sprzetu.

Xavier80
12-06-2015, 19:14
mówią, że do iso 3200 D7100 bije spokojnie swojego następcę, a już zwłaszcza pod względem ilości zachowanych szczegółów w cieniach, Miał ktoś okazję sprawdzić?

Glowa
12-06-2015, 20:15
A gdzie tak "mówią"? Można prosić o link do źródła?

Xavier80
12-06-2015, 20:22
https://www.youtube.com/watch?v=Q9hSNNrNS7M

nie wiem na ile wiarygodne źródło, także nie twierdzę a pytam czy tak jest :)

docxxx
12-06-2015, 20:45
No, masz rację. Idzie się powiesić. Bije i to sto razy!!!jedenjedenjeden

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/06/4d5f5d626847049e4fb152e56e29ef32-1.jpg
źródło (http://i1.kwejk.pl/k/obrazki/2012/03/4d5f5d626847049e4fb152e56e29ef32.jpg)

Glowa
12-06-2015, 21:14
@Xavier80, przecież na tym filmiku korpusy są ustawione pod różnym kątem. Zresztą w komentarzach umieścił linki do plików i wyraźnie na zdjęciach widać różnice w ustawieniu korpusów.

Xavier80
12-06-2015, 23:45
w takim razie mamy sprawę jasną :) nie wiem tylko czemu ma służyć trollowanie człowieka z z zółtym logo

GarfieldPL
13-06-2015, 14:17
Przez krótki czas zastanawiałem się nad przesiadką na D7200 jednak po namyśle postanowiłem pozostać przy D7100. W zupełności wystarcza mi do robienia zdjęć na koncertach i widowiskach przy sztucznym świetle na czym zależy mi najbardziej. W innych sytuacjach np. spacerowych sprawdza się wyśmienicie. Zamiast kosmetycznej przesiadki na nowszy korpus zainwestowałem w 70-200 f.2,8 VR II. Z korpusem poczekam ze 2-3 lata i albo przeskoczę na pełną klatkę albo doczekam jakiegoś profesjonalnego, reporterskiego DXa. W każdym razie to co oferuje D7200 w stosunku do poprzednika nie jest jakoś szczególnie motywujące, żeby ponownie wywalać ponad 4 tysiące na nowy korpus.

klojtas
19-06-2015, 18:23
Cena d7200 cały czas jest prawie jak w dniu premiery. Czy wiecie po jakim czasie spadla cena poprzedniego modelu? 3, 6 czy 12 miesiecy?

MstrG
19-06-2015, 18:45
Cena d7200 cały czas jest prawie jak w dniu premiery. Czy wiecie po jakim czasie spadla cena poprzedniego modelu? 3, 6 czy 12 miesiecy?

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/06/KwPEpW-2.jpg
źródło (http://i.cubeupload.com/KwPEpW.jpg)

klojtas
19-06-2015, 19:10
Dzięki za wykres, czyli warto poczekać. Może jak się skończy cashback na d7100 i d610 to cena spadnie.

Vinci_
19-06-2015, 23:46
Dzięki za wykres, czyli warto poczekać. Może jak się skończy cashback na d7100 i d610 to cena spadnie.

czy ja wiem czy jest taka jak w dniu premiery, można kupić już za 5299zł w zestawie z obiektywem 18-140mm..

Lukasio
22-06-2015, 00:14
Panowie i Panie mam pytanie. Czy w ogóle zmienia sie liczba zdjęć w buforze jeśli przełączę na tryb x1.3?

sl011
22-06-2015, 08:42
Panowie i Panie mam pytanie. Czy w ogóle zmienia sie liczba zdjęć w buforze jeśli przełączę na tryb x1.3?
http://www.imaging-resource.com/PRODS/nikon-d7200/nikon-d7200A6.HTM

bahuone
22-06-2015, 10:31
Z tym cashbackiem to może być różnie, bo to już chyba 3 edycja. Podejrzewam, że akcja cieszy się takim braniem, że Nikon będzie to ciągnął i pozbywał się z magazynów D7100.

Lukasio
23-06-2015, 10:12
http://www.imaging-resource.com/PRODS/nikon-d7200/nikon-d7200A6.HTM

Dzięki, fajna stronka. Tylko chce zrobic porownanie z buforem w D610 i dla D610 juz tak szczegółowego niestety nie ma.

TOP67
23-06-2015, 11:06
Ale jest na optycznych.

Vinci_
03-07-2015, 16:34
Wciąż jeszcze nie zakupiłem sprzętu, gdyż zastanawiam się na tym d7200.... może jakieś opinie użytkowników? Nt.. plusów i minusów tego body?
Korzysta ktoś z tego body w zestawie z nikkorem 18-140mm? zależy mi przede wszystkim na szybkim i dokładnym AF no i względnie dobrej ostrości (nie jestem maniakiem jeśli o to chodzi na 100% zdjęć nie oglądam...). Ważne żeby zdjęcia wyglądały dobrze.

GonzoG
03-07-2015, 16:59
Z 18-140 żadne body nie będzie miało szybkiego AF.

kmngt
15-07-2015, 12:09
Witam

Napiszę krótką recenzją tego aparatu.

Przesiadłem się z D50 którego posiadałem od 2007 roku.

Posiadam Nikkory 18-200 VR1, 18-55 bez VR który leży i się kurzy, 35MM 1.8 oraz 17-55.

Aparat do tej pory zrobił jakieś 10 tysięcy zdjęć.

Rzeczy które spodziewałem się po aparacie.
- szybkość - jest
- więcej pikseli - jest
- większe ISO - jest
- kręcenie filmów - działa
- podświetlenie górnego wyświetlacza - żyje
- większa matówka - fajne
- poziomica - okazało się że jest też w matówce, miła niespodzianka
- podgląd głębi ostrości - działa

Rzeczy które mnie miło zaskoczyły:
- autofocus 3D - działa szybko, śledzi doskonale, trafiam ostrość w ruszające się obiekty bez zmiany punktu ostrości, po prostu czad
- auto ISO, zawsze lubiłem Nikona ale tutaj przeszedł sam siebie, funkcja działa pięknie, ustawiam maksymalne ISO, minimalny czas i.. działa, zarówno w filmach, jak i zdjęciach, wygodne, użyteczne i skuteczne
- tryb zdjęć seryjnych, generalnie nie lubiłem tego na innych aparatach, królowało podejście "a po co tyle zdjęć, lepiej jedno a porządne", niestety lub stety - funkcja bardzo przydatna, robiąc kilka zdjęć jedno jest dobre przy fotografii ludzi - oczy otwarte a nie przymknięte, mina dobra etc, przy zdjęciach w gorszych warunkach trafia się jakieś fajne, aparat szybki i spokojnie seryjkę można strzelić bez zadyszki

Co mnie zasmuciło
- mikrofon szumiał na parkingu przez Galerią Krakowską, ale tylko tam, niestety fizyki nie oszukasz i wiatr to wróg
- brak regulacji przesłony w trybie LIVE, trzeba będzie kupić FX w tym celu, ale jak na razie mi się nie śpieszy, wyjaśnienie znalazłem tutaj, https://www.reddit.com/r/photography/comments/1b689x/why_does_nikon_ignore_aperture_control_during/c946l7y

Generalnie aparat uważam za udany zakup, szklarni nie musiałem zmieniać, jest znaczący postęp i nowe funkcję do zabawy.
Jedyna rzecz na którą radziłbym zmienić to.. pasek. Do D50 miałem niezniszczalny amerykański pasek Tamrac, i do D7200 też pasek wymieniłem na starcie.

qwerty44
15-07-2015, 13:21
kmngt Wypowiedz się bardziej szczegółowo na temat autofocusa - jego celności w różnych warunkach oświetleniowych i różnych trybach. Po prostu - czy autofocus jest celny i pewny ?

kmngt
15-07-2015, 14:52
kmngt Wypowiedz się bardziej szczegółowo na temat autofocusa - jego celności w różnych warunkach oświetleniowych i różnych trybach. Po prostu - czy autofocus jest celny i pewny ?

Trafia zawsze i wszędzie i doskonale śledzi w trybie 3D

killym
17-07-2015, 12:00
Jakże nikon nie pozwala mi się przesiąść na swoje puszki z pentaxa....Najpierw d7100 i problem z bandingiem a później d7200 i utrata szczegółów w cieiniach w sytuacjach ze słabym oświetleniem. Wybierając ww puszki zgadzam się na pewną ułomność w stotunku do konkurencji. Filmy do obejrzenia na YT(jak ktoś reflektuje podam linki).
Pozdrawiam

klojtas
17-07-2015, 12:18
z ta utrata w cieniach to jest jeden filmik na yt i nie wiadomo czy nagrywajacy dobrze ostrzyl bo jest jakis taki zagubiony. W tym temacie niech sie lepiej wypowiedza posiadacze d7200

Darkman
17-07-2015, 12:23
A mnie cena blokuje. Przez 4 miesiące spadła 200 zł :(

killym
17-07-2015, 12:35
https://www.youtube.com/watch?v=Q9hSNNrNS7M

Ten drugi jest lepszy bo pokazuje jaki problem ma d7100 już na 1600 gdzie inni jutubersi chwalili że od 3200 to użyteczna wartość:/

Xavier80
17-07-2015, 14:13
Bo to jest użyteczna wartość, pod warunkiem, że się wie jak naświetlać zdjęcia.

killym
17-07-2015, 16:24
Jeżeli mam poprawnie naświetlone i wychodzi banding w cieniach to jak może to być użyteczna wartość? Nie mówię tutaj o wyciąganiu o te 2eV.

madebyzosiek
17-07-2015, 16:36
Jeżeli mam poprawnie naświetlone i wychodzi banding w cieniach to jak może to być użyteczna wartość? Nie mówię tutaj o wyciąganiu o te 2eV.
Wrzuć to poprawnie naświetlone zdjęcie z bandingiem, bo jakoś to brzmi jak bajka o Alibabie...

killym
17-07-2015, 17:36
Sugeruję się tym filmem oraz plikami które można ściągnąć w opisie tegoż filmu.

6:09

Seś@
17-07-2015, 18:51

Nie sugeruj się jakimś filmikiem, tylko wrzuć tą fotę.

killym
17-07-2015, 19:31
Ale ściągnąłem te zdjęcia z filmu tam rzeczywiście to wychodzi. Tak samo możesz ty to zrobić. Pozdrawiam.

Xavier80
17-07-2015, 19:43
Jeszcze raz mówię, że to zależy od umiejętności odpowiedniego naświetlenia zdjęcia , więc nie pleć głupot, że iso 3200 jest w d7100 nieużywalne.

cz4rnuch
17-07-2015, 19:49
Ale ściągnąłem te zdjęcia z filmu tam rzeczywiście to wychodzi. Tak samo możesz ty to zrobić. Pozdrawiam. Ja tak zrobiłem, tyle że nie widziałem opisu na serwerze i zamiast "bezużytecznego" ISO 1600 ściągnąłem rawa z ISO 6400 od którego pewnie SzaterowiNaterowi oczy zachodzą bielmem (ewentualnie strzelają w kosmos ektoplazmą) i aż mi głupio bo do tej pory ja atakowałem na tym forum D7100 właśnie za banding ale widzę, że z was dużo więksi hardkorowcy bo zamiast zdjęć oglądacie pojedyncze piksele. Taki banding widziałem (i wrzucałem tu na forum) także u Pentaxa (niestety nowa wersja forum na razie utrudnia odnalezienie tego posta) i nie widzę w nim nic strasznego (cały czas piszę o ISO 6400). Wystarczył jeden klik w define2 i bandingu z fotki szatera już nie ma. Nawiasem mówiąc problem z paskami w D7100 jest i chętnie służę próbkami, ale jest on bardziej upierdliwy w usuwaniu i często wychodzi w ekstremalnych sytuacjach jak np mocne wyciąganie z cieni (tak przynajmniej wynika z mojego doświadczenia z tym aparatem). Mogę też Ci wysłać NEFy z ISO6400 robione nie w studyjnych warunkach ale na nocnych targowiskach i bandingu tam nie zobaczysz także nie sugeruj się tak strasznie tym jednym przykładem. Pozdrawiam.

GonzoG
17-07-2015, 20:02

To nie sugeruj się filmem, a sam sprawdź zdjęcia.
Nie mówiąc już, że gościu porównuje zdjęcia o różnej jasności i twierdzi, że jeden aparat daje więcej szczegółów w cieniach... Zdziwiłbym się, gdyby było inaczej...

Seś@
17-07-2015, 20:03
Wystarczył jeden klik w define2 i bandingu z fotki szatera już nie ma.

A jaśniej o tym można ? Co to jest ,,jeden klik w define2'' ?

cz4rnuch
17-07-2015, 20:15
Można. Chodziło mi o Dfine z pakietu Nik Collection czyli wtyczkę do odszumiania, ale całkiem możliwe z tak słabym bandingiem poradzą sobie równie dobrze inne narzędzia do odszumiania fotek.

Seś@
17-07-2015, 20:41
Można. Chodziło mi o Dfine z pakietu Nik Collection czyli wtyczkę do odszumiania, ale całkiem możliwe z tak słabym bandingiem poradzą sobie równie dobrze inne narzędzia do odszumiania fotek.
Oki. Dzięki :-)

Vinci_
19-07-2015, 14:52
Ostatecznie zdecydowałem się na zakup czołowego DX'a Nikona, i jestem zachwycony zmianą z D90. Choć fotografuję głównie reportaż podróżniczy, to aparat ten mnie zmotywował do poszerzenia wiedzy nt np.. panoramowania szybko poruszających się pojazdów. Spędziłem kilkadziesiąt minut na testowaniu AF-C przy drodze szybkiego ruchu... i muszę powiedzieć, że jak na laika w tym rodzaju fotografii, byłem zaskoczony rezultatami osiągniętymi za sprawą bardzo dobrego systemu AF w D7200 i to w zestawieniu z kitowym 18-140mm... w porównaniu ze starszym body d90, różnica była kolosalna.

https://www.flickr.com/photos/davinci_/19205372513/sizes/h/

To moje pierwsze zdjęcia tego typu fotografii, więc technicznie sporo brakuje temu przykładowi- ale jest to zdjęcie prosto z puszki wyjęte.

GonzoG
19-07-2015, 15:47
. Spędziłem kilkadziesiąt minut na testowaniu AF-C przy drodze szybkiego ruchu... i muszę powiedzieć, że jak na laika w tym rodzaju fotografii, byłem zaskoczony rezultatami osiągniętymi za sprawą bardzo dobrego systemu AF w D7200 i to w zestawieniu z kitowym 18-140mm... w porównaniu ze starszym body d90, różnica była kolosalna.

https://www.flickr.com/photos/davinci_/19205372513/sizes/h/

To moje pierwsze zdjęcia tego typu fotografii, więc technicznie sporo brakuje temu przykładowi- ale jest to zdjęcie prosto z puszki wyjęte.
Raczej bym powiedział, że różnica wynika z tego, że coś na ten temat przeczytałeś, a nie samego D7200. Tu akurat to i D90 by się dobrze sprawdził - ba... nawet D60 bez problemów takie zdjęcia robiłem.

esperal
19-07-2015, 16:10
Jak kolega wyżej. To zdjęcie to absolutnie żadna zasługa D7200.

Daimon
20-07-2015, 13:28
Ja bym stwierdził, że do takiego zdjęcia nawet AF nie jest zbyt potrzebny :)

Dj Haker
24-07-2015, 21:20
Cześć

D3100
AF-S 18-105mm
AF-S 50mm f/1.8G
Samyang 8mm f3.5 CS II
Manualny obiektyw 200mm f/3.3

Czy mając powyższy zestaw przeszlibyście na D7200 czy dozbierali do pełnej klatki ?
Po zmianie korpusu chcę kupić kolejno 70-200 i 24-70.

TOP67
24-07-2015, 21:25
Do jakiej fotografii? Po co 24-70 do DX?

Dj Haker
24-07-2015, 22:02
Do jakiej fotografii? Po co 24-70 do DX?
Reporterska a w przyszłości też ślubna.

Po 24-70 kupię FX a sprzedam DX i zbędne obiektywy.

Vexator
04-08-2015, 11:00
hej,
na dpreview (http://www.dpreview.com/products/nikon/slrs/nikon_d7200/specifications) napisali, że jest wodoodporny, znacie może jakieś szczegóły? Można to faktycznie włożyć do wody, czy to tylko taki bajerek, że od deszczu nie padnie (przynajmniej nie od razu)

TOP67
04-08-2015, 11:10
Wodoodporny (water resistant) to nie znaczy wodoszczelny. Deszcz mu nie zaszkodzi, ale nie polecam wkładania do wody (zwłaszcza słonej).

ecml
04-08-2015, 11:27
Hmmm, po co by mieli produkować wodoszczelne body jeżeli nie ma wodoszczelnych obiektywów? Jeżeli wodoodporność D7200 jest nie gorsza niż D7100, to moim zdaniem zupełnie wystarcza - normalny deszcz jest zupełnie niegroźny.

target_xx
04-08-2015, 13:12
Tu się zgodzę, ostatnio w plenerze podczas robienia zdjęcia przyszła taka fala ze zalała mi caly sprzęt, wszystko normalnie pływało i aparat dalej jest sprawny:-)

lortek
04-08-2015, 13:24
róbcie tak dalej panowie a szybko Wasz sprzęt pójdzie na żyletki :-P ja absolutnie nie ufam temu bełkotowi marketingowemu odnośnie uszczelnień i innych super rzeczach... zbyt dużo wpadek miał nikon i inni producenci odnośnie podstawowych funkcji ich sprzętu aby wierzyć ze mżawka czy lekkie ochlapanie jest niegroźne :-D jeżeli jakiś pyłek jest w stanie dostać się na matryce czy gdzieś tam we wizjer to woda tym bardziej! tak samo trzeba uważac jak się w zimę wchodzi do ciepłego.... wiele razy już czytałem ze sprzęt działa :-) tam w środku wszystko paruje, niech się skropli gdzieś na sensorze af czy czymś innym i problem może być dość poważny.... lepiej dmuchać na zimne, pozdrawiam :-)

nikoniarz
04-08-2015, 14:28
Nie popadajmy w skrajności. Po to mam aparat, żeby robić zdjęcia kiedy mam ochotę. To czy ktoś się decyduje na używanie go w deszczu to indywidualna sprawa. Dmuchając na zimne to najlepiej w sterylnym laboratorium fotografować.