Zobacz pełną wersję : D750 niespełnione nadzieje.
Głośniej niż D800??? Masakra :/
ShutterStill
01-10-2014, 23:49
Był film na YT. Cichsze niż d3s, krótsze jakby. Nikony kłapią i trzeba z tym żyć:) Od niedawna zacząłem używać w kościele QM.
D810 nie kłapie!
Z tym trzeba zaczekać. ;-)
Po pierwszych ekscytacjach nowym aparatem przyjdzie czas na ich wygaszenie i wtedy zacznie się... ;-)
Zacznie się ???
Jeszcze daleko do pierwszych ekscytacji, a tu już 101 stron narzekania w większości :)
foto4deg
02-10-2014, 08:18
Głośniej niż D800??? Masakra :/
Cichsze niż D700! Ja robiąc zdjęcia w kościele z D700 wielokrotnie spotykałem się ze spojrzeniami pełnymi dezaprobaty. Skoro D750 jest cichszy, to super :) Orientujecie się, czy ma on opcję Q, jak D600?
ppawel232629
02-10-2014, 08:48
Cichsze niż D700! Ja robiąc zdjęcia w kościele z D700 wielokrotnie spotykałem się ze spojrzeniami pełnymi dezaprobaty. Skoro D750 jest cichszy, to super :) Orientujecie się, czy ma on opcję Q, jak D600?
Tak, jest tryb cichego wyzwalania migawki
Mario__S
02-10-2014, 08:58
Z tym trzeba zaczekać. ;-)
Po pierwszych ekscytacjach nowym aparatem przyjdzie czas na ich wygaszenie i wtedy zacznie się... ;-)
Nie sądzę. W D600 od razu na początku były uwagi o tym zjawisku :)
Mam cichą nadzieję, że wszystko jest ok.
Jest tryb cichy, ale działa podobnie jak w D3s (odnoszę się do niego, bo mam D3s, jak i również widać jak działa na filmiku w recenzji parę stron wstecz) - czyli nie jest ciszej, lub "dłużej". Zamist "KLAP!" jest "klaaaaap" ;-)
EDIT: https://www.youtube.com/watch?v=GT66IsM-46A porównanie dźwięku migawki do D610 i D800.
ShutterStill
02-10-2014, 10:27
Tryb cichy w nikonach powinien się nazywać "tryb kontrolowanego powrotu lustra", możemy przytrzymać spust migawki,wyjść z kościoła i puścić ;) wtedy będzie cicho :)
Z linków z sąsiedniego wątku, ciągnięcie z cienia:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/10/15694-2.jpg
źródło (http://www.rossharvey.com/images/15694.jpg)
Żeby nie szukali: http://www.rossharvey.com/reviews/nikon-d750-review
ISO 100, niedoświetlone o 5 EV, obrabiane w LR.
tylko to powinno nie być w wątku dla narzekających, bo tu 750 wypada super.
Ale mozna narzekac na 5d3 :mrgreen:
cz4rnuch
02-10-2014, 14:35
To zdjęcie które wypluł 5D to reakcja alergiczna na logo Nikona na foconym pudle.
Jako użytkownik D700, używający tego body przede wszystkim do fotografowania muzyki, jestem zaintrygowany wrzuconym powyżej testem. Pliki z D700 przy silnych źródłach światła mają tendencję do obrzydliwego bandingu - nawet bez wyciągania szczegółów z cieni - tutaj wydaje się być dużo, dużo lepiej.
5 EV robi wrażenie, ale już d800 potrafił zaczarować w tym względzie. Ja wciąż uparcie uwielbiam matrycę d3s-a, choć D750 coś czuję że szybko dołączy do rodziny:)
Jako użytkownik D700, używający tego body przede wszystkim do fotografowania muzyki, jestem zaintrygowany wrzuconym powyżej testem. Pliki z D700 przy silnych źródłach światła mają tendencję do obrzydliwego bandingu - nawet bez wyciągania szczegółów z cieni - tutaj wydaje się być dużo, dużo lepiej.
Chodzi Ci o paski (pionowe albo poziome, nie pamiętam) przez cały kadr, od źródła mocnego światła w cieniu?
krolewicz
02-10-2014, 17:04
możliwości matrycy d750 robią wrażenie, ale w praktyce, kto wyciąga foty o 5ev ?:)
Właśnie o nie Saint.
Też mi się pare razy zdarzyło, niestety. Irytujące na pewno dla kogoś kto często ma takie warunki (ja miałem baaardzo rzadko więc przeżyłem to jakoś). Nie jestem tylko pewien czy to można nazwać bandingiem.
możliwości matrycy d750 robią wrażenie, ale w praktyce, kto wyciąga foty o 5ev ?:)
Matryca która po wyciągnięciu o 5EV daje świetny, niezasyfiony obrazek na pewno będzie dawała czysty przy wyciąganiu o 2EV - a to np robię bardzo często. Lokalnie nawet i więcej się zdarzy. Nie całe zdjęcie musi wyglądać jak to testowe z linka - wystarczy cholernie kontrastowa scena z istotnymi szczegółami zarówno w światłach i cieniach (np w repo albo jakieś wycieczce - nie zawsze będzie rozstawiał statyw żeby dwa razy czy więcej naświetlić to samo).
Dla zainteresowanych:
co do działania trybu wyzwalania cichej migawki w porównaniu do zwyczajnej:
https://www.youtube.com/watch?v=k7kAiXCIwCA
Głośno strasznie :/ Liczyłem, że będzie podobnie do d810
Ma ktoś może linka do filmu pokazującego cichy tryb migawki w d810? Jakoś nic nie mogłem znaleźć...
Pawel Pawlak
02-10-2014, 18:35
wystarczy zrobić dość mocną kontrę - canon pozwoli na jedynie konturowy obrazek, podczas gdy w nikonie to użytkownik zdecyduje jak ma wyglądać końcowy obrazek.
np. w przy takich refleksach
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/10/_DSC6154L-1.jpg
źródło (http://pawelpawlak.smugmug.com/Natura/Ptaki/i-ZnXT9wc/A)
ppawel232629
02-10-2014, 18:56
jest gdzieś w internetach prezentacja tego, jak działa AF w trybie LV?
Niespełnione nadzieje, bo to chyba błąd na stronie 1875 (http://fumfie.com/product/1649.5/pricegrabber/?utm_source=CSE&utm_medium=PPC&utm_campaign=pricegrabber&utm_term=1649.5)
A tu aż tak optymistycznie nie jest 3300 (http://fumfie.com/product/1650.5/)
i jeszcze 2899 (http://www.fumfie.com/product/ID1586C5/view/)
Nie bez potrzeby Nikon dodał w D750 opcję naświetlania z zachowaniem świateł bo wiedzą że z cieni można bardzo dużo wyciągnąć. Jest spora różnica w tej kwestii w porównaniu do np. kultowego D700 ;)
Wszyscy zaczytali się w teście na fotopolis ..
ppawel232629
04-10-2014, 12:57
Nie bez potrzeby Nikon dodał w D750 opcję naświetlania z zachowaniem świateł bo wiedzą że z cieni można bardzo dużo wyciągnąć. Jest spora różnica w tej kwestii w porównaniu do np. kultowego D700 ;)
Na czym polega ta opcja "naświetlania z zachowaniem świateł"?
Dodali czwarty tryb pomiaru ekspozycji: "Chroniący jasne obszary przed prześwietleniem: aparat przypisuje większą wagę do obszarów prześwietlonych. Używaj tego trybu do zmniejszenia utraty szczegółów w obszarach oświetlonych, np. podczas fotografowania wykonawców oświetlonych punktowo na scenie." Sądząc po symbolu, jest to odmiana pomiaru punktowego - ciekawe czy aparat sam decyduje co jest istotne, czy trzeba używać jak normalnego pomiaru punktowego?
Na czym polega ta opcja "naświetlania z zachowaniem świateł"?
W filmie behinds the scenes do oficjalnego wideo promującego D750 "Unchained" jest o tym mowa (od 1:53) http://youtu.be/qiNB2gooCuw?t=1m50s
Jest to ilustrowane, na przykład, takim oto obrazkiem:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://photographylife.com/wp-content/uploads/2014/09/Nikon-D750-Image-Samples-1-960x640.jpg)
kurczeblade
07-10-2014, 05:08
Ten tytuł tematu brzmi, jak jakiś kawałek rapera rymujacego o przejściach życiowych :)
Wczoraj się zawiodłem, nie było co czytać :P
Wczoraj się zawiodłem, nie było co czytać :P
Znaczy się ten D750 wcale nie jest taki zły :mrgreen:
LIPA! ;-)
przemeksroka
07-10-2014, 18:48
Wygląda na to ,ze kto kupił robi zdjęcia i nie ma czasu pisać,też rozważam zakup pierwszeo FX i chyba bedzie to D 750-chyba ze coś sie zmieni ;-)
Kolekcjoner
07-10-2014, 19:41
Znaczy się ten D750 wcale nie jest taki zły :mrgreen:
LIPA! ;-)
Co do tego jestem spokojny, powód do narzekania zawsze się znajdzie :D.
zawsze można marudzić że zbyt drogi :)
zbyszekD7000
07-10-2014, 21:57
Albo że zbyt dobry ;)
temat się urwał - nie pozostaje nic innego jak czekać na obniżki cen d750 w polsce :)
Urwal bo wszyscy poszli do drugiego watku.
Urwal bo wszyscy poszli do drugiego watku.
BRnwM2xo_-A
zbyszekD7000
14-10-2014, 20:40
Może ktoś powiedzieć dlaczego nie widzę tego co wstawiłeś?
Pisze brak wtyczki.
Trochę to zaczyna być irytujące bo od pewnego czasu już tak jest.
zbyszekD7000
14-10-2014, 20:40
Do tej pory o tym czytałem, ale i mnie dopadła dublowanie się postów, ale co ciekawe edytować się daje każdy z osobna
Filmik widzą tylko osoby z poczuciem humoru ;) ;) ;)
Nie róbmy offtopu, to wątek o narzekaniu na D750.
zbyszekD7000
14-10-2014, 20:45
No i nic się nie dowiedziałem :(
coz - zawsze moglby sie nazywac D710 :) jesli juz narzekac.
Fajny aparat choc na nadal swoja 700tke odkrywam :)
najtaniej jak dotychczas poniżej 7k zł
http://slrhut.co.uk/product/ID1663C5/view?pver=2&utm_expid=75808825-1.5PgvKES3Q9q061Lqub08uQ.1&utm_referrer=http%3A%2F%2Fwww.slrhut.co.uk%2Fsearc h%2F%3Fq%3Dnikon%2520d750
najtaniej jak dotychczas poniżej 7k zł
http://slrhut.co.uk/product/ID1663C5/view?pver=2&utm_expid=75808825-1.5PgvKES3Q9q061Lqub08uQ.1&utm_referrer=http%3A%2F%2Fwww.slrhut.co.uk%2Fsearc h%2F%3Fq%3Dnikon%2520d750
Ciekawe czy miał ktoś okazję już kupować z tego sklepu. Ceny mają niezłe. Pytanie czy do tych podanych na stronie
musimy doliczać cło, VAT czy co tam jeszcze?
radius_bo
16-10-2014, 20:05
Jak się zamawia z UK to trzeba płacić cło?
Xavier80
16-10-2014, 20:23
Doprawdy? To Anglicy wyszli z UE? :) żadnego cła, a vat jedynie wtedy gdy chciałbyś go tutaj sprzedać, wtedy zapłacisz róznicę między naliczonym a należnym.
radius_bo
16-10-2014, 20:32
No właśnie się zapytałem. Myślałem, że o czymś nie wiem :).
Na marginesie - niezła oferta.
Sklep może doliczyć różnicę w Vacie. UK ma nieco niższy podatek i na przykład UK Amazon dolicza różnicę do ceny.
Poszukaj w internecie, niby jedni oceniają ze super sklep ale na dpreview niespecjalnie się "wykazali". A cena rewelacyjna.
Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
D810 za ~9300 też tam mają. Ceny tak niskie, że aż strach kupować ;-)
Normalne ceny, chyba ze mieszkacie w kraju trzeciego swiata.
Ale przecież ten sklep wysyła z USA... Co z tego, że adres i telefon w UK...
Dla mnie osobiście ważne jest jaka kartę gwarancyjna dodają do aparatu
Ale przecież ten sklep wysyła z USA... Co z tego, że adres i telefon w UK...
Skąd takie info? Nie mogłem się doszukać takiej informacji na stronie.
Strach zamawiać, czy ktoś j z Was robił tam już jakieś zakupy?
To jest chiński sklep.
W UK takich pełno.
Ja bym nie ryzykował.
Chyba że może wam to jakiś znajomy odebrać osobiście, jeśli nie kłamią, że są w UK.
Chinczyki już nawet na brytyjskim amazonie sprzedają, trzeba uważać, bo można się rozczarować czasem oczekiwania.
Wrzućcie adres na Google Earth + StreetView. Trochę się zdziwicie. :)
No faktycznie, trochę się zdziwiłem :mrgreen:
Z drugiej strony https://pl.trustpilot.com/review/slrhut.co.uk
Sam nie wiem co myśleć o tym sklepie :?
Normalne ceny, chyba ze mieszkacie w kraju trzeciego swiata.
To by oznaczalo, ze Norwegia tez jest krajem 3go swiata:
D810 - rownowartosc 14600 PLN
D750 - rownowartosc 9500 PLN
@lukaszk: Ty weź i kup i daj znać ;)
@shaolin: w Niemczech jak na razie po ok 2200€.
Z taka cena to i 5go :mrgreen: strasznie drogo...
U mnie jak pisalem - D750 - 6800pln krajowy, D810 9500pln krajowy (lub 8400, import z HK).
radius_bo
18-10-2014, 08:20
Zachowujesz się jak nasza niedorozwinięta telewizja (bez obrazy) która dokonuje czasami porównań cen paliw w Europie. Wyszło, że u nas nie jest drogo. Kto jednak patrzy na siłe nabywczą pieniądza, na płace realne?
Zachowujesz się jak nasza niedorozwinięta telewizja (bez obrazy) która dokonuje czasami porównań cen paliw w Europie. Wyszło, że u nas nie jest drogo. Kto jednak patrzy na siłe nabywczą pieniądza, na płace realne?
A Ty zachowujesz się, jakbys nie zrozumial ironii mojego postu odnośnie klasyfikowania krajów na podstawie cen D750 i D810 :)
A Ty zachowujesz się, jakbys nie zrozumial ironii mojego postu odnośnie klasyfikowania krajów na podstawie cen D750 i D810 :)
Nie przejmuj sie, ostatnio ludzie sie rzucaja o byle co...
Archibald6803
18-10-2014, 19:34
Nie przejmuj sie, ostatnio ludzie sie rzucaja o byle co...
... znaczy się - idzie ku wojnie ;-)
szkoda tylko że nikon d750 nie został obięty w promocji Cashback
http://www.nikon.pl/promocje/
przemeksroka
19-10-2014, 13:45
Jest objęty Cashback ale w zestawie z obiektywem !
Co za problem dogadać się z kimś na lens i podzielić kasą? Utwórzcie sobie temat "skok na cash back" i parujcie się zakupowo.
niby żadem pomijając gwarancję a dokładniej paragon czy fv
Wystarczy poczekać do wiosny (chyba, że złotówka mocno spadnie).
A paragon wystarczy skserować. Nie ma obowiązku posiadania oryginału. Gorzej, jeśli sklep wysyłkowy wystawi fakturę imienną.
sokolnik
19-10-2014, 22:32
Ja czekam do wiosny :-) nie spieszy się, zima idzie :-)
Na wiosnę sprzęt foto tanieje?
sokolnik
19-10-2014, 23:29
pewnie nie bo: komunię, śluby itp po prostu sezon.
ale teraz cena body jak zawsze w każdym przypadku na początątku sprzedaży jest napompowana przez "podatek od nowości".
Kupiłem D7100 jako nowość za 4500 PLN (kupon 250 zł do wydania na akcesoria). Teraz body kupisz od 3309 (dane z ceneo.pl) czyli spadek ceny jakieś 25-30% - fakt, minęło 1,5 roku. W świecie FX pewnie cena po pół roku nie stanie o 30 % ale podejrzewam, że 10-15% pewnie tak.
I tak każdy decyduje sam, CO/KIEDY/GDZIE/ZA ILE kupuje :)
Hmmm, a D810 cenowo ani drgnie...
sokolnik
19-10-2014, 23:49
w styczniu i lutym stanieje :)
Hmmm.
Tak policzyłem, że jak sprzedam 5 obiektywów których nie używam za często, to i tak zostanie mi 8, w tym dwa zoomy pełnoklatkowe, stare ale jare. Na moje fotografowanie w sam raz zakres 14-300.
No i po tej sprzedarzy plus sprzedaż d90.
Będę miał kasę na d750 :-)
Chyba będę miał zajęcie na jesień zimę, sprzedaż szkiełek.
EDIT - to nie giełda!
Sokolnik: "pewnie nie bo: komunię"
Oczywiście, że nie stanieje. D750 to wprost idealny prezent dla dziewięciolatka. Zaraz po D4s.
Sokolnik: "śluby itp po prostu sezon"
Sezon na co? Nie uważasz, że w tych wymyślanych teoriach trochę Cię poniosło?
robin102
20-10-2014, 13:58
Wczoraj organoleptycznie :) w salonie foto porównywalem nowy egzemplarz D700 z D750 i niestety nikt mnie nie przekona, że to następca czegokolwiek, a zwłaszcza D700. W wyświatlaczu nic nie widać. Wizjer lipa, pokretal guziki chodza jak w tanim korpusie. Cena na półce 8999 zl za aparat który winien kosztować 5999zl no max 6000zł :)
Przykro będzie tym pracować jak trzeba będzie to kupić :(
radius_bo
20-10-2014, 14:02
Gdzie sprzedają nowe D700 i za ile?
Pewnie miał swój, nie czepiaj się...
Na ebuy UK za 2050£ z Londynu.
Nowe d700
Oczywiście, że nie stanieje. D750 to wprost idealny prezent dla dziewięciolatka. Zaraz po D4s.
Nie na prezent, a dla fotografów obskakujacych komunie. Wybacz ale az tyle myslenia nie wymagamy....
W wyświatlaczu nic nie widać. Wizjer lipa, pokretal guziki chodza jak w tanim korpusie.
Hmm... ale przecież D750 ma lepszy LCD:
D700 - 3 calowy, 920 tys. punktów
D750 - 3,2-calowy, 1 229 000 punktów
Na wyświetlaczu nic nie widać bo nie ma poprawiającej jakość plastikowej osłony ;)
Może chodzi o ten górny, mniejszy niż w moim d70s. Kwasowe to d750 ;)
Ketosz, przestań i tak Cię mod zaraz wytnie ;)
Hamarama
20-10-2014, 21:16
Co do wyświetlacza to coś w tym co pisze Robin musi być. Miałem teraz plener i pobawiliśmy się trochę w filmowanie d750. Kamerzyta stwierdził, że dosyć ciężko ustawia mu się ostrość na tym LCD. Twierdzi, że w jego Canonie 650d dużo czytelniej to wygląda. Był za to w ciezkim szoku rozpiętością tonalną i tym profilem Równomierne.
Mi natomiast bardziej przeszkadza mocowanie od samej czytelności. Od dołu ten LCD jest niczym nie zabezpieczony. Chodzi mi o jakieś kliknięcie, zatrzask.... Często wkładając do torby sam się odginał zaczepiając o jakiś pasek, rant torby... Uważam, że nie jest to rozwiązanie gwarantujące bezawaryjną, długotrwałą pracę.
Sam aparat pomimo, że nie jest za duży to przyjemnie mi się trzyma w reku i nie sprawia wrażenia plastikowości. Jest po prostu mały ale wydaje się solidny (poza LCD). Jak dokupię do niego grip myślę, że będzie to puszka, którą bardzo polubię (poza LCD :D )
Co do wyświetlacza to coś w tym co pisze Robin musi być.
Robin pisał zapewne o górnym wyświetlaczu - jest rzeczywiście mniejszy i zawiera mniej informacji. Ale żeby od tego zależała jakość fotografii...
Hamarama
20-10-2014, 21:56
Robin pisał zapewne o górnym wyświetlaczu - jest rzeczywiście mniejszy i zawiera mniej informacji. Ale żeby od tego zależała jakość fotografii...
Nie, nie... od tego zależy komfort pracy. Ale jeżeli Ty jesteś artystą to zapewne Cię to nie dotyczy.
Górny pokazuje mało. To też prawda. Kilka funkcji jak np. quality, normalnie powodowało zmianę widoczną na górnym wyświetlaczu. W d750 odpalenie quality i kręcenie kółkiem odpala duży LCD. Na górnym nie pokazuje tego jaki format zdjęć został wybrany. To samo jest z balansem bieli. Nie ma go na górze.
Górny pokazuje mało. To też prawda. Kilka funkcji jak np. quality, normalnie powodowało zmianę widoczną na górnym wyświetlaczu. W d750 odpalenie quality i kręcenie kółkiem odpala duży LCD. Na górnym nie pokazuje jakie format zdjęć został wybrany. To samo jest z balansem bieli. Nie ma go na górze.
I to jest niestety dla mnie porażka w tym modelu... no, ale nie ma alternatywy :/
Hamarama
20-10-2014, 22:03
I to jest niestety dla mnie porażka w tym modelu... no, ale nie ma alternatywy :/
Gdybym robił drugie tyle zleceń, co teraz zdecydowanie pokusiłbym się o D4. Mi jednka d750 bardzo odpowiada. Mały, zgrabny, lekki. Idealny na wypady z dzieciakami, wycieczki, a w pracy na pewno nie będzie mnie ograniczała jakość matrycy. Jest niesamowita. Ergonomia też nie powinna tylko boję się, że rozpadnie się po sezonie :D
Ale jeżeli Ty jesteś artystą to zapewne Cię to nie dotyczy.
Zaraz artysta...amator jestem, ale mam sztywno ustawione RAW+LF oraz AutoBalans i takie wskazania są mi do niczego niepotrzebne. Zastanawiam się w jakim celu zmieniacie rozmiar jpgów, żeby miejsce na karcie zaoszczędzić?
Hamarama
20-10-2014, 22:40
Zaraz artysta...amator jestem, ale mam sztywno ustawione RAW+LF oraz AutoBalans i takie wskazania są mi do niczego niepotrzebne. Zastanawiam się w jakim celu zmieniacie rozmiar jpgów, żeby miejsce na karcie zaoszczędzić?
Uwierz mi, że czasem dobrze mieć wszystko na górnym LCD. Ja raz w domu cykałem jpg żeby podejrzeć w opandzie. Zacząłem robić plener i po kilku chwilach zerknąłem na górny, żeby posprawdzać wszystko, a tam tylko JPG. Aż mnie zmroziło :D
Dosyć niewygodny jest również wybierak i zauważyłem jeszcze brak TIFFów. Chociaż ja nigdy z nich nie korzystałem. Ale może się ta uwaga komuś przyda.
Dosyć niewygodny jest również wybierak i zauważyłem jeszcze brak TIFFów.
Nie przypominam sobie aby w tych Nikonach których używałem istniała możliwość zapisu TIFF... ale może już pamięć nie ta. :)
Chodzi Ci o wybierak z tyłu aparatu? Nie różni się chyba od tego w D600 (który mam) więc i niedogodności nie zauważyłem. :(
nikoniarz
20-10-2014, 22:54
Nie przypominam sobie aby w tych Nikonach których używałem istniała możliwość zapisu TIFF... ale może już pamięć nie ta. :)
D300, D300s, D700...
D300, D300s, D700...
Faktycznie! Nie używałem to i zapomniałem... :(
Nie ta półka przecież....
Szkoda że pomniejszyli ekran górny ale jeśli funkcja dalej jest pod przyciskiem i automatycznie uruchamia duży ekran, to nie jest tak źle.
Córka_Kleofasa: "Nie na prezent, a dla fotografów obskakujacych komunie. Wybacz ale az tyle myslenia nie wymagamy...."
Panienka raczy żartować. Na kilkaset parafii w Polsce, może znajdzie się jeden fotograf który przed samą ceremonią poczuje nieodpartą chęć zakupienia nowego body. To rzeczywiście istotny powód, aby w tym okresie podnieść ceny sprzętu. Wiadomo, każdy fachowiec najlepiej czuje się sprawdzając nowy korpus w boju, najlepiej poprzedniego dnia wieczorem wyciągając nówkę z pudełka. Bezcenne są te chwile, kiedy z wypiekami na twarzy oglądamy fotki z zakontraktowanej imprezy, w nadziei że wszystko poszło dobrze i sprzęt nie zrobił żadnego psikusa.
siwyozzman
21-10-2014, 08:54
Gdzie sprzedają nowe D700 i za ile?
Robin102 niedawno chwalił się że kupił za 5 tys+wysyłka za egzemplarz z przebiegiem 2tys czyli można powiedzieć "nówka" :) Pewnie nie jeden puka się w czoło a ja myślę że chłop wie co robi... Można się podniecać że z niedoświetlonego o 5 EV zdjęcia "wyciągamy" obraz porównywalny do niedawno "normalnie" naświetlonego zdjęcia z D70 np. na iso 800. Wielu czekało na nowe wcielenie i kontynuację tradycji F100 i D700 ale się nie doczeka. W dzisiejszym pędzie za nowinkami jest to w sumie zrozumiałe ze strony producenta bo body i tak nie są eksploatowane "do śmierci" tylko do wyjścia kolejnego modelu... Robin - zrobiłem rok temu podobny manewr - radocha trwa - aparat jest rewelacja - ja lepiej nie potrzebuję. W myśl powiedzenia lepsze jest wrogiem dobrego. D700 jest dobre... :)
.. Na kilkaset parafii w Polsce, może znajdzie się jeden fotograf który przed samą ceremonią poczuje nieodpartą chęć zakupienia nowego body. To rzeczywiście istotny powód, aby w tym okresie podnieść ceny sprzętu. Nie kilkaset parafii, a raczej tysiące. czasami jest kilku fotografów. Mocno niedoszacowujesz.
Ale przyznam racje, to nie powód do podniesienia cen. W ogóle to ceny nie idą w górę (pomijam zmiane relacji usd/zł). Nawet przed wakacjami - to wtedy są chyba większe zakupy.
Wiadomo, każdy fachowiec najlepiej czuje się sprawdzając nowy korpus w boju, najlepiej poprzedniego dnia wieczorem wyciągając nówkę z pudełka. No i tu się zdziwisz. Jednocyfrowce Nikona czy Canona są często wypuszczane na olimpiadę czy mistrzostwa świata.
Jacek_Z: "No i tu się zdziwisz. Jednocyfrowce Nikona czy Canona są często wypuszczane na olimpiadę czy mistrzostwa świata."
"Na olimpiadę" znaczy w tym przypadku sporo wcześniej, aby każdy potencjalny klient mógł kupić i poznać taki sprzęt. Nie sądzę aby ktokolwiek z poważnych reporterów zabierał na taką imprezę nieznany korpus, bez uzupełnienia go o coś sprawdzonego.
Nie sporo wcześniej. Dostaje je agencja i grupa fotografów jadąca na olimpiadę. Czasami body nie ma jeszcze w ogólnej sprzedaży. Tam jadą betatesterzy ;)
Nie patrz na date premiery body - to jest ogłoszenie, informacja o aparacie. Realnie body trafia do sklepów kilka miesięcy (2-3 u nikona, u canona dłużej) później.
http://nikonrumors.com/2014/10/20/nikon-confirms-the-51-af-points-in-the-d750-are-narrower-compared-to-the-d810.aspx/
Czyli jednak mniejsze body to nie same zalety...
Jak to jest vs d700?
bo myślałem, że w d750 wydaje się mniejsze przez większe pokrycie kadru...
Trevor przyłożyłem d700 właśnie do ekranu i na moje oko pokrywa się z d810 - w sensie linii - natomiast kadr cały się nie mieści. Zagmatwanie to trochę napisałem ale mam nadzieję że kapujesz ;-)
nie mieści się bo D700 ma większe powiększenie (x0,72 vs x0,70) i mniejsze pokrycie kadru (95% vs 100%)
Dokładnie. O to właśnie mi chodziło wychodzi mi zatem iż pokrycie kadru (nie wizjera) punktami AF d700 vs d810 jest podobne - natomiast inne niż w d750
Córka_Kleofasa: "Nie na prezent, a dla fotografów obskakujacych komunie. Wybacz ale az tyle myslenia nie wymagamy...."
Panienka raczy żartować. Na kilkaset parafii w Polsce, może znajdzie się jeden fotograf który przed samą ceremonią poczuje nieodpartą chęć zakupienia nowego body. To rzeczywiście istotny powód, aby w tym okresie podnieść ceny sprzętu. Wiadomo, każdy fachowiec najlepiej czuje się sprawdzając nowy korpus w boju, najlepiej poprzedniego dnia wieczorem wyciągając nówkę z pudełka. Bezcenne są te chwile, kiedy z wypiekami na twarzy oglądamy fotki z zakontraktowanej imprezy, w nadziei że wszystko poszło dobrze i sprzęt nie zrobił żadnego psikusa.
Nie wnikam ile tych imprez, ilu fotografów tak zrobi, zwróciłam tylko uwagę że nie o to koledze chodziło i o czyms innym pisałeś :)
wychodzi mi zatem iż pokrycie kadru (nie wizjera) punktami AF d700 vs d810 jest podobne - natomiast inne niż w d750
To bardzo mało prawdopodobne. Nie sądzę by zrobiono inny (rozmiarem) modul AF. Moze cos zmienili w elektronice czy czułości, ale nie w rozmiarze. Tak mały skok jesli chodzi o zmianę AF byłby bezsensowny.
Jesli coś zmienią (a wreszcie muszą bo modul ma chyba 7 lat) to dodadzą wiecej punktów krzyżowych i mam nadzieję rozmieszczą punkty szerzej.
i mam nadzieję rozmieszczą punkty szerzej.
Chyba w D6 :D
Do tej pory mówiło się, że przy FX to nie możliwe bo za małe lustro itp. Znając życie to w D6 będzie już możliwe :D
To bardzo mało prawdopodobne. Nie sądzę by zrobiono inny (rozmiarem) modul AF. Moze cos zmienili w elektronice czy czułości, ale nie w rozmiarze. Tak mały skok jesli chodzi o zmianę AF byłby bezsensowny.
Jesli coś zmienią (a wreszcie muszą bo modul ma chyba 7 lat) to dodadzą wiecej punktów krzyżowych i mam nadzieję rozmieszczą punkty szerzej.
Też tak myślałem, więc doniesienia NR mnie zbiły z tropu. Bez sensu zmieniać moduł na minimalnie mniejszy, przy tej samej ilości punktów.
Chyba w D6 :D
Do tej pory mówiło się, że przy FX to nie możliwe bo za małe lustro itp. Znając życie to w D6 będzie już możliwe :D
Na szerokość nie ma ograniczeń (poza masą).
Nie znam się za bardzo na budowie modułu AF, ale może to faktycznie było spowodowane rozmiarem body - jak w cytowanej wypowiedzi na nikonrumors.
Zacytowali również nową ciekawostkę:
Nikon selected the 1/4000 shutter speed (and not 1/8000) for the same reason: make the body smaller.
D7100 jest mniejsze, a ma 1/8000 i większy moduł AF (identyczny jak D300 i D800).
Może znaczenie ma rozmiar matrycy.
MariuszJ
22-10-2014, 11:41
Moduł AF w D750 jest prawdopodobnie nieco wyżej (bliżej lustra pomocniczego) niż w D800. Stąd mniejsze krycie kadru czujnikami.
Edit: nie, to było by bez sensu - kompensowanie odległości w algorytmie ostrzenia nie miało by szans na sukces. To jednak musi być inny czujnik.
D7100 nie ma większego modułu AF tylko jest po prostu cropem.
ktoś może sprawdzał, czy grip z D600/610 pasuje do D750 ?, skoro puszki są bardzo podobne wymiarami ,
albo ma pewne info, że NIE/TAK (niepotrzebne skreślić)
D7100 jest mniejsze, a ma 1/8000 i większy moduł AF (identyczny jak D300 i D800).
Mniejsze z mniejszą matrycą, a co za tym idzie również część bebechów jest pewnie mniejsza... Oczywiście tylko gdybam i analizuję wypowiedzi zespołu "that developed the D750 DSLR camera" za nikonrumors.
ktoś może sprawdzał, czy grip z D600/610 pasuje do D750 ?, skoro puszki są bardzo podobne wymiarami ,
albo ma pewne info, że NIE/TAK (niepotrzebne skreślić)
Nie tylko mają różne wymiary, to jeszcze mają zupełnie różne kształty.
Wystarczy spojrzeć na zdjęcia i masz odpowiedź...
NIE
flimston
22-10-2014, 12:41
AF w d750 w cropie pokryje cały kadr. W D7100 niestety cały kadr nie jest pokryty polami af.
AF w d750 w cropie pokryje cały kadr. W D7100 niestety cały kadr nie jest pokryty polami af.
Chodzi o wielkość modułu, nie o krycie kadru.
Pawel Pawlak
22-10-2014, 13:00
No tak, ale może wielkość matrycy, wielkość komory lustra ma w tym przypadku znacznie ?
Wydaje mi się, że różnica w pokryciu kadru jest w praktyce minimalna i raczej nie wpłynie zasadniczo na użyteczność AFa.
Że niby co ??
Chyba nigdy nie widziałeś rozłożenia puntów w D7100 i D800/700, itp.
Możesz wytłumaczyć jak puntky AF w D750 mają pokrywać cały kadr, jeśli są na mniejszej powierzchni niż w D800, a w tym są identycznie jak w D7100 ??
flimston
22-10-2014, 13:50
Że niby co ??
Chyba nigdy nie widziałeś rozłożenia puntów w D7100 i D800/700, itp.
Możesz wytłumaczyć jak puntky AF w D750 mają pokrywać cały kadr, jeśli są na mniejszej powierzchni niż w D800, a w tym są identycznie jak w D7100 ??
W sposób taki, że d7100 jest formatu dx natomiast d750 fx. W związku z tym: kiedy zmieniasz format pola pozostają w tym samym miejscu a kadr się zmniejsza o odpowiednią wartość.
No tak, ale może wielkość matrycy, wielkość komory lustra ma w tym przypadku znacznie?
Dla szybkostrzelności ma znaczenie masa luster, ale tu daleko do osiągów D4. Dla czasów może wielkość migawki (ale ta nie ma nic wspólnego z AF).
W sposób taki, że d7100 jest formatu dx natomiast d750 fx. W związku z tym: kiedy zmieniasz format pola pozostają w tym samym miejscu a kadr się zmniejsza o odpowiednią wartość.
Ale dalej w D750 będzie mniejsze krycie niż w D7100.
Pawel Pawlak
22-10-2014, 18:16
Dla szybkostrzelności ma znaczenie masa luster, ale tu daleko do osiągów D4. Dla czasów może wielkość migawki (ale ta nie ma nic wspólnego z AF).
No tak, ale body jest mniejsze niż d700 a ze standardowym zasilaniem wyciąga 6.5fps - czyli o 1.5fps więcej niż d700 i o tyle samo mniej niż "staruszek" ale z wyższym zasilaniem.
Zresztą argumentacja z tego podlinkowanego wywiadu do mnie trafia - miniaturyzacja pociągnęła za sobą pewne koszty i tyle. D810(d800), d4s nie mają tych problemów bo nie miały być z założenia takie małe, poza tym mogą być zasilane ze znacznie większych akumulatorów.
fps i nawet 1/4000 mi nie przeszkadza. Ale szersze rozłożenie pól AF by się przydało, w tym kierunku body się nie zminiejszyło. Tego ruchu nie rozumiem.
A ja rozumiem trzaskanie szafkami w kuchni.
Żona jest zła, to sprzyja zakupom d750 :-)
Pawel Pawlak
22-10-2014, 19:41
W stosunku do D600 o podobnych rozmiarach jest lepiej. d700, 800,810 są wyższe. Dlatego zdecydowali się (podokno) zaprojektować nowy senator 51 połowy dedykowany do tak małego body. Do mnie to trafia; bardziej w to wierzę niż w stwierdzenie że takie było oczekiwanie fotografów ;-)
W sumie, najważniejsze, żeby był pewny. Na razie opinie są pozytywne.
Pawel Pawlak
22-10-2014, 20:37
dokładnie - jeśli będzie wymiatał szybkością i precyzją to będzie super, nawet mimo minimalnie mniejszego krycia kadru niż w większych FXach :)
Dlatego zdecydowali się (podokno) zaprojektować nowy senator 51 połowy dedykowany do tak małego body.
Jak poprawiano sensor to zawsze byl to ogromny skok. Nie wierzę ze teraz zmienili sensor o 2 mm i to tyle.
Zauwazcie ze te porównania sensorów sa wzięte z porównań rysunków w folderach czy na www. Ja bym chciał by ktos wzial D750 i jakies inne FX Nikona pomijając oczywiście D600/610 i zrobił testy, ustawiajac oba aparaty z podpiętą stałką na 2 m przed ścianą i patrząc jakie cegly sa łapane przez skrajne punkty.
Nie trzeba aż takiego zachodu. Poproszę tylko kogoś i jedną fotkę zrobioną skrajnym punktem.
Jesteś pewien, że to co pokazuje program to prawda? Ja bym wolał zobaczyć czy na punkcie aparat faktycznie ostrzy. Pamiętajmy, że czasami to co na matówce nie pokrywa się z faktycznymi punktami. I nie wiem jak jest z puntami pokazywanymi np przez PhotoMe.
PhotoMe to stary program, ale ViewNX uaktualniają po każdym nowym aparacie i powinien pokazywać prawdę.
Zacytowali również nową ciekawostkę:
Nikon selected the 1/4000 shutter speed (and not 1/8000) for the same reason: make the body smaller.
Dla mnie to totalna sciema. Roznica miedzy 1/4000 a 1/8000 jest przeciez w szerokosci szczeliny a nie predkosci lamelki. Idac tym tokiem rozumowania to powinni dac 1/16000 bo body mniejsze to i szczeline mniejsza zrobili :D
W większym stopniu to faktycznie szerokość szczeliny. Ale prędkość lamelek też jest ciut wolniejsza, na co wskazuje dłuższy czas synchronizacji.
Większość osób zwraca uwagę na mniej istotną rzecz, tzn na brak 1/8000, a gorszego synchro nie zauważają. Co prawda te 1/3 EV to niewiele, ale zawsze coś (przy dopalaniu w terenie jest istotne).
Na dxo porównali d750 do innych Nikonów. Wyszło prawie tak dobrze jak d610, ale z "gorszymi" kolorami, jeśli dobrze zrozumiałem.
Oki. Wszytko ładnie, kolory ładniejsze ma D 610 tylko niestety akurat kolory możemy podciągnąć oprogramowaniem lecz jeżeli ostrością nie trafisz tam gdzie chcesz to zdjęcie idzie do kosza. Zamierzałem kupić D600 lecz po problemach z migawka zrezygnowałem i zwróciłem uwagę na D610 gdzie pojawił się problem z pomiarem AF zależnie od rodzaju światła w którym w danym momencie wykonuje pomiar. Pozostał jeszcze problem oleju który również występuje i w tym modelu dlatego ja osobiście zaczekam do marca przyszłego roku na spadek cen nikona D750 co daje mi możliwość śledzenia Waszych opinii o tym modelu i mam nadzieje ze nie wypłyną jakieś wady tego body.
Do marca nie stanieje więcej niż 500 zł albo... wcale! Dolar będzie w najbliższych miesiącach mocno się umacniał. Moim zdaniem od stycznia/ lutego czeka nas podwyżka sprzętu o 5-8%. Będzie wielu rozczarowanych...
Dolar nie będzie się umacniał w nieskończoność, wręcz uważam że nie potrwa to długo i sytuacja się odwróci, ale to temat szerszy i nie w tematyce tego forum. Tak czy siak wahania kursu dolara są dużo mniejsze niż przytoczonego rzędu 5-8%. Co innego jak sklepy wykorzystają te spekulacje bo zwykle waluta 1-2% a zrobią z tego aferę by podnieść ceny na 10%, bywało już tak i to stosunkowo niedawno.
Ja nie liczę na obniżki ze względu na kursy walut a ze względu na utratę statusu "nowość"
Hehe, coś ostatnio nowości długo trzymają cenę, np.: D810...
Hehe, coś ostatnio nowości długo trzymają cenę, np.: D810...
Bo za bardzo nie ma alternatywy dla D810.
Jest D750. Zresztą nie chodzi o alternatywę ale o utrate statusu nowości.
Pawel Pawlak
24-10-2014, 08:09
dla D750 też nie ma alternatywy ;)
Zamiast marudzić na sklepy zacznijcie marudzić na rząd i państwo - to oni ustanowili i pobierają największą "marżę" - 23% od każdego body w samym podatku VAT
Pawel Pawlak
24-10-2014, 08:34
fakt - narzut 23, marźa 18.7%. To i tak więcej niż jakikolwiek sklep, tyle że za NIC
Jak ktoś nie chce narzutów, może śmiało brać z Hong Kongu - na Allegro D750 jest za 7 tysięcy ;)
Jest D750. Zresztą nie chodzi o alternatywę ale o utrate statusu nowości.
Jeżeli potrzebujesz dużo megapixeli, to nie ma alternatywy. D750, mimo, że nie jest aż tak daleko od D810 to jednak jest nieco innym body z ciut innym przeznaczeniem.
Nie chodzi o alternatywę.
Nie ma alternatywy dla wielu body jeśli zawężysz kryteria po jakich ci body będą pasowały.
Nie ma aternatywy dla Df w kwestii stylu retro, nie ma dla D610 w kwestii taniego FX, nie ma dla D4s w kwestii ilości fps, dla D810 w kwestii rekordów ilości Mpx itd
W danym segmencie semipro/pro będzie robiony tylko jeden model.
Teraz sytuacja i tak jest super.
Kiedyś FX to był jedynie D3 i jakiś czas później D700 (czyli aż 2 modele!). Teraz masz D610, D750, D810, Df, D4s. PIĘĆ modeli w jednym czasie. A tu dalej narzekanie. No pewnie lepiej mieć 10 modeli do wyboru. Ale pomalutku.
Główny konkurent oferuje 3 modele - 5Mk3, 6D i 1Dx, nie wiem czy nadal robią 1Dsmk3 (czy tylko sprzedają to co w magazynach). Gdyby liczyć to co można dostać na półkach to nikon ma też w ofercie D600, D800 i D800s - razem 8 modeli.
mam pytanko czy to prawda ze D750 jednak ma zastapic w sklepach D600/D610
i byc jedynym Body FX dla amatora w ofercie Nikona
tak dzis mi powiedzial sprzedawca w MM ktory juz troche lat pracuje na stoisku foto
Władca Pixeli
24-10-2014, 19:09
Nie chodzi o alternatywę.
Nie ma alternatywy dla wielu body jeśli zawężysz kryteria po jakich ci body będą pasowały.
Strasznie mnie śmieszy ten tok rozumowania.
Jeszcze niedawno mieliśmy do wyboru D200 i D2x i ludzie robili lepsze zdjęcia jak teraz.
Nawet matryce w dzisiejszych amatorskich aparatach biją na głowę te które były w pro sprzęcie kilka lat temu.
Zaraz ktoś wyskoczy, że nowe aparaty otwierają nowe możliwości ale nie przesadzajmy z tym.
Chyba źle odczytałeś to co pisałem. Tu nie ma nic śmiesznego. Co ma stylizacja Nikona Df do możliwości robienia nim zdjęć? Jak ktoś robi sport na olimpiadzie to pewnie weźmie D4. Studia foto parające się reklamą wezmą D8xx. To właśnie ślubniacy mają największy wybór. I to tyle. Nie należy sobie tylko za dużo dopowiadać do tego co nie napisałem. Zdjecia mozna robic sobie wszystkim. Nie ma problemu jeśli dzis zawodowy fotograf będzie focil D2x czy D200. Jego wybór. Raczej jednak rynek go zmusił do przesiadki. Nie widze w tym nic dziwnego że zawodowcy (i nie tylko) stosują nieco wyspecjalizowany sprzęt. Za analoga też tak było. Oczywiście gro aparatów ma dość uniwersalną specyfikacje. Na tyle uniwersalną, że tych aparatow używają również zawodowcy. A amatorzy jak ich stać to używają z kolei aparatów serii pro i semipro.
A o tym, że to fotograf robi zdjęcie, a nie aparat to nawet nie chcę pisać ;)
Nie ma problemu jeśli dzis zawodowy fotograf będzie focil D2x czy D200. Jego wybór. Raczej jednak rynek go zmusił do przesiadki.
Daleko nie trzeba szukać. Mój znajomy fotografuje i kręci filmy dla NG używając 500/4 podpinanego do...
D5100 (którego mu poleciłem do filmowania) i dwóch wysłużonych D200.
OK, ostatnio zaszalał i kupił używanego D3, bo miał już dość tych marnych 5 klatek na sekundę w D200.
Jesli komus nie pasuje D750 to niech czeka na nowe pro dx, moze w przyszlym roku cos sie ruszy w temacie:
Interview with Nikon's Steve Heiner
https://www.youtube.com/watch?v=USVwCubpq9I
http://www.dslrbodies.com/newsviews/the-big-nikon-leak.html
hostman22
30-10-2014, 19:23
hahahaha.... super diagram :D
Dobry wywód i diagram. Nie każdy musi kochać gabaryty FX i kilogramy, ale na szczęście goście z FUJI i SONY o tym wiedzą. Nawet wujek Olo ze szwagrem Panasem to czają... i wszyscy razem kopią dół na cielska gigantów.
Sam długo czekałem w DX na rozwój wypadków. Ani D6x0 ani D7x00 nie były dla mnie dobrymi opcjami, raczej jakimś słabym żartem.
Dobry wywód i diagram. Nie każdy musi kochać gabaryty FX i kilogramy, ale na szczęście goście z FUJI i SONY o tym wiedzą. Nawet wujek Olo ze szwagrem Panasem to czają... i wszyscy razem kopią dół na cielska gigantów.Nikon tez tak myślał. Dlatego niby niepotrzebny był FX. Ale potem nie wiadomo dlaczego ;) :) :) Nikon wypuścił D3 :)
Dlaczego marginalizuje sie Pentax? Bo nie ma FX. Oly był tak pewien przyszłosic małych gabarytów, że wszedł na scieżkę bez odwrotu. Z 4/3 nie zrobią FX, na co niby szanse ma Pentax. A fotografowie .... chcą FX w kompaktach i bezlusterkowcach. A jak matryca FX to optyka jest spora. No i tu jest klops dla bezlusterkowców.
W ciekawych czasach żyjemy, ale ja bym nie przesądzał "zwycięstwa" jednej filozofii nad drugą. Do czasu gdy technologia matryc nie zrobi postępu tak jeszcze z 400% :) (a nie 10% jak teraz z modelu na model - Fuji stoi w miejscu, Canon też) jesli chodzi o szumy, DR itd w małych matrycach. Tylko, że jak postęp będzie w małych matrycach to .. w dużych też.
...A jak matryca FX to optyka jest spora. No i tu jest klops dla bezlusterkowców...
Są wyjątki...:mrgreen:
Jacek:
Olo przymoczył z matrycami Kodaka a potem nie miał chyba kasy na coś porządnego (późniejsze skandale to sugerują) albo dawny układ biznesowy z panny'm uwiązał ich w matryce ze słabym DR i bandingiem na lat kilka... Po tej stagnacji to już nie było czego zbierać. Mogli wiele przez jakiś czas a potem nadeszła era FF i po grzybach. A szklarnia 4/3 była grubym tematem.
Największe nadzieje wiązałbym z soniakiem, jeśli w końcu naprodukuje szkieł, hehe...
Ludzie mają takie pracie na jakość na wysokich ISO (ja nie - jestem studyjny), że to pierwsze co ich interesuje w kazdej nowości. Zaraz ludzie na forch proszą o sample na 6.400, 12.800 i 25.600 ;)
Zakłądając, że Oly ma świetne matryce - to co by z tego wynikało? I tak by przegrał z FX na wysokich ISO. Pentax ma świetne matryce (tzn te co Nikon i Sony) i co - i nic. Sukcesu brak, bo mniejsza powierzchnia zbierze mniej światła i DX przegrywa z FX. Technologia tych matryc jest taka sama. Nie można założyć, że DX czy 4/3 pójdzie do przodu (w sensie wysforuje się przed FX). Matryce FX będą w tej samej technologii, więc będa miały przewagę wynikającą z powierzchni.
Może lustrzanki będą umierały na rzecz wizjera elektronicznego - to mozliwe, ale to nie zmniejszy znacząco rozmiarów aparatów FX.
No wiadomo, praw fizyki się nie oszuka i tyle... Dlatego Olo i spółka powinni poprzestać na 16mpix, żeby nie było sieczki.
Wg testów Digital Camera d750 szumi mocniej od d610, ma również słabiutką dynamikę tonalną. Jak na 3 tys zł więcej, lepszy af to niewiele... Coraz więcej testów i może w końcu skończy się opluwanie d610 i gadanie, że tym body nie da się robić zdjęć, hehe.
MichalC.
31-10-2014, 19:09
W przeciągu miesiąca cena d750 spadła i myślę, że mimo umocniającego się dolara nadal będzie spadać. Na premierze było 8999, teraz już można kupić za 8250 z fakturą i z "normalnego" sklepu.
wasilewk
31-10-2014, 19:14
W przeciągu miesiąca cena d750 spadła i myślę, że mimo umocniającego się dolara nadal będzie spadać. Na premierze było 8999, teraz już można kupić za 8250 z fakturą i z "normalnego" sklepu.
No, no ! Nie kuś ! Mój D700 jeszcze robi zdjęcia...
Pzdr.
Wg testów Digital Camera d750 szumi mocniej od d610, ma również słabiutką dynamikę tonalną.
JPGi pewnie potestowali, jak wszystkie te "fachowe" świerszczyki. Szczerze proponuję omijać takie "testy", nic sensownego się z tego nie wyczyta.
Przy jakim ISO bardziej szumi, przy każdym, czy przy maksymalnym?
JPGi pewnie potestowali, jak wszystkie te "fachowe" świerszczyki. Szczerze proponuję omijać takie "testy", nic sensownego się z tego nie wyczyta.
Wg tych samych procedur, co optyczne.pl - Tiffy z plików RAW.
Przy jakim ISO bardziej szumi, przy każdym, czy przy maksymalnym?
Do ISO200 d750 i d610 "szumią" tak samo, później im wyższe ISO, d750 szumi coraz mocniej w porównaniu do d610.
Dynamika tonalna d750 wg testów jest zaskakująco niska. Taaaa, pewnie mieli walniętą sztukę hehe
radius_bo
31-10-2014, 19:58
Wg tej gazetki to Canon 6D jest królem wysokiego ISO (poziom szumu i dynamika). Testy na DxOMark pokazują, że sytuacja jest odwrotna. Co jest grane?
Wg tej gazetki the best is Canon Canon Canon.
MichalC.
31-10-2014, 20:16
testy testami - dal mnie większość to artykuły sponsorowane, kto z was ma d750 i d610 aby postawić obok - wtedy zobaczymy
Wg tej gazetki to Canon 6D jest królem wysokiego ISO (poziom szumu i dynamika). Testy na DxOMark pokazują, że sytuacja jest odwrotna. Co jest grane?
Nie do końca. Patrzysz na całościowa ocenę szumów czy dynamiki. Tymczasem cos może być lepsze na wysokim ISO a .. gorsze na niskim - tak jest z canonem. Canon łapie plusa za to, że ma wyższe ISO w ogóle. DR na niskich ISO - tu Nikon jest niekwestionowanym królem. Canon jest minimalnie lepszy w DR na wysokich.
Wg testów Digital Camera d750 szumi mocniej od d610, ma również słabiutką dynamikę tonalną. Dowcip stulecia. :) :) :) Bo ten aparat pod kątem DR ma drugą pozycję wśród wszystkich aparatów będących na rynku. Lepszy jest tylko D810.
http://www.dxomark.com/Cameras/Ratings/Landscape
http://www.dxomark.com/Cameras/Compare/Side-by-side/Nikon-D750-versus-Canon-EOS-6D___975_836
Tomek, chyba ma jeszcze oba...
Mam D600. Ale jedyne co mogę zrobić to zdjęcia w jednakowych warunkach. Żadnych pomiarów nie przeprowadzę. Takie fotki można w każdej chwili pobrać z portali testujących.
Ja moge postawic obok, jak pojde do Nikona ;)
Ja moge postawic obok, jak pojde do Nikona ;)
Co tam chcesz u nich postawić? Jednak nie jesteś do końca zadowolony z serwisu? ;)
Obok, nie wiesz co to obok? Oboki (czyt. chmury) sa na niebie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Doszukując się minusów znalazłem i ja! Otóż po wzięciu do ręki D750 mój D610 stał się strasznie niewygodny... i w palce gniecie ;)
Mam D610 i mam D750. Z całą odpowiedzialnością twierdzę, że każda złotówka wydana na D750 jest tego warta.
Mam D610 i mam D750. Z całą odpowiedzialnością twierdzę, że każda złotówka wydana na D750 jest tego warta.
6 tys to max ile jest war 750tka~!
kornikbp
06-11-2014, 12:55
Odliczając vat i cashback to wychodzi poniżej 6k :)
Każda złotówka porównując go do D610.
Miałem w łapkach i ja. I powiem tak. To co Nikon zrobił z uchwytem tego body to tragedia! Dla kogo to jest? Chyba dla małych żółtych rączek. Nijak tego D750 trzymać nie można. Nie rozumiem zachwytów nad tym body.
Miałem w łapkach i ja. I powiem tak. To co Nikon zrobił z uchwytem tego body to tragedia! Dla kogo to jest? Chyba dla małych żółtych rączek. Nijak tego D750 trzymać nie można. Nie rozumiem zachwytów nad tym body.
Musisz mieć dłonie Goliata. Ja mam całkiem spore, na co dzień pracuję wielkimi d3s i jedyne zastrzeżenie, które mam do chwytu d750 to obawa o stan okładziny w głębi gripu za np. rok. Pewnie zostanie zdarta paznokciami. Sam chwyt z każdym szkłem, także potężnym 80-200, jest bardzo dobry.
Marek. Ja mam spore łapy bo sam jestem dość duży :) i trzyma się go bardzo wygodnie. Faktycznie lepiej leży D810 ale Z gripem będzie świetnie.
Miałem w łapkach i ja. I powiem tak. To co Nikon zrobił z uchwytem tego body to tragedia! Dla kogo to jest?
Czytając opinie z każdej strony internetu można by rzec, że dla prawie każdego. Nie pamiętam w przypadku którejkolwiek puszki było jeszcze tak wychwalane "czymanie" - zwykle coś tam się wspomina o tym etc a nie trąbi,nie każdy chwali - tu jest na odwrót, więc chyba coś jest na rzeczy. Jesteś chyba pierwszym który narzeka na to, więc nie wiem czy to faktycznie tak tragicznie jest zrobione.
Ja wiem, że to indywidualna sprawa. Do tych najmniejszych nie należę, to fakt, ale od razu mi nie podpasował. Z małym czy dużym szkłem. Nie wiedziałem jak go trzymać... cztery palce na tej cienkiej wypustce? Dwa na wypustce a dwa pod body? No nijak. Paluchy mi się nie mieszczą w tej "wnęce" I podejrzewam, że grip tego nie zmieni.
E: Ja wiem, że jest chwalony. Dlatego też jestem mocno zdziwiony, po tym jak wziąłem go w łapy.
E2: Michał, D810 to inna bajka, inny świat.
MichalC.
06-11-2014, 14:52
Mam wrażenie, że puszki będą coraz mniejsze, patrząc na samsunga, sony itp. Jak dla mnie bardzo dobrze im sprzęt lżejszy tym lepiej. Głębszy chwyt i trzyma się lepiej.
Mam wrażenie, że puszki będą coraz mniejsze, patrząc na samsunga, sony itp. Jak dla mnie bardzo dobrze im sprzęt lżejszy tym lepiej. Głębszy chwyt i trzyma się lepiej.
To, że puszka jest mniejsza i lżejsza nie znaczy, że będzie się wygodnie ją trzymać, pracować nią, robić zdjęcia. Przykład? Proszę bardzo: mam Fuji XT1. Małe, lekkie (w porównaniu do lustra) i trzyma mi się świetnie.
D750? - Dla mnie koszmarek. I nie jest ważne, że w wielu (wszystkich) opiniach jest super. Dla mnie nie.
MichalC.
07-11-2014, 15:33
Pewnie, że nie będzie idealnie dla wszystkich, jednak podejrzewam, że celują w jak największą ilość użytkowników - wiadomo ktoś mający palce pianisty - chwyt będzie za płytki, szeroka dloń i na gripie zmieści się tylko 3 palce itp.
Po zmacaniu puszki moja opinia o wielkości jak najbardziej pozytywnna, grip idealnie leży w dłoni. Opinie pracowników sklepu dwie dokładnie przeciwne - jeden z panów się ze mną zgadzał, drugiemu nie leżała zupełnie. Poinformowali mnie za to, że od jutra cena to 8200... ha! to dopiero dobra informacja. Brałbym. Gdybym potrzebował ff, brałbym.
Macany gdzie zawsze, czyli Bonarka, AB.
Na forum niemieckim znaleźli bug, przy takich ustawieniach:
Tryb M
Lampa nikona SB
iTTL
ISO Auto, Ustawione na ISO 100
FP. 1/250s (też z bei 1/200s)
Seria testowa: 1/200s - 1/250s - 1/320s - 1/400s - 1/500s
Aparat przeswietlil zdjecie ustawiajac ISO 12.800 przy 1/250s i krotszych 320s und 1/400s
Nikon sprawdził i potwierdził.
oripkess
14-11-2014, 16:33
ej ale daje radę, nie jest źle :D
Nic więcej nie pisali. Faceta z Nikona niby powiedział, że się zajmą.
Może jakaś aktualizacja softa pomoże?
Będzie aktualizacja. D760. :D
Ano właśnie poprawili:
https://nikoneurope-de.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/63112
Nie chcę się przebijać przez cały wątek, przepraszam, ale trafiłem na opinię o. . . . brudzie na matrycy (d600 like? ;).. http://www.dpreview.com/forums/thread/3740579 Ktoś może coś napisać na ten temat? Myślałem, że "tylko" flara targa to body, ale jeśli dodatkowo znowu syf to Ech.. Delikatnie mówiąc.. Ktoś zauważył zwiększone syfienie, czy "w normie"?
Nie chcę się przebijać przez cały wątek, przepraszam, ale trafiłem na opinię o. . . . brudzie na matrycy (d600 like? ;).. http://www.dpreview.com/forums/thread/3740579 Ktoś może coś napisać na ten temat? Myślałem, że "tylko" flara targa to body, ale jeśli dodatkowo znowu syf to Ech.. Delikatnie mówiąc.. Ktoś zauważył zwiększone syfienie, czy "w normie"?
Ja po 2 tys klapnięć nie zauważyłem żadnych syfów na matrycy. Wszystko tip top. Ale może dlatego że rzadko zmieniam szkło.
2985 zdjęć z różnymi szkłami plus grzebanie w komorze w celu znalezienia źródła krawędzi i flary i oprócz kilku włosków na bokach komory nic na matrycy nie ma.