PDA

Zobacz pełną wersję : D750 niespełnione nadzieje.

Strony : 1 2 3 [4] 5

shaolin
17-09-2014, 09:38
Nic nie wiadomo na temat pierwszych testów puchy?

To nie watek na takie pytania...

yazid
17-09-2014, 09:41
Ja też nie jestem zwolennikiem tej teorii, ale wiele zdjęć byłoby skreślony tylko dlatego, że nie jest prosto od linijki, jest szum (ziarno), jest przepał w tle etc. Czyli coś kompletnie, totalnie nieistotnego tak naprawdę, a to właśnie jest rzeczywistość i codzienność forumowa. Dlatego sugerowanie się tym co tutaj napiszą i branie tego za jakikolwiek punkt odniesienia względem wartości fotografii jest dla mnie śmieszno-straszne.
Link wrzucony przez Pawła idealnie to opisuje. Pewnie jest to nieco przerysowane, ale generalnie tak by to wyglądało.
Bo to tak jest jakby Lewandowskiego albo innego Ronaldo w piłkę chcieć z forumową bracią uczyć:)

Zelber
17-09-2014, 09:48
Argument "to pokaż swoje" jest dziecinny. Nawet gdybym miał takie zdjęcia z laurami WPF to bym ich nie zamieścił jako ilustracje tej dyskusji bo tu nie chodzi o to kto robi lepsze zdjęcia.

Nie jest dziecinny, pozwala stwierdzić czy opinia rozmówcy oparta jest na jego własnym doświadczeniu, czy "czytałem", "wydaje mi się" lub innych omanach.

Możesz sobie wygoglować mnóstwo świetnych zdjęć sportowych z czasów 6x9 bez winderów. I co na to powiesz? Że się nie da?

Według współczesnych standardów nie da się, naprawdę tak ciężko zrozumieć że 2-3 średnio ostre zdjęcia z meczu nie zrobią w 2014 roku na nikim wrażenia? No poza ahtystami pełną gęba, którzy jak usłyszą, że zdjęcie jest z mf/lf będą się nad nim rozpływać tylko z powodu tego czym było zrobione jak i bardzo stało się przez to artystyczne i głębokie.

Tymczasem szanujący się reportażysta powinien, w razie potrzeby, umieć zrobić interesujący cykl mając do dyspozycji tradycyjny korpus z 36 klatkami.

Z niecierpliwością czekam na TWOJE zdjęcia(tak wiem, znowu ten dziecinny argument)z meczu z 36 klatek.
Forum jakby nie patrzeć jest forum fotograficzne, więc naprawdę miło by było gdybyś na potwierdzenie swoich słów miał jakieś zdjęcia. Same słowa bez własnych zdjęć to dla mnie nic nie warty bełkot.

Tu chodzi o udawadnianie na siłę, że aparat robiący ponad 6 kl/s "nie nadaje się" do reportażu. To sprowadzanie sztuki reportażu do "wyrzygania" (przepraszam za dosadność) tysięcy zdjęć w filozofii "a może coś się trafi".
I nie chodzi tu o umartwianie się, ani kontestowanie nowych rozwiązań. Nie ma niczego złego w używaniu trybu seryjnego, póki "fachowiec" nie deklaruje, że bez 10 kl/s to on nie poradzi. Powtarzam jeszcze raz: to wstyd rozkładać bezradnie ręce z deklaracją, że mając 6.5 kl/s to ja nie poradzę. Bez względu na dyscyplinę.

Mam 2 body, jedno z 6, drugie z 10/11 fps, różnica jest kolosalna, pomijając lepszy AF same fpsy dają mi około 50-60% dobrego materiału więcej.

Wnioskuję z Twojej wypowiedzi, że masz sprawnego D7000.

Nie ma zdrowych – Są tylko niezdiagnozowane. :D

ppawel232629
17-09-2014, 09:58
To nie watek na takie pytania...
Rozumiem, że tutaj można tylko narzekać na mało fps :-)

jo44
17-09-2014, 10:01
Rozumiem, że tutaj można tylko narzekać na mało fps :-)
No przecież nie na olej... :)

ppawel232629
17-09-2014, 10:05
Może by tak dopisał w temacie wątku, że to nie jest reporterska puszka, to może ludzie wtedy faktycznie skupiliby się na tym, co ten aparat faktycznie oferuje a nie wiecznie mieli wąty :-)

TOP67
17-09-2014, 10:10
Od tego jest wątek merytoryczny http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=252742

adrian
17-09-2014, 10:21
Może by tak dopisał w temacie wątku, że to nie jest reporterska puszka, to może ludzie wtedy faktycznie skupiliby się na tym, co ten aparat faktycznie oferuje a nie wiecznie mieli wąty :-)

Ja myśle, że jest ;-) Może nie do akcji podbramkowych :mrgreen:

ppawel232629
17-09-2014, 10:52
Ja myśle, że jest ;-) Może nie do akcji podbramkowych :mrgreen:

A ja myślę, że Nikon po prostu dał nam do zrozumienia, że jak ktoś jest profesjonalnym fotoreporterem, to powinien kupić sobie po prostu D4/D4s. D750 musi być w czymś gorszy od serii PRO Nikona, bo w przypadku takim, że D750 miałoby 8fps, była by powtórka z tym, co było w przypadku D700 i D3. Wszyscy by brali D750, bo oferowałoby prawie tyle samo, co D4/D4s. Mam rację?

mirekkania
17-09-2014, 11:03
Dążę do tego, że dziś świat jest nastawiony na szybkość, na natychmiastowe wyniki, na 1 podejście do tematu - nie ma czasu zrobić drugie. Jeżeli chcę być pewien, że "to" zdjęcie będę miał na karcie, to moje umiejętności są niezwykle ważne, ale ważny jest też sprzęt, który ma maksymalnie zwiększyć moje możliwości.
Nie prawda. Dziś świat jest nastawiony na maksymalną taniość w koleracji do maksymalnego zysku. Dlatego zatrudnia sie tanich fotografów, którzy niewiele potrafią. Ponieważ mają tego świadomośc sa tani. Tani fotograf w wiekszości sytuacji potrzebuje niezwykle zaawansowanych technologii, żeby poradzić sobie z tematem, ponieważ nie ma świadomości fotograficznej. Nie ma jej, bo nie zainwestował w swój rozwój długich i żmudnych godzin. Poniewaz tego nie zrobił, jest tani więc potrzebuje sprzetu, który zrekompensuje mu brak umiejętności.
Wspomniałeś o "1 podejsciu do tematu". Cytowane zdjęcia Dave'a Burnett'a to nic innego jak "1 podejście do tematu" - przyniósł aparat wielkoformatowy, ustawił gdzie trzeba było, ustawił ostrość gdzie trzeba było, zdjął matówkę, założył kasetę z 1-ą klatką filmu. Nacisnął migawkę wtedy, kiedy trzeba było. Cyk! Jedno zdjęcie, jest. Bez 10 klatek na sekundę. Nie ma potrzeby robić drugiego. Jak mu się to udało bez trybu seryjnego i ISO12.500?
Odpowiedź już padła - żmudne, długotrwałe samokształcenie. No i Burnett nie jest tani...

W skrócie kwestia jest taka, że zdjęcia Burnett'a wiszę w galeriach i zdobywają nagrody w bardzo ważnych konkursach, zdjęcia Kurtz'a nie. Warto zadać sobie pytanie dlaczego. Myślę (mogę się mylić), że przede wszystkim dlatego, że Burnett w pewnym momencie swojego życia zaczął skupiać się bardziej na tym jak stworzyć fotografię, niż czym sfotografować.

A, żeby było w temacie, szkoda, że ten d750 nie będzie miał matrycy od Canona. Fajna pucha, ale matryca od Sony to masakra jest.

malibu
17-09-2014, 11:09
A, żeby było w temacie, szkoda, że ten d750 nie będzie miał matrycy od Canona. Fajna pucha, ale matryca od Sony to masakra jest.
rozwiń myśl ? co w niej jest takie masakrycznego ?

matbe
17-09-2014, 11:12
Mam 2 body, jedno z 6, drugie z 10/11 fps, różnica jest kolosalna, pomijając lepszy AF same fpsy dają mi około 50-60% dobrego materiału więcej.

O wartości materiału świadczy dla Ciebie ilość trafionych autofocusem zdjęć. Własnymi przykładami pokazałeś że to jednak kiepskie kryterium.

Według współczesnych standardów nie da się, naprawdę tak ciężko zrozumieć że 2-3 średnio ostre zdjęcia z meczu nie zrobią w 2014 roku na nikim wrażenia?

Naprawdę tak ciężko zrozumieć ze trzy średnio ostre zdjęcia z meczu mogą zrobić większe wrażenie od 300 super ostrych? I nie tylko w 2014, ale i w 2024 też.
A "wspólczesne standardy" to fajny temat, do płaczu..

docxxx
17-09-2014, 11:30
Już mi się przejadła dyskusja o fps w dziale o D750. Czy ktoś może posprzątać ten burdel? Jeden drugiego przekonuje, co komu potrzebne.

Zelber
17-09-2014, 11:32
P*** pseudoartyści(bo prawdziwi sami by coś tworzyli, a nie tylko wycierali sobie gębę czyjąś pracą) się znaleźli.
Dla mnie EOT.

ranbir kapoor
17-09-2014, 11:36
jeden obrazil, drugi zdjec nie pokazal
coz...

nikoniarz
17-09-2014, 11:38
Dorosły facet a focha strzelił....

matbe
17-09-2014, 11:40
Dorosły nie znaczy, że dojrzały.

Kurtz
17-09-2014, 11:45
Nie prawda. Dziś świat jest nastawiony na maksymalną taniość w koleracji do maksymalnego zysku. Dlatego zatrudnia sie tanich fotografów, którzy niewiele potrafią. Ponieważ mają tego świadomośc sa tani. Tani fotograf w wiekszości sytuacji potrzebuje niezwykle zaawansowanych technologii, żeby poradzić sobie z tematem, ponieważ nie ma świadomości fotograficznej. Nie ma jej, bo nie zainwestował w swój rozwój długich i żmudnych godzin. Poniewaz tego nie zrobił, jest tani więc potrzebuje sprzetu, który zrekompensuje mu brak umiejętności.
Świat jest nastawiony na szybkość, a taniość jest wynikiem tego, bo coś co ma istnieć przez bardzo krótką chwilę, nie może być drogie i kosztowne. Moim zdaniem, fotoreporterowie jadący na Olimpiady, wydarzenia sportowe, etc, wcale nie są tani i nie są ludźmi którzy niewiele potrafią.

W skrócie kwestia jest taka, że zdjęcia Burnett'a wiszę w galeriach i zdobywają nagrody w bardzo ważnych konkursach, zdjęcia Kurtz'a nie. Warto zadać sobie pytanie dlaczego. Myślę (mogę się mylić), że przede wszystkim dlatego, że Burnett w pewnym momencie swojego życia zaczął skupiać się bardziej na tym jak stworzyć fotografię, niż czym sfotografować.

Zdjęć Burnetta za to, nie widzę na okładkach magazynów sportowych, w relacjach z wydarzeń. Widzę tylko w jego galerii, kilka zdjęć z ogromnego wydarzenia. Zdjęć z nietrafionym AF ( no ale przecież to nie jest ważne ), masakrycznym, przepraszam, ahrtystycznym tiltem, etc. Co burnett robił, tego nie wiem. Wiem za to, że kiedyś kiedyś, jak mnie jeszcze na świecie nie było, wygrywał nagrody za zdjęcia, stał się sławny. A później - mam wrażenie, że jakość ( ta czysto techniczna, nie najważniejsza, ale mająca dla mnie znaczenie ) nie zwiększyła się, w sumie, to w jego zdjęciach nic się nie zmieniło, mimo, że możliwości ma znacznie większe.

Wspomniałeś o "1 podejsciu do tematu". Cytowane zdjęcia Dave'a Burnett'a to nic innego jak "1 podejście do tematu" - przyniósł aparat wielkoformatowy, ustawił gdzie trzeba było, ustawił ostrość gdzie trzeba było, zdjął matówkę, założył kasetę z 1-ą klatką filmu. Nacisnął migawkę wtedy, kiedy trzeba było. Cyk! Jedno zdjęcie, jest. Bez 10 klatek na sekundę. Nie ma potrzeby robić drugiego. Jak mu się to udało bez trybu seryjnego i ISO12.500?
Odpowiedź już padła - żmudne, długotrwałe samokształcenie. No i Burnett nie jest tani...
Tylko czy to jedno podejście do tematu jest aż tak udane? Czy to podejście do tematu nadaje się do tego, do czego jest dziś wykorzystywana fotografia sportowa? A przecież o tym mówimy.
Ogólnie, mam dziwne wrażenie, że nazwisko i średni format, konstytuują artystyczność, głębię i piękno zdjęcia. Nie liczą się żadne aspekty techniczne, nie liczy się to, że się na nie kiepsko patrzy - to średni format i jest wspaniałe. Zdjęcia Burnetta, przejrzałem - znaczna większość mi się nie podoba. Mam wrażenia, że widzę zdjęcia zrobione przez fotografa 50 lat temu ( i mówię tu o zdjęciach aktualnych, nie tych z przed 50 lat ;) ), słoikiem z grubym denkiem, często przy kiepskim świetle. Nie widzę zmiany, od wielu lat. Jest nowa technologia, są nowe, ogromne możliwości również co do jakości zdjęć, ale ja tego tutaj nie widzę. Mam często wrażenie, że bardzo podobne zdjęcia już widziałem - tylko ostre, kolorowe, prostsze, bez efektu tilta i ogromnego ziarna, bez poucinanych rzeczy na brzegu kadru.

Z jego zdjęć z wydarzeń sportowych, Londyn zupełnie do mnie nie przemawia, spodobały mi się może z dwa. Z Sochi więcej, bo więcej jest "normalnych" zdjęć. Ale też, Burnett nie robi moim zdaniem typowego reportażu sportowego, co więcej, ma zupełnie inne nastawienie i zupełnie inne podejście które mocno tłumaczy jego klatki. Pozwolę sobie zacytować z jednego z wywiadów z nim, mimo, że tekst po angielsku:

DB - I have a luxury in that I’ve never been the photographer who was relied upon to get the winner in that winning pose. So many photographers have great experience shooting these sports that I might see once every four or twelve years. I don’t regularly photograph hockey, curling or ski jumping. These are things that I’m just trying to walk my way into and figure out what to do when I get there. You have really good people who do this stuff all the time and know where to be, what to expect, and how to be ready for it.

You can learn a hell of a lot by watching, as in most things, but particularly here.

I don’t really feel that’s something that’s a huge problem. My mission, how I feel, and I get support from the people I’m working with, is to get pictures that give some sense of what it would be like if you were sitting here watching the games. To me that’s always what its about. It’s not necessarily about taking that six hundred and isolating somebody. I tell you the people that do that, who put a six or eight hundred in a backpack and ski down these treacherously steep alpine hills to get an action shot of some speedster flying through a gate, no one has more admiration for them than I do. That is real work.

Burnett robi zupełnie inne zdjęcia, jego fotografia ma zupełnie inny cel i generalnie moim zdaniem niewiele ma wspólnego z fotoreporterką sportową o której tutaj mowa. Zostawmy go w spokoju, niech robi sobie sztukę, czy ona się podoba czy nie, czy się sprzedaje czy nie, a rozmawiając o rzemiośle i wykonywaniu swojej pracy, z której trzeba przynieść okreslone wyniki, rozmawiajmy o tej pracy.

Na koniec - nie jestem kompletnym malkontentem i nie patrzę tylko na poprawność techniczną, patrzę, czy mi się zdjęcie podoba czy nie - a z tym nie jest łatwo. Są zdjęcia Burnetta które mi się podobają, niektóre nawet bardzo, co nie znaczy, że muszą mi się podobać wszystkie.
A moje zdjęcia, nie wisza w galeriach, bo robię kiepskie zdjęcia, a aparat nie chce mi w tym pomóc ;)

Edit:

Naprawdę tak ciężko zrozumieć ze trzy średnio ostre zdjęcia z meczu mogą zrobić większe wrażenie od 300 super ostrych? I nie tylko w 2014, ale i w 2024 też.
A "wspólczesne standardy" to fajny temat, do płaczu..
Ale na kim to wrażenie zrobią? Na nie? Tak W redakcji? Trochę powątpiewam.

mirekkania
17-09-2014, 12:25
Na koniec - nie jestem kompletnym malkontentem i nie patrzę tylko na poprawność techniczną, patrzę, czy mi się zdjęcie podoba czy nie - a z tym nie jest łatwo. Są zdjęcia Burnetta które mi się podobają, niektóre nawet bardzo, co nie znaczy, że muszą mi się podobać wszystkie.
A moje zdjęcia, nie wisza w galeriach, bo robię kiepskie zdjęcia, a aparat nie chce mi w tym pomóc ;)

Zdjęcia Burnett'a są ostre i trafione w punkt. Zachwycają swoją nieprzypadkowością i świadomym doborem wszystkich składowych obrazu. Jedyne czego nie mają, to cyfrowego, dwuwymiarowego oddzielenia między tym co ostre, a co nie ostre. To co odbierasz jako "nieostrość" jest tylko niedoskonałością zestawu skaner-kompresja-monitor, który nie potrafi oddać przestrzenności obrazu na błonie światłoczułej. Matryca cyfrowa jest płaska, zero-jedynkowa, taka jak monitor LCD. Stąd różne wrażenie.
Oczywiście nikomu nie muszą się podobac wszystkie jego zdjęcia. Są one jednak dowodem na to, że (zacytuję kolegę, co się tak wyraził na prywatnym spotkaniu) aparaty dawno osiągnęły doskonałość. Jedynie ich operatorzy nie. Kwestie gustów odbiorców zdjęć pozostają poza dyskusją, bo tu jest sprawa prosta: ma być ostro, jasno i kolorowo. I zapewne omawiany tu D750 jest narzędziem wielokrotnie doskonalszym, niż to potrafimy docenić. Nawet z tymi marnymi 6,5 kl./s i matrycą Sony.

Wydaje mi się, że na tym etapie dyskusji, nie dojdziemy do konsensusu, bo mamy inne spojrzenia na fotografię. Wchodzimy w kwestię podoba się/nie podoba się. A te trudno pogodzić. Chociaż, zapewne w wielu tematach o fotografii jako takiej bylibyśmy zgodni.

Profilaktycznie uciekam z tematu. Po lekturze tego wątku, o nowym aparacie Nikona wiem już więcej niz ci, co go projektowali. ;) Wystarczy mi.

rozwiń myśl ? co w niej jest takie masakrycznego ?
Niestety, żeby dojść do znośnych kolorów, trzeba się strasznie nasuwać suwakami. Chociaż np. w takiej uśrednionej fotografii ślubnej ta cecha matrycy jest wielką wygodą.

d90
17-09-2014, 12:33
Dyskutujcie dalej.
Fajnie sie teraz czyta, po tylu stronach wreszcie...

pietrobas
17-09-2014, 13:04
No przecież nie na olej... :)

Jeszcze nie wiadomo ;)

ranbir kapoor
17-09-2014, 13:10
Czesto przewija sie tu text ze redakcje takie zdjecia chca
Fakt ze za takie sie placi nie zwalnia od myslenia czy to dobra czy zla fotografia
Sam robie zdjecia dla sieciowek do katalogow, gazetek czy na billboardy ale daleki jestem od tego aby robic bronic tych zdjec a jednoczesnie tych co robia to inaczej pogardliwie nazywac arhtystami

Bronic moge moich zdjec
I widze na nich duzo wiecej dynamiki niz na 2wymiarowych zdjeciach tu pokazanych

A co najwazniejsze, moje pokazuja to jak ja widze sport, moj sposob patrzenia na swiat
A nie tylko rzemioslo gdzie jedyna roznica miedzy zdjeciami kilku fotografow to taka ze jeden mial 200 a inny 600mm

Hektor
17-09-2014, 13:17
Zelber: "Mam 2 body, jedno z 6, drugie z 10/11 fps, różnica jest kolosalna, pomijając lepszy AF same fpsy dają mi około 50-60% dobrego materiału więcej."

Pomyśl sobie, jaki byś zrobił szał z kamerą filmową w ręku.

Tommy
17-09-2014, 14:07
zaglądam do tego wątku i za każdym razem większy magiel. ale sprawa fpsów widzę że nie daje ludziom spać. Wierzę że są sporty na których żeby uchwycić moment to potrzeba tych 11kl/s, ale zdradźcie jakie to sporty? bo chyba nie piłka nożna?!
Jeśli ktoś nie potrafi jedną klatką złapać danego momentu to znaczy że za mało wie na temat sportu jaki fotografuje
osobiście serii używam tylko żeby poskładać coś w sekwencję i jak dla mnie 5-6 klatek to maks czego potrzebuję więc akurat tu d750 mnie nie boli :)

fader_audio
17-09-2014, 15:53
masz trochę racji, co prawda sportu nie fotografuje, ale lubię focić ptaki, zwłaszcza przy starcie i w locie dzięki serii można uchwycić ciekawy moment, do tej pory wystarczało na to 3kl/s (d80), teraz mam niby 6kl/s co dla mnie jest aż nadto. jeszcze trochę i zacznie się temat bufora:-)

JA06
17-09-2014, 17:30
Nikon adds D750 support for Capture NX-D, Picture Control Utility and ViewNX

docxxx
17-09-2014, 18:38
Panowie, nie fps, nie średnie formaty, wystarczy tak: http://www.tvn24.pl/kalendarz-krakowskiej-artystki-sportsmenki-rozebraly-sie-jak-radwanska,469033,s.html

;)

jo44
17-09-2014, 19:22
Nikon adds D750 support for Capture NX-D, Picture Control Utility and ViewNX

Dobrze byłoby nie tylko pisać, ale i czytać forum...

Panowie, nie fps, nie średnie formaty, wystarczy tak: http://www.tvn24.pl/kalendarz-krakowskiej-artystki-sportsmenki-rozebraly-sie-jak-radwanska,469033,s.html

;)
Ma to coś wspólnego z tematem?

zdyboo
17-09-2014, 19:31
Ma to coś wspólnego z tematem?

Przecież nie musi. Moderacja jasno dała do zrozumienia, że posty merytoryczne zostały wydzielone, zatem tutaj można pitu-pitu bez krempacji. Taki shout, tylko że tytuł inny. ;)

jo44
17-09-2014, 20:21
Rozumiem, że te panienki to także niespełnione nadzieje...

SHOX!
18-09-2014, 10:43
docxxx nie martw się, kiedyś poznasz dziewczynę i zaczniesz jej robić takie zdjęcia. Ja tam odnośnie D750 nie mam żadnych niespełnionych nadziei bo kompletnie nie miałem pojęcia jak i większość, że taki aparat trafi na rynek. Zastanawiam się dlaczego model oznaczono symbolem D750 a nie D710? Ktoś wie?

ppawel232629
18-09-2014, 10:51
Bo x10 kojarzy się z nowsza wersja aparatu, pozbawiona wad zaistniałych w poprzednim. Poza tym D710 wskazywało by na model bardzo podobny do d700, a jest całkiem inny i przeznaczony do nieco innych celów i jak słusznie tutaj nie raz zauważono, nie powinien nazywać się D7xx bo automatycznie jest kojarzony z D700, co wywołuje fale oburzenia, zawodu i kłótni. Moim zdaniem powinien nazywać się D699 :-)

Seś@
18-09-2014, 14:35
Moim zdaniem powinien nazywać się D699 :-)
D699 i 3/4 ;-)

zbyszekD7000
18-09-2014, 17:27
......Moim zdaniem powinien nazywać się D699 :-)

i tyle powinien kosztować ;-)

GonzoG
18-09-2014, 17:35
i tyle powinien kosztować ;-)

55k PLN ?? nie przesadzasz ??

trixiglk
18-09-2014, 17:59
D699 i 3/4 ;-)

Tia... a może od razu D666 vel "diabelska machina"???

zbyszekD7000
18-09-2014, 19:54
55k PLN ?? nie przesadzasz ??

GonzoG, a skąd ty taką kwotę wydedukowałeś.
Mój przekaz był prosty ;-)

lackyd
18-09-2014, 19:59
w poniższym linku najbardziej rozsądna cena

http://www.valuebasket.pl/pl_PL/Nikon-D750-Digital-SLR-Camera-Body-Only-%28Black%29/mainproduct/view/16926-AA-BK

GonzoG
18-09-2014, 20:12
GonzoG, a skąd ty taką kwotę wydedukowałeś.
Mój przekaz był prosty ;-)

Sam przecież podałeś D699... ;P

zbyszekD7000
18-09-2014, 20:13
za dosłownie to wziąłeś ;-)
miałem na myśli bez D :-)

GonzoG
22-09-2014, 01:46
Myślę, że ze względu na paskudny, tani, prostokątny wizjer...

Powiadasz...
A tu masz taki sam - "tani, paskudy, prostokątny"... za 44 000zł:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/09/eos1dcweb2-2.jpg
źródło (http://www.hdwarrior.co.uk/wp-content/uploads/2012/05/eos1dc-web2.jpg)

lodzermensch
22-09-2014, 03:16
Dałbyś tyle za to to?...

Seś@
22-09-2014, 04:51
Widzę, że obecnie rewia piękności aparatów zapanowała :mrgreen:

HiPhoto
22-09-2014, 20:41
Tia... a może od razu D666 vel "diabelska machina"???
I to by było na tyle. Przyznaję, nie przebrnąłem wszystkich postów w wątku, ale zdanie wsparte komentarzami sobie wyrobiłem.

Po pierwsze primo: Rzeczywiście - gdyby firma podchodziła z szacunkiem do klienta - serwis Nikona w pierwszym rzędzie w ramach naprawy gwarancyjnej winien wydrapać "7" w to miejsce wmalować "6". Żaden bełkot marketingowy nie przykryje faktu, że jest to zaawansowana lustrzanka amatorska, a "siódemka" (zwłaszcza wytapetowana na firmowym pasku) ma jedynie podjarać paru niedzielnych zamożnych posiadaczy sprzętu, że mają coś lepśego. Efekt demonstracji za 1,5-2 tysie w cenie sprzedaży (bo jakby to było D650 to klientowska chęć dołożenia 3k do 610-tki już byłaby mniejsza). Taki ukłon w stronę przysłowiowych kierowców BMW z przyciemnionymi szybami, co 7xx to nie 6xx.

Po drugie primo (a nawet secundo): Firmą "N" rządzą księgowi i marketingowcy, a to ma odzwierciedlenie w postępującej kastracji funkcjonalnych aspektów sprzętu. Zaczęło się od obiektywów serii G. Po angielsku nazwano je właśnie gelded, co na nasze przekłada się najlepiej jako wałaszone. Wycięli pierścień przysłon, rzekomo z powodu postępu technicznego, naprawdę by obniżyć koszt produkcji. W końcu konsument musi się wykazać małpią zręcznością palców prawej dłoni, by w jednym czasie manipulować i przysłoną i migawką. Koronnym przykładem kitowy obiektyw do Df :D - w/fake aperture ring.
Więc nie ma co biedować, że z korpusu zniknął kolejny przydatny przycisk AF-ON. W "małpkach" go nie ma. Za to przybył "tryb zielony" i to ma być postęp.
Natywna ISO 200 + 1/8000s vs. ISO 100 + 1/4000s. Niby to samo, ale nie to samo. 1/8000s to pewien standard dla dobrych lustrzanek, czasami naprawdę potrzebny. A natywne 100 ISO to też standard dla puszki, która aspiruje do ceny wyżej €2000. W końcu D700 wypuszczono ładnych parę lat temu i kryteria uległy uaktualnieniu. Kolejny aspekt przemawiający za tym, że wobec D700 nowa puszka jest gelded.
Wężyk spustowy... jaki i gdzie go wkręcić?
Muszla oczna...
Półplastikowy korpus...

Po trzecie primo (a nawet tertio): Kolejny model lustrzanki Nikona bez GPS. Dla mnie to akurat ważniejsze, niż fps. Oznacza dodatkową pracę przy lokalizacji zdjęć. Wymusiło zakup dodatkowego osprzętu. Jakoś geolokalizacja zdjęć jest dla Nikona nienaruszalnym tabu.

wywar
23-09-2014, 07:42
Nie odniosłeś się do video. Nadal najlepiej nagrywającymi sprzętem nikona pozostaje panasonic gh4 [emoji14]

foto4deg
23-09-2014, 09:10
Ludzie, jakby Nikon miał brać pod uwagę marzenia każdego użytkownika, to musiałby wypuścić tylko w Polsce 20 mln różnych lustrzanek.
Najpierw narzekano na D600, później D800, Df, D610. Z każdym z tych aparatów miałem do czynienia i nie rozumiem, skąd to biadolenie. Za każdym razem, gdy któryś znajomy fotograf norweski dostawał puszkę, to rozmawialiśmy o postępach, a nie o tym, czego nie ma. Narzekanie? Nawet nie 1% tego co tu...
Ilu z Was miało D750 w rękach?
Wi-fi, gps, ekraniki. Za jakiś czas będziecie chcieli mieć możliwość dzwonienia z aparatu, wysyłania maili i jeszcze nawigację.
Wracajcie do robienia zdjęć, a nie narzekania.

wywar
23-09-2014, 09:14
Słuchaj kolego trzeba narzekać bo np. w d4 wydajesz ponad 20 kafli, sprzęt jest już tyle czasu na rynku i nadal nie poprawiono zielonego zafarbu który muszę korygować sobie sam ustawieniach. D750 ze swoim uchylanym ekranikiem niby jest do filmowania, a w porównaniu z Panasonikiem GH4 to niestety jest sraczka.

foto4deg
23-09-2014, 09:30
W porównaniu do GH4 to wszystko jest sraczka.

wywar
23-09-2014, 09:33
No ale jak nie wiedzą w Nikonie jak to zrobi to może niech kupią jednego Panasonica, rozbiorą go i sobie zobaczą co i jak.

josephebeloki
23-09-2014, 09:37
W odróżnieniu do coraz szybszych komputerów (coraz bardziej wymagające aplikacje, wymagające usługi, zwiększająca się ilości danych do przetworzenia), aparat nie musi być coraz lepszy dlaczego?

noc nigdy nie będzie bardziej ciemna jak była
w fotografii sportowej samochody jak jechały 200km/h tak nadal będą tyle jeździć
motyle też nie będą szybciej latać
dzień z chmurami zawsze będzie podobny
słońce w zenicie zawsze daje podobną ilość światła
góry jak stały tak stoją i nie wyrosną w górę 100 m w ciągu 100 lat
idący ludzie zawsze będą szli z podobną szybkością 5-6km/h
biegnący ludzie nie będą nagle szybciej biegać
tańczący ludzie nie będą się szybciej obkręcać

Zatem jeśli do tej pory dawałaś / dawałeś radę to w miarę upływającego czasu będzie coraz lepiej, bez zmiany aparatu.

Czas działa tylko na naszą korzyść i nie musimy mieć coraz lepszych sprzętów... bo środowisko staje się coraz lepsze np:

weslela robi sie coraz częściej w pięknie ustrojonych i mega oświetlonych salach , a nie w remizach z 1 żarówką, szkła są coraz jaśniejsze
lampy coraz mocniejsze

Jeśli ktoś wspomni o konkurencji... , to lepiej dołożyć do jasnego szkła niż przesiadać się np. z D600 na D750.

I nie ma co marudzić, że ten jest o 0,5 klatki szybszy, i ani GPS ani W-FI ani Bluetooth za Was nie zrobi zdjęć ustawiając prawidłową ekspozycję :)

Jak dla mnie D750 perła sprzęt.

Pozdrawiam.

fafniak
23-09-2014, 09:44
Czas działa tylko na naszą korzyść i nie musimy mieć coraz lepszych sprzętów...
Błąd... czas działa na naszą niekorzyść - tylko z jednego ale za to podstawowego punktu widzenia - jesteśmy coraz starsi. Ale to dostrzega sie dopiero w pewnym wieku ;)

josephebeloki
23-09-2014, 10:08
Racja... ręce się bardziej trzęsą, trzeba skracać czas... no to pasuje mieć lepsze używalne ISO ;)

Widziałem w akcji fotografa Politechniki Krakowskiej Pana Jana Zycha..., chyba ma coś 65 lat ... oj tak jak on się gnie i biega, to mi jeszcze troszkę brakuje, a do jego wieku to ponad 2x mojego brakuje :)

Jacek_Z
23-09-2014, 10:11
D750 ze swoim uchylanym ekranikiem niby jest do filmowania, a w porównaniu z Panasonikiem GH4 to niestety jest sraczka.

No ale jak nie wiedzą w Nikonie jak to zrobi to może niech kupią jednego Panasonica, rozbiorą go i sobie zobaczą co i jak.To może niech Panasonic kupi lustrzankę FX, rozbierze i zobaczy jakiej wielkości powinna być matryca. Bo w fotografii to w porównaniu z Nikonem Panasonic to s... jak piszesz. A my tu na forum foto jesteśmy, a nie filmowym.

Ludzie, jakby Nikon miał brać pod uwagę marzenia każdego użytkownika, to musiałby wypuścić tylko w Polsce 20 mln różnych lustrzanek.
+1 ;)

wywar
23-09-2014, 10:24
Masz rację Jacku, że jesteśmy na Forum Foto ale jak zauważyłeś od pewnego czasu lustrzanki są wyposażone funkcje video i nawet na tym forum powstal odpowiedni dział poświęcony video. Nikon wspomina o swobodzie filmowania w d750. Może to byłby hit 5lat temu, ale nie teraz gdzie telefony nagrywają w 4k. Na pewno Nikon wprowadzi 4K, ale wtedy konkurencja już pewno będzie miała 8K.

docxxx
23-09-2014, 10:31
Mi w sumie wszystko jedno i nie uczestniczę już w dyskusji o D750, ale zastanawia mnie jedno. Dlaczego, choćby sztucznie, Nikon nie dał choć jednej cechy (semi)pro, aby mieć pretekst. Ani obudowa, ani fps ani video nie świadczą o tym, aby producent mógł napisać "jest metalowa obudowa/8fps/video 4K? Jest, no to odp... się od nas".
Dla mnie Nikon zrobił dziwny ruch. Na siłę wręcz wpuszcza w rynek amatorski masę podobnych rozwiązań, zostawiając na półce pro jedynie D4s.
Popatrzcie na Canona. W ofercie ma wszystkie rodzaje body. Mniej istotna jakość matrycy itd. Różne body DX, paleta FF.

GonzoG
23-09-2014, 10:32
Masz rację Jacku, że jesteśmy na Forum Foto ale jak zauważyłeś od pewnego czasu lustrzanki są wyposażone funkcje video i nawet na tym forum powstal odpowiedni dział poświęcony video. Nikon wspomina o swobodzie filmowania w d750. Może to byłby hit 5lat temu, ale nie teraz gdzie telefony nagrywają w 4k. Na pewno Nikon wprowadzi 4K, ale wtedy konkurencja już pewno będzie miała 8K.
A możesz mi powiedzieć na ch.... ci te 4K ??
Nieliczne telewizory w sklepach potrafią to odtworzyć, a w domach jeszcze mniej.
Panasonic i inne małe gó*na mają, bo muszą czymś przyciągnąć ludzi. Ale tamto są aparaty do filmowania, a nie do robienia zdjęć.

A co do telefonów - za nim w ogóle pomyślano, aby kręcić lustrzankami, to w telefonach pojawiło się już filmowanie HD.

shaolin
23-09-2014, 10:32
Mi w sumie wszystko jedno i nie uczestniczę już w dyskusji o D750, ale zastanawia mnie jedno. Dlaczego, choćby sztucznie, Nikon nie dał choć jednej cechy (semi)pro, aby mieć pretekst.

Przeciez dal... nazwe. :twisted:

wywar
23-09-2014, 10:35
Nikon nie popełni już drugi raz tego samego błędu żeby zrobić aparat który po 6 latach nadal jest uważany za legendę i wzór do naśladowania. Teraz masz po 2 latach kupić nowy aparat i do tego dąży Nikon.

docxxx
23-09-2014, 10:40
A możesz mi powiedzieć na ch.... ci te 4K ??

Nie mierz swoją miarą. Równie dobrze mogę napisać: na ch... obiektywy szerokokątne, filtry, jakieś Cokiny i inne statywy. Sprzęt ma być szybki, wyważony, do fotografii sportowej.

Z 4K możesz wyciągnać fajną klatkę, świetnie nadaje się do kadrowania i stabilizacji. Idąc twoim tropem, zapytam na koniec: na ch... 12/24/36 mpix? Monitory i tak są raptem FHD (i ciut wyżej).

radius_bo
23-09-2014, 10:51
Mi w sumie wszystko jedno i nie uczestniczę już w dyskusji o D750, ale zastanawia mnie jedno. Dlaczego, choćby sztucznie, Nikon nie dał choć jednej cechy (semi)pro, aby mieć pretekst. Ani obudowa, ani fps ani video nie świadczą o tym, aby producent mógł napisać "jest metalowa obudowa/8fps/video 4K?

Jak to? D750 nie ma ani jednej cechy semi pro? Advanced MultiCam 3500 FX II, co to jest? Układ z amatorskich lustrzanek?

Fatman
23-09-2014, 10:53
No i po konwersji 4K ---> 1080p, uzyskujemy tak dobry obraz w tym 1080p, jakiego nie uzyskamy z żadnego sprzętu zapisującego tylko w 1080p.

wywar
23-09-2014, 10:58
Gonzo - Fatman dał ci odpowiedź na ch... Jobs też twierdził na ch większy ekran niż 3.5cala w ip a teraz chińczyki mdleją przy produkcji 6+ taki jest popyt na duży ekran :)

Mario__S
23-09-2014, 10:59
Mi w sumie wszystko jedno i nie uczestniczę już w dyskusji o D750, ale zastanawia mnie jedno. Dlaczego, choćby sztucznie, Nikon nie dał choć jednej cechy (semi)pro, aby mieć pretekst. Ani obudowa ...

Jeśli chodzi o obudowę to wydaje mi się, że WiFi słabo by działało w całkowicie metalowej / magnezowej obudowie.

josephebeloki
23-09-2014, 11:09
Jeśli chodzi o obudowę to wydaje mi się, że WiFi słabo by działało w całkowicie metalowej / magnezowej obudowie.

Chyba lepiej... cała obudowa, byłaby anteną :)

wain
23-09-2014, 11:41
No i po konwersji 4K ---> 1080p, uzyskujemy tak dobry obraz w tym 1080p, jakiego nie uzyskamy z żadnego sprzętu zapisującego tylko w 1080p.

Ta... już widze te lamenty że zajmuje 4x wiecej miejsca na karcie, na dyskach że 4x dluzej sie montuje i na koniec nie ma na czym tego wypalic...

Btw. Rozmawialem z kilkoma ludzmi parajacymi sie wszelkiego rodzaju dzialalnoscia filmowa (sluby, reklamowki, spoty itd) i jakos wielkiego entuzjazmu 4k nie wykazywali (mieli doswiadczenie w pracy z RED ONE i innymi sprzetami wiec raczej ludzie swiadomi i obeznani).

GonzoG
23-09-2014, 11:49
Ta... już widze te lamenty że zajmuje 4x wiecej miejsca na karcie, na dyskach że 4x dluzej sie montuje i na koniec nie ma na czym tego wypalic...

To to półbiedy... a że nie da się nakręcić dłużej niż 5 minut, bo pliki tylko 4GB...

Jacek_Z
23-09-2014, 11:58
Popatrzcie na Canona. W ofercie ma wszystkie rodzaje body. Mniej istotna jakość matrycy itd. Różne body DX, paleta FF.Nie myslałem, że czegoś takiego dożyję. Na forum foto się pisze, że jakośc matrycy jest mało wazna, a ważne jest 4k (którego konkurencyjny canon właściwie tez nie daje w lustrzankach, ale u sąsiada trawa zawsze zielona).
Canon ma 1 body Pro i 2 semipro. To jest wiele większy wybór niż u nikona? Całkiem możliwe, że w odpowiedzi na 7dMk2 nikon pokaże D9xxx.

Masz rację Jacku, że jesteśmy na Forum Foto ale jak zauważyłeś od pewnego czasu lustrzanki są wyposażone funkcje video i nawet na tym forum powstal odpowiedni dział poświęcony video. Nikon wspomina o swobodzie filmowania w d750. Może to byłby hit 5lat temu, ale nie teraz gdzie telefony nagrywają w 4k. Na pewno Nikon wprowadzi 4K, ale wtedy konkurencja już pewno będzie miała 8K.Która to półamatorska lustrzanka ma 4K że brak tej funkcji w D750 jest powodem do załamywania się?

Z 4K możesz wyciągnać fajną klatkę, świetnie nadaje się do kadrowania i stabilizacji. Idąc twoim tropem, zapytam na koniec: na ch... 12/24/36 mpix? Monitory i tak są raptem FHD (i ciut wyżej).
Sprzedaj nerkę i kup D4 i przestań marudzić. Ciągle kombinujesz jak tu za friko mieć jakość i fpsy. Body marzenie docxxx - minimum 8 fps, metalowe body, najlepszy AF i filmowanie w 4K. Kup canona 1 D C, będziesz to miał (a nawet więcej fps)

Na monitorach to się zdjęcie głównie obrabia. Ogląda się wydruki. Czasem bardzo duże. I dlatego matryce aparatów powinny miec więcej Mpx niż monitory. Natomiast w drugą stronę (video) to już tak się nie da. 4K się przydaje tylko do cropowania albo .. resize w dół. Bo procek nie wyrabia przy wyświetlaniu za cięzkich plików. 4K jest równie bezsensowne jak 36 Mpx. Potrzebne zawodowcom do zaspokajania potrzeb najbardziej wymagających klientów i dla zaspokajania potrzeby ... własnego ego.

shaolin
23-09-2014, 12:04
Obejrzalem pare prewju, zaczynam sie oswajac ze sprzetem powoli ;)

Jacku video tez mozna ogladac na papierze... tylko kartek trzeba wiecej ;)

Co do 4K, jak wszedzie juz bylo 720p/1080p to w polskiej telewizji caly czas lecieli na SD... chyba, ze ktos kreci dla HBO ;)

Ujecia 5 minut to nie problem, chyba ze ktos chce nakrecic cala impreze jednym rzutem - do tego polecam narzedzie wlasciwe, czyli kamere.

prz3mo
23-09-2014, 12:12
4K jest równie bezsensowne jak 36 Mpx. Potrzebne zawodowcom do zaspokajania potrzeb najbardziej wymagających klientów i dla zaspokajania potrzeby ... własnego ego.

Przeraża mnie jak Ty znasz się Jacek na WSZYSTKIM, i wiesz najlepiej co komu potrzebne.

docxxx
23-09-2014, 12:16
Nie myslałem, że czegoś takiego dożyję. Na forum foto się pisze, że jakośc matrycy jest mało wazna, a ważne jest 4k (którego konkurencyjny canon właściwie tez nie daje w lustrzankach, ale u sąsiada trawa zawsze zielona).
Canon ma 1 body Pro i 2 semipro. To jest wiele większy wybór niż u nikona? Całkiem możliwe, że w odpowiedzi na 7dMk2 nikon pokaże D9xxx.

Jacek, źle mnie zrozumiałeś, lub nie doczytałeś do końca. Napisałem, dlaczego Nikon nie da tego na odczepnego, aby móc napisać "no ale ma X i Y więc odpitolcie się od nas". Zobacz, co robi Canon czy Sony. 4K to tylko przykład. Każdy z nas na inne potrzeby.

Sprzedaj nerkę i kup D4 i przestań marudzić. Ciągle kombinujesz jak tu za friko mieć jakość i fpsy. Body marzenie docxxx - minimum 8 fps, metalowe body, najlepszy AF i filmowanie w 4K. Kup canona 1 D C, będziesz to miał (a nawet więcej fps)

Wiem jak to zabrzmi, ale stać mnie na D3s/D4. Nie kupię tego jednak, bo mi się to nie zwróci. Gdzieś już o tym pisałem. Przestałem się podniecać sprzętem. Pragmatyzm i kalkulacja. Hmmm, w sumie to myślę tak Nikon ;) Poza tym, nie dam się dymać na D600/D800.

Na monitorach to się zdjęcie głównie obrabia. Ogląda się wydruki.

No i znowu nie czytasz ze zrozumieniem. Napisałem to w nazwiązaniu wypowiedzi GonzoG do "a na ch.. Ci to potrzebne". Dalej idąc, ja nie drukuje, ja wrzucam do neta max 900x600, wiec w sumie matryca 2mpix + elementy światłoczułe wielkości krowiego placka wystarczą.

docxxx
23-09-2014, 12:18
Dopisek:

4K jest równie bezsensowne jak 36 Mpx

Zabiłeś mnie. Przemek ma rację. Jak Tobie coś jest niepotrzebne, to innym też. 4K i 36mpix to dobrodziejstwo. Po prostu nie dla każdego. Kompromisem powinna być możliwość ustawienia FHD i sRAW.

fader_audio
23-09-2014, 12:29

może i nagrywają w 4k, tylko puśc sobie ten film na dużym tv 4k, wtedy stwierdzisz że to sraczka, a czar super nagranego filmu ogladanego na 3calowym ekraniku zniknie, to samo tyczy telefonów np z 18mpx aparatami, na telefonie zdjęcie wygląda supe, na monitorze komputera jest to już jedna wielka grupa plam bez żadnych szczegółów.

telefony do dzwonienia, aparaty do zdjęć, kamery do filmów - to moje zdanie, a jest to prawda.

GonzoG
23-09-2014, 12:38
Ujecia 5 minut to nie problem, chyba ze ktos chce nakrecic cala impreze jednym rzutem - do tego polecam narzedzie wlasciwe, czyli kamere.

Jak pamiętam, to co nowa puszka Nikona, to jest marudzenie, że w 1080p można zaledwie 20 min. nagrać... Że powinno być bez ograniczeń, bo kompakty tak mają.

shaolin
23-09-2014, 12:40
Ja nigdy na to nie narzekalem, wiec mnie do tego wora nie wrzucaj ;)

MstrG
23-09-2014, 12:44
Zobacz, co robi Canon czy Sony. 4K to tylko przykład. Każdy z nas na inne potrzeby.

Co robi Canon, co robi Sony?

Wiem jak to zabrzmi, ale stać mnie na D3s/D4. Nie kupię tego jednak, bo mi się to nie zwróci. Gdzieś już o tym pisałem. Przestałem się podniecać sprzętem. Pragmatyzm i kalkulacja. Hmmm, w sumie to myślę tak Nikon ;) Poza tym, nie dam się dymać na D600/D800.

Chcesz D4s w body D700, gdzie po podpięciu BP będzie tyle samo FPS co w tym pierwszym, dodatkowo ma być 4k. Czy Wi-Fi i GPS też sobie życzysz? Ach, bym zapomniał - ma to kosztować max 2999$ (czy może to tez za dużo?), aby Ci się to zwróciło. No wiesz, pragmatyzm i kalkulacja.

Dalej idąc, ja nie drukuje, ja wrzucam do neta max 900x600, wiec w sumie matryca 2mpix + elementy światłoczułe wielkości krowiego placka wystarczą.

W takim razie czego brakuje D300s?

Jacek_Z
23-09-2014, 12:45
Tu już nawet oczywistosci nie mozna napisać. Bo kto ma wyświatlacz 4K w domu? Kto obrabia filmy w 4K tak, że może cropować? Przeciez do tego potrzeba profi aplikacji.
Co wcale nie znaczy, że kiedyś 8K nie będzie amatorszczyzną i że będzie w każdej (nawet amatorskiej) puszce, że w każdym mieszkaniu będzie telewizor 16K.
Tu piszemy o tym, że w amatorskim czy półamatorskim D750 w roku 2014 nie dali 4K. Mówimy o tym co jest dziś w amatorskich lustrzankach. Proszę czytać ze zrozumieniem.

To, że w małych wyświetlaczach daja tyle Mpx to wg mnie jest przerost formy nad treścią i to moje zdanie. Jesli 4K dają w smartfonie to jest to bzdura. Wg mnie. Możecie napisać, że smartfoin X to ma, więc ludzie tego chcą, potrzebują. A na napiszę, że to wciskanie kitu. To opinia i mam do niej prawo.

docxxx
23-09-2014, 12:51
Do cropowania materiału video potrzeba profi aplikacji (choć mam Premiere Pro CC w chmurze)? o_0 Wszystko wiesz najlepiej. Do zmniejszania zdjęcia Photoshopa trzeba zakupić. Boże, widzisz i nie grzmisz.

Szkoda nerwów. Dziękuję i do widzenia. Miłego dnia życze.

Pawel Pawlak
23-09-2014, 12:52
A ja myślę, że jeśli Nikon d750 nie zaliczy żadnej spektakularnej wpadki, to będzie się sprzedawał lepiej niż jakikolwiek inny FX/FF na rynku. Dlatego nie sądzę żeby to było złe posunięcie nikona

Jacek_Z
23-09-2014, 12:52
Bo Premiere pro CC to darmowa amatorska aplikacja? Nie, OK.
Do zdjęć nie trzeba PS, można użyć darmowego Nikon View (ja go używam!).

docxxx
23-09-2014, 12:55
I jeszcze jedna rzecz dla tych, co nie umieją czytać ze zrozumieniem. Mój własny cytat:

Jacek, źle mnie zrozumiałeś, lub nie doczytałeś do końca. Napisałem, dlaczego Nikon nie da tego na odczepnego, aby móc napisać "no ale ma X i Y więc odpitolcie się od nas". Zobacz, co robi Canon czy Sony. 4K to tylko przykład. Każdy z nas na inne potrzeby.

Jacek_Z
23-09-2014, 12:56
I jeszcze jedna rzecz dla tych, co nie umieją czytać ze zrozumieniem. Mój własny cytat:

Jacek, źle mnie zrozumiałeś, lub nie doczytałeś do końca. Napisałem, dlaczego Nikon nie da tego na odczepnego, aby móc napisać "no ale ma X i Y więc odpitolcie się od nas". Zobacz, co robi Canon czy Sony. 4K to tylko przykład. Każdy z nas na inne potrzeby.No to poprosze listę amatorskich lustrzanek Sony i Canona z 4K.
Wymień jedno takie body.

W D750 wrzucili (na odczepnego) wi-fi, czego nie masz w semipro D800/800E. Jest postęp, dają więcej?
Nie patrz na to co robia inni producenci, inni maja inne produkty i inne sprawy do nich dorzucają.
Nikon też dorzuca (w stosunku do poprzednich modeli daje coś więcej)
Jak preferujesz filmowanie to zmień system. Proste.

Pawel Pawlak
23-09-2014, 13:02
Dali najczulszy AF w systemie nikona (cokolwiek miałoby to w praktyce oznaczać) ;) Więc znów postęp ;)

GonzoG
23-09-2014, 13:11
Napisałem, dlaczego Nikon nie da tego na odczepnego, aby móc napisać "no ale ma X i Y więc odpitolcie się od nas". Zobacz, co robi Canon czy Sony. 4K to tylko przykład. Każdy z nas na inne potrzeby.
Bo Nikon nie musi robić wodotrysków z aparatów, aby się sprzedawały. Wystarczy, aby dobrze robiły to co do nich należy.
To nie Sony czy Panasonic, czy inny jakiś tam co przy okazji czy z nudów robi aparaty, którzy muszą wpychać do swoich udziwnionych konstrukcji coraz to nowsze wynalazki, bo zupełnie nie sprawdzają się ich produkty w tym do czego są robione.

Seś@
23-09-2014, 13:26
telefony do dzwonienia, aparaty do zdjęć, kamery do filmów - to moje zdanie,
... a kobiety na traktory ;-) I tu się z Tobą zgadzam :-)

Burkinafaso
23-09-2014, 14:19
Jakiś dziwny jestem, ale im więcej psów nawieszanych na tym bidoku, tym bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że ma wszystko czego mi potrzeba. A czarną taśmę izolacyjną już mam... :-D

wolviex
23-09-2014, 15:22
Jakiś dziwny jestem, ale im więcej psów nawieszanych na tym bidoku, tym bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że ma wszystko czego mi potrzeba. A czarną taśmę izolacyjną już mam... :-D

Obserwuję od czasu do czasu tę dyskusję i zaczynam mieć podobne objawy :D choć początkowo skreśliłem d750.
Czeka mnie za pół roku przesiadka z D700, którą trudno mi sobie wyobrazić, więc mam właśnie dylemat co wybrać: D810 czy D750?

Początkowo byłem nastawiony wyłącznie na D810, ze względu na pracę w studio, gniazda jak w D700, synchro 1/250, matryca 36mpx, lepsza obudowa etc.
A teraz się poważnie zastanawiam nad D750 - 24mpx według wielu osób to aż nadto, a i inne profesjonalne puszki mają zwykle 16-24mpx i dają radę..., oczywiście super mieć możliwość dodatkowego kadrowania, ale odbywa się to kosztem posiadania najdroższych szkieł, no i ta sprawa z przenoszeniem drgań na matrycę o której wszyscy piszą..... W studio 95% czasu używam czasu 1/125 więc bez 250 można się jakoś obejść, lampy wyzwalam radiowo więc gniazdo na kabelek też nie jest konieczne (chyba że mi baterie w nadajniku padną....). Nawet ten odchylany ekran mi się podoba - przestałbym się tarzać za swoimi kotami po podłodze :D. Na dodatek niezwykle obiecująco wyglądają szumy przy najwyższych ISO w porównaniu do 810, no i podobno AF czulszy. Miło też by mieć te 3 tyś. w kieszeni. Szkoda mi okrągłego wizjera, przycisku AF pod kciukiem i takich tam, więc muszę się zastanowić co dla mnie najważniejsze. Także ze względu na pewne działania w mojej pracy te 36 kusi straszliwie.

Co raz bardziej mi się wydaje, że rację mają ci, którzy jednak wieszczą tutaj w postach dużą popularność 750-tki.... a jeszcze pomyślę i poczekam na solidne testy, które może wykażą jakieś wady ukryte, zanim podejmę decyzję.

Fatman
23-09-2014, 17:10
może i nagrywają w 4k, tylko puśc sobie ten film na dużym tv 4k, wtedy stwierdzisz że to sraczka, a czar super nagranego filmu ogladanego na 3calowym ekraniku zniknie, to samo tyczy telefonów np z 18mpx aparatami, na telefonie zdjęcie wygląda supe, na monitorze komputera jest to już jedna wielka grupa plam bez żadnych szczegółów.

telefony do dzwonienia, aparaty do zdjęć, kamery do filmów - to moje zdanie, a jest to prawda.

aha....... taaaak........... ;)

https://www.youtube.com/watch?v=e5pprNqAFS8

i jeszcze to:

https://www.youtube.com/watch?v=7V8yPGLJSXU

jo44
23-09-2014, 17:21

No, fajny ten żółty Mustang. :)

grissley
23-09-2014, 21:44
i jeszcze to:

Nieodstepne na moim urzadzeniu (iPad). Skoro nie chodzi na applu, to nie istnieje ;p

maly5
23-09-2014, 22:17
Nieodstepne na moim urzadzeniu (iPad). Skoro nie chodzi na applu, to nie istnieje ;p
Bo to telefonem z androidem kręcone, to system z automatu blokuje nieporządany genotyp ;)

Pawel92
23-09-2014, 22:28
Na moim iPadzie chodzi :-D mimo tego, że nie musi, bo do 4K jestem przekonany :mrgreen:

Władca Pixeli
24-09-2014, 06:11
Nie ma się co denerwować. Przedstawiciel Nikona mówi, że śledzą forum Nikoniarzy :mrgreen: i pracuję nad 4K.
Wspomina nawet, że śledzą informacje na temat zapotrzebowania na następce D300s.

http://www.dpreview.com/articles/7726365599/photokina-2014-nikon-interview-large-sensor-mirrorless-could-be-a-solution

radius_bo
24-09-2014, 08:22
Pan Akagi osobiście twierdzi, że 4K to za dużo - podzielam jego zdanie. Poza tym powiedział, że priorytetem są dla nich zdjęcia. I niech tak zostanie.

Z tym badaniem popytu na następce D300s to żaden konkret jak dla mnie. Widać, że się nie palą do zaprojektowania następcy.

prz3mo
24-09-2014, 08:26
Pan Akagi osobiście twierdzi, że 4K to za dużo - podzielam jego zdanie.

Tak, w działaniu Nikona od jakiegoś czasu widać ich "osobiste" zdanie. Powodzenia im życzę.

wain
24-09-2014, 10:32

i jeszcze to:

Te linki wlasciwie potwierdzaja jak chu... jest canon 5dIII

Poniżej poronanie FHD BMCC vs 5DIII

http://vimeo.com/49875510

radius_bo
24-09-2014, 12:12
Tak, w działaniu Nikona od jakiegoś czasu widać ich "osobiste" zdanie. Powodzenia im życzę.

Naprawdę uważasz, że 4k w lustrzance jest takie niezbędne? Niech Nikon skupi się na projektowaniu puszek, które będą miały przewidywalny AF, nie będą chlapały olejem, kurzyły itp. W aparacie fotograficznym najważniejsza jest bezproblemowa rejestracja obrazu nieruchomego. Wideo to dodatek drugorzędny.

Przykład: Czy 4k zrekompensuje fotografowi losowo działający AF? Obstawiam, że nie.
To jest tylko przykład i uproszczenie, ale naprawdę chciałbym zobaczyć jeszcze kiedyś wykres na optycznych obrazujący skuteczność AF w nowych puszkach Nikona podobny do tego jaki widnieje w teście D300s czy D700...

4k czy sprawny AF? Ja wybieram to drugie...

Fatman
24-09-2014, 12:13
4k czy sprawny AF? Ja wybieram to drugie...

A dlaczego musi być "to albo to" ? Ja wybieram oba.

sv
24-09-2014, 12:26
Te linki wlasciwie potwierdzaja jak chu... jest canon 5dIII

Nie jest tak źle:
https://vimeo.com/102057383

njght_84
24-09-2014, 13:02
4k to podstawa na przyszłość + zoom cyfrowy(sony już daje). Nie tylko w filmowaniu. Uważam że niebawem nikt nie będzie robił zdjęć, bardzo jasne obiektywy i wysokie iso oraz 25 kl/s w 4k będą dawały dużo większe możliwości, mało tego 4k w fotografii to 90% zleceń obskoczy. Teraz kto stworzy 25kl w rawie 4k zakończy epokę robienia zdjęć. To że nikon tego nie przewiduje wątpię, ale z czegoś trzeba żyć i karmić puszkami jeszcze przez 20 lat..

shaolin
24-09-2014, 13:07
4k to podstawa na przyszłość + zoom cyfrowy(sony już daje). Nie tylko w filmowaniu. Uważam że niebawem nikt nie będzie robił zdjęć, bardzo jasne obiektywy i wysokie iso oraz 25 kl/s w 4k będą dawały dużo większe możliwości, mało tego 4k w fotografii to 90% zleceń obskoczy. Teraz kto stworzy 25kl w rawie 4k zakończy epokę robienia zdjęć. To że nikon tego nie przewiduje wątpię, ale z czegoś trzeba żyć i karmić puszkami jeszcze przez 20 lat..

Przeciez jest 100fps w RAW w 6K... i jakos sie nic nie skonczylo ;)

morzon
24-09-2014, 13:19
Teraz kto stworzy 25kl w rawie 4k zakończy epokę robienia zdjęć.

To już dawno jest, więc to proroctwo brzmi dość śmiesznie.

Mario__S
24-09-2014, 13:24
Teraz kto stworzy 25kl w rawie 4k zakończy epokę robienia zdjęć. To że nikon tego nie przewiduje wątpię, ale z czegoś trzeba żyć i karmić puszkami jeszcze przez 20 lat..

Bez jaj. Fotografia była jest i będzie zawsze odrębną dziedziną utrwalania/rejestrowania obrazu. Nie widzi mi się nagrywać filmu i wycinać 200 klatek z np. urodzin dziecka. Tzn, że bez kompa ani rusz, zdjęć nie ma, można by jakiś soft w aparacie do tego dać ale ileż to zabawy. Nie nie nie, ja nie chcę takiego postępu :) I zrobi się kamera z funkcją DSLR a nie na odwrót :)

Jacek_Z
24-09-2014, 14:10
.Teraz kto stworzy 25kl w rawie 4k zakończy epokę robienia zdjęć. uuu. 4K. To dlaczego ludzie chca większych matryc skoro 4K wystarczy?
Co do filmów - jeśli w głupim FHD filmy sa nieostre, to to nie jest wina braku 4K, tylko niedopracowanych algorytmów. Przecież taki Canon z 21 Mpx powinien dawać żyletę a nie mydło. A jak jest to widać w podlinkowanym filmie.

qbic
24-09-2014, 14:12

Podstawa na przyszłość to 16k + zoom kwantowy z depolaryzacja czasoprzestrzennomiędzyosiową. Filmowanie tylko w jednym wektorze czasu to przeszłość, jak można również cofając się w czasie wynieść fotografie na nowy poziom - wręcz ezoteryczny. Fotografia hiostoryczna, hitler w 30 gigapikselach, a być moze nawet fotografia jezusa wykonana przez kieszonkowy depolaryzator czasoprzestrzenny, aby tego było mało, zdjęcia z miejsca gdzie hitler wygrał wojnę z 2050 roku !

To że nikon tego nie przewiduje wątpię, ale z czegoś trzeba żyć i karmić puszkami jeszcze przez 20^10 lat..

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/09/cloudatlasvfxpost1-2.jpg
źródło (http://www.animationmagazine.net/wordpress/wp-content/uploads/cloud-atlas-vfx-post-1.jpg)

fader_audio
24-09-2014, 14:17
qbic - to teraz pojechałeś

Mario__S
24-09-2014, 14:24
To nam nie grozi, na szczęście to tylko wątek "D750 niespełnione nadzieje" a nie "Propozycje nowego body D900 - Nikonie wysłuchaj Nas" :)

ppawel232629
24-09-2014, 15:02

No chyba żartujesz...
Fotografia poprzez wycinanie klatek z filmu? Bez jaj...

To już nie fotografia, tylko dziedzina, w której biorąc aparat do ręki wyłączasz wszelkie myślenie i kreatywność.

Pier**lę taki postęp. Nie chcę 4K!

shaolin
24-09-2014, 15:13
No chyba żartujesz...
Fotografia poprzez wycinanie klatek z filmu? Bez jaj...

To już nie fotografia, tylko dziedzina, w której biorąc aparat do ręki wyłączasz wszelkie myślenie i kreatywność.

Nie robmy z fotografii Bog wie czego, bo film tez do latwych rzeczy nie nalezy, a u Ciebie to brzmi jak foto = fizyka kwantowa, a film = latwe jak pierdniecie. I tu i tu trzeba myslec i byc kreatywnym, zeby nie powstala kupa.

Nemeth
24-09-2014, 15:30
(...) I tu i tu trzeba myslec i byc kreatywnym, zeby nie powstala kupa.

Z tego co tu pisze spora część osób wynika, że wystarczy mieć 4K ;)

Jacek_Z
24-09-2014, 15:33
Ale kolega polemizuje nie z filmem, ale z używaniem filmowania do fotografii.
Ja też zauważam dązenie do masowego rejestrowania wszystkiego, a myślenie się włącza na etapie postprodukcji.

shaolin
24-09-2014, 15:47
Z tego co tu pisze spora część osób wynika, że wystarczy mieć 4K ;)

Bez pincetK nie ma co podchodzic.

Jacku, wycinanie klatek z kupy da ten sam efekt co robienie kupy pojedynczymi strzalami wiec tekst o wylaczaniu kreatywnosci i mylenia wieje sucharem ;)

Niezaleznie od tego czy zrobimy jeden strzal, czy bedziemy cieli z materialu filmowego to myslec trzeba. End of story.

Jacek_Z
24-09-2014, 15:58
Jacku, wycinanie klatek z kupy da ten sam efekt co robienie kupy pojedynczymi strzalami Jakaś kamera (w cenie D750) filmuje w RAW 36K ? Bo ja pisałem o tym a ty o czym innym.
Ludzie maja parcie na Mpx, a potem pisza takie kwiatki, że 4K spełnia marzenia bo mozna wyciąć kadr.

wiec tekst o wylaczaniu kreatywnosci i mylenia wieje sucharem ;)
Niezaleznie od tego czy zrobimy jeden strzal, czy bedziemy cieli z materialu filmowego to myslec trzeba. End of story. I tu można polemizować. Ja nie piszę, że nie trzeba mysleć, tylko, że środek cięzkości przesuwa sie na postprodukcję.
Jesli mam napisac coś kontrowersyjnego to OK, napiszę. Przy doskonałej technice (nieosiągalne) to będzie można wyłaczyć myslenie zupełnie (pomijam sytuacje gdy musimy sami oświetlać czy coś kreować). I to jest dośc proste do udowodnienia, więc chyba nie jest to kontrowersyjne?

shaolin
24-09-2014, 16:26
Mnie nie interesuje na co ludzie maja parcie albo po czym maja zaparcie.
Skoro 4K spelnia czyjes marzenia to nie wnikaj w to tylko uszanuj bo nikomu od tego krzywda sie nie dzieje. Poza tym nikt tu nie mowi, ze to ma byc podstawowa funkcja aparatu...

4K to okolice 8-12Mpx, w zaleznosci od aspektu wiec po co pytasz o kamere w cenie D750 (ktory ma 24Mpx = 6K w bida aspekcie do filmu, ale zawsze mozna uciac tu i tam :twisted:) robiaca w 36K(!!!) RAW?! :shock:

Co do wywiadu wrzuconego przez Wladce to niestety wynika z niego tylko tyle, ze mysla... ale co wymysla to juz nie wiadomo ;)

ppawel232629
24-09-2014, 16:33
Bez pincetK nie ma co podchodzic.

Jacku, wycinanie klatek z kupy da ten sam efekt co robienie kupy pojedynczymi strzalami wiec tekst o wylaczaniu kreatywnosci i mylenia wieje sucharem ;)

Niezaleznie od tego czy zrobimy jeden strzal, czy bedziemy cieli z materialu filmowego to myslec trzeba. End of story.

Taa... ja już widzę te rzesze bezmózgich amatorów z aparatami 4K, skaczących bezmyślnie wokół modelki i kręcących tłuste godziny bezmyślnego filmu podczas jednej sesji. Jako że z takiego materiału przypadkiem musi nakręcić się jakieś udane ujęcie, wyciągnie potem taki jeden z drugim kilka lepszych klatek, a następnie będzie głośno zwał się fotografem profesjonalistą.

shaolin
24-09-2014, 16:44
Tylko, ze to o czym mowisz to problem ostatnich 6-8 lat = dostep do coraz lepszych sprzetow za coraz mniej $$. Sprzety te trafiaja w nieodpowiednie rece i klops gotowy. 4K nic nie zmieni, a moze ulatwi niektorym prace.

Ide spac.

ppawel232629
24-09-2014, 16:48
Tylko, ze to o czym mowisz to problem ostatnich 6-8 lat, a nie jest wina 4K = dostep do coraz lepszych sprzetow za coraz mniej $$, ktore trafiaja w nieodpowiednie rece i klops gotowy.

Ide spac.

Ale z całą pewnością 4K jeszcze bardziej pogłębi ten problem i zachęci do prostrzej drogi osiągania dobrych efektów kosztem myślenia.

Dobranoc

Jacek_Z
24-09-2014, 17:25
shao, czy u ciebie jest noc? Bo piszesz jak ja o 2-giej ;) Dobrze by było gdybyś domyślał się o co mi chodzi w postach.
Mnie nie interesuje na co ludzie maja parcie albo po czym maja zaparcie.
Skoro 4K spelnia czyjes marzenia to nie wnikaj w to tylko uszanuj bo nikomu od tego krzywda sie nie dzieje. Nie interesuje mnie to. Niech sobie chcą cokolwiek. Tylko to nie jest watek spekulacyjny o nastepcach Dxxx, ale wątek o istniejącym "wadliwym" (wg potrzebujących 4K) produkcie o nazwie D750.
W wątku pt "co potrzebne jest w lustrzance" to ja oczywiście bagatelizowałbym 4K jako coś niepotrzebnego (dziś, z uwzględnieniem dostępności 4K np w TV, znajomości własciwosci widzenia - a to się nie zmieni nawet jutro itd).

Nie wiem dlaczego moderator nie może miec poglądów. Wszyscy mają chęć przekonać właśnie mnie do czegoś co uważam za niepotrzebne. Macie swoje poglądy, ja mam swoje.

Poza tym nikt tu nie mowi, ze to ma byc podstawowa funkcja aparatu... Czytając posty mam jednak wrażenie (Ty nie?), że niektóry są bardzo zawiedzeni brakiem 4K. Czy podstawowa to funkcja czy nie to nieważne, skoro ma niby decydowac o zakupie tzn że dość ważna. Wg niektórych.

Nie cierpię narzekactwa. Dobrze by było, gdyby to forum było pełne ludzi pozytywnie zakręconych, a nie narzekających. Brak GPS, brak 4K, brak 1/8000, zła obudowa, na pewno będzie kurzył.
No tak, zapomniałem - to nie sa narzekający, to sa wymagający klienci, dzięki którym jest postęp, bo mają wymagania. Tak się przedstawiają. W odróznieniu od innych (np mnie?) którzy to wymagań nie mają (???).
Najchętniej bym założył drugie forum, takie pozytywnie myślących.
Zapewniam, że bez gorączkowania się co niektórych to firma nikon wprowadzi ulepszenia w następnych modelach. A zamiast marudzenia na aparat, na nikona i psucia atmosfery można pójść robić zdjęcia tym co się ma. Albo kupić sprzęt z wyższej półki i wtenczas zostac geniuszem fotografii.

deep
24-09-2014, 17:38
Jak to dobrze że mój D700 nie ma trybu filmowania :D
Dzięki temu się nie starzeje na tym tle :D:D

Fatman
24-09-2014, 18:08
Brak GPS, brak 4K, brak 1/8000, zła obudowa, na pewno będzie kurzył.

Jacku, ale jest spora różnica pomiędzy narzekaniem na brak GPS, brak 4K, brak 1/8000, złą obudowę, a narzekaniem na "na pewno będzie kurzył", przyznasz prawda ? :)

Jak dla mnie D750 to bardzo dobry aparat. Niestety jako miłośnik firmy Nikon (haha, nieźle nie ? ;) ), wolał bym żeby miał to 4K, lepszy AF (70 czujników krzyżowych -niech ma więcej niż Canon) itd. Tak po prostu :)

Jacek_Z
24-09-2014, 20:39
Kurzenie wpisałem z rozpędu. Na razie nie narzekają, ale na pewno na niektórych matrycach będzie olej (bo trafiało się we wszystkich modelach) więc dopisałem to awansem :)

Wchodzę sobie na optyczne i patrze a tu news, trochę w temacie tego o czym pisałem, czyli o 4K.
Nowa profesjonalna kamera SONY. http://www.optyczne.pl/7516-news-Sony_XDCAM_PXW-X200.html
Dlaczego dziś wypuszczana na rynek kamera PROFI, kosztująca więcej niż Nikon D4 (bo zapewne będzie dość grubo ponad 20 tys) nie ma 4K ?
Profesjonalny, specjalistyczny sprzet nie ma 4K. Ale Nikon nawet nie semipro za 8 tys ma mieć 4K, bo kompakt Panasonica i telefon komórkowy mają.
Producenci nie będą sobie psuli zbyt gwałtownie tego, na czym mogą zrobić kasę. Bo za 4K w lustrzance z duża matrycą zażądają więcej, o może byc ona używana do profesjonalnych produkcji filmowych, telewizyjnych itd. To oczywiście kiedyś wejdzie do sprzetu amatorskiego (mam na mysli jednak lustrzanki). Pewnie nawet dość szybko (2 lata?). I tak w ogóle to psikusa najbardziej może zrobić Nikon (jak na to wpadnie), bo on nie uderzy w swoje profesjonalne kamery, bo ich nie produkuje. Canon i Sony niechętnie będą podcinały gałąź z której mają niezły dochód (kamery profi).

Co do cech D750, nie będąc miłośnikiem filmowania (co nie znaczy, że nie filmuję, ba, nawet lada moment będe posiadaczem bardzo dobrego steadycama) to uważam podobnie jak Fatman - aparat powinien mieć lepszy czujnik AF. Tzn niby ma najlepszy z nikonowskich, ale ten czujnik to jest ta sama konstrukcja, modyfikowana co w D3 z roku .. 2007. To rozwiązanie ma 7 lat! i mam nadzieję, że od dłuższego czasu pracuja nad czymś nowym. Kiedy to pokażą? W D5? Chyba tak.

cz4rnuch
24-09-2014, 22:03
... Dlaczego dziś wypuszczana na rynek kamera PROFI, kosztująca więcej niż Nikon D4 (bo zapewne będzie dość grubo ponad 20 tys) nie ma 4K ?
To trochę tak jakby zapytać dlaczego nowy D4S ma mniej Mpx od nowego Nikona 1 albo D3200? Nowa kamera od Sony to propozycja raczej dla dokumentalistów (mniejszy sensor, duża krotność zoomu) ale sony ma też kamery 3K, 4K i chyba nawet 8K. Z resztą o czym tu gadać, 4K u Nikona będzie (zapowiedział to jeden z menadżerów w rozmowie dla dpreview). Po prostu będą ostatni na świecie :)

Badol
24-09-2014, 22:30
Panowie :)
Po przeczytaniu ostatnich kilku stron odnoszę wrażenie, że głównym problemem/zawodem w D750 jest brak 4K...
Rozumiem, że dla wielu osób bawiących się w filmowanie może to mieć znaczenie ale nie zapominajmy, że to jednak dalej aparat kręcący filmy a nie kamera robiąca zdjęcia ;)
Specyfikacja wygląda naprawdę przyzwoicie. No jest kilka spraw takich jak np.1/8000 ale głównym problemem jest to, że spakowali to w takie a nie inne opakowanie :(
Dla mnie osobiście to największy problem tego aparatu - na tyle poważny, że pewnie go nie kupię...

cz4rnuch
24-09-2014, 22:37
... ale głównym problemem jest to, że spakowali to w takie a nie inne opakowanie :(
Dla mnie osobiście to największy problem tego aparatu - na tyle poważny, że pewnie go nie kupię...A dla mnie to żaden problem czyli jak widzisz to na co ty narzekasz może dla innych nie mieć najmniejszego znaczenia i odwrotnie.

Badol
24-09-2014, 22:52
Oczywiście mam tego absolutną świadomość.
Chodzi mi bardziej o to, że osoby którym pasuje budowa i ergonomia D750 mają już fajny sprzęt w postaci D610. Oczywiście upgrade w postaci "D620" jest bardzo fajny ale...
Nikon życzy sobie za to więcej $$$ a ci, którzy z takich czy innych względów nie chcą mieć 36mpix a chcą mieć "pro" budowę dalej nie mają puszki. Pomijam temat D4 ;)

Władca Pixeli
25-09-2014, 03:12
Pytanie do zwolenników 4K

Jak duży jest zbiór filmu 4K długości 1 godz.
Ile trwa końcowy rendering w programie np. Premiere aby przygotować zbiór wyjściowy na blu-ray.
Ile trwa przygotowanie i wypalanie blu-ray.
Jakiej długości film 4K zmieści się na blu-ray nie używając kompresji, która pogorszy jakość.
Jaki wymagany jest komputer, który pozwala płynie edytować filmy 4K

shaolin
25-09-2014, 04:25
shao, czy u ciebie jest noc? Bo piszesz jak ja o 2-giej ;) Dobrze by było gdybyś domyślał się o co mi chodzi w postach.

To ostatnio Ty coraz czesciej piszesz w ciagu dnia tak jakbys pisal o 2 w nocy :razz: ;)
Ja wole czytac i miec informacje od razu na stole, a nie domyslac sie (mimo, ze znamy sie nie od dzis i wiem o co mniej wiecej Ci chodzi), po prostu nie lubie jak ktos z takim doswiadczeniem jak Ty daje pytania z tylka (a takim bylo pytanie o kamerze w cenie D750 robiacej w 36K, gdzie 36K co wytknalem jako blad bo Tobie nie przystoi pisac takich ******* :razz:) ;)

Nie interesuje mnie to. Niech sobie chcą cokolwiek.

No wlasnie, nie interesuje Cie to! Tak samo jak tych co chca 4K nie interesuje co Ciebie interesuje i tym sposobem nigdy nie dojdziecie do kompromisu ;)

W wątku pt "co potrzebne jest w lustrzance" to ja oczywiście bagatelizowałbym 4K jako coś niepotrzebnego (dziś, z uwzględnieniem dostępności 4K np w TV, znajomości własciwosci widzenia - a to się nie zmieni nawet jutro itd).

Zawsze jest tak, ze to co w domu jest wczesniej niz to co w TV - dla przykladu gdy w PL wszyscy zawodowcy krecili w 720p/1080p w TV i tak wiekszosc materialu telewizyjnego byla w SD... ;) Ale lustrzanki to nie sprzet dla TV, a teraz kazdy chce WINCYJ, WINCYJ... stad marudzenie o braku 4K ;)

Nie wiem dlaczego moderator nie może miec poglądów. Wszyscy mają chęć przekonać właśnie mnie do czegoś co uważam za niepotrzebne. Macie swoje poglądy, ja mam swoje.

Dlaczego piszesz do mnie i uzywasz slowa "macie"? Ja nie jestem oredownikiem 4K for ewryuan, ja to mam w zadku. Bedzie to bedzie, jak nie to plakac nie bede. Ja po prostu staram sie zrozumiec druga strone.

I mozesz (nie musisz dziekowac bo nie ma za co :D) i masz miec swoje poglady, przeciez nikt nie mowi, ze ma byc inaczej. Tu chodzi o przedstawianie swoich racji... :razz:

Czytając posty mam jednak wrażenie (Ty nie?), że niektóry są bardzo zawiedzeni brakiem 4K. Czy podstawowa to funkcja czy nie to nieważne, skoro ma niby decydowac o zakupie tzn że dość ważna. Wg niektórych.

To nie jest wrazenie tylko tak jest - przeciez mowia wprost, ze to wielka szkoda, ze nie ma 4K w D750.

Nie cierpię narzekactwa. Dobrze by było, gdyby to forum było pełne ludzi pozytywnie zakręconych, a nie narzekających.

Nie w tym kraju. To nasza cecha narodowa, dobrze o tym wiesz. Ale jeszcze gorzej jest jak jest samo slodzenie, bo to juz kompletnie do niczego nie prowadzi.

Brak GPS, brak 4K, brak 1/8000, zła obudowa, na pewno będzie kurzył.
Pierwsze 3 - lepiej miec i nie uzywac, niz nie miec i potrzebowac. Zla obudowa = ja wole magnezowe pancerniaki, ale tak jak ktos juz wspomnial to pewnie kwestia Wi-Fi bo chyba w Canonie na to narzekali. A czy bedzie kurzyl to sie okaze, oby NIE!

No tak, zapomniałem - to nie sa narzekający, to sa wymagający klienci, dzięki którym jest postęp, bo mają wymagania. Tak się przedstawiają. W odróznieniu od innych (np mnie?) którzy to wymagań nie mają (???).
Najchętniej bym założył drugie forum, takie pozytywnie myślących.
Zapewniam, że bez gorączkowania się co niektórych to firma nikon wprowadzi ulepszenia w następnych modelach. A zamiast marudzenia na aparat, na nikona i psucia atmosfery można pójść robić zdjęcia tym co się ma. Albo kupić sprzęt z wyższej półki i wtenczas zostac geniuszem fotografii.

Juz pisalem o tym wczesniej - foto (a takze film, muzyka i pelno innych rzeczy) zeszlo na psy dlatego, ze aktualnie dostep jest do profesjonalnych narzedzi w cenie amatorskich dawno temu. Wystarczy popatrzec jakie ostatnio pytania padaja w tym dziale (watek o problemie AF w D800 gdzie wyszlo na to, ze chodzi o zakup sprzetu do slubow przez osobe nie majaca zielonego pojecia o niczym)...

Wiesz, ze tak naprawde najwiekszy problem to nazwa, a nie brak 4K, 8fps, 1/8000... gdyby nazwali go D650 to kazdy by tu szczal w porty jaki super aparat, a ze Nikon odwazyl sie tknac legendy to teraz maja klopsa bo do nastepcy legendy trzeba czegos wiecej (mimo, ze i tak duzo dali w D750 :razz:). Ja wiem, ze to tylko nazwa, ale ludzie podchodza do tego emocjonalnie, a gdy w gre wchodza emocje to... :twisted:

zdyboo
25-09-2014, 08:43
Nie cierpię narzekactwa. Dobrze by było, gdyby to forum było pełne ludzi pozytywnie zakręconych, a nie narzekających.

Może warto zacząć od siebie, nie dalej jak dwa tygodnie temu marudziłeś, że nowy Otus nie ma AF, choć było oczywiste, że go miał nie będzie.

fader_audio
25-09-2014, 08:45
na dzien dzisiajesz to 4k to moim zdaniem zapotrzebowanie marketingowe, do tego trzeba większych nośników, profesjonaliści może korzystają z 4k, ale wszedzie w tv nie ma nawet fullhd, więc gdzie do 4k. myslę że nikon dobrze robi że nie wprowadza narazie 4k, lepiej niech dopracuję swoje puszki. ilu z nas tu na forum jakośc filmu fullhd nie wystarcza??? pomijam lusttrzanki, a bardziej myslę o konkretnych kamerach stworzonych do nagrywania filmu, gdzie dźwięk jest już rejestrowany z pomocą 4 mikrofonów. Dlaczego nikt tu nie piszę o postępie w dźwięku, przecież w filmach to też ważne??? Z tego co zdążyłem sprawdzić jakośc filmu z d7100 jest w zupełności wystarczająca przynajmniej na moje potrzeby,

Fatman
25-09-2014, 09:11
Z tego co zdążyłem sprawdzić jakośc filmu z d7100 jest w zupełności wystarczająca przynajmniej na moje potrzeby,

.

malibu
25-09-2014, 09:31
wchodzę na forum a tu jeszcze niema wątku - D750 w praktyce, czekamy na pierwszych testujących, ktoś już zamówił ?

wain
25-09-2014, 09:58
Żale o brak 4k to miałbym do d810 bo to wyższa pólka i 4k mogłoby być, tyle ze cena pewno podskoczylaby do 15k i tu bylaby zagwozdka bo za drogo.
Mz. 4k(30fps albo tylko 24) bedzie w nastepnej generacji(5dIV, d900?) u Canona i u Nikona.

Przypomne 4k FF posiada jedynie alfa 7s(tylko 12 MPix) i kamery typu red i arri. Reszta jesli posiada to w jakiejs okrojonej formie. Nie wiem czego sie spodziewaliscie...

shaolin
25-09-2014, 10:00
Gdzie by podskoczylo, tam by podskoczylo do 15k... :twisted:

wain
25-09-2014, 10:03
Gdzie by podskoczylo, tam by podskoczylo do 15k... :twisted:

:D no dobra 15 tyś :D

Fatman
25-09-2014, 10:54
Przypomne 4k FF posiada jedynie alfa 7s(tylko 12 MPix) i kamery typu red i arri. Reszta jesli posiada to w jakiejs okrojonej formie. Nie wiem czego sie spodziewaliscie...

Dzisiaj. Jutro może się to zmienić.

Następna generacja 5D to będzie odpowiedź na D810 a nie D900.
Po prostu smutne, że prawdopodobnie Nikon będzie ostatni, a mógł by być pierwszy (w systemie 1 matryca pozwala na zapis 4K z szybkością nawet 60 klatek na sekundę).

Ketosz
25-09-2014, 11:03
Z Nikona 1 można mieć 4K 60p i to w RAW ;)

wain
25-09-2014, 11:18
Dzisiaj. Jutro może się to zmienić.

Nikon nie pokazal. Canon tez nie. Sony pokazalo 7s. Pentax na 99% nie. Mowimy o FF.
I wyglada ze sytuacja sie nie zmieni do premier nastepcow.

Następna generacja 5D to będzie odpowiedź na D810 a nie D900.

Jakos canon nie spieszy sie z odpowiedziami i nie odpowiada bezposrednio wiec raczej bym nie liczyl na takie akcje.

Po prostu smutne, że prawdopodobnie Nikon będzie ostatni, a mógł by być pierwszy (w systemie 1 matryca pozwala na zapis 4K z szybkością nawet 60 klatek na sekundę).

Mowimy o FF. Canon c500 ma w apsc 4k i to od chyba 2 lat. Ale tu chodzi o FF. Nawet canon 1dC ma cropa 1.3 i tylko 24fps. Tego nie bedzie szybko a juz na pewno nie w takiej cenie.

Fatman
25-09-2014, 11:18
Niestety tylko przez pół sekundy............ Z 5D3 można mieć 3.5K w RAW przez kilka sekund, lub 2.3 (prawie 3K) przez kilkadziesiąt sekund.

Nikon nie pokazal. Canon tez nie.

Canon jeszcze nie dał następcy 5D3 -zrobi to prawdopodobnie dopiero na wiosnę.

Sony pokazalo 7s.

Jeśli mamy być precyzyjni, to A7s nie potrafi zapisywać w 4K. Potrafi jedynie puścić obraz 4K po HDMI.

Jakos canon nie spieszy sie z odpowiedziami i nie odpowiada bezposrednio wiec raczej bym nie liczyl na takie akcje.

A czy Canon miał taką "jazdę" jak Nikon ostatnimi czasy jeśli chodzi o poważne problemy z aparatami ? Nie miał. To po co ma się spieszyć ?

Mowimy o FF. Canon c500 ma w apsc 4k i to od chyba 2 lat. Ale tu chodzi o FF. Nawet canon 1dC ma cropa 1.3 i tylko 24fps. Tego nie bedzie szybko a juz na pewno nie w takiej cenie.

A ja mówiłem po prostu o opcji -nie ważne, czy w FF, czy APS-C czy CX. Zostawanie w tyle za konkurencją nigdy nie jest dla firmy dobre.

Jacek_Z
25-09-2014, 11:32
.A ja mówiłem po prostu o opcji -nie ważne, czy w FF, czy APS-C czy CX.
Jednak ważne. Bo obrazek jest inny i dlatego macie parcie by 4K było w FF. Dlaczego nie wystarcza Panasonic z małą matrycą? Jest sprzet, w dodatku tańszy, w czym problem? No właśnie...

Fatman
25-09-2014, 11:47
Bo to nie Nikon. Ja mimo wszystko nadal lubię Nikona. Najbardziej.

wain
25-09-2014, 12:15

Jesli liczyc cykl 3.5 roku (5dII vs 5dIII) to za rok. dostepny na gwiazdke.

Jeśli mamy być precyzyjni, to A7s nie potrafi zapisywać w 4K. Potrafi jedynie puścić obraz 4K po HDMI.

Czyli nigdzie nie ma FF 4k.

A czy Canon miał taką "jazdę" jak Nikon ostatnimi czasy jeśli chodzi o poważne problemy z aparatami ? Nie miał. To po co ma się spieszyć ?

d810 nie jest naprawa jak d610. Pojawil sie mniej wiecej po 2 lataczh czyli wtedy kiedy powinien pojawic sie d800s. Po prostu dali inna nazwe pewno zeby nie wprowadzac zamieszania z Es czy cos podobnego. Przypominam ze na CB pare osob skarzylo sie na takie same problemy z 5dIII jakie ma d800, plywajacy maf lub zupelny pad af i serwis tez nie wdzial problemu i nie naprawial.

A ja mówiłem po prostu o opcji -nie ważne, czy w FF, czy APS-C czy CX. Zostawanie w tyle za konkurencją nigdy nie jest dla firmy dobre.

No wlasnie chodzi o FF. To jest pucha FF. Sony do alfy zrobilo specjalna inna matryce i jak widac nie dokonca wyszlo bo nie zpisuja na sd. Cos jest na rzeczy z 4k FF.

Jesli mialobyc to 4k apsc (na d750) to wg mnie bylby to ciekawy kompromis i w takiej formie mogilby faktycznie zrobic.

Fatman
25-09-2014, 12:19
d810 nie jest naprawa jak d610. Pojawil sie mniej wiecej po 2 lataczh czyli wtedy kiedy powinien pojawic sie d800s. Po prostu dali inna nazwe pewno zeby nie wprowadzac zamieszania z Es czy cos podobnego.
Przypominam ze na CB pare osob skarzylo sie na takie same problemy jakie ma d800, plywajacy maf lub zupelny pad af i serwis tez nie wdzial problemu i nie naprawial.

No właśnie -Canon nie musiał robić takiej akcji. A co do problemu z AF w 5D3, to byłem tematem bardzo zainteresowany. Z moich rachunków wyszło, że problem zgłosiło mniej więcej 10 użytkowników na CB.

No wlasnie chodzi o FF. To jest pucha FF. Sony do alfy zrobilo specjalna inna matryce i jak widac nie dokonca wyszlo bo nie zpisuja na sd. Cos jest na rzeczy z 4k FF.

Po prostu za małe body i nie ma gdzie odprowadzać ciepła z grzejącego się jak cholera procka. Cała tajemnica braku 4K na SD w A7S.

Czemu Nikon nie może być pierwszy z 4K w lustrzance FX ?

matbe
25-09-2014, 12:23
Bo nie musi.

sufenta
25-09-2014, 12:27
zaciekwila mnie twoja odpowiedz, kolego fatman- jej czesc o odprowadzaniu ciepla- nie mam zadnego technicznego wyksztalcenia, wiem natomiast, ze im mniejszy obiekt ( w przypadku mojego wyksztalcenia nalezaloby powiedziec: "cialo") tym szybciej traci cieplo- to z tego powodu mysz musi niemal bez przerwy jesc a slon nie. czy w przypadku malego body sony jest inaczej?

TOP67
25-09-2014, 12:32
A ja znam inną zasadę. Im większy radiator, tym szybciej odprowadzi ciepło (kaloryfer to też radiator).

Fatman
25-09-2014, 12:35
Bo nie musi.

Czasy kiedy Nikon nie musiał niestety minęły. Teraz Nikon jak i cała reszta muszą się starać.

sufenta
25-09-2014, 12:36
To nie jest inna zasada- radiator zwieksza powierzchnie- lub dokladniej- zmniejsza stosunek masy do powierzchni- slon- duza masa i mala powierzchnia, mysz mala masa i duza powierzchnia. To dlatego slon ma duze uszy- "radiatory"- nie ma innego sposobu zeby cieplo oddawaca mysz "sama z siebie" duzo ciepla traci. Ale to jest off-topic- jak to jest z tym sony i grzejacym sie procesorem?

Fatman
25-09-2014, 12:39
sufenta, najprościej będzie jak zajrzysz do wnętrza swojego komputera i zobaczysz jak duży jest radiator zamontowany na procesorze. Potem jak byś miał okazję rozebrać swój telefon i zrobić to samo -telefon ma prostszy i wolniejszy procesor. Dlatego nie wymaga tak dużego chłodzenia.

TOP67
25-09-2014, 12:39
Po prostu za małe body i nie ma gdzie odprowadzać ciepła z grzejącego się jak cholera procka. Cała tajemnica braku 4K na SD w A7S.

To nie jest inna zasada- radiator zwieksza powierzchnie- lub dokladniej- zmniejsza stosunek masy do powierzchni- slon- duza masa i mala powierzchnia, mysz mala masa i duza powierzchnia. To dlatego slon ma duze uszy- "radiatory"- nie ma innego sposobu zeby cieplo oddawaca mysz "sama z siebie" duzo ciepla traci.

I dokładnie to napisał Fatman. Procesor jest taki sam, a obudowa działa jak radiator.

sufenta
25-09-2014, 12:41
dziekuje za odpowiedzi.

Fatman
25-09-2014, 12:52
Jeszcze w temacie odprowadzania ciepła -jako ciekawostka: https://vimeo.com/42440790 (miałem tego NEXa, podczas nagrywania filmów potrafił się przegrzać już po około 12 minutach).

Ketosz
25-09-2014, 13:29
Co Wy macie jakiś taki problem z tym że FF ma mieć jakiś problem z 4K - to co powiecie na to że Leica dała 4K w średnim formacie - widać że się da ;)

wain
25-09-2014, 13:40
Co Wy macie jakiś taki problem z tym że FF ma mieć jakiś problem z 4K - to co powiecie na to że Leica dała 4K w średnim formacie - widać że się da ;)

"The camera can record 4K video, but uses a super35mm sized portion of the sensor for that. Pixel to pixel readout without downsampling for high quality 4K video."

wiec ...

Jedyna kamera ktora nagrywa 4k i 6k jest i ma sensor srednio formatowy jest arii alexa 65. Aktywny rozmiar sensora ma 54mmx26mm (3x apsc polaczne).

wain
25-09-2014, 13:47
(...)
(...)

We wszystkich innych da się i procek nie stanowi problemu (cala masa sprzetu z sensorem ponizej FF, nawet telefony). Podejrzewam że combo FF (goracy sensor) + goracy procek razem stanowia problem bo nie ma ktoredy odprowadzic takiego ciepla(przod-obiektyw, tyl-ekran, boki wiadomo. Byc moze spod aparatu by sie nadal.
Albo trzeba poczekac na zimniejsze sensory (lepszy proces technologiczny).

Fatman
25-09-2014, 13:49
We wszystkich innych da się i procek nie stanowi problemu (cala masa sprzetu z sensorem ponizej FF, nawet telefony). Podejrzewam że combo FF (goracy sensor) + goracy procek razem stanowia problem bo nie ma ktoredy odprowadzic takiego ciepla(przod-obiektyw, tyl-ekran, boki wiadomo. Byc moze spod aparatu by sie nadal.
Albo trzeba poczekac na zimniejsze sensory (lepszy proces technologiczny).

W przypadku A7s była mowa o procku -tak tłumaczył brak zapisu 4K na SD, przedstawiciel Sony.

wolviex
25-09-2014, 15:05
wchodzę na forum a tu jeszcze niema wątku - D750 w praktyce, czekamy na pierwszych testujących, ktoś już zamówił ?

Pewnie jeszcze nie, ale już wszyscy narzekają :D

Andrzej1974
25-09-2014, 16:19
Pewnie jeszcze nie, ale już wszyscy narzekają :D

Bo Polacy to lubią tj. narzekanie. ;-)

shaolin
25-09-2014, 17:32
Ale lustrzanki to nie sprzet dla TV <ciach>

Cofam to zdanie bo mi cos rano nie wyszlo :mrgreen: Przeciez sam ogladam progzy krecone lustrami -> 24/7 i All Access (bokserskie progzy na HBO i Showtime)... Przepraszam wszystkich zainteresowanycn :cry:

Władca Pixeli
26-09-2014, 05:42
Wiele osób chciało Wi-Fi a teraz trzeba się będzie martwić o bezpieczeństwo.
Wystarczy pójść na imprezę z tabletem i ściągać użytkownikom D750 zdjęcia bez ich wiedzy :mrgreen:

http://nikonrumors.com/2014/09/25/nikon-d750-uses-an-unsecured-wi-fi-network-anyone-can-download-your-pictures.aspx/#more-81288

RAF7705
26-09-2014, 06:31
Jak ktoś jest na tyle głupi żeby nie zabezpieczyć połączenia Wi-Fi, to jego problem.
Poza tym, najpierw trzeba je włączyć.
Czyli trzeba się wykazać głupotą podwójnie :-)

Burkinafaso
26-09-2014, 08:32
Eee tam. Szukanie dziury w całym... no może w prawie całym. ;)

Kolekcjoner
26-09-2014, 13:21

Nie liczyłbym na to.

Może dlatego że bycie pierwszym nic nie daje. Szczególnie bądźmy szczerzy na rynku na którym ani nie mają zbyt wielkiego doświadczenia, ani specjalnie mocnej pozycji. Ja bym powiedział że takie zachowanie jest bardzo racjonalne.
Co do D750 to uważam że nie ma powodu do narzekań że jest wybór. Jakbym był w tym systemie to tylko bym się z tego cieszył.

wain
26-09-2014, 13:53

Bo bierze sensory od sony...

Jacek_Z
26-09-2014, 18:55
To dlaczego wypuścił przed Sony aparaty z 24 i 36 Mpx ?

Kolekcjoner
26-09-2014, 23:17
Moim zdaniem tak dywagować to możecie Panowie do świętego Floriana i dłużej ;). Bez znajomości szczegółowych umów handlowych pomiędzy producentami nic konkretnego nie wymyślimy. A obawiam się że te umowy to ściśle strzeżona tajemnica i ich szczegóły zna tylko wąskie grono ludzi.

radius_bo
28-09-2014, 22:40
Jeśli to jest temat o niespełnionych nadziejach to ja chciałbym napisać, że brakuje mi większego górnego wyświetlacza. Ciężko to nazwać niespełnioną nadzieją, bo nie podejrzewałem, że Nikon okroi górny LCD. Podglądanie ustawień na ekranie głównym trochę przypomina mi czasy jak miałem Nikona D40... :)

wulisu
29-09-2014, 15:28
Ech ja też dorzucę swoje 3 grosze , szkoda że D750 nie ma matrycy i wyświetlacza z DF wtedy byłby to dla mnie prawie idealny aparat.
Pozdrawiam

MstrG
29-09-2014, 15:34
Ech ja też dorzucę swoje 3 grosze , szkoda że D750 nie ma matrycy i wyświetlacza z DF wtedy byłby to dla mnie prawie idealny aparat.
Pozdrawiam

IMO matryca jest bdb i ja bym się jej nie czepiał.
Wyświetlacz? Chodzi Ci o ten górny? ;) ;) ;)

SerU
29-09-2014, 17:35
Sprawdzałem w moim, gdzie kupowałem D610, ale D750 jeszcze nie mają w ofercie. Obniżyli za to cenę właśnie na D610 do 949 GBP - wychodzi tysiąc PLN taniej, niż gdziekolwiek w PL, więc stawiam, że D750 będzie kosztował u nich jakieś 1450-1500 funtów. Na ebay jest jedna oferta D750 z HK za 1399 GBP.

No i się nie pomyliłem :) Mają za 1499 GBP -KLIK- (http://www.hdewcameras.co.uk/nikon-d750-digital-slr-body-2441-p.asp)

mofo
29-09-2014, 19:27
No i się nie pomyliłem :) Mają za 1499 GBP -KLIK- (http://www.hdewcameras.co.uk/nikon-d750-digital-slr-body-2441-p.asp)

Nie powiem, cena zachęcająca do zakupu zdecydowanie bardziej niż w PL...

lackyd
29-09-2014, 20:33
Witam, to ja dodam swoje trzy grosze pytając :) kiedy i o ile można się spodziewać spadku cenowego tego aparatu, czy ktoś pamięta jak to było z innymi np: d610/7100/810

Kolekcjoner
29-09-2014, 20:37
Jak wyjdzie następca :D

fafniak
29-09-2014, 21:16
szkoda że d750 nie nazywa się PENTAX K-1 i nie jest dostarczany z kompletem 31mm , 43mm , 77mm

SerU
29-09-2014, 21:17
Witam, to ja dodam swoje trzy grosze pytając :) kiedy i o ile można się spodziewać spadku cenowego tego aparatu, czy ktoś pamięta jak to było z innymi np: d610/7100/810

Historia cen D610 w UK -TUTAJ- (http://pricespy.co.uk/product.php?pu=2267828)

lackyd
29-09-2014, 21:18
czy ktoś z z grona forumowiczów dokonał kupna jakiegokolwiek sprzętu z tego sklepu?
http://www.valuebasket.pl/pl_PL/Nikon-D750-Digital-SLR-Camera-Body-Only-%28Black%29/mainproduct/view/16926-AA-BK

piszą że produkty są objęte 3 letnią gwarancją lecz czy nie nabijają w przysłowiową "butelkę" a 7300 za d750 nikona :)

owidiuszek
29-09-2014, 21:25
W Austrii wg porownywarki 1950€
http://www.comstern.at/product-5a18523386.htm?parnr=12833223

Andi74
29-09-2014, 21:28
zeby nie bylo jak z ubraniami i butami co ost glosno bylo w TV

tu tez niezla cena

1700 euro wraz z clem

http://www.eglobalcentral.de/nikon-d750-slr-digitalkamera-nur-body-gehause-fr-de.html

SerU
29-09-2014, 21:39
czy ktoś z z grona forumowiczów dokonał kupna jakiegokolwiek sprzętu z tego sklepu?

piszą że produkty są objęte 3 letnią gwarancją lecz czy nie nabijają w przysłowiową "butelkę" a 7300 za d750 nikona :)

Valuebasket nie ma zbyt dobrych opinii i to na całym świecie - na sprzęt czeka się czasem tygodniami... To jest firma bodaj z Hong Kongu i zalewa internet swoimi ofertami. Poczytaj opinie o valuebasket.com, to będziesz miał sprawę jasną. To nie są naciągacze, ale musisz uzbroić się w cierpliwość. Poza tym sprzęt nie będzie z dystrybucji polskiej tylko HK, więc będziesz skazany na serwis gwarancyjny oferowany przez sklep, a nie polski nikonowski.

lackyd
29-09-2014, 21:44
no tak, przydałby się sprzęt posiadający gwarancją europejską. Kolega "Andi74" podał linka lecz z j.niemieckiego niczego nie kumam i jaki koszt przesyłki towaru? :( gdzie sklep ma siedzibę itp i co z gwarancją. valuebasket odpuszczam szkoda nerwów

SerU
29-09-2014, 21:50
no tak, przydałby się sprzęt posiadający gwarancją europejską. Kolega "Andi74" podał linka lecz z j.niemieckiego niczego nie kumam i jaki koszt przesyłki towaru? :( gdzie sklep ma siedzibę itp i co z gwarancją. valuebasket odpuszczam szkoda nerwów

To Ci pomogę - nie wysyłają poza Austrię i Niemcy - możesz sobie do nich podjechać i odebrać osobiście. Adres: Sonnenstraße 19, 6890 Lustenau :mrgreen:

Archibald6803
29-09-2014, 21:55
To Ci pomogę - nie wysyłają poza Austrię - możesz sobie do nich podjechać i odebrać osobiście. Adres: Sonnenstraße 19, 6890 Lustenau :mrgreen:

... jadąc np. na narciory w najbliższym czasie.....

lackyd
29-09-2014, 22:08
Dziękuję za info, niestety nie po drodze mam do nich. Poszukam jutro jakiegoś sklepu przy granicy z naszymi zachodnimy sąsiadami lub z możliwością wysyłki do polski.

Archibald6803
29-09-2014, 22:24
W Austrii wg porownywarki 1950€
http://www.comstern.at/product-5a18523386.htm?parnr=12833223

Jest sklep gdzie cena nie przekracza 1700 E. Info w sąsiednim wątku ; Andi podaje link w poście 923.

SerU
29-09-2014, 23:05
Wiele sklepów, które mają towar z szarego importu nie wyskakuje w porównywarkach.

wulisu
29-09-2014, 23:12
IMO matryca jest bdb i ja bym się jej nie czepiał.
Wyświetlacz?
Nie mówiłem że jest zła, po prostu nie każdy potrzebuje matrycy powyżej 16 mpx

yazid
30-09-2014, 09:50
No i w Bonarce w Krakowie już jedne poszedł:)
A tak przy okazji ze strony Nikon Polska:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://files.tinypic.pl/i/00581/ca244xemt0p5.jpg)

shaolin
30-09-2014, 09:54
Tu juz sporo poszlo, zwlaszcza ze cena juz spadla - teraz mozna za 6500-6800 szarpnac... ale i tak chyba wole D810 ;)

ShutterStill
30-09-2014, 11:20
Bardzo miły i słowny sklep

http://www.hdewcameras.co.uk/nikon-d750-digital-slr-body-2441-p.asp

SerU
30-09-2014, 11:45
Bardzo miły i słowny sklep

http://www.hdewcameras.co.uk/nikon-d750-digital-slr-body-2441-p.asp

:mrgreen: sam ich od początku "reklamuję" na tym forum, bo kupowałem od nich D610, znajomy D800 i później jakieś szkła i za każdym razem zero problemów, szybka, fachowa i miła obsługa - również gwarancyjna. Jak ktoś przejazdem w Londynie, to można samemu podjechać i odebrać (tylko trzeba się wcześniej umówić, bo to nie jest sklep z drzwiami wejściowymi od ulicy ;) )

adrian
30-09-2014, 11:58
Tu juz sporo poszlo, zwlaszcza ze cena juz spadla - teraz mozna za 6500-6800 szarpnac... ale i tak chyba wole D810 ;)

Gdzie w tej cenie? ;-)

shaolin
30-09-2014, 12:05
Tam gdzie zawsze - u mnie w Kitaju.

himi
30-09-2014, 12:19
Przywieź kilka, biorę jednego:)

shaolin
30-09-2014, 12:24
Zanim ja przyjade to bedzie D765.8.

Skues
30-09-2014, 17:00
Piszę pierwszy raz, więc witam wszystkich serdecznie. Ciekawe prównanie D3 i D750 jako aparatu do fotografowania na ślubach.

http://www.rossharvey.com/reviews/nikon-d750-review

W odróżnieniu od innych, czysto teoretycznych, porównanie to robi profesjonalista, który z marszu zabrał parę świeżo dostarczonych D750 na ślub. Warto też obejrzeć oba wideo pod tekstem. Wygląda na to, że w przypadku tego gościa D750 raczej spełnił jego nadzieje. Z nawiązką.
Mogę też krótko opisać swoje pierwsze wrażenia. Nie bardzo ma sens prównywanie tego aparatu z innymi Nikonami. Trzeba go wziąc na parę godzin w teren. To jest świetny aparat, ale zupełnie inny niż D610, D700, czy D3, o których mogę się wypwiadać. Inaczej leży w ręce. Inaczej brzmi migawka. Autofokus - inna półka niż D610, na pewno nie gorszy niż w D3. Bardzo duży i jasny wizjer. O jakości zdjęć nie będę pisał, ale dla mnie rok świtlny do przodu w stosunku do D700.

radius_bo
30-09-2014, 19:11
Niesamowite... W koncu dzialajacy AF. Zbieram na ta puszke. Jak skoncze zbierac zdazy staniec:-)

MaciekW
30-09-2014, 19:19
Piszę pierwszy raz, więc witam wszystkich serdecznie. Ciekawe prównanie D3 i D750 jako aparatu do fotografowania na ślubach.

http://www.rossharvey.com/reviews/nikon-d750-review

W odróżnieniu od innych, czysto teoretycznych, porównanie to robi profesjonalista, który z marszu zabrał parę świeżo dostarczonych D750 na ślub. Warto też obejrzeć oba wideo pod tekstem. Wygląda na to, że w przypadku tego gościa D750 raczej spełnił jego nadzieje. Z nawiązką.
Mogę też krótko opisać swoje pierwsze wrażenia. Nie bardzo ma sens prównywanie tego aparatu z innymi Nikonami. Trzeba go wziąc na parę godzin w teren. To jest świetny aparat, ale zupełnie inny niż D610, D700, czy D3, o których mogę się wypwiadać. Inaczej leży w ręce. Inaczej brzmi migawka. Autofokus - inna półka niż D610, na pewno nie gorszy niż w D3. Bardzo duży i jasny wizjer. O jakości zdjęć nie będę pisał, ale dla mnie rok świtlny do przodu w stosunku do D700.
Tak, ale autor twierdzi, że rozstaw punktów AF jest mniejszy niż w D3s, możesz napisać, jakie są Twoje wrażenia na ten temat? Bo opinie w necie są sprzeczne, jedni twierdzą że rozstaw jest taki sam, inni, że mniejszy.

gofer
30-09-2014, 19:42
Nie powiem, jak na razie napaliłem się :). Szybki AF, małe szumy, przychylne recenzje. Poczekam, jak trochę spadnie cena, może do tego czasu, wyjdzie jakiś wada produktu (chyba tak różowo nie może być), obym się mylił.

Skues
30-09-2014, 20:34
Tak, ale autor twierdzi, że rozstaw punktów AF jest mniejszy niż w D3s, możesz napisać, jakie są Twoje wrażenia na ten temat? Bo opinie w necie są sprzeczne, jedni twierdzą że rozstaw jest taki sam, inni, że mniejszy.

Rozstaw jest miejszy. Autor cytowanego bloga twierdzi, nie do końca logicznie, że jeśli rozłożyć punkty AF na 12 MB to będzie tak samo. Istotnie, włączając crop DX mamy prawie cały kadr pokryty punktami. W tym sensie nie jest gorzej. Ale uczciwie, niespecjalnie to przeszkadza. Statycznie, można wyostrzyć i przekomponować, blokując ostrość, a do obiektów w ruchu i tak używam AF-C, gdzie i tak nie mogę ustawiać na skrajne punkty. Testowałem dzisiaj te skrajne punkty i trafiają bez pudła. W ogóle AF robi wrażenie.

adrian
30-09-2014, 22:50
Statycznie, można wyostrzyć i przekomponować, blokując ostrość

Powodzenia na małej GO...

Jacek_Z
30-09-2014, 23:03
Zapewniam ze się da. Tak pracuję, myślę, że ponad połowę zdjęć tak robię. Prawdopodobnie dlatego nie narzekam na AF w D800, bo centralny jest bdb. Boczne nie są pewne, bo sa liniowe i nie są dostatecznie szeroko. Więc mam wybór - użyć bocznego liniowego i przekadrować troszeczkę, albo użyć pewnego środkowego krzyżowego i przekadrowac mocniej. Często robię kilka przymiarek (bez wciskania spustu do końca) do jednego ujęcia, kontrolując kadr. Zapewniam, że wypadnięcie z GO nie jest problemem. Ale tak się da przy statycznych kadrach. Skuteczność mojego nastawiania to jakieś 95%. Problemem bywa czasem VR, który nie lubi przekadrowania, bo system wymaga chwili uspokojenia. Z 85/1.4 nie ma problemu, bo nie ma VR. Ale kiedyś schrzaniłem pierwsze dwie sesje na 200/2VR zanim sie połapałem w czym rzecz.

fafniak
01-10-2014, 00:04
Mała GO + nie równoległe ułożenie płaszczyzny ostrości wobe c obiektu - wtedy jest kłopot

TOP67
01-10-2014, 00:06
Przy przekadrowywaniu problemem jest trygonometria. Ale to głównie na małych ogniskowych.

Lukasio
01-10-2014, 07:40
Ale ekranik na górze..... szczyt myśli technicznej. I na co to odchudzać body, bawić się inżynieryjnymi pierdołami jak można pomyśleć,nie wiem, np. o szybkostrzelności, większej liczbie pól krzyżowych żeby czujniki boczne po coś były a nie dla ozdoby.

fafniak
01-10-2014, 08:12
Ale ekranik na górze..... szczyt myśli technicznej.

??????

yazid
01-10-2014, 09:13
Ale ekranik na górze..... szczyt myśli technicznej. I na co to odchudzać body, bawić się inżynieryjnymi pierdołami jak można pomyśleć,nie wiem, np. o szybkostrzelności, większej liczbie pól krzyżowych żeby czujniki boczne po coś były a nie dla ozdoby.
Kurcze:) Jak dla mnie, to fakt że nie muszę taszczyć wielkiego, ciężkiego grata to zaleta, nie wada:)

wasilewk
01-10-2014, 10:58
Jest chyba jakaś granica gabarytów ?

Kiedyś były malutkie Minoxy - gdyby miały to co D750 --> czy byś używał ?

Pzdr.

shaolin
01-10-2014, 11:03
Minoxy sa caly czas. Dalej malutkie, ale dalej nie maja srodka z D750 :razz:

Lukasio
01-10-2014, 11:07
No paredziesiąt gramów mniej niż np D610 to nie jest chyba aż tak dużo mniej żeby to odczuć nosząc. Ja mam taką naturę że ergonomia jest dla mnie istotna i jesli mialem wiecej informacji na ekraniku a teraz wrzucają model który ma mniej to,niby to pierdoła,ale czuję się poirytowany. Zaznaczam, że szykuję się do zakupu FX i chęci kieruję do D610 ale z racji ruchomego wyświetlacza, który jest ogromną zaletą zainteresowałbym się D750.

Jacek_Z
01-10-2014, 11:11
Tak się mówi, kilkadziesiąt g. Ale na kazdym elemencie powinni pourywać tak z 10% wagi, to by było dobrze. I tak się próbuje robić.

Coraz więcej kobiet zajmuje się fotografią profesjonalnie. One wolą lżejszy sprzet (i słusznie).

shaolin
01-10-2014, 11:12
10g to nie jest paredziesiat ;)

Jacek_Z
01-10-2014, 11:15
D700 - 1075 g
D750 - 840 g

zależy jakie body się zestawia, tu zredukowano 20%. I dobrze wg jednych, źle wg drugich.

shaolin
01-10-2014, 11:18
990g, a nie 1075g ;)

Poza tym zestawiac trzeba D610, bo nie ma sensu zestawiac nic innego skoro D750 to D620 :razz: Rownie dobrze mozna zestawic hangar po F18 uzyty do http://en.wikipedia.org/wiki/The_Great_Picture :razz: :mrgreen:

yazid
01-10-2014, 11:19
No paredziesiąt gramów mniej niż np D610 to nie jest chyba aż tak dużo mniej żeby to odczuć nosząc. Ja mam taką naturę że ergonomia jest dla mnie istotna i jesli mialem wiecej informacji na ekraniku a teraz wrzucają model który ma mniej to,niby to pierdoła,ale czuję się poirytowany. Zaznaczam, że szykuję się do zakupu FX i chęci kieruję do D610 ale z racji ruchomego wyświetlacza, który jest ogromną zaletą zainteresowałbym się D750.
Widzisz, ja mam obydwa które wymieniłeś i powiem Ci że jak dla mnie uchwyt w D750 bije na głowę ten z D610. Ponadto w D750 wystarczy przycisk info i masz wszystko co Ci potrzebne jeśli chodzi o informacje na lcd.
Natomiast jednym z istotnych kryteriów które brałem pod uwagę są właśnie niewielkie gabaryty i mniejsza waga niż we flagowcach Nikona.

Jacek_Z
01-10-2014, 11:25
990g, a nie 1075g ;)

Poza tym zestawiac trzeba D610, bo nie ma sensu zestawiac nic innego skoro D750 to D620 Na co mi waga aparatu bez akumulatora? Bez akku sie nie da fotografować. To zresztą nieistotne, bo chodzi o porównanie, drugi aparat też podałem z akku, a można podać mniej gdy jest pusty.

Ja piszę o tendencjach. D800 też jest lżejszy od D700.

deep
01-10-2014, 11:28
D700 - 1075 g
D750 - 840 g

zależy jakie body się zestawia, tu zredukowano 20%. I dobrze wg jednych, źle wg drugich.

No a D700 z gripem i EN-EL4a to 1450g, ale waga to już preferencje osobiste i nie powinno się tego rozpatrywać w formie wad i zalet. Dla mnie zaleta, że jest ciężki. Mam dobry chwyt i dużą stabilność. Według mnie powinny być sprzęty lekkie i ciężkie. Dla przypomnienia, że od lat sprzęt pro ważył swoje (i są ku temu powody, jak solidność, stabilność itp):
F3HP z gripem i bateriami 1436g
F4s czyli z mniejszym gripem i zasilaniem 1430g
F5 z zasilaniem 1407g
i jak już wspomniałem D700 1450g.

Jak widać, praktycznie wszystkie ważą tyle samo.

MstrG
01-10-2014, 11:28
W FJ w Galerii Łódzkiej nie mieli jeszcze wczoraj D750, wiec sobie nie pooglądałem :/

Ja przyznam szczerze, że trochę zasmuciło mnie to, że na wyświetlaczu monochromatycznym jest mniej informacji.

shaolin
01-10-2014, 11:31
Na co mi waga aparatu bez akumulatora? Bez akku sie nie da fotografować. To zresztą nieistotne, bo chodzi o porównanie, drugi aparat też podałem z akku, a można podać mniej gdy jest pusty.

Ja piszę o tendencjach. D800 też jest lżejszy od D700.

Dla mnie kazdy Dx00 jest lzejszy niz to co mam wiec dla mnie i tak bylby plus ;)

deep, bo kiedys faceci to nie byly miekkie faje, wiec dostawali meski sprzet z meska waga do meskiej lapy :D

Lukasio
01-10-2014, 11:31
Ja jednak porównuje d610 z d750. Ale nie o gramy chodzi, chodzi min. o ergonomię, żeby każdy nowy model z danego segmentu był nie gorszy od poprzednika( nie, żeby miał wszystko bo po to jest d4s)

Jacek_Z
01-10-2014, 11:32
D4 też sporo waży (jak kto tęskni do cięzkiego pro sprzętu)
Dxxx to półka semipro. Co najwyżej. I można mieć je w wersji lekkiej - bez gripa, jak i cięzkiej - z gripem.
Ja miałem zawsze gripy, ale dla chwytu w pionie, bo na wagę (całego sprzetu) narzekam. Od zawsze. A szczególnie od czasów Mamiyi RZ z pryzmatem i 3 obiektywami.

deep
01-10-2014, 11:33
deep, bo kiedys faceci to nie byly miekkie faje, wiec dostawali meski sprzet z meska waga do meskiej lapy :D

Nono bo to były zabawki dla prawdziwych facetów (jak drogie samochody, zegarki itd :D)

Lukasio
01-10-2014, 11:35
Czyli najlepiej bedzie jak człowiek pomaca obydwa body, strzeli zdjecie, pospaceruje bo guzikach, zerknie na lcd. I oceni. Myśle że przy świętach sprawa się wyjaśni.

deep
01-10-2014, 11:37
Przy D4 już zaczęto minimalnie odchudzać, mamy 1340g a D3(s) miał 1400g

prz3mo
01-10-2014, 12:10
Odchudzanie wagi - jestem na tak. Ale wycięcie z górnego LCD info o typie pliku raw/jpg, czy balansie bieli to moim zdaniem przegięcie i krok w złą stronę.

Andi74
01-10-2014, 12:57
co do wagi nie zapominajmy o wadze szkla

gdzie do FX to co dobre musi wazyc poza chyba Nikkorem 50mm 1.8 D

bo on nie wazy nic

co do trzymania to z nowych puszek D600 mi najlepiej sie kleil w reku nie za ciezki nie za duzy akurat

nie wiem czy znowu nie kupie sobie D600 wlasnie pod N50 1.8 D bo najlpiej ost mi sie robi fotki D7000 plus N35

a w domu na kompie kadrowanie a ze zakupilem Nikona A jako mobilny sprzecik to moge D7000 wymienic na D600

jako body do szczytnych celow w tym fotografowanie nowego czlonka rodziny ktory zaraz za momencik

za 2 tygodnie zawita i dolaczy do rodziny

Skues
01-10-2014, 13:19
Powodzenia na małej GO...

Robię sporo zdjęć, gdzie GO liczona jest w milimetrach i jakoś sobie radzę.

https://www.flickr.com/photos/skues/

Potrzebne jest trochę więcej pozytywnego nastawienia. Aparatów idealnych nie ma. Są takie, które nam lepiej pasują niż inne do tego, co robimy. Sam aparat nie zrobi dobrego zdjęcia za ciebie. Każdy sprzęt ma swoje ograniczenia, które trzeba rozumieć i umieć neutralizować. Jakieś 60% zdjęć w życiu zrobiłem aparatami, które w ogóle nie miały autofokusa i większość zdjęć była ostra. Jeżeli ktoś nie potrafi zrobić ostrego zdjęcia aparatem takim jak D750, to chyba powinien się zająć czymś innym niż fotografia.

shaolin
01-10-2014, 13:26
Sa aparaty idealne - to te, ktore mamy przy sobie kiedy trzeba focic ;)

Skues
01-10-2014, 14:07

Ekranik na górze jest O.K. Niby węższy, ale znaki są sporo większe. Obejrzyj sobie, jak wygląda w rzeczywistości.
Do szybkostrzelności to Nikon wyprodukował D4s. Testowałem te 6,5 klatki/sekundę. Można zrobić jakieś 20 zdjęć w jednej serii. Potem 2 na sekundę, mniej więcej. Myślę, że taka szybkostrzelność do większości zastosowań spokojnie wystarczy. Jednocześnie warto pamiętać, że aparat nie zastąpi rozumu. Można migawkę naciskać oszczędniej, trochę przewidywać i myśleć podczas fotografowania. Komu to nie wystarczy, może przełączyć na tryb filmowania. Będzie miał 60 klatek na sekundę (:.
Moim zdaniem czujników AF i krzyżowych i zwykłych też wystarczy. Daje się zrobić ostre zdjęcie z tymi co są, jak się dobrze postarać. Wydaje mi się, że producenci lustrzanek zmniejszają wagę aparatów ze względu na konkurencję bezlusterkowców. I ten trend będzie widoczny w przyszłości. W mojej opinii, to jest na prawdę bardzo fajny aparat. Trzeba nim tylko trochę pofotografować. Matryca, wizjer i uchwyt są naprawdę doskonałe. Jeżeli nie pojawią się jakieś niedoróbki, to Nikon sprzeda ich bardzo dużo. Sądząc po reakcji mojego kumpla Canoniarza, to trochę ludzi sprzeda Canony, by go kupić.

shaolin
01-10-2014, 14:12
Można migawkę naciskać oszczędniej

Z naciskania migawki raczej nic dobrego nie wyniknie ;)

Co do ekraniku to moze sobie byc mniejszy, chudszy, itd - wazne, zeby nie kradli waznych informacji z niego (to o czym wspomnial prz3mo).

fafniak
01-10-2014, 14:14
Według mnie raczej powinien być czytelny a to co dzieje sie w 610 to jakaś paranoja

prz3mo
01-10-2014, 15:45
Według mnie raczej powinien być czytelny a to co dzieje sie w 610 to jakaś paranoja

No to w D750 będzie czytelny, bo będzie przysłona, czas i ilość zdjęć... super... W sumie mogli go całkiem wywalić, a w tym miejscu dać CZYTELNY napis Nikon.

deep
01-10-2014, 15:56
No to w D750 będzie czytelny, bo będzie przysłona, czas i ilość zdjęć... super... W sumie mogli go całkiem wywalić, a w tym miejscu dać CZYTELNY napis Nikon.

I duży napis MADE IN CHINA

Redskull
01-10-2014, 16:03
LUDZIE ! Czy Was już całkiem pop*eścił prąd? Jak czytam te biadolenia to mi się flaki wywracają. Pucha będzie za pół roku po 7500zł to raz. Dostajecie mega matrycę, mega AF, mega ekranik tylny, sterowanie CLS, Auto ISO, wykrywanie twarzy, bardzo dobry bufor i 2 sloty SD. Dostajecie kompletne semi-pro body, które jest idealne dla np. ślubniaków. I czego się czepiacie? Mniejszego ekranu górnego. Nosz kurza twarz! WYSTARCZY WCISNĄĆ 1 (słownie JEDEN) guzik-INFO-aby pokazać WSZYSTKIE nastawy aparatu. Bez obracania body, bez włączania podświetlenia ekranu górnego! Ja naprawdę wysiadam, bo się człowiek zdjęć oduczy przy Was robić.

adrian
01-10-2014, 16:12
LUDZIE ! Czy Was już całkiem pop*eścił prąd? Jak czytam te biadolenia to mi się flaki wywracają. Pucha będzie za pół roku po 7500zł to raz. Dostajecie mega matrycę, mega AF, mega ekranik tylny, sterowanie CLS, Auto ISO, wykrywanie twarzy, bardzo dobry bufor i 2 sloty SD. Dostajecie kompletne semi-pro body, które jest idealne dla np. ślubniaków. I czego się czepiacie? Mniejszego ekranu górnego. Nosz kurza twarz! WYSTARCZY WCISNĄĆ 1 (słownie JEDEN) guzik-INFO-aby pokazać WSZYSTKIE nastawy aparatu. Bez obracania body, bez włączania podświetlenia ekranu górnego! Ja naprawdę wysiadam, bo się człowiek zdjęć oduczy przy Was robić.

Jak to mówią - haters gonna hate ;-)

Kolekcjoner
01-10-2014, 17:01
No ja też nie wiem czemu te biadolenia. Co do wielkości to zawsze mi się wydawało, że Nikon rozdyma puszki bez sensu a tu się ostatnio role odwróciły, Nikon zrobił bardzo zgrabnego fulfrejma, a Canon megakloca cropa. Do mnie argumenty, że jak puszka duża i ciężka to dobrze, zupełnie nie trafiają. Do czego mi się przyda ten balast?

fafniak
01-10-2014, 17:12
No ja też nie wiem czemu te biadolenia. Co do wielkości to zawsze mi się wydawało, że Nikon rozdyma puszki bez sensu a tu się ostatnio role odwróciły, Nikon zrobił bardzo zgrabnego fulfrejma, a Canon megakloca cropa. Do mnie argumenty, że jak puszka duża i ciężka to dobrze, zupełnie nie trafiają. Do czego mi się przyda ten balast?

Jak to..? Z wielkim klocem jesteś bardziej dżezy trendi i w ogóle masta ;)

deep
01-10-2014, 17:13
A ja myślałem, że to duże obiektywy robią z ciebie cool gościa :D

fafniak
01-10-2014, 17:26
No wiesz duży klocek i długa lufa ;) - to ideał :)

Dobra - bo niesmacznie sie robi - LOL

Andrzej1974
01-10-2014, 18:00
[...] Do mnie argumenty, że jak puszka duża i ciężka to dobrze, zupełnie nie trafiają. Do czego mi się przyda ten balast?

Jak to do czego? Przynajmniej po kilku latach chodzenia z tym balastem będziesz miał takie kopytka ;-)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/10/miesnienogumiesnione_0-2.jpg
źródło (http://www.miesnienog.pl/sites/www.miesnienog.pl/files/miesnie-nog-umiesnione_0.jpg)

Skues
01-10-2014, 18:08
Odchudzanie wagi - jestem na tak. Ale wycięcie z górnego LCD info o typie pliku raw/jpg, czy balansie bieli to moim zdaniem przegięcie i krok w złą stronę.

Ktoś inny nawet napisał, że mu Nikon ukradł te informacje - tego to już nawet komentować się nie da.

Uczciwie, nie rozumiem takiej postawy. Mam na wyświetlaczu: wartość migawki, przysłony, i ISO - DUŻYMI ZNAKAMI. Mam ikonę sposobu pomiaru światła, rozładowanie baterii, numer aktywnej karty, ilość zdjęć jak jeszcze się zmieści. Mam też dużą podziałkę (od -3 do +3 ) do ustawianie kompensacji, braketingów i wartości ekspozycji w trybie manualnym. Balansem bieli się nie martwię, bo auto działa świetnie. Kiedy stwierdzę ,że mam porąbane światło, będę się tym martwił i ustawiał ręcznie. A wtedy wyświetlacz mi to pokaże.

Fotografuję zawsze w RAW, więc wyświetlanie tej informacji nie jest mi potrzebne. Coś przecież trzeba pamiętać samemu. Na górnym LCD moim zdaniem powinny być wyświetlane tylko podstawowe informacje, ale wyraźnie. Tak na szybki rzut oka, żeby się upewnić. Szukanie czegoś w gąszczu maleńkich ikonek, nie bardzo ma sens jeśli chodzi o ergonomię.

Ale ogólnie nie jest tak źle. Na górnym LCD wyświetlane jest 19 rodzajów informacji - nie wszystkie na raz oczywiście. Akurat informacja o balansie bieli jak najbardziej, trzy sztuki: 'White balance fine-tuning', 'Color temperature', 'White balance preset number', Rozumiem, że chodzi ci o to, że nie ma słoneczka i chmurki - ładnie narysowanej. No, słoneczka nie ma i tu rzeczywiście masz problem. Z drugiej strony, automatyczny balas bieli w tym aparacie działa świetnie, więc w zasadzie można w 99% przypadków ustawić na auto i zapomnieć.

PS Sprawdziłem z czystej ciekawości. I tak D800 wyświetla 32 rodzaje informacji, D610 - 28, ale D750 jest pierwszym aparatem, gdzie informacja o wszystkich(!) ustawieniach jest pod przyciskiem 'info' i na dużym ekranie. I dla mnie, to ma sens. Kilka najważnieszych informacji wyraźnie na CP, reszta komfortowo na dużym ekranie.

fafniak
01-10-2014, 18:24
Ja powiem tak - w 610 sporo czasu zabiera mi odszukanie tych cholernie małych ikonek

Seś@
01-10-2014, 18:28
Do czego mi się przyda ten balast?
Do odganiania psów ? ;-)

Jacek_Z
01-10-2014, 19:30
Można być niezadowolonym z mniejszych ilości info na wyświetlaczu. Bo o dziwo dobrze mieć wyświetlone te ustawienia, które się zmienia rzadko. Przez sklerozę. Wystarczy że zakończymy sesje z ustawionym nietypowym parametrem, a kilka dni pózniej robimy kolejną i nie pamiętamy, że mamy cos ustawione inaczej niż zawsze.
Nie chodzi o to, że mamy gdzie podpatrzyć (tylny LCD) info, bo fakt, mamy, tylko o to, że nie widzimy mimochodem co ustawione.
Ci co często zmieniają parametry mają mniejszy problem niż ci, co ich nie zmieniają (tzn zmieniają bardzo rzadko).

chory
01-10-2014, 19:53
... D750 jest pierwszym aparatem, gdzie informacja o wszystkich(!) ustawieniach jest pod przyciskiem 'info' i na dużym ekranie. I dla mnie, to ma sens. Kilka najważnieszych informacji wyraźnie na CP, reszta komfortowo na dużym ekranie.

W D800 też jest przycisk "info" który wyświetla wszystko na dużym wyświetlaczu, zakładam, że parę innych Nikonów też to ma.

sculptor
01-10-2014, 20:11
Do posiadaczy. Jak ciche jest klapanie lustrem w D750 w stosunku do D700? :-) Zakładam, że jest. :-)

himi
01-10-2014, 20:17
Był film na YT. Cichsze niż d3s, krótsze jakby. Nikony kłapią i trzeba z tym żyć:) Od niedawna zacząłem używać w kościele QM.

Mario__S
01-10-2014, 20:23
Jest juz widze kilku uzytkownikow 750ki ale nikt nie wspomina nic o plamach oleju, czyzby bylo czysto ? :)

prz3mo
01-10-2014, 20:27
Można być niezadowolonym z mniejszych ilości info na wyświetlaczu. Bo o dziwo dobrze mieć wyświetlone te ustawienia, które się zmienia rzadko. Przez sklerozę. Wystarczy że zakończymy sesje z ustawionym nietypowym parametrem, a kilka dni pózniej robimy kolejną i nie pamiętamy, że mamy cos ustawione inaczej niż zawsze.
Nie chodzi o to, że mamy gdzie podpatrzyć (tylny LCD) info, bo fakt, mamy, tylko o to, że nie widzimy mimochodem co ustawione.
Ci co często zmieniają parametry mają mniejszy problem niż ci, co ich nie zmieniają (tzn zmieniają bardzo rzadko).
Otóż to. Też zawsze robię w Raw, ale zawsze zerkam na górny lcd, czy rzeczywiście jest i czy przypadkiem nie przestawilem. Dlatego tę informację po prostu chciałbym mieć. I tyle. Przeżyję, ale wolałbym by nadal tam była.

Andrzej1974
01-10-2014, 20:30
Jest juz widze kilku uzytkownikow 750ki ale nikt nie wspomina nic o plamach oleju, czyzby bylo czysto ? :)

Z tym trzeba zaczekać. ;-)
Po pierwszych ekscytacjach nowym aparatem przyjdzie czas na ich wygaszenie i wtedy zacznie się... ;-)

Skues
01-10-2014, 21:11
W D800 też jest przycisk "info" który wyświetla wszystko na dużym wyświetlaczu, zakładam, że parę innych Nikonów też to ma.

Jasne, ale w D750 działa to inaczej niż we wszystkich poprzednich modelach. Nie chce mi się opisywać różnicy. Są w necie filmy i zdjęcia. Jak ktoś chce kupić, to sobie obejrzy.

Kolekcjoner
01-10-2014, 21:21
Jak to do czego? Przynajmniej po kilku latach chodzenia z tym balastem będziesz miał takie kopytka ;-)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/10/miesnienogumiesnione_0-1.jpg
źródło (http://www.miesnienog.pl/sites/www.miesnienog.pl/files/miesnie-nog-umiesnione_0.jpg)

Nie mam takich aspiracji ;).

MaciekW
01-10-2014, 21:56
Do posiadaczy. Jak ciche jest klapanie lustrem w D750 w stosunku do D700? :-) Zakładam, że jest. :-)
Jest cichsze niż D700, ale głośniejsze niż D600/D610 i D800/D810.