PDA

Zobacz pełną wersję : [ ... Smartfon ] iPhone też może - dla posiadaczy iPhonów i nie tylko

Strony : 1 2 [3] 4 5

AMARILLO
31-10-2019, 00:17
Jakiś link znajdziesz?

http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/rozmiar-sensora-w-smartfonach.html

nikoniarz
31-10-2019, 00:21
http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/rozmiar-sensora-w-smartfonach.html

Moje pytanie dotyczyło Pansonica ;)

Dho'ine
31-10-2019, 09:44
Oczywiście racja, ale gdyby nad tym stymulowaniem można było mieć kontrolę, to byłoby fajnie ;)

Chyba symulowaniem :P Z tego co mi wiadomo co w niektórych telefonach można ustawić stopień rozmycia. Nawet po zrobieniu zdjęcia. Jest jeden tel z przysłoną mechaniczną, mianowicie Galaxy S9, można w nim zmienić bodajże z 1.4 do 2.4 czy coś koło tego.

madebyzosiek
31-10-2019, 10:31
Z tego co mi wiadomo co w niektórych telefonach można ustawić stopień rozmycia.

Tak, mogę tak zrobić w trybie przysłona, ale tam nie mam rawa ;) No ale do pełnej kontroli mam normalne aparaty ;)

matbe
31-10-2019, 10:53
P20 Pro, zdjęciowo rozczarował. Nie umywa się do starszego o rok S8.
Kosztował tyle co średniak(40% ceny premierowej) i w sumie w tej półce jest ok.

1.
32895

2.
32896

3.
32897

4.
32898

5.
32899

darekw1967r
07-11-2019, 16:40
Ależ doskonale można zrozumieć o czym piszesz. Mianowicie, cytuję: "Kompakty i APS-C w dobrych warunkach mogą się martwić, bo oferują niewiele więcej, o ile poza opcją zmiany optyki w ogóle coś oferują."
Ja uważam, że jeśli fotograf pisze publicznie iż aparat fotograficzny (i oczywiście nie mamy tu na myśli różowego głuptaka z możliwością przestawienia co najwyżej filtrów) poza możliwością zmiany szkiełka nie oferuje chyba niczego innego niż aparat telefoniczny to ... nooo... chyba zamyka to drogę do dalszej dyskusji :)

Mysle, ze autorowi chodzilo o to, ze w fotografii tak naprawde chodzi o zrobienie fajnego zdjecia.
Jakosc fotografii z dobrych aparatow w komorkach na tyle sie poprawila, ze nie potrzeba kombinowac innym sprzetem aby miec ladne foty.

APS-C moze dawac cuda-niewida tylko po co to ? Jak do albumu czy na TV w HD czy 4K nie jest potrzebna niebotyczna rozdzielczosc a przewaga APS-C nie ma wiekszego znaczenia dla
uzyskania oczekiwanego efektu ;)

Jak masz pare ogniskowych w aparacie w komórce od szerokiego do tele to masz z glowy p... sie w wymienianie szkiel i noszenie tego w torbach czy kieszeniach.

Nie twierdze, ze foty trzeba robic tylko smartfonem ale jest to w obecnych czasach rozwoju techniki calkiem dobra perspektywa dla fotografa.

Mam FF, APS-C + szkla w ktore kupe kasy zainwestowalem ale i tak wiekszosc fot robie Huawei P30.

ksh
07-11-2019, 17:03
A co z tymi, którym zdjęcia z fona się nie podobają i nie potrafią ich robić, a z aparatu jest ok ?
Moje zdjęcia z fona to tylko mms lub messenger i tyle, a z aparatu na papier leci zawsze i to cieszy, nie zniknie jak katalog na kompie itp.

Pawel92
07-11-2019, 17:56
Nie wiem dlaczego u Ciebie znikaja katalogi na kompie. U mnie ostatnio do albumow dobral sie pies. I jak tu zyc :D Powaznie masz problem ze zrobieniem zdjecia telefonem?

darekw1967r
08-11-2019, 14:11
A co z tymi, którym zdjęcia z fona się nie podobają i nie potrafią ich robić, a z aparatu jest ok ?
Moje zdjęcia z fona to tylko mms lub messenger i tyle, a z aparatu na papier leci zawsze i to cieszy, nie zniknie jak katalog na kompie itp.

Niech kazdy uzywa tego co mu najlepiej pasuje.

Grunt by jakies foty powstawaly i cieszyly oko.
Tego typu narzedzia to tylko element rejestracji obrazu (z bajerami lub bez).

Najwazniejsze jest to co ma sie w glowie i to jak sie umie i potrafi to wykorzystac w praktyce.

Jak robie foty córce na spacerze to zanim dojde do domu mam co najmniej 2-3 nalepsze foty obrobione w Snapseed i przeslane mms-em do zony + kopia na e-maila gdzie jest juz
jakis maly material z tematem wiadomosci: album i to leci dalej.... Do albumu rodzinnego ;)

Po prostu jest prosto i szybko i nie marnuje czasu na zbedne rzeczy.

ksh
08-11-2019, 14:17
Do tego typu zdjęć to by mi się nie chciało raczej sprzętu foto zabierać bo... fon w kieszeni :)

poste
08-11-2019, 14:29
Mysle, ze autorowi chodzilo o to, ze w fotografii tak naprawde chodzi o zrobienie fajnego zdjecia.
Jakosc fotografii z dobrych aparatow w komorkach na tyle sie poprawila, ze nie potrzeba kombinowac innym sprzetem aby miec ladne foty.

APS-C moze dawac cuda-niewida tylko po co to ? Jak do albumu czy na TV w HD czy 4K nie jest potrzebna niebotyczna rozdzielczosc a przewaga APS-C nie ma wiekszego znaczenia dla
uzyskania oczekiwanego efektu (...)

Fajne spostrzeżenia, szkoda że tak z 80-90% zdjęć z tego wątku tego nie potwierdza ;)
Jak dla mnie, problem polega na tym, że zdjęcie z telefonu jest fajne, gotowe do wysłania, idzie o chmury, itd. Wszystko super i pełna zgoda. Ale dobrze to ono zwykle wygląda na owym telefonie. Zabawa zaczyna się, jak chcesz coś z tym zdjęciem zrobić, choćby mocniej wykadrować, trochę poprawić, żeby choćby wrzucić na stronę. Czar telefonu wtedy szybko pryska :( Rzecz jasna, jeśli oglądasz zdjęcie na owym fonie czy nawet na kompie, a na obrazku jest własne dziecko, to trudno zauważyć wady ;) Większości ludzi taka jakość wystarcza, stąd rynek aparatów się kurczy, nic odkrywczego.
Ps. Największym rozczarowaniem jest dla mnie szeroki kąt w telefonie, z którym wiązałem pewne nadzieje, zniekształcenia... katastrofa.

ksh
08-11-2019, 14:35
Dokładnie jak napisał poste
Mam wiele zdjęć na fonie i są super, czasami zawstydzają to co się obrabia z aparatu ale jak już wrzuci się na większy TV czy nawet przegląda na kompie to juz tak słodko nie ma, zdjęcia z fona w 99% mają być na fonie, tablecie, czasami nawet na laptopie małym, wrzutka na jakieś fejsy/insta itd.
Udowadnianie że można drukować czy robić śluby zostawmy sobie na inne opowieści bo wszystko się da poza zabawą z parasolem :)

Pawel92
08-11-2019, 15:33
...Udowadnianie że można drukować czy robić śluby zostawmy sobie na inne opowieści bo wszystko się da poza zabawą z parasolem :)
Jakie rozmiary druku masz na mysli?

No to moze, tak aby sprobowac poprzec argumenty przykladami, zaczniemy wrzucac nasze zdjecia, ktorych za Chiny (dlaczego Chiny ?) nie udaloby nam sie zrobic (porzadnym) telefonem?

madebyzosiek
08-11-2019, 18:07
Jakie rozmiary druku masz na mysli?

Też mnie to ciekawi, pewnie 10x15, albo 13x18 ujawni słabość zdjęć z telefonu ;)

No to moze, tak aby sprobowac poprzec argumenty przykladami, zaczniemy wrzucac nasze zdjecia, ktorych za Chiny (dlaczego Chiny ?) nie udaloby nam sie zrobic (porzadnym) telefonem?

To nie jest trudne zadanie, wystarczą trudniejsze warunki, dynamiczny ruch i telefon odpadnie. Ale pewnie spokojnie dałoby się zrobić zdjęcia telefonem i aparatem, których na wydruku 10x15 czy 13x18 nikt by nie odróżnił... Ale bez sensu jest ta dyskusja. Każdy realizuje swoje potrzeby tak jak mu wygodnie i tyle.

ksh
08-11-2019, 18:57
Ja napisałem że "wszystko się da..."
Zdjęcia po ostatnim wyjeżdzie z fona jak przeglądnołem na kompie poszły w 90% do śmieci ale ma wersje tych zdjęć z aparatu, wiec mi nie żal, kilka zdjęć mam jak sprzęt był w bagażu, a fon w kieszeni ale to nadal tylko na fonie wygląda fajnie.
No i zaznaczam że ja mam aparatke w fonie jak HY P20pro, nie jest to sprzęt za 5-8 tysiaków.
Lepsze zdjęcie mam z D5100 bo tak jak napisałem wcześniej, nie potrafię robić zdjęć fonem.
Wydruki robię ostatnio w A4 i troszke A5, spokojnie tu matryca w aparacie jakaś 12Mpix jest wystarczająca, więcej rozdzielczości daje manewr w kadrowaniu i tyle, z fona nie odważyłbym się na nic więcej jak 10x15cm.

beduin17
08-11-2019, 19:35
Przypomniało mi się jak kiedyś pisali na spidersweb że telefonem też się da
https://www.google.com/amp/s/www.spidersweb.pl/2016/12/sports-illustrated-okladka-ze-smartfona.html/amp
Oczywiście tutaj robotę robiło pro oświetlenie i pisali tam również że fotograf robiący sesje uważa że porównywanie telefonu do aparatu nie ma sensu.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Kolekcjoner
08-11-2019, 22:19
A co z tymi, którym zdjęcia z fona się nie podobają i nie potrafią ich robić, a z aparatu jest ok ?Jak to co? Używają do tego aparatu. Jeszcze je produkują ;)...

epicure
09-11-2019, 10:02

Zostawić w spokoju, za 20 lat się dostosują. Nie będą mieć wyboru ;)

cz4rnuch
09-11-2019, 10:24
A co z tymi, którym zdjęcia z fona się nie podobają i nie potrafią ich robić, a z aparatu jest ok ?...To co robili Spartanie ze starymi i kalekimi. Zrzucić ze skały.

ksh
09-11-2019, 11:43
Taa.. tak samo jak pary młode będą chciały żeby im zdjęcia ekipa robiła ajfonami.
Prędzej za te 20 lat będziemy się śmiali z posiadaczy spalinowych samochodów, którzy nie mogą wjeżdżać nimi do miast :)

poste
09-11-2019, 12:01
Tak jak dziś właściciele aut spalinowych śmieją się z elektryków, które nie mogą wyjechać z miasta bo zasięg:D
Zobaczymy, czasem jakaś droga postępu wydaje się oczywista, a rzeczywistość idzie jakoś w bok ;) Śmierci aparatów to nie odważyłbym się przewidzieć w jakimś przewidywalnym czasie, choć to już jest nisza i proces ten będzie się pogłębiał.
Jedno takie zabawne spostrzeżenie. Ludzie dziś nie potrafią używać wizjera! LV i wyciągnięte łapki to dla wielu tak oczywista oczywistość, że kadrowanie przez wizjer to jakieś dziwactwo:twisted: Oczywiście dotyczy to też lustrzanek, więc dla mnie to jeden z głównych argumentów, że odejdą bo nikt z młodych nie będzie chciał tego kupować. Widziałem to tyle razy, że łatwiej wymienić przypadki, gdzie ktoś używał aparatu przykładając do oka.

nikoniarz
09-11-2019, 13:03
Wizjer (bez względu na rodzaj) zawsze będzie lepszym rozwiązaniem gdzie w grę będzie wchodzić silne światło.

poste
09-11-2019, 13:10
Mnie tego nie musisz mówić, dla mnie wizjer, jakikolwiek, jest w co najmniej 90% sytuacji lepszym rozwiązaniem, zwłaszcza w gorszym świetle. W lustrzance lv to zło konieczne. Ale wygląda, jakby pokolenie wychowane na smartfonach tego nie wiedziało 8-)

nikoniarz
09-11-2019, 13:34
Tylko po co kogokolwiek uszczęśliwiać na siłę jeśli rozwiązania z których korzysta nie są dla niego ograniczeniem, a wręcz są lepszym rozwiązaniem? To tak jakby ktoś dziwił się czemu Ty korzystasz z tego a nie innego skoro inne jest lepsze...

ksh
09-11-2019, 13:34
Ja ekranem robię obecnie jakieś 40% zdjęć i dlatego chciałem mieć dotykowe af, dobre Lv każdy doceni co chce zrobić zdjęcie znad mokrego chodnika, czy z wyciągniętych rąk nad milionem kijków do selfie :)

Pawel92
09-11-2019, 17:18
Ja ekranem robię obecnie jakieś 40% zdjęć i dlatego chciałem mieć dotykowe af, dobre Lv każdy doceni co chce zrobić zdjęcie znad mokrego chodnika, czy z wyciągniętych rąk nad milionem kijków do selfie :)
I powiadasz, że telefonem nie dałeś z rady :mrgreen:

ksh
09-11-2019, 18:06
No niestety nie potrafię zrobić fonem zdjęć, które mi się podobają, oglądając na fonie jest ok, wrzucam na kompa i jest tragedia.

epicure
09-11-2019, 21:15
Może to komputer psuje te zdjęcia? [emoji6]

.:Gerard:.
22-12-2019, 12:58
Po lekkiej obróbce

35053

2marekm
22-12-2019, 21:32
Jaka komórka ? Zdjęcie i auto niczego sobie :).

22-12-2019, 21:35
iPhone 11

basket
22-12-2019, 21:37
Jaka komórka ? Zdjęcie i auto niczego sobie :).

Nie patrzyłem ile fotka waży, ale proponuje powiększyć. Piękna sieczka. Może to być też wina obróbki o której wspomniał autor.

22-12-2019, 21:43
Nie patrzyłem ile fotka waży, ale proponuje powiększyć. Piękna sieczka. Może to być też wina obróbki o której wspomniał autor.

Telefon to nie aparat do pracy w przybliżeniach, tylko do robienia i oglądania gotowych zdjęć

W oryginale jest mniejszy szum, zdjęcie jest po kompresji do mniejszego formatu

basket
22-12-2019, 21:54
Telefon to nie aparat do pracy w przybliżeniach, tylko do robienia i oglądania gotowych zdjęć

W oryginale jest mniejszy szum, zdjęcie jest po kompresji do mniejszego formatu

Plik waży 11 mega więc nie jest taki malutki :-) Ostatnio dużo się trąbi o tym, że tuż za chwilę aparaty w komórkach zjedzą na śniadanie APS-C i pewnie w bliższej niż dalszej przyszłości FF i mikro nawet nie wspominając, bo to już dawno jest zjedzone hehe.
Naprawdę nie jestem sprzętowy ale na tym przykładzie widać jak jest jeszcze do tego daleko. Chyba, że to jakiś wypadek przy pracy.

22-12-2019, 22:41
Oryginał wazy 4,61MB rozdzielczości 4032x3024
Aparaty w telefonach mają plusy w tworzeniu gotowych zdjęć, wyciąganiu z cieni, oddaniu kolorów, dużych zakresów szerokości

niestety brakuje im jeszcze precyzji w detalach i do pracy z obróbką sie nie nadaje
natomiast przy takiej rozdzielczości trzyma ostrość i wystarcza do oglądania czy wywołania normalnych zdjęć

- - - - kolejny post - - - - - -

Zdjecia nocne porównawcze, zmniejszone i skompresowane do tej samej wielkości
ekspozycja w iPhone automat

iPhone11
35065

Fuji x e3
35066

iPhone11
35067

Fuji x e3
35068

iPhone11
35069

Fujie x3
35070

iPhone11
35071

Fuji e x3
35072

maxwawa
23-12-2019, 01:38

sieczka czy nie ale w fotografii chyba chodzi o zdjęcie a nie oglądanie 1:1 i ocena techniczna
wiadomo że szumy są na smartfonach i co z tego?
tak czy inaczej zabierają coraz większą cześć tynku foto.

Jedna z najlepszych rzeczy w smart fonach jest to to że nie uzyskasz prosto np z Fuji zdjęcia o takim szerokim DR jak w smart fonie jak np te
https://live.staticflickr.com/65535/49261257216_ffa56b9543_b.jpg (https://flic.kr/p/2i43PwY)
a jak już będziesz edytował zdjęcie z Fuji i dążył do takiego efektu jak na smart fonie to też ci wyjdzie sieczka w cieniach na Fuji (mniejsza ale też będzie widoczna )

basket
23-12-2019, 09:43
sieczka czy nie ale w fotografii chyba chodzi o zdjęcie a nie oglądanie 1:1 i ocena techniczna
wiadomo że szumy są na smartfonach i co z tego?
Sorki, ale mam swoje zdanie na temat "o co chodzi w fotografii" i możesz wierzyć lub nie daleki jestem od oglądania powiększeń i planszy testowych. W tym przypadku zrobiłem to z ciekawość. Chciałem zobaczyć jak wychodzą zdjęcia ze smartfona za niespełna 5000zł.

tak czy inaczej zabierają coraz większą cześć tynku foto.

I bardzo dobrze. Konkurencja zawsze jest dla klienta mile widziana.

Jedna z najlepszych rzeczy w smart fonach jest to to że nie uzyskasz prosto np z Fuji zdjęcia o takim szerokim DR jak w smart fonie jak np te
Naprawdę nie widzę na tym zdjęciu jakiś super kiepskich warunków dla jakiegokolwiek aparatu fotograficznego.

matbe
23-12-2019, 10:21
Plik waży 11 mega więc nie jest taki malutki :-) Ostatnio dużo się trąbi o tym, że tuż za chwilę aparaty w komórkach zjedzą na śniadanie APS-C i pewnie w bliższej niż dalszej przyszłości FF i mikro nawet nie wspominając, bo to już dawno jest zjedzone hehe.
Naprawdę nie jestem sprzętowy ale na tym przykładzie widać jak jest jeszcze do tego daleko. Chyba, że to jakiś wypadek przy pracy.

Chyba ogladamy rozne zdjecia, piszesz o zdjeciu Mini ktore jest nie do odroznienia czym zrobione(apsc czy ff czy m43)?

Co do i11, nowy król.

basket
23-12-2019, 10:38
Chyba ogladamy rozne zdjecia, piszesz o zdjeciu Mini ktore jest nie do odroznienia czym zrobione(apsc czy ff czy m43)?

Tak, mowa o tym samym zdjęciu.

MC_
23-12-2019, 10:41
Jeśli cena 3649 zł to "niespełna 5000 zł" to gratuluję :)

basket
23-12-2019, 10:49
Jeśli cena 3649 zł to "niespełna 5000 zł" to gratuluję :)
Czego gratulujesz?
Rzeczywiście za około 3500. Kiedyś patrzyłem i było grubo ponad 4K.

matbe
23-12-2019, 10:57
Cena jak u konkurencji, do tego dali normalnej wielkosci ekran, bajka.

maxwawa
23-12-2019, 11:11
...Naprawdę nie widzę na tym zdjęciu jakiś super kiepskich warunków dla jakiegokolwiek aparatu fotograficznego.
I właśnie to jest siła smartfonów bo zdjęcie było zrobione totalnie pod słońce a tu tego nie widać, w „ normalnym” aparacie miałabyś albo poprawne niebo i kompletne ciemności ciemnych obszarów lub normalne ciemne obszary ale przepalone niebo.

Mały przykład
https://www.diyphotography.net/can-iphone-xr-take-better-photos-than-a-5000-full-frame-canon/
Ze smartfonu za około 2tys i Canona 5D MKIV

Warto obejrzeć tez to https://youtu.be/v3m81493kTM

MC_
23-12-2019, 11:42
Czego gratulujesz?
Rzeczywiście za około 3500. Kiedyś patrzyłem i było grubo ponad 4K.
Nie wiem kiedy i na co patrzyłeś, ale iP 11 w wersji 64GB nigdy nie kosztował więcej. Nawet wersja 128GB kosztuje 3849, co nadal nie tylko nie jest koło 5 tys., ale nawet nie jest powyżej 4.
Resztę napisał maxwawa. Dla znakomitej większości ludzi te zdjęcia są super i o to chodzi.

Jurek Ż
23-12-2019, 11:45
Huawei P30 PRO . 40MP :lol: WESOŁYCH ŚWIĄT.

35077

PM.M
23-12-2019, 11:53
I właśnie to jest siła smartfonów bo zdjęcie było zrobione totalnie pod słońce a tu tego nie widać, w „ normalnym” aparacie miałabyś albo poprawne niebo i kompletne ciemności ciemnych obszarów lub normalne ciemne obszary ale przepalone niebo.
No dobrze, a co jak ktoś CHCE zachować albo wzmocnić ten kontrast, tak by cienie były czarne a biele białe?

MC_
23-12-2019, 13:41
Znakomita wiekszosc użytkowników nie ma takich dziwnych potrzeb.

cz4rnuch
23-12-2019, 13:49
Ja fotki z fona oglądam głownie na fonie i jest ok, ale czasami te wykonane w dobrych warunkach nadają się też do normalnych powiększeń. Fajne jest też to, że obecnie również w tańszych telefonach montuje się stosunkowo dobrej jakości aparaty oraz przynajmniej dwa obiektywy o różnych kątach widzenia.

PS A tak przy okazji, bo przed chwilą szukałem i nie mogłem jakoś znaleźć. Ponoć ip11 miał dostać możliwość manualnego ustawiania parametrów. Coś mi się pomyliło czy już to jest? Ponoć jest też, albo ma być, jakaś inna apka na os od japka, która ma na to pozwalać.

PM.M
23-12-2019, 15:31
Znakomita wiekszosc użytkowników nie ma takich dziwnych potrzeb.
I co z tego? W sumie większości te aparaty służą do uwieczniania swej facjaty z ... i na tle ... . A później i tak te dzieła znikają bo miejsca brak albo się popsuje albo ...

czomolungma
23-12-2019, 16:08
nie do końca tak jest telefon kontra apsc ale to duzo by pisać. Sam mam nie najgorszy telefon Note 10 i xt10 co z teg ze samsung od razu wypluwa szeroki dr jak jest on lichy. Jak w miare warunki to jeszcze ok ale z duzych cieni ni ema najmniejszych szczegółów. W xt10 sporo wyciagne i wcale nie ma takiej kaszy o jakiej piszecie, a na pewno nie jest jest porównywalna z telefonem, przewaga apsc nad telefonem jest znacznie wieksza niz ff nad apsc.
Owszem telefon zawsze pod ręką, i fotki wielkości znaczka pocztowego na instagram oglądane w telefonie - ok. Ale kiedy już rzucam fotki na TV jest dramat.

23-12-2019, 16:45
Ustawione jakość na średnią
tryb Portret

ostrość ustawiona na bałwana :)
35097

na miska
35098

Teraz na jakosc najlepsza

35100

ksh
23-12-2019, 16:45
Znowu znęcacie się nad zdjęciami z fona, przecież chyba każdy z nas ma fona z mniej lub bardziej dobrym aparatkiem i może sobie pstrykać, appki teraz robią cuda, śledzenie twarzy działa świetnie, dorabianie bokeh, rozmycia, bebłanie tła, wygładzanie skóry itd, nic tylko pstrykać i wrzucać na fejsa/insta gdzie dla tego typu zdjęć jest najlepsze miejsce.

basket
23-12-2019, 22:00
Znowu znęcacie się nad zdjęciami z fona, przecież chyba każdy z nas ma fona z mniej lub bardziej dobrym aparatkiem i może sobie pstrykać, appki teraz robią cuda, śledzenie twarzy działa świetnie, dorabianie bokeh, rozmycia, bebłanie tła, wygładzanie skóry itd, nic tylko pstrykać i wrzucać na fejsa/insta gdzie dla tego typu zdjęć jest najlepsze miejsce.

Chyba odwrotnie:razz:

maxwawa
07-01-2020, 16:58
Zimowo
35540

Pawel92
11-01-2020, 01:44
P30 Pro + Snapseed
35630

lukiii
12-01-2020, 21:36
Zgaduję, że to Kinga Głyk :-)

Pawel92
12-01-2020, 21:42
Owszem. Koncert w ostatni piątek na otwarcie sezonu 2020 w Forum Vauréal pod Paryżem.
https://lech.smugmug.com/Paweł/2020/01-Kinga-Głyk/

Jurek Ż
20-01-2020, 14:56
P30 Pro. Wybrana funkcja przysłona.
35756

Jurek Ż
22-01-2020, 23:03
P30 Pro. DWORZEC KOLUSZKI.

35769

P30 Pro.

35770

darekw1967r
28-01-2020, 12:18
P30

Bydgoszcz - przy fontannie POTOP

35914

Jurek Ż
16-02-2020, 18:47
P30.
36458

P30

36461

14-03-2020, 20:14
iPhone 11

37221

15-03-2020, 01:27
Jeszcze takie

37247

37246

maxwawa
15-03-2020, 14:19
Trochę ciepła
https://live.staticflickr.com/65535/49661128558_813a96706f_c.jpg (https://flic.kr/p/2iEogms)

darekw1967r
08-04-2020, 13:24
Po lewej fota z komorki Huawei P30 a po prawej z Fuji X-T100 + 16-55/2,8
(ogladaj to w 100%)

38111

Jurek Ż
08-04-2020, 14:06
Jakiego mnie Panie stworzyłeś takiego mnie masz. :D

darekw1967r
21-04-2020, 12:09
Wycinek kadru z P30-tki (tryb portretowy) ;)

38581

maxwawa
22-05-2020, 17:03
iPhone X
39696

39697

39698

Jurek Ż
23-05-2020, 00:05
P 30.

39730

darekw1967r
26-05-2020, 21:07
Huawei P30

39801
39802
39803

emet_b
30-05-2020, 20:08
Pierwszy raz użytkuje iPhone i jestem pod dużym wrażeniem trybu portretowego[emoji3]39927
39928

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

basket
30-05-2020, 20:30
No... u mnie też. Odkąd znajomi kupili nowego iphona za 6 i pół koła już nie zapraszają mnie do robienia zdjęć ich dzieciaków :-P

ksh
30-05-2020, 20:38
Pierwszy raz użytkuje iPhone i jestem pod dużym wrażeniem trybu portretowego[emoji3]W huawei moim zdaniem lepiej paćka tło symulując głębie.

emet_b
30-05-2020, 21:40
koesh, tego nie wiem (czy huaw lepszy), od początku nie ufam chińskim smartphonom, a teraz już wiem ze do androida nie wrócę.

basket
30-05-2020, 21:56
koesh, tego nie wiem (czy huaw lepszy), od początku nie ufam chińskim smartphonom, a teraz już wiem ze do androida nie wrócę.

Ja też :-) Ale nie z powodów fotograficznych :-)

ksh
30-05-2020, 22:03
Pewnie macie złe doświadczenia z androidem z jakimiś nakładkami, ja rozumiem fenomen iOS bo widzę jak to świetnie działa na iPad Pro ale w fonie i ogólnej synchronizacji z innymi urządzenia jednak android wygrywa.

emet_b
30-05-2020, 22:19
nie mialem zlych doswiadczen z andkiem, ale dla mnie bylo to zbyt duze podworko do ogarniecia.
Iphone ma wady i zapytany bede o nich glosno mowil, ale jednak ten zamkniety system duzo bardziej mi pasuje.
Teraz czekam jeszcze na Ipad pro i mam caly system foto/video zamkniety w jednym niewielkim plecaku.

Ligo
30-05-2020, 22:25
Iphone ma wady i zapytany bede o nich glosno mowil
Czy mogę zapytać?

emet_b
30-05-2020, 22:32
na szybko, mam 11 pro (w porownaniu do S8+)
- brak always on display i diody pow
- ogromny notch
- ekran (proporcje)
- bardzo brakuje mi wibracji podczas pisania
- mega ciężki
- dziwaczne zarządzanie galeria

cz4rnuch
31-05-2020, 00:53
W huawei moim zdaniem lepiej paćka tło symulując głębie.

Siaomi jeszcze lepsze.

cybulski
31-05-2020, 12:12
Żona też ma iphona, od zawsze. Od którejś wersji już odstawila w kąt aparat foto (a7+28-70).

emet_b
31-05-2020, 12:56
cybulski, i to mnie boli[emoji23] z jednej strony zaczynam szukać jakiejś fajnej manualnej 135tki pod a7,a z drugiej strony nie potrafię sobie przypomnieć kiedy ostatnio miałem aparat w ręku[emoji2957]#problemypierwszegoswiat

maxwawa
31-05-2020, 13:06
Pewnie macie złe doświadczenia z androidem z jakimiś nakładkami, ja rozumiem fenomen iOS bo widzę jak to świetnie działa na iPad Pro ale w fonie i ogólnej synchronizacji z innymi urządzenia jednak android wygrywa.
Mi MacBook, iPad i IPhone i synchronizacja działa wzorcowo i tak działające usługi jak np Continuity, Handoff,Sidecar, AirDrop, przekazywanie wiadomości tekstowych itd. to raczej nie znajdziesz w innych systemach,
a z czym koesh można zsynchronizować ten telefon z androidem na podobnym poziomie technicznym i wygody użytkowania?

Jestem pod dużym wrażaniem jak fotograficznie bardzo dobre są smartfony Huaweia a szczególnie ostatni model P40 Pro ale do ogólnych zastosowań foto i video na tę chwilę jednak wolę iPhona bo jednak te wideo w androidach nie zawsze jest dobre.
Bardzo mi się te zdjęcia-gotowce ze smartfonów podobają szczególnie że kolorystyka, dynamika przypomina mi tę jakby z matryc CCD, Fuji S5 Pro

emet_b świetne zdjęcia
Ja oczywiście też bardzo często korzystam z trybu portretowego.

ksh
31-05-2020, 14:22
Np z TV, dekoderem od orange, z routerem albo z przystawką medialną zarządzającą magazynem z filmami, drukarką, z otwieraniem rolet, bramy, alarmem, kamerami IP itd.

cybulski
31-05-2020, 14:39
cybulski, i to mnie boli[emoji23] z jednej strony zaczynam szukać jakiejś fajnej manualnej 135tki pod a7,a z drugiej strony nie potrafię sobie przypomnieć kiedy ostatnio miałem aparat w ręku[emoji2957]#problemypierwszegoswiat

Ból powinni mieć producenci foto. Oni jednak cały czas są w swoim świecie. Do pstrykow domowych na codzień to już nie jest potrzebny żaden sprzęt foto. To tylko fanaberia :)

ksh
31-05-2020, 16:37
Tu nie chodzi o fanaberie, fona ma każdy, zarówno posiadasz sprzętu foto jak i ten co go ma w szufladzie lub jest trollem i wyśmiewa sprzęt foto.
Sprzęt foto przegrywa bo dla części wymaga za dużo kasy na obiektywy, dla innego jest za ciężki, dla innych znowu nie zrozumiałe jest to wszystko na tych guzikach, jakieś tryby A,P, S albo jakieś głebie, przysłony...
Potem mamy pęd za sprzętem bo w internetach piszą że tylko RAW, że obiektywy trzeba mieć ze cztery, a do tego jeszcze lampa, wyzwalacze, a jak pytałem o zdjecia wieczorem to mi statyw polecili itd...
Następne rzecz gdzie ewidentnie producenci przespali i nadal tego nie rozumieją to potrzeba łatwego dostępu do mediów społecznościowych prosto z aparatu.

To wszystko spowodowało że fony wygrały, jednak to nie oznacza że wszyscy posiadacze fonów są zadowolenie i dlatego powstaje symulowanie sprzetu foto jakimś bebłaniem tła, rozmywaniem td, na fejsa i insta bardzo ok ale powstrzymałbym się od stawiania tez że fon zastąpił sprzęt foto.
Tak samo masz w sprzęcie audio, jednym wystarcza yutube na edifierach koło kompa, a inni będą szukać nadal cd/dvd/bluray albo bezstratne formaty na sprzęcie dającym dobrą jakość.

cz4rnuch
31-05-2020, 16:49
Ból powinni mieć producenci foto. Oni jednak cały czas są w swoim świecie. Do pstrykow domowych na codzień to już nie jest potrzebny żaden sprzęt foto. To tylko fanaberia :)Smartfon to w tej chwili też jest sprzęt foto. Zauważ ile kasy na reklamę wydają producenci smartfonów zachwalając jego funkcje fotograficzne. I ludzie zaczynają na to zwracać uwagę i się tym kierują przy wyborze. Kiedyś też przecież nie było tak, że ludzie potrzebowali lustrzanek dlatego tak popularne były aparaty kompaktowe.

maxwawa
31-05-2020, 17:43
Np z TV, dekoderem od orange, z routerem albo z przystawką medialną zarządzającą magazynem z filmami, drukarką, z otwieraniem rolet, bramy, alarmem, kamerami IP itd.
...ale Ty kolego najpierw piszesz o synchronizacji a teraz napisałeś o współpracy z innymi urządzeniami a to trochę inne pojęcia bo synchronizacja to np. że pisząc na iPhonie, przeglądając www itd. mogę to dalej kontynuować na MacBooku czy iPadzie lub w jakikolwiek inną stronę,
raczej tego co zacząłeś na smartfonie z Androidem nie dokończysz na rolecie czy routerze ;)

cz4rnuch
31-05-2020, 20:46
Moi drodzy, po co kłótnie,
po co wasze spory głupie
wnet i tak zginiemy w zupie.

Osobiście moje fotki z fona nie mają potrzeby by się nimi zajmować na czymś innym niż prosty edytor w komórce. I tak samo je oglądam. Dla mnie to największa zaleta fonów. Cykasz a potem prosto z puszki gdzieś to publikujesz. Ale jeśli ktoś czuje potrzebę obrabiania tego później na jakiejś porządnej maszynie to zapewne iphone w zestawie z macbookiem się do tego świetnie nadają. Tyle, że trzeba do tego sporo dopłacić.

Kilka psiesków z Birmy. Chyba z S8 i G6.

https://i.imgur.com/t6FLmZ0.jpg

https://i.imgur.com/2vaUifN.jpg

https://i.imgur.com/hxBfBeq.jpg

darekw1967r
02-06-2020, 11:52
Smartfonem cos tam od czasu do czasu pstyknalem ale dopiero Huawei P30 dal mi pewien przelom w jakosci jak i mozliwosci wykonywania zupelnie zjadliwych na oko fot.
Pojawily sie 3 optyczne ogniskowe + 1 cyfrowy akceptowalny jakosciowo zoom.
System aparatu tworzy w locie hdr-y i nawet zdjecia pod Slonce maja kolory i detale w cieniach ;)
Bardzo to upraszcza zycie i mozna skupic sie na tym co focic a nie jakie parametry w aparacie ustawic.
Obrobka z P30 jest prosta i latwa i szybko mozna uzyskac ladne kolorystycznie fotografie ;)

W praktyce w domowych zastosowaniach wychodzi na to ze najwiecej fot robie smartfonem.
Wygrywa kompromis wygoda / moblinosc / akceptowalna jakosc obrazu.

Przy dobrym swietle i dobrej obrobce mozna wyciagnac z tego aparatu bardzo duzo a nawet zrobic dobre powiekszenia ;)

Wlodek
07-06-2020, 10:35
Witam.
Ja też tak myślałem do początku tego roku, zawsze posiadałem porządny smartfon, np. w ostatnich 3 latach, IPhon 7 dwa razy, miały wadę fabryczną, a były nowe, latem zeszłego roku kupiłem P30Pro, z uwagi na wielką ilość testów w internecie, jakie to one są wspaniałe właśnie w fotografii - mówiąc ogólnie - tak zdjęcia robi piękne, wieczorne i nocne przy małym świetle, również wspaniale, ale często czytam różne nowinki odnośnie sprzętu, no i nastąpiło rozczarowanie - ceny - ja za swój w sierpniu 2019r zapłaciłem około 3200zł, dzisiaj top modele w fotografii i video kosztują nawet 8000 zł, więc gdzie tu logika?
Po dwóch, trzech miesiącach "myszkowania" po różnych forach, czytając wiele wiadomości, oglądając YT, nastąpiło otrzeźwienie, owszem smartfon jest mały, zawsze pod ręką, a Huawei wykonał naprawdę wielką robotę już od P20, top modele smartfonów robią naprawdę piękne zdjęcia i video, ale niestety do w miarę dobrych aparatów nie mają startu, jeśli chodzi o szczegółowość, kolorystykę i możliwości zastosowania wszelkich dodatkowo filtrów, czy wymiennych obiektywów, owszem waga jest nie taka, ale oglądanie na TV 50 - 60 cali - pokazuje jaka jest różnica między tymi sprzętami, tu fizyki się nie zmieni, sama wielkość matrycy robi całą robotę (choć nie tylko), wystarczy tylko to porównać. Ja nie dawno w promocji kupiłem Fyjifilm X-T30, powiem tak, nie da się tych dwóch obrazów porównać, oczywiście na korzyść bezlusterkowca. To tyle - pozdrawiam

Pawel92
07-06-2020, 14:34
iP11+LR
40150

ksh
07-06-2020, 15:38
Fajnie to wyszło, takie strasznie nienaturalne ale dało ciekawy efekt.

jazco
07-06-2020, 17:10
Nam na spacery nie chce brać pełnej klatki.
Honor 20 plus obróbka google photos na telefonie.

Pozdrawiamy!

40154

emet_b
07-06-2020, 22:51
ja w czwartek odebralem Ipad pro 11" i jestem ukontentowany jak to sprawnie obrabia rawy z a7ii i mavic air 2. Plus apple pen 2 i cala rodzina odkrywa talent rysowniczy :)
Zaluje, ze nie przeskoczylem juz dobre 2 lata temu.

jazco, i przy takich fotach wiecej do szczescia nie potrzeba :)

darekw1967r
07-06-2020, 23:14
Fota z P30 obrobiona z RAW-a

40171

Foty z P30 z JPG-ow

40172
40173

------
Najlepiej wszystkie ogladac w 1:1

darekw1967r
07-06-2020, 23:52
Jeszcze podsylam 3 foty z P30

40175
40176
40177

cz4rnuch
08-06-2020, 07:42
Jak dla mnie to w fotografii komórkowej niewiele się zmieniło przez ostatnie lata a te nieliczne warte wzmianki nowości to zum i UWA do kompletu co powoli staje się standardem. Poza tym dla mnie fotki z smarkfona mają wartość dokumentalną oraz nie trzeba się przy nich narobić. A wady są te same co kilka lat temu. Algorytmy wycinania z tła/bokehu nadal są mocno niedoskonałe, kolory są mocno przegięte, ostrość niby jest a jej nie ma a przy jakimkolwiek forsowaniu takich zdjęć (co uważam za zbędne) wychodzą artefakty i niedoskonałości, tak jak np. na ostatnich fotkach (sorki za wywołanie, ale dla mnie to idealne przykłady na to jak nie powinno wyglądać niebo). Dla mnie te wady są nieistotne o ile takie fotki ogląda się na małym wyświetlaczu telefonu, ale nic poza tym. Nie porównujmy komórek do dedykowanego sprzętu, bo nie ma to sensu i jest nieuczciwe. Smartfony świetnie sobie radzą jedynie w tych obszarach do których zostały stworzone i moim zdaniem nie ma co na siłę udowadniać, że jest inaczej.

Jurek Ż
08-06-2020, 13:37
Witam.
Ja też tak myślałem do początku tego roku, zawsze posiadałem porządny smartfon, np. w ostatnich 3 latach, IPhon 7 dwa razy, miały wadę fabryczną, a były nowe, latem zeszłego roku kupiłem P30Pro, z uwagi na wielką ilość testów w internecie, jakie to one są wspaniałe właśnie w fotografii - mówiąc ogólnie - tak zdjęcia robi piękne, wieczorne i nocne przy małym świetle, również wspaniale, ale często czytam różne nowinki odnośnie sprzętu, no i nastąpiło rozczarowanie - ceny - ja za swój w sierpniu 2019r zapłaciłem około 3200zł, dzisiaj top modele w fotografii i video kosztują nawet 8000 zł, więc gdzie tu logika?
Po dwóch, trzech miesiącach "myszkowania" po różnych forach, czytając wiele wiadomości, oglądając YT, nastąpiło otrzeźwienie, owszem smartfon jest mały, zawsze pod ręką, a Huawei wykonał naprawdę wielką robotę już od P20, top modele smartfonów robią naprawdę piękne zdjęcia i video, ale niestety do w miarę dobrych aparatów nie mają startu, jeśli chodzi o szczegółowość, kolorystykę i możliwości zastosowania wszelkich dodatkowo filtrów, czy wymiennych obiektywów, owszem waga jest nie taka, ale oglądanie na TV 50 - 60 cali - pokazuje jaka jest różnica między tymi sprzętami, tu fizyki się nie zmieni, sama wielkość matrycy robi całą robotę (choć nie tylko), wystarczy tylko to porównać. Ja nie dawno w promocji kupiłem Fyjifilm X-T30, powiem tak, nie da się tych dwóch obrazów porównać, oczywiście na korzyść bezlusterkowca. To tyle - pozdrawiam

Użytkownikiem P30 Pro jestem od roku. Moje spostrzeżenia to słabiutki AF. Zdjęcia tym robione nawet przy wybraniu tzw funkcji PRO są mocno podbarwiane i trzeba cudów, by uniknąć programowej korekcji. Otrzymany materiał jest mocno przetworzony i pozbawiony realizmu. Możliwość korzystania z trybu MISTRZ FOTOGRAFII:oops: wolę nie komentować. Porównanie funkcji wideo z jakimkolwiek modelem Samsunga mocno ograniczone. Jeśli ktoś chce posłuchać muzyki to stereofonia i jakość dźwięku zniechęca. Smartfona otrzymałem w prezencie:smile:.

ksh
08-06-2020, 18:32
Rozdzielczość matryc w fonach szaleje co daje namiastkę zooma i to jest spory plus, do tego wielokrotne ekspozycje, które radzą sobie jako tako z szumem co też jest plusem ewolucji kamerki w fonie, jednak nie trawie tych maziajów w tle, algorytmy są super w różnych appakach ale czy to jest potrzebne ?
Mam wiele fotek robionych aparatem i fonem, z aparatu idzie wydruk w album A4/A5, a z fona idzie na messengera i tyle, jedno z drugim fajnie współgra, jakby mi w aparacie zrobili wreszcie androida to bym olał pstryki fonem.

darekw1967r
09-06-2020, 19:45
Jak dla mnie to w fotografii komórkowej niewiele się zmieniło przez ostatnie lata a te nieliczne warte wzmianki nowości to zum i UWA do kompletu co powoli staje się standardem. Poza tym dla mnie fotki z smarkfona mają wartość dokumentalną oraz nie trzeba się przy nich narobić. A wady są te same co kilka lat temu. Algorytmy wycinania z tła/bokehu nadal są mocno niedoskonałe, kolory są mocno przegięte, ostrość niby jest a jej nie ma a przy jakimkolwiek forsowaniu takich zdjęć (co uważam za zbędne) wychodzą artefakty i niedoskonałości, tak jak np. na ostatnich fotkach (sorki za wywołanie, ale dla mnie to idealne przykłady na to jak nie powinno wyglądać niebo). Dla mnie te wady są nieistotne o ile takie fotki ogląda się na małym wyświetlaczu telefonu, ale nic poza tym. Nie porównujmy komórek do dedykowanego sprzętu, bo nie ma to sensu i jest nieuczciwe. Smartfony świetnie sobie radzą jedynie w tych obszarach do których zostały stworzone i moim zdaniem nie ma co na siłę udowadniać, że jest inaczej.

Najwiecej zmienilo sie pod wzgledem mozliwosci jak i jakosci obrazu. Kiedys to bylo fatalnie + jedna ogniskowa + kiepskie algorytmy.
Obecnie wiele fot z dobrego aparatu smartfona nadaje sie do albumu 10x15 czy 13x18 a to juz duzo.

Najwieksza przewaga takiego aparatu to mobilnosc i to ze dzieki temu moga powstawac zdjecia.
W sumie nikt niczego nie musi udowadniac a rynek i ludzie sami zweryfikuja sens focenia smartfonami ;)

cz4rnuch
09-06-2020, 22:58
Ludzie już dawno zagłosowali. Nie podważam tego, że fotografia smartfonowa ma się tak dobrze jak nigdy. Ja nie o tym.

P.R.P.
10-06-2020, 14:05
Nie lubię zdjęć z telefonu i nie przekonam się jednak do nich. .Przeostrzone g.. Ale czasem lepsze takie niż żadne..
Galaxy s8

40306
40307
40308
40309

jjj
10-06-2020, 18:31
Ale czasem lepsze takie niż żadne
No, właśnie ;)

jo44
11-06-2020, 11:20
No to teraz zyskaliśmy "nowe możliwości". :)
https://fotoblogia.pl/15484,darmowa-aplikacja-na-iphone-ktora-zamaze-twarze-i-usunie-dane-ze-zdjec

darekw1967r
11-06-2020, 20:42
Nie lubię zdjęć z telefonu i nie przekonam się jednak do nich. .Przeostrzone g.. Ale czasem lepsze takie niż żadne..
Galaxy s8

To kwestia silnika jpg ale istnieja jeszcze w smartfonach RAW-y i tam mozna dostosowac wyostrzenie.

P.R.P.
14-06-2020, 11:50
To kwestia silnika jpg ale istnieja jeszcze w smartfonach RAW-y i tam mozna dostosowac wyostrzenie.

Wiem Darku, wiem, że są rawy (dng w ww galaxy), ale mi rawy wystarczą w fullfrejmie. W telefonie zaś, jpgi wystarczają mi w zupełności (kolorystyka, "DR"), tylko gdyby właśnie ww silnik jpg był ciut "bardziej miękki", jak dajmy na to w starym LG G4.

darekw1967r
14-06-2020, 15:16
Wiem Darku, wiem, że są rawy (dng w ww galaxy), ale mi rawy wystarczą w fullfrejmie. W telefonie zaś, jpgi wystarczają mi w zupełności (kolorystyka, "DR"), tylko gdyby właśnie ww silnik jpg był ciut "bardziej miękki", jak dajmy na to w starym LG G4.

P30-tka daje mi wieksza rozdzielczosc niz faktycznie potrzebuje na formaty docelowe 10x15, 13x18 wiec mam spore mozliwosci na wyrownanie wielu niedoskonalosci pod wzgledem
wyostrzenia przez silnik jpg.
Niedoskonalosci obrazu ktore widzimy na ekranie monitora 1:1 zupelnie nie widac lub jest tak pomijalnie male, ze na odbitce jakosciowo wystarczy.

Robie tak, ze ogladam fote ze smartfona na monitorze 32" z odleglosci okolo 2.5m i jak jest ok to na odbitce tez bedzie jakosciowo ok.

Niektore foty ze smartfona powiekszalem na format A4 i jakosciowo tez jest ok. Najczesciej ogladam to z 2-3m wiec wiele niedoskonalosci po prostu nie widac ;)

Nie zawsze o wartosci danej fotografii decyduje wysoka jakosc techniczna.
Czasem specjalnie PSUJE jakosc obrazu dodajac szum + sepia + uszkodzenia i jest wtedy odpowiedni klimat w odbiorze ;)

ksh
14-06-2020, 16:00
Za czasów przed pandemią znajomym spodobało się że drukuje swoje zdjęcia A4/A5 w album i postanowili też wybrać swoje fotki z huawei P20 Pro, dali mi to poprawki i oglądałem je potem w albumie, po dwa zdjęcia na A4 i przyznam że jest ok, powstrzymałbym się jedynie od A4 bo widać degradacje, na A5 już jest ok, no i jedna uwaga przeglądając taki album, jest monotonnie, brakuje jakiś wstawek z głębią, z fajnym tłem, jakiś zoom prawdziwy, a nie zdegradowany z fona itp.
Druk 10x15 to jednak dawne czasy i można to sobie odpuścić, za mały format, a tam zdjęcia z fona są super.

P.R.P.
18-06-2020, 20:16
To jeszcze jedno, sprzed chwili. Balkonowe.. ;)
40538

basket
18-06-2020, 20:51
Nie od dziś wiadomo, że światło najważniejsze jest :-)

ksh
18-06-2020, 21:06
Fajne ale widać że wyplute przez fona, zmniejszyć i na fejsa/insta super.

darekw1967r
18-06-2020, 21:32
Foty sa z Huawei P30.
Wycinki 1:1
Po lewej JPG a prawej RAW.

40539
40540
40541
40542
40543
40544

P.R.P.
19-06-2020, 16:14
Fajne ale widać że wyplute przez fona, zmniejszyć i na fejsa/insta super.
Na szczęście nie mam ani jednego ani drugiego. Uff.. ?
P. S. Fotkę wrzuciłem przez tapatalka, który zawsze tak masakruje jakość. Oryginał na kompie wygląda lepiej, ale i tak zdania na ten temat nie zmienię.. Może kiedyś.

jjj
19-06-2020, 17:25
A moim zdaniem zdjęcia z fona/smartfona dobrze wyglądają na jego wyświetlaczu a na kompie/monitorze już jest gorzej...

P.R.P.
19-06-2020, 18:01
A moim zdaniem zdjęcia z fona/smartfona dobrze wyglądają na jego wyświetlaczu a na kompie/monitorze już jest gorzej...
Zgadzam się. Mam tak samo. Na telefonie jest nieźle, ale czar pryska jak przerzucę na kompa. Tu akurat odniosłem się do tego konkretnego zdjęcia, bo tapatalk dodatkowo je psuje. A na kompie (choć i tak wygląda to jak wygląda, czyli tak jak piszesz powyżej) nie jest aż tak zmasakrowane.

ksh
19-06-2020, 18:56
Dlatego nie ma co na siłę udowadniać co jest lepsze tylko używać co się chce i kiedy się chce, fona każdy ma w kieszeni, sprzęt foto nie koniecznie, pytanie tylko na co mi konkretne zdjęcia, czy to tylko takie pstryknięcie i potem nic z tego zdjęcie nie zostanie na przyszłość czy jednak pstryka żeby wrzucić na papier, do albumu, czy może na fejsa/insta.

Nowe P40 od Huawei maja udoskonaloną jakość i kolejny raz robią wrażenie ale to nadal tylko ( a może aż, jeśli weźmiemy pod uwagę mobilność ) jakość fotek z fona.

darekw1967r
19-06-2020, 21:51
Podalem przyklady ze mozna wycisnac jeszcze lepszej jakosci foty ze smartfona wykorzystujac RAW-a.
Przy dobrym swietle i przy dobrze naswietlonym kadrze oraz dobrej obrobce mozna wiele podciagnac.
Robilem powiekszenia A4 i dla wielu przypadkow w zupelnosci wystarczy o ile nie bedziemy tego ogladac ze szklem powiekszajacym ;)

Juriko
19-06-2020, 22:18
Podalem przyklady ze mozna wycisnac jeszcze lepszej jakosci foty ze smartfona wykorzystujac RAW-a.
Przy dobrym swietle i przy dobrze naswietlonym kadrze oraz dobrej obrobce mozna wiele podciagnac.
Robilem powiekszenia A4 i dla wielu przypadkow w zupelnosci wystarczy o ile nie bedziemy tego ogladac ze szklem powiekszajacym ;)

Można można, tylko komu się jeszcze chce. Mi nie chce się już obrabiać rawów z aparatu foto , to tym bardziej ze smartka. Jpg'i muszą być gotowe, po małym liftingu, na szczęście najczęściej już takie są. Mam na myśli całość sprzętu foto.

2marekm
20-06-2020, 17:26

W jakim sofcie można obrabiać rawy ? Czy jest jakiś uniwersalny z innych aparatów ?

jjj
20-06-2020, 18:53
Można można, tylko komu się jeszcze chce. Mi nie chce się już obrabiać rawów z aparatu foto , to tym bardziej ze smartka. Jpg'i muszą być gotowe, po małym liftingu, na szczęście najczęściej już takie są. Mam na myśli całość sprzętu foto.
Mam tak samo. Zdjęcia robię w jpg+raw, ale raw to tak na wszelki wypadek. Nie chce mi się już certolić z każdym raw-em. Od aparatu oczekuję decelowego jpg-a.

ksh
20-06-2020, 19:11
Chyba wyolbrzymiacie kwestie obrabiania raw, od skrajności do skrajności, przecież nikt chyba nie poleca siedzenia nad fotką godzinę.
Jak mam dużo zdjęć to po wysłaniu na kompa, włączam Lr, ładuje do wszystkiego swój profil "standard" i zapisuję w wielkości jaką chcę, koniec, a jak mam czas i widzę że zdjęcie ma potencjał to sobie poprawię lub obrobię konkretnie.
Zdjęcia robię raw+jpg i raczej nie używam jpg, to tylko taki zapas i do ewentualnego wysłania na fona, a na fonie tylko jpg bo to i tak nie ma znaczenia.

Juriko
20-06-2020, 19:33
Mam tak samo. Zdjęcia robię w jpg+raw, ale raw to tak na wszelki wypadek. Nie chce mi się już certolić z każdym raw-em. Od aparatu oczekuję decelowego jpg-a.

Też rawy robię na wszelki wypadek. Masz rację koesh ze od ściany do ściany. Kiedyś to tylko rawy się liczyły, a dziś lenistwo takie, że kupiłem sobie smartka z rysikiem i nim dłubie jpg'i z Canona g7x. Smartfon to niewygodne narzędzie do focenia, co nie znaczy ze czasem nim czegoś nie cyknę, jak nie mam aparatu pod ręką. Obróbka klasyczna na kompie przed monitorem to oczywiście w przypadku przygotowania materiału do druku obowiązkowa.

darekw1967r
21-06-2020, 21:25

Zgadza sie.
Duzo fot nie wymaga wyciagania z RAW-a a generowany jpg jest wystarczajaco dobry dla wielu domowych zastosowan.

Jednak jak focisz krajobraz lub chcesz zrobic zdjecie portretowe i chcesz cos ala A4 mozna uzyc RAW-a.

Pare dni temu wgralem katalog z fotami z P30 (jpg) na dysk i dalem to na TV 55" 4K i ogladalem foty z odleglosci 4m i obraz zyleta ;)

W jakim sofcie można obrabiać rawy ? Czy jest jakiś uniwersalny z innych aparatów ?

Huawei generuje rawy we formacie DNG co daje mozliwosci otwierania tego w wielu programach graficznych.
Mozesz otwierac w ACR albo RawTherapee.Wyniki wyszukiwaniaWyniki wyszukiwania w sieci

24-06-2020, 23:30
40809

40810

28-06-2020, 00:13
pare widoków
iPhone11
40916

40917

40918

40919

cd
40921

matbe
14-07-2020, 11:15
Nikon, ptaki, na bank ktoś z forum

41353

leighadams
29-07-2020, 11:00
Przymierzam się do zakupu xs 256gb, nowy z fakturką. Może ma ktoś info o jakiś promocjach? Ewentualnie od biedy w grę wchodzi 11 128gb.

cybulski
29-07-2020, 11:40
Żona ma XS 256 od jakiegoś 1.5 roku, porządny sprzęt, duża bateria.

W ogóle patrząc obecnie na mozliwości tych nowych iphonów, coraz trudniej znaleźć uzasadnienie do posiadania tzw "aparatu na codzień", jesli formą prezentacji jest internet, instagram, jakaś fotoksiążka lub niewielkie wydruki np a4 :)
Wystarczy spojrzeć na profile gdzie foty są tylko mobile jak np. https://www.instagram.com/so.asa/
https://www.instagram.com/apple/channel/

leighadams
29-07-2020, 12:44
Żona ma XS 256 od jakiegoś 1.5 roku, porządny sprzęt, duża bateria.
Też go szukam dla żony;-) chociaż zastanawia się też nad nowym SE, bo pasuje Jej gabarytowo. W sumie dla mnie wyjdzie lepiej finansowo, więc może pójść tą drogą?

morzon
29-07-2020, 16:32
Mozesz ew poczekac do premiery 12 bo beda nieduze modele (z tego co przecieki sugeruja). Tylko kwestia czy budzet udzwignie...

leighadams
29-07-2020, 18:20
Do premiery 12 to poczekam z wymiana swojego fona[emoji6]

basket
29-07-2020, 23:03
Też go szukam dla żony;-) chociaż zastanawia się też nad nowym SE, bo pasuje Jej gabarytowo. W sumie dla mnie wyjdzie lepiej finansowo, więc może pójść tą drogą?
Poczytaj o SE. Wydaje mi się, że apple z tym modelem sporo pojechało. To jest chyba jakiś starszy "odświeżony" model. Baza iphone 8?
Nie wiem, ale gdzieś mi to wpadło :-)
Chyba w PL lecą tego reklamy. Touch ID jest na pierwszym miejscu ? 11 robi naprawdę fajne foty. Fakt, cena.
Reasumując. Wolałbym kupić używany iphone 8 z dobrego źródła( jak się poszuka lokalnie można kupić fajnie utrzymany) niż to sztucznie nakręcony SE.
Poczytać i powęszyć trzeba na forach żeby się nie oszukać hehe.

matbe
07-08-2020, 12:49
W sumie link zasługuje na osobny temat.

https://informatykzakladowy.pl/fotografia-obliczeniowa/

jurkarol
07-08-2020, 22:45
41998 osiem910

P.R.P.
19-08-2020, 13:38
Łeba, stary galaxy s8.
Wczorajszy zachód.
+ dzisiejsze kwiatki.
4230942310

Jurek Ż
20-08-2020, 15:36
HUAWEI P30 Pro.

42347

NimnuL
20-08-2020, 16:11
Diablo Lake, USA, WA

Motorola G3

darekw1967r
07-09-2020, 14:01
P30-tka

42929

konopia
09-09-2020, 08:24
W sumie link zasługuje na osobny temat.

https://informatykzakladowy.pl/fotografia-obliczeniowa/To ja chcę taki sposób "robienia " zdjęć w trybie automatycznym, w czymś ala panasonic lx100.

Môj samsung s10 za mały do wygodnej obsługi, wolę pokrętła i przyciski niż dotykowe panele.

Sent from my SM-G970F using Tapatalk

cybulski
09-09-2020, 10:18
z elektronicznego zooma P30 pro
https://live.staticflickr.com/65535/50198925533_599e21484b_b.jpg

a tu z szerokątnego
https://live.staticflickr.com/65535/50198929408_f9cb8ed9af_b.jpg

konopia
09-09-2020, 11:23
S10e, szeroki kąt,
prosto z komòrki (tylko resize zrobiony, też na s10)

Islandia lodowiec, luty 2020
42986

C_K
09-09-2020, 18:36
Celowo 900x400 ? Mam S10, lekko powiększe i akwarela i zero szczegołów. W tak małym obrazku wygląda ok ,czar pryska lekko powiększając, ale tego nie powiekszymy bo 900x400....:)

sufenta
09-09-2020, 18:46
matbe superlink. senkju wery macz.

konopia
09-09-2020, 19:15
A jaki jest dopuszczalny rozmiar/waga pliku do wstawienia na forum i jak to najlepiej zrobić?
Nie mam w tech chwili żadnego hostingu zdjęć, oryginalny waży 2.4mb i jest 4608x2184
może pójść jako załącznik?

darekw1967r
15-09-2020, 12:46
Foty z P30-tki
43179431804318143182

Pawel92
15-09-2020, 13:01
P30 Pro + Snapseed
43183

matbe
15-09-2020, 13:07
43184

43185

43186

Jurek Ż
16-09-2020, 13:14
P30 Pro

43226

43227

cybulski
16-09-2020, 13:24
P30 Pro

43226

43227

Fajna edycja pociągu.

Jurek Ż
20-09-2020, 11:00
30 Pro

43325

NimnuL
20-09-2020, 12:03
Zwycięzca ostatniego konkursu (https://forum.nikoniarze.pl/threads/304224-Tematyczne-22-20-G%C5%82osowanie) :)
Motorola one vision

https://forum.nikoniarze.pl/attachment.php?attachmentid=43200&d=1600196589

Nduro
29-09-2020, 10:42
Fajny artykuł znalazłem, nie wiem gdzie wrzucić, ale tu się chyba nadaje:
https://www.komputerswiat.pl/artykuly/redakcyjne/jak-dziala-aparat-w-smartfonie-jak-smartfon-robi-tak-dobre-zdjecia/ecmgdmm.amp

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

poste
29-09-2020, 11:20
Zwycięzca ostatniego konkursu (https://forum.nikoniarze.pl/threads/304224-Tematyczne-22-20-G%C5%82osowanie) :)
Motorola one vision

Dla mnie dowód na to, że mimo niedoskonałości sprzętu bardziej liczy się oko, pomysł i moment. Tak jak najlepszy sprzęt nie zapewni dobrego zdjęcia, tak telefon nie da jakości przyzwoitego aparatu. Przynajmniej na ekranie większym niż ten w telefonie.

darekw1967r
04-10-2020, 14:22
tak telefon nie da jakości przyzwoitego aparatu. Przynajmniej na ekranie większym niż ten w telefonie.

Niekoniecznie..

Wiele zdjec z P30-tki ogladam na TV 4K / 55" z 4-5m i zdjecia wygladaja rewelacyjnie jakosciowo.

darekw1967r
04-10-2020, 19:11
Sklepowe takie robione P30-tka na tle plakatu

43781

NimnuL
04-10-2020, 19:23
4. miejsce konkursu tematycznego (https://forum.nikoniarze.pl/threads/304325-Tematyczne-23-20-G%C5%82osowanie)
Motorola One Vision

43783

cybulski
05-10-2020, 10:43
A moja Żona po ostatniej wycieczce stwierdziła że iphone 11 pro dobrze ale jednak chyba chciałaby ponownie "prawdziwy aparat" , a ja juz sprzedałem jej A7 .... no i masz babo placek :)

NimnuL
05-10-2020, 13:21
W ogóle się jej nie dziwię, używany Olympus pen z kitowym obiektywem za kilkaset złotych efektem końcowym położy 10x droższy iPhone.

darekw1967r
09-10-2020, 14:40
Obrobiona fota z Huawei P30
43942

Obrobiona fota z Huawei p40 Lite E (smartfon za okolo 600 zl)
43943

poste
09-10-2020, 15:35
Niekoniecznie..

Wiele zdjec z P30-tki ogladam na TV 4K / 55" z 4-5m i zdjecia wygladaja rewelacyjnie jakosciowo.

Pozwolisz, że zostanę przy swoim zdaniu utwierdzony powyższymi fotografiami. Może mam po prostu inną definicję rewelacyjnej jakości :-?

Ps. Może spróbuj popatrzeć z 2 m?

Adam Okuń
09-10-2020, 15:50
Ostatnio zainteresowałem się fotografią mobilną. Samsung A20e może do najlepszych nie należy ale w połączeniu z aplikacją mobilną Lightroom daje radę. Nawet panningi wieczorem i w nocy da się robić. Natomiast Samsung S20Ultra przebija wszystkie ajfony: https://spidersweb.pl/2020/05/galaxy-s20-ultra-pojedynek-finisz.html

Mój instagram mobilny: https://www.instagram.com/adammobilephotography/

jurkarol
09-10-2020, 16:36
Mobilna fotografia to fotografia przenośna ;) Instagram też...
Chodzi Ci zapewne o fotografię telefonem?

Adam Okuń
09-10-2020, 18:14
Świat się zmienia. Pojęcia także. Fotografia mobilna to nie tylko fotografia telefonem ale także tabletem czy innym urządzeniem wyposażonym w urządzenia zapisu obrazu. Coraz częściej włąsnie w ten sposób użytkownicy oznaczają swoje konta i umieszczają tam tylko zdjęcia wykonane w/w urządzeniami.

ksh
09-10-2020, 19:10
Fotografia mobilna to też fotobudka podjeżdżająca pod lokal gdzie odbywa się wesel :)

A tak na poważnie mylicie pojęcia, każdy wie o co chodzi i chyba nie ma sensu tu walczyć o jakieś ustalanie pojęć bo to nie wikipedia :)

jurkarol
09-10-2020, 21:20
No takie czasy... Rozum mi się buntuje.
A Wikipedią słownika języka to nie obrażaj no... ;)

darekw1967r
10-10-2020, 08:56
Pozwolisz, że zostanę przy swoim zdaniu utwierdzony powyższymi fotografiami. Może mam po prostu inną definicję rewelacyjnej jakości :-?

Ps. Może spróbuj popatrzeć z 2 m?

Dzieki za info ;)

Z uwagi na to, ze porobilem troche fot Huawei P40 Lite E podesle jeszcze jakies przyklady.

Pozdrawiam ;)

Nduro
10-10-2020, 09:10
Fotka bez edycji prosto z telefonu Xiaomi Redmi note 8pro f1.89, czas 2s, iso100, 5,45mm robiona w 64mpix, wiem że taptalk zniekształca zdjęcia mocno, ale na telefonie oryginał wygląda całkiem nieźle43963

I druga lekko podkręcona fotka43964

Adam Okuń
10-10-2020, 16:51
Fotka bez edycji prosto z telefonu Xiaomi Redmi note 8pro f1.89, czas 2s, iso100, 5,45mm robiona w 64mpix, wiem że taptalk zniekształca zdjęcia mocno, ale na telefonie oryginał wygląda całkiem nieźle
]

O to właśnie chodzi, że wygląda dobrze na urządzeniu mobilnym. W dzisiejszych czasach gdy 90% ludzi ogląda cokolwiek na ekranikach smartphonów, a aplikacje i tak pomniejszają jakośc zdjęć wrzucanie czegokolwiek w większej rozdzielczości to marnowanie czasu.

darekw1967r
10-10-2020, 18:35
Podstawowym formatem zdjec w albumach to format 10x15 w 300 DPI.
Przy duzych ekranach telefonow komorkowych specjalnie to nie odbiega od 10x15 wiec ogladanie zdjec na telefonie spelnia wymagania ludzi ktorzy nie chca sie bawic w albumy papierowe.
Foty mozna tez ogladac na TV z paru metrow i tez bedzie ok.
Fotografia mobilna coraz lepiej sie rozwija i nawet tansze smartfony oferuja niezla jakosc obrazu.
Kupilem córce Huawei P40 Lite E za okolo 620 zl z 48 Mpix matryca na pokladzie i porobilem tym troche fot testowych i stwierdzilem, ze to... DAJE RADE ;)

Bylem na szkolnej uroczystosci "Pasowaniu na ucznia" i wszyscy fotografowali i filmowali komorkami wiec widac ewidentnie, ze "fotografia mobilna" ma sens.
Z drugiej strony nie mozna twierdzic ze Ci... mobilni to slepi i nie znaja sie na jakosci zdjec jak do przecietnych potrzeb ludzi to co daje smartfon w zupelnosci wystarczy ;)

ksh
10-10-2020, 18:53
Chyba nie będziecie sobie udowadniać kolejny raz że fotki z fona są lepszy lub gorsze, najważniejsze że każdy ma fona przy sobie, a fotki są jakie są i tyle w tym filozofii, większość jest zadowolona, większość też widzi maziaje w wielu warunkach jakie robią zdjęcia, większość też nie przywiązuje się do tych zdjęć z fonów, ot tak mam zdjęcie, wyślę na fejsa czy insta i zapominam.

Nduro
10-10-2020, 20:17
Poprostu komórki zastąpiły aparaty kompaktowe popularne 15 czy 20lat temu które kazdy miał i używał u cioci na imieninach i na wakacjach.

jurkarol
10-10-2020, 20:42
Jedyne co najgorzej wychodzi z telefonu to ludzie, zwłaszcza z bliska - wiadomo selfiki, albo cała postać z bliska i szerokiego kąta, dziwne proporcje, na dolna część tułowia maleje

Nduro
10-10-2020, 20:51
Mój fon ludzi fajnie pstryka, dopracowane ma oprogramowanie pod tym względem. Gorzej mu idzie z kołami roweru lub motocykla, zazwyczaj wychodzą elipsy i cały pojazd czasami zniekształcony.

darekw1967r
10-10-2020, 22:48
Chyba nie będziecie sobie udowadniać kolejny raz że fotki z fona są lepszy lub gorsze, najważniejsze że każdy ma fona przy sobie, a fotki są jakie są i tyle w tym filozofii, większość jest zadowolona, większość też widzi maziaje w wielu warunkach jakie robią zdjęcia, większość też nie przywiązuje się do tych zdjęć z fonów, ot tak mam zdjęcie, wyślę na fejsa czy insta i zapominam.

Tutaj nie chodzi o udowadnianie ze fotografia mobilna ma sens bo wadomo ze ma.
Poziom techniczny zdjec z telefonu jest z roku na rok coraz lepszy i w dobrych warunkach dobry aparat nie zrobi maziai.
Co do zdjec z fonow czy dedytkowanych aparatow to i tak jakas niewielka ich czesc jest ok a wiekszosc to malo wartosciowa sieczka.

Poprostu komórki zastąpiły aparaty kompaktowe popularne 15 czy 20lat temu które kazdy miał i używał u cioci na imieninach i na wakacjach.

I takze zastapily dedykowane domowe kamery.
Pamietam jak to bylo gdy filmowalem kamera VHS gdzie gabaryty i cena zestawu byla niedostepna dla wielu amatorow.

jurkarol
12-10-2020, 11:40
Mój fon ludzi fajnie pstryka, dopracowane ma oprogramowanie pod tym względem. Gorzej mu idzie z kołami roweru lub motocykla, zazwyczaj wychodzą elipsy i cały pojazd czasami zniekształcony.

To normalne zjawisko przy migawce elektronicznej

Jurek Ż
12-10-2020, 14:13
30 PRO

44073

Jurek Ż
12-10-2020, 15:08
Wnętrze pojazdu.

44077

maxwawa
13-10-2020, 11:16
Jurek Ż ładny kadr i ... napis na monitorze ;)

Nowy iPhone 14 Pro
https://live.staticflickr.com/65535/50468374161_a15ef7f5be_b.jpg (https://flic.kr/p/2jTHBm6)

jurkarol
13-10-2020, 11:56
Zabijacie fotografię tymi szklistymi magicznymi tabliczkami ;)

Jurek Ż
13-10-2020, 20:25
Jurek Ż ładny kadr i ... napis na monitorze ;)

Nowy iPhone 14 Pro
https://live.staticflickr.com/65535/50468374161_a15ef7f5be_b.jpg
Dziękuję. Podziwiam Twoją spostrzegawczoość.

2marekm
14-10-2020, 08:51
Zabijacie fotografię tymi szklistymi magicznymi tabliczkami ;)

Fotografia nie jest zbyt poważnym zajęciem, aby się nią tak mocno przejmować :)

Nduro
14-10-2020, 09:19
Foteczka nie edytowana z Xiaomi Redmi note 8pro44116

Jurek Ż
14-10-2020, 10:14
Jakiś tani smartfon:shock:

44118

darekw1967r
15-10-2020, 10:24
Foteczka nie edytowana z Xiaomi Redmi note 8pro

Bardzo ladna fotka.

darekw1967r
16-10-2020, 13:24
Huawei P40 Lite E
4416644167

maxwawa
21-10-2020, 14:29
taki mały żarcik (jak ktoś zna trochę niemieckiego lub wygeneruje automatycznie napisy w j. polskim)
ciekawe co na to użytkownicy Sony A7 RIII ;)
https://youtu.be/Uj64I4CgBEE?t=220

maxwawa
23-10-2020, 18:07
Mimo nienajlepszej pogody popstrykałem na szybko nową zabawką
iPhone 12 Pro
https://live.staticflickr.com/65535/50520823752_aeedc954a9_b.jpg (https://flic.kr/p/2jYmqMo)

te lekko edytowałem (dodałem kontrast + lekka winieta) tak na szybko
https://live.staticflickr.com/65535/50520644856_76c1304ef9_b.jpg (https://flic.kr/p/2jYkvAY)

https://live.staticflickr.com/65535/50520644876_fb94383cab_b.jpg (https://flic.kr/p/2jYkvBj)

darekw1967r
23-10-2020, 21:02
Huawei P30
44450
44451
44453

Greg81
25-10-2020, 16:04
kilka dni ze mną Mate 20 pro

44497

44498

poste
25-10-2020, 16:13
Te zielone trawki to już akwarelka nawet bez powiększania, akurat oglądam na monitorze 24'.

jurkarol
26-10-2020, 11:37
Skąd ta trawa właśnie taka bez szczegółow? Oglądam na huweju akurat i zlewa się. To crop?

ksh
26-10-2020, 12:54
Z tego co widzę zazwyczaj kolor zielony najbardziej jest masakrowany przez te mikro sensory.

darekw1967r
27-10-2020, 00:20
Pare obrobionych fot z bardzo taniego smartfona P40 Lite E.

44592
44593
44594
4459544596

Greg81
27-10-2020, 10:44
Skąd ta trawa właśnie taka bez szczegółow? Oglądam na huweju akurat i zlewa się. To crop?

Po pstryknieciu kilku fot testowych zerkałem na wyświetlacz w tel i wydawało mi się ok, jednak jak wrzuciłem, to już srednio to wyglądało ... muszę się przyzwyczaić do telefonu bo czasem potrafi zaskoczyć jakością, jednak to nie jest reguła :-)

Jurek Ż
27-10-2020, 18:25
P30 pro

44607

Greg81
30-10-2020, 13:48
Muszla w Parku ...bez poprawek prosto z Mate 20 Pro

_____________________ 44692

maxwawa
30-10-2020, 16:47
iPhone 12 Pro
44694

maxwawa
01-11-2020, 20:31
iPhone 12 Pro

44767

PiKa
01-11-2020, 20:57
prosto z Mate 20 Pro

Mam Mate 20 (nie Pro), ale w Pro chyba podobnie. Z ciekawości, robisz w trybie PRO (RAW) ?

Ostatnio próbowałem, z plusów to można zrobić lepsze (mniej agresywne) wyostrzanie, z minusów to w EXIFie brak informacji (np. gps)

ksh
01-11-2020, 21:30
Z tego co widzę to P40 Lite tragedia, Mate 20 Pro też, a przecież P20 Pro tak ładnie wypluwa zdjęcia, ostatnie z iPhone 12 Pro wyszło super ( no ale to tani budżetowy fonik ;) ).

Adam Okuń
02-11-2020, 03:23
Samsung A20e ale używam aparatu w aplikacji LR Mobile.

1.
44784

2.
44785

3.
44786

4.
44787

Pawel92
02-11-2020, 11:44
P30 Pro + Sapseed

jurkarol
02-11-2020, 11:45
Z rawow z huweja nawet można coś zrobić

ksh
02-11-2020, 21:59
Moje obserwacje po ponad tygodniowym intensywnym zwiedzaniu i natrzaskaniu sporo zdjęć, mogę porównać efekty końcowe, które trafiły do foto książek i jaki sprzet się sprawdził.

Huawei P20 Pro, Samsung S10+, Xiaomi Mi9
Średnio z tego sprzętu poprawnie zrobione zdjęcia to jakieś 25-30%, z tych zdjęć nadaje sie do druku na A5 w kilku przypadkach A5 w foto książce to jakieś 10%, na 500 zdjęć finalnie 20-30 poszło do druku.

Jedynie Samsung pokazał tu przewagę w jakości, podejrzewam że obecnie topowe fony będą miały lepsze wyniki.
Oczywiście obsługujący nie robili nic innego jak tylko pstryki bez ustawień i bez zagłębiania się w appki.

matbe
03-11-2020, 14:31
P30 Pro + Sapseed
Bardzo fajne :-D

darekw1967r
03-11-2020, 20:48
Moje obserwacje po ponad tygodniowym intensywnym zwiedzaniu i natrzaskaniu sporo zdjęć, mogę porównać efekty końcowe, które trafiły do foto książek i jaki sprzet się sprawdził.

Huawei P20 Pro, Samsung S10+, Xiaomi Mi9
Średnio z tego sprzętu poprawnie zrobione zdjęcia to jakieś 25-30%, z tych zdjęć nadaje sie do druku na A5 w kilku przypadkach A5 w foto książce to jakieś 10%, na 500 zdjęć finalnie 20-30 poszło do druku.

Jedynie Samsung pokazał tu przewagę w jakości, podejrzewam że obecnie topowe fony będą miały lepsze wyniki.
Oczywiście obsługujący nie robili nic innego jak tylko pstryki bez ustawień i bez zagłębiania się w appki.

U mnie na Huawei P30 sporo zdjec nadaje sie do albumu ale to nie sa czyste foty z aparatu.
Robie w rawach i jpg-ach i foty musza byc odpowiednio obrobione.
Takze bardzo ladnie radzi sobie Huawei P20,

Ostatnio testowalem tani smartfon Huawei P40 Lite E i na glownym aparacie takze wychodza bardzo dobrej jakosci foty.

Ogolnie im nowsze modele tym widac postep w jakosci obrazu jak i algorytmach przetwarzania.

maxwawa
04-11-2020, 13:51
Z tego co widzę to P40 Lite tragedia, Mate 20 Pro też, a przecież P20 Pro tak ładnie wypluwa zdjęcia, ostatnie z iPhone 12 Pro wyszło super ( no ale to tani budżetowy fonik ;) ).

Dzięki koesh :D
Oczywiście zdjęcia jpg bez żadnej obróbki prosto z telefonu.
Zdjęcie przykładowo wydrukowałem w formacie A4 i wygląda rewelacyjnie nawet szczegóły liści czy igieł na drzew są świetne,
Naprawdę nie wiem czy ktoś by rozpoznał różnicę pomiędzy aparatem z dużą matrycą (APS-C czy FF).
Nikon i Fuji od wielu miesięcy nie zrobiły od dawna żadnego zdjęcia.

Niedługo (do końca tego roku) Apple w ich natywnej aplikacji Aparat ma jeszcze udostępnić format ProRaw.

Co do Huaweia to uważam że mają jedne z najlepszych aparatów/matryc w fonach.
Obecnie Samsung , Huawei, Apple idą mniej więcej na tym samym poziomie z tych że tych dwóch pierwszych ma w swojej ofercie fajne telefony z aparatami peryskopowymi.

maxwawa
04-11-2020, 14:25
Kilka fotek z
iPhone X

https://live.staticflickr.com/65535/50566271837_6883dc3a82_b.jpg (https://flic.kr/p/2k3nmV4)

https://live.staticflickr.com/65535/50566271992_f10062d298_b.jpg (https://flic.kr/p/2k3nmXJ)

"Nowe przygody Pana Samochodzika"
https://live.staticflickr.com/65535/50565386658_5944d33cbb_b.jpg (https://flic.kr/p/2k3hPMm)

https://live.staticflickr.com/65535/50565427893_527e735f69_b.jpg (https://flic.kr/p/2k3i33i)

https://live.staticflickr.com/65535/50565427863_4449a0360b_b.jpg (https://flic.kr/p/2k3i32M)

https://live.staticflickr.com/65535/50565427818_97689414f7_b.jpg (https://flic.kr/p/2k3i321)

07-11-2020, 19:06
iPhone 11

44942

44943

44944

Dla przykładu, bez i z filtrem (dynamik ciepły)
44945

Pawel92
08-11-2020, 08:38
Trochę chmurek brakuje :-D

11-11-2020, 23:14
45155

45156

ku6i
12-11-2020, 14:00
Gerard, tak poza tematem: co jest na tych zdjęciach? To jakieś elementy turbiny?

12-11-2020, 14:33
Tak, generator prądu, turbiny elektrowni wodnej

45193

ku6i
12-11-2020, 14:56
Pięknie dziękuję.

maxwawa
20-11-2020, 01:51
Fajny teścik znalazłem więc wrzucam

https://www.youtube.com/watch?v=K4jF-MiCQpM

czomolungma
22-11-2020, 11:01

https://www.youtube.com/watch?v=K4jF-MiCQpM

Nie ma nic wspólnego z testem.

maxwawa
22-11-2020, 19:49
Nie ma nic wspólnego z testem.

Uzasadnisz swoją wypowiedź ?

ksh
22-11-2020, 20:09
Test to jest ale w tak wąskich i określonych warunkach że można śmiało zapytać po co taki fon jak to samo można zrobić chińczykiem za 90$ ?

darekw1967r
23-11-2020, 19:03

Test pokazuje, ze aparat w smartfonie moze coraz wiecej.
Jak jeszcze dojdzie dobra obrobka materialu to efekt koncowy bedzie bardzo ok.

Sesja okładkowa zrobiona Huaweiem P30 Pro autorstwa Marcina Tyszki.

foto z sesji

4555245553

Okladka ;)

45554

Inne ujecia

4555545556

https://natemat.pl/278829,jak-robic-zdjecia-smartfonem-mowi-marcin-tyszka-fotograf-i-juror-top-model#

Gdyby teraz brac HUAWEI P40 Pro byloby jeszcze lepiej ;)

ksh
23-11-2020, 19:28
P40 nie mają usług google :(

darekw1967r
23-11-2020, 22:09

A co to ma wspolnego z aparatem ? Nie da sie tym robic fot ?

maxwawa
23-11-2020, 22:34
darekw1967r Fajnym materiałem się podzieliłeś.
Dzięki.

Nikon też ich nie ma :grin:

ksh
23-11-2020, 23:23
A co to ma wspolnego z aparatem ? Nie da sie tym robic fot ?

Nie wyobrażam sobie używanie fona na androidzie z zablokowanymi usługami google i brakiem dostępu do sklepu google, można to ominąć ale nie działa to wszystko stabilnie potem.
Dlatego modele P40 są tańsze od modeli P30, a szkoda bo sprzęt ewoluował w dobrym kierunku.

darekw1967
24-11-2020, 14:26
Nie wyobrażam sobie używanie fona na androidzie z zablokowanymi usługami google i brakiem dostępu do sklepu google, można to ominąć ale nie działa to wszystko stabilnie potem.
Dlatego modele P40 są tańsze od modeli P30, a szkoda bo sprzęt ewoluował w dobrym kierunku.

Wypraktykowalem, ze bez uslug google da sie zyć ;).

matbe
24-11-2020, 14:57
Chyba egzystować.
Smartfon bez Google to malo uzyteczny gadżet..

darekw1967r
24-11-2020, 16:13
Chyba egzystować.
Smartfon bez Google to malo uzyteczny gadżet..

U mnie okolo 99% aplikacji ktorych uzywam na tel. P30 dziala na tel bez uslug google wiec o jakim malo uzytecznym gadzecie piszesz ;)

ksh
24-11-2020, 18:57
- brak opcji płacenia telefonem Google Pay
- brak możliwości logowania się za pomocą konta Google
- brak synchronizacji kontaktów w Google
- brak opcji zalogowania się do konta Google w przeglądarce Chrome

Są problemy z aplikacjami bankowymi ale i częste błędy zwieszające aplikacje lub nie działające poprawnie takie jak: Revolut, Pyszne, InPost, Uber, FreeNow, Uber Eats...

Nie ma co świrować bo sprzęt super i cena też ale jest to obecnie wybrakowany sprzęt.

darekw1967r
28-11-2020, 17:22
Dobra oferta na Huawei P40 Pro

https://mediamarkt.pl/telefony-i-smartfony/smartfon-huawei-p40-pro-srebrny?gclid=Cj0KCQiAh4j-BRCsARIsAGeV12CnkPDzOf3VtlPovXLvok7YfwhKhmPSRk1FVx nymX98g65dk-H2BewaAufzEALw_wcB&gclsrc=aw.ds

Adam Okuń
28-11-2020, 18:28
Bądźmy szczerzy - rynek drożyzny fotograficznej zbliża się powoli do końca... kto by pomyślał, że świat pójdzie w tę stronę.

Pawel92
28-11-2020, 18:30
Nie jestem pewien, co masz na myśli mówiąc to?

ksh
28-11-2020, 18:41
Bądźmy szczerzy - rynek drożyzny fotograficznej zbliża się powoli do końca... kto by pomyślał, że świat pójdzie w tę stronę.

ajfony co generacja droższa, a sprzedaż jest cały czas, w huawei jakby wersje P40 nie maiły ograniczeń google to cena byłaby jak teraz modele P30, które by pewnie były sporo tańsze, a jest odwrotnie.

Adam Okuń
28-11-2020, 19:58
Nie jestem pewien, co masz na myśli mówiąc to?

Rozwój fotografii mobilnej, Sieć wciągająca coraz mniejszej rozdzielczości pliki, ofensywa Chin sprawią według mnie upadek dotychczasowego porządku bo zakup sprzętu za circa 10-100k straci jakikolwiek sens.

ksh
28-11-2020, 20:40
Ale kto kupuje sprzęt za takie kwoty do amatorskich zastosowań ?
W fonach nie ma i nie bezie już rewolucji, masz zwiększanie pikselków, dobre algorytmy, wielokrotna ekspozycja itd, jakoś jest zadowalająca, a często nawet rewelacyjna, ludzie nauczyli się robić zdjęcia w dobrych warunkach, nie przejmują sie ze w kiepskich wychodzi przeciętnie albo słabiutko.

OjTam
28-11-2020, 20:43
W fonach nie ma i nie bezie już rewolucji,

Oj, żebyś się czasem nie zdziwił. :lol:

ksh
28-11-2020, 20:50
Jakaś peryskopowa optyka albo częściowo zmieniająca kąt, zakrzywione sensory, sensory warstwowe 3D itp nie zrobią rewolucji, prace nad sensorami nie wymagającymi optyki ( czyli wtedy można nawet ff na tyle obudowy umieścić ) utknęły w martwym punkcie.

Pawel92
28-11-2020, 20:56
Rozwój fotografii mobilnej, Sieć wciągająca coraz mniejszej rozdzielczości pliki, ofensywa Chin sprawią według mnie upadek dotychczasowego porządku bo zakup sprzętu za circa 10-100k straci jakikolwiek sens.
OK. Dzięki. Nie jestem wprawdzie przekonany, iż telefon zastąpi aparat w pewnych (fakt, specyficznych) zastosowaniach w najbliższym czasie. W pozostałych, 90%, już zastąpił.

OjTam
28-11-2020, 20:59
Jakaś peryskopowa optyka albo częściowo zmieniająca kąt, zakrzywione sensory, sensory warstwowe 3D itp nie zrobią rewolucji, prace nad sensorami nie wymagającymi optyki ( czyli wtedy można nawet ff na tyle obudowy umieścić ) utknęły w martwym punkcie.

No tak, peryskopy czy wbudowane gimbale (fizyczne, nie elektorniczne) to raczej ewolucja niż rewolucja.
Bardziej mi o metasoczewki chodziło.

cz4rnuch
28-11-2020, 21:32
Dokładnie. To w połączeniu z organicznymi sensorami to może być duży skok jakościowy.

darekw1967r
29-11-2020, 01:03
Ale kto kupuje sprzęt za takie kwoty do amatorskich zastosowań ?
W fonach nie ma i nie bezie już rewolucji, masz zwiększanie pikselków, dobre algorytmy, wielokrotna ekspozycja itd, jakoś jest zadowalająca, a często nawet rewelacyjna, ludzie nauczyli się robić zdjęcia w dobrych warunkach, nie przejmują sie ze w kiepskich wychodzi przeciętnie albo słabiutko.

Policz sobie ile kosztuje amatorski sprzet z paroma dobrymi i jasnymi szklami ;)
Ile kosztuja ciagle inwestycje w rozne szkla i rozne akcesoria ;)

W aparatach smartfonow caly czas masz postep i coraz lepsze rozwiazania.
Czytalem ze Chinczycy chca w nastepnych smartfonach zastosowac plynne soczewki.
https://www.purepc.pl/plynna-soczewka-aparatu-w-smartfonach-huawei-to-istny-przelom

OK. Dzięki. Nie jestem wprawdzie przekonany, iż telefon zastąpi aparat w pewnych (fakt, specyficznych) zastosowaniach w najbliższym czasie. W pozostałych, 90%, już zastąpił.

Od czasu gdy kupilem Huawei P30 okolo 80% zdjec robie smartfonem a 20 dobrym bezlusterkowcem ;)

Dokładnie. To w połączeniu z organicznymi sensorami to może być duży skok jakościowy.
Czytalem, ze na siatkowke oka idzie tak naprawde slaby jakosciowo obraz a dopiero mózg to tak obrabia, ze wydaje sie ze kazdy Nas widzi piekne i ostre jakosciowo obrazy ;)
Do tego obraz jest przesylany do góry nogami ;)

Czas pokaze. Kiedys twierdzilem, ze malym sensorem nie da sie zrobic dobrych jakosciowo zdjec.
Jak kupilem Olympusa Stylus XZ-2 z jasnym super obiektywem to musialem bardzo zweryfikowac moje wczesniejsze mylne poglady ;)
Podobnie teraz jest w aparatach smartfonow gdzie kiedys byla g... jakosc a teraz zaczyna to sie robic coraz lepiej ze nawet powiekszenia mozna tez ladne zrobic no i jest calkiem niezla dynamika ;)

ksh
29-11-2020, 02:53
Bardzo często to zaklinanie rzeczywistości z tą jakością z fonów bo na fejsie fajnie wygląda albo jakieś miniaturki itd.
Postęp jest i będzie jeszcze lepiej ale żadnych przełomowych rozwiązań nikt nie wprowadzi długo bo marketing woli więcej pikselków i może kolejne z cztery aparaty na tyle fona.

darekw1967r
29-11-2020, 03:07
Bardzo często to zaklinanie rzeczywistości z tą jakością z fonów bo na fejsie fajnie wygląda albo jakieś miniaturki itd.
Postęp jest i będzie jeszcze lepiej ale żadnych przełomowych rozwiązań nikt nie wprowadzi długo bo marketing woli więcej pikselków i może kolejne z cztery aparaty na tyle fona.

Zawsze postep jest dawkowany stopniowo klientom a wiele technologii wojskowych bardzo późno dociera do amatorskich zastosowań.
Mozna powiedzieć, ze Huawei wyszedl za bardzo przed szereg ze swoimi rozwiazaniami i teraz ponosi konsekwencje.
Kazda wojna ma swoje dobre i zle strony. Zazwyczaj wojna przyczynia sie do najwiekszego postepu technicznego i technologicznego a Huawei wzial sie jeszcze ostrzej do roboty.
Co do wiekszej ilosci pixeli i dalszym ich zwiekszaniu mam mieszane uczucia. Jezeli testy jakosci obrazu i szumow w roznych warunach przekonaja mnie ze jest lepiej.... To ma sens. ale jezeli ma byc bardziej sztucznie w obrazie to juz nie jestem za takimi rozwiazaniami.

cz4rnuch
29-11-2020, 09:08
Jasne. Huawei dostał bana, bo wsadzili w smarkfona niezłe matryce :) Zaczynacie odpływać mości Darku :)

Pawel92
29-11-2020, 09:25
Bądźmy poważni. Przyczyną problemów Huawei jest ich legendarna nakładka EMUI.

darekw1967r
29-11-2020, 10:49
Jasne. Huawei dostał bana, bo wsadzili w smarkfona niezłe matryce :) Zaczynacie odpływać mości Darku :)

Nie traktujmy tego zbyt doslownie ;)
Wiadomo, ze nie o to calkiem chodzi ;) Bardziej o rozwiazania technologiczne i konkurencje.
USA oskarzylo Huawei o szpiegostwo i nie spodobalo im sie ze chcieli robic im jak i w innych krajach siec 5G.

Niech USA robi blokade uslug google dla urzadzen Huawei w swoim kraju a nie wyjezdza z tym na wszystkie inne kraje.
Dziwie sie, ze nie ma w tej sprawie miedzynarodowego protestu i wszyscy jak te baranki na wszystko sie zgadzaja.

cz4rnuch
29-11-2020, 11:04
Spoko. Nie traktuję tego ani zbyt dosłownie ani na poważnie :)

maxwawa
29-11-2020, 11:43
Wystarczy spojrzeć np. na ostatnie 5 lat i porównać jaki postęp dokonał się w smartfonach głównie w dziedzinie foto i video a jaki w „normalnych” aparatach, nic dziwnego że tradycyjne fotograficzne „klocki”straciły zainteresowanie.
Widząc co się dzieje na runku dzisiaj Samsung pomimo bardzo dobrego systemu NX słusznie kilka lat temu wycofał się z rynku tradycyjnych aparatów.
Wystarczy spojrzeć na wiele testów w sieci jak to dzisiaj wszystko wyglada.

ksh
29-11-2020, 18:16
Płynna soczewka tuż tuż, więc zobaczymy co z tego wyjdzie https://www.purepc.pl/plynna-soczewka-aparatu-w-smartfonach-huawei-to-istny-przelom ja tu nie widzę przełomu jakiegoś, oczywiście kwestia ogniskowania i stosowania wielu soczewek będzie zmniejszona ale czy to wniesie coś dla efektu końcowego czyli jakości zdjęć z mikro sensorów ?

darekw1967r
30-11-2020, 09:55
Płynna soczewka tuż tuż, więc zobaczymy co z tego wyjdzie https://www.purepc.pl/plynna-soczewka-aparatu-w-smartfonach-huawei-to-istny-przelom ja tu nie widzę przełomu jakiegoś, oczywiście kwestia ogniskowania i stosowania wielu soczewek będzie zmniejszona ale czy to wniesie coś dla efektu końcowego czyli jakości zdjęć z mikro sensorów ?

Przy rozwoju smartfonow masz zawsze kompromisy pomiedzy gabarytami a oferowanymi funkcjami w aparacie i koncowa jakoscia obrazu.
Producenci najlatwiej uzyskuja najwyzsza jakosc obrazu na glownym aparacie a na szerszej ogniskowej i tele-zomie jest roznie.
Zauwazylem, ze poprawianie jakosci obrazu obecnie idzie w szerokim kacie jak i tele.

W najnowszych smartfonach sa juz tak dopracowane algorytmy obrabiania obrazu, ze praktycznie uzyskujesz bardzo dobry DR i bardzo ladne kolory a zdjecia nocne robione z reki sa tez zupelnie niezle jakosciowo. Warto zauwazyc ze obiektywy w smartfonach sa bardzo jasne i potrafia ladnie zbierac swiatlo.

https://youtu.be/Fmgp7vDaylo?t=459

Mysle, ze w przyszlosci bedziesz mial do wyboru w takim smartfonie jaki ma byc efekt bokeh + symulacja optyki roznych szkiel dla danej ogniskowej ;)

ksh
30-11-2020, 10:25
Klient pewnie tego oczekuje, teraz też możesz już kupić bardzo dobre w smaku wyroby seropodobne :)
Takie dyskusje zawsze idą w stronę udowadniania wyższości nad jednym ale przecież nie o to chodzi, fona każdy ma i wie co to potrafi, więc nie ma co przesadzać w argumentach bo druga strona musi wtedy tłumaczyć że białe jest białe.