Zobacz pełną wersję : Sigma A 18-35/1.8 DC (DX)
sigma 18-35 na Canonie 60D - sztuki walki dynamicznie - rzut (http://kokodo.pl/media/kronika_sekcji/Sta%C5%BC_Kij%C3%B3w_2015/treningi/slides/IMG_0825.html). Prawie wszystko w tej galerii jest zrobione tym zestawem.
To nie sa wymagające dla AF kadry ;)
Wybór należy do kupującego ale jak jeszcze miałem D300s to 17-55 było jedynym szkłem DX godnym uwagi jeżeli chodzi o AF. Sigmy 18-35 nie miałem ale biorąc pod uwagę słaby zakres, czytając narzekania ludzi na celność w połączeniu z przeciętna prędkością silnika (to można obejrzeć na YT) nie jest zachęcającym wyborem do sportu
Teraz to ja juz sam nie wiem co wybrać , im więcej czytam tym wiekszy mętlik w głowie .To co koledzy proponują tak do 3200 zł? jakieś jasne szkiełko do nikona D7100?
madebyzosiek
14-01-2016, 23:53
Teraz to ja juz sam nie wiem co wybrać , im więcej czytam tym wiekszy mętlik w głowie .To co koledzy proponują tak do 3200 zł? jakieś jasne szkiełko do nikona D7100?
Jeżeli poważnie myślisz o foceniu sportu, to moim zdaniem N 17-55, może i ciemniejsze, ale lepszy zakres i raczej 100 % poprawnych zdjęć [emoji1]
j.w. używane 17-55 w dobrym stsnie można kupić za 2500zl. Nie będzie ani tak jasny ani ostry jak Sigma 18-35 ale pewny AF i dobry zakres
Wczoraj odbył się turniej w Kaliszu i troche pofotografowałem , sala strasznie ciemna ISO 2000 i jakoś wychodziło ale to nie to .Zakres faktycznie może byc jednak wiekszy jaki ma nikkor 17-55 juz się rozglądam ale co powiecie na Sigmę 17-50 f2,8 ?
Sigma 17-50 ponoć nie działa najlepiej z D7100. Jest sporo informacji na ten temat na forum.
Jeśli chodzi o obiektyw do sportu z szybkim AF na DX to poza nikkorem 17-55 nie za bardzo jest co wybrać.
@ruski jak pytanie o inny obiektyw to czas się przenieść do innego tematu na forum
Ok już decyzja podjęta szukam Nikona .Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
madebyzosiek
18-01-2016, 12:19
Sigma 17-50 ponoć nie działa najlepiej z D7100. Jest sporo informacji na ten temat na forum.
Jeśli chodzi o obiektyw do sportu z szybkim AF na DX to poza nikkorem 17-55 nie za bardzo jest co wybrać.
Problemy Sigmy 17-50 nie dotyczą Sigmy 18-35, bo ta druga nie ma stabilizacji, a ona jest powodem problemów... Ale zgadzam się z tym, że większą pewność i przewidywalność daje Nikkor 17-55 2.8
Dzisiaj nikkory kupuje się już chyba tylko dla AF. Aż szkoda, że Sigma nie produkuje dobrych swoich puszek, dających możliwość rozwoju. Wtedy mogliby dopracować AF i za 10 lat wyeliminowali by z rynku tych wielkich, którzy się już nie bardzo rozwijają. Mam nadzieję, że doczekam czasów gdy o obiektywach Nikona będzie się mówić "kundelki".
madebyzosiek
20-01-2016, 11:11
Sigmy są doskonałe, ale nie potrafię zaufać AFowi... Niestety mają też wpadki, o czym pisałem w wątku o Sigmie 105 makro hsm os, która do mnie przyszła nowa i... zepsuta. Jednak ja bardzo dobrze wspominam wszystkie Sigmy, które miałem i mam, ale w zakresie standardowym "pewniej" czuję się z Nikkorem 17-55 2.8 niż z Sigmą 17-50 2.8...
Dzisiaj nikkory kupuje się już chyba tylko dla AF. Aż szkoda, że Sigma nie produkuje dobrych swoich puszek, dających możliwość rozwoju. Wtedy mogliby dopracować AF i za 10 lat wyeliminowali by z rynku tych wielkich, którzy się już nie bardzo rozwijają. Mam nadzieję, że doczekam czasów gdy o obiektywach Nikona będzie się mówić "kundelki".
Który ostatnio zaprezentowany nikkor Cię zawiódł?
Sigma przez ostatnie lata zrobiła kolosalny postęp, Tamron też wypuścił kilka dobrych obiektywów. Tylko się cieszyć, bo jest wybór.
Żaden nie urzekł, wszystkie takie średnie. Ani dobre, ani złe.
Bo taki jest system nikona :) do bólu cyfrowy, pikselowaty, do bólu poprawny. Dlatego warto go wspomagać dobrymi szkłami z ciekawą plastyką. Jakościowo nikonowi nie można nic w kwestii zdjęć zarzucić, zresztą dlatego siedzę w 2 systemach i do zdjęć został właśnie nikon, szkła nikona robią po prostu dobre jakościowo zdjęcia. Nie ma tu raczej żadnego drugiego, artystycznego dna. Taki urok tych szkieł (oczywiście nie wszystkich, nie uogólniam) :)
W stopce masz dwie sigmy i dwa nikkory, mógłbyś porównać ogólną jakość?
Hmm... Nikkory, ostre od pełnej dziury, pewny AF, świetna praca pod światło, bdb jakość zdjęć, to takie szkła gdzie idziesz na zlecenie i jedyne co Cię obchodzi to kiedy kliknąć guzik. Nie ma się do czego przyczepić. Nie narzekam na konstrukcję N20 bo nie robię takich rzeczy ze sprzętem żeby mnie ta konstrukcja ograniczała. Sigmy, to samo co nikkory w kwestii jakości, świetna praca pod światło, rewelacyjna ostrość od 1.4 na 36mpix D800, AF daje radę, nie odczułem różnicy w porównaniu do nikkorów, ale dziś totalne ciemnice (sale) nie zdarzają sie tak często jak dawniej, mamy inne czasy w remizach już się imprez nie robi. Nie ma problemu również ze wspomaganiem AF lampy, wszystkie szkła ze stopki po włączeniu wspomagania dostają kopa jak jest ciemno, piszę o tym bo są głosy że sigmy czasem wariują jak jest wspomaganie. Sigmy mają taki właśnie mniej pixelowaty obrazek, nie wiem jak to wytłumaczyc, jest tak jakby bardziej miękko, a jednak dalej ostro tam gdzie ostro ma być. Np pomijając ogniskową jak zrobię zdjęcia N85/1.4G a S50/1.4A nie widać żeby sigma w jakimkolwiek aspekcie była gorsza, a to są szkła 2x tańsze niż nikkory. Pomijam N50tkę 1.4 bo to muł totalny i nigdy jej nie kupiłem z tego powodu.
Nie wiem co mam jeszcze napisać. Nie ma się do czego przyczepić. Zakłdam i idę strzelać zdjęcia. Przy każdym zakupie podpinałem szkła do obu body i testowałem na 1.4 i z bliska i z daleka. Nie pamiętam które, ale wiem że część z tych szkieł ma korekty w body ustawione, jednak po korekcie jest ok i nic się nie rozjeżdża. A sam obrazek, jak by to ująć, miodzio.
PS. Miałem sigmę 18-35 pod canona 70D, jedyne co mi w tym szkle przeszkadzało to za duża czułość pierścienia ostrości. Filmuję na otwartych dziurach, malutki ruch pierścieniem dawał za duży skok punktu ostrości. Follow Focus z odpowiednią przekładnią załatwiłbym sprawę, jednak zanim dorobiłem się FF przestałem używać 70D z powodu rażącej różnicy w jakości na dużych iso w stosunku do 6D, kupiłem drugie 6D w związku z czym sigma 18-35 też poszła do ludzi. Obrazek z sigmy 18-35 trzymał bardzo wysoki poziom, ostrość od 1.8 również świetna.
Bardzo Ci dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Będę musiał w najbliższym czasie kupić jeden lub dwa obiektywy i mam dylematy. Ponadto nie wiem czy kupować pod DX sigmę 18-35/1.8, czy może przesiąść się na drugie D600 (obecnie z żoną posiadamy D7100 i D600).
Gdyby sigma miała serię stałek pełnioklatkowych ze światłem 1.8 to dla mnie wybór byłby prosty, a tak to jest wybór pomiędzy średnimi i stosunkowo tanimi nikkorami 1.8, a bardzo dobrymi sigmami ale nieco drogimi dla mnie.
Pozdrawiam
Skoro dla Ciebie średnie są 24mm f/1.8G ED, 35mm f/1.8G ED, 50mm f.1.8G, 85mm f/1.8G to chyba faktycznie musisz poczekać na Sigmy z takim światłem ;)
Z wymienionych mam 35 i 85. Nie rozczarowały mnie, ale nie mam zachwytów (np. aberacje chromatyczne). Nie ukrywam, że kieruję się nieco testami np. na optycznych. Porównując wykresy rozdzielczości nikkory wypadają przeciętnie w stosunku do sigmy. Rozczarowują zwłaszcza te najbardziej topowe stałki. Dużo lepiej jest chyba z zoomami.
Rozumiem, że bronisz nikona?
Wiem, że rozdzielczość to nie wszystko, ale dla mnie to najważniejszy parametr.
Pozdrawiam
Zeszły sezon robiłem głównie S18-35/1.8 oraz N85/1.8G
Ostrość w obu szkłach rewelacyjna, ale abberacje w 85 były kolosalne, zwłaszcza widoczne, gdy np. para młoda stoi na tle nieba lub jasnego budynku - pojawia się okropna fioletowa obwódka wokół głowy... Obecnie zamieniłem 85 na T90VC, który jest niesamowity - ostry, bez abberacji, ale niestety ciemny. Być może w przyszłym sezonie dokupię ponownie 85 ze względu na 1.8 a Tamrona zamienię na sigmę 105, aby ogniskowe się zbytnio nie pokrywały. Po cichu jednak liczę na ciekawy ruch sigmy :D
cz4rnuch
23-01-2016, 11:46
...Aż szkoda, że Sigma nie produkuje dobrych swoich puszek, dających możliwość rozwoju... Be careful what you wish for <<klik>> (http://sigma-rumors.com/2016/01/sigma-dslr-with-canon-or-nikon-mount-coming-soon/)
piotr-21a
14-02-2016, 12:00
Zrobiłem S18-35 1.8 kilkanaście reportaży. Nigdy nie miałem żadnych problemów. Tzn zawsze trafiały się nieostre zdjęcia (myślę, że ok. 20%). Nadrabiałem to po prostu serią zdjęć. Oczywiście zdarzyło się, że umknął jakiś fajny moment bo sigma nie zdążyła albo spudłowała. Na szczęście szło z tym żyć. Najważniejsze to być świadomym wad szkła. Ale ostatnio robiłem grupowe na studniówce i żadne (słownie ŻADNE) zdjęcie grupowe nie było ostre. Na szczęście robił kolega N7000 i 18-140 i jest co wybrać. Po prostu złośliwość przedmiotów martwych! Nie pomogło resetowanie i odpinanie szkła. Chwilę później wszystko wróciło do normy. Teraz próbowałem na wszystkie sposoby i też jest OK. Czy ma sens wysyłać ją do Sigmy? Miał ktoś podobnie?
piotr-21a
14-02-2016, 21:47
D7100? Złapał tło?
Tak. D7100. Nie wiem gdzie ustawił ostrość. Chętnie wrzuciłbym zdjęcie ale jest tam za dużo "twarzy".
Czytałem, że D7100 lubi złapać ostrość na ścianie za ludźmi, chociaż mi, nigdy coś takiego się nie przydarzyło. Może dlatego, ze z przyzwyczajenia robię wyłącznie na jednym punkcie centralnym.
Zrobiłem S18-35 1.8 kilkanaście reportaży. Nigdy nie miałem żadnych problemów. Tzn zawsze trafiały się nieostre zdjęcia (myślę, że ok. 20%). Nadrabiałem to po prostu serią zdjęć. Oczywiście zdarzyło się, że umknął jakiś fajny moment bo sigma nie zdążyła albo spudłowała. Na szczęście szło z tym żyć. Najważniejsze to być świadomym wad szkła.
Ja niestety nie potrafiłem z tym żyć. Na okoliczność rodzinnych reportaży kupiłem dodatkowo inny, pewniejszy obiektyw. Nie jest już tak jasno i ostro, ale AF trafia prawie w 100% przypadków, wszystkimi punktami, na wszystkich ogniskowych.
Ale ostatnio robiłem grupowe na studniówce i żadne (słownie ŻADNE) zdjęcie grupowe nie było ostre. Na szczęście robił kolega N7000 i 18-140 i jest co wybrać. Po prostu złośliwość przedmiotów martwych! Nie pomogło resetowanie i odpinanie szkła. Chwilę później wszystko wróciło do normy. Teraz próbowałem na wszystkie sposoby i też jest OK. Czy ma sens wysyłać ją do Sigmy? Miał ktoś podobnie?
Kalibrację na pewno lepiej zrobić samemu, ale na takie "zawiechy" to raczej tylko serwis pomoże.
Czytałem, że D7100 lubi złapać ostrość na ścianie za ludźmi, chociaż mi, nigdy coś takiego się nie przydarzyło. Może dlatego, ze z przyzwyczajenia robię wyłącznie na jednym punkcie centralnym.
Też tylko o tym czytałem.
piotr-21a
15-02-2016, 21:55
Też robię zazwyczaj na centralnym a już na pewno grupowe. Przejrzałem foty i wg mnie nigdzie nie ma ostrości. Może rzeczywiście to wina D7100. Mimo wszytko ta sigma to fajne szkło ale trzeba mieć mocne nerwy.
Pracowałem na 7100 + S18-35/1.8 jeden sezon - głównie śluby, chrzty, sesje. Używałem wszystkich punktów ostrości (głównie te z okolic mocnych punktów), a najmniej środkowego . W plenerze trafiał w 99% a w trudnych warunkach oświetleniowych podczas tańców w 80%
Genialny obiektyw, najostrzejszy jaki miałem, z żalem się rozstawałem... przeszedłem na D750
madebyzosiek
16-02-2016, 01:26
Genialny obiektyw, najostrzejszy jaki miałem, z żalem się rozstawałem... przeszedłem na D750
Kup 24-35 2.0, to odpowiednik 18-35, tyle że na FX :)
Odpowiednik 18-35 to chyba raczej 27-52 na FX Tak się składa, że najczęściej używałem okolic 35mm czyli odpowiednik 50mm na FX
Od kilku miesięcy mam dylemat czy wybrać 24-35/2 czy 15-30/2.8
Za kilka dni premiera kilku szkieł Tamrona i Sigmy i może mi się coś wyklaruje
madebyzosiek
16-02-2016, 15:08
Odpowiednik 18-35 to chyba raczej 27-52 na FX Tak się składa, że najczęściej używałem okolic 35mm czyli odpowiednik 50mm na FX
Od kilku miesięcy mam dylemat czy wybrać 24-35/2 czy 15-30/2.8
Za kilka dni premiera kilku szkieł Tamrona i Sigmy i może mi się coś wyklaruje
Ale mi chodzi o to, że to szkło jest odpowiednikiem jasnego standardu do FX, tak jak 18-35 jest najjaśniejszym zoomem dx, a nie o przeliczniku ogniskowej... Nie ważne ;-)
Tamron 15-30 to UWA, bez możliwości nakręconia filtrów, jak Ci to nie przeszkadza, to jest to wygodny zakres. O Sigmie 24-35 słyszałem same pochwały, a jak lubisz 50, to S 50 1.4 Art wyrywa z butów :-)
Byłem ostatnio na dniach otwartych Tamrona w AccordFoto w Rzeszowie. Przymierzyłem oba szkła. Oba optycznie super. Filtrów nie używam, ale soczewa tamrona ciągnęła aparat w dół, chodzenie kilka godzin z takim ciężarem może być średnio przyjemne. Sigma fajnie wyważona, nie odczuwałem ciężaru, jednak moim zdaniem pierścień ogniskowej jest za wąski i zbyt blisko bagnetu przez co jest mniej komfortowy niż np. w tamronie. Podpinałem do 750 z gripem. Podpiąłem też z ciekawości S50ART ale miała spory FF, więc nie potestowałem.
Zrobiłem S18-35 1.8 kilkanaście reportaży. Nigdy nie miałem żadnych problemów. Tzn zawsze trafiały się nieostre zdjęcia (myślę, że ok. 20%). Nadrabiałem to po prostu serią zdjęć. Oczywiście zdarzyło się, że umknął jakiś fajny moment bo sigma nie zdążyła albo spudłowała. Na szczęście szło z tym żyć. Najważniejsze to być świadomym wad szkła. Ale ostatnio robiłem grupowe na studniówce i żadne (słownie ŻADNE) zdjęcie grupowe nie było ostre. Na szczęście robił kolega N7000 i 18-140 i jest co wybrać. Po prostu złośliwość przedmiotów martwych! Nie pomogło resetowanie i odpinanie szkła. Chwilę później wszystko wróciło do normy. Teraz próbowałem na wszystkie sposoby i też jest OK. Czy ma sens wysyłać ją do Sigmy? Miał ktoś podobnie?
Ja mam dokładnie taki sam problem tylko na stałe (można poczytać kilka stron wcześniej). Kalibracja samemu nic nie dała bo dokładne ustawienia są dla ogniskowy do 2m a później jest już tylko nieskończoność, a mi granica FF/BF przebiegała gdzieś w okolicach 3-3,5m. Wysyłałem do serwisu to odesłali mi jeszcze bardziej rozregulowany z ustawionym w moim aparacie programowym wyostrzaniem na +10... i doszły jeszcze problemy z ostrzeniem przy mniejszych odległościach. Na dniach wysyłam znowu, bo sprzęt ciągle jest mi potrzebny. Ze względów optycznych kocham ten obiektyw bo daje taki obrazek, kolory i perspektywę (18mm f/1.8) jak żaden inny. Do zdjęć ustawianych kupiłem sobie Nikkora 35 1.8 i w sytuacjach długodystansowych się nim wyręczam ;)
madnessmilo
22-02-2016, 16:41
Hej.
Mam jeszcze jedno pytanie do osób, które posiadają usb-dock a robiły kalibrację przy pomocy tego filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=7zE50jCUPhM
Tu już nawet nie chodzi konkretnie o 18-35, ale również o S 50mm 1.4 A. W filmie używa tylko jednej odległości, która zależy od ogniskowej.
Czy chcąc skorzystać z jego porady powinienem użyć 4 różnych odległości, by później wprowadzić korekty w usb-dock ?
Nie wiem jak się ma zakres korekty AF w D7100 do tego w usb-dock, jednak można by było wyzerować ustawienia z urządzenia sigmy i spróbować wprowadzić te wartości, które wyjdą w metodzie z filmu.
Czy chcąc skorzystać z jego porady powinienem użyć 4 różnych odległości, by później wprowadzić korekty w usb-dock ?
Bez względu na to którą Sigmę chcesz kalibrować i jakiej metody użyjesz, musisz przeprowadzić tyle pomiarów/poprawek ile jest pól w programie obsługującym USBDock.
Nie wiem jak się ma zakres korekty AF w D7100 do tego w usb-dock, jednak można by było wyzerować ustawienia z urządzenia sigmy i spróbować wprowadzić te wartości, które wyjdą w metodzie z filmu.
Zakres i skok korekty w D7100 mają się nijak do tych wprowadzanych przez USBDock.
madnessmilo
22-02-2016, 17:08
Więc jeśli wybiorę metodę dot-tune i wyjdą mi różne wartości na różnych odległościach to co później wprowadzić w usb-dock, skoro korekty są inne ?
Trochę się zamotałem :(
Metoda z kropką powinna służyć wyłącznie do wyznaczenia krzywej. Jej zaletą, dzięki użyciu LV, jest powtarzalność i 100% pewność, wadą mała precyzja. Można pominąć metodę z kropką i przejść od razu do standardowej kalibracji, ale aby ustalić prawidłową wartość danej korekty musimy wykonać kilka, kilkanaście prób (AF fazowy wyostrzy za każdym razem minimalnie inaczej, a czasem zupełnie się zgubi) i policzyć średnią. Moim zdaniem, najsensowniejszym pomysłem jest więc połączenie dwóch metod, o czym już zresztą w tym wątku pisałem - http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=227803&page=37&p=3619214&viewfull=1#post3619214
Mi osobiście metoda na kropkę jest mało precyzyjna,zwlaszcza przy szkiełkach f1,4.
Najprościej chyba zrobić zdjęcie wzorcowe na LV i pożniej kilka zdjęć z korektą i cieszymy się ze szkiełka:)
Przy 18-35 więcej zabawy,bo ustawiamy na kilku ogniskowych (na szczęscie nie musiałem:)
esenbree
23-02-2016, 19:24
Panowie. Byłem dzisiaj sprawdzić zamówiony obiektyw w sklepie. Niestety jest problem z ustawieniem ostrości na odległości około 3-5m na przysłonie 1.8, dla każdej ogniskowej. Z bliska ostrzy w punkt. Problem występuje przy ostrzeniu przez wizjer, gdy używam liveview wszystko jest w porządku. Omijać taki obiektyw, czy rozwiązaniem jest kupno Sigma dock lub kalibracja w serwisie Sigma?
Panowie. Byłem dzisiaj sprawdzić zamówiony obiektyw w sklepie. Niestety jest problem z ustawieniem ostrości na odległości około 3-5m na przysłonie 1.8, dla każdej ogniskowej. Z bliska ostrzy w punkt. Problem występuje przy ostrzeniu przez wizjer, gdy używam liveview wszystko jest w porządku. Omijać taki obiektyw, czy rozwiązaniem jest kupno Sigma dock lub kalibracja w serwisie Sigma?
Niestety w przypadku tego obiektywu dokładne strojenie jest do 2 metrów czyli tam gdzie nie ma problemów. Powyżej jest już tylko nieskończoność. Spędziłem sporo dni na walce z USB Sigma Dockiem i niestety poległem. Nawet serwis poległ ;) Sporo osób tutaj jednak pisze, że nie mają takich problemów więc może trzeba trafić odpowiednią sztukę. Sam z ciekawości podpiąłem do swojego d7100 taką sigmę z AB Foto i ostrzyła idealnie bez względu na ogniskową i odległość. Z resztą miałem swoją sztukę ięc porównanie było wiarygodne.
esenbree
24-02-2016, 09:14
Rozumiem. Czyli jeśli obiektyw ma problem z ustawianiem ostrości na nieskończoność, należy go odpuścić. Gdy problem występuje do 2m, można taki obiektyw skalibrować dockiem. Czy są jeszcze jakieś rzeczy na które trzeba zwrócić uwagę przy wyborze?
Problem z ostrzeniem powyżej 2-3 metrów odnosi się konkretnie do mojego egzemplarza. Ale nie generalizowałbym tej wady. Poczytaj cały wątek o tym szkle i zobaczysz, że takich problemów jest na prawdę niewiele. Poza tym prześledziłem zagraniczne fora i tam też są jedynie pojedyncze wpisy poruszające ten temat. Wystarczy, że zamówisz obiektyw przez internet i masz 14 dni na testy, a to wystarczający czas aby dowiedzieć się czy dany egzemplarz jest wadliwy.
madebyzosiek
24-02-2016, 11:12
Dokładnie, nie można powiedzieć, że wszystkie Sigmy mają te problemy, ale powinieneś, kupując S18-35, kupić od razu docka. Jak masz Sigma Pro Center w okolicy, to oni mają najczęściej kilka egzemplarzy na stanie, możesz wybierać. Chociaż ja nigdy nie gemerałem przy zakupach, więc albo mam szczęście, albo nie ma co szukać dziury w całym :)
Dodam jeszcze tylko, że kalibrowałem Sigmę 18-35 1.8 od znajomego, 2 godziny zabawy, minimalny FF na 18, równy środek i BF na końcu (nawet spory z tego co pamiętam), efekty rewelacyjne, ładny ostry obrazek od 1.8 :)
esenbree
24-02-2016, 12:19
Problem z ostrzeniem powyżej 2-3 metrów odnosi się konkretnie do mojego egzemplarza. Ale nie generalizowałbym tej wady. Poczytaj cały wątek o tym szkle i zobaczysz, że takich problemów jest na prawdę niewiele. Poza tym prześledziłem zagraniczne fora i tam też są jedynie pojedyncze wpisy poruszające ten temat. Wystarczy, że zamówisz obiektyw przez internet i masz 14 dni na testy, a to wystarczający czas aby dowiedzieć się czy dany egzemplarz jest wadliwy.
Przeczytałem cały wątek i zauważyłem, że było kilka takich przypadków. Musiałem mieć pecha ponieważ obiektyw, który testowałem w sklepie ani razu nie trafił z ostrością przy przesłonie 1.8 w całym zakresie ogniskowych przy użyciu wizjera. Dostępność tych obiektywów w mojej okolicy jest bardzo słaba, więc pozostaje kupowanie przez internet i ewentualne zwroty.
madnessmilo
26-02-2016, 18:17
Troszeczkę "zboczę" z tematu. Dzisiaj wykonałem metodą na kropkę kalibrację dwóch szkiełek (Sigma 50mm 1.4 A oraz Tamron 90mm 2.8).
Nie chciałbym podważać tutaj użytkownika ecml, bo pewnie nie mam racji, jednak fartnęło mi się. Wprowadziłem wartości po dot-tune do usb-dock i porobiłem kilkadziesiąt zdjęć na różnych odległościach przy przysłonie 1.4. Wszystkie wyszły bardzo obiecująco.
Pewnie kwestia przypadku, jednak spróbuję zrobić tak samo z Sigmą 18-35.
Co do Tamrona 90mm, zastosowałem odległość 50 x długość ogniskowej, jak w filmiku.
Troszeczkę "zboczę" z tematu. Dzisiaj wykonałem metodą na kropkę kalibrację dwóch szkiełek (Sigma 50mm 1.4 A oraz Tamron 90mm 2.8).
Nie chciałbym podważać tutaj użytkownika ecml, bo pewnie nie mam racji, jednak fartnęło mi się. Wprowadziłem wartości po dot-tune do usb-dock i porobiłem kilkadziesiąt zdjęć na różnych odległościach przy przysłonie 1.4. Wszystkie wyszły bardzo obiecująco.
Pewnie kwestia przypadku, jednak spróbuję zrobić tak samo z Sigmą 18-35.
Ależ przecież nic nie podważasz. Metoda "na kropka" jest w 100% pewna i powtarzalna (pisałem o tym kilka stron wcześniej) bo oparta o LV. Przy odrobinie szczęścia i/lub tolerancji użytkownika może zupełnie wystarczyć jako cały proces kalibracji. Oczywiście będzie to dotyczyć także S18-35 i wszystkich innych obiektywów.
madnessmilo
26-02-2016, 18:50
Trochę się obawiałem, że te wartości będą miały mało wspólnego z tymi z usb-dock, na szczęście są ok.
Trochę się obawiałem, że te wartości będą miały mało wspólnego z tymi z usb-dock, na szczęście są ok.
Wartości mikrokalibracji w body są inne niż te w USBDocku, np. "+5" w body da inne przesunięcie niż "+5" w USBDocku - to jest fakt. Można to łatwo sprawdzić, można też sporo poczytać o tym w sieci (np. na forum dpreview). Niestety nie doszukałem się stałego przelicznika, jedni podają "1.4" inni "2.5". Mi to nie przeszkadza ponieważ używam metody "na kropkę" wyłącznie do wyznaczenia krzywej, kalibrację robię metodą tradycyjną, w której różnice skali zupełnie nie mają znaczenia.
Tak czy inaczej, jeżeli Ci się udało to super. Teraz czas na zdjęcia :)
harpooon
18-05-2016, 01:01
"Dodam tylko, że do takich zdjęć najczęściej używa się 70-200, co na DX przekłada się na 45-135" coś Ci się pomyliło w liczeniu "P
- - - - kolejny post - - - - - -
"Dodam tylko, że do takich zdjęć najczęściej używa się 70-200, co na DX przekłada się na 45-135" coś Ci się pomyliło w liczeniu ":P
Andrzej1974
18-05-2016, 06:56
(...) Dodam jeszcze tylko, że kalibrowałem Sigmę 18-35 1.8 od znajomego, 2 godziny zabawy, minimalny FF na 18, równy środek i BF na końcu (nawet spory z tego co pamiętam), efekty rewelacyjne, ładny ostry obrazek od 1.8 :)
Czy da się ustawić aby na wszystkich ogniskowych było ok czy raczej jest to marzenie ściętej głowy?
- - - - kolejny post - - - - - -
Zrobiłem S18-35 1.8 kilkanaście reportaży (...) ostatnio robiłem grupowe na studniówce i żadne (słownie ŻADNE) zdjęcie grupowe nie było ostre. Na szczęście robił kolega N7000 i 18-140 i jest co wybrać. Po prostu złośliwość przedmiotów martwych! Nie pomogło resetowanie i odpinanie szkła. Chwilę później wszystko wróciło do normy (...)
A ja szukając fajnego zoomika do swojej 85tki zacząłem rozważać tytułową Sigmę. Jednak ten tekst nie napawa optymizmem potencjalnego nabywcę...
Do 3 metrów obiektyw jest jak żyletka, a można jeszcze go poprawić USB dockiem. Niestety wszystko co faje, przynajmniej w moim przypadku, kończy się po 3 metrach. USB dock daje tylko możliwość dokładnej korekty do 2 metrów, reszta to już nieskończoność i właśnie tam gdzieś przy odległości 3-4 metrów przebiega krzywa FF/BF. Ja sobie trochę pomogłem mikro regulacją w body. Co prawda na bliższych odległościach mam delikatny FF (pewnie do skorygowania usb dockiem) ale da się z nim żyć. A jeszcze dla testów niech każdy, kto ma podobny problem, spróbuje zrobić coś takiego: przed każdym ostrzeniem rozostrzyć ręcznie (ostrość na bliższy plan) i złapać ostrość ale tylko z pierwszym razem. Powinno być ostro. Z tego co zauważyłem to ostrość rozjeżdża się przy kilkukrotnym doostrzaniu w tym samym punkcie.
madebyzosiek
18-05-2016, 09:02
Czy da się ustawić aby na wszystkich ogniskowych było ok czy raczej jest to marzenie ściętej głowy?
Da się bez problemu. Jedynie 18 i 24 dla 1,5 m i nieskończoność musi być robiona "na oko" chyba, że masz jak zrobić test dla takich dystansów. Ale się da i na prawdę nie jest to strasznie trudne.
A ja szukając fajnego zoomika do swojej 85tki zacząłem rozważać tytułową Sigmę. Jednak ten tekst nie napawa optymizmem potencjalnego nabywcę...
Kolega musiał trafić na dziwny egzemplarz, albo musi zrobić porządną kalibrację. To szkło wyrywa z butów, a po przymknięciu kaleczy oczy ;)
madebyzosiek
18-05-2016, 09:04
...przed każdym ostrzeniem rozostrzyć ręcznie (ostrość na bliższy plan) i złapać ostrość ale tylko z pierwszym razem. Powinno być ostro. Z tego co zauważyłem to ostrość rozjeżdża się przy kilkukrotnym doostrzaniu w tym samym punkcie.
Dokładnie, potwierdzam ten fakt :)
@gregoi,
a jak sprawuje się Sigma z Nikonem D5200 (w LV również)? Mam starszego brata 5200-ki, ale każda opinia może być mi pomocna.
patefonik
23-05-2016, 21:47
@MiGo
Pytanie nie do mnie, ale podpowiem, 5100 przy tej sigmie zyskuje skrzydła. Miałem body 5100 i kita 18-105, przejście na S18-35 dało mi dużo, dużo więcej frajdy niż późniejsza zamiana body na 7100. Jak trafisz w pasujący egzemplarz jest naprawdę bardzo dobrze. Postęp był na tyle duży, że chcąc iść jeszcze dalej zmieniłem body, ale tu już takiego skoku nie było. ... właściwie poza ergonomią zmieniło się niewiele ( przy zwykłych zdjęciach w przyzwoitych warunkach nie mówię to o np. Iso)
Dziubekk
14-06-2016, 19:07
Zapytam jeszcze tutaj. Czy jest ktokolwiek z Wrocławia lub Opola kto posiada usb dock? Niestety trafiłem na egzemplarz, który ma problemy z autofocusem. Jeżeli ktoś byłby w stanie mi pomóc, proszę o wiadomość.
A ja mam cały czas dylemat czy kupić SIGME 18-35 f1.8 czy 17-50 f2.8. Chce mieć świetny jasny obiektyw w miarę uniwersalny głównie do zdjeć rodzinnych itp. Ważne aby udało się wykonać od czasu do czasu portret.
Andrzej1974
14-06-2016, 21:08
A ja mam cały czas dylemat czy kupić SIGME 18-35 f1.8 czy 17-50 f2.8. Chce mieć świetny jasny obiektyw w miarę uniwersalny głównie do zdjeć rodzinnych itp. Ważne aby udało się wykonać od czasu do czasu portret.
Wielu miało, ma lub będzie mieć podobny dylemat. Sam ciągle gryzę się co dobrać do mojej 85tki. No i czy bawić się w zbieranie DXowych szkieł kiedy gdzieś tam (w bliżej nieokreślonej przyszłości) marzy się FX...
cz4rnuch
14-06-2016, 21:34
Mi się właśnie znudziło (choć wpływa może mieć na to nadmiar wina) czekanie na następcę 17-50 OS i rozglądam się za używką 18-35. Sparuję ją z 90mm (czyli blisko 85ki) i będę miał spokój na jakiś czas. Będzie mniej dźwigania a jak przyjdą pomyślne wiatry to nawet za dużo przy tym nie stracę. Taką mam koncepcję.
18-35 nowy da sie kupić w cenie 2800-2900
Używki na gwarancji 2500 wiec jezeli nawet na 2 -3 lata używania to strata niewielka.
cz4rnuch
14-06-2016, 22:25
W moich żyłach płynie szkocka (albo poznańska) krew i takie ceny są niestety nie do pomyślenia :( Szukam dalej i czatuję na okazje :)
Czy jest ktokolwiek z Wrocławia lub Opola kto posiada usb dock?
Z tego co pamiętam, ProCentrum wypożycza USBDocka za jakieś grosze. Może zapytaj tutaj:
Sigma ProCentrum – Wrocław
FOTO-MASTER
ul. Odrzańska 24-29/2, 50-114 Wrocław
tel: 71 342 43 62
email:
[email protected]
strona: www.foto-master.pl
Godziny otwarcia
Poniedziałek – Piątek: 9:00 – 18:00
Sobota: 10:00 – 15:00
W moich żyłach płynie szkocka (albo poznańska) krew i takie ceny są niestety nie do pomyślenia :( Szukam dalej i czatuję na okazje :)
Jaka kwota za egzemplarz S18-35 w stanie sklepowym nie zmąci Twojej krwi?
Nie, nie chcę sprzedać, z ciekawości pytam :)
Andrzej1974
15-06-2016, 18:30
2500 zł za używkę... też bym nie dał.
cz4rnuch
15-06-2016, 19:12
...Jaka kwota za egzemplarz S18-35 w stanie sklepowym nie zmąci Twojej krwi?
Nie, nie chcę sprzedać, z ciekawości pytam :) Nie musi być w stanie sklepowym, sam aż tak bardzo nie dbam o obiektywy. Byle działał i nie miał porysowanych soczewek. A co do wyceny to dla mnie świat używek zaczyna się od 2/3 ceny sklepowej a zazwyczaj i tak kupuję taniej. Mnie nic nie goni, wczoraj po prostu byłem w nastroju zakupowym :) Za 2500 ciężko jednak bedzie go sprzedać, szczególnie że nówka z ABfoto stoi po 2800 (z jakimś gratisem).
Popieram w 100% - niektórzy cwaniacy chcą swoje porażki (nietrafiony zakup) przekuć w sukcesy. Z nowym szkłem jak z samochodem - wyjeżdżasz z salonu i od razu 25% w plecy... Poza tym Sigma i tak wychodzi naprzeciw niezdecydowanym ze swoim programem weekendowo-wypożyczkowym.
Ceny używek teoretycznie od 2200zl w gore.
Taniej bedzie cieżko. Szukałem przez jakiś czas i w cenie poniżej 2200 miałem dosłownie 2 szt . Oba 2100zl sprzedały sie po 2 dniach.
cz4rnuch
16-06-2016, 08:05
Ja szukam okazji i mam czas. Do tej pory taka taktyka się sprawdzała :) Zdarzało mi się kupować półroczne obiektywy z gwarancją za połowę ceny więc wszystko zależy od szczęścia. Skończy się sezon ogórkowy, nówki potanieją, a Ci którym sprzęt nie zszedł stracą cierpliwość. Może jakaś aukcja nie pójdzie po myśli sprzedawcy :)
Andrzej1974
16-06-2016, 08:08
Za 1/2 ceny? Może i ja się skuszę na S18-35 za taką kwotę. Też mi się nie spieszy. ;-)
cz4rnuch
16-06-2016, 08:37
Na tyle nie liczę, ale liczę na to że znajdę taniej niż to co obecnie widzę.
A co do wyceny to dla mnie świat używek zaczyna się od 2/3 ceny sklepowej a zazwyczaj i tak kupuję taniej.
Myślę, że to całkiem sensowne założenie. Jak kupowałem swoją Sigmę (oidp, styczeń 2015) to pokazywały się używki po ok. 2000-2200zł. Pewnie od ludzi, którzy sobie FXa jako świąteczny prezent sprawili :)
Tak teraz spojrzałem, że w tym roku też poszło kilka sztuk nawet poniżej 2 tysięcy, na samym allegro:
http://allegro.pl/sigma-18-35-1-8-ideal-i6256963544.html
http://allegro.pl/sigma-18-35-1-8-dc-nikon-i6146532279.html
http://allegro.pl/obiektyw-sigma-18-35-1-8-uzywany-wersja-nikon-i6148872366.html
Jak ktoś chce kupić, to kupi :)
fader_audio
18-07-2016, 12:32
Witam
na dniach przymierzam się do zakupu owej sigmy, jestem już zdecydowany na 90%. Mam zamiar dokupić również usb dock, pierwsze wrazenia w sprawdzeniu w sklepie bardzo dobre.
Pytanie do użytkowników szkła, na co zwócic uwage przy kupnie, aby wybrać tę najlepsza sztukę ze sklepu (oczywiście chodzi o ostrośc I AF). Piszę to gdyż, nie mam zbytnio czasu na zabawy po zakupie typu wymiana na kolejną sztuke itp. Na zabawy z usb dockiem będę miałciężko wygospodarowac czas.
Wielkie dzięki za sugestie.
madebyzosiek
18-07-2016, 12:53
Najszybciej zrobić prosty test. Ustawiasz ostrość przez wizjer i w LV i sprawdzasz, czy jest w tym samym miejscu. Robisz tak dla 18, 20, 28, 35 i najlepiej z małej odległości i 1 m. Łącznie jest to 16 zdjęć. Jak są drobne różnice, to zrobisz je Dockiem, jak duże, to prosisz o inny egzemplarz. Najlepiej jak nie ma wcale, ale w cuda bym nie wierzył ;) Z ostrością, to raczej nie będzie problemów, jeżeli trafia w punkt, to będzie kaleczyło oczy już na ekranie aparatu. Powodzenia i udanych kadrów :)
fader_audio
18-07-2016, 15:22
Dzięki za podpowiedź, skorzystam z rady, gdyż takiego porównania nie brałem pod uwagę. Statyw tu będzie potrzebny. Tą chwilkę co ja robiłem zdjecia, bardziej skupiałem się na większych odległościach, gdyż był tu taki problem opisany. Wychodziłem z załozenia że jak przy mniejszych odległosciach będzie bf/ff to dockiem wyrównam. Lecz na pierwszy rzut oka okazało się że jest raczej ok. Twój sposób może pokazac inaczej ta sytuację.
madebyzosiek
18-07-2016, 16:03
Generalnie jak masz docka to sobie poradzisz z każdym problemem poza ekstremalnie występującymi, które da się wyłapać po jednym zdjęciu w sklepie. Statyw się przyda i cokolwiek kontrastowego. Bardzo brzydko czasem zachowuje się nieskończoność niestety, ale metodą prób i błędów ogarniesz dockiem. Pozdrawiam serdecznie :)
Pytanie czy ostrzysz tylko środkowym punktem czy także skrajnymi?
Jeśli jest ostro na środkowym to należy sprawdzić czy podobnie jest na skrajnym lewym i prawym. Jeśli są rozjazdy to ani usbdock ani serwis tego nie naprawią.
Polecałbym sprawdzać ostrość na odległość 2-3 metrów jeśli to ma być do reportażu ślubnego.
fader_audio
19-07-2016, 11:53
Czasem jakiś slub cykne, więc równiez takie zdjęcia w chodza w grę. Najwięcej zdjęc będzie jednak miał córeczka. Korzystam rowniez z bocznych punktów ale z całkie mskrajnych bardzo rzadko. Po próbnych strzałach wygląda na ok, wszystko wyjdzie przy zakupię, wtedy będę się starał bardziej dokładnie robić fotki, I wezmę ze sobą cos co popmoże w ocenie ostrości, może jakaś kartka z napisami itp.
Sprawdzal ktoś Sigmę 18-35 na FX ?
madebyzosiek
21-07-2016, 22:14
Na analogu tunel, pewnie na FX też. Na FX masz Sigmę 24-35 2.0 :)
Ciekawostka
http://www.fredmiranda.com/forum/topic/1225718
http://www.getdpi.com/forum/sony/51113-sigma-18-35-1-8-zoom-aps.html
od 30 do 35 w pełni uzywalna na ff
fader_audio
26-07-2016, 15:49
Obiektyw zakupiony, wybrałem sztuke ta ostrzejszą, inna sztuka miał przypadłoś którą opisywał tu kolega. Jak narazie tej tzw żylety nie widzę, zobaczymy co bedzie po początkowych zdjęciach "nietablicowo-testowych" Jeśli będę miał niepewnośc wrzyuce jakieś sample do porównania. P{ozdrawiam
fader_audio
14-08-2016, 16:24
Witam
Panowie mam pytanko do posiadaczy tego szkla. Mianowice pierwsze to, fotografuje obiekt (budynek) oddalony o ok. 250m (na oko) i przy powiekszeniu widzę dziwna rzecz, na 35mm mam ten budynek o wiele mniej ostry niż na 24mm, i to wyrażnie. Powiększenia ostanio korzystam, gdyż AF jest tu całkowicie nie pewny, jak w bliższych odległościach powiedzmy do 5-7metrów jest ok, to powyżej trzeba sprawdzać czy ostrośc siadła tam gdzie trzeba. druga rzecz to obiektyw lubi ostrzyć tam gdzie mu sie podoba, np garaz odległość 15m, widze że nie ostre, więć szukam na zdjeciu gdzie jest ostrość, a ostrość jest sobie pod moimi nogami na żwirze. Drugi przykład odległośc podobna, żona z córką na tle konia. ostrze na żonę z córką, ostrości nie ma nigdzie, na drugim zdjęciu ostrośc pod nogami. Ogólnie bardzo dużo zdjęć nietrafionych lub całkiem nieostrych, na wyświetlaczy wygląda ok, ale wystarczy troszkę powiększyć i jest kaszana. Myślę że nawet ok 50% fotek.Dla sprawdzenia podpiąłem nikkora 18-135, i tu wszystko jest w porządku.
Czy Wy też macie takie cyrki z tym szkłem??? oczywiście kalibrowana usb dock.
Wygląda na to, że ta Sigma ma naprawdę duże problemy z af.
Albo osoby bez problemów z Sigmą się nie odbywają :-)
Co do różnicy w ostrości między 24,a 35 to może (niestety tak być). Serwis albo dock w dłoń i do roboty.
Co do problemu z garażem to wygląda to jednak na coś więcej niż zwykły front czy back focus.
Zapodaj może kilka fotek dla przykładu.
P. S.
Czy jest tu ktoś komu ta Sigma działała na d7100 lub d7200?
Lub może na jakimkolwiek body Nikona?
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
kolorowooka
28-08-2016, 19:39
Miałam tę Sigmę z D5200. Nie zauważyłam problemów z af. A właściwie to byłam bardzo zadowolona z tego obiektywu i z żalem rozstawałam się z nim po przejściu na pełną klatkę.
Zdecydowanie tak!
david555
29-08-2016, 11:37
P. S.
Lub może na jakimkolwiek body Nikona?
Działa bez mikroregulacji na D500, a jestem szczególarzem raczej. ;)
patefonik
29-08-2016, 11:52
Nie miałem problemów z 5100.
Na 7100 wymagał korekty w body, ale potem było Ok. Dok-a nie używałem, nie miałem takiej potrzeby.
Nawet do tego typu zdjęć się Sigma nadaje - bujająca się na wietrze pajęczyna (AF daje radę), spory crop (ostrości i rozdzielczości też wystarcza)...
D7100, 35mm, f/8, 1/60s, iso1600.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/08/4l625h-2.jpg
źródło (http://oi65.tinypic.com/4l625h.jpg)
kolorowooka
29-08-2016, 16:05
@ecml pięknie :D dlatego z niecierpliwością czekam na Sigmę 24-70mm f/2.8 Art, tylko coś ucichło po marcowej zapowiedzi :(
fader_audio
29-08-2016, 16:22
Witam. Jakies przykładowe fotki mogę podesłać. Wydaje mi się na podstawie doświadczenia już ze sigma jak ma problem z ustawieniem ostrości o ostrzy na nieskończoność i zdjęcie jest takie jak opisałem. Ja się zdenerwowalem i zrobiłem reset. Ponowna kalibracja. Tym razem o dalszych odległości. Domyślam się ze rzadziej dzieje się ten problem, lecz powodem może być to ze 24mn mam ustawione na +4 a 28 na -3. Po urlopie szkło jedzie do serwisu za tą kasę chce mieć pewne szkło. U mnie nawet dobrze ostrzy na bocznych. Więc jak chce to umie- jak to kobiety?
@ecml pięknie :D dlatego z niecierpliwością czekam na Sigmę 24-70mm f/2.8 Art, tylko coś ucichło po marcowej zapowiedzi :(
Cisza w temacie niestety.
Obawiam sie tylko ze bedzie to bardzo duże i ciężkie szkło .
Zakres podobno 24-80 ale jak bedzie to zobaczymy.
Moze sie sprawdzi
http://www.cameraegg.org/photokina-2016-rumors/
kolorowooka
31-08-2016, 12:03
@adam po N18-55 i N50 1.8 Sigma A 18-35 1.8 była dla mnie duża. Teraz do D750 mam przypięte N 24-120 4.0 co daje już ponad 1,5 kg a z T15-30 2.8 to już 2 kg :wink: Także waga obiektywu mnie nie przeraża, bo jak zdjęcia będą takie, jak z 18-35 Art, to będzie on moim kolejnym punktem na liście zakupów.
fader_audio
12-09-2016, 14:34
Witam
W weeken wróciłem z urlopu. Po wstępnym przeglądnięciu zdjęć robionych ową sigmą mogę stwierdzić, że znaczna większośc zdjęc robiona w odległości ok 3-5m jest nietrafiona, na szczęście calkiem nietrafionych jest mało więc coś się wybierze. Takich sytuacji ze starym nikkorem 18-135 nie miałem. przypuszczam że takich przypadków będzie znacznie więcej. Przypuszczam że problem może lezeć po stronie ogniskowych, np 23mm ma bf a już 25mm ff, a tego usb dockiem nie zrobimy.
Załączam kilka zdjęć poglądowych.
Pierwsze to czy taka ostrośc jest ok, czy powinno być bardziej ostro, wg mnie tej żylety w stosunku do 18-135 nie widzę.
http://images83.fotosik.pl/1/39e5b136da9cde62.jpg
Panowie proszę o opinię, bo sprzęt wysyłam do serwisu i chce im opisać problem,
kolejne zdjęcia to pokazanie co AF sigmy potrafi skaszanić, wszystkie ostrzone na córkę, tylko pierwsze jest trafione, w 2 następnych ostrośc poszła gdzieś na płot, jakieś 10m dalej. w ostatnim ponownie ok. Wszystkie robione z tej samej odległosci, tylko w ostatnim ta odległosc jest rochę mniejsza. Exif oraz gdzie było ostrzone można sobie zobaczyć w vievnx. Zeby uprzedzić że to wina d7100, to w podobnej odległości lecz na ttrawniku ostrośc jest przed obiektem. Co sądzicie o tym. Moim zdaniem takich sytuacji ze szkłem w tej cenie nie powinno być. Mam rwonież nadzieję że serwis Sigmy to ogarnie.
http://images82.fotosik.pl/1/55b36e456e5b5914.jpg trafione
http://images82.fotosik.pl/1/1d481325a6044b71.jpg ostrośc za obiektem
http://images81.fotosik.pl/1/07dc696dc0d5e28a.jpg ostrośc za obiektem
http://images83.fotosik.pl/1/541f5b8a5d398f5d.jpg trafione
Widzę że zdjęcia nie wgrały się w [pełnej rozdzielczości, lecz mimo to widać ostrosc za obiektem. jeżeli ktoś chce rawy to proszę pisać.
madebyzosiek
12-09-2016, 14:58
No z tą Sigma to trochę tak jest...
ja miałem jeden egzemplarz na kalibrację i walczyłem z nim długie godziny... Ale jak się już udało, to było idealnie. U Ciebie idealnie nie jest i to raczej wina kalibracji. Jeżeli nie masz docka, to najprościej będzie wyłaś do serwisu z aparatem. Jeżeli masz i kalibrowałeś, to najlepiej zrobić reset i zacząć kalibrację od nowa (ja tak miałem kilka razy z 17-70, aż się w końcu udało). Dlatego dla mnie pewniakiem jest Nikkor 17-55 2.8. Ale obrazek z Sigmy 18-35 jest piękny... Pewnie najlepiej mieć oba :)
fader_audio
13-09-2016, 10:28
mam docka, kalibrowałem najpierw od najkrotszych odległosci do nieskończoności, i nieskończonośc była masakra. Zrobiłem reset i postanowiłem zrobić od nieskończoności. na bliskich odległościach jakoś nie widzę by trzeba było używać kalibracji bo trafia w miarę, lecze też tak dużo zdjęć z takiej odległości się nie robi często. Najwięcej to krajobraz a jak już jakąs osobe czy portret sa to odległości rzedu od 1,5m - powiedzmy 5km. Nie mam za bardzo czasu na zabawy z dockiem, juz spędziłem bardzo dużo czasu. Nurtuje mnie tylko jedna rzecz czy Sigma serwis to jakoś ogarnie, Pani z serwisu mówiła że przy jakiś problemach wgrywają inne oprogramowanie, jeśli to chodzi o to co możemy zaktualizowac w sigma optimalization to czy to coś da??? Może mają możeliwośc kalibrowania dla większej ilości parametrów. Zauważyłem że nawet na lv raz miałem wyraźny ff (przed obiektem - zawsze mi się to myli:-) ). to jednak zwalam bardziej na znany problem w 7100.
fader_audio
29-09-2016, 12:35
mam obiektyw po kalibracji w serwisie, z braku czasu nie miałem zbyt wiele możliwości sprawdzenie. Tyle co porobiłem to moge stwierdzić że na PIERWSZY rzuk okiem jest ok, ale po przyjrzeniu jest gorzej niz było, na wszystkich zdjęciach jakie robiłem ok50 mam widoczny bf, z wyjątkiem może 3 ktore były prawie trafione.
Tu mam pytanie do użytkowników, którzy mieli kalibrowany obiektyw przez serwis, była znaczna poprawa czy raczej nie. Powoli już trace cierpliwośc do tego szkła.
Obejrzałem twoje zdjecia i nie wyglada to dobrze.
BF dość duży.Rozumiem ze wykluczasz błędy z ostrzeniem typu miałeś ustawiony afs a córka wykonała krok w przód zanim wykonałeś zdjęcie ?
Ja trochę przebierałem w sklepie zanim wybrałem mój egzemplarz ale było idealnie w punkt bez kalibracji.
Druga sprawa ze obiektyw jest specyficzny do pracy. Wynika to z tego ze zdjecia trafione sa ostre jak brzytwa i każdy błąd w kadrowaniu czy lekkie poruszenie body w przód lub tył pokazywało przesunięcia płaszczyzny ostrości .
Obiektywy typu mydełko pozwalają na więcej .
Dodam ze teraz szukam stalki 24/35 art i jeszcze w sklepie nie trafiłem na idealny egzemplarz.
fader_audio
30-09-2016, 12:34
te zdjecia są przed kalibracją, moj egzemplarz bez kalibracji fajnie ostrzył na bliskie odległosci, cyrki zaczynały się na dalszych, usb dockiem nie dałem rady tego skalibrowac I poszedł do serwisu na kalibrację. W przysżłym tygodniu jedzie ponownie.
Oczywiście zdjęcia są robione tak że powinno to być ostre, sytuacje akurat krok w przód/tył owszem sie zdarzają lecz wtedy ostrośc pada na ubranie a przynajmniej łatwo to można zauważyć np na kostce brukowej gdzie ostrosc poszła. Nie ukrywam że takie zdjecia też mam, ale do nich się nie czepiam z wiadomych względów.
Może zrobiłęm błąd nie wymieniając mojego egzemplarza na kolejny czyli 3.
Przyznam że szkło obrazek daje super, do tego porządnie wykonany. Zdjęcia robione moim 70-300 lub kitowym wyglądają przy nim na takie blade I co dziwne ciemniejsze, choc to może akurat przyczyna fotografowanej sceny.
pzdr
marcin255
21-10-2016, 14:37
ktoś coś tu widzi po mnie kusi
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://images82.fotosik.pl/104/b70b29645f18ce60.jpg)
Szerokość
1200px
Wysokość
800px
Producent
NIKON CORPORATION
Model
NIKON D5300
Model obiektywu
18.0-35.0 mm f/1.8
Obiektyw
18-35mm f/1.8
Czas naświetlania
0.008 sek (1/125)
Przysłona
f/4.0
ISO
400
Ogniskowa
18.0 mm
Balans bieli
Automatyczny
Tryb pomiaru
Deseń
Tryb lampy
Bez lampy błyskowej
Data zrobienia zdjęcia
21.10.2016, 10:49
madebyzosiek
21-10-2016, 15:41
ktoś coś tu widzi po mnie kusi
źródło (http://images82.fotosik.pl/104/b70b29645f18ce60.jpg)
Szerokość
1200px
Wysokość
800px
Producent
NIKON CORPORATION
Model
NIKON D5300
Model obiektywu
18.0-35.0 mm f/1.8
Obiektyw
18-35mm f/1.8
Czas naświetlania
0.008 sek (1/125)
Przysłona
f/4.0
ISO
400
Ogniskowa
18.0 mm
Balans bieli
Automatyczny
Tryb pomiaru
Deseń
Tryb lampy
Bez lampy błyskowej
Data zrobienia zdjęcia
21.10.2016, 10:49
Wszytko pięknie ale... Po co obiektyw 1.8 przymykasz do 4? Co chcesz w ten sposób sprawdzić? ;)
nikoniarz
21-10-2016, 15:47
Po co obiektyw 1.8 przymykasz do 4? Co chcesz w ten sposób sprawdzić? ;)
Dziwnie zabrzmiało... Jakby jakiekolwiek przymykanie szkła było czymś dziwnym...
madebyzosiek
21-10-2016, 16:11
Dziwnie zabrzmiało... Jakby jakiekolwiek przymykanie szkła było czymś dziwnym...
Niby nie jest to dziwne, ale strzał ze sklepu wykonany najczęściej ma sprawdzić, czy szkło jest ostre... A tytułowa Sigma na F4 kaleczy oczy, nawet jak na 1.8 będzie niecelna i mydlana... Stąd moje pytanie...
marcin255
21-10-2016, 16:18
źródło (http://images84.fotosik.pl/103/3739976be1f32f2b.jpg)
tak wyszło :-|
Szerokość
1200px
Wysokość
800px
Producent
NIKON CORPORATION
Model
NIKON D5300
Czas naświetlania
0.008 sek (1/125)
Przysłona
f/1.8
ISO
100
Ogniskowa
35.0 mm
Tryb pomiaru
Deseń
Tryb lampy
Bez lampy błyskowej
źródło (http://images84.fotosik.pl/103/31dc4a6f8fdfb982.jpg)
nie podoba mi się to 35 mm f2
źródło (http://images82.fotosik.pl/104/2da48286a06d225e.jpg)
marcin255
22-10-2016, 11:43
nikt nic nie powie na temat tej sztuki ?
po znaczkach pocztowych chcesz oceniac ?!?!?!?
Czy ktoś byłby w stanie sprawdzić czy ta sigma przy zmianie ogniskowej trzyma ostrość ?
marcin255
22-10-2016, 16:14
i zakupiłem
źródło (http://images82.fotosik.pl/106/de3212a9f0574530.jpg)
a ja się zastanawiam ciągle i mam dylemat S 18-35 czy N24/1.8 ;-)
madebyzosiek
22-10-2016, 16:28
Ale do jakiego aparatu i jakich zastosowań?
nikoniarz
22-10-2016, 16:29
A o co konkretnie chodzi? 24 nie da 18 mm. 35 mm wycropujesz... Dlatego nie wiem czego dotyczy dylemat, bo nie wiem czego oczekujesz. Z jednej strony wybór może być prosty, z drugiej zdecydowanie nie...
Czy ktoś byłby w stanie sprawdzić czy ta sigma przy zmianie ogniskowej trzyma ostrość ?
Ponawiam prośbe
marcin255
22-10-2016, 16:39
Jakby ktoś spojrzał ???
http://dysk.onet.pl/link/eUPsk
http://dysk.onet.pl/link/5utw3
http://dysk.onet.pl/link/vPfZg
http://dysk.onet.pl/link/18Ha6
http://dysk.onet.pl/link/fGaMk
http://dysk.onet.pl/link/e4iG5
inna pasja
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/10/93fa7a6265d1a956-1.jpg
źródło (http://images84.fotosik.pl/106/93fa7a6265d1a956.jpg)
Tak, trzyma.
Tak, trzyma.
Pełna dziura ?
madebyzosiek
22-10-2016, 17:23
Pełna dziura ?
Tak, a jak ma problemy, to dockiem w kilka minut ogarniesz to w domu ;)
chodzi o użycie do kamery ewentualnie.
Zmiana ogniskowej w wielu szkłach powoduje przesuniecie się punktu ostrosci - AF mnie nei interesuje
madebyzosiek
22-10-2016, 17:28
chodzi o użycie do kamery ewentualnie.
Zmiana ogniskowej w wielu szkłach powoduje przesuniecie się punktu ostrosci - AF mnie nei interesuje
Aha, to tego nie mogę sprawdzić... Ktoś kto ma, niech zobaczy szybko na lv i napisze ;)
marcin255
22-10-2016, 17:34
zmienia się ostrość AF pracuje
Może sprecyzuję.
Włączamy LV - na 35mm i 1.8 ustawiamy ostrość na jakims obiekcie
robimy zdjęcie
potem zmieniamy ogniskową i robimy zdjęcie ( NIE RUSZAMY OSTROŚCI !!!)
porównujemy ostrość na obydwu zdjęciach - jak przy matrycach 20-24 mega będzie ok to w HD i 4K tym bardziej
marcin255
22-10-2016, 18:12
18 ostrze fotka ostre zmiana na 35 bez ostrzenia obrazek nieostry
ale na LV AF w trybie AFS jest szybki ( w porównaniu do Tamrona) i cichutki
źródło (http://www.fotosik.pl/zdjecie/bda990515ab26687)
źródło (http://www.fotosik.pl/zdjecie/e48d134729e2a79a)
Miało być odwrotnie... ostrzyszna 35 a potem zmieniasz na18
marcin255
22-10-2016, 18:29
oki - ostrzę 35 -ostre zjazd na 18 - ostre
źródło (http://images81.fotosik.pl/106/62dae6c6d777c42a.jpg)
źródło (http://images81.fotosik.pl/106/d092fcc74941cccf.jpg)
filmik z arta https://youtu.be/7Dk1oS3AVP0
No to miło....
Dziękuje bardzo
marcin255
23-10-2016, 20:40
Test na jasność
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/10/531e57a589786c9c-1.jpg
źródło (http://images81.fotosik.pl/109/531e57a589786c9c.jpg)
2
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/10/738782ba5de97635-2.jpg
źródło (http://images84.fotosik.pl/109/738782ba5de97635.jpg)
Żadnych FF , BF nie widzę , żyleta -warta każdej złotówki . Nic nie kombinuję ustawiam Iso , czas i zostaje f1.8 tak łatwo i szybko jeszcze ni fotografowałem
fader_audio
26-10-2016, 15:43
Niestety nikorea nie znam, ale mam ową sigma, po dwukrotnym kalibrowaniu w serwisie I teraz wygląda że jest ok. Jeżeli potrzebujesz to np na sytuacje gdzie przyda się zoom, to bierz sigmę, w moim przypadku po walce z af wreszcie jest ok. całkiem inne praca w porównaniu do mojego kita, trzeba sie przyzwyczaić do calkiem innego obrazka. Jeżeli masz już jakieś stałki np 35, to taka 24 będzie dobrym uzupełnieniem. kwestie co lepsze pozostawiam innym użytkownikom co porównywali oba szkła.
kilkazzłotych
29-10-2016, 14:30
Jak sprawuje się ten obiektyw w krajobrazie? Domyślam się że grzechem jest przymykanie przysłony.
--Richie--
29-10-2016, 15:34
Jak sprawuje się ten obiektyw w krajobrazie? Domyślam się że grzechem jest przymykanie przysłony.
W krajobrazie to chyba właśnie grzechem jest nie przymykanie przysłony.
kilkazzłotych
29-10-2016, 15:58
W krajobrazie to chyba właśnie grzechem jest nie przymykanie przysłony.
też racja.
Jeśli tylko zakres ogniskowej Ci wystarczy(czyt.szerokość) to jak najbardziej się nada. Przymykanie tego obiektywu zwiększa tylko GO, ostrość świetna na f2.2 czy 5.6 nie widzę większej różnicy.
marcin255
11-11-2016, 18:01
jest się czego czepić ?
źródło (http://images84.fotosik.pl/154/0c5ab7fe29fb96b4.jpg)
źródło (http://images83.fotosik.pl/155/931cbb4a6b83824a.jpg)
źródło (http://images82.fotosik.pl/155/593e07e534c9637b.jpg)
źródło (http://images81.fotosik.pl/155/1e07129debadb167.jpg)
źródło (http://images84.fotosik.pl/154/5f6a6f3d8a48915d.jpg)
źródło (http://images83.fotosik.pl/155/82852b54b5ed8a3b.jpg)
źródło (http://images82.fotosik.pl/155/516d6a8b91cf34e2.jpg)
źródło (http://images84.fotosik.pl/154/a3f030413fb9af2f.jpg)
Dwa ostatnie są ok ale tam przysłona chyba bardziej domknięta była, na reszcie wygląda że jest delikatny FF. D5300 nie ma micro regulacji w body, bo wystarczyło by dać z +5 i chyba byłoby lepiej a tak to zostaje serwis sigmy lub dokup u docka i samemu to zrób.
A jak wyglądają normalne zdjęcia? widać przesunięcie ostrości?
madebyzosiek
11-11-2016, 21:02
Moja rada - takie "testy" tylko w świetle słonecznym. Sztuczne może mocno namieszać... ;)
marcin255
11-11-2016, 21:03
na codziennych zdjęciach nic nie widać pierwsze cztery full otwarte f1.8 i tez mi się wydaje leciutki FF po przymknięciu do f2.8 jest ok , na co dzień tego nie widzę - taki test z nudów trochę
Moja rada - takie "testy" tylko w świetle słonecznym. Sztuczne może mocno namieszać... ;)
scenka doświetlona bez lampy af walił na około :grin: powtórzę prz jasnym dziennym
Czy nie powinieneś ostrzyć na tą szachownicę po lewej?
Wtedy powinna być na środku kadru, a nie jest.
marcin255
11-11-2016, 21:12
ostrzone na szachownicę , trochę wykadrowane fotki , wydań 199 zł coby to zniwelować ?
madebyzosiek
11-11-2016, 21:25
Spróbuj sobie zrobić zdjęcie przez LV i później przez wizjer. Jeżeli jest idealnie, to oba powinny mieć ostrość w tym samym miejscu. Jeżeli z Sigmą 18-35 1.8 masz coś nie tak, to kup sobie USB Docka ;)
marcin255
11-11-2016, 21:28
Pytanie czy warto wywalić 199 zł ? Czy ta " wada " to wada ?
madebyzosiek
11-11-2016, 21:38
Ja uważam że warto, szczególnie jak planujesz więcej Sigm, albo zmianę aparatu ;)
marcin255
12-11-2016, 08:46
Nie planuję .
madebyzosiek
12-11-2016, 09:06
Nie planuję .
Dzisiaj nie, a za rok, czy pięć? ;)
Ps. Docka można za jakieś śmieszne grosze wypożyczyć, albo znaleźć we Wrocławiu kogoś, kto ma i pomoże sprawdzić wszystko. Dodam jeszcze tylko, że dock zrobi aktualizację softu w szkle, a to też czasem znacząco zmienia sytuację jego zachowania ;)
marcin255
12-11-2016, 09:12
Ooo , dobry pomysł z wypożyczeniem ,poszukam we Wrocku .
szklarczyk
16-11-2016, 22:46
Marcin czy już masz 18-35?
zastanawiam sie nad kupnem - użytek wakacyjny - dzieci, rodzina itd
ciekawi mnie prawdopodobieństwo trafienia w sklepie złego szkła (body d7200) - czy muszę w ciemno już szukać docka u kogoś
marcin255
17-11-2016, 06:47
Mam , pojechałem do sklepu podpiąłem, zrobiłem parę fotek i nie mogłem nie mieć :) , jakby coś było nie tak wysyłasz do sigmy , wypożyczenie docka 200 zł kaucja 50 zł za dzień , u mnie może jest leciutki FF ale ......
szklarczyk
17-11-2016, 10:04
Mam , pojechałem do sklepu podpiąłem, zrobiłem parę fotek i nie mogłem nie mieć :) , jakby coś było nie tak wysyłasz do sigmy , wypożyczenie docka 200 zł kaucja 50 zł za dzień , u mnie może jest leciutki FF ale ......
gdzie kupowałeś - czy pierwszy czy kolejny był dobry obiektyw? Skąd pożyczyć docka ewentualnie?
madebyzosiek
17-11-2016, 10:32
gdzie kupowałeś - czy pierwszy czy kolejny był dobry obiektyw? Skąd pożyczyć docka ewentualnie?
We Wrocławiu zdaje się jest Sigma Pro Center, będziesz mógł "pomacać" kilka sztuk, a i docka wypożyczysz od razu ;)
szklarczyk
17-11-2016, 15:27
We Wrocławiu zdaje się jest Sigma Pro Center, będziesz mógł "pomacać" kilka sztuk, a i docka wypożyczysz od razu ;)
dobry z Ciebie człowiek ;-)
dziękuje
marcin255
17-11-2016, 21:27
Z tym wypożyczeniem to jakoś tak niechętnie - nie mamy , nie wiemy kiedy będzie itd.
szklarczyk
27-11-2016, 14:41
kupiłem, mam, ... prawie zadowolony - nie ostrzy gdzie powinien - nie płaczę bo wszyscy tu ostrzegali. Pytanie. Kto we Wrocławiu pomoże mi z kalibracją, kto ma juz docka i udostępni, pomoże skonfigurować. Wiem ze bezpłatnie w serwisie bo gwarancja itd ale trzeba wysyłać a zakładam ze są we Wrocławiu osoby posiadające już docka.
Dziękuje za pomoc
Szukam szczęki cały czas jaki ten obiektyw jest świetny.
Wykonanie rewelacja, a w zdjęciach na 35mm z 1.8 można się zakochać, miałem chwilę nikkora 1.8/35 ale trzeba było przymykać żeby uzyskać taką ostrość.
Czekam na usb dock bo na 18mm mam lekki bf, wiec trzeba zrobić kalibracje.
Polecam !
Witam.
Czy ktoś z Bydgoszczy posiada to zacne, aczkowiek "problemowe" szkiełko?
Chciałbym się przekonać, jakie byłyby efekty po podpięciu do mojego D500.
Tak wygląda winieta sigmy na D750 bez tulipana.
Czy na 35mm jest porównywalnie z nikkor 1.8/35 DX ?
http://i.imgur.com/8qEmfdJ.jpg
źródło (http://i.imgur.com/8qEmfdJ.jpg)
nikoniarz
05-01-2017, 17:36
Zalezy na jaka odleglosc ostrzysz Nikkorem.
dannywrocek
05-01-2017, 20:40
No i naczytałem się w tym wątku i mam spore wątpliwości. Z jednej strony jak się trafi lub ew dokalibruje, to ten obiektyw potrafi "zmiażdżyć". Z drugiej,jak czytam o wszystkich kaprysach,to trochę szkoda wydać 3k na niepotrzebne nerwy. Miałem ją przez chwilę zapiętą do D7000 i wyglądało,że po niewielkiej kalibracji będzie ok. Widziałem też zdjęcia tego egzemplarza we współpracy z D90 i jest naprawdę super. No i bądź tu mądry ...
madebyzosiek
05-01-2017, 21:19
No i naczytałem się w tym wątku i mam spore wątpliwości. Z jednej strony jak się trafi lub ew dokalibruje, to ten obiektyw potrafi "zmiażdżyć". Z drugiej,jak czytam o wszystkich kaprysach,to trochę szkoda wydać 3k na niepotrzebne nerwy. Miałem ją przez chwilę zapiętą do D7000 i wyglądało,że po niewielkiej kalibracji będzie ok. Widziałem też zdjęcia tego egzemplarza we współpracy z D90 i jest naprawdę super. No i bądź tu mądry ...
Wiem co czujesz, ja ją miałem pożyczoną dwa razy i na prawdę jestem w niej zakochany... W duecie z D7100 było cudownie! Ale skończyłem z Nikkorem 17-55 2.8 ;)
Teraz mi stałki Arta po głowie chodzą...
Mnie bardziej cieszy że obiektyw wymiata z D90 albo z D3400, dlatego sprzedałem D7100 i teraz się zastanawiam czy w DX nie zostać na D90 albo może kupić D300 żeby mieć pomiar z manualnymi bo tego mi tylko brakuje.
Podoba mi się też że na FX jest użyteczny od 24mm i mam światło 1.8 co jest warte docenienia.
dannywrocek
31-01-2017, 10:26
Heh, Sigma nie rozpieszcza ... Kiedy już prawie się zdecydowałem na zakup 18-35, podnieśli ceny i to znacznie ... :(
Gdzie te podwyżki ??
Cały czas kosztował ~3000zł i nadaj w takiej cenie można go jeszcze dostać.
Był w cenie 2690zł u nas dość długo w grudniu, teraz 2890zł to chyba normalna cena, a nowa cena katalogowa od 1 stycznia pewnie zostanie tylko na papierze bo cena bez sensu 3290zł.
Nie widziałem tej ceny ~2700, a od listopada w dość często sprawdzałem jej ceny, bo znajomy chce kupić.
Cały czas w sklepach cena była na poziomie ~2900~3100.
dannywrocek
31-01-2017, 12:49
No ja ostatnio śledziłem ceny tego obiektywu i można ją było kupic za ok. 2800, teraz widzę ceny 3200. Nie twierdzę, że nie da się jej kupic taniej (z tego co zauważyłem to w kilku jest w cenie ok 2900), ale w tych sklepach, w których z pewnych względów decydowałbym się ja kupić, podrożała. I to we wszystkich jednocześnie :(
Ja rozglądałem się za sigmą w listopadzie i wtedy chyba w mediaexpert była promocja na wersje do nikona za 2690zł i niby była dostępność, jednak skończyło się że kupiła mi znajoma w UK w promocji na jakieś black czy cyber coś tam.
Ja kupiłem w Media Markcie za 2890 zł. Przez jakiś czas cena oscylowała ok. 2900 a 3000 zł. W pewnym momencie nawet spadła do 2690 zł (jak zauważył przedmówca), a teraz znowu jest za 2900 zł (sprawdzałem na ceneo.pl). Więc cena w miarę jest stała.
Jedynym sensownym wyznacznikiem ceny jest to, co podaje producent/dystrybutor - wg tego, obiektyw podrożał i kropka.
To że na rynku są egzemplarze tańsze i droższe to chyba normalne, ale traktować taki fakt jako wyznacznik trendu to chyba pomyłka ;/
Nie chodzi o wyznaczanie jakiegokolwiek trendu. Malejącego bądź rosnącego. Chodziło tylko o pokazanie co obecnie jest na rynku i za ile. Jak będzie powódź w fabryce Sigmy lub kolejny kryzys nastąpi to automatycznie wszystko zdrożeje. Takie są prawa rynku i tego nie zmienimy. To samo dotyczy sytuacji, gdy chętnych jest więcej niż sprzętu. Tu także producent czy dystrybutor podniesie cenę. Ale jak na razie można wyhaczyć tę Sigmę za ok. 3 tysiące zł. Jak ktoś kupi teraz to ok. Może zyska na cenie lub straci za pewien czas. Tego nie wiemy.
Michaelius
02-02-2017, 00:00
To prawdopodobnie są stany magazynowe z dostaw po starej cenie.
kbiniek71
07-02-2017, 11:23
To prawdopodobnie są stany magazynowe z dostaw po starej cenie.dziś sprawdziłem cenę w Euro obniżyli ceny do 2949 i dali na raty. Na początku stycznia w sklepie sigma w Poznaniu było 3099 zł . Brakowało mi ceny w ratach. Obecna cena w Euro dobrze wróży, lecz cud byłby gdyby była to cena w 50 ratach.
Czyli dali nowe ceny katalogowe i teraz robią promocje bo stara cena to 2889zł, tak z ciekawości zapytam w mediaexpert jak będę dzisiaj.
maniak666
13-03-2017, 12:45
No i dotarł w końcu do mojego plecaka wraz z 50-100. Duet marzenie. Pierwsze wrażenia bardzo, bardzo, choć mam wrażenie że lepiej dogaduje się z D90. Co do jakosci wypluwanego obrazka-na razie za wczesnie. Lepsze dogadywanie się z D90 dotyczy AF. I tu się trochę zdziwiłem. Ne sledziłem tego wątku, być może ktos już wczesniej o tym wspominał.
U mnie przed kalibracją było różnie i nie sugerowałem się tym.
Pozbywam się aktualnie mego ukochanego D90 wraz z 18-105, 35 i 50. W to miejsce chcę zakupić jakiegoś szerokiego jasnego zooma. Najbardziej pasowałaby mi S18-35. Mam pytanie do Was, jak wygląda kwestia odporności tego obiektywu przede wszystkim na wilgoć? Brak uszczelnień trochę mnie niepokoi. Gdy wychodzę wczesnym rankiem na ptaszory to chciałbym przy okazji strzelić jakiś krajobraz ale często powietrze jest bardzo wilgotne (mgła, rosa itp. itd).
madebyzosiek
15-03-2017, 08:47
Pozbywam się aktualnie mego ukochanego D90 wraz z 18-105, 35 i 50. W to miejsce chcę zakupić jakiegoś szerokiego jasnego zooma. Najbardziej pasowałaby mi S18-35. Mam pytanie do Was, jak wygląda kwestia odporności tego obiektywu przede wszystkim na wilgoć? Brak uszczelnień trochę mnie niepokoi. Gdy wychodzę wczesnym rankiem na ptaszory to chciałbym przy okazji strzelić jakiś krajobraz ale często powietrze jest bardzo wilgotne (mgła, rosa itp. itd).
Jeżeli dotychczasowy 18-105 przetrwał tą poranną wilgoć, to Sigma tym bardziej sobie poradzi :)
Niby tak, w kwestii budowy/wykonania nie ma żadnego porównania między oboma obiektywami :) Niemniej jednak gdyby 18-105 padł przez wilgoć, płaczu by nie było. Jednak Sigma to dużo wyższy wydatek i gdyby obiektyw za 3 tyś. padłby ze względu na brak uszczelnień to niejedna łza spłynęłaby po mym licu ;) Nie chce źle ulokować takiej kasy, w odwodzie pozostają jeszcze 17-50.
madebyzosiek
15-03-2017, 10:35
Spokojnie, Sigma 18-35 1.8 nie ma uszczelki na bagnecie, ale to jedyny objaw braku uszczelnienia. Ona nie zmienia rozmiaru podczas pracy, więc nic się jej nie może stać. 17-50 2.8 nie ma żadnych uszczelnień, używałem jej nawet podczas deszczu i też nigdy nie było z nią problemów. Jeżeli chcesz mieć 100% pewności, to w cenie S18-35 znajdziesz używanego Nikkora 17-55 2.8. Masz wzór pancerności z troszkę słabszą ostrością i światłem 2.8 :)
Nikona 17-55 nie znajdzie za dwa tysiaki z malutkim hakiem, a jeśli nawet to złom :(
Ja miałem raz przypadek że 18-105 zaparowało po bardzo wilgotnym dniu z malutką mżawką, dwa dni odparowywał potem :)
madebyzosiek
15-03-2017, 11:11
To zależy, ja swojego kupiłem za 2300 :) Ale fakt, szczególnie po podwyżce cen, jest ciężko. Bliżej 3000 można szukać...
Weterani wątku zapewne znają mojej perypetie z tym szkłem, a jeśli nie to kilka stron wcześniej można prześledzić. Jakieś dwa tygodnie temu postanowiłem zaryzykować po raz ostatni i przed kończącą się 3-letnią gwarancją w maju wysłałem obiektyw ponownie do serwisu. Moja nadzieja była mała ale przynajmniej liczyłem na poprawę sytuacji z przysłoną. Po tygodniu dzwoni pani z serwisu i mówi, że ma dla mnie złą informację... Super. Mówi, że niestety nie udało im się "zgrać" AF mojego obiektywu z body (swoją drogą podobnie jak za pierwszym razem) i muszą zwrócić mi pieniądze za obiektyw (!!!). Szczęście w nieszczęściu ;) Świetnie, że po trzech latach udało się odzyskać kasę, a z drugiej strony wolałbym sprawny właśnie ten obiektym... I teraz kolejny dylemat, czy próbować znowu szczęścia i szukać tego jedynego, który pokocha się z moim body, czy odpuścić i wejść w pewny AF w N 17-55 2.8... Nie ukrywam mojej miłość do obrazka S18-35 1.8 bo była na tyle duża, że przez te trzy lata męczyłem się z AF ale efekty były niesamowite.
To nie mogli wziąć nowy z magazynu i dobrać?
To pytanie nie do mnie ;) Pani z serwisu coś tylko delikatnie wspominała o niechętnej współpracy S18-35 z D7100. Widocznie takie zestawienie niesie za sobą duże ryzyko.
Dwa zestawy z tą sigmą i z D7100 co znam pracują bardzo dobrze, jeden miałem ja drugi ma osoba co robi imprezy, więc sprzęt jest używany bardzo dużo i o żadnych problemach nie słyszałem, na obu sigmach na pudełkach jest naklejka "compatible nikon D5300" jeśli ma to znaczenie ?
Po tygodniu dzwoni pani z serwisu i mówi, że ma dla mnie złą informację... Super. Mówi, że niestety nie udało im się "zgrać" AF mojego obiektywu z body (swoją drogą podobnie jak za pierwszym razem) i muszą zwrócić mi pieniądze za obiektyw (!!!).
O tym, że prawdopodobnie nie każdy egzemplarz da się skalibrować pisałem już w tym wątku. Jak to sprawdzić USBDockiem też tam było.
I teraz kolejny dylemat, czy próbować znowu szczęścia i szukać tego jedynego, który pokocha się z moim body, czy odpuścić i wejść w pewny AF w N 17-55 2.8... Nie ukrywam mojej miłość do obrazka S18-35 1.8 bo była na tyle duża, że przez te trzy lata męczyłem się z AF ale efekty były niesamowite.
Niestety, pod względem jakości obrazka N17-55 "trochę" do S18-35 brakuje. Jeżeli dasz radę się z tym pogodzić, Nikkor będzie świetnym wyborem.
na obu sigmach na pudełkach jest naklejka "compatible nikon D5300" jeśli ma to znaczenie ?
U mnie też była, więc znaczenia raczej nie ma ;) Teraz przynajmniej wiem na co dokładnie zwracać uwagę przy zakupie, a nie sprawdzać na odległościach typu 30-40 cm czy jest mm za czy przed na skali ;)
sopel375
21-04-2017, 22:01
W ciągu następnego tygodnia zamierzam kupić 18-35 i tu pytanie: łazić do sklepu z body i wybierać, przebierać, czy można śmiało zamówić w jakimś euro/media/saturnie a po odbiorze i tak trzeba będzie kalibrować? No i czy inwestować w usb dock?
Najtaniej znalazłem za 2998 z odbiorem osobistym w Warszawie. Może gdzieś w okolicy będzie taniej?
Niektórym trafia od razu, a innym nie. Ja miałem krótką przygodę z tym obiektywem. Mój egzemplarz był ostry, ale nie trafiał.
Jak możesz sprawdzić w sklepie to ie widzę powodu żeby tego nie robić
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
To nie jest tak że może trafia, a może nie trafia, obiektyw ma być perfekcyjnie skalibrowany i znikają problemy z celnością, testowane miałem na D3400, na D90 i na D7000, chwilę tez na D7100 jak i podpinałem go tez do D750, po zakupie obiektyw szalał na ogniskowych poniżej 24mm, ostrość rozjechana na plus i minus w ogniskowych, po kalibracji jaką zrobiłem sam usb dockiem obiektyw stał sie celny i nic nie szalał nawet w słabym oświetleniu, oczywiście na ile pozwala sam aparat.
Dzisiaj jestem po testowaniu S18-35. Przerobiłem 3 nowe sztuki i jedną używaną, która była kalibrowana pod inny aparat i po pierwszych kilku fotach sobie odpuściłem. Jeden sprawował się najlepiej, ale podobnie jak u kolegi wyżej, na ogniskowych poniżej 24mm było szaleństwo - z 1,5-2m za obiektem, a jak podszedłem bliżej był FF jakiś 0,5m. W ramach desperacji spróbowałem S17-50/f2.8 OS - niestety jakość obrazu nie dorasta do pięt S18-35, nie wspominając o ostrości. Teraz trochę boję się, że znowu będę miał takie problemy jak z tym co został w serwisie, bo żaden z tych trzech nie ostrzył w punkt. Gdyby to był stały FF/BF to do wyregulowanie ale tam by…ła loteria na szerokim. Już nawet zacząłem się zastanawiać czy przypadkiem mój D7100 nie ma jakiś problemów, ale nie sądzę, że takie coś przeszłoby przez serwis Sigmy i zgodziliby się na zwrot gotówki.
Ale kalibracja usb dock właśnie do tego jest że po całym procesie masz idealnie w całym zakresie bez ff/bf i nic w puszce nie trzeba regulować, ewentualnie wysyłasz na darmową kalibracje razem z aparatem do sigmy.
madebyzosiek
22-04-2017, 21:19
Ale kalibracja usb dock właśnie do tego jest że po całym procesie masz idealnie w całym zakresie bez ff/bf i nic w puszce nie trzeba regulować, ewentualnie wysyłasz na darmową kalibracje razem z aparatem do sigmy.
Dokładnie tak. Kalibracja dockiem może doprowadzić szkło do porządku, a jeżeli jest wybitnie rozjechane, to serwis w Gdyni kalibruje perfekcyjnie i jeżeli szkło jest na gwarancji, to za cenę przesyłki w jedną stronę...
fader_audio
24-04-2017, 22:13
To pytanie nie do mnie ;) Pani z serwisu coś tylko delikatnie wspominała o niechętnej współpracy S18-35 z D7100. Widocznie takie zestawienie niesie za sobą duże ryzyko.
to kolejny taki zestawa zaraz po 7100+17-55 :-)
Mój aktualnie ostrzy dobrze, zauważyłem jedynie że przy niewielkich odległosciach delikatnie ostrzy za, ale nie przeszkadza mi to tak bardzo, choc tu bardzie mi sie po prostu nie chce bawić z usb dock. Może jak bedę miał więcej czasu to podkalibruje, póki co córka by ne dała na spokojnie kalibrować.
Witam.
Czy może ktoś potwierdzić, że po wizycie puszki i S18-35 w serwisie w Gdyni, obiektyw ostrzy idealnie w całym kadrze również na dalsze odległości (powyżej 4m)?
madebyzosiek
18-05-2017, 14:04
Witam.
Czy może ktoś potwierdzić, że po wizycie puszki i S18-35 w serwisie w Gdyni, obiektyw ostrzy idealnie w całym kadrze również na dalsze odległości (powyżej 4m)?
Ja miałem na kalibracji 24 i 50, obie trafiają bez problemu, ostrość nawet na 24, jest rewelacyjna mimo że obiekt jest w zakresie nieskończoności :)
gregoi chyba tyle szczęścia nie miał ze swoją S18-35
Od kilku dni jestem w posiadaniu nowej S18-35. W moim przypadku rozbieżność między poszczególnymi sztukami była ogromna. Na szczęście w Foto-Master (Wrocław) mieli sporo sztuk (i dużo cierpliwości ;)) Wybrany egzemplarz oczywiście nie był idealny, ale po drobnej korekcie na USB-dock jest super. Oczywiście w przy większych odległościach, powyżej 3m, zdarza mu się chybić podczas kilkukrotnego ostrzenia w to samo miejsce (i to zauważyłem w każdej testowanej sztuce). Na szczęście w moim te pomyłki są na tyle małe, że widać je dopiero na 100%. Każdemu zainteresowanemu polecam najpierw przetestować daną sztukę.
agamat777
10-06-2017, 00:16
Dobry wieczór.
Właśnie stałam się posiadaczką S A 18-35 F1.8. + D7200 nabędę w poniedziałek. Doradźcie mi proszę który filtr będzie do niej lepszy: Hoya Fusion Antistatic UV czy PROTECTOR, HOYA HD PROTECTOR lub UV?
Z góry dziękuję za pomoc :)
Pozdrawiam
Aga
Aga, jeśli masz kasę to bierz Fusion lub HD Protector. Ja aż tak nie szaleję i ostatnio kilka razy kupowałem Hoya PRO1 Digital Slim. Ten filtr na 72mm kosztuje niecałe 100zł. To jest znakomity stosunek ceny do jakości. Więcej na UV'kę nie daję bo wolę dorzucić do lepszego polara lub szarego.
Pozdrawiam
Osłona tulipan i nie bawić się w żadne UV.
Za to zadbać o kalibracje zestawu bo można się nie miło rozczarować sztuką prosto ze sklepu, nie zauważyłem żeby był rozrzut w jakości ale każda sztuka jaką podpinałem była rozkalibrowana w ogniskowych.
Osłona tulipan i nie bawić się w żadne UV.
[...]
Nie rozumiem po co wydawać na takie szkło niemało pieniędzy, by psuć efekt dodatkowymi warstwami do przebycia przez światło. To tak jakby do sportowego auta założyć wąskie opony. Parę lat temu zainspirowany tą teorią pozdejmowałem wszystkie filtry z obiektywów, pamiętałem o zakładaniu tulipanów i NIC się nie stało żadnemu słoikowi. Filtry sprzedane, głowa spokojna, zdjęcia fajne. Polecam to rozwiązanie.
Po co zapinać pasy w samochodzie, skoro jeżdżę 30 lat i nigdy nie miałem wypadku...
Zdemontuję te pasy, bo tylko uwierają, sprzedam na Al... i jeszcze na tym zarobię.
Aaa, i jeszcze będę namawiał innych, by robili tak samo. Przecież MNIE NIC się w tym czasie nie stało.
Co do samych filtrów, o poza renomowanymi markami polecam Samyang UMC UV.
To mało znane, jeszcze nie docenione i niedrogie filtry z bardzo dobrymi powłokami.
Nie zmieniają barw i nie blikują w ostrym świetle dziennym i w fotografii nocnej. Polecam!
cz4rnuch
10-06-2017, 10:19
A ja zacznę przechodzić przez ulicę tylko na czerwonym. Kiedyś przeszedłem i nic mi się nie stało. Te opowieści o degradacji obrazka przez szatańskie filtry to moim zdaniem duża przesada. Krajobrazowcy wkładają masę szkła przed przednią soczewkę a efekty nadal są powalające więc dobra UVka tym bardziej krzywdy obrazkowi nie zrobi. Kiedyś wrzuciłem takie porównanie (z tą różnicą, że ufałka nie była dobra a co najwyżej średnia) i mało kto zauważył różnicę.
Jak koesh napisał, osłona dołączona do obiektywu spełnia bardzo dobrze swoją rolę. Pomijam tu przypadki, gdy ktoś często wykonuje makro prętów metalowych i potrafi się zapomnieć. Nie piszcie o łamaniu przepisów ustawy Prawo o ruchu drogowym, tylko o praktyce. UV zdecydowanie pomoże w powstaniu blików i odblasków, o czym się przekonałem boleśnie podczas zdjęć nocnych. Między innymi dlatego nie używam.
Ja wychodzę z założenia że jak kupuję tak świetny w rozdzielczości i ostrości obiektyw to nie będę mu nakręcał jakiegoś badziewia nawet jeśli teoretycznie nie widzę pogorszenia jakie to wprowadza. osłona tulipan jest wystarczającą ochroną, a rozbity filtr uv potrafi więcej szkód zrobić niż to samo uderzenie w soczewkę.
Jak zwykle najlepsze jest zdrowe podejście do tematu. Filtry z reguły są potrzebne do osiągnięcia zamierzonego efektu. Są sytuacje w których UV poprawi przejrzystość, polaryzacyjny będzie konieczny do zniwelowania odblasków, połówki i szare wiadomo. W życiu nie kupiłbym filtra typowo "Protect".
Ja na przykład przy "spokojnym" foceniu, jeśli nie potrzebuję, nie używam filtrów, ale już przy chaotycznej wycieczce dla bezpieczeństwa przedniej soczewki wolę czasem nakręcić, bo zawsze sam, albo ktoś może mi wsadzić łapę w obiektyw i będę musiał czyścić...
Tulipan coś tam ochroni, ale to taki trochę kilt. Ja bym się w nim nie czuł komfortowo ;)
Moje zdanie: filtry tak, ale nie cały czas na obiektywie. A generalizowanie, że filtry pogarszają jakość jest bzdurą. W jednym przypadku pogorszy, ale w innym polepszy.
cz4rnuch
10-06-2017, 16:29
...Nie piszcie o łamaniu przepisów ustawy Prawo o ruchu drogowym, tylko o praktyce. UV zdecydowanie pomoże w powstaniu blików i odblasków, o czym się przekonałem boleśnie podczas zdjęć nocnych. Między innymi dlatego nie używam.O łamaniu przepisów napisałem, bo to był przykład na to, że tok rozumowania typu mnie się coś nie przydarzyło to innym też się nie przydarzy to błędna uliczka. I napisałem, że w praktyce na zdjęciach nie widzę różnicy. Sam filtrów w zasadzie nie używam i szkoda mi na to pieniędzy, ale jeden obiektyw kupiłem z UVką i jej nie ściągam, bo mi to w niczym nie przeszkadza a może czasami się przydać, nawet gdy się nie fotografów makro prętów. Plusem filtrów jest też to, że zazwyczaj szybko i łatwo się je czyśc,i w przeciwieństwie do przedniej soczewki obiektywu, a syf i tłuszcz potrafą bardziej zepsuć obrazek niż nawet najbardziej badziewny chińczyk.
Ja wychodzę z założenia że jak kupuję tak świetny w rozdzielczości i ostrości obiektyw to nie będę mu nakręcał jakiegoś badziewia nawet jeśli teoretycznie nie widzę pogorszenia jakie to wprowadza. osłona tulipan jest wystarczającą ochroną, a rozbity filtr uv potrafi więcej szkód zrobić niż to samo uderzenie w soczewkę.Nikt nie każe do świetnego obiektywu kupować badziewia :) I tak, nie ma rozwiązania w 100% skutecznego. UV może pokiereszować soczewkę ale i osłona nie zawsze ją ochroni np przed porysowaniem powłok lub rozbiciem. Ale nie ma zakazu stosowania obu zabezpieczeń jednocześnie, przeważnie.
Można to pozostawić użytkownikowi jako nie wiem... gusta ?
Fony ludzie też oklejają foliami z przodu, z tyłu, etui, kondomy silikonowe i różne cuda, o ile ktoś pracuje na budowie itp to rozumiem ale przeciętny użytkownik po co okleja to nie wiem, w obiektywach podobnie, jak martwisz się że błoto na motocrossie uszkodzi soczewkę to UV ma sens inaczej to nie wiem ale szkoda sobie głowę zawracać.
cz4rnuch
10-06-2017, 16:47
Moja kobiałka miała popękany ekran w każdej swojej komórce. W sumie to już chyba piąty telefon z rzędu, a na budowie nigdy nie była. Za to w torbie nosi takie cuda, że się w sumie nie dziwię :) Mi też się raz dość mocno porysowała przednia soczewka, prawdopodobnie w torbie odpadł dekielek i zostawił na niej swój podpis.
agamat777
10-06-2017, 21:14
Dziękuję za Wasze opinie ;)
Prawdę mówiąc mam zły nawyk, ponieważ nigdy nie zakładam tulipana-oczywiście teraz to się zmieni :D Zgadzam się z Maro66, że z obiektywem bez filtra czułabym się niekomfortowo :/ Czytałam wcześniejsze wątki i zdania Wasze są podzielone. Wiem, że focąc pod światło zalecane jest zdejmowanie filtra uv, ale są sytuacje w których warto go mieć , tym bardziej kiedy jest się tak roztargnionym jak ja ;/ Jednakże gdybyście mieli jeden"telefon do przyjaciela" który polecilibyście filtr: protector czy uv pomimo , że nie jesteście ich zwolennikami ;)
p.s oczywiście obiektyw trafi do kalibracji ;)
Pozdrawiam:)))
Obojętne co wybierz byle nie chiński szmelc.
https://youtu.be/P0CLPTd6Bds
Witam.
Zgadzam się z Cz4rnuch, że filtry zakłada się w celu uzyskania zamierzonego efektu. Mam Sigmę 18-35, ale także zainwestowałem w dwa filtry: UV i polaryzacyjny. Nie wyobrażam sobie robienia zdjęć w pełnym słońcu i nad wodą bez polaryzacyjnego. Niebo bez niego wychodzi blade, a woda lśni. A nie o coś takiego mi najczęściej chodzi. A UV? Dla ochrony, szczególnie w trakcie transportu. Tak na wszelki wypadek :)
Pozdrawiam
cz4rnuch
11-06-2017, 15:30
...Zgadzam się z Cz4rnuch, że filtry zakłada się w celu uzyskania zamierzonego efektu...Ja coś takiego napisałem? Ja filtrów nie używam za wyjątkiem jednego, którego nie chce mi się odkręcać i który łatwiej mi się czyści.
Chodziło o myśl :) Każdy decyduje co mu potrzebne. Czasami metodą prób i błędów. Może być tak, że ktoś nie będzie się przejmował utratą np. 1/2 EV, a inny będzie o to walczył w momencie założenia filtra. Czas i doświadczenie pokaże :) Cz4rnuch używa filtra "z lenistwa", ja bo lubię czasem sprawdzić na własnej skórze co i jak, ty zdecydujesz może później. Ale trzeba pamiętać, że to szkło troszkę kosztuje... Więc i tak wybór należy do ciebie.
Zmieniając temat na taki bliższy samemu obiektywowi...
Czy miałby ktoś z Was możliwość przeprowadzenia testu bokehowego Sigmy 18-35/1.8 i Sigmy 35/1.4 Art?
Ogniskowa 35 mm, przysłona F/1.4 i 1.8 dla stałki i F/1.8 dla zuma.
Widziałem wiele świetnych zdjęć (bokeh) ze stałki, ale te z zuma nie koniecznie mi się podobały, dlatego takie porównanie było by bardzo ciekawe.
Gdyby ktoś z Trójmiasta miał te obiektywy i chciał się spotkać bym mógł przetestować w normalnych warunkach, to byłbym bardzo wdzięczny...
wojtek321
24-06-2017, 21:00
Sprzedałem 24-70 f/2.8 i kupiłem 18-35 to swojego D7200, nie myślałem ze w kwestii rozdzielczości będzie aż taka różnica... Szczena opada widząc jaki obrazek ta Sigma generuje już od pełnej dziury.
Po pierwsze sam obiektyw ma świetną rozdzielczość taką matrycą, a po drugie 24-70 na aps-c ma zaniżone swoje możliwości, wiec różnica tym bardziej się zwiększa.
Czy gwarancja w polskiej dystrybucji na ten obiektyw jest 2 lata czy 3 lata ?
Wiem że była i jest opcja że po rejestracji otrzymuje się trzeci rok ale jest też info że część obiektywów ma trzy lata z automatu przydzielane jak np modele EX ale nie wiem czy ten obiektyw pod to podchodzi ?
ZbyszekS
25-06-2017, 20:26
EX ma 3 standardowo i płatne kolejne 2
18-35 ma 2 + 1 po rejestracji (50-100 też seria A gwarancje ma jak EX... - chyba, że jest błąd na stronie Sigmy)
S18-35 oraz S50-100 po zarejestrowaniu mają 3 lata gwarancji.
wojtek321
26-06-2017, 12:23
Czy możecie polecić jakiś filtr UV do tej sigmy? Chciał bym zabezpieczyć przednią soczewkę, a może użytkownicy tego szkła są w stanie polecić jakiś konkretny model.
Czy możecie polecić jakiś filtr UV do tej sigmy? Chciał bym zabezpieczyć przednią soczewkę, a może użytkownicy tego szkła są w stanie polecić jakiś konkretny model.
Polecam filtr UV Hoya PRO1 DIGITAL Slim 72mm. Cena na serwisie aukcyjnym 95zł + przesyłka. Mam 3 sztuki Hoyi i jestem zadowolony.
Szukam czegoś "uniwersalnego", co będzie wykorzystywane sporadycznie do ślubów.
Na razie celuję właśnie w S18-35.
Co ewentualnie jeszcze można wziąć pod uwagę??
Do kompletu Sigma 50-100 A 1.8 :)
wojtek321
02-07-2017, 12:53
Pytanie do osób wysyłających swoje sigmy na kalibracje
1. czy wysyłaliście na ten adres http://www.sigma-foto.pl/obsluga-serwisowa,s.html i czy koniecznie musi być to DHL?
2. Ile trwa średnio taka kalibracja?
madebyzosiek
02-07-2017, 12:56
Pytanie do osób wysyłających swoje sigmy na kalibracje
1. czy wysyłaliście na ten adres http://www.sigma-foto.pl/obsluga-serwisowa,s.html i czy koniecznie musi być to DHL?
2. Ile trwa średnio taka kalibracja?
Tak. Zadzwoń do serwisu, miła Pani poda Ci ich numer klienta, w DHLu dzięki temu nie będziesz płacił za przesyłkę, tylko zapłacisz za wysyłkę do Ciebie 30 zł. Ja wysyłałem trzy szkła i zajęło to tydzień :)
Tzn jak teraz wysyłasz do nich na gwarancyjną kalibracje to płacisz za wysyłkę do nich, wysyłasz obojętne czym z wypełnionym formularzem, który dostaniesz szybko po kontakcie mailowym.
madebyzosiek
02-07-2017, 14:37
Tzn jak teraz wysyłasz do nich na gwarancyjną kalibracje to płacisz za wysyłkę do nich, wysyłasz obojętne czym z wypełnionym formularzem, który dostaniesz szybko po kontakcie mailowym.
To zależy jak się umówisz. Ja poprosiłem o ich numer umowy, żeby do nich wysłać ba ich koszt, a zapłacić za przesyłkę do mnie. Było to lepsze, bo ich umowa daje możliwość ubezpieczenia sprzętu na dość dużą kwotę. Dla zwykłego szaraczka DHL ubezpiecza tylko do 6500, a to dla mnie było za mało i kosztowało chyba z 60 zł ;)
Możliwe, ja wysyłałem tylko sigme 17-50 z D5100, więc mniejsza wartość :)
wojtek321
30-08-2017, 13:34
Jakie macie doświadczenia ze skutecznością AF w tym szkle?
Wczoraj trochę fociłem moim D7200 przy świetle dziennym i generalnie uchwycić np. ludzi jadących szybciej na rowerach i trafić w punkt było dość ciężko, na 3 foty jedno ostre. AF na AF-S na centralnym, sigma teoretycznie po kalibracji w serwisie.
nikoniarz
30-08-2017, 13:38
Jadących robiłeś na AF-S???
AF-C plus 3D plus można sobie AF podpiąć pod kciuk i jest bardzo dobrze.
Jadących robiłeś na AF-S???
... AF na AF-S na centralnym...
Jedno ostre to sytuacja, gdy jechali w tej samej odległości od aparatu.
wojtek321
30-08-2017, 15:39
AF-C plus 3D plus można sobie AF podpiąć pod kciuk i jest bardzo dobrze.
nie ogarniam do końca trybów AF, czy w takiej konfiguracji ustawić dla AFC priorytet ostrości?
nikoniarz
30-08-2017, 15:46
nie ogarniam do końca trybów AF, czy w takiej konfiguracji ustawić dla AFC priorytet ostrości?
Nie ma reguły. Musisz poznać sprzęt. Czasem lepiej jest mieć priorytet spustu, bo zdarza się, że ostrość już jest ale czasu na jej potwierdzenie brakuje. Wtedy mamy straconą dobrą klatkę. Ale jeśli sprzęt przy priorytecie spustu jest wyjątkowo niecelny, to chyba lepiej dać ostrość. W lepszej sytuacji są posiadacze "wyższych" korpusów- tam dochodzą dwie dodatkowe opcje: spust+ostrość oraz ostrość+spust.
Oj widzę że to początki i namieszałem ci w głowie chyba, generalnie AF-C musisz mieć i priorytet ostrości bym jednak dał dla tego obiektywu, do tego drugim pokrętłem ustaw sobie 3D bo to będzie ci śledziło punkt, który początkowo zaznaczysz spustem, a przypinanie af pod kciuk odpuść zanim nie opanujesz uczciwie sprzętu.
Ustawianie zapewne wiesz że jest przycisk na przełączniku af a/m na aparacie i pokrętłami wybierasz rodzaj i tryb AF.
wojtek321
30-08-2017, 16:28
Oj widzę że to początki i namieszałem ci w głowie chyba, generalnie AF-C musisz mieć i priorytet ostrości bym jednak dał dla tego obiektywu, do tego drugim pokrętłem ustaw sobie 3D bo to będzie ci śledziło punkt, który początkowo zaznaczysz spustem, a przypinanie af pod kciuk odpuść zanim nie opanujesz uczciwie sprzętu.
Ustawianie zapewne wiesz że jest przycisk na przełączniku af a/m na aparacie i pokrętłami wybierasz rodzaj i tryb AF.
Dzięki, wiem jak działa AF-C i inne tryby(jak zmieniać równiez wiem), przy czym jak dotąd głównie fotografowałem statyczne obiekty i nawet nie wpadłem na to żeby wczoraj przełączyć na af-c :) Dzięki za radę, popróbuję jak af-c z 3D się spisze
Spisze się i to dobrze z tym obiektywem na D7100.
Odgrzeje troszkę temat. Ponieważ napaliłem się na tę Sigmę to z pewnością będę ja kupował on-line, by w razie czego móc ją oddać. Natomiast moje pytanie jest takie - czy warto kupować to szkło w sklepie, który oferuje sprawdzenie go jeszcze przed wysyłką, czy nie występują w nim opisane tutaj problemy - tzw. "gwarancja ostrości obiektywów". Nie chcę by ktoś potraktował to jak reklamę i nie pisze celowo nazwy sklepu.
Jeśli rozważysz równiez zakup USB Docka i dysponujesz czasem, to zrobisz z tego obiektywu żyletkę. Chyba że ma ewidentna wadę i nie da się tego skorygować kalibrując samemu. Ale taki przypadek to chyba margines. Faktem jest jednak, że rozrzut pomiędzy egzemplarzami jest spory.
wojtek321
14-09-2017, 01:19
Testowałem kilka obiektywów w sklepie i był mega rozstrzał od dużego BF do FF na moim D7200. Wydaje mi się że raczej wysyłka na kalibrację lub zakup USB Docka przy tym szkle to obowiązek
No i jeszcze trzeba się pogodzić z używaniem centralnego punktu AF. Korzystanie z innych punktów to loteria, ale obraz wynagradza tę niedogodność. Miałem tego świadomość przy zakupie i nadal nie żałuję.
raddeli
Nie ma sensu płacić za tą tzw. gwarancję bo prawdopodobieństwo trafienia ewidentnie uszkodzonego/nieostrego obiektywu jest bardzo małe. Co innego to BF/FF to zdarza się bardzo często. Co z tego, że sklep gwarantuje Ci, ostre szkło jeśli z Twoim aparatem będzie miało właśnie BF/FF? W takim przypadku jak koledzy powyżej piszą i tak musisz wysłać obiektyw na kalibrację lub zaopatrzyć się w USB Dock. Najtańsze 18-35 kupisz za 2950 zł, do tego Dock za 199 zł czyli za całość zapłacisz 3150 zł ale Dock może Ci się przydać jeśli planujesz zakupy kolejnych szkieł od Sigmy, które współpracują z Dockiem.
Piechu - sprawa wygląda tak - LINK (http://accord-foto.pl/index.php?artykul=196).
Czyli lepiej od razu kupić Docka i wziąć sprawę w swoje ręce?
wojtek321
14-09-2017, 17:12
Piechu - sprawa wygląda tak - LINK (http://accord-foto.pl/index.php?artykul=196).
Czyli lepiej od razu kupić Docka i wziąć sprawę w swoje ręce?
Z tego co czytam, to sprawdzają obiektyw na swoim body, nie Twoim więc imo bez sensu, kupić sigmę i wysłać do serwisu body i słoik, albo samemu bawić się dockiem. Ja proponuje najpierw serwis, jak dalej będziesz niezadowolony, dokupić USB Docka
Czyli lepiej od razu kupić Docka i wziąć sprawę w swoje ręce?Ale ja znam ten sklep i ich "gwarancję". Jak pisałem wcześniej nie ma to sensu. Naprawdę lepiej dołożyć do Docka, który może się przydać. A może ktoś z Twoich znajomych ma takiego Docka, którego będzie mógł Ci użyczyć. Jeśli obie opcje odpadają to pozostaje darmowa kalibracja w serwisie sigmy i tyle.
Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
dizeld70s
29-12-2017, 02:02
Czy zakup S18-35 1,8 doszedł do skutku?
Jeżeli tak to jaki masz opinie o tym szkle?
Jak sprawuje się w terenie (kościół itp) ?
Swoją kupiłem dzisiaj i na razie zaczynam testować.
Chętnie poczytam Twoje wrażenia te dobre i te złe.
dizeld70s
29-12-2017, 02:43
Tak na szybko zrobiłem. Ustawienia 35 / 1,8 ISO100 D5100 Wszystkie AF-S punkt środek.
niestety to jpg ale to eksport z surowego raw.
2656
2655
2658
poniżej pierwsze zrobione w sklepie
2657
Witam. Zakupiłem jakiś czas temu ten obiektyw. Fotografując nocą oświetlone obiekty (budynki w mieście) dość często pojawiają mi się zielone bliki. Czy to normalne w tym obiektywie, czy może też z moim egzemplarzem jest coś nie tak?
Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
dizeld70s
31-12-2017, 04:13
W tej S18-35 1,8 nie zakładałem filtra bo to młode szkło dopiero zakupione.
Ale:
- może się mylę, ale u siebie zauważyłem "bliki żółto zielone, a w zasadzie całe spektrum widma"
Tak czasem mam w S10-20 jak założę polar i światełko świeci sobie pięknie :) z boku na filtr w miejscu gdzie osłona nie zasłania dostatecznie.
Trzeba zakryć troszkę (nawet czasem wystarczy dłonią) i problem znika. Czasem dobry filtr niweluje takie bliki.
Wg mnie to normalna sprawa z każdym obiektywem na który pada promień świetlny (czy to z jakieś lampy ulicznej, reflektora czy słońca.
W jednym będzie bardziej widoczne a w innym mniej. Zależeć to będzie od siły światła, jego kąta padania itp. :)
Jak robię gdzieś w plenerze (u mnie na jakiś szczytach) to często promienie padania światła/słońca mam bardzo poziomo.
Szkło stoi na statywie i często zasłaniam ciałem by promienie nie padały na szkło.
Mam wrażenie, że prawa strona jest mniej ostra. Widać to na drugim od góry zdjęciu testowym z tablicą "tutaj ustaw ostrość".