Zobacz pełną wersję : Sigma A 18-35/1.8 DC (DX)
Witam,
już wiadomo kiedy będzie ten test na stronce ? bo stoje przed dylematem wyboru obiektywu :)
Pozdrawiam
ja jak poniżej zamierzam sie do tej sigmy bo 35 1.8 jest super szkiełkiem i ciekaw jestem porównania
Witam!
W ostatnich dniach miałem możliwość przetestować gruntownie tytułowe szkło Sigmy. Potwierdzam oczywiście, że szkło jest praktycznie bezkonkurencyjne jeżeli chodzi o jakość optyki. Pełna dziura daje obraz jakiego do tej pory nie widziałem na swoim sprzęcie. Na plus można tez zaliczyć jakość budowy omawianego obiektywu. Pierścienie chodzą gładko z właściwie dobranym oporem, nie uświadczymy tu luzów.
Niestety na tym kończą się zalety Sigmy 18-35/1.8
Egzemplarz który był w moim posiadaniu miał olbrzymie problemy z AF. Niestety nie chodzi tu wyłącznie o błędy typu FF/BF. Obiektyw miał zdecydowaną tendencję do losowości w zakresie ostrzenia. Najlepiej spisywał się na krótkich dystansach do 1,5m. Co ciekawsze ostrzył prawidłowo na bocznych punktach, a na centralnym już to różnie bywało. Na dalsze odległości przeważała wada typu BF, ale zdarzało mu się tez dobrze trafić. Wada niestety nic nie miała wspólnego ze światłem zastanym. Obiektyw porównywalnie ostrzył zarówno przy świetle słonecznym jak i przy sztucznym oświetleniu. Tego typu problemy niestety dyskwalifikują ten nie tani obiektyw. Na tego typu problemy nie pomoże też kalibracja pod USB Dock.
Wiele obiecywałem sobie po tym potencjalnie genialnym szkle. Jeżeli jednak Sigma nie poprawi AF chociażby poprzez nowym firmware, to obiektyw trzeba będzie omijać szerokim łukiem podczas decyzji zakupowych.
Mam ten obiektyw od paru tygodni, optycznie niezwykły a problemów z autofokusem nie napotkałem żadnych - z d300 u mnie ostrzy bezgłośnie w punkt niemal zawsze.
Ciekawe czy to kwestia rozrzutu produkcyjnego czy współpracy z konkretnym body..?
Możliwe, że mamy do czynienia z rozrzutem produkcyjnym, ponieważ opinie na forach są skrajne. Jedni nie mają żadnych problemów, a u drugich nie pomaga nawet kalibracja. Za jakiś czas pewnie zrobię drugi podejście licząc, że trafię na sprawną sztukę.
Możliwe, że mamy do czynienia z rozrzutem produkcyjnym, ponieważ opinie na forach są skrajne. Jedni nie mają żadnych problemów, a u drugich nie pomaga nawet kalibracja. Za jakiś czas pewnie zrobię drugi podejście licząc, że trafię na sprawną sztukę.
Testowałeś ten obiektyw na D90?
Tak, wszystkie testy wykonałem na D90
Wanageddon
14-07-2014, 18:23
Na d7100 pole centralne praktycznie zawsze trafia w punkt, niezależnie od ogniskowej/przysłony. Pola boczne, szczególnie niekrzyżowe, to już inna para kaloszy.. Żyją własnym życiem...
Na d7100 pole centralne praktycznie zawsze trafia w punkt, niezależnie od ogniskowej/przysłony. Pola boczne, szczególnie niekrzyżowe, to już inna para kaloszy.. Żyją własnym życiem...
To jak trafiają boczne pola w dużej mierze zależy od samego obiektywu.
Czy w Twoim przypadku ostrzenie w punkt przy pomocy pól centralnych jest niezależne od odległości do fotografowanego przedmiotu?
Tak, wszystkie testy wykonałem na D90
Hmm... Pewnie trafiłeś na uszkodzoną sztukę. Ja testowałem na szybko to szkło pod D90 i trafiał 9/10 strzałów.
ktos podpinal to szklo pod FF i moglby pokazac sample ? ? ?
Gugel się popsuł?
U mnie śmiga bez problemu i wpisanie frazy Sigma 18-35 1.8 on full frame - rozwiązało problem [emoji6]
eee badziew jakis wyskakuje... a ja bym widzial jakies konkretne sample wrazenia i wogole... :)
radius_bo
09-09-2014, 23:35
Czy w Waszych Sigmach 18-35 silnik AF chrobocze podczas pracy? Jest to normalne?
Z tego co wiem to HSM jest z założenia cichy, ale nie mam porównania do innych szkieł z HSM, więc nie mam punktu odniesienia...
Wszystkie silniki słychać.
Natomiast nie powinien chrobotać.
Miałem 10-20 3.5, HSM, przy pracy AF było słychać tylko szum przesuwających się elementów wewnątrz obiektywu, szuranie też czasami, to zależy jak elementy wewnątrz się ułożyły, obiektyw nie jest spasowany na styk co do nm.
radius_bo
10-09-2014, 09:30
to zależy jak elementy wewnątrz się ułożyły, obiektyw nie jest spasowany na styk co do nm.
Chyba nie masz na myśli tych 17 soczewek? :)
Używam na ff i nie grzechocze, serwis?
radius_bo
10-09-2014, 19:59
Jak przejeżdża skalę od początku do końca i z powrotem to nie chrobocze. Chrobocze w normalnym użytkowaniu, tzn. kiedy silnik nie musi przejechać po całej skali, ale tylko małą część (np. przeostrzenie na obiekt oddalony +/- 2 m od poprzedniego na który była ustawiona ostrość).
karolznin
11-09-2014, 12:06
Obiektyw posiadam 9 miesięcy, af pracuje cicho (sigma podpięta do D300s)
radius_bo
12-09-2014, 10:33
W każdej sytuacji nie ma tego chrobotania? Nawet przy przeostrzaniu na niewielkie odległości?
karolznin
12-09-2014, 23:23
Jak się wsłuchałem to jest :) ale myślę że on tak ma. Nikonowskie 35 i 50 które mam przy doostrzaniu też wydają charakterystyczne dźwięki.
Mada1974
01-11-2014, 09:31
jak się sprawuje ten obiektyw z d5100??Czy może ktoś opisać?
piotr-21a
01-11-2014, 09:44
Czy w Waszych Sigmach 18-35 silnik AF chrobocze podczas pracy? Jest to normalne?
Z tego co wiem to HSM jest z założenia cichy, ale nie mam porównania do innych szkieł z HSM, więc nie mam punktu odniesienia...
U mnie nic nie słychać. No może po przyłożeniu ucha trochę coś szumi. Tak samo przy D90 i D7100.
piotr-21a
01-11-2014, 09:58
jak się sprawuje ten obiektyw z d5100??Czy może ktoś opisać?
Rewelacyjnie. Pożyczyłem koledze, który okazjonalnie "zrobił" nim ślub. Doskonała ostrość i kolory. Ma tylko jedną wadę. Nie chciał potem odpiąć się od D5100..... :)
patefonik
02-11-2014, 20:02
"Rewelacyjnie. Pożyczyłem koledze, który okazjonalnie "zrobił" nim ślub. Doskonała ostrość i kolory. Ma tylko jedną wadę. Nie chciał potem odpiąć się od D5100..... "
Potwierdzam. Tylko trochę dziwnie się trzyma, raczej cała masa jest w obiektywie więc trzymałem za obiektyw, a aparat wisi na doczepkę z tyłu. Trzymanie za body jest trochę niewygodne .. Ale obrazek bardzo fajny.
Czy użytkownicy posiadający duet D7100 + S18-35 mogliby się podzielić wrażeniami z pracy AF ?
piotr-21a
07-12-2014, 11:03
Czy użytkownicy posiadający duet D7100 + S18-35 mogliby się podzielić wrażeniami z pracy AF ?
Jeśli chodzi o AF 7100 + S 18-35, to mogę go porównać tylko ze szkłami, które miałem podłączone do 7100. Ten zestaw wypada najlepiej z tych, które mam w stopce. Nie znaczy to, że jest idealnie! Zawsze wychodzą jakieś wpadki. Zauważyłem je przy AF-C wtedy jak obiekt szybko się porusza w stronę aparatu. Zawsze robię seryjnie zdjęcia i jest co wybrać. Na pewno jest odrobinę lepiej niż S17-50.
piotr-21a czyli jest również szybszy od Nikona 85/1.8? Tego się nie spodziewałem. Mam S17-50 ale pod Pentaxa K-5 i jest to moje najszybsze szkło, ale podejrzewam, że AF z 7100 w porównaniu do K-5 to niebo a ziemia. Właśnie się przymierzam do zakupu tego duetu, ale mam obawy co do celności zwłaszcza szybko poruszających się obiektów (np. tańcząca para na weselu). A jak współpracuje z trybem 3D lub automatycznym wykrywaniem twarzy?
megamind
07-12-2014, 21:53
Z moich doświadczeń wynika, że jest troszkę gorzej niż z 35 1.8G, ale trochę lepiej niż 50 1.8g.
Jeśli chodzi o tańczące pary na weselu to da się fotografować. Zdarzają się oczywiście strzały nietrafione jednak zdecydowana większość jest do przyjęcia.
Co do trybu 3D to nie wiem do czego chcesz go używać, ale powiem ci, że działa trochę inaczej niż w D90.
Z moich doświadczeń wynika, że jest troszkę gorzej niż z 35 1.8G, ale trochę lepiej niż 50 1.8g.
To chyba musiałeś trafić na dziwne egzemplarze tych obiektywów, albo zamieniły ci się miejscami...
Bo ja nie spotkałem jeszcze 35/1.8G DX szybszego od 50/1.8G.
No chyba, że piszesz o nowej pełnoklatkowej 35/1.8G.
piotr-21a czyli jest również szybszy od Nikona 85/1.8? Tego się nie spodziewałem. Mam S17-50 ale pod Pentaxa K-5 i jest to moje najszybsze szkło, ale podejrzewam, że AF z 7100 w porównaniu do K-5 to niebo a ziemia. Właśnie się przymierzam do zakupu tego duetu, ale mam obawy co do celności zwłaszcza szybko poruszających się obiektów (np. tańcząca para na weselu). A jak współpracuje z trybem 3D lub automatycznym wykrywaniem twarzy?
Czy jest szybsza od 85/1.8G - raczej tak. Przy czym 85/1.8G wcale nie jest szybki. Jest przeciętny. Chyba każdy lepszy zoom jest szybszy od 85/1.8G.
megamind
07-12-2014, 23:20
To chyba musiałeś trafić na dziwne egzemplarze tych obiektywów, albo zamieniły ci się miejscami...
Bo ja nie spotkałem jeszcze 35/1.8G DX szybszego od 50/1.8G.
Opisałem moje wrażenia - na myśli miałem celność, a nie szybkość. Choć pewnie jest ona trochę zależna od szybkości w przypadku fotografowania obiektów w ruchu.
madebyzosiek
07-12-2014, 23:42
Celność tej sigmy możesz sobie wyregulować we własnym domu. Wystarczy się wyposażyć w usbdocka. Używałem jej przez chwilę z d5000 i z d7100 właśnie i jest rewelacyjna :-)
piotr-21a
10-12-2014, 09:56
Jeśli chodzi o moje egzemplarze to S18-35 jest szybsza od N 85/1.8G. Mówię tu o pracy na przysłonie 1.8. Co do celności to też na korzyść sigmy ale to ma związek z ogniskową (chyba). Nie potrafię Ci pomóc z 3D ani z automatycznym wykrywaniem twarzy.
Na pewno ten duet, o którym piszesz da sobie radę z tańczącymi parami. 100 % Ci nie wyjdzie ale przy seryjnych zdjęciach zawsze coś wybierzesz.
Dołączyłem do szczęśliwych posiadaczy Sigmy 18-35, więc wrzucę kilka zdań komentarza... Moim zdaniem, dla Nikona, na DX, w tych ogniskowych to jeden z najlepszych obiektywów na świecie, o ile nie najlepszy. Piękny obrazek, fajny bokeh, jasność, plastyka, ostrość, obiektyw praktycznie bez wad. Jeżeli pasuje nam zakres ogniskowych, swoją drogą, do focenia np. w domowych pomieszczeniach 18-35 jest idealne, to nie ma dla Sigmy alternatywy.
Co do współpracy z D7100 - praktycznie bez zarzutu, pod warunkiem, że sobie skalibrujemy AF. Mikroregulacja niestety do niczego nam się nie przyda bo obiektyw wyciągnięty z pudełka, na każdej ogniskowej i z każdą odległością ma inne rozjechanie. Trzeba kupić lub wypożyczyć (np. w Sigma Centrum) USB Dock i trochę się pobawić. Kalibracja nie jest skomplikowana, za to trochę czasochłonna, ale nagrodę otrzymujemy wspaniałą. Oczywiście możemy też wysłać obiektyw i body do kalibracji, ale ja tam nie mam pewności co będzie robił kurier z paczką lub gdzie się serwisantowi palec smyknie.
Jeszcze jedna kwestia, ilość detalu - po przypięciu Sigmy matryca odżyła. Co z tego, że mamy 24 megapiksele skoro z kitowymi szkłami wykorzystujemy tej rozdzielczości połowę, albo jeszcze mniej? Jeżeli tylko da się matrycy szansę na pokazanie swoich możliwości, zrobi to z nawiązką. Teraz ze zdjęcia zrobionego na ogniskowej 35mm mogę wyciąć kadr jak z obiektywu np. 100mm i zupełnie nie ma problemu, jeszcze jest zapas.
Jeżeli ktoś choć sekundę zastanawia się czy warto kupić sobie Sigmę 18-35, moim zdaniem, warto jak cholera. Swoją drogą, zdaje się, że to nie tylko moje zdanie, wystarczy poszperać w sieci i spróbować poszukać nieprzychylnych opinii - ciężko będzie. Kolejny dowód zadowolenia innych nabywców to podaż na rynku wtórnym - sprzedają to szkło praktycznie wyłącznie osoby przesiadające się na FF.
Myślałem żeby dla równowagi napisać też o wadach, ale ciężko mi idzie... Waga? O ile ktoś nie jest wątłą blondynką to chyba nieeee. No to może... No nie wiem, nic mi do głowy nie przychodzi, sorry.
Jeden z pierwszych, testowych pstryków po kalibracji AF (kolejno: całość, crop centrum kadru i crop fragmentu z boku):
1.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/2agqf42-2.jpg
źródło (http://oi60.tinypic.com/2agqf42.jpg)
2.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/2uzotpt-2.jpg
źródło (http://oi60.tinypic.com/2uzotpt.jpg)
3.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/01/3505mwh-2.jpg
źródło (http://oi59.tinypic.com/3505mwh.jpg)
Ja dołączę się do problemu "Dyzmy" z AF w Sigmie 18-35 f1.8. Przy dobrym świetle w dzień zdjęcia ostre jak żyletki. Wchodzę do sali, przysłona f2.8-3.5, światło żarowe (całkiem jasno) robię zdjęcie ustawionym przy ścianie osobom i d...a ... Ostrość 30-40 cm za obiektem. Dodam tylko, że na 50 tak wykonanych zdjęć, może 5 było trafionych. Za każdym razem ostrzenie centralnym punktem na kontrastowe pole. Dzieje się to jak mam podpiętą lampę błyskową sb-600 albo sb-800 niezależnie od tego czy jest włączone czy wyłączone wspomaganie AF i czy błyskam bezpośrednio czy z odbiciem. Aparat d90 i na nowym d7100 podobnie.
nikoniarz
26-01-2015, 23:02
Ten BF to chyba nie wina szkła a AF'u w puszce. Niestety Nikon w żarowym lubi strzelić BF...
Mój d7100 i d610 nie "strzela" bf w żarowym... BF w żarowym i z lampą błyskową jest powszechnie utożsamiany z obiektywami Sigmy. Nie mieszać ludziom w głowach ������
nikoniarz
26-01-2015, 23:48
Mój d7100 i d610 nie "strzela" bf w żarowym... BF w żarowym i z lampą błyskową jest powszechnie utożsamiany z obiektywami Sigmy. Nie mieszać ludziom w głowach ��
U mnie BF jest w żarowym jest na każdym szkle i to bez lampy ;)
Taka sama sytuacja z N50/1.8 czy N85/1.8 i jest ostro. Tylko ja tu nie piszę o jakimś delikatnym niedoostrzeniu, a o ustawieniu ostrości 30-40 cm za obiektem i to z idealną powtarzalnością. Takie zdjęcia nadają się tylko do kosza...
U mnie BF jest w żarowym jest na każdym szkle i to bez lampy ;)
Jakie masz body?
Ja dołączę się do problemu "Dyzmy" z AF w Sigmie 18-35 f1.8.
Co prawda nie używam tej Sigmy długo, ale podobnej przypadłości nie zauważyłem. Na ostatniej, krótkiej "sesji" noworodkowej w szpitalu trafień miałem 100% - bez lampy, na f1.8. Wiele z pierwszych, domowych, testowych pstryków robiłem z lampą w pomieszczeniu oświetlonym żarówkami energooszczędnymi i też nie było problemu. Nie wiem, może podświetlanie w SB robi jakieś zamieszanie, ja błyskam Metzem.
Swoją drogą, wydaje mi się, że gdyby jakikolwiek obiektyw trafiał z ostrością na poziomie 10% (pisałeś, że tylko 5 zdjęć na 50 było ok) to by był kompletnie niesprzedawalny.
Przewidywalna jest ostrość 40 cm za obiektem przy każdym nowym "wyostrzeniu" ;)
Rozumiem, że problem jest tylko przy fotografowaniu z lampą, tak? Może w takim razie przyczyną jest podświetlanie z lampy SB? Było o tym na forum wielokrotnie.
Tak jak pisałem wcześniej, BF występuje niezależnie od tego czy jest włączone wspomaganie AF czy też nie (piszę tu o czerwonym "podświetlaniu" z lampy) Wyłączam lampę, robię zdjęcie na f1.8 i jest ostro.
Zakładałem przez chwilę błąd operatora (np. ustawienia AF), ale skoro zaraz po wyłączeniu lampy jest ok, to już nie wiem. Do tego czary występują na dwóch różnych body i z różnymi lampami. Jaki na silnik w obiektywie może mieć wpływ samo włączenie lampy? Dla mnie to jakiś absurd.
Dla mnie tym większy... Robiąc nieruchomo ustawionym osobą zdjęcie, patrzę co wyszło a tam mgła... jeszcze jedno i to samo. Ostrość na ścianie za osobami. I nie ostrzę gdzieś na granicy tylko wybieram miejsca kontrastowe tj. biła koszula - marynarka.
Ja bym na Twoim miejscu sprawdził dwie rzeczy - jak będzie z niefirmową lampą, jak z innym egzemplarzem Sigmy.
Sam zastanawiałem się nad tym czy to nie jest przypadkiem wina lamp, jednak sb-600 i sb-800 to już wiekowy sprzęt...
fader_audio
27-01-2015, 15:22
Wiekowy czy nie powinno wszystko chodzić dobrze. jeżeli dzieję się tak na 2 puszkach to wina raczej leży po stronie szkła. Chyba że to jest przypadłośc podobna do tego co ma sigma 17-50 z d7100
Przed chwilą odtworzyłem warunki w domu. Jedyna różnica to lampa Metz. Celność 49 na 50, czyli raczej ok.
Zakładałem przez chwilę błąd operatora (np. ustawienia AF), ale skoro zaraz po wyłączeniu lampy jest ok, to już nie wiem. Do tego czary występują na dwóch różnych body i z różnymi lampami. Jaki na silnik w obiektywie może mieć wpływ samo włączenie lampy? Dla mnie to jakiś absurd.
Po włączeniu lampy zmienia się AWB w body. A to może mieć wpływ na logikę AF. Może spróbować ustawić na sztywno słoneczko?
To może być jakiś trop, warto spróbować. Z drugiej strony, dlaczego u innych użytkowników Sigmy, w tym u mnie, wszystko jest ok? Dziwne...
W body mam ustawione wszystko manualnie łącznie z WB w Kelvinach. Lampa też na pełnym manualu. Więc z tego może wynika, że jak wszystko ręcznie to ostrzenie też ;) Chociaż poważnie rzecz biorąc to nie jest śmieszne... Co ciekawe błąd ustawienia ostrości jest powtarzalny, ostrzy 40 cm za celem, mimo nowego ostrzenia w nowym miejscu.
To jeszcze pozostaje USB dock.
Moim zdaniem, USB Dock nic tu nie pomoże. Chyba nie masz na myśli kalibracji obiektywu po każdym włączeniu i wyłaczeniu lampy?
sztender
27-01-2015, 23:39
U mnie podobna przypadłość z S 17-50, f2,8 + D90 + voleoon 331EX . O ile z bliska jest ok lub tło daleko >1m. O tyle z 3-4m na ogniskowych < 50 (tło blisko obiektu) , znaczna ilość zdjęć, z BF. WB auto. AF-C, czy krzyżowy czy boczne bez znaczenia, AF-S to samo, wspomaganie AF (biała dioda, bez zmian) . Żarówki energooszczędne. Co ciekawe w tej samej konfiguracji. 85-1,8D pomylił się tylko z jedną fotką.
Wyślę do serwisu na kalibrację, zobaczymy.
cz4rnuch
27-01-2015, 23:48
Moim zdaniem, USB Dock nic tu nie pomoże. Chyba nie masz na myśli kalibracji obiektywu po każdym włączeniu i wyłaczeniu lampy?
Z tego co widzę to Sigmy Art nie mają tyle ustawień co Sport gdzie mamy kilka możliwości (custom C1, C2). Szkoda.
Nawet gdyby ART miały przełącznik C1/C2 nic by to w omawianym przypadku nie zmieniło. Ta funkcja nie służy do wyboru różnych ustawień kalibracji tylko do ograniczania zakresu działania af.
Może jest nowszy firmware? A może sama kalibracja w jednym świetle pomoże. Różne cuda są na tym świecie.
O ile z bliska jest ok lub tło daleko >1m. O tyle z 3-4m na ogniskowych < 50 (tło blisko obiektu) , znaczna ilość zdjęć, z BF. WB auto. AF-C, czy krzyżowy czy boczne bez znaczenia, AF-S to samo, wspomaganie AF (biała dioda, bez zmian) . Żarówki energooszczędne. Co ciekawe w tej samej konfiguracji. 85-1,8D pomylił się tylko z jedną fotką.
U mnie działa to dokładnie w ten sam sposób, tyle że ja pstrykam tylko na AF-S. Czyli może jednak Sigma ma jakiś problem.
cz4rnuch
28-01-2015, 00:52
Nawet gdyby ART miały przełącznik C1/C2 nic by to w omawianym przypadku nie zmieniło. Ta funkcja nie służy do wyboru różnych ustawień kalibracji tylko do ograniczania zakresu działania af. Uściślając można oprócz limitera ustawić jeszcze szybkość AFu i ustawienia OSu. I faktycznie nie ma wzmianki o pozostałych ustawieniach. Może kiedyś, kto wie.
Dzisiaj syn miał "Bal przebierańców" ;) a więc świetne (ekstremalne) warunki na sprawdzenie mojej Sigmy 18-35 f/1.8. Lampy nawet nie wyciągałem z torby. Aparat ustawiony na 1/100s f/1.8, iso 1250-2000, WB manual w K. Fotki ostre jak nowe żyletki ;) Więc na 99% ten mój BF musi być spowodowany ingerencją lampy. Teraz tylko rodzi się pytanie: może rzeczywiście jest jakiś konflikt starszej lampy z nowym body?
Może podjedź do jakieś koleżanki, kolegi czy sklepu, podepnij na chwilę inną lampę (np. Metza?) i wszystko będzie wiadomo.
sztender
30-01-2015, 12:36
Poczytałem trochę. I podobno wspomaganie AF potrafi zdziałać takie "cuda". Miałem robić zdjęcia. A będzie trzeba zrobić testy.
Poczytałem trochę. I podobno wspomaganie AF potrafi zdziałać takie "cuda". Miałem robić zdjęcia. A będzie trzeba zrobić testy.
Wyłączenie wspomagania (czerwone diody w lampie) było pierwszą rzeczą, którą zrobiłem jak pojawił się ten problem. Niestety bez rezultatu...
Wyłączenie wspomagania (czerwone diody w lampie) było pierwszą rzeczą, którą zrobiłem jak pojawił się ten problem. Niestety bez rezultatu...
Może szkiełko 'nie lubi" d7100 :)
miałem podobne problemy poniżej f2,8. af loteria,czy to z lampami sb i yng. czy bez tych lamp.
na innych body szkiełko ma praktycznie 100% trafień.
Może szkiełko 'nie lubi" d7100 :)
miałem podobne problemy poniżej f2,8. af loteria,czy to z lampami sb i yng. czy bez tych lamp.
na innych body szkiełko ma praktycznie 100% trafień.
Problem w tym, że szkiełko jest ostre od f1.8 włącznie ;) do momentu wpięcia lampy. Wtedy nawet f3.5 czasami nie starcza. Problem ten występuje tylko w specyficznych warunkach: światło żarowe + nieruchomy "cel" przy ścianie. Inne warunki typu kościół i światło mieszane działa poprawnie od f1.8 nawet z lampą.
Ostre od 1,8 naturalnie,i tak jak piszesz przy świetle żarowym pudło.
Warto podpiąć pod inne body. Tak zrobiłem i szkiełko pięknie śmiga.
7100,sprzedany oczywiście,bo i tak robił jako zapas.
Warto podpiąć pod inne body.
W sensie inne d7100 czy zupełnie inny model Nikona?
a jakieś fotki z S18-35 f1.8 ktoś mógłbym pokazać, najlepiej na pełnej dziurce ;)
sztender
01-02-2015, 00:08
Zrobiłem mały test. AFA wyłączone w body. Nadal BF. Zrobiłem zdjęcie w Lv i dobrze. Czyli nie lampa, a szkło do kalibracji?
W sensie inne d7100 czy zupełnie inny model Nikona?
2x d600, d700 i d3100, mam te puszki i szkiełko trafia bez pudła,
kościół/sala weselna z całą gamą świateł żarowych,czy ledowych które mają zesp. weselne.
na chwilę obecną to moje podstawowe szło z d600 :)
2x d600, d700 i d3100, mam te puszki i szkiełko trafia bez pudła,
kościół/sala weselna z całą gamą świateł żarowych,czy ledowych które mają zesp. weselne.
na chwilę obecną to moje podstawowe szło z d600 :)
Hmm, S18-35 na FX? Twardy jesteś ;)
a jakieś fotki z S18-35 f1.8 ktoś mógłbym pokazać, najlepiej na pełnej dziurce ;)
Nie wiem czego oczekujesz, co konkretnie byś chciał zobaczyć...
1. Szpital, mało miejsca, mało światła, brak możliwości użycia lampy:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/02/2nrejc3-1.jpg
źródło (http://oi62.tinypic.com/2nrejc3.jpg)
2. Tradycyjna, nocna-mocna kawka:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/02/2pzczh1-1.jpg
źródło (http://oi61.tinypic.com/2pzczh1.jpg)
3. Pstryk na bloga (nie mojego ;p), choć do takich zdjęć średnio się to szkło nadaje ze względu na ogniskową:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/02/wlu81v-1.jpg
źródło (http://oi60.tinypic.com/wlu81v.jpg)
Hmm, S18-35 na FX? Twardy jesteś ;)
24-35mm jak najbardziej używalne na ff,
Pokażesz winietę na 24mm. Ciekawy jestem...
Winieta, jak winieta. Ale rozdzielczość.
w necie jest mnóstwo ujęc ff z tym szkłem na każdej ogniskowej.
winieta na 26mm jest podobna do tej z 35mm dx, dla onanistów nie do przyjęcia,dla fotografów mało istotna ;)
Winieta, jak winieta. Ale rozdzielczość.
Coś się zmienia? :D
grissley
03-02-2015, 13:51
Na brzegach to nawet na pewno ;)
andrzej_suse10
03-02-2015, 17:46
Cześć,
krótkie pytanie do tych co kupowali to szkło. Czy poszczególne egzemplarze mocno różnią się od siebie? Warto przebierać, czy można zamówić "w ciemno"?
W Sigma Centrum twierdzą, że się różnią... I że trzeba było kupić u nich bo mają zawsze więcej egzemplarzy na stanie. Gdzie indziej usłyszałem, że optycznie nie różnią się praktycznie wcale, a AF i tak trzeba kalibrować. Jak jest naprawdę, niestety nie wiem.
//EDIT
Przed zakupem trochę szperałem w sieci, nie trafiłem nigdzie na opinię, że te Sigmy mają jakiś rozrzut jakościowy. Kupiłem w ciemno, wszystko jest ok, jestem zadowolony.
Posiadam ten obiektyw od pół roku i jest świetny, nie kalibrowałem go w przeciwieństwie do S 85 1.4 ( po regulacji jest bajka ), ostry , jasny. dla mnie zastępuje stałki 28,35,50. świetna ostrość udowodniona nie jednym testem.
Ja też dodam, że swój wybierałem z pośród 4 w Sigma Centrum i nie widziałem żadnej różnicy między nimi. AF na wszystkich ostrzył dokładnie tak samo szybko i celnie. Oczywiście za wcześniej opisywany przeze mnie problem będzie odpowiedzialne raczej body. kontaktowałem się z Nikonem i odesłałem im puszkę ze szkłem do sprawdzenia.
andrzej_suse10
03-02-2015, 21:50
Dzięki wielkie za odpowiedzi :-)
Pozdrawiam,
Andrzej
madnessmilo
05-02-2015, 19:52
Oddałem ostatnio obiektyw do kalibracji i pierwotnie miałem czekać do 16ego, jednak już po dwóch dniach był do odebrania. Super, sobie myślę. Jednak po zrobieniu zaledwie kilku zdjęć nie jestem pewien czy oddałem go do kalibracji, czy do dekalibracji ;).
Jest dużo gorzej niż było.
Zastanawiam się teraz czy znowu tam jechać (co zajmuje trochę czasu), czy po prostu zakupić usb dock i sobie spokojnie skalibrować obiektyw.
josephebeloki
05-02-2015, 20:37
No na to wygląda, że taki jest ich cel:
"Masz się wkurzyć, masz mieć dość" i w końcu masz kupić usb dock :)
A kalibrowanie zajmie 10s i będziesz szczęśliwy, jaki to jest super sprzęt i to jest własnie finalny efekt "łańcucha pokarmowego" marketingu :)
Pozdrawiam.
madnessmilo
05-02-2015, 20:45
A skomplikowana jest kalibracja za pomocą usb dock ?
Inna sprawa, że zamówiłbym z dostawą do paczkomatu i tutaj z kolei obawiam się mrozów :).
josephebeloki
05-02-2015, 20:56
Bajecznie prosta: https://www.youtube.com/watch?v=CTP94hNAAyg.
Jaki mróz ? Przecież to jest sam plastik, a nie szyna kolejowa :).
madnessmilo
05-02-2015, 21:49
Zamówione. Warto się jeszcze zaopatrywać w jakąś kartę do kalibracji, czy wystarczy zwykła kartka focus test chart ?
Najlepsza kalibracja AF jest na "żywym" organizmie, a nie na kartkach do testów.
A skomplikowana jest kalibracja za pomocą usb dock ?
Nie jest skomplikowana, ale czasochłonna.
No na to wygląda, że taki jest ich cel:
"Masz się wkurzyć, masz mieć dość" i w końcu masz kupić usb dock :)
Coś w tym jest :)
A kalibrowanie zajmie 10s
To akurat nie jest prawdą, delikatnie mówiąc.
Warto się jeszcze zaopatrywać w jakąś kartę do kalibracji, czy wystarczy zwykła kartka focus test chart ?
Do bliskich odległości wystarczy.
Najlepsza kalibracja AF jest na "żywym" organizmie, a nie na kartkach do testów.
Jako dodatkowa kalibracja, sprawdzenie, owszem. Do kalibracji z 30cm (od matrycy), moim zdaniem, lepsza jest karta.
andrzej_suse10
07-02-2015, 14:43
Cześć :)
Kolejne krótkie pytanie: ma ktoś z Was doświadczenia z tym obiektywem podpiętym do D90? Można bez obaw zawiesić taki zestaw na statyw? Czy tak duży ciężar połączony z długością (czyli dźwignia) nie zrobi krzywdy bagnetowi D90?
Ludzie podpinają pod D90 cięższe i dłuższe obiektywy. Moim zdaniem, nie będzie najmniejszego problemu, ale nie mam D90, nie sprawdzałem, więc pewności nie mam.
andrzej_suse10
07-02-2015, 15:31
Tak, ale często te dłuższe i cięższe obiektywy mają łączniki statywowe. W tym wypadku cały ciężar pójdzie na bagnet...
Podpinałem tą Sigmę do D40 - wszystko bez najmniejszych zastrzeżeń, łącznie z mocowaniem. Tylko trzyma się niewygodnie, ale to raczej oczywiste :)
Podpinany pod D7100 i S5Pro, oba bagnety mają się dobrze. Pod S5Pro podpinam też 80-200 ze stopki, i zanim zdążę przyłożyć zestaw do oka trzymam za body. Jeszcze bagnet jest cały :D
Kolejne krótkie pytanie: ma ktoś z Was doświadczenia z tym obiektywem podpiętym do D90? Można bez obaw zawiesić taki zestaw na statyw? Czy tak duży ciężar połączony z długością (czyli dźwignia) nie zrobi krzywdy bagnetowi D90?
70-200/2.8 OS/VR można bez obaw podpiąć i nosić na sznurku od aparatu czy mocować na statywie za gwint w aparacie, a ty się o małą Sigma 18-35 martwisz..
sztender
07-02-2015, 20:41
Można bez obaw zawiesić taki zestaw na statyw?
O bagnet bym się nie martwił. Nie takie rzeczy ludzie przypinają. Ale o wieszanie na statywie już tak. Zależy jak dobry (stabilny/sztywny) masz statyw. Bo tu może być słaby punkt i się wszystko wykopyrtnie.
andrzej_suse10
08-02-2015, 00:16
Dzięki za odpowiedzi :) nie miałem do czynienia jeszcze ze szkłem tej wagi, więc było to dla mnie zastanawiające ;)
Mam taki zestaw (d90+grip+sigma 18-35 f/1.8 ) jeszcze gripem i trochę to waży... Jest potrzebny dość mocny statyw bo na moim Velbon DF 50 ten zestaw "gibie" się wesoło i lepiej nie odchodzić od niego dalej niż na wyciągnięcie ręki ;) Tzn. samoistnie się na pewno nie przewróci ale jest bardzo niestabilny na delikatnej głowicy.
Mam pytanie do tych, którzy znają obie Sigmy - 17-50 OS i bohaterkę tegoż wątku. Jak oceniacie zmianę pola widzenia? Teoretycznie 18-35 powinna być nieznacznie acz zauważalnie węższa na najszerszym ustawieniu niż 17-50. Jednak specyfikacje podają odwrotne wyniki kątów widzenia - jest 76,5 do 72,4 st. z przewagą dla 18-35.
adrianek32
09-02-2015, 03:39
specyfikacja podaje wieksze pole widzenia bo pewnie w Sigmie 18-35 tyczy sie matrycy APS-C Nikona a 17-50 do matrycy Canona
Czytając katy widzenia a, przeczytaj dokładnie jakich aparatów się to tyczy.
Nikon/Sony/Pentax, Canon czy czy starszych Sigm ?? Bo każde z nich mają inny rozmiar matryc.
Przy starszych szkołach Sigma podawała dla swoich starszych aparatów (SD14, SD15) , czyli z cropem 1.7x.
madnessmilo
11-02-2015, 22:35
Nie jest skomplikowana, ale czasochłonna.
Dokładnie :).
Właśnie dotarło do mnie to ustrojstwo. Sama kalibracja jest dziecinnie prosta, jednak trochę mi zajmie nim ustawię idealnie. Zastanawia mnie inna rzecz. Na kartce z serwisu napisano, że kalibracja przebiegła pomyślnie, jednak gdy podłączyłem usb-dock, wszystkie wartości wynosiły "0". Jeżeli coś z nim robiono to chyba powinny widnieć inne, czyż nie ? Mogę się mylić.
W każdym razie na najbliższej odległości od obiektu, przy ogniskowej 18mm, musiałem ustawić na "-7", by było dobrze.
Fajne urządzonko ;)
mateo912
11-02-2015, 23:15
Dokładnie :).
Właśnie dotarło do mnie to ustrojstwo. Sama kalibracja jest dziecinnie prosta, jednak trochę mi zajmie nim ustawię idealnie. Zastanawia mnie inna rzecz. Na kartce z serwisu napisano, że kalibracja przebiegła pomyślnie, jednak gdy podłączyłem usb-dock, wszystkie wartości wynosiły "0". Jeżeli coś z nim robiono to chyba powinny widnieć inne, czyż nie ? Mogę się mylić.
W każdym razie na najbliższej odległości od obiektu, przy ogniskowej 18mm, musiałem ustawić na "-7", by było dobrze.
Fajne urządzonko ;)
kalibracja usb dock a serwisowa to co innego więc nie będą "widzieć się" ;)
cz4rnuch
31-03-2015, 08:56
18-35 vs nikonowskie prajmsy: <<klik>> (https://www.youtube.com/watch?v=nQHi8L0athY)
andrzej_suse10
06-04-2015, 22:12
Cześć, jeszcze jedno pytanko do posiadaczy. Czy mechanizm zoomu w waszych Sigmach też głośniej szura przy kręceniu pierścieniem na wąskim końcu, niż na szerokim? U mnie jest wyraźna różnica w odgłosie i zastanawiam się na ile to normalne a na ile powód do niepokoju...
Cześć, jeszcze jedno pytanko do posiadaczy. Czy mechanizm zoomu w waszych Sigmach też głośniej szura przy kręceniu pierścieniem na wąskim końcu, niż na szerokim? U mnie jest wyraźna różnica w odgłosie i zastanawiam się na ile to normalne a na ile powód do niepokoju...
U mnie, czy to AF czy pierścień MF, na całej długości działa tak samo bezszelestnie.
andrzej_suse10
06-04-2015, 23:48
A jak z płynnością ruchu? U mnie w zakresie 35-24 jest mniej płynnie, coś jakby w środku lekko nierównomiernie idzie, czuć to trochę na pierścieniu :/
A jak z płynnością ruchu? U mnie w zakresie 35-24 jest mniej płynnie, coś jakby w środku lekko nierównomiernie idzie, czuć to trochę na pierścieniu :/
Piszesz o pierścieniu zoom czy MF?
U mnie w całym zakresie jest tak samo cicho i płynnie, zarówno jeśli chodzi o zmianę ogniskowej jak i ostrzenie automatyczne czy ręczne.
andrzej_suse10
07-04-2015, 12:09
Piszesz o pierścieniu zoom czy MF?
Chodzi mi o pierścień zoom.
No to widzę że mój przypadek wskazuje jak na razie, że coś jest nie tak. Ciekawe tylko, czy serwis uzna to za usterkę i zrobi w ramach gwarancji...
Oba pierścienie chodzą płynnie, z należytym oporem jak na tą Sigmę przystało, bez jakiejkolwiek różnicy w oporze czy dziwnych dźwiękach. Proponuję oddać do serwisu bo sprawny obiektyw chodzi naprawdę z dużą kulturą.
Czy da się zamocować do 18-35 filtr 77 mm poprzez pierścień redukcyjny i jednocześnie mieć założoną osłonę przeciwsłoneczną? Z Nikkorem 85/1.8, który ma gwint 67 mm taka sztuczka się udaje, tylko potrzebny jest dodatkowo jakiś filtr UV, żeby oddalić całą konstrukcję od soczewki i zrobić miejsce dla osłony.
Co taka cisza? ;)
Kilka nowszych pstryków prosto z Sigmy...
1.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/05/348kjle-1.jpg
źródło (http://oi62.tinypic.com/348kjle.jpg)
2.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/05/30ktvm1-1.jpg
źródło (http://oi57.tinypic.com/30ktvm1.jpg)
3.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/05/rsh6s5-1.jpg
źródło (http://oi58.tinypic.com/rsh6s5.jpg)
4.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/05/xtvme-1.jpg
źródło (http://oi62.tinypic.com/xtvme.jpg)
5.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/05/34pb52p-1.jpg
źródło (http://oi62.tinypic.com/34pb52p.jpg)
ecml jak u Ciebie z ostrością na nieskończoność, tak powyżej 3 metrów? U mnie to loteria z przewagą nietrafień. Kupiłem nawet USB Docka i spędziłem dwa dni na kalibrowanie oczywiście beż rezultatów... Obiektyw do 2 metrów jest ostry jak żyletka. Powyżej 3 metrów już masakra. Od ok 3 do 4 metrów jest FF na wszystkich ogniskowych, a dalej BF. Różnica w ostrzeniu jest też w zależności czy rozostrzę w stronę minimalnej odległości czy nieskończoności. Postawienie aparatu na statywie i ostrzenie kilkukrotne w ten sam punk daje za każdym razem ostrość w innym punkcie co widać na zdjęciach i podziałce na obiektywie. Muszę dodać, że te błędy AF widać nawet na f/3.2! Banalne zdjęcie rodzinne - ostrość przed osobami. Odejdę trochę do tyłu ostrość na ścianę za... przy zdjęciach robionych w dzień (wcześniej pisałem tylko o problemach z lampą błyskową). Praktycznie na 20 zdjęć może jedno uda się zrobić trafione.
fader_audio
05-05-2015, 12:48
Jak wyglada panowie u Was z tym ostrzeniem, może ktoś powtierdzić to co pisał kolega post wyżej??? Mam zamiar kupić to szkło, ale na sama myśl że ma miec problemy z ostrzeniem mimo usb dock to coś mi sie robi.
ecml jak u Ciebie z ostrością na nieskończoność, tak powyżej 3 metrów?
Przejrzałem zdjęcia celowane na większe odległości - ok. 90% jest ok.
Pierwsze lepsze na 26mm i f1.8 (wybrałem takie nieciekawe, bo widać plany i ma sporo detalu):
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/05/1zvvko9-2.jpg
źródło (http://oi57.tinypic.com/1zvvko9.jpg)
Praktycznie na 20 zdjęć może jedno uda się zrobić trafione.
Moim zdaniem, z Twoim egzemplarzem musi być coś nie tak. Gdyby to był standard, to w sieci aż by wrzało. Tak mi się wydaje, na logikę.
Jak wyglada panowie u Was z tym ostrzeniem, może ktoś powtierdzić to co pisał kolega post wyżej??? Mam zamiar kupić to szkło, ale na sama myśl że ma miec problemy z ostrzeniem mimo usb dock to coś mi sie robi.
Ja nie mam z AF (na centralnym) najmniejszych problemów. Z bliska, z daleka, z lampą i bez, na różnych ogniskowych, odległościach, przy przysłonach f1.8-f4. Może warto kupić odbierając osobiście i sprawdzić? Taki problem jak u kolegi powyżej raczej bez problemu da się wyłapać.
O takiej ostrości przy takiej odległości mogę tylko pomarzyć... U mnie ostrość byłaby gdzieś 5 m za pomnikiem. Obiektyw kupowałem osobiści i wybierałem z kilku sztuk. Niestety sprawdzałem tylko na bliskich odległościach - i to był błąd. Też mnie to trochę dziwi bo nikt nic złego nie pisze o tych obiektywach. Jedyne co mi się udało znaleźć to na forum Canona ludzie mają podobne problemy. Dzisiaj zamawiam kuriera i leci na gwarancji do serwisu. Trochę się boję bo różne opinie o nim chodzą, ale jestem dobrej myśli.
fader_audio
06-05-2015, 10:06
Może nie doczytałem, ale może usb dock pomoże, tam mozna ustawiać ostrzenie na kilka odległości, może rzeczywiście miałes pecha i trafiła ci się felerna sztuka.
Przy kupnie tego szkła na pewno będe soprawdzał, choc wiadomo że w domu na spokojnie jest najlepiej.
U mnie ostrość byłaby gdzieś 5 m za pomnikiem.
Czy objaw jest powtarzalny na różnych ogniskowych?
Może nie doczytałem, ale może usb dock pomoże, tam mozna ustawiać ostrzenie na kilka odległości, może rzeczywiście miałes pecha i trafiła ci się felerna sztuka.
Problem jest o tyle, że usb dockiem można ustawić jeden, wspólny parametr (korektę) dla 2 metrów i nieskończoności. U wielu osób (w tym u mnie) zupełnie to wystarcza, ale jak się okazuje są wyjątki.
Przy kupnie tego szkła na pewno będe soprawdzał, choc wiadomo że w domu na spokojnie jest najlepiej.
Przy zakupie w sklepie przez internet masz przecież czas na przetestowanie i ewentualny zwrot.
Może nie doczytałem, ale może usb dock pomoże
USB Dockiem dwa dni walczyłem... Niestety dla tego obiektywy są tylko 4 odległości do ustawienia:
0.28m / 0.35m / 0.5m / nieskończoność. I o ile na pierwszych trzech jest ostry bez korekt o tyle powyżej 2 metrów jest loteria w zależności od odległości. Obiektyw polecam Ci z czystym sumienie bo fotki robi doskonałe, ale musisz go dobrze sprawdzić. Szczególnie ostrzenie na większych odległościach.
fader_audio
06-05-2015, 12:12
Tak jak pisze Ecmi, mam zamiar własnie w ten sposób go kupić, ale z odbiorem osobistym.
Mam jeszcze troszke czasu bo musze parę stówek dozbierac. Kepiłem jakiś czas temu 17-50 ale musiałem oddać, myśałem o jeszcze jendym podejściu lecz nie mam czasu ani checi bawić się w wysyłkę do kalibracji itp, chce kupic dobre szkło uniwersalne ( wiem że tu zbyt dużego zakresu nie mam) ale do standardowtych psrtyków wystarczy ten zakres w zupełności.
USB Dockiem dwa dni walczyłem... Niestety dla tego obiektywy są tylko 4 odległości do ustawienia:
0.28m / 0.35m / 0.5m / nieskończoność. I o ile na pierwszych trzech jest ostry bez korekt o tyle powyżej 2 metrów jest loteria w zależności od odległości. Obiektyw polecam Ci z czystym sumienie bo fotki robi doskonałe, ale musisz go dobrze sprawdzić. Szczególnie ostrzenie na większych odległościach.
To rzeczywiście musiałeś mieć pecha, będziesz go wysyłał do serwisu?? Ciekawe czy coś poradzą na to, najlepiej jakby wymienili na nowy.
Będę informował na bieżąco, szczególnie jak serwis wywinie mi jakiś numer ;)
RedSasza
18-05-2015, 08:48
Też sobie kupiłem ten obiektyw :) i muszę potwierdzić opinie wyrażone w tym wątku, te złe - waga (ale, jak mówi klasyk "wiedziały gały co brały") i te dobre - cała reszta...
Wstawiam kilka zdjęć z D300 (prosto z aparatu, zmniejszone w CaptureNX, niektóre lekko wyprostowane).
1. 18mm f8 0EV ISO 250
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://imageshack.com/i/eyEx0VLkj)
2. 18mm f8 +07EV ISO 400
źródło (https://imageshack.com/i/pcqyCo1Kj)
3. 18mm f8 +07EV ISO 400
źródło (https://imageshack.com/i/p1K3Jq9dj)
4. 26mm f1,8 0EV ISO 250
źródło (https://imageshack.com/i/exMfeZ56j)
Kolego @gregoi dostałeś juz obiektyw z serwisu?
Czekamy na Twoje w info ;)
Sprzęt właśnie do mnie dotarł z serwisu. Obiektyw wysłałem do serwisu jakiś czas temu. Na drugi dzień jak tylko dostali paczkę zadzwoniła pani i powiedziała, że muszę im dosłać body (już na swój koszt) mimo, że pisałem iż obiektyw zachowuje się identycznie na 4 różnych aparatach. Body wysłałem w środę a cały sprzęt przysłali mi z powrotem dzisiaj (poniedziałek), oczywiście na mój koszt, z diagnozą "kalibracja". Z plusów: serwis działa naprawdę szybko bo praktycznie z dnia na dzień jest "naprawa" i odsyłają. Wypakowałem wszystko, podłączyłem i zabrałem się za testowanie. Zrobiłem kilkadziesiąt fotek, odpaliłem na monitorze i byłem w szoku! Ostrość jakiej jeszcze nie widziałem z tego obiektywu. Powiększając na cropa wszystko stało się jasne. Zaglądam w ustawienia aparatu a tam pan serwisant ustawił mi w wyostrzanie na... 9! Pozwoliłem sobie zapisać ostatnie zdjęcie z exifa przed wysyłką i okazało się, że serwis wykonał 143 zdjęcia. Podejrzewam, że mieli sporo problemów z ustawieniem bo fotek trochę nacykali. Efekt końcowy jest taki, że obiektyw działa identycznie jak działał z tym, że do 2m ma lekki FF (czego nie było), a im dalej obiektu, tym bardziej pogłębia się BF. Teraz czas na "niezgodność towaru z umową" ;) , bo do serwisu już nie zamierzam wysyłać.
Czy jest ktoś kto ma ten obiektyw w okolicach Wrocławia - Świdnicy - Wałbrzycha? Chętnie bym jeszcze skonfrontował się z innym użytkownikiem :)
fader_audio
18-05-2015, 14:09
red sasza, nie moge wyświetlic Twoich fotek, czy inni również mają problem???
Ciekawe co koelga ma za problem w tym szkle, mam nadzieje, że to nie kolejena jakas ukryta wada.
nikoniarz
18-05-2015, 14:11
Mnie się wyświetlają.
[...]
Smutna sprawa. Tym bardziej, że wiem jak sprawna Sigma potrafi cieszyć fotograficzną duszę.
Daj proszę znać jak się dalej sprawy potoczą.
red sasza, nie moge wyświetlic Twoich fotek, czy inni również mają problem???
Ja widzę.
RedSasza
18-05-2015, 17:33
Mi się wyświetlają na domowym kompie (z którego wysyłałem tego posta) :) a na kompie w pracy nie chciały się wyświetlić :(
Czary Panie, czary...
kolego @gregoi (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=45891) czy juz sie cos wyjasnilo z Twoja Sigma?
a tak na marginesie Panowie czy jest jakas dobra alternatywa do tego obiektywu?
Chcialbym swoja S17-50 wymienic na cos pewniejszego ale na internecie mozna tez poczytac o problemach AF w S18-35?
Dla posiadaczy tego cuda...jak dawacie rady bez OS?
Pozdrawiam
jak dawacie rady bez OS?
To jest tak jasne szkło i tak krótka ogniskowa, że OS nie jest w ogóle potrzebne. Jeśli chodzi o moją sztukę to jednak jedzie jeszcze raz do serwisu, tym razem z "błogosławieństwem" Sigma Centrum, w którym go kupiłem. Wysyłam sam obiektyw (na ich koszt) i niech walczą z nim.
Dla posiadaczy tego cuda...jak dawacie rady bez OS?
Tak samo jak przez dziesiątki lat fotografowie dawali rady - stabilne ręce i odpowiednie czasy...
Poza tym stabilizacja załatwia tylko problem z poruszeniem aparatu - przy tym zakresie ogniskowych będzie przydatna tylko przy zdjęciach całkowicie nieruchomych rzeczy. Nawet powolny ruch ludzi przy 1/30s będzie już widać na zdjęciu i nawet hiperstabilizacja tego nie zmieni.
Przed wysłaniem serwis zażyczył sobie kilka moich fotek obrazujących problem z AF, bo przecież u nich po "kalibracji" było idealnie ;) A przez telefon już nikt nie chciał skomentować w jakim celu serwis ustawił w moim body wyostrzenia na +9. To jest jakaś makabra, obiektyw po powrocie z serwisu zachowuje się dwa razy gorzej niż przed "strojeniem do body". Ciekawe czy w serwisie mają opcję powrotu do ustawień fabrycznych? Po prostu już nie mam sił walczyć z nimi... Zamiast cieszyć się fotografowaniem, tracę czas na jakieś pierdoły. Nawet nie mogę zrobić zwykłego zdjęcia rodzinnego bo na 10 ostrzeń, 10 jest nietrafionych, już nie wspominając o zdjęciach repo...
Ciekawe czy w serwisie mają opcję powrotu do ustawień fabrycznych?
Jestem przekonany, że tak, ale to chyba niewiele zmienia.
Nawet nie mogę zrobić zwykłego zdjęcia rodzinnego bo na 10 ostrzeń, 10 jest nietrafionych, już nie wspominając o zdjęciach repo...
Hmmm, ale na to powinna pomóc korekta w body. Chyba, że na te 10 masz 5x FF + 5x BF.
Hmmm, ale na to powinna pomóc korekta w body. Chyba, że na te 10 masz 5x FF + 5x BF.
Sprawa wygląda tak, ja pisałem wcześniej: do dwóch metrów FF zmieniający się wraz z odległością, a po wyżej 2m BF powiększający się wraz z odległością. Jak dla mnie to ten obiektyw (mój egzemplarz) jest uwalony a tą "kalibracją" tylko go dobili...
Sprawa wygląda tak, ja pisałem wcześniej: do dwóch metrów FF zmieniający się wraz z odległością, a po wyżej 2m BF powiększający się wraz z odległością. Jak dla mnie to ten obiektyw (mój egzemplarz) jest uwalony a tą "kalibracją" tylko go dobili...
Na to wygląda. Chyba musisz powalczyć o wymianę na inny egzemplarz.
fader_audio
27-05-2015, 15:31
Wygląda na to że rzeczywiście masz felerny egzemplarz, hm ciężko będzie ci wywalczyc wymianę. Może ekspertyza biegłego sądowego i postraszenie skierowaniem sprawy tam gdzie trzeba bardziej do nich przemówi.
Druga opcja to porównanie z drugim takim szkłem np w sklepie gdzie się kupowało wraz ze sprzedawca, ktory byłby świadkiem w tej sytuacji. Nie wiem co jeszcze mozna doradzić.
Migacz112
27-05-2015, 16:27
A czemu nie (nie wiem czy to dobre słowo) reklamujesz usługi regulacji AF? Wyregulowali źle, niech regulują do skutku, na swój koszt [emoji14]
Właśnie chcę reklamować ich wspaniałą usługę ;) W rozmowie telefonicznej pani z serwisu poprosiła o wysłanie kilku fotek chyba jako dowód. Wysłałem wczoraj rano i do dziś nie otrzymałem żadnej odpowiedzi mimo, że od razu zadzwoniłem i poinformowałem o tym. Dzisiaj w serwisie chyba jakaś impreza bo nikt przez cały dzień nie odbierał telefonu. Z drugiej strony nie uśmiech mi się wysyłać ciągle obiektywu z puszką bo jednak są mi trochę potrzebne ;) Ale co zrobić...
Nie odbierają bo znają juz Twój numer :)
A tak na poważnie to wymiana na inny model nie jest w cale wykluczone..... kolega z forum kupił S30 F1,4 EX DC HSM i wysłał ja tylko do kalibracji a servis odesłał mu model art i nie była to pomyłka. Fakt ze akcja działa się na zachodzie ale Sigma to Sigma prawa będą te same.
Trzymam za to kciuki! Sam stoję przed decyzją zmiany s17-50 na s18-35
Miło będzie jak będziesz nas informowac o sprawie
Mi również wymienili na egzemplarz - jak to Pani z serwisu określiła"lepiej współpracujący z moim body". Tyle ze ja walczyłem z S17-50.
Juz nie pamiętam, ale chyba za 3 razem do tego doszlo. Też przeslalem zdjęcia obrazujące problem.
Trzymam kciuki za pozytywne zakończenie sprawy :)
Jeszce raz zapytam czy jest ktoś z okolic Wrocław - Świdnica z Sigmą 18-35 f1.8 ? Chciałbym skonfrontować swoje szkło z jakimś innym.
@gregoi (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=45891)
jakies nowosci u Ciebie w sprawie obiektywu?
Jeszcze nie wysyłałem bo mam trochę roboty. Zrobiłem korektę mikroregulacją i trzymam się określonych odległości, względem ogniskowej... Trochę skomplikowane ale działa ;) Pod koniec czerwca będę miał okienko to podeślę im na poprawki.
Panowie mam okazje kupic ten obiektyw od goscia ktory kupil go rok temu zeby nagrywac filmy w kinie....trochę dziwne fakt jest taki ze sprzedaje go i podeslal takie fotki. Jak oceniacie jego kondycję?
https://www.dropbox.com/sh/afhc88l9jakkcyc/AADz8_iV8trC5BY9xAq-QMO3a?dl=0
Zdjecia sa z d800 druga dziwna sprawa - ale moze gostek jest dziwny ; )
Dzieki za opinie
Mam pytanie do posiadaczy szkła. Jak wam ostrzy na bocznych punktach? W moim przypadku im dalej od środkowego punktu tym większy frontfokus, im krótsza ogniskowa tym większy fronfokus, im większa odległość od obiektu tym większy fronfokus. Sumując - najbardziej niekorzystny przypadek to ostrzenie skrajnym punktem, na pełnej dziurze, na ogniskowej 18mm, na przedmiot oddalony o kilka metrów - wtedy jest fronfokus na 2-3 metry. Środkowy punkt zawsze trafia idealnie bez względu na sytuację. Byłbym wdzięczny za obserwacje innych użytkowników - pytanie czy ten typ tak ma, czy ten egzemplarz tak ma. Nie jest to kwestia body - pozostałe moje obiektywy na skrajnych punktach nie mają takich rozjazdów.
Panowie mam okazje kupic ten obiektyw od goscia ktory kupil go rok temu zeby nagrywac filmy w kinie....trochę dziwne fakt jest taki ze sprzedaje go i podeslal takie fotki. Jak oceniacie jego kondycję?
https://www.dropbox.com/sh/afhc88l9jakkcyc/AADz8_iV8trC5BY9xAq-QMO3a?dl=0
Zdjecia sa z d800 druga dziwna sprawa - ale moze gostek jest dziwny ; )
Dzieki za opinie
Zdjęcia wyglądają na wyostrzane... ale mniejsza o to. W tym szkle z bliska wszystko jest ostre. Jeśli są jakieś problemy to od 2-3 metrów do nieskończoności. Najlepiej jakby dał kilka fotek ostrzonych na minimum 3 - 6 metrów, szczególnie na ogniskowych rzędu 18-25 mm oczywiście f/1.8 - moje szkło w takich okolicznościach wysypuje się koncertowo ;) Zawsze jest ryzyko, że sprzedający może ręcznie ostrzyć, albo w trybie LV i wtedy będzie na 100% dobrze. IMO radziłbym Ci sprawdzić dobrze to szkło osobiście albo sobie darować, bo jeśli nawet jest na gwarancji to serwis Sigmy niewiele pomoże - wiem z własnego doświadczenia ;)
"szabuk" - mam tak samo jak Ty ;) i wydaje mi się, że tutaj to będzie normalna sprawa bo szkła innych firm, niż Nikon, strojone są pod centralny punkt, a już w szczególności przy ogniskowej 18 mm. A jakie masz body, jeśli można wiedzieć? ;)
@ecml @gregoi (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=45891)
dzieki za opinie. w takim razie daruje sobie....
Generalnie szkielko nie ma sobie "rownych" a jednak wystepuja z nim problemy i to nie sa pojedyncze przypadki....szkoda :(
Szkiełko, pomimo problemów z moją sztuką, polecam z całego serca. Sam teraz będę powoli przechodził w FX i na pewno zostawię komplet D7100 + S18-35 f1.8 bo obraz jaki daje ten zestaw jest bajeczny. A z tego co widziałem na kilku prywatnych testach to ta Sigma całkiem nieźle śmiga pod FX przy 35mm ;)
Mam D7200. Szkła mam różne - Nikkory (50/1.8G, 85/1.8G), Tamrona 90VC USD, Sigmy (17-50/2.8, 50-150/2.8 II APO EX DC) i wszystkie te szkła na skrajnych bocznych ostrzą prawidłowo uwzględniając pogorszenie rozdzielczości na brzegu szkła. Tylko w Sigmie 18-35/1.8 leci wyraźny frontfokus na bocznych. I w tym przypadku jest to stałe, powtarzalne zjawisko powiększające się wraz z oddalaniem się od centralnego punktu - na środkowym i dookólnych krzyżowych trafia w punkt (obraz żyleta - najlepszy z posiadanych obiektywów łącznie ze stałkami z Tamronem na czele). Wiadomo, że serwis kalibruje do centralnego i na boczne nie daje gwarancji, ale jeśli to jest kwestia egzemplarza to może bym zaczął się wykłócać/reklamować pod kątem wymiany. Jeśli ten typ tak ma - to da się z tym żyć, punkty krzyżowe (umiejscowione w centrum) trafiają, a jakby co to się będzie przekadrowywać.
Mam od wczoraj ten obiektyw. Niestety mi też się trafił z FF. Sprawdziłem powyższy problem i jest to raczej wina złej pozycji fotografującego względem tablicy testowej. Gdy aparat jest równolegle ustawiony to nie da się uzyskać lepszej ostrości na brzegach niż w centrum.
Zauważyłem coś innego. Przesłona się trochę przymyka na 35mm podczas robienia zdjęć na 1,8. Czy to normalne? Powinna być przecież całkowicie otwarta.
To nie ten problem - ja tez mam standardowo fronfokus, ale skorygowany mikrokalibracją w body. I nie jest to kwestia tablic testowych. Robię zdjęcie małej pojedynczej sosence na trawniku z odległości powiedzmy 7m. Na centralnym punkcie na wprost (w kadrze sosenka w środku) - ostrzy w punkt. Na skrajnym bocznym punkcie (w kadrze sosenka przy prawej krawędzi) - fronfokus jakieś 1.5m. Na centralnym punkcie po przekadrowaniu (w kadrze sosenka przy prawej krawędzi) - ostrzy w punkt. Nie jest to więc kwestia skręcenia płaszczyzny ostrzenia bo przy przekadrowaniu jest ostro. Poza tym skręcenie płaszczyzny nie da takiego dużego fronfokusa, a ponadto na Sigmie 17-50 przy tej samej ogniskowej i bocznych punktach nie ma takiego rozjazdu (1,5metra fronfokusa nie pokryje różnica głębi ostrości pomiędzy 1.8 i 2.8 - zresztą na S18-35 przy 2.8 jest taki sam rozjazd, tylko częściowo pokryty zwiększona głębią ostrości - jest po prostu trochę mniej nieostro niż przy 1.8 ).
fader_audio
10-06-2015, 15:28
jestem ciekaw jak rzeczywiście jest z tymi bocznymi punktami, to dla mnie ważne gdyż często korzystam z bocznych punktów, może nie całkiem skrajnych ale zawsze boczne. Ja u Was jest z tymi bocznymi, trochę mnie to przeraziło prawdę powiedziawszy.
Ja podaję skrajne przykłady - skrajny boczny jest w moim przypadku tuz przy samej krawędzi kadru - praktycznie z tych nie korzystam. Im bliżej środka tym mniejszy rozjazd. Przy ogniskowej 35mm trzeci skrajny od brzegu (czyli czwarty punkt licząc od centralnego) daje już akceptowalną ostrość. Przy 18 mm trzeba się cofnąć jeszcze o jedn, dwa do środka. Poza tym dalej pozostaje otwarta kwestia czy to nie jest tylko kwestia mojego egzemplarza.
Mogę potwierdzić w/w problemy na skrajnych punktach w d7100 - więc bardzo skrajnych ;) I rzeczywiście, im bliżej centrum tym bardziej ostro. W zasadzie na krzyżowych wszystko jest w punkt.
Jeszcze pytanie do posiadaczy S18-35 1.8 czy w waszych sztukach też coś w środku klekocze przy potrząsaniu przód - tył? Ja właśnie zauważyłem, że jakiś czas temu, przy nasileniu się problemów z AF, pojawiło się właśnie to dziwne klekotanie. Pewien jestem, że to gdzieś na układzie soczewki AF, bo kręcąc pierścieniem ostrzenia zmienia się dźwięk tego klekotu. Takie wrażenie jakby była luźna soczewka. Dodam tylko, że obiektyw nigdy nie upadł ani tym podobne, bo o sprzęt dbam niż o siebie ;)
Zdjęcia wyglądają na wyostrzane... ale mniejsza o to. W tym szkle z bliska wszystko jest ostre. Jeśli są jakieś problemy to od 2-3 metrów do nieskończoności. Najlepiej jakby dał kilka fotek ostrzonych na minimum 3 - 6 metrów, szczególnie na ogniskowych rzędu 18-25 mm oczywiście f/1.8 - moje szkło w takich okolicznościach wysypuje się koncertowo ;) Zawsze jest ryzyko, że sprzedający może ręcznie ostrzyć, albo w trybie LV i wtedy będzie na 100% dobrze. IMO radziłbym Ci sprawdzić dobrze to szkło osobiście albo sobie darować, bo jeśli nawet jest na gwarancji to serwis Sigmy niewiele pomoże - wiem z własnego doświadczenia ;)
prosiłem sprzedawcę o takie zdjecie (a) bez odzewu wiec może a na pewno jest jak piszesz .
Szkoda tylko ze nie ma alternatywy do tego obiektywu w nikkor.
Sprawdziłem jak jest u mnie. Faktycznie, na D7100, przy celowaniu skrajnymi bocznymi na kilka metrów rozjazd jest przeeeeogromny. Wydawało mi się, że testowałem kiedyś i było ok, ale chyba mi się jednak tylko wydawało. Pewnie nawet w testach (po kalibracji USB dockiem) nie dotarłem do tych skrajnych bo przy normalnym fotografowaniu zwyczajnie ich nie używam.
Taka dowcipna ciekawostka - Sigma podpięta do D40 celuje idealnie na wszystkich punktach. Ale to raczej oczywiste ;)
"ecml" czy w Twoim obiektywie też coś delikatnie klekocze przy potrząsaniu przód - tył?
Nie zauważyłem, nie słyszałem, więc chyba nie, ale jak wrócę do domu to porządnie potrząsnę i wsłucham się dokładniej.
Delikatnie klekocze. Inne moje obiektywy też.
U mnie też klekocze.
Sprawdzałem AF na D700 i tu się nie myli. Jest celny zarówno w centrum jak i na skraju.
Problemy mam tylko na pozostałych dwóch modelach D5000 i D5200.
Co ciekawe na D700 wyraźnie widzę że gdy znajdzie ostrość to w wizjerze obraz mógłby być ostrzejszy jakbym go dostroił, ale na zdjęciu wychodzi że jest na odwrót. Gdy jest trochę zamazany, to wychodzi ostry :) Może mam już coś ze wzrokiem :)
Zamówiłem USB docka i spróbuję go wykalibrować na DX.
Ostrość w wizjerze może masz rozregulowaną tym pokrętłem małym
a co do sigmy to u mnie też klekocze tak z lekka
RedSasza
11-06-2015, 20:58
Od niedawna używam tej sigmy z D300 i moja ma tą samą przypadłość. Obiektyw na skrajnych polach nie daje rady. Cóż, trzeba będzie je omijać. A jak nie da się z tym żyć, to mam trzyletnią gwarancję i nie zawaham się jej użyć. A i do serwisu daleko nie mam... Porobię trochę zdjęć i się zobaczy...
Jeżeli zaś chodzi o klekotanie, to u mnie słyszę stukające o siebie listki przysłony i może coś tam jeszcze... Ale wcale mnie to nie dziwi - obiektyw to złożony mechanizm, a nie betonowy blok :)
Na 7200 to samo, centralny żyleta a im dalej od środka tym gorzej:D
Czyli chyba wychodzi, że z nowymi puszkami ten typ tak ma. Szczerze powiedziawszy nie sądzę, że serwis coś z tym zrobi - kalibrują do centralnego, a na centralnym nie ma kłopotów. Też się zastanawiam, czy się trochę z nimi nie poprzepychać dla zasady. Shiftfocusa w zależność od ogniskowej w Sigmie 50-150/2.8 mi nie dali rady zlikwidować (mimo, że jak twierdzili kontaktowali się w tej sprawie z Sigmą w Japonii) - ale kasę za nieudaną kalibrację (po mojej reklamacji) zwrócili. Notabene moje wszystkie dotychczasowe kalibracje serwisowe (Nikon, Sigma) kompletnie nic nie dały - dlatego ja nie bawię się z serwisami. Załatwiam wszystko kalibracją w body - dlatego puszki bez tej funkcji są z góry skreślone z potencjalnej listy zakupów. Obiektyw z racji obrazka jaki daje - tak czy siak ze mną zostaje.
W kwestii usbdocka (nie posiadam go na razie) - on pozwala kalibrować obiektyw dla kilku/każdego punktu ostrości niezależnie? Mi się zdawało, że kalibruje się jeden punkt tyle, że w kilku zakresach odległości. Czy jakiś posiadacz tego ustrojstwa jest w stanie to potwierdzić/zaprzeczyć? Jeśli by pozwalał oprogramować kilka punktów - to byłoby jakieś wyjście z sytuacji.
Sprawdziłem jak jest u mnie. Faktycznie, na D7100, przy celowaniu skrajnymi bocznymi na kilka metrów rozjazd jest przeeeeogromny. Wydawało mi się, że testowałem kiedyś i było ok, ale chyba mi się jednak tylko wydawało.)
Nie mam tej Sigmy, ale kiedyś miałem D700 i D7100 z jasnymi szkłami.
Dość dokładnie sprawdzałem AF.
Gdy używałem AF-S to przy punktach bocznych nieraz obiektywy myszkowały gdy był słaby kontrast lub ciemno.
W trybie AF-S natomiast w trudniejszych warunkach punkty boczne były całkowicie niewiarygodne.
Nawet gdy miałem ustawiony priorytet ostrości.
Nikony mają punkty krzyżowe tylko w centrum co jest głównym źródłem tych problemów.
W dodatku jasne szkła z natury mają winietę, gorszą ostrość po bokach itp. powoduje to, że AF ma trudniejszy pomiar poza centrum.
Obiektyw z racji obrazka jaki daje - tak czy siak ze mną zostaje.
:)
W kwestii usbdocka (nie posiadam go na razie) - on pozwala kalibrować obiektyw dla kilku/każdego punktu ostrości niezależnie? Mi się zdawało, że kalibruje się jeden punkt tyle, że w kilku zakresach odległości. Czy jakiś posiadacz tego ustrojstwa jest w stanie to potwierdzić/zaprzeczyć? Jeśli by pozwalał oprogramować kilka punktów - to byłoby jakieś wyjście z sytuacji.
Niestety, nie ma takiej możliwości, aby USB dockiem skalibrować więcej niż jeden punkt.
Nikony mają punkty krzyżowe tylko w centrum co jest głównym źródłem tych problemów.
W przypadku tej Sigmy zupełnie nie tu leży problem.
W dodatku jasne szkła z natury mają winietę, gorszą ostrość po bokach itp. powoduje to, że AF ma trudniejszy pomiar poza centrum.
Tu też.
RedSasza
12-06-2015, 21:27
szabuk, nie tylko "z nowymi puszkami ten typ tak ma".
D300 to nie jest nowy aparat....
szabuk, nie tylko "z nowymi puszkami ten typ tak ma".
D300 to nie jest nowy aparat....
to lekka wtopa jak na obiektyw z gornej polki ?
jest co rozważać przed kupnem...
to lekka wtopa jak na obiektyw z gornej polki ?
jest co rozważać przed kupnem...
Robię tym szkłem repo i właściwie korzystam tylko z krzyżowych (D7100) i bez problemu daję radę. Ja akurat jestem nauczony przekadrowywać i tylko w sytuacji bardzo dynamicznej wychodzę poza środkowe punkty. A szkiełko mimo moich problemów i tak polecam bo daje niesamowity obraz i możliwości związane z f1.8.
RedSasza
13-06-2015, 11:47
Pełna zgoda mkris, bez wątpienia to jest "wtopa", jak na obiektyw za takie pieniądze :( I rzeczywiście jest nad czym się zastanawiać przed jego kupnem. Na szczęście jest ten wątek i można podzielić się z innymi swoimi doświadczeniami :) Ja się trochę pospieszyłem...
Ale, zgadzam się też z gregoi, trzeba zapomnieć o skrajnych punktach AF i... robić zdjęcia, a nie "przeżywać". Łatwiej będzie tym, którzy wychowali się na starych dobrych analogowych korpusach Nikona z jednym (F90X) albo kilkoma (F100) punktami ostrości. Ja akurat tak mam...
Ale, zgadzam się też z gregoi, trzeba zapomnieć o skrajnych punktach AF i... robić zdjęcia, a nie "przeżywać".
Też tak myślę. Swoją drogą, przez pół roku użytkowania obiektywu nawet nie wiedziałem, że na skrajnych jest taki rozjazd.
maniak666
13-06-2015, 13:30
I to jest tylko potwierdzenie tezy, że lepiej robić zdjęcia, a nie siedzieć na"internetach" i doszukiwać się Bóg jeden wie czego.:razz:
I to jest tylko potwierdzenie tezy, że lepiej robić zdjęcia, a nie siedzieć na"internetach" i doszukiwać się Bóg jeden wie czego.:razz:
Nie do końca sie z Tobą kolego zgodzę.
Warto przed jakim kolwiek zakupem sprzętu poczytac opinie użytkowników na internecie.
Ja akurat często korzystam z bocznych acz kolwiek ostatnio uczę sie juz kadrowac.
Panowie jak to jest z tymi bocznymi? Z każdej odleglosci jest rozjazd albo z bliska jest OK?
PS.
może do ożywienia tematu zapodacie jakies fotki ;)
RedSasza
13-06-2015, 21:29
źródło (https://imageshack.com/i/ipy2TpiSj)
Przykład zachowania Sigmy 18-35/1,8 z Nikonem D300 (może się komuś przyda).
Wycinki tego samego fragmentu zdjęcia (powiększenie 100%). Ostrość ustawiana na białą literę B. Ogniskowa 18, przysłona 4,0. Odległość ok. 8 m.
Z lewej - centralny punkt AF. W środku - skrajny lewy punkt AF. Z prawej - skrajny prawy punkt AF.
@RedSasza (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=3819)
serdecznie dzieki! widac roznice! centralny wymiata ;) boczne zniechecaja... ale fotki jak sam piszesz "odleglosc ok. 8m"
a jak wyglada sytuacja w odleglosci do 3-4m
tak samo?
dzieki
patefonik
13-06-2015, 21:46
@RedSasza
Niestety nie widzę obrazka.
@patefonik (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=57850)
wszystko widac
@RedSasza (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=3819)
serdecznie dzieki! widac roznice! centralny wymiata ;) boczne zniechecaja... ale fotki jak sam piszesz "odleglosc ok. 8m"
a jak wyglada sytuacja w odleglosci do 3-4m
tak samo?
dzieki
U mnie zależności wyglądają tak - frontfocus zwiększa się wraz:
- ze zwiększaniem się odległości obrazowania (dalej - większy frontfocus, bliżej - mniejszy fronfocus),
- wraz ze zmniejszaniem się ogniskowej (krótsza ogniskowa - większy kąt - większy fronfocus, dłuższa ogniskowa - mniejszy kąt - mniejszy fronfocus)
- wraz z oddalaniem się punktu ustawiania ostrości od centralnego (dalszy punkt - większy fronfocus, bliższy punkt - mniejszy frontfocus).
I nie są to przypadkowe odchyłki, tylko powtarzalne zachowanie - co ma też swoją dobrą stronę bo wada tego obiektywu jest przewidywalna, więc można być przygotowanym na takie zachowanie i mu w pewnym zakresie zapobiegać ( nie wychodzić poza centralne punkty, przekadrowywać, używać dłuższych ogniskowych przy skrajnych punktach etc.).
Natomiast nie zgodzę się, że nie ma co o tym pisać - dla obecnych i przyszłych użytkowników to jest ważna informacja, która może zapobiec niepotrzebnym frustracjom i późniejszemu biciu piany typu "nie umiem robić zdjęć", "wydałem kupę kasy na japoński badziew". Pomoże to rozważyć za i przeciw przed kupnem - bo ten obiektyw ma niezaprzeczalnie wielkie zalety (jakość obrazka) jak i wady (rozjazd na skrajnych punktach). Ja to traktuję po prostu jako częściowe ograniczenie funkcjonalności tego obiektywu - ale przy moim uzytkowaniu zalety przeważają nad wadami.
RedSasza
14-06-2015, 09:49
Nie rozpracowałem ułomności tej sigmy z taką wnikliwością, jak szabuk (szczery szacun!), ale to to rzeczywiście tak działa.
A może, że na chwilkę puszczę sobie wodze fantazji, Sigma Corporation kiedyś zaproponuje posiadaczom tego obiektywu darmowe usunięcie opisywanej przez nas usterki? To świadczyłoby o klasie firmy...
Gdzieś tu na forum "krąży" przedstawiciel polskiej Sigmy. Może by się odezwał, a nie udawał strusia? :wink:
A póki co jutro jadę na pięć dni na żagle - porobię trochę zdjęć i się zobaczy... :smile:
fader_audio
15-06-2015, 11:18
to jest racja, ale moim zdaniem lepiej też sprawdzić czy wszystko gra, nie onanizować się sprzętowo, ale posprawdzać taki złoty środek, jak tylko zdjęcia się bedezie robić może sie potem okazać że mamy naprawdę spaprany egzemplarz i wtedy będzie problem.
Czy ktoś z Was ma może to szkło i mieszka w okolicach Katowic, jakby była możliwość chciałbym podpiąć to szkiełko na chwilke do mojego body
Cisza w temacie wiec zapodam pare fotek po ktorych szczeka opada
https://www.flickr.com/photos/lemaddin/sets/72157640843729264
...takie szklo to ja chce ;)
Kupiłem USB Dock i wyregulowałem wszystkie możliwości. Zajęło mi to dwa dni ale teraz jest żyleta. Boczne też trafiają ale mają tendencję do myszkowania, zwłaszcza lewy róg z górnego rzędu. Nie przeszkadza mi to, i tak celuje środkowym :)
fader_audio
19-06-2015, 09:40
to u Ciebie bocznymi można pracować spokojnie, chodzi mi o np 2 lub 3 rząd od skrajów. Całkiem skrajnego prawie wogóle nie uzywam.
Zauważyłem że np. jeśli dobrze się ustawi ostrość dla nieskończoności to bliższe odległości które były dobrze ustawione się rozregulują. Trzeba sprawdzać wszystkie po kolei aż wszystkie razem będą zgodne. Pewnie te wartości są interpolowane i dla tego są od siebie zależne.
Najłatwiej ustawiać porównując czy odległość ostrzenia się zmienia w stosunku do wyostrzenia w live view.
To raczej logiczne - korekta AF nie może być stosowana dla wybranych _punktów_ odległości bez wpływu na _zakres_ zaraz obok. Jeżeli dla 0,3m ustawimy np. -10, później dla 0,5m +10 to musi się nam przesunąć AF dla 0,6m, 0,4m oraz to -10 dla 0,3m, które ustawiliśmy chwilę wcześniej. Dlatego to taka długotrwała (pisało o tym już wiele osób, ja również) i żmudna robota. Ja przeleciałem przez wszystkie ustawienia 3 razy, wystarczyło.
Ale w sumie dobrze, że wspomniałeś, nie dla wszystkich to musi być oczywiste.
RedSasza
06-07-2015, 12:42
Czy to znaczy, że jednak dockiem można ustawić idealny pomiar ostrości na wszystkich polach AF?
Warto kupić albo pożyczyć docka (firmowe sklepy Sigmy to umożliwiają)?
Czy to znaczy, że jednak dockiem można ustawić idealny pomiar ostrości na wszystkich polach AF?
Nie, to fizycznie nie jest możliwe. Skąd obiektyw ma wiedzieć, który punkt wybrałeś w body? Ustawienia, kalibracja USB Dockiem dotyczy wyłącznie centralnego. Można oczywiście robić całą kalibrację na innym punkcie AF, ale wtedy środkowy będzie miał odchyłki więc to raczej bez sensu.
Warto kupić albo pożyczyć docka (firmowe sklepy Sigmy to umożliwiają)?
Jeżeli centralny nie trafia tak jak trzeba to oczywiście warto. Wypożyczenie Docka kosztuje grosze.
U niektórych sprzedawców na allegro można zrezygnować z zakupu w ciągu 2 tygodni. Będziesz mógł spokojnie dostroić obiektyw w tym czasie i oddać dock do sklepu, tracąc jedynie na przesyłce :) To legalne choć mało uczciwe.
RedSasza
06-07-2015, 13:51
ecml, dzięki za potwierdzenie moich intuicji. Moja Sigma centralnym polem AF trafia w punkt. Nie będę musiał ani pożyczać, ani kupować docka (ani być nieuczciwym)...
Jest sens wysyłania do serwisu tego szkła jeśli mam zamiar je sprzedać, czy jednak nie wysyłać teraz i zalecić kupującemu aby to zrobił? Szkło oczywiście na gwarancji.
Jest sens wysyłania do serwisu tego szkła jeśli mam zamiar je sprzedać, czy jednak nie wysyłać teraz i zalecić kupującemu aby to zrobił? Szkło oczywiście na gwarancji.
Szkło regulują pod dane body więc raczej kupujący powinien sobie wysłać. W moim przypadku w serwisie bardzie rozregulowali niż wyregulowali ;) A co się dzieje w Twoim, że chcesz go wysyłać?
Kartofelinder
17-07-2015, 14:16
Mojego Tamrona zaczął konsumować grzyb więc pomyślałem, że go sobie wymienię na coś nowszego. Wybór padł na Sigmę i chciałbym się krótko podzielić swoimi wrażeniami. Muszę powiedzieć, że zacny to kawał obiektywu, którym posługuje się całkiem wygodnie. Ja lustrzankami fotografuję już tylko sesje więc niemała waga i rozmiar nie mają dla mnie najmniejszego znaczenia.
Ci, którzy mnie znają wiedzą, że nie jestem normalnie wielce zainteresowany techniczną jakością obrazu. Mimo wszystko, po tych wszystkich postach o ostrości Sigmy przyprawiającej o krwawienie oczu, postanowiłem przeprowadzić sobie niezbyt naukowy test, aby sprawdzić czego to mogę się spodziewać.
Sprawdziłem 18mm i 35mm na ogniskowych 2.8 i 4 i porównałem wyniki z Tamronem (zakładałem, że przy 5.6 będą jednakowe). Szczególnie na krawędziach potrafię szybko dostrzec przewagę Sigmy, chociaż różnice w tych rejonach kadru raczej mnie o drganie palców u stóp nie przyprawiają. W centrum kadru różnica jest również, ale tutaj trzeba się jej raczej doszukiwać.
Może słabym ogniwem jest mój D200, ale jak dla mnie to ta cała internetowa masturbacja wydaje się trochę na wyrost :) Niemniej, należy dodać, że ja z Tamrona byłem bardzo zadowolony (gdyby nie grzyb, to bym go kolejne 5 lat ujeżdżał) i fakt, że Sigma nie jest od niego gorsza jest bardzo dobrym znakiem...
Szkło regulują pod dane body więc raczej kupujący powinien sobie wysłać. W moim przypadku w serwisie bardzie rozregulowali niż wyregulowali ;) A co się dzieje w Twoim, że chcesz go wysyłać?został skalibrowany do body, które miało ff stąd obiektyw ma teraz bf
ale jak dla mnie to ta cała internetowa masturbacja wydaje się trochę na wyrost :)
Nie wiem czy na wyrost, bo żadne inne szkło nie daje Ci przy świetle f/1.8 zakresu 18-35 mm gdzie można spokojnie korzystać w całym zakresie z f/1.8 ze wzorową ostrością, kontrastem i kolorami nawet pod ostre światło ;) Nie wspominają już o specyficznej plastyce zdjęcia robionego na f/1.8 i 18mm z bliska jakiegoś obiektu - kto ma to szkło ten wie ;)
Kartofelinder
20-07-2015, 22:44
Nie wiem czy na wyrost, bo żadne inne szkło nie daje Ci przy świetle f/1.8 zakresu 18-35 mm gdzie można spokojnie korzystać w całym zakresie z f/1.8 ze wzorową ostrością, kontrastem i kolorami nawet pod ostre światło ;) Nie wspominają już o specyficznej plastyce zdjęcia robionego na f/1.8 i 18mm z bliska jakiegoś obiektu - kto ma to szkło ten wie ;)
Kwestie (nie)kreatywnego używania przysłony pominę, bo nie o to mi chodziło.
Szkło jest dobre, ale nie zjada innych na śniadanie - tylko tyle. To moja praktyczna obserwacja, która rzeczywiście pomija pełną dziurę - ale ja szkła w moich zastosowaniach raczej domykam, bo jak widzę bokeh, to mnie skręca...
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Jedni lubią domykać, inni otwierać.
Kartofelinder
21-07-2015, 16:08
Z tego wlasnie wzgledu pisze, ze dla fotografow 'przymykajacych' roznica miedzy Sigma a Tamronem nie jest az tak powalajaca.
Dla bokehowcow to wiadomo, ze jak juz cos sie otwiera do 1.8 i jeszcze jest przy tym ostre, to baja. Tylko po cholere wtedy komu DX?
Z tego wlasnie wzgledu pisze, ze dla fotografow 'przymykajacych' roznica miedzy Sigma a Tamronem nie jest az tak powalajaca.
Tu się całkowicie zgodzę. Przymykanie tego szkła nie daje jakiś spektakularnych rezultatów. Ja raczej pracuję w okolicach pełnego otworu więc dla mnie jest miodzio ;)
Przepraszam Panowie, że się wtrącam do tej pogawędki, ale z mojego doświadczenia wynika, że dzisiaj trudno znaleźć sprawne szkło, które przy przysłonie 5.6-8 daje mydlany obraz. Nie bardzo więc rozumiem o czym ta dyskusja, bo S 18-35/1.8 jest przewidziany głównie do zastosowań gdzie potrzebny jest ZOOM z przysłoną F1.8 dający ostry obraz od pełnej przysłony i w tym jest jedyny. Natomiast jeżeli ktoś nie ma takich potrzeb to po co wydawać 3000zł jak można mieć to samo za dwa albo i trzy razy mniej i jednocześnie ZOOM 17-50 czy 18-70 odpowiednio ciemniejszy.
Po co się ograniczać jak jest 18-200 :D
Kartofelinder
23-07-2015, 20:30
Czytając internetowe testy można odnieść wrażenie, że przy każdej przysłonie ten obiektyw prezentuje coś niesamowitego. Nie wiem co w tym dziwnego, że odnoszę się do tych wieści i piszę, że jest rzeczywiście dobrze, ale raczej bym nie oczekiwał jakiegoś strasznego przyrostu jakości w porównaniu z innymi przyzwoitymi obiektywami. Naturalnie, nigdzie nie wspominałem, że to nie jest świetny obiektyw...
Potwierdzam i polecam 18-35/1.8 - fotografuję nim głównie sesje plenerowe i jest niesamowicie ostry od 1.8 - widać to zwłaszcza na 7100 gdzie mamy sporo mpix i brak filtra aa :)
Po przebrnięciu przez wszystkie wątki tego tematu o nikonie i sigmie mam kilka uwag - dłuższy esej na skromne dzień dobry :)
Faktycznie szkło daje przednią jakość zdjęć i też na początku (d7100 + omawiane szkło) zdjęcia wychodziły boskie - ba, nadal wychodzą. To co zwróciło moją uwagę to fakt że AF działał zgoła nie tak jak tego sobie życzyłem (BF). LV działał jak żyleta a manualne strojenie dawało efekty z delikatnym przesunięciem ostrości to na lewo, to na prawo. Niemniej dało się z tym żyć. Oczywiście nie byłbym sobą (pewnie większość osób też) gdyż, stwierdziłem przekornie "płacę to wymagam". Porobiłem zdjęcia testowe na cmentarzu w celu stwierdzenia czy na pewno mam z tym iść czy też nie. Okazało się, że to co widziałem w wizjerze za cholerę nie pokrywało się z gotowym zdjęciem. Pojechałem osobiście do serwisu Sigmy w Gdyni, zamkniętego przezornie przed niepożądanym wejściem Klientów. Fakt, pierwsze wrażenie miałem odpychające. Niemniej jednak, po oddaniu sprzętu wraz z body poinformowano mnie grzecznie, że muszę czekać od 7 do 14 dni roboczych na ukończenie prac serwisowych. Po dwóch dniach dostałem sms'a, że całość prac została wykonana i jest mi dane odebrać obiektyw i body.
Teraz tak: zrobiłem kilka zdjęć w nocy, kilka zdjęć za dnia. Uchwyciłem drzewa, krzaki, łodzie, ptaki oraz przypadkowych ludzi - jak na razie wszystko jest ok. Czasem AF zjedzie ale to tylko w sytuacjach marnego oświetlenia czy podczas łapania ostrości na brzegu dostępnych obszarów AF (na ręcznych da się to jeszcze ustawić). To co zauważyłem po serwisie, to:
1) AF - przestał aż tak przekłamywać z BF aczkolwiek ma swoje humory.
2) Manualne ostrzenie daje teraz więcej radości,
3) LV z funkcją zoom = ostrzenie pojedynczej brwi,
4) Przy lampie żarowej, smutnej niczym kałuża jesienią - złapie ostrość choć słuchać wyraźnie jak silnik co chwile zmienia ułożenie soczewek,
5) Serwis nie wyeliminował wszystkich usterek ale POZWOLIŁ używać tego szkła zgodnie z planem pierwotnym: dawać radość z robionych zdjęć.
Być może odstaje od wszystkiego ale nie mam ścisłego centrum zainteresowania w fotografii. Kieruje się może naiwną ale działającą zasadą: uchwyć to co chcesz zapamiętać a nie to jak byś chciał zapamiętać - taka aluzja do tego, że nie zawsze wyjdzie dobre zdjęcie. Dla mnie Sigma jest uniwersalnym szkłem które potrafi dać wiele z siebie ale też potrafi nieźle krwi napsuć.
Jeśli chodzi o jakąś małą rekapitulacje: czy warto inwestować w te szkło ? Tak i nie. Są z nim problemy które da się rozwiązać aczkolwiek wszystko rekompensuje jakość obrazu oraz wygoda samego zoomu.
Pewnie mnie ktoś tu zaraz zlinczuje lub jakkolwiek ale na poważnie: miałem z tym szkłem małe problemy. Wyregulowano je i jest ok. Nie jest idealnie bo tego nie oczekuje ale daje mi radość z posiadania aparatu fotograficznego i możliwości jakie on daje.
Chciałem ten obiektyw mieć już od dnia jego premiery. Teraz kiedy wróciłem na swoje miejsce, czyli DX, po około dwuletnich baletach z FX-em, w końcu nadarzyła się okazja.
Nie czytałem forum i wątku o tej Sigmie przed zakupem, i chyba lepiej dla mnie, bo po tej lekturze w życiu bym tego obiektywu nie kupił.
Co mogę powiedzieć po 3 dniach i ok 300 zdjęciach? Obiektyw wart swojej ceny, ciągle szukam złotego środka z AF-em i balansuje pomiędzy +5 a +8. Nad tym jeszcze popracuje, lub kupie dock i ustawie raz na zawsze. Dziwnym trafem , z D600 pracuje idealnie bez "poprawek" AF-u. Co do samych zdjęć, to jest na prawdę bardzo ładnie, ostro (nawet przy 1.8), fajna plastyka i kolory. AF demonem szybkości nie jest, ale spokojnie wystarcza. Przy okazji na pewno porównam z N17-55, choćby z czystej ciekawości, bo ciężko mi sobie wyobrazić lepsze efekty niż mam teraz. Sigma zostaje w plecaku na dłuższy czas.
Opinia amatora.
don_marcinos
26-08-2015, 16:06
Panowie, mam do was poważne pytanie w tym wątku.
Znajomy tytułową Sigmę kupił do Nikona D5300 i poprosił mnie o jej sprawdzenie.
W domowych warunkach zrobiłem test na planszy wzorcowej i na bateryjkach AA (ustawionych obok siebie z przesunięciem o grubość baterii w stosunku do środkowej). I wyniki są niejednoznaczne. Tzn na tablicy ewidentny FF, na bateryjkach wg mnie jest OK. Właściciel obiektywu generalnie nie narzeka na problemy z AF, ale jego test na tablicy też pokazał FF i się waha, czy wysyłać do serwisu na kalibrację (troche kosztuje ten obiektyw), tak dla świętego spokoju.
Stąd moje pytania: Czy jest sens wysyłać (~250km) sprzęt do Sigmy? Jak wygląda taka procedura (aparat i obiektyw na gwarancji).
Chcę zasięgnąć Waszej opini, bo wg mnie wysyłać nie trzeba skoro w normalnym użytkowaniu nie przeszkasza /jest niezauważalne/.
Link do zdjęć
https://goo.gl/photos/nESABXgs2jnm2HoF6
Jeżeli nie narzeka, to po co doszukiwać się problemów na siłę ?? Robić zdjęcia :-)
madebyzosiek
26-08-2015, 18:05
Procedura jest bezpieczna i nie ma się czym stresować, można też kupić USB Docka i skalibrować w domu.
Myszowor
27-08-2015, 09:50
Sigma 50 Art prawdopodobnie ma tak jak stara wersja u mnie na 1,4 robi ff, na f2 już trafia w punkt, czy to się skalibruje? Wątpię. W teście na Optycznych też AF miał problemy z ff.
Sigma 50 Art prawdopodobnie ma tak jak stara wersja u mnie na 1,4 robi ff, na f2 już trafia w punkt, czy to się skalibruje? Wątpię. W teście na Optycznych też AF miał problemy z ff.
Przecież AF celuje zawsze na w pełni otwartej przysłonie. Zwyczajnie na f/2 mieściło Ci się w GO.
don_marcinos
27-08-2015, 11:29
czyli po tych kilku wypowiedziach mogę wnioskować, że nie ma sensu wysyłanie do serwisu. Trzeba się przyzwyczaić? :)
Dzięki za wypowiedzi.
Moim zdaniem, taką decyzję można podjąć wyłącznie na podstawie PRAWIDŁOWO wykonanych testów. Jeżeli odchyłki nie mieszczą się w normie, trzeba słać do serwisu lub kupić, pożyczyć od kogoś, wypożyczyć z Sigmy (za drobną opłatą) USB Dock i skalibrować samemu. Przyzwyczaić to się trzeba do tego, że są powtarzalne kłopoty ze skrajnymi punktami AF. Na krzyżowych, Sigma powinna trafiać i kropka. Takie moje zdanie, po testach, własnoręcznej kalibracji, po wykonaniu tą Sigmą tysięcy zdjęć.
madnessmilo
27-08-2015, 17:08
@up Chciałbym się Ciebie zapytać jak się do usb dock zabrać? Czy pierw odległości dalekie, czy bliskie? Nie proszę o tlumaczenie samego usb dock bo już troszkę się bawiłem, tylko na co zwracać uwagę i jaki sposób jest najlepszy. Pozdrawiam.
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
Nie wiem jaki sposób jest najlepszy bo próbowałem tylko jednego. Od najbliższych do najdalszych w obrębie jednej ogniskowej, później kolejna ogniskowa. Wydaje mi się, że nie ma to większego znaczenia. Warto tylko pamiętać, że jak już się skończy wprowadzać dane to trzeba niestety zacząć od początku, bo korekty się uśrednią. U mnie, o ile dobrze pamiętam, wystarczyło przelecieć cały proces dwukrotnie.
madnessmilo
27-08-2015, 17:25
Dziękuję za odpowiedź. Ale usrednia się wszystkie tak samo? Może wystarczy wtedy kalibracja z puszki.
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
Nie, inaczej uśrednią się ustawione obok siebie "-2" i "-1", inaczej "-5" i "+10".
Kalibracja w body nic tu nie pomoże.
Panowie, mam do was poważne pytanie w tym wątku.
Znajomy tytułową Sigmę kupił do Nikona D5300 i poprosił mnie o jej sprawdzenie.
W domowych warunkach zrobiłem test na planszy wzorcowej i na bateryjkach AA (ustawionych obok siebie z przesunięciem o grubość baterii w stosunku do środkowej). I wyniki są niejednoznaczne. Tzn na tablicy ewidentny FF, na bateryjkach wg mnie jest OK. Właściciel obiektywu generalnie nie narzeka na problemy z AF, ale jego test na tablicy też pokazał FF i się waha, czy wysyłać do serwisu na kalibrację (troche kosztuje ten obiektyw), tak dla świętego spokoju.
Stąd moje pytania: Czy jest sens wysyłać (~250km) sprzęt do Sigmy? Jak wygląda taka procedura (aparat i obiektyw na gwarancji).
Chcę zasięgnąć Waszej opini, bo wg mnie wysyłać nie trzeba skoro w normalnym użytkowaniu nie przeszkasza /jest niezauważalne/.
Link do zdjęć
https://goo.gl/photos/nESABXgs2jnm2HoF6
W przypadku tej Sigmy bliskie odległości nie są problemem bo USB DOCKiem można je ładnie skorygować. Problem zaczyna się powyżej 2-3 metrów. Dla tych odległości Sigma zostawiła korygowanie od 0,5 m do nieskończoności. Każdemu kupującemu ten obiektyw radzę aby nie sprawdzał bliskich odległości tylko raczej od 2 metrów do nieskończoności. W moim przypadku obiektyw do 2 metrów na f1.8 był ostry jak żyletka niezależnie od warunków oświetleniowych. Natomiast powyżej 2 metrów była już masakra. W zależności od ogniskowej i odległości od obiektu był wyraźny albo ff, albo bf. Po wysłaniu do kalibracji w serwisie Sigmy obiektyw już w całej skali ma problemy z ff/bf. Dodam tylko, że nie czepiam się oglądania cropów przedstawiających bateryjki, tylko sytuacji w których robię 10 zdjęcie "rodzinnych" a ostrość ustawiana jest za każdym razem albo 0.5m przed albo 0.5m za obiektem w zależności od ogniskowej i odległości od obiektu. Niestety ciągłe wysyłanie obiektywu i puszki do serwisu jest trochę kłopotliwe... ale nie odpuszczę tak łatwo ;) Tak czy inaczej obiektyw optycznie i "plastycznie" jest genialny. Zazdroszczę wszystkim, którzy mają sprawne sztuki bo to szkło w połączeniu z D7100 robi niesamowite zdjęcia praktycznie w każdych warunkach.
Prawie każdą Sigmę da się skutecznie skalibrować USB Dockiem. W weekend był u mnie znajomy, którego namówiłem na zakup obiektywu. Oczywiście przyjechał w związku kalibracją - nawet producent nie dał rady zrobić tego jak trzeba, my tak! Trochę poeksperymentowaliśmy, nasza ostateczna procedura wyglądała następująco:
1. Metoda "na kropka" ;), koniecznie z uwzględnieniem poprawki dotyczącej Nikonów (czułości kropki w zależności od ustawienia AF/MF).
2. Metoda tradycyjna (opisywana na forum wielokrotnie), poprawiająca dokładność wcześniejszej kalibracji "na kropkę".
3. Ponownie metoda tradycyjna - drobne korekty.
4. Wygładzenie wartości z pozycji 0,5m i 2m (tak, aby były bliżej siebie).
Prawdopodobnie nie da się skalibrować obiektywu (przynajmniej ja nie mam pomysłu jak to zrobić), w którym konieczne są mocno rozbieżne korekty dla odległości 0,5m i 2m. Krzywa układa się w taki sposób, że ostrzenie na większe odległości zwyczajnie nie może być skuteczne. Aby to zobrazować popełniłem na szybciora poniższą grafikę. W przypadku "A", poprawnie skalibrowana Sigma będzie ostrzyć na każdą odległość - tak jest w przypadku naszych obiektywów (kolegi i mojego). W przypadku "B" nie wyobrażam sobie skutecznej kalibracji bez ingerencji w fizyczną budowę obiektywu. Zawsze będzie im dalej, tym gorzej, bardziej niecelnie - tak mi się wydaje. Niestety nie mieliśmy tak specyficznie popsutego obiektywu żeby się przekonać.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/10/qzkbhw-2.jpg
źródło (http://oi62.tinypic.com/qzkbhw.jpg)
Wszystkie nasze eksperymenty zostały przeprowadzone na zestawach D7100 + Sigma 18-35 ART. Zakładam jednak, że metoda powinna być skuteczna na każdym body posiadającym mikroregulację AF i każdym obiektywie Sigmy obsługiwanym przez USB Dock.
madnessmilo
19-10-2015, 14:00
Mógłbym kolego poprosić o krotki opis metody na kropka?
https://www.youtube.com/watch?v=7zE50jCUPhM
Kartofelinder
19-10-2015, 15:42
Ja albo jestem jakims szczesciarzem, albo kompletnym ignorantem, bo moje D200 nie wspiera mikroregulacji, usb docka nawet nie rozwazalem, a szkielko nie pudluje. Moze strzelacie po prostu poruszone zdjecia?
cz4rnuch
19-10-2015, 15:56
Skoro sama Sigma proponuje coś takiego jak USB dock lub darmowa kalibracja w serwisie to chyba istnieje prawdopodobieństwo (choćby najmniejsze), że jednak część z ich szkieł będzie potrzebowała wprowadzenia jakichś korekt pod konkretny aparat. Ja w sumie miałem 3 sigmy i żadnej nie musiałem kalibrować ale daleko mi do myślenia, że skoro u mnie działa to u całej reszty też musi.
Kartofelinder, ależ my widzimy różnicę między poruszonym a nietrafionym, zwłaszcza używając wcześniej statywu :)
Po pierwsze mogłeś mieć szczęście w losowaniu swojego egzemplarza, po drugie, D200 wybacza jednak odrobinę więcej niż D7100.
Ja tydzień czasu spędziłem na kalibracji swojego szkła USB Dockiem i niestety granica między ff i bf krzyżowała się gdzieś na odległości 3,5-4m w zależności od ogniskowej. Jestem pewien, że u mnie wina leży po stronie fizycznej wady obiektywu bo jeszcze ostatnio zauważyłem, że ustawiając przysłonę na f/2 w rzeczywistości jest gdzieś f/2.5 - sprawdzane z dwoma innymi szkłami z tą samą ogniskową.
Witam i proszę o pomoc.
Czytałem posty ale i tak nie znalazłem wyjaśnienia .
Chodzi o to że będę fotografował zawody sztuk walki taekwondo z bliska około średnio 5-7 metrów .I czy ten obiektyw spełnił by swoją rolę w tym temacie ? Ruch zawodnika trzeba zamrozić kopnięcie nie może byc rozmazane i druga kwestia tło rozmyte.
Mam D7100 i D90 ale wolałbym używać tej Sigmy na D90.Nie chcę kupić i się rozczarować to trochę kosztuje a jestem amatorem.Trenuję w klubie i robię zdjęcia Nikkorem 18-200 Vr sa ok ale czegoś im zawsze brakuje.
Archibald6803
12-01-2016, 12:27
........Chodzi o to że będę fotografował zawody sztuk walki taekwondo z bliska około średnio 5-7 metrów .................
Ruch zawodnika trzeba zamrozić kopnięcie nie może byc rozmazane i druga kwestia tło rozmyte.
Mam D7100 i D90 ale wolałbym używać ..D90.....................
Kup do tego celu Nikkora 50/1.8G. Skalibruj sobie go porządnie pod puchę d7100. Używaj go z d7100 a nie d90 ! bo potrzebne Ci będzie dobre wysokie iso oraz zapas MPix do ewentualnego cropowania. AF ustaw na pojedynczym punkcie, włacz tryb AF-C , używaj szybkiej serii po 4-5 kadrów , przysłona f 1.8 - 2.2 , czas max 1/640 , auto iso . Głębia ostrości będzie odpowiednia ( circa 0,9m) , uzyskasz kadr z prawidłowym, klasycznym dla tej dyscypliny zbliżeniem, a efekty które chcesz osiągnąć powinny być finalnie więcej niż zadawalające.
Moim zdaniem Sigma będzie jak najbardziej ok. Przy przysłonie f1.8 da się mocno skrócić czas, a tło będzie wystarczająco nieostre. Przy takiej odległości zakres ogniskowych też powinien się sprawdzić. Jednak do tego typu zdjęć polecał bym raczej D7100 - mniejsze szumy (prawdopodobnie i tak będzie trzeba podbić ISO, w zależności od ilości światła) i lepszy AF (przy f1.8 prawdopodobnie bardzo się przyda). Możesz jeszcze rozważyć Nikkora 17-55 f2.8 - będzie równie dobry lub nawet lepszy ze względu na większy zakres ogniskowych oraz szybszy i pewniejszy AF.
Zacznij od sprawdzenia dwóch zagadnień. Robisz zdjęcia 18-200, więc pooglądaj exif-y i zobacz jak często ogniskowa na twoich zdjęciach wykracza ponad 35mm. Zobaczysz ilu zdjęć nie zrobisz za pomocą tej Sigmy ze względu na zbyt mały zakres. To będzie pierwsza część odpowiedzi. Dodam tylko, że do takich zdjęć najczęściej używa się 70-200, co na DX przekłada się na 45-135, a wiec sporo więcej niż ma ta Sigma, bo podczas zawodów nie da zazwyczaj się tak blisko podchodzić - treningi to zupełnie inna sprawa. Drugie zagadnienie to GO. Poszukaj kalkulatora GO i sprawdź jaka będzie GO na najczęściej używanych ogniskowych przy f1/8, f/2.0, czy f/2.8. Jeśli obiekty zmieszczą się w tej GO, to OK - można próbować. Ale jeśli nie, to będziesz miał ostrą nogę (tę od kopania) i nieostrą twarz. Albo odwrotnie. Jeśli to będzie 5-7 metrów bez późniejszego cropowania to pewnie wyjdzie OK, ale musisz to sam sprawdzić. Do tego jeszcze dojdzie skuteczność AF-C (śledzenie obiektu) z tą Sigmą. Nie wiem jak jest teraz, ale to właśnie była jedna z przyczyn mojego ostatecznego rozstania z "kundlami" kilka lat temu.
Do tego jeszcze dojdzie skuteczność AF-C (śledzenie obiektu) z tą Sigmą. Nie wiem jak jest teraz, ale to właśnie była jedna z przyczyn mojego ostatecznego rozstania z "kundlami" kilka lat temu.
D7100 z Sigmą 18-35 ART i włączonym AF-C (na centralnym) nie ma najmniejszych problemów.
A na niecentralnym? Kolega zapewne nie będzie ostrzył na biodra, tylko trochę wyżej. :wink:
A na niecentralnym? Kolega zapewne nie będzie ostrzył na biodra, tylko trochę wyżej. :wink:
Na krzyżowych średnio, na bocznych słabo. Ale w D7100 jest z czego kropować ;)
Do fotografowania sportu Sigma ma serię "S".
No to pozostaje poszukać Sigmy 18-35/1,8 w wersji S. :grin:
Albo Nikkora 17-55, jak pisałem wcześniej ;p
To jest zdecydowanie lepszy wybór, choć moim zdaniem nadal zbyt krótko.
Lepiej za krótko niż za długo, jak z zupą ;)
Tylko tak ci się wydaje. Pytanie dotyczy fotografii sportowej, a tam najczęściej z krótkim obiektywem nie powalczysz, bo cię obsługa za drzwi wyrzuci, albo koledzy załatwią. Są oczywiście sytuacje wyjątkowe, ale zazwyczaj wsadzanie sprzętu pod nos zawodnikom nie jest mile widziane.
Kiedyś miało miejsce takie symptomatyczne wydarzenie. Na meczu było kilku fotografów, ale jeden, właśnie taki "skrócony na maksa", wszystkim normalnym zasłaniał i właził w kadry. Zwracanie uwagi nie skutkowało. Jeden z kolegów się trochę zdenerwował, podszedł i z bliska walnął lampą po oczach delikwentowi i już można było normalnie robić zdjęcia, bez przeszkadzania innym. To wreszcie zrozumiał. Widziałem też kiedyś na meczu siatkówki takiego jednego "krótkiego", któremu piłka połamała tulipana i wyrwała obiektyw wraz z częścią bagnetu. Ten także zrozumiał o co chodzi.
Pewnie masz rację. Ja niestety, albo stety, nie mam takich doświadczeń. Dziękuję za garść cennych informacji.
Wszystko juz raczej jasne :)Mnie nie wyrzucą dlatego moge fotografować przy matach a nawet wejść na matę miedzy walkami z ty, nie ma problemu dlatego pisałem 5-7 metrów. 50 nikkora ma 1,8 ale jest za daleko i muszę odchodzić i tu jak kolega wyżej napisał zawsze ktoś może zasłonić ( a tępaków nie brakuje ).Ogniskowe jakie używałem to róznie ale średnio wychodzi około 30 dlatego zainteresowałem sie tym obiektywem chociaz rozważałem jeszcze 17-70 f2.8 ten byłby idealny ale jak zrobię zbliżenie to przysłona zrobi sie na f4 np i bedzie du.. .Co do ISO to racja można podbić dość wysoko .
I ostanie robie w RAW i wychodzą szumy jak przejdę na JPEG szumy mniejsze ale edycja do obróbki także ,więc jak koledzy poradzą .Mam karte 32 i 16 GB ale zapis JPEG+RAw nie wchodzi w grę
Dziekuję Wszystkim za wyczerpujące informacje
http://www.taekwondo-itf.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=190:puchar-polski-2015-za-nami-&catid=38:aktualnoci&Itemid=89
na tej stronie jest kilka zdjęć moich jak ktoś zerknie to będzie wiedział o co mi chodzi .
Sigma w wersji S - jakie znalazłem to tylko wersji dalekosiężnej i zarazem bardzo drogiej .Chyba że ze mnie słaby szukacz .Ja będę z bliska fotografował .
Myślę, że sam sobie odpowiedziałeś na swoje pytanie. Koledzy żartowali z tym S. Myślę, że Sigma 18-35 A :) spełni Twoje oczekiwania. Światło jest takie, jakiego potrzebujesz, a ogniskowa poniżej 50mm, jak chciałeś. Do tego masz zoom, który może zastąpić kilka szerszych stałek.
golfplayer
12-01-2016, 21:15
Oczywiście że z tą Sigmą dasz radę. Mam szkiełko , szybkie i bardzo ostre nawet gdy szeroko otwarte .
To zostałem poinformowany i przekonany znalazłem szkiełko na allegro i chyba wezmę używkę 6 stówek taniej jak w sklepie.
Przed kupnem przejdź się do sklepu i zobacz czy faktycznie ogniskowe ci odpowiadają.
Dodatkowo z tego co słyszałem AF też bez szału w tym szkle (zarówno problemy z celnością jak i taka sobie szybkość) - przy f1.8 musisz mieć idealnie trafione zdjęcia, a w sportach walki jednak dynamicznie się ludzie przemieszczają ;) a jak nie potrzebujesz f1.8 to dużo lepiej się sprawdzi Nikkor 17-55 który ma topowy AF na DX
madebyzosiek
14-01-2016, 13:55
Przed kupnem przejdź się do sklepu i zobacz czy faktycznie ogniskowe ci odpowiadają.
Dodatkowo z tego co słyszałem AF też bez szału w tym szkle (zarówno problemy z celnością jak i taka sobie szybkość) - przy f1.8 musisz mieć idealnie trafione zdjęcia, a w sportach walki jednak dynamicznie się ludzie przemieszczają ;) a jak nie potrzebujesz f1.8 to dużo lepiej się sprawdzi Nikkor 17-55 który ma topowy AF na DX
Z szybkością af to słyszałeś plotki, celność czasem faktycznie wymaga kalibracji, ale obrazek z tego szkła jest doskonały. Jednak jak pisałem już w którymś wątku, nie mam zaufania do Sigmy i jak muszę być pewny efektów końcowych, to zakładam N 17-55 2.8. Z kolei na turystykę mam Sigmę 17-50 2.8 i w porównaniu z Nikkorem - na 100 zdjęć z 8 będzie skaszanionych i to raczej najczęściej z mojej winy [emoji6] Inne cechy tych obiektywów są porównywalne.
S 18-35 miałem dwa razy, raz pożyczyłem od znajomego do testów, drugi raz miałem ten sam obiektyw na kalibrację, bo miałem docka swego czasu. Długo się łamałem czy nowa Sigma 18-35 1.8 czy używany Nikkor 17-55 2.8, padło na ten drugi, bo z Sigmą, szczególnie na ostrzenie 5-nieskończość, nigdy nie czułem się pewny rezultatu [emoji6]
Kojocisko
14-01-2016, 14:13
sigma 18-35 na Canonie 60D - sztuki walki dynamicznie - rzut (http://kokodo.pl/media/kronika_sekcji/Sta%C5%BC_Kij%C3%B3w_2015/treningi/slides/IMG_0825.html). Prawie wszystko w tej galerii jest zrobione tym zestawem.