Zobacz pełną wersję : Lightroom 5
No to mamy wersja Beta LR5
http://labs.adobe.com/technologies/lightroom5/
O właśnie miałem wstawiać :)
I takie może się przyda: klik (http://blogs.adobe.com/photoshopdotcom/2013/04/lightroom-5-beta-now-available.html)
Healing Brush i korekcja obiektywu już mi się podoba :)
Tak czułem, że coś nowego niedługo musi wyjść od Adobe.
Super filtr gradientowy :)
Ja mam zainstalowane 4-5
rychu_cmg
15-04-2013, 22:51
Piątka może działać równolegle z czwórką ?
krolewicz
15-04-2013, 23:10
tak, 5tka nie ma wpływu na 4
korekta perspektywy wygląda na to, że działa super
a może wigoru coś dostało?
a może wigoru coś dostało?
wigoru nie :) przynajmniej przy eksporcie
wigoru nie :) przynajmniej przy eksporcie
Ehh a juz mialem nadzieje ze jednak bedzie szybciej.
Tu pokazane nowe narzędzia pracy lub bym to powiedział poprawione ;)
http://blogs.adobe.com/photoshopdotcom/2013/04/lightroom-5-beta-now-available.html
Wygląda super. Jeszcze jak dodadzą łączenie dwóch (lub więcej) zdjęć z maską (także automatyczną do HDR) to będzie już dla mnie praktycznie pełnia szczęścia. Panoramy także by się w to wpisały. Chociaż w tym momencie można się już rozejrzeć za pluginami do tych celów i mieć wszystko w jednym.
Najważniejsze zmiany w skrócie dla nieangielskojęzycznych:
- Retusz - klonowanie i łatanie - na nieregularnych obszarach (dodatkowo skalowalnych) - mażemy po drucie na niebie lub zmarszczce i ona znika :)
- Owalne gradientowe obszary zmian w dowolnym miejscu i ich dowolna ilość - może to być np. źródło światła, winieta poza centrum kadru
- Ukazywanie kontrastowej maski do ujawniania plam na matrycy (i nie tylko) przy narzędziu leczącym (także dobre do zmarszczek i skaz)
- Możliwość praktycznie pełnej edycji zdjęć z lokalnego albumu bez podłączonego dysku wymiennego z oryginałami zdjęć
- F - full screen (nareszcie!)
- Rewelacyjna automatyczna korekta perspektywy oraz kopiowanie jej na inne zdjęcia
- Alt-Cmd-O - Możliwość pokazania siatki i jej konfiguracji (przezroczystości, rozmiaru)
- Zapisywanie układu stron w książkach
- Mieszanie wideo i zdjęć w slideshow
Wszystko super - niestety prędkość pozostała taka sama :( i przy imporcie i exporcie
mOSAd do łączenia kilku zdjęć polecam plug-in LR/Enfuse
Ostatnio opisywałem na blogu u siebie, mam i jestem zadowolony - a kosztuje tyle ile dasz :)
A chociaż silnik graficzny zaktualizowali (tzn wzięli w końcu z ACR/PS CS 5/6), czy nadal uważają, że LR to na tyle prosta aplikacja, że nie potrzebuje karty graficznej ??
Z tego co się oriętuję, to PSy wykożystują procek i ram, dysk.
Jak masz te szybkie łącza pomiędzy sobą, to jesteś szczęśliwcem! ;)
Nie sądzę by coś się zmieniło w silniku - ludzie by piali z zachwytu, a i Adobe się chwaliło. Przynajmniej w becie.
A szkoda...
Jak by nie mogli połączyć ACR z Bridge i dorzucić do tego parę funkcji, które są w LR... było by szybciej, przyjemniej i podejrzewam, że mniej roboty dla programistów.
A przede wszystkim lepiej dla użytkowników.
Nie zdarzyło mi się, aby przy używaniu ACR czy PS'a system krzyknął brakiem pamięci, a przy LR4 było to standardem. Szczególnie jak robiło się w nim korekty lokalne.
----
Edit:
Zainstalowałem LR5 i sprawdziłem szybkość działania - szczerze jestem w szoku... Zdjęcia, które kiedyś zrobiłem w LR4 wraz z 4 snapshotami, przeglądają się błyskawicznie, przywołanie snapshota to 2-3s, w LR 4 zajmowało to 10-20... a nawet więcej, a po 2-3 przełączeniach zaczynało brakować RAMu. I mowa tylko o jednym zdjęciu... W LR 5 przejrzałem 10 i LR nie zajmuje więcej jak 1.5 GB...
Chyba jednak coś naprawili.
Eksport jest wolniejszy niż w LR4 i ma problem - wyciek pamięci:
(lewa strona to LR5 - wznoszący się wykres, prawa LR4 - jest zupełnie płaski)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/04/CPURAMLR5vsLR4-1.jpg
źródło (http://dl.dropboxusercontent.com/s/0yku84eskfsfe7t/CPU-RAM-LR5vsLR4.jpg)
Jak próbowałem wyrzucić do JPEG 50 zdjęć, to system krzyknął brakiem pamięci :/
Rendering zdjęcia jest wolniejszy. Wszelkie zmiany ekspozycji pojawiają się na zdjęciu z lekkim opóźnieniem, czego nie ma w LR4. Co jest dziwne, bo przywołanie snapshotów jest zdecydowanie szybsze :/
Tak więc zostało im jeszcze trochę pracy...
zużycie proca poniżej 50% :/ porażka
Tak samo jest przy ACR, LR3.6, LR4 i LR5 - nie mają obsługi emulowanych rdzeni w intelu - procesor dwu rdzeniowy, system widzi 4.
HT to zdaje się całkiem już leciwy wymysł - więc po 10 z górką latach mogliby wreszcie "tę drobną niedoróbę" poprawić
GoOrange
16-04-2013, 20:13
Pierwsze wrażenie pozytywne, dodatkowe funkcjonalności są super, aż szkoda że Adobe - jak Bubka z rekordami w skoku o tyczce, z wersji na wersje dawkuje nowe funkcje. Mogliby konkretnie rozbudować program a potem skupić się na stabilności, ( która w sumie jest) oraz szybkości.
marszull
16-04-2013, 21:45
Jak próbowałem wyrzucić do JPEG 50 zdjęć, to system krzyknął brakiem pamięci :/
ile Ty masz tej pamieci? 5 nie testowalem ale jak zrzucalem 400 plikow z d800 to bylo calkiem ok
U mnie jest szybciej niz w LR4. Tylko szybka obrobka i kadrowanie RAWow + eksport w czasie pracy nad kolejnymi zdjeciami (tu LR4 mocno zamulal)
devilcape
16-04-2013, 22:00
U mnie 5 znacznie szybsza na RAWach z d800. Renderowanie podgladu jak w lr3 z d700 (czyli ok 2-3s). Korekty lokalne praktycznie natychmiastowe. Na mojej konfiguracji (i7, 8gb ram) chodzi znacznie sprawniej niż 3 i 4.
Dużych eksportow nie robiłem, więc nie wiem jak w tym momencie sie zachowa.
National
16-04-2013, 22:17
Jestem w szoku jeszcze nie rozkminiłem LR4 a już LR5 He He :)
ile Ty masz tej pamieci? 5 nie testowalem ale jak zrzucalem 400 plikow z d800 to bylo calkiem ok
8 GB... więc nie tak mało. Przy ~30 zajętość RAM sięga 90%, po kolejnych 10-15 system zaczyna mulić i sypać komunikatami o kończącym się RAMie. Prędkość eksportu następnych spada diametralnie - jeden plik na 1-2 minuty. Ale to właśnie kwestia kończącego się RAMu i strasznego mieszania w pliku wymiany.
Natomiast import plików, wg. mnie jest znacznie szybszy niż w LR4.
eksport z d800 na 8 gb ramu bywa frustrujący. musiałem zrobić 16.
marszull
16-04-2013, 22:37
jezu, ja mam 4 i moze eksport nie powala szybkoscia, ale nic mi nie zamula
RobertMiernik
16-04-2013, 22:58
Tak to jest jak się przedobrzy z przyspieszaczami ;>
Na 'czystym' systemie działa jak powinno.
foto4deg
17-04-2013, 20:57
Ja jestem świeży w temacie lightrooma. Mam problem z nefami, ani nie mam ich podglądu, ani nie mogę ich importować.
Jakieś pomysły?
rychu_cmg
17-04-2013, 21:03
Ja jestem świeży w temacie lightrooma. Mam problem z nefami, ani nie mam ich podglądu, ani nie mogę ich importować.
Jakieś pomysły?
Z jakiego aparatu NEF-y, jaka wersja Lightrooma ?
foto4deg
17-04-2013, 21:17
D700, wersja Lr 5.
Powiedzcie mi jeszcze, jak wygląda możliwość praktycznie edycji zdjęć z lokalnego albumu bez podłączonego dysku wymiennego z oryginałami zdjęć.
Mnie zdjęcia z D700 pięknie działają na wersji dla MAC OS. Sądzę, że masz coś nie tak w systemie (albo dziwną jego wersję nie do końca wspieraną).
Co do edycji zdjęć bez dostępu do oryginałów, robi się to poprzez wygenerowanie ich zastępników, zajmujących stosunkowo mało miejsca na dysku, w miejscu przechowywania biblioteki (katalogu, projektu). LR pokazuje ilość miejsca przez nie zajmowanego itd. Te zastępniki można wygenerować na żądanie i usunąć w każdej chwili, dla dowolnego zdjęcia. Zatem można to wykonać wyłącznie dla wybranych do obróbki fotografii, a zignorować dla pozostałych.
Zdjęcia poddają się normalnej edycji i można je powiększyć również do skali 1:1.
Bu, wywala mi sie przy uruchamianiu ;)
Mi też się wywalał ale już się nie wywala. Spróbuj skasować katalog tego nowego LR5 i uruchom ponownie. Może zadziała.
foto4deg
17-04-2013, 23:01
Mnie zdjęcia z D700 pięknie działają na wersji dla MAC OS. Sądzę, że masz coś nie tak w systemie (albo dziwną jego wersję nie do końca wspieraną).
Co do edycji zdjęć bez dostępu do oryginałów, robi się to poprzez wygenerowanie ich zastępników, zajmujących stosunkowo mało miejsca na dysku, w miejscu przechowywania biblioteki (katalogu, projektu). LR pokazuje ilość miejsca przez nie zajmowanego itd. Te zastępniki można wygenerować na żądanie i usunąć w każdej chwili, dla dowolnego zdjęcia. Zatem można to wykonać wyłącznie dla wybranych do obróbki fotografii, a zignorować dla pozostałych.
Zdjęcia poddają się normalnej edycji i można je powiększyć również do skali 1:1.
Ok, już doszedłem, co było nie tak z importowaniem. Szwankuje mi zewnętrzny dysk twardy i mimo, że lg5 widział pliki, to nie był w stanie pokazać ich miniatur, a także importować. Teraz już ok.
Co do tych zastępników - masz na myśli virtual copy?
Nazwali to "Smart Preview" - znajduje się pod histogramem.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img19.imageshack.us/img19/3581/scr20130417o232649.jpg)
U mnie na i7 860/8GB/ Win7-64 procek siedzi na 20% w czasie eksportu, błeee! Jedyne czego mi brakuje w LR4/5 to szybkość LR3...
Zrobilem maly test u siebie
81x RAF+JPG z X-Pro1
Import + podglad 1+1 i eksport z pomniejszeniem do 2Mpix i jakoscia na 60%
System - I5 750 @2.67Mhz + 12GB Ram + SSD
L 5 - L 4.4
Import 2:01 2:02
Podglad 8:00 7:46
Eksport 11:05 6:26
Lacznie ~21min ~16.5min
Zuzycie procka przy obu wersjach na poziomie 75%-100% przy eksporcie.
Ale zupelnie inne zucycie pamieci. 4 trzyma sie na okolo 4.3GB gdzie 5 rosla do 10.5 a pozniej spada do 9.5 i utrzymuje sie pomiedzy 10.5 a 9.5. Niestety po zakonczeniu eksport 5 zostaje z 10Gb zajetego ramu wiec wyglada na to ze to jest problem.
Ogolnie 4 jednak jest szybsza.
Poczytałem a teraz ssiemy:) zobaczymy jak to na Mac-u poleci
dawid503
06-05-2013, 14:52
A miał ktoś w tej wersji taką kwestię, że importując foty wskaźniki był rozjechane ? tzn, expozycja jest np na minus 2 ev.. mimo iż podczas robienia fot zawsze mam ustawiony pomiar na +0.3
rychu_cmg
06-05-2013, 15:02
A miał ktoś w tej wersji taką kwestię, że importując foty wskaźniki był rozjechane ? tzn, expozycja jest np na minus 2 ev.. mimo iż podczas robienia fot zawsze mam ustawiony pomiar na +0.3
Jeśli masz włączoną w ustawieniach autokorektę przy imporcie to będzie Ci się tak robić.
Ustawienia z aparatu nie mają żadnego wpływu na to co jest z suwakami w LR. Możesz i -5 ustawić w aparacie, w LR zawsze będzie 0 (zero), jeśli nie masz ustawionego aby podczas importu automatycznie ładował jakiś preset.
dawid503
06-05-2013, 16:42
Co gorsze, to ,,coś" dzieje siew chwili gdy klikam na zdjęcie. Podgląd na miniaturce jest ok, problem pojawia się w chwili kliknięcia na poszczególne klatki i wtedy uciekają suwaki na boki. tak jak by to faktycznie byłą autokorekta na duży minus...
ma ktos problemy z pedzlem do korekty? Bardzo czesto zdarza sie u mnie, ze nie zaskakuje - narzedzia po prawej aktywuja sie, ale kursor nie zmienia sie
mam to samo. pomaga tylko wylacz/wlacz LR
dodatkowo z zauwazonych:
nowe opcje, tzn ten filtr gradientowy i ta nowa latka powoduja uzycie procesora na max i totalny lag. o ile gradient jeszcze jako tako dziala, choc uwazam ze wyglada malo naturalnie, to usuwanie rzeczy ze zdjecia jest nieuzywalne w sensie lag totalny.
u mnie czasami pomaga przelaczenie miedzy zdjeciami i narzedziami, ale nie znalazlem jeszcze optymalnego zestawu dzialan...
wlasnie zagonilem do roboty LR przy wiekszym eksporcie - zjada ok 4,2GB RAMu. Niestety uzycie procesora w okolicy 50-60%
ma ktos problemy z pedzlem do korekty? Bardzo czesto zdarza sie u mnie, ze nie zaskakuje - narzedzia po prawej aktywuja sie, ale kursor nie zmienia sie
Dodam tylko ze dzieje mi sie to i na macu i na windowsie wiec to jakas grubsza sprawa
Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2
wlasnie zagonilem do roboty LR przy wiekszym eksporcie - zjada ok 4,2GB RAMu. Niestety uzycie procesora w okolicy 50-60%
a niech se zjada i 5 - jeśli to wpływa na szybkość działania i płynność interakcji z programem to mi to nie przeszkadza ;)
Pawel Pawlak
16-05-2013, 11:22
Jak jest różnica w szybkości edycji między Lr4 i Lr5 ?
Jak jest różnica w szybkości edycji między Lr4 i Lr5 ?
Ja nie zauważyłem różnic - poza narzędziem Spot Removal. To nowe potrafi mi zamrażać na chwilę całego kompa (kiedy maluje się dowolny kształt). Jednak w innych przypadkach nie zauważyłem przyspieszenia ani spowolnienia. Równie dobrze mógłby to być Lightroom 4.5 (z czego bym się cieszył, bo nie trzeba by kupować upgrade'u ;) )
potwierdzam, roznicy w szybkosci nei widac. spot mrozi kompa. nowy lr pozera mnostwo RAM. chyba troche przerost nazywanie tego LR5
Pawel Pawlak
16-05-2013, 12:08
dzięki; czyli nie zachęca do upgrade
dzięki; czyli nie zachęca do upgrade
nie zacheca. byc moze cos poprawia w finalnej wersji. ja bym sie moze skusil ze wzgledu na ten filtr gradientowy, ale moim zdaniem wyglada bardzo nienaturalnie. widac siermieznosc jego dzialania na zdjeciach. brakuje takiego ficzera, ktory bylby na tyle istotny, ze zmiana bylaby ekonomicznie uzasadniona. no ale... w wersji finalnej moze byc zupelnie inaczej.
Mnie się podoba nowa korekta geometrii obiektywu. Nowy Spot Removal (gdy go przyspieszą) też będzie fajny. No i NARESZCIE jest podgląd na pełnym ekranie (F) ;) Ale wg mnie te wszystkie funkcje to tak na wersję 4.5.
jak dla mnie dziala szybciej :)
ale ja przewaznie uzywam go nieco inaczej - pracuje nad kilkoma zdjeciami, eksportuje je, a w czasie eksportu pracuje nad kolejnymi kilkoma. LR4 w takim przypadku po prostu zapychal sie i nie dalo sie nawet wykadrowac zdjecia. Natomiast LR5 przy takiej pracy w zasadzie nie sprawia problemow
ale ja przewaznie uzywam go nieco inaczej - pracuje nad kilkoma zdjeciami, eksportuje je, a w czasie eksportu pracuje nad kolejnymi kilkoma. LR4 w takim przypadku po prostu zapychal sie i nie dalo sie nawet wykadrowac zdjecia. Natomiast LR5 przy takiej pracy w zasadzie nie sprawia problemow
Fakt, ja prawie nigdy nie działam w ten sposób - raczej cierpliwie pracuję nad kolejnymi zdjęciami, po czym eksportuję je wszystkie i na tym kończę pracę :) Dla mnie szybkość pracy to aktywowanie kolejnych narzędzi, przełączanie między widokiem Library i Develop oraz otwieranie zdjęć w Photoshopie.
No i NARESZCIE jest podgląd na pełnym ekranie (F)
W LR4 także jest podgląd na pełnym ekranie, trzeba wcisnąć dwukrotnie klawisz F (jedno kliknięcie chowa pasek). Czy może to nowe czymś się różni?
Adobe Product Manager Tom Hogarty stressed that Adobe has, ‘no plans to make Lightroom subscription-only at any point in the future.’
W LR4 także jest podgląd na pełnym ekranie, trzeba wcisnąć dwukrotnie klawisz F (jedno kliknięcie chowa pasek). Czy może to nowe czymś się różni?
Ten "pełny ekran" z LR4 nie jest pełnym ekranem - tzn. zdjęcie nie zajmuje całej powierzchni ekranu, zawsze zostają jakieś marginesy (poza tym mam wrażenie, że pełny ekran w 5 beta działa szybciej niż zwykłe przeglądanie).
Mogliby przy ściemnianiu narzędzi wywalić tę białą obwódkę wokół zdjęcia, któej wcześniej nie było...
przem426
17-05-2013, 13:41
są może jakieś przecieki dotyczące ceny wersji produkcyjnej ?
zatrzymałem się na LR 3.6, nie wiem czy brać 4 w sumie atrakcyjnej cenie czy może spokojnie czekać na 5 która będzie kosztować ... no właśnie ... ile ?
zbig1972
25-05-2013, 12:52
Ja ostatnio zainwestowałem w SSD Samsung 840 PRO 512 GB. Mam na nim system i katalog dla importu do Lightrooma.
Po za tym i7, 16Gb RAM, GFORCE 680 GTX i HDD 4TB.
W Lightroom 5 BETA export 2000 NEFÓW (każdy 60 MB) do JPG-a w rozmiarze 6 Mpixeli i 240 px (wychodzi 4 MB) na moim dość dobrze wypasionym kompie zajmuje 2 godziny. I L5 zagospodarował 8 GB RAMU na swoje potrzeby (użycie procka 30%).
P.S. chyba dokupię RAMU do 32 GB, bo to się zrobiło wąskie gardło
cezary-k
28-05-2013, 18:27
Dla mnie szybkość eksportu to akurat najmniejszy problem. Wywołuję zdjęcia (przeważnie późnym wieczorem, czasem w nocy), wstawiam do eksportu i idę spać. Rano wszystko wyeksportowane. Nie mam bladego pojęcia, ile czasu to zajmuje. Przy moim trybie pracy ta wiedza jest zbędna.
Grunt, to dobra organizacja pracy ;)
Lr 5 jest już w wersji finalnej, tradycyjnej licencji dożywotniej. Polski użytkownik może nabyć program zarówno w wersji pudełkowej, jak i w postaci samej licencji za pośrednictwem sklepu internetowego firmy Adobe. Cena wersji stacjonarnej wynosi 129,15 Euro, natomiast aktualizacji 72,57 Euro. Ceny zawierają podatek VAT. Wszystkich usprawnień i poprawionych błędów względem poprzedniej wersji jest ponad 400. Ciekaw jestem szybkości działania w stosunku do beta i Lr 4.
za blogiem photoshop.com
A number of you downloaded Lightroom 5 beta, and we are thankful for the valuable feedback that you provided during the last couple of months. Thanks to your input on our public forums, we’ve made more than 400 tweaks since releasing Lightroom 5 beta. It truly was a team effort that we can all be proud of. Thank you.
Pawel Pawlak
10-06-2013, 17:29
mnie może zmotywować do kupna aktualizacji tylko poprawa szybkości generowanie podglądu przy edycji. Tymczasem dotychczasowe testy wersji beta na które natrafiłem w necie pokazują że LR5 nie jest w tym względzie szybszy :/
--Richie--
11-06-2013, 09:02
Wczoraj zainstalowałem finalną wersję LR5 i pierwsze co mi się rzuciło to jakby słabsze wyostrzanie.Zdjęcia ''wypluwane'' przez LR 4 były przy tych samych ustawieniach zdecydowanie bardziej ostre,detaliczne...zauważyliście może coś takiego?
Wczoraj zainstalowałem finalną wersję LR5 i pierwsze co mi się rzuciło to jakby słabsze wyostrzanie.Zdjęcia ''wypluwane'' przez LR 4 były przy tych samych ustawieniach zdecydowanie bardziej ostre,detaliczne...zauważyliście może coś takiego?
Ja nie - bo nie mam LR5, ale Adobe już potwierdziło, że wyostrzanie i odszumianie nie działa podczas eksportu zdjęć o rozmiarze mniejszym niż 1/3 oryginału:
"Images exported at less than 1/3 of their original size may not retain Output Sharpening and Noise Reduction settings." (http://blogs.adobe.com/lightroomjournal/2013/06/lightroom-5-now-available.html)
Dyskusja: http://forums.adobe.com/thread/1229132
cezary-k
11-06-2013, 20:10
Lightroom 5 przestał radzić sobie z odtwarzaniem video z d3s'a. Nie wiem, jak filmy z innych aparatów, nie miałem okazji sprawdzić.
wygląda to tak:
źródło (http://files.tinypic.pl/i/00400/uoju4mbjfpp1.jpg)
Nie za bardzo się znam, więc zadam pytanie - do dosyć podstawowej obróbki skanów (mały i średni format), a więc żadnego doklejania tęczy czy wyskakujących z wody delfinków lepszy Lightroom 4 czy 5? Główne zadania to usuwanie rys, kadrowanie, dodge & burn (ostatnio poznałem ten termin i przyznam, że mi się spodobało), regulacja kontrastu i generalnie tego typu raczej proste zabiegi. Pliki ważą dość dużo (od 50 do 150 mega), nie wiem czy ma to jakieś znaczenie.
Usuwanie rys, czy retuszowanie skóry - tylko dla tego dodatku warto nabyć LR5.
A dlaczego? LR 4 nie ogarnie takiego tematu?
Message has been sent via BlackBerry terminal using Tapatalk
mateo912
14-06-2013, 01:56
A dlaczego? LR 4 nie ogarnie takiego tematu?
Message has been sent via BlackBerry terminal using Tapatalk
Lr5 ma o wiele lepsze narzędzie stempla/łatki niż poprzednie lr
cezary-k
14-06-2013, 19:43
Przy podglądzie 1:2, podczas ruchu jakiegokolwiek suwaka z modułu develop/zakładka basic obraz staje się nieostry. Ostrość wraca chwilę po ustaniu ruchu suwaka. Nie zaobserwowałem takiego efektu przy innych powiększeniach. Ktoś zauważył u siebie coś takiego?
Czy ktoś ma problem z odtwarzaniem video?
Przy podglądzie 1:2, podczas ruchu jakiegokolwiek suwaka z modułu develop/zakładka basic obraz staje się nieostry. Ostrość wraca chwilę po ustaniu ruchu suwaka. Nie zaobserwowałem takiego efektu przy innych powiększeniach. Ktoś zauważył u siebie coś takiego?
1 - tak. Też pojawia się nieostry obraz. Jest na to lekarstwo - kup komputer z mocniejszym procesorem, bo twój nie radzi sobie z renderowaniem obrazu na bieżąco.
2 - wideo - do filmów Nikona wymagane są odpowiednie kodeki - QuickTime od Apple
mateo912
15-06-2013, 09:59
1 - tak. Też pojawia się nieostry obraz. Jest na to lekarstwo - kup komputer z mocniejszym procesorem, bo twój nie radzi sobie z renderowaniem obrazu na bieżąco.
2 - wideo - do filmów Nikona wymagane są odpowiednie kodeki - QuickTime od Apple
wystarczy przy imporcie wymusić renderowanie podglądów 1:1. wtedy suwaczki itp mają mały wpływ na obraz i nie trzeba czekać na wyrenderowanie na nowo podglądu
ma ktos spolszczenie do 5tki
,
rychu_cmg
15-06-2013, 13:45
ma ktos spolszczenie do 5tki
,
Jeszcze nie ma spolszczenia. Ale możesz spróbować zainstalować to z wersji 4.3.
http://www.wimal.com.pl/polski_interfejs_dla_adobe_photoshop_lightroom_3.x ml
dgraszka
15-06-2013, 20:37
Polonizacja do Lightrooma 5 pojawi się na dniach - informacja od dystrybutora :)
cezary-k
15-06-2013, 20:56
1- w LR 4 tego nie miałem. mateo912 dzięki za radę, działa ;)
2- od momentu instalacji 5-tki nie zmieniałem kodeków, wersja 4 filmy odtwarzała bezproblemowo, ale dzięki za sugestie, przetestuję.
cezary-k
15-06-2013, 21:11
Quick Time mam aktualny, problem video z LR5 leży chyba gdzieś indziej. Zresztą inne odtwarzacze radzą sobie z filmami z mojego aparatu.
Polonizacja do Lightrooma 5 pojawi się na dniach - informacja od dystrybutora :)
Ja zainstalowałem to na LR4 i wszystko śmiga.
wystarczy przy imporcie wymusić renderowanie podglądów 1:1. wtedy suwaczki itp mają mały wpływ na obraz i nie trzeba czekać na wyrenderowanie na nowo podglądu
Nie wystarczy. Bo sam podgląd 1:1 nie jest efektem końcowym, który i tak za każdą zmianą jest na nowo renderowany
Poza tym podgląd 1:1 jest generowany w momencie pierwszego powiększenia do 100% i nie ma to żadnego wpływu na opóźnienia w generowaniu podglądu zmian przy niektórych powiększeniach.
Quick Time mam aktualny, problem video z LR5 leży chyba gdzieś indziej. Zresztą inne odtwarzacze radzą sobie z filmami z mojego aparatu.
Ja nie mam QT i tylko w LR nie działają mi filmy z nikona, we wszystkich innych programach działają bez problemów.
Jam miałem QT, to w filmy w LR5 chodziły, choć czasem się wysypywał, ale mam wersję beta, gdzie wysypywanie się LR to raczej norma.
mateo912
16-06-2013, 15:03
Nie wystarczy. Bo sam podgląd 1:1 nie jest efektem końcowym, który i tak za każdą zmianą jest na nowo renderowany
Poza tym podgląd 1:1 jest generowany w momencie pierwszego powiększenia do 100% i nie ma to żadnego wpływu na opóźnienia w generowaniu podglądu zmian przy niektórych powiększeniach.
Ja nie mam QT i tylko w LR nie działają mi filmy z nikona, we wszystkich innych programach działają bez problemów.
Jam miałem QT, to w filmy w LR5 chodziły, choć czasem się wysypywał, ale mam wersję beta, gdzie wysypywanie się LR to raczej norma.
Ad 1: render 1:1 załatwia większą część problemu bo mieszanie suwaczkami ma mały wpływ na render i o ile mamy w miarę ok procesor będzie to robił w locie bez opóźnień.
Ad2: tez nie do końca. Render 1:1 jest robiony przy powiększeniu ale tylko dla fragmentu widocznego na ekranie, przesuniesz i renderuje od nowa.
U mnie, video idzie bez problemu. Może warto zrobić reinstalację LR5!
Nie wiem czy było:
Każdy użytkownik który dokona zakupu LR 4 do końca sierpnia ma możliwość BEZPŁATNEGO upgradu do wersji 5. Informacja od jednego z dystrybutorów Adobe na PL.
Tomak
Nie wiem czy było:
Każdy użytkownik który dokona zakupu LR 4 do końca sierpnia ma możliwość BEZPŁATNEGO upgradu do wersji 5. Informacja od jednego z dystrybutorów Adobe na PL.
Tomak
Ale to tylko na słowo ? czy jest jakieś pewne źródło ? Jak kupiłem w zeszłym roku LR4 to mnie też teoretycznie to obejmuje czyli generalnie wszystkich którzy kupili LR4 do tej pory ? jakoś mało realne :( a nie dotyczy to tylko osób które kupiły pakiet w chmurze ten z subskrypcją na rok czy jakoś tak ?
Raczej chodzi o tych, którzy kupili LR 4 między premierą LR 5 a końcem sierpnia. Napisałem maila do Adobe, ale od kilku dni cisza.
Na stronie Cortlandu jest taki produkt, jak Lightroom 4 z darmową aktualizacją. Mnie jednak zaciekawiło coś innego - upgrade wersji 4 z darmowym upgradem do wersji 5 (http://www.cortland.pl/adobe-lightroom-4-win-mac-eng-upgrade.html), który jest tańszy niż zwykły upgrade 4 do 5 :) Czy można upgrade'ować wersję 4 do 4 i później do 5? ;) Typowo polskie kombinatorstwo :D
http://www.cortland.pl/adobe-lightroom-4-win-mac-eng-upgrade.html podaje:
"Klienci, którzy w okresie od 11 czerwca do końca sierpnia 2013 roku zakupią oprogramowanie Lightroom w wersji 4, będą mogli dokonać darmowej aktualizacji do Lightroom 5.
W tym celu, po zarejestrowaniu produktu, należy skontaktować się telefonicznie z Adobe Customer Service."
To jest promocyjna aktualizacja z dowolnej wcześniejszej wersji, do czwórki, plus darmowa aktualizacja do piątki (z potencjalnymi problemami). A jeżeli ktoś już czwórkę posiada, to nie bardzo wiadomo, czy może z niej skorzystać. Wygląda to ciut jak wyprzedaż magazynowych pudełek, płyt i kodów.
Aktualizacja bezpośrednia z dowolnej wersji jest pod tym linkiem: http://www.cortland.pl/adobe-lightroom-5-win-mac-eng-upgrade.html i rzeczywiście kosztuje 25 zł więcej.
Witam.
Dzwoniłem w zeszłym tyg. do Adobe. Pan potwierdził promocje dla osób które kupiły LR4 w okresie 11 czerwiec do końca sierpnia czyli tak ja napisał mOSAd.
Ja się zdecydowałem na ten krok ponieważ zależy mi też na trzymaniu wersji 4. Generalnie jakbym startował od "zera" to pewno by mi się nie chciało kombinować za te kilkanaście złotych.
Tomek
Tak się bawię "piątką" i zastanawiam się, która wersja zacznie znowu działać z szybkością "trójki". Aparat ten sam od 2 lat - D3, komp ten sam (małe usprawnienia: 4GB ram zwiększyłem do 8, dodałem SSD), a komfort i szybkość pracy coraz mniejsze.
Mały błąd jaki znalazłem (albo czegoś nie rozumiem i źle interpretuję wyniki) to korekcja obiektywu: Lens Correction -> Color -> Remove Chromatic Abberation, suwaki działają niezaleźnie od tego czy funkcja jest zanaczona czy nie. Miałem ślub kolegi na którym druchny ubrały piękne purpurowe kreacje, LR "objechał" wszytkie krawędzie szarym paskiem, wyłączyłem korekcję abberacji i nic, dopiero wyzerowanie suwaków dało efekt.
Do tego przy pracy na dwa monitory przy powięszeniu obrazu na pomocniczym mam często pikselozę dopóki nie ruszę jakimkolwiek suwakiem. Postęp Adobe?
Chyba trzeba się rozejrzeć za czymś innym.
z telefonu
Chyba wrócę do wersji z numerkiem 4 i poproszę Adobe o zwrot kasy...
Mały błąd jaki znalazłem (albo czegoś nie rozumiem i źle interpretuję wyniki) to korekcja obiektywu: Lens Correction -> Color -> Remove Chromatic Abberation, suwaki działają niezaleźnie od tego czy funkcja jest zanaczona czy nie.
Suwaki nie są od redukcji aberracji, a poświaty.
Usuwanie aberracji nie ma żadnych ustawień.
Mnie się nie podoba jedna rzecz, ale mam nadzieję, że to szybko poprawią. Coś jest skopane (moim zdaniem) przy wyostrzaniu zdjęć (RAW). Jeżeli pędzlem podostrzymy fragment, to praktycznie nie ma to wpływu na końcowy wynik. Można przesadzić ekstremalnie i powielić efekt, który w powiększeniu wyjdzie koszmarnie. Po eksporcie - ani śladu. Podobnie zresztą jest nawet przy globalnym suwaku ostrości. Działa on baaaaardzo zachowawczo. Natomiast o dziwo eksport do mniejszego JPEGa i potem już nie ma tego efektu - takie zdjęcie dowolnie wyostrzymy i wygładzimy.
Ja się zdecydowałem na ten krok ponieważ zależy mi też na trzymaniu wersji 4.
Tomek
Mozna skozystac z funkcji powrotu, jak na zdjeciu.
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/545/aocq.png/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
marszull
24-06-2013, 10:36
a ja mam zupelnie odwrotnie ;) znaczy kupilem upgrade, i dopiero doczytalem ze mam za stary system, a systemu nie chce podnosic bo mi jeden czesto uzywany program przestanie dzialac ;) i tak uprejd lr lezy sobie na dysku, nim czegos nie wymysle ;)
andrewpl
24-06-2013, 15:46
Mam taki problem:
W LR4 stworzyłem katalog do importu zdjęć .Całą praca lądowała w tym katalogu.
Teraz zainstalowałem triala LR5 i chciałbym ,żeby używał tamtego katalogu z LR4.
JAk mam to zrobić,żeby widział tamten katalog i z niego korzystał lr5?
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=229737
Mnie się nie podoba jedna rzecz, ale mam nadzieję, że to szybko poprawią. Coś jest skopane (moim zdaniem) przy wyostrzaniu zdjęć (RAW). Jeżeli pędzlem podostrzymy fragment, to praktycznie nie ma to wpływu na końcowy wynik. Można przesadzić ekstremalnie i powielić efekt, który w powiększeniu wyjdzie koszmarnie. Po eksporcie - ani śladu. Podobnie zresztą jest nawet przy globalnym suwaku ostrości. Działa on baaaaardzo zachowawczo. Natomiast o dziwo eksport do mniejszego JPEGa i potem już nie ma tego efektu - takie zdjęcie dowolnie wyostrzymy i wygładzimy.
Problem z wyostrzaniem przy eksporcie jest już znany i potwierdzony przed Adobe. Ma być usunięty w kolejnej wersji.
Problem z wyostrzaniem przy eksporcie jest już znany i potwierdzony przed Adobe. Ma być usunięty w kolejnej wersji.w LR 6.0 pewnie ;)
w LR 6.0 pewnie ;)
Kto wie, czy w ogóle będzie 6.0 - może też przeniosą do chmury i trzeba będzie najpierw posubskrybować przez pół roku, zanim poprawią ;)
Jeśli kupiłem parę dni temu LR 4, mam prawo do darmowego upgrade do wersji 5. Co w przypadku, gdy stwierdzę, że wersja 5 to kicha i chcę wrócić do 4? Jest to możliwe? Obejdzie się bez telefonu do Adobe?
mateo912
26-06-2013, 01:19
Jeśli kupiłem parę dni temu LR 4, mam prawo do darmowego upgrade do wersji 5. Co w przypadku, gdy stwierdzę, że wersja 5 to kicha i chcę wrócić do 4? Jest to możliwe? Obejdzie się bez telefonu do Adobe?
na logike jeśli dostaniesz za darmo uaktualnienie to będziesz miał licencje na 4 i na 5
Ale to jest Adobe, tutaj logika niekoniecznie musi mieć zastosowanie ;)
5 zainstaluje się obok 4, będziesz miał dwa.
5 zainstaluje się obok 4, będziesz miał dwa.
wcale nie.
wcale nie.
Dlaczego nie ? Ja tak mam, dwa niezależne Lr2 i Lr4 po aktualizacji.
wcale nie.
No na 3 komputerach tak mam. 2x PC 1x Mac
Dlaczego nie ? Ja tak mam, dwa niezależne Lr2 i Lr4 po aktualizacji.
instalujac update, LR odinstalowuje stara wersje. Nie powinno byc problemu, jesli najpierw zrobisz update, a pozniej zainstalujesz poprzednia wersje (chyba, bo nigdy tak nie robilem ;) )
instalujac update, LR odinstalowuje stara wersje. Nie powinno byc problemu, jesli najpierw zrobisz update, a pozniej zainstalujesz poprzednia wersje (chyba, bo nigdy tak nie robilem ;) )
Miałem Lr2. Zaktualizowałem do Lr4 i sam byłem zdziwiony, że nadal mam wersję starszą i nową. Działają niezależnie i mogę pracować na obu równocześnie (tak tylko dla przykładu piszę). System OS X.
Jakim cudem zakualizowales LR2 do LR4 z pominieciem LR3? Mozliwe, ze LR nadpisuje poprzednia wersje, ale juz nie 2 w tyl
z pominieciem mozna. jak kupujesz upg na stronie adobe, to pyta z ktorej wersji bedziesz aktualizowal. sa tam dostepne wszystkie wersje, wiec da sie z pominieciem posrednich
mateo912
26-06-2013, 11:11
wcale nie.
update to nic innego jak zwykła instalka z nowym kluczem, więc nawet jeśli odinstaluje poprzednią to można zainstalować znów i używać starego klucza.
z pominieciem mozna. jak kupujesz upg na stronie adobe, to pyta z ktorej wersji bedziesz aktualizowal. sa tam dostepne wszystkie wersje, wiec da sie z pominieciem posrednich
Dokładnie tak było w moim przypadku :) Jednak na Lr5 poczekam do jego pierwszej poprawki (jeśli będzie wystarczająco skuteczna) ;)
Jednak na Lr5 poczekam do jego pierwszej poprawki (jeśli będzie wystarczająco skuteczna) ;)
ja podobnie. trial sie zaraz konczy, ale na razie lista bledow, nawet tych znanych, mnie nie przekonuje... trzeba poczekac na 5.1. zobaczymy co naprawia.
Błędy no i ta powolność. To ostatnie mnie najbardziej denerwuje i odrzuca. Wolę już konwertować do dng i potem działać normalnie czyli bez przystanków które nam serwuje nowsza wersja.
Z telefonu
Czy ktoś się orientuje jak jest ze starymi presetami do 5tki? Z tego co słyszałem z czwórką coś tam nie fungowało....
dawid503
30-06-2013, 13:27
i już po trialu, przed chwilą upomniał się o pobranie wersji 4.4.1...
dawid503
30-06-2013, 15:06
Nie mogę już edytować. Fajnie, że moja poprzednia wersja 4.0 nie obsługuje biblioteki z v.5 plugin też nie pomógł... Jestem w kropce miałem wyeksportowany plik bibliotekę a teraz nie jestem w stanie nic zrobić z nim, bo przednie wersje go nie trawią:/ Ma ktoś jakąs odpowiedź na to pytanie... Gdybym wiedział to nie pobierał bym wersji 5 aby tracić nie wyeksportowanych plików obrobionych w ilości około tysiąca...
Nie za wiele zrozumiałem, ale... zainstaluj pełną wersję LR 5 - masz 30 dni. I sobie wyeksportuj tak, by było dobrze we wcześniejszej. Jeżeli i ta się skończyła, to zawsze możesz pokombinować, postawić wirtualny system, zrobić to u kogoś na innym komputerze itd. Bez przesady, że nic się nie da zrobić.
Najprostszy sposób przenoszenia danych między wersjami to zapisanie Metadanych do plików XMP. Otwarcie RAWa w innej wersji programu wczyta je w identyczny lub przybliżony sposób.
No, a używając nowej wersji Worda, Excella, czy innego programu, który ma własny format zapisu danych, spodziewałbyś się, że możesz zapisane nimi pliki otworzyć w starszych wersjach? Trochę nieprzemyślane zachowanie wyczuwam.
dlaczego nie mozna kupic na stronie adobe wersji pudelkowej? w sklepach jest a oficjalnie tylko plik do sciagniecia...
rychu_cmg
01-07-2013, 23:49
dlaczego nie mozna kupic na stronie adobe wersji pudelkowej? w sklepach jest a oficjalnie tylko plik do sciagniecia...
W wersji elektronicznej "tracisz" tylko kartoniki i płytę DVD.
Kwestia logistyki. Jeśli chcesz wersję w pudełku udaj się do jakiegoś dystrybutora adobe w PL. Jeśli u nich bezpośrednio to tylko w wersji elektronicznej. Logistyka i wysyłka by cię zniechęciła do zakupu pudełka bezpośrednio z adobe ;).
Kwestia logistyki. Jeśli chcesz wersję w pudełku udaj się do jakiegoś dystrybutora adobe w PL. Jeśli u nich bezpośrednio to tylko w wersji elektronicznej. Logistyka i wysyłka by cię zniechęciła do zakupu pudełka bezpośrednio z adobe ;).
e tam, kupowalem juz kilka pudelek z adobe i nie bylo problemu. blyskawiczna przesylka.
W wersji elektronicznej "tracisz" tylko kartoniki i płytę DVD.
to duza strata... ;) tak ladnie prezentuje sie na polce... ;)
jest niedrogi w cortlandzie, maja wersje box.
Daj spokój, zaraz pewnie wyjdzie wersja 5.1, czytając ile bugów jest w tej wersji (np. z ostrzeniem jpgów). I tak będziesz musiał pobierać. ;)
Ma ktoś namiary na presety do LR5? Różne, poeksperymentowałbym.
Coś mnie podkusiło i się przesiadłem na 5, kurde co kilka godzin pracy się buraczy, potrafi zakończyć naglę pracę. Z innych bolączek to przestają działać klawisze przyznawania ocen, zmienia samoczynnie sortowanie obrazów. Generalnie 4,4 działało w miarę stabilnie i szybciej mam takie odczucie. Jak to mówią lepsze wrogiem dobrego.
darkmajin
19-07-2013, 07:03
u mnie bez zarzutu... może to coś z kompem ?
Na 4 zero problemów, po wyjściu z programu i ponownym uruchomieniu, przez 2 - 3 godziny jest dobrze
Na 4 zero problemów, po wyjściu z programu i ponownym uruchomieniu, przez 2 - 3 godziny jest dobrze
mialem takie jazdy w beta. pelna wersja smiga bez zarzutu... (mowie o 5)
u mnie pelna wersja (trial poki co) wysypuje sie podobnie jak beta - raz na 2-3h pracy. Chyba trzeba wrocic do 4...
U mnie LR5 działa idealnie - szybko i stabilnie. Może to zasługa Mac'a... niedawno przesiadłem się z PC.
Pawel Pawlak
19-07-2013, 15:44
Może to zasługa Mac'a... niedawno przesiadłem się z PC.
Jasne... już sama świadomość posiadania Mac'a poprawia komfort pracy...
:mrgreen:
U mnie LR5 działa idealnie - szybko i stabilnie. Może to zasługa Mac'a... niedawno przesiadłem się z PC.
Mam podobne odczucia, tez sie niedawno przesadlem na Maca.
Swiadomosc? moze. Ale system na pewno!
Pawel Pawlak
19-07-2013, 16:25
Ciekawe że żadne testy nie wykazuje tej radykalnej poprawy wydajności softu w wersji MAC vs WIN ?
Ciekawe że żadne testy nie wykazuje tej radykalnej poprawy wydajności softu w wersji MAC vs WIN ?
Bo w szybkosci takiej poprawy nie ma. Mac po prostu zycie ulatwia a Win potrafi czasem czlowieka maksymalnie wk****c ! Ot i cala roznica.
Potwierdzam doniesienia o superstabilnej pracy LR5 na MACu. :)
Możliwe, że wersja pod Win korzysta z większej ilości badziewia systemowego i jak coś namotane jest w samym systemie to się wykłada. Nie podejrzewam, by sam LR się wykładał u każdego - prędzej to jakieś niezgodności są między komponentami różnymi. W końcu ma to działać na wszystkim i ze wszystkim, a nie tak jak na Mac - na w miarę dokładnie określonej platformie.
Pawel Pawlak
19-07-2013, 20:49
Bo w szybkosci takiej poprawy nie ma. Mac po prostu zycie ulatwia a Win potrafi czasem czlowieka maksymalnie wk****c ! Ot i cala roznica.
No i z tym trudno się nie zgodzić ;)
Możliwe, że wersja pod Win korzysta z większej ilości badziewia systemowego i jak coś namotane jest w samym systemie to się wykłada. Nie podejrzewam, by sam LR się wykładał u każdego - prędzej to jakieś niezgodności są między komponentami różnymi. W końcu ma to działać na wszystkim i ze wszystkim, a nie tak jak na Mac - na w miarę dokładnie określonej platformie.
Raczej nie bardzo.
1) LR korzysta tylko z systemu, z żadnych innych indywidualnych funkcji sprzętowych, jak jest to w przypadku PS'a
2) Stabilność systemu ma tu niewiele do gadania. Skora ACR i PS są szybkie i w pełni stabilne, do dlaczego LR nie może być ??
W czym tak więc leży problem - w programistach - Adobe poważnie obniżyło cenę LR jednocześnie wyraźnie zmniejszając szybkość działania programu (LR 3 -> LR 4).
Poza tym oddzielnie pisze się aplikację pod Mac'a i oddzielnie pod Win. Najczęściej jest tak, że aplikacje graficzne najpierw robione są pod Mac'a - gdyż większość dużych firm ma Maci jako stacje graficzne, a następnie przerabia się je pod Windows - i tu zaczynają się problemy. Bo nie wszystko da się przerobić, część trzeba napisać od podstaw i zazwyczaj robi się to po łepkach.
Na moim lapku Dell z 32bitowym W7 i 3Gb mam dokładnie oto samo.
MacOSX wywodzi się z Linuxa a to dużo lepiej zaprojektowany system niż Windows.
Sama świadomość ma mało do rzeczy, przesiadłem się właśnie z powodu stabilności i wydajności a nie świadomości czy dowartościowania. Mniejsza o większość, LR5 śmiga aż miło :)
Pawel Pawlak
21-07-2013, 11:18
coraz bardziej mnie kusi instalacja OS X Mountain Lion na moim PC...
Może ktoś zrobić mały test u siebie na LR5?
1. Ściągnąć i zaimportować plik (jpeg 2MB):
http://www.sendspace.pl/file/8832cda165c7e4c1b69b9b3
2. Wejść w zakładkę: Lens Correction - Manual
3. Przy wyłączonym "Constrain Crop" pociągnąć suwak od "Distortion" maksymalnie w prawo
4. Włączyć "Constrain Crop"
Mnie przy takich krokach - a dokładniej przy ostatnim - LR zżera całą dostępną pamięć (w tym wypadku 1.5 GB) i przestaje reagować na polecenia.
Dla ciekawskich: Plik jest czysto testowy z Zenitarka 16/2.8 by sprawdzić jak dystorsję da się skorygować w LR w pewnym ustawieniu sceny. Zastosowałem maksymalną korekcję dystorsji, auto-przycięcie i zapisanie do JPEGa. Dwa razy tak samo. Przy próbie korekcji dystorsji na trzecim JPEGu z kolei, wystąpił taki właśnie dziwny błąd. Przeskalowanie pliku usuwa problem, więc nie wiem na ile jest to powtarzalne i nie chce mi się sprawdzać. Natomiast chętnie podeślę Adobe mój plik jeżeli i u innych jest tak samo źle. :)
PS. Test robiłem na wersji dla MAC OS X.
2pompony
21-07-2013, 19:02
Komputer PC, win 7, procesor jakiś starszawy (nie pamiętam już nawet jaki konkretnie), 4 G Ramu.
Żadnych niepokojących wrażeń, nei wiesza się, nei zacina, szybko robi co się chce. W kroku 3 większe obciążenie procesora niż w czwartym, pamięci nie przekracza 75%, przy jednocześnie odpalonym z plikiem dużej książki Indesignie.
foto4deg
22-07-2013, 00:22
Mam taki mały problem. Otóż przy eksporcie pliku ustawiam, aby zapisało mi zdjęcie w rozdzielczośći 400x300, a L5 zapisuje 400x149. Może ktoś mi wytłumaczyć, dlaczego tak się dzieje?
mateo912
22-07-2013, 00:54
Mam taki mały problem. Otóż przy eksporcie pliku ustawiam, aby zapisało mi zdjęcie w rozdzielczośći 400x300, a L5 zapisuje 400x149. Może ktoś mi wytłumaczyć, dlaczego tak się dzieje?
złe kadrowanie?
Witam
Mam pytanko????, posiadam lightroom 4 teraz chce kupić 5. Z opisu wynika, że przy aktualizacji z 4 na 5 koszt około 300 zeta, przy próbie
pobrania ze stronki Adobe mimo wpisu aktualizacja ustawia mi cene jak za pałny program. Co robie nie tak a może czegoś nie doczytałem.
Witam.
Dzwoniłem w zeszłym tyg. do Adobe. Pan potwierdził promocje dla osób które kupiły LR4 w okresie 11 czerwiec do końca sierpnia czyli tak ja napisał mOSAd.
Ja się zdecydowałem na ten krok ponieważ zależy mi też na trzymaniu wersji 4. Generalnie jakbym startował od "zera" to pewno by mi się nie chciało kombinować za te kilkanaście złotych.
Tomek
Witam.
Jak wygląda procedura otrzymania darmowego uaktualnienia z v.4 do v.5?
Dystrybutor, u którego zakupiłem Lightroom w v.4 zamieścił informacje, że należy wysłać skan dowódu zakupu oraz nr licencji na adres
[email protected].
Tak też zrobiłem.
Dzisiaj otrzymałem maila zwrotnego, że adres mailowy jest nieaktywny.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
saner
A sprzedawcy pytałeś?
Wysłałem maila do sprzedawcy i jednocześnie napisałem posta tutaj.
Z tego co poczytałem, z wcześniejszych postów wynika, że niektórym udało się podnieść swojego Lightrooma za free do v.5, więc pomyślałem, że się podzielą co i jak należy zrobić.
Pozdrawiam.
Dexter88
23-07-2013, 00:21
Proszę o wyjaśnienie jakiejś mądrej głowy, dlaczego LR5 woła tak paskudne RAWy, względem dwóch popierdułkowatych wołaczy, którym wychodzi to rewelacyjnie:
lajtrum5 (http://www75.zippyshare.com/v/88400811/file.html)
dwa inne tak samo wywołane (http://www11.zippyshare.com/v/11305527/file.html)
(oba default, zero ingerencji).
Proszę o wyjaśnienie jakiejś mądrej głowy, dlaczego LR5 woła tak paskudne RAWy, względem dwóch popierdułkowatych wołaczy, którym wychodzi to rewelacyjnie:
lajtrum5 (http://www75.zippyshare.com/v/88400811/file.html)
dwa inne tak samo wywołane (http://www11.zippyshare.com/v/11305527/file.html)
(oba default, zero ingerencji).
A może przez to, że nie masz ich tak samo ustawionych ...
Każdy program woła RAWy na swój sposób. Inaczej to robi CNX, inaczej CameraOne, inaczej robi to LR.
Dexter88
23-07-2013, 11:09
Tylko, że LR robi to na swój sposób, a inne tak jak pokazuje zdjęcie aparat i podgląd obrazów.
Różnica jest ogromna, trochę się naszukam zanim znajdę podobne ustawienia do wpisania w ten program..
Tylko, że LR robi to na swój sposób, a inne tak jak pokazuje zdjęcie aparat i podgląd obrazów.
Różnica jest ogromna, trochę się naszukam zanim znajdę podobne ustawienia do wpisania w ten program..
Tylko CNX i VNX potrafią domyślnie wywołać RAW'a tak jak wygląda on na aparacie - pod warunkiem, że posiadają profile, które są w aparacie (dotyczy dogrywanych profili)
Żaden inny program nie jest w stanie odczytać ustawień Picture Control, więc nie jest w stanie wywołać tak jak wyglądało to w aparacie.
Masz problemy z ustawieniem kolorów - kup sobie np. ColorChecker.
Witam.
Dystrybutor, u którego zakupiłem Lightroom w v.4 zamieścił informacje, że należy wysłać skan dowódu zakupu oraz nr licencji na adres
[email protected].
Tak też zrobiłem.
Dzisiaj otrzymałem maila zwrotnego, że adres mailowy jest nieaktywny.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
saner
Ja jestem na etapie czatowania od 3 tygodni z Hindusami z supportu. Jak coś wskóram to dam znać.
przem426
23-07-2013, 12:16
nie wiem jak darmowy upgrade, ale jeśli chodzi o weryfikacje licencji edu, to kontakt z adobe jest szybki i bezproblemowy.
dwa razy korzystałem i dwa razy ekspresowo wszystko poszlo.
Już wiem dlaczego miałem problem z pobraniem LR 5 jako uaktualnienie po obniżonej cenie, brak rejestracji LR4, po zarejestrowaniu poszło jak z płatka :):), mam za 300 zeta :)
Witam.
Wchodzisz TUTAJ (http://helpx.adobe.com/x-productkb/policy-pricing/upgrade-policy-product-announcement.html) i czytasz temat "Complimentary upgrades for Lightroom 5 and other desktop products". Następnie postępujesz wg wskazówek. Tylko aby zalogować się na konto klikaj w link podany w treści (masz tam kilka krajów do wyboru). Ja z uporem maniaka logowałem się na konto w normalny sposób (po wejściu na stronę Adobe) i ni cholery nie mogłem znaleźć linku, o którym mowa w ww. opisie ;) Po zalogowaniu automatycznie zostajesz przeniesiony do odpowiedniego formularza, który wypełniasz, załączasz dowód zakupu i... czekasz. Ja czekałem od czwartku. Dziś dostałem odpowiedź, że mój wniosek został rozpatrzony pozytywnie i mam dalej czekać na e-mail z kodem do 5-tki... max 5 dni, jak piszą :)
Bechlegor
26-07-2013, 15:25
W mailu od Adobe:
"Get Lightroom 5 before it's too late"
i poniżej dwa linki: "Order Lightroom 5" oraz "Or get Lightroom 5 in Creative Cloud as a part..."
Czyżby wkrótce LR5 też miał być dostępny tylko w formie subskrypcji i ta pierwsza możliwość (zakupu na stałe) zniknie?
Lr juz dawno jest dostepny jako subskrypcja rowniez.
Bechlegor
26-07-2013, 15:37
Chodzi mi raczej o to "...it's too late", ale może to tylko moja nadinterpretacja ;)
rychu_cmg
31-07-2013, 21:44
Z FB Adobe
Get the Lightroom 5.2 release candidate today in Adobe Labs!
Enjoy these updates:
1 - A Smoothness adjustment slider has been added to the Detail Panel under Color Noise Reduction
2 - Refinements to the Spot Healing Tool
3 - Smart Preview size has been updated to 2560 pixels on the long edge
4 - Refinements to the Local Adjustment Brush
5 - Added camera and lens support
6 - Bug fixes
Read more on the Lightroom Journal: http://adobe.ly/16jYNH9.
Niezłe mają tempo... Ktoś widział wersję 5.1?
no wlasnie... a gdzie 5.1?
porownanie predkosci dziala LR 4 i 5 na roznych maszynach
http://www.slrlounge.com/lightroom-lr5-lr4-hardware-performance-test-review
myslalem, ze komp z dwoma prockami wypadnie lepiej. Ostatnio mialem okazje uzywac podobnej maszynki (2x Xeon 3.0GHz jakis starszy) i bylo bardzo sprawnie (ale nie sprawdzalem w LR).
LR uzywa dodatkowych watkow w nowszych prockach?
josephebeloki
07-08-2013, 07:38
Czy Lightroom 5 korzysta w większości z GPU czy z CPU?
Zainstalowałem LR 5 64bit... no i mój procek chyba w końcu dostał w d.... Chodzi to nawet nieźle na 30MB RAW z D600, ale wiatraki się tak drą , bo na pełnych obrotach chodzą, że jak tam będzie dalej to będę musiał kupić coś masywniejszego do chłodzenia.
http://forums.adobe.com/thread/881085
Coś takiego znalazłem, że można to na GPU przerzucić, ale ile w tym prawdy? :) hmmm
Mam pytanie czy w lightroom można robić kopię pliku raw tak jak w C1 i otwierać wszystkie na raz
Wysłane listem poleconym z Nexus 4
W LR możesz zrobić wirtualną kopię.
Czy Lightroom 5 korzysta w większości z GPU czy z CPU?
Zainstalowałem LR 5 64bit... no i mój procek chyba w końcu dostał w d.... Chodzi to nawet nieźle na 30MB RAW z D600, ale wiatraki się tak drą , bo na pełnych obrotach chodzą, że jak tam będzie dalej to będę musiał kupić coś masywniejszego do chłodzenia.
http://forums.adobe.com/thread/881085
Coś takiego znalazłem, że można to na GPU przerzucić, ale ile w tym prawdy? :) hmmm
LR w ogóle nie korzysta z GPU. Tylko i wyłącznie z CPU.
Ja jestem na etapie czatowania od 3 tygodni z Hindusami z supportu. Jak coś wskóram to dam znać.
Odpuściłem gadanie z Hindusami, wypełniłem podlinkowany wcześniej formularz i po ok. 1,5 tygodnia zapukał do mnie kurier z pudełkiem z darmowym upgrade'm. Czemu wysyłają wersję pudełkową zamiast klucz na maila, tego mój umysł nie jest w stanie pojąć.
ma ktoś już 5.2? strasznie mnie ciekawi czy problem z 5.0 zniknął ... no i jak stabilność.
Eksport w 5.2 działa nareszcie w porządku. Ze stabilnością ja nie mam problemów, chyba, że mi pamięci zacznie brakować, ale to już inna bajka. Ogólnie rzecz biorąc nie widzę minusów w stosunku do wersji wyjściowej. Wszystko działa jak powinno. Pojawił się przynajmniej jeden suwaczek - w tym przypadku jest to miękkość wtapiania przy pędzlach klonującym i leczącym. Czyli łatanie jest jeszcze bardziej elastyczne. No i być może znów ciut wolniejsze. Co zrobić. :(
josephebeloki
08-08-2013, 08:05
Camera Calibration :
Process:
a) 2012 (current)
b) 2010
c) 2003
Które z tych mam wybrać? W Ps pracowałem non stop na 2010, jednak tutaj defaultowo wybiera mi 2012 i 2012 ma więcej opcji. Kojarzy ktoś coś na ten temat?
National
08-08-2013, 09:04
Nie wiem jak na LR4 bo nie miałem do czynienia ale po przesiadce z LR3.6 - Działa równocześnie z LR5 - Export działa całkiem przyzwoicie, ostrość jest i po całym dniu pracy potrafi się zawiesić ale to może być powodem iż często przechodzę w stan czuwania.
Dla mnie troszkę problemem jest przesiadka spora zmiana suwaków może i nawet na lepsze ale to się okaże w praniu oraz jak dla mnie nadal zbyt wolne wyświetlanie -wczytywanie obrazu - to jest sekunda dwa ale mi to przeszkadza.
Nie zrozumiałe dla mnie jest Shift+F - F - full screen super iż jest ta funkcja ale brakuje mi tego trybu pod ile razy pod F by można było szybko z niego wyjść a nie łamać sobie palce na klawiaturze!
Camera Calibration :
Process:
a) 2012 (current)
b) 2010
c) 2003
Które z tych mam wybrać? W Ps pracowałem non stop na 2010, jednak tutaj defaultowo wybiera mi 2012 i 2012 ma więcej opcji. Kojarzy ktoś coś na ten temat?
Wszystko jedno. Jak Ci nie pasje 2010, to weź 2012, jak nie pasi 2012 to wybierz 2010.
Dla mnie troszkę problemem jest przesiadka spora zmiana suwaków może i nawet na lepsze ale to się okaże w praniu (...)
Zmiana suwaków wynika z wprowadzenia nowego procesu (2012). Zawsze możesz ustawić proces 2010 i suwaki będą tak samo.
josephebeloki
08-08-2013, 10:33
A kojarzy ktoś jaki suwak w 2012 zastępuje z 2010 => Odtwarzanie -> Recovery?
Po za tym, jak można oddalać i przybliżać w prosty sposób? Kurde ctrl+ rolka nie zawsze działą, a klikanie w nawigacje 1:1 , 1:2 jest męczące.
Ale LR jest świetny :) . No u mnie obrazki ładnie się ładują, po za RAW, tutaj trzeba te 2s poczekać, ale jak się już biorę za RAW no to siedzę przy nim przeważnie 10-15min to mi 1-2 s nie szkodzi :)
A kojarzy ktoś jaki suwak w 2012 zastępuje z 2010 => Odtwarzanie -> Recovery?
Highlights
Po za tym, jak można oddalać i przybliżać w prosty sposób? Kurde ctrl+ rolka nie zawsze działą, a klikanie w nawigacje 1:1 , 1:2 jest męczące.
Spacja
Gdzie należy wgrać profil dcp, aby był widoczny w LR?
Wkleiłem profil do Program Flies > Abobe > Adobe Photoshop Lightroom 5 > Resuorces > CameraProfiles > Camera > Nikon D800 i niestety nie pokazuje mi tego profilu, na liście dostępnych profili.
Jeszcze gdzieś należy to wgrać?
Gdzie należy wgrać profil dcp, aby był widoczny w LR?
Wkleiłem profil do Program Flies > Abobe > Adobe Photoshop Lightroom 5 > Resuorces > CameraProfiles > Camera > Nikon D800 i niestety nie pokazuje mi tego profilu, na liście dostępnych profili.
Jeszcze gdzieś należy to wgrać?
Aby profil był widoczny w LR musi to być profil pod dany aparat inaczej nie będzie on widoczny. Oprócz tego musi on zostać dopisany do listy profili, która znajduje się w pliku:
Program Flies > Abobe > Adobe Photoshop Lightroom 5 > Resuorces > CameraProfiles > index.dat
Eksport w 5.2 działa nareszcie w porządku. Ze stabilnością ja nie mam problemów, chyba, że mi pamięci zacznie brakować, ale to już inna bajka. Ogólnie rzecz biorąc nie widzę minusów w stosunku do wersji wyjściowej. Wszystko działa jak powinno. Pojawił się przynajmniej jeden suwaczek - w tym przypadku jest to miękkość wtapiania przy pędzlach klonującym i leczącym. Czyli łatanie jest jeszcze bardziej elastyczne. No i być może znów ciut wolniejsze. Co zrobić. :(
mOSAd skąd masz wersje 5.2 ?. Dziś dostałem od Adobe na email nr seryjne do upgrade i kazali ściągnąć program z www, ale tam dalej wisi wersja 5.0 ;(
Tomek
przem426
16-08-2013, 10:28
mOSAd skąd masz wersje 5.2 ?. Dziś dostałem od Adobe na email nr seryjne do upgrade i kazali ściągnąć program z www, ale tam dalej wisi wersja 5.0 ;(
Tomek
http://www.lightroomqueen.com/2013/07/31/whats-new-in-lightroom-5-2-rc/
proszę bardzo -> LR 5.2 RC. link w artykule.
Póki co jest tylko wersja RC: http://labs.adobe.com/downloads/lightroom5-2.html
josephebeloki
18-08-2013, 22:12
Pytanie: Za każdym razem jak obrabiam fotki robię czynność którą chcę używać do każdych zdjęć, tzn. Lens Corrections i odpowiednie opcje z tej zakładki. Jak mogę ustawić Lightrooma, żeby mi Defaultowo wybierał tą opcję do każdego zdjęcia?
rychu_cmg
18-08-2013, 23:00
Pytanie: Za każdym razem jak obrabiam fotki robię czynność którą chcę używać do każdych zdjęć, tzn. Lens Corrections i odpowiednie opcje z tej zakładki. Jak mogę ustawić Lightrooma, żeby mi Defaultowo wybierał tą opcję do każdego zdjęcia?
w LR4 można takie coś zrobić wybierając z menu "Edycja cd." , "Nowe Ustawienia" (ctrl+shift+N)
Możesz stworzyć sobie preset, który ustawi to co chcesz i dać, aby go wrzucał przy imporcie.
Tu jest odpowiedź:
http://livedocs.adobe.com/en_US/Lightroom/1.0/help.html?content=WS58F97739-1485-4613-B5D7-C7EA4AFECDC4.html
http://digital-photography-school.com/forum/post-processing-printing/97583-lightroom-tip-setting-your-camera-calibration-changing-your-default-settings.html
josephebeloki
19-08-2013, 22:56
Hej, dzięki za linki. Żadne z tych czynności mi nie działają. Działa mi to wtedy jak nacisnę RESET. No ale ja chcę, aby on od razu ładował te ustawienia ;/
Ktoś już wcześniej wspominał jak to zrobić.
Ja czynię tak:
Otwieram LR i ustawiam opcje, które chcę, aby z automatu wczytywały się do każdego zaimportowanego zdjęcia (np lens correction, ustawienia kolorów, itp)
Następnie tworzę preset (klikasz plusik przy "Presets"):
źródło (http://img547.imageshack.us/img547/6171/i7j4.jpg)
I w zasadzie gotowe.
Teraz przy imporcie zdjęć, musisz wybrać opcję Apply During Import > Develop Settings i wybrać z rozwijanej listy preset, który przed chwilą zapisałeś.
źródło (http://img839.imageshack.us/img839/221/ukaw.jpg)
Po zaimportowaniu zdjęć, masz do każdego zdjęcia przypisane zmiany, które znajdują się w wybranym presecie.
Koniec.
josephebeloki
20-08-2013, 11:58
Dzięki za obszerne wyjaśnienie :) Z presetu nie korzystałem... tylko z tego co tam było w instrukcjach czyli SET DEFAULT SETTINGS => no to nie działa. Działa gdy nacisnę RESEST, tak jakby nie ładowały się defaultowe ustawienia dla plików. No nic, zrobię tak jak Ty sugerujesz i będzie po zabawie :).
Dzięki.
Co Ci nie działa? Ustawiasz zdjęcie jak chcesz, wciskasz "Set default..." i kolejne powinny się już otwierać z zapamiętanymi ustawieniami.
Jak nie działa, to pisz do Adobe. Może to jakiś "bug" w LR5.
Dzięki za obszerne wyjaśnienie :) Z presetu nie korzystałem... tylko z tego co tam było w instrukcjach czyli SET DEFAULT SETTINGS => no to nie działa. Działa gdy nacisnę RESEST, tak jakby nie ładowały się defaultowe ustawienia dla plików. No nic, zrobię tak jak Ty sugerujesz i będzie po zabawie :).
Dzięki.
Działa bez problemów. Tylko ustawienia domyślne ładują się w dwóch przypadkach:
1) przy imporcie bez przypisania presetu
2) przy resecie.
Jeśli miałeś zdjęcia już zaimportowane, to ich ustawienia są do nich przypisane. Nie ważne co i jak zmienisz w domyślnych czy presetach - zdjęcia mają już swoje własne ustawienia.
To raczej zupełnie logiczne...
O wiele prostsze przy już zaimportowanych zdjęciach jest ich "zsynchronizowanie" w dowolnym momencie z jakimś zdjęciem, które nam odpowiada. Zaznaczamy sobie wszystkie zdjęcia (Ctrl-A) lub część z nich (Shift, Ctrl-click - standardowe skróty). Wówczas zamiast przycisku "Previous" pojawia się "Sync..." i można zsynchronizować wszystkie do obecnie wybranego. W wybranym zakresie.
Jest jeszcze ciekawsza opcja. Przy zaznaczeniu wciskamy Ctrl (Mac), wówczas "Sync..." zmienia się na "Auto Sync" z małym przełącznikiem po lewej. Używając go możemy włączyć i wyłączyć automatyczną synchronizację *kolejnych* zmian, które przeprowadzimy. A zatem przy włączonym Auto Sync zmiana np. ekspozycji na obecnym zdjęciu zmieni ją na wszystkich zaznaczonych. Tak samo inne suwaki, zastosowanie presetów itd.
josephebeloki
20-08-2013, 21:40
Działa bez problemów. Tylko ustawienia domyślne ładują się w dwóch przypadkach:
1) przy imporcie bez przypisania presetu
2) przy resecie.
Jeśli miałeś zdjęcia już zaimportowane, to ich ustawienia są do nich przypisane. Nie ważne co i jak zmienisz w domyślnych czy presetach - zdjęcia mają już swoje własne ustawienia.
To raczej zupełnie logiczne...
1 pytanko... zrobiłem test. Zmieniłem nazwę katalogu, i dałem synchronize, aby jeszcze raz zaimportowało, no nowy katalog. I na tym nowym też nie działało ;/ Chyba, że to musi być konkretnie katalog i fotki które nigdy nie były w LR?
josephebeloki
21-08-2013, 19:08
Dobra, nagrałem film jak to u mnie się dzieje: http://projekt.vipserv.org/nikoniarze/lightroom.avi
Może coś gdzieś źle robię, no nie wiem, nie działa, sami zobaczcie.
OK Twój problem jest specyficzny. Miałem o tym wspomnieć, ale myślałem, że to wiesz. W opcjach jest takie ustawienie, by zmiany w pewnych zakładkach dotyczyły wyłącznie wybranego ISO. Jest to w zakładce Presets (globalnych preferencji) i nazywa się "Make defaults specific to camera ISO setting". Chcesz mieć odznaczone. To raz. dalej - JPEGi i RAWy są traktowane inaczej. Kalibracja pewnych rzeczy dla JPEGów nie jest dostępna (kolor, balans bieli, presety aparatu, szkieł w zależności od EXIFa pewnie itd). Proponuję moje rozwiązanie z synchronizacją podane wcześniej, albo uwzględnienie tego co w tym poście.
josephebeloki
22-08-2013, 00:46
Alleluja !!! Dzięki. Kurde no fakt... JPG brałem, a nie RAW ;/ sorka, nie zauważyłem :). Ale działa, aż mi ciężko uwierzyć w to :)
Jeszcze jedna rzecz. Teścik pomiędzy ViewNx2 a Ligtroom, szybkość przybliżania plików 1:1 => ViewNx2 ok 0.3s , Lightroom 10s ;/ dziwne
http://projekt.vipserv.org/nikoniarze/vienx2vslightroom.avi
Może kojarzysz, albo ktoś kojarzy dlaczego tak?
Jeszcze jedna rzecz. Teścik pomiędzy ViewNx2 a Ligtroom, szybkość przybliżania plików 1:1 => ViewNx2 ok 0.3s , Lightroom 10s ;/ dziwne
http://projekt.vipserv.org/nikoniarze/vienx2vslightroom.avi
Może kojarzysz, albo ktoś kojarzy dlaczego tak?
LR renderuje plik wykorzystując dane RAW i ustawienia wywołania. VNX tylko powiększa wygenerowany wcześniej 8 bitowy obraz (można powiedzieć że coś jak JPEG'a).
I drugą sprawą jest to, że LR działa znacznie wolniej niż VNX czy nawet ACR, które to wykorzystuje GPU do renderowania, a LR tylko CPU.
josephebeloki
22-08-2013, 07:57
Dzięki za pomoc i info. NO nic trzeba jakiegoś i7 kupić, nie ma innego wyjścia :)
Pawel Pawlak
22-08-2013, 08:48
LR renderuje plik wykorzystując dane RAW i ustawienia wywołania. VNX tylko powiększa wygenerowany wcześniej 8 bitowy obraz (można powiedzieć że coś jak JPEG'a).
I drugą sprawą jest to, że LR działa znacznie wolniej niż VNX czy nawet ACR, które to wykorzystuje GPU do renderowania, a LR tylko CPU.
Ale przecież LR także korzysta ACRa i to ten moduł jest odpowiedzialny za wywoływanie RAWów. Z tego co zauważyłem, to nie potrafi on wykorzystać wszystkich potoków - albo jest ograniczony do 6, albo korzysta tylko z rdzenie fizycznych a nie wykorzystuje HT.
Czy ACR w PS działa inaczej ?
Ale przecież LR także korzysta ACRa i to ten moduł jest odpowiedzialny za wywoływanie RAWów. Z tego co zauważyłem, to nie potrafi on wykorzystać wszystkich potoków - albo jest ograniczony do 6, albo korzysta tylko z rdzenie fizycznych a nie wykorzystuje HT.
Czy ACR w PS działa inaczej ?
LR i ACR wykorzystują tylko te same algorytmy do przetwarzania obrazu, ale to nie ten sam moduł.
Zaczynając już od pewnych niezgodności - tak niestety i ACR nie czyta idealnie tego co zapisał LR i na odwrót, kończąc właśnie na samej implementacji wykorzystania CPU i GPU.
Te same zdjęcie w ACR wczytuje się 2-3s w LR 10s.
Na słabszych komputerach ten problem jest jeszcze bardziej widoczny; Ostatnio miałem okazję spędzić dwa tygodnie urlopu przy stacjonarnym PC z Xeonem, SSD, 16Gb RAM i Windows 8. Lightroom5 działał tam jak "normalny" program - dajmy na to, Photoshop*. Każde poruszenie dowolnym suwaczkiem było natychmiast widoczne. Po powrocie do domu, gdy zasiadłem do mojego lapka z C2D, W7 na SSD i 3Gb RAM - zapłakałem. Myślałem, że mi się komputer zepsuł :-/
--
* - Photoshop na tamtym potworze uruchamiał się i działał błyskawicznie. LR również uruchamiał się błyskawicznie, ale w bezpośrednim porównaniu działa wyczuwalnie wolniej niż Photoshop.
mateo912
22-08-2013, 15:02
LR i ACR wykorzystują tylko te same algorytmy do przetwarzania obrazu, ale to nie ten sam moduł.
Zaczynając już od pewnych niezgodności - tak niestety i ACR nie czyta idealnie tego co zapisał LR i na odwrót, kończąc właśnie na samej implementacji wykorzystania CPU i GPU.
Te same zdjęcie w ACR wczytuje się 2-3s w LR 10s.
a dlaczego tak się dzieje? ACR jest modułem PS i gdy otwieramy w ACR rawa to acr działa na "miniaturze" a nie na pełnym pliku (zrobionym przez siebie ale w pełnej rozdzielczości) jak LR.
Na słabszych komputerach ten problem jest jeszcze bardziej widoczny; Ostatnio miałem okazję spędzić dwa tygodnie urlopu przy stacjonarnym PC z Xeonem, SSD, 16Gb RAM i Windows 8. Lightroom5 działał tam jak "normalny" program - dajmy na to, Photoshop*. Każde poruszenie dowolnym suwaczkiem było natychmiast widoczne. Po powrocie do domu, gdy zasiadłem do mojego lapka z C2D, W7 na SSD i 3Gb RAM - zapłakałem. Myślałem, że mi się komputer zepsuł :-/
--
* - Photoshop na tamtym potworze uruchamiał się i działał błyskawicznie. LR również uruchamiał się błyskawicznie, ale w bezpośrednim porównaniu działa wyczuwalnie wolniej niż Photoshop.
wyjaśnienie wyżej.
Pawel Pawlak
22-08-2013, 15:07
Jeśli tak to całkowicie nie potrafię zrozumieć, dlaczego pojawiła się wersji LR Pro (także w wersji upgrade) która działałaby z szybkością PS ? Sądzę że od momentu wejścia LR4, kiedy świat zalał się łzami z powodu ślimakowatości nowej wersji, Adobe sprzedał by naprawdę sporo upgrade do wersji PRO która gwarantowałaby szybszą pracę na dużych rawach/bazach. Oni by zarobili, użytkownicy byliby zadowoleni.
Ja generalnie na szybkość specjalnie obecnie nie narzekam (LR4) ale widzę widzę że w wielu miejscach mogłoby być szybciej.
a dlaczego tak się dzieje? ACR jest modułem PS i gdy otwieramy w ACR rawa to acr działa na "miniaturze" a nie na pełnym pliku (zrobionym przez siebie ale w pełnej rozdzielczości) jak LR.
No tak... ale LR także generuje i przechowuje (jeśli tak chcemy) podgląd 1:1 ale wydaje się że przy przechodzeniu na Develop całkowicie go ignoruje i renderuje obrazek zawsze od zera - a to trwa nawet 3-4s na 32GB RAM i 12 potokach z zegarem 4.2GHz
National
25-08-2013, 01:39
No tak... ale LR także generuje i przechowuje (jeśli tak chcemy) podgląd 1:1 ale wydaje się że przy przechodzeniu na Develop całkowicie go ignoruje i renderuje obrazek zawsze od zera - a to trwa nawet 3-4s na 32GB RAM i 12 potokach z zegarem 4.2GHz
Również mam takie spostrzeżenia - a takie działanie niestety męczy nawet na wypasionym sprzęcie :/
josephebeloki
26-08-2013, 16:13
Pytanie: Czy jest coś takiego w Lighroom jak skraplanie czy poruszenie coś w ten deseń? Może nie dosłownie to , ale chodzi mi o to, że jak mam fotkę z rowerem czy na motorze, żeby z tyłu dorobić takie przeciągnięcie, aby pokazać ruch. Efekt pędu czy coś w tym stylu. Coś takiego => http://photoshoplekcje.blogspot.com/2010/09/rozmycie-w-ruchu.html .
Pytanie: Czy jest coś takiego w Lighroom jak skraplanie czy poruszenie coś w ten deseń? Może nie dosłownie to , ale chodzi mi o to, że jak mam fotkę z rowerem czy na motorze, żeby z tyłu dorobić takie przeciągnięcie, aby pokazać ruch. Efekt pędu czy coś w tym stylu. Coś takiego => http://photoshoplekcje.blogspot.com/2010/09/rozmycie-w-ruchu.html .
Nie.
staroszc
02-09-2013, 14:36
Czy ktoś może mi pomóc w sprawie załadowania profilu obiektywu do LR5?
Próbowałem w lokalizacji C:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop Lightroom 5\Resources\LensProfiles\1.0 (czyli tam gdzie pozostałe pliki *.lcp),
ale LR dalej go nie widzi...
profil dotyczy Sama 14 2.8, Win 7, LR5
Samo wrzucenie nic nie da. Profil musi jeszcze zostać dopisany do listy, czyli pliku index.dat w folderze profili. Ręcznie tego się nie da zrobić. Jedyne wyjście to użycie aplikacji do pobierania profili, bo tylko ona dopisze Ci profil.
No i profile działają tylko z RAWami.
jerryjola
02-09-2013, 16:45
Czy mógłbyś podać przykład jakiejś aplikacji do pobierania profili?
mateo912
02-09-2013, 16:53
Adobe Lens Profile Downloader ?
rychu_cmg
03-09-2013, 00:00
Adobe Lens Profile Downloader ?
Dlaczego w tej aplikacji nie ma profilów do D700 z Nikkorem 70-200 2.8 i 300 2.8 ?
Dlaczego w tej aplikacji nie ma profilów do D700 z Nikkorem 70-200 2.8 i 300 2.8 ?
A czemu nie ma tam profili do Heliosa ??
Bo nikt ich nie zrobił.
rychu_cmg
03-09-2013, 00:27
A czemu nie ma tam profili do Heliosa ??
Bo nikt ich nie zrobił.
A jednak znalazłem - są w sekcji "Korekta obiektywu", a ja szukałem w "Kalibracja aparatu fotograficznego"
josephebeloki
03-09-2013, 13:10
Problem: Używam pędzla, czy tego spota ( stępel taki) , czy eliptyczne zaznaczenia. Gdy zaznaczę/zamaluję sobie jakiś obszar i gdy potem chcę wziać nowy pędzel i namalować fragment na danym polu => na którym już jest jakiś obszar zamalowany, to nie mogę tego zrobić => bo uaktywnia mi się pole które już jest zamalowane i włącza mi się jego edycja . Czyli: Jakbym sobie zamalował cały obszar pędzlem, to później nie mogę sobie na ten obszar nałożyć jakby drugi... Mogę tylko w sytuacji gdy poprowadzę go od miejsca jeszcze nie zaznaczonego przez to narzędzie.
Pytania:
1. Czy ktoś wie jak unieaktywnić do edycji obszar pędzla/spota/eliptycne jeśli używam nowego ?
2. Albo inaczej, jak nie pokazywać pola do edycji danego narzędzia, gdy bierzemy nowe?
josephebeloki
03-09-2013, 13:11
Problem: Używam pędzla, czy tego spota ( stępel taki) , czy eliptyczne zaznaczenia. Gdy zaznaczę/zamaluję sobie jakiś obszar i gdy potem chcę wziać nowy pędzel i namalować fragment na danym polu => na którym już jest jakiś obszar zamalowany, to nie mogę tego zrobić => bo uaktywnia mi się pole które już jest zamalowane i włącza mi się jego edycja . Czyli: Jakbym sobie zamalował cały obszar pędzlem, to później nie mogę sobie na ten obszar nałożyć jakby drugi... Mogę tylko w sytuacji gdy poprowadzę go od miejsca jeszcze nie zaznaczonego przez to narzędzie.
Pytania:
1. Czy ktoś wie jak unieaktywnić do edycji obszar pędzla/spota/eliptycne jeśli używam nowego ?
2. Albo inaczej, jak nie pokazywać pola do edycji danego narzędzia, gdy bierzemy nowe?
mateo912
03-09-2013, 13:22
Pytania:
nie da się tego zrobić (malować 2x w tym samym miejscu) ale można obejść ten problem, malując obok i przesuwać później na obszar na którym już malowałeś.
Pewnym rozwiązaniem bywa też powiększenie obrazu np do skali 4:1 - wówczas łatwiej umieścić naszą pineskę między obszarami. Można też lepiej podzielić obraz na obszary i wspólny dla kilku efektów po prostu namalować osobno i nadać mu cechy obu pozostałych (ale to raczej dla pędzli, z którymi łatwiej to obejść). Można także wyeksportować zdjęcie do formatu TIFF/JPEG i działać dalej na nim. Co ciekawe nie jest to wcale taki zły pomysł, bo wszelkie operacje trwają krócej, a raz wywołane dobrze zdjęcie, nie straci tak wiele na jakości w ten sposób. Zależy to już od intensywności planowanej obróbki.
Czasem można skorzystać z innych narzędzi - użyć gradientu zamiast eliptycznego gradientu zamiast gradientu.
No, ale rzeczywiście bywa to upierdliwe. Zazwyczaj robi się tak, jak wspomniał mateo912 powyżej.
mozna tez zaczac malowac obok, przejsc na porzadane miejsce, a pozniej pedzlem do usuwania usunac z miejsca, w ktorym nie potrzebujesz korekty
Ale to tylko przy pędzlach, tu bardziej chodzi o łatki - te nie mają takich możliwości.
Dokladnie. Ale kolega pytal rowniez o pedzel :)
Dokladnie. Ale kolega pytal rowniez o pedzel :)
Ale przy pędzlu nie ma tego problemu - bo jedyny jaki jest to zachodzące na siebie pineski, a nie zaznaczenia. A jak pineski zachodzą to prościej powiększyć obszar do 4:1 i już nie będą.
Ale przy pędzlu nie ma tego problemu - bo jedyny jaki jest to zachodzące na siebie pineski, a nie zaznaczenia. A jak pineski zachodzą to prościej powiększyć obszar do 4:1 i już nie będą.
racja :)
2pompony
03-09-2013, 18:08
Pytania:
Nie bardzo wiem, z czym masz problem, bo ja takiego nie notuję. Jak chcę użyć nowego pędzla, klikam 'New' i maluję gdzie popadnie (nawet po obszarze starego pędzla), i nic z tego poprzedniego mi się nie zaznacza. To samo mam z elipsą - mogę nastawiać kilka, wzajemnie się zazębiających, lub leżących tak blisko, jak uda mi się kliknąć przy stawianiu nowej elipsy.
Dla proby zamalowałem sobie całe zdjęcie (dokłądnei całe) jednym pędzlem, a potem nastawiałem na zamalowanym obszarze kilka nowych pędzli, każdy z innymi ustawieniami.
2pompony
03-09-2013, 18:23
Ok, zrozumiałem, z czym masz kłopot. Otóż ustawiasz parametry pędzla przed malowaniem, a wtedy jak klikasz w nowy pędzel, ten nowy a priori dostaje ustawienia tego starego - no i widzisz nowy, ale z ustawieniami tego poprzedniego. Jak przed kliknięciem w nowy pędzel wyzerujesz wszystkie parametry (klikając z altem w słowo Effect), ustawi Ci się nowy z innymi, wyzerowanymi parametrami.
josephebeloki
03-09-2013, 18:43
@2pompony W Spot Removal jak coś zastępeluje, to nie mogę sobie dalej zastępelować miejsca które jest już zastępelowane.
Tutaj jak ktoś ma sekundkę to video : http://projekt.vipserv.org/nikoniarze/bandicam%202013-09-03%2018-51-48-637.avi
Dziękki wszystkim za wcześniejsze odpowiedzi i pomoc.
2pompony
03-09-2013, 18:46
W stemplu akurat tak, ale pod tym kątem stempel wyraźnei różni się od pędzla i elipsy.
Po filmie, który dopiero teraz dałeś widać, że nie używasz ani pędzla, ani elipsy (z czym problemów nie ma), tylko Spota, który istotnie działa inaczej. Jak sądzę założenie spota jest takie, że nikt nie przypuszczał, żeby poprawiać dwa razy to samo miejsce. Myślą, że założenie jest takie, że jeśli nie jesteś zadowolony z poprawy jakiegoś miejsca, to kasujesz tą starą poprawkę i robisz nową od początku, a nie nakładasz jedną na drugą, na trzecią, itd.
josephebeloki
03-09-2013, 19:21
Hej... no wczoraj się męczyłem z pędzlem bo miałem na prawdę gęsto punkty, ale rozwiązuje to w ten sposób,że mega przybliżam. A elipsa no to teraz robię tak , że gdzieś z boku zaznaczam i przenoszę :).
Właśnie w Spot Removal był największy problem. Aha.. no to dzięki za wyjaśnienie... tylko nie raz jest tak, że trzeba nanieść na siebie kilka tych elementów => z jednego kawałka kwiatki, a z drugiego liście dokopiować przy użyciu SPOT REMOVAL => opcja CLONE. I wtedy ona faktycznie ma ograniczone zastosowanie jeśli można w jednym miejscu ją raz użyć.
Klikasz gdziekolwiek na wolnym polu, a potem przeciągasz obszar źródłowy na właściwe miejsce (i docelowy także). Wówczas mogą się już pokrywać. Problem jest, jeżeli chcesz taki punkt potem wybrać i go zmodyfikować! :) No i oczywiście można akurat do tego użyć PS-a, bo jednak LR był bardziej pomyślany pod kątem retuszu, a nie wielkich modyfikacji treści.
Do takich karkołomnych zadań tylko przy użyciu LR polecam stworzyć sobie ustawienie przy eksporcie. Transformacja na JPEGa (lub TIFFa), i dodanie do katalogu LR (na stosie zdjęć za obecnym). Wówczas nawet bardzo poważne zmiany tego samego miejsca robi się szybko i wygodnie w jednym lub nawet kilku krokach.
Karrampuk
03-09-2013, 23:51
czy wtyczki NIK (teraz Google) pod LR4 są kompatybilne z LR5? Czy potrzebna jest ich jakaś aktualizacja?
Michał44
04-09-2013, 10:28
Tak. Nie trzeba ich nawet przeinstalowywać po instalacji LR5, jeśli były przypięte do LR4.
Wejście na rynek Lightrooma 5.2 już 17 września 2013. Przyśpieszy ? ;)
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=17534&adobe-wprowadza-tanszy-pakiet-creative-cloud-dla-fotografow
darkmajin
05-09-2013, 10:43
testowałem 5.2 rc zmian w szybkości nie widzę, chociaż na 5.0 też jakoś nie narzekałem...
Mam od kilku dni "piątkę" i pewien malutki problem, którego na pewno nie miałem w 4.4 i nie zauważałem w becie 5. Chodzi o to, że po uruchomieniu Lightrooma, gdy wejdę sobie do trybu Develop, chcę powiększyć podgląd (normalnie mam Fit, po kliknięciu powinien zmienić się na 1:1). No i tak - kursor ma kształt lupki, więc klikam. Obraz się powiększa, kursor nadal ma kształt lupki (zamiast rączki do przesuwania). Klikam ponownie, obraz się zmniejsza (Fit), kursor zmienia się w rączkę (czyli znowu na odwrót, niż powinno być). Klikam - znów się powiększa, a kursor zmienia się w lupkę. Po kilku razach "zaskoczy" i już jest ok, tj. lupka jest w podglądzie Fit, łapka w 1:1. Dopóki jednak nie "zaskoczy", oprócz złej ikonki wszystko się też baaaaardzo ślimaczy. Strasznie jest to wkurzające, gdy się chce od razu zacząć pracę, a tu trzeba klikać i czekać, aż zadziała. Spotkaliście się może z takim efektem? Dodam, że komp nie jest zły (i5 3750, 8GB pamięci, katalog na innym dysku (fizycznie) niż cache, cache (50GB) zaś na RAIDzie 0, więc raczej szybki), normalna praca nie nastręcza problemów i poza Spot Removal wszystko działa szybko.
darkmajin
05-09-2013, 12:09
spacja nie działa?
spacja nie działa?
A w sumie nie sprawdzałem - bardziej się tylko obawiam, że sprawa zoomu to tylko konsekwencja tego ostrego "przymulenia" na starcie. Sprawdzę jeszcze, czy samo przymulenie od czegoś nie zależy (np. od liczby zdjęć w aktualnej kolekcji czy typu pliku). Generalnie jednak to jest coś, z czym spotkałem się dopiero w pełnej, nowo zainstalowanej "piątce", bo ani 4.4, ani 5 beta nie miały tego efektu... :( dlatego chciałem się dowiedzieć, czy inni użytkownicy też się na taki efekt natknęli, czy może to np. wynik update'owania katalogu z wersji 4.4. Szczerze, nie uśmiecha mi się teraz budowanie nowego katalogu :(
zbyszekD7000
05-09-2013, 19:22
Wzrost ilości zdjęć w katalogu wyraźnie wpływa na spowolnienie działania programu, u mnie się tak zadziało po dograniu kolejnych zdjęć wcześniej się je dość fajnie obrabiało, wcześniej było ok 2000 sz a po dograniu kolejnych spowolnił
Różne jazdy z kursorami były w becie. Możliwe, że w oficjalnej piątce także. W 5.2 (testowanej jeszcze), takich cyrków nie zauważyłem.
Chyba chwilowo przynajmniej usunąłem problem. Zoptymalizowałem katalog oraz wyłączyłem pokazywanie zdjęć w katalogach podrzędnych (mimo że dotyczy to modułu Library, to może miało jakiś wpływ także na Develop - w końcu tam też mam włączony dolny pasek z miniaturami). Generalnie jest lepiej, już tak nie przymula... Ech, konieczność "walki" z programem już na wstępie zabiła mi radość z nowej wersji... :(
Karrampuk
06-09-2013, 10:31
Dziękuję za odpowiedź. Jeszcze jedno pytania. Na ile stanowisk jest wersja pudełkowa komercyjna 5,0?
Widziałem, że na Allegro koledzy Canonierzy się wysprzedają (wersja na 1 stanowisko))- dlatego pytam. Nie wiem czy dobrze pamiętam ale wersja 4,0 była na 2 stanowiska?
rychu_cmg
06-09-2013, 11:13
Dziękuję za odpowiedź. Jeszcze jedno pytania. Na ile stanowisk jest wersja pudełkowa komercyjna 5,0?
Widziałem, że na Allegro koledzy Canonierzy się wysprzedają (wersja na 1 stanowisko))- dlatego pytam. Nie wiem czy dobrze pamiętam ale wersja 4,0 była na 2 stanowiska?
Czwórkę można mieć zainstalowaną na 2 komputerach - np. stacjonarny + laptop. Ale można używać jednocześnie program tylko na jednym z nich
Karrampuk
06-09-2013, 21:46
Czyli zakup Lightroom'a za 70% - 80% ceny na Allegro od Canoniarzy mija się z celem.
Mało kto wie, że licencja Lightroom przy zakupie aparatu dotyczy tylko instalacji na jedno stanowisko, a zakupionej w sklepie wersji komercyjnej na dwa stanowiska ...
I pomyśleć, że żałowałem przegranej dziś aukcji :-)