Zobacz pełną wersję : Lightroom 5
Niestety LR 5 bardzo lubi się przywieszać, szczególnie że bez znaczenia ile będziesz miał RAMu, to i tak w końcu będzie za mało. Wtedy system zaczyna przerzucać dużą część zbędnych rzeczy z RAMu na dysk i ogólnie system zamula, a LR przestaje reagować.
Ten "bezel" to dokładnie jest ciemny pasek na górze okna programu z informacjami o zdjęciu (nazwa pliku, i co się tam sobie ustawi) - jest on za ładowany za każdą zmianą czegokolwiek w zdjęciu, a następnie przechwytuje to główne okno programu. W momencie, gdy LR jest zajęty renderowaniem obrazu, to sobie to okienko wisi.
KolczastyNorman
03-07-2014, 15:24
Witam wszystkich mam pytanie widziałem filmik jak z kilku zdjęć można zrobić panoramę tyle że edytowanie odbywało się w Ps. Interesuje mnie zakup Lr w wersji box czy w tym pakiecie będę mógł tworzyć panoramy czy niezbędne będzie dokupienie Ps?
2pompony
03-07-2014, 15:41
Sam LR nie zrobi Ci panoramy - do tego potrzebne by były layery i maski, których LR nie ma, ale przygotuje pliki do połączenia w jakimś innym programie, niekoniecznie PSie.
Zacząłbym się interesować, jaki darmowy, sharewareowy lub niedrogi program skleja panoramy z przygotowanych plików i jak to robi - są podobno dziesiątki takich programów, ale akurat samym LRem tego się nie da zrobić.
KolczastyNorman
03-07-2014, 16:01
tak przepuszczałem że nie można mieć wszystkiego przy jednym zakupie :(
Nie zaobserwowałem jakichkolwiek problemów ze stabilnością LR 5.5. Działa tak samo jak 5.4. Win 8.1 64 bit.
Andrzej1974
11-07-2014, 21:53
Nie zaobserwowałem jakichkolwiek problemów ze stabilnością LR 5.5. Działa tak samo jak 5.4. Win 8.1 64 bit.
Po kilku dniach używania Lr 5.5 na W8.1 64bit mogę napisać to samo. U mnie też bez problemów :D
Z ciekawości zapytam: czy któryś z Kolegów korzysta z tabletów Wacom (zwłaszcza Bamboo) i przesiadł się z W7 na W8?
Mam problem z moim tabletem pod LR 5.5 (wcześniejszych wersjach też) pod W7/64; Otóż już po chwili malowania masek, bardzo, ale to bardzo widocznie zwalnia mi efektywność pracy piórkiem. Myszką mogę "myszkować" bez problemu, malować, stawiać Q etc. a Wacomem trochę "popiórkuję" i wydajność siada. Co ciekawe, ten sam sprzęt i soft pod Mac OS X (na moim Hackintoshu) działa sprawnie. Ciekawy jestem, czy ktoś ma podobny problem z LR pod W7 i czy po przesiadce na W8 problem ustąpił.
Wydaje mi się że ktoś zgłaszał juz ten problem wcześniej. Sprawdzę później na moim bamboo i win 8.1.
... z telefonu ...
To mój pierwszy post, więc chciałem przywitać i pozdrowić Nikoniarzy. Dotychczas używałem Aperture i ViewNX, ale Apple zamierza iść inną drogą i zakończyło wsparcie dla Aperture. Stanąłem przed wyborem wywoływarki. Ściągnąłem LR trial. Trochę inna filozofia pracy, ale pewnie można przyzwyczaić się. Natomiast nigdzie nie znalazłem opcji wyświetlania punktów focusa. Przeszukałem www i nic, ba nawet ludziska piszą, że nie da się. Czy to możliwe żeby LR nie miał takiej użytecznej i oczywistej funkcji?
zbyszekD7000
14-07-2014, 09:39
Tak, tylko soft Nikona daje takie możliwości
Aperture też wyświetla, więc byłem przekonany, że LR rownież.
Gdzie teraz najtaniej kupić lr5 komercyjną ?
Gdzie teraz najtaniej kupić lr5 komercyjną ?
W sklepie:
http://www.ceneo.pl/Oprogramowanie;szukaj-lightroom+5
http://www.skapiec.pl/szukaj/3002/lightroom+5
A jak Adobe robi promocje, to przez stronę Adobe, ale aktualnie ich brak.
josephebeloki
27-07-2014, 20:24
Odnośnie LR 5:
Komp, i3 (1155) - 3300Mhz. Obsługa pamięci szybkości 2133Mhz.
Chcę kupić pamięci. Mam opcję do wyboru:
Patriot 8GB - 2133Mhz (CL 11)
albo
Patriot 16GB - 1333 Mhz (CL 9)
Która opcja będzie lepsza, czy szybszy ram przyśpieszy mi Lightrooma czy może jego większa ilość bardziej pomoże.
Twój CPU i tak obsługuje pamięci max 1600. Wyższa prędkość tylko jeśli przetaktujesz RAM - pytanie czy procesor podoła...
A najlepiej 1600 CL10.
josephebeloki
27-07-2014, 21:49
Nie no płyta ma wsparcie dla pamięci DDR3 2133/1866/1600/1333/1066 MHz. Bo ja sobie mnożni aktualnie zwiększam jak chcę. Jak miałem kość 1866Mhz to mnożnik dla pamięci miałem (18.66), teraz mam 1333 to mam (13.33) i tutaj nie ma żadnego problem z wyborem szybkości.
Więc tutaj prockiem się nie przejmuję, bardziej mi chodzi o wykorzystanie szybkości,,, pomiędzy wielkością pamięci a szybkością względem Lightrooma 5.
Nie no płyta ma wsparcie dla pamięci DDR3 2133/1866/1600/1333/1066 MHz. Bo ja sobie mnożni aktualnie zwiększam jak chcę. Jak miałem kość 1866Mhz to mnożnik dla pamięci miałem (18.66), teraz mam 1333 to mam (13.33) i tutaj nie ma żadnego problem z wyborem szybkości.
Więc tutaj prockiem się nie przejmuję, bardziej mi chodzi o wykorzystanie szybkości,,, pomiędzy wielkością pamięci a szybkością względem Lightrooma 5.
A widzisz tą różnicę w szybkości między 1333, a 2133 ??
josephebeloki
27-07-2014, 22:13
Nie , bo nie mam i się zastanawiam :)
Wezmę zatem te 16 GB :)
Dzięki Gonzo
Pytanie 2:
Jak mam w Lightroom Catalog:
Dysk D:/Fotografie/Wyjazdy
Dysk E:/Fotografie/Rodzina
Jeśli usunę katalog D, to czy informacje o obrobionych fotkach w kolekcjach mi się usunął? Chodzi mi o to, że nie chcę mieć tam teraz 5 partycji podpiętych, tylko 1 dną i boję się, że jak usunę katalog to wszystkie obrobione fotki polecą.
Tak to działa?
Nie , bo nie mam i się zastanawiam :)
Wezmę zatem te 16 GB :)
Dzięki Gonzo
Pytanie 2:
Jak mam w Lightroom Catalog:
Dysk D:/Fotografie/Wyjazdy
Dysk E:/Fotografie/Rodzina
Jeśli usunę katalog D, to czy informacje o obrobionych fotkach w kolekcjach mi się usunął? Chodzi mi o to, że nie chcę mieć tam teraz 5 partycji podpiętych, tylko 1 dną i boję się, że jak usunę katalog to wszystkie obrobione fotki polecą.
Tak to działa?
Jak obróbkę masz zapisaną w katalogu, a nie XMP, to stracisz całość.
Zawsze można zrobić eksport całej obróbki do XMP i wtedy katalog nie ma znaczenia.
2pompony
28-07-2014, 02:02
Jak obróbkę masz zapisaną w katalogu, a nie XMP, to stracisz całość.
Zawsze można zrobić eksport całej obróbki do XMP i wtedy katalog nie ma znaczenia.
Przede wszystkim w to nie wierz, bo narobisz sobie nieodwracalnych strat!
Pliczki xml NIE przenoszą całej obróbki, a zachowują ostatni stan obróbki, ale ani nie historię, ani nei kopie wirtualne. Jeśli z jednej klatki będziesz miał zrobione dwie wersje - np. jedna to kolorowy kwadrat, a druga to cały kadr ale za to b&w, lub po prostu dwie wersje tego samego zdjęcia - to po zlikwidowaniu Cataloge i odpaleniu stanu z pliku xml będziesz miał tylko jedną wersję, tą która jest ostatnia na liście edycji. I ani jednego kroku z historii, dzięki któremu miałbyś szansę odtworzyć którykolwiek stan poprzedni. Niczym wtedy tego nei odtworzysz, chyba że odtworzysz sobie Catalog z backupu, jeśli backupujesz.
Mam taką radę, której jeśli się przestrzega, nie będzie żadnych problemów: wszelkie manipulacje plikami warto dokonywać wbudowanym menadżerem plików w LRze. Po pierwsze, jeśli masz sidecary xml - LR sam zadba, żeby je przenieść razem z oryginalnymi plikami. Po drugie i ważniejsze, przy przenoszeniu do innych folderów/dysków/partycji, zmieniając nazwy folderów czy tworząc podfoldery, itd - LR na bieżąco aktualizuje sobie dane w Catalogu, dzięki któremu nic nei ginie i nic nie staje się niedostępne w nowym adresie, nawet jedna gwiazdka, krok w historii, czy keyword do pojedynczego zdjęcia.
Zatem, jeśli chcesz cokolwiek w swojej organizacji plików zmienić (przenosić zdjęcia, tworzyć nowe foldery, przenosić z dysku na dysk, zmieniać nazwy folderów, ścieżek, itd), a chcesz nie mieć problemów z LRem w poźniejszej współpracy - rób to LRem. To się po prostu opłaca dla włąsnego spokojnego snu.
Chyba, że lubisz robić ponownie to co już raz robiłeś, wtedy słuchaj porad, że Catalog sie nei liczy i że xml wystarczy. :)
josephebeloki
28-07-2014, 18:05
Dzięki "2pompony", tak mnie kusiło aby sobie posprzątać, ale wolałem zapytać :) -> ufff
jest nowa wersja http://www.adobe.com/support/downloads/detail.jsp?ftpID=5823
josephebeloki
31-07-2014, 20:25
Zainstalowałem i na razie nie widzę różnicy, obrobię z 3 tyś zdjęć i dam znac :)
justyna724
04-08-2014, 11:17
Czy ktoś miał może podobny przypadek w Lightroomie jeśli chodzi o znaki wodne, dodaje w formacie PNG w końcowym efekcie logo jest nieostre, lekko rozmyte (u dołu), natomiast dodane w Photoshopie jest ok, w czym tkwi problem ?
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/08/2naqukl-2.jpg
źródło (http://i58.tinypic.com/2naqukl.jpg)
rychu_cmg
07-08-2014, 13:29
Czy ktoś miał może podobny przypadek w Lightroomie jeśli chodzi o znaki wodne, dodaje w formacie PNG w końcowym efekcie logo jest nieostre, lekko rozmyte (u dołu), natomiast dodane w Photoshopie jest ok, w czym tkwi problem ?
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/08/2naqukl-2.jpg
źródło (http://i58.tinypic.com/2naqukl.jpg)
"Edycja" -> "Edycja znaków wodnych" i przewiń okienko aż do "Efekty znaków wodnych" i tam w pierwszej pozycji masz "Krycie" ustaw to na 100%
2pompony
07-08-2014, 15:37
Autorce pytania nei chodziło o krycie, tylko o rozmycie - bo w innym wątku okazało się, że zrobiła dokładnei odwrotnie, niż należało: zamiast zrobić duże logo i wstawiać z ewentualnym zmniejszeniem zrobiła za małe i wstawiała powiększając.
zbyszekD7000
22-08-2014, 13:12
Da się z poziomu Lightrooma wstawić ramki do zdjęć ?
Jeśli tak, to jak ?
Mozesz pokombinowac w zakladce print - tak jakbys robil ramki do odbitek.
Inna opcja to plugin, natywnie nie ma ramek w LR.
zbyszekD7000
22-08-2014, 13:35
dzięki :-)
2pompony
22-08-2014, 15:47
Można robić ramki, ograniczenie jest takie, że są maximum dwukolorowe, proste, o różnych grubościach linii. Trzeba właśnie użyć modułu Print i zaptaszkować, żeby LR drukował do pliku - czyli prawie jak export. Używając presetów idzie tak samo szybko jak export, a plus jest taki, że można sobie 'wyeksportować' montaż jak dyptyk, tryptyk, itp.
Możecie podpowiedzieć jak ustawić domyślną wartość kadrowania?
Każde kolejne zdjęcie jakie otwieram, ma ustawione proporcje cropa "original", a chciałbym żeby domyślnie była ustawiona "2x3" i dopiero jak będzie potrzeba, to to zmieniać
Możecie podpowiedzieć jak ustawić domyślną wartość kadrowania?
Każde kolejne zdjęcie jakie otwieram, ma ustawione proporcje cropa "original", a chciałbym żeby domyślnie była ustawiona "2x3" i dopiero jak będzie potrzeba, to to zmieniać
importować z presetem.
BTW - lustrzanki domyślnie robią zdjęcia 3x2
importować z presetem
Na to nie wpadłem. Myślałem, że da się jakiś w prostszy sposób zablokować proporcje. Dzięki :-P
BTW - lustrzanki domyślnie robią zdjęcia 3x2
Zgadza się. I te proporcje 3x2 pewnie były by zachowane, gdyby domyślnie LR ustawiał kadrowanie "as shot".
W momencie, gdy przy każdym następnym zdjęciu ustawienie przeskakuje mi na "original", proporcje dł./wys. mogę zmieniać niezależnie od siebie, co jest dziwne, bo właśnie oryginalna proporcja wynosi 3x2 :?
EDIT:
chyba nie precyzyjnie napisałem...
Chodzi mi o zachowanie proporcji tej ramki kadrującej ;P
Na to nie wpadłem. Myślałem, że da się jakiś w prostszy sposób zablokować proporcje. Dzięki :-P
Zgadza się. I te proporcje 3x2 pewnie były by zachowane, gdyby domyślnie LR ustawiał kadrowanie "as shot".
W momencie, gdy przy każdym następnym zdjęciu ustawienie przeskakuje mi na "original", proporcje dł./wys. mogę zmieniać niezależnie od siebie, co jest dziwne, bo właśnie oryginalna proporcja wynosi 3x2 :?
EDIT:
chyba nie precyzyjnie napisałem...
Chodzi mi o zachowanie proporcji tej ramki kadrującej ;P
A... to wystarczy kliknąć kłódkę obok ustawienia proporcji kadrowania.
GonzoG, uszanowanie...:-D
Próbowałem z tą kłódką wcześniej i nie wiem dlaczego nie wychodziło mi tak, jak należy.
Dzięki, to znacznie przyspieszy zabawę.
2pompony
25-08-2014, 00:45
W sprawie zablokowania proporcji cropa, to importowanie z presetem nic nei da, bo cropa nie da się wpisać do presetu! :) Nie słuchaj takich piramidalnych głupot.
Obrazek, jeśli jest niekropowany, to zawsze będzie miał wyświetlone 'Original' właśnie dla podkreślenia, że jest wymiaru orgyginalnego, niekropowanego. Innym pytaniem jest, jak ustawić, żeby nie zmieniały się proporcje oryginalnego obrazka - czyli, żeby kłódka cropa była cały czas zamknięta. Wystarczy przy otwartym oknie cropa uderzać literkę A i kłódka raz będzie otwarta, raz zamknięta. Przy zamkniętej proporcje będą zablokowane.
Henio Jawa
25-08-2014, 08:16
...ale jak zrobić aby standardowo dla wszystkich nowo edytowalnych zdjęć (bez względu na oryginalne proporcje) było ustawione np. 2x3?
Otwierasz zdjęcie "D" potem dajesz "R" i masz od razu ustawione 2x3 bez konieczności rozwijania tego menu z proporcjami.
to ja zapytam: prawoklik na zdjęciu, zakładka PODSUMOWANIE, i jest tam coś takiego jak PRAWA AUTORSKIE wiem że z poziomu LR można z automatu ustawić wpisywanie tak czegoś dla każdego eksportowane zdjecia po obróbce, pytanie tylko gdzie? ;)
Najlepiej przy imporcie zdjęć do LR.
Po prawej masz panel copyright, wstawiasz swój preset dotyczący praw autorskich i automatycznie wstawia go w exif przy eksporcie zdjęć.
Wybierasz proporcje pierwszego zdjęcia > Zaznaczasz wszystkie zdjęcia na dolnym pasku > Synchronizuj > oznaczasz Zachowaj proporcje > Synchronizuj.
...ale jak zrobić aby standardowo dla wszystkich nowo edytowalnych zdjęć (bez względu na oryginalne proporcje) było ustawione np. 2x3?
Otwierasz zdjęcie "D" potem dajesz "R" i masz od razu ustawione 2x3 bez konieczności rozwijania tego menu z proporcjami.
Już pisałem - import z presetem, ale nie masz wtedy wpływu na to, co zostanie przycięte.
Oryginalnie zdjęcia nie mają idealnie proporcji 3:2.
to ja zapytam: prawoklik na zdjęciu, zakładka PODSUMOWANIE, i jest tam coś takiego jak PRAWA AUTORSKIE wiem że z poziomu LR można z automatu ustawić wpisywanie tak czegoś dla każdego eksportowane zdjecia po obróbce, pytanie tylko gdzie? ;)
jak napisał zdyboo - nazywa się to presetem metadanych
Henio Jawa
25-08-2014, 10:04
Wybierasz proporcje pierwszego zdjęcia > Zaznaczasz wszystkie zdjęcia na dolnym pasku > Synchronizuj > oznaczasz Zachowaj proporcje > Synchronizuj.
No to jest jakieś rozwiązanie.
...ale zawsze jest jakieś ale:-)
W twojej metodzie od razu kropuje.
Dla mnie ideałem byłoby gdyby po "R" te proporcje były standardowo wybrane. Nic więcej.
Już pisałem - import z presetem, ale nie masz wtedy wpływu na to, co zostanie przycięte.
Nie potrafię zawrzeć "aspect ratio" w presecie:-(
2pompony
25-08-2014, 10:12
Jak już pisałem :) - import z presetem nie ma wpływu na cropa. Żadnego, nawet najmniejszego. To jakaś piramidalna bzdura.
Spróbuj zaimportować zdjęcie o innych proporcjach niż z lustrzanki (np. z kompaktu czy komórki, 4x3 czy 16x9) i wtedy zrób o czym piszesz i zobaczysz jakie dostaniesz proporcje ramki. :)
Henio Jawa
25-08-2014, 10:34
Spróbuj zaimportować zdjęcie o innych proporcjach niż z lustrzanki (np. z kompaktu czy komórki, 4x3 czy 16x9) i wtedy zrób o czym piszesz i zobaczysz jakie dostaniesz proporcje ramki. :)
Jakoś tego nie ogarniam:-)
Załóżmy, że jestem fanem kwadratu.
Po wczytaniu czegokolwiek do LR chce aby w narzędziu do kropowania było standardowo wybrane 1x1
No a tam zawsze mam ustawione przy pierwszym otwarciu "Original".
Wiesz jak to zmienić?
2pompony
25-08-2014, 10:43
Tłumaczę od początku, kiedy to pytani zaistniało, że się NIE DA. Przed cropowaniem tam zawsze będzie napis Original - dla pokazania, że zdjęcie nie było ruszane cropem. I koniec - taki program. Można się z tym zgodzić lub nie, ale dopóki tego nei zmienią, to tak będzie.
Natomiast można przywołać ostatnio używane proporcje. Jeśli jesteś fanem kwadratów, to łatwo je przywołasz, natomiast, jeśli raz skorzystałeś z innych proporcji, to potem oczywiście będziesz przywoływać te inne, ostatnio użyte.
Czy to nie jest proste? :)
Henio Jawa
25-08-2014, 11:01
Czy to nie jest proste? :)
Jak "Shift-A" :-)
2pompony
25-08-2014, 11:27
Właśnie. :)
Mając ten skrót przywołasz sobie takie proporcje, jakie miałeś ostatnio. Jeśli używałeś proporcji 3x2 - będą od razu przywołane. :) Ale uprzedzam - to złudne... Wystarczy raz użyć sobie innych proporcji, lekko coś dokadrować, albo użyć sobie kwadracika - i Twoje ukochane 3x2 umyka! :)
Mnie wystarczyla metoda z zaklodkowaniem.
Teraz, lapiac za naroznik ramki proporcje mam stale. Nawet jak wybiore nastepne zdjecie, ustawienie cropa sie nie zmienia. Wiecej mi nie trzeba ;)
Oczywiscie , do poki nie poczuje potrzeby kadrowania np. w kwadrat, ale to juz "insza inszosc";)
josephebeloki
27-08-2014, 18:40
Jak zrobiłem format bo kupiłem nowy dysk, to muszę od nowa instalować Lighroom 5 i potem update 5.6 czy mogę od razu ściągnąć i zainstalować 5.6?
Witam,
Chciałem sobie ostatnio kupić Lightrooma i widzę że chodzą wersje grubo ponad 400 zł oraz na allegro w komplecie z programem elements za 300 zł. O co tutaj chodzi?
Te w pakiecie z Elements, to oemy od Canona. Jaka jest ich legalność - nie wiem.
Te w pakiecie z Elements, to oemy od Canona. Jaka jest ich legalność - nie wiem.
Taka sama jak tych z torrentów.
Wygląda na legalny zakup,
Np tu : http://allegro.pl/adobe-photoshop-lightroom-5-win-mac-cd-key-24-7-i4549957533.html
Oemowa wersja to chyba znaczy, że można używać tylko z dostarczonym sprzętem.
Witam, dzisiaj pojawiły mi się wykrzykniki przy każdym zdjęciu.Po kliknięciu w niego jest komunikat jak na załączony zrzucie http://zapodaj.net/9577c7ac9e16c.jpg.html.
Co może być tego powodem.Nie przypominam sobie abym ostatnio grzebał w ustawieniach.Jedynie co zrobiłem to zaptaszkowałem (do tej pory ta opcja była niezaznaczona) opcję W Ustawienia Bibloteki > Automatycznie zapisz zmiany do pliku XMP.Czy to może być tego powodem?
Czy hurtowo da sie pozbyć tych wykrzykników czy trzeba klikać w zdjęcia każde z osobna?
Witam, dzisiaj pojawiły mi się wykrzykniki przy każdym zdjęciu.Po kliknięciu w niego jest komunikat jak na załączony zrzucie http://zapodaj.net/9577c7ac9e16c.jpg.html.
Co może być tego powodem.Nie przypominam sobie abym ostatnio grzebał w ustawieniach.Jedynie co zrobiłem to zaptaszkowałem (do tej pory ta opcja była niezaznaczona) opcję W Ustawienia Bibloteki > Automatycznie zapisz zmiany do pliku XMP.Czy to może być tego powodem?
Czy hurtowo da sie pozbyć tych wykrzykników czy trzeba klikać w zdjęcia każde z osobna?
To normalne - co innego masz w katalogu LR i co innego w xmp.
Teraz tylko pytanie gdzie masz aktualne dane. Jak w xmp, to daj synchronizację, jak w katalogu LR, to usuń wszystkie xmp i zrób ponownie zapis danych do tych plików.
Teraz tylko pytanie gdzie masz aktualne dane. Jak w xmp, to daj synchronizację, jak w katalogu LR, to usuń wszystkie xmp i zrób ponownie zapis danych do tych plików.
No właśnie nie za bardzo wiem ,LR mam od niedawna i jeszcze nie jestem zorientowany w tym programie.Jak to sprawdzić ? Chyba że istnieje metoda automatyczna.
Probuje uzywac LR od niedawna do katalogowania CD/DVD z fotkami a wiec kaze tworzyc minaturki, ktore potem moge sobie przegladac ze ta powiem offline. Lecz pare razy natknalem sie na problem taki iz program albo nie zrobi mi wszystkich miniaturek albo jest minaturka "spixelizowana" - czy da się zarzadac/wymusic przeskanowania jeszcze raz tego samego i stworzenia jeszcze raz brakujacych miniaturek ? czy trzeba usunac wszystkie nowo zaimportowane i przeskanowac od nowa calosc ?
Czy jest możliwość ustawić Lightroom tak aby pokazywał tylko pliki .NEF (RAW) bez .jpg (oczywiście można je ręcznie odznaczyć ale mi chodzi o to aby ich nie pokazywał już przy wczytywaniu.)
Zastanawiam się nad kupnem i teraz testuję, raczej jestem już decydowany ale ciągle coś.
mateo912
07-09-2014, 19:59
Czy jest możliwość ustawić Lightroom tak aby pokazywał tylko pliki .NEF (RAW) bez .jpg (oczywiście można je ręcznie odznaczyć ale mi chodzi o to aby ich nie pokazywał już przy wczytywaniu.)
Zastanawiam się nad kupnem i teraz testuję, raczej jestem już decydowany ale ciągle coś.
importuj tylko rawy?
importuj tylko rawy?
Tak właśnie o to mi chodzi tylko raw
ale niepotrzebnie mi pokazuje po zaznaczeniu katalogu do zaimportowania znajdujące się w nim pliki .jpg i właśnie tego nie chcę. Tylko RAW.
2pompony
07-09-2014, 20:17
Jest. W Preferencjach ogólnych (General) jest ptaszek - po instalacji domyślnie odptaszkowany - który służy właśnie temu. Ptaszek ma opis: treat jpg file next to RAW file as a separate picture, co znaczy mniej więcej - traktuj jpg stowarzyszony z RAWem jako osobny obrazek.
No i działa to tak, jak jest opisane: jak zaptaszkowane, to każdy jpg stowarzyszony z RAWem będzie pokazywany jako osobny obrazek. Jak odptaszkowany, z pary RAW+jpg LR pokaze tylko RAWa.
Nie o to Ci chodziło?
Jak nie o to , to po prostu nie importuj tego, czego potem i tak w LRze nie chcesz...
Dzięki za odpowiedz ale niestety ta opcja pokazuje .jpg jako osobne zdjęcie lub jako NEF+jpg wszystko OK jak w katalogu mam same zdjęcia NEF + jego odpowiednik .jpg ale jeśli znajdują się tam pojedyncze pliki .jpg to niestety i tak trzeba je ręcznie wyłączyć.
zbyszekD7000
07-09-2014, 20:35
gdybam, a nie trzeba filtrami tego zaznaczyć, bo ja jak włożę kartę na której są Nefy+jpegi to lightroom widzi tylko nefy.
2pompony
07-09-2014, 21:06
W takim razie nie bardzo rozumiem pytanie. Jeśli nie chcesz mieć jpgów w LR, to czemu je importujesz? Nei importuj, to ich nie będziesz miał.
Ale jak juz zaimportowałeś i chwilowo nie chcesz ich widzeić, to sobie zrób odpowiedni filtr, zapisz i zastosuj - może sobie wtedy tak sortiować, jak np. pokazywanie obrazków tylko oflagowanych, albo tylko pogwiazdkowanych, albo tylko oznaczonych kolorem zielonym. Z tym, że jak masz osobne pliki jpg (a nei te stowarzyszone z RAw), to oczywiście część swoich prac nei zobaczysz...
Dziwne żądanie, ale tez się da...
Henio Jawa
08-09-2014, 09:39
... jego odpowiednik .jpg ale jeśli znajdują się tam pojedyncze pliki .jpg to niestety i tak trzeba je ręcznie wyłączyć.
Możesz zaznaczyć interesujące Cie pliki (raw) z poziomu systemu operacyjnego (więcej możliwości wyszukiwania bądź sortowania) i potem otworzyć je w LR. Pojawią się zaznaczone w okienku importu.
W takim razie nie bardzo rozumiem pytanie. Jeśli nie chcesz mieć jpgów w LR, to czemu je importujesz? Nei importuj, to ich nie będziesz miał.
Ale jak juz zaimportowałeś i chwilowo nie chcesz ich widzeić, to sobie zrób odpowiedni filtr, zapisz i zastosuj - może sobie wtedy tak sortiować, jak np. pokazywanie obrazków tylko oflagowanych, albo tylko pogwiazdkowanych, albo tylko oznaczonych kolorem zielonym. Z tym, że jak masz osobne pliki jpg (a nei te stowarzyszone z RAw), to oczywiście część swoich prac nei zobaczysz...
Dziwne żądanie, ale tez się da...
Pytanie bardzo proste więc je zacytuję "" Czy jest możliwość ustawić Lightroom tak aby pokazywał tylko pliki .NEF (RAW) bez .jpg
(oczywiście można je ręcznie odznaczyć ale mi chodzi o to aby ich nie pokazywał już przy wczytywaniu.) ""
Jeśli jest nie zrozumiałe to może je doprecyzuję.
Chodzi o to oby przy IMPORTOWANIU po wskazaniu danego folderu nie pokazywał znajdujących się tam plików .jpg .
W RawTherapee jest opcja w ustawieniach i można wybrać jakie pliki ma pokazywać a jakich nie.
Oczywiście w LR można je odznaczyć ręcznie przy importowaniu lub zastosować którąś z metodo podanych powyżej zastosować oflagowanie lub gwiazdki ale to i tak sprowadza się do zaznaczenia ręcznie tych plików.
póki co to stare katalogi podzielę na te tylko z .raw i osobno .jpg a przy nowych będę to robił na bieżąco i do LR wczytywał tylko katalogi .nef .
Pytanie bardzo proste więc je zacytuję "" Czy jest możliwość ustawić Lightroom tak aby pokazywał tylko pliki .NEF (RAW) bez .jpg
(oczywiście można je ręcznie odznaczyć ale mi chodzi o to aby ich nie pokazywał już przy wczytywaniu.) ""
Jeśli jest nie zrozumiałe to może je doprecyzuję.
Chodzi o to oby przy IMPORTOWANIU po wskazaniu danego folderu nie pokazywał znajdujących się tam plików .jpg .
W RawTherapee jest opcja w ustawieniach i można wybrać jakie pliki ma pokazywać a jakich nie.
Oczywiście w LR można je odznaczyć ręcznie przy importowaniu lub zastosować którąś z metodo podanych powyżej zastosować oflagowanie lub gwiazdki ale to i tak sprowadza się do zaznaczenia ręcznie tych plików.
póki co to stare katalogi podzielę na te tylko z .raw i osobno .jpg a przy nowych będę to robił na bieżąco i do LR wczytywał tylko katalogi .nef .
Nie można.
LR jest od tego, aby później te zdjęcia móc odpowiednio skatalogować.
Nie można.
LR jest od tego, aby później te zdjęcia móc odpowiednio skatalogować.
Krótko treściwie i na temat Dziękuję!
więc dalej nie ma potrzeby drążyć tematu.
Albo ja czegoś nie rozumiem albo ktoś inny. Ja tak mogę aby przy imporcie były tylko rawy.
... z telefonu ...
Nie jestem znawcą LR ale u mnie po wskazaniu katalogu ze zdjęciami LR importuje mi same NEWy ,pomimo że w katalogu mam zapisane RAW + JPG.
To trzeba zrobić tak. Preferences- general i tu zaptaszkować w import options Treat JPEG files next to raw files as separate photos i wszustko gra ?
... z telefonu ...
Albo ja czegoś nie rozumiem albo ktoś inny. Ja tak mogę aby przy imporcie były tylko rawy.
... z telefonu ...
To albo masz pisanego specjalnie dla siebie LR, albo piszesz o innym programie.
LR przy imporcie nie ma możliwości wyboru typu pliku.
Pisałem o takim sposobie jak wcześniej. Pokazują się albo same rawy albo rawy z jpg.
... z telefonu ...
2pompony
08-09-2014, 19:59
Albo Gonzo opowiada jakieś kosmiczne pierdoły, albo ja też mam napisanego specjalnie dla siebie LRa. :) U mnie się da zaimportować wyłącznie NEFy, pomijając jpgi. W dodatku już dwie osoby powiedziały jak to zrobić (nie chwaląc się - ja i Ayu).
Ale jak Bartek uwierzył w te głupoty opowiadane przez Gonza, to u niego też się nie da - i po sprawie. W końcu mnie to w ogóle nie boli, jeśli się komuś czegoś nie uda zrobić.
A w ogóle, to jest szukanie problemu, gdzie go nie ma. Znam jeszcze co najmniej parę sposobów jak uniknąć importowania plików jpg, wszystkie są śmiesznie proste i działają - ale skoro u innych się nei da... :)
Pisałem o takim sposobie jak wcześniej. Pokazują się albo same rawy albo rawy z jpg.
... z telefonu ...
Albo Gonzo opowiada jakieś kosmiczne pierdoły, albo ja też mam napisanego specjalnie dla siebie LRa. :) U mnie się da zaimportować wyłącznie NEFy, pomijając jpgi. W dodatku już dwie osoby powiedziały jak to zrobić (nie chwaląc się - ja i Ayu).
Piszecie bzdury. Nie można nigdzie w LR ustawić sobie jaki typ plików ma importować.
Jedyne co można zrobić, to ustawić tak, aby LR parę RAW+JPEG traktował jako parę, a nie 2 oddzielne zdjęcia.
2pompony
08-09-2014, 21:09
Właśnie sprawdziłem. HURRRAAAA!!! U mnie się da, importuje tylko NEFy. Naprawdę mam specjalną wersję LRa!
:)
Właśnie sprawdziłem. HURRRAAAA!!! U mnie się da, importuje tylko NEFy. Naprawdę mam specjalną wersję LRa!
:)
Polecam jeszcze raz się przyjrzeć... Albo chociaż przeczytać co jest napisane w ustawieniach, czy pomocy, bo widać, że nawet nie wiecie do czego służą podstawowe ustawienia w tym programie.
edit:
Ta Wasza funkcja powodująca import samych RAWów... robi coś takiego:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/103388806/du-a-nie-sam-raw.jpg)
A mowa jest o tym, aby nie LR nie importował JPEGów, które są w folderze w którym są RAWy, a nie JPEGów, które są z RAWami - polecam też czytać ze zrozumieniem pytanie.
2pompony
08-09-2014, 21:22
Ufff. Jakie to szczeście że mamy ciebie - bo nam uświadomisz, że nie możemy robić tego, co właśnie spokojnie sobie robimy. :)
EDIT
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/09/k0sjky-2.jpg
źródło (http://i58.tinypic.com/k0sjky.jpg)
OK, jak wstawiasz obrazki, ja też sobie wstawię. Jak masz parę i uważasz, że zostałzaimportowany plik jpg, to gdzie masz go w wykazie plików pokazanych strzałą? Jest tylko jeden plik, i jest to RAW.
Jakby były dwa, to można by było zaptaszkować, żeby od teraz LR nie traktował tego jako parę i co - plik jpg się pokaże? NIE!
Bo go nei ma. Jest tylko zaimportowany jeden plik, mianowicie RAW.
josephebeloki
08-09-2014, 22:46
Pytanie bo mnie trafia.
Co jakiś czas jak używam czy to Radial Filter czy Pędzel, ustawia mi jakieś przesunięty suwak zamiast 0.0.
I muszę za każdym razem przesuwać na zero.
Przykład.
Obrabiam fotkę daje sobie + 0.7EV.. obrabiam dalej, nowa fotka, klikam w pędzel albo radial a tam +0.7 :| ;/ I muszę wracać bo na innej fotce +0.7EV to przepala .
Dlaczego to się tak ustawia i jak to się ustawia na 0? Kojarzy ktoś?
2pompony
08-09-2014, 22:51
Bo taki ustawiłeś kiedyś pędzel (czy cokolwiek) defaultowego. :)
Daj New to coś (new pędzel, new filtr, czy coś innego), ustaw wszystko na zero i zamknij. Jak otworzysz na nowo - będzie właśnie wyzerowany.
"2pompony" jak możesz pokaż co wyświetla jak wskażesz folder z jednym plikiem .raw i kilkoma innymi plikami .jpg ?
Pokaże Ci że jest tylko jeden plik? czy pokaże ci również pliki .jpg . I nie już w Library tylko Library\Import po wybraniu katalogu do zaimportowania.
Katalog a w nim jeden plik .nef i pięć plików .jpg ( w tym jeden jpg to klon pliku nef)
w zależności od ustawienia w preferencjach opcji Treat JPEG files next to raw files as separate photos
wyświetla tak lub tak ale i tak za każdym razem pokazuje pliki .jpg.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/09/outphpi873530_3tlr-2.jpg
źródło (http://fotoo.pl//out.php?i=873530_3t-lr.jpg)
i ten sam katalog w tej samej sytuacji w RawTherapee
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/09/outphpi873533_3trt-2.jpg
źródło (http://fotoo.pl//out.php?i=873533_3t-rt.jpg)
2pompony
09-09-2014, 15:35
Jak będzie kilka innych plików jpg, to oczywiśice pokaże mi kilka innych plików jpg. :) Jak będzie tam jeszcze kilka innych plików psd i dodatkowo kilka innych DNG, a takze png, to też wszystkie je pokaże.
Czy to nie jest bajecznie proste? Pisałem już o tym dwie strony temu mówiąc: skoro nie chcesz mieć plików jpg w LRze, to po co je importujesz?
Screen Gonza pokazuje, że on uważa, że z pary jpg + Nef nie da się zaimportować tylko NEFa i pokazał na dowód czerwoną elipsę. Ja mu na to pokazałem, że ja zaimportowalem tylko jeden plik, konkretnie NEFa (czerwona strzała), a jak po tym fakcie odptaszkuje się żeby już LR nei traktował NEF+jpg jako pary - to ten jpg się nagle samodzielnie nei pokaże. Trzeba go dopiero doimportować, żeby się znalazł w LRze - co dodatkowo dowodzi, że poprzednio zaimportował się sam NEF, nie zaś jakaś para plików.
Chyba jest to proste do zrozumienia, czy może przesadzam z tą prostotą? Już ktoś tu w wątku mówił, że też u niego tak to działa.
To nei znaczy, że przy imporcie będziesz widział tylko NEFy, bo takie masz życzenie. Będziesz widział wszystko to, co jest w folderze, psd, jpgi, filmy srilmy, pliki dng, png, crw, RAWy z pentaxa, fuji, sigmy, hassela, lajki i i pięćdziesięciu innych aparatów, które obsługuje LR.
Mam nadzieję, że to jest chyba zrozumiałe, czy może za dużo wymagam?
Ufff. Jakie to szczeście że mamy ciebie - bo nam uświadomisz, że nie możemy robić tego, co właśnie spokojnie sobie robimy. :)
EDIT
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/09/k0sjky-1.jpg
źródło (http://i58.tinypic.com/k0sjky.jpg)
OK, jak wstawiasz obrazki, ja też sobie wstawię. Jak masz parę i uważasz, że zostałzaimportowany plik jpg, to gdzie masz go w wykazie plików pokazanych strzałą? Jest tylko jeden plik, i jest to RAW.
Jakby były dwa, to można by było zaptaszkować, żeby od teraz LR nie traktował tego jako parę i co - plik jpg się pokaże? NIE!
Bo go nei ma. Jest tylko zaimportowany jeden plik, mianowicie RAW.
Na liście filtrów nie będzie, bo JPEG jest w parze z RAWem...
A teraz zajrzyj do folderu z tymi zdjęciami...
Tak czy siak odpowiedz na moje pytanie brzmi "Nie nie można" (cytat GonzoG)
a naocznym potwierdzenie tego są moje pokazane wcześniej zrzuty.
I proponuje zakończyć dywagacje na temat tych nieszczęsnych plików .jpg nawet jak są różne bo zmierz to w złym kierunku.
2pompony
09-09-2014, 16:27
Na liście filtrów nie będzie, bo JPEG jest w parze z RAWem...
A teraz zajrzyj do folderu z tymi zdjęciami...
Zajrzałem - też potwierdza to, co mówię: jeden plik. Mogę dać sceena, gdzie w folderze po lewej jest nazwa foldera, a obok jedynka. JEDYNKA, nie dwójka, to znaczy, że zaimportował sie jedn plik. Jak nei wierzysz na słowo, to sam screena, choć mi się nie chce - i będzie ci jeszcze bardziej głupio.
A jaki to ma związek folderem na dysku? Żaden, tam może być jeszcze milion innych plików - ważne, że do LRa zaimportował się tylko jeden: RAW.
Zajrzałem - też potwierdza to, co mówię: jeden plik. Mogę dać sceena, gdzie w folderze po lewej jest nazwa foldera, a obok jedynka. JEDYNKA, nie dwójka, to znaczy, że zaimportował sie jedn plik. Jak nei wierzysz na słowo, to sam screena, choć mi się nie chce - i będzie ci jeszcze bardziej głupio.
A jaki to ma związek folderem na dysku? Żaden, tam może być jeszcze milion innych plików - ważne, że do LRa zaimportował się tylko jeden: RAW.
A daj screena... FOLDERU Z DYSKU.
2pompony
09-09-2014, 17:07
No za ch... nie chce być inaczej: na dysku są dwa pliki - a w LRZe tylko jeden. Jeden zaimportowany, choć na dysku dwa - i nie chce być inaczej. :) Masz screena: wszędzie w LRze jeden plik, choć na dysku wyraźnie są dwa. Bo ja mam specjalnie dla mnie napisany program, ktory robi to, czego ty nie możesz zrozumieć od dwóch stron.
U mnie się da, a u ciebie się nie da. :) Taka bolesna prawda.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/09/34jehjd-2.jpg
źródło (http://i57.tinypic.com/34jehjd.jpg)
W LR widzi jeden, bo masz zaznaczone aby 2 widział jako jeden. Tak czy owak importuje i kopiuje 2 pliki.
2pompony
09-09-2014, 17:58
W LR widzi jeden, bo masz zaznaczone aby 2 widział jako jeden. Tak czy owak importuje i kopiuje 2 pliki.
Jeszcze raz się mylisz. Jak to odptaszkuję, sytuacja się nie zmienia. Czyli ma traktować jako dwa oddzielne pliki, a dalej jest jeden.
Sprawdź sobie sam, bo już mi jest głupio ciągle i ciągle pisać, że nie masz racji i ciągle i ciągle robić screeny. Już mi się nie chce po prostu, ileż można udowadniać rzeczy, które każdy może sobie sprawdzić samodzielnie...
Temat tyczył się:
LR przy imporcie nie ma możliwości wyboru typu pliku.
Po czym sam stwierdzasz, że jednak się nie da.
Jak będzie kilka innych plików jpg, to oczywiśice pokaże mi kilka innych plików jpg. :) Jak będzie tam jeszcze kilka innych plików psd i dodatkowo kilka innych DNG, a takze png, to też wszystkie je pokaże.
Czy to nie jest bajecznie proste? Pisałem już o tym dwie strony temu mówiąc: skoro nie chcesz mieć plików jpg w LRze, to po co je importujesz?
I nadal nie zrozumiałeś pytania - nie chodzi o importowanie JPEGów, a o to, aby ich właśnie nie importować i zrobić góra kilkoma klikami, a nie na każdym zdjęciu.
2pompony
09-09-2014, 18:08
A co mnie obchodzi że ktoś chce widzieć to czy owo. Ja piszę o tym:
Tak czy owak importuje i kopiuje 2 pliki.
I mówię: głupoty! I pokazuję screeny. I dalej mówię, że gadasz bzdury, niezależnie od tego, co chce sobie widzieć czy nie widzieć jakiś chłopiec dla wygody 20 postów temu.
To jest wątek o LR, więc kretynizmy w rodzaju 'Tak czy owak importuje i kopiuje 2 pliki' (jak importuje się jeden) trzeba prostować.
zbyszekD7000
09-09-2014, 18:40
Dobra Panowie, nie wiem kto ma racje, ale zawsze importuję nefy z karty SD na której są zarówno NEFy jak i JPGi bo tak zawsze robię foty i nigdy przenigdy lightroom nie daje importować JPGów bo ich nie widzi, tylko importuje same NEFy. Dla porównania jak tą samą kartę widzi VNX-2 to wyświetla i importuje zarówno NEFy jak i JPGi. W lightroomie nigdy z tym nie miałem problemu.
Więc ja już nie wiem który z Was dwóch ma rację ;-)
2pompony
09-09-2014, 18:45
Uważaj, bo Gonzo zaraz Ci powie, że to co robisz jest przecież niemożliwe!* :)
* choć nawet pokazałem screeny, a tak strrrrasznei mi się nie chciało...
zbyszekD7000
09-09-2014, 18:47
Dodam tylko że niczego nie zmieniałem w ustawieniach, wszystko jest tak jak po instalacji
marszull
09-09-2014, 18:50
Zbyszek sprawdz katalog co ktorego importujesz, bo to ze widzi tylko rawy i ponziej pokazuje tylko rawy , to nie znaczy ze nie masz tych jpg w katalogu (ja mam) a tez ich nie widze przy imporcie, ani pozniej w LR
zbyszekD7000
09-09-2014, 19:03
Obawiam się że koledzy GonzoG i 2pompony piszą o dwóch różnych rzeczach. Bo jak się włoży kartę na której są i NEFy i JPGi ale są to jpgi powiązane z Nefami to lightroom je inaczej traktuje i przy imporcie niby widzi same NEFy. Ale jakby np wsadzić pendiva na którym są najprzeróżniejsze pliki graficzne to lightroom zobaczy i pokaże je wszystkie.
Więc wychodzi że w sumie to obaj mają rację ale o innych sytuacjach piszą.
marszull
09-09-2014, 19:08
chyba tak ;) co do karty to sprawdzilem na szybko i zrobilem screeny
przed importem okno w LR i karta, po imporcie LR i katalog w ktorym sa pliki
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/09/lightroom20import-2.jpg?dl=1
źródło (https://www.dropbox.com/s/2rl0dr2n9q2w228/lightroom%20import.jpg?dl=1)
zbyszekD7000
09-09-2014, 19:13
Nie widać obrazka
Edit: już widać :-)
Michał44
13-09-2014, 18:16
Z innej beczki, banalne chyba pytanie: po odrzuceniu zdjęcia (X) albo ustawieniu kolorowej flagi lightroom automatycznie przeskakiwał na następne zdjęcie, ale niestety po reinstalacji ta wspaniała funkcjonalność uległa dezaktywacji :) Wiecie może gdzie można włączyć to z powrotem?
Henio Jawa
13-09-2014, 19:05
Photo/Auto Advance
Michał44
14-09-2014, 10:10
Dzięki zbawco :) Mam po polsku i to zostało zupełnie bez sensu przetłumaczone na "Automatyczne ustawienia"
Dopiszę jeszcze, bo się kiedyś naszukałem, a warto przypomnieć. Auto Advance jest tylko w module Library. W Develop już nie. Działa w obu, ale przełącznik widoczny w jednym tylko. Jakiś geniusz to wymyślił.
FotoLike
07-10-2014, 15:21
Witam.
Od roku używam LR5 na stacjonarnym komputerze.
Za 5 miesięcy będę zmuszony przejść na laptopa. Praca na stacjonarce będzie ograniczona, a wszystkie zasoby mam na stacjonarce na 1 dysku. Drugi jako backup mam zupełnie odłączony na wypadek jakiejś awarii skoku napięcia itd.
W jaki sposób mogę to zorganizować, aby pracować raz na laptopie raz na stacjonarce mając to jako 1 całość? Wiem, że obróbka z odłączonym źródłem jest możliwa (Smart preview), ale jak to się ma, jak korzystamy raz z lapka raz ze stacjonarki.
Macie może na takie sytuacje jakieś "haki", sposoby?
Pozrawiam.
Witam.
Od roku używam LR5 na stacjonarnym komputerze.
Za 5 miesięcy będę zmuszony przejść na laptopa. Praca na stacjonarce będzie ograniczona, a wszystkie zasoby mam na stacjonarce na 1 dysku. Drugi jako backup mam zupełnie odłączony na wypadek jakiejś awarii skoku napięcia itd.
W jaki sposób mogę to zorganizować, aby pracować raz na laptopie raz na stacjonarce mając to jako 1 całość? Wiem, że obróbka z odłączonym źródłem jest możliwa (Smart preview), ale jak to się ma, jak korzystamy raz z lapka raz ze stacjonarki.
Pozrawiam.
Jest bardzo prosty sposób - wszystko trzymasz na zewnętrznym dysku. Tylko wtedy możesz pracować jedynie gdy ten dysk jest podpięty.
Drugi sposób - ale nie daje 100% gwarancji - zdjęcia na zewnętrznym dysku, katalogi lokalnie i pracować ze "Smart Preview".
FotoLike
07-10-2014, 16:14
Dzięki.
Rozumiem, że sposób zewnętrznym dyskiem wygląda w ten sposób.
Nazwijmy zewnętrzny dysk:
Z0 - partycja 0 z biblioteką LR,
Z1- partycja 1 ze zdjęciami:
Z0:
-- Lightroom.cat -> katalog biblioteki Lightrooma -> nie instalacyjny, tylko biblioteka.
Z1:
-- 2014
--- 2014_07_10_Zdjecia_z_Grecji
--- 2014_07_11_Zdjecia_z_Włoch
--- 2014_07_12_Zdjecia_z_Polski
W laptopie, jak i na stacjonarce , domyślną ścieżkę biblioteki wskazuję na Z0. Wszystkie operacje tak na prawdę będą zapisywane ciągle na zewnętrznym dysku Z. Czy to ze stacjonarki czy z laptopa, informację będą "dodawał/odejmowane" w katalogu biblioteki Lightrooma.
1. Lepiej nie dzielić dysku na partycje. Mniej będzie zabawy z przypisywaniem. Z resztą nie ma to żadnego pozytywnego wpływu na działanie.
2. Będziesz musiał na obu komputerach przypisać tą samą literę dysku, bo inaczej nie będzie działał LR.
jak to się ma, jak korzystamy raz z lapka raz ze stacjonarki.
Pozrawiam.
Cześć
Nie używam LR tylko PS, ID, AI, jednak dostęp chciałem mieć podobny - stacjonarny w biurze, laptop w domu lub u klienta.
Początkowo używałem do tego dropboxa, jednak miejsca było mało. Teraz od prawie roku używam dysku sieciowego od Synology. Jest tam świetne narzędzie i soft "cloud", które działa na tej samej zasadzie jak dropbox, tylko dane nie lecą w świat, a są na naszym dysku sieciowym. Ta sama zawartość wskazanego katalogu jest na stacjonarnym, laptopie i NASie.
Trzeba jedynie ten folder na każdym kompie "zamontować" jako osobny dysk, np X. Wtedy będą te same ścieżki na obu (lub więcej) kompach. (tak jak kolega wcześniej pisal).
Dodatkowo w sofcie dysku sieciowego można ustawić ilość zapisywanych wersji, można "w razie w" odzyskać np skasowany plik.
Działa sprawnie. Mam nadzieję, że pomogłem :-)
Wysłane przez Tapatalk
Czy ktoś z Was spotkał się może z brzydkim zapisem niebieskich świateł w lightroomie i ma na to jakąś radę?
Czy ktoś z Was spotkał się może z brzydkim zapisem niebieskich świateł w lightroomie i ma na to jakąś radę?
Zmień profil na których z naśladujących oryginalne nikonowskie.
Przy Adobe standard, czy tworzonych w oparciu o ColorCheckera, to jest normalne że na kolorowych światłach masz i intensywny kolor i białą plamę w środku.
Nie do końca zrozumiałem, możesz rozwinąć? Z jakiego na jaki profil zmienić?
Nie do końca zrozumiałem, możesz rozwinąć? Z jakiego na jaki profil zmienić?
Profil kolorystyczny w ustawieniach "Camera Calibration" na dowolny "Camera cośtam" i zobaczyć czy to coś da.
czy ktoś pracuje na smart previewsach?
realnie jest to wykonalne - jakie są ograniczenia? jak dużo one zajmują w stosunku do plików z d800?
mam spory ssd na c: na którym mam cache i katalog za to miejsca na magazynie zaczyna brakować - powstał chytry plan coby starsze lata wywalić do NASa - tylko nie wiem czy to sensowne?
rychu_cmg
15-10-2014, 14:55
Profil kolorystyczny w ustawieniach "Camera Calibration" na dowolny "Camera cośtam" i zobaczyć czy to coś da.
Ale to będzie mu działać tylko przy rawach
Ale to będzie mu działać tylko przy rawach
A po co mu to przy JPEGach, skoro aparat i profile Nikona nie robią takich problemów...
Mam pytanie.
Jak zaktualizować Lens Corrections w LR 5.
Mam wersję box. Aktualizowałem, spolszczałem itp, itd. Wszystko działało super. Odkryłem, że to narzędzie fajnie działa (uczę się i poznaję od niedawna ten program) i miałem tam do wyboru dziesiątki obiektywów (np przy fotkach robionych N50/1.8G był rozpoznawany z automatu, S17-50/2.8 po wybraniu z listy sigmy też był rozpoznany).
Dość nagle LR mi się wywalił (po uruchomieniu wyskakiwała informacja, że jakiś plik jest używany przez inny program), nie pomagała nawet reinstalacja. Musiałem wywalić wszystko co znalazłem w kompie odnośnie LR i przywrócić system.
Po ponownej instalacji w lens corrections mam do wyboru 8 nikkorów (50/1.8 jest tylko D) 5 sigm itd. Same stare szkła.
Stąd moje pytanie: jak zaktualizować LR, aby można było korzystać w pełni z dobrodziejstw Lens Corrections?
Zrobić zdjęcia w RAWawch.
Przy JPEGach wybór obiektywów jest bardzo skromny.
Zrobić zdjęcia w RAWawch.
...
RAW to nie jest zdjęcie, tylko programowo interpretowalne dane z matrycy aparatu, które można do obrazka "wywołać".
Dlatego zwie się go negatywem cyfrowym.
:) Cenne porady, ale robię tylko w RAWach.
RAW to nie jest zdjęcie, tylko programowo interpretowalne dane z matrycy aparatu, które można do obrazka "wywołać".
I co w zwiazku z tym :?:
I co w zwiazku z tym :?:
To kanony naszej wiary, więc wypada je znać, ot co. ;)
I co jeszcze wyciągniesz z rękawa swoich mądrości ??
Andrzej1974
19-10-2014, 08:45
I co jeszcze wyciągniesz z rękawa swoich mądrości ??
Hmm... najważniejsze, że Wikipedia "źondzi" i można dzięki temu błysnąć. ;-)
Z racji zabrania się za uporządkowanie zdjęć i wszystkiego co z nimi związane mam do was pytanie.
Katalogowanie zdjęć mam zrobione w bardzo wygodny i czytelny dla mnie sposób z bardzo dobrym opisem.
Ale nie o tym chciałem. Kiedyś większość zdjęć robiłem w jpg, później małe jpg oraz nef. Dlaczego? Nie ogarniałem płynnie obróbki większej ilości zdjęć, więc nefy były "na przyszłość".
Chcę przejść na same nefy. Selekcja, tylko dobre kadry na dysk co zredukuje ilość gniotów, które i tak nie mają wartości i obróbka. Niestety w LR źle przegląda się zdjęcia-wolno. Nie chciałbym wywoływać za każdym razem chcąc komuś pokazać zdjęcia a chciałbym aby były widoczne już po edycji. Jest jakiś sposób na to? Eksport plików .xmp i program do poglądu zdjęć uwzględniający zmiany? Wątpię aby działa szybko przy dynamicznym nanoszeniu zmian.
Do zwykłego przelania zdjęć korzystam z Fast stone image.
Lampek dość mocny: i5, 8gb ram, ssd system i 1TB na dane zamiast dvd.
Jacek z Nikonem też
28-10-2014, 15:37
Niestety w LR źle przegląda się zdjęcia-wolno.
Coś bardzo źle robisz.
Kiedy ustawisz w FastStone pokazywanie rzeczywistego NEF-a (w pełnym rozmiarze), to również będzie to trwało wieki.
Ustawienia --> RAW --> Przeglądaj pliki RAW w: -> Faktyczny rozmiar (Wolno)
Inaczej sprawy się mają, gdy wyświetla się jedynie osadzony podgląd w jotpegu.
Coś bardzo źle robisz.
NEFy przegląda się szybko ale gdy są bez obróbki. Gdy jest naniesione trochę zmian na foty, robi się z tym problem i wczytują się po kilka sekund. Docelowo chciałbym aby przegląd odbywał się szybciej. Szukam rozwiązania jak pozbyć się tego niemiłego efektu a będę z tego programu mocno zadowolony.
EDIT:
Opiszę dokładniej o co chodzi.
Chciałbym sprowadzić przegląd, katalogowanie i edycję fot na moje potrzeby tylko do LR. Mam problem z komfortem przeglądania bo z resztą jako tako radzę sobie.
O co chodzi:
wybieram katalog gdzie mam np 20% zdjęć z naniesionymi korektami. Przechodzę do pełnego ekranu klawiszem F i zaczyna się. Między plikami przechodzę błyskawicznie jednak muszę odczekać moment na wczytanie pliku aby miał "pełną" jakość. Zdjęcia, które były edytowane otwierają się o wiele dłużej i właśnie ten fakt chciałbym jakoś wyeliminować.
Jest możliwość zmuszenia programu do robienia miniatur już obrobionych plików np o rozdzielczości monitora?
Uprzedzając pytanie jakie może się pojawić. Chciałbym trzymać wszystkie zdjęcia tylko w postaci rawów i takie też sprawnie przeglądać. Gdy będzie konieczność, dopiero wówczas wyeksportuje do jpg.
Z racji zabrania się za uporządkowanie zdjęć i wszystkiego co z nimi związane mam do was pytanie.
Katalogowanie zdjęć mam zrobione w bardzo wygodny i czytelny dla mnie sposób z bardzo dobrym opisem.
Ale nie o tym chciałem. Kiedyś większość zdjęć robiłem w jpg, później małe jpg oraz nef. Dlaczego? Nie ogarniałem płynnie obróbki większej ilości zdjęć, więc nefy były "na przyszłość".
Chcę przejść na same nefy. Selekcja, tylko dobre kadry na dysk co zredukuje ilość gniotów, które i tak nie mają wartości i obróbka. Niestety w LR źle przegląda się zdjęcia-wolno. Nie chciałbym wywoływać za każdym razem chcąc komuś pokazać zdjęcia a chciałbym aby były widoczne już po edycji. Jest jakiś sposób na to? Eksport plików .xmp i program do poglądu zdjęć uwzględniający zmiany? Wątpię aby działa szybko przy dynamicznym nanoszeniu zmian.
Do zwykłego przelania zdjęć korzystam z Fast stone image.
Lampek dość mocny: i5, 8gb ram, ssd system i 1TB na dane zamiast dvd.
Jak ma ci pokazywać RAWy ze zmianami zapisanymi w XMP, to będziesz musiał poczekać, bo za każdym razem zdjęcie jest renderowane na nowo i musi to trwać.
Mają się szybko wyświetlać - zrób eksport do JPEG i tyle.
A jak to dział że smartami?
Jacek z Nikonem też
28-10-2014, 19:32
Jest możliwość zmuszenia programu do robienia miniatur już obrobionych plików np o rozdzielczości monitora?
Wydaje mi się, że do tego służą właśnie pełne previewy. Na pewno szukanie alternatywnej metody do oglądania zdjęć z LR niż w LR jest złym pomysłem.
Michaelg
08-11-2014, 18:30
Czy ktoś wie gdzie można śledzić kiedy będzie aktualizacja LR 5 aby ogarniał RAWy z D750?
Kiedy można się tego spodziewać ?
Czy ktoś wie gdzie można śledzić kiedy będzie aktualizacja LR 5 aby ogarniał RAWy z D750?
Nie można śledzić.
Jak zechcą, albo jak znalazło się wystarczająco dużo poważnych błędów, to zrobią aktualizację, jak uznali, że 5-tka już nie ma błędów, to mogą wypuścić dopiero 6-tke.
Jacek z Nikonem też
08-11-2014, 19:58
https://forums.adobe.com/thread/1583121
Napiszcie, jak dodać dane fotografa do exif (imię nazwisko, nazwa firmy, adres, telefon, email, etc), tak, żeby z automatu ładowały się do exifa przy imporcie zdjęć do LR? Oraz, żeby były później widoczne w wyeksportowanym jpgu.
Napiszcie, jak dodać dane fotografa do exif (imię nazwisko, nazwa firmy, adres, telefon, email, etc), tak, żeby z automatu ładowały się do exifa przy imporcie zdjęć do LR? Oraz, żeby były później widoczne w wyeksportowanym jpgu.
Tworzysz sobie preset z wpisami do metadanych, a dokladnie są to dane IPTC , bo w EXIF nie można tylu informacji dodać, a przy imporcie dajesz, aby ten preset był dodawany.
Chciałem zapytać czy jest jakiś okres w roku kiedy Adobe wypuszcza aktualizację LR. Chciałbym go kupić ale jakby zaraz miała wyjść kolejna wersja to mogę chwilę poczekać.
Ploty mówią o początku przyszłego roku, ale mówią też, że będzie tylko w wersji chmurzastej.
Panowie szukam już od jakiegoś czasu na naszym forum i nie mogę znaleźć informacji na temat licencji Lightrooma 5 (wersja pudełkowa). Licencja na stronie Adobe jest dla mnie nie do końca jasna. Pytam więc Was: rozumiem, że mogę mieć LR 5 zainstalowanego na laptopie i stacjonarnym, grunt aby nie był odpalony w tym samym czasie na obu komputerach. Dobrze rozumiem licencję adobe??? Czy może coś pomotałem?
Jacek S.
14-11-2014, 11:27
Mam mały problem z pracą tabletem w LR. Mianowicie gdy tworzę maskę pędzla korekcyjnego, to przy odejmowaniu (pomniejszaniu maski, malowanie z ALT'em), pędzel działa w trybie automaski, mimo że automaska jest wyłączona (także w momencie gdy ALT jest wciśnięty). Jeżeli odejmuję myszką, wszystko jest ok.
Ktoś wie jak temu zaradzić?
Jacek S.
20-11-2014, 16:13
Nikt nie pomoże? Nie wierzę, że nikt nie maluje tabletem w LR.
Tablet działa z własnym sterownikiem, a nie jak myszka. Przypisanie klawiszy może mieć inne działanie niż przy myszce.
Zmieć ustawienia tabletu w jego sterowniku, albo zmień sterownik.
Jacek z Nikonem też
20-11-2014, 20:40
https://blogs.adobe.com/lightroomjournal/2014/11/lightroom-5-7-now-available.html
Mam pytanie: w którym momencie należy ustawić w panelu Develop Set Defaulting Settings, aby ustawienia były na stałe. Jak nie zrobię, po otwarciu następnego zdjęcia ustawienia są stare. Proszę o radę i dziękuję z góry.
cezary-k
06-12-2014, 23:39
To o czym piszesz działa przy imporcie zdjęć do katalogu Lightrooma, a nie przy otwieraniu kolejnych zdjęć.
artur678
07-01-2015, 14:23
Mam pytanie z nieco innej beczki, ale nie chcę tworzy nowego tematu. Od pewnego czasu w Lightroomie nie wyświetlają mi się w module LIBRARY I DEVELOP miniaturki zdjęć na dole ekranu. Zdjęcie dopiero jest widoczne wtedy, kiedy przełączę go do dużego okna roboczego w module DEVELOP. Wie ktoś jaki może być problem?
cezary-k
07-01-2015, 18:26
Próbowałeś przeinstalować?
artur678
07-01-2015, 20:43
Spróbuję, ale dziwne to bo jednego dnia coś się posypało i koniec.
artur678
07-01-2015, 21:40
Przeinstalowałem I dalej nic. W module library nie wyświetlają mi się miniaturki zdjęć. Ma ktoś jakiś pomysł?
Rozumiem że nie jest to kwestia zaznaczenia tego małego trójkącika na dole i ukrywania miniaturek?
artur678
07-01-2015, 22:58
Nie, cegiełki mi się wyświetlają, tylko nie widać w nich obrazu, są puste.
artur678
07-01-2015, 22:59
Coś przy imporcie zdjęć jest chyba nie tak. Nie mogę tego rozgryźć.
A nie robiłeś przypadkiem porządków na dysku ze zdjęciami? Ja tak kiedyś miałem, jak poprzenosiłem foldery.
Nie mogę uruchomić LR. Przy starcie wyświetla się "Lightroom encountered an error when reading from its preview cache and needs to quit."
Wie ktoś co zrobić? Reinstalacja?
Andrzej1974
11-01-2015, 21:09
Nie mogę uruchomić LR. Przy starcie wyświetla się "Lightroom encountered an error when reading from its preview cache and needs to quit."
Wie ktoś co zrobić? Reinstalacja?
Byleś na forum Adobe? Tam zdaje się 1. link ma rozwiązanie... ;-)
Nie mogę znaleźć, możesz linka podesłać? Angielski niestety mam podstawowy, więc najpierw pomocy szukam u nas ;)
Andrzej1974
11-01-2015, 21:28
Rozumiem. Link? Skopiuj komunikat i wrzuć do googli. Tam będzie info tylko w języku eng. ;-)
You need to delete the Preview Cache.
It is located in the same folder as the Lightroom Catalog. The preview cache name ends with Previews.LRDATA and should be deleted. Do not confuse this with *.LRCAT, which should not be deleted.
czyli usuń pliik (bibliotekę) LR i przy uruchomieniu ponownym utwórz nową :)
Nie bibliotekę a jej cache, czyli folder (bodajże) kończący się na LRDATA. Biblioteka ma rozszerzenie LRCAT i nie należy żadnego takiego pliku kasować.
Wykasowałem i wszystko działa. Dzięki.
Ktoś już sprawdzał?
http://blogs.adobe.com/lightroomjournal/2015/01/lightroom-mobile-for-android-phones.html
Ktoś już sprawdzał?
http://blogs.adobe.com/lightroomjournal/2015/01/lightroom-mobile-for-android-phones.html
Tak,
26 Responses to Lightroom mobile for Android phones now available
Chciałbym się dowiedzieć, jak wstawić literę "ą" w trakcie opisywania zdjęć. Kiedy wcisnę klawisze ALT + A, znika mi wszystko, co wpisałem wcześniej. Nie mam problemu z innymi literami. Wersja Lightrooma 5.7.1. System to Win7.
2pompony
17-01-2015, 14:06
Wysoce wkurzające. Nei znalazłem żadnego innego sposobu jak tyldą (tylda i bezpośrednio po niej a).
Chciałbym się dowiedzieć, jak wstawić literę "ą" w trakcie opisywania zdjęć. Kiedy wcisnę klawisze ALT + A, znika mi wszystko, co wpisałem wcześniej. Nie mam problemu z innymi literami. Wersja Lightrooma 5.7.1. System to Win7.
Heh, to samo mnie irytowało. Kolejne wersje LR nie przynoszą tutaj zmiany. Co ciekawe, pod OS X wstawia się bez problemu wszelkie polskie literki. Pod Windowsem 7 obchodziłem temat pisząc "ą" w notepadzie i wklejając do słowa kluczowego w LR. Po pewnym czasie większość słów z "ą" już była zapamiętana i wystarczyło pamiętać by odruchowo Alt+a nie nacisnąć, tylko wybierać Keyword kliknięciem myszy w podpowiedź.
Nie mam pojęcia jak i gdzie (do którego katalogu) skopiować gotowe presety w LR 5.7.
Pomoże ktoś? :?
Nie mogę już edytować.
Dałem radę :)
Notoryczna
19-01-2015, 00:13
Próbowałeś kombinacji klawiszy Alt+0105 ?
2pompony
23-01-2015, 15:27
Dla wszystkich narzekających na powolność LRa i jego niebywałą zasobożerność - pojawiło się światełko w tunelu. Według najnowszej enuncjacji Adobe na swoim blogu następna wersja LRa, szóstka, ma działać tylko na 64-bitowych systemach. Pozwoli to firmie na zwiększenie 'performance', cokolwiek by to miało oznaczać: szybkość, lepsze wykorzystanie RAMu/procesora, czy temu podobne.
Dodatkowo padła sugestia, ze szóstka dalej będzie sprzedawana jako box (na szczęście).
Andrzej1974
23-01-2015, 16:37
Dla wszystkich narzekających na powolność LRa i jego niebywałą zasobożerność - pojawiło się światełko w tunelu. Według najnowszej enuncjacji Adobe na swoim blogu następna wersja LRa, szóstka, ma działać tylko na 64-bitowych systemach. Pozwoli to firmie na zwiększenie 'performance', cokolwiek by to miało oznaczać: szybkość, lepsze wykorzystanie RAMu/procesora, czy temu podobne.
Dodatkowo padła sugestia, ze szóstka dalej będzie sprzedawana jako box (na szczęście).
Kiedy wyjdzie 6-tka? Coś już wiadomo?
2pompony
23-01-2015, 16:43
Kiedy - jeszcze nie wiadomo, ale jaka - już tak. Na 32-bitowych systemach nie pojedzie.
I cofam niestety informację, że padła sugestia, jakoby LR 6 był sprzedawany jako box. Nie padła, jak podało dPreview: the announcement suggests Lightroom 6 will continue as a standalone application, rather than being swallowed into the company's subscription-only Creative Cloud program - w ogóle nie wiem skąd to wzięli, bo we wpisie Adobe nie ma o tym ani słowa, choć są pytania w komentarzach o to włąśnie...
CC wdarło się w nasze życie jak chuligan, ale pażywiom uwidim.
lukrobax
31-01-2015, 17:44
Gdzie wg Was warto kupić Lightroom?
w X-Kom wersja box jest za 569zł i do zakupu takiej się przymierzam, jednak chciał bym wiedzieć czy da się gdzieś może kupić licencję drogą elektroniczną?
Na allegro użytkownik altoncomputers jakoś nie wzbudza mojego zaufania, pomimo sporej ilości pozytywnych komentarzy... (cena u niego kusi, tylko pytanie co tak na prawdę za tę cenę można dostać?)
http://allegro.pl/adobe-photoshop-lightroom-5-pl-win-mac-box-fvat-i5014934057.html
Znacie jeszcze jakieś pewne sklepy, gdzie cena może być konkurencyjna?
zbyszekD7000
31-01-2015, 18:50
przecież program i tak pobierzesz ze strony Adobe, a kupujesz tylko klucz, więc co za różnica.
lukrobax
01-02-2015, 11:39
Różnica żadna, pytam tylko czy ktoś nie wie gdzie kupić taniej niż w xkom a jednicześnie pewnie w kwestii legalności.
Według mnie, śmiało możesz brać to na allegro. Gościu ma dużo komentarzy w większości pozytywy, i jest to sklep który ma NIP i regon. Nawet jak Adobe stwierdzi że jest to nielegalna kopia, to bez problemu zwrócisz. Ja, jak była promocja na Adobe kupiłem LR w podobnej cenie, więc nie jest to że za tanio.
Różnica żadna, pytam tylko czy ktoś nie wie gdzie kupić taniej niż w xkom a jednicześnie pewnie w kwestii legalności.
http://www.agito.pl/adobe-lightroom-5-multiple-platforms-eu-english-ret-1156-1032649.html?utm_content=1032649&utm_source=skapiec.pl&utm_medium=Feed&utm_campaign=wszystkie
http://www.fotoplus.pl/oprogramowanie/oprogramowanie-foto/Adobe-Photoshop-Lightroom?w=4978
http://www.morele.net/adobe-lightroom-v5-en-mp-cd-65215175-584343/
Agito, i Fotoplus polecam, zaś z Morele (najtaniej) jak trafisz, bo po komentarzach widać, że nieraz trzeba uzbroić się w cierpliwość... ;-)
T_P_
lukrobax
01-02-2015, 16:21
Dzięki T_P_ za pomoc.
Zdecydowałem się na jeszcze inną opcję - zakup na allegro o tu http://allegro.pl/adobe-lightroom-5-multiple-platforms-eu-english-re-i4986767321.html
ale przez aplikację mobilną z kuponem promocyjnym (zwrot 10zł za zakupy powyżej 50zł).
bialogardzianin
05-02-2015, 11:34
Gdzie wg Was warto kupić Lightroom?
w X-Kom wersja box jest za 569zł i do zakupu takiej się przymierzam, jednak chciał bym wiedzieć czy da się gdzieś może kupić licencję drogą elektroniczną?
Na allegro użytkownik altoncomputers jakoś nie wzbudza mojego zaufania, pomimo sporej ilości pozytywnych komentarzy... (cena u niego kusi, tylko pytanie co tak na prawdę za tę cenę można dostać?)
http://allegro.pl/adobe-photoshop-lightroom-5-pl-win-mac-box-fvat-i5014934057.html
Znacie jeszcze jakieś pewne sklepy, gdzie cena może być konkurencyjna?
Ja kupiłem na wiodącym portalu aukcyjnym w połowie stycznia 2015 wersję Lr 5 UPG do posiadanych już pudełkowych wersji v2 i v4UPG, jako licencję ESD właśnie w altoncomputers. Trochę trwała procedura wydania klucza, ale u mnie wszystko przebiegło OK. Nawet przy kupnie nie popatrzyłem na neutralne i negatywne opinie o sklepie. ;) Dziś na próbę zainstalowałem Lr5 pobranego z linku jaki otrzymałem, zainstalowałem, zarejestrowałem i w profilu Adobe online wskoczyła mi ta wersja jako dla mnie przeznaczona.
BTW, zanim nie miałem Lr5 w kompie, znaczącego kopa wkurzający mnie Lr4 dostał po zwiększeniu RAM z posiadanych 2x4GB do 4x4GB (dokupiłem 2 moduły). Serio, odczułem zauważalną różnicę w płynności suwaków, ładowaniu zdjęć w module develop, zero lagów i zawieszania się przy bibliotekach @ 1200 nefów. Wyczytałem na amerykańskich forach (i chyba tez na jakiejś stronie Adobe dot. Lr), że ten soft "lubi" pamięć RAM. Ponoć z Lr5 ma nie być problemów, choc jest wątek na temat tego softu że jednak problemy są, ja jednak jeszcze chwilę poużywam Lr 4 i po sformatowaniu SSD zainstaluję najświeższą wersję 5.7. Się rozpisałem...
lukrobax
08-02-2015, 22:37
Ja kupiłem na wiodącym portalu aukcyjnym w połowie stycznia 2015 wersję Lr 5 UPG do posiadanych już pudełkowych wersji v2 i v4UPG, jako licencję ESD właśnie w altoncomputers. Trochę trwała procedura wydania klucza, ale u mnie wszystko przebiegło OK. Nawet przy kupnie nie popatrzyłem na neutralne i negatywne opinie o sklepie. ;) Dziś na próbę zainstalowałem Lr5 pobranego z linku jaki otrzymałem, zainstalowałem, zarejestrowałem i w profilu Adobe online wskoczyła mi ta wersja jako dla mnie przeznaczona.
No więc ja się ostatecznie nie odważyłem na zakup licencji ESD w altoncomputers.
Kupiłem BOX na fizycznej plycie w KAREN/Komputronik za 539zł brutto -10zł promocji allegro.
Może przepłaciłem, ale niedużo, a w przypadku bazowej wersji chciałem mieć pewność że nikt do mnie kiedyś nie zapuka do drzwi w sprawie nielegalnej kopii:)
Jeśli kiedyś wyjdzie UPG inny niż wersja CC to pewnie kupię już ESD na aledrogo:)
Powiedzcie mi czy jest jeszcze mozliwosc zakupu LR w wersji pudełkowej tak zeby licencja byla na pudelkua? Widze ze w foto net jest za 499zl ale nie wiem czy to jest to o co mi chodzi
Większość ma i BOXa i elektroniczną.
Po co wam pudełko? Pudełko nie daje gwarancji oryginalności produktu.
Ja kupiłem kartę zdrapkę, mam na nią fakturę, ze strony adobe ściągnąłem plik do instalacji i wegenerowałem serial number na podstawie numeru kartki zdrapki.
spiritus
05-03-2015, 21:45
Ktoś wie czy można poprzez kabel USB - miniUSB podłączyć aparat do LR-a i widzieć obraz z aparatu "na żywo" coś jak jest opcja LV w aparacie i na wyświetlaczu widać obraz. Wiem, że mogę podłączyć aparat do LR-a i po zrobieniu zdjęcia ono jest automatycznie przesyłane do komputera i inicjowane w programie
a nie lepiej przez digiCAMControl?
spiritus
05-03-2015, 22:17
nie znam ale poczytam - dzięki ;)
Ktoś wie czy można poprzez kabel USB - miniUSB podłączyć aparat do LR-a i widzieć obraz z aparatu "na żywo" coś jak jest opcja LV w aparacie i na wyświetlaczu widać obraz. Wiem, że mogę podłączyć aparat do LR-a i po zrobieniu zdjęcia ono jest automatycznie przesyłane do komputera i inicjowane w programie
Nie można.
Jest kilka innych aplikacji które to robią:
qDSLRDashboard
digicamControl
Nikon Camera Control Pro
Ale można zrobić zdjęcie i zobaczyć je w LR :-)
z telefonu
zamkowski
25-03-2015, 15:19
Chciałbym wrócić do tematu licencji OEM lightroom 5 i premiere 12 dla Canon
http://allegro.pl/adobe-lightroom-5-premiere-elements-12-f-vat-23-i5173267796.html
Jeśli ktoś to sprzedaje i wystawia fakturę tak ja to mogę kupić i zainstalowac w pełni legalną wersję? Pytam bo nie do końca zrozumiałem te wpisy o pirackiej wersji tego typu. I pytanie czy w tym przypadku OEM oznacza integralność z produktem Canon czy z komputerem tak jak to powinno mieć miejsce. Sprzedający twierdzi że licencja jest ok i mogę legalnie tego używać po zakupie.
Jacek z Nikonem też
25-03-2015, 16:26
http://allegro.pl/adobe-lightroom-5-premiere-elements-12-f-vat-23-i5173267796.html
Jeśli ktoś to sprzedaje i wystawia fakturę tak ja to mogę kupić i zainstalowac w pełni legalną wersję? Pytam bo nie do końca zrozumiałem te wpisy o pirackiej wersji tego typu. I pytanie czy w tym przypadku OEM oznacza integralność z produktem Canon czy z komputerem tak jak to powinno mieć miejsce. Sprzedający twierdzi że licencja jest ok i mogę legalnie tego używać po zakupie.
http://www.dpreview.com/forums/thread/3774580
Tą wersję można zakupić tylko i wyłącznie wraz z zakupem nowego sprzętu Canona, do którego jest ono dostępne.
Jak zakupisz bez sprzętu Canona, to licencja jest nie ważna. Mimo, że masz klucz, to i tak jest to oprogramowanie pirackie.
Tą wersję można zakupić tylko i wyłącznie wraz z zakupem nowego sprzętu Canona, do którego jest ono dostępne.
Jak zakupisz bez sprzętu Canona, to licencja jest nie ważna. Mimo, że masz klucz, to i tak jest to oprogramowanie pirackie.
A jak ktos kupi ze sprzetem Canona i potem sprzeda soft bo np. nie potrzebuje?
zamkowski
25-03-2015, 22:20
A gdzie to wyczytałeś?
A jak ktos kupi ze sprzetem Canona i potem sprzeda soft bo np. nie potrzebuje?
To sprzeda soft nielegalnie.
Tak zakupiony soft również jest piracki.
A gdzie to wyczytałeś?
Tam gdzie jest to zawsze zapisane - licencji.
zamkowski
26-03-2015, 20:25
To sprzeda soft nielegalnie.
Tak zakupiony soft również jest piracki.
Tam gdzie jest to zawsze zapisane - licencji.
Ok, pewnie masz rację bo ma to sens. Czyli Ci wszyscy co sprzedają taki soft łamią prawo. Szkoda że allegro na to nie reaguje. Ktoś kupi myśląc że ma oryginal a tu lipa.
Dzięki GonzoG.
@GonzoG
A jak odkupię od kogoś sprzęt Canona + licencja LR. To jestem w prawie ?
@GonzoG
A jak odkupię od kogoś sprzęt Canona + licencja LR. To jestem w prawie ?
Tylko jeśli jest to LR zakupiony razem z tym sprzętem.
Licencja mówi jasno - można zakupić tylko i wyłącznie razem ze sprzętem i pakiet sprzęt + soft staje się nierozłączny.
Przy czym faktycznym dowodem potwierdzenia poprawności zakupu licencji jest oryginalny (pierwotny) dowód zakupu - a przynajmniej coś takiego pamiętam z tej licencji.
Ja razem z Canonem G7X dostałem roczny abonament na PS CC i moim zdaniem to dwa oddzielne produkty. Mogę je przehandlować jak chcę.
Ja razem z Canonem G7X dostałem roczny abonament na PS CC i moim zdaniem to dwa oddzielne produkty. Mogę je przehandlować jak chcę.
A moim zdaniem, to w sklepie powinni przyjąć pieniądze, które sobie wydrukowałem sam...
Twoje zdanie nie ma żadnego znaczenia - ważne są zapisy licencji, czy warunki zakupu/sprzedaży - czasami warto przeczytać przed kupnem. Później możesz się bardzo zdziwić, jak ktoś, komu to sprzedaż poda ciebie za oszustwo.
Zakup aparatu uprawniał do rocznego bezpłatnego abonamentu. Wysłałem do Canona dowód zakupu i otrzymałem normalną licencję na roczne korzystanie z PS CC. A aparat jak mi się nie podoba to mogę teraz sprzedać komukolwiek.
Licencję na Windows OEM także dostajesz razem z komputerem. Możesz sprzedać komputer oczywiście, ale to nie znaczy, że nadal możesz instalować oprogramowanie. Co więcej - nie możesz osobno sprzedać licencji OEM. Co do używania oprogramowania po pozbyciu się sprzętu, to już specyficzna sytuacja i zależy od tego, jak to zostało w licencji zapisane. Prawdopodobnie jest to dozwolone, ale też i nie sprawia nikomu problemów. Dlatego, że odsprzedając sprzęt kupujący powinien się w jasny sposób dowiedzieć, że kupuje pakiet niepełnowartościowy i oprogramowania już nie zainstaluje (zarejestrowałeś na siebie). Tym samym wartość komputera jest automatycznie pomniejszona o pewną kwotę.
Licencję na Windows OEM także dostajesz razem z komputerem. Możesz sprzedać komputer oczywiście, ale to nie znaczy, że nadal możesz instalować oprogramowanie. Co więcej - nie możesz osobno sprzedać licencji OEM. Co do używania oprogramowania po pozbyciu się sprzętu, to już specyficzna sytuacja i zależy od tego, jak to zostało w licencji zapisane. Prawdopodobnie jest to dozwolone, ale też i nie sprawia nikomu problemów. Dlatego, że odsprzedając sprzęt kupujący powinien się w jasny sposób dowiedzieć, że kupuje pakiet niepełnowartościowy i oprogramowania już nie zainstaluje (zarejestrowałeś na siebie). Tym samym wartość komputera jest automatycznie pomniejszona o pewną kwotę.
Licencja "OEM" jest nierozłączną ze sprzętem. Czyli sprzedając sprzęt musisz do niego dołączyć soft.
Takie same zapisy są przy większości softu dołączane go do Canona.
@ropusz - przeczytaj dokładnie całe warunki tego rocznego abonamentu. Bo narazie to podajesz tylko hasło reklamowe, ale nie czytasz gwiazdek.
zamkowski
27-03-2015, 13:10
wystarczy że kupię dekielek Canon ze sklepu i dołączą mi do tego soft i wszystko jest w porządku - licencja stnowi jasno do zakupu ze sprzętem Canon - dekielek to tez sprzęt :)
wystarczy że kupię dekielek Canon ze sklepu i dołączą mi do tego soft i wszystko jest w porządku - licencja stnowi jasno do zakupu ze sprzętem Canon - dekielek to tez sprzęt :)
Licencja mówi o określonym sprzęcie, a Canon szczegółowo określił listę tego sprzętu.
@ropusz - przeczytaj dokładnie całe warunki tego rocznego abonamentu. Bo narazie to podajesz tylko hasło reklamowe, ale nie czytasz gwiazdek.
To załączam link do warunków promocji (https://canon-photo-enthusiasts.sales-promotions.com/pl/terms-and-conditions-promotion/?country_promotion=31). Gdzie tam jest napisane, że roczny pakiet jest jakkolwiek uwiązany z aparatem?
Jest mowa o pełnej licencji. Co więcej otrzymując ten pakiet nie trzeba było podawać danych do karty kredytowej co oznacza, że jak się skończy to się skończy a nie przechodzi z automatu na kolejny rok, jak to zwykle w abonamentach bywa.
To załączam link do warunków promocji (https://canon-photo-enthusiasts.sales-promotions.com/pl/terms-and-conditions-promotion/?country_promotion=31). Gdzie tam jest napisane, że roczny pakiet jest jakkolwiek uwiązany z aparatem?
Jest mowa o pełnej licencji. Co więcej otrzymując ten pakiet nie trzeba było podawać danych do karty kredytowej co oznacza, że jak się skończy to się skończy a nie przechodzi z automatu na kolejny rok, jak to zwykle w abonamentach bywa.
To pisz od razu, że była to promocja i dodawali, a nie ogólnie.
Twój przypadek nie ma nic wspólnego z licencjonowaniem OEM.
rychu_cmg
28-03-2015, 01:00
Na moje z tym LR od Canona jest tak jak z czasopismami komputerowymi z dołączonymi pełnymi wersjami programów na płycie - można je sprzedawać tylko po cenie z okładki i tylko czasopismo+płyta nie wolno oddzielnie
Mam pytanie. Jaka jest różnica (czy w ogóle jest) między Lighroom 5 a Lighroom 5 ENG ? W jednych sklepach są z opisem Lighrom 5 w innych z dopiskiem ENG. Zapytałem w sklepie X-Kom.pl odpowiedzieli mi że cyt. ,,Z informacji, które posiadamy wynika, że ta edycja oprogramowania powinna występować w jednej wersji. Nie mamy niestety możliwości zweryfikowania co dokładnie zawierają oferty innych dystrybutorów.''
Jak dla mnie "Eng" to nic innego jak English, czyli angielsko języczna wersja Lightroom'a ;-)
__
Mobilnie
Wyłączyłem sobie siatkę, ups :-) w Lens Corections > Manual. Po najechaniu kursorem na Vertical, Rotate lub Scale poprzednio pojawiała się siatka a teraz znikła .. I jak ustawić (jak się już pojawi siatka ;-) ) większe ,,oczka'' siatki. Poprzednio miałem taką drobną. Pomaże ktoś ? Dzięki z góry :-)
Już znalazłem. Klawisz ,,H'' :-) Nie ma to jak samemu ze sobą pogadać :mrgreen:
Nie wiem czy ktoś o tym pisał. Ale czy można jakoś zaintalować ACR 8.8 w LR5?
z telefonu
Carlos_lo
26-04-2015, 22:56
z telefonu nie mozna:) ale generalnie tak, sciagnij plugina do lr
Sent from my iPhone using Tapatalk
z telefonu nie mozna:) ale generalnie tak, sciagnij plugina do lr
To jest jakiś plugin? Ściągam ACR zainstalowałem ale LR nie widzi 8.8. Skąd to ewentualnie pobrać?
z telefonu
Carlos_lo
27-04-2015, 08:06
Download Links
DNG Converter 8.8:
Win â http://www.adobe.com/support/downloads/detail.jsp?ftpID=5888
Mac â http://www.adobe.com/support/downloads/detail.jsp?ftpID=5887
Dziękuję ale dng converter mnie nie interesuje już dawno go mam zainstalowanego. Niestety ale 8.8 dopiero widzi mój aparat :-(
z telefonu
Ale do LR nie ma opcji doinstalowania ACR. Przecież LR to w zasadzie rozbudowany ACR. Skoro LR nie rozponaje RAWów z Twojego aparatu, to możesz:
1. Zainstalować wersję LR, która odczyta,
2. Czekać na wersję LR, która sobie poradzi z plikami,
3. Używać DNG convertera.
Carlos_lo
28-04-2015, 09:46
tzn tez mialem ten problem przy lr5.7 a dokladnie przy exporcie do ps, zainstalowalem plugina i poszlo, poszperam jak to zrobilem i podesle info wieczorem jak sobie do tego czasu nie poradzisz
Jak chcesz eksportować zdjęcia z LR do PS'a, skoro LR nie chce ich zaimportować do bazy? Bredzisz kolego...
zdyboo podał rozwiązanie - aktualizacja LR albo przemielenie RAWów DNG Converter'em.
Carlos_lo
28-04-2015, 11:16
Jak chcesz eksportować zdjęcia z LR do PS'a, skoro LR nie chce ich zaimportować do bazy? Bredzisz kolego...
zdyboo podał rozwiązanie - aktualizacja LR albo przemielenie RAWów DNG Converter'em.
u mnie dziala #SOA1
tzn tez mialem ten problem przy lr5.7 a dokladnie przy exporcie do ps, zainstalowalem plugina i poszlo, poszperam jak to zrobilem i podesle info wieczorem jak sobie do tego czasu nie poradzisz
Ok. Poczekam.
Myślałem że LR jest z ACRem jak w PSie i można doinstalować. Fatalnie bo LR6 już czyta ale jest wolniejszy i trzeba za niego ponownie zapłacić :-(
z telefonu
Carlos_lo
28-04-2015, 11:36
khm jaki system, win/osx? pliki z ktorego modelu?
2pompony
28-04-2015, 12:39
Też jestem sakramencko ciekawy jak zainstalować nowsze ACR do LRa, bo moze to by oznaczało, że nie musiałem kupować LR5, tylko magicznie doinstalować coś do LR3 i nagle obsługa wszystkich nowych puszek zadziała! I to w nowych procesach! :mrgreen:
PS
Carlosowi coś się poplątało, pewnie razem z updatem kolejnego podnumerka LRa (powiedzmy LR 5.4 > LR 5.5) dodali obsługę nowych body, a jemu się pomyliło z jakimś 'doinstalowaniem nowego ACR', bo takie uaktualnienia LRa i ACRa ogłaszają na ogół jednego dnia.
uaktualnienia LRa i ACRa ogłaszają na ogół jednego dnia.
No właśnie przy ACR 8.8 tak nie było, ponieważ LR6 był tuż za rogiem i przetrzymali. Wynikiem tego, jak masz aparat obsługiwany tylko przez ACR 8.8, to musisz kupić LR6, jeżeli chcesz w nim wołać.
Carlos_lo
28-04-2015, 13:39
ja to wszystko rozumiem, ze nie mozna:) sprawdze wieczorem co ja narobilem, nie dalej jak w weekend, lr zaczal mi krzyczec, ze potrzebuje 8.8 bo ps nie bedzie zgodny itp, pogooglowalem, i znalazlem sposob ktory od razu nie zadzialal, ale po jakis instalacjach samo weszlo i wiecej nie krzyczalo, sprawdze wieczorem dokladne wersje pluginow, ktore mam, jak bede przy kompie, inna sprawa ze tez pociagnalem triala nowego CC, wiec moze on cos updatnal w starym 5.7
Problemem nie jest eksport z LR do PS, a import do LR. Jeśli już masz pliki zaimportowane do LR, tzn. że Camera Raw w LR obsługuje te RAWy.
Carlos_lo
28-04-2015, 13:48
no ok, ale tez jest pytanie czy lr5.x zaladuje modul cr8.8, bo jesli tak, to rozumiem ze zaimportuje tez, co sprawdze i dam znac jak to u mnie wyglada i moze komus pomoze
Chętnie dowiem się, czy jest to możliwe, bo może nie będę musiał kupować LR6 (ani 5) ;)
Wiem, że to trochę okrężna droga, ale można zgrywać zdjęcia z karty przez Bridge tak, by ten w locie zmieniał format na DNG.
Sam Bridge jest darmowy dla każdego, kto ma konto na stronie Adobe.
Carlos_lo
28-04-2015, 19:16
oj... rozpedzilem sie :) przepraszam, za zamieszanie,
sprawdzilem wlasnie i w LR 5.7 mam wersje 8.7, w LR CC 9.0
ten dng converter 8.8 mnie zmylil
Carlos_lo
28-04-2015, 21:11
uaktualnilem do v 7.5.1 i cr tez do 8.7.1
Wiem, że to trochę okrężna droga, ale można zgrywać zdjęcia z karty przez Bridge tak, by ten w locie zmieniał format na DNG.
Sam Bridge jest darmowy dla każdego, kto ma konto na stronie Adobe.
Jak to darmowy. Ja mam dodanego do PS .
z telefonu
Jak to darmowy. Ja mam dodanego do PS .
Po zalogowaniu się na konto Adobe CC i pobraniu instalatora, możesz zainstalować Bridge bez żadnego planu i opłaty.
josephebeloki
31-05-2015, 16:32
Witam.
Czy ktoś wie, jak zrobić ramkę zdjęcia np. białą 5px -> przy eksporcie (masowo).
W module Print można zrobić ramkę, ale tam trzeba się bawić z papierami, rozmiarami i wpisywać z buta nazwę pliku, co w przypadku wyeksportowaniu 2 tyś zdjęć tygodniowo jest nierealne do wykorzystania.
Próbowałem zrobić też winietą w module Develope, ale to nie to samo.
Może ktoś wie jak to zrobić, lub zna jakiś programik firmware jak to można zrobić masowo, może da się to zrobić w VIew Nx 2?
Pozdrawiam jospehbeloki.
Witam.
Czy ktoś wie, jak zrobić ramkę zdjęcia np. białą 5px -> przy eksporcie (masowo).
W module Print można zrobić ramkę, ale tam trzeba się bawić z papierami, rozmiarami i wpisywać z buta nazwę pliku, co w przypadku wyeksportowaniu 2 tyś zdjęć tygodniowo jest nierealne do wykorzystania.
Może ktoś wie jak to zrobić, lub zna jakiś programik firmware jak to można zrobić masowo, może da się to zrobić w VIew Nx 2?
Pozdrawiam jospehbeloki.
Wprawdzie nie free, ale nie wykosztowałem się jakoś specjalnie (nie pamiętam dokładnie jaka to była kwota). Prócz ramek ma jeszcze kilka ciekawych opcji. Instaluje się to to jako plugin do LR i w oknie eksportu pojawiają się dodatkowe opcje.
http://www.photographers-toolbox.com/products/lrmogrify2.php
Witam.
Pozdrawiam jospehbeloki.
Odpowiedź znaleziona na forum:
LR ma 2 możliwości - generowanie Slideshow (i zapis do JPEG), albo instalujesz plugin z mogący robić ramki (np. LR/Morgify (http://www.photographers-toolbox.com/products/lrmogrify2.php))
źródło: wyszukiwarka forum (http://www.google.com/custom?q=ramki+lightroom&inlang=pl&client=pub-000000000&cof=FORID:1%3BGL:1%3BLBGC:CCE5F9%3BBGC:%23000000%3 BT:%23ffffff%3BLC:%23ffcc00%3BVLC:%238a949e%3BALC: %23ffff66%3BGALT:%23CC9908%3BGFNT:%23cc9908%3BGIMP :%23223472%3BDIV:%23999999%3B&domains=forum.nikoniarze.pl&sitesearch=forum.nikoniarze.pl&hl=pl&oe=ISO-8859-2&prmd=ivns&ei=GzJrVZv-A8SysQH_-4CoCQ&start=0&sa=N)
Czas szukania - ok 3 min.
Czas czekania na pierwszą odpowiedź odpowiedź: 1 godz. 30 min.
josephebeloki
31-05-2015, 19:36
Dzięki za info. W PRINT widzę zapis do .jpg, w zakładce Slideshow natomiast nigdzie tego nie ma, jest tylko export do PDF.
Ok, znalazłem w instrukcji :) ALT trzeba nacisnąć :
https://helpx.adobe.com/lightroom/help/playing-exporting-slide-shows.html
josephebeloki
31-05-2015, 22:12
Instalował ktoś "Download LR/Mogrify 2" do LR 5?
Po zainstalowaniu, mam cały czas błąd przy eksporcie "The export post-processing filter failed to render the file" ;/
Zainstalowałeś ImageMagick?
Tutaj (http://www.photographers-toolbox.com/products/lrmogrify2.php?sec=install) masz instrukcję instalacji i link do ImageMagick (http://www.imagemagick.org/script/binary-releases.php#windows).
josephebeloki
31-05-2015, 23:05
Tak zainstalowałem, okazało się , że brakuje do 64 bit.
Problem kolejny..., to co mi trzeba nie działa.
A mianowicie INNER BORDERS => w jaki sposób bym to nie ustawiał, nawet te same parametry z przykładu => obraz jest bez zmian... używał ktoś kiedyś tej opcji?
Natomiast OUTER BORDERS działa, ale tego nie potrzebuje ;/
U mnie działa - właśnie sprawdziłem.
josephebeloki
01-06-2015, 07:47
A jaką masz wersję LR i system operacyjny?
Ja mam WIN 7 (64bit) i LR 5.7.1
System ten sam i ostatnia wersja LR5.
Przy eksporcie w pluginie masz tez podana sciezke do pliku mogrify.exe czy jakos tak. Ten plik masz w folderze Imagemagick w program files na dysku systemiwym. Sprawdz, czy jest popeawna. Ja tam mialem cos nie tak, ale u mnie przy eksporcie zglaszalo blad.
josephebeloki
01-06-2015, 20:30
Wszystko działa oprócz opcji INNER BORDER :( , a tylko na tym mi zależało. Nie wiem o co kaman
Znalazłem w necie, że niektórzy tak mają ...
josephebeloki
01-06-2015, 21:59
Strasznie loteryjna ta wtyczka, sporo osób ma problemy, to raczej jakieś próby niż produkcyjny produkt.
Zna ktoś jakiś inny program aby zrobić ramkę wewnątrz zdjęcia, nie chcę burzyć proporcji zdjęcia, stąd potrzebuję ramkę w.
mateo912
02-06-2015, 00:46
Strasznie loteryjna ta wtyczka, sporo osób ma problemy, to raczej jakieś próby niż produkcyjny produkt.
Zna ktoś jakiś inny program aby zrobić ramkę wewnątrz zdjęcia, nie chcę burzyć proporcji zdjęcia, stąd potrzebuję ramkę w.
a jak ramka zewnętrzna ma Ci burzyć proporcje zdjęcia? jeśli ustawisz ramkę symetryczną (każdy bok tyle samo) to proporcje będziesz miał takie same. Co więcej jaki sens jest zasłanianie części zdjęcia by tylko dodać ramkę?
josephebeloki
02-06-2015, 07:35
Zrobiłem to samo na drugim komputerze:
- LR 5.4
- Windows 8.1
To samo zachowanie. Wypluwa zdjęcie bez ramki. Mógłby ktoś rzucić zdjęcie screena jak mu to działa, jakie ustawienia w inner border (chociaż tam cudów nie ma) i jaki efekt finalny. Przykład z dokumentacji mi nie działa.
Pozostałe opcje mi działają normalnie.
@mateo912 => dodanie na każdy bok taką samą liczbę pikseli, burzy proporcje zdjęcia i tutaj nic nie nacuduję, dlatego zależało mi na zasłonieniu zdjęcia, bo finalnie wysyłam pliki do wydruku 4x6.