PDA

Zobacz pełną wersję : Lightroom 5

Strony : 1 [2] 3 4 5

ku6i
06-09-2013, 23:44
A czy licencja nie wymaga, żeby używać jej tylko z puszką Canona?

Pawel Pawlak
07-09-2013, 09:03
Sadze ze licencja oem na takiego lr moze byc niezbywalna i scisle powiazana ze sprzetem.

GonzoG
07-09-2013, 10:59
Czyli zakup Lightroom'a za 70% - 80% ceny na Allegro od Canoniarzy mija się z celem.
Mało kto wie, że licencja Lightroom przy zakupie aparatu dotyczy tylko instalacji na jedno stanowisko, a zakupionej w sklepie wersji komercyjnej na dwa stanowiska ...
I pomyśleć, że żałowałem przegranej dziś aukcji :-)

Wszystkie licencje Adobe są na jedno stanowisko - czyli stacjonarny + laptop.
Teraz pytanie czy ten LR od Canonierów to nie jest OEM, bo jeśli tak, to licencja jest niezbywalna bez sprzętu do którego była dołączona, to raz, a dwa, nie wiadomo czy w ogóle zadziała z innymi aparatami jak Canon.

rychu_cmg
07-09-2013, 11:37
nie wiadomo czy w ogóle zadziała z innymi aparatami jak Canon.
Zadziała

Pawel Pawlak
07-09-2013, 14:08
Ale jeśli to OEM (a podejrzewam że tak) i jest niezbywalna, to trzeba mieć gest żeby za pirata zapłacić 70-80% BOXowej wersji. Ale każdy robi ze swoja kasą co chce ;)

Karrampuk
08-09-2013, 02:03
... zgadzam się z Pawłem, że jeżeli to OEM to nie warto wydać żadnej złotówki. Tylko jakoś allegro (takie wrażliwe) to przeoczyło. Skoro to pirat to powinni pousuwać te aukcje.
Jeżeli chodzi o stanowiska, to chodzi raczej o 2 płyty główne niż laptop + komputer. Chyba, że laptop to nie komputer. Wydaje mi się że spokojnie mogę zainstalować jedno stanowisko w domu a drugie np na działce, drugim domu lub gdziekolwiek byle drugi komputer to był mój komputer.

mateo912
08-09-2013, 06:35
... zgadzam się z Pawłem, że jeżeli to OEM to nie warto wydać żadnej złotówki. Tylko jakoś allegro (takie wrażliwe) to przeoczyło. Skoro to pirat to powinni pousuwać te aukcje.
Jeżeli chodzi o stanowiska, to chodzi raczej o 2 płyty główne niż laptop + komputer. Chyba, że laptop to nie komputer. Wydaje mi się że spokojnie mogę zainstalować jedno stanowisko w domu a drugie np na działce, drugim domu lub gdziekolwiek byle drugi komputer to był mój komputer.

to czy tym 2 będzie laptop czy pc jest obojętne w zamyśle było 1 komp(wół roboczy) w domu do roboty, 2 w podróży do pracy(przeważnie laptop).

josephebeloki
08-09-2013, 15:48
Pytanie:
Jutro mi się kończy TRIAL LR5 ;/. Jak mogę zrzucić, hmmm no ten układ bibliotek bądź te wszystkie presety czy fotki które obrabiałem (nie zrzuciłem do .jpg , ale są w LR w kolekcjach).

Będę kupował LR5 ale dopiero 20 września, do tego czasu od jutra nie będę mógł korzystać... czy znikną mi te dane? Czy gdzieś mogę jakoś to wyeksportować cały profil z tymi kolekcjami i obrobionymi fotkami i presetami?

rychu_cmg
08-09-2013, 16:19
Pytanie:
Jutro mi się kończy TRIAL LR5 ;/. Jak mogę zrzucić, hmmm no ten układ bibliotek bądź te wszystkie presety czy fotki które obrabiałem (nie zrzuciłem do .jpg , ale są w LR w kolekcjach).

Będę kupował LR5 ale dopiero 20 września, do tego czasu od jutra nie będę mógł korzystać... czy znikną mi te dane? Czy gdzieś mogę jakoś to wyeksportować cały profil z tymi kolekcjami i obrobionymi fotkami i presetami?
Jak kupisz LR5 to wystarczy, że wpiszesz otrzymany od Adobe klucz

marekb
08-09-2013, 16:58
Pytanie:

będziesz mógł korzystać: ściągnij sobie 5.2 RC ;)

zbyszekD7000
08-09-2013, 17:00
Ja bym również przyłączył się do pytania kolegi josephebolaki - może ktoś wyjaśni:-)

marekb
08-09-2013, 17:02
mnie ciekawi coś innego, a mianowicie czy ten LR OEM do zakupionego C można będzie uprgadować ??

Dexter88
08-09-2013, 18:55
Odsprzedaż LR od Canona jest zabroniona (identycznie jak windowsów oem).

marekb
08-09-2013, 19:55
ale ja chcę kupić C z LR i nie wiem czy można aktualizować do nowszych numerków jak takie nastąpia ;)

josephebeloki
08-09-2013, 21:06
Myśłicie, że wersja 5.2 będzie nowoopudełkowana , czy to będzie po prostu UPDATE się ściągało z neta do wersji 5.0?

rychu_cmg
08-09-2013, 23:39
Żeby w LR zrobić update, to i tak trzeba pobrać całą wersję instalacyjną programu. Wersja pudełkowa to tylko kartonik i płyta i klucz.

clusca
09-09-2013, 03:22
Może ktoś spotkał się z tym problemem i wie dlaczego tak się dzieje, i jak temu zaradzić. Mianowicie podczas eksportu pliku do jpg w rozmiarze np. 1000px na dłuższym boku otrzymuje plik o rozmiarze 999px zamiast 1000. Aktualnie używam wersji 5.2 RC. W LR 4.4 jest ok - przetrenowane na kilku plikach.

zakonnica
15-09-2013, 21:14
Sprawdziłam u siebie na tej samej wersji i jest ok, jak ma być 1000, to jest 1000.
Pozdr.

docxxx
15-09-2013, 21:31
Moje 3 grosze do LR5: duzo wolniejsze generowanie miniatur, ale koncowy obrazek duzo lepszy. Jakby ktos wymienil matryce w moim D300.

Pawel Pawlak
15-09-2013, 22:50
Moje 3 grosze do LR5: duzo wolniejsze generowanie miniatur, ale koncowy obrazek duzo lepszy. Jakby ktos wymienil matryce w moim D300.
Wzgledem ktorej wersji ?

docxxx
15-09-2013, 23:34
Na co dzień używam LR3.6, ale na weekend byłem zmuszony zainstalować v5 (co ciekawe, 5.0, bo taka jest w cloudzie, a nie 5.2), bo pożyczylem od TOP67 D7100* (za co mu serdecznie jeszcze raz dziękuję). Po exporcie obrazek soczysty tak, ze wylewa sie z ekranu. Za to generowanie miniatur wolniejsze. Na inne opcje nie patrzyłem, bo mnie nie interesują. Import -> preset (-> crop) -> export z presetem.

* mały OT. Po obcowaniu z D7100 jestem już na 100% pewny, że ten aparat to nie następca D300 i nawet Paweł Pawlak mnie nie przekona ;) Jest po prostu inny, w jednych aspektach bezsensownie wykrastrowany, w innych dużo lepszy od D300. A obudowa to typowe pieprzenie z folderu reklamowego. Ciekawe, gdzie tam jest magnesium alloy? Chyba na stopce od lampy. Plastik, ktory ugina sie pod palcami. D300 to bezkompromisowy aparat, po prostu zapierd... jak wól w polu, bo do tego zostal stworzony. D7100 kontynuuje linie obiektywow plastikowych wydmuszek. Podejrzewam, że po prostu body D300 "to se ne wrati" i juz. Zobacz Pawel na D800. To samo D7100. I na koniec, bo sie rozpisalem. 24mpix na DX? Kurna, to jest super! Myslalem, na choinke mi tyle, a to wcale nie jest takie glupie. Cropy sa cudowne, bo ja publikuje w necie. Uff, rozpisalem sie, a mialem nie ;)

EDIT: D7100 kupuje jedynie ze wzgledu na wysokie czulosci i wideo. W kazdym innym razie polece D300. Zauwazylem tez ciekawa rzecz, dosc dziwna. Mam wrazenie, ze AF jest jakby uzalezniony od wielkosci pixeli. Tzn. W d300 nie musze trafiac idealnie w punkt, bo pixele sa duze, obejmuja wiekszy obszar i zawsze jest kosa. Tak samo mialem na D700. Na d7100 musialem trafic idealnie w obiekt. 1mm w lewa/prawa strone na koszulce i juz jest dupa. Wiem, brzmi to idiotycznie, ale tak to odczuwam.

Wypowiedź o D7100 rozszerzylem i dodalem tu: http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3214788&postcount=1864

Pawel Pawlak
16-09-2013, 09:51
Na co dzień używam LR3.6, ale na weekend byłem zmuszony zainstalować v5 (co ciekawe, 5.0, bo taka jest w cloudzie, a nie 5.2), bo pożyczylem od TOP67 D7100* (za co mu serdecznie jeszcze raz dziękuję). Po exporcie obrazek soczysty tak, ze wylewa sie z ekranu. Za to generowanie miniatur wolniejsze. Na inne opcje nie patrzyłem, bo mnie nie interesują. Import -> preset (-> crop) -> export z presetem.

* mały OT. Po obcowaniu z D7100 jestem już na 100% pewny, że ten aparat to nie następca D300 i nawet Paweł Pawlak mnie nie przekona ;) Jest po prostu inny, w jednych aspektach bezsensownie wykrastrowany, w innych dużo lepszy od D300. A obudowa to typowe pieprzenie z folderu reklamowego. Ciekawe, gdzie tam jest magnesium alloy? Chyba na stopce od lampy. Plastik, ktory ugina sie pod palcami. D300 to bezkompromisowy aparat, po prostu zapierd... jak wól w polu, bo do tego zostal stworzony. D7100 kontynuuje linie obiektywow plastikowych wydmuszek. Podejrzewam, że po prostu body D300 "to se ne wrati" i juz. Zobacz Pawel na D800. To samo D7100. I na koniec, bo sie rozpisalem. 24mpix na DX? Kurna, to jest super! Myslalem, na choinke mi tyle, a to wcale nie jest takie glupie. Cropy sa cudowne, bo ja publikuje w necie. Uff, rozpisalem sie, a mialem nie ;)

EDIT: D7100 kupuje jedynie ze wzgledu na wysokie czulosci i wideo. W kazdym innym razie polece D300. Zauwazylem tez ciekawa rzecz, dosc dziwna. Mam wrazenie, ze AF jest jakby uzalezniony od wielkosci pixeli. Tzn. W d300 nie musze trafiac idealnie w punkt, bo pixele sa duze, obejmuja wiekszy obszar i zawsze jest kosa. Tak samo mialem na D700. Na d7100 musialem trafic idealnie w obiekt. 1mm w lewa/prawa strone na koszulce i juz jest dupa. Wiem, brzmi to idiotycznie, ale tak to odczuwam.

Wypowiedź o D7100 rozszerzylem i dodalem tu: http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3214788&postcount=1864

Ale ja nikongo nie starałem się przekonać że to jest następca d300 - wręcz przeciwnie - piszę że specyfikacja to nie wszystko. Tylko że nadal wcale nie mam pewności że tego zdania jest nikon ;)

Pytałem o tego LR - bo wydało mi się że 5tak nie wnosi nic nowego w temacie jakości obrazka względem 4ki, ale w stosunku do 3.6 - faktycznie - proces 2012 zupełnie inaczej radzi sobie z szumami niż poprzednik.

cezary-k
16-09-2013, 09:56
Bez ustalenia ojcostwa się nie obejdzie ;)
A na stronce nikona jest zdjęcie obrazujące, w których częściach jest obudowa magnezowa. Warto zerknąć, żeby wiedzieć, gdzie śmiało można cisnąć paluchami ;)

Jacek z Nikonem też
16-09-2013, 10:54
dziś albo jutro powinno być skończone 5.2

jerryjola
16-09-2013, 21:49
dziś albo jutro powinno być skończone 5.2

Tzn?

cezary-k
17-09-2013, 00:00
Tzn, że:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=17534&adobe-wprowadza-tanszy-pakiet-creative-cloud-dla-fotografow

R
17-09-2013, 14:15
jest juz pelny 5.2

http://www.adobe.com/support/downloads/detail.jsp?ftpID=5648

docxxx
17-09-2013, 21:12
Co ciekawe, w Cloudzie jest tylko 5.0 :(

docxxx
18-09-2013, 01:59
EDIT: W Cloud nie ma ale, LR sam zapytał o update. Pierwsze co: w kooooooooooooooooooooooońcu jest Email photo! Jak to mi ułatwi życie! Ile to razy telefon "pan podeśle zdjęcie" i w****, bo co chwilę export, import do programu pocztowego itd.

josephebeloki
18-09-2013, 11:27
No mi wyskoczyło że jest aktualizacja... wziąłem zainstalowałem :)

cezary-k
18-09-2013, 11:32
Pora na najczęściej zadawane pytanie w tym wątku:
Przyspieszyło?

R
18-09-2013, 11:41
Przyspieszyło?

Nooo, sciaga sie bardzo szybko... ponad 800 mb w kilka chwil...

cezary-k
18-09-2013, 11:46
I niech teraz ktoś powie, że LR 5.2 nie zapie...la ;)

R
18-09-2013, 12:01
I niech teraz ktoś powie, że LR 5.2 nie zapie...la ;)

:mrgreen:

josephebeloki
18-09-2013, 14:06
U mnie na Library jak daje 1:1 dalej to samo. Jedno zauważyłem, przejście z Library do Develop przyśpieszyło. Po prostu pokazuje się od razu, bez przymulenia. Poza tym w zakładce Develeop jak daje 1:1 to się o niebo szybciej ładuje jak w Library 1:1.
A tak po za tym, jak maluje pędzlem to nie przymula mi tak kompa, wcześniej mi tak zapychało pamięć, że kosmos... nie wiem, może mam urojenia, ale mi to lepiej działa.

Pytanie: Czy jak kupie Lightroom 5.0 to będę mógł za frajer sobie ściągnać 5.2? Czy to jest jakieś płatne i trzeba czekać na wersję pudełkową 5.2?

kkokosz
18-09-2013, 14:17
Pytanie: Czy jak kupie Lightroom 5.0 to będę mógł za frajer sobie ściągnać 5.2? Czy to jest jakieś płatne i trzeba czekać na wersję pudełkową 5.2?
W ramach jednej wersji (czyli tutaj: 5.x) upgrade'y są darmowe. Ściągasz, instalujesz i już.

Jacek z Nikonem też
18-09-2013, 18:57
Zauważyliście jakieś problemy z 5.2? Zainstalowałem triala, obrobiłem parę zdjęć, wydaje się działać bardzo sprawnie i co ciekawe całość działa szybciej.

kkokosz
18-09-2013, 19:01
Ja nie narzekam - tak jak josephebeloki zauważyłem przyspieszenie przy przejściu z Library do Develop oraz mniejsze obciążenie przy stosowaniu Spot Removal. Podoba mi się, że wreszcie widać jakąś poprawę :)

mOSAd
18-09-2013, 19:04
Ponieważ pracuję na granicy limitu pamięci często, to ja jedynie zauważyłem wcześniej problemy z zamykaniem w niektórych ekstremalnych przypadkach braku zasobów. Poza tym wersja RC działała bardzo sprawnie, czyli tu także nie spodziewam się niczego innego.

Jacek z Nikonem też
18-09-2013, 20:22
A jak spowodować zwiększone użycie pamięci w LR by zaobserwować taki crash?

mOSAd
18-09-2013, 20:45
Zająć pamięć np. poprzez otwarcie przeglądarki, jakichś innych aplikacji, LR, postawienie kilkudziesięciu obszarów retuszerskich, kilkudziesięciu pędzli (na NEFie) itd. Z tym, że ja po prostu mam 4GB tylko. Dodatkowo Mac OS używa twardego dysku jak zużyje pamięć fizyczną. Więc takie prawdziwie brutalne sytuacje miałem, kiedy i dysk systemowy był prawie pełny. :) Mac OS X 8.5. Na szczęście po krytycznym ubiciu aplikacji baza danych pozostawała poprawnie zapisana, więc praktycznych konsekwencji w sumie nie było. Możliwe też, że LR zamknąłby się po jakimś długim czasie, ale to już pewnie szło by w minuty, a tak cierpliwy to czasem nie jestem.

Karrampuk
19-09-2013, 23:42
Najpierw dostałem info o ver 5,2 a później wyszło, że strona jest nie dostępna :-)
Jak by ktoś był zmęczony po pracy i nie chciało mu się grzebać w poszukiwaniu nowszej wersji to niech zrobi tak:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/09/1-10.jpg
źródło (http://s1.pokazywarka.pl/i/2310303/533520/1.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/09/2-11.jpg
źródło (http://s1.pokazywarka.pl/i/2310303/451622/2.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/09/3-9.jpg
źródło (http://s1.pokazywarka.pl/i/2310303/147556/3.jpg)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/09/4-7.jpg
źródło (http://s1.pokazywarka.pl/i/2310303/177513/4.jpg)

A pro po? Co tu jest nowego? Dziesięć dni temu zainstalowałem trial'a 4,4, przed wczoraj kupiłem wersję 5,0 i dziś dostałem info o ver 5,2. Nie kryje, że używałem CNX2 (ale tam już nie ma NIK). W LR jest trochę inny interfejs. Ogólnie jest przyswajalny. Ale zanim go zgłębie do końca to w tym tępie, pewnie już będzie ver 12 :-) Ale to dopiero za pół roku :-D

Karrampuk
20-09-2013, 00:48
Już wiem. Wyczytałem na optycznych. Poprawiono błędy i ... Eee, nie ma o czym pisać.

Pawel Pawlak
20-09-2013, 11:23
Moim zdaniem świetnie jest połączyć zalety NX2 i LR. Nie wiem jak w przypadku RAWów innych marek, ale w nikonie często nieporównywalnie lepszy niż z ACRa obrazek można uzyskać z NX2, natomiast w NX2 nie ma szans na tak fajne katalogowanie, wyszukiwanie i natychmiastowy podgląd jak w LR.
Ja wykorzystuję te programy równolegle i importuję do LRa zarówno RAWy, jak i wstępnie wywołane w NX2 JPGi czy TIFFy. Sprawdza się to genialnie - z obu programów można czerpać najlepsze - polecam :)

kkokosz
20-09-2013, 11:32
Moim zdaniem świetnie jest połączyć zalety NX2 i LR. Nie wiem jak w przypadku RAWów innych marek, ale w nikonie często nieporównywalnie lepszy niż z ACRa obrazek można uzyskać z NX2, natomiast w NX2 nie ma szans na tak fajne katalogowanie, wyszukiwanie i natychmiastowy podgląd jak w LR.
Ja wykorzystuję te programy równolegle i importuję do LRa zarówno RAWy, jak i wstępnie wywołane w NX2 JPGi czy TIFFy. Sprawdza się to genialnie - z obu programów można czerpać najlepsze - polecam :)
Popieram, też tak robię, chociaż zamiast NX2 wykorzystuję ViewNX2 (mimo uboższych możliwości obróbki czasem daje lepszy efekt niż Lightroom, np. przy wywoływaniu IR lub gdy chcę mieć RAWa w identycznych kolorach jak JPG prosto z puszki - zazwyczaj szkoda czasu na zabawę w LR) :) Pod względem katalogowania jednak nie znalazłem póki co niczego lepszego niż Lightroom :D

tot1977
20-09-2013, 14:11
Witam.

Panowie LR 5.2 po eksporcie do jpg wywala błąd, ale zdjęcie eksportuje. Czy ktoś coś wie ? i ma podobnie ?. W wersji RC jaki wcześniejszych nie miałem czegoś takiego.
Komunikat: Pojawił się wenetrzny błąd Win32 API error 2 ( nie można odnaleźć określonego pliku) itd. itd.

Tomek

zoom2
20-09-2013, 15:42

Paweł, po wielu próbach i poszukiwaniach sam pracuje w ten sposob.
LR jest bardzo dobrym narzędziem archiwizacyjnym ale jako wywoływarka sprawdza sie jako tako tylko z Canonem. Wyniki dla NEF-ow moim zdaniem sa marne vs. NX2 . Jedyny z nieoryginalnych softów ktory mi sie bardzo podoba to Capture 1. No ale LR bije go ( i wszystko inne tez) w archiwizacji.

Pawel Pawlak
20-09-2013, 18:35
Na czasem korzystam z acr-a w lr do obslugi nefow z d300, d700 i d3x z wysokiego iso albo tam gdzie mocno trzeba ciagnac cienie i przeszkadza mi desaturacja jak w czestuje nas soft nikona, oraz przy obrobce zlecen w ktorych klient nie widzi roznicy.
Zastanawiam sie tylko jak duza baza zdjec zamuli lr powyzej granic ktore akceptuje ? W obawie przed tym wstepna segregacje zdjec do imprtu robie w viewnx

mateo912
20-09-2013, 18:42
Na czasem korzystam z acr-a w lr do obslugi nefow z d300, d700 i d3x z wysokiego iso albo tam gdzie mocno trzeba ciagnac cienie i przeszkadza mi desaturacja jak w czestuje nas soft nikona, oraz przy obrobce zlecen w ktorych klient nie widzi roznicy.
Zastanawiam sie tylko jak duza baza zdjec zamuli lr powyzej granic ktore akceptuje ? W obawie przed tym wstepna segregacje zdjec do imprtu robie w viewnx

do wstępnej selekcji nie ma nic lepszego niż view nx, gdy czasami biorę nexa na wycieczki to szlag mnie trafia później że sony nei ma takiego programu jak view nx ;)

Pawel Pawlak
20-09-2013, 20:48
do wstępnej selekcji nie ma nic lepszego niż view nx, gdy czasami biorę nexa na wycieczki to szlag mnie trafia później że sony nei ma takiego programu jak view nx ;)

mam to samo z rx100 ;)

josephebeloki
21-09-2013, 16:16
Ja wszystko "Transfer" przez ViewNx2 czy to D600 czy Samung Ex1 czy Panasonic DMC-TZ18. Zawsze mam zrzucanie do katalogu o tej samej dacie + _1, _2 w zależności od ilości zrzuceń dziennie :) Np. 2013_07_19 , 2013_07_19_01 itd...

Potem sobie obrabiam wszystko w LR i wrzucam do kolekcji :)

jerryjola
21-09-2013, 19:17

Ja, jako kolejny...CNX2 na co dzień i LR od niedawna , właśnie pod kątem katalogowania i wyszukiwania, ale i zabawy na tiffach...

Po aktualizacji do 5.2, program nieznacznie według mojej oceny, przyśpieszył. Jak na razie, błędów nie zauważyłem

zakonnica
22-09-2013, 01:16
Witam.

Panowie LR 5.2 po eksporcie do jpg wywala błąd, ale zdjęcie eksportuje. Czy ktoś coś wie ? i ma podobnie ?. W wersji RC jaki wcześniejszych nie miałem czegoś takiego.
Komunikat: Pojawił się wenetrzny błąd Win32 API error 2 ( nie można odnaleźć określonego pliku) itd. itd.

Tomek

http://forums.adobe.com/thread/800833
http://www.ehow.com/how_6918428_repair-win32-api-error.html

pozdrawiam.

parman
23-09-2013, 20:18
Jak ktoś zainteresowany, na stronie Adobe jest promocja na Lighrooma -20%. Przy obecnym kursie to 451,05, więc raczej atrakcyjnie. Ja się w końcu zdecydowałem :-)

Pawel Pawlak
23-09-2013, 20:49
Na upgrade tez ?

parman
23-09-2013, 22:30
Na pewno jeszcze na wersję edukacyjną, ale trzeba sprawdzić na stronie Adobe.

rychu_cmg
23-09-2013, 23:29
Na upgrade tez ?
upgrade jest za 72€, czyli bez promocji

SerU
24-09-2013, 00:58
Jak ktoś zainteresowany, na stronie Adobe jest promocja na Lighrooma -20%. Przy obecnym kursie to 451,05, więc raczej atrakcyjnie. Ja się w końcu zdecydowałem :-)

Na samej różnicy walutowej jakieś 40 PLN do przodu. Jak? W UK w ramach promocji LR5 kosztuje 82.05GBP, co przy kursie funta 5.02 daje pi razy drzwi 412 PLN. Nie mogę wejśc na polską stronę adobe, bo mnie od razu przekierowuje cwaniaczek jeden na angielską.

Lepszego szoku doznałem ostatnio w dużym sklepie sieciowym w UK - Elements 11 wyprzedają po bodaj 39GBP (co daje 195PLN) i nie jest to edu. Chyba 12 nadchodzi :) Co ciekawe oferta ważna jest tylko w sklepie, bo na ich www cena dalej "normalna".

Jak ktoś z UK, to niech idzie co Currys/PCWorld i sobie kupi, bo taniej już chyba nie będzie :)
P.S. Nie jest to wersja box, tylko plastikowa karta z kodem do pobrania przez www, czyli tak, jak z LR5 obecnie.

Jacek z Nikonem też
24-09-2013, 14:59
Lepszego szoku doznałem ostatnio w dużym sklepie sieciowym w UK - Elements 11 wyprzedają po bodaj 39GBP (co daje 195PLN) i nie jest to edu. Chyba 12 nadchodzi :)

zgadłeś

http://www.adobe.com/cfusion/tdrc/index.cfm?product=photoshop_elements&loc=pl

drdln
30-09-2013, 21:45
Jak to jest z wersją edukacyjną LR5? Co się dzieje z licencją po zakończeniu studiów?

mateo912
30-09-2013, 22:10
Jak to jest z wersją edukacyjną LR5? Co się dzieje z licencją po zakończeniu studiów?

nic. nadal możesz korzystać.

drdln
30-09-2013, 22:30
nic. nadal możesz korzystać.

A ewentualne upgrady do nowszych wersji wchodzą w grę?

mateo912
30-09-2013, 22:45
A ewentualne upgrady do nowszych wersji wchodzą w grę?

w ramach lr 5.x tak

drdln
30-09-2013, 22:53
ok, dziękuję.

clusca
30-09-2013, 23:07

Doprecyzuję może nieco. Wersji EDU możesz używać po zakończeniu kariery szkolnej/uczelnianej (również komercyjnie). Jednym z ograniczeń jest brak możliwości przeniesienia bądź sprzedaży licencji. Masz prawo do zakupu upgrade'u do wersji wyższej na takich samych prawach jak użytkownik wersji pełnej (nie edukacyjnej). Po zakupie upgrade'u stajesz się właścicielem pełnej wersji LR, pozbawionej ograniczeń wersji EDU.

drdln
03-10-2013, 17:27
Doprecyzuję może nieco. Wersji EDU możesz używać po zakończeniu kariery szkolnej/uczelnianej (również komercyjnie). Jednym z ograniczeń jest brak możliwości przeniesienia bądź sprzedaży licencji. Masz prawo do zakupu upgrade'u do wersji wyższej na takich samych prawach jak użytkownik wersji pełnej (nie edukacyjnej). Po zakupie upgrade'u stajesz się właścicielem pełnej wersji LR, pozbawionej ograniczeń wersji EDU.
Ekstra, dzięki za doprecyzowanie. Jeszcze pytanie poboczne - czy Adobe nie robi żadnych problemów studentom polskich państwowych uczelni wyższych?

przem426
03-10-2013, 17:56
Ekstra, dzięki za doprecyzowanie. Jeszcze pytanie poboczne - czy Adobe nie robi żadnych problemów studentom polskich państwowych uczelni wyższych?

przesyłasz skan legitki (ważnej). odsyłają klucz.
żadnych problemów.

clusca
03-10-2013, 19:02
żadnych problemów.

Dokładnie.

drdln
10-10-2013, 10:33
Potwierdzam, klucz dostałem bez problemu, kilka godzin po wysłaniu skanu legitki. :)

robinhood
10-10-2013, 14:00
Ja również, a był to ostatni miesiąc ważności legitki na ostatnim roku studiów ;-)

drdln
10-10-2013, 14:55
Ja również, a był to ostatni miesiąc ważności legitki na ostatnim roku studiów ;-)

same here. :)

miszyzm
14-10-2013, 17:19
Mam pytanie odnośnie LR. W momencie jak eksportuje zdjęcie, mam możliwość, które metadane w EXIF mają być umieszczone. Jeśli wybiorę opcje "copyright", później w zdjęciu mam "copyryght" i moja nazwę komputera. Jak w LR zmienić, żeby to była nazwa taka jak chcę?

przem426
14-10-2013, 18:08
Mam pytanie odnośnie LR. W momencie jak eksportuje zdjęcie, mam możliwość, które metadane w EXIF mają być umieszczone. Jeśli wybiorę opcje "copyright", później w zdjęciu mam "copyryght" i moja nazwę komputera. Jak w LR zmienić, żeby to była nazwa taka jak chcę?

oczywiście zmień nazwę komputera na taką jaką chcesz :D

a na poważnie, w zakładce library po prawej stronie na dole masz sekcję metadata, tam możesz sobie ustawić "kopyrajty" i inne.

miszyzm
14-10-2013, 19:43
Ok, dzięki za odpowiedź, ale nie wiem czy zmiana nazwy komputera to nie łatwiejsza sprawa.
O co chodzi? Podane przez Ciebie rozwiązanie sprawdza się idealnie, ale do danego, jednego zdjęcia.
Mogę oczywiście zrobić ustawienia predefiniowane, ale wtedy muszę i tak pamiętać o wybieraniu tych ustawiń.

przem426
14-10-2013, 20:16
Ok, dzięki za odpowiedź, ale nie wiem czy zmiana nazwy komputera to nie łatwiejsza sprawa.
O co chodzi? Podane przez Ciebie rozwiązanie sprawdza się idealnie, ale do danego, jednego zdjęcia.
Mogę oczywiście zrobić ustawienia predefiniowane, ale wtedy muszę i tak pamiętać o wybieraniu tych ustawiń.

na samym dole masz przycisk "sync metadata" - działa na wielu plikach na raz ;)

miszyzm
14-10-2013, 21:05
Chyba muszę pogrzebać...
Nie mam aktywnych funkcji "synch. ustawienia"

clusca
14-10-2013, 23:20
Chyba muszę pogrzebać...
Nie mam aktywnych funkcji "synch. ustawienia"

Nie "ustawienia", tylko "metadata" lub o ile się nie mylę w polskiej wersji językowej LR "metadane". Musisz zaznaczyć pliki, które chcesz zaktualizować i kliknąć "sync metadata". Wyświetli Ci się okienko, w którym należy zaptaszkować te wpisy exif, które chcesz aktualizować - w Twoim przypadku jedynie "copyright", wpisać żądany tekst i potwierdzić zmianę.
Możesz również utworzyć sobie odpowiedni preset w sekcji "metadata" podczas importu zdjęć do LR.

nseal
16-10-2013, 15:31
Może słabo szukałem, ale nie dogrzebałem się w wątku... powiedzcie mi Szanowni, jak wygląda sprawa odkupienia zafoliowanego LR z licencją od osoby, która kupiła ją w pakiecie z Canonem 5D/6D? Czy to sytuacja analogiczna do licencji OEM w sprzęcie komputerowym, czyli z formalnego punktu widzenia w tej sytuacji soft staje się nielegalny?
Chcę kupić LR po miesięcznych próbach z trialem, szukam najtańszej opcji - ale najtańszej nie oznacza nielegalnej.

Pawel Pawlak
16-10-2013, 15:38
we wszystkich znanych mi przypadkach, produkt OEM jest licencjonowany ze sprzętem do którego jest dołączony. Czyli nabyci i używanie go bez danego sprzętu jest niezgodne z warunkami licencji czyli nielegalne. Ale najlepiej przeczytać warunki licencji z tego konkretnego przypadku LR + canon

nseal
16-10-2013, 15:56
Dziękuję Paweł. Słabo szukałem - jednak to pytanie już się pojawiło wcześniej, przepraszam :) Nie kombinuję i korzystam z promocji -20% jaką w tej chwili oferuje Adobe.
Pozdrawiam

josephebeloki
22-10-2013, 19:50
Mam na jednym kompie obrobione fotki i są one w jakiejś lokalizacji. Mam zrobioną do nich kolekcję.

Teraz chcę tą kolekcję razem z tymi fotkami przenieść na drugi komputer. Kojarzy ktoś jak to zrobić? Wiem,że import export collection wyeksportuje mi kolekcje, ale co z fotkami w library?

clusca
22-10-2013, 22:28
Mam na jednym kompie obrobione fotki i są one w jakiejś lokalizacji. Mam zrobioną do nich kolekcję.

Teraz chcę tą kolekcję razem z tymi fotkami przenieść na drugi komputer. Kojarzy ktoś jak to zrobić? Wiem,że import export collection wyeksportuje mi kolekcje, ale co z fotkami w library?

Możesz wyeksportować kolekcję jako katalog LR ("Export thi collection as a catalog") i później zaimportować na drugim kompie. Eksportując w ten sposób tworzy się katalog LR oraz folder ze wszystkimi zdjęciami w kolekcji.

josephebeloki
22-10-2013, 23:57
Hmmm tylko jak teraz to zaimportować?
Mam na 1 kompie katalog 2013_10_22 (z którego robiłem kolekcje)

Mam katalogi na 2 komputerze:
D:/D600/
- 2013_10_20
- 2013_10_21

To co jest wyeksportowane z 1 komputera to ą 2 katalogi i jeden plik. Pierwszy katalog to .lrdata, drugi to są RAWY i plik (.lrcat) który wskazuje się przy imporcie.
Jak daje zaimportuj, to importuje mi faktycznie ale tylko kolekcje, no bo mam tylko 1 katalog zsychronizowany, a importowane zdjęcia są na pulpicie. Teraz pytania
1. Jak to zaimportować aby dodało mi zdjęcia do katalogu D:/D600/2013_10_22 (czyli żeby tutaj rzuciło ten katalog)
2. Gdzie umieścić pliki do eksportu? Ja dałem dla próby na pulpicie... ale podejrzewam, że tam leżeć nie mogą bo LR z nich korzysta.
3. Nie chcę aby w D:/D600/2013_10_22 były pliki z importu... czyli te .lrdata , chcę aby tu były same RAW. Zapewne rodzielić tego nie mogę bo i plik .lrcat i .rdata muszą być razem z Rawami => tak mi się wydaje.
4. Czy po imporcie mogę usunać katalog z plikami? Pytanie czy on sobie to już przekopiował gdzieś? No nie, bo nic nie wskazywałem aby kopiował ;/

Po prostu chcę mieć identyczną strukturę jak na 1 kompie :)

Z góry dziękuję.

josephebeloki
23-10-2013, 07:59
Próbowałem n-razy. Ciągle to samo.

1. Export this Folder as a catalog
2. Import from another Catalog

Importuje. Otwierają się pliki, ale ich fizycznie na liście w LR nie widać. Jak wybiorę inne to potem nie mogę ich znaleźć na żadnej liście.

1. Gdzie mogę znaleźć zaimportowane pliki?
2. Gdzie LR przerzuca zaimportowane pliki fizycznie na twardym dysku?

Z góry dziękuję

piotrpl
23-10-2013, 23:06
Panowie jakieś pomysły?
mam LR5 wcześniej LR4 i ten sam problem. Zakładka Print mam szary ekran po środku, wybieram szablon i nic się nie zmienia , nie mogę przeciągać tam zdjęć itp. poprostu nic...

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/10/printlr-1.jpg
źródło (http://piotrmikula.com/pliki/printlr.jpg)

clusca
24-10-2013, 01:17
@josephebeloki

Ok, to do początku...

Hmmm tylko jak teraz to zaimportować?
Mam na 1 kompie katalog 2013_10_22 (z którego robiłem kolekcje)

Eksportujesz tą kolekcję jako nowy katalog LR, kopiujesz na drugiego kompa, bez znaczenia gdzie.

Mam katalogi na 2 komputerze:
D:/D600/
- 2013_10_20
- 2013_10_21

To co jest wyeksportowane z 1 komputera to ą 2 katalogi i jeden plik. Pierwszy katalog to .lrdata, drugi to są RAWY i plik (.lrcat) który wskazuje się przy imporcie.
Jak daje zaimportuj, to importuje mi faktycznie ale tylko kolekcje, no bo mam tylko 1 katalog zsychronizowany, a importowane zdjęcia są na pulpicie. Teraz pytania
1. Jak to zaimportować aby dodało mi zdjęcia do katalogu D:/D600/2013_10_22 (czyli żeby tutaj rzuciło ten katalog)

Jeśli w kolekcji były zdjęcia, które fizycznie znajdowały się w folderze 2013_10_22, to w takim samym folderze będą po eksporcie kolekcji do osobnego katalogu LR, zatem po eksporcie powinieneś mieć katalog z rawami o nazwie 2013_10_22, plik .lrcat oraz katalog lrdata. Tego ostatniego, o ile się nie mylę, nie musisz w ogóle kopiować do nowej lokalizacji - są tam jedynie wygenerowane jpegi z podglądem plików.

Kopiujesz to wszystko na drugi komputer. Otwierasz LR i katalog, gdzie chcesz wyeksportowaną kolekcję umieścić. Robisz import plików z istniejącego katalogu LR. W opcji "File handling" wybierasz "Copy new photos to a new location and import". W opcji "Copy to" wybierasz nową lokalizację dla plików, czyli w Twoim przypadku D:/D600. Zaznaczasz zdjęcia, o ile nie są jeszcze zaznaczone i klikasz "Import". W efekcie pojawia Ci się w katalogu LR na drugim kompie nowa kolekcja z plikami skopiowanymi do D:/D600/2013_10_22, czyli dokładnie to, o co chodziło :)

2. Gdzie umieścić pliki do eksportu? Ja dałem dla próby na pulpicie... ale podejrzewam, że tam leżeć nie mogą bo LR z nich korzysta.

Obojętnie, po imporcie możesz je skasować.

3. Nie chcę aby w D:/D600/2013_10_22 były pliki z importu... czyli te .lrdata , chcę aby tu były same RAW. Zapewne rodzielić tego nie mogę bo i plik .lrcat i .rdata muszą być razem z Rawami => tak mi się wydaje.

Będą tylko rawy. .lrcat i lrdata mogą być gdziekolwiek, niekoniecznie tam gdzie rawy.

4. Czy po imporcie mogę usunać katalog z plikami? Pytanie czy on sobie to już przekopiował gdzieś? No nie, bo nic nie wskazywałem aby kopiował ;/

Możesz, jeśli wybrałeś podczas importu, tak jak napisałem wcześniej, "Copy new photos to a new location and import".

clusca
24-10-2013, 01:36
Panowie jakieś pomysły?
mam LR5 wcześniej LR4 i ten sam problem. Zakładka Print mam szary ekran po środku, wybieram szablon i nic się nie zmienia , nie mogę przeciągać tam zdjęć itp. poprostu nic...

Wybierz jednostki w opcji Ruler units w zakładce Layout :)

National
24-10-2013, 09:52
A nie mieliście problemów przy drukowaniu z LR4? Mnie jakieś Głupoty drukuje?

piotrpl
24-10-2013, 12:41
Wybierz jednostki w opcji Ruler units w zakładce Layout :)

o ja kur... pier... to bylo takie proste ??? Dzięki :D

josephebeloki
25-10-2013, 13:29
@clusca

Heja... wow , dzięki śliczne za ten TUTORIAL :) Będę dzisiaj nad tym siedział to sprawdzę to i dam znać.

Ale jeszcze raz bardzo Ci dziękuję za pomoc.

dj_tomek
28-10-2013, 21:01
Witajcie, mam pewien problem. Gdy zmieniłem kiedyś kompa, na którym zainstalowany był LR3 na nowego to kupiłem LR4. Wystarczyło, że skopiowałem foldery z RAWami na nowego kompa w miejsce gdzie LR zapisuje importowane fotki i proram wszystko widział tak samo jak w LR3. Teraz znów zmieniłem kompa i kupiłem przy okazji LR5. Po przerzuceniu folderow z RAWami program nie widzi ich w bibliotece. Musze wchodzić w import, zaznaczać wszystkie fotki i wtedy dopiero je sobie importuje i wszystko hula. Jednak trwa to kupę czasu a nawet lokalizacja tych fot się nie zmienia gdyż wrzuciłem je tam gdzie lightroom wrzuca zaimportowane fotki. Foldery nazywają się dokladnie tak jak nazywa je program, np 2013-05-17. Czy da się coś zrobić aby on widział wszysto co tam wrzucę z poprzedniego kompa zamiast wszystko importowac co trwa bardzo długo?

pit.
28-10-2013, 23:47
Nie wiem czy ktoś z was dokonał odkrycia (zupełnie przypadkiem) - w jaki sposób przyspieszyć LR5 - wyłączyć na czas pracy nad zdjęciem sekcję Detail. Włączymy ją przy eksporcie.

mOSAd
29-10-2013, 00:06
Można też wyłączyć pędzle i retusz, jak ktoś musi. Albo skonwertować do JPEGa, na którym będzie wszystko śmigać.

pit.
29-10-2013, 00:18
No nie w tym rzecz - równie dobrze można faktycznie od razu jpgi prosto z body drukować. Przypomina to tylko pracę na CNX, gdzie odszumianie podczas pracy musi być wyłączone, bo inaczej robi się wyjątkowo gorąco. Być może wystarczy po prostu "noise reduction" dać na 0 podczas pracy, a odszumiać na końcu, ale zdecydowanie łatwiej mi wychodzi po prostu odkliknięcie sekcji "detail".

kkokosz
29-10-2013, 07:14
Z moich obserwacji wynika, że sporo w kwestii wydajności daje ukrycie histogramu :) Na starym sprzęcie włączałem sobie sygnalizowanie przycięć kolorami i jakoś się udawało pracować (bo zysk był większy niż na nowym sprzęcie), teraz już tej sztuczki nie stosuję.

josephebeloki
07-11-2013, 15:14
@josephebeloki

Ok, to do początku...

Eksportujesz tą kolekcję jako nowy katalog LR, kopiujesz na drugiego kompa, bez znaczenia gdzie.

Jeśli w kolekcji były zdjęcia, które fizycznie znajdowały się w folderze 2013_10_22, to w takim samym folderze będą po eksporcie kolekcji do osobnego katalogu LR, zatem po eksporcie powinieneś mieć katalog z rawami o nazwie 2013_10_22, plik .lrcat oraz katalog lrdata. Tego ostatniego, o ile się nie mylę, nie musisz w ogóle kopiować do nowej lokalizacji - są tam jedynie wygenerowane jpegi z podglądem plików.

Kopiujesz to wszystko na drugi komputer. Otwierasz LR i katalog, gdzie chcesz wyeksportowaną kolekcję umieścić. Robisz import plików z istniejącego katalogu LR. W opcji "File handling" wybierasz "Copy new photos to a new location and import". W opcji "Copy to" wybierasz nową lokalizację dla plików, czyli w Twoim przypadku D:/D600. Zaznaczasz zdjęcia, o ile nie są jeszcze zaznaczone i klikasz "Import". W efekcie pojawia Ci się w katalogu LR na drugim kompie nowa kolekcja z plikami skopiowanymi do D:/D600/2013_10_22, czyli dokładnie to, o co chodziło :)

Obojętnie, po imporcie możesz je skasować.

Będą tylko rawy. .lrcat i lrdata mogą być gdziekolwiek, niekoniecznie tam gdzie rawy.

Możesz, jeśli wybrałeś podczas importu, tak jak napisałem wcześniej, "Copy new photos to a new location and import".

Witam.
Testowałem ostatnio owe rozwiązanie i hmm jest połowicznie dobrze.

1. Jeśli na pierwszym komputerze mam zdjęcia np: D:\D600\Nikon\2013_10_22.
2. Robię export
3. Odpalam Import na drugim komputerze i zaznaczam "Copy new photos to a new location and import" oraz wybieram lokalizację D:\D600\ (bo tutaj mam wszystkie tak jak wczesniej pisałem biblioteki)

Co się dzieje?
W komputerze do którego zaimportowałem zdjęcia, są one wrzucone, ale w taki sposób D:\D600\Nikon\2013_10_22
No i tu jest problem, bo zdjęcia miały wylądować w D:\D600\2013_10_22. Czyli dodało katalog Nikon... taki jak był na pierwszym komputerze.

Czyli on robi tak, że bierze całe drzewo katalogów pobrane z kompuera nr 1 i przy imporcie tworzy strukturę katalogów z pierwszego komputera.

Jest to problematyczne i burzy całą moją hierarchię plików. Rozwiązanie jakie znalazłem to jedynie utworzenie w identycznej lokalizacji na 1 i na drugim komputerze, wtedy to się uda. Kojarzy ktoś jak to obejść? Próbowałem to przenosić i zmienić nazwy plików na pierwszym komputerze (tym co z niego exportowałem), no ale wtedy cała obróbka i praca idzie do kosza.

mOSAd
07-11-2013, 15:53
No ale jeżeli to jest kwestia tylko jednego katalogu, to przecież możesz sobie przenieść odpowiednio foldery w samym LR, by uporządkować je, jak sobie życzysz. Czyli na przykład przeciągnąć je w inne miejsce, tak by się pozbyć jednego poziomu.

josephebeloki
07-11-2013, 16:20
Hmmm... tylko, że jak je przenoszę, to nagle wszystkie kolekcje które powstały na podstawie tego katalogu => kolekcje te automatycznie także się zaimportowały... nagle zostają bez plików i zostają miniaturki i informacja ! (brak pliku)
:(

mOSAd
07-11-2013, 16:34
Prawym myszem na katalogu w LR i ustaw lokalizację (Update Folder Location) - najlepiej właśnie jak jest jeden jakiś nadrzędny, to zadziała dla wszystkich. Więcej trików chyba nie ma - z tym powinno się już zrobić niemal wszystko.

josephebeloki
07-11-2013, 21:24
Pytanko jeszcze jedno => mam fotkę w jednej kolekcji i z tej fotki chcę całość obróbki przenieść na fotkę w innej kolekcji . Jak skopiować tą obróbkę na fotkę? Nie chcę zapisywać jako preset , ani nie interesuje mnie opcja previosu bo ja już mam obrobione i previous działa jak coś dotknę

witus
07-11-2013, 21:41
Ale kombinujesz ;) nie możesz tych fotek wyświetlić obok siebie (oznaczając je tym samym tagiem np. gwiazdka) i skorzystać jednak z previous ?

mOSAd
07-11-2013, 22:01
Pytanko jeszcze jedno => mam fotkę w jednej kolekcji i z tej fotki chcę całość obróbki przenieść na fotkę w innej kolekcji . Jak skopiować tą obróbkę na fotkę? Nie chcę zapisywać jako preset , ani nie interesuje mnie opcja previosu bo ja już mam obrobione i previous działa jak coś dotknę

Takie sposoby na przykład:
1. Po lewej na dole w module Develop: Copy -> Paste
2. Zaznaczasz oba zdjęcia (aktywne jest źródłowym) i po prawej na dole "Sync..."
3. W module Library po zaznaczeniu obu "Sync settings"

PS. A wszystko jest też w menu dostępne, wystarczy trochę po nim polatać i poszukać.

josephebeloki
07-11-2013, 22:34
Ojjjjj ślicznie Wam dziękuję. Muszę to uporządkować i będę dalej się uczył wszystkiego. Praca na laptopie i stacjonarce, importy exporty setki RAW daje w du.... pę :)
Udało się :)

Pazuzu
08-11-2013, 13:49
Czy u was również w module develop, po zmianie jakiegoś parametru, obraz na chwilę się rozmywa, i potem wraca do normalności już z wprowadzoną zmianą? Dodam że tylko około 80% zdjęć wykazuje ta niedogodność. W LR3,6 czegoś takiego nie było, trzeba było chwilkę poczekać na zmiany widoczne na obrazie, ale nie było rozmywania. Utrudnia to porównanie obrazu przed i po wprowadzonych korektach.

GonzoG
08-11-2013, 13:53
Czy u was również w module develop, po zmianie jakiegoś parametru, obraz na chwilę się rozmywa, i potem wraca do normalności już z wprowadzoną zmianą? Dodam że tylko około 80% zdjęć wykazuje ta niedogodność. W LR3,6 czegoś takiego nie było, trzeba było chwilkę poczekać na zmiany widoczne na obrazie, ale nie było rozmywania. Utrudnia to porównanie obrazu przed i po wprowadzonych korektach.

Tak działa LR4 i 5.

Pazuzu
08-11-2013, 13:59
Czyli mam rozumieć że nie ma możliwości wyłączenia tego rozmycia? Od czego zależy szybkość powrotu "do ostrości" ? Może muszę generować jpg w lepszej jakości? Ewentualnie czy dysk ssd pomoże?

GonzoG
08-11-2013, 14:03
Czyli mam rozumieć że nie ma możliwości wyłączenia tego rozmycia? Od czego zależy szybkość powrotu "do ostrości" ? Może muszę generować jpg w lepszej jakości? Ewentualnie czy dysk ssd pomoże?

Zależy od mocy komputera (głównie CPU). Wymiana dysku nic nie da, bo w czasie obróbki zdjęcie i tak jest w RAMie.
Na plikach DNG ogólnie LR pracuje szybciej niż na RAWach z aparatu.
Jak pracujesz na JPEG - to pomoże jedynie wymiana na znacznie mocniejszy procesor.

Pazuzu
08-11-2013, 16:07
Obrabiam DNG z 16Mpix matrycy. Parametry laptopa (i3 - 2,4 GHz; 6 gb ramu). Ciekawi mnie skąd ta różnica że część plików wczytuje się normalnie?

GonzoG
08-11-2013, 16:16
Obrabiam DNG z 16Mpix matrycy. Parametry laptopa (i3 - 2,4 GHz; 6 gb ramu). Ciekawi mnie skąd ta różnica że część plików wczytuje się normalnie?
Z buforowania, złożoności pliku, ilości modyfikacji oraz stopnia powiększenia.

siona
11-11-2013, 00:54
Czy LR 5.2 zaimportuje mi bazę z LR 4.4? Mam nową instalację i nie uśmiecha mi się instalowanie LR 4,żeby zaraz go upgrejdiwać do 5.2...

ku6i
11-11-2013, 01:31
Zaimportuje. O ile dobrze pamiętam to, zrobi od razu upgrade bazy do wersji 5 (czyli później jej w 4 nie otworzysz), ale lepiej żeby ktoś to potwierdził.

josephebeloki
11-11-2013, 17:59
Witam.

Lepiej zapobiegać niż leczyć. Zatem zapytam póki komputer na razie w całości zadam kilka pytań.

1. W jaki sposób organizujecie pracę z plikami. Chodzi mi czy pracujecie na RAW czy na DNG.
a) Jeśli DNG to czy można na nich normalnie pracować jak na RAW?
b) Jak dużo zyskamy dzięi DNG ,na ilości miejsca na 1 30MB pliku RAW.

NAJWAŻNIEJSZE NA CZYM MI TERAZ ZALEŻY
2. Mam kilka tysięcy RAW. Z czego ok 80% to obrobione fotki, nie skonwertowane do JPG. Wszystko mam otagowane/oflagowane/ogwiazdkowane i porozdzielane w odpowiednie kolekcje.

Pytanie
W jaki sposób, mogę zrobić sobie jakiś BACKUP dla tych wszystkich RAW które mają odpowiednie tagi/opisy/flagi czy kolekcje. Chodzi o to, aby mi nie padła cała moja praca czyli kolekcje/obrobione pliki i cała bibliotek. Rozumiem, że jakby mi teraz uszkodził się dysk (backup samych RAW mam),to moja całą praca związana z obróbką i katalogowaniem/kolekcje/tagowanie zdjęćw LR 5 idzie do kosza?

Widziałem, nie raz , że wyskakuje mi coś takiego jak BACKUP i wciskałem to. Faktycznie to tworzy jakiś plik w katalogu Backup, ale jak z tego korzystać i jak to zabezpiecza całą moją pracę i całą moją bibliotekę to nie mam pojęcia.

Bardzo proszę o podzielenie się informacją w jaki sposób zabezpieczacie bibliotekę/kolekcje/obróbkę RAW w LR5 i w jaki sposób to się odzyskuje.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

GonzoG
11-11-2013, 18:27
Witam.

Lepiej zapobiegać niż leczyć. Zatem zapytam póki komputer na razie w całości zadam kilka pytań.

1. W jaki sposób organizujecie pracę z plikami. Chodzi mi czy pracujecie na RAW czy na DNG.
a) Jeśli DNG to czy można na nich normalnie pracować jak na RAW?
b) Jak dużo zyskamy dzięi DNG ,na ilości miejsca na 1 30MB pliku RAW.

NAJWAŻNIEJSZE NA CZYM MI TERAZ ZALEŻY
2. Mam kilka tysięcy RAW. Z czego ok 80% to obrobione fotki, nie skonwertowane do JPG. Wszystko mam otagowane/oflagowane/ogwiazdkowane i porozdzielane w odpowiednie kolekcje.

Pytanie
W jaki sposób, mogę zrobić sobie jakiś BACKUP dla tych wszystkich RAW które mają odpowiednie tagi/opisy/flagi czy kolekcje. Chodzi o to, aby mi nie padła cała moja praca czyli kolekcje/obrobione pliki i cała bibliotek. Rozumiem, że jakby mi teraz uszkodził się dysk (backup samych RAW mam),to moja całą praca związana z obróbką i katalogowaniem/kolekcje/tagowanie zdjęćw LR 5 idzie do kosza?

Widziałem, nie raz , że wyskakuje mi coś takiego jak BACKUP i wciskałem to. Faktycznie to tworzy jakiś plik w katalogu Backup, ale jak z tego korzystać i jak to zabezpiecza całą moją pracę i całą moją bibliotekę to nie mam pojęcia.

Bardzo proszę o podzielenie się informacją w jaki sposób zabezpieczacie bibliotekę/kolekcje/obróbkę RAW w LR5 i w jaki sposób to się odzyskuje.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

NEF czy DNG - zależy na jakim oprogramowaniu pracujesz.
Jak tylko Adobe, to można przejść na samo DNG, jak również na Nikonie, to lepiej pozostać na NEFach.

1a) DNG to też RAW.
1b) przy bez stratnej kompresji - od 0-5MB, przy zmniejszeniu rozdzielczości - zależy do jakiego rozmiaru zmniejszysz.

2. Włączyć zapis danych do plików XMP i zgrać te pliki wraz z NEFami.
albo robić wszystko w DNG, wtedy wszelkie informacje są zapisane bezpośrednio w plikach.

Możesz też zrobić pełen eksport katalogu LR - wraz ze zdjęciami.

Ten backup katalogu to tylko zapis zaimportowanych zdjęć wraz z danymi obróbki, nic więcej. Ja to mam wyłączone, włączony za to zapis do plików XMP, a te razem z RAWami dopiero idą na backup.

Odzyskanie obróbki z XMP jest proste - importujesz RAWy i tyle. Należy pamiętać tylko, aby nie dać przy imporcie automatycznego ładowania jakiegoś presetu.

kkokosz
11-11-2013, 19:41
Czy LR 5.2 zaimportuje mi bazę z LR 4.4? Mam nową instalację i nie uśmiecha mi się instalowanie LR 4,żeby zaraz go upgrejdiwać do 5.2...

Zaimportuje, nie musisz instalować 4.4.

josephebeloki
11-11-2013, 19:45
[...]Ja to mam wyłączone, włączony za to zapis do plików XMP, a te razem z RAWami dopiero idą na backup[...]

Ale dajesz Export to Catalog jak robisz swój backup czy jak? Bo w sumie też by mi taka opcja odpowiadała. Nie chcę teraz wszystko wrzucać jako DNG... bo stracę całą historię w RAW. Znaczy się... testowałem to teraz i jak mam obrobiony RAW i daje do DNG to fakt faktem, zdjęcie obrobione jest , ale nie ma całej historii obróbki ;/ Musiałbym pewno z RAW zrzucać to by było dobre. Natomiast jak mam DNG i zaczynam obrabiać to wtedy mam całą historię :), no ale ja już mam tysiące plików obrobionych no i to nie wchodzi w grę... chyba, że jakoś się da. Ale cuduję i nic mi nie wychodzi.

ku6i
11-11-2013, 20:42
Weźcie poprawkę na to, że przynajmniej dawniej (za czasów LR 4, może od wersji 5 coś się zmieniło), LR w plikach XMP nie zapisywał którychś metadanych (bodajże "gwiazdek", czy kolorów, nie pamiętam), więc całkowite olanie biblioteki na rzecz plików XMP nie zawsze jest dobrym pomysłem.

mOSAd
12-11-2013, 11:45
Pliki XMP są nadmiarowe i dodatkowe. Zupełnie zbędne, a do tego niewystarczające, by odtworzyć całą kolekcję i mieć pracę nad katalogowaniem zachowaną. Aby to uzyskać należy archiwizować bazę danych projektu, czyli plik lproj. XMP są przydatne do inych celów niż archiwizacja.
Z plików DNG bym zrezygnował dziś, choć kiedyś myślałem, że to dobry pomysł. Z prostego powodu tego bym nie robił - nigdy nie wiadomo jakie oprogramowanie w przyszłości przyjdzie nam używać, a nie wszystkie format ten czytają.
Archiwizacja bazy danych LR jest niezbyt szczęśliwa, ponieważ tworzy kopie miniaturek i podglądów, co niepotrzebnie zajmuje na dysku miejsce. O wiele skuteczniejsze i oszczędniejsze będą w tym przypadku standardowe programy do archiwizacji zawartości dysku.

macko.mk
12-11-2013, 22:22
08.11 wyszła wersja 5.3 RC. Znów można przetestować Lightroom'a za darmo.
http://labs.adobe.com/downloads/lightroom5-3.html

josephebeloki
13-11-2013, 15:43

... to na h*** ja kupowałem, jak co miesiąc jest 30 dni za frajer :) Ja się pytam ? :) hehe

ku6i
13-11-2013, 16:19
Może trzeba było zamiast w LR zainwestować w słownik języka polskiego? :-P

biegly
14-11-2013, 11:27
... to na h*** ja kupowałem, jak co miesiąc jest 30 dni za frajer Ja się pytam ? hehe
Cierpliwość to istotna rzecz, lecz mało spotykana w tych czasach ;)

D@ro
14-11-2013, 16:17
Witam,

mam pytanie w sprawie katalogowania zdjęć w programie. Czy istnieje możliwość aby na płytach dvd mieć kolekcję zdjęć podzieloną na katalogi, natomiast w programie mieć same miniatury i gdy szukamy konkretnego zdjęcia wówczas w programie za pomocą metadanych znajdujemy dane zdjęcie wraz z opisem na którym jest kompakcie.

ku6i
14-11-2013, 16:48
Dodać do zdjęć tag np. "DVD nr 25"? I w ustawieniach zmienić rozmiar miniaturek?

D@ro
14-11-2013, 17:06
Chyba najłatwiejszy sposób ;) Dzięki za pomoc, przetestuję.

koberek
14-11-2013, 18:49
Witam
To i ja mam pytanie
- czy jest taka możliwość w LR jak w Silky, że obrabiam rawy i daję tylko "ptaszka" do obrobionego rawa, przechodzę do następnego w tej chwili nie wywołując ich, a na koniec obrabiania uruchamiam "batch develop" i te zaznaczone ptaszkami są wywoływane, reszta bez ptaszków nie ruszane ?
dzięki

rychu_cmg
14-11-2013, 19:22
Witam
To i ja mam pytanie
- czy jest taka możliwość w LR jak w Silky, że obrabiam rawy i daję tylko "ptaszka" do obrobionego rawa, przechodzę do następnego w tej chwili nie wywołując ich, a na koniec obrabiania uruchamiam "batch develop" i te zaznaczone ptaszkami są wywoływane, reszta bez ptaszków nie ruszane ?
dzięki
Można oznaczać zdjęcia flagami/gwiazdkami i wg tego filtrować zdjęcia. Np jeśli zdjęcia oznaczasz flagą to wybierasz w rozwijanym menu nad miniaturami zdjęć opcje "oflagowane" i wtedy Zostaną Ci wszystkie zdjęcia z flagą. Zaznaczasz ctrl+a i wtedy eksportujesz wszystkie

koberek
14-11-2013, 19:27
dzięki
wypróbowane, działa
w Silky(samsung raw conventer) trochę lepiej to rozwiązane, trzeba się przestawić
jeszcze raz dzięki rychu

chociaż doszedłem, że na etapie obróbki naciskam flagę, a później jak pisał rychu, o to mi chodziło

mOSAd
14-11-2013, 19:55
W trybie Library w opcjach jest pozycja, by po zaznaczeniu flagi, program automatycznie przełączał się na kolejne zdjęcie. Dotyczy ona wszelkich oznaczeń stety/niestety i jest dostępna jedynie w tym module, choć działa również w Develop. Opcja to: Menu/Photo/Auto Advance.
Zamiast flag można także skorzystać z klawisza "B", czyli szybkiej kolekcji. I potem wybrać ją jako listę klikając przy nazwie pliku na pasku nad miniaturami.

josephebeloki
16-11-2013, 23:38

Instalował ktoś już? Jakaś poprawa z zabijaniem pamięci?

National
21-11-2013, 11:16

Też ciekaw jestem czy coś się zmieniło istotnego w temacie :)

Benny_Bennasi
24-11-2013, 20:53
Pytanie mam do osób które na bieżąco śledza wątek i znają odp i mi jej udziela bez przekopywania się przez stos postów różnej maści... LR nie otwiera RAW z d610 mimo upgreda na 5.2 czy 5.3 juz otwiera ?

Johanan
24-11-2013, 21:06
http://blogs.adobe.com/lightroomjournal/?s=Lightroom+5.3&submit=

sfor
24-11-2013, 23:44
Czy jest możliwość, aby zmodyfikowany EXIF został zapisany w pliku źródłowym a nie katalogu Lightrooma? Zdarza mi się dodawać GPS do zdjęć, są one widoczne tylko w LR, w pliku już nie. I jeszcze jedno pytanie: jeśli cofne wszystkie zmiany na pliku, to utracę ustawienia suwaków, zmiany w keywords, powrót do oryginalnego EXIFa z pliku. Totalne czyszczenie wszystkiego. Nie ma jakiejś historii zmian i możliwości wycofania nawet polecenia cancel?

mOSAd
25-11-2013, 00:07
LR nie zapisuje danych do plików NEF. Masz wybór. Albo tworzysz pliki XMP poprzez automatyczny ich zapis lub poleceniem z menu (zapis metadanych), albo eksportujesz plik do innego formatu, jpeg, tiff, dng, który może EXIF przechowywać.
Co do archiwizowania danych EXIF, to nie sądzę, by LR to robił, gdyż zazwyczaj nie ma takiej potrzeby i chyba twórcy programu nie przewidzieli takiej możliwości. Do przywracania stanu bazy danych, w tym zapisów o metadanych, służą albo kopie zapasowe plików XMP, albo bazy danych LR (plik lrproj). Może jakbyś podał konkretny scenariusz praktyczny, to ktoś podpowie co można zrobić inaczej, by uniknąć problemów.
Generalnie do odzyskiwania danych służą kopie zapasowe plików i większość fotografów ma kopie zdjęć, jak i baz danych programów do edycji.

josephebeloki
25-11-2013, 16:50
Pytanie do ekspertów.

Aktualnie w korpusie mam wpisanego autora. Moje imię i nazwisko. Przy zrzucaniu fotek do .jpg chcę, aby nie posiadały one wszystkich danych EXIF (czyli czyszczenie metadane) i w miejscu autora była nazwa mojej strony internetowej. To właśnie ma być masowe i nie bardzo wiem czy tak się da.

Benny_Bennasi
25-11-2013, 17:37
http://blogs.adobe.com/lightroomjournal/?s=Lightroom+5.3&submit=

Dzięki wielkie :)

parman
25-11-2013, 19:44
Pytanie do ekspertów.

Aktualnie w korpusie mam wpisanego autora. Moje imię i nazwisko. Przy zrzucaniu fotek do .jpg chcę, aby nie posiadały one wszystkich danych EXIF (czyli czyszczenie metadane) i w miejscu autora była nazwa mojej strony internetowej. To właśnie ma być masowe i nie bardzo wiem czy tak się da.

Nie jestem ekspertem, ale powiem Ci że się da. Przy imporcie ustawiasz co ma pozostać a co ewentualnie zmienić w EXIF. Możesz sobie zrobić nawet parę szablonów. W zakładce "zastosuj podczas importu" masz okienko Metadane. Tam robisz zmiany.

josephebeloki
26-11-2013, 09:13
@param Hmmm przy imporcie tak, tyle ,że w Lightroom chcę mieć cały czas oryginalne metadane czyli autora. Tylko dla strony www chcę mieć Autor: www.mojastrona.pl . Jedynym wyjściem to synchronizacja metadanych przed exportem... i potem cofnięcie tej operacji po eksporcie. Chyba, że ktoś z Was zna lepsze metody :)

Pozdrawiam.

2pompony
26-11-2013, 15:06
Lr akurat nie jest mistrzem w manipulacji metadanymi podczas exportu, ale z drugiej strony nie jest przypadkiem na tyle beznadziejnym, żeby nie można było jakoś tego bolesnego problemu obejść. Jeśli mówimy o działaniu na samym LRze, tzn. bez użycie jakichś zewnętrznych pluginów - najprostsze co wpada mi do głowy, to zrobienie dwóch presetów metatagów, o nazwach powiedzmy „www” i „Joseph”. Czy ja muszę mówić więcej? :)

Jeśli muszę, to powiem że wyłącznym* zajęciem obu presetów byłaby edycja jednego jedynego pola; taka mianowicie, że jeden ustawiałby pole Creator na stronę www, a drugi przywracałby w tym polu Twoje imię i nazwisko. Czyli miałbyś to co chcesz, mianowicie pole Creator z nazwą strony i z nazwiskiem - czy to nie piękne? I tylko malutkim problemikiem jest, że nie na raz.

Pragmatykę działania wyobrażam sobie tak: świeżo po imporcie masz pliki otagowane nazwiskiem, co ma być stanem obowiązującym ciągle. No i na razie jest. Jak wybierzesz pliki do exportu, wystarczy im zaaplikować preset „www” - co nie zmieni niczego poza nazwiskiem na nazwę strony - i po prostu wyeksportować. W efekcie masz wyeksportowane jpgi otagowane nazwą strony. Za świeżej pamięci po skończonym eksporcie możesz wszystkim RAWom jednym klikiem przywrócić nazwisko (aplikując preset „Joseph”), ale i to nie jest konieczne. Jak zapomnisz, nie ma problemu.

Po miesiącu, trzech godzinach czy za rok możesz bowiem wyświetlić wszystkie zdjęcia otagowane www i wtedy zmienić im Creatora na nazwisko. Czyli w każdej chwili bez specjalnego wysiłku i obciążania pamięci w głowie możesz przywrócić stan, który chcesz mieć jako stały i obowiązujący.

Alternatywą jest znalezienie wśród miliona pluginów tego jednego, który robi właśnie to, o czym napisałem powyżej, tyle, że automatycznie przy exporcie.

------------------------
* oczywiście oprócz pola Creator można by jeszcze pomyśleć nad polami Copyright, maile, szmaile, itp., jeśli się komuś chce

josephebeloki
26-11-2013, 15:11
WOW ... dzięki śliczne :) Przetesuję wieczorkiem :)

2pompony
26-11-2013, 15:22
Dwajścia złotych.

:)

josephebeloki
28-11-2013, 16:36
Dwajścia złotych.

:)

Daj nr konta :)

GonzoG
29-11-2013, 06:38
A ja mam pytanie - czy to tylko u mnie, czy LR 5.3 RC nie chce zmniejszać zdjęć ??
Nie ważne do jakiej mu ustawię rozdzielczości, to zawsze idzie w pełnym rozmiarze.

marszull
29-11-2013, 15:05
mi zmniejsza

rychu_cmg
29-11-2013, 20:00
A ja mam pytanie - czy to tylko u mnie, czy LR 5.3 RC nie chce zmniejszać zdjęć ??
Nie ważne do jakiej mu ustawię rozdzielczości, to zawsze idzie w pełnym rozmiarze.

Daj zrzut ekranu ustawień eksportu

GonzoG
30-11-2013, 01:21
Sprawdziłem teraz dokładniej (w nocy nie miałem czasu na to) - zmiana rozmiaru nie działa tylko przy ustawieniu krótszej krawędzi lub rozmiaru w Mpix. Pozostałe 3 opcje mi działają.

Temat jest już też poruszony na forach Adobe - coś jest nie tak ze zmianą rozmiaru przy Mpix'ach, krótkiej i długiej krawędzi i gdy jest przy nich zaznaczone pole "Don't Enlarge"

josephebeloki
03-12-2013, 16:57
Nie instalowałem jeszcze 5.3 , więc pomóc nie mogę.

Pytania mam:

1.Czy jest możliwość dodania w sekcji Develope zakładki Foldery? Chodzi mi o to, że jak obrabiam pliki to później jak chcę inne obrabiać to muszę przechodzić do Library, zaznaczać folder i znowu przechodzić do Develope
2. Aktualnie do kolekcji dodaję tak:

Ustawiam daną kolekcję jako aktywną
Na danym zdjęciu daję add to collection - ja bym chciał tak, że jak jestem na jakimś zdjęciu, to klikam np. prawym i dodaje sobie ją do jednej, do drugiej i do n-tej kolekcji. A tak nie można. Jest jakiś na to sposób?

2pompony
04-12-2013, 13:53
ja bym chciał tak, że jak jestem na jakimś zdjęciu, to klikam np. prawym i dodaje sobie ją do jednej, do drugiej i do n-tej kolekcji. A tak nie można. Jest jakiś na to sposób?

A teraz wyobraź sobie, że ktoś ma 200 kolekcji. I co, klika na zdjęćiu i co mu się pokazuje? Lista wszystkich? Niewygodne.

Zamiast tego masz dwie możliwości o ktorych wiem, do obu trzeba zrobić małe (naprawdę małe) przygotowanie: musisz mieć widoczne w panelu po lewej wszystkie kolekcje, do których chcesz dodawać zdjęćia. Całe przygotowania.

I teraz, jeśli jak piszesz masz zaznaczone jedno zdjęćie - to nie klikasz prawym na zdjęćiu, tylko na kolekcji, do ktorej chcesz to zdjęcie dodać. Czyż to nie piękne? Oczywiście wybierasz wtedy „dodaj to do kolekcji”, czy co to tam pisze... Tym sposobem stojąc na jednym zdjęciu możesz go dodać do tylu kolekcji, ile widzisz w panelu - muszą tylko być widoczne, tzn. nie zagnieżdżone głęboko i jednocześnie zwinięte, anawet jak są zagnieżdżone, to po prostu dochodzi parę klików na rozwinięcie struktury.

Drugą możliwością jest bezpośrednie przeciąganie ze stripa do kolekcji; po prostu chwytasz miniaturkę i przeciągasz na kolekcję, do której chcesz dodać. Można dodwać oczywiście do wielu kolekcji.

Oba sposoby działają pojedynczo i grupowo nawet w Develop, co jest o tyle ciekawostką, że legenda głosi jakoby grupowe działania były możliwe tylko w Library.

Jacek S.
04-12-2013, 15:10
1.Czy jest możliwość dodania w sekcji Develope zakładki Foldery? Chodzi mi o to, że jak obrabiam pliki to później jak chcę inne obrabiać to muszę przechodzić do Library, zaznaczać folder i znowu przechodzić do Develope

O tak, też mnie to interesuje. Jak się ma po kilka zdjęć w folderach, to sporo czasu traci się właśnie na przełączanie pomiędzy modułami.

2pompony
04-12-2013, 16:16
Nie, nie można dodać do Develop zakładki Foldery, choć aż się prosi to zrobić od wersji 1. Ale jest proteza: http://www.robcole.com/Rob/ProductsAndServices/FolderCollectionsLrPlugin/

andrewpl
07-12-2013, 00:52
Witam.
Robiłem reinstalację systemu....w zasadzie powrót z win 8(test) na windows 7 x64.
System na "C" a lightroom zainstalowany na "D".
Teraz chciałbym zainstalować LR i nie stracić ustawień itd....
Jak się do tego zabrać ????
Proszę o instrukcję "krok po kroku" ........
Instaluję LR i jako folder instalacyjny wskazuję......? I co dalej...co skopiować ,zamienic z poprzedniego katalogu (poprzedniej instalki...) ???

mOSAd
07-12-2013, 01:41
Nic?

Nic nie musisz robić. Otwierasz sobie w przeinstalowanym LR stary projekt i tyle. Tam gdzie go zachowałeś. Może skonkretyzuj o jakie ustawienia chodzi, jeżeli masz specyficzne wymagania.

2pompony
07-12-2013, 01:55
Przy ponownej instalacji ale na nowy system (tzn. taki, który jeszcze nei widział LRa) preferencje masz nowe, defaultowe - ale bądźmy szczerzy: w preferencjach nic ważnego nei ma. Język programu, co czym edytować externalnie (sorry za takie spolszczenie), ustawienia wielkości na cache, kolor interface'u plus jakieś poboczne drobiazgi, do ustawienia za minutkę.

Najważniejsz dla Ciebie jako operatora bazy zdjęć jest ustawienie Catalog'u - a to powinieneś mieć zapisane ze starej wersji. To tam siedzą wszystkie edycje zdjęć, tagi, gwiazdki, cała historia, i tak dalej - czyli to, co Cię najbardziej interesuje.

Słowem zainstaluj program, wykonaj CTRL O (File > Open Catalog) i pokaż tą bazę/y z wcześniejszej instalacji i powinieneś dostać od razu dokładnie to, co miałeś wcześniej.

clusca
07-12-2013, 23:13
Ustawienia podstawowe to, jak już kolega 2pompony wspomniał, chwila. Trochę inaczej będzie w przypadku:

- własnych ustawień eksportu,
- develop presetów (jeśli nie masz ich kopii gdzieś na dysku),
- presetów edycji lokalnej,
- templatek nazw plików, drukowania, slajdszołów, inteligentnych kolekcji, galerii internetowych,
- szablonów galerii internetowych,
- jak ktoś używa, to - panel end marków,

i jeszcze kilku opcji.

Proponuję zatem skopiować sobie przed reinstalką katalog Lightroom wraz z zawartością. W Windows 7 zlokalizowany domyślnie tu: C:\Users\(nazwauzytkownika)\AppData\Roaming\Adobe\ Lightroom

Czerwone rzecz jasna należy zmienić odpowiednio do nazwy użytkownika lub po prostu wkleić do paska adresu C:\%appdata%\Adobe\Lightroom

josephebeloki
12-12-2013, 12:46
O wypuścili 5.3 oficjalnie.
http://www.adobe.com/support/downloads/detail.jsp?ftpID=5693

Ciekawe czy coś poprawily z tym co @GonzoG zwracał uwagę.
Dzisiaj wieczorem zainstaluję i dam znać.

burton
26-12-2013, 12:54
O wypuścili 5.3 oficjalnie.
http://www.adobe.com/support/downloads/detail.jsp?ftpID=5693

Ciekawe czy coś poprawily z tym co @GonzoG zwracał uwagę.
Dzisiaj wieczorem zainstaluję i dam znać.
Jakie wnioski ? Nie wiem jeszcze, kupować na drugiego lapka Lr5 czy pójść w Aperture ? Do 6 stycznia jest promocja na Lr ale dwa razy Aperture to tylko 200 zł. drożej niż jeden przeceniony Lr.

kijopek
27-12-2013, 22:25
Witam od kilku dni mam poważny problem z programem Lightroom 5. Za każdym razem kiedy go uruchomię i chcę zacząć obrabiać jakiekolwiek zdjęcie to program zaczyna bardzo wolno działać uniemożliwiając mi od kilku dni jakąkolwiek pracę. jakby tego było mało, to wyłączenie go odsłania jeszcze jeden poważny problem, mianowicie Lightroom się wyłącza, ale w Menedżerze Zadań Windows widnieje on nadal jako włączony i co dodatkowo słychać bo wiatrak pracuje jak podczas uruchomionego programu. Programu nie uruchomię od nowa ponieważ nie da się zakończyć procesu w Menedżerze Zadań (nie reaguje na komendę) i jedynym wyjściem jest restart, ale wtedy powtarza się to samo, czyli uruchomienie, natychmiastowe spowolnienie i zawias w Menedżerze Zadań pomimo wyłączenia.

Program zachowuje się tak za każdym razem i już na prawdę nie mam pomysłu o co z nim chodzi. Z początku chodził ok aż nagle takie błędy więc pomyślałem, że rok formata nie robiłem więc spróbowałem tędy, ale jestem już po dwóch formatach windy i nadal jest tak samo, wszystko śmiga szybko jak w lapku ze sklepu prócz LR. Nawet kiedyś dla spokoju jak jeszcze było wszystko ok dokupiłem ramu by mieć spokój ale moje aktualne 8GB nawet nie chce tego pociągnąć więc jeśli to nie wina sprzętu zważywszy na to, że wcześniej i na 4GB chodził to po prostu zgłupiałem więc bardzo Was proszę o pomoc.

Z góry bardzo dziękuje za jakiekolwiek podpowiedzi.

pozdrawiam
Adam

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/39/z0l.png/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

mOSAd
28-12-2013, 00:42
Witam od kilku dni mam poważny problem z programem Lightroom 5.

Co to znaczy? Akurat tu za wiele nie pomogę, poza zadaniem kilku pytań, mogących na coś naprowadzić, ale to jednak jest podstawowe. Co się zmieniło? Napisałeś to tak, jakby wcześniej wszystko było ok, ale nagle, jednego dnia, LR5 odmówił posłuszeństwa. Jeżeli tak, to coś uległo zmianie. Albo jakieś aktualizacje (automatyczne?), albo dane, albo baza danych na której program pracuje, sprzęt, antywirusy itd.

kijopek
28-12-2013, 01:41
Co do aktualizacji to nic mi nie wiadomo, wszystko było ok aż któregoś dnia zacząłem obrabiać zdjęcia z folderu gdzie jest ich duża ilość (ponad 600) ale to nie powinien być żaden powód, ponieważ 200 normalnie obrobiłem. Poza tym nie ruszałem nic w plikach Lightroom, jedynie skopiowałem je sobie przed formatem więc powinno być ok ponieważ zaczeło się dziać jeszcze na starej windzie.

kijopek
28-12-2013, 01:44
Mogę jeszcze dodać, że udało mi się pożyczyć od fofografa na moim osiedlu inną wersję LR i jest to samo więc ja coś muszę robić lub mieć nie tak tylko co?

kijopek
28-12-2013, 02:38
Mogę jeszcze dodać dla pewności swój folder Lightroom

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/513/9ibd.png/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

kijopek
28-12-2013, 03:11
Może z tymi plikami jest coś nie tak ? ale takie miałem przed formatem więc je skopiowałem

grzes
28-12-2013, 03:25
Witam mam pytanie do użytkowników zamierzam zakupić lightrooma 5 z racji tego że studiuję chciałbym go zakupić w cenie dla studentów i tu moje pytanie:

1. Czy mogę kupić lightrooma w polskiej walucie (na stronie adobe jest w euro), i tak myślałem że zakupię go w sklepie internetowym w pln np tutaj: http://www.morele.net/adobe-student-lightroom-v5-en-multiplat-65215224-584344/

2. czy ta wersja z linku różni się czymś od produktu oferowanego na stronie adobe

3.czy wersja "student" różni się czymś od pełnej wersji, chodzi o to czy nie jest okrojona

pozdrawiam

ku6i
28-12-2013, 04:32
Witam mam pytanie do użytkowników zamierzam zakupić lightrooma 5 z racji tego że studiuję chciałbym go zakupić w cenie dla studentów i tu moje pytanie:

1. Czy mogę kupić lightrooma w polskiej walucie (na stronie adobe jest w euro), i tak myślałem że zakupię go w sklepie internetowym w pln np tutaj: http://www.morele.net/adobe-student-lightroom-v5-en-multiplat-65215224-584344/

2. czy ta wersja z linku różni się czymś od produktu oferowanego na stronie adobe

3.czy wersja "student" różni się czymś od pełnej wersji, chodzi o to czy nie jest okrojona

pozdrawiam

1. Możesz kupić na stronie Adobe mając kartę przypiętą do konta złotówkowego, bank zrobi Ci przewalutowanie.

2. Dostaniesz pudełko.

3. Funkcjonalnie nie, różni się tylko i wyłącznie licencją.

GonzoG
28-12-2013, 04:43
Licencja "student" nie pozwala m.in. na późniejsza aktualizację do nowszych wersji. Odpada więc upgrade, trzeba będzie kupić pełną licencję.

ayu
28-12-2013, 10:28
Można zrobić upgrade. Ale już do zwykłej wersji. Rozmawiałem kilka dni temu z panią z Adobe przez telefon.

z telefonu

mateo912
28-12-2013, 10:30
Licencja "student" nie pozwala m.in. na późniejsza aktualizację do nowszych wersji. Odpada więc upgrade, trzeba będzie kupić pełną licencję.

chyba nie do końca. w ramach jednej wersji możesz aktualizować do woli, na kolejną (5->6) nie możesz aktualizować tylko musisz kupić nową wersje, dokładnie jak w przypadku standardowej licencji.

ayu
28-12-2013, 10:36
Jeszcze raz. Można kupić upgrade do kolejnej wersji programu czyli tak jak w normalnej licencji. Płacimy wtedy mniej. Wersja studencka jest to pełna wersja programu. Mało tego. Można używać ją komercyjnie.

z telefonu

Jacek z Nikonem też
28-12-2013, 12:15
Program zachowuje się tak za każdym razem i już na prawdę nie mam pomysłu o co z nim chodzi. Z początku chodził ok aż nagle takie błędy więc pomyślałem, że rok formata nie robiłem więc spróbowałem tędy, ale jestem już po dwóch formatach windy i nadal jest tak samo, wszystko śmiga szybko jak w lapku ze sklepu prócz LR. Nawet kiedyś dla spokoju jak jeszcze było wszystko ok dokupiłem ramu by mieć spokój ale moje aktualne 8GB nawet nie chce tego pociągnąć więc jeśli to nie wina sprzętu zważywszy na to, że wcześniej i na 4GB chodził to po prostu zgłupiałem więc bardzo Was proszę o pomoc.

To raczej nie jest wina LR, tylko musisz mieć uszkodzony sprzęt. Używałem LR na 2GB RAM i też działał, nigdy nie miałem takiego efektu jak opisałeś. Jeśli działają Ci inne programy (np. gry) bez zwisów to ja bym sprawdził najpierw dysk, spróbuj zainstalować na innym (jak nie masz to może czas by kupić).

grzes
28-12-2013, 12:23
dziękuję za odpowiedzi i mam jeszcze 2 pytania:

1. mam rozumieć to że gdy zakupie lightroom students to mogę zrobić upgrade z wersji 5.0 do 5.3

2. czy ktoś mi odpowie na jakiej zasadzie odbywa się uwierzytelnienie wersji student

rychu_cmg
28-12-2013, 14:20

1. mam rozumieć to że gdy zakupie lightroom students to mogę zrobić upgrade z wersji 5.0 do 5.3
Możesz robić aktualizacje do wszystkich wersji 5.X

2. czy ktoś mi odpowie na jakiej zasadzie odbywa się uwierzytelnienie wersji student
na tej stronie masz wszystko wytłumaczone: http://www.xnet.pl/faq.html?grupa=adobe (fragment:"Realizacja zamówienia Adobe wersji Student Edition")

GonzoG
28-12-2013, 17:14

Upgrade jest tylko do wyższej wersji - z 5 na 6.
Z 5.0 do np. 5.3 to update.

grzes
28-12-2013, 17:58
Dziękuje za wszystkie odpowiedzi pozdrawiam

mOSAd
28-12-2013, 18:08
Może z tymi plikami jest coś nie tak ? ale takie miałem przed formatem więc je skopiowałem

Może tak być. Może coś na dysku się uszkodziło. Najprościej ściągnąć z sieci wersję i zainstalować raz jeszcze. Jeżeli to nie pomoże, to można też sprawdzić, czy przypadkiem coś nie jest nie tak z pamięcią. Może któraś kość pada pomału.

kemir
30-12-2013, 17:24
Podepnę się pod temat LR 5 z nieco innego punktu widzenia.
Używam LR i wszystkie swoje wypociny w tym programie obrabiam. Program, w istocie swojej prosty i intuicyjny jest bez wątpienia narzędziem - dla mnie, wciąż początkującego amatora fotografii cyfrowej - prawie genialnym, zważywszy, czego potrafi dokonać. No i własnie - tu się nieco gubię. Przeglądając różne tutoriale ( także bardzo przystępny tutorial na tym Forum) nie potrafię do końca ogarnąć, co (a precyzyjniej określając - jakie suwaki) są ważne, mniej ważne i stosowane wyjątkowo. Krótko pisząc - potrzebna szybka ściąga :smile:.
Jak dotąd, korzystam głównie z modułu "Library" - tu jest w zasadzie prosto i jasno i modułu "Develop" - tutaj
korzystam tylko z możliwości korekty balansu bieli, ekspozycji oraz tonalności fotografii w podstawowym zakresie.
Innymi słowy - tylko górne suwaki LR w module "Develop". Oczywiście kombinuję z wieloma suwakami, mając jednak
wrażenie, że zamiast poprawiać - psuję fotkę, a przynajmniej "przedobrzam".
Jaka jest zatem recepta, na poprawne, nie przesadzone bawienie się pikselami? Co trzeba, co można, a czego raczej nie ruszać W LR?
Będę wdzięczny - nie za tutorial, bo tego nie oczekuję - ale za krótkie, treściwe porady.

GonzoG
31-12-2013, 01:10
Jaka jest zatem recepta, na poprawne, nie przesadzone bawienie się pikselami? Co trzeba, co można, a czego raczej nie ruszać W LR?
Będę wdzięczny - nie za tutorial, bo tego nie oczekuję - ale za krótkie, treściwe porady.

Taka sama jak na każde ciasto - wszystko w określonych proporcjach. Za mało - źle, za dużo - też źle.
A dokładniej można tylko na przykładzie jednego zdjęcia przed i po. I ta recepta będzie poprawna tylko dla tego zdjęcia.

Obróbka zdjęć w LR, to skomplikowany proces gdzie każde jedno ustawienia wpływa na pozostałe. To aby poprawnie obrabiać trzeba poznać zależności pomiędzy nimi - nie ma na to szybkiej ściągi.

Możesz pobrać sobie jakieś presety i zobaczyć co one robią jakimi ustawieniami - to rozwiązanie najbliżej ściągi.

Jacek z Nikonem też
31-12-2013, 01:55
Najprzydatniejszą możliwością LR są presety i snapshoty. Celem obróbki jest zrobienie aby zdjęcie wyglądało lepiej, niż przed obróbką. Jeśli uda Ci się po przesunięciu paru suwaków osiągnąć lepszy rezultat niż był wcześniej - dodaj snapshot. Potem próbuj dalej, dodaj kolejny snapshot. Potem przejrzyj poszczególne snapshoty, zauważysz, czy nie jest gorzej. Gdy skończysz - zapisz preset. Nałóż go na inne zdjęcia (to samo możesz robić sync-em). Gdy uda Ci się zbudować bibliotekę kilkunastu/kilkudziesięciu własnych presetów obróbka zdjęć stanie się dużo szybsza - od razu będziesz mógł dowiedzieć się jak wyglądają zdjęcia w różnych ustawieniach, które zadziałały wcześniej.

Najlepszy kurs LR jaki widziałem jest tu: http://www.creativelive.com/courses/ultimate-lightroom-4-workflow-jared-platt, uczy tych przydatnych rzeczy jak zarządzanie zdjęciami, wybieranie zdjęć, obróbka - większość poradników o LR czy PS to po prostu instrukcje obsługi, a najprzydatniejsze są teksty/filmy ludzi, którzy mają duże doświadczenie.

Andrzej1974
02-01-2014, 13:06
Jw za Jackiem. MZ w LR podstawą są presety, których sporo w necie znajdziesz np. w PresetsHaven (http://www.presetsheaven.com/). Na początek przejrzyj je sobie i na ich podstawie buduj własną bibliotekę presetów. Wymaga to z początku trochę czasu i pracy ale później obróbka będzie nie tylko znacznie łatwiejsza ale i szybka. Czas na naukę nigdy nie jest straconym.

kux
04-01-2014, 00:09
nie warto zakłądac nowego tematu, więc podepne się tutaj

na allegro jest spory wysyp lightrooma który był w komplecie z canonem D5 mkII zdaje się

czy nie różni się czymś taka wersja? w sensie nie tyle programowym, bo podejrzewam, że nie, ale czy np. nie ma jakiegos kruczka, że licencja ważna z dowodem zakupu aparatu czy coś?
czy warto kupić taką wersję?

Jacek z Nikonem też
04-01-2014, 00:24
nie warto zakłądac nowego tematu, więc podepne się tutaj

na allegro jest spory wysyp lightrooma który był w komplecie z canonem D5 mkII zdaje się

czy nie różni się czymś taka wersja? w sensie nie tyle programowym, bo podejrzewam, że nie, ale czy np. nie ma jakiegos kruczka, że licencja ważna z dowodem zakupu aparatu czy coś?
czy warto kupić taką wersję?

jesli wraz z zakupem dostajesz klucz to rejestrujesz ten klucz na stronie Adobe i jestes posiadaczem licencji LR, problem chyba bedzie tylko wtedy gdy ktos juz tego klucza uzyl

Pawel Pawlak
04-01-2014, 14:01
A może ktoś podlinkować warunki licencji tego softu ? Jeśli jest to licencja OEMowa, przywiązana do body, to odkupienie jej bez tego bodu i dalsze użytkowanie skutkuje niedotrzymaniem warunków licencji a więc nielegalne użytkowanie programu - tak samo jak w przypadku Windows OEM który jest "legalny" tylko dla komputera z którym został kupiony.
Ale może w licencji nic na ten temat nie jest napisane ?

olka
24-03-2014, 17:56
Witam, jestem zupełnie nowym użytkownikiem L... i czy ktoś mógłby mi pomóc z problemem ostrości zdjęć. Po zgraniu zdjęć z karty w library zdjęcia nie są ostre, widać chwilowo ostrość po najechaniu myszką potem jej juz nie ma. Nie wiem co z tym zrobić?

docxxx
02-04-2014, 23:06
Library -> Previews -> Build 1:1 Previews. Ew. przy imporcie zaznacz sobie te opcję (z prawej strony).

adrianek32
05-04-2014, 17:09
jak zmienic w Adobe Lightroom 5.3 zeby pliki nie zapisywaly sie automatycznie w folderze o nazwie: 2014 i podfolderach: 04-05-2014 itd? chce to edytowac

GonzoG
05-04-2014, 19:20
jak zmienic w Adobe Lightroom 5.3 zeby pliki nie zapisywaly sie automatycznie w folderze o nazwie: 2014 i podfolderach: 04-05-2014 itd? chce to edytowac

Przy imporcie po prawej masz folder, do którego będą importowane pliki - jest tam opcja automatycznego nazywania i ręcznego.

adrianek32
06-04-2014, 18:46
ok dzięki :)

zolton
08-04-2014, 11:31
To i ja się podepnę.
Mam LR i jak importuję zdjęcia do niego to mi automatycznie ustawia dla wszystkich zdjęć jakiś preset B&W. Gdzie coś pozmieniać aby zdjęcia były oryginalne od razu ?

doyen
08-04-2014, 11:40
To i ja się podepnę.
Mam LR i jak importuję zdjęcia do niego to mi automatycznie ustawia dla wszystkich zdjęć jakiś preset B&W. Gdzie coś pozmieniać aby zdjęcia były oryginalne od razu ?

W oknie importu po prawej usuń wybór presetu który ma być automatycznie zaaplikowany do importowanych zdjęć. Obok tej opcji jest również możliwość wyboru wielkości podglądu i metadanych.

zolton
08-04-2014, 12:09
W oknie importu po prawej usuń wybór presetu który ma być automatycznie zaaplikowany do importowanych zdjęć. Obok tej opcji jest również możliwość wyboru wielkości podglądu i metadanych.

A to tutaj ;)
Dzięki wielkie ;)

josephebeloki
08-04-2014, 13:48
Lightroom 5.4 => http://blogs.adobe.com/lightroomjournal/2014/04/1277.html

aro272
08-04-2014, 22:11
Lightroom 5.4 => http://blogs.adobe.com/lightroomjournal/2014/04/1277.html

Pobrałem aktualizowałem i nie mogę uruchomić spolszczenia. Ma ktoś wiedzę jak spolszczyć 5.4 ( 5.3 działało)

mirko33
09-04-2014, 10:51
Odinstaluj spolszczenie i ponownie zainstaluj podając prawidłowy katalog docelowy. Zwróć uwagę na rodzaj systemu. Jeśli masz system 32-bitowy to szukasz w katalogu C:Program files x86/Adobe... Jeśli masz system 64-bitowy to C:Program Files/Adobe...

josephebeloki
09-04-2014, 11:44
Zainstalowałem i długo nie dłubałem bo nie miałem czasu. Ale wszystko śmiga.

Jedyne co zauważyłem, to podgląd mi się o niebo szybciej ładuje. Wcześniej coś przymulało. Nie mówię o podglądzie 100%, chociaż ten wydaje się też być nieco szybszy..., albo to placebo ;d :)

Dzisiaj potestuję wieczorem to dam znać :)

aro272
10-04-2014, 08:06
Odinstaluj spolszczenie i ponownie zainstaluj podając prawidłowy katalog docelowy. Zwróć uwagę na rodzaj systemu. Jeśli masz system 32-bitowy to szukasz w katalogu C:Program files x86/Adobe... Jeśli masz system 64-bitowy to C:Program Files/Adobe...

Tak zrobiłem, działa :) dzięki
[ system W7/64b scieżka C:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop Lightroom 5 ]

Dexter88
19-04-2014, 17:24
Witam szanowne grono.

Czy jest mozliwe wrzucenie na zdjecie wlasnego presetu, a potem wrzucenie innego juz tylko przykladowo na twarz?
Cos takiego jak praca na warstwach w programach graficznych.
edit. albo gumowanie bazujac na historii, wtedy by sie wracalo gumujac do poprzedniej warstwy z historii. :>

GonzoG
19-04-2014, 17:32
Witam szanowne grono.

Czy jest mozliwe wrzucenie na zdjecie wlasnego presetu, a potem wrzucenie innego juz tylko przykladowo na twarz?
Cos takiego jak praca na warstwach w programach graficznych.
edit. albo gumowanie bazujac na historii, wtedy by sie wracalo gumujac do poprzedniej warstwy z historii. :>

Nie i nie.

Zmiany globalne są zawsze globalne - nie ma możliwości zrobić ich tylko na części zdjęcia.
Korekty lokalne (pędzel, gradienty, itp) nie mają możliwości stworzenia z nich presetów.

Natomiast możesz zrobić coś na wzór.
Robisz na zdjęciu tylko korektę lokalną (np. pędzlem) z określonymi ustawieniami, zapisujesz jako preset - z zapamiętaniem tylko pędzla.
Wczytując ten preset wczyta tylko pędzel. Obszar krycia możesz sobie później zmienić.

zbyszekD7000
19-04-2014, 18:15
A gdzie to spolszczenie jest dostępne?

parman
19-04-2014, 23:02
No np tu:
http://www.xnet.pl/adobe/adobe_lightroom_5_eng_win_mac.html

IRKO
20-04-2014, 07:28
Tu jak zainstalować:

http://www.youtube.com/watch?v=pviButcRmPw

zbyszekD7000
20-04-2014, 21:28
Mam pytanie odnośnie plików XMP
Czy jest możliwe wymuszenie zapisu tych plików ? Nie chodzi mi o aktywację tej funkcji.
Czy dobrze mi się wydaje że plik tego typu zapisuje się jedynie wtedy gdy w obrabianym pliku nastąpią jakieś zmiany. W innej sytuacji zapis nie następuje. Czy tak?
Chodzi mi o konkretny przykład, jest sporo fotek obrobionych przy wyłączonym zapisie XMP, już po tym fakcie włączyłem zapis XMP i dlatego pytanie, czy teraz można wymusić zapis XMP tych wszystkich wcześniej obrotowych fot ?

kkokosz
20-04-2014, 22:29
czy teraz można wymusić zapis XMP tych wszystkich wcześniej obrotowych fot ?

Zaznacz wszystkie w trybie Library i zapisz zmiany klawiszami Ctrl+s

zbyszekD7000
20-04-2014, 22:55
wielkie dzięki, zadziałało :-)
a czy można zmienić miejsce docelowe zapisu plików XMP ?

kkokosz
21-04-2014, 21:16
Z tego, co wiem - nie można. Zapisują się zawsze tam, gdzie pliki źródłowe.

GonzoG
21-04-2014, 21:38
j.w. nie można, bo jest to tzw. "sidecar" (wózek boczny) - czyli plik, który zawsze jest z plikiem głównym.

zbyszekD7000
21-04-2014, 21:39
dzięki

a czy nakładkę PL da się zaistalować wyłącznie na pełnej wersji, czy na 30 dniowej też ?
bo pisze oficjalnie że niby tylko na pełnej, a jak jest faktycznie ?

GonzoG
21-04-2014, 21:55
dzięki

a czy nakładkę PL da się zaistalować wyłącznie na pełnej wersji, czy na 30 dniowej też ?
bo pisze oficjalnie że niby tylko na pełnej, a jak jest faktycznie ?

Nie wersji pełnej i niepełnej. To jest ten sam program, różnica jest tylko w tym czy masz wpisany klucz czy nie.

zbyszekD7000
21-04-2014, 22:00
dokładnie o to mi chodziło, bo wersja jest ta sama,
natomiast z tutejszych wypowiedzi oraz z poradników niejasno to wynika czy chodzi wyłącznie o wersję z kluczem, czy może w 30 dniowej też się jednak da ?
bo ja próbowałem ale po zmianie (podłożeniu PL'a) programu nie daje się uruchomić, trzeba przywrócić stare i wtedy się znowu uruchamia, dlatego jestem ciekaw, może ktoś próbował

radwb
03-05-2014, 22:37
witam
pisze tutaj żeby nie zaśmiecać. Jak zrobić zeby w Lightroomie plik .dng zapisywał zmiany w nim wprowadzone. Na przykład po kilku tygodniach wracam do starych zdjeć, ładuje wcześniej obrobione zdjęcia (dng) do Lightrooma i jest surowe zdjecie bez żadnych zmian jak prosto z puszki.
Wcześniej uzywałem NX2 i automatycznie NX2 zapisywał zmiany w pliku nef i nie było problemu wrócić do wcześniejszej obróbki.

zbyszekD7000
03-05-2014, 22:53
Zaznaczyć zapis plików XMP, wtedy tworzy się oddzielny plik z obróbką o takiej samej nazwie jak nef, tylko z rozszerzeniem xmp

marszull
04-05-2014, 13:33
w dng zmiany sa zapisywane automatycznie w pliku

mini21
05-05-2014, 23:08
Chciałem ponowić prośbę/pytanie odnośnie zestawu LR5 i Premiere 5 dołączonych do Canon'ów - czy są jakieś wzmianki w warunkach licencyjnych odnośnie odsprzedaży i "przywiązania" oprogramowania do body?
Pisałem do supportu Adobe dziś rano na czat, potem maila, ale żadnego odzewu.
Może ktoś ma jakieś potwierdzone dane?

Raz już kupiłem oprogramowanie (PS CS5), które okazało się nielegalne (inna sytuacja, ale rozczarowanie i obawa pozostały), więc wolę się uchronić przed błędnym zakupem.

Pozdr.

Jacol
06-05-2014, 11:11
Licencja licencją, a w PL mamy inne obowiązujące przepisy prawa i one są nadrzędne w stosunku do licencji wymyślonej przez amerykanów.

Najlepszy przykład do licencja i zakaz odsprzedaży kupionej w sklepie gry na Playstation, która jest niezgodna z obowiązującym w Polsce prawem. Na pudełku pisze, że po kupnie nie możemy tej gry już nikomu sprzedać, wg obowiązujących w Polsce przepisów możemy dysponować takim mieniem w nieograniczony, zgodny z prawem sposób. Gdzieś nawet chyba jest wyrok potwierdzający możliwość dysponowania swoim mieniem, mimo wymyślonych zakazów jakichś korporacji z Tokyo, które straszą klientów napisami na pudełkach, dbając tylko o swój interes i wymuszając zakup kolejnych ich produktów w pełnej cenie.

I tak samo jak możemy w Polsce legalnie ściągać mp3 na prywatny użytek, tak już programów komputerowych i gier do własnego użytku nie możemy. Takie jest aktualnie u nas prawo.

Nikogo nie nakłaniam do kupna, bo sam Windowsa w wersji OEM kupiłbym i kupowałem tylko składając samemu nowy komputer a nie do instalacji na już istniejącym, o tyle w przypadku licencji LR nie wiem czy może ona być zgodnie z prawem na stałe przypisana do innego produktu. Dla mnie sprawa jest prosta, bo abstrahując od naszych przepisów, honorowo kupiłbym normalną wersję LR zamiast takich wynalazków z Allegro. Wtedy nie ma rozterek moralnych i wątpliwości, a te 100zł to i tak bym przejadł na hamburgery. LR kupuje się raz więc można tą stówę więcej odżałować.

mini21
06-05-2014, 12:19
No tak, patrząc z tego punktu, oczywiście masz rację.
Sprawdziłem cenę najtańszego LR 5 w wersji "normalnej" to 500 zł bez paru groszy, czyli 2x więcej, co nie ukrywając nie jest dla mnie obojętne.
Jednak boję się, bo raz już kupiłem okazyjnie PS'a na Ebay'u (jeszcze tak dobrze wykonanej pdróbki programu w życiu nie widziałem - identyczne pudełko, nośnik, key wchodził bez problemu, nawet znajomy, który też ma oryginalnego PS'a nie znalazł różnicy, jedyne co wskazało na to, że jest to podróba, to niemożność zarejestrowania na Adobe, chyba, że mogło to być spowodowane czymś innym...) i teraz nie chciałbym drugi raz kupić bubla.

Dalej czekam na odp. z Adobe polska (na pierwsze pytanie czekam już drugi tydzień, na drugie pytanie zadane za pośrednictwem czatu, już dwa dni), ale odzewu brak.

Dobra, póki nie dostanę jakiegoś info od Adobe, zakup z tych "okazyjnych" aukcji sobie odpuszczam.

GonzoG
06-05-2014, 12:37
Zgodnie z polskim prawem można odstąpić/odsprzedać licencję, ale musi to być potwierdzone albo dowodem zakupu, albo stosowna umową (kupna-sprzedaży, przeniesienia licencji, itp). A to dlatego, że u nas licencja bez dokumentu stwierdzającego jej nabycie/posiadanie nie jest ważna.

Dodatkowo, aby móc odsprzedać licencję, trzeba posiadać dowód jej nabycia. Nie może to być aparat z licencją, a musi być ona oddzielnie wyszczegolniona.

I trzecia sprawa - warunki samej licencji. LR dołączany do Canonów ma dodatkowy punkt - oprogramowanie nie może być zbyte bez aparatu, do którego była dołączona - jest w pełni zgodny z polskim prawem.

mini21
06-05-2014, 12:42
I o ten właśnie trzeci punkt mi chodziło :D
Jeśli taka wzmianka istnieje, to pozamiatane... nie ma sensu.
Ciekawią mnie tylko sprzedawcy, którzy sprzedają to z Fvat po wyżej cenie :D
Czy zdają sobie z tego 3 punktu sprawę...

arieloza
06-05-2014, 13:48
No i LR do Canona nie ma możliwości upgrade.

mini21
06-05-2014, 14:09
No właśnie o tym też słyszałem, ale w sumie nikt nie miał pewności :D

mateo912
06-05-2014, 16:32
No i LR do Canona nie ma możliwości upgrade.

ale nadal ma możliwości na update. Czyli będzie się aktualizował aż do czasu wypuszczenia lr 6

chomicz
08-05-2014, 14:20
Witam,
mam pytanie odnośnie lr4, ale chyba dotyczy też lr5:
mam profile do aparatu (rozszerzenie .dcp) gdzie trzeba je wkopiować aby pojawiły się w lightroomie??
system win7.

GonzoG
08-05-2014, 15:34
Witam,
mam pytanie odnośnie lr4, ale chyba dotyczy też lr5:
mam profile do aparatu (rozszerzenie .dcp) gdzie trzeba je wkopiować aby pojawiły się w lightroomie??
system win7.

c:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop Lightroom 4\Resources\CameraProfiles\Camera\

Stawiu
08-05-2014, 18:57
Zgodnie z polskim prawem można odstąpić/odsprzedać licencję, ale musi to być potwierdzone albo dowodem zakupu, albo stosowna umową (kupna-sprzedaży, przeniesienia licencji, itp). A to dlatego, że u nas licencja bez dokumentu stwierdzającego jej nabycie/posiadanie nie jest ważna.

Nie do końca:
1) Żeby odstąpić licencję, konieczna jest zgoda licencjodawcy. Jeżeli w warunkach licencji nie ma uprawnienia do jej odstępowania (a mówiąc precyzyjnie: do udzielenia sublicencji) to nie można tego zrobić.
2) Odnośnie przenoszenia licencji sprawa nie jest oczywista. Zasadniczo uznaje się, że licencję można przenieść dalej, ale są też odmienne poglądy. Natomiast z pewnością jeżeli strony w umowie ustaliły zakaz przenoszenia licencji, to nawet przyjmując że co do zasady nie jest to zabronione, to ze względu na taką umowę licencjobiorca ponosi odpowiedzialność odszkodowawczą z tytułu nienależytego wykonania umowy.
3)Nieprawdą jest to, że licencja bez dokumentu jest nieważna - licencja może mieć formę ustną, a nawet dorozumianą. Tylko licencja wyłączna musi mieć formę pisemną pod rygorem nieważności, ale w odniesieniu do programów komputerowych takich licencji się nie stosuje.

Odnośnie programów komputerowych długo funkcjonował jednolity pogląd, że nie można ich dalej odsprzedawać, jednak stosunkowo niedawne orzeczenie Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej trochę (o 180 stopni) zmieniło podejście do tej sprawy.

utrecht
12-05-2014, 16:45
c:\Program Files\Adobe\Adobe Photoshop Lightroom 4\Resources\CameraProfiles\Camera\

Jak mam natomiast pytanie jak zdobyć takie profile do aparatu. Chodzi mi dokładnie o kolor, który Lightroom wypacza, przynajmniej u mnie podczas konwersji RAW-> jpg. Mam Nikona D3200 i teraz w większości robie fotki JPG ewentualnie RAW+JPG, z uwagi właśnie na kolory zdjęć, ktore są jakby wyblakłe po konwersji.

Jacol
12-05-2014, 17:11
A nie masz czasami koloru jpg'a podbitego przez Picture Control a raw pokazuje właściwy obraz, czyli realnie blady, który powinieneś sobie sam podkolorować ?

GonzoG
12-05-2014, 18:03
Jak mam natomiast pytanie jak zdobyć takie profile do aparatu. Chodzi mi dokładnie o kolor, który Lightroom wypacza, przynajmniej u mnie podczas konwersji RAW-> jpg. Mam Nikona D3200 i teraz w większości robie fotki JPG ewentualnie RAW+JPG, z uwagi właśnie na kolory zdjęć, ktore są jakby wyblakłe po konwersji.

Robi się bardzo prosto - tworzysz tablicę LUT i gotowe.

Profil Adobe zmienia kolory, w stosunku do tego co pokazuje aparat, ale to nie znaczy, że jest to źle, a wręcz przeciwnie. Adobe jest bliższe profilowi uzyskanemu z ColorCheckera, niż profile Nikona.

Druga sprawa - Nikon ogólnie ma wysycone kolory

Trzy - sprawdzałeś inne profile niż standard Adobe ??

mOSAd
13-05-2014, 10:52
Zakładka Calibration w module Develop, na samym dole - przy NEFach można wybrać podobne profile do tych z JPEGów. Można też utworzyć własne i zaaplikować automatycznie podczas importu. Opcji jest wiele.

josephebeloki
19-06-2014, 14:14
Wyszła kolejna aktualizacja Lightroom 5.5

http://www.adobe.com/support/downloads/thankyou.jsp?ftpID=5792&fileID=5819

Bielack
24-06-2014, 22:41
Co ciekawe, LR 5.5 nie ma nowych narzędzi jakie pojawiły się w ACR 8.5. Spotkałem też opinie, że LR 5.5 to ostatnia wersja "pudełkowa"; LR 6 będzie już podobno tylko jako CC (z komentarzy na G+).

I jeszcze jedna sprawa: widzę opinię, że LR 5.5 jest wolniejszy w module Develop niż v 5.4. Potrafi się podobno również przewrócić. U siebie (wersja pod 64Windows7) nie zauważyłem ani jednego, ani drugiego. Szybciej nie jest, ale wolniej też jakoś nie pracuje. Wasze spostrzeżenia?

raftik
25-06-2014, 07:10
Co ciekawe, LR 5.5 nie ma nowych narzędzi jakie pojawiły się w ACR 8.5. Spotkałem też opinie, że LR 5.5 to ostatnia wersja "pudełkowa"; LR 6 będzie już podobno tylko jako CC (z komentarzy na G+).

I jeszcze jedna sprawa: widzę opinię, że LR 5.5 jest wolniejszy w module Develop niż v 5.4. Potrafi się podobno również przewrócić. U siebie (wersja pod 64Windows7) nie zauważyłem ani jednego, ani drugiego. Szybciej nie jest, ale wolniej też jakoś nie pracuje. Wasze spostrzeżenia?

Faktycznie wywalił mi się 3 x w czasie jak zaznaczałem X-em dużo zdjęć do wywalenia z biblioteki.

rlat
25-06-2014, 09:01
Też potwierdzam, od czasu do czasu samoczynnie kończy pracę. Poprzednia wersja była stabilniejsza.

dawid503
25-06-2014, 15:29
Mega wolniejsza praca, procesor i5 3750 i na 100% przy każdej operacji wyciąga... Chyba wrócę do poprzedniej wersji...

6868
25-06-2014, 15:53
Potwierdzam, wolniejszy i mniej stabilny

Andrzej1974
25-06-2014, 20:37
Dobrze, że nie zainstalowałem Lr 5.5. :-)

dawid503
26-06-2014, 11:57
Ja zabieram się za pobieranie, sensu niema to mozolna praca...
jak costo link tutaj MAC (http://www.adobe.com/support/downloads/detail.jsp?ftpID=5740).
Windows tutaj (http://www.adobe.com/support/downloads/detail.jsp?ftpID=5741)

marszull
26-06-2014, 22:35
mialem nosa ze nie sciagnalem jak sie przypomnial ;) a zawsze to robie

R
27-06-2014, 08:19
ja nie widze zadnych problemow z dzialaniem 5.5

Inkognito
28-06-2014, 12:06
Też mi się nie zdarzyło wyspać program podczas jakichkolwiek czynności. W prędkości działania modułu develop też nie widzę różnic w stosunku do poprzedniej wersji.

parman
28-06-2014, 17:23
Co ciekawe, LR 5.5 nie ma nowych narzędzi jakie pojawiły się w ACR 8.5....

Jakie są nowe narzędzia w ACR 8.5 oprócz obsługi nowych aparatów i obiektywów?

Bielack
28-06-2014, 17:59
Jakie są nowe narzędzia w ACR 8.5 oprócz obsługi nowych aparatów i obiektywów?
Porównaj proszę te dwa obrazki:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/06/google_img2014062348244p61gm-2.png
źródło (https://lh4.googleusercontent.com/-A4gb6J5ANhM/U6iPZRNPY7I/AAAAAAAAD4A/cZVAO2y_1hI/w1081-h811-no/google_img20140623-4824-4p61gm.png)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/06/google_img2014062348241eyeiqk-1.png
źródło (https://lh6.googleusercontent.com/-08WjswKnWPg/U6iOmRaLTrI/AAAAAAAAIow/LNHdFTHdwWI/w1081-h811-no/google_img20140623-4824-1eyeiqk.png)

parman
28-06-2014, 19:14
Przyznam się że nie wiele mi mówią te ikonki. W ACR 8.5 są jakieś nowe pędzle i inne ustawienia, których nie dali w LR?

Bielack
29-06-2014, 14:57
Przyznam się że nie wiele mi mówią te ikonki. W ACR 8.5 są jakieś nowe pędzle i inne ustawienia, których nie dali w LR?
Dokładnie tak. Plus adnotacja, że dostępne tylko w CC. O samych narzędziach nic nie powiem, bo nie korzystam z CC, ale na G+ ładnie to opisali w skrócie, a na stronie domowej Adobe powinno być coś więcej.

josephebeloki
30-06-2014, 08:57
Hmmm potwierdzam.

U mnie problem się pojawił w elipsie... albo znika, albo nie da się zaznaczyć.
Dotąd w 5.4 obrobiłem ok 10 tyś fotek, nie było żadnych problemów.
W wersji 5.5 miałem kilka razy problemu z elipsą... więc coś jest nie tak.

Jak "przyśpieszyć" pracę w LR5:
1. Ctrl + Alt + Delete => Menadżer zadań => Procesy => Lightroom => prawy, priorytet, zmień priorytet => na Wysoki
2. Wyłączamy antywirusy
3. Wyłaczamy gg , facebooki itd... radia internetowe itd...

TYLKO LIGHTROOM może być włączony.

Pozdrawiam

ayu
30-06-2014, 09:22
Przepraszam za takie pytania ale od jakiegoś czasu testuję LR aby przejść z PS-a. Dlaczego chcąc zaimportować pliki pojawiają mi się tylko RAWy? Gdzie to mam zmienić?

Sent from my 450R4E/450R5E/450R4V/450R5V/4450RV using Tapatalk

yozz84
30-06-2014, 11:14
Czy macie jakieś problemy z "nakładką" / odświeżaniem LR po dłuższej pracy?

Czasem ekran robi sie jakby za mgła, nastepnie pokazuje sie na pasku drugie okienko z napisem (sorry ale nie zapamietalem dokladnie nazwy) "benzol" "bezrol" czy jakos tak... nic nie da sie zrobić i LR ciągle próbuje coś ładować (dane ?) a widok jest nieaktywny bo na pierwszym planie jest to wspomniane "okno/nakładka za mgłą"

R
30-06-2014, 11:39
okulista albo dobry antywirus

pit.
30-06-2014, 11:55
A czy jest jakakolwiek korzyść z przesiadki 5.3 na 5.5 ? Narazie twardo ignoruję monit o akualizację, chyba dobrze zrobiłem jak czytam. Ale czy coś faktycznie mnie ominęło jeśli chodzi o nowe funkcjonalności, że dupę urwie jak się przerzucę na nowy 5.5 ?

raftik
30-06-2014, 11:59
A czy jest jakakolwiek korzyść z przesiadki 5.3 na 5.5 ? Narazie twardo ignoruję monit o akualizację, chyba dobrze zrobiłem jak czytam. Ale czy coś faktycznie mnie ominęło jeśli chodzi o nowe funkcjonalności, że dupę urwie jak się przerzucę na nowy 5.5 ?

Żadnej korzyści, właśnie wróciłem do 5.3 i nie tykam już aktualizacji :( i ostatecznie i tak jest gorzej, wolniej niż w LR4.4 :( ale żeby się pocieszyć, że wydałem kasę na upgrade to zostanę przy 5.3

pit.
30-06-2014, 12:15
Ok, czyli nie ruszam. Dzięki za info ;)

2pompony
30-06-2014, 18:50
Czy macie jakieś problemy z "nakładką" / odświeżaniem LR po dłuższej pracy?

Czasem ekran robi sie jakby za mgła, nastepnie pokazuje sie na pasku drugie okienko z napisem (sorry ale nie zapamietalem dokladnie nazwy) "benzol" "bezrol" czy jakos tak... nic nie da sie zrobić i LR ciągle próbuje coś ładować (dane ?) a widok jest nieaktywny bo na pierwszym planie jest to wspomniane "okno/nakładka za mgłą"

Ten napis to bezel (można by się pokusić o przetłumaczenie jako 'oprawka') - ten widok drugiego okna pojawia się w takim momencie, jak LR np. przy starcie nie ma czego pokazać - np. nie wczytały się jeszcze te dane, które LR chce pokazać, a starych nie ma. Mam podejrzenie że przy starcie to jest okno splasha.

Przy dłuższej pracy tak się dzieje, jeśli program nie ma starych danych (np. dotychczasowo pokazywanego obrazka), a user zechce pokazać nowy. Zanim LR wczyta ten nowy i z braku starego (bo np. w Ramie czy gdzie śpod ręką już go nei ma) pojawia się bezel.

Czemu dane na momencik tracą dostępność i program przez chwilkę nei wie co ma ze sobą zrobić nie wiem, ale tak się rzeczywiście dzieje.

yozz84
30-06-2014, 22:51
Ten napis to bezel (można by się pokusić o przetłumaczenie jako 'oprawka') - ten widok drugiego okna pojawia się w takim momencie, jak LR np. przy starcie nie ma czego pokazać - np. nie wczytały się jeszcze te dane, które LR chce pokazać, a starych nie ma. Mam podejrzenie że przy starcie to jest okno splasha.

Przy dłuższej pracy tak się dzieje, jeśli program nie ma starych danych (np. dotychczasowo pokazywanego obrazka), a user zechce pokazać nowy. Zanim LR wczyta ten nowy i z braku starego (bo np. w Ramie czy gdzie śpod ręką już go nei ma) pojawia się bezel.

Czemu dane na momencik tracą dostępność i program przez chwilkę nei wie co ma ze sobą zrobić nie wiem, ale tak się rzeczywiście dzieje.

Dzięki... już myślałem ze to tylko mi tak sie pokazuje... Problem w tym że jak już raz coś takiego mi wyskoczy to sie prawie że zapętla... jedynym sposobem jest zminimalizowanie okna ze 2 razy i chwile odczenanie az rzczywiscie załaduje dane...

2pompony
01-07-2014, 13:55
Mam wrażenie, że jest to jakiś zakręt rzeczywistości na styku LR i systemu - jakieś nie do końca optymalne wykorzystanie pamięci, kod nie zoptymalizowany w stopniu wystarczającym, jakieś gorsze samopoczucie kości RAMu, lub czegoś w tym guście - a przysłowiowa wręcz zasobożerność LRa w tym nie pomaga.

Jedyne, co Ci pozostaje, to po prostu odczekać, aż LR dostanei te dane, na które czeka - bo wtedy je pokaże, i już.