Zobacz pełną wersję : Nikkor 28 1.8G AFS
Z tym szkłem to różnie jedni są zadowoleni drudzy nie.
Niezadowoleni są Ci, którzy mają problemy z af-em. Mój właśnie z tego powodu poszedł pod młotek. Był zbyt niepewny. Gdybym trafił sztukę z poprawnie działającym af-em napewno kupiłbym go drugi raz. Niestety niesmak pozostał.
Zgubiłem osłonę do szkła i tu pytanie bo nigdy nie kupowałem jakiś zamienników a na oryginał za grubo ponad 100zł nie mam ochoty.
Podpowie ktoś co będzie pasowało, dobrze się trzymało i spełni swoje zadanie? Czy te nakręcane na gwint - u mnie na gwint filtra uv bo takowych używam - nie spowoduje winietowania?
Ktoś? Coś? :)
Z pytaniem do użytkowników którzy wysyłali obiektyw do serwisu, czy coś pomogło w zakresie AF. Bo u mnie od początku na bocznych polach ostrość poza zakresem jedynie centralny sprawuje się dobrze choć ostanie ślubu jakoś trafiał dziwnie loteryjnie
Mialem loteryjna dyskusyjna sztuke, a po kalibracji w DE z topowym body w zasadzie nic sie nie zmienilo. Taki slepy traf nic z tym nie zrobisz bo powstaje bledne kolo sklep—serwis—sklep.
adrianek32
26-03-2016, 18:26
nie ma jak szybka odpowiedź na pytanie :)
Na rumorsach donoszą, że w tym tygodniu będzie premiera 28 1.4G ;)
ja 28 1.8 g używam ze 2 lata kupiłem używany moje podstawowe szkło w repo, tak samo w dyskotekach ostre i na d800 dostało skrzydeł, af trafia gdzie chce wiec jest super
z ost soboty
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://naforum.zapodaj.net/images/dcaebf40f306.jpg)
Z jakim body wcześniej używałeś ?
d700 korzystałem do stycznia czyli ok 1.5 roku tam był taki nijaki ani ostry ani nic a teraz na 1,8 poezja, af porównywalny w obu body nawet w 800 wg mnie jest lepiej szybciej trafia
Jarecky83
30-05-2017, 20:54
d700 korzystałem do stycznia czyli ok 1.5 roku tam był taki nijaki ani ostry ani nic a teraz na 1,8 poezja, af porównywalny w obu body nawet w 800 wg mnie jest lepiej szybciej trafia
Ja używam z D700 i z D3S i jestem zadowolony, nawet na D700 wydaje mi się ostrzejszy niż na D3S. Zrobiłem tym zestawem (D700+28mm) w 80% 3 komunie ostatnio;)
ja na d700 tez to było podstawowe szkło do repo, ale dla mnie szalu nie robiło ale teraz dostało mega skrzydeł na 800