Zobacz pełną wersję : Leica M9 i inne dalmierze Leiki
A dla mnie przykre jest ze o fotografi mowi sie uzywajac cyferek,ze lepszosc obiektywow okreslaja tabelki
Efekty tega sa w forumowych galeriach
Właśnie... Oto jeden z nich - M9, ISO 2500, F1.0: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=144081. ;)
A dla mnie przykre jest ze o fotografi mowi sie uzywajac cyferek,ze lepszosc obiektywow okreslaja tabelki
Mario, nie napisałbyś recenzji leiki od siebie? Takiej o zdjęciach i o fotografowaniu, ale bez snobizmu i masturbacji.
Laboratoryjny test MATRYCY i wynikające z niego cyferki nie mają raczej większego znaczenia, dla kogoś, komu podoba się obrazek z M9, dostępne w tym systemie szkła, a do tego koncepcja dalmierza i wszystko co za tym idzie.
Inna rzecz, że nawet samej matrycy nie potrafią przetestować, skoro wychodzą im inne wyniki dla M9, M9-P i M/E. Mogli jeszcze podać parametry dla wersji srebrnej i czarnej :-)
PS. Z niecierpliwością czekam na kolejne opinie o Leice (i Harleyach) od osób, które te produkty znają z tabelek w internecie ;-)
Inna rzecz, że nawet samej matrycy nie potrafią przetestować, skoro wychodzą im inne wyniki dla M9, M9-P i M/E. Mogli jeszcze podać parametry dla wersji srebrnej i czarnej :-)
Sample variation.
Moim zdaniem to pomieszanie z poplątaniem. Dobrze że ktoś dokonuje pomiarów i tworzy rożne modele odwzorowania obrazu, pytanie co to ma wspólnego z galeriami forumowymi i ogólnym poziomem fotograficznym...
To tak jakby twierdzić że nie da się mierzyć jakości pędzli oraz farby, to czy komuś się z nich dobrze korzysta to już osobny temat, a jeszcze osobniejszy czy potrafi coś namalować.
Na otrzeźwienie odrobina sztuki !
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/03/picasso-1.jpg
źródło (http://2.bp.blogspot.com/-oAgAYuzcQqg/T6ST7yprmTI/AAAAAAAAA7I/NutlaCRmEl4/s1600/picasso.jpg)
Laboratoryjny test MATRYCY i wynikające z niego cyferki nie mają raczej większego znaczenia, dla kogoś, komu podoba się obrazek z M9, dostępne w tym systemie szkła, a do tego koncepcja dalmierza i wszystko co za tym idzie.
PS. Z niecierpliwością czekam na kolejne opinie o Leice (i Harleyach) od osób, które te produkty znają z tabelek w internecie ;-)
Leica M9 jest dobrym aparatem pełnoklatkowym, a opinię o matrycy można sobie wyrobić przeglądając np. bazę 17 tys. zdjęć, lepszych i gorszych fotografów, zawodowych reporterów i niedzielnych pstrykaczy - http://www.pbase.com/cameras/leitz/m9
W sumie jakoś zawsze byłem zdania, że główna zaleta to wielkość tego aparatu, bo jakość nie jest znacznie lepsza od pełnych klatek japońskich lustrzanek, być może obrazuje inaczej ale zależnie od gustu, jednemu pasuje, drugiemu nie, obrazek może być trochę inny ale trudno powiedzieć czy lepszy. Plusem Leici na pewno są najwyższej klasy obiektywy..
ranbir kapoor
14-03-2013, 15:37
Mario, nie napisałbyś recenzji leiki od siebie? Takiej o zdjęciach i o fotografowaniu, ale bez snobizmu i masturbacji.
Nie ma problemu
Wieczorem napisze
pastwisko
14-03-2013, 15:52
Moim zdaniem to pomieszanie z poplątaniem. Dobrze że ktoś dokonuje pomiarów i tworzy rożne modele odwzorowania obrazu, pytanie co to ma wspólnego z galeriami forumowymi i ogólnym poziomem fotograficznym...
Wystarczy poczytać tematy dotyczące zakupu aparatu/obiektywu. Wiekszość dyskusji dotyczy testów i osiągów, powoływanie się na optyczne.pl to chyba norma i dla wiekszosci to chyba najbardziej miarodajna strona w tej materii. Mam czesto wrażenie, że wiele osob bardziej by zawierzyło tego co tam wyczyta niz temu co by sami zobaczyli - o ile w ogole by coś zobaczyli. Nie oszukujmy się - wiekszosć osob ktore ma dzis aparat i robi zdjecia, nie ma do tego kompletnie powołania i nie jest w tym dobra. Za to zeby rzucać cyferkami i linkami do tabelek nie trzeba mieć specjalnego talentu i umiejętnosci. Lepiej wiec poczytać tabelki i cyferki bo one cośkolwiek mówią w przeciwienstwie do zdjec na ktorych nie wiele osób widzi coś wiecej jak wielkosć głebi ostrosci.
Nie na darmo fotografia jest teraz cyfrowa.
Wystarczy poczytać tematy dotyczące zakupu aparatu/obiektywu. Wiekszość dyskusji dotyczy testów i osiągów, powoływanie się na optyczne.pl to chyba norma i dla wiekszosci to chyba najbardziej miarodajna strona w tej materii. Mam czesto wrażenie, że wiele osob bardziej by zawierzyło tego co tam wyczyta niz temu co by sami zobaczyli - o ile w ogole by coś zobaczyli.
Nie widzę w tym nic złego, prawdopodobnie wydaje się konsumentom, że dzięki temu dokonają dobrego zakupu.
Nie oszukujmy się - wiekszosć osob ktore ma dzis aparat i robi zdjecia, nie ma do tego kompletnie powołania i nie jest w tym dobra.
Tak jest ze wszystkim, więc uważam to za mocno redundantny wniosek, być może widać to bardziej w dziedzinach z niskim progiem wejścia.
Za to zeby rzucać cyferkami i linkami do tabelek nie trzeba mieć specjalnego talentu i umiejętnosci.
Jest gorzej, interpretacja rzuconych cyferek wymaga pewnego zrozumienia danych tam zawartych a z tym jest problem.
pastwisko
14-03-2013, 17:50
Jest gorzej, interpretacja rzuconych cyferek wymaga pewnego zrozumienia danych tam zawartych a z tym jest problem.
A co tu jest do rozumienia, jasniejsze szkło, wiecej megapikseli, lepsze mtfy, miejsza aberracja.. wystarczy miec w głowie wyniki poszczególnych modeli.
RobertMiernik
14-03-2013, 17:50
Niestety w dobie fotografii cyfrowej nie wiadomo czy oglądane zdjęcie jest wynikiem body i szkła czy photoshopa i magii wtyczek...
mateo912
14-03-2013, 17:57
Niestety w dobie fotografii cyfrowej nie wiadomo czy oglądane zdjęcie jest wynikiem body i szkła czy photoshopa i magii wtyczek...
uhm, bo wcześniej wcale się nie edytowało zdjęć ;)
Przepraszam że się wtrące, nie będąc niemieckim stomatologiem.
Są pewne zastosowania, w których te wykresy, tabelki czy inne zdjęcia dekielka są ważne. Ja fotografujac gwiazdy dość uważnieanalizuje to jjaką kome generuje szkło, to jak się grzeje sprzęt przy długich ekspozycjach, ale itp. Z tym że są do dość specyficzne wymagania fotograficzne i przypuszczam że dla 90% fotografujacych nie ma to najmniejszego znaczenia. Żeby zrobić dobre zdjęcie w większości przypadków wystarczy jakiekolwiek sprzęt i odrobina pomysłu.
pastwisko
14-03-2013, 18:03
Tak zeby nie bylo niejasnosci, ja nie mam nic naprzeciwko testom, niech sobie są i są pomocne. Problem w tym ze ostatnimi czasy stały sie wg mnie zbyt istotne i dla niektorych wazniejsze od samego robienia zdjec. Zresztą jak juz mowiłem wystarczy poczytac wątki dodtyczace kupowania - ilez to juz razywidzialem ze ktos ma problem z wyborem lub podjęciem decyzji tylko na podstawie jakichś glupich testów, ktorych w praktyce nawet nie zauważy - to jest sedno sprawy, to są problemy teoretyczne, a ludzie sobie nimi głowę zawracają, zamiast patrzec na to co jest istotne.
Dobra kończę bo mnie znowu pokasują za pisanie nie na temat.
Przepraszam że się wtrące, nie będąc niemieckim stomatologiem.
Są pewne zastosowania, w których te wykresy, tabelki czy inne zdjęcia dekielka są ważne.[...]
No tak wiadomo - jak wyzej nie mam nic naprzeciwko, ale mowimy o typowym foceniu, gdzie to naprawde ma znaczenie znikome ;)
W większości jest to "first world problem" :)
ranbir kapoor
14-03-2013, 18:30
ja za Kuba
testy moga byc skladowa w dokonaniu wyboru a nie jego glownym a czesto jedynym kryterium
kwitnesencja tego jest fakt najczesciej tu przytaczane testy robi grupa fizykow niepotrafiaca fotografowac
MariuszJ
14-03-2013, 18:41
Bardzo nieśmiało, jako przedstawiciel onych niepotrafiących fotografować fizyków i innych matematyków zaprotestuję - właśnie używając fizyki i matematyki budujecie, Drodzy Fotografowie, impresje do oddziaływania na maluczkich. Odróżniajmy mówienie o sztuce wywoływania wrażeń i o narzędziach służących do tego celu. Można machnąć ręką na cyferki, twierdząc że i tak przekraczają poziom, za którym liczy się już tylko metafizyka (nie jest mi obcy ten pogląd). Ale ich kompletne bagatelizowanie trąci - wybaczcie - bałwochwalstwem ignorancji. Jak bardzo te bezduszne metryki musiały by spaść, abyście zaczęli się niepokoić, że ktoś tu na boczku odcina jedynie kupony od Legendy?
ja za Kuba
testy moga byc skladowa w dokonaniu wyboru a nie jego glownym a czesto jedynym kryterium
kwitnesencja tego jest fakt najczesciej tu przytaczane testy robi grupa fizykow niepotrafiaca fotografowac
Tu akurat nie widzę problemu. Badają właściwości fizyczne i mają do tego idealne referencje. Problemem jest wyciągnięcie wniosków z takich testów. Nie każdy to potrafi. Bez odpowiedniej wiedzy i doświadczenia jest z tym ciężko. Większość, a często są to ludzie którzy kupują pierwszy aparat albo drugi obiektyw nie ma pojęcia co się tam testuje i jak wynik przekłada się na fotografie którą będą robić. Najłatwiej jest zrozumieć niekoniecznie najważniejsze rzeczy. Poczytajcie komentarze pod tekstami. Ludzie się kłócą Dlaczego w podsumowaniu jeden aparat dostał 76 pkt a drugi 81 pkt, albo dlaczego w przypadku jednego sprzętu brak stabilizacji jest wadą a w przypadku drugiego już nie.
ranbir kapoor
14-03-2013, 19:03
... Można machnąć ręką na cyferki, twierdząc że i tak przekraczają poziom, za którym liczy się już tylko metafizyka (nie jest mi obcy ten pogląd). Ale ich kompletne bagatelizowanie trąci - wybaczcie - bałwochwalstwem ignorancji...
zacytuje siebie - "testy moga byc skladowa w dokonaniu wyboru a nie jego glownym a czesto jedynym kryterium"
nie pisze wiec o calkowitym bagatelizowaniu
jednak patrzac na same literki to taki noctilux by dostal niskie oceny za duza aberracje, winiete, slaba rozdzielczosc
problem w tym ze ma wyjatkowo ********y obrazek i przez niektorych uwazany jest za najlepszy obiektyw na swiecie
A jaką ma piękną komę! :D
MariuszJ
14-03-2013, 19:13
zacytuje siebie - "testy moga byc skladowa w dokonaniu wyboru a nie jego glownym a czesto jedynym kryterium"
nie pisze wiec o calkowitym bagatelizowaniu
jednak patrzac na same literki to taki noctilux by dostal niskie oceny za duza aberracje, winiete, slaba rozdzielczosc
problem w tym ze ma wyjatkowo ********y obrazek i przez niektorych uwazany jest za najlepszy obiektyw na swiecie
Ależ mi nie musisz takich rzeczy tłumaczyć, sam używam, wręcz lubuje się w używaniu obiektywów uznanych przez szkiełko i oko za nieużywalne, właśnie dla ich takiego odwzorowywania rzeczywistości, którego doświadczamy po lizaniu LS... pardon, LCD :)
Tyle, że tu akurat wyrażam zaniepokojenie trywialną do bólu konstatacją, że chociaż konkurencja (tak, wiem, Leica jest bezkonkurencyjna) potrafiła przez kilka lat zrobić znaczący progres w POPRAWIE RZEMIEŚLNICZEGO WARSZTATU, jakim jest wysokie użyteczne ISO czy duża rozpiętość tonalna, to miło by było, choćby z szacunku dla miłośników marki, wykazać też jakiś postęp w tych dziedzinach i nie zmuszać ich do racjonalizowania swoich decyzji rynkowych (dajemy co mamy, i tak kupują) argumentami - ach, to nieistotne.
A jaką ma piękną komę! :D
W rzeczy samej :)
amatorek2
14-03-2013, 19:49
O M9 tak z punktu widzenia typowo niedzielnego pstrykacza:
http://www.photopiotrka.blogspot.com/2012/11/leica-m9-non-fiction.html
Spytam tylko, dlaczego nikt po prostu nie napisze: macie rację, matryca może i jest słaba do wysokiego iso, DR może też nie jest najlepszy, ale nie to się liczy w tym aparacie. Tutaj liczą się szkła, rozmiary, MF, FF oraz pogoń za króliczkiem, który de facto już nie ucieka tak bardzo jak kiedyś, tylko ciężko jest to przyznać.
Na pewno daleki jestem od oceniania leici i osiągów, ale coś w tym jest, że niektórzy potrafią zrobić FF na czasie i dołożyć starań do magicznego obrazka skóry (canon) podczas gdy nikon daje cud AF, ale soft już nie ten sam.
Tak samo gdyby leica dała fajną matrycę (już jest podobno o niebo lepiej w M240), to mogłaby być masakra. Dla mnie po prostu jest ciężko uwierzyć w to, że w tych czasach, za te pieniądze kupujemy ( kupujecie ;-)) FF z używanym iso 2500. Tylko z drugiej strony, gdyby było mnie stać na taki aparat, nie potrzebowałbym zapewne wyższego iso od 2500 ;-).
Wspominany wcześniej steve też proponuje dołożyć grosza do 240 dla wyższego iso i lepszych parametrów. Przy okazji przepraszam steva, bo w ostatnim video faktycznie pokazuje, że chyba bardziej kupuje niż dostaje.
Edytka pyta, czy będzie mogła poczytać recenzję M9ki...
bartek73
14-03-2013, 23:17
O M9 tak z punktu widzenia typowo niedzielnego pstrykacza:
Fajny blog.
Świetne!!
Spytam tylko, dlaczego nikt po prostu nie napisze: macie rację, matryca może i jest słaba do wysokiego iso, DR może też nie jest najlepszy, ale nie to się liczy w tym aparacie. Tutaj liczą się szkła, rozmiary, MF, FF...
Pisane było już wiele razy, a na powyższym blogu można przeczytać jeszcze raz w wersji rozwiniętej ;-)
pastwisko
15-03-2013, 01:27
Dla mnie po prostu jest ciężko uwierzyć w to, że w tych czasach, za te pieniądze kupujemy ( kupujecie ;-)) FF z używanym iso 2500.
No tak to jest serious problem.
Tylko trzeba pamiętać, że do tego body z ISO 2500 są jasne szkła :-)
Leica - aparat jak aparat. Plus 10 do lansu ale to nie jest istotne. Rejestruje obraz ? Rejestruje ! I o to chodzi. Są znacznie lepsze i wielokrotnie tańsze ? Są !
Dla każdego coś miłego :)
Panerai - zegarek jak zegarek. Plus 10 do lansu ale to nie jest istotne. Pokazuje czas ? Pokazuje ! I o to chodzi. Są znacznie lepsze i wielokrotnie tańsze ? Są !
Dla każdego coś miłego
Dlatego napisałem:
... nie potrzebowałbym zapewne wyższego iso od 2500 ;-).
...
Pamiętam właśnie o tych jasnych szkłach. Ujął bym to nawet inaczej... Leica nie ma ciemnych (i tańszych ;-)) szkieł
Leica - aparat jak aparat. Plus 10 do lansu ale to nie jest istotne. Rejestruje obraz ? Rejestruje ! I o to chodzi. Są znacznie lepsze i wielokrotnie tańsze ? Są !
Zdefiniuj proszę "znacznie lepsze" - każdy ma swoje kryteria. Jeśli Twoje kryteria lepiej spełnia inny aparat niż M9, a do tego znacznie tańszy, tym lepiej dla Ciebie! Jednak upór, z jakim starasz się udowodnić, że Leica służy do lansu (a więc w domyśle jej użytkownicy są snobami) każe mi podejrzewać, że z jakiegoś powodu jednak żal ściska Ci dolną część pleców... :mrgreen: Fenomen ten trafnie opisany jest na cytowanym wyżej blogu ;-)
http://www.dxomark.com/index.php/Publications/DxOMark-Reviews/Leica-M-How-does-the-new-24-megapixel-CMOS-sensor-in-Leica-s-latest-rangefinder-perform/Measurement
Niby lepszy sensor... ale zdjęcia bardziej mi się podobały z M9. Pewnie potrzeba trochę czasu aż odRAWiarki będą dostrojone do nowego.
Panerai - zegarek jak zegarek. Plus 10 do lansu ale to nie jest istotne. Pokazuje czas ? Pokazuje ! I o to chodzi. Są znacznie lepsze i wielokrotnie tańsze ? Są !
Dla każdego coś miłego
Dokładnie tak jak Pan to napisał. Co ciekawe plastikowy CASIO jest dokładniejszy od niego. (widziałem jak produkowane są zegarki tej firmy ... nic szczególnego / wyjątkowego ... jak wiele innych zegarków sprzedawanych za wielokrotnie niższą cenę).
ranbir kapoor
15-03-2013, 11:51
Drogi kolego Panerai na jakiej podstawie wyciagasz swoje negatywne opinie
Bo przyznam ze na podstawie tego ci tu piszesz czy tego co wrzucasz do portretowego dzialu
mysle ze nie pomyle sie jesli zakwalifikuje cie do grupy - nie wiem, nie widzialem, nie dotykalem, nie robilem zdjec ale swoje zdanie mam
...Niby lepszy sensor... ale zdjęcia bardziej mi się podobały z M9. Pewnie potrzeba trochę czasu aż odRAWiarki będą dostrojone do nowego.
Artykul of M240 (http://www.stevehuffphoto.com/2013/03/11/the-leica-m-240-real-world-camera-review-2013-by-steve-huff/). Autor, Steve Huff, mówi: "Yes..always shoot DNG RAW with any digital M for best results. Period"
To można powiedzieć o każdym aparacie który posiada tryb RAW.... a Steve Huff...to dla mnie taki nowy Ken.
Całkiem możliwe, chociaż dorównać Kenowi graniczy z cudem :mrgreen:
Pan Huff pisze, iz rowniez nie byl zachwycony JPEG-ami z M240 w porownianiu z M9. Czyli, stosując przechodniość, Ken=Steve=qbic? :wink:
Akurat ja nie byłem zachwycony RAW-ami (przypominającymi Canonowską sieczkę), co prawda sam ich nie wykonałem ale nie były to jotpegi.
A, to przepraszam :smile:
Cóż za smutna epoka, w której łatwiej jest rozbić atom niż zniszczyć przesąd.
Cóż za przewrotny podpis, idealnie pasuje do wypisywanych przesądów :-)
A mi się wydaje, że w całej tej dyskusji chodzi o to, że niektórych boli krytyka. Żeby nie było, ja nie czytam żadnych testów, jak coś mnie interesuje (jakiś sprzęt) to szukam zwykłych zdjęć, i że tak powiem jakiejś duszy. Nie emocji, raczej też nie pazurów tylko ogólnego wrażenie, tego co można i w jakich warunkach z tego obiektywu czy aparatu wyciągnąć. I nie mam najmniejszych wątpliwości, że M9 to świetny aparat (właśnie na podstawie zdjęć w internecie) i nawet nie chodzi o to czy bym go chciał. Ja jestem zwykłym amatorem domowym i dla mnie zestaw, który posiadam czyli D700 + 24-120 jest wystarczający z uwagi na uniwersalność i sądzę, że mimo wszystko jest to bezpretensjonalne i racjonalne podejście. Może faktycznie I am Nikon. Ale wracając do sedna czyli oceny przedmiotowego aparatu. Tutaj na forum panuje zgoda kiedy krytykuje się sprzęt Nikona i raczej można odnieść wrażenie, że to jest najgorszy system na świecie. Nie wiadomo kto i po co to w ogóle kupuje, a co niektórzy oświeceni, znający "prawdę", usilnie tłumaczą jego zagubionym użytkownikom, że błądzą, że nie umieją robić zdjęć, że inne systemy dają znacznie więcej i taniej. Że niby najgorsza optyka, duże aparaty, służące tylko do lansu i podniesienia własnego ego wręcz niepotrzebne ich właścicielom. Kiedy natomiast ktoś coś napisze źle o czymś innym od razu jest awantura. Takie typowo polskie ostatnio podejście. Ale ok, to jest internet.
Bo przyznam ze na podstawie tego ci tu piszesz czy tego co wrzucasz do portretowego dzialu
Bez obrazy, ale pojechałeś po człowieku, to takie trochę nie wporządku... jakby z piaskownicy...
ranbir kapoor
15-03-2013, 12:39
Nie widze nic zlego w moich slowach w przeciwienstwie do twgo co pisal kolega
To nie ja zarzucam snobizm i proponuje leczenie
Poprostu czytajac takie slowa z ciekawosci chcialem zobaczyc czy poza zlym wychowaniem rowniez warsztat fotograficzny pozostawia wiele do zyczenia
I nie pomylilem sie
Oczywiscie fakt robienia dobrych zdjec nie oznacza ze ma sie taryfe ulgowa na obrazanie
Raczej wpisuje sie to w klasyczny scenariusz ze niedzielny fotograf nie moze pojac ze ktos moze miec mocno sprwcyzowane wymagania ktore spelnia wlasnie M9
Drogi kolego Panerai na jakiej podstawie wyciagasz swoje negatywne opinie
mysle ze nie pomyle sie jesli zakwalifikuje cie do grupy - nie wiem, nie widzialem, nie dotykalem, nie robilem zdjec ale swoje zdanie mam
Nie, to zupełnie bez sensu to pisanie tutaj.
Raczej wpisuje sie to w klasyczny scenariusz ze niedzielny fotograf nie moze pojac ze ktos moze miec mocno sprwcyzowane wymagania ktore spelnia wlasnie M9
Raczej klasyczny scenariusz zafiksowanego umysłu - bez modułu "relatywizm".
Szufladkowanie właścicieli leiki jako snobów tylko dlatego, że używaja sprzętu za 60k do fotografowania kota i wrzucania jego zdjęć na forum jest wielce krzywdzące :)
Ale niedawno zorganizowaliśmy sobie kilka meczy piłki nożnej za 100 miliardów, więc naprawdę nie widzę w czym problem.
1. Mój maleńki udział w temacie wziął się stąd, że odniosłem się do linku podanego przez kolegę MariuszaJ. Pokazane tam parametry wykazały, że parametrami takie SONY jest lepsze od kultowej, obłędnie drogiej Leicy. Zaznaczam - parametrami, które wiele osób chce zlekceważyć w imię świętości grala fotografii jaką jest marka LEICA ! Przyjąłem punkt widzenia, że 2+2=4 ale jak widać nie dla wszystkich. Część forumowiczów jakby nie zwróciła uwagi, na TEORETYCZNĄ "gorszość" Leicy w zakresie PARAMETRÓW broniąc własną piersią legendy. To oczywiste, że w rękach profesjonalisty tym aparatem można fotografować co się chce, jak się chce i jeszcze zdobywać międzynarodowe nagrody. Myślę, że KAŻDYM aparatem posiadającym manualne ustawienie czasu, przysłony, iso oraz porządnie skonstruowany obiektyw - można zrobić genialne fotografie. Najsłabszym ogniwem w tym zestawie jest obsługujący go człowiek czego jestem przykładem. O co innego chodziło w zaprezentowaniu linka przez Mariusza, później pojawiło się moje żartobliwe porównanie do Harleya ... no i się zaczęło. Niepotrzebnie rosnącą "śniegową kulę" tym postem chę zatrzymać, a przynajmniej mam zamiar stanąć z boku niech toczy się bez mojego udziału. Wszyscy wiemy, że świetne zdjęcie można zrobić choćby iphonem więc dyskredytowanie porządnie wykonanych aparatów marki Leica było by głupotą.
Napisałem gdzieś, że posiadanie Leicy to snobizm ? Jeśli ktoś ma ochotę to kupuje. Co mi do tego co kto kupuje ?!
2. Nerwowe "plus 10 do lansu" - przy mojej mamie wszystkie nowiutkie aparaty Leica M9 możecie taczkami wrzucać do Bałtyku. Możecie też pokryć go szczerym złotem i co najwyżej opierniczy was, że jej w słońcu blikuje w oczy.
Moim zdaniem to oczywiste, że posiadanie aparatu LEICA dodaje posiadaczowi prestiżu w środowisku, które wie co ten ma w rękach. Zapracował na to Cartier Breson, przysłowiowa niemiecka niezawodność, marketing, zawsze bardzo wysoka cena itp. Ta cenowa niedostępność dla każdego jakby podnosi kult tego urządzenia. Nie sądzę by nagłe ogłoszenie firmy, że od teraz na zawsze każda Leica kosztuje 4000 zł spowodowało, że tłumy marzące o np. Fuji X-e1 nagle rzuciły by się na Leicę.
Myślę, że to bardzo dobry aparat, moim zdaniem nie wart dla mnie nawet połowy żądanej za niego sumy (tak jak Harley Davidson).
Reasumując: posiadanie tego aparatu daje ten plus do lansu i nie ma znaczenia czy jego właściciel tego chce czy też nie. Na mnie Leica nie robi wrażenia ... natomiast świetne zdjęcia jak najbardziej ! Życzę wszystkim, którzy jej chcą - aby ją wreszcie dostali. Mój opis +10 do lansu nie jest niczym negatywnym ani pogardliwym.
PS. Jest taka seria na DVD o historii fotografii wydana przez BBC. Proszę zwrócić uwagę na te zmanierowane środowisko fotografów liżących się wzajemnie po jajkach. Te zwyczajne fotografie omawiane z zachwytem ... pod warunkiem, że zrobione przez ziomka ze "starej gwardii" ... Zaczynam rozumieć dlaczego są na forum ludzie zarejestrowani kilka lat temu z kilkoma zaledwie postami. Zbyt łatwo narazić się na agresję ... skanie do oczu ... w sprawie złego wychowania ... proszę Pana ... Możesz Pan teraz pluć jadem i czym pan chcesz ...
PS. Jest taka seria na DVD o historii fotografii wydana przez BBC. Proszę zwrócić uwagę na te zmanierowane środowisko fotografów liżących się wzajemnie po jajkach. Te zwyczajne fotografie omawiane z zachwytem ... pod warunkiem, że zrobione przez ziomka ze "starej gwardii" ...
Mówisz o tym http://www.bbc.co.uk/photography/genius/ ?
Tak na koniec: Panowie. Ja doskonale rozumiem co wy napisaliście, co chcecie przekazać i zgadzam się z tym. Z durnej tabelki na DXOmark zrobiło się x postów. Po co ? Tym sympatycznym akcentem "wypinam" się z agresywnej dyskusji czując jak rośnie mi ciśnienie.
Tak, to miałem na myśli: http://fotoblogia.pl/2011/03/25/seria-bbc-geniusz-zaklety-w-fotografii-trafi-do-empikow
Stan idealny. Chętnie odsprzedam bo idzie się porzygać po tych samozachwytach w którejś tam części.
Tak, to miałem na myśli: http://fotoblogia.pl/2011/03/25/seria-bbc-geniusz-zaklety-w-fotografii-trafi-do-empikow
Oglądałem, omawia wiele genialnych prac, nie widziałem tam "lizania po jajkach".
Oglądałem, omawia wiele genialnych prac, nie widziałem tam "lizania po jajkach".
Mamy różną optykę :) :) :)
Zakończmy spory. Szanuję wielu z Was za Wiedzę. Niech tak zostanie.
Poprostu czytajac takie slowa z ciekawosci chcialem zobaczyc czy poza zlym wychowaniem rowniez warsztat fotograficzny pozostawia wiele do zyczenia
I nie pomylilem sie
Oczywiscie fakt robienia dobrych zdjec nie oznacza ze ma sie taryfe ulgowa na obrazanie
Takie mocno poniżej pasa te stwierdzenia. Z jednej strony rozumiem, że ci którzy wydali na sprzęt z czerwoną kropką kupę kasy muszą się jakoś dowartościować. Ale po co te gadki o profesjonaliźmie (w opozycji do "niedzielnych fotografów") w tym kontekście? Ze 40-50 lat temu, to jeszcze mogła być prawda, ale dzisiaj? Jaki jest procent fotografów pracujących tym sprzętem zawodowo? Poczytajcie sobie komentarze u Huffa; kupa nadzianych "niedzielnych fotografów". To są zabawki dla pasjonatów i nadzianych amatorów. Oczywiście można tym zrobić świetne zdjęcia, tak jak każdym innym sprawnym aparatem z przyzwoitym szkłem. Cała ta "kultowość" wynika wyłącznie z ceny i dla mnie to jest OK, w końcu co mi do tego na co ktoś przepuszcza kasę. Jeden zbiera znaczki, drugi dowartościowuje się stawiając Leicę na półce, a jeszcze inny kupuje sobie Ducati. Teraz okazało się, że sensor w kultowej Laicy jest kultowy inaczej. Trzeba to przyjąć na klatę, a nie wytykać innym słabe zdjęcia.
ranbir kapoor
15-03-2013, 13:45
wytykasz mi stwierdzenia ponizej pasa (nie widze nic zlego w powiedzeniu ze ktos robi slabe zdjecia)
podczas gdy sam piszesz cos takiego - ...To są zabawki dla pasjonatów i nadzianych amatorów.... Cała ta "kultowość" wynika wyłącznie z ceny... Jeden zbiera znaczki, drugi dowartościowuje się stawiając Leicę na półce..."
rozumiem ze twoje slowa sa fair
wytykasz mi stwierdzenia ponizej pasa (nie widze nic zlego w powiedzeniu ze ktos robi slabe zdjecia)
podczas gdy sam piszesz cos takiego - ...To są zabawki dla pasjonatów i nadzianych amatorów.... Cała ta "kultowość" wynika wyłącznie z ceny... Jeden zbiera znaczki, drugi dowartościowuje się stawiając Leicę na półce..."
rozumiem ze twoje slowa sa fair
A ja widzę, bo Twoja wypowiedź służyła wyłącznie temu, żeby zdyskredytować interlekutora. Gdybyś naprawdę chciał skomentować jego zdjęcia zrobiłbyś to pod zdjęciami.
A co do mojej wypowiedzi: które stwierdzenie nie jest prawdziwe?
ranbir kapoor
15-03-2013, 13:56
skoro piszesz to w tym watku to rozumiem ze odnosisz to do piszacych tu uzytkownikow
tak wiec nie jestem nadzianym amatorem ktory kupil leice ze wzgledu na wysoka cene zeby postawic ja na polce
a to ze jakas grupa wlascicieli tak wlasnie robi malo mnie interesuje, tymbardziej ze mozna to odnoniesc to kazdej marki, zapewne duzo wiecej D4 czy 1D stoi na polkach majetnych uzytkownikow i sie kurzy, tylko jakos nikt w watkach o tych puszkach nie pisze ze kupowanie ich jest snobistyczne
zapewne duzo wiecej D4 czy 1D stoi na polkach majetnych uzytkownikow i sie kurzy, tylko jakos nikt w watkach o tych puszkach nie pisze ze kupowanie ich jest snobistyczne
Raczej wątpię, ale jest pewnie grupa posiadaczy wymienionych przez Ciebie D4 czy 1D, którzy kupują ten sprzęt + długą lufę tylko po to, żeby pojechać na safari do Kenii. Podobnie pewnie istnieje grupa posiadaczy Leici, którzy kupują M9 + dobre szkła, tylko po to, żeby pojechać do Maroka zrobić trochę fotek zasmarkanym dzieciakom w jakieś zabitej dechami dziurze. Jedni i drudzy są pewnie przekonani, że produkują "sztukę".
rozumiem, że ci którzy wydali na sprzęt z czerwoną kropką kupę kasy muszą się jakoś dowartościować.
Ci, którzy kupują M9, mają w zdecydowanej większości doświadczenie z lustrzankami i znają wady/zalety obu systemów. Jeśli więc decydują się wydać na "sprzęt z czerwoną kropką kupę kasy", to robią to zapewne dlatego, że bilans wad i zalet w tym systemie jest dla nich korzystniejszy. Nie wiem na jakiej podstawie imputujesz, że kupują sprzęt, żeby się dowartościować? Nie mierz wszystkich swoją miarą. Dla mnie to jest nie fair...
Nie mierz wszystkich swoją miarą...
Nie mam o czym z Tobą rozmawiać. Musiałbym kupić M9, a jeszcze się zupełnie dobrze czuję.
Jak ktoś ma D4 czy D800 + kilka topowych szkieł Nikona i wartość całości dobija do 30.000 zł to jest normalnym fotografem. Ale posiadacz M9 za tę samą kasę to już ho ho tylko lans i snob :-)
Jak ktoś ma D4 czy D800 + kilka topowych szkieł Nikona i wartość całości dobija do 30.000 zł to jest normalnym fotografem. Ale posiadacz M9 za tę samą kasę to już ho ho tylko lans i snob :-)
Jak ktoś ma M9 + kilka topowych szkieł Leici i wartość całości dobija do 120.000 to jest normalnym fotografem, czy to tylko lans i snob? Chyba, że za te 30.000 uprawia tą Leicą fotografię otworkową.
pastwisko
15-03-2013, 14:14
A moze jednak zrozumcie że są rózne grupy posiadaczy Lejek (oraz innych sprzętów) :)
- zawodowcy
- amatorzy
- lansiarze
- profesjonalisci
- niedzielni pstrykacze
- kredensowcy
- nuworysze
- reporterzy
- amerykańscy dentysci
- ...
Wiadomo najłatwiej wrzucic wszystkich do jednego worka, ale niestety tak nie jest. Wiec pisanie ze posiadacze Leiki to czy tamto jest oczywistą bzdurą - no chyba ze robiliście jakieś badania obejmujące wszystkich posiadaczy Lejek to sorry. Jedyne co mozna powiedzieć z cala pewnoscią o posiadaczu Leiki to to, że posiada Leikę.
Co ciekawe, na forach w krajach rozwiniętych nie ma podobnych dyskusji :-)
Co jest z tym wątkiem, ze się co chwilę "wykrzacza"...?
Jedyne co mozna powiedzieć z cala pewnoscią o posiadaczu Leiki to to, że posiada Leikę.[/B]
Jedyne co można powiedzieć z całą pewnością o posiadaczu Leici, to to, że należy do ekskluzywnego klubu jemu podobnych. Niektórym to poprawia samopoczucie.
Co ciekawe, na forach w krajach rozwiniętych nie ma podobnych dyskusji :-)
Jakoś nie czuję, żebym mieszkał w kraju niedorozwiniętym, choć rozumiem, że niektórzy posiadacze Leici mogą tu odczuwać dyskomfort.
ranbir kapoor
15-03-2013, 14:23
dodam tylko ze czesto wlasciciel leiki posiada jedno, gora dwa szkla
w lustrzankach czesto to sa 2,3 zoomy i kilka stalek
dla mnie to swiadczy o tym ze laikowiec duzo bardziej zna swoje potrzeby
ale rownie dobrze mozna zlosliwie powiedziec ze ze te liczne szkla do lustrzanek kupuje sie dla lansu
dodam tylko ze czesto wlasciciel leiki posiada jedno, gora dwa szkla
w lustrzankach czesto to sa 2,3 zoomy i kilka stalek
dla mnie to swiadczy o tym ze laikowiec duzo bardziej zna swoje potrzeby
ale rownie dobrze mozna zlosliwie powiedziec ze ze te liczne szkla do lustrzanek kupuje sie lansu
Posiadacz Fuji x100 czy telefonu komórkowego najczęściej nie posiada żadnych szkieł. O zgrozo. I być może również zna swoje potrzeby?
W kraju zacofanym i biednym posiadanie i emanowanie luksusowymi dobrami nie jest dobrze postrzegane i nie dotyczy to tylko sprzętu foto.
ranbir kapoor
15-03-2013, 14:28
superujesz ze x100 nie ma obiektywu? o zgrozo
superujesz ze x100 nie ma obiektywu? o zgrozo
Nie, sugeruję, że posiadacz x100 nie potrzebuje dodatkowych obiektywów po 10k za sztukę.
Jakoś nie czuję, żebym mieszkał w kraju niedorozwiniętym,
Może nie czujesz ale mieszkasz...
pastwisko
15-03-2013, 14:33
Nie, sugeruję, że posiadacz x100 nie potrzebuje dodatkowych obiektywów po 10k za sztukę.
Oj zdziwiłbyś się. Swoją drogą masz ciekawy dar wiedzy na temat tego czego co kto potrzebuje i co mysli.
emanowanie luksusowymi dobrami .
Chyba chciałeś napisać "epatowanie"? Ale posiadaczowi Laici można sporo braków wybaczyć :-)
Chyba chciałeś napisać "epatowanie"? Ale posiadaczowi Laici można sporo braków wybaczyć :-)
ręce opadają :-)
Uważam, ze akurat wśród posiadaczy lustrzanek jest zdecydowanie najwyższy odsetek nieświadomych użytkowników - kupują lustro myśląc, że bedą przez to super zdjecia robić, a nie mają pojęcia jakie obiektywy do nich dokupić, jak ich używać itd (polecam lekturę wieeeelu wątków na naszym forum :) ).
Ludzie którzy kupują małpkę, lub iPhone ze względu na aparat świadomie decydują o rodzaju uprawianej fotografii - całkowicie amatorskiej. Najbardziej świadomi, moim zdaniem, są użytkownicy aparatów nietypowych, których konkretne, wyróżniające cechy są dla nich ważne. Do takich aparatów zaliczam M9. W moim przypadku, takim "spersonalizowanym" aparatem jest fuji gw690. Czy fakt, że większość tych aparatów używają japońscy fotoamatorzy unieważnia mój wybór?
Mario - gdzie ta recenzja, ktora obiecales?
Sven, może porozmawiamy o Twoich zdjęciach, przecież to forum foto a nie językowe :-)
A co do tego tematu mają moje, czy Twoje zdjęcia?
ranbir kapoor
15-03-2013, 14:40
juz pisze
Tak zupełnie z ciekawości wszedłem na stronę Leici żeby poszukać tej magii na zdjęciach i muszę przyznać, że trochę się rozczarowałem:
http://blog.leica-camera.com/photographers/blog-contributors/between-the-frame-lines-matt-borkowski/between-the-frame-lines-paris/
Tak zupełnie z ciekawości wszedłem na stronę Leici żeby poszukać tej magii na zdjęciach i muszę przyznać, że trochę się rozczarowałem:
http://blog.leica-camera.com/photographers/blog-contributors/between-the-frame-lines-matt-borkowski/between-the-frame-lines-paris/
Wyrazy współczucia, że też taki samogwałt uczyniłeś :-)
Trzeba było poszukać zdjęć Hogwartu. Tak jest magia.
Wyrazy współczucia, że też taki samogwałt uczyniłeś :-)
Spoko, myślałem, że trafię tylko na zasmarkane murzyniątka, a tu proszę.
A co do tego tematu mają moje, czy Twoje zdjęcia?
Maja. Duzo maja. Zakladajac, ze fotografujacy robi takie zdjecia jaki mu sie podobaja, to mowa o jego gusie. Oczywiscie nie kazdy kto wypowiada sie o fotografii musi sam fotografowac. W takim przypadku, milo by bylo, gdyby w stopke wstawil linka do fotografii, ktore docenia. Wtedy na przyklad, dyskutujac z portrecista zakochanym w contaxowym bokehu, nie bede wyskakiwal z transpaentnoscia sprzetu, wiedzac ze rzecz ta w ogole go nie interesuje.
...nie bede wyskakiwal z transpaentnoscia sprzetu, wiedzac ze rzecz ta w ogole go nie interesuje.
o k......!
Znalazłem jeszcze jedno:
http://blog.leica-camera.com/photographers/blog-contributors/carl-merkin/carl-merkin-test-driving-the-new-super-elmar-m-21mm-f3-4/
To musi być za....bisty obiektyw skoro się nazywa "New-Super-Elmar-M-21mm-f3-4"
pastwisko
15-03-2013, 15:04
To musi być za....bisty obiektyw skoro się nazywa "New-Super-Elmar-M-21mm-f3-4"
Ja miałem lepszy, Super-Angulon 90/8, piękny szeroki kąt.. no i super oczywiscie.
Nie mam o czym z Tobą rozmawiać. Musiałbym kupić M9, a jeszcze się zupełnie dobrze czuję.
Każdy Twój post w tym wątku pokazuje jednak, że coś Cię strasznie uwiera ;-)
Ja miałem lepszy, Super-Angulon 90/8, piękny szeroki kąt.. no i super oczywiscie.
Ale my tu o małym obrazku dyskutujemy, a Ty się chciałeś popisać. Nieładnie.
pastwisko
15-03-2013, 15:11
dyskutujemy
to ci się żart udał :D
Każdy Twój post w tym wątku pokazuje jednak, że coś Cię strasznie uwiera ;-)
To nie tak. Tylko bez przesady z tą wyjątkowością i kultowością. Nie mam nic do Leicy, ale po co ten cały lans?
Mario ma pod avatarem Miasto: M9 !!! Spuście trochę powietrza z tego balonu. Ja już się nie odzywam.
o k......!
K.... tam nigdzie nie widze. Pewnie zapierdzielila merytorycznosc twojej odpowiedzi i uciekla.
pastwisko
15-03-2013, 15:18
To nie tak. Tylko bez przesady z tą wyjątkowością
To czekam na foty z Canona z 21/1.4
ranbir kapoor
15-03-2013, 15:20
mam M9 od konca 2009 roku, a zatem mialem jedna z pierwszych sztuk w kraju
robie nia zarowno zdjecia rodzinne jak i szeroko pojety dokument i street, niekiedy spedzajac dlugie tygodnie w roznych dziwnych miejscach na swiecie
tak wiec smialo mozna powiedziec ze jednej strony robie to co wiekszosc uzytkownikow aparatow + potrzebuje aparatu do mocno specjalistycznych zdjec a co za tym idzie mam swoje wyraznie sprecyzowane potrzeby
i jakbym mial zamknac wszytko w jednym zdaniu to powiem ze M9 jest najlepszym aparatem obecnie dostepnym na rynku (zwazywszy na trend nowej Mki moze sie okazac ze rowniez w przyszlosci)
- mala, niepozorna nie rzucajaca sie w oczy puszka, bedaca przedluzeniem reki
kiedys mialem D2x czy D3, aktualnie po uzytkowaniu leici lustrzanki to dla mnie krowiaste konstrukcje od trzymania ktorych bola tylko rece ze wzgledu na budowe oraz wage
-sposob ustawiania ostrosci - jak dla mnie lepszy od kazdego AFa, ale tu rozumiem ze nie kazdy moze sie przyzwyczaic i polubic
-wypustka pod palec na obiektywach - cholernie dobra rzecz, powoduje ze juz podczas podnoszenia aparatu do oka majac wprawe mozna dosc precyzyjnie ustawic ostrosc
- wizjer - najwiekszy plus tego aparatu, pomijajac wielkosc przy ktorej wizjerki z D4 czy 1D wydaja sie jedynie mala zabawka to najwazneijszy jest fakt ramkowania a co z tego wynika ze widac w wizjerze obraz wykraczajacy poza kadr
ostrzenie w lustrzace mozna porownac do patrzenia na swiat z klapkami przy oczach
- matryca - jak dla dajaca zupelnie inny, wyjatkowy obrazek, to jest oczywiscie wypadkowa kodakowego CCD w polaczeniu ze szklami leiki, jak dla mnie obraz jest inny, powiedzialbym ze gestszy… nie wiem ci to co widza wiedza o co chodzi
- dodam jeszcze ze konwertowanie pliku z M9 do BW daje rewelacyjnie rezultaty, a jednoczesnie pozwala na bardzo duzo
aparat ma oczywiscie swoje wady
slabe wysokie iso, o ile BW zrobiony na iso2500 jest super, szum dodaje tu fajnego analogowego smaczku to faktem jest ze kolory od iso2000 wygladaja slabo
inna sprawa ze w dobie walki na iso 200tys malo kto zauwaza ze poza specjalnymi sytuacjami tak wysokie wartosci nie sa uzywane
sam osobiscie no zrezygnowalem ze zrobienia reportażu o filipinskich prostytutkach wiedzac ze noca aparat nie poradzi sobie tak jakbym tego chcial, nie wiem ile osob kupilo jakis nowy model N czy N stojac przed takim wlasnie dylematem
potrafi sie zawiesic - zdarza sie, szczesliwie nigdy nie przytrafilo mi sie to w jakism newralgicznym momencie
-lcd - rodem z lat 90tych
to jest moja subiektywna opinia, wazne ze w przeciwienstwie do wiekszosci poparta na doswiadczeniu
przyklad BW
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img849.imageshack.us/img849/5107/0245i.jpg/)
iso2000 mocno wyciagane - 3 w nocy, jedna czy dwie zarowki zwisajace z sufitu
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/811/0665s.jpg/)
w temacie kolorow
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/4/301at.jpg/)
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/835/603a.jpg/)
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/534/603sy.jpg/)
To czekam na foty z Canona z 21/1.4
Ale o co chodzi? Będziemy teraz robić listę szkieł Canona, których nie ma w L. ? Dziecinada.
Ja już się nie odzywam.
A obiecywałeś...
i jakbym mial zamknac wszytko w jednym zdaniu to powiem ze M9 jest najlepszym aparatem obecnie dostepnym na rynku (zwazywszy na trend nowej Mki moze sie okazac ze rowniez w przyszlosci
Co przez to rozumiesz?
pastwisko
15-03-2013, 15:29
Ale o co chodzi? Będziemy teraz robić listę szkieł Canona, których nie ma w L. ? Dziecinada.
Piszesz ze sie przesadza na temat wyjątkowości Lejki, to ci napisałem pierwszą z brzegu rzecz która jest w niej wyjątkowa i ktorej w nielejce nie znajdziesz. Dziecinadą było raczej linkowanie przez ciebie zdjec powyzej.
ranbir kapoor
15-03-2013, 15:33
Co przez to rozumiesz?
generalnie to co napiszalem ponizej tego zdania
czyli innosc obrazka w polaczeniu z zaletami dalmierza
nowa Mka ma zdecydowanie poprawione minusy M9, ale obylo sie to miedzy innymi kosztem obrazka
ktory moze nie jest na tyle slabszy jak sie wrozylo patrzac po specyfikacji ale jednak jak sie okazuje jest troche inny, zblizony do C czy N
ale obylo sie to miedzy innymi kosztem obrazka
ktory moze nie jest na tyle slabszy jak sie wrozylo patrzac po specyfikacji ale jednak jak sie okazuje jest troche inny, zblizony do C czy N
Z tego co pokazywales na zdjeciu z butelkami az takiej roznicy chyba nie ma?
ranbir kapoor
15-03-2013, 15:43
nie ma duzej na pierwszy rzut oka ale jednak jakas jest
zreszta nauczylem sie zeby nie oceniac roznic na podstawie pojedynczych kadrow
ogladanie calych setow zdjec pokazuje roznice w obrazowaniu
to co napisalem powyzej to jest oczywiscie opinia powstala na podstwie uzytkowania aparatu
slyszalem o pekajacych matrycach, mnie sie to nie przytrafilo ani znajomym
o znikajacych z kart zdjeciach - znajomym sie przytafialo, mnie nie
slaba bateria - ok 350 - wynik niezbyt imponujacy, jednak zważywszy na gabaryty baterii chyba normalny
powiem tak - mam tylko jedna baterie i raz sie zdarzyło ze padla mi podczas zdjec
To nie tak. Tylko bez przesady z tą wyjątkowością i kultowością. Nie mam nic do Leicy, ale po co ten cały lans?
Mario ma pod avatarem Miasto: M9 !!! Spuście trochę powietrza z tego balonu. Ja już się nie odzywam.
Fakt, nie znam miasta M9 - podobnie jak nie znam miasta Beskidy ;-) Ludzie sobie różne rzeczy wypisują pod avatarem i nikt się nie czepia. No chyba że chodzi o Leikę - wtedy to jest lans i nadymanie się.
Nie rozumiem, dlaczego od użytkowników Leiki oczekuje się, że będą się tłumaczyli ze swojego wyboru? Podtykanie pod nos tabelek "i co lejcaze, łyso wam?", linkowanie zdjęć "i gdzie tu magia?" itd. A do tego teksty o fotografowaniu zasmarkanych dzieci... Jak to wszystko czytam, to widzę, że piszący mają jakiś problem z leiką. Robisz lepsze foty czterokrotnie tańszym sprzętem? Super! Tylko się cieszyć! Jesteś artystą-fotografikiem i nie interesuje cię safari ani marokańskie dzieci? No problem. W zamian za to nie każ udowadniać np. Mario, że swoje (świetne nota bene) zdjęcia mógłby też robić czymś innym. I daj doktorom pstrykać foty w Fezie czy Marakeszu bez tłumaczenia się z tego, ile i po co wydali.
To pisałem ja, pstrykacz-amator, któremu pstrykanie dalmierzem daje mega-frajdę :grin:
PS. Zdjęcia zasmarkanych dzieci z Atlasu też mam, ale nie pokażę, bo nie uważam ich za sztukę ;-)
Fakt, nie znam miasta M9 - podobnie jak nie znam miasta Beskidy ;-) Ludzie sobie różne rzeczy wypisują pod avatarem i nikt się nie czepia. No chyba że chodzi o Leikę - wtedy to jest lans i nadymanie się.
Nie rozumiem, dlaczego od użytkowników Leiki oczekuje się, że będą się tłumaczyli ze swojego wyboru? Podtykanie pod nos tabelek "i co lejcaze, łyso wam?", linkowanie zdjęć "i gdzie tu magia?" itd. A do tego teksty o fotografowaniu zasmarkanych dzieci... Jak to wszystko czytam, to widzę, że piszący mają jakiś problem z leiką. Robisz lepsze foty czterokrotnie tańszym sprzętem? Super! Tylko się cieszyć! Jesteś artystą-fotografikiem i nie interesuje cię safari ani marokańskie dzieci? No problem. W zamian za to nie każ udowadniać np. Mario, że swoje (świetne nota bene) zdjęcia mógłby też robić czymś innym. I daj doktorom pstrykać foty w Fezie czy Marakeszu bez tłumaczenia się z tego, ile i po co wydali.
To pisałem ja, pstrykacz-amator, któremu pstrykanie dalmierzem daje mega-frajdę :grin:
PS. Zdjęcia zasmarkanych dzieci z Atlasu też mam, ale nie pokażę, bo nie uważam ich za sztukę ;-)
Ja tam lubie te najazdy na snobow. Kazdy rozsadny czlowiek a doswiadczony fotograf, doskonale wie jakiego narzedzia potrzebuje. Wszelakie najazdy odbieram rozrywkowo. Przynajmniej mozna popatrzec jak skomplikowana jest psychika czlowieka. Z nauke, uswiadamianie i ukierunkowanie nikt mi nie placi, (szczegolnie Lajka za reklamowanie) wiec po co sie wysilac?
Moge jeszcze dodac, ze najlepszy aparat, to rozowy aparat. Podobnie jak okulary.
Jak ktoś ma M9 + kilka topowych szkieł Leici i wartość całości dobija do 120.000 to jest normalnym fotografem, czy to tylko lans i snob? Chyba, że za te 30.000 uprawia tą Leicą fotografię otworkową.
Nie przesadzaj. Używki M9 w b.dobrym stanie chodzą po 15000. Do tego Biogon 35/2 i Sonnar 50/1.5 dobijasz ledwo do 25 000. Drogo? Tak i nie. Relatywnie patrząc.
Nie wiem mario ile w twoich zdjęciach jest obróbki, ale są naprawdę znakomite.
amatorek, co do Twojego blogu - jest kapitalny - jakiś czas temu go poznałem i wciągnąłem wszystkie wpisy w 2 dni. Zdjęcia też świetne. Tekst o babci ekstra... przypomniało mi się moje dzieciństwo. Dzięki.
ranbir kapoor
15-03-2013, 19:40
obrobka jest ale w granicach rozsadku
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/33/0455f.jpg/)
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/46/0560o.jpg/)
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/801/0522r.jpg/)
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/443/0366q.jpg/)
pastwisko
15-03-2013, 19:59
ale tak abstra(c)hując od lejek nie lejek, to chciałbym cyfrę która naswietla słońce jak film :)
ranbir kapoor
15-03-2013, 21:34
to ja tez nostalgia pojade
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/43/0700c.jpg/)
przyklad BW
źródło (http://img849.imageshack.us/img849/5107/0245i.jpg/)
A moim zdaniem obróbka tu jednak nieznacznie przesadzona - denerwują trochę rozjaśnienia na krawędziach postaci, ale może to efekt istniejący tylko po zmniejszeniu plus wyostrzeniu? W każdym razie w tym przypadku lekko rozprasza i wydaje się nienaturalne.
Z tego wszystkiego, to się nam Mario przeprowadził...
Na "przykładzie BW" też widzę obwódki. Mam nadzieję, że nie od wódki, bo nie piłem.
Deprecjonujecie roztoczoną przez Autora wokół modeli aurę świętości. ;)
Deprecjonujecie roztoczoną przez Autora wokół modeli aurę świętości. ;)
Obwódka to nie aureola, a i to to pewnie bąki puszcza - nie ma świętości;)
Slyszalem, ze po wakacjach ma byc jeszcze jedna Mka. Zamiast M9 i ME bedzie M Classic. Stara matryca CCD, nowy procesor, nowe menu - jak w M240, wyswietlacz co prawda maly, ale o wiekszej rozdzielczosci, dwa sloty na karte SD.
Przez pierwsze szesc miesiecy bedzie dostepna po atrakcyjnej cenie tylko dla uzytkownikow M9 i M9P. Uwaga - stary aparat bedzie trzeba oddac. Wiecej informacji pewnie niedlugo.
źródło (http://60gp.ovh.net/~robertkr/GARBAGE/classic.jpg)
ranbir kapoor
16-03-2013, 15:19
Wow, to mi sie podoba
amatorek2
16-03-2013, 15:22
Keek, a świstak siedzi i owija w sreberka. Ile ty masz lat ?
Keek, a świstak siedzi i owija w sreberka. Ile ty masz lat ?
A jakie znaczenie w kwestii swistaka ma moj wiek?
amatorek2
16-03-2013, 16:33
Chodzi o wiarę w cuda.
ranbir kapoor
16-03-2013, 16:36
Nie widze w tym zadnych cudow
Przypominam jak ludzie pukali sie w czolo jak pojawily sie pierwsze plotki o monochromie
Chodzi o wiarę w cuda.
No coz. Wciaz sie ludze. Ale pomarzyc piekna rzecz.
Slyszalem, ze po wakacjach ma byc jeszcze jedna Mka.
Nie wiem, skąd masz tego newsa, ale brzmi ciekawie. IMO taki aparat właśnie powinien być zamiast ME, wypuszczenie ME to porażka.
amatorek2
16-03-2013, 16:43
Keek, Mario, ja nie twierdzę, że to nie możliwe tylko pamiętając wysokość dopłaty zmiany M9 na M9-P raczej nie mam złudzeń, ale pewnie, że można pomarzyć. Inna sprawa czy to ma sens.
Sorry chlopaki. Pokickalo mi sie. Myslalem, ze dzisiaj 1 kwietnia. Oczywiscie, ze to fejk. Ale pomarzyc zawsze mozna.
W każdym bądź razie fotka to jest przerobione katalogowe zdjęcie M9.
amatorek2
16-03-2013, 17:04
Keek, przepraszam za wycieczkę do wieku. Ja marnie wyłapuję Twój internetowy dowcip i na sąsiednim forum już raz zrobiłem z siebie idiotę. Nie chciał bym tego powtórzyć.
Keek, przepraszam za wycieczkę do wieku. Ja marnie wyłapuję Twój internetowy dowcip i na sąsiednim forum już raz zrobiłem z siebie idiotę. Nie chciał bym tego powtórzyć.
Wiem, wiem. Dziwny jestem.
Nie przejmuj sie.
ranbir kapoor
16-03-2013, 17:14
Czyli to pewny fake czy plotka?
Ale zabawny jest ten wątek. najlepsze jak przychodzą niespełnieni życiowo/fotograficznie i próbują wmówić leicarzom, że leica nie potrzebna bo im wystarcza lustrzanka xDDD
A już najbardziej podobaja mi sie teksty o uzytecznym ISO xDD Można by pomyśleć, że najlepsze zdjęcia są wtedy kiedy jest światło, a nie kiedy jest totalna ciemnica.. xDD
Nie mogę się też nadziwić, jak wiele osób dosłownie bierze tabelki i wnioski z różnych portali typu DxO czy optyczne. Już tyle razy takie bzdury tam pisali, że aż dziw że jeszcze ktoś to czyta.
Mario dzięki za podzielenie się wrażeniami z używania M9. Mi szkoda byłoby rozstać się z zoomem szerokokątnym, ale budowa i działanie dalmierza jest bardzo interesujące, dlatego obserwuję ten system z ciekawością. No i te obiektywy... :)
Mi szkoda byłoby rozstać się z zoomem szerokokątnym
Ale specjalnie dla Ciebie jest Tri-Elmar: http://www.leicastore.pl/LEICA_16_18_21_f40_TRI_ELMAR_M_ASPH_w_WA_Finder-85.html. ;)
dame - Powiedzałeś to, co już od dawna miałem napisać. Swoją drogą, czy na forum np. Porsche (jeśli istnieje) ktoś pisze że Fordem też można jeździć. Od kilku dni obserwuję przekomarzania, które nic nie wnoszą do tematu. Pozdrawiam
pastwisko
16-03-2013, 20:43
Swoją drogą, czy na forum np. Porsche (jeśli istnieje) ktoś pisze że Fordem też można jeździć.
No tak, tylko że to nie jest forum Leiki.
Jeszcze tylko zeby ten tri-elmar nie kosztowal tyle co nowe body Leica ;-) 20 tys zeta to jednak troche sporo.. nawet jakbym sprzedal caly swoj plecak, to nie bym nie mogl kupic nowego ;-) Na ebay'u teraz jest wystawiony jeden za ok 3.5k €, ale dzieki za link. Nawet nie wiedziałem że takie cudeńko istnieje. W systemie Leica bardzo podoba mi się, że wszystko - i body i obiketywy są takie malutkie, a dostarczają taką super jakość. no bajka po prostu.
Ciężar [g]: 350"
eeech... tylko pomarzyć ;( kiedys sobie taki kupie
ranbir kapoor
16-03-2013, 21:30
nawet jakbym sprzedal caly swoj plecak, to nie bym nie mogl kupic nowego ;-)
to i tak musze przyznac ze masz cholernie drogi plecak, moj kosztowal jakies 200zl
Co mnie podkusiło, że zacząłem czytać ten wątek ? Niech to... Znowu mnie kusi zakup dalmierza. Ten w specyfikacji, którą podał Keek byłby "w sam raz". Nie oszukujmy się. Mi w M9 te 2500 iso jednak było mało. Nie interesowało mnie robienie zdjęć na pełnej dziurze i zbyt długich czasach. Już się zastanawiam, co sprzedać żeby dołożyć do M-ki.
Po co ja tu zaglądałem. Proszę o usunięcie wątku ;)
amatorek2
16-03-2013, 23:10
Burton, nie oszukuj się zrobiłeś najgorszy interes życia. I za to CiE kocham.
ranbir kapoor
16-03-2013, 23:52
zeby nie bylo ze tylko slowa
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/834/0673m.jpg/)
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/546/0680z.jpg/)
A ten się znowu przeprowadził. W sumie lux.
Powiedz, Mario, o co chodzi z tymi obwódkami (aureolami, poświatami, czy jak im tam) dookoła głów. Na tym zdjęciu też je widzę.
Burton, nie oszukuj się zrobiłeś najgorszy interes życia. I za to CiE kocham.
Proszę Cie :) Nie kopie się leżącego (czyli tego, który pozbył się M9 ) ;) :D Poczekam kilka miesięcy, może doczekam takiego M-E z fotograficzną specyfikacją M. O ! To było by TO.
Proszę Cie :) Nie kopie się leżącego (czyli tego, który pozbył się M9 ) ;) :D Poczekam kilka miesięcy, może doczekam takiego M-E z fotograficzną specyfikacją M. O ! To było by TO.
Dlaczego zalujesz, ze sprzedales? Ceny uzywanych wciaz spadaja, a zawsze mozesz kupic nowa ME, ktora jest tansza niz M9.
ranbir kapoor
17-03-2013, 00:07
Powiedz, Mario, o co chodzi z tymi obwódkami (aureolami, poświatami, czy jak im tam) dookoła głów. Na tym zdjęciu też je widzę.
im obiecalem ze to bedzie nasza tajemnica
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/687/0542m.jpg/)
Widzę, że nie tylko ja próbuję wydobyć informację. Są tacy, co chcą bardziej, skoro znowu się przeprowadziłeś.
ranbir kapoor
17-03-2013, 00:21
odpowiedz jest prosta, raz mniej raz bardziej przykladam sie do obrobki
amatorek2
17-03-2013, 00:23
Keek, robisz takie zdjęcia, piszesz takie teksty, a z drugiej strony zadajesz takie debilne pytania.
To radość. Już myślałem, że takie coś samo się może pojawić.
edit: to oczywiście odpowiedź do Maria, nie amatorka
Keek, robisz takie zdjęcia, piszesz takie teksty, a z drugiej strony zadajesz takie debilne pytania.
Podobno nie ma debilnych pytan, sa za to debilne odpowiedzi. Poza tym, niekiedy pytania zadaje sie nie dlatego, ze czegos sie nie wie, ale po to by poznac opinie innych.
Jeszcze jedno "poza tym" - wydaje mi sie, ze jestes lekko przewrazliwiony
Dlaczego zalujesz, ze sprzedales? Ceny uzywanych wciaz spadaja, a zawsze mozesz kupic nowa ME, ktora jest tansza niz M9.
"Żałuję", że znowu rozbudziłem w sobie tłumioną potrzebę fotografowania dalmierzem małoobrazkowym. Ty mnie też "nie prowokuj" ;) Już patrze na używki :) Jeśli Twoja "fantazyjna" wersja się nie ukaże to faktycznie, M-E może być moja.
Dlaczego zalujesz, ze sprzedales?
A ja zapytam - dlaczego sprzedałeś?
A ja zapytam - dlaczego sprzedałeś?
O wlasnie. Dobre rozwiniecie. Bo skoro sprzedales to cos Ci nie pasowalo, czemu wiec ponownie myslisz o kupnie? Zakladajac oczywiscie, ze nie miales problemow z gotowka i nie byles do tego zmuszony.
Niskie iso. Potrzeba kupna drugiej lustrzanki do pracy. Świadomość, że starzejący się sprzęt cyfrowy (szczególnie) tanieje, a M9 fotografowałem zdjęcia w zdecydowanej większości niekomercyjne. Więc wolałem sprzedać wcześniej. Kombinowałem na różne sposoby - może wrócę do Voigtlandera, może Fuji x100, może jeszcze coś innego... W analogu też najbardziej lubiłem fotografować dalmierzem. Sprzedałem Besse R z kompletem 3 szkieł na konto lustrzanki.
D4 przynajmniej na siebie zarabia. M9 to sama przyjemność i troche mi to przeszkadzało. Tak w skrócie, bez zagłębiania się w meandry umysłu i emocji :)
Czy ja źle widzę - na zdjęciu z dziećmi na plaży są małe plamki na matrycy? (monitor mam czysty) Pozdrawiam
ranbir kapoor
17-03-2013, 08:44
dobrze widzisz, matryca nie byla od nowosci czyszczona a juz w wielu miejscach o wysokim stężeniu brudu juz byla
dlatego przyda jej sie mycie
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/26/0701p.jpg/)
A, to ja też dam kilku chłopaków po kąpieli:
http://wpk.eltrakon.pl/L1001844%20Slimaki.jpg
źródło (http://wpk.eltrakon.pl/L1001844%20Slimaki.jpg)
Jeszcze tylko zeby ten tri-elmar nie kosztowal tyle co nowe body Leica ;-) 20 tys zeta to jednak troche sporo...
Zerknij, jakich ogniskowych używasz z tego 16-35. U mnie np. okazało się, że 85% to okolice 35 albo 16 (z przewagą 35). W takiej sytuacji sprawę załatwiłby np. zeiss 18/4 i cron 35. W używce (i starszej wersji crona) zamykasz się w jednej trzeciej ceny tri-elmara. A do tego na 35 mm masz o niebo jaśniej niż w 16-35 i tri-elmarze.
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/26/0701p.jpg/)
Takie lubię! Poproszę o więcej. :-) Fajnie, że pokazujesz wreszcie coś w kolorze - są tacy, którzy lubią M9 właśnie za kolory. Powiesz, co to za obiektyw, czy to też ma pozostać owiane aur(eol)ą tajemniczości? Lux czydziestypiąty?
ranbir kapoor
17-03-2013, 10:52
jak najbardziej lux 35 asph ver I
prosze bardzo:
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/805/0019jm.jpg/)
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/805/0276c.jpg/)
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/812/0299g.jpg/)
dla tych co jednak wola szerzej , glebiej i ostrzej
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/839/0552j.jpg/)
dla tych co jednak wola szerzej , glebiej i ostrzej
A to dla tych, co jednak wolą węziej, płycej i tępiej (;)):
http://wpk.eltrakon.pl/L1002464%20Kompozycja%20z%20Bryndusiem.jpg
źródło (http://wpk.eltrakon.pl/L1002464%20Kompozycja%20z%20Bryndusiem.jpg)
ranbir kapoor
17-03-2013, 20:35
standardowo, plycej, tepiej
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/594/37737710151516248070747.jpg/)
Mr Ranbir - widząc takie fotografie jakie Pan zamieszczasz ... cieszę się, że wrzuciłem swoje w "portretowisko". Dajesz Pan przykład jak fotografować, a ja dla kontrastu jak tego nie robić ! To bardzo edukacyjne. Zaczynam widzieć inaczej fotografię. Dłuuuuuga droga przede mną, może nawet nie dojdę do jej końca ale wiem w jakim kierunku iść. Światło, światło, światło ... Jeśli ktoś z czytający posiada jakieś linki lub tytuły fachowej literatury uczącej fotografii przez duże "F" - będę wdzięczny. (wiem, wiem ... oglądanie galerii, uczenie się właściwego patrzenia, wyobraźnia itp... ale chętnie czasem coś poczytam).
PS. Budowanie przestrzeni światłem i GO na zdjęciu z hełmem - zaczynam widzieć takie rzeczy. Kapitalne zdjęcie.
Mario, skorzystam z okazji by ze względu na brakujące stopy zadedykować Ci ten obrazek:
http://wpk.eltrakon.pl/L1007453%20Gdzie%20moje%20buty....jpg
źródło (http://wpk.eltrakon.pl/L1007453%20Gdzie%20moje%20buty....jpg)
Ja tak nieśmiało ... Gdyby Mariowi dać inny aparat kadry byłyby takie same - nie zapominajmy ze jeśli ma sie talent to sie go ma. Jego portrety zakwalifikowane w Konkursach wykonał Contaxem. Aparat w jego rękach to drugorzędne znaczenie, tak samo jeśli dentysta kupi M9 to nie znaczy ze zrobi bajecznie fotografie operujac światłem.
Gęstszy obrazek dają Sigmy.
Ja tak nieśmiało ... Gdyby Mariowi dać inny aparat kadry byłyby takie same - nie zapominajmy ze jeśli ma sie talent to sie go ma. Jego portrety zakwalifikowane w Konkursach wykonał Contaxem. Aparat w jego rękach to drugorzędne znaczenie, tak samo jeśli dentysta kupi M9 to nie znaczy ze zrobi bajecznie fotografie operujac światłem.
Gęstszy obrazek dają Sigmy.
Absolutnie się z tym zgadzam. Narzędzie nie ma znaczenia i przez myśl mi nie przyszło przypisywanie jakichkolwiek zasług puszce.
A to dla tych, co jednak wolą węziej, płycej i tępiej
Kotpółkownik?
Kotpółkownik?
... w stanie spoczynku. ;)
Widzę, że przysparzamy sporo pracy Tomkowi, który ledwo nadANża (;)) kasować OTy.
Niektórzy to się nawet orderu dosłużyli... :D
Śpieszmy się czytać posty tak szybko odchodzą
zostaną z nich cytaty, mailing w skrzynce głuchy...
Nieładnie, Panowie, nieładnie tak sobie w poważnym wątku poczynać.
Może czas się z tego wyspowiadać?
Kto się poczuwa, na tego spowiednik w kolegiacie wiślickiej już czeka (żeby było technicznie - M9, ISO160, F1.0, 1/45):
http://wpk.eltrakon.pl/L1010721%20Konfesjonal.jpg
źródło (http://wpk.eltrakon.pl/L1010721%20Konfesjonal.jpg)
Głębię ma małą. Większej się*spodziewałem. Kogoś mi przypomina...
ranbir kapoor
18-03-2013, 13:57
http://www.stevehuffphoto.com/who-am-i/leica-m-typ-240-samples-gallery/
Powszechna opinia - obrazek stracil charakter
Nawet zdarzaja sie rezygnacje z preorderow
Obrazek z CCD względem obrazka z CMOS'a - coś w tym jest.
Kiedyś zmieniłem D200 na D300... Po pierwszych zachwytach uświadomiłem sobie, że zrobiło się plastikowo.
woytek - miałem podobne odczucia miedzy d200, a d300
No to M9 pozostanie jedyne. ;)
Jeśli kogoś ominęło to proszę : http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=LAfSfnykXfo
Oglądając w pewnym momencie przestajesz oddychać ... :)
MariuszJ
18-03-2013, 16:44
Nie chciałbym nikogo znów urazić (kończy się to zwykle analizą twórczości własnej śmiałka, wprowadzającego pewne wątpliwości w atmosferę grupowego dobrego samopoczucia... wolałbym tego uniknąć ;)), ale zobaczyć wyraźny charakter obrazowania matrycy ccd vs cmos spod skorupy różnych sepowych suwaków structure czy lajtrumowych shadows/blacks/clarity to naprawdę - dla mnie przynajmniej - sztuka...
Co by nie mówić, M9 to najtańsza małoobrazkowa cyfrówka, do której można przypiąć super fajną optykę. Oby tylko nie do końca świata tak było.
Nie chciałbym nikogo znów urazić (kończy się to zwykle analizą twórczości własnej śmiałka, wprowadzającego pewne wątpliwości w atmosferę grupowego dobrego samopoczucia... wolałbym tego uniknąć ;)), ale zobaczyć wyraźny charakter obrazowania matrycy ccd vs cmos spod skorupy różnych sepowych suwaków structure czy lajtrumowych shadows/blacks/clarity to naprawdę - dla mnie przynajmniej - sztuka...
Co by nie mówić, M9 to najtańsza małoobrazkowa cyfrówka, do której można przypiąć super fajną optykę. Oby tylko nie do końca świata tak było.
Mariusz, pisząc o różnicy między D200 a D300 nie miałem na myśli internetu i/lub obrobionych zdjęć, lecz czyste wrażenie z własnego monitora po wczytaniu NEF'ów - przed jakąkolwiek obróbką.
MariuszJ
18-03-2013, 16:52
Mariusz, pisząc o różnicy między D200 a D300 nie miałem na myśli internetu i/lub obrobionych zdjęć, lecz czyste wrażenie z własnego monitora po wczytaniu NEF'ów - przed jakąkolwiek obróbką.
Różnice są, nie przeczę.
Tyle, że w porównaniu z efektem który dają szkła - wpływ ten można zbagatelizować i zamaskować w postprocesie praktycznie bezstratnie.
Nie mówiąc o wpływie tego, co fotografujemy względem tego, czym to robimy. Dołączam w tej opinii do Wojteha ;)
biorac pod uwage fakt, ze te same nefy nieco inaczej wygladaja np. po wczystaniu do PSa, inaczej do CNXa, a jeszcze inaczej do Capture One, piszac o nefach przed jakakolwiek obrobka warto by te kwestie zestawiac z uzywanym konwerterem :)
ranbir kapoor
18-03-2013, 17:14
ale nie zaczynajmy dyskusji o braku roznic miedzy CCD a CMOSem bo caly swiat wie ze takowe sa
biorac pod uwage fakt, ze te same nefy nieco inaczej wygladaja np. po wczystaniu do PSa, inaczej do CNXa, a jeszcze inaczej do Capture One, piszac o nefach przed jakakolwiek obrobka warto by te kwestie zestawiac z uzywanym konwerterem :)
Oczywiście. W obu przypadkach był to ten sam CNX.
Różnice są, nie przeczę.
Tyle, że w porównaniu z efektem który dają szkła - wpływ ten można zbagatelizować i zamaskować w postprocesie praktycznie bezstratnie.
Nie mówiąc o wpływie tego, co fotografujemy względem tego, czym to robimy. Dołączam w tej opinii do Wojteha ;)
Ale w tej kwestii on zgadza się ze mną:
woytek - miałem podobne odczucia miedzy d200, a d300
ale nie zaczynajmy dyskusji o braku roznic miedzy CCD a CMOSem bo caly swiat wie ze takowe sa
Słusznie, dosyć. Zresztą, przyjdzie Tomek i pozmywa. ;)
MariuszJ
18-03-2013, 17:31
Ale w tej kwestii on zgadza się ze mną:
Pisałem o jego wcześniejszej wypowiedzi.
Jeżeli ktoś uważa że Mariowi potrzebna jest łajka ccd do walenia zdjęciami na kolana to jest imho w błędzie.
Nawet jeżeli ten ktoś to Mario.
ranbir kapoor
18-03-2013, 17:32
wszak walka miedzy dobra CCD a zlym CMOSem miesci sie w temacie M9 vs M 240
Pisałem o jego wcześniejszej wypowiedzi.
Jeżeli ktoś uważa że Mariowi potrzebna jest łajka do walenia zdjęciami na kolana to jest imho w błędzie.
Nawet jeżeli ten ktoś to Mario.
Tak... i nie do końca tak, bo jednak Mariowi potrzebna jest Leica. Wcześniej nie zrobił tylu dobrych zdjęć, więc M9 mu je w jakiś sposób ułatwiła. Czego Mario zresztą nie ukrywa, choćby w tym wątku.
Ranbir, czy byłoby dużym nietaktem z mojej strony zapytać/poprosić, czy mógłbyś któreś ze zdjęć które wrzucałeś ostatnio w tym temacie wrzucić w wersji "prosto z karty"?
Ranbir, czy byłoby dużym nietaktem z mojej strony zapytać/poprosić, czy mógłbyś któreś ze zdjęć które wrzucałeś ostatnio w tym temacie wrzucić w wersji "prosto z karty"?
Myślałem o takiej samej prośbie ale bałem się odezwać ...
Widzę kolega z Warszawy. Przejdź się z wlasną kartą do Leica store w Bluecity, to sobie przestrzelisz m8, m9 i nową m. M8 i m9 można nawet wypożyczyć na kilka dni. Ja tak zrobiłem i wiele wątpliwości się wyjaśniło :smile:
m9 można nawet wypożyczyć na kilka dni
Na jakich warunkach i czy trzeba mieć własne szkła?
ranbir kapoor
19-03-2013, 11:20
swiat jest pelen nieobrobionych zdjec z M9
ja wole pokazywac te ktore przeszly u mnie droge aparat-komputer
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/266/0901d.jpg/)
Poeta.
Mario? To stuprocentowy prozaik. Nie mylić z Prozakiem.
Lepiej zdjęcie z M9 dam:
http://wpk.eltrakon.pl/L1014754%20Skup%20cielat.jpg
źródło (http://wpk.eltrakon.pl/L1014754%20Skup%20cielat.jpg)
Na jakich warunkach i czy trzeba mieć własne szkła?
Szkła demo też mają (i dają), a na jakich warunkach, to dopytaj sam. Jak dla mnie to były
dobre warunki. ;)
Podziel sie wrazeniami.
Chętnie, tylko nie wiem, czy to kogoś zaciekawi, bo moje wątpliwości były raczej natury indywidualnej niż ogólnej. O tym, że aparat "daje radę", przekonałem się, oglądając najpierw zdjęcia Mario na tym forum, a potem wiele innych: LFI, szereg blogów przeróżnych leicarzy z całego świata. Tak, wiem, to nie aparat robi zdjęcia, ale obejrzawszy zdjęcia w takiej masie, można sobie wyrobić pewne wyobrażenie tego, co produkuje ten system.
Wypożyczenie Leiki na testy nie miało wykazać przewagi lub jej braku nad obrazkiem z d700. Znam zalety i wady obu systemów - Nikona z praktyki, Leiki do niedawna z teorii - bilans zalet/wad w moim przypadku sugerował, że Leica może się u mnie sprawdzić. Moje wątpliwości budziła tylko praca z dalmierzem w ogólności i to, czy jako okularnik poradzę sobie z ręcznym ostrzeniem w bądź co bądź małym wizjerze. Możliwość wypożyczenia sprzętu zachęciła do poważniejszego zastanowienia się nad tak radykalnym krokiem, jakim jest zmiana systemu.
Ne pierwszy ogień poszło M8. Różnica w cenie pomiędzy M9 i M8 jest tak znacząca, że ten drugi kusi, żeby mu się przyjrzeć. Zdjęcia w necie też pokazują, że tym aparatem da się focić ;-) Szczególnie, jeśli kogoś interesuje głównie B&W. Wrażenia z M8 po kilku dniach
(większość uwag w równym stopniu odnosi się do M9)
na plus:
- z opcjonalnym Thumbs Up-em aparat trzyma się pewnie i wygodnie (moim zdaniem jest to obowiązkowy element wyposażenia)
- obiektyw z tabem też poprawia ergonomię: kciukiem lewej ręki można dodatkowo podpierać body i ostrzyć palcem wskazującym, wszystko to dość dobrze stabilizuje aparat
- praca pierścienia ostrzenia - bajka, ostrzenie ręcznie we współczesnych obiektywach canikona nie da się w żaden sposób porównać; pierścień ma długi skok i pracuje b. płynnie z odpowiednim oporem, po prostu obracasz nim, aż obrazki w wizjerze się zejdą i naciskasz spust, kręcenie w te i we wte w poszukiwaniu idealnej ostrości jest niepotrzebne i
niewskazane
- po nabraniu wprawy ostrość można już wstępnie ustawić w momencie podnoszenia aparatu do oka
- wizjer - w porównaniu z d700 - owszem malutki, ale po fazie przyzwyczajenia jak najbardziej OK, dobrze pracuje się z ramkami dla 35, 50, 75 i 90 mm. Raczej wątpię w skuteczne ostrzenie na 135 mm bez lupki (ale kto używa takiej ogniskowej w Leice?)
- prostota obsługi (analogowo): manualne, zadziwiająco proste i skuteczne ostrzenie, pierścień przysłony w obiektywie, pod spustem migawki trzy pozycje: włączenie pomiaru światła, blokada ekspozycji i wyzwolenie migawki), do tego kóło czasów i tyle
- prostota obsługi (cyfrowo): jedno menu, a w nim to co niezbędne :-)
na minus:
- szybkość - to słowo trzeba tu zdefiniować od nowa ;-): tryb seryjny - jest, ale właściwie go nie ma, po kilku zdjęciach pod rząd bufor zapycha się i aparat "myśli", dając użytkownikowi czas do namysłu, czy aby nie zbyt pochopnie i często decyduje się na naciśnięcie spustu ;-)
- aparat czasem (rzadko) się zawiesza - na szczęście wystarczy go wtedy wyłączyć i włączyć
- ekranik: mały, kiepskiej rozdzielczości, najlepiej w ogóle wyłączyć podgląd zdjęć ;-)
- brak korekcji dioptrii w wizjerze, konieczna nakręcana soczewka
- w okularach ramki dla 28 mm trudne do ogarnięcia
- no i największa wada (dotyczy tylko M8 ): kolory.
Niestety nie miałem do tego zestawu filtra podczerwieni (obowiązkowego w M8 jak później doczytałem). Przy naturalnym świetle lub sztucznym zbliżonym do dziennego wszystko w miarę OK. W gorszych warunkach, przy oświetleniu żarowym, kolorystyka kiepska, korekcja WB pomaga tylko trochę, generalnie mocna tendencja do magenty i purpury. Czarne tekstylia wychodzą fioletowe, masakra... To typowy objaw dla M8. Filtr podczerwieni eliminuje go ponoć - ja niestety nie miałem okazji tego sprawdzić, dlatego moja ocena M8 może być trochę niesprawiedliwa.
Nie chciało mi się drążyć tego tematu dalej, bo uznałem, że przesiadka z d700 na cropa, do tego obarczonego jakimiś problemami i wymagającymi dodatkowych zachodów jest kiepskim pomysłem.
Pożyczyłem więc M9. No i bardzo bardzo miłe zaskoczenie. Mam tu wszystko to, co spodobało mi się w ergonomii i obsłudze M8, plus oczywiście pełna klatka, cichsza migawka, menu wzbogacone o parę pozycji, a do tego - co najważniejsze - wyraźnie lepszy obrazek. Różnicę było widać już na ekraniku aparatu. Po imporcie do Lightrooma potwierdza się, że rawy z M9 wyglądają znacznie lepiej od tych z M8 (nawet od tych bez purpurowych odjazdów). Może to kwestia lepszego profilu LR do M9? Nie znam się na tym na tyle... W każdym bądź razie rawy z M9 wymagają o niebo mniej obróbki niż z M8, moim zdaniem nawet trochę mniej niż rawy z d700. Dla kogoś może to być wskazówką, że soft grzebie coś w rawach, dla mnie osobiście taki "bardziej gotowy" obrazek jest na plus.
Podsumowując: M9 to nie aparat dla każdego i do wszystkiego, w wielu dyscyplinach nie zastąpi lustrzanki (akcja, sport, słabe oświetlenie, makro). Pytanie, czy komuś naprawdę potrzebny jest aparat do wszystkiego - mnie nie. Wielu na tym forum pewnie też nie. Reporterka, fotografia podróżnicza - to jak wiadomo klasyczne zastosowania Leiki. Do tego mam zamiar jej używać, ale też jako aparatu na co dzień. Wychodząc z domu nie zastanawiam się, czy chce mi się brać aparat, tylko po prostu go biorę. Cały "system" (M9, lux 35, cron 90) mieści mi się w torbie (a raczej torebce) niewiele większej od d700. A przy tym Cron 90 mm jest niedłuższy niż osłona przeciwsłoneczna do 70-200 2.8, ma mniejszą o połowę średnicę i daje dwa razy więcej światła ;-)
Przy ocenie tego aparatu można się posługiwać tabelkami, parametrami. Jeśli ktoś planuje używać tego systemu do fotografowania tablic testowych ze statywu, to są z pewnością lepsze opcje ;-) Mnie do Leiki przyciągnęły obejrzane zdjęcia. Wiele z nich pewnie dałoby się zrobić również d700 czy innym lustrem, ale bardzo wiele ma klimat, który mnie osobiście odpowiada. Tu swoją zasługę mają z pewnością też szkła Leiki. Jeszcze jedno, co do mnie przemawia oprócz obrazka, to kompaktowość, prostota obsługi, redukcja do niezbędnego minimum. Żaden inny aparat nie dawał mi do tej pory tyle radochy :-) I o to chyba chodzi hobbyście. O zalety i wady dla profesjonalistów spytajcie zawodowca. Albo pooglądajcie zdjęcia Mario...
ranbir kapoor
19-03-2013, 16:49
no i bardzo ladnie napisane
a jakby ktos byl z krakowa i mial ochote to:
-Miło nam poinformować, że Twoje prace bardzo spodobały się Tomaszowi Gudzowatemu i będzie je publicznie komentował w dniu gali finałowej Projektu Przetwórnia 24-go marca o 18:00 w Małopolskim Ogrodzie Sztuki w Krakowie.
Podziel sie wrazeniami.
... aha, zdjęcia też czasem robię ;-) Tylko onieśmielon warsztatem niektórych dyskutantów trudno mi się zdobyć na zilustrowanie mojej "recenzji" zdjęciami. Ale skoro ktoś na poprzednich stronach pytał o "zdjęcia prosto z karty", to pokażę takowe (tylko mała korekcja ekspozycji). Pytany był wprawdzie Mario, ale cóż, jak się nie ma co się lubi... :mrgreen:
źródło (http://img585.imageshack.us/img585/671/2013022301420130223.jpg)
Ciekawym, czy wolno tu linkować zdjęcia z M9...
Więc linkuję (ISO160, F1.0+ND103, 1/4000): http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=225959.
amatorek2
20-03-2013, 08:18
No jako skromny amator w tak zacnym gronie z prawdziwą przyjemnością przeczytałem tą recenzję. Nic dodać nic ująć. Keek gibaj do Bluecity z dowodem osobistym bo szkoda czasu na te rozterki ;).
Właśnie Robert, słuchaj Piotra:
Radż się jakiegoś dokora abo wpkxa
Niech wszystko odszczeka.
Z braku dowodów.
No, to teraz mogę dać zdjęcie. Z M9.
Dom, w którym zapewne Лиловый негр Wertyńskiego mieszka:
http://wpk.eltrakon.pl/L1014810%20Liliowy%20dom.jpg
źródło (http://wpk.eltrakon.pl/L1014810%20Liliowy%20dom.jpg)
ranbir kapoor
20-03-2013, 20:34
z dzis
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/17/l9994730.jpg/)
Troche sie gubie w tym watku. Nie potrafie ogarnac niektorych, chyba zbyt emocjonalnych reakcji. Lubie czytac opinie innych na rozne tematy, z Lajka M9 wlacznie. Ciekawsze to dla mnie niz analizowanie, czy liczenie pikseli. Sam aparatu nie kupie, bo jak pisalem juz gdzies wczesniej nie poradzilbym sobie z jej snobistycznym postrzeganiem przez powaznych fotografikow.
Sam aparatu nie kupie, bo jak pisalem juz gdzies wczesniej nie poradzilbym sobie z jej snobistycznym postrzeganiem przez powaznych fotografikow.
Ja tam lubie te najazdy na snobow. Kazdy rozsadny czlowiek a doswiadczony fotograf, doskonale wie jakiego narzedzia potrzebuje. Wszelakie najazdy odbieram rozrywkowo. Przynajmniej mozna popatrzec jak skomplikowana jest psychika czlowieka.
Teraz to ja się gubię. Skoro dystansujesz się od snobizmów to czemu cię to dotyka. Chodzi ci o to, że oni (owi poważni fotograficy) postrzegaliby twoje prace, cenią swoje prace, czy wartościują fotografie w zależności od posiadania lub nie Lajki.
amatorek2
21-03-2013, 00:13
Keek, nie pinkol czy Ty masz jakieś kompleksy. Robisz świetne zdjęcia, piszesz kapitalne teksty.Nie mam dla Ciebie lepszej rady jeżeli nie potrafisz napisać czegoś co spodoba się mojej Zuzi to zmień pracę i koniec niestety !!!
Do Roberta - oto, do czego służy M9 - pozdrowienia dla wszystkich od Figi:
http://wpk.eltrakon.pl/L1014724%20Figa%20i%20zaspa.jpg
źródło (http://wpk.eltrakon.pl/L1014724%20Figa%20i%20zaspa.jpg)
No to odpowiem również w psim nastroju:
"Dzień dobry, nazywam się Lajka, jestem bardzo w porzo i nie wiem, dlaczego tak do mnie podchodzą... Z jednej strony ciekawość, z drugiej jakaś taka agresja..."
źródło (http://img823.imageshack.us/img823/7452/68088549.jpg)
Ktoś mnie kiedyś obśmiał, że aparatem za no nie powiem ile robię kotki i pieski
Ja myślę, że powinno się raz na zawsze ustalić pułap cenowy aparatu, którym można robić kotki i pieski. Zaoszczędziłoby to wszystkim wiele niepewności i rozterek...
Otwarty.
Prosimy trzymac sie możliwie blisko tematu. No i oczywiście z kulturą.
Będę musiał trochę poczyścić wstecz.
OT charakterystyczne dla tematu AO troche sie rozlewa po innych wątkach, w których bierzecie udział. Jak jeszcze inni zaczną brać z tego przykład to forum będzie sie zmieniało ku temu co się dzieje na KKM - dominacja OT nad treścią.
Tomku i Jacku - dziękuję.
@amatorek2 - pisz, proszę, tak jak to potrafiłeś w blogu.
Albo bierz przykład z płatków śniegu, które urzekają swoim wdziękiem w ciszy:
http://wpk.eltrakon.pl/L1012194%20Cicho.jpg
źródło (http://wpk.eltrakon.pl/L1012194%20Cicho.jpg)
amatorek2
21-03-2013, 20:57
Ja pinkuję please Newer, newer a ty i tak chyba kumasz o co kaman. No naprawdę nie bardzo sobie z tym radzę
A może mała wycieczka w pseudosurrealizm? ;)
Zapraszam: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=3084556#post3084556.
wpkx przepraszam, że to powiem ale ktoś musi, poza tym wrzucając swoje prace do sieci, na forum trzeba się liczyć ze szczerymi opiniami a ja postaram się być delikatny: zdjęcia które wrzuciłeś na ostatnich stronach tego tematu są dowodem na to że Leicą można zrobić baaardzo przeciętne zdjęcia.
ą dowodem na to że Leicą można zrobić baaardzo przeciętne zdjęcia.
A myślałeś że zawsze same cuda wychodzą??:shock:
Nie, po prostu starałem się być delikatny i poprawny politycznie.
Nareszcie ktoś nam otworzył oczy!
zdjęcia które wrzuciłeś na ostatnich stronach tego tematu są dowodem na to że Leicą można zrobić baaardzo przeciętne zdjęcia.
Nie jest to łatwe, ale się staramy :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/03/L1001853-1.jpg
źródło (http://4.bp.blogspot.com/-lEJK_TCWEOM/T8fUkb0eJRI/AAAAAAAAAnw/tyExZUhUyOs/s1600/L1001853.jpg)
Jeśli jakiś niedowiarek jeszcze nie otworzył oczu to proszę: nie dość, że nie wyszło cudo, to jeszcze autofocus w M9 coś niepewny;)
montini - brawo i to jest celna riposta - dla niewtajemniczonych - tydzień temu zacząłem przygodę z tym forum od pytania o AF w M9 :)
Czyli rozumiem, że to jest takie kółko wzajemnej adoracji i jak powiem,że jakieś zdjęcie/a konkretne są do dupy to jestem be i mam zabierać grabki z piaskownicy?
Czyli rozumiem, że to jest takie kółko wzajemnej adoracji i jak powiem,że jakieś zdjęcie/a konkretne są do dupy to jestem be i mam zabierać grabki z piaskownicy?
Ja bym się na Twoim miejscu zapoznał z twórczością Woytka (wpkx), publikuje na forum sporo i nie powinieneś mieć trudności ze znalezieniem. To na początek.
Pod zdjęciami wystawionymi w odpowiednich działach, możesz nawet wyrazić swoją opinię na temat tego jak odbierasz dane zdjęcie. Cała reszta przyjdzie z czasem.
napisałem o jego 3 zdjęciach z tego tematu a nie o jego "twórczości", o której nie mam pojęcia. Może i ma super "twórczość", może jak będę miał chwile to zerknę ale te konkretne foty moim zdaniem są takie jak napisałem i reszta "twórczości" nie ma nic do rzeczy.
wpkx przepraszam, że to powiem ale ktoś musi, poza tym wrzucając swoje prace do sieci, na forum trzeba się liczyć ze szczerymi opiniami a ja postaram się być delikatny: zdjęcia które wrzuciłeś na ostatnich stronach tego tematu są dowodem na to że Leicą można zrobić baaardzo przeciętne zdjęcia.
Dziękuję. W nagrodę masz "Złotego Lwa":
http://wpk.eltrakon.pl/L1014882%20Zloty%20Lew.jpg
źródło (http://wpk.eltrakon.pl/L1014882%20Zloty%20Lew.jpg)
A Twoja prawda objawiona poszła do "Srebrnych". :D
Brakuje jeszcze brązu do olimpiady.
napisałem o jego 3 zdjęciach z tego tematu a nie o jego "twórczości", o której nie mam pojęcia. Może i ma super "twórczość", może jak będę miał chwile to zerknę ale te konkretne foty moim zdaniem są takie jak napisałem i reszta "twórczości" nie ma nic do rzeczy.
Nie martw się, dobrego smaku nabywa się z czasem :)
Zdjęcie kota ładne, dziękuje za nagrodę. Moja "prawda objawiona" wyszła tak jak wyszła bo nie chciałem napisać że są po prostu do dupy. Natomiast na pewno do wspomnianego działu pasowałoby jak ulał moje pytanie o AF w m9.
Nie martw się, dobrego smaku nabywa się z czasem :)
powiedziała mucha jedząca kupę do muchy jedzącej bagietkę
A tak szczerze - na co kolega liczył wchodząc tu i odkrywczo tudzież inteligentnie i wnikliwie krytykując zdjęcia naszego przemiłego kamrata, który w przeszłości niejednym smakowitym zdjęciem nas uraczył? Nie pomyliły się aby koledze fora Nikoniarzy z Onetem?
Kierowałem się tym, że jak ja bym wrzucił zdjęcia jakiekolwiek gdziekolwiek to bym liczył na szczere opinie a nie poklepywanie po plecach przez przemiłych kamratów których nie raz uraczyłem.
Mam wrażenie że nie przeczytaliście tego co napisałem. Nie napisałem że kolega nie potrafi robić zdjęć, do niczego się nie nadaje i żeby zaczął haftować obrusy, oceniłem tylko 3 ostatnie fotki z tego tematu.
Jeżeli napisałem coś nietaktownego to przepraszam tych którzy poczuli się urażeni.
amatorek2
27-03-2013, 17:51
A gdy braknie płatków śniegu nadejdzie pora kwiatów wiśni ;)
Ten wątek - jak wiele innych na tym forum - nie służy prezentacji (baczność!!!) Wybitnej Tfórczości (spocznij!!!), a prowadzeniu wesołej pogawędki. Od prezentacji fotografii i krytyki są działy galerii. W tym wątku krytyka jest od czapy i wyskoczyłeś z nią niczym przysłowiowy Filip z konopii.
Nie sądzę byś uraził kogokolwiek, a już najmniej Woytka (jest już raczej zbyt duży i bogaty by przejmować się tego typu katastrofą). Koledzy litościwie, taktownie i dyplomatycznie usiłowali zwrócić łaskawą uwagę, że twoja wypowiedź jest deczko nie na miejscu i robisz z siebie przedstawienie ;)
montini - brawo i to jest celna riposta - dla niewtajemniczonych - tydzień temu zacząłem przygodę z tym forum od pytania o AF w M9 :)
Jeden blamaż na tydzień to za mało było? ;-)
A tak na poważnie to szczerze polecam więcej dystansu :-) Nie to ładne, co ładne, ale co się komu podoba...
Ten wątek - jak wiele innych na tym forum - nie służy prezentacji (baczność!!!) Wybitnej Tfórczości (spocznij!!!), a prowadzeniu wesołej pogawędki. Od prezentacji fotografii i krytyki są działy galerii. W tym wątku krytyka jest od czapy i wyskoczyłeś z nią niczym przysłowiowy Filip z konopii.
mea culpa
..a już najmniej Woytka (jest już raczej zbyt duży i bogaty by przejmować się tego typu katastrofą).
a co mają do tego kogokolwiek finanse? podkreślając kogoś statu finansowy w takim miejscu dyskusji wystawiłeś sobie słabą laurkę
Koledzy litościwie, taktownie i dyplomatycznie usiłowali zwrócić łaskawą uwagę, że twoja wypowiedź jest deczko nie na miejscu i robisz z siebie przedstawienie ;)
Jest nie na miejscu bo te zdjęcia są klasą samą w sobie? Czy nie na miejscu bo nie we właściwym miejscu? Czy nie na miejscu bo przemiły kamrat?
Widzę, że twoje poczucie humoru jest odwrotnie proporcjonalne do dobrego samopoczucia, więc pozwolę sobie zakończyć dyskusję.
- Masz ojcze, szczęki słabe ze starości
I zdolnyś chyba łykać tylko ciecz,
Ale zeżarłeś gęś z dziobem i kośćmi,
Przyznasz mi, ojcze, że to dziwna rzecz.
- Za młodu - rzecze starzec - prowadziłem
Dyskusji z żoną codziennie ze sześć
I to mym szczękom dało ową siłę,
Która pozwala dziś mi gęsi jeść.
Ale wracajmy do naszych baranów i skupmy się na sprawach technicznych.
Jedna z nich - w/w autofocus. Jak widać poniżej, pozostał na twarzy modelki zamiast zająć się jej ogonem.
Oto dowód, że AF nie jest w M9 taki zawodny, jak go malują:
http://wpk.eltrakon.pl/L1014881%20AF%20za%20ogonem.jpg
źródło (http://wpk.eltrakon.pl/L1014881%20AF%20za%20ogonem.jpg)
Oto dowód, że AF nie jest w M9 taki zawodny, jak go malują
Po prostu niezawodnie zadziałała detekcja uśmiechu - rzecz absolutnie niezbędna w każdym współczesnym amatorskim kompakcie ;)
Czornyj, będę do ciebie mówił rabbi - nauczycielu.
Czy ja też mam zepsuty autofocus?
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/03/l1001491s-1.jpg
źródło (http://zciemniacz.files.wordpress.com/2013/03/l1001491s.jpg)
Nie ma usmiechu nie ma ostrosci. :)
Czy ja też mam zepsuty autofocus?
Cajs-szajs, ot po prostu - było kupić Lajkę. Tak to jest jak ktoś chce szkłem d... utrzeć ;)
Ostrzyć - jak to łatwo powiedzieć
Ostrzyć - to nie pytać o nic
Bo ostrość jest bezkrytyczna
nie zna dnia, który da się powtórzyć.
Nagle świat się mieści w Twych soczewkach
Już nie wiem czy Ciebie znam
Chwile - kolorowe przeźrocza
blakną, szybko zmienia je czas.
Ostrzyć - niby łatwo ustawić
Ostrzyć - tylko to, więcej nic...
W tym słowie jest wartość zdjęcia
I broń Boże miękkosć nieostrych dni.
Jeszcze obok Ciebie mój obiektyw,
A jednak szukamy się.
Morza nie sfocimy już razem,
Zdjęcia z wolna tracą swój sens.
Ostrzyć - jak to łatwo powiedzieć
Ostrzyć - to nie pytać o nic
Bo ostrość jest tak wiadomą,
Lecz chcę wiedzieć czy wiary starczy mi.
Żal nic tu nie pomoże,
Łzy twoje i mój płacz.
Nikt nie wyostrzy morza,
Nie zatrzyma bokeh fal!
ranbir kapoor
27-03-2013, 19:20
Ja chcialem tylko powiedziec ze Tworczosc Kamrata zostala dostrzezona przez fotograficznych expertow i wkrotce zagosci ona w pewnym periodyku tuz obok fotografow z Magnum
Oczywiscie nie ma to nic do tematu dyskusji
Wszak nawet najwieksi nasi forumowi portrecisci co jakis czas wypuszcza gorsze zdjecie
Ja chcialem tylko powiedziec ze Tworczosc Kamrata zostala dostrzezona przez fotograficznych expertow i wkrotce zagosci ona w pewnym periodyku tuz obok fotografow z Magnum
I Leica it! ;) Postuluję faworyzowanie przedstawień z udziałem kotów!
P.S. znowu nieszczęśni fotografowie z Magnum? Błeee, nudziarstwo - taka banalna zajebioza techniczna... :mrgreen:
P.P.S jak tam starcie z krakoffską hipsterką?
ranbir kapoor
27-03-2013, 20:01
co do hippsterki to niestety na starcie nie mialem juz szans gdyz spodnie z szelkami byly w praniu a i czapki z daszkiem zapomnialem
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/209/0124h.jpg/)
To faktycznie faux pas. A na dobitkę jeszcze to beznadziejne niepodobieństwo do Kydhyńskiego... ;)
pastwisko
27-03-2013, 20:23
są dowodem na to że Leicą można zrobić baaardzo przeciętne zdjęcia.
Jak pogrzebiesz w necie, to wynajdziesz nawet kiepskie zdjecia! I nie tylko z Leiki, ale z każdego aparatu cyfrowego i nieomalże z każdego analogowego. Z analogowego tylko nieomalże, bo mniej ich i mniej ludzi wrzuca, ale jak by się postarać to się wszystko znajdzie, od lejkowego cyfpaktu po wielki format 8x10". Ludzie nawet badziewne kolodiony robią (i to nie ci z przypadku na warsztatach).
ranbir kapoor
27-03-2013, 20:24
najgorsze ze to ze TG kilka razy porownywal mnie do jednego z tych Magnumowych mowiac ze jestem kontynuatorem jego stylu i ze smialo moje zdjecia mogly by sie znaleźć w jego albumie i nikt by nie odroznil
czyli krotko mowiac wtornosc, sprawdzone schematy...
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/715/0136b.jpg/)
Dwaj z Magnum (próbujący nowych schematów):
http://wpk.eltrakon.pl/L1014846E%20Dwaj%20z%20Magnum.jpg
źródło (http://wpk.eltrakon.pl/L1014846E%20Dwaj%20z%20Magnum.jpg)
najgorsze ze to ze TG kilka razy porownywal mnie do jednego z tych Magnumowych mowiac ze jestem kontynuatorem jego stylu i ze smialo moje zdjecia mogly by sie znalesc w jego albumie i nikt by nie odroznil
czyli krotko mowiac wtornosc, sprawdzone schematy...
No to cię ładnie zażył z mańki! Od razu miałem graniczące z pewnością przezczucie że jubel hipsterskiego krakówka nie wróży nic dobrego ;)
Jak pogrzebiesz w necie, to wynajdziesz nawet kiepskie zdjecia! I nie tylko z Leiki, ale z każdego aparatu cyfrowego i nieomalże z każdego analogowego. Z analogowego tylko nieomalże, bo mniej ich i mniej ludzi wrzuca, ale jak by się postarać to się wszystko znajdzie, od lejkowego cyfpaktu po wielki format 8x10". Ludzie nawet badziewne kolodiony robią (i to nie ci z przypadku na warsztatach).
Nigdzie nie muszę grzebać, wystarczy ze przejrze niektóre swoje :)
Myśle ze możecie spokojnie drzeć łacha dalej bo ja już nic nie mam do dodania.
A dwa Magnumy smaczne i ładnie podane.
ranbir kapoor
27-03-2013, 21:01
Zwlaszcza ten z prawej niezle ciacho
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/715/0136b.jpg/)
Morgan Freeman ma taki wyraz niedowierzania na twarzy jakby zobaczył Chubula.
Zwlaszcza ten z prawej niezle ciacho
Powiedziałbym raczej, że niezłe licho... Ale ciacho też, bo z cukrem od góry.
Powiedziałbym raczej, że niezłe licho... Ale ciacho też, bo z cukrem od góry
Oj, cukrujesz Woytek
najgorsze ze to ze TG kilka razy porownywal mnie do jednego z tych Magnumowych mowiac ze jestem kontynuatorem jego stylu i ze smialo moje zdjecia mogly by sie znalesc w jego albumie i nikt by nie odroznil...
To i tak nic wobec wystąpienia wcześniejszego pana z Nikona z puszką przez ramię oraz dłonią w kieszeń wetkniętą.
To i tak nic wobec wystąpienia wcześniejszego pana z Nikona z puszką przez ramię oraz dłonią w kieszeń wetkniętą.
Zawsze jak fajna impreza, to nie mam czasu wpaść, a tu tyle ciekawych ciekawostek... Cóż jeszcze wobec zwyzywania biednego Maria od nędznych, magnumowych epigonów mogło gorszego go spotkać?
Tymczasem w Przyrodzie: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=226515...
Tymczasem w Przyrodzie: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=226515...
Swietne! Takie o dzikiej naturze i Serengeti. Jaki to flesz? Czym blyskales?
pastwisko
28-03-2013, 00:40
pewnie tym co ma w stopce :D
Swietne! Takie o dzikiej naturze i Serengeti. Jaki to flesz? Czym blyskales?
Robert, poważnie aby pytasz?
Na wszelki wypadek poważnie odpowiadam: niczym poza słońcem - wszelkich lamp błyskowych nie cierpię. ;)
Adam Trzcionka
28-03-2013, 01:09
tia, gwóźdź wieczoru ;)
byłeś? sporo ludzi, minęliśmy się.
Robert, poważnie aby pytasz?
Na wszelki wypadek poważnie odpowiadam: niczym poza słońcem - wszelkich lamp błyskowych nie cierpię. ;)
Też przypuszczałem, że świecone tym co w stopce...
Zdjęcie wygląda tak, jakby było robione w nocy (ciemne tło jest bardzo sugestywne) ;)
Dodatkowo nieśmiała Fenia na drzewie... znaczy kot wchodzi na drzewko, pewnie polować,
prawdopodobnie nocą, czyli wtedy kiedy stereotyp nakazuje...
Byłoby fajnie jakbyś pokazał chociaż miniaturę w kolorze...
Dla porównania oryginał bez żadnych ingerencji:
http://wpk.eltrakon.pl/L1014886%20Niesmialosc%20Panny%20Feni%20prosto%20z %20puszki.jpg
źródło (http://wpk.eltrakon.pl/L1014886%20Niesmialosc%20Panny%20Feni%20prosto%20z %20puszki.jpg)
Normalnie czytasz w myślach chyba...
Twoja obróbka jest na prawdę sugestywna ;) pozdrawiam
Jak to jest bez obróbki, to ja mam kolejny powód do karmienia chomika.... Ty zbóju ;) Tyś wróg mojego portfela ;)
Dziękuję. I ciekawym, co Twój słynny chomik na to wszystko? ;)
Coś Tu dzisiaj zbytnia zbieżność myśli... ledwo zdążyłem edytować odpowiedź, żeby dodać info o chomiku...
Wojtku, nic dodać nic ująć.... życzę Ci dzisiaj wszystkiego najlepszego, bo nie wiem jak to skomentować ;)