Zobacz pełną wersję : Leica M9 i inne dalmierze Leiki
Wybiera się ktoś jutro na otwarcie krakowskiego LeicaStore?
Wybiera się ktoś jutro na otwarcie krakowskiego LeicaStore?
O, a gdzie? I coś ciekawego ma być?
pastwisko
22-02-2012, 21:27
O, a gdzie? I coś ciekawego ma być?
bedą rozdawać M9
krzychun
22-02-2012, 21:28
O kurde, nic nie wiedziałem. Jak nie będzie o 7 rano to też podjadę. Może.
tomwidlak
22-02-2012, 21:29
Ja bede napewno, wezme wiecej lotionu i chusteczek w razie jak by ktos zapomnial :D
krzychun
22-02-2012, 21:32
Ale gdzie, co?
Ja sobie biorę coś na uspokojenie.
bedą rozdawać M9
Co mi po M9 jak na szkła nie będę miał kasy :mrgreen:
pastwisko
22-02-2012, 21:43
Pinhola sobie zrobisz.
Ja bede napewno, wezme wiecej lotionu i chusteczek w razie jak by ktos zapomnial :D
Tomku, miło Cię znów widzieć - ale widzę też, że jesteś trochę nie na czasie :D
Nikt już teraz nie szpachluje guliwera na widok lajki, teraz na topie jest D800 :mrgreen:
krzychun
22-02-2012, 21:55
Czornyj, Mistrzu, napisz gdzie ta impreza i o której bo nie mogę znaleźć żadnego info.
t.chadzinski
22-02-2012, 21:57
Nikt już teraz nie szpachluje guliwera na widok lajki...
hahah :D
Czornyj, Mistrzu, napisz gdzie ta impreza i o której bo nie mogę znaleźć żadnego info.
Impra jest jutro o 19:00 - ale obawiam się, że wjazd tylko na zaproszenie.
krzychun
22-02-2012, 22:03
Aha.
Zrobiłeś plebsowi nadzieję:D
tomwidlak
22-02-2012, 22:30
Tomku, miło Cię znów widzieć - ale widzę też, że jesteś trochę nie na czasie :D
Nikt już teraz nie szpachluje guliwera na widok lajki, teraz na topie jest D800 :mrgreen:
A dzien dobry, zanim znow nie znikne :D
Pozwole sie z Toba nie zgodzic tez, lub zgodzic polowidznie :D Owszem, najnowszy Nikon bedzie mial o wiele szersze grono szpachlujacych sie do i znacznie mlodsze tez :-) Ale stara gwardia choc mniej liczna, bedzie nadrabiala gorliwoscia szpachlowania sie do Leiki, szczegolnie M9 :D
ranbir kapoor
22-02-2012, 22:39
a szpachla sie powoli nie konczy?
w temacie zaproszen na jutrzejsze otwarcie jak ktos chce to prosze o PM z namiarem na konto na FB
jezeli nie za pozno to postaram sie zalatwic
amatorek2
23-02-2012, 11:26
Zaczekam na otwarcie w Katowicach.
framemoder
23-02-2012, 13:38
A nie wiecie moze, czy maja zamiar otworzyc cos w stolicy?
A nie wiecie moze, czy maja zamiar otworzyc cos w stolicy?
przeciez jest...
framemoder
23-02-2012, 13:58
Gdzie? Bylem ostatnio na wycieczce w Warszawie i mi sie nie rzucilo mi sie w oczy.
Gdzie? Bylem ostatnio na wycieczce w Warszawie i mi sie nie rzucilo mi sie w oczy.
a co Ci sie rzucilo, to powiem czy byles blisko...
framemoder
23-02-2012, 14:17
ul. Nowy Swiat, Starowka, Marszalkowska domy centrum, aleje Jerozolimskie, Zlote Tarasy, Dworzec Centralny.
no niestety... leicastore.pl tam jest lokalizacja
Piotr Spek
24-02-2012, 20:26
gdzie? Bylem ostatnio na wycieczce w warszawie i mi sie nie rzucilo mi sie w oczy.
blue city
Trzeba było zabrać dziadka.
krzychun
24-02-2012, 20:29
Dziadek był zajęty projektami.
Trzeba było zabrać dziadka.
przecież dziadek brzydzi się cyfrową leicą ;-)
amatorek2
24-02-2012, 21:11
Swoją drogą ciekawe wg jakiego klucza wysyłali zaproszenia, bo chyba tym , którzy już zrobili spore zakupy nie chcieli zawracać głowy.
pastwisko
24-02-2012, 21:29
Swoją drogą ciekawe wg jakiego klucza wysyłali zaproszenia, bo chyba tym , którzy już zrobili spore zakupy nie chcieli zawracać głowy.
Moze dla nich nie były to spore zakupy ;)
Pamiętam jak swego czasu zapytałem w cyfrowych czy mogę liczyć na jakiś upust z racji poczynionych licznych zakupów (kilka luszczanek, obiektywy, skaner etc..). A gdzie tam, nic głupiej szmatki do obiektywu mi nie zaproponowali.
Moze dla nich nie były to spore zakupy ;)
Pamiętam jak swego czasu zapytałem w cyfrowych czy mogę liczyć na jakiś upust z racji poczynionych licznych zakupów (kilka luszczanek, obiektywy, skaner etc..). A gdzie tam, nic głupiej szmatki do obiektywu mi nie zaproponowali.
Zaproszeń była niestety bardzo ograniczona ilość, ponieważ mamy bardzo mało miejsca, nie to co w Warszawie ;)
Gdyby przyszło kilkaset osób, większość gości musiałoby chyba stać na ulicy...
Relację z otwarcia można zobaczyć tutaj: http://vimeo.com/37364674
Co do gratisów: przy dużych zakupach (np. body + obiektyw) nie ma przeszkód, żeby ponegocjować np. jakiś filtr gratis. Zapraszam na Sławkowską do oglądania i macania. :)
Tylko mówcie, żeście z nikoniarzy, to zawsze można coś po znajomości załatwić ;)
Toś mnie, Hubercie, zaskoczył... O mały figiel nie byłem - Marcin mnie ciągnął mając dodatkową wejściówkę - a ja... nie pojechałem. :)
ranbir kapoor
25-02-2012, 13:19
no widzisz, a tak bys byl na filmie jedna z glownych postaci, tak jak Marcin w slynnej scenie SpojRzenia
pastwisko
25-02-2012, 16:57
Co do gratisów: przy dużych zakupach (np. body + obiektyw) nie ma przeszkód, żeby ponegocjować np. jakiś filtr gratis.
koncząc offtop - u nas niestety ciagle pokutuje te powojenne pół wieku i jesteśmy niestety daleko daleko nie powiem za kim w tyle w kwestii dbania o klienta.
no widzisz, a tak bys byl na filmie jedna z glownych postaci, tak jak Marcin w slynnej scenie SpojRzenia
No teraz to przynajmniej wiadomo dlaczego trzeba mieć lajke .
framemoder
25-02-2012, 17:41
Ja chyba rozumiem dziadka, bo patrzac na film z otwarcia wiecej tam bylo teatru niz fotografowania.
pastwisko
25-02-2012, 18:00
Ja chyba rozumiem dziadka, bo patrzac na film z otwarcia wiecej tam bylo teatru niz fotografowania.
Wiadomo, np. jak otwierają nowy szpital to robią pare zabiegów i najmniej trzy operacje pokazowe (w tym obowiązkowo powiększanie piersi).
ranbir kapoor
25-02-2012, 18:10
ciekawe kiedy dziadek ostatni raz byl w teatrze
pastwisko
25-02-2012, 19:31
ciekawe kiedy dziadek ostatni raz byl w teatrze
póki jeszcze był Teatr Telewizji na jedynce, to co tydzień.
Odkąd stracił wszystkie włosy powiedział, że w życiu nie pójdzie do teatru.
ranbir kapoor
25-02-2012, 19:54
A ja zapraszam dziadka do AO
framemoder
25-02-2012, 20:09
Jasne. Dziadek zyje przeszloscia, nie wychodzi juz z domu to i do teatru nie chodzi. Wystarczy ze opisuje swoje przezycia i to juz lepiej sie slucha niz oglada teatr. I z tego co mowi to pamieta takie czasy kiedy nikt nie calowal sie z mlotkiem tylko go zwyczajnie uzywal. A wszelkie uroczystosci pochwalne kojarza mu sie z komuna i, przepraszam ale sie wzburzyl, dymaniem klienta. Opowiadal tez ze w przedwojennym salonie jaguara to jak sie kupilo dwa auta to dostawalo sie konkretniejszy upust niz pokrowiec na kierownice.
Dziadek sie pyta co to AO? Anonimowi Onanisci? Bo sprzet mu raczej nie dziala, wiec nie wiem czy bedzie pasowal.
pastwisko
25-02-2012, 20:19
Mój pies się pyta jaki aparat ma twój dziadek
amatorek2
25-02-2012, 20:24
No i znowu zaczynają się za przeproszeniem pierdoły. Jednemu się Leica podoba, innemu nie - jego prawo, ale pisanie o traktowaniu klienta przez osobę, która tym klientem nie była i nie jest to po prostu bełkot . Nie znam bardziej przyjaznego fotografom salonu sprzedaży (bo typowy sklep to to nie jest) niż Leicastore w W-wie. A do trzech Jaguarów to gratis dawali tygrysa - odrobinę umiarkowania, bo przestaje być śmiesznie.
pastwisko
25-02-2012, 20:34
Ja gwoli ścisłości - jeśli komuś umknęło - nie pisałem o Leicastore, a o innym sklepie i o ogólnym poziomie traktowania klienta w Polsce.
póki jeszcze był Teatr Telewizji na jedynce, to co tydzień.
Jest znowu co poniedziałek ! W przyszły poniedziałek Skarpetki,opus 124 tak, że przestań już robić w każdym prawie wątku pastwisko.
pastwisko
25-02-2012, 20:49
Jest znowu co poniedziałek ! W przyszły poniedziałek Skarpetki,opus 124 tak, że przestań już robić w każdym prawie wątku pastwisko.
miał długo przerwę ;)
i nie dramatyzuj, udzielam w kilku wątkach na krzyż.
ranbir kapoor
25-02-2012, 20:50
coz czerwona kropka dziala na dziadka i jego prapraprawnuczka jak nomen omen czerwona plachta na byka
wiec albo mozna przemilczec albo posmiac sie
udzielam w kilku wątkach na krzyż.
prosilbym nie mieszac do tego religii
framemoder
25-02-2012, 21:00
Oczywiscie ze mozna sie posmiac. Z zycia nalezy sie smiac. Dziadek mial duzo aparatow. Niestety jesli chodzi o Leice zaczal od M3 skonczyl na M4P. Mowi ze to bylo jeszcze w czasach kiedy czerwona kropka nie byla taka czerwona. Nie lsnila tak jak dzisiaj. Dodatkowo Canony, ale to podobno mial caly CAF, wiec nic nadzwyczajnego. Mowi tez ze nie ma nic przeciwko bysmy sie z niego nasmiewali bo doskonale rozumie ze mlodziez musi sie wyszalec. Omamiona dzisiejszym kultem pieniadza niewiele wiecej dostrzega. Moge go cytowac ale nie zyczy sobie by podawac jego nazwisko, wiec tym bardziej ze zdjec nici. Jeszcze, jak zobaczyl pana Kydrynskiego, to sie usmiechnal i powiedzial ze Lucjanowi ladny syn wyrosl.
miał długo przerwę ;)
i nie dramatyzuj, udzielam w kilku wątkach na krzyż.
Eeee.... tam zaraz dramatyzuję ! Zwracam Ci po raz kolejny uwagę, że prawie ( nacisk na słowo prawie) w każdym wątku mędrkujesz niczem pastuch na pastwisku nie trzymasz się tematu wątku tutaj jest o M 9, a ty czepiasz się dziadka forumowicza pokazując, że jesteś na bakier z teatrem tv, który już od dłuższego czasu wzonwił swoją działalność na antenie. Nie wiem czy za twoje pieniądze z abonementu bo za moje to napewno, bo ja poprostu go płacę.
Najciekawsze jest to, że największymi propagatorami tej marki są amatorzy. Znaczący fotografowie specjalnie się tą marką nie obnoszą, robią na niej pieniądze i zdobywają sławę ale dla siebie.
Kalmar, kurcze, nie rób znów kwasu, grzecznie Cię proszę.
pastwisko
25-02-2012, 21:15
jesli uważasz że offtopuję w prawie (z naciskiem na prawie) każdym wątku to poproś któegoś z moderatorów żeby mi zwrócił uwagę, to oni od tego są, bo powoli zaczynasz sam w kazdym wątku pisac nie na temat zwracając mi uwagę ;)
tomwidlak
25-02-2012, 22:12
"Show me the man with Leica on his neck, and I'll show you one who does not care about photograpny, but merely his own image, no matter the cost" - Ansel Adams
"Show me the man with Leica on his neck, and I'll show you one who does not care about photograpny, but merely his own image, no matter the cost" - Ansel Adams
Nice try ;)
Vielleicht ist die Leica ist nicht geeignet für Landschaften . :-) Sie ging aus einem dicken Rohr!
So einen Blödsinn hätte Adams sicher nie gesagt :D
tomwidlak
25-02-2012, 23:32
z cyklu "slawne cytaty" c.d. :D
"mehr oder weniger die beiden Finger in den Arsch, ein kleiner, noch eine" - Bertolt Brecht
Z Adamsem poszło zdecydowanie lepiej :mrgreen:
tomwidlak
26-02-2012, 00:05
Germanskiego nie znam wiec musialem zaufac google :D Gadaj Sobie co chcesz, ale wiele jest prawdy w tym co Adams powyzej powiedzial :D
Germanskiego nie znam wiec musialem zaufac google :D Gadaj Sobie co chcesz, ale wiele jest prawdy w tym co Adams powyzej powiedzial :D
Nicht nur, dass Adams meint es auch czornyj und hat deshalb eine nex-5n :-)
Prawda to rzecz względna, a Albert Einstein zapytany przez pewną damę o teorię względności wytłumaczył ją następująco: "jeśli wsadzę Pani palec w d...., to ja będę mieć palec w d.... i Pani będzie mieć palec w d....." :twisted:
tomwidlak
26-02-2012, 01:17
Prawda to rzecz względna, a Albert Einstein zapytany przez pewną damę o teorię względności wytłumaczył ją następująco: "jeśli wsadzę Pani palec w d...., to ja będę mieć palec w d.... i Pani będzie mieć palec w d....." :twisted:
Ja wiem ze wielu ludzi robilo swietne zdjecia Leikami, ale procentowo jaki to odsetek wszystkich wlascicieli aparatow tej marki ? :-) Ja jak widze Leike u kogos na karku to automatycznie mysle "pozer/onan" zanim sie nie przekonam ze jest inaczej :-) Jesli sie nie zgadzasz Ty lub ktos inny z moja teza, mam zadanie - zrobiono 10 000 Noctiluxow, jedno z najlepszych szkiel Leiki, moim zdaniem nawet najlepsze. Znajdz mi na necie 100 dobrych zdjec z owego :D
ranbir kapoor
26-02-2012, 01:36
Ja wiem ze wielu ludzi robilo swietne zdjecia Leikami, ale procentowo jaki to odsetek wszystkich wlascicieli aparatow tej marki ? :-) `
idac tym tropem mozna powiedziec jaki odsetek wlascicieli C i N robi swietne zdjecia, idac w liczby to juz wogole jest przepasc, na kazdego jednego eMgniotowca przypada pewnie ilestysiecy gniotowych nikocanonowcosoniakowcow,wiec takie rozumowanie to slepy zauek
co do noctiluxa po czesci sie zgodze po czesci nie, ale to wynika z innego podejscia do fotografii
krzychun
26-02-2012, 01:40
Litości.
Fotografia to nie statystyka. M9 to ani dziecko szatana ani lekarstwo na wszystkie problemy świata. To aparat fotograficzny.
Po co dorabiać do tego jakąś "procentową" ideologię?
o właśnie, Leici sobie dawno nie kupowałem, muszę to nadrobić :D
tomwidlak
26-02-2012, 01:51
idac tym tropem mozna powiedziec jaki odsetek wlascicieli C i N robi swietne zdjecia, idac w liczby to juz wogole jest przepasc, na kazdego jednego eMgniotowca przypada pewnie ilestysiecy gniotowych nikocanonowcosoniakowcow
co do noctiluxa po czesci sie zgodze po czesci nie, ale to wynika z innego podejscia do fotografii
Nie mowie o liczbach, Ci N to sprzet produkowany masowo. Ale ile by nie porownywac, Leika jest obiektem marzen i westchnien wielu ludzi nie zainteresowanych wcale fotografia, a tylko checia posiadania owych. To ze robi sie je w zlocie, tytanie, skorze z weza, diamentach i czymkolwiek co ktos chce jeszcze zakolekcjonowac jeszcze pobudza takowe zapedy. Leika to mekka kolekcjonerow nie fotografow, stad i moja opinia. Nie pomaga w tym fakt ze znam wielu dobrych fotografow i w PL i w US focacych C i N, osobiscie, cala liste mogl bym stworzyc. Z dobrych focacych Leika znam tylko Ciebie :D Zastanow sie nad tym i pomysl ilu znasz Ty vs. ilu znasz z C i N.
Oczywiscie glownie odpowiedzialna jest za to cena Leiki, do tego kunsztowne wykonanie i "image" kreowany przez Leike powoduja ze jest ona ulubionym cackiem kolekcjonerow. Tak wiec wlascicielami Leiki sa ludzie glownie zamozni lub z wystarczajaco duzym parciem aby koszt owej jakos przelknac, a nijak sie to ma do talentow fotograficznych, to chyba oczywiste :-) A szkoda, bo cudne szkla robia :-)
Główna zaleta Leici M9 to mały aparat z dużą matrycą. Czegoś takiego jak na razie nikt inny nie oferuje. Pewnie do czasu - prędzej czy później jakiś Fuji, Nikon czy Sony będzie mieć bezlusterkowca z matrycą FF, rynek wymusi (gdy klienci nasycą się różnymi NEXami, X pro1 i nie będzie jak zwiększyć sprzedaży). Póki co firma produkująca Leici ma się dobrze - od opublikowania kilka stron wstecz wykresu z ceną akcji można było zarobić kolejnych ze 20-30% - http://investing.businessweek.com/research/stocks/charts/charts.asp?ticker=LCA1:GR (rozpatrując tylko stronę finansową, lepszą inwestycją niż aparat był więc zakup akcji firmy za te 20+ tys. :) ).
W kwestii tego jakie zdjęcia robi przeciętny użytkownik Leici M9 można przejrzeć sobie zbiór ponad 12 tys. obrazków: http://www.pbase.com/cameras/leitz/m9 Jedne lepsze, drugie gorsze.. jak z każdym sprzętem foto.
framemoder
26-02-2012, 02:18
Litości.
Fotografia to nie statystyka. M9 to ani dziecko szatana ani lekarstwo na wszystkie problemy świata. To aparat fotograficzny.
Po co dorabiać do tego jakąś "procentową" ideologię?
Nikt nie dorabia ideologii. Dziadka smieszy kult okololeicowy, ktory skupia sie nawet nie wokol zdjec robionych tym aparatem a wokol samego sprzetu. Kluby masonskie, wstep tylko dla zaproszonych, oczekiwanie na obiektywy, limitowane wersje, paski ze skory napletka wieloryba. Slawni celebryci jako ambasadorowie marki. To wszystko pieknie opakowane we wmawianie ze kiedy kupisz bedziesz wyjatkowy. Pod spodem tej wyjatkowosci traca na znaczeniu problemy z pekajacymi matrycami, rozkalibrowujacymi dalmierzami, zapisanymi zerokilobajtowymi plikami. Wszystko zalatwiane jest przed profesjonalny serwis, profesjonalna wizyta kuriera, czy profesjonalna wizyte w leicastore. Strach tylko miec zaufanie do aparatu ktory odmowi pracy w dziurze zabitej dechami i starcimy mozliwosc wykonania waznego materialu. Oczywiscie fotografom robiacym kwiatki noctiluxem zupelnie to nie przeszkadza. Wazne, ze sa traktowanie wyjatkowo, naleza do tajnej lozy i moga z uczuciem dumy i lajka na szyi polansowac sie na wernisazach. Nazwijmy to wszystko klubem dla wyjatkowych ale nie mieszajmy do tego fotografii. To podonie jak z holga i mokrym precesem, coraz mniej ludzi robi na filmie dobre zdjecia a wiecej bawi sie w nia dla samego procesu, tyle ze w druga strone.
Wczesniejsze pytanie dziadka jakie jest zainteresowanie zawodowcow ta kamera, ktore wywolalo tyle drwin i nazywanie go trolem, nie wynikalo ze zazdrosci o czerwona kropke tylko ze smutku, jaka droga poszla lubiana przez niego firma.
Podobnie jak wczesniejszy kolega chetnie popatrzymy z dziadkiem na te 100 dobrych zdjec zrobionych noctiluxem.
ranbir kapoor
26-02-2012, 02:25
dziadek jeszcze nie spi?
co do dorabiania ideologii to moi znajomi co maja L poprostu poszli i kupili bez zadnych idelogicznych popierdulek tylko z powodow czysto fotograficznych
pastwisko
26-02-2012, 02:32
oczekiwanie na obiektywy
pewnie jakby robili w Tajlandii z taśmy to by nie trzeba było czekać ;)
tomwidlak
26-02-2012, 02:33
dziadek jeszcze nie spi?
co do dorabiania ideologii to moi znajomi co maja L poprostu poszli i kupili bez zadnych idelogicznych popierdulek tylko z powodow czysto fotograficznych
Daj jakies linki do zdjec z tych Leiek co znajomi robia, jesli mozesz.
Nikt nie dorabia ideologii. Dziadka smieszy kult okololeicowy, ktory skupia sie nawet nie wokol zdjec robionych tym aparatem a wokol samego sprzetu. Kluby masonskie, wstep tylko dla zaproszonych, oczekiwanie na obiektywy, limitowane wersje, paski ze skory napletka wieloryba. Slawni celebryci jako ambasadorowie marki. To wszystko pieknie opakowane we wmawianie ze kiedy kupisz bedziesz wyjatkowy. Pod spodem tej wyjatkowosci traca na znaczeniu problemy z pekajacymi matrycami, rozkalibrowujacymi dalmierzami, zapisanymi zerokilobajtowymi plikami. Wszystko zalatwiane jest przed profesjonalny serwis, profesjonalna wizyta kuriera, czy profesjonalna wizyte w leicastore. Strach tylko miec zaufanie do aparatu ktory odmowi pracy w dziurze zabitej dechami i starcimy mozliwosc wykonania waznego materialu. Oczywiscie fotografom robiacym kwiatki noctiluxem zupelnie to nie przeszkadza. Wazne, ze sa traktowanie wyjatkowo, naleza do tajnej lozy i moga z uczuciem dumy i lajka na szyi polansowac sie na wernisazach. Nazwijmy to wszystko klubem dla wyjatkowych ale nie mieszajmy do tego fotografii. To podonie jak z holga i mokrym precesem, coraz mniej ludzi robi na filmie dobre zdjecia a wiecej bawi sie w nia dla samego procesu, tyle ze w druga strone.
Wczesniejsze pytanie dziadka jakie jest zainteresowanie zawodowcow ta kamera, ktore wywolalo tyle drwin i nazywanie go trolem, nie wynikalo ze zazdrosci o czerwona kropke tylko ze smutku, jaka droga poszla lubiana przez niego firma.
Podobnie jak wczesniejszy kolega chetnie popatrzymy z dziadkiem na te 100 dobrych zdjec zrobionych noctiluxem.
Ciezko sie nie zgodzic. Strasznie to smutne tez, bo wyobrazam sobie co utalentowani ludzie mogli by zrobic z takim sprzetem, widzac jakie cuda tworza aparatami za grosze czesto.
krzychun
26-02-2012, 02:49
framemoder, jeżeli ten twój natchniony wykład jest czymś więcej niż tylko tanią teorią spiskową rodem z Faktu, to ja jestem królem Anglii. Uczepiłeś się kawałka metalu i szkła, zachowujesz się tak jakby Leica podpaliła Ci chałupę. Zamiast bawić się w domorosłego statystka pokaż lepiej jakieś zdjęcia dziadka.
framemoder
26-02-2012, 03:05
framemoder, jeżeli ten twój natchniony wykład jest czymś więcej niż tylko tanią teorią spiskową rodem z Faktu, to ja jestem królem Anglii. Uczepiłeś się kawałka metalu i szkła, zachowujesz się tak jakby Leica podpaliła Ci chałupę. Zamiast bawić się w domorosłego statystka pokaż lepiej jakieś zdjęcia dziadka.
Spiskowa? Czlowieku, co to za zarzut? Wszystkie problemy o jakich wspomnialem sa bez trudu do znalezienia w internecie. Poklonne imprezy, chociazby film pokazany wczesniej rowniez.
Nie wiem tez co maja do tego zdjecia dziadka. Dziadek nie ma zadnego materialu o Leice ani o fotografach Leici uzywajacych. Nie masz konkretnych argumentow? W zyciu nie widzialem zeby jakiegos uzytkownika Canona czy Nikona tak bardzo dotykaly slowa krytyki na jego sprzet. Czy jak sie kupuje M9 to trzeba podpisywac zobowiazanie, ze bedzie sie bronilo firmy do ostatniej kropli krwi? Jak rozumiem wernisaze w leicastore to obowiazkowe mitingi?
pastwisko
26-02-2012, 03:08
W zyciu nie widzialem zeby jakiegos uzytkownika Canona czy Nikona tak bardzo dotykaly slowa krytyki na jego sprzet.
To ty chyba wojenek sprzętowych mało widziałeś ;)
... W zyciu nie widzialem zeby jakiegos uzytkownika Canona czy Nikona tak bardzo dotykaly slowa krytyki na jego sprzet.....No nie żartuj. Wojenki międzysystemowe sa bardzo częste. Jak canionier powie cos na nikona lub na odwrót to zaczyna być gorąco. Wiem bo moderuje ;)
A że sensu to nie ma to inna rzecz. Jedynie w sporcie to wiadomo kto jest lepszy. W fotografii to już tak nie bardzo :)
framemoder
26-02-2012, 03:23
No coz. Dla mnie to dziwne. Rzeczy uzytkowe traktuje uzytkowo, a do kolekcjonowania przy okazji wszelakich uroczystosci dostaje od dziadka obrazy jego nobliwych kolegow. Niestety dziadek nigdy nie wspominal jakimi pedzlami i farbami malowali.
pastwisko
26-02-2012, 03:27
A że sensu to nie ma to inna rzecz.
Wiesz, jak ktoś coś powie na twój system, to znaczy ze masz lipny sprzęt, czyli źle wybrałeś, czyli jesteś głupek - tak po krótce do tego się to sprowadza. Ale to też bez sensu, strasznie się cieszę ze mi przeszło fanbojstwo razem z cyframi - bo to jest bardzo meczące zajęcie :D
tomwidlak
26-02-2012, 03:33
Wiesz, jak ktoś coś powie na twój system, to znaczy ze masz lipny sprzęt, czyli źle wybrałeś, czyli jesteś głupek - tak po krótce do tego się to sprowadza. Ale to też bez sensu, strasznie się cieszę ze mi przeszło fanbojstwo razem z cyframi - bo to jest bardzo meczące zajęcie :D
Contax to dopiero jest szitex, przy tym to nawet Samyangi wygladaja jak sprzet pelen finezji :D
Contax to dopiero jest szitex, przy tym to nawet Samyangi wygladaja jak sprzet pelen finezji :D
Tym bardziej dobrze świadczy o operatorze, że mimo sentymentalnego zamiłowania potrafi tyle wycisnąć z przestarzałego złomu :mrgreen:
pozdr
Tym bardziej dobrze świadczy o operatorze, że mimo sentymentalnego zamiłowania potrafi tyle wycisnąć z przestarzałego złomu :mrgreen:
pozdr
Nie od dziś wiadomo, że obsługujący sprzęt jest w tym całym procesie najważniejszy i żadna czerwona kropka czy literka N, C nie jest w stanie tego zmienić.
ranbir kapoor
26-02-2012, 11:30
Kolego od dziadka ja tu nie widze wlascicieli eMek broniacych jej z klapkami na oczach
Ja tu widze jedynie ciebie ( i moze dziadka, nie wiem na ile twoje slowa sa jego slowami) ktory z piana na ustach wykrzykuje cos o sektach lajkowych
Ja wiem ze wielu ludzi robilo swietne zdjecia Leikami, ale procentowo jaki to odsetek wszystkich wlascicieli aparatow tej marki ? :-) Ja jak widze Leike u kogos na karku to automatycznie mysle "pozer/onan" zanim sie nie przekonam ze jest inaczej :-) Jesli sie nie zgadzasz Ty lub ktos inny z moja teza, mam zadanie - zrobiono 10 000 Noctiluxow, jedno z najlepszych szkiel Leiki, moim zdaniem nawet najlepsze. Znajdz mi na necie 100 dobrych zdjec z owego :D
Twoja teza jest kompletnie bez zaczenia. Zejdźmy może na ziemię - fotografia to nie jest konkurs na najlepsze zdjęcie, to jest biznes.
Dziadzio, którego śmieszy kult okołolajkowy, pogoń za pieniądzem klub masoński i wstęp dla zaproszonych sam jest komiczny - jest oczywistą oczywistością że było to otwarcie biznesu i zaproszono ludzi z tym biznesem związanych, fotografia była tu wyłącznie przystawką. Nikt o zdrowych zmysłach nie oczekuje, że na otwarcie fabryki chispów zaproszą spaślaków, a na otwarcie hotelu - komiwojażerów.
Pogoń za kasą może być zabawna dla kogoś, kto żył w realiach innego systemu, a teraz ma emeryturkę. Mnie niestety nie bawi - nie przepracowałem w życiu jednego dna na etacie, emerytura praktycznie mi ni grozi i muszę niestety parać się przyziemnym wzbogacaniem, by moja starość upłynęła na jako-takim, p...nym poziomie, do którego lekkomyślnie przywykłem za młodu.
A utalentowani fotograficy, których nie stać na Leicę też niech się lepiej wezmą do roboty.
framemoder
26-02-2012, 12:10
Kolego od dziadka ja tu nie widze wlascicieli eMek broniacych jej z klapkami na oczach
Ja tu widze jedynie ciebie ( i moze dziadka, nie wiem na ile twoje slowa sa jego slowami) ktory z piana na ustach wykrzykuje cos o sektach lajkowych
"Tu"? Pisalem o ogolnym problemie. Niewiele wiem o "tu" a tym bardziej o Tobie moj drogi kolego. Moze poza tym, ze masz bogate wyobraznie, bo piany na ustach mimo swojego wieku dziadek nie ma.
Nie musisz wszystkiego przyjmowac tak osobiscie.
...A utalentowani fotograficy, których nie stać na Leicę też niech się lepiej wezmą do roboty.
Głos rozsądku w tym kolejnym mocno żenującym wątku.
framemoder
26-02-2012, 12:35
Moze zeby nie bylo ze bajki z dzadkiem sobie mowimy, horrory z piana na ustach.
- zapisywanie czystych plikow (youtube) (http://www.youtube.com/watch?v=iVaNXbN12KI)
- problem z plikami
- pekniety sensor 1 (http://www.gillavi.com/#/blog/leica/leica-m9-sandisk-failure/)
- pekniety sensor 2 (http://www.lightingleica.com/blog/?p=526)
- pekniety sensor 3 (http://leicarumors.com/2012/02/21/my-leica-m9-sensor-cracked-today.aspx/)
To tylko kilka z przykladow. O rozkalibrowanych dalmierzach nie szukam bo to zjawisko nagminne i na szczescie mozna sobie z tym awaryjnie poradzic przymykajac przyslone lub nastawiajac ostrosc na oko. Inne problemy sa o tyle niebezpieczne, ze tracimy przez nie zdjecia, a na dodatek mozemy miec nieszczescie i zobaczyc ich "niedzialanie" dopiero dlugo po fakcie. Nie moge sobie wyobrazic powaznego fotografa, ktoremu to nie przeszkadza albo przynajmniej nie przyprowadza o lekki niepokoj. Czy jakikolwiek inny sprzet zapewnia takie niespodzianki?
Ale jak rozumiem moje objekcje to zwykle trollowanie, a przytoczone strony to ogolnoswiatowy spisek antylajkowski tak?
Jesli chodzi o otwarcie butiku w Krakowie, to nie mialem na mysli uroczystosci, bo szampana czy wino pije sie zawsze przy taki uroczystosciach, a o wystepy milosnikow, dajcych swiadectwo milosci do przedmiotu. Zupelnie jak na spotkaniu Amway'u.
Głos rozsądku w tym kolejnym mocno żenującym wątku.
Nie rozumiem dlaczego zenujacym? Pisanie o problemach z aparatem w watku o aparacie to zenada?
Moze ktos zmieni tytul i dopisze w nawiasie "tylko pozytywne opinie"?
Jesli chodzi o otwarcie butiku w Krakowie, to nie mialem na mysli uroczystosci, bo szampana czy wino pije sie zawsze przy taki uroczystosciach, a o wystepy milosnikow, dajcych swiadectwo milosci do przedmiotu. Zupelnie jak na spotkaniu Amway'u.
Naprawdę serio utrzymujesz, że ktoś tam występował z miłości do marki? Idze, idze bajoku... :lol:
framemoder
26-02-2012, 12:55
Naprawdę serio utrzymujesz, że ktoś tam występował z miłości do marki? Idze, idze bajoku... :lol:
Domyslam sie ze moze to byc nie tylko milosc, ale moje domysly nie maja znaczenia poki sa domyslami. Widze milosc i o milosci pisze. Inna interpretacja bylaby nigrzeczna.
Domyslam sie ze moze to byc nie tylko milosc, ale moje domysly nie maja znaczenia poki sa domyslami. Widze milosc i o milosci pisze. Inna interpretacja bylaby nigrzeczna.
Z twojej interpretacji wynika niezbicie, że na wzmiankowanym raucie produkowało się trzech osobników niespełna rozumu. W rzeczy samej - interpretacja wyważona i pełna kurtuazji :lol:
ranbir kapoor
26-02-2012, 13:28
Podsumowujac- jak sam kiedys pisales zdjec nie robisz, street foto uwazasz za nic nieznaczaca zabawe, sledzisz internet i wyszukujesz komu sie lajka zapsula i informacji o kolejnych spotkaniach sekty
Po co?
Wiele razy tu pisano ze M9 ma wady, ze Leica w temacie elektroniki jest w tyle za C czy N
Kazdy aparat sie psuje i mozna w necie znalezc rozlozzczonych uzytkownikow, jezeli ciebie to bawi i masz czas prosze bardzo
framemoder
26-02-2012, 13:34
Z twojej interpretacji wynika niezbicie, że na wzmiankowanym raucie produkowało się trzech osobników niespełna rozumu. W rzeczy samej - interpretacja wyważona i pełna kurtuazji :lol:
Tak. I tak zel i tak niedobrze. Chyba faktycznie lepiej nie winikac.
Czyli przyjmuje, ze naprawde sa zadowoleni ze swojego sprzetu.
Tak. I tak zel i tak niedobrze. Chyba faktycznie lepiej nie winikac.
Czyli przyjmuje, ze naprawde sa zadowoleni ze swojego sprzetu.
Nareszcie zaczynasz mówić do rzeczy ;)
pastwisko
26-02-2012, 15:07
Nie od dziś wiadomo, że obsługujący sprzęt jest w tym całym procesie najważniejszy i żadna czerwona kropka czy literka N, C nie jest w stanie tego zmienić.
Pewnie że jest. Tylko trzeba jeszcze mieć co obsługiwać.
Pewnie że jest. Tylko trzeba jeszcze mieć co obsługiwać.
Droczysz się, niektórym wystarczy puszka po piwie z malutką dziurką i kawalątek matrycy z celuloidu lub octanowej celulozy.
pastwisko
26-02-2012, 16:30
Droczysz się, niektórym wystarczy puszka po piwie z malutką dziurką i kawalątek matrycy z celuloidu lub octanowej celulozy.
Nie, nie droczę się, mowię to na podstawie własnego doświadczenia. Przerobiłem mały, średni i wielki format - każdy wg schematu najpierw słaby, a potem porządny aparat. W żadnym z nich nie miałbym ochoty wracać do słabszego modelu i wcale niekoniecznie z powodu słabszych osiągów. Pinholi też przerobilem całe mnóstwo, począwszy od dorobienia blaszki do F65, przez aparat z kartonów po D80 lub odkurzaczu, a skonczywszy na całkowicie własnej konstrukcji z przewijaniem filmu - i zapewniam cię ze i tam sprzęt ma spore znaczenie. No chyba że mówimy o zrobieniu jakiegokolwiek zdjecia, byle by było. Wtedy owszem, wystarczy cokolwiek.
tomwidlak
26-02-2012, 16:51
Twoja teza jest kompletnie bez zaczenia. Zejdźmy może na ziemię - fotografia to nie jest konkurs na najlepsze zdjęcie, to jest biznes.
To Ty Sobie zejdz i zostan na tej ziemi, razem z typowymi uzytkownikami Leiki i rozmawiaj o tym jak wazne sa pieniadze w fotografi. A ja sobie bede dalej traktowal fotografie jako cos wznioslego, cos co powinno byc o wiele wyzej niz ziemia :-) I dalej bede twierdzil ze najlatwiej poznac kolekcjonera/onana po Leice dumnie eksponowanej na szyji, choc oczywiscie sa wyjatki z ktorych jednym (i jedynym mnie znanym osobiscie) jest nasz drogi Mario.
A utalentowani fotograficy, których nie stać na Leicę też niech się lepiej wezmą do roboty.
Robota robota, ale gdyby nie kolekcjonerzy i onani, szkla i aparaty Leiki byly by znacznie tansze, te uzywane i te nowe. I o wiele wiecej ludzi z talentem bylo by w stanie je nabyc i uzywac. Za czasow gdy bylem w US wyslalem ponad 20 aparatow do PL, dla mlodych talentow ktorzy ciulali grosz do grosza aby nabyc jakis w miare dzialajacy sprzet, wiem tez co potem z niego dali rade wyciagnac. Moja Amelka dopiero pol roku temu kupila Sobie porzadny aparat (D50 zamienila na D300), nadal foci kitem i 50/1.8 w ktorym nawet przeslona sie juz nie otwiera do konca ze zuzycia. Zastanawiam sie co potrafila by wyczarowac M9 z podpietym Noctiluxem, choc wlasciwie sie nie zastanawiam, wiem.
Oczywiscie kazdy ma prawo wydac zarobione pieniadze na co Mu sie zywnie podoba, ale niech sie nikt nie ludzi ze jakis stary lub nawet i mlodszy pierdziel kupujacy tyle szkiel i aparatow Leiki na ile go stac, po to zeby ladnie wygladaly w przeszklonej i ladnie oswietlonej szafeczce i aby wyjsc w niedziele dumnie eksponujac czerwona kropke na swej klacie, nie ma wplywu na fotografie. Ma i to o wiele wiekszy niz Wam sie wydaje.
amatorek2
26-02-2012, 17:20
Leica tylko dla młodych, biednych i utalentowanych i to za darmo, od razu i dla wszystkich. Kolego niestety trzeba przełknąć fakt, że każdy na klacie może eksponować co mu się podoba i choćby Cię skręcało z zawiści to nic na to nie poradzisz. Poza tym to jest temat o sprzęcie, a nie o komunistycznym podziale dóbr.
l
To Ty Sobie zejdz i zostan na tej ziemi, razem z typowymi uzytkownikami Leiki i rozmawiaj o tym jak wazne sa pieniadze w fotografi. A ja sobie bede dalej traktowal fotografie jako cos wznioslego, cos co powinno byc o wiele wyzej niz ziemia :-) I dalej bede twierdzil ze najlatwiej poznac kolekcjonera/onana po Leice dumnie eksponowanej na szyji, choc oczywiscie sa wyjatki z ktorych jednym (i jedynym mnie znanym osobiscie) jest nasz drogi Mario.
We wszystkim należy zachować zdrowy rozsądek, umiar i dystans. Robienie religii z fotografii jest tak samo niepoważne, jak robienie religii z aparacików i szkiełek. W czym lepszy jest snobizm artystyczny od snobizmu gadżeciarsko-kolekcjonerskiego? :lol:
W imię czego zabraniać bogatym obnoszenia się z bogactwem? A może zabronić artystom obnoszenia się z talentem - niech nie organizują wystaw, niech nie chwalą się swymi pracami w internecie, niech tworzą do szuflady, albo jeszcze lepiej niech kasują fotografie zaraz po ich wykonaniu, niczym mnisi pracowicie usypujący kunsztowną mandalę, którą zaraz potem rozsypują? ;)
Robota robota, ale gdyby nie kolekcjonerzy i onani, szkla i aparaty Leiki byly by znacznie tansze, te uzywane i te nowe. I o wiele wiecej ludzi z talentem bylo by w stanie je nabyc i uzywac. Za czasow gdy bylem w US wyslalem ponad 20 aparatow do PL, dla mlodych talentow ktorzy ciulali grosz do grosza aby nabyc jakis w miare dzialajacy sprzet, wiem tez co potem z niego dali rade wyciagnac. Moja Amelka dopiero pol roku temu kupila Sobie porzadny aparat (D50 zamienila na D300), nadal foci kitem i 50/1.8 w ktorym nawet przeslona sie juz nie otwiera do konca ze zuzycia. Zastanawiam sie co potrafila by wyczarowac M9 z podpietym Noctiluxem, choc wlasciwie sie nie zastanawiam, wiem.
Oczywiscie kazdy ma prawo wydac zarobione pieniadze na co Mu sie zywnie podoba, ale niech sie nikt nie ludzi ze jakis stary lub nawet i mlodszy pierdziel kupujacy tyle szkiel i aparatow Leiki na ile go stac, po to zeby ladnie wygladaly w przeszklonej i ladnie oswietlonej szafeczce i aby wyjsc w niedziele dumnie eksponujac czerwona kropke na swej klacie, nie ma wplywu na fotografie. Ma i to o wiele wiekszy niz Wam sie wydaje.
I komu owe niepowstałe cuda Amelki byłyby w dzisiejszych barbardzyńskich czasach potrzebne do szczęścia? Nie czarujmy się - l'art est mort, sztuki piękne uprawia się dla własnej przyjemności, satysfakcji lub zabicia czasu, stały się luksusem i hobby...
Z tezą, że M9 z Noctiluxem jest jakoś wielce potrzebna do robienia genialnych zdjęć też absolutnie się nie zgadzam - tego typu opinie to jest właśnie szczyt onanizmu, przed którym tak się niby wdragasz. Aparaty cyfrowe niesamowicie zdemokratyzowały fotografię, są bajecznie tanie i pozwalają z zatrważającą łatwością rąbać arcydzieła na do niedawna nieosiągalnym technicznie poziomie. Niegdysiejsze hiperprofesjonalne aparaty analogowe są dostępne za ułamek ich oryginalnej wartości.
A wszystko bierze się z tego, że na Leica patrzycie z perspektywy polskiego grajdoła, pokażcie mi zagraniczne forum z taką dyskusją na temat CEN Leica, ja nie znalazłem. W krajach normalnych, gdzie ludzie pracując mają płacone normalne pieniądze Leica jest zwykłą marką, praktycznie każdego stać na kupienie sobie aparatu + kilka szkiełek, oczywiście jest to sprzęt w wersjach standardowych i bardzo często używany, ale stać ich na to i nikt mi nie powie, że np. w USA przeciętnego studenta nie stać na np. M8 + jakiegoś summicrona czy elmarita, co innego wersje limitowane kierowane głównie do kolekcjonerów, ale jeśli ktoś chce aparat do fotografowania... A u nas co? - bieda, rynek wtórny praktycznie nie istnieje, a ceny sprzętu nowego dla przeciętnego Polaka są zaporowe, do tego jeszcze ta polska mentalność, każdy chciałby nówkę sztukę, z pełną gwarancją, za pół ceny z USA... Polska nie jest pępkiem świata i Leica naprawdę ma głęboko w d... co Polacy myślą o cenach jej produktów, póki co nie nadążają z produkcją za popytem i tyle w temacie. Na rynki takie jak nasz są Samyangi, Falcony itp.
tomwidlak
26-02-2012, 18:48
We wszystkim należy zachować zdrowy rozsądek, umiar i dystans. Robienie religii z fotografii jest tak samo niepoważne, jak robienie religii z aparacików i szkiełek. W czym lepszy jest snobizm artystyczny od snobizmu gadżeciarsko-kolekcjonerskiego? :lol:
W imię czego zabraniać bogatym obnoszenia się z bogactwem? A może zabronić artystom obnoszenia się z talentem - niech nie organizują wystaw, niech nie chwalą się swymi pracami w internecie, niech tworzą do szuflady, albo jeszcze lepiej niech kasują fotografie zaraz po ich wykonaniu, niczym mnisi pracowicie usypujący kunsztowną mandalę, którą zaraz potem rozsypują? ;)
I komu owe niepowstałe cuda Amelki byłyby w dzisiejszych barbardzyńskich czasach potrzebne do szczęścia? Nie czarujmy się - l'art est mort, sztuki piękne uprawia się dla własnej przyjemności, satysfakcji lub zabicia czasu, stały się luksusem i hobby...
Z tezą, że M9 z Noctiluxem jest jakoś wielce potrzebna do robienia genialnych zdjęć też absolutnie się nie zgadzam - tego typu opinie to jest właśnie szczyt onanizmu, przed którym tak się niby wdragasz. Aparaty cyfrowe niesamowicie zdemokratyzowały fotografię, są bajecznie tanie i pozwalają z zatrważającą łatwością rąbać arcydzieła na do niedawna nieosiągalnym technicznie poziomie. Niegdysiejsze hiperprofesjonalne aparaty analogowe są dostępne za ułamek ich oryginalnej wartości.
Juz mialem sie wysilic aby odpowiedziec powaznie, kiedy uswiadomilem sobie ze przeciez ja tu tylko troluje :D
Co nie zmienia faktu ze kolekcjonerstwo i onanizm sprzetowy ma ujemny wplyw na fotografie :D Oraz ze komicznym jest widok jegomoscia z duma noszacego Leike na piersi, myslacego ze swiadczy to o jego wizerunku artystycznym dodatnio, a swiadczy przewaznie tylko o impotencji, tez artystycznej :D Ci bardziej "oswieceni" zaklejaja czerwona kropke, sluchy chodza ze robia to zeby nie przeciagac zlodziei, ale ponoc robia to ze wstydu :D Podwieczorek ! :D
piter670
26-02-2012, 18:50
Przeczytałem ten wątek z wypiekami na twarzy , a ile się o sobie dowiedziałem ho, ho… No onan ze mnie pełną gębą :)
Nie mam Leica, ale zamierzam sobie ją sprawić – już niedługo. Miałem okazję pobawić się przez miesiąc m9 i jak dla mnie super. Czy jak ją kupię będę robił lepsze zdjęcia? Oczywiście, że nie. Mój Nikon 300 z porządnymi szkłami spokojnie mi wystarcza. To po co zmieniać?
A no jakiś czas temu miałem okazję pojeździć sobie kabriolecikiem. Wówczas co kilka dni podchodzili do mnie dumni właściciele samochodów marki (…..wstaw co chcesz) i zgłaszali następujące uwagi:
-g-niany bagażnik,
- tylko dwa miejsca,
- Panie jaki głośny na trasie to musi łeb urywać,
- no i ile Pan tym pojeździsz z odkrytym dachem miesiąc – u nas przecież ciągle leje i zimno,
- eee nie ma automatu,
- eee nie ma skóry,
- twardy jak diabli – nie na polskie drogi,
-Panie a ile to chla benzyny !!!!,
- czytałeś pan w necie? Ten silnik to do d…y,
- za te pieniądze to kupiłbyś Pan porządną furę, a nie takie nie wiadomo co.
No i co można na to odpowiedzieć. Kupiłem, bo chciałem i jazda nim daje mi taki fun jakiego nigdy nie da mi, jak to mówią w TOP Gear "reasonably priced car" :). Nie stałem się przez to drugim Hołowczycem, ale nie o to mi chodziło.
Z zakupem aparatu jest dokładnie tak samo. Skoro ludzie chcą kupować takie aparaty i jest na nie zbyt, to i cena za nie jest odpowiednio skalkulowana. Leica jest jak kabriolet nie ma sensu oceniać ją w kategorii "użytkowe" i porównywać do dostawczaków, bo zawsze przegra. Ale ci którzy ją kupią, chcą mieć z tego swój fun i naprawdę mało kogo z nich obchodzi, co myślą o nim inni.
Na marginesie mało kto w ogóle zwracał uwagi na Leice na mojej szyi. Większość traktowała aparat jako kolejną małpkę. Przeceniacie koledzy świadomość ogółu obywateli odnośnie marek aparatów fotograficznych To jest dosyć trudny lans, bo najpierw trzeba wytłumaczyć, że Leica jest kultowa i droga, a z metką z ceną przymocowaną do aparatu trudno sprawiać wrażenie wyluzowanego zamożnego playboya :)
ranbir kapoor
26-02-2012, 19:01
Oraz ze komicznym jest widok jegomoscia z duma noszacego Leike na piersi, myslacego ze swiadczy to o jego wizerunku artystycznym dodatnio, a swiadczy przewaznie tylko o impotencji, tez artystycznej :D Ci bardziej "oswieceni" zaklejaja czerwona kropke, sluchy chodza ze robia to zeby nie przeciagac zlodziei, ale ponoc robia to ze wstydu :D Podwieczorek ! :D
ja w tym nic komicznego nie widze,kazdy ma taki aparat jaki sobie wybral wg wlasnego widzimisie i zasobu portfela
z twoich slow wynika ze nim sie kupi laice powinno sie w sklepie przedstawic portfolio
tak samo jak wyciaganie wniosku ze bogacz z laica jest impotentem artystycznym,po czym to wnosisz, bo jest w garniturze? bo nie wygada jak mlody artysta obdrapany?
jakbys zobaczyl na ulicy alexa webba tez bys pomyslal to samo?
http://img.fotocommunity.com/photos/6511112.jpg
Leica jest jak kabriolet nie ma sensu oceniać ją w kategorii "użytkowe" i porównywać do dostawczaków, bo zawsze przegra. Ale ci którzy ją kupią, chcą mieć z tego swój fun i naprawdę mało kogo z nich obchodzi, co myślą o nim inni.
w moim przypadku nie kupilem go dla fanu wiedzac ze inne sa lepsze,do tego co robie wlasnie M9 nie ma zadnej konkurencji
tomwidlak
26-02-2012, 19:07
ja w tym nic komicznego nie widze,kazdy ma taki aparat jaki sobie wybral wg wlasnego widzimisie i zasobu portfela
z twoich slow wynika ze nim sie kupi laice powinno sie w sklepie przedstawic portfolio
tak samo jak wyciaganie wniosku ze bogacz z laica jest impotentem artystycznym,po czym to wnosisz, bo jest w garniturze? bo nie wygada jak mlody artysta obdrapany?
jakbys zobaczyl na ulicy alexa webba tez bys pomyslal to samo?
http://img.fotocommunity.com/photos/6511112.jpg
Mario, przeoczyles jedno slowo w tym co napisalem - "przewaznie" - jak juz wspominalem, sa oczywiscie wyjatki chociazby w Twojej osobie :D A skad wiem ? Juz mowie, z DOSWIADCZENIA :D Sprzedalem przez ostatnie 10 lat wiecej szkiel i aparatow Leiki niz prawdopodobnie jest na tym forum obecnych, co za tym idzie mam o wiele szerszy wglad na temat niz ktokolwiek tu :D Wiec sobie pisze, co wiem :D
piter670
26-02-2012, 19:47
w moim przypadku nie kupilem go dla fanu wiedzac ze inne sa lepsze,do tego co robie wlasnie M9 nie ma zadnej konkurencji
Mariusz wiem - w dużej mierze to Twoje zdjęcia zachęciły mnie do prób z L.
ranbir kapoor
26-02-2012, 20:11
Mariusz wiem - w dużej mierze to Twoje zdjęcia zachęciły mnie do prób z L.
oczywiscie zawsze milo takie slowa czytac,oby to byl dobry wybor
taka mam mala refleksje, nie tylko tego watku dotyczaca ale ogolnie dyskusji o 9tce
ludzie wieszaja na niej psy,pisza ile to ona jest gorsza od innych, a z tonu ich wypowiedzi mozna wywnioskowac ze gdyby nie cena to by ja kupili
i naprawde nie dramatyzujmy, z D3 i jedynkami canona tez biega pelno amatorow i niech sobie biegaja jezeli im to sprawia frajde
malo tego, niedlugo pojawi sie M10 i wtedy bedzie wysyp 9tek w stanie jak nowy w dobrych cenach
Po lekturze kolejnych postów moje kolejne 3 grosze jako użytlownika M9.
To mój podstawowy i jedyny cyfrowy aparat. Z Noctiluxem przypiętym w 95%.
Jestem świadom jej wad i ograniczeń.
Kupiłem, bo chciałem, a mogłem sobie pozwolić. Dla przyjemności. Bo tak mi się podobało. Dla poczucia, że do niej mogę podpiąć szkła, których obrazowanie podoba mi się bardziej, niż obrazowanie jakichkolwiek Nikkorów. I że mam pełnoklatkowy, ze znakomitym odwzorowaniem barw i przy tym skromny wymiarowo aparat, mniejszy niż jakikolwiek Nikon.
I sprzętu Nikona się pozbyłem - analogowego i cyfrowego - oprócz skanerów.
Nie trzymam M9 w gablotce, aby modlić się przed nią w niedzielę i zmuszać do tego moich gości. Wożę ją codziennie w bagażniku (oczywiście Mercedesa S500L - jak lans to lans :mrgreen:), aby mieć ją zawsze pod ręką.
I czasem nawet jestem zadowolony ze swoich zdjęć nią zrobionych - nieważne, czy się komuś innemu podobają, czy nie.
A skoro - jako czyjś najlepszy - według tego kogoś słów - klient zostałem przez tegoż zaliczony do grona pozerów, onanów, kolekcjonerów i pierdzeli - to gratuluję temu komuś podejścia do klienta, na którym zarobił swoją działkę.
krzychun
27-02-2012, 00:25
Ktoś wspomniał o M10? Wiadomo coś więcej? Ja leicarumors niewiele znalazłem.
tomwidlak
27-02-2012, 01:37
Ja czytalem o M10, chyba na dpreview. Ma miec wiecej megapixeli i zintegrowana wadżajne, wiec juz pelen wypas bedzie tym razem :D Mieli dac w wersji summilux ale stwierdzili ze to byla by przesada, biorac pod uwage co kompensuje sie aparatami ich firmy :D Stanelo wiec na dwoch wersjach, summilux dla fotografow po okazaniu portfolio i elmarit dla tradycyjnych uzytkownikow :D
I dla nie wtajemniczonych, Pan na filmie ma podpietego Noctiluxa, idealny dodatek do mej wczesniejszej tezy o typowym uzytkowniku owego cudnego szkla i aparatu Leiki - http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=X5IYahsPK2k :D
gudnajt :D
Andrzej Olender
27-02-2012, 12:42
Ja tam z chęcią bym sprzedał wszystkie graty i kupił M9 + w miarę ciekawe szkło które nie wywołało by próżni w portfelu :)
Na obecną chwilę nie stać mnie na kombinację lustra ze szkłami + leica M.
Dla mnie ideał to lustro + dobra szklarnia do pracy, w uzupełnieniu M9 z którego bym się po prostu cieszył rekreacyjnie ;)
Gdzieś kiedyś przeczytałem czy może usłyszałem opinię, że: "leica photographers - rich people photographing poor people with expensive cameras". Pomyślałem, że warto przytoczyć w tym wątku :]
trollewna
27-02-2012, 20:50
[…] że aż tynk żółknie.
http://gallery.lfi-online.de/gallery//index.php?editors_choice&page=1
...na kompleksy
ranbir kapoor
27-02-2012, 21:01
[…] że aż tynk żółknie.
...na kompleksy
Moje tez tam jest :)
[…] że aż tynk żółknie.
...na kompleksy
Niektóre świetne, niektóre jakby przypadkiem wybrane, generalnie wolę ten zbiór :) http://plfoto.com/zdjecia_dnia.html
pastwisko
27-02-2012, 21:48
czyli co zaczynamy wklejac swoje fotki?
bo chyba temat skręcił trzy ronda temu nie tam dzie trzeba ;)
ranbir kapoor
27-02-2012, 21:58
mistrzucieczki gdzie!?
i można tam coś swojego wysłać?
3 od gory z prawej strony, slynne juz na forum Krolowe Nigru Bez Stop
wysylac mozna
1.mozesz wrzucac ile szczesz do swojej galerii
2. mozesz zglosic do dzialu Master, wtedy oni weryfikuja czy sa wystarczajaco dobre
3.potem sami wybieraja zdjecie tygodnia ktore z racji ze wybory sa zadko jest bardziej zdjeciem miesiaca
czyli co zaczynamy wklejac swoje fotki?
bo chyba temat skręcił trzy ronda temu nie tam dzie trzeba ;)
Bo temat został już właściwie zakończony, reszta jest dryfowaniem :) Pytający pytał jaki obiektyw ma kupić do M9 z zakresu około 30mm "z tańszych" na co odpowiedziano elmarit 28/2.8.
Nie wiem czy już było :
http://mcutiz.com/skin.html
ranbir kapoor
27-02-2012, 22:06
no to wklejamy fotki z elmarita
pastwisko
27-02-2012, 22:26
ja mam tylko Elma z SezameStrita
na pbase jest achthundert+ stück ;) http://www.pbase.com/cameras/leitz/28_28_elmarit
ranbir kapoor
27-02-2012, 22:35
to starsza wersja elmarita
tu kilka z nowej: http://www.facebook.com/media/set/?set=a.334516246586412.76546.100000841193494&type=3&l=f161b26d38
to starsza wersja elmarita
tu kilka z nowej: http://www.facebook.com/media/set/?set=a.334516246586412.76546.100000841193494&type=3&l=f161b26d38
a fakt, tu jest z nowszej, ale niecałe vierhundert http://www.pbase.com/cameras/leitz/elmarit_m_28_28_asph
PS. zdjęcia Twojego autorstwa z wyprawy też już oczywiście w większości (z tych zamieszczonych) oglądałem i podziwam, są świetne :)
Wiadomo juz cos powazniejszego na temat Lajki M10? Slyszalem, ze ma byc na Photokinie w tym roku ale ile w tym prawdy to nie wiem. Ma ktos jakies przecieki? :D
Wiadomo juz cos powazniejszego na temat Lajki M10? Slyszalem, ze ma byc na Photokinie w tym roku ale ile w tym prawdy to nie wiem. Ma ktos jakies przecieki? :D
Mario po powrocie z Indii zalał forum i galerie internetowe gigantyczną ilością podejrzanie dobrych zdjęć - pewnie skubaniec pojechał tam za kasę z Solms testować nową M10-tkę, a Sonderkommando-Leitz mu zapewniało sex, drugs & rockandroll, oraz pieczołowicie aranżowało debeściackie plany zdjęciowe.
No ale pewnie nie puści farby nawet starym kolegom z forum ;)
No nie do końca... W jednym jego zdjęciu tu pokazanym zachował się exif. Być może Sonderkommando-Leitz w ten sposób chciało zrobić kontrolowany przeciek...
Nie no, ale powaznie - wiadomo cos czy jak zawsze jakies glupie gdybanie?
Przy okazji - jak rozumiem jest tutaj troche uzytkownikow M9? O co chodzi z tymi problemami z karta?
Mial ktos z tym nieprzyjemnosc?
Ewentualnie co robic zeby sie to nie przytrafilo?
Pospolicie wiadomo, że jeśli ktoś wie już coś na bank, to znaczy że podpisał mordercze NDA i publicznie nie puści farby nawet na torturach. Ale Mariowi pewnie już lajczane repy to i owo na ucho nieoficjalnie szeptały...
ranbir kapoor
28-02-2012, 16:55
1 . byl problem z kartami,ale ostatni firmware to naprawil
2. o M10 conieco wiem ale powiedziec nie moge,jedynie co moge to to ze bedzie lepsza od 9tki
3.
skubaniec pojechał tam za kasę z Solms testować nową M10-tkę, a Sonderkommando-Leitz mu zapewniało sex, drugs & rockandroll, oraz pieczołowicie aranżowało debeściackie plany zdjęciowe.
zdjecia byly sponsorowane przez Solms, dlatego tez nie byly to indie tylko wszystko dopracowana w szczegolach sesja studyjna
zdjecia byly sponsorowane przez Solms, dlatego tez nie byly to indie tylko wszystko dopracowana w szczegolach sesja studyjna
No cóż - nie można mieć wszystkiego. Pewnie niemiaszki musiały ciąć koszty i mieć na uwadze względy BHP...
ranbir kapoor
28-02-2012, 17:12
ciac koszty? to sprobuj taka wioske rybacka w studio zrobic
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/215/l1106151.jpg/)
w tej sytuacji nie pozostaje mi nic innego jak tylko oddac prototyp M10
Niesłusznie - kilka zdjęć na początek jest potrzebne jako materiał wyjściowy dla algorytmów "content-aware fill". Malowanie wszystkiego od podstaw w PS CS6 jest jednak dość mozolne.
Myślałem ze chociaż na tym forum ominie mnie temat outsourcingu.
amatorek2
07-03-2012, 19:24
No tak, a ja walczę z Noktonem 1,1. Czasem się boję, że mi bagnet z aparatu wyłamie, ale się nie poddaje.
Moje pierwsze zmagania z Noktonem 1,1/50 www.photopiotrka.blogspot.com
Trzeba jeszcze duuużo potrenować, bo to takie zwykłe pstryki... :)
Ladnie wali fioletem... ;)
Ja nie lajkowiec ale znalazlem cos dla Was...
http://www.watch.impress.co.jp/headline/docs/extra_watch/girlscamera/20120314_515464.html
:mrgreen:
Sądzę, że się nie spodoba mimo swojej uroczej dyskretności. Nijak nie będzie pasował do artystycznej apaszki, oldskulowej marynareczki i kaszkiecika :mrgreen:
Slyszalem, ze M10 ma sie pojawic 10-go Maja.
Tymczasem co odważniejsi mogą sobie zmienić wygląd Leici M9 - http://www.youtube.com/watch?v=VwHXWf6CKeE Gdyby sprzedawano tak fabrycznie z dopiskiem 'coś tam edition", cena wyniosłaby pewnie ze 40-60 tys.. :)
pastwisko
14-03-2012, 21:27
Leiki, Yashiki, Broniki!
Leiki, Yashiki, Broniki!
Fakt mój błąd, powinno się pisać -ki, choć to spolszczenie w sumie dziwnie wygląda, zupełnie jak "Metalliki" :)
Leica M10:
- 26.4 megapixel
- Full Frame CMOS censor
- Larger screen, higher resolution
- Faster processor
- ISO 160 – ISO 6,400 with very low noise. approx 3.5 stops better than the M9
- Improved Dynamic Range
- Live View option
- Manual Focus confirmation
- 0.72x option
- Improved framelines possibly LEDs so you can toggle them on and off… 40mm lenses and other odd focal lengths are supported
- Improved weather sealing of body
- Improved battery, m8 and m9 batteries will not work
- price around 9k
Plotka, potwierdzona specyfikacja, tak sobie wymyśliłeś czy co? Jakieś słowo komentarza albo chociaż źródło by się przydało...
pastwisko
15-03-2012, 03:03
Fakt mój błąd, powinno się pisać -ki, choć to spolszczenie w sumie dziwnie wygląda, zupełnie jak "Metalliki" :)
Generalnie nie jestem Grammar Nazi, ale mnie to akurat drażni, bo wtedy z automata czytam to jak zmiękczone c czyli ć - jak w nici, sieci, wici... ..leici :)
ranbir kapoor
15-03-2012, 08:32
Na papierze wydaje sie ze poprawili wiecej niz sie spodziewano
Tu macie lepsza plotke... chociaz moze to nie jest najlepszy watek, zeby to wrzucac ;)
http://leicarumors.com/2012/03/14/rumor-the-next-leica-m-camera-will-have-a-black-and-white-sensor.aspx/#more-13800
amatorek2
15-03-2012, 10:44
Czytałem - nie wierzę.
spiritwood
15-03-2012, 11:00
Niech będzie, że plotka.
Jeżeli Leica wprowadzi live view, potwierdzenie ostrości, LEDowe ramki i support dla obiektywów 40mm (Leica nigdy takich nie robiła poza krótkim epizodem z CLE) to znak, że świat się kończy i czas umierać.
Raczej nie wydaje mi się to prawdopodobne. Nie ta filozofia, nie ten target, tym ruchem raczej by stracili niż zyskali. M9 to nadal bardziej MP niż np Fuji XPro.
Jeżeli Leica wprowadzi live view, potwierdzenie ostrości, LEDowe ramki i support dla obiektywów 40mm (Leica nigdy takich nie robiła poza krótkim epizodem z CLE) to znak, że świat się kończy i czas umierać.
Raczej nie wydaje mi się to prawdopodobne. Nie ta filozofia, nie ten target, tym ruchem raczej by stracili niż zyskali. M9 to nadal bardziej MP niż np Fuji XPro.
Mz. przeceniasz konserwatywną klientelę Leicy - wiele osób kupowało ten system po prostu z uwagi na najlepszy stosunek jakości przy możliwie najmniejszych gabarytach.
mam pytanie - moze nie ten wątek ale tu sa wszyscy co sie znają - jakie są cyfrowe body z bagnetem M??
Leica M8, M9
Epson RD-1
??
a co można przez jakąś przejściówkę podłączyć ??
Praktycznie każdy EVIL, np. Sony:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://dl.dropbox.com/u/19059944/nex.jpg)
czyli ??? nie znam tego slangu ze wsi jestem ... Evil ??
spiritwood
15-03-2012, 11:36
Mz. przeceniasz konserwatywną klientelę Leicy - wiele osób kupowało ten system po prostu z uwagi na najlepszy stosunek jakości przy możliwie najmniejszych gabarytach.
Masz rację, ale filozofia korpusu M jest niezmienna od prawie 60 lat. To co było charakterystyczne w M3 zostało praktycznie wprost przeniesione do M9. Fotografowie, którym podoba się M9 to ci sami, który marzyli o cyfrowym FM/FE: prostym aparacie z rejestrującą obraz matrycą zamiast filmu. Bez menu z milionem opcji, bez szybkostrzelności, bez dużych gabarytów: ot, prosty, mały, nieskomplikowany aparat czyli zaprzeczenie współczesnej lustrzanki cyfrowej. Nikon stwierdził, że się nie da / nie opłaca tego zrobić, Leica to po prostu zrobiła. Myślę (choć oczywiście mogę się mylić), że potencjalni klienci M10 nie przywitali by ledowych ramek czy liveview z radością właśnie ze względu na charakter tych innowacji. To już nie będzie Leica M, tylko Fuji X100, XPro czy tam inne dalmierzowo-nowoczesne body.
czyli ??? nie znam tego slangu ze wsi jestem ... Evil ??
Electronic Viewfinder Interchangeable Lens = EVIL ;)
Praktycznie każdy EVIL, np. Sony:..
Czornyj .. ale po zakupie soniacznego evila to stopke chyba musisz sobie zmienic :D
evil kojarzy mi się z devil - a cos z optycznym wbudowanym wizjerem ??
RD-1 jest na ebay - około 6 tys.
niestety M9 na razie jest cena zaporową - co nie znaczy - ze nie rozumiem tego ... i szanuje - po prostu nie stać mnie na nią :) tak samo jak na sportowy samochód ...
Masz rację, ale filozofia korpusu M jest niezmienna od prawie 60 lat. To co było charakterystyczne w M3 zostało praktycznie wprost przeniesione do M9. Fotografowie, którym podoba się M9 to ci sami, który marzyli o cyfrowym FM/FE: prostym aparacie z rejestrującą obraz matrycą zamiast filmu. Bez menu z milionem opcji, bez szybkostrzelności, bez dużych gabarytów: ot, prosty, mały, nieskomplikowany aparat czyli zaprzeczenie współczesnej lustrzanki cyfrowej. Nikon stwierdził, że się nie da / nie opłaca tego zrobić, Leica to po prostu zrobiła. Myślę (choć oczywiście mogę się mylić), że potencjalni klienci M10 nie przywitali by ledowych ramek czy liveview z radością właśnie ze względu na charakter tych innowacji. To już nie będzie Leica M, tylko Fuji X100, XPro czy tam inne dalmierzowo-nowoczesne body.
Jak dla mnie duży telewizor z LV i ledowe ramki niczego nie komplikują, a wręcz przeciwnie.
Jako osoba fotografująca potrzebuję możliwie dobrej matrycy w możliwie małej skorupie z szybką regulacją trzech istotnych parametrów (przysłona, czas, czułość) z możliwie dobrą optyką.
Zbędny jest dla mnie korpus typowo reporterski z AF i pierdylionem funkcji i guzików, natomiast precyzyjny wizjer, LCD i LV w niczym mi nie przeszkadzają, a wręcz potrafią być zbawienne.
spiritwood
15-03-2012, 11:53
evil kojarzy mi się z devil - a cos z optycznym wbudowanym wizjerem ??
RD-1 jest na ebay - około 6 tys.
niestety M9 na razie jest cena zaporową - co nie znaczy - ze nie rozumiem tego ... i szanuje - po prostu nie stać mnie na nią :) tak samo jak na sportowy samochód ...
Przymierzałeś się do M8.2?
jakoś mi w głowie kołacze ze słaba była 8,2 ale zainteresuje sie nia .... wymienię po prostu na D700 :)
mam pytanie - moze nie ten wątek ale tu sa wszyscy co sie znają - jakie są cyfrowe body z bagnetem M??
Leica M8, M9
Epson RD-1
??
a co można przez jakąś przejściówkę podłączyć ??
Jest jeszcze dość ciekawy Ricoh z wymiennymi modułami, w tym jeden z nich z bagnetem M - http://www.ricoh.com/r_dc/gxr/
spiritwood
15-03-2012, 11:58
Jak dla mnie duży telewizor z LV i ledowe ramki niczego nie komplikują, a wręcz przeciwnie.
Jako osoba fotografująca potrzebuję możliwie dobrej matrycy w możliwie małej skorupie z szybką regulacją trzech istotnych parametrów (przysłona, czas, czułość) z możliwie dobrą optyką.
Zbędny jest dla mnie korpus typowo reporterski z AF i pierdylionem funkcji i guzików, natomiast precyzyjny wizjer, LCD i LV w niczym mi nie przeszkadzają, a wręcz potrafią być zbawienne.
MNie tam LV jeszcze się nie przydał... Może dlatego, że nie mam. ;) Jak dla mnie ten ekran z tyłu też mógłby zniknąć, a przynajmniej mogło by się go dać wyłączyć. W M8/9 nie ma takiej opcji: aparat wyświetla Ci zdjęcie po zrobieniu czy tego chcesz czy nie.
Tak czy inaczej zobaczymy, co przyszłość przyniesie. Ja - przyznam się do bólu szczerze - wcale ciśnienia na M10 nie mam. Powiem więcej, po przygarnięciu od Woytka MP miałem moment, żeby dziewiątkę pogonić...
Czornyj .. ale po zakupie soniacznego evila to stopke chyba musisz sobie zmienic :D
Uuu, chyba nie miałeś doczynienia z 5n - przeszkadza w fotografowaniu wprost koncertowo.
spiritwood
15-03-2012, 12:00
jakoś mi w głowie kołacze ze słaba była 8,2 ale zainteresuje sie nia .... wymienię po prostu na D700 :)
Słaba to była M8. Miała zafarby, morę itp itd... M8.2 jest już OK, tyle, że nie FF. Z tym da się żyć, a ceny są atrakcyjne jak na DigiLajkęM.
Uuu, chyba nie miałeś doczynienia z 5n - przeszkadza w fotografowaniu wprost koncertowo.
jak czytam jesteś orendownikiem tego sony 5n - poszedłem nawet do sklepu go zobaczyć - ale - tak naprawdę - jak nim sie fotografuje na zombi ?? przeciez to strata całkowita przyjemności fotografii
MNie tam LV jeszcze się nie przydał... Może dlatego, że nie mam. ;) Jak dla mnie ten ekran z tyłu też mógłby zniknąć, a przynajmniej mogło by się go dać wyłączyć. W M8/9 nie ma takiej opcji: aparat wyświetla Ci zdjęcie po zrobieniu czy tego chcesz czy nie.
Tak czy inaczej zobaczymy, co przyszłość przyniesie. Ja - przyznam się do bólu szczerze - wcale ciśnienia na M10 nie mam. Powiem więcej, po przygarnięciu od Woytka MP miałem moment, żeby dziewiątkę pogonić...
Bo nie masz tripa na perfekcyjnie ustawioną ostrość, pedantycznie dopiętą kompozycję itp. duperele.
jak czytam jesteś orendownikiem tego sony 5n - poszedłem nawet do sklepu go zobaczyć - ale - tak naprawdę - jak nim sie fotografuje na zombi ?? przeciez to strata całkowita przyjemności fotografii
No halo, halo - a jak się fotografuje wielkoformatowym łamańcem? A jak się fotografuje Hasselem z kominkiem? A co jest niby wielceprzyjemnego we wbijaniu sobie kawałka gumy w oko?
spiritwood
15-03-2012, 12:11
Bo nie masz tripa na perfekcyjnie ustawioną ostrość, pedantycznie dopiętą kompozycję itp. duperele.
No tak, gdybym miał to pewnie nie poszukiwałbym w dalmierzach tylko w SLRach / EVILach ;)
ranbir kapoor
15-03-2012, 12:21
niedlugo beda do kupienia uzywki M9 w cenie D800 i MarkIII,wiec chyba juz nie tak zle
Możesz to jakoś rozwinąć bo włąsnie jestem jedną nogą w zakupie 5N.. może być nawet w wątku o 5N gdzie podawałeś przyklady. Chętnei posłucham jakichś konkretnych przemyśleń bo na razie czytam o zachwytach...
...Jak dla mnie ten ekran z tyłu też mógłby zniknąć, a przynajmniej mogło by się go dać wyłączyć. W M8/9 nie ma takiej opcji: aparat wyświetla Ci zdjęcie po zrobieniu czy tego chcesz czy nie.
Eee. Mógłbyś to jeszcze raz sprawdzić w M9 ?
ranbir kapoor
15-03-2012, 13:30
auto review - duration - OFF
tara!
sprzedam outlandera, rocznik 2009
Serio? Za ile, jaki przebieg? :)
Leica MB - tak jak piszą w rumorsach, bez wyświetlacza i czarno białe zdjęcia.
Dodatkowo seria X z mocowaniem M:
Leica X2 and Leica X2p:
- 16.8 megapixels
- 1.3x CMOS sensor (think M8.3)
- Mirrorless
- New mount for AF lenses that is also M compatible
- Much faster AF than X1
- Rangefinder like viewfinder similar to Fuji X100
- Focus confirmation for M lenses
- ISO 160 – ISO 6,400 with very low noise
- Live View
- Higher screen resolution (probably the same as the Nikon D800)
- Silent shutter like X1
- X2p has sapphire screen for $700 more and few other minor improvements
- $3,500, $700 more for X2p
auto review - duration - OFF
tara!
No właśnie, cały czas miałem wyłączony :)
Ta wersja wyłącznie do zdjęć czarno białych to już jazda na całego - bezsens moim zdaniem i szukanie naiwnych ;) Chyba, że w cenie tysiąca złotych :D
Możesz to jakoś rozwinąć bo włąsnie jestem jedną nogą w zakupie 5N.. może być nawet w wątku o 5N gdzie podawałeś przyklady. Chętnei posłucham jakichś konkretnych przemyśleń bo na razie czytam o zachwytach...
Sam jestem zachwycony, co nie znaczy że aparat jest bez wad - ma świetną matrycę, jest malusi, śmiesznie tani i można do niego zapiąć wszystko, co tylko się zamarzy, więc jak dla mnie wybór był prosty.
Natomiast obsługiwanie wszystkiego jednym (w dodatku tylnym) kółkiem, brak stopki lub możliwości wyłączenia TTL i wyjątkowo debilne menu nie należą niestety do plusów tego aparatu - z dziką rozkoszą zamienię go na NEX-7 jak tylko ten ostatni trochę potanieje. Do tego dokupię sobie Ciamcianga 24T&S i praktycznie mam wszystko, czego potrzebuję do zarabiania pieniędzy i dobrej zabawy :D
Do tego dokupię sobie Ciamcianga 24T&S i praktycznie mam wszystko, czego potrzebuję do zarabiania pieniędzy i dobrej zabawy :D
Nie będzie czegoś takiego :)
@woyteh, R-D1 można wyczaić poniżej 4k, M8 to 8k, M8.2 to 10k.
Nie będzie czegoś takiego :)
pech to pech - najwyżej łyknę coś droższego ;)
pastwisko
15-03-2012, 19:36
Przypominam tylko ze Epson to dość leciwa konstrukcja jak na cyfrę bo z 2004 roku - M8 jest z 2006, a M8.2 z 2008 (o ile źle nie zerkłem) ;)
spiritwood
16-03-2012, 23:42
A ja w Leicę MB nie wierzę (mimo, że bym natychmiast wymienił za M9 pod warunkiem, że w sposób bardzo wiarygodny odzwierciedlała by TriXa). Ten pomysł to niestety była by nisza niszy ;)
pastwisko
17-03-2012, 00:34
No ja np. późnego lata jadę chyba wyłącznie na acrosach i mam juz cisnienie na kolor coraz większe, wiec aparat wyłącznie na bw.. hmmno nie wiem :)
spiritwood
17-03-2012, 00:40
Ja na ten przykład od ostatniej wizyty w NYC gdzieś tam we wrześniu 2011 chyba, kiedy obkupiłem się w legendarną nową Portrę 160 i 400, która bezwstydnie leci mi w magentę przy każdym skanowaniu zatęskinłem do FujiPro 400H oraz do TriXa. Oraz do Hassela, ktory pomimo tego, że demonem szybkości nie jest, to niestety obrazkiem kładzie Leicę MP na przysłowiowe łopatki. Niestety wrodzone lenistwo i walka z obiektywem, którego pełen obrót pierścienia ostrości od 0.6m do nieskończoności to jakieś 320 stopni powoduje, że MP nadal jest w łaskach ;).
(...) wyedytowane
pastwisko
17-03-2012, 01:13
Mnie wrodzone lenistwo kisi nowo założony do aparatu film od niedzieli :P
Zima się skończyła na dobre a Leika dopiero teraz wyskakuje z białą wersją ;) http://www.fotopolis.pl/index.php?n=14624&limitowana-biala-leica-m9-p-w-japonii
Dziwnie tanio i do tego z wycieczką do Japonii :D Bardzo dyskretny model ;) W sam raz pasuje do białego fartucha lekarza czy innego stomatologa :)
pastwisko
24-03-2012, 13:34
Akurat w Japonii lubią białe aparaty (inną elektronikę też), i to że wspominasz o fartuchach najlepiej o świadczy o tym czemu tylko w Japonii :)
Poza tym tam sprzęt nie wywołuje niezdrowych emocji u niewłaścicieli - a fakt ze miewałem opory przed opisywaniem w polskim necie czym robiłem zdjecia, swiadczy chyba o tym najlepiej :P
ranbir kapoor
24-03-2012, 13:45
masz bialego contaxa?
Akurat w Japonii lubią białe aparaty (inną elektronikę też), i to że wspominasz o fartuchach najlepiej o świadczy o tym czemu tylko w Japonii :)
Poza tym tam sprzęt nie wywołuje niezdrowych emocji u niewłaścicieli - a fakt ze miewałem opory przed opisywaniem w polskim necie czym robiłem zdjecia, swiadczy chyba o tym najlepiej :P
Jednak emocje się udzielają :) Doskonale wiem o czym mówisz. Jak byłem jeszcze "właścicielem" M9 to też czułem się czasem "nieswojo" i wyobcowany głównie w kręgach fotografów :D Bo inni co najwyżej patrzyli z politowaniem jaki to ja biedny, że taką starą małpką foce :D Zakleiłem czerwoną kropkę dla spokoju.
Niestety, takie dziwne reakcje w tym kraju na sprzęt foto, który jest tylko inny niż pozostała większość. A przecież to tylko fotoaparat. Jak to mówią: "Nie ważne czym, ważne jak".
ranbir kapoor
24-03-2012, 14:09
Jednak emocje się udzielają :) Doskonale wiem o czym mówisz. Jak byłem jeszcze "właścicielem" M9 to też czułem się czasem "nieswojo" i wyobcowany głównie w kręgach fotografów :D
raczej w kregu forumowiczow, fotografowie nie patrza nieswojo
amatorek2
24-03-2012, 14:29
Ten aparat największe i nie zawsze zdrowe emocje budzi na forach internetowych (zwłaszcza krajowych).W realu pies z kulawą nogą nie zwraca na taki sprzęt uwagi i to jest jedna z jego zalet.
pastwisko
24-03-2012, 18:35
masz bialego contaxa?
Nie no, najzwyklejszego C645 - no dobra z gripem. Dla porównania na flikrze nigdy sie nad tym nie zastanawialem.
Bardzo dyskretny model W sam raz pasuje do białego fartucha lekarza czy innego stomatologa
Hmm, uznam to za pochlebstwo, choć dla wszystkich doktorów, nawet tylko w Japonii nie wystarczy.
pastwisko
25-03-2012, 13:10
Jak byłem jeszcze "właścicielem" M9 to też czułem się czasem "nieswojo" i wyobcowany głównie w kręgach fotografów :D Bo inni co najwyżej patrzyli z politowaniem jaki to ja biedny, że taką starą małpką foce :D
Znajomy mi opowiadał o podsłuchanej rozmowie studentow jakiejś szkoły foto - prowadzil u nich zajęcia jakiś znany fotograf, i laska się wręcz nabijała ze miał jakiś smieszny aparat ze soba i że to nie była lustrzanka! a potem ktoś go tam zagadał i się okazalo ze to byla Leica!
Hmm, uznam to za pochlebstwo, choć dla wszystkich doktorów, nawet tylko w Japonii nie wystarczy.
Oczywiście, że pochlebstwo. Przecież nie porównam białego aparatu do roboczego ubrania górnika lub antyterrorysty :)
PS. Nie wszystkich lekarzy byłoby stać na to cudo.
pastwisko
25-03-2012, 14:38
Nie wszystkich polskich, dlatego skierowano go do japonskich medyków :)
Nie wszystkich polskich, dlatego skierowano go do japonskich medyków :)
Ty sposobem z M9-P zrobiliśmy specjalistyczny sprzęt medyczny ;) :D Laryngoskop ;)
Eee, to nie pierwszy raz. Była już Leica MD, MDa i MD-2. Medical Doctors only :-)
A co do laryngoskopu, najlepiej żyje się z otworów naturalnych, czego dowodem są ginekolodzy, proktolodzy i dentyści. Laryngolodzy też się załapią
pastwisko
25-03-2012, 15:57
A i neurolog sobie dno oka obejrzy ;)
Jesli w M10 wprowadzą LiveView, to pewnie pojawią się akcesoria do gastro i kolono :)
Motorniczy
02-04-2012, 21:31
A i neurolog sobie dno oka obejrzy ;)
Jesli w M10 wprowadzą LiveView, to pewnie pojawią się akcesoria do gastro i kolono :)
Trzecie oko niekoniecznie od Illuminati .
doktor... a ja mam takie gupie pytanie...co ty w drukarni robiles;)?
Brak matryc do M9: http://www.swiatobrazu.pl/leica-m9-brakuje-matryc-do-aparatu-26206.html
Dostać nowy aparat z braku matrycy do owego super :)
Nic, tylko poczekać do M10 i modlić się, żeby pękła matryca :)
amatorek2
19-04-2012, 14:38
Wracając do obiektywów. Czy miał któryś z kolegów doczynienia na M9 z wynalazkiem pt. Summitar 50/2 ?
amatorek2
23-04-2012, 22:13
Skoro nikt to jako ciekawostka dla chętnych:
http://www.photopiotrka.blogspot.com/2012/04/summitar-50mm2.html
amatorek2
10-05-2012, 21:22
No i mamy nową M-Mono
pastwisko
10-05-2012, 21:36
Tak swoją droga dopiero zauważyłem ze cyfrowe M-ki nie mają korekty EV na pokrętle..
amatorek2
10-05-2012, 21:39
Jak się chce to mają, ale w tylnym - to wygodniejsze.
Kurcze, nie dadzą się zrzucić z piedestału ! http://leica-camera.pl/fotografia/nowe-produkty/leica-m-monochrom/
Do tego nowa 50-ka.
Z jednej strony nowość M-Monochrom zadziwia, ale analogowe już "to" miały ;) i były przez to bardziej uniwersalne.
pastwisko
10-05-2012, 21:44
Jak się chce to mają, ale w tylnym - to wygodniejsze.
No tak, ale to jest wtedy pokrętło do sterowania menu z przypisaną kontrolą korekty - jesli dobrze myslę, a nie pokrętło do regulowania korekty, to jednak co innego.
amatorek2
10-05-2012, 21:53
Dobrze myślisz. Tyle ,że moim zdaniem podczas kadrowania obsługuje się je znacznie wygodniej niż górne pokrętło w X100, ale to kwestia gustu.
pastwisko
10-05-2012, 21:59
No w analogowych tez jest jako tylne. U siebie mam jako górne, a obsługuje je najczęsciej na słuch i ilość przeskoków bo są dość wyraźne.
Co prawda korpus od Hermesa wygląda szpetnie, ale chyba zdecyduję się na wersję z trzema obiektywami ;) :D
http://www.swiatobrazu.pl/leica-m9-p-edition-hermes-nowosc-limitowana-26410.html
spiritwood
10-05-2012, 22:35
No w analogowych tez jest jako tylne. U siebie mam jako górne, a obsługuje je najczęsciej na słuch i ilość przeskoków bo są dość wyraźne.
W MP nie ma wcale i da się żyć ;)
ranbir kapoor
10-05-2012, 22:39
fajny ten monochrome i jak sie zastanowic to rzeczywiscie obrazek z tego powinien byc niesamowity
minus taki ze poza matryca wszystko inne jest takie jak w M9 czyli np kiepski LSD
no i iso natywne to 320
no i crona 50tke chlopaki zrobili APO za 25tysi
ciekawe jak beda wygaldaly obrazki z tego zestawu
spiritwood
10-05-2012, 22:40
fajny ten monochrome i jak sie zastanowic to rzeczywiscie obrazek z tego powinien byc niesamowity
no i iso natywne to 320
Z natywnym przegięli moim skromnym...
Dali Ci wsadzić kartę? Wino było?
ranbir kapoor
10-05-2012, 22:41
karte mozna bylo wsadzic do komputera, aparatow nie bylo, ale za to Robert byl
spiritwood
10-05-2012, 22:42
aparatow nie bylo,
ale za to Robert byl
Ot i polska premiera... Lekki obciach.
Robert - fajnie. Czas się wybrać. Gdzieś. Może tym razem ja zainicjuję?
ranbir kapoor
10-05-2012, 22:54
to ja proponuje zebys zainicjowal istambul
zobaczcie te zdjecia: http://en.leica-camera.com/photography/m_system/m_monochrom/
ze tak powiem ogien z ......
pastwisko
10-05-2012, 22:57
W MP nie ma wcale i da się żyć ;)
No tam za korekte robi chyba pokrętło z czasami :)
spiritwood
10-05-2012, 22:59
Fakt, że źle nie jest, ale z chęcią zobaczyłbym duże. Sam wiesz, że w kwestii BW z M9 można wycisnąć baaardzo dużo - może wcale nie tak wiele mniej niż z MMono ;)
No tam za korekte robi chyba pokrętło z czasami :)
Ano. Czasem robi, czasem nie zdąży :-P
ranbir kapoor
10-05-2012, 23:03
Fakt, że źle nie jest, ale z chęcią zobaczyłbym duże. Sam wiesz, że w kwestii BW z M9 można wycisnąć baaardzo dużo - może wcale nie tak wiele mniej niż z MMono ;)
poczekam na testy,wtedy sie zobaczy,ale juz przez mysl przemknal diabelski plan (M9 +C645 out :)
spiritwood
10-05-2012, 23:06
Mnie też to zaświtało w głowie aby wymienić, tym bardziej, że w zasadzie z M9 nie robię koloru, ALE... No właśnie. Trawa po tej drugiej stronie jest zawsze bardziej zielona...
Pierwszy egzemplarz w Polsce spodziewany jest w Listopadzie czy w grudniu? ;)
pastwisko
10-05-2012, 23:07
poczekam na testy,wtedy sie zobaczy,ale juz przez mysl przemknal diabelski plan (M9 +C645 out :)
a za resztę jakieś słodycze
spiritwood
10-05-2012, 23:08
Obawiam się, że reszty nie będzie a przynajmniej nie na czekoladę. Może na sezamki...
ranbir kapoor
10-05-2012, 23:09
wrzesien w sprzedazy,czyli na wiosne do kupienia
spiritwood
10-05-2012, 23:48
Te obrazki z oficjałki MMono są takie bardzo Ackermanowe. Ponieważ jest to jeden z moich ulubionych fotografów - podprogowo bardzo do mnie trafia.
Fakt, że źle nie jest, ale z chęcią zobaczyłbym duże.
Tutaj (http://uk.leica-camera.com/service/downloads/rangefinder_cameras/m_monochrom/) sa duze. Ale tylko jpg.
ranbir kapoor
11-05-2012, 00:19
az za dobrze, za czysto,ostro i wogole
redrumdanyboy
11-05-2012, 00:35
http://www.dpreview.com/previews/leica-m-monochrom/4
pastwisko
11-05-2012, 00:42
siakieś takieś nie wiem, szare te foty..
danz1ger
11-05-2012, 04:23
Przypominają mi zdjęcia robione na BW400CN Kodaka.
spiritwood
11-05-2012, 09:12
BW 400 CN jest lepszy. Te są takie Acrosowe.
Ale ale, mnie nie chodzi o te zdjęcia z linka, bo te to rzeczywiście szare są. Mnie chodzi o zdjęcia, które są pod prezentacją aparatu. Trzeba zjechać w dół.
Te są świetne - sami przyznajcie:
TUTAJ (http://en.leica-camera.com/photography/m_system/m_monochrom/)
Leica M-M - ok, zdjęcia fajne. Jak kto lubi BW może się skusi. Ale Summi APO 50 ? Czym jest uzasadniona ta cena, bo nie wiem zbytnio ?
spiritwood
11-05-2012, 09:24
Rozumiem, że wysoka? (bo nawet nie wiem jaka jest MSRP)...
ranbir kapoor
11-05-2012, 09:27
25 tys :)
Podobno najostrzejsze szklo w kOsmosie
spiritwood
11-05-2012, 09:34
25 tys :)
Podobno najostrzejsze szklo w kOsmosie
Trochę ich poniosło... Nawet jeżeli ulica lekko zweryfikuje cenę i finalnie będzie około $6-7k to jest to lekkie przegięcie. Może księgowi z Solms (czy może już się przeprowadzili z powrotem do Wetzlar) doszli do wniosku, że skoro ostatnio 'Krzyk' Muncha sprzedał się za 120 mln dolarów, a popartowa (!) 'Śpiąca Dziewczyna' Lichtensteina za 45 mln dolarów to znaczy, że w narodzie pieniądz jest i trzeba go zacząć wyrywać w bardziej efektywny sposób. Nie mogli wystawić MM o wiele drożej niż M9 to odbili sobie na APO 50 2.0 ;)
kryzys... zabrali kolory ;(
Ja myślałem, że przegięciem byłoby przekroczenie ceny Summiluxa APO, a tutaj mamy prawie 2 x tyle... Szok.
ranbir kapoor
11-05-2012, 09:57
Summilux nie byl apo
Ale fakt to szklo jezeli sie potwierdzi w testach jego kosmicznosc jest bardziej po to by pokazac - patrzcie co potrafimy
Ach, pomyliło mi się z ASPH.
PS> o, jest już cena na leicastore - 26 kPLN :D
Ach, pomyliło mi się z ASPH.
PS> o, jest już cena na leicastore - 26 kPLN :D
Dla przeciętnego arabskiego szejka to bezczelnie tanio, a nawet zalatuje jakąś niedorobioną tandetą :)
spiritwood
11-05-2012, 10:42
A ja tak z czystej ciekawości zajrzałem, co na temat nowości spod znaku czerwonej kropki ma do powiedzenia Ken ;)
No, przyznaję, nie zawiodłem się:
cyt:
'I have to laugh: the newest news from LEICA are all products I submitted to them years ago. Am I running the ship now at LEICA?'
Dobre? Dobre!
amatorek2
11-05-2012, 11:05
Cena faktycznie trochę tego.. ,ale sotrość pewnie też odpowiednia.
ej, bez przesady, to nie jest wymiana 50 na nowa, tylko poszerzenie oferty o Uber-50. chcesz miec najlepsze optycznie szklo na swiecie - plac. nie chcesz placic, to mozesz kupic zwykla 50 ktora i tak jest mistrzowska
Następne m9 pewnie będzie infrared. Za 10.000 $. A badziewny LCD pozostanie znakiem rozpoznawczym w zamian za czerwoną kropkę. W zasadzie powinni to LCD zlikwidować, bo twardziele nie potrzebują LCD :-) Pewnie wypuszczą wersję bez LCD za kolejną dopłatą drobnych 2000$.
amatorek2
11-05-2012, 12:51
Miałem kiedyś Canona 50D tam zdjęcia na LCD wyglądały znacznie kepiej niż na monitorze. W M9 jest odwrotnie i tak wolę.
Miałem kiedyś Canona 50D tam zdjęcia na LCD wyglądały znacznie kepiej niż na monitorze. W M9 jest odwrotnie i tak wolę.
To jest faktycznie argument i pewnie z tego założenia wyszli ksiegowi z Solms oszczędzając 5$ na przyzwoity LCD w aparacie za 7000$.
pastwisko
11-05-2012, 13:16
bo oni idą w zaparte :)
Motorniczy
11-05-2012, 13:25
To jaki rodzaj LCD tam sie znajduje, z D1 albo z D70 ? :)
Za rok będzie można spokojnie kupić, bez zapisywania się do komitetu kolejkowego. Jpg ze strony obrabia się jak skan ze średniego Acrosa, bez maczania się w chemii i ślęczenia nad skanerem.
pastwisko
11-05-2012, 14:00
ale moje acrosy ze sredniego wyglądały troche ciekawiej..
spiritwood
11-05-2012, 14:05
Mnie właśnie ta Acrosowość trochę przeszkadza. Wolałbym, aby obrazki leciały bardziej w stronę TriXa (jak w linku, który podałem ze trzy strony temu). Choś z drugiej strony te acrosowe są bzapewne bardziej podatne na dalszą obróbkę.
pastwisko
11-05-2012, 14:13
Dlatego dla mnie to trochę za duza ortodoksja, w analoga mozna wsadzić Trixa, Acrosa, Neopana.. do wyboru do koloru. A tu masz bach blacha, greyscale dziekuję dowidzenia.
IMO to mono jest fajne, bo daje max co daje określona technologia. Zmiana parametrów - filtry na obiektywie i tyle.
dokładnie, dalej można z takim plikiem czarować ile dusza zapragnie.
pastwisko
11-05-2012, 14:36
No jak ktoś się lubi bawić z fotami w kompie to jasne.