PDA

Zobacz pełną wersję : Tablet (tani) po raz ostatni :) ...

Strony : 1 2 3 [4] 5

Mekano
11-03-2013, 01:11
Fajne sa (chyba) Asusy MeMO, ma ktos?

elmo
11-03-2013, 07:51
Wystarczajaco. Przy zalozeniu ze bedziesz codziennie trzykrotnie wkladal i wyjmowal smartfona, 5000 cykli minie dopiero po 4,5 roku. Biorac pod uwage, ze roczny sprzet to juz staroc, nie ma sensu sie tym przejmowac, bo wczesniej i tak zdazysz wymienic tablet na nowszy.

tak, tylko bardziej mnie zainteresowało stwierdzenie "w warunkach laboratoryjnych" :mrgreen:
druga sprawa, że nie działają one niezależnie - a to już wielka szkoda.

prz3mo
11-03-2013, 09:03
Odnośnie tematu głównego:
http://www.tablety.pl/android/myphone-mytab-10-dual-core-od-dzis-w-sieci-sklepow-biedronka/

Majek
13-03-2013, 01:33
Khyhy, serio ten Asus ma stylusa ze słuchawką w środku?

nowart
15-03-2013, 16:41
Co powiecie na temat Ainolów:
http://www.tabletowo.pl/2013/03/11/ainol-novo-9-spark-z-ukladem-allwinner-a31-w-polsce/
Można to kupić bez problemu za ok 950zł, wysokiej rozdzielczości ekran, duży aku, ponoć świetne wykonanie...
Co sądzicie?

adamtg
15-03-2013, 17:27
@ up.

Jedyna recenzja jaką udało mi się znaleźć: link. (http://edwardweinert.com/testy-i-recenzje/2013/03/recenzja-ainol-novo9-spark-firewire/). Sam się nad nim zastanawiałem, bo aktualnie używał Galaxy Tab 8.9, ale troszkę wolny dla mnie i lepszy ekran by się przydał (większy i lepsza rozdzielczość). I z tego ainola chyba zrezygnuję, chociaż jeszcze go chcę pomacać. Głównie używam tableta to czytania czasopism i przeglądania stron. To wymaga procesora, a w recenzji wspomina o zarówno średnim przeglądaniu stron www jaki dokumentów. Ja spróbuję zadzwonić do X-Koma i się spytam czy nie dali rady by go sprowadzić do miejscowego oddziału do obejrzenia. A jak mi się nie spodoba to zacisnę zęby i chyba się skuszę na Nexus 10 (1999 zł 16GB. :( )

JacKill
19-03-2013, 23:24
Czy tanie tablety współpracują z modemami USB internetu bezprzewodowego? Sa jakieś listy kompatybilności, czy wystarczy USB i wszystko działa?

Yanluk
20-03-2013, 01:15
@ up.

Jedyna recenzja jaką udało mi się znaleźć: link. (http://edwardweinert.com/testy-i-recenzje/2013/03/recenzja-ainol-novo9-spark-firewire/). Sam się nad nim zastanawiałem, bo aktualnie używał Galaxy Tab 8.9, ale troszkę wolny dla mnie i lepszy ekran by się przydał (większy i lepsza rozdzielczość). I z tego ainola chyba zrezygnuję, chociaż jeszcze go chcę pomacać. Głównie używam tableta to czytania czasopism i przeglądania stron. To wymaga procesora, a w recenzji wspomina o zarówno średnim przeglądaniu stron www jaki dokumentów. Ja spróbuję zadzwonić do X-Koma i się spytam czy nie dali rady by go sprowadzić do miejscowego oddziału do obejrzenia. A jak mi się nie spodoba to zacisnę zęby i chyba się skuszę na Nexus 10 (1999 zł 16GB. :( )

A może zamiast Nexus Note 10.1? Tez myślałem nad Nexusem ale zdecydowałem ze jednak możliwości jakie daje Note są bardziej interesujące niż czysty android.

adamtg
20-03-2013, 02:12
Ja mówię nie dla note 10.1 tylko ze względu na rozdzielczości. Używam na codzień One X i mieć taką samą rozdzielczości w telefonie 5 cali i tablecie 10 to nieporozumienie, szczególnie, że ja głównie używam tabletu do czasopism i internetu gdzie wysokie ppi jest w cenie.

manfred
20-03-2013, 08:37
Czy tanie tablety współpracują z modemami USB internetu bezprzewodowego? Sa jakieś listy kompatybilności, czy wystarczy USB i wszystko działa?

Mam złe doświadczenie z bardzo tanim nic nie mającym tabletem Fun Tab 7. Niestety nie działa z nim Huawei e3131 oraz 173. Tablet z modemem wysłałem do serwisu aby coś tam pogmerali. Bo ponoć ten drugi modem ma działać i występuje w specyfikacji jako modem kompatybilny. Dziś odbieram paczkę myślę, że ja cie to interesuje jutro mogę coś więcej napisać na temat współpracy.

GonzoG
20-03-2013, 10:40

W większości tabletów z Androidem (bez znaczenia, czy tani czy nie) do pracy modemu wymagany jest sterownik w jądrze systemu do danego modemu. Tak więc działają tylko z określonymi modemami.

Co do list kompatybilności, to też nie są one dokładne, bo powstają na podstawie układów zastosowanych w modemach, a nie testów. A modem musi być wpisany w jądro systemu, aby działał. Samemu dopisać modemu nie można.

JacKill
20-03-2013, 11:04
Dzięki, szukam konkretnie informacji o współpracy modemu Huawei B150 z tabletami, żeby kupić odpowiedni. Teraz już wiem, czego szukać.

manfred
20-03-2013, 11:06
Najrozsądniej to podpiąć i sprawdzić. Ja sam na własnej skórze sie przekonałem że niby współpracuje a jednak nie współpracuje.

grzegorzant
26-03-2013, 16:57
Witam
Ponieważ nosze się z zamiarem zakupu IPada, to szukając w necie opinii spotkałem się i z taką, że póki się A nie pożarł z S tenże robił dla A matryce. Teraz w najnowszych 4 podobno robi je LG i podobno nie są takie dobre jak poprzednie. Także procek w 4 dla zwykłego odbiorcy różni się tylko tym, że szybciej zużywa baterię. Co do softu wiadomo.
W skrócie czy warto pchać się w 4 skoro 3 jest podobno lepsze i napewno tańsze :)

sorry za "wielopodobno" :)

witus
26-03-2013, 22:51
Jest jeszcze iPad mini, który swoją mobilnością bije na głowę duże. Noszę to przy sobie od kilku miesięcy i naprawdę wymiata.

grzegorzant
27-03-2013, 03:54
W kieszeń nie wejdzie więc jak już, to wolę większy ekran.
W końcu z tego powodu rezygnuje z SGS III.

bognik
27-03-2013, 16:43
Mój Goclever T76 jest w serwisie już 27 dzień, a status bez zmian: urządzenie oczekuje na naprawę :?
Po 30 minutach dobijania się telefonicznie do serwisu ''miła'' pani mnie poinformowała, że nie ma obowiązku udzielania mi informacji kiedy urządzenie zostanie naprawione :shock: :evil:

Mekano
27-03-2013, 17:09
a, co z tym Goclever-em bylo nie tak? i ogolnie jak oceniasz tablet pod wzgledem tej marki?

tez w koncu zdecyduje sie chyba na tablet, zaczelam czytac rozne informacje na ten temat, ale opinie sa tak podzielone i w ogole.. ze "wiem, ze nic nie wiem" - wstepnie wybralam wlasnie marke jaka jest GoClever, Yarvik lub Asus, ale naprawde ciezki wybor, mialby byc to tablet 10 cali, Yarvik Xenta jest tez 13,3 cali (tez go nie wykluczam) ale nigdzie nie moge znalezc jakis opinii o nim..

i czy w tablecie jest tak jak w Windowsie phone, ze nie dziala flash player? zalezalo by mi gdyby byla mozliwosc zainstalowania flash-playera..

wiec ogolnie jaka marka warto sie zainteresowac? Pisaliscie (co niektorzy) ze firmy "krzak", - lepiej sobie odpuscic, tak? ale tez byly sprzeczne z tym opinie.. typu, ze " i tak wszystkie sa produkowane w jednej fabryce" itp..

bognik
27-03-2013, 17:45
a, co z tym Goclever-em bylo nie tak? i ogolnie jak oceniasz tablet pod wzgledem tej marki?

Ja wysłałam tablet do serwisu dlatego, że nie ma aktualizacji, która wyeliminuje problem wyłączania się wifi po uśpieniu tabletu. Do tego po ostatniej aktualizacji bateria zaczęła ''wariować'' i źle pokazywać zużycie prądu.

Chciałam skorzystać z gwarancji door to door, więc wysłałam tablet. Dzisiaj mija równy miesiąc, odkąd zgłosiłam tablet do naprawy. I od tego czasu nie dostałam żadnej informacji od serwisu. Mogę jedynie śledzić status, który od miesiąca się nie zmienił.
Nie polecam tej firmy ze względu na podejście do klienta. Byłam zadowolona z tabletu, bo w tej cenie oferuje bardzo dużo, jednak poczytałam trochę w sieci i chyba nie ma tabletu z GoClever, który by nie musiał zostać wysłany do serwisu.
Tomek (ASAHI) wysłał w tym samym dniu, co ja tablet do serwisu (też GoClever). On również do tej pory nie ma informacji co się dzieje z urządzeniem, kiedy zostanie naprawione.

Ja już sprzętu tej firmy nie kupię. Chyba jednak warto zainwestować w coś lepszego lub w budżetowy, ale mniej awaryjny tablet z ''normalnym'' serwisem.

PS Uważałam też, że dobrze działa dotyk w moim T76, jednak gdy dostałam dotykowy telefon (nic wielkiego, również budżetowy, za całe 200 zł) to stwierdziłam, że działa znacznie lepiej od mojego tabletu ...

Mojej mamie kupiłam niedawno coś takiego:
http://allegro.pl/tablet-a-rival-bioniq-700-7-wifi-usb-sd-android-i3093262436.html

Może nie jest to nic specjalnego, ale bardzo płynnie i szybko działa. Lepiej niż mój GoClever.

Mekano
27-03-2013, 18:20
szkoda, ze ten GoClever taki awaryjny, w takim razie odpada. Musze cos znalezc jeszcze na temat tych Yarvikow, ladnie wygladaja i jezeli tez bedzie mial zle opinie to chyba tylko zostanie Asus, no bo jakos Samsung mnie nie przekonuje matryca TN.
(7 calowe odpadaja, bo mam niewiele mniejsza komorke, ktora da to samo).

ASAHI
27-03-2013, 20:23
Odpuść sobie GoClever. Porażka. bardzo awaryjny sprzęt, dopiero teraz poczytałem o moim A971. Tablet na początku super się sprawował, matryca IPS bardzo dobrej jakości, a bateria działała cały dzień. Niestety po kilku miesiącach tablet zaczął wariować, sam sobie włączał i wyłączał funkcje, mrugał ekran, wreszcie nie chciał się włączyć bez włożenia ładowarki aż w końcu padł zupełnie. Wysłałem do serwisu i ... nic. Nawet nie mam potwierdzenia że kurier im go dostarczył. Jutro będę dzwonił do nich. To śmieszne żeby trzymali sprzęt miesiąc i nie raczyli nawet napisać że maja klienta w 4 literach.
Ostatnio wpadł mi w oko taki sprzęt:
http://www.tabletowo.pl/2013/03/10/recenzja-uzytkownika-modecom-freetab-9704-ips2-x4/

bognik
27-03-2013, 20:53
Ostatnio wpadł mi w oko taki sprzęt:
http://www.tabletowo.pl/2013/03/10/recenzja-uzytkownika-modecom-freetab-9704-ips2-x4/
Fajny! Ale 3 razy droższy od mojego GoClevera :(

Mekano
27-03-2013, 22:14
Jest jeszcze Ainol Novo 9 Spark 9.7 IPS, 2GB ram, ma rozdzielczosc 2048x1536, ale to chyba jedyny z najtanszych tabletow 10 calowych o tak duzej rozdzielczosci i z matryca IPS i na dodatek 2 gb ram. Czy ma ktos opinie na jego temat?

Budziko
28-03-2013, 10:38
Podpowiedzi potrzebuje. Mam Asusa Tf300. Android Jb. W chwili gdy go wygasze ciągle słyszę powiadomienia o nowej wiadomości na fb, gdy zostawię go z zalogowanym Skype można się do mnie dodzwonić... Chciałbym aby w chwili gdy jest wygasze za pomocą przycisku przechodził w tym offline i nie ciągnął tak dużo baterii. Co zmienić w ustawieniach?

GonzoG
28-03-2013, 12:11
Podpowiedzi potrzebuje. Mam Asusa Tf300. Android Jb. W chwili gdy go wygasze ciągle słyszę powiadomienia o nowej wiadomości na fb, gdy zostawię go z zalogowanym Skype można się do mnie dodzwonić... Chciałbym aby w chwili gdy jest wygasze za pomocą przycisku przechodził w tym offline i nie ciągnął tak dużo baterii. Co zmienić w ustawieniach?

Jeśli same aplikacje tego nie robią, to nie możesz wiele zdziałać.

Jak jesteś podłączony po WiFi, to możesz jedynie spróbować zmienić politykę wyłączania WiFi - do wyboru 3 opcje:
1) wyłączanie po 15 min od uśpienia
2) wyłączanie zaraz po uśpieniu
3) nie wyłączane po uśpieniu
Jednak aplikacje działające mogą uniemożliwić uśpienie WiFi, albo co jakiś czas je włączać w celu synchronizacji.

Przy połączeniu 3G nie masz żadnego wyboru, poza ręcznym wyłączeniem połączenia.

Greg77
28-03-2013, 16:24
szkoda, ze ten GoClever taki awaryjny, w takim razie odpada. Musze cos znalezc jeszcze na temat tych Yarvikow, ladnie wygladaja i jezeli tez bedzie mial zle opinie to chyba tylko zostanie Asus, no bo jakos Samsung mnie nie przekonuje matryca TN.
(7 calowe odpadaja, bo mam niewiele mniejsza komorke, ktora da to samo).

A co masz do samsunga? Matryca TN?! a co Ty zdjecia chcesz na tym obrabiac? Chcial bym zeby takie TNki mial kazdy monitor, bo jakosc jest bardzo zadowalajaca...
Gdybym mial taki dylemat jak ty masz to bral bym tylko i jedynie ASUSa i nie spogladal nawet na jakies zamienniko podrobki.
Mam 7" samsunga i bardzo sobie chwale, sprzet bezawaryjny, JB 4.1.1 i jedyna alternatywa dla niego jest jak dla mnie ASUS Nexus 7", choc brak tylnej kamerki przesadzil na strone Samsunga.
Ta TNka w samsungu nie robi zadnej roznicy, porownywalem Nexusa 7" z Galaxy Tab2 7" i obraz jest bardzo dobrej jakosci w obu i oba chowaja sie do retiny od jabola....
Zainteresowalem sie tym co piszesz o matrycy TN i poczytalem zanim wrzucilem posta, okazuje sie, ze moj tab2 7" ma matryce IPS a 10.1 ma TFT - TN, coz nie powiem o roznicy pomiedziedzy ASUSem a Samsungiem 10" bo nie porownywalem, ale bawilem sie Samsungiem w sklepie i nie zauwazylem zeby matryca byla zlej jakosci.

29-03-2013, 09:45
a takie cus ktos doświadczył?

Wysokiej jakości OMEGA TABLET 9,7" MID9712.
Wysokiej klasy ekran IPS - oferujący wysoką jasność, kontrast i klarowność obrazu oraz szerokie kąty widzenia. Wysoka rozdzielczość ekranu 2048 x 1536 - rozdzielczość jak w iPAD 3 gwarantuje najlepszy komfort podczas pracy i przeglądania stron internetowych oraz filmów!
Cechy produktu:

• System Android 4.1
• Ekran pojemnościowy o przekątnej 9.7” (4:3) i wysokiej rozdzielczości 2048x1536
• Rockchip 3066; Procesor DUAL CORE o taktowaniu 1.5GHz na każdym rdzeniu
• Czterordzeniowy układ graficzny MALI-400
• 1GB RAM DDR3
• 16GB Pamięci flash
• Łączność z Internetem poprzez wbudowany moduł Wi-Fi (802.11 b/g/n) lub zewnętrzny modem 3G
• Kamera 2.0MP front; 2.0MP tył
• Wbudowany moduł Bluetooth
• Obsługa Flash 11
• Dekodowanie Full HD 2160P, 1080P, obsługa wszystkich popularnych formatów wideo
• Złącza: MicroUSB, slot kart microSD (obsluguje karty do 32 GB) , audio jack 3.5mm, złącze zasilania
• Bateria o pojemności 10000mAh

manfred
29-03-2013, 10:03
Szkoda, że nie ma wejścia na kartę sim.

29-03-2013, 10:06
szkoda to to ze nie ma modułu 3g wbudowanego, gdy jest rzeczywiscie tak dobry jak pisza o nim na sieci to bedzie niezłe ciasteczko

Mekano
29-03-2013, 16:45
Zainteresowalem sie tym co piszesz o matrycy TN i poczytalem zanim wrzucilem posta, okazuje sie, ze moj tab2 7" ma matryce IPS a 10.1 ma TFT - TN, coz nie powiem o roznicy pomiedziedzy ASUSem a Samsungiem 10" bo nie porownywalem, ale bawilem sie Samsungiem w sklepie i nie zauwazylem zeby matryca byla zlej jakosci.

Widzisz tak zachwalales matryce, myslac ze to TN, a okazuje sie ze masz IPS, wiec oczywiscie, ze zlego slowa nie mozesz powiedziec. ;) a wszystkie Samsungi w okolicy 300 € maja matryce TN, wiec tutaj moze warto wziac
pod uwage Asus Memo ktory jest na matrycy IPS i kosztuje podobnie.. Najlepsza matryca w tej chwili to super AMOLED, no ale cena.. Dlatego wszystko tansze, tak np. do granicy 300€, pozostaje jedynie matryca IPS i firma "no-name", mam na mysli 10 calowe tablety i podobne. Zainteresowal mnie np. taki holenderski producent Yarvik, choc i tak wszystko to produkowane jest w Chinach, bez wzgledu na marke, przyjelo sie ze marka to
marka, a wszystko co jest "no-name" to "krzak" i G. ale skoro sa ludzie zadowoleni, to czasem nie warto przeplacac tylko za fajne logo, skoro "no-name" zaoferuje czasem nawet wiecej.. przykladem takim moze byc chyba wlasnie chociazby taki Yarvik Xenta TAB13-201 13.3, z Androidem 4.1, bo asus Memo, nie wspira Flash Playera, a Yarvik, tak.. wlasnie zobaczylam teraz. Tablet ma byc wygodny przede wszystkim do czytania dokumentow, do przegladania intrnetu, czasem do obejrzenia zdjec/filmow ogolnie do uzytku bardziej sporadycznego, wiec dlatego wszystko co ma matryce TN nie chcialabym brac raczej pod uwage. Najfajniejszy bylby Amoled (chodzi o matryce), ktory ma przykladowo Samsung N8010, no ale to juz inna cena..

costi
30-03-2013, 13:33

Pobaw się Taskerem.

EDIT: @Mekano - 13.3" to już przegięcie pały IMHO. A co do Flash Playera - system jest wszędzie ten sam, więc owo "wspieranie" to co najwyżej wgranie Flash Playera od razu przez producenta.

Mekano
30-03-2013, 20:49
EDIT: @Mekano - 13.3" to już przegięcie pały IMHO. A co do Flash Playera - system jest wszędzie ten sam, więc owo "wspieranie" to co najwyżej wgranie Flash Playera od razu przez producenta.

no wlasnie wiem ze 13,3 to lekka przesada.. 10 cali bylo by w sam raz.
a co do Flash-a Playera, to do kazdego Android-a sie go da wgrac?

(Bo np. w Windowsie w telefonie niestety nie, tak samo jak kazdy telefon z Androidem nie odbierze flasha, bo np. model telefonu na to nie pozwala, wiec zaczelam patrzec na specyfikacje, czy tablet wspiera flasha, bo co z tego ze system wspiera, jak moze byc wina tabletu, ze sie nie da, przyklad z telefonem).

GonzoG
30-03-2013, 21:22
Jeśli chodzi o Flasha, to działa on oficjalnie tylko do Androida 4.0. Poza tym nie można go już pobrać oficjalnie - czyli z Google Play, a tylko z różnych for, czy innych stron.
Adobe nie wspiera już Flasha dla Androida.

Co prawda ludzie przerobili Flasha, aby działał na 4.1, ale i tak prawie wszystkie przeglądarki mają wyłączoną obsługę Flasha na 4.1 i nowszych, więc wgranie go na urządzenie może nic zupełnie nie dać.

Aktualnie nie ma żadnego mobilnego systemu ze wsparciem Flasha od Adobe.

Mekano
30-03-2013, 21:26
a to nie wiedzialam.. to jak to "flash" to juz przezytek czy o co chodzi?

GonzoG
30-03-2013, 21:39
a to nie wiedzialam.. to jak to "flash" to juz przezytek czy o co chodzi?

Nie, po prostu Adobe stwierdziło, że nie opłaca się im robić oddzielnego silnika dla architektury ARM i systemu Android.

Mekano
30-03-2013, 21:51
no to w takim razie:

Co prawda ludzie przerobili Flasha, aby działał na 4.1, ale i tak prawie wszystkie przeglądarki mają wyłączoną obsługę Flasha na 4.1 i nowszych, więc wgranie go na urządzenie może nic zupełnie nie dać.

- to bardzo wazne.. wychodzi na to, ze jak chcemy uzywac flasha co w tablecie jest istotne by go miec, nie nalezy brac Androida z 4.1 tylko starszym 4.0 wtedy przegladarka na nim nie bedzie miala wylaczonego?

Bo np. ten Yarvik ma Androida 4.1 i czytalam ze wspiera flasha, ale w takim razie co z tego, skoro w przegladarce on nie bedzie dzialac..

Greg77
31-03-2013, 00:41
U mnie flash dzialal bez problemu na 4.0 i 4.1, trzeba pobrac troche starsza wersje niz ta ostatnia dostepna i bedzie dzialac, jedyna przegladarka z ktora mialem stycznosc na andku bez flasha to chrome, pozostale maja opcje flash do wlaczenia w opcjach. nie spotkalem sie z tym zeby producent wylaczal flasha w swoim urzadzeniu, moze wystarczy zainstalowac odpowiednia wtyczke?! ;)
Musze sciagnac flasha jeszcze raz, bo wersja poprzednia poszla jak musialem system "zresetowac" i okazalo sie, ze ten badziewny andek nie do konca robi swoje backupy jak powinien:D

GonzoG
31-03-2013, 01:14
no to w takim razie:

- to bardzo wazne.. wychodzi na to, ze jak chcemy uzywac flasha co w tablecie jest istotne by go miec, nie nalezy brac Androida z 4.1 tylko starszym 4.0 wtedy przegladarka na nim nie bedzie miala wylaczonego?

Bo np. ten Yarvik ma Androida 4.1 i czytalam ze wspiera flasha, ale w takim razie co z tego, skoro w przegladarce on nie bedzie dzialac..

Przy chińskich tabletach zawsze piszą, że obsługują Flasha, nawet te z ARMv6 miały pisane, że obsługują, gdzie było to niemożliwe, bo Flash wymagał ARMv7....
Poza tym nie ma oficjalnego Flasha do 4.1 i żaden tablet z 4.1 nie ma Flasha. Nawet te z 4.0 często nie mają Flasha i trzeba go samemu wgrywać.

U mnie flash dzialal bez problemu na 4.0 i 4.1, trzeba pobrac troche starsza wersje niz ta ostatnia dostepna i bedzie dzialac, jedyna przegladarka z ktora mialem stycznosc na andku bez flasha to chrome, pozostale maja opcje flash do wlaczenia w opcjach. nie spotkalem sie z tym zeby producent wylaczal flasha w swoim urzadzeniu, moze wystarczy zainstalowac odpowiednia wtyczke?! ;)
Musze sciagnac flasha jeszcze raz, bo wersja poprzednia poszla jak musialem system "zresetowac" i okazalo sie, ze ten badziewny andek nie do konca robi swoje backupy jak powinien:D

Aby zainstalować Flasha na 4.1 trzeba mieć wersję pod 4.1.
Ta z 4.0 będzie się sypać na 4.1.

Co do przeglądarek - Chrome nie ma obsługi Flasha, bo pełna wersja (nie beta) była dopiero dostępna za czasów Androida 4.1, więc nie było już Flasha.

A jeśli chodzi o pozostałe przeglądarki, to jedyna która obsługuje Flasha na 4.1 to oryginalna z Androida. np. Opera Dolphin, rozpoznają wersję systemu i automatycznie wyłączają obsługę Flasha na 4.1 i nie pozwalają jej włączyć.
Niestety nie wszystkie tablety mają tę przeglądarkę w systemie, a jej dogranie wymaga ingerencji system.

Co do Yarvika, Manty, GoClever i innych - zmiana systemu w większości tych tabletów nie jest łatwa, a w niektórych nawet niemożliwa.

Mekano, jeszcze jedna sprawa - czy zamierzasz podłączać pod USB w tablecie coś więcej niż pendrive'y, dyski, modemy 3G ??
Jeśli tak - raczej zapomnij o chińskiej tandecie, tylko nieliczne mają obsługę hosta USB w systemie.

Mekano
31-03-2013, 23:27
Co do Yarvika, Manty, GoClever i innych - zmiana systemu w większości tych tabletów nie jest łatwa, a w niektórych nawet niemożliwa.

Mekano, jeszcze jedna sprawa - czy zamierzasz podłączać pod USB w tablecie coś więcej niż pendrive'y, dyski, modemy 3G ??
Jeśli tak - raczej zapomnij o chińskiej tandecie, tylko nieliczne mają obsługę hosta USB w systemie.

Piszac "zmiana systemu", masz na mysli wgranie nowego ROM-u? To w jakis innych da sie z tym uporac bez problemu? Nie ukrywam, ze teraz po tym co sie tu dowiedzialam ze wersja od 4.1 nie wspiera flasha, to jestem troche zawiedziona..
a co do USB, to tak pendrivy/dyski to podstawa, 3-G, to calkowicie mi nie potrzebne, istnieje cos takiego jak tethering bezprzewodowo (bardzo wygodna sprawa), no i czy cos jeszcze.. no to chyba raczej nie, moze aparat fotograficzny, ale nie ma takiej tez potrzeby..

Moze tak z Chinskich Tabletow istnieja jakies ktore warto wziac pod uwage? bo wczesniej wzielam pod uwage miedzy innymi tez Ainol, ale on mial zle opinie wiec go odpuscilam i chyba z Yarvika tez zrezygnuje 13 cali za duze to jednak..

i jesli nie chinski, no to jaki? Asus Memo to nie bedzie tandeta? jak ktoras tutaj wczesniejsza wersja?

Demonek
01-04-2013, 12:14
Poczytajcie test ok. 20-tu tabletów 10 calowych na PClab, może to pomoże w wyborze...
http://pclab.pl/art52286.html

sokrates
02-04-2013, 18:26

....
200% bzdury waść piszesz, praktycznie każdy GoClever oprócz fabrycznego androida(zazwyczaj jest to ICS) ma możliwość wgrania poprzez CM starszej lub nowszej wersji systemu. Podobnie Yarvik, Manta zapewne też. Inne Ainole, Larki to samo. Owszem nie zawsze jest to banalnie proste (w 50% jest to do ogarnięcia w mniej niż godzinę)
Ostatnio udało mi się nawet wrzucić Androida 4.1 do dość zamkniętej i mało popularnej marki wsród tabletów jakim był Dell Streak 7.

Mekano
02-04-2013, 19:08
Tylko powiedzcie mi, dlaczego Android 4.1 zostal wykastrowany? Bo tak niby wszystko idzie z nowymi technologiami, flash player zostaje w ogole wycofany z mobilnych urzadzen.. zastapi go lekki html5.. tylko mysle, ze flash pomimo ze jest "ciezki" i zre duzo zasobow, uwazam, ze powinien mimo wszystko byc, jesli komus nie odpowiada, nie korzysta, prosze bardzo.. wolna wola.. ale jesli ktos chce go miec.. po co od razu blokowac i kastrowac oprogramowanie.. eh..
Dodatkowo wyczytalam, ze w 4.1 nie mozna zainstalowac programow na osobnej karcie SD?

i ktos wie, czym sie tak naprawde rozni 4.0 od 4.1, z opinii z internetu wychodzi na to ze 4.1 jest o wiele plynniejszy, choc to bedzie bardzo minimalna roznica jesli chodzi o najnowsze tablety, bo roznica jest zauwazalna dopiero w starszych, no i ten flash.. ale czy cos jeszcze szczegolnego?

Np. jeszcze jest interesujacy Yarvik TAB9-200 Xenta 9.7 z Androidem 4.0.4 Ice Cream Sandwich, matryca 9.7 niestety troche z gorsza rozdzielczoscia bo 1024 x 768 ma dosc wydajna baterie 8000 mAh no i wersja 4.0 wspiera flasha jeszcze? wiem czytalam wczesniejsze opinie, ale juz sama nie wiem w koncu czy na 4.0 pojdzie ten flash, by moc obejrzec filmy czy nie? No bo na 4.1 jedni pisza ze pojdzie innie ze nie i wiem ze nic nie wiem.. wiekszy problem chyba jest z ktorym Androidem go wybrac..
I czy ten Yarvik moze byc alternatywa dla Asusa Memo?

i czy jest ktos tutaj kto moze sie wypowiedziec o marce ARCHOS?

Tom01
02-04-2013, 19:11
tylko mysle, ze flash pomimo ze jest "ciezki" i zre duzo zasobow, uwazam, ze powinien mimo wszystko byc

Po co? Żeby oglądać reklamy? Flash powoduje i prowokuje problemy. Apple dawno temu powiedziało Flashowi dziękuję i w ślad idzie cały świat androidowy.

Mekano
02-04-2013, 19:17
Po co? Żeby oglądać reklamy? Flash powoduje i prowokuje problemy. Apple dawno temu powiedziało Flashowi dziękuję i w ślad idzie cały świat androidowy.

No tak wiem, ale dlatego mowie, ze jesli ktos nie korzysta, to moze sobie nie instalowac, a ja nie chce miec wykastrowanego internetu, bo np. duzo filmow i stron sa jeszcze robione pod flash, niestety..

Kurtz
02-04-2013, 19:40

Dokładniej, to apple nie dogadało się z Adobe, z tego co kojarzę w sprawach licencyjnych i kasowych.
Flash to nie tylko reklamy. To np warstwa która umożliwia korzystanie z socketów aplikacjom napisanym w js, czy wiele innych rzeczy, działających po stronie przeglądarki. Jednocześnie, flash to nie tylko strony internetowe. To, że swego czasu był boom na strony we flashu, nie oznacza, że tak będzie zawsze. Mamy HTML5 i parę innych nowych technologii które flasha w tym zakresie częściowo zastępują :)

Mekano
02-04-2013, 22:06
jak ma mi nie dzialac Java i flash, to ja nie chce takiego Androida, a juz na kazdej stronie gdzie cos jest o tabletach pisza, ze nie dziala, wiec pozostaje 4.1 i pogodzic sie ze bedzie wykastrowany internet, albo poszukac 4.0 i miec nadzieje ze na tym bedzie wszystko dzialac jak trzeba..

Greg77
03-04-2013, 01:22
Mam 4.1 i mam flasha, ale poza tym, ze chce miec podglad do wlasnej strony ktora jest we flashu (kiedys zmienie) to go nie potrzebuje. Wszystkie filmy ze stron internetowych otwieraja sie w osobnej aplikacji i kazdy nowy tablet nie ma problemu z tym.
Roznica pomiedzy 4.0 a 4.1 to jest glownie plynnosc dzialania i troche w wygladzie, nawet na nowych tabletach ta roznica jest zauwazalna, bo android sie tnie nawet na czterordzeniowych mega bebechowych sprzetach.

Greg77
03-04-2013, 06:21
Grzebiac po forum androida znalazlem namiary na flasha pod 4.1.1 i 4.1.2 http://forum.android.com.pl/f629/adobe-flash-player-dla-4-1-2-komua-dziaa-a-280743/

Mekano
03-04-2013, 09:57
i co z tego linka wynika? to co pisalam wczesniej, ze jednym dziala, a innym nie..
http://forum.android.com.pl/f629/adobe-flash-player-dla-4-1-2-komua-dziaa-a-280743/#post2334754

zreszta te slowa swiadcza, ze problem jednak jest:

Jeśli chodzi o Flasha, to działa on oficjalnie tylko do Androida 4.0. Poza tym nie można go już pobrać oficjalnie - czyli z Google Play, a tylko z różnych for, czy innych stron.
Adobe nie wspiera już Flasha dla Androida.

Aktualnie nie ma żadnego mobilnego systemu ze wsparciem Flasha od Adobe.

Moglby ktos napisac czy ma Asusa Memo z 4.1 i dziala flash?

GonzoG
03-04-2013, 10:46
Co do działania Flasha - nie zależy to od systemu. Android nie ma nic wspólnego z Flashem.
To przeglądarki obsługują Flasha i od nich zależy czy będzie obsługiwany, czy nie.
Najpopularniejsze - czyli Opera, Dolphin - mają wyłączoną obsługę Flasha na 4.1, Chrome w ogóle nie miał.
Stara standardowa przeglądarka Androida nie rozpoznaje wersji systemu i Flash działa.

Co do Asusa Memo 10" - standardowa przeglądarka w nim to Chrome, więc jak chcesz Flasha, to trzeba szukać innej przeglądarki - np. starej wersji Dolphin HD, czy starej stockowej przeglądarki Androida.

Greg77
03-04-2013, 16:50
i co z tego linka wynika? to co pisalam wczesniej, ze jednym dziala, a innym nie..

http://d-h.st/Ssu prosze, poszlo bez zadnego problemu, stockowa przegladarka i opera (mam chroma jeszcze, ale on nie ma od poczatku obslugi flash wiec nawet nie sprawdzilem.
Nie sadze zeby jakas firma produkujaca tablet blokowala flasha, jaki to ma sens? Sa rozne wersje, podalem link zeby poczytak i sciagnac sobie dzialajaca wersje flasha pod 4.1.1

Mekano
03-04-2013, 17:32
no to w takim razie bez obaw moge brac tablet z Androidem 4.1 z racji tego, ze lepiej dziala od 4.0, a jeszcze ostatnio zastanawialam sie nad jakims Yarvikiem, ktory ma zainstalowana starsza wersje, wiec teraz chyba pozostanie Asus Memo, bo nic innego ciekawego nie moge znalezc w podobnej cenie.

grzegorzant
05-04-2013, 14:23
Wiem że pyt. głupie ale jednak
Bralibyście iPada 64 czy 128, różnica w cenie tylko 400 stówy :)

nikof100
05-04-2013, 15:18
Wiem że pyt. głupie ale jednak
Bralibyście iPada 64 czy 128, różnica w cenie tylko 400 stówy :)

Ok kilku generacji kupuje zawsze z najwieksza pamiecia. Po pierwsze filmy, magazyny i zdjecia (a i muza do offline sluchania) szybko zapelniaja dysk, a i przy odsprzedazy jest to bardziej atrakcyjne urzadzenie. Jak cie stac to warto dolozyc.

Vinci
05-04-2013, 15:35
W tym artykule PClab (http://pclab.pl/art52286.html) jest porównanie tańszych (?) tabletów dostępnych na polskim rynku. Może komuś się przyda przy podejmowaniu decyzji o zakupie. Ja nadal czekam na ten tańszy i "wszystkomający" v:razz:

Mekano
05-04-2013, 17:58
Ja nadal czekam na ten tańszy i "wszystkomający" v:razz:

Myslisz, ze sie doczekasz? ;)
Najfajniejszym tabletem bylby jednak Samsung Nexus, ale on tez zostal wykastrowany z microSD,
wiec faktycznie chyba trzeba zaczekac..
a wydaje sie tez byc ciekawym ARCHOS Platinum 97 ma rozdzielczosc 2048 x 1536 (lub ew. Archos 116)
z matryca IPS, ale malo jest opinii o samej tej francuskiej marce..

a z listy ktora podales fajnie sie prezentuje Yarvik.

hydra_nt
19-04-2013, 08:30
dziś na ibood.pl tablet - http://pl-pl.forum.ibood.com/32876-8_tablet_nextbook_android_41_dual_core_z_wifi_blue tooth_i_rozdzielczoscia_ekranu_1024x768_ips/

sinner
21-04-2013, 14:50
szukam teraz jak najtańszego tabletu jednak musi mieć wbudowany gps, obsługę bluetooth i 3G najlepiej jakby była możliwość używania 2 kart sim
znacie jakieś konkretne modele ???
ewentualnie jakiś tani telefon na dwie karty sim z bluetooth ?

21-04-2013, 15:36
nie orientuyjecie się jakiej obecnie jakosci , szybkosci i o dobrym ekranie proponuje rynek typowo Chiński?
Pytam bo posiadam świtny telefon komórkowy jaju G3 i zapomniałem o innych dostepnych telefonach z wyzszej półki jakie miałem przezd tym Chinolem.

manfred
21-04-2013, 15:38
Co to za telefon?

21-04-2013, 15:43
my tu o tabletach a nie o telefonach;-)
ale napisze:
bateria mi trzyma równo tydzień (uzywany normalnie, poczta, wifii, mniej rozmów i esemesów,) wyświetlacz 4,5" 1270x720 gorilla Glass (świetny ekran-zero wad jak dla mnie) dwu systemowiec, Polacy stworzyli polskie tłumaczenie wiec problemu zero z Chinskim. Oczywiscie Android 4.1 itp. Ten telefon to nie podrróbka europejczyków tylko niezalezna marka przeznaczona na rynek Chiński. Uwaga: koszt z transportem to UWAGA ok 650 PLN ;-)
telefon daje rade z filmami HD i grami lecz nie słuzy do takich celów. www chodzi szybko i bardzo stabilnie, płynnie.

Czy istnieja jakies tablety które są tak dobre jak niezalezne komórki?

Cosnek
21-04-2013, 15:45
posiadam świtny telefon komórkowy jaju G3

a co to za cudo, podeslij jakiegos linka z opisem.

Nazywa sie jakoś??

21-04-2013, 15:47
https://www.google.pl/search?q=jiayu+g3&client=firefox-a&hs=N1v&rls=org.mozilla:en-US:official&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=nO1zUf7dFK3n4QSnyYAo&ved=0CE8QsAQ&biw=1680&bih=893

http://www.youtube.com/watch?v=20bIR6yk80s

wersja czarna ładniej sie prezentuje, natomiast dla wiekszych estetów nielubiących prostokatnych kafelek polecam swietny młodszy model Jaju G2s.
na rynku kraju kwitnącej wiśni juz dostepna wersja G4 w dwóch odmianach.
od siebie:
telefonu uzywam juz około 3-4 miesiecy miałem modele takie jak(SG2 , motorolla defy, zte grand ix in, i kilka innych ze sredniej i wyższej półki wiec jakieś porównanie mam)

21-04-2013, 15:53
chłopaki co z tymi tabletami, potzrebuje tabletu do prezentacji zdjec klientom w terenie tak do 1100pln co polecacie?

Cosnek
21-04-2013, 15:57
Nie chce robić OT ale pewnie nie tylko ja jestem ciekawy. Jak trzyma bateria przy intensywnym użytkowaniu? Więcej niż dwa dni?
Ekran to gorilla glas czy retina?

A tablet; jesli wystarczy Ci 7" Nexus bedzie super.
https://play.google.com/store/devices/details?id=nexus_7_16gb

Ze[N]
21-04-2013, 15:59
chłopaki co z tymi tabletami, potzrebuje tabletu do prezentacji zdjec klientom w terenie tak do 1100pln co polecacie?Shiru z wyświetlaczem full hd.

21-04-2013, 16:04
Retiny były montowane zaraz po premierze telefonu -wrzesień-październik 2012 bodajże lecz posiadały wadę i zmieniono je na IPS.
Ekran jest na prawde swietny kąty rewelacyjne i jasnośc również-brak pikselozy zdjecia oglada sie swietnie na tym oraz strony www.
Na you tube ludzie rozbijaja orzechy włoskie tym ekranem wiec to gorilla bankowo. dotyk działa idealnie a nie jak w zte grand x in do którego sie zraziłem ogromnie.
ja mam włonczone wi-fii, włonczona funkcje aktywnego usypiania na kilka godzin kiedy śpię mało esemesów, muzyki , wiecej poczty i neta. bateria trzyma od soboty do soboty. mysle, ze przy bardzo intensywnym uzytkowaniu ytelefon wytzryma 1,5 dnia-ja nie wiem bo nie korzystam z dobrodziejst katowania takiego sprzetu grami, filammi, muzyką i milionami aplikacji. Jedna uwaga telefon nie ejst dla graczy i fanów filmów full hd bo czasami ptrafi zacinać.to chyba jedyne wady po kilku miesiacach użytkowania. Aha spadł mi na beton z kieszeni tydzien temu- lekkie wybrzuszenie w miejscu pod ekranem gdzie jest szczotkowane aluminium. Zasięg i jakosc rozmów na dobrym poziomie bez zarzutów, jakosc głosników do słuchania muzyki to tak srednio.

21-04-2013, 16:06
która to wersja shiru?

piwkoo
21-04-2013, 17:14
W pierdonce będzie cosik takiego: http://www.biedronka.pl/oferta/uroczyste_okazje_2204/

sinner
21-04-2013, 17:24
czy ktoś ma może jeden z tych tabletów ?

http://allegro.pl/tablet-7-pc-3g-slot-kart-sim-android-4-0-gsm-t85-i3167934755.html

http://allegro.pl/tablet-1-5-ghz-3g-slot-sim-android-4-0-wyprzedaz-i3175798356.html

http://allegro.pl/tablet-m723g-goclever-2xsim-3g-hotspot-telefon-gps-i3184394997.html

http://allegro.pl/tablet-goclever-tab-m813g-4gb-ips-gps-3g-andr4-1-i3176559030.html

manfred
21-04-2013, 17:24
Nie ma 3G ten z pierdonki

GonzoG
21-04-2013, 18:03
czy ktoś ma może jeden z tych tabletów ?

http://allegro.pl/tablet-7-pc-3g-slot-kart-sim-android-4-0-gsm-t85-i3167934755.html

http://allegro.pl/tablet-1-5-ghz-3g-slot-sim-android-4-0-wyprzedaz-i3175798356.html

http://allegro.pl/tablet-m723g-goclever-2xsim-3g-hotspot-telefon-gps-i3184394997.html

http://allegro.pl/tablet-goclever-tab-m813g-4gb-ips-gps-3g-andr4-1-i3176559030.html

Dwa pierwsze mają procesor A10 - stary i bardzo słaby, mimo wysokiego taktowania. Odradzam - było ok jakieś 1.5-2 lata temu.

GoClever mają zdecydowanie lepsze parametry, ale nie mam zaufanie do tej firmy. Mieli i mają problemy z oprogramowaniem (dostają bezpośrednio od producenta procesorów) i są bardzo nie chętni aby je szybko aktualizować. No i mają bardzo ospały serwis gwarancyjny... potrafią trzymać tablet ponad 2 miesiące.

sinner
21-04-2013, 18:54
jeśli chodzi o Goclevera to mam A73 i złego słowa na niego nie powiem, no nie ma akurat tych rzeczy, które teraz mi są potrzebne, ale kupując go wiedziałem o tym ...
jak w tego typu tabletach rozwiązane jest dzwonienie telefonu podczas słuchania muzyki - czy są to wibracje ?

21-04-2013, 19:58
wybór pada na te dwa bardzo prosze o pomoc w wyborze:

NavRoad Nexo 10 3G 1099

Kiano Core 9,7 Quad promocja w euro za 799

jak sadzicie?

GonzoG
21-04-2013, 22:51
jeśli chodzi o Goclevera to mam A73 i złego słowa na niego nie powiem, no nie ma akurat tych rzeczy, które teraz mi są potrzebne, ale kupując go wiedziałem o tym ...
jak w tego typu tabletach rozwiązane jest dzwonienie telefonu podczas słuchania muzyki - czy są to wibracje ?

Nie ma w nich czegoś takiego jak dzwonienie telefonu, bo nie ma w nich telefonu.

sinner
22-04-2013, 08:10
jak nie ma w nich telefonu to co znaczy taki opis ?

Rozmowy telefoniczne

Wykorzystaj tablet do obsługi rozmów telefonicznych. Włóż kartę SIM do wbudowanego czytnika i dzwoń jak ze swojego telefonu komórkowego.

mOSAd
22-04-2013, 10:59
Dzwonek telefonu może wyłączyć muzykę po prostu.

GonzoG
22-04-2013, 11:55
jak nie ma w nich telefonu to co znaczy taki opis ?

Rozmowy telefoniczne

Wykorzystaj tablet do obsługi rozmów telefonicznych. Włóż kartę SIM do wbudowanego czytnika i dzwoń jak ze swojego telefonu komórkowego.

99% tabletów z 3G ma tylko internet, brak możliwości rozmów telefonicznych.
Są takie co mają rozmowy, ale to zaledwie kilka szt. (np. pierwszy Samsung Galaxy Tab).

Co do rozmów w androidzie - zależy od odtwarzacza. Jak chcesz bardziej szczegółowe, to musisz podać i model tabletu i jakiego odtwarzacza będziesz używał.

sinner
22-04-2013, 14:36
GonzoG
zlituj się przecież podałem linki do tych tabletów np.

a ty twierdzisz że nie można przez nie rozmawiać telefonicznie ???

GonzoG
22-04-2013, 14:56
GonzoG
zlituj się przecież podałem linki do tych tabletów np.

a ty twierdzisz że nie można przez nie rozmawiać telefonicznie ???

Z tego co piszą, to można rozmawiać, ale nie zalecają. A tablet ogólnie ble...
tu krótka "recenzja":
http://forum.android.com.pl/f501/goclever-m723g-opinie-273684/

sinner
23-04-2013, 12:40
no cóż zdecydowałem się na tego Goclevera 732G, po niedzieli napiszę czy ten sprzęt daję rade

23-04-2013, 22:52
ja dam znac jak sie sprawuje NavRoad 10 3G

Mekano
25-04-2013, 23:04
no cóż zdecydowałem się na tego Goclevera 732G, po niedzieli napiszę czy ten sprzęt daję rade
ja w to nie wierze, zeby dawal rade.. :wink: nizej masz recenzje.. ;)

GonzoG, w linku ktory podales przeczytalam recenzje i mnie zaciekawilo, jak sie podlaczy dysk 1 TB do tabletu to mozna stracic dane, tzn. do tego GoClever-a? to faktycznie swietny tablet..

zreszta: http://forum.android.com.pl/f501/goclever-m723g-opinie-273684/#post2251166

GonzoG
26-04-2013, 01:04
ja w to nie wierze, zeby dawal rade.. :wink: nizej masz recenzje.. ;)

GonzoG, w linku ktory podales przeczytalam recenzje i mnie zaciekawilo, jak sie podlaczy dysk 1 TB do tabletu to mozna stracic dane, tzn. do tego GoClever-a? to faktycznie swietny tablet..

zreszta: http://forum.android.com.pl/f501/goclever-m723g-opinie-273684/#post2251166

To akurat, nie ma znaczenia, że czy to GoClever, czy nie. Niektóre tablety po prostu nie radzą sobie z niektórymi formatami plików, czy wielkościami nośników.
Ja do swojego Ainola np. nie mogę podłączyć karty SDXC z formatem exFAT w czytniku USB, bo rozwala format karty, do tego stopnia, że nie da się nic odzyskać - straciłem przez to 4 godziny zdjęć nocnych na mrozie jak chciałem zgrać zdjęcia na tablet ;(
Ale już microSDXC z exFAT we własnym gnieździe czyta bez żadnego ale... Nie widzi też więcej niż jedną partycję - jak dysk/karta ma więcej.
Samsung Galaxy Tab 2 7" widział bez problemów wszystkie 3 partycje na dysku. I nie była to kwestia Androida, bo na obu był CM10.1, więc problem raczej leży po stronie sterowników lub jądra pod dany procesor/podzespoły.

Miałem kilka tabletów GoClever - fakt bardzo krótko, bo żaden nie miał pełnej obsługi hosta USB - i powiem o nich tyle - znacznie słabsze niż "oryginalne" Chińskie w podobnych cenach, za równo pod względem osiągów, jak i jakości wykonania.
A serwis GoClever, na pytanie o obsługę hosta USB odpowiedział, że jestem idiotą, jeśli czego takiego oczekuję od tabletu...

Mekano
26-04-2013, 01:53
To akurat, nie ma znaczenia, że czy to GoClever, czy nie. Niektóre tablety po prostu nie radzą sobie z niektórymi formatami plików, czy wielkościami nośników.
Ja do swojego Ainola np. nie mogę podłączyć karty SDXC z formatem exFAT w czytniku USB, bo rozwala format karty, do tego stopnia, że nie da się nic odzyskać - straciłem przez to 4 godziny zdjęć nocnych na mrozie jak chciałem zgrać zdjęcia na tablet ;(

o rety, nie wiedzialam o tym.. ale to mowa tylko o chinskich no-name tabletach tak?
bo w Asusie, Acerze, Sony nie ma prawa sie cos takiego zdarzyc prawda?
ja na poczatku chcialam kupic jakis chinski, ale ostatecznie stwierdzilam ze nie warto, nie chce zeby mnie denerwowal.. :) wiec ogolnie wybor lepszego tabletu to ciezki jednak jest.. tym bardziej ze mi najbardziej by zalezalo na takim jak Sony Xperia model S, bo ma zwykly standardowy slot na karty SD, (bo nowy model Z niestety nie ma), a z wszystkich innych, to zaden zdaje sie nie ma tego.. no i tyle.. bo fajnie bylo by np. w barze sobie poprzegladac zdjecia z wycieczki na tablecie, a co mi po micro...

GonzoG
26-04-2013, 03:17
Samsung, Acer, Asus, Lenovo, czy Sony - w tych lepszy modelach - bo Lenovo i Asus "robią" też te bydle jakie - taka sytuacja nie powinna mieć miejsca. Jednak jedyne z jakimi na 100% nie ma problemów, to Sony i Samsung. Pozostałe to taka mieszanka... trochę po taniości (to czego od razu nie widać) i trochę porządnie...

Co do slotu na standardowe SD - Lenovo ThinkPad Tablet (jedynka, bo 2 to już tablet PC) chyba też ma taki slot, ale jest to jeden z najdroższych tabletów, ale też bardzo dobry, choć na allegro pojawiał się w cenie ok 1000zł.

26-04-2013, 08:50
w końcu mam nexo 10 Navroad. MOJa Opinia
Tablet w skali od 0-6 wykonany na 4 nienaganne spaswoanie dobry wygląd ogólnie na plus choć mogło by byc lepiej.Nic nie trzeszczy, ekran ze szkła.
Ekran full Hd IPS to główny atut tabletu mozna pomniejszyc rozdzielczośc do 1200 na cos tam ale nie ma takiej potrzeby. Kąty widzenia sa moim zdaniem rewelacyjne wszystko widac z kazdej strony pod kazdym kątem -jestem bardzo mile zaskoczony bo jak widac to prawdziwy IPS świetna sprawa. Podświetlenie mozna regulowac w najaśniejszym ustawieniu mozna spokojnie uzywac w słoneczny dzień.
szykośc na dobrym pozmiomie nie zacina sie nie skacze obraz. Wii fi działa troszke wolniej niż w mojej Chińskiej komórce Jaju G3 nie wiem dlaczego-ogólnie strony ładują sie dosyc płynnie (mogło by być szybciej-nie wiem od czego to zalezy) tablet czyta onet, reklamy, filmiki i inne pierdoły bez problemów.
Nurtuje mnie jedna rzecz po wgraniu zdjec w formacie 12 mpx z Nikona i przy oglądaniu na sekunde zdjecie jest lekko mydlane po czym staje sie ostre jak zyleta- czy wy tez tak macie? (działa to tak samo jak w wiekszosci komórkach gdy przegladamy w wielkich rozdzielczosciach zdjęcia.Nie wiem jak ten defekt rozwiazac-zmniejszać zdjecia i ich rozdzielczosć?
Blutoth działa bezproblemowo, slot na micor sd równiez nie wykazuje problemów.

Tablet jest fabrycznie zrotowanym urządzeniem ma wgrany android 4.1 coś tam ...
Pełny dostep do Android Market.
bede testował dalej ;-)

GonzoG
26-04-2013, 11:47
(...)
Nurtuje mnie jedna rzecz po wgraniu zdjec w formacie 12 mpx z Nikona i przy oglądaniu na sekunde zdjecie jest lekko mydlane po czym staje sie ostre jak zyleta- czy wy tez tak macie? (działa to tak samo jak w wiekszosci komórkach gdy przegladamy w wielkich rozdzielczosciach zdjęcia.Nie wiem jak ten defekt rozwiazac-zmniejszać zdjecia i ich rozdzielczosć?(...)

Normalne - najpierw zdjęcie wyświetlane jest na podstawie miniatury. W niektórych przeglądarkach do zdjęć, dopiero po powiększeniu zdjęcie jest wyświetlane na podstawie renderingu.
Sprawdź ustawienia przeglądarki do zdjęć, może można to wyłączyć, ale zanim zdjęcie się wyświetli będzie chwila przycięcia, bo renderowanie musi chwilę potrwać.

Mam pytanie - Jak jest w tym nexo z hostem USB ?? Rozpoznaje każde urządzenia (np. lustrzankę), czy tylko to co przewidział rockchip...

26-04-2013, 11:48
yyy nie wiem nie próbowałem i nie bedę próbował bo mi to kompletnie nie potzrebne ;-)

sinner
26-04-2013, 13:21
tablet wczoraj doszedł i poinstalowałem już prawie wszystko co jest mi potrzebne
na razie ujmę to tak w porównaniu do A73 to rakieta i jeszcze jedno parę komentarzy
na forum goclevera nie pokrywa się z moimi spostrzeżeniami ale o tym napiszę wieczorem
jeśli macie jakieś konkretne pytania to piszcie
na razie jestem super zadowolony z tego sprzętu :)

Mekano
26-04-2013, 17:31
Samsung, Acer, Asus, Lenovo, czy Sony - w tych lepszy modelach - bo Lenovo i Asus "robią" też te bydle jakie - taka sytuacja nie powinna mieć miejsca. Jednak jedyne z jakimi na 100% nie ma problemów, to Sony i Samsung. Pozostałe to taka mieszanka... trochę po taniości (to czego od razu nie widać) i trochę porządnie...

ja ogladalam tablety w przedziale cenowym 200-500€ i zaden oprocz modelu Xperia S nie mial wejsc na zwykle karty SD, wszystkie mialy micro SD, no a to przeciez roznica. a co ciekawe nawet najnowszy model Xperia "Z", tak samo nie ma wejscia na zwykle karty SD, tylko micro. (chyba, ze ja o czyms nie wiem..)

sinner
26-04-2013, 20:26
dobra dziś nic nie napiszę bo staram sie pisać pod wpływem alkoholu :)
jestem natomiast ciekaw waszego zdania co do sd i micro sd macie jakieś uprzedzenia ?

Mekano
26-04-2013, 21:09
dobra dziś nic nie napiszę bo staram sie pisać pod wpływem alkoholu :)
jestem natomiast ciekaw waszego zdania co do sd i micro sd macie jakieś uprzedzenia ?

pisz, pisz, po alkoholu mozna wiele ciekawych rzeczy powiedziec.. :lol:
a co do kart to ja w aparacie uzywam dobrych i szybkich, a micro uzywam w telefonach, one sa wolniejsze..
jak kiedys przelozylam micro do Nikona, to myslalam ze sie aparat zaczyna psuc, tak mi wolno chodzil.. ale moze sa micro tez szybkie.. ;)

foto4deg
26-04-2013, 22:04
Koledzy, ktoś zna się na CM10? Wgrałem go do mojego GC A971 wersja 205, cm wgrywa się ładnie, pokazuje się pulpit,ale nie działa dotyk....
Co z tym fantem zrobić?
Zauważyłem, że przy instalacji jb pojawia mi się najpierw mounting system, następnie unmounting system, a potem, że instalacja z karty sd przebiegła pomyślnie. Czy ma znaczenie wersja androida?

GonzoG
27-04-2013, 02:45
Koledzy, ktoś zna się na CM10? Wgrałem go do mojego GC A971 wersja 205, cm wgrywa się ładnie, pokazuje się pulpit,ale nie działa dotyk....
Co z tym fantem zrobić?
Zauważyłem, że przy instalacji jb pojawia mi się najpierw mounting system, następnie unmounting system, a potem, że instalacja z karty sd przebiegła pomyślnie. Czy ma znaczenie wersja androida?

CM10 - to jest wersja androida - 4.1.

Co do instalacji - jak ją źle przeprowadzisz, możesz uceglić tablet.
Po szczegółowe informacje, co, gdzie i jak udaj się na forum androida -> android.com.pl

sokrates
27-04-2013, 07:57
Wygraj CM9. Na niektórych wersjach a971 cm10 nie działa dobrze. U mnie był niestabilne i zawieszal sie. Często nie działa autorotacja. Będziesz zadowolony z cm9

Sent from my iPad using Tapatalk

27-04-2013, 11:13
tutaj test i porównnie do Ipada tabletu NavRoad Nexo 10 3G
http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/navroad-nexo-10-3g-test.html

sinner
27-04-2013, 13:36
no dobra trochę o Goclever 723G :

w porównaniu do A73 lżejszy i trochę mniejszy przez co wygodniejszy w używaniu
tylna pokrywa bardzo dobrze leży w dłoniach jest tak jakby porowata i przy śliskiej aluminiowej z A73 bardzo pewna w trzymaniu
tu trochę odniosę się do opinii na forach :
tablet jest sporo szybszy od A73 praktycznie nie zauważyłem żadnych zacięć a poinstalowałem już wszystkie potrzebne aplikacje
wifi ma super zasięg, w domu cały czas na full gdzie A73 przez ścianę miał jedną czasem dwie kreski mniejszy zasięg a przez dwa pomieszczenia czasem gubił go zupełnie, no i wifi działa w trybie uśpienia
wejścia słuchawkowe i micro na ładowarkę spasowane bardzo dobrze jak zresztą całe urządzenie, nic nie trzeszczy ani skrzypi
wyświetlacz niestety trochę ciemniejszy niż A73 w ustawieniu na maksa, kąty widzenia jak dla mnie ok
chyba że ktoś chce używać go całkiem horyzontalnie
kamery działają ok w porównaniu do A73 szerszy kąt widzenia i nie trzeba trzymać tabletu 2 metry od siebie np.przy Skype
gps, bluetooth i internet działają bardzo dobrze, sparowałem go ze swoimi słuchawkami

http://allegro.pl/sluchawki-bluetooth-omega-odtw-mp3-radio-skype-i3166840763.html

i działa wszystko pięnie, odtwarzanie muzyki, przełączanie utworów, ściszanie i podgłaszanie ze słuchawek

działa również na nim aplikacja nc+go !!!

ładowarka działa ok i nie ma żadnego piszczenia
strony otwierają się szybko i dobrze skalują

jak do tej pory to nie ma sposobu na roota, ale akurat mi nie jest potrzebne
na wyposażeniu jest uchwyt samochodowy i ładowarka samochodowa więc jako nawigacja a nawet rejestrator sprawdzi się znakomicie
radio działa ok
nie zauważyłem też problemów z youtube

o długości działania baterii i funkcji telefonu dam znać w poniedziałek

jak na razie wszystko bardzo pozytywnie, no może wyświetlacz mógłby być jaśniejszy

no i cena 500 pln

wacki4
28-04-2013, 12:55
no dobra trochę o Goclever 723G

a ma toto opcję hosta usb? bo nigdzie nie znalazłem takiej informacji...

28-04-2013, 12:56
a z czym sie to je?

GonzoG
28-04-2013, 13:18
a ma toto opcję hosta usb? bo nigdzie nie znalazłem takiej informacji...

Podstawowego hosta ma - czyli podepniesz myszki, klawiatury, pendrivy.
Co do pełnego hosta - wątpię.

no dobra trochę o Goclever 723G :

w porównaniu do A73 lżejszy i trochę mniejszy przez co wygodniejszy w używaniu
tylna pokrywa bardzo dobrze leży w dłoniach jest tak jakby porowata i przy śliskiej aluminiowej z A73 bardzo pewna w trzymaniu
tu trochę odniosę się do opinii na forach :
tablet jest sporo szybszy od A73 praktycznie nie zauważyłem żadnych zacięć a poinstalowałem już wszystkie potrzebne aplikacje
wifi ma super zasięg, w domu cały czas na full gdzie A73 przez ścianę miał jedną czasem dwie kreski mniejszy zasięg a przez dwa pomieszczenia czasem gubił go zupełnie, no i wifi działa w trybie uśpienia
wejścia słuchawkowe i micro na ładowarkę spasowane bardzo dobrze jak zresztą całe urządzenie, nic nie trzeszczy ani skrzypi
wyświetlacz niestety trochę ciemniejszy niż A73 w ustawieniu na maksa, kąty widzenia jak dla mnie ok
chyba że ktoś chce używać go całkiem horyzontalnie
kamery działają ok w porównaniu do A73 szerszy kąt widzenia i nie trzeba trzymać tabletu 2 metry od siebie np.przy Skype
gps, bluetooth i internet działają bardzo dobrze, sparowałem go ze swoimi słuchawkami

http://allegro.pl/sluchawki-bluetooth-omega-odtw-mp3-radio-skype-i3166840763.html

i działa wszystko pięnie, odtwarzanie muzyki, przełączanie utworów, ściszanie i podgłaszanie ze słuchawek

działa również na nim aplikacja nc+go !!!

ładowarka działa ok i nie ma żadnego piszczenia
strony otwierają się szybko i dobrze skalują

jak do tej pory to nie ma sposobu na roota, ale akurat mi nie jest potrzebne
na wyposażeniu jest uchwyt samochodowy i ładowarka samochodowa więc jako nawigacja a nawet rejestrator sprawdzi się znakomicie
radio działa ok
nie zauważyłem też problemów z youtube

o długości działania baterii i funkcji telefonu dam znać w poniedziałek

jak na razie wszystko bardzo pozytywnie, no może wyświetlacz mógłby być jaśniejszy

no i cena 500 pln

sinner, a mógłbyś spróbować podpiąć do tabletu lustrzankę w trybie PTP/MTP przez USB??
I dać znać, czy cokolwiek się zadziało.

28-04-2013, 14:40
micro usb jest w nexo 10 do tego w zestawie przejsciówka na zwykłego pendrajwa oraz na zwykłe usb do kompa jest również,

sinner
28-04-2013, 16:52
po podpięciu D90 otwiera się automatycznie przeglądarka zdjęć i mogę importować fotki z aparatu
z aplikacji DSLR Dashboard działa pięknie, pełna kontrola funkcji aparatu z widokiem live
co do funkcji telefonu wszystko działa tak jak powinno, bajecznie :)
długość pracy akumulatora jutro ....

sinner
29-04-2013, 09:45
no więc tak :
włączone wifi i gps non stop, bluetooth ok 0,5 h
oglądanie filmów, słuchanie muzy i pomęczenie aplikacji
wynik 5h i 40 min i jeszcze zostało 6% mocy aku więc chyba nieźle ...
co do telefonu to dźwięk dzwonka umarłego obudzi ;)
aplikacja do dzwonienia bardzo miła i przyjazna w obsłudze
a i jeszcze ważna rzecz tablet działa z bezpłatnym internetem AERO 2 :)

Greg77
02-05-2013, 06:53
Nie wiem, czy ktos wspominal, ale kupilem takiego ACERA (http://www.google.com/search?q=acer+b1&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=nPCBUcSfGND3sgbWr4GYDw&ved=0CDQQsAQ&biw=1231&bih=707) dla trzy letniego dzicka jakis tydzien temu, bawilem sie nim kilka dni i moge powiedziec, ze calkiem fajny i dosc tani bo 499zl w sklepie.
Oczywiscie jakosc wyswietlacza nie jest taka jak u mnie w S Tab2 7", ale obraz ostry i przyswajalny, moge polecic, JB na dzien dobry...
Nie ma problemow typu "zrywanie polaczenia WIFI po wznowieniu" ;)

Antonioo
12-05-2013, 11:34
Witajcie :)
przeczytałem wątek a w zasadzie od momentu w którym pojawiła się wzmianka o samsungu p3100.
Czy jest na sali właściciel takowego ?:) interesowała by mnie opinia.:)

foto4deg
12-05-2013, 12:06
Pytanie z innej beczki. Czy jest na androida apka typu spotify, ale darmowa z reklamami jak wersja na pc?

Greg77
13-05-2013, 03:48
Witajcie :)
przeczytałem wątek a w zasadzie od momentu w którym pojawiła się wzmianka o samsungu p3100.
Czy jest na sali właściciel takowego ?:) interesowała by mnie opinia.:)

Ja mam P3110, to chyba nie ten...

Antonioo
13-05-2013, 10:29
Ja mam P3110, to chyba nie ten...

to to samo tylko bez 3g :)

Więc śmiało Panie Kolego piszta ;)

Greg77
13-05-2013, 16:57
Bardzo dobry wyswietlacz, IPS ladne stonowane kolory, troche lagodniejszy w stosunku do NEXUSa 7"
Procesor i ilosc pamieci wystarczajaca do tego co na nim robie tzn - przegladanie netu, poczta, filmy (glownie), angry birds.
Od momentu uaktualnienia Andka do Jelly Bean dziala dosc plynnie i bez problemowo, nie jest to iPad, wiec lekkie przyciecia sa, ale takie same widuje na Nexusie mojego znajomego, wiec to raczej android a nie sprzet.
Pewne jest to, ze musisz pogodzic sie z androidem 4.1.2, bo znajac samsunga na tym skoncza.
Miejsce na karte microSD, tylna kamerka ktora czasami sie przydaje, glownie jak chcesz cos komus pokazac przez skypea, albo do jakis jajcarskich zdjec na szybko.
Dobre szklo (nie jestem na 100% pewny, ale chyba czytalem, ze to gorilla glass), czuly dotyk...
Nie wiem co jeszcze, jak masz pytania to pisz, odpowiem.
Wiem, ze nexus 7" jest szybszy, ma mocniejsze bebechy oraz aktualizacje, pewnie, ze to plusy, ale brak slotu karty i brak tylnej kamerki spowodowal, ze kupilem Samsunga, pewnie byl bym zadowolony z obu tabletow, ale samsung mi bardziej podszedl wizualnie i wlasnie slot sd mnie przekonal.

T&T
13-05-2013, 17:20
A czy ktoś ma jakieś doświadczenia z takim czymś? (http://pc-tablet.pl/tablet-modecom-freetab-1014-ips-x4,545.html)
Jeśli tak to bardzo proszę o uwagi.

waldeka
14-05-2013, 08:54
Ja bym prędzej zainteresował się jego braciszkiem http://pc-tablet.pl/tablet-modecom-freetab-9704-ips2-x4,390.html z powodu "retiny". Macałem go w Sferisie i wzbudził u mnie pozytywne wrażenie odnośnie szybkości działania jak i ogólnego wykonania.

militarius
13-06-2013, 21:43
przyszła kolej na mnie :)
szukam czegoś interesującego do kwoty 400-500 zł.
z wymagań to na pewno wyświetlacz 10". Chyba, że wystarczy 7"?
Wiem, że w tej cenie nie znajdę wbudowanego modemu 3G, więc sobie daruję :D
do czego będzie używany - głównie przeglądanie neta i pisanie na gg, sporadyczne robienie notatek z wykładów, na pewno też w jakimś stopniu przeglądanie i wybieranie zdjęć z modelkami po sesjach... i w sumie tyle :) bez zbędnych bajerów. Możliwe, że będę podpinał do niego E3131 z Aero2 gdzieś na wyjazdach, tak to głównie WiFi.

moje typy z tego co wypatrzyłem - A73, R104

bognik
13-06-2013, 22:12
do czego będzie używany - głównie przeglądanie neta i pisanie na gg, sporadyczne robienie notatek z wykładów, na pewno też w jakimś stopniu przeglądanie i wybieranie zdjęć z modelkami po sesjach... i w sumie tyle :) bez zbędnych bajerów. Możliwe, że będę podpinał do niego E3131 z Aero2 gdzieś na wyjazdach, tak to głównie WiFi.

Może Acer: http://allegro.pl/tablet-acer-iconia-tab-b1-gps-wi-fi-fvat-szczecin-i3319322276.html?

Nie bierz GOCLEVER'a ...

nemoo
13-06-2013, 22:34
ja mam ntt a72 i sobie bardzo chwale soft modyfikowany i w cenie do 400 zl nie ma lepszego

GonzoG
13-06-2013, 22:35

A73 odradzam - bardzo słaby tablet, nawet AngryBirds się na nim potrafi przyciąć...
R104 - nie jest wiele mocniejszy, ale już radzi sobie lepiej.

Poza tym oba mają bardzo słabe ekrany TFT, zarówno pod względem rozdzielczości, jak i jakości.

W cenie do 500zł można dostać znacznie lepsze tablety:
- za 400zł jest Ainol Novo 7 Crystal - lepszy ekran (niestety też TFT), 2 rdzeniowy CPU
http://www.x-kom.pl/p/122391-tablet-7-ainol-novo-7-crystal-a9-1024mb-8gb-and-41-czarny.html

Z GoClevera, jak już coś brać, to tylko dwurdzeniowe tablety - R106, R974, R974.2, M713G - ale wszystkie powyżej 500 zł.

Jak znajdę, jak się nazywały jeszcze jedne dobre i tanie chińskie tablety, to dorzucę.

ja mam ntt a72 i sobie bardzo chwale soft modyfikowany i w cenie do 400 zl nie ma lepszego
To zobacz jak to coś co masz wypada w porównaniu np. do Novo 7 Crystal...

edit:
Inne całkiem dobre tablety:
Onda V712 - 7" IPS 1280x800, 2 rdzenie 1.5GHz, BT. cena ok 500zł

militarius
13-06-2013, 22:41
ok, dziękuję za propozycje :)
a powiedzcie mi, jak się ma 7" do 10" jeśli chodzi o moje wymagania? miałem w rękach iPada2 i powiem, że był taki akurat jak dla mnie rozmiarowo... aha, gier i innych cudów nie będę używał :) więc nie potrzebny mi ekstra wypasiony sprzęt... wiadomo - im taniej tym lepiej.

GonzoG
13-06-2013, 23:21
ok, dziękuję za propozycje :)
a powiedzcie mi, jak się ma 7" do 10" jeśli chodzi o moje wymagania? miałem w rękach iPada2 i powiem, że był taki akurat jak dla mnie rozmiarowo... aha, gier i innych cudów nie będę używał :) więc nie potrzebny mi ekstra wypasiony sprzęt... wiadomo - im taniej tym lepiej.

Ja nie narzekam na 7", ale mam rozdzielczość 1024 x 600, czyli tyle samo ten 10" GoClever.
Wielkości ekranu brakło mi kiedy oglądałem film, ale to na razie zdarzyło się 1 raz...
Strony www przegląda się wygodnie, zdjęcia też, ale aby móc naprawdę oglądać zdjęcia, to trzeba czegoś z lepszym ekranem na moim Novo 7 Elf II kolory są wyblakłe, więc nie wygląda to najlepiej (taki sam ekran ma Novo 7 Crystal).

Do pisana, to przyznam szczerze, że 7" jest już duże. Lepiej pisze mi się na mniejszym 5" czy 4" telefonie, a najlepiej to na klawiaturze i jak mam więcej pisania, to w tym celu używam klawiatury fizycznej z telefonu (zdalne sterowanie na androidzie).

vilen
28-06-2013, 07:34
hello... mam z wyborem tableta niegraficznego kłopot:
stąd mam pytanie, który Waszym zdaniem jest najlepszy:

overmax dual drive 9,7

tracer gio 9,7 16 Gb dual core

samsung samsung galaxy tab2 8Gb

nexus 7 (8Gb)

do czego ma być:
1. do nawigowania gps :)
2. do książek czytania
3. do zdjęć wyświetlania
4. do bajek wyświetlania
5. do muzyki i książek słuchania

gier nie przewiduję, obróbki zdjęć też :)
cena nie jest kluczowa, raczej preferuję niezawodność
doradźcie co koleżanki i koledzy...

GonzoG
28-06-2013, 11:57
hello... mam z wyborem tableta niegraficznego kłopot:
stąd mam pytanie, który Waszym zdaniem jest najlepszy:

overmax dual drive 9,7

tracer gio 9,7 16 Gb dual core

samsung samsung galaxy tab2 8Gb

nexus 7 (8Gb)

do czego ma być:
1. do nawigowania gps :)
2. do książek czytania
3. do zdjęć wyświetlania
4. do bajek wyświetlania
5. do muzyki i książek słuchania

gier nie przewiduję, obróbki zdjęć też :)
cena nie jest kluczowa, raczej preferuję niezawodność
doradźcie co koleżanki i koledzy...

Tracer Gio nie ma GPS i nie wiem czy można podłączyć
Overmax ma bardzo ekran poniżej przeciętnej matryca TFT-TN 1024x600 - więc niska rozdzielczość, bardzo kiepskie kąty widzenia. Pomijając bardzo słaby procesor z jeszcze gorszą grafiką, więc przy tych lepszych nawigacjach może po prostu nie dać rady.

Samsung GT2 vs. Nexus 7 - Nexus ma lepszy ekran, Samsung minimalnie mocniejszy procesor. Minusem Nexusa jest brak gniazda na karty pamięci.

wunat
28-06-2013, 12:46
Musisz decydowac miedzy galaxy tabem a nexusem, tu juz kwestia czego bardziej potrzebujesz

Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2

ASAHI
28-06-2013, 13:07
Nie wiem czy czasem Nexus nie ma lepszej baterii. Dotyk i obsługa to w tym modelu przyjemność.

Cosnek
28-06-2013, 14:49
Nexus ma szybszy procesor (quad core) i wieksza rozdzielczosc ekranu ale Samsung jest tanszy i ma dwie kamerki, z przodu i z tylu.

mOSAd
28-06-2013, 15:02
Akurat kamerka z tyłu jest chyba najmniej przydatną rzeczą. A może się mylę? Ta z przodu do wideorozmów - ok, super, ale z tyłu? Do robienia zdjęć, lub kręcenia filmików? To nie lepiej komórką? Chyba o wiele wygodniej, a pewnie jakość identyczna, albo zbliżona przynajmniej.

zdyboo
28-06-2013, 15:05
E tam, tablet photography, to obecnie bardzo popularny nurt fotografii, przynajmniej w Europie.
Zwłaszcza, że po ostatnich premierach (http://www.tabletowo.pl/2013/06/25/sony-xperia-z-ultra-oficjalnie-64-qualcomm-snapdragon-800-i-android-4-2/) zaczyna się zacierać granica pomiędzy tabletem i telefonem.

vilen
28-06-2013, 18:00
dzięki :) za info... więc chyba samsung...

Greg77
29-06-2013, 15:26
Akurat kamerka z tyłu jest chyba najmniej przydatną rzeczą. A może się mylę? Ta z przodu do wideorozmów - ok, super, ale z tyłu? Do robienia zdjęć, lub kręcenia filmików? To nie lepiej komórką? Chyba o wiele wygodniej, a pewnie jakość identyczna, albo zbliżona przynajmniej.

Ja wybralem Galaxy wlasnie przez tylna kamerke i miejsce na microSD, nawet do video rozmow mozna pokazac cos bez wyginania sie i celowania przednia kamerka na slepo, filmikow i zdjec ktore moge wykorzystac w programach ktorych nie mam na iOSa a mam na androida...proste. Zdjec tabletem raczej nie robie, telefonem tez tylko pogladowo albo na szybko na fejsa...

mOSAd
29-06-2013, 16:35
OK, kumam. Kręcenie filmików. Ciągle zapominam, że ludzie kręcą filmiki wszystkim co się da. ;)

Majek
29-06-2013, 16:55
Wiesz, tu nie chodzi o jakieś a jakieś artystyczne realizacje, ale np. o wykonanie dokumentacji zdjęciowo filmowej (sam często używam aparatu/kamery w telefonie i tablecie właśnie do tego celu), czy nagranie krótkiego filmiku jak się młody bawi na plaży, czy na rowerze śmiga. Przecież nikt nie pisze, żeby tym wesele kręcić.

mOSAd
29-06-2013, 17:14
Tak tak zgadza się - ja po prostu akurat nie mam takich potrzeb, stąd po prostu zapominam o tego typu zastosowaniu. Mi do głowy przyszło użycie kamerki jako... kamerki internetowej, a nie do nagrywania filmików. I w tym zastosowaniu miało to małe uzasadnienie po prostu. Ale do filmowania rzeczywiście - daje się wykorzystać.

Boryszuk
03-07-2013, 12:56
Nie wiem jak w galaxy tab ale w galaxy note 10.1 zdjęcia z aparatu wychodzą parszywej jakości, SGS3 radzi sobie o niebo lepiej.

plan3s
03-07-2013, 14:37
To ja się wtedy podepnę, bo ciężko się doszukać gdziekolwiek informacji o tym:

Szukam Tableta który nadawałby się dobrze do sporządzania notatek (pisania). Nie miałem w ręku w życiu tableta, natomiast używałem telefonów z ekranem dotykowym i bywało różnie, jak się odpalało przyzsłowiego 'painta'. Chciałbym, żeby można było pisać w miarę szybko i też fajnie byłoby gdyby można było to robić na zdjęciach. Przydałoby mi się coś takiego w pracy i na studiach.

Nie zależy mi na żadnych grach/innych niepotrzebnych rzeczach, natomiast dostęp do internetu z karty telefonicznej mile widziany (no i z WiFi), koniecznie jakiś aparat, chciałbym żeby odpalał PDFy i ew żeby miał jakąś nawigację :)

Mógłbym dać tak poniżej 1000zł, im mniej tym lepiej

Cosnek
03-07-2013, 16:09
Lenovo IdeaTab A2107 7" 3G Tablet - 16 GB

Jest jeszcze Samsung 7" i Nexus 7" oba dostepne w wersji 3G ale duzo drozsze.

sorevell
05-07-2013, 21:59
Szukam tableta do pracy - ma służyć głównie do:
- przeglądania plików pdf z dokumentacją techniczną (niekiedy dużych, po kilkanaście/kilkadziesiąt MB);
- przeglądania i edycji plików .xls, .doc;
- ogarniania poczty;
Zakładam też, że mógłby służyć jako telefon (ze słuchawką bluetooth), abym nie musiał targać przy sobie trzech urządzeń (tel. prywatny, służbowy, tablet).

Moje wymagania to:
- rozmiar ekranu w przedziale 7-9 cali;
- koniecznie modem 3G obsługujący Aero2, a najlepiej dual sim z obsługą funkcji telefonu;
- jak najdłużej trzymająca bateria;
- możliwie wytrzymała obudowa;
- pozostałe parametry umożliwiające w miarę płynne funkcjonowanie podczas wykonywania zadań opisanych w pierwszym akapicie.

Cena - wiadomo: im mniej, tym lepiej, szczególnie, że sprzęt będzie pracował w trudnych warunkach i liczę się z tym, że coś niedobrego mu się może prędzej czy później przydarzyć... ;)

Najbardziej optymistycznym dla mnie wariantem byłby taki, że tablet ma dual sim i wtedy w jeden slot pakuję Aero2, w drugi kartę do dzwonienia i mam jedną kieszeń wolną, ale jedynym urządzeniem spełniającym powyższe warunki wydaje się być GOCLEVER m723g, który nie do końca mnie do siebie przekonuje jakością wykonania. Ale może ktoś z Was ma ten model i podzieli się swoimi spostrzeżeniami na jego temat?

matys
11-07-2013, 21:57
Bardzo dobry wyswietlacz, IPS ladne stonowane kolory...

On ma wyświetlacz IPS? Myślałem, że LCD.

TOP67
11-07-2013, 22:14
Przecież IPS to też LCD.

matys
11-07-2013, 22:22
Przecież IPS to też LCD.

Ja się nie znam na tym, trochę jakby nie odróżniam...
Zdawało mi się, że IPS to jakby nowsza technologia o której każdy wspomina, pisząc IPS zamiast LCD.

Patrzyłem na stronce samsunga, bo chcę go kupić, i tam znalazłem LCD, czyli dla mnie to coś innego niż IPS.
Gdzie znajdę takie informacje? Dzięki za pomoc...

Greg77
11-07-2013, 22:52
On ma wyświetlacz IPS? Myślałem, że LCD.
Trudno zebym informowal pytajacego o tym, ze tablet ma LCD, bez LCD nie ma tabletu, wazne jest jaki rodzaj, jaka technologie wyswietlania ma ten tablet a ten o ktorym wspomnialem maa IPS, sa tez tablety w technologii TN a roznice pomiedzy tymi dwoma widac golym okiem.

Przecież IPS to też LCD.

Oooo

matys
11-07-2013, 23:12
Trudno zebym informowal pytajacego o tym, ze tablet ma LCD, bez LCD nie ma tabletu,

Masz rację, ja juz napisałem, że nie znam się na tych różnicach, dla mnie LCD a IPS to co innego.

Na stronce samsunga w punkcie typ matrycy też jest napisane LCD... więc czemu nie LCD/IPS albo same IPS?

Tom01
12-07-2013, 00:11
Na stronce samsunga w punkcie typ matrycy też jest napisane LCD... więc czemu nie LCD/IPS albo same IPS?

Marketing. LCD to wyświetlacz ciekłokrystaliczny a IPS oznacza sposób jego działania. LCD oprócz IPS może być też w odmianach *VA, TN.

GonzoG
12-07-2013, 00:47
Jest też jeszcze LCD PLS - czyli to samo co IPS, ale od innego producenta.

matys
12-07-2013, 22:12
Dzięki za wyjaśnienia...
Mam pytanie dodatkowe. poszedłem się po sklepach i w zasięgu 600 znalazłem właśnie samsunga tab 2 7" bez 3g lub overmax steelcore 10+.

Samsung to marka która znam, ale ten overmax kusi rozmiarem i parametrami. Czy ktoś rozważał zakup tego tabletu, lub ma jakieś doświadczenia?

Dzięki za informacje...

swidy
18-07-2013, 15:12
Ja mam overmax steelcore 8, czyli te same bebechy tylko 8". Kupiłem mniejszy bo wcześniej bawiłem się gocleverem 10" też o takich samych parametrach poc/grafiki i stwierdziłem, że jest to za ciężkie i troche nie wygodne. Za to 8" 4:3 dużo lepiej sprawdza się przy oglądaniu stron niż 7". Generalnie ot chińczyk, ale całkiem przyzwoity. Działają praktycznie wszystkie urządzenia pod usb jakie podpinałem (pen/klawiatura/modem 3g) nie udało mi się za nic podpiąć gps po BT. po 3 miesiącach chyba się rozkleił jeden narożnik i troche skrzypi, nieznacznie, ale przypomina w ten sposób skąd pochodzi. Zdjęć się tym nie robi, ale na ekranie ips całkiem przyjemnie można je pooglądać. Antena wifi dość słaba, ale przy dobrym sygnale połączenie jest stabilne. Nie wiem co jeszcze chciałbyś wiedzieć? Używam go głównie go gier gdy siedze u teściów ;) i do puszczania młodej bajek gdy już nic nie pomaga.

Greg77
18-07-2013, 16:51
Ja mam samsunga tab2 7" bez 3g, wykonanie bardzo ladne, dziala tak jak powinien dzialac, po ostatniej aktualizacji do JB jest calkiem plynnie, filmy bez problemu, podstawowe angry birdsy dzialaja bardzo ladnie, net jak trzeba to sie da przegladac i dziala to ladnie...
Co do minusow to wiadomo android...!

wacki4
22-07-2013, 22:05
kupiłem shiru shogun power 3g 10'' za niewygórowaną cenę gdyż 749 zł i jestem b. zadowolony. dobry zasięg, prosto zdjąc roota, kolory ok, wszystko działa jak chcę... :)

malyd77
23-07-2013, 23:21
Podłączę się do tego tematu.
Próbował ktoś czegoś takiego. Na szybko w terenie, podłączamy Nikona do tabletu, wybieramy zdjęcie które nas interesuje, szybka obróbka na tablecie (balans bieli, krzywe, kadrowanie, zapisanie w odpowiedniej wielkości) i wysyłka w świat poprzez e-mail (WI-FI). Znajdzie się jakiś tablet który da radę

GonzoG
23-07-2013, 23:27
Próbował ktoś czegoś takiego. Na szybko w terenie, podłączamy Nikona do tabletu, wybieramy zdjęcie które nas interesuje, szybka obróbka na tablecie (balans bieli, krzywe, kadrowanie, zapisanie w odpowiedniej wielkości) i wysyłka w świat poprzez e-mail (WI-FI). Znajdzie się jakiś tablet który da radę

Znajdą się. Ale:
1) wymagana pełna obsługa hosta USB - oryginalnie tylko markowe tablety
2) szybki procesor
3) aplikacja - niestety te na systemy mobilne są mocno okrojone.

Jest jedna pewna opcja - tablety z systemem Windows 8 (nie Windows RT), niestety mają pewien minus - bardzo wysoką cenę.

TOP67
23-07-2013, 23:36
Na wakacjach obrabiam NEF w puszce, kopiuję na kartę micro SD i wkładam do telefonu.

cube
24-07-2013, 11:52

zdarza mi się tak robić na moim Nexus 7

mini21
27-07-2013, 18:44
Dobra, odkopię trochę :D

Chciałem kupić 10" tablecik do użytku podczas poruszania się komunikacją miejską :D, ale stwierdziłem jednak, że jest on trochę przyduży.

Szukam taniego (ok. 500 zł) tabletu z wbudowanym modemem 3G, najchętniej 8".
Znalazłem dwa takie tablety, ale może ktoś z Was mógłby coś poradzić?

Będę wdzięczny za sugestie.

sinner
27-07-2013, 19:33
a jakie to tablety upatrzyłeś ?

mini21
27-07-2013, 19:37
Na chwilę obecną są to:
-PRESTIGIO MultiPad 2 ULTRA DUO 8.0 PMP 7280
-GOCLEVER M813G
ale może zna ktoś coś jeszcze innego/lepszego?

jerryjola
27-07-2013, 23:40
A możesz wskazać, gdzie to one chodzą po te 500 zł, czy w tych okolicach?

mini21
28-07-2013, 00:25
Bardziej "w okolicach":

http://allegro.pl/show_item.php?item=3426523198&msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any.&msgtoken=048a25b10f8bf5405c1e387864ffa85323220a144 4b540a86acf77d00be2ff62
http://allegro.pl/goclever-m813g-2x1-2ghz-1gb-ram-8-ips-areo2-i3417009716.html

sinner
28-07-2013, 18:57
Ten prestigio nie ma 3g i bluetooth
Mam goclevera 723g i w stosunku do tego 813 ma więcej pamięci ale jest 7 calowy i ekran ma gorszej jakości ale spełnia wszystkie moje wymagania, poczytaj wcześniej o nim trochę napisałem w tym wątku

mini21
28-07-2013, 19:01
Ten prestigio nie ma 3g i bluetooth
Mam goclevera 723g i w stosunku do tego 813 ma więcej pamięci ale jest 7 calowy i ekran ma gorszej jakości ale spełnia wszystkie moje wymagania, poczytaj wcześniej o nim trochę napisałem w tym wątku

Pozwolisz, że zastosuje link do sklepu aby pokazać, że ten model MA 3G:
http://www.euro.com.pl/ipad-i-tablety-multimedialne/prestigio-multipad-2-ultra-duo-8-0-pmp7280c-3g.bhtml#opis
(7 ikonka w zakładce Opis i Dane).

Trochę poczytałem o serwisie Goclever i niestety nie mają zbyt dobrej opinii.
Jutro poszukam tego modelu Goclever'a na mieście żeby wziąć do łapy i zobaczę, bo Prestigio wydał mi się jakiś taki.... dziwny.

jerryjola
28-07-2013, 19:30
Są teraz chyba ze trzy takie modele, które są ośmiocalowcami i mają 3G:
- Gloocover
- Overmax
- Prestigio.

Overmax chyba podchodzi pod ok. 650 zł, ale podobno jest całkiem niezły.

mini21
28-07-2013, 20:04
Prawdopodobnie mówisz o Overmax Solution 8.
Niestety, ten model nie obsługuje Aero2, a jeśli mam brać, to wolałbym, żeby już taką możliwość miał (szczególnie, że mam kartę Aero, ale jej nie używam).
W sumie to zapomniałem o tym wspomnieć...

Gdyby nie ten "drobny" szczegół, pod uwagę brałbym jeszcze MODECOM FreeTAB 8001, który w teście na Tabletmaniak.pl (http://www.tabletmaniak.pl/91256/najlepszy-tablet-8/section/15/) został wyróżnienie jako "Najlepszy tablet 8″ z 3G".

ASAHI
28-07-2013, 20:56
Goclever omijaj szerokim łukiem..

mini21
28-07-2013, 21:00
hehe, to mnie nie pocieszyłeś :)
Bo w sumie wyboru zbyt dużego nie ma (a jest wręcz mały) i tego GC miałem w sumie brać.
Tak już zapytam - miałeś jakieś złe doświadczenia z tą firmą?

bognik
28-07-2013, 21:17
Potwierdzam - też mam GC i już więcej nie kupię!
Na początku wydawał się być fajny, a im dłużej z nim, tym gorzej. Do tego GC ma FATALNY serwis. NIE POLECAM.

mini21
28-07-2013, 21:18
Dzięki Panowie, mógłbym rzec, że "uratowaliście mi tyłek".
W takim razie nie mam chyba zbytnio alternatywy...

nimnull
29-07-2013, 08:22
GC faktycznie kiszka straszna, w moim przypadku przynajmniej serwis błyskawicznie naprawiał ;) Trzy razy.
Moim zdaniem z tanich tabletów wyłącznie nexus 7 - dość tanio a jakość moim zdaniem rewelacyjna. Po premierze nowego, poprzedni model z 3G powinien się pojawić w promocjach - Aero 2, jeżeli się nie mylę śmiga.
Używam zamiennie z Galaxy Tab 10.1 i Nexus (czysty Android) działa szybciej, waga i gabaryty też bardziej mi odpowiadają.
Pozdrawiam Mirek

sinner
29-07-2013, 10:21
nie wiem czemu tak odradzacie goclevera ?
serwis działa bardzo sprawnie ( A73 wylądowała w celu wymiany złącza usb, szybko i sprawnie w systemie door to door )
z 723g działa aero2 i pewnie też z 813
oprócz bardzo dobrze działających : wifi, bluetooth, gps, g3 dochodzi pełna obsługa hosta usb
no i brak firmowego roota przez co działa np. aplikacja ncgo+
nie twierdzę że inne tablety wymieniane tu są gorsze ale jeśli bierzemy pod uwagę czynnik cena/jakość to jak na razie goclever jest w czołówce

a tu masz mój mały opis :

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=204727&page=81

bognik
29-07-2013, 10:28
Ja już też opisywałam moją walkę z serwisem GC. I Tomek chyba też.
Na swój tablet czekałam ponad miesiąc, bo ,,części szły z zagranicy". Okazało się, że została wgrana tylko aktualizacja, a problemy, które mieli rozwiązać nadal występują.
Dodam, że co dzwoniłam, to kłamali na temat tego co się dzieje z moim tabletem. A i jeszcze warto dodać, że dodzwonić się do serwisu graniczy z cudem.

ASAHI
29-07-2013, 10:40
No to i ja napiszę co myślę o tym serwisie: Po pierwsze termin wykonania to ponad 5 tygodni, bo części szły z chin, dodzwonić się to cud, a jak się dodzwonisz to kłamią na potęgę. Mówią że tablet już jest na stole u serwisanta, dzwonisz za kilka dni i mówią że czeka na sprawdzenie, jak pytasz o co biega, bo podobno już był na stole to wtedy na szybko powiadają że czeka na części. A była wymieniana bateria. No bez jaj.

mini21
29-07-2013, 10:46
No właśnie takich negatywów na serwis GC jest bardzo dużo, dlatego odpuściłem.

W sumie został mi tylko ten Prestigio, szkoda tylko, że cena za kolor czarny jest ZNACZĄCO wyższa od białej wersji.
Mam jeszcze mały dylemat, czy nie zrezygnować z darmowej opcji Aero2 (choć trochę szkoda oczywiście) i nie zakupić modelu Modecom Freetab 8001, który według tego testu (http://www.tabletmaniak.pl/91256/najlepszy-tablet-8/section/15/) został wyróżniony jako "Najlepszy tablet 8″ z 3G".

Jeśli nie to idę po Prestigio, bo w Nexus'ie jednak tego 1 cala brakuje.

MstrG
29-07-2013, 11:18
Ja tablet kupiłem głównie do przeglądania stron www oraz do zabaw dla dziecka - jakieś kolorowanki, puzzle, talking cat / santa. Pierw miałem Blackberry Playbook 64GB, jednak był za mały i nie miał Andka. Obecnie mam Kiano Core 10.1 Dual 3G, do tego Aero2 (choć od kilku miesięcy nie mam czasu go skonfigurować :) )

mini21
29-07-2013, 11:25
Myślałem o Kiano Core 10, ale jak zobaczyłem go "na żywo" to stwierdziłem, że jest jednak ciut za duży do "mobilnego" użytku (autobusy itp.)

I ciągle jakieś kompomisy...
Dopiero teraz doczytałem, że ten Prestigio nie ma wejścia HDMI co jednak na obecne czasy powinno być standardem..., ale pewnie w tych tańszych tabletach tak już po prostu jest.
Gdyby ten Prestigio był jeszcze czarny (za tę samą cenę oczywiście:D)...

sinner
29-07-2013, 11:53
chodzi Ci o wejście HDMI czy raczej wyjście ?

mini21
29-07-2013, 12:24
OMG - nie wiem :D
Pisało "HDMI-BRAK".
Rozumiem, że ma to służyć podłączeniu tableta do TV, ale nie znam się na tym :p

Nie mogę już edytować, więc przepraszam za post pod postem...
Chciałem się jeszcze zapytać, czy ktoś wie, jak to jest z root'owaniem tych "chińskich" tabletów?
Bo za bardzo nie mogę znaleźć informacji, jak zrootować te tablety.
Czy może po prostu ich się nie da?
A może są od razu :D hihi?

sokrates
29-07-2013, 17:18
Uzywam gc971 od ponad roku i zlego slowa nie powiem. owszem nie da sie ukryc ze to chinczyk, no i wada jest niedopracowany soft fabryczny. Ale dziala swietnie na cyjanogemMod 9, a ostatnio znalazlem jeszcze lepszy rom - carbonROM oparty na androidzie 4.2.2 dziala stabilnie i bardzo szybko.

sinner
29-07-2013, 18:21
Co do rootowania to A73 jest już zrotowany, natomiast 723g nie i zależy od używanych aplikacji co jest lepsze są bowiem apki których nie da się oszukać np superuserem lub innymi tego typu programami poprostu wywalają że masz niestandardowe ustawienia zabezpieczeń i cześć
musisz zajrzeć na forum androida i sprawdzić czy sprzęt który wybrałeś to ma lub nie ....

mini21
31-07-2013, 12:42
Kurdę, jak zwykle straszne dylematy....
Każdy ma jakieś wady i zalety...
Mam do wyboru 1 z 3 - który byście wybrali (jeśli mogę prosić o radę):
-Overmax Solution 8 (http://allegro.pl/overmax-solution-8-nowy-tanio-poznan-modem-3g-i3425238291.html)
-PRESTIGIO PMP7280 3G (http://www.euro.com.pl/ipad-i-tablety-multimedialne/prestigio-multipad-2-ultra-duo-8-0-pmp7280c-3g.bhtml?from=ceneo&p=666.00&cr=0) (szkoda że biały)
-Modecom Freetab 8001 (http://www.redcoon.pl/B443963-MODECOM-FreeTAB-8001-IPS-X2-3G_Tablety-PC?refId=ceneo)

sinner
31-07-2013, 17:21
z tych trzech to kupiłbym modecoma

ASAHI
31-07-2013, 17:28
Uzywam gc971 od ponad roku i zlego slowa nie powiem. owszem nie da sie ukryc ze to chinczyk, no i wada jest niedopracowany soft fabryczny. Ale dziala swietnie na cyjanogemMod 9, a ostatnio znalazlem jeszcze lepszy rom - carbonROM oparty na androidzie 4.2.2 dziala stabilnie i bardzo szybko.

To powiedz mi teraz skąd zdobyć carbonROM i jak to zainstalować?

adolfik9501
31-07-2013, 21:43
Kurdę, jak zwykle straszne dylematy....
Każdy ma jakieś wady i zalety...
Mam do wyboru 1 z 3 - który byście wybrali (jeśli mogę prosić o radę):
-Overmax Solution 8 (http://allegro.pl/overmax-solution-8-nowy-tanio-poznan-modem-3g-i3425238291.html)
-PRESTIGIO PMP7280 3G (http://www.euro.com.pl/ipad-i-tablety-multimedialne/prestigio-multipad-2-ultra-duo-8-0-pmp7280c-3g.bhtml?from=ceneo&p=666.00&cr=0) (szkoda że biały)
-Modecom Freetab 8001 (http://www.redcoon.pl/B443963-MODECOM-FreeTAB-8001-IPS-X2-3G_Tablety-PC?refId=ceneo)

Sobie poczytaj (chyba dobre znalazłem) i sam wybierz:

http://www.tabletmaniak.pl/82504/test-overmax-solution8/

http://www.tabletmaniak.pl/90018/test-prestigio-multipad-2-ultra-duo-8-0-3g/

http://www.tabletmaniak.pl/89014/test-modecom-freetab-8001-ips-x2-3g/

mini21
31-07-2013, 21:47
Czytałem wszystkie i szczerze mówiąc - nie potrafię wybrać konkretnego zwycięzcy...

adolfik9501
31-07-2013, 21:52
Musisz iść na kompromis i wybrać ten, który spełnia Twoje wymagania odnośnie (i tu sobie wpisz jedną, czy kilka opcji). Nie można mieć wszystkiego. Niestety wszystkomające tablety są w innych cenach.

EDYTA: Ja na dzień dobry skreśliłbym Modecoma bo krótko działa na baterii, a zbiegiem czasu jej możliwości będą spadać. Konkurenci jednak dłużej, choć też bez szaleństw.

EDYTA2: Chyba, że chcesz go używać na kanapie, z ładowarką pod ręką to wówczas może zostać ;)

mini21
31-07-2013, 22:02
Fakt, wyższe parametry tech. przydadzą się bardziej do gier niż do neta, więc tu "wyższość" Modecom'a zanika.
Wybór chyba padnie w takim razie na Prestgio za większą baterię (4300 vs 4600) oraz więcej miejca na dysku (4 vs 8).
Na razie szukam jeszcze czy może coś się trafi, ale jak na razie jak coś znajdę w dobrej cenie, to okazuje się że nie ma dowodu zakupu i z gwar. nici, a trochę się boję bez tego kupować.

waldeka
02-08-2013, 09:44
A patrzyłeś na Acera A1-811 (http://www.x-kom.pl/p/148233-tablet-8-acer-iconia-a1-811-a7-1gb-8-android-42-3g.html). Budżetowy, ale dobrze wykonany. Sam mam model A1-810 bez 3G. 4 jajowy, 16GB + gniazdo SD, HDMI, ekran IPS 7,85" 1024x768, dobrej jakości ale niskiej rozdzielczości, niektórym przeszkadza ciepła biel, ale to widać dopiero jak się ma z czym porównać.

sailor
11-08-2013, 21:48
pytanie do fachowcow - czy jest tablet posiadajacy wejscie HDMI IN ? tzn zeby mzna bylo obraz z aparatu rzucic na tablet? w celu wiadomym by nie dublowac urzadzen i nie kupowac osobno ekranu do podgladu ostrosci.

Majek
11-08-2013, 22:34
A iPad przez USB (i dedykowaną przejściówkę) czegoś takiego nie realizuje?

EDIT:
O, przez taką przejściówkę: http://store.apple.com/pl/product/MC531ZM/A/zestaw-do-pod%C5%82%C4%85czania-aparatu-fotograficznego-do-ipada-firmy-apple

EDIT 2:
Dobra, pozajączkowało mi się... Tak można przerzucać jedynie zdjęcia... Wydawało mi się, że to działa też z DSLR Camera Remote.

GonzoG
11-08-2013, 23:11
pytanie do fachowcow - czy jest tablet posiadajacy wejscie HDMI IN ? tzn zeby mzna bylo obraz z aparatu rzucic na tablet? w celu wiadomym by nie dublowac urzadzen i nie kupowac osobno ekranu do podgladu ostrosci.

Z tanich nie ma.
Najtańszy jaki znalazłem, to 13" tablet z core i3 w cenie $1200.

sailor
12-08-2013, 10:23
Z tanich nie ma.
Najtańszy jaki znalazłem, to 13" tablet z core i3 w cenie $1200.

to troche mija sie z celem :D

Greg77
17-08-2013, 17:18
S Galaxy Tab 2.7.0 dostal upgrade do 4.2.2 tak dla potomnych, wlasnie robie upgrade...;)

fotopstryczek
24-08-2013, 11:16
Koledzy, a do pokazywania zdjęć i oglądania filmów takie budżetowe zabawki by się sprawdziły?

Onda V972 (http://www.tabletmaniak.pl/85950/test-onda-v972/)
Ainol 9 Spark (http://www.tabletmaniak.pl/86870/test-ainol-novo-9-spark/)

Priorytet to wyświetlacz, a podobno te retiny z ipada są najlepsze? Zależy mi na przyjemnej dla oka i w MIARE niedrogiej przeglądarce zdjęć np mojego portfolio i filmów, bez jakiś zwiech czy zamulania. Do tego przeglądanie internetu, BARDZO WAŻNE żeby dało się oglądać filmy z serwisów np. megavideo czy video.anyfiles i ewt czasami jakieś gry :)

Wiem, że te sprzęciki nie mają GPS, BT ani 3G, ale... GPS to mam w fonie, 3g nie wiem czy będzie mi potrzebny bo mam bezprzewodowy neta z wifi, a BT? nigdy nie potrzebowałem więc chyba poradze sobie bez niego?

Jakieś uwagi do tych tabletów? Pakować się w chińskie noname? Może coś innego polecicie w cenie do 1k??

robak_wroc
24-08-2013, 11:33
Noname jest zwykle jednorazowka. Uszkodzenie skutkuje brakiem części/serwisu (wyjątek to naprawy gwarancyjne). Jak chcesz tanio to jak masz kogoś w UK, niech Ci kupi disgo z ubezpieczeniem na 3 lub 5 lat. Zmiescisz sie w 600pln pewnie. Tylko jakość obrazka będzie odbiegać od markowych modeli. Sporo osób i tak nie widzi różnicy, więc nie ma sie co stresowac. Proste pokazanie zdjęć będzie ok.

mini21
24-08-2013, 19:23
Apropo napraw gwarancyjnych - mój Prestigio Multipad 2 Ultra Duo 8 3G wylądował w serwisie.
Na wyświetlaczu pojawiły się białe plamki, których z początku nie bardzo mogłem "rozgryźć".
Widać je było tylko na podświetleniu i to głównie na białym tle.
Okazało się (po konsultacji w jednym serwisie) że coś naciska na matrycę i musiałem odesłać na gwar.
Na szczęście gwarancja door-to-door więc problemu nie było (choć nie do końca, bo serwis trochę się plątał w zeznaniach co do procedury przyjęcia, ale w końcu przyjął).

Teraz czekam co się okaże...

P.S. w międzyczasie, myślałem, że mam jeszcze dwa inne problemy - po pierwsze kabel USB - gdy włożyłem kabel innej firmy niż ten oryginalny, on po prostu "wypadał" z tabletu.
Okazało się że kabel dołączony przez producenta ma nieco dłuższe "wejście" (czyli tą metalową końcówkę) i na dodatek jest tak "wyprofilowana" że tylko ten kabel będzie dobrze pasował do tableta.
Drugi problem to działanie z Aero2 (co było poniekąd powodem zakupu właśnie tego modelu) - po włożeniu karty i wprowadzeniu ustawień APN nie widziało sieci.
Jednak gdy serwisant "zresetował" tablet do ustawień fabrycznych, po włożeniu karty wszystko zaczęło działać (dziwne).

GonzoG
24-08-2013, 19:50
Koledzy, a do pokazywania zdjęć i oglądania filmów takie budżetowe zabawki by się sprawdziły?

Onda V972 (http://www.tabletmaniak.pl/85950/test-onda-v972/)
Ainol 9 Spark (http://www.tabletmaniak.pl/86870/test-ainol-novo-9-spark/)

Priorytet to wyświetlacz, a podobno te retiny z ipada są najlepsze? Zależy mi na przyjemnej dla oka i w MIARE niedrogiej przeglądarce zdjęć np mojego portfolio i filmów, bez jakiś zwiech czy zamulania. Do tego przeglądanie internetu, BARDZO WAŻNE żeby dało się oglądać filmy z serwisów np. megavideo czy video.anyfiles i ewt czasami jakieś gry :)

Wiem, że te sprzęciki nie mają GPS, BT ani 3G, ale... GPS to mam w fonie, 3g nie wiem czy będzie mi potrzebny bo mam bezprzewodowy neta z wifi, a BT? nigdy nie potrzebowałem więc chyba poradze sobie bez niego?

Jakieś uwagi do tych tabletów? Pakować się w chińskie noname? Może coś innego polecicie w cenie do 1k??

Z tych dwóch to prędzej Onda. Ainol po sukcesie Elfa II/ Aurory/Fire zszedł na psy, szczególnie pod względem jakości wykonania oraz dopracowania softu. Onda od dawna ma dość dobrze dopracowany soft i w pełni funkcjonalny, więc nie trzeba zmieniać systemu aby działało USB-OTG oraz pełen host.

Cosnek
24-08-2013, 20:00
No tak. A moj stary samsung galaxy sie konczy i zastanawiam sie nad tabletem 3G, telefon i tablet w jednym. Kontrakt odpada, wole cash. Jakies sugestie?

ajt
24-08-2013, 21:18
No tak. A moj stary samsung galaxy sie konczy i zastanawiam sie nad tabletem 3G, telefon i tablet w jednym. Kontrakt odpada, wole cash. Jakies sugestie?

Może Asus Fonepad. Mam od trzech tygodni, jak na razie wszystko ok. Z tym, że on nie ma hdmi ani otg. Rozmawiać się przez to da, ale trochę dziwnie się wygląda z czymś tak wielkim przy uchu. W dodatku wyjście słuchawkowe jest tylko do słuchawek, nie da się podpiąć zestawu z mikrofonem, pozostaje bt. Na szczęście kupiłem go z myślą o internecie, jako telefonu używałem testowo przez parę dni, dopóki nie przyszła karta aero i nawet jakoś to działa.

Lu80
25-08-2013, 08:37
W tytule jest "tablet tani" ;) a juz mamy około 900zł przy Asus Fonepad. ;)
No to może ja zaproponuję Samsunga N8000 :) uzywany złapałem na allegro za 1049zł świetnie sprawdza się niemal we wszystkim, prawie nie ma opóźnień przy używaniu, LTE śmiga no i rysik jest całkiem przyjemnym gadgetem ;) (aa i na upartego można korzystać z niego do smsowania czy rozmów głosowych:)

ajt
25-08-2013, 10:02
Wśród tabletów z 3G Fonepad nie należy do najtańszych, ale droższych też sporo się znajdzie. Gdy zaczynałem szukać i spodobał mi się jakiś tani model, to okazywało się, że sporo posiadaczy pisze, że np. ma słabą czułość w 3G. Przerzuciłem się na inny, a tu piszą, że 3G nie wstaje z uśpienia i trzeba restartować, żeby zatrybiło.
W końcu Fonepad okazał się najtańszym modelem, w którym użytkownicy nie zgłaszali istotnych problemów i kupiłem go z pełną świadomością jego ograniczeń, które podaję w poprzednim poście. Jeśli pytający nie planuje korzystać z Aero2, które istotnie zawęża krąg modeli, zwłaszcza tych tańszych, być może znajdzie się coś taniego i sensownego zarazem :)

fotopstryczek
25-08-2013, 12:25
Z tych dwóch to prędzej Onda. Ainol po sukcesie Elfa II/ Aurory/Fire zszedł na psy, szczególnie pod względem jakości wykonania oraz dopracowania softu. Onda od dawna ma dość dobrze dopracowany soft i w pełni funkcjonalny, więc nie trzeba zmieniać systemu aby działało USB-OTG oraz pełen host.

Dzieki za odp. Tak własnie nad ondą się zastanawiam, głównie nad v975... bo coś innego taniego co bardzo dobrze się sprawdzi do prezentowania zdjęć i filmów możesz polecić?? Tak jak wspominałem nie musi mieć GPS, BT ?, 3G, chociaż nie narzekałbym jakby miał :)

Presley
25-08-2013, 18:44
Prestigio Multipad 2 Ultra Duo 8 3G

ja dzięki temu wątkowi trafiłem na Prestigio, potrzebowałem taniego tabletu, ale tez nie jakiegoś malucha/golasa kompletnego, do testów oprogramowania i może używania przez żonkę, czy gdzieś w podróży ... i zakupiłem go,
no i jestem pozytywnie zaskoczony, może nie świeci ekran jak w iPad-ach, może nie jest to super rakieta, ale obudowa alu, 3G, które jednak działa też z Aero (jest w sieci instrukcja , parę kroków jak resetować, aktualizować itd i jest ok),
co mam potestować to potestuję, do mojej normalnej pracy tablet i tak się nie nada, ale za 749 (Saturn) 3G, BT, GPS to jestem na razie więcej niż zadowolony! (a, i czarnego udało mi się kupić) :-)

Dark
03-09-2013, 13:24
Ja, przeglądając ten wątek, kupiłem żonie Overmax Steelcore 10+ (starszą wersję). Cena: niecałe 600zł.

Bardzo fajna, duża (10 cali) matryca IPS, duża rozdzielczość - zdjęcia ogląda się z przyjemnością. Solidna obudowa, chodzi płynnie (procek 2x1,6), całkiem znośna jakość dźwięku. Wczytuje zewnętrzny modem 3G i można serfować po sieci. Nie ustawiałem mu jeszcze trybu oszczędnego gospodarowania energią. Gdy wszystko jest na max, zżera baterię szybciutko.

Wada. Przy odpalaniu niektórych filmów (na pewno mkv, zwłaszcza fullHD) pojawia się powtarzający co kilka sekund krótki szum. Podobno to wina oprogramowania, więc może się to jakoś naprawi.

Iwek_22
04-09-2013, 20:02
A tak przy okazji, znacie jakiś znośny program pod androida do obsługi poczty? Ten firmowy strasznie zawodnie mi działał i z niego zrezygnowałem, a poczta na tablecie by się przydała.

Boryszuk
04-09-2013, 20:54
k9

mini21
04-09-2013, 21:14
K-9, Kaiten Mail...

A tak apropos....

Mój tablet trafił do serwisu (tablet Prestigio
MultiPad 2 Ultra Duo 8.0 3G.
Od dwóch tygodni nie dostałem żadnej informacji, czy co się z nim dzieje.

Dziś napisałem do firmy Fixit (który serwisuje tablety Prestigio) i okazało się, że tablet nie został nawet ruszony.
Otrzymałem informację, że "Reklamacja została przyjęta do serwisu i obecnie oczekuje na realizację".
To ile te "oczekiwania" mają jeszcze trwać?

Drugie zdanie "W chwili obecnej, przed przeprowadzeniem testów, nie jesteśmy w stanie określić sposobu realizacji reklamacji ani podania dokładnego terminu zwrotu" wskazuje, że mojego urządzenia nawet nie wzięto do ręki, żeby się z nim zapoznać.

Albo firma Fixit ma tyle zgłoszeń, że nie mogą się zabrać za moje, albo coś im ciężko idzie...

Pierwszy kontakt i niestety negatywny.
Może ktoś miał styczność z tym serwisem?

Pozdr

bognik
04-09-2013, 21:29
Skąd ja to znam :D Normalnie jak serwis GoClever ...

sinner
06-09-2013, 20:20
o nie jest tak źle z gocleverem, ostatnio wymiana ekranu w 723G door to door 8 dni ....

Iwek_22
06-09-2013, 22:02
k9
Działa, ale jaja - działa! - dziękuję :-)

bognik
06-09-2013, 23:34
o nie jest tak źle z gocleverem, ostatnio wymiana ekranu w 723G door to door 8 dni ....
Szczęściarz, że tak szybko ...
No i podwójny szczęściarz, jeśli zrobili wszystko tak, jak należy ;)

mini21
07-09-2013, 07:25
Słuchajcie, cuda jakieś!
Po napisaniu tego posta tutaj (i jeszcze na pewnych forach branżowych) przed dosłownie chwilą dostałem maila:

"Drogi Kliencie,

reklamacja o numerze ****** / ****** została do Państwa wysłana za pośrednictwem:
DHL"

To ciekawe, że jeszcze przedwczoraj rzekomo nawet nie sprawdzono tableta, a dziś już go do mnie odsyłają.
Gorzej, jak się okaże, że ich zdaniem to moja wina itp., ale to się zobaczy...

Wojteksw
07-09-2013, 15:57
Mini, chciałeś otrzymać swoje urządzenie błyskawicznie, to odesłali Tobie bez naprawy i sprawdzenia.
Ja tak wojowałem z domofonem QH DO912 firmy ORNO, trzy razy wędrował do producenta. Problemu jednak nie rozwiązali.

mini21
07-09-2013, 16:06
Wojtek, nawet tak sobie nie żartuj.
Ja ich tylko spytałem o termin realizacji...
No nic, zobaczymy czy naprawili...

Wojteksw
07-09-2013, 16:45
Mam nadzieję, że będziesz miał mniejszego pecha niż ja.

mini21
10-09-2013, 17:46
Tablet już w domku.
Wymieniony został wyświetlacz i gniazdo Microusb.
Można by rzec, że tablet jak nowy :)
Trochę to trwało, ale serwis zdał egzamin.

Wysyłane z mojego Galaxy Nexus za pomocą Tapatalk 2

foto4deg
18-10-2013, 15:36
Koledzy, chcę zakupić nowego nexusa 7. Powiedzcie mi czy da się na nim oglądać panoramy sferyczne we flash i html5? Na moim gocleverze internet tak tnie, ze głowa boli i nic nie mogę zrobić.

pozdrawiam

sokrates
18-10-2013, 20:53
Daj linka do jakiejs panoramy sprawdze na swoim asusie. Na nexusie 7 powinno byc tylko lepiej

wyslane z mojego Asus MeMo pad 7hd

GonzoG
18-10-2013, 21:02
Koledzy, chcę zakupić nowego nexusa 7. Powiedzcie mi czy da się na nim oglądać panoramy sferyczne we flash i html5? Na moim gocleverze internet tak tnie, ze głowa boli i nic nie mogę zrobić.

pozdrawiam

We Flash nie, bo nie ma już Flasha na Androida.
Co do HTML5 - YT i inne podobne strony chodzą bez żadnych problemów, czy przycięć na znacznie słabszym tablecie niż N7

Jaskier
26-10-2013, 22:25
Mam takie pytanie, czy do przeglądania pdfów (pdfy - z rysunkami technicznymi itp.) tablet 8 calowy wystarczy - czy jednak szukać coś większego? Pozdrawiam

sokrates
27-10-2013, 09:27
To zalezy, jakie rysunki, jakie detale czy wystarcza ci fragmenty rys. Powiekszone, no i jaka rozdzielczosc ma tablet. Mi do niektorych rys. Wystarcza 7 cali mojego asusa hd, a innych nie da sie oglada na 10 calach ipada... bo nic nie widac.

Jaskier
27-10-2013, 20:57
To zalezy, jakie rysunki, jakie detale czy wystarcza ci fragmenty rys. Powiekszone, no i jaka rozdzielczosc ma tablet. Mi do niektorych rys. Wystarcza 7 cali mojego asusa hd, a innych nie da sie oglada na 10 calach ipada... bo nic nie widac.

Dzięki, zatem nic mi nie zostaje, jak pobawić się jednym i drugim i dopiero zdecydować. Sam korzystam z Kindla, do czytania nie ma według mnie nic lepszego, ale do pdfów to on stworzony nie jest.

Pozdrawiam

Tom01
27-10-2013, 22:02
Mam takie pytanie, czy do przeglądania pdfów (pdfy - z rysunkami technicznymi itp.) tablet 8 calowy wystarczy - czy jednak szukać coś większego? Pozdrawiam

Nie wielkość ważna a rozdzielczość!

sokrates
29-10-2013, 19:40
Ważne są oba te parametry. Co z tego że mój iphone 4 ma ekran retina jak to tylko 4". to samo z tabletem, mam 7" Asusa z rozdzielczością 1280x800, oraz iPada 1 - 10" i 1024x768. rysunki czy to w Autokadzie czy PDF wolę oglądać jednak na większym ekranie, mimo mniejszej rozdzielczości.

Rafał_Sz
10-11-2013, 10:42
Pilnie potrzebuję tablet z 3G (7-10'') do kwoty 1200 zł. Ostatnio wypadłem z "biegu", co jest obecnie warte polecenia?

Edit: Wziąłem N7 II. Pierwsze wrażenie? Ekran i płynność wymiataja.

Edit2: Android 4.3 w połączeniu z procesorem snapdragon 600 daje fenomenalne osiągi. W 3D Mark daje wyniki poza skalą (!). Aż ciekaw jestem, co będzie, jak za chwilę dostanę aktualizację do Android KitKat. :)

foto4deg
17-11-2013, 19:24
Koledzy, który tablet lepszy:
Surface RT, czy Galaxy Note 10.1 4G GT-N8020?

Surface RT mam i dostałem propozycję zamiany na Galaxy. Nie wiem co zrobić, bo co sprzęt to inny system (komp OS, telefon Android, tablet RT), poza tym, zastanawiam się czy RT będzie rozwijany, czy to tylko taki wypadek przy pracy...

Johanan
17-11-2013, 23:33
Bierz samsunga, choćby przez wzgląd na lte.

Minusy, to mała rozdzielczość ekranu i stary andek, ale akurat upgrade to nie problem. ;)

foto4deg
20-11-2013, 16:37
Ktoś jeszcze się wypowie?

Kurtz
20-11-2013, 18:42
Ja wole Windowsa. Co można więcej powiedzieć? ;) 2 Zupełnie różne platformy. Dyskusji o nich było już masa.
Na windzie masz office.

GonzoG
20-11-2013, 19:03
Ja wole Windowsa. Co można więcej powiedzieć? ;) 2 Zupełnie różne platformy. Dyskusji o nich było już masa.
Na windzie masz office.

Jakby nie było go na takich aplikacji Androida...
Poza tym i tak OpenOffice jest lepszy... dla zwykłego śmiertelnika potrafi to samo, a nawet więcej i jest za darmo.

Ja raczej polecam Androida. RT to jakiś dziwny wymysł - nie wróżę przyszłości, bo razem z RT to już 3 platformy do robienia aplikacji... A niby jeden system...

Kurtz
20-11-2013, 22:50
Aplikacje na androida nie mają porównania z MS Office. Każdy, kto potrzebował zrobić cokolwiek poważniejszego w excelu czy po prostu otworzyć bardziej skomplikowany plik, wie jak to się kończy. Przerobiłem sporo darmowych i płatnych aplikacji do plików z MS Office, na kilku tabletach. Oryginalny Office jest po prostu lepszy. A Surface Pro 2, deklasuje wszystkie inne tablety pod tym względem, dzięki swojej wydajności ( RAM, CPU ).

OpenOffice to kiepskie oprogramowanie, któremu nikogo nie polecę. W pracy część ludzi na tym pracuje i każdy narzeka. Mówienie, że jest to to samo albo więcej, to albo celowa manipulacja, albo zbyt mało doświadczeń.

Czemu RT to dziwny wymysł? To po prostu Windows dla ARMów...

Johanan
20-11-2013, 23:01
Kurtz, naprawdę nie masz już dość tej ekspansji ms, teraz jeszcze na urządzenia mobilne?

Wiesz, ja już się czasem obawiam otworzyć lodówkę, czy klapę sedesową, żeby stamtąd nie wyskoczyły jakieś kolorowe kafelki (!).

Adroid jest stale rozwijany i naprawdę to nie jest zły system na smartfony, czy tablety.

I ostatni aspekt, że choć nie bardzo ufam google, to do ms szczególnie nie mam zaufania.

fafniak
20-11-2013, 23:04
android to zabawka - każde powazniejsze zadanie to porażka - można się oszukiwać ale jak przychodzi co do czego - trzeba ratować się normalnym komputerem

Johanan
20-11-2013, 23:10
android to zabawka - każde powazniejsze zadanie to porażka - można się oszukiwać ale jak przychodzi co do czego - trzeba ratować się normalnym komputerem

Tablety, czy smartfony, to nie są gadgety do poważnych zadań, to tylko urządzenia pomocnicze. :)

Do poważnych zadań służą komputery.

fafniak
20-11-2013, 23:21
zgadzam się tyle że nawet te funkcje pomocnicze kuleją
weź dostań maila z plikiem PDF - weź go wydrukuj przez WiFi ( trzeba zrobić to jakoś naokoło bo opcja drukuj bezpośrednio nie działa) - ale to szczegół
popraw plik tekstowy - skopiuj wiekszy obszar tekstu i przeklej go w inne miejsce - powodzenia
i tak można by wymieniać - to niby drobnostki ale [ciach] ogromnie - szczególnie jak MUSISZ to szybko zrobić

Johanan
20-11-2013, 23:28
Teraz trochę fantazjuję, bo tego nie próbowałem, ale nie można użyć gryzonia z niebieskim zębem ?

GonzoG
20-11-2013, 23:28
Aplikacje na androida nie mają porównania z MS Office. Każdy, kto potrzebował zrobić cokolwiek poważniejszego w excelu czy po prostu otworzyć bardziej skomplikowany plik, wie jak to się kończy. Przerobiłem sporo darmowych i płatnych aplikacji do plików z MS Office, na kilku tabletach. Oryginalny Office jest po prostu lepszy. A Surface Pro 2, deklasuje wszystkie inne tablety pod tym względem, dzięki swojej wydajności ( RAM, CPU ).

OpenOffice to kiepskie oprogramowanie, któremu nikogo nie polecę. W pracy część ludzi na tym pracuje i każdy narzeka. Mówienie, że jest to to samo albo więcej, to albo celowa manipulacja, albo zbyt mało doświadczeń.

Czemu RT to dziwny wymysł? To po prostu Windows dla ARMów...

Surface Pro 2 deklasuje też inne tablety pod każdym względem - ceny, wielkości, wagi.. Znajdź mi 10" tablet z androidem o wadze 1 kg, cenie 4000zł i na dodatek działający 2-3h na baterii... i klawiaturą za którą trzeba dopłacić 600zł.

A co do RT - to nie Windows dla ARM, to tak naprawdę inny system. MS zrobił już system dla ARM, który ponoć jest super - jest to WP - tak ciężko było go trochę rozszerzyć ?? po co robić cały nowy system...

weź dostań maila z plikiem PDF - weź go wydrukuj przez WiFi ( trzeba zrobić to jakoś naokoło bo opcja drukuj bezpośrednio nie działa) - ale to szczegół
popraw plik tekstowy - skopiuj wiekszy obszar tekstu i przeklej go w inne miejsce - powodzenia
i tak można by wymieniać - to niby drobnostki ale w****... ogromnie - szczególnie jak MUSISZ to szybko zrobić

Dlaczego zabawka ??
A co przeszkadza użyć myszki czy klawiatury, czy nawet klawiatury z gładzikiem i pracować wygodnie jak na komputerze ??
Ba.. są nawet klawiatury bezprzewodowe z gładzikiem i kursorami.
A co do zaznaczania tekstu - nie ma z tym problemu - klawiatura ekranowa z kursorami o po sprawie. W G1 nigdy nie miałem problemów z zaznaczeniem tekstu w czymkolwiek, shift + kulka i po sprawie.

Drukowanie przez WiFi - żaden problem, a przynajmniej ja nie miałem, wystarczy tylko odpowiednia, darmowa aplikacja (w A <4.4), a w A4.4 drukowanie wsparte jest już natywnie.
Można drukować na drukarkach WiFi czy nawet USB podpiętych do urządzenia (w 4.0-4.3 też można było, ale przez odpowiednie aplikacje).

Kurtz
21-11-2013, 00:08
Surface Pro 2 deklasuje też inne tablety pod każdym względem - ceny, wielkości, wagi.. Znajdź mi 10" tablet z androidem o wadze 1 kg, cenie 4000zł i na dodatek działający 2-3h na baterii... i klawiaturą za którą trzeba dopłacić 600zł.

A co do RT - to nie Windows dla ARM, to tak naprawdę inny system. MS zrobił już system dla ARM, który ponoć jest super - jest to WP - tak ciężko było go trochę rozszerzyć ?? po co robić cały nowy system...

Windows RT to dokładnie Windows na ARM, szczególnie kierowany na systemy klasy SoC.
2-3h na baterii na Surface pro 2? Ciekawe. Na Surface Pro wytrzymywała kilka godzin.
Surface Pro jest tabletem do poważnych zastosowań. Robienie czegokolwiek poważnego na androidzie to tragedia, głównie dla tego, że większość androidów pracuje na wolnych procesorach, którym brak mocy i ma mało RAM. Znajdź mi inny tablet, w takiej wadze, z taką baterią, na którym możesz odpalić photoshopa i całkiem komfortowo pracować, albo inną większą aplikację.
Z ciekawości, miałeś Surface Pro w rękach? Miałeś okazję coś porobić na nich??
Surface Pro 2 z Powercover jest dla mnie teraz jedną z najciekawszych propozycji na rynku przenośnych komputerów mobilnych - zarówno tabletów jak i laptopów.

A co przeszkadza użyć myszki czy klawiatury, czy nawet klawiatury z gładzikiem i pracować wygodnie jak na komputerze ??
Ba.. są nawet klawiatury bezprzewodowe z gładzikiem i kursorami
Myszka na androidzie to dla mnie pomyłka. TF101, kilka innych tabletów, z średniej/wyższej półki i na żadnym praca z myszką nie była nawet w ułamku tak wygodna jak na systemie Windows.

Tablety, czy smartfony, to nie są gadgety do poważnych zadań, to tylko urządzenia pomocnicze.

Do poważnych zadań służą komputery.
Umówmy się, tablety i idiotfony, to również komputery. :)
Moim zdaniem, właśnie Surface Pro, a szczególnie wersja 2 ( haswell rox! ) jest urządzeniem do poważnych zadań. Mobilne rozwiązanie, z zapasem mocy, normalnym desktopowym systemem i aplikacjami. Bliżej mu do ultrabooka niż tabletu. Ba, z powercoverem staje się praktycznie ultrabookiem, dając długi czas pracy na baterii, dużą wygodę. Dla mnie to dość wszechstronne urządzenie.

GonzoG
21-11-2013, 00:14
Z ciekawości, miałeś Surface Pro w rękach? Miałeś okazję coś porobić na nich??
Surface Pro 2 z Powercover jest dla mnie teraz jedną z najciekawszych propozycji na rynku przenośnych komputerów mobilnych - zarówno tabletów jak i laptopów.

Zacznijmy od tematu wątku - i tego co piszesz o poważnej pracy - np. PS'a... zgodzę się to jedyny tablet... 10" za jakieś 6000-7000zł... wybacz, prawie nikt tu nie pyta o urządzenia przekraczające 1000zł. Pojedyncze osoby o takie do 2000zł... a Ty wyskakujesz z tabletem droższym od puszki FX....

A do poważnych zastosowań - wybacz, ale 10" to nie jest do poważnych zastosowań.

Kurtz
21-11-2013, 00:20
Na ile lepszych osiągach?
Wiesz jaki masz tam hardware?
Problem cenowy, jest problemem biednych krajów, takich jak Polska, czy kraje w Afryce. Po prostu nas nie stać na dobry sprzęt. W USA stosunek ceny tego tabletu do zarobków będzie zupełnie inny.
1300USD to 4000PLN ( bez vat, etc etc Cena w sklepach Polsce, pewnie ok 6k PLN ).
Za to, dostajesz i5, 8GB RAM, 256GB SSD. Biorąc pod uwagę formę, nie jest to dla mnie super zabójcza cena...

A do poważnych zastosowań - wybacz, ale 10" to nie jest do poważnych zastosowań.
To zależy od definicji poważnych zastosowań. Ja widzę zastosowanie w pracy dla siebie, dla tabletu z desktopowymi aplikacjami i sporą mocą. A przypomnę, że używam ThinkPad x220T :)

Edit:
A w temat Surface Pro zabrnęliśmy, z powodu mojej uwagi.
Nie jst on tani, nie jest dla każdego. Ci którzy szukają tanich zabawek i gadżetów, bo wszyscy je mają, prawie na pewno go nie kupią.
Gdyby miał jabłko na plecach, ludzie kupowaliby je tonami. Ma tylko jeden zasadniczy problem - ekran 16:9 ( nota bene niezłej rozdzielczości ). Nie trawię 16:9.

fafniak
21-11-2013, 00:30
No cóż - pisze z punktu widzenia użytkownika nie PASJONATA
dostaję plik PDF w mailu - jest opcja drukowania - klikam - nie działa - koniec kropka
Oczywiście można szukać softu który to zrobi osobno, ale to jest właśnie ta "niepoważność" tego systemu - jest opcja która nie działa

Co do większych operacji na tekście - nie doczytałeś pisałem o zaznaczaniu , kopiowaniu i wklejaniu tekstu
Kolejna sprawa to chcesz większy fragment skasować - [ciach] po 40 może 50 słowie ...znika cały tekst - paranoja
To nie są wymyślone przypadki - to najnowsze androidy :)
Naprawdę jak bym sie postarał to znajdę kilak innych przykładów ...tylko po co...
Ja wiem że są ludzie dla których pasjonujące jest rozwiązywanie takich problemów i poszukiwanie kolejnego softu... ja wychodzę z załozenia że ma działać

Johanan
21-11-2013, 00:33
...
Ja wiem że są ludzie dla których pasjonujące jest rozwiązywanie takich problemów i poszukiwanie kolejnego softu... ja wychodzę z załozenia że ma działać

Tak, to tylko w świecie Apple. ;)

docxxx
21-11-2013, 00:43
Koledzy, przyznaję, że nie czytalem całego tasiemca, ale pozwolę sobie zapytać: jaki tablet do 600 zł? Nie mogę się zdecydować, czy 7 cali, a może 10? Przeznaczenie: żona ;) czyli net, filmy dla dziecka itd.

Johanan
21-11-2013, 01:00
Może coś takiego: http://www.x-kom.pl/p/125197-tablet-10-ainol-novo-9-spark-a31-2048mb-16gb-android-422.html ?

Niżej nie warto schodzić.

docxxx
21-11-2013, 01:03
Za 700 taka rozdzielczosc? Te procki, raptem po 1GHz, obsluzą to płynnie? Nie sztuką jest zrobić taki ekran, a sprawnie na nim dzialac. Ale jeśli ktoś to ma i napisze, ze jest ok, to biorę.

GonzoG
21-11-2013, 01:15
Koledzy, przyznaję, że nie czytalem całego tasiemca, ale pozwolę sobie zapytać: jaki tablet do 600 zł? Nie mogę się zdecydować, czy 7 cali, a może 10? Przeznaczenie: żona ;) czyli net, filmy dla dziecka itd.

Jak filmy to lepszy 9-10", ale w cenie do 600zł wybór nie jest wielki:
Shiru Samurai 10 Power - 9.4", 4 rdzenie i ekran IPS, BT, ale bateria tylko 5.4 Ah.
Shiru Samurai 10 Special Edition - 10", 1 rdzeń x86 (Intel Atom), IPS,
MODECOM FREETAB 9704 IPS2 X4 - można dostać w cenie do 600zł (http://www.umnietaniej.com/?7621,tablet-9.7-modecom-freetab-9704-ips2-x4) - 9,7", IPS 2048 x 1536, 4 rdzenie, bateria 7.5 Ah

GoClever Orion 100 (sam nie polecam tej marki) - 10" IPS, 4 rdzenie, BT - cena ok 620zł.

Może coś takiego: http://www.x-kom.pl/p/125197-tablet-10-ainol-novo-9-spark-a31-2048mb-16gb-android-422.html ?

Niżej nie warto schodzić.
Novo Spark - akurat kiepski pomysł, bo procesor średni, a grafika bardzo słaba.

Johanan
21-11-2013, 01:16
http://www.youtube.com/watch?v=YRtD8YZgNvc

GonzoG
21-11-2013, 01:22
http://www.youtube.com/watch?v=YRtD8YZgNvc

A miałeś to w rękach ??
Działa gorzej niż Elf II (generacje starszy z 2 rdzeniami). Bateria bardzo średnio trzyma.

Johanan
21-11-2013, 01:25
A miałeś to w rękach ??
Działa gorzej niż Elf II (generacje starszy z 2 rdzeniami). Bateria średnio trzyma.

Czy to ja rąk nie szanuję, czy coś, że każesz mi brać do nich każdą chińską taniochę?

Dotykam TYLKO tego co ma logo znanych marek (!).

docxxx
21-11-2013, 01:45
Jak filmy to lepszy 9-10", ale w cenie do 600zł wybór nie jest wielki:
Shiru Samurai 10 Power - 9.4", 4 rdzenie i ekran IPS, BT, ale bateria tylko 5.4 Ah.
Shiru Samurai 10 Special Edition - 10", 1 rdzeń x86 (Intel Atom), IPS,
MODECOM FREETAB 9704 IPS2 X4 - można dostać w cenie do 600zł (http://www.umnietaniej.com/?7621,tablet-9.7-modecom-freetab-9704-ips2-x4) - 9,7", IPS 2048 x 1536, 4 rdzenie, bateria 7.5 Ah

GoClever Orion 100 (sam nie polecam tej marki) - 10" IPS, 4 rdzenie, BT - cena ok 620zł.

Novo Spark - akurat kiepski pomysł, bo procesor średni, a grafika bardzo słaba.

Te 600 zł możemy podciągnąć do ~700 zł. Oby sprzęt był tego wart. Jeden Intel Atom będzie lepszy od quada, ale na innej architekturze?

sokrates
21-11-2013, 12:39
i tak można by wymieniać - to niby drobnostki ale w****... ogromnie - szczególnie jak MUSISZ to szybko zrobić

Akurat z drukowaniem śmiem się nie zgodzić, ale to po części zasługa systemu druku w naszej korporacyji... konica-minolta udostępnia na androida aplikację pagescope, można bez problemu drukować i skanować po wifi. Druk z dowolnego źródła, można podpiąć dysk google czy dropboxa, drukować załaczniki z maila, skanować do telefonu, chmury czy na maila bezpośrednio, łącznie z OCRem.
Więc temat druku w moim nexusie4 jest miodzio. często po otrzymaniu maila z załącznikiem drukuję go wprost z nexusa.... nie zaglądając nawet do latopa, bo często mnie przy laptopie nie ma, a wydruk potrzebny od ręki....

fafniak
21-11-2013, 12:42
Ale przez osobny program. Ja mówię o podstawowych opcjach wybudowanych w system

sokrates
21-11-2013, 14:46
A to chciałbyś sterowniki do wszystkich drukarek i skanerów świata wbudowane w system na smartfonie? Ciekawe.....

GonzoG
21-11-2013, 15:05
Ale przez osobny program. Ja mówię o podstawowych opcjach wybudowanych w system

Wydruk z systemu dostępny jest dopiero w A4.4 i tylko wtedy gdy masz zainstalowane sterowniki do drukarki - czyli identycznie jak na każdym innym systemie.
A to jest wina producentów drukarek. Gdyby używali jednego standardu do druku, to nie było by problemów i podstawowe wydruki można by było robić bez dodatkowych aplikacji.

Ricoh, HP, Dell, Kyocera, Xerox, Acer, Brother, Canon, Zebra, Olivetti, Lexmark i zapewne inni, mają swoje aplikacje do wydruku, tak więc nie widzę problemu...
Przecież w Windowsie na wielu nowych drukarkach też bez sterowników od producenta nic nie wydrukujesz...

fafniak
21-11-2013, 23:45
mam zainstalowany sterownik do brothera
plik z maila "podejrzany" i gdzie jest opcja druku - to nie działało
trzeba było osobno ściągnąć plik , zapisać otworzyć i wydrukowac - żaden inny sposób nie dizałał
po [ciach] jest opcja która nei działa ?

Zresztą [ciach] - tak /Android jest super a ja jestem [ciach] i takim chce pozostać - jak jest opcja to ma działać anie żebym domyślał sie jak obejść problem programistów

[ciach]
wczoraj żonie wgrywam zdjęcia biżuterii i nagle widze że pasek kopiowania nie porusza się
rzut oka na table a tam komunikat - proces android.media (czy jakoś tak) został zatrzymany.
kilka restartów tabletu , peceta - dalej to samo
tablet nexus 7 16Gb - zajrzałem do stanu pamięci - 29GB - LUUUDZIE to jakaś paranoja... ręce opadają
odinstalowałem wszystko co syn sobie zainstalował - łącznie z jego ukochaną INOTIĄ (i tu mu zrobiłem dużą przykrość - nie wiedziałem że to takie "ważne") - nadal żadnej poprawy

Johanan
22-11-2013, 14:25
Przepraszam, że się wtrącam nie znając rozwiązania tego akurat problemu, ale przy taki założeniach jak Twoje, żaden Adroid, Symbian, czy RT, nie zda egzaminu i trzeba posilić się nadgryzionym jabłuszkiem.

Takie życie.

fafniak
22-11-2013, 15:34
Przepraszam, że się wtrącam nie znając rozwiązania tego akurat problemu, ale przy taki założeniach jak Twoje, żaden Adroid, Symbian, czy RT, nie zda egzaminu i trzeba posilić się nadgryzionym jabłuszkiem.

Takie życie.
Właśnie do tego chyba dojrzałem