Zobacz pełną wersję : Tablet (tani) po raz ostatni :) ...
rafal1980
15-11-2012, 21:11
Dawno sobie żadnego "niepotrzebnego" gadżetu nie sprawiłem, więc pomyślałem czemu by nie zakupić jakiegoś tabletu ;) Od razu dodaję, że jestem absolutnie zielony w tej kwestii. Doradzicie coś wartego uwagi?
Więc tak, chciałbym aby mój tablet :
- mógł posłużyć mi do prezentowania zdjęć ( czyli bodajże matryca IPS z ładną rozdzielczością byłaby mile widziana )
- umożliwił mi komfortowe przeglądanie internetu ( z modemem 3g podobno wygodniej )
- obejrzenie filmu
No i to tak chyba z grubsza, nie wiem co jeszcze te urządzenia więcej oferują, jeśli coś jest istotnego co warto by mieć napiszcie ;)
Kwota jaką chciałbym przeznaczyć to ~1000zł
Dawno sobie żadnego "niepotrzebnego" gadżetu nie sprawiłem, więc pomyślałem czemu by nie zakupić jakiegoś tabletu ;) Od razu dodaję, że jestem absolutnie zielony w tej kwestii. Doradzicie coś wartego uwagi?
- mógł posłużyć mi do prezentowania zdjęć ( czyli bodajże matryca IPS z ładną rozdzielczością byłaby mile widziana )
- umożliwił mi komfortowe przeglądanie internetu ( z modemem 3g podobno wygodniej )
- obejrzenie filmu
No i to tak chyba z grubsza, nie wiem co jeszcze te urządzenia więcej oferują, jeśli coś jest istotnego co warto by mieć napiszcie ;)
nexus 7.
- obejrzenie filmu
Nexus 7 albo jak trafisz na promocję to Samsung GT-P3100 Galaxy Tab 2 7" (nie mylić z GT-P3110 bez modemu 3G)
Natomiast jak masz telefon z funkcją HotSpot'a, bo modem 3G w tablecie może być zbędnym gadżetem.
rafal1980
15-11-2012, 21:49
A czy są może tablety z matową matrycą? Co do hotspot'a w telefonie - niestety nie ma takiej funkcji.
A czy są może tablety z matową matrycą? Co do hotspot'a w telefonie - niestety nie ma takiej funkcji.
Niemal wszystkie mają matową matryce.
Niestety szyby, czy plastiku, który jest przed matrycą się matowych nie da zrobić, bo byś nic nie mógł zobaczyć...
Bez przesady z ta matowoscia, zobaczyl by i to dobrze, gorsza sprawa byla by z dotykiem raczej, choc glowy sobie uciac nie dam.
Mam tego samsunga galaxy tab2 7", zabawka pierwsza klasa, swietny ekran i rozmiar jak dla mnie idealny, polecam.
Ja na swoim tablecie mam matową folię ochronną Glasser Mat. Redukuje palcowanie tabletu, odblaski, a nie upośledza funkcji dotykowych.
Też mogę polecić Nexusa 7, szybkość działania robi wrażenie.
16 GB pamięci mi wystarcza, niektórym może przeszkadzać brak wejścia na kartę.
Na brak modemu też nie narzekam - w domu wifi, poza Huawei Pocket Wifi z kartą Aero 2.
Pozdrawiam Mirek
Dzis ogladalem tego NEXUSA 7" 32gb, cenowo tak samo jak samsung, przynajmniej u mnie;)
Bardzo fajna maszynka, gdyby nie samsung w dloni to bym go wlasnie bral.
Pomóżcie. Muszę kupić jakiś tani tablet. Tablet ma być dla osoby, która przy jego pomocy będzie głównie słuchać radia internetowego (czyli musi być możliwość podłączenia zewnętrznych głośników). Chciałam kupić radio z wifi, ale widząc ceny stwierdziłam, że bardziej opłaca się kupić tablet. Widzę, że tablety z Androidem 2.3 są tańsze od 4.0. Czy na tablet z Androidem 2.3 można wgrać 4.0? A jeśli nie, to czy ta pierwsza wersja będzie znacznie gorsza od tej drugiej? Zaznaczam, że tablet ma być dla osoby, która średnio sobie radzi z takimi urządzeniami jak telefony komórkowe czy komputery. Co do ceny, to do 180 zł, bo chodzi tu głównie o radio internetowe. Może jakiś market ma w tej chwili w promocji tani tablet?
Pomóżcie. Muszę kupić jakiś tani tablet. Tablet ma być dla osoby, która przy jego pomocy będzie głównie słuchać radia internetowego (czyli musi być możliwość podłączenia zewnętrznych głośników). Chciałam kupić radio z wifi, ale widząc ceny stwierdziłam, że bardziej opłaca się kupić tablet. Widzę, że tablety z Androidem 2.3 są tańsze od 4.0. Czy na tablet z Androidem 2.3 można wgrać 4.0? A jeśli nie, to czy ta pierwsza wersja będzie znacznie gorsza od tej drugiej? Zaznaczam, że tablet ma być dla osoby, która średnio sobie radzi z takimi urządzeniami jak telefony komórkowe czy komputery. Co do ceny, to do 180 zł, bo chodzi tu głównie o radio internetowe. Może jakiś market ma w tej chwili w promocji tani tablet?
W 99% na te tanie z 2.2/2.3 nie wgrasz nic nowszego - powód, to są zdecydowanie za słabe.
Co do porad w sprawie wyboru - w twojej cenie to nie ważne co weźmiesz.
Wojteksw
17-11-2012, 21:38
Mój syn dostał w nagrodę Goclever TAB A101 i udało się zaktualizować do Androida 4.0
Dzięki za szybkie odpowiedzi. A czy do wszystkich tabletów można podłączyć głośniki? Bo to się podłącza przez specjalne gniazdo lub usb, tak? Nie wiem czy każdy tablet ma to gniazdo, a jeśli ma, to nie wiem jak to się w specyfikacji nazywa ... ;) A jak te tanie tablety reagują na dotyk? Nie ma się czego obawiać? ;)
Kazdy tablet ma wysjcie sluchawkowe na jacka, podplaczasz pod to glosniczki od komputera lub wzmacniacz;)
Dzięki za szybkie odpowiedzi. A czy do wszystkich tabletów można podłączyć głośniki? Bo to się podłącza przez specjalne gniazdo lub usb, tak? Nie wiem czy każdy tablet ma to gniazdo, a jeśli ma, to nie wiem jak to się w specyfikacji nazywa ... ;) A jak te tanie tablety reagują na dotyk? Nie ma się czego obawiać? ;)
głośniki podłącza tak jak słuchawki.
Tablet ma być dla osoby, która przy jego pomocy będzie głównie słuchać radia internetowego (...) Zaznaczam, że tablet ma być dla osoby, która średnio sobie radzi z takimi urządzeniami jak telefony komórkowe czy komputery.
Przecież to jest z gruntu bez sensu. Obsługa tabletu jest 1000x bardziej złożona niż radyjka. Do tego wymiary, kwestia ustawienia, zasilania, wzmacniacza, jakiegoś głośnika. Zrobi się z tego pająk podłączonych zabawek, mało ergonomiczny i maksymalnie awaryjny.
Kazdy tablet ma wysjcie sluchawkowe na jacka, podplaczasz pod to glosniczki od komputera lub wzmacniacz;)
głośniki podłącza tak jak słuchawki.
Dzięki :D
Przecież to jest z gruntu bez sensu. Obsługa tabletu jest 1000x bardziej złożona niż radyjka. Do tego wymiary, kwestia ustawienia, zasilania, wzmacniacza, jakiegoś głośnika. Zrobi się z tego pająk podłączonych zabawek, mało ergonomiczny i maksymalnie awaryjny.
W tym przypadku ma to sens ;) Osoba ta będzie słuchać muzyki podczas pracy (siedząca, przy biurku). Jedno biurko jest wolne, więc tam spokojnie można to wszystko rozłożyć. Do tego jestem po rozmowie z tą osobą. Powiedziała mi, że chciałaby jakiś mały tablet na wypadek podróży oraz do przeglądania www (bo nie ma komputera, więc od czasu do czasu "podkrada" domownikom ich komputery). Akurat strony www potrafi przeglądać :D
Tylko musisz wziąć pod uwagę parę rzeczy:
- głośniku muszą mieć własne zasilanie - czyli takie jak do stacjonarnego komputera, bo inaczej to marna jakość i głośność.
- zasięg WiFi - te najtańsze tablety potrafią mieć bardzo marny
- tablet musi mieć przeinstalowany Google Play (dawniej Android Market), bo inaczej lipa z dostępem do aplikacji, a cześć tych najtańszych nie ma.
- tablety w cenach ok 200 zł to w większości sprzedawane przez chińczyków, a ci na allegro tylko pośredniczą z zamówieniu - ewentualna gwarancja tylko w Chinach i na własny koszt, a polski "sprzedawca" umywa od wszystkiego ręce... Chcesz mieć pewność, że nie będą to wyrzucone pieniądze - kup tablet w Polsce.
Co do wyboru - najtańsze co znalazłem na aledrogo to GoClever I70 oraz I71 - cena ok 210 zł - słaby procesor, może gry będą na tym działać. Internet -średnio, bo brak obsługi Adobe Flash (procesor za stary). Dość mało pamięci RAM - 256 MB oraz kiepsko z dotykiem, bo rezystancyjny.
następnie za ok 240-250zł można mieć:
Manta MID08
Goclever R74
Goclever R75
LARK FreeMe 70.6
Ogólnie wszystko to samo - dość słaby procesor, 512 RAM, Android 4.0 i ekran pojemnościowy. GoClever R74 chyba lepszy od R75.
Nic tańszego nie mogę polecić.. a wręcz odradzam.
Dzięki wielkie! Przemyślę to, mam jeszcze trochę czasu ;)
Internet -średnio, bo brak obsługi Adobe Flash
No bez przesady, flash sie juz konczy!
Tylko ja zrobilem taka wtope i kupilem strone we flashu:D:D:;)
No bez przesady, flash sie juz konczy!
Tylko ja zrobilem taka wtope i kupilem strone we flashu:D:D:;)
Flash sie kończy od paru lat... i nie może się skończyć....
dokladnie ;) prawda jest taka, ze nie ma rozsadnej alternatywy dla flasha jeszcze
No tak, niby nie ma, ale internet mozna spokojnie przegladac bez flasha;)
Najwyzej pare reklam sie nie otworzy, do youtubow sa aplikacje....
Na iPhonie flasha nie mam i dawalem rade, teraz na tablecie mam flasha i go nie uzywam......sprawdzilem tylko jak dziala, ze dziala i tyle....
Celeborn
18-11-2012, 08:10
Generalnie można powiedzieć że się skończył. Jeżeli masz telefon z JB to już nie ściągniesz Flasha z marketu
Generalnie można powiedzieć że się skończył. Jeżeli masz telefon z JB to już nie ściągniesz Flasha z marketu
Mam 4.0.1 i tez juz nie ma w markecie, trza bylo kombinowac:D
A po co komu market, jak jest XDA ??
XDA ??
WTF? Jezeli mozna prosic:mrgreen::D
Celeborn
18-11-2012, 18:53
Xda developers to takie forum
Ale ściągniesz Adobe AIR, który zawiera flasha. Flash się kończy tylko jako odrębny produkt, technologia zostaje.
Wlazłem i ja w tabletowy świat. Można się pogubić w ilości tych sprzętów, zakupiłem w końcu Overmax SteelCore - sugerowałem się wielkością 10cali, matrycą 1280 x 800 z IPS i dobrym prockiem. Czy dobrze wybrałem - czas pokaże.
jerryjola
28-11-2012, 00:16
To podziel się na bieżąco refleksjami.
Sam jestem nim zainteresowany. Parametry ma ciekawe. Myślę jeszcze nad Shiru -Shogunem lub Samurajem.
Shiru Shogun kupiliśmy matce, dam znać jak już dojdzie. Ja jestem szczęśliwym użytkownikiem Nexusa 7.
Rafał_Sz
28-11-2012, 11:39
Tablet do 1000 zł 7". Co? :)
Sapphiron
28-11-2012, 11:43
Manta Mid08 ;)
Rafał_Sz
28-11-2012, 11:51
Manta Mid08 ;)Ekran 800×480 przy 7"? Nie, dziękuję. :)
Coś na Rockchip 3066.
GoClever R83? (ale wielkość 8")
edit: jest Tracer oVo 2.
Rockchip RK3066
7" rozdziałka 1280x768
ale jakie ma opinie to nie wiem...
aaa... cena do 500zł
Tablet do 1000 zł 7". Co? :)
Samsung Galaxy Tab 2 7"
Nexus 7
Ainol Novo 7 Fire
Rafał_Sz
28-11-2012, 12:12
Dzięki. Nexus 7 i GT 2 będę brał pod uwagę.
Cześć.
To ja też chciałem prosić o radę.
Zbliżają się święta, a moja siostrzyczka zażyczyła sobie tablet'a.
Ja jestem zdania, że i tak po tygodniu pójdzie w kąt i będzie kolejny klamot do odkurzania, ale cóż...
Chciałem się Was poradzić, jaki model kupić do 300 zł, aby pociągnął takie gry jak Minecraft (bo ostatnio na tym jej najbardziej zależy)?
Widziałem jakieś urządzenia w Carefourze czy Saturnie, ale nie wiem, jak to wygląda "na żywo".
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie!
Pozdr.
Sapphiron
28-11-2012, 15:25
Powtórzę się ale Manta Mid08 :)
Używam już jakiś czas i bardzo dobrze się sprawuje :)
Manta MID08 i Mincraft - marnie to widzę...
Poza tym Mineraft na androida kosztuje 24zł
i co w związku z tym, że kosztuje 24 zł, bo nie bardzo rozumiem?
Może ktoś posiadający takowy tablet (lub inny zbliżony cenowo do w/w przeze mnie wymagań) mógłby sprawdzić i pobrać wersję demo Minecrafta.
Czy to w ogóle odpali?
Czy Google Play będzie go widział?
Pozdr.
Sapphiron
28-11-2012, 16:49
u mnie Minecraft Pocket śmiga i buczy na Mancie.
Rafał_Sz
28-11-2012, 18:25
Coraz bardziej skłaniam się ku temu N7, mam pytanie do posiadających ten wynalazek. Jak ekran? Cacy, bardzo cacy czy tylko wystarczający?
Coraz bardziej skłaniam się ku temu N7, mam pytanie do posiadających ten wynalazek. Jak ekran? Cacy, bardzo cacy czy tylko wystarczający?
Nie mam, ale miałem przez ponad tydzień i podsumowanie jest takie:
większość twierdzi, że 7" TFT TN 800x480 daje ładny ostry obraz - N7 ma IPS 1280x800... więcej chyba nie trzeba pisać.
Jedyny minus N7 to brak gniazda kart pamięci.
Kilka slow po zakupie overmaxa.
Urzadzenie przyjemne, korzystac mozna spokojnie w wyrze a nie siedziec przed stacja. Na codzien korzystam z Samsunga Galaxy 2 wiec przyzwyczajenie mam do szybko dzialajacego sprzetu. Tablecik dziala wolniej niestety vs galaxy. Nie ma tragedii oczywiscie ale delikatne zaznaczam roznice sa. Apkki z marketu laduja sie z wyjatkiem jednej - youtube, mam blad caly czas. 10 cali to jest to, mniejszego bym nie chcial, to jest komfortowy jeszcze rozmiar aby spokojnie poserfowac po sieci. Zdjecia np tutaj na forum nie sa tak cukierkowe jak galaxy, troche bledsze, troche szkoda. Zdam relacje jeszcze za jakis czas.
Panowie (i Panie jeśli także czytają) - czy któryś z posiadaczy tańszych tabletów mógłby jeszcze na próbę wgrać tego Minecrafta i zobaczyć czy śmiga?
Wiem już od GonzoG że na Mancie daje radę, ale chciałbym jeszcze wiedzieć jak z innymi.
Chętnie też usłyszę jakieś rady - coraz mniej czasu, a boję się, że jak się zacznie "nalot na prezenty" to może być potem problem.
Nie mam, ale miałem przez ponad tydzień i podsumowanie jest takie:
większość twierdzi, że 7" TFT TN 800x480 daje ładny ostry obraz - N7 ma IPS 1280x800... więcej chyba nie trzeba pisać.
Jedyny minus N7 to brak gniazda kart pamięci.
Niewielki minus, kabelek USB OTG i albo root, albo apka Nexus Media Importer za 9zł (przy czym ta druga nie umożliwia zapisu na nośniki zewnętrzne).
Cycki z masłem ;)
Chętnie też usłyszę jakieś rady - coraz mniej czasu, a boję się, że jak się zacznie "nalot na prezenty" to może być potem problem.
Ja mam Ainol Novo 7 Elf II - jest droższy, ale to już z dwurdzeniowym CPU, jest też wersja z jednordzeniowym (również Cortex-A9, nie A8 jak manta) - Novo 7 Mars - aktualnie cena w x-kom 330zł, a masz 2x więcej RAM, 2x więcej pamięci wewnętrznej, ekran 1024x600 nie 800x480 - w porównaniu do Manty Mid08.
Panowie - od razu napiszę, żeby nie było - max. kwota to 300 zł i nie ma co przeginać - i tak tablet po tygodniu pójdzie w kąt.
To tylko zabawka, która moim zdaniem nie ma większego sensu, ale cóż, dziecku nie przetłumaczysz.
Co do parametrów, to nie wiem, czy są one do spełnienia, ale chciałbym, żeby tablet miał WiFi (chyba, że jest to już standard i każdy ma, ale wolę się upewnić).
Fajnie by było, gdyby miał dostęp do Google Play (Android Market) - wiem, że praktycznie wszystko można ściągnąć z neta, ale zawsze to wygodniejsze.
Na złączu HDMI mi nie zależy - wątpię, żeby siostrze przysłon do głowy podłączać go pod TV.
Przejrzałem allegro i z tych częściej kupowanych wpadły mi w oko:
-SHIRU Hitomi 7 (ICS, Google Play, 1,2 Ghz, ale "tylko 512 mb RAM i chyba brak wiif)
-Tracer oVo Lite GP (ICS, Google Play, WiFi, ale brak słabszy procek i też "tylko 512 mb RAM")
-MANTA MID08 (ICS, brak Google Play(?), WiFI, procek 1 Ghz, 512 mb)
Może ktoś wie, czy Shiru nie ma wifi, a czy Manta nie ma dojścia do Google Play?
Panowie - od razu napiszę, żeby nie było - max. kwota to 300 zł i nie ma co przeginać - i tak tablet po tygodniu pójdzie w kąt.
To tylko zabawka, która moim zdaniem nie ma większego sensu, ale cóż, dziecku nie przetłumaczysz.
Co do parametrów, to nie wiem, czy są one do spełnienia, ale chciałbym, żeby tablet miał WiFi (chyba, że jest to już standard i każdy ma, ale wolę się upewnić).
Fajnie by było, gdyby miał dostęp do Google Play (Android Market) - wiem, że praktycznie wszystko można ściągnąć z neta, ale zawsze to wygodniejsze.
Na złączu HDMI mi nie zależy - wątpię, żeby siostrze przysłon do głowy podłączać go pod TV.
Przejrzałem allegro i z tych częściej kupowanych wpadły mi w oko:
-SHIRU Hitomi 7 (ICS, Google Play, 1,2 Ghz, ale "tylko 512 mb RAM i chyba brak wiif)
-Tracer oVo Lite GP (ICS, Google Play, WiFi, ale brak słabszy procek i też "tylko 512 mb RAM")
Może ktoś wie, czy Shiru nie ma wifi, a czy Manta nie ma dojścia do Google Play?
Jak chcesz tak całkowicie po taniości, to może tym się zainteresuj: http://www.spidersweb.pl/2012/11/testujemy-tablet-biedronki-kosztujacy-229-zl-mytab-7-0-recenzja-spiders-web.html
Recenzja mojego znajomego. Osobiście nie poleca, no ale on na codzień działa na trochę lepszym sprzęcie :)
No to może ja się skuszę na tablet. Po dramatycznych doświadczeniach z telefonem nokia E72 poszukuję tabletu z GPS, wi fi, usb, wewnętrznym modemem. Kwota do 500-700 zł. Czy ktoś spotkał się testował lub może polecić sprzęcik godny uwagi?
Tak pierwsze z brzegu
1. TABLET OVERMAX Dual Drive 10w1 GPS DVBT WI-FI 3G
2.TABLET GOCLEVER TAB M703G 7'' IPS 1GHz 3G 20GB
3. Oraz troche ponad stan TABLET LED10.1AMPE IPS 3G SIM ANDROID 4 GPS 20GB
Sapphiron
29-11-2012, 14:42
Manta ma sklep googla w pełni funkcjonalny (gram w dużo gier itp stamtąd), jest rozpoznawalna przez silnik sprawdzający co to za urządzenie (wykrywa że to Manta Mid08 ) i jak narazie wszystko jest cacy.
Aktualnie mam kartę 16Gb, na programie MX Player działa z filmami w trybie H/W oraz z niektórymi na H/W+
Jak coś potrzebujesz dokładnie odnośnie to pytaj a opowiem wszystko :)
Pojechałem do biedry...
Ostatnią sztukę kupiłem. Ma być dla mojej córy pod choinkę. Teraz często chce telefon mój aby pograć sobie w coś albo obejrzeć bajeczki na YT. 230zł za wolny telefon? Wchodzę w to :)
Pojechałem do biedry...
Ostatnią sztukę kupiłem. Ma być dla mojej córy pod choinkę. Teraz często chce telefon mój aby pograć sobie w coś albo obejrzeć bajeczki na YT. 230zł za wolny telefon? Wchodzę w to :)
W takiej roli ten tablet na pewno spisze się super.
W Overmax natomiast do patrzyłem się 2 rzeczy, nie działa mi aplikacja YouTube i Chrome zawiesza się. Reszta śmiga ok.
A ja jak zwykle mam problem.... bo mam matkę - która chce zrobić prezent córce (mojej siostrze) za wszelką cenę, żeby miała prezent pod choinkę i ojca, który wyznaje zasadę "lepiej kupić raz, a porządnie, albo nie kupować wcale" i jego zdaniem kupno tabletu za 300 zł nie ma sensu.
I jestem w kropce, bo nie wiem co robić...
Czy iść za głosem matki i kupić jakieś tańsze urządzenie, by siostra cieszyła się z prezentu choinkowego, czy za ojcem - nie kupować wcale, poczekać, dołożyć i uzbierać na coś lepszego (w międzyczasie licząc, że siostrze przejdzie na to ochota).
Stary naczytał się już na forach jakie to procesory 1 rdzeniowe są beee i jakie to wszystko słabe itp. stąd takie podejście.
Ja za to jestem między młotem a kowadłem i nie wiem co robić..... może Provident pomoże :D
Technika i tak pójdzie do przodu w zastraszającym tempie. Dziś szybkie i nowoczesne za jakiś czas okażą się wolne i nieprzystające do nowych wyzwań. Zatem to niewiele zmienia. Ważne jest czy aplikacje, których ktoś chce używać będą działać. I tyle.
Sapphiron
30-11-2012, 07:43
Technika i tak pójdzie do przodu w zastraszającym tempie. Dziś szybkie i nowoczesne za jakiś czas okażą się wolne i nieprzystające do nowych wyzwań. Zatem to niewiele zmienia. Ważne jest czy aplikacje, których ktoś chce używać będą działać. I tyle.
to że zawsze znajdą się szybsze nie znaczy że są dla wszystkich i do wszystkiego :) Ja np potrzebowałem tableta żeby mieć w ogóle cokolwiek więc kupiłem Mantę i jestem zadowolony. Nie potrzebuję ani nie mam funduszy na ipada więc go nie kupiłem ;) co z tego że ma lepsze parametry itp itd jak nie jest sprzętem dla mnie ;)
Święta prawda!
Niestety, mój ojciec ma takie "snobistyczne" podejście, że musi być drogie, lepsze itp. itd. tylko nie bierze chyba pod uwagę do czego będzie się ten tablet stosować.
A jeszcze zapytam - słyszał ktoś o tabletach firmy Verdon?
Jest na alledrogo model z 2x1.5 GHz i 512 RAM (to mnie trochę martwi że będzie mało) za 289 zł.
Jest też Manta MID14 z 2x1.2 GHz i 1 GB RAM'u, ale coś czytałem o słabej budowie tych tabletów.
Ano właśnie. Przez chwilę nawet rozważałem zakup prostego taniego tabletu dla... babci. Która swoje lata już ma, styczność z techniką jedynie w postaci TV, a dostępu do sieci i kompa brak. Ale rozwiązuje krzyżówki i wyłącznie do tego jednego zastosowania tablet jako słownik nadaje się idealnie. I nie musi być szybki, drogi, ani mieć super wyświetlacza, kart pamięci, baterii. Wystarczy raz wgrana (np. przeze mnie) właściwa aplikacja i tyle. Zatem dopóki wymagany program chodzi, dopóty tablet się nadaje. :) Trochę inaczej wygląda sprawa urządzenia bardziej uniwersalnego, na którym chcemy jednocześnie prezentować zdjęcia, oglądać wysokorozdzielczą grafikę, przeglądać strony (czyli mieć bardzo czytelny tekst), zagrać w dynamiczne gry, obejrzeć film w wysokiej rozdzielczości i jeszcze przerzucać dane miedzy tabletem i innymi urządzeniami. Wówczas trzeba czegoś innego. Wypasiony sprzęt sprawdzi się i w prostych zadaniach, ale po co przepłacać? Każdemu wedle potrzeb.
Sapphiron
30-11-2012, 08:04
oj teraz wiele osób ma niestety takie podejście. Konsumpcjonizm uderzył sodówą ludziom w potylicę i niestety widać tego skutki... Ludzie myślą ceną i szpanem a nie potrzebami :(
Co do gier to grałem na Mancie w Death Trigger, Death Dome, Agent Dash oraz Shrek Carts. Te gry które wg mnie są bardzo dynamiczne chodziły na Mancie bez zająknięcia... Wifi śmiga aż miło, Opera Mobile działa idealnie (dolphina nie polecam na tablety bo kaszanka), czytam epuby, ebooki, oglądam filmy 720p i jest cacy :)
A że kosztował z futerałem klawiaturowym 300zł a nie 3000 to cóż ;)
Zamowilem w tamtym tygodniu na alledrogo tablet dla mojego bratanka, 399zl VIDO dual core 1,6, 1 GB ramu, 8 GB wewnetrznej pamieci, slot na karte mSD, micro HDMI no i rozdzialka ekranu dokladnie taka jak u mnie w samsungu 7" 1024x600.
Tablecik okazal sie bardzo szybki, dziala bardzo ladnie, do tego jest z JB 4.1.1 i zapowiada sie, ze bedzie mial wsparcie, bo jest to z jakiejs tam firmy co to na rynku PL jest od jakiegos czasu, wczesniej nazywali sie Window i Verdon...
Na te chwile moge polecic, jak bedzie w praniu to sie okaze, ale tak to juz jest z kazdym tanim tabletem;)
Mi się matryca nie podoba, kolorki słabe na tych tabletach.
Rafał_Sz
30-11-2012, 20:47
Biorę Nexusa 7, ale poczekam na ten wypust: http://www.komputerswiat.pl/nowosci/sprzet/2012/48/nexus-7-3g-w-przedsprzedazy-w-polsce-jaka-cena.aspx
Ciekawe, czy przy okazji spadnie cena wersji 16GB i czemu nie... ogólnie jednak jak ktoś potrzebuje 3G to niezła oferta.
EDIT:
oj teraz wiele osób ma niestety takie podejście. Konsumpcjonizm uderzył sodówą ludziom w potylicę i niestety widać tego skutki... Ludzie myślą ceną i szpanem a nie potrzebami :(
Co do gier to grałem na Mancie w Death Trigger, Death Dome, Agent Dash oraz Shrek Carts. Te gry które wg mnie są bardzo dynamiczne chodziły na Mancie bez zająknięcia... Wifi śmiga aż miło, Opera Mobile działa idealnie (dolphina nie polecam na tablety bo kaszanka), czytam epuby, ebooki, oglądam filmy 720p i jest cacy :)
A że kosztował z futerałem klawiaturowym 300zł a nie 3000 to cóż ;)
Czuję się niewprost pojechany, jako użytkownik tabletu, co to nie kosztował 300zł. Jak chcę robić to samo, co Ty, ale przy okazji mieć dobre materiały i jakość wykonania, oficjalny i nieoficjalny support przez długi czas oraz szeroki wybór dedykowanych akcesoriów, przy okazji nie wkurzając się, że tablet się zamyśli czy będzie co chwila wyrzucał apki chodzące w tle z pamięci, to już "konsumpcjonizm uderzył mi sodówą w potylicę"? No sorry, ale to jakiś brednie są...
jak wyjdzie Nexus 10, to na pewno 7 spadnie 16 i 32 GB :)
jak wyjdzie Nexus 10, to na pewno 7 spadnie 16 i 32 GB :)
Nexus 10 już wyszedł i nie spowodowało to spadku cen N7 (przynajmniej na Zachodzie), za to spadła cena wersji 16GB po wejściu 32GB.
rafal1980
30-11-2012, 22:33
A powiedzcie mi czy taki Nexus 7 może robić za monitor podglądowy do lustrzanki? Zamiast ekraniku lilliput np. ;)
Nexus 10 już wyszedł i nie spowodowało to spadku cen N7 (przynajmniej na Zachodzie), za to spadła cena wersji 16GB po wejściu 32GB.
Skoro w Polsce jest juz dostepny w fizycznym sklepie to tylko pogratulowac..
Szkoda czasami, ze nie mieszkam w tak rozwinietym kraju, jakim jest Polska.. :wink:
Jeżeli Nexus ma USB z otg to zadziała jako ekran LV. Może być z niego wezyk spustowy z LV i możliwością sterowania parametrami, af etc.
Sapphiron
30-11-2012, 23:50
Czuję się niewprost pojechany, jako użytkownik tabletu, co to nie kosztował 300zł. Jak chcę robić to samo, co Ty, ale przy okazji mieć dobre materiały i jakość wykonania, oficjalny i nieoficjalny support przez długi czas oraz szeroki wybór dedykowanych akcesoriów, przy okazji nie wkurzając się, że tablet się zamyśli czy będzie co chwila wyrzucał apki chodzące w tle z pamięci, to już "konsumpcjonizm uderzył mi sodówą w potylicę"? No sorry, ale to jakiś brednie są...
A czuj się jak uważasz ;) Tu bardziej chodzi o ludzi którzy ślepo lecą za modą a nie są świadomi czego chcą. A ty raczej jesteś świadomy tego co chcesz i co potrzebujesz ;) Ale wracając do dalszych zastrzeżeń:
Oficjalny i nieoficjalny support jest :) Na androida jest bardzo prężnie działający dział Manty ;)
Akcesoria są :) Futerał z klawiaturą, myszki, kable do pendrivów, rysiki itp :) Coś więcej potrzebujesz?
Owszem tablet czasem się zamyślał póki nie ustawiłem w ustawieniach domyślnego 3 aplikacje w tle i miodzio :)
Nie twierdzę że jest to super hiper mega wypas. Twierdzę jednak że jest to tablet który starcza możliwościami dla jakichś 60% użytkowników ;) Serio, mimo ceny tablet daje bardzo duże możliwości które wielu użyszkodnikom TABów, iPadów itp itd by starczyło a zaoszczędziliby kilkaset zł ;)
Dążę nie do tego żeby zachwalać pod niebiosa Mantę, dażę do tego co Mini oczekiwał. Tani tablet z fajnymi możliwościami którego nie będzie szkoda jak dzieciakowi się znudzi ;) Manta spełnia te założenia w 100% :)
A powiedzcie mi czy taki Nexus 7 może robić za monitor podglądowy do lustrzanki? Zamiast ekraniku lilliput np. ;)
Może. Jest kilka aplikacji płatnych i jedna darmowa - DSLRDashboard.
jerryjola
01-12-2012, 11:48
A czuj się jak uważasz ;) Tu bardziej chodzi o ludzi którzy ślepo lecą za modą a nie są świadomi czego chcą. A ty raczej jesteś świadomy tego co chcesz i co potrzebujesz ;) Ale wracając do dalszych zastrzeżeń:
Oficjalny i nieoficjalny support jest :) Na androida jest bardzo prężnie działający dział Manty ;)
Akcesoria są :) Futerał z klawiaturą, myszki, kable do pendrivów, rysiki itp :) Coś więcej potrzebujesz?
Owszem tablet czasem się zamyślał póki nie ustawiłem w ustawieniach domyślnego 3 aplikacje w tle i miodzio :)
Nie twierdzę że jest to super hiper mega wypas. Twierdzę jednak że jest to tablet który starcza możliwościami dla jakichś 60% użytkowników ;) Serio, mimo ceny tablet daje bardzo duże możliwości które wielu użyszkodnikom TABów, iPadów itp itd by starczyło a zaoszczędziliby kilkaset zł ;)
Dążę nie do tego żeby zachwalać pod niebiosa Mantę, dażę do tego co Mini oczekiwał. Tani tablet z fajnymi możliwościami którego nie będzie szkoda jak dzieciakowi się znudzi ;) Manta spełnia te założenia w 100% :)
I to jest moim zdaniem właściwe podejście. Czasami jest własnie tak, że są urządzenia, które niepozornie wyglądają, ale dlatego, że jest to celowy zamysł producenta. Ale taki producent to wie i celowo nic nie robi, aby np. zaktualizować choćby oprogramowanie w swoim sprzęcie, (patrzcie przykład Playbooka ). Takim sprzętem jest np. smartfon samsung galaxy s - niepozorny już na dzień dzisiejszy telefon, ale zbudowany z takich podzespołów, które nie sa wykorzystywane w 100%. Oficjalnie samsung nic nie robi (po bo co? wtedy nikt nie kupis sIII), ale nieoficjalnie niezależni programiści hulają aż miło.
Jak już jestem i piszę, to się Was zapytam - czy jest jakaś różnica w pracy/zabawie z tabletem, który ma 1200x800 rozdzielczości i ma ekran 10" (np. Shiru Shogun) a ala ipadem z rozdziałką 1024 x 768 (Shiru Samurai).
Ten pierwszy ma matrycę 16:9, drugi 4:3.
Moje pytanie - nie mam jak tego sprawdzić - czy w codziennej pracy (poczta, internet, czasem jakiś filmik na Youtube), czy roni to wielką różnicę?
Widziałem jedynie (ostatnie) Tracera Neo który ma 1024 x 768 w formacie 4:3 i wyglądało to dobrze.
Skłaniam się ku formatowi ala ipad, ze względu na to, ze w położeniu pionowym, klawiatura ekranowa będzie większa niż przy takim samym położeniu tabletu z formatem 16:9.
rafal1980
01-12-2012, 13:49
Może. Jest kilka aplikacji płatnych i jedna darmowa - DSLRDashboard.
A te płatne to o jakich kosztach mowa?
I co ważniejsze, opłata jednorazowa czy miesięczna/roczna?
Oplata jednorazowa w chwili gdy kupujemy. Zajrzyj do sklepu Google to sprawdzisz ceny za oprogramowanie które Tobie będzie pasowało
Np. etui, które będzie dopasowane do urządzenia i nie będzie go pogrubiać dwukrotnie, a przy okazji będzie działać jako smart cover (otwarcie/zamknięcie klapki powoduje obudzenie/uśpienie urządzenia). Do Nexusa 7 takie mam, działa i wygląda świetnie. A jak tam Manta w tej materii?
Kupiłem 5-osobowy samochód, ale z tyłu za mało miejsca jest, to jeździmy we dwójkę i jest ok...
Dla mnie komfort użytkowania tabletu polega też na tym, że nie muszę co chwila oglądać kręcącego się kółeczka gdy apka, z której korzystałem np. godzinę temu, musi zostać znowu wczytana od zera.
Tu się zgodzę, ale jednak uważałbym z rzucaniem procentami.
No i wybór padnie chyba na Ainola Aurora 2, gdyż próżność mojego ojca wzięła górę.
500 zł za coś, co posłuży przez 2 godziny dziennie (20 minut w kiblu zamiast gazety i z 40 minut w wannie) i godzinę siostra pogra a potem i tak pójdzie w kąt ale jego sprawa.
Dzięki w każdym razie za pomoc i rady.
Za jakiś czas może i ja pomyślę o zakupie, choć jak na razie uważam to za zbędne.
Fajnie odejść od stacjonarki, siasc wygodnie w fotelu i spokojnie poczytać forum. Nie mam laptopa więc wybór padł na tablet.
Ja się pozbyłem laptopa (netbooka) na rzecz laptopa. Laptop w zamyśle służył mi do pracy, kiedy nie miałem dostępu do stacjonarki. Teraz nie pracuję już poza domem, więc laptop stał się zbędny. Jak mam coś zrobić to odpalam wydajną stacjonarkę z dużym monitorem, klawiaturą, myszką a nie męczę się na laptopie. A jak odpoczywam wieczorem to mogę usiąść wygodnie gdzie mi się podoba z tabletem w dłoni, poczytać fora, rss-y, obejżeć film, itd. Po to jest mi tablet - nie jako zamiennik laptopa :)
W pełni się z tym zgadzam. 2 galeria sprawa to dzięki marketowi córka ma zawsze jakąś gierke to zabawy a i tatuś pyknie w GTA :-)
Mój iPad trafił tak naprawdę aktualnie w ręce rodziców. Częściej go wykorzystują niż ja - no bo muszą niemal (nie posiadając komputera), a ja mogę nie korzystać. Jedyna używana przez nich aplikacja to przeglądarka internetowa. W takim zastosowaniu iPad to przerost formy nad treścią, choć niewątpliwą zaletą o wiele tańszego urządzenia do tego celu, byłby dobry i długo trzymający akumulator. To akurat jest bardzo wygodne, że w kółko nie trzeba sprzętu do jakiegokolwiek kabla podłączać. No i duży ekran też się akurat liczy dla osób coraz bardziej wiekowych. Trafianie paluchem w linki oraz czytelność się przydają. Niby można używać rysika, ale to zbędny przedmiot, o którym trzeba pamiętać i na niego uważać. Moja mama stwierdziła ostatnio, że to jednak świetne urządzenie. Wyszukiwanie przepisów, sposobów na dekorację mieszkania, robienie zakupów, obsługa konta bankowego - wszystko przez przeglądarkę. Żadne filmy, gry aplikacje nie są potrzebne.
Chcąc zatem zrobić im prezent kupię coś z niemal dowolnym procesorem, ale co będzie się sprawdzało w jednym konkretnym zadaniu. I będzie tanie, bo wystarczy.
Sapphiron
05-12-2012, 21:32
albo w Warcrafta tudzież Starcrafta ;)
mOSAd - cos z niemal dowolnym procesorem raczej nie zapewni Twoim rodzicom komfortu porównywalnego z ipadem nawet jeśli rozchodzi sie wylacznie o używanie przeglądarki internetowej.
A to ciekawe. To przy założeniu, że szukam tabletu wytrzymującego z przeglądarką powiedzmy minimum 6 godzin, mającego na tyle pamięci by otworzyć ze cztery-pięć zakładek z przeciętną ilością obrazków i procek zdolny wyświetlić i przewijać stronę w przeciągu kilku sekund, a nie kilkunastu, ekran przynajmniej 9 cali, niepanoramiczny - to co by się nadało z taniochy? Kompletnie nie znam konkurencji i sprzętu - jedyne z czym miałem do czynienia to Samsung Galaxy, który dorównywał na moje oko iPadowi. No ale to nie ta liga, o której mówi wątek. Czyli czy istnieje coś, co spełniłoby moje wymagania w granicach do 500zł może?
Tak dla zainteresowanych....jest Jelly Bean dla Samsunga Galaxy Tab2 7".
Wlasnie sie nim bawie po aktualizacji....oj jest spora roznica:)
Overmax idzie jednak do zwrotu. Po patrzyłem w sklepie jakie kolory wyświetlają lepsze modele, jak szybko pracują i postanowiłem się rozstać z tanim tabletem. Zakupiłem Asusa TF300T i teraz widzę różnice.
Zobaczcie to: http://www.tabletowo.pl/2012/12/12/promocja-goclever-tab-r75-w-intermarche-za-199-zl-w-netto-249-zl/
Za 199 zł tablet (Android 4.0, procesor Cortex A8 1GHz, 512MB RAM, 4GB pamięci, slot kart microSD, akumulator 3000 mAh) + etui z klawiaturą. Dobry pomysł na prezent. Niestety, wszystko już wykupione :( I w Intermarche, i w Netto w całej Polsce ...
superkomornik
16-12-2012, 21:39
A ja zakupiłem ostatnio Prestigio 7.0 Pro Duo i jestem zadowolony. Za 500zł dostajemy procesor 2x 1.6ghz, 1gb ram, 7' matryce ips (nie jest to Eizo ale daje radę ;) ), slot na microSD, miniHDMI.
Tablet jest ładnie spasowany, działa stabilnie, nie mam z nim problemów.
Ma kilka wad jak palcujący się ekran (można dokupić folię) czy grzejąca się obudowa ale za to kosztuje 500zł (do tego dostajemy futerał i przejściówkę usb - działa pendrive, czytnik kart) i można go kupić od reki choćby w Euro.
W sam raz dla kogoś kto nie musi mieć markowego sprzętu jak Asus czy iJapko ;)
zajrzyjcie na forum Androida, jest już Android 4.0.4 dla Goclever A73
odblokowuje chyba w pełni sklep i działa już wybieranie głosowe, no i ogólnie ładnie usprawnia sprzęt
Nasza decyzja padła na Ainola Aurora 2.
Wybór był spowodowany głównie pochlebnymi opiniami na temat tego tabletu na kilku forach.
Na razie urządzenie leży w szafie i czeka na Św. Mikołaja, gdyż ma to być prezent dla siostry.
Pierwsze wrażenia dość pozytywne.
Ekran faktycznie niezły, dość dobre kąty i kolorki.
Co do samej szybkości działania, to trochę czuć mulenie na stockowym launcherze, ale po wygraniu Nova Launchera wszystko jakby dostało kopa.
To czego mi brakuje to dostęp do roota
Pewnie jest już sposób jak zrootować ten tablet, ale mówiąc szczerze - trochę się boję.
Gdyby to był mój tablecik, to nawet bym się nie zastanawiał i wygrywał nowy rom i roota, ale to jednak zabawka dla dziecka.
Na razie wygrałem raczej proste podstawowe gierki (Minecraft działa bez zarzutu) ale będzie trzeba wypróbować go na jakimś Asphalult'cie czy Nfs'ie.
Co zdążyłem też zauważyć, po dłuższej chwili użytkowania, tablet dość mocno się grzeje.
Nienajlepsza jest też jakoś głośników wbudowanych w urządzenie.
Cena moim zdaniem nie mała (519 zł bo sprzedawca dolicza sobie za wygranie Pl menu) jak za 7 calowego chińczyka, ale cóż... każdy ma do tego inne podejście.
nie taniej wyszedłby nowy Goclever z wbudowanym gps i dvb-t ?
( nie pamietam teraz symbolu )
Wiesz co, jak czytałem specyfikacje, to chyba Goclevery gorzej wypadały.
Nie wiem dokładnie o którym modelu mówisz, ale to już i tak mało istotne :D
Zresztą, to nie ja kupowałem, więc nie ja się będę tym martwił :D
GPS by się przydał, to fakt i teraz stary chyba trochę żałuje, a DVB-T - to już akurat bajer w sumie zbędny.
T76? Mam taki. Wczoraj wgrałam aktualizację i dostał "kopa", tj. działa szybciej. Niestety wifi po uśpieniu ciągle się wyłącza. Oby następna aktualizacja rozwiązała ten problem.
Ten GoClever ma o wiele słabszy procesor (1 rdzeniowy A5 1 GHz kontra 2 rdzeniowy A9 1.2 GHz - tak jest fabrycznie ustawiony w Aurorze II).
No i Mali400 vs Mali400MP2
Nasza decyzja padła na Ainola Aurora 2.
(...)
To czego mi brakuje to dostęp do roota
Pewnie jest już sposób jak zrootować ten tablet, ale mówiąc szczerze - trochę się boję.
Gdyby to był mój tablecik, to nawet bym się nie zastanawiał i wygrywał nowy rom i roota, ale to jednak zabawka dla dziecka.(...)
Granie roota do rodziny Elf II/Aurora II jest banalnie proste - grywa się paczkę z małym updatem i jest root. Chyba w żadnym urządzeniu nie ma prostszej metody - nic się nie ryzykuje. Nie traci się nic w systemie.
Inne recovery wgrywa się tylko na kartę pamięci i z niej się uruchamia, więc jest zupełnie bez inwazyjne i przed wgraniem roota można bez problemów zrobić backup.
Co do romów, to oryginalny nie jest taki zły, szczególnie, że nie długo powinni dać upgrade do 4.1... (Crystal jest fabrycznie z 4.1, a jest to Aurora II z mniejszą pamięcią - 8 zamiast 16 GB.)
bognik w ustawieniach wifi masz włączone wifi w trybie uśpienia ?
bo pewnie masz "nigdy" lub "tylko gdy włączony"
bognik w ustawieniach wifi masz włączone wifi w trybie uśpienia ?
bo pewnie masz "nigdy" lub "tylko gdy włączony"
Mam, mam. To nic nie daje. To błąd tej serii. Sam GoClever to przyznał. Pracują nad aktualizacją, która pomoże rozwiązać ten problem.
a nie miałaś wcześniej 73 i też tego problemu ?
To mój pierwszy tablet ;)
a to musiało mi się coś pomylić, a przy okazji jak sprawuje się dvb-t i gps i czy działa wybieranie głosowe
?
Telewzja cyfrowa działa, obraz jest bardzo dobry (jeśli jest sygnał). Zapomniałam przetestować go w podróży. Co do GPS, to nie wgrałam jeszcze map, ale sygnał dobrze łapie. Kolega ma w swoim mapy i jest bardzo zadowolony z GPS. Wybierania głosowego nie testowałam, ale postaram się temu przyjrzeć ;) Dla mnie ten tablet jest bardzo dobry. Naprawdę szybko działa, i co ważne, pięknie reaguje na dotyk.
Sprawdziłam wyszukiwanie za pomocą głosu. Fajna funkcja. Dobrze wyłapuje słowa, a jeśli tablet nie jest pewny co do słowa, to pokazuje parę pozycji. Podoba mi się ta funkcja przy mapach Google. Otwieram je, mam mapę świata. Przykładowo powiem: Katowice, a tablet w sekundę kieruje mnie na Katowice. Rewelacja :D
to jeszce nic spróbuj z translatorami, praktycznie można rozmawiać na żywo w obcym jezyku
A jaki translator polecasz?
Tłumacz google lub itranslator
Dzięki. To moje pierwsze urządzenie oparte na Androidzie. Jeszcze się wdrażam ;)
Granie roota do rodziny Elf II/Aurora II jest banalnie proste - grywa się paczkę z małym updatem i jest root. Chyba w żadnym urządzeniu nie ma prostszej metody - nic się nie ryzykuje. Nie traci się nic w systemie.
Inne recovery wgrywa się tylko na kartę pamięci i z niej się uruchamia, więc jest zupełnie bez inwazyjne i przed wgraniem roota można bez problemów zrobić backup.
Co do romów, to oryginalny nie jest taki zły, szczególnie, że nie długo powinni dać upgrade do 4.1... (Crystal jest fabrycznie z 4.1, a jest to Aurora II z mniejszą pamięcią - 8 zamiast 16 GB.)Wiesz, ja w swoim Galaxy Nexus'ie romy zmieniałem co 3-4 dni, żeby poznać wszystkie i wiem, że to nie jest jakaś straszna robota.
Zdarzył mi się nawet BSOD (tego się raczej używam względem PC'tów, ale wiadomo o cho chodzi) jednak udało mi się przywrócić go do życia.
Jednak to jest tablet siostry i nie chcę w nim za bardzo grzebać, żeby czegoś nie popsuć.
Może po świętach, kiedy oficjalnie go dostanie i zdąży jej się znudzić (stawiam, że nastąpi to po jakiś max. 2-3 tygodniach) zajmę się nim bardziej.
Ale dzięki za rady, muszę się tym zająć.
Wiesz, ja w swoim Galaxy Nexus'ie romy zmieniałem co 3-4 dni, żeby poznać wszystkie i wiem, że to nie jest jakaś straszna robota.
Zdarzył mi się nawet BSOD (tego się raczej używam względem PC'tów, ale wiadomo o cho chodzi) jednak udało mi się przywrócić go do życia.
Jednak to jest tablet siostry i nie chcę w nim za bardzo grzebać, żeby czegoś nie popsuć.
Może po świętach, kiedy oficjalnie go dostanie i zdąży jej się znudzić (stawiam, że nastąpi to po jakiś max. 2-3 tygodniach) zajmę się nim bardziej.
Ale dzięki za rady, muszę się tym zająć.
Jak pisałem nie trzeba grzebać. Mam Elfa II -Aurora II bez IPS i z 8 GB pamięci... Roota wgrywa się tak samo - wrzuca paczkę 500kB przez oryginalne recovery i jest root - nie ma żadnego grzebania. Całość zajmuje 1 minutę.
Nawet powiem tak - paczka z rootem dla Elf II/Aurora II nie robi nic innego jak wgrywa SU i skrypt do systemu, nic więcej - tak więc root w systemie jest, nie ma tylko narzędzi.
"Agnieszka, koniec grania w Minecrafta, muszę Ci wrzucić nowego Cyanogenmoda/MIUI/itd!" :D
"Agnieszka, koniec grania w Minecrafta, muszę Ci wrzucić nowego Cyanogenmoda/MIUI/itd!" :D
Jakbyś przyszłość przewidział :p
Zmień tyllo imię na Zuzia i będzie ok :)
T76? Mam taki. Wczoraj wgrałam aktualizację i dostał "kopa", tj. działa szybciej. Niestety wifi po uśpieniu ciągle się wyłącza. Oby następna aktualizacja rozwiązała ten problem.
Nie wiem jak to się stało i nie chcę zapeszać, ale chyba przestało mi rozłączać wifi po uśpieniu tabletu :D
to jeszce nic spróbuj z translatorami, praktycznie można rozmawiać na żywo w obcym jezyku
Faktycznie rewelacja! Całe zdania tłumaczy.
sprawdziłem i ja, rewelacja!
Tylko że trzeba mieć stały i szybki dostęp do netu, żeby rozpoznawanie mowy działało. Na ulicy w obcym kraju raczej ciężko z czegoś takiego skorzystać.
Korzystaliście z tabletów Vido? Niby chińczyki, ale parametry mają takie, że niejeden tablet za trzykrotność ich ceny mógłby im pozazdrościć.
Na znanym portalu aukcyjnym są 3 wersje do wyboru:
- Vido N70S: 7", 1024x600, 8GB pamięci + SD, cena: 430 zł
- Vido N70HD: 7" IPS, 1280x800, 16GB pamięci +SD, cena: 570 zł
- Vido N90S: 9,7", 1024x768, 8GB pamięci + SD, cena: 620 zł
w każdym siedzi procesor Cortex-A9 Dual Core 1.6GHz, grafika: Mali 400×4 (Quad Core) oraz 1 GB Ram DDR3. Jest też gniazdo HDMI i USB, można podłączyć pendriva lub modem. Android 4.1.
Zastanawiam się nad tym trzecim, może ktoś miał z nim styczność i może coś powiedzieć?
Moj bratanek kupil tego pierwszego przed swietami i jest zadowolony, osobiscie go nie trzymalem w dloni, ale on sam porownywal go z Samsungiem 7" Tab2 (ja mam takiego) i mowil, ze ten chinczyk smiga lepiej a mlody swoje lata juz ma i sie troche zna....
Ogolnie polecalem go kilkadziesiat postow wczesniej.
A jeszcze pytanie odnośnie filmów i proporcji ekranu. Do filmów niby fajnie jest mieć te 10", ale on ma proporcje 4:3 (jak iPad), czyli filmy będzie wyświetlał z czarnymi pasami. Na siedmiu calach film zajmie cały ekran (16:9), ale mimo wszystko obraz będzie większy na 10". Jak to wygląda w praktyce, nie wkurzają te pasy? Można jakoś powiększyć obraz żeby ich nie było?
Edit: chyba mam odpowiedź: http://youtu.be/J2Qc1Khnt_I?t=8m10s
Na 10" bez porównania lepiej.
Edit2: a może ktoś porównywał chińskie IPS i IPS z jakiejś wyższej półki (Nexus 7, iPad)? Słyszałem, że większość chińczyków jest IPSami tylko z nazwy.
Miałem overmax z Ips, zmieniłem na Asusa.
Niebo a ziemia jeżeli chodzi o kolory.
SGSII + Tapatalk
Polecam sprawdzić nowego Tapatalk dla tabletów z Androidem. Póki co jest w wersji beta, więc za darmo do pobrania z marketu. Według mnie super. ;)
A ja ostatnio zakupiłem ramos w30hd. Sprzęt naprawdę godny polecenia. Podzespoły to procek czterordzeniowy exynos 4412, GPU mali-400mp 533MHz, 2GB ram ddr3 i 32GB storage a na ośrodek ekran 10 cali z matrycą IPS 1920x1200. WiFi w pełnym n 300mbit, bluetooth 4, 10 punktowy kulturowych. Oczywiście jest USB host i czytnik Micro sd, ale ale brak niestety homilii out. 2 kamerki w środku 0.3 i 2.0M. Wszystko pracuje pod kontrolą androida 4.0.3.
Wysyłane z mojego w30hd(QuadCore) za pomocą Tapatalk 2
Jak to brak homilii? :(
Ano normalnie. Samodzielnie trzeba przejść do modlitwy powszechnej, coby się nie popsuł. ;)
Jak to brak homilii? :(
Hehe dobre. Widać system predykcji w klawiaturze mocno szwankuje, a ja za bardzo w niego uwierzyłem. Chodziło o hdmi.
Wysłane z Ramos W30HD za pomocą Tapatalk2
Jaką klawiaturę polecacie do tabletu 9.7"? Na smartfonie mam i bardzo lubię Swype, ale w tablecie to już za duża powierzchnia do mazania. Jest może jakaś klawiatura dzielona na 2 części, żeby pisać na niej kciukami (coś jak w iOS)?
swiftkey w wersji 4
http://www.swiftkey.net/en/blog/new-swiftkey-flow-beta/
pytanie do uzytkowników:
Asus Google Nexus 7 3G czy Galaxy Tab 2 7.0 ?
pytanie do uzytkowników:
Asus Google Nexus 7 3G czy Galaxy Tab 2 7.0 ?
Jeden i drugi bardzo fajny, Nexus daje dluzsze wsparcie i mocniejsze bebechy, bawilem sie i uwazam go za bardzo fajny tablet.
Mam Samsunga i tez jestem zadowolony, samsung ma tylna kamerke ktorej nie ma Nexux a wbrew pozorom uzywa sie jej i to dosc czesto zwlaszcza kiedy rozmawiasz przez skype albo chcesz poprostu zrobic zdjecie i je komus wyslac;)
Samsung wydal nie tak dawno uaktualnienie do JB 4.1.1, osobiscie jestem zadowolony i nie zaluje zakupu.
Wyswietlacze sa podobnej jakosci, kolorki osobiscie bardziej mi pasuja w samsungu...
[QUOTE=lazik_s;3012570]A ja ostatnio zakupiłem ramos w30hd. Sprzęt naprawdę godny polecenia. Podzespoły to procek czterordzeniowy exynos 4412, GPU mali-400mp 533MHz, 2GB ram ddr3 i 32GB storage a na ośrodek ekran 10 cali z matrycą IPS 1920x1200. WiFi w pełnym n 300mbit, bluetooth 4, 10 punktowy kulturowych. Oczywiście jest USB host i czytnik Micro sd, ale ale brak niestety homilii out. 2 kamerki w środku 0.3 i 2.0M. Wszystko pracuje pod kontrolą androida 4.0.3.
kolego gdzie zakupiłes tego ramosa? i w jakiej cenie?
jak sie sprawuje wyświetlanie zdjęc na takim cudzie?
kolego gdzie zakupiłes tego ramosa? i w jakiej cenie?
jak sie sprawuje wyświetlanie zdjęc na takim cudzie?
Import z Chin. Cena 260$. Wyświetlacz jest naprawdę super.
A I żeby ktoś nie pomyślał że to jakiś tani badziewie to sporo podzespołów jest samsunga prócz CPU także ram ddr3 1600mhz, NAND flash 32gb
Siedząc w Polandzie gdzie to można kupić? wiem że z czajna ale jak?
Ww sklepie online? Wpisz w Google ramos-tablet lub podobna frazę.
Nie wiem jak nexus, nie chce rozsiewać plotek, ale u mnie na samsungu nie działają wszystkie wtyczki do netu w przeglądarce chrome'a,
a przecież to wynalazek google'a. Jestem więc ciekaw, czy działa shockwave flash, bo opera wspiera to to, I wbudowana przeglądarka też.
A I żeby ktoś nie pomyślał że to jakiś tani badziewie to sporo podzespołów jest samsunga prócz CPU także ram ddr3 1600mhz, NAND flash 32gb
Nie chcę Ci psuć dnia, ale to, że w czymś siedzą kości pamięci Samsunga, nie jest żadnym wyznacznikiem jakości - one siedzą we wszystkim, nawet w pendrive za dychę z bazaru.
Ww sklepie online? Wpisz w Google ramos-tablet lub podobna frazę.
No szukam ale za 260 dolarów to jakos mi się nie chce wyświetlić.
Nie chcę Ci psuć dnia, ale to, że w czymś siedzą kości pamięci Samsunga, nie jest żadnym wyznacznikiem jakości - one siedzą we wszystkim, nawet w pendrive za dychę z bazaru.
I dlatego nexus czy tab, and galaxy s3 jest tak samo bazarowy. ;-)
No szukam ale za 260 dolarów to jakos mi się nie chce wyświetlić.
No tak...
www.ramos-tablet.com/ramos-w30hd-quad-core-10-1-inch-1920-1200-resolution-ips-screen-android-tablet-pc.html
www.ramos-sale.com/ramos-w30hd-quad-core-10-1-inch-1920-1200-ips-android-tablet-pc.html
m.aliexpress.com/search.htm?keywords=ramos%20w30hd
tabletem.pl/opis/3787529/ramos-w30hd-tablet-pc-101-ips-1920x1200-quadcore-cpu-bluetooth.html?from=bazarek
Jest też trochę tańszy brat W30 ale brak w nim wyświetlacza full i środek jest inny. Np. ram jest 1333MHz a nie 1600 jak w W30HD
Nie wiem jak nexus, nie chce rozsiewać plotek, ale u mnie na samsungu nie działają wszystkie wtyczki do netu w przeglądarce chrome'a,
a przecież to wynalazek google'a. Jestem więc ciekaw, czy działa shockwave flash, bo opera wspiera to to, I wbudowana przeglądarka też.
Na chromie nie dziala flash, wszystkie inne przegladarki tak a chrome nie.....to samo jest na kazdym innym, tablecie.
dawid503
18-01-2013, 21:16
Witam, kupiłem Kiano pro duo. Jak dla mnie wykonanie, plus osiągi były najważniejsze przy wyborze zestawiając to wszystko do ceny. Teraz mam pytanie czy jest jakikolwiek program abym mógł rozszyfrować rawa ?
Witam, kupiłem Kiano pro duo. Jak dla mnie wykonanie, plus osiągi były najważniejsze przy wyborze zestawiając to wszystko do ceny. Teraz mam pytanie czy jest jakikolwiek program abym mógł rozszyfrować rawa ?
Jest tego trochę. Wpisz w google play "RAW" i powinien znaleźć.
A mnie z dnia na dzień przestał działać Google Play i nie wiem dlaczego, bo działał, a ja nic nie zmieniałam w ustawieniach. Nie mogę się też zalogować w Gmail, który mam na pulpicie. Ten z przeglądarki mi działa, tak samo jak Google Play. Problem jest, gdy chcę to z pulpitu otworzyć. Próbuję się zalogować, ale wyskakuje wiadomość o niestabilnym łączu. Łączę się przez wifi w domu. Myślałam, że to problem Internetu, ale teraz jestem w innym miejscu, gdzie jest inna sieć i też nie działa. Wyczyściłam pamięć podręczną Google Play, to nic nie dało. Miał ktoś kiedyś taki przypadek? Ja już nie wiem co mam robić.
A mnie z dnia na dzień przestał działać Google Play i nie wiem dlaczego, bo działał, a ja nic nie zmieniałam w ustawieniach. Nie mogę się też zalogować w Gmail, który mam na pulpicie. Ten z przeglądarki mi działa, tak samo jak Google Play. Problem jest, gdy chcę to z pulpitu otworzyć. Próbuję się zalogować, ale wyskakuje wiadomość o niestabilnym łączu. Łączę się przez wifi w domu. Myślałam, że to problem Internetu, ale teraz jestem w innym miejscu, gdzie jest inna sieć i też nie działa. Wyczyściłam pamięć podręczną Google Play, to nic nie dało. Miał ktoś kiedyś taki przypadek? Ja już nie wiem co mam robić.
Czasami tak google play i Gmail mają.
Nie wiem z czego to wynika, ale kiedyś (Android v.1.5/1.6) było to nagminne. Najczęściej pomagało przywrócenie ustawień fabrycznych, a czasami trzeba było taki dziwny okres przeczekać.
Czyli pozostaje czekać ... Ale jest to dość uciążliwe ...
Spróbuj usunąć dane aplikacji Google Core Services (czy jakoś tak) i Play Store.
jerryjola
19-01-2013, 14:13
A czy mógłbyś napisać, czy kupiłeś może model z wbudowanym modemem 3G?
Akurat taki pojawił się ostatnio i mnie korci go kupić.
Rafał_Sz
19-01-2013, 14:17
Czyli pozostaje czekać ... Ale jest to dość uciążliwe ...
Zaloguj się na komputerze na swoje konto Google. W ustawieniach znajdź urządzenia udostępnione - usuń to, na które nie możesz się zalogować. Następnie dodaj je na nowo i wygeneruj nowe hasło. Wpisz wygenerowane hasło do istniejącego konta Google na dodanym urządzeniu. Zaloguj się. Done. :)
Spróbuj usunąć dane aplikacji Google Core Services (czy jakoś tak) i Play Store.
A gdzie to mogę znaleźć? Ja usunęłam dane sklepu Google Play, ale to nic nie dało ...
Zaloguj się na komputerze na swoje konto Google. W ustawieniach znajdź urządzenia udostępnione - usuń to, na które nie możesz się zalogować. Następnie dodaj je na nowo i wygeneruj nowe hasło. Wpisz wygenerowane hasło do istniejącego konta Google na dodanym urządzeniu. Zaloguj się. Done. :)
Dzięki! Spróbuję, gdy dostanę się do komputera ;)
Działa!
Okazało się, że to był jakiś błąd GoClevera. Wprowadzili uaktualnienie. Zainstalowałam je i ... działa :D
tak z ciekawosci zapytam... czy Aero2 dziala z jakimis tabletami?
Dostałem za złotówe tego Fun Tab 7 z Orange i tak patrze na ten wynalazek i się zastanawiam czy mogę do tego ustrojstwa poprzez kabel usb podłączyć Huawei e3131 wraz z kartą Aero 2. Podłączyć pewnie tak ale czy będzie działał internet?
... Możesz, testowałem z dwoma modemami usb z jednym się potwornie wieszało z drugim działało ... natomiast tablet ten wylądował po 3 dniach na allegro ... to jest wielkie oszustwo Orange, nie wiem jak takie dziadostwo można dawać ludziom w tych czasach. Dwuletni galaxy tab córki to przy nim mistrzostwo świata. Paskudna jakość ekranu, konieczność wielokrotnego powtarzania gestów bo nie wiadomo czy przyjął kliknięcie ... gdybym dostał go od razu oddałbym tego samego dnia, oni skubańcy przysłali mi go po miesiącu ! I jeszcze każą sobie za to płacic z 10 zł przez dwa lata :(
No toś mnie pocieszył ale w sumie nie dziwię się takie promocje to o kant... rozbić. Trzeba będzie pewnie zainwestować w coś lepszego.
... nie chcę cię zmiechęcać przetestuj sobie !
Jeśli to jest podobnej jakości co livebox, to nie tykać tego metrowym kijem. Dwumetrowym też nie.
Dwumetrowym też nie.
Na dwumetrowym to pewnie juz zasiegu nie bedziesz mial. ;)
Instalowałem nowego liveboxa u teściowej ... ten mnie pozytywnie zaskoczył ! Do niczego nie mogę się przyczepić fajna skrzynka ! Mój iSpot z Netii bardziej toporny ...
słuchajcie - ma ktoś tego 7 calowego samsunga ? Tego tab2 w wersji z modułem komórkowym ?
Chodzi mi o to jak to pracuje (internet/facebook) oraz czy można do niego bezpośrednio podłaczyć aparat żeby przerzucić zdjęcia. Co dzieje się po jego podłaczeniu. Czy otwiera się jakaś aplikacja czy tak jak w androidzie 2 trzeba na piechotę to obsługiwać.
słuchajcie - ma ktoś tego 7 calowego samsunga ? Tego tab2 w wersji z modułem komórkowym ?
Chodzi mi o to jak to pracuje (internet/facebook) oraz czy można do niego bezpośrednio podłaczyć aparat żeby przerzucić zdjęcia. Co dzieje się po jego podłaczeniu. Czy otwiera się jakaś aplikacja czy tak jak w androidzie 2 trzeba na piechotę to obsługiwać.
Nie mam Galaxy Tab2, ale miałem na tydzień pożyczony od kolegi i tak:
Co do internetu - działa jak w każdym innym lepszym Samsungu z Androidem - czyli bardzo dobrze.
Co do podłączenia aparatu - jak każdy inny android - czyli w zależności od trybu obsługiwanego przez aparat:
PTP - do odpalenia była galeria, lub zainstalowana przeze mnie DSLRDashboard.
MSD - teoretycznie dowolny manager plików, ale z dyskiem USB z dwiema partycjami sobie Android nie radził - tylko pierwsza partycja widoczna, więc nie wiem jak będzie z aparatem z dwoma kartami. D7k tego trybu nie obsługuje.
sprecyzuję
żona ma samsunga ex1 i jak podłącza do tablety ;) to NIC się nie włącza... trzeba samemu wejść w menadzera plików żeby skopiować pliki
Ciesz się, ze w ogóle się da, sporo tabletów nie ma takiej możliwości, nawet przez menadżera plików.
Ciesze się jak cholera - tyle że żona się nie cieszy - bo nijak nie może przebrnąć przez to cholerne kopiowanie
Na infolinii samsunga powiedzieli mi że tablet nie zareaguje na podłączenie aparatu.
Albo aparat wyświetli że zbyt niski poziom zasilania (napięcia?) na USB
Potestujcie RYC USB. Jak dla mnie rewelacja zastępująca Camera control
A na co to komu, skoro według deklaracji producenta rozsądnie obsługuje jedynie dwie puszki Nikona (D90 i D7000)?
http://www.remoteyourcam.com/usb/features/
sprecyzuję
żona ma samsunga ex1 i jak podłącza do tablety ;) to NIC się nie włącza... trzeba samemu wejść w menadzera plików żeby skopiować pliki
Jak przez managera plików - to pewnie podłącza się jako MSD czyli tak samo jako pendrive.
Są w markecie aplikacje, które po podpięciu pendrive'a automatycznie otwierają managera plików, czy nawet managery, które automatycznie się otwierają z przeglądaniem pandrive'a - przy którymś managerze trafiłem na to w opisie.
Po ustawieniu aparatu w tryb PTP (chyba w menu EX1 nazywa się ten tryb "Drukarka"), np. DSLDashboard powinien umożliwić kopiowanie, bez przedzierania się przez kolejne foldery. Aplikacja wykorzystuje protokół PTP lub MTP do komunikacji z aparatem, więc z każdego aparatu, który ten tryb obsługuje, a chyba wszystkie już to mają, powinna być możliwość zgrania zdjęć.
Folder do którego są zgrywane i jak są nazywane pliki można ustawić.
Są też inne aplikacje do kopiowania plików w trybach PTP, np: Android Photo Backup (http://play.google.com/store/apps/details?id=org.rms.apb) - ma kopiowanie zdjęć również w trybie MSD.
Do rewelacji, to temu dalej niż Ziemi do Słońca:
1) płatna
2) nie najlepiej działa z Nikonem
3) mało funkcji
4) dziurawa
Helicon Remote, jak i w pełni darmowa DSLRDashboard działają o wiele lepiej.
przez coś takiego podłączam aparat ?
https://www.google.pl/search?q=Samsung+Galaxy+Tab+2+7.0&hl=pl&client=firefox-a&hs=3RH&tbo=d&rls=org.mozilla:pl:official&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=oA8ZUd-EBYrCtAbnxIG4Dw&ved=0CAoQ_AUoAA&biw=1280&bih=738#hl=pl&client=firefox-a&hs=O7b&tbo=d&rls=org.mozilla:pl%3Aofficial&tbm=isch&sa=1&q=Samsung+Galaxy+Tab+2+7.0+z%C5%82acze+usb&oq=Samsung+Galaxy+Tab+2+7.0+z%C5%82acze+usb&gs_l=img.3...23314.25816.0.26084.11.11.0.0.0.0.221 .1272.5j3j3.11.0...0.0...1c.1.2.img.mVhWChBQ-S4&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&bvm=bv.42080656,d.Yms&fp=52b589c34a9b9f6b&biw=1280&bih=738&imgrc=TmF-pLBEYIDhAM%3A%3B0Ap6i5wE2y3sqM%3Bhttp%253A%252F%25 2F40.76.my%252FMalaysia%252Fsamsung-galaxy-tab-2-7-0-10-1-p3100-p5100-usb-otg-host-cable-junelaw-1206-29-junelaw%25401.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.lelong. com.my%252Fsamsung-galaxy-tab-2-7-0-10-1-p3100-p5100-usb-otg-host-cable-junelaw-I1240578-2007-01-Sale-I.htm%3B884%3B694
przez coś takiego podłączam aparat ?
Tak.
Nazywa się to adapter USB-OTG.
a jak ta sprawa wygląda w przypadku ipadów ?
Jest tu gdzieś wątek o ipadach.
Pisałem kiedyś ze kupiłem taba z biedronki, ktoś tam na niego usiadł i pękła szyba. Kupiłem Shiru 7". Niebo a ziemia vs to biedronkowe badziewie. Kolorami nie odbiega od matrycy Asusa tf300
SGSII + Tapatalk
Byłem dzisiaj w MM żeby namówić obsługę do podłączenia jakiegoś głuptaka do tabletu. Nie udało się - facet (dość pewny siebie a czasem wręcz arogancki) stwierdził ze nie będzie działać - z jego doświadczenia to miało niby wynikać. Jak zacząłem się odpytywać czy próbowali - stwierdził że nie...
Po czym znalazłem przejśćiówkę USB samsunga na którym wyraźnie jest narysowany aparat.... ehhh
Na razie nie kupiłem - zobaczyłem też asusa 7calowego z ekranem o lepszej rozdzielczości... - z modułem 3G kosztuje 1300zł
Tylko czy jest sens ładować się w asusa? Czy ma on lepsze wsparcie programowe? Wydajnośc pewnie lepsza bo i szybszy zegar...
Marcin, czy to nie przypadkiem Google Nexus ? Jeżeli tak, to raczej będzie miał najszybciej wsparcie programowe. Jak każdy Nexus.
chyba nexus7
Jak Nexus 7, to lepszego wsparcia niż od samego Google nie będzie...
Zawsze będzie w pierwszej kolejności aktualizowany, a do tego najprężniej działająca społeczność, co gwarantuje dużo możliwości do modyfikowania oprogramowania.
chyba nexus7Tak, w X-komie nazywają go Google Nexus 7.
tablet-7-asus-google-nexus-7-3g-t3-1024mb-32gb-android-42-wifi (http://www.x-kom.pl/p/120488-tablet-7-asus-google-nexus-7-3g-t3-1024mb-32gb-android-42-wifi.html)
A jak z podlaczaniem apratow gluptakow przez USB
Najlepiej to pojechać do sklepu i sprawdzić. Tabletu nie posiadam, więc nie pomogę.
No właśnie z tym sprawdzaniem w sklepach jest problem :(
Nie wiem Marcinie na ile Tobie to pomoże, ale podłaczyłem do Sony Tablet S (Andek 4.0.3) Samsunga EX2F. Samo się nic nie dzieje, systemowy file transfer też nie widzi aparatu, ale mam apkę co się zwie "Menedżer Plików" od Rythm Software oczywiście darmowa i ona już widzi kartę, ale też trzeba dotrzeć do zawartości.
QuickPic na przykład też nie wykrywa, ale jak z Menedżera Plików dam żeby grafike pokazywało za pomoca QP, to można zawartość całej karty przejrzeć.
Właśnie wyczytałem ze do nexusa jest problem z podłączaniem urządzeń itp. że trzeba rootować sprzęt - wygląda na to że tym samym odpada (chyba że to błędne informacje)
Najważniejsze żeby widział sprzęt - dzieki za info zdyboo
Nie wiem Marcinie na ile Tobie to pomoże, ale podłaczyłem do Sony Tablet S (Andek 4.0.3) Samsunga EX2F. Samo się nic nie dzieje, systemowy file transfer też nie widzi aparatu, ale mam apkę co się zwie "Menedżer Plików" od Rythm Software oczywiście darmowa i ona już widzi kartę, ale też trzeba dotrzeć do zawartości.
QuickPic na przykład też nie wykrywa, ale jak z Menedżera Plików dam żeby grafike pokazywało za pomoca QP, to można zawartość całej karty przejrzeć.
a nie prościej tego samsunga ex2f z programami samsunga np remote viewfinder obsługiwać? apka jest bezpłatna...
Oczywiście, że prościej i nawet tak się bawiłem, bo nie widzę dla tego praktycznego zastosowania.
Jednakże, chodziło o pokazanie pewnego trendu, bo fafniak ma EX1, który nie ma wifi i moje doświadczenia pod tym względem niekoniecznie mogłyby mu się przydać. ;)
słuchajcie - czy faktycznie jest problem z podłaczeniem aparatu do tego nexusa?
Bo szukam ale moz ecoś źle wpisuję. Chciałbym potwierdzić czy to prawda...czy nie?
Wiem, że pierwotnie nie montował automatycznie urządzeń USB. Jak jest teraz - nie wiem.
Zaraz zajrzę na forum androida...
----
Edit:
Sprawdziłem i jest sposób. Niestety płatny (10zł) - aplikacja.
cytat z innego forum:
Jest sposób na podłączenie pendrive do Nexusa 7 bez konieczności robienia Roota. Rozwiązanie to program Nexus Media Importer, jest dostępny w google play. Przetestowałem i działa. Po podłączeniu pendriva program uruchamia się automatycznie, a pliki z naszej przenośnej pamięci od razu są przez program segregowane w kategoriach: zdjęcia, video, muzyka i dokumenty. Działa bardzo sprawnie i szybko.
Czy to oznacza że aparat będzie traktowany tak samo ?
A jak z podlaczaniem apratow gluptakow przez USB
Wersja 3G się chyba nie zmieniła w stosunku do Wifi (tej za 899), a robi się to tak:
- żeby mieć możliwość zapisywania na kartę/pena itp. potrzebny jest root i programik stickmount (Android 4.x standardowo nie montuje pamięci zewnętrznych)
- do samego odczytu wystarcza aplikacja Nexus Media Importer, dostępna w Google Play. Po podłączeniu pamięci zewnętrznej (w tym aparatu w trybie MSC/Mass Storage) automatycznie otwiera się programik pokazujący zawartość owej pamięci z podziałem na filmy, muzykę, zdjęcia, dokumenty, które oprócz kopiowania plików na tablet umożliwiają odtwarzanie mediów z poziomu samej aplikacji. Oprócz tego jest widok ogólny wszystkich plików, umożliwiający tylko kopiowanie. Aplikacja kosztuje co prawda niecałe 10zł, ale IMHO warto, jest bardzo fajnie zrobiona i działa bezbłędnie.
EDIT: dobrze czytać temat do końca przed odpowiedzią ;) Zrobiłem przed chwilą eksperyment z moim D300 - widzi zawartość karty jak zwykłego pena. W trybie MTP/PTP zgłasza się androidowa Galeria.
Czy to oznacza że aparat będzie traktowany tak samo ?
Jak będzie ustawiony w tryb MSD (w tym samsungu chyba to się nazywa "Komputer"), to zgodnie z zasadami powinien być widziany tak samo jak pendrive, ale ręki uciąć nie dam...
Aplikacja, ta automatycznie grupuje sobie pliku multimedialne, więc nie trzeba też przebijać się przez kolejne katalogi, aby skopiować.
Edit:
Działa kamera GoPro, więc i aparaty z trybem MSD powinny działać.
Znakomity program - dla wszystkich posiadaczy nie zrootowanych tabletów. Umożliwia bezproblemowy odczyt plików z zewnętrznych nośników, również w urządzeniach takich, jak np. kamera GoPro. Warunkiem jest to, aby jej akumulator był naładowany - jeśli nie, próbuje "ciągnąć" energię z tableta i nie starcza jej na poprawną obsługę komunikacji.
słuchajcie - czy faktycznie jest problem z podłaczeniem aparatu do tego nexusa?
Bo szukam ale moz ecoś źle wpisuję. Chciałbym potwierdzić czy to prawda...czy nie?
a to adaptera 5+1 nie mozesz kupic?
albo np. takie cos:
http://ecx.images-amazon.com/images/I/11JPN3jD1qL._SL500_AA300_.jpg
http://ecx.images-amazon.com/images/I/21%2BVRjOoxwL._SL500_AA300_.jpg
Tak to wyglada np. w ipadzie: http://i01.i.aliimg.com/photo/v0/581229443/CE_RoHS_5_in_1_camera_connection.jpg
a tu masz jakis angielski watek o tym:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?p=30001287
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1787991
a to adaptera 5+1 nie mozesz kupic?
albo np. takie cos:
http://ecx.images-amazon.com/images/I/11JPN3jD1qL._SL500_AA300_.jpg
http://ecx.images-amazon.com/images/I/21%2BVRjOoxwL._SL500_AA300_.jpg
Tak to wyglada np. w ipadzie: http://i01.i.aliimg.com/photo/v0/581229443/CE_RoHS_5_in_1_camera_connection.jpg
a tu masz jakis angielski watek o tym:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?p=30001287
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1787991
A o czym my ty piszemy... ??
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3049178&postcount=616
A o czym my ty piszemy... ??
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3049178&postcount=616
No wyglada na to, ze o tym samym;)
W takim razie z tym kablem jest problem?
No wyglada na to, ze o tym samym;)
W takim razie z tym kablem jest problem?
1) Nexusy nie "łapią" automatycznie urządzeń USB - wymagany root lub odpowiednia aplikacja.
2) łatwość i szybkość kopiowania zdjęć z aparatu do tabletu (nie przez manager plików, bo to uciążliwe)
1) Nexusy nie "łapią" automatycznie urządzeń USB - wymagany root lub odpowiednia aplikacja.
2) łatwość i szybkość kopiowania zdjęć z aparatu do tabletu (nie przez manager plików, bo to uciążliwe)
W takim razie znam ten problem z mojej Nokii, identycznie.. chore rozwiazanie i jak piszesz "uciazliwe", - totalnie uciazliwe.. :evil: w prawdzie uzywam aplikacji UsbStorage, by ominac program Microsoftu, ale niestety, ten program i tak trzeba miec zainstalowany, bo inaczej nie zadziala aplikacja..
Nie wiedzialam, ze w Asusie, jest podobnie..
Łapią. Klawiatury, myszki, urządzenia pracujące w MTP/PTP, nawet kamerki - wszystko działa od razu. Jedyne, czego Android od 4.1 począwszy nie robi, to nie montuje automatycznie zewnętrznych systemów plików (czyli penów, dysków twardych, kart pamięci itd.). I to nie jest cecha Nexusa, tylko samego Androida - inni producenci zapewne dodają tą funkcjonalność w ramach swoich nakładek, jeśli im się w ogóle chce, a Nexus, to czysty, nieskażony Android ze wszystkimi tego konsekwencjami.
to dlaczego tak to utrudniaja? a skoro napisales, ze to wina samego Androida, to smiem twierdzic, ze podobnie jest z windowsem phone, wina systemu, a nie telefonu, prawda?
widocznie jest jakis w tym cel, ze skazani jestesmy na uzywanie ich aplikacji.. i gdzie tu wygoda i swoboda..
Z tego, co czytałem, założeniem Googla jest, że użytkownik nie ma mieć kontaktu z czystym systemem plików - nie ma się zastanawiać nad podziałem na partycje, punktami montowania i tego typu duperelami. Stąd brak trybu MSC (choć tu akurat jest też inny, dużo ważniejszy powód) i brak wbudowanego menedżera plików.
Bardzo dziękuję za wszelkie informacje.
Podsumowując :
Samsung :
- kupuję kabel (HOST USB) - podłączam aparat i powinno działać - koszt łączny zakupu do 1100zł
zalety tego rozwiązania to koszt i ta sama "firmowość" urządzeń co może mieć jakieś znaczenie
wady - standardowa rozdzielczość (ale to nie przeszkadza) - słabsze wsparcie aktualizacyjne (?)
Nexus:
- zakup programu + jakaś przejściówka + konieczność pamiętania o naładowanym aparacie (słaba sprawa) - łączny koszt do 1400zł
zaletą tego rozwiązania jest duża wydajność tabletu,rozdzielczość ekranu i najszybsze uaktualnienia
wady to większy koszt (ważne) i funkcjonalność ograniczona przez "naładowanie" sprzętu
Zwracam uwage, ze nie ma zadnej gwarancji, ze Samsung zasili Twoj aparat.
Do zalet Nexusa dodalbym tez brak koniecznosci babrania sie z menedzerem plikow - apka startuje automatycznie po podlaczeniu aparatu.
A owa "jakas przejsciowka" to zwykly kabelek USB Host, na ebayu za dolara.
Co do kosztu - oba tablety maja alternatywe bez 3G, za ok. 900 zl.
Wysyłane z mojego Desire Z za pomocą Tapatalk 2
bez 3G według mnie tablet jest bez sensu - sieć komórkowa musi być
Co do samsunga - ma przejściówkę z wyraźnie zaznaczonym aparatem foto...
mogę też zmusić małzowinkę do wyjmowania karty z aparatu i wpinania jej do czytnika podłączonego do nexusa...?
A owa "jakas przejsciowka" to zwykly kabelek USB Host, na ebayu za dolara.
Owa przejściówka, to nie zwykły kabel host USB, a kabel USB-OTG - mała różnica, ale ważna.
standardowy kabel host USB nie przełączy portu w tryb host'a.
mogę też zmusić małzowinkę do wyjmowania karty z aparatu i wpinania jej do czytnika podłączonego do nexusa...?
Podpięcie karty przez czytnik powinno działać, jest tylko jedno małe "ale" - są czytniki, które nie lubią działać z tabletami z androidem:
są to wszystkie czytniki z większą ilością gniazd niż 1 (jedno), bo android dopuszcza tylko jeden dysk/partycję na urządzenie.
Tak więc czytnik, który po podpięciu do komputera, ma widoczny więcej niż jeden dysk opada.
Z tego, co czytałem, założeniem Googla jest, że użytkownik nie ma mieć kontaktu z czystym systemem plików - nie ma się zastanawiać nad podziałem na partycje, punktami montowania i tego typu duperelami.Łomatko i córko... I nikt tego nie piętnuje? Nikt nie nazywa użytkowników Nexusów zaślepionymi marketingowym bełkotem fanboyami? Hmm... Dziwne... Inny system i jego użytkownicy m.in. za to samo bierze tęgie baty... Khehe... ;-)
Łomatko i córko... I nikt tego nie piętnuje? Nikt nie nazywa użytkowników Nexusów zaślepionymi marketingowym bełkotem fanboyami? Hmm... Dziwne... Inny system i jego użytkownicy m.in. za to samo bierze tęgie baty... Khehe... ;-)
Różnica jest taka, że jak taki dostęp jednak chcesz mieć, to wchodzisz do Google Play i instalujesz jeden z wielu darmowych menedżerów plików. A u konkurencji? ;)
Owa przejściówka, to nie zwykły kabel host USB, a kabel USB-OTG - mała różnica, ale ważna.
standardowy kabel host USB nie przełączy portu w tryb host'a.
Jeden pies tak naprawdę, oba określenia oznaczają to samo. Chodzi o to, by nie kupić zwykłej przejściówki microUSB - USB.
Co do samsunga - ma przejściówkę z wyraźnie zaznaczonym aparatem foto...
Ja tam nie wiem, mam chińską przejściówkę bez znaczków (BTW rekord świata - cena 0.98 USD i przesyłka gratis) i wszystko działa. Co nadal nie zmienia faktu, że to, że przejściówka ma znaczek aparatu nie oznacza, że tablet magicznym sposobem zasili owy aparat - wystarczy, że twórca aparatu nie przewidział ładowania przez USB.
Podpięcie karty przez czytnik powinno działać, jest tylko jedno małe "ale" - są czytniki, które nie lubią działać z tabletami z androidem:
są to wszystkie czytniki z większą ilością gniazd niż 1 (jedno), bo android dopuszcza tylko jeden dysk/partycję na urządzenie.
Tak więc czytnik, który po podpięciu do komputera, ma widoczny więcej niż jeden dysk opada.
Mój wyposażony w 6 gniazd czytnik Speedlinka działa z włożoną jedną kartą na raz. Włożenie drugiej karty zaowocowało koszmarnie długim wykrywaniem urządzenia, które skończyło się błędem.
EDIT: podłączyłem kartę SD z Raspberry Pi (partycja FAT32 z bootloaderem i etx3 z systemem) - pokazał mi obie partycje i musiałem wybrać, którą chcę zamontować, chociaż ext3 obsłużyć nie chciał.
Jeden pies tak naprawdę, oba określenia oznaczają to samo. Chodzi o to, by nie kupić zwykłej przejściówki microUSB - USB.
Nie jeden pies, to są to dwie różne przejściówki.
Host USB podpięte pod USB-OTG nie zadziała - tzn, będzie można podłączyć tablet pod komputer, ale nic pod tablet
USB-OTG podpięte pod gniazdo host USB może zakończyć się uszkodzeniem tego kontrolera - zwarcie na stykach.
Różnica jest taka, że jak taki dostęp jednak chcesz mieć, to wchodzisz do Google Play i instalujesz jeden z wielu darmowych menedżerów plików. A u konkurencji? ;)
A konkurencja patrzy z takim samym politowaniem jakby ktoś narzekał na brak FDD. ;)
A ten Kiano z modemem 3g i procesorem 1.6Mhz? Warto się tym inetersować - ma to jakieś wsparcie ?
A konkurencja patrzy z takim samym politowaniem jakby ktoś narzekał na brak FDD. ;)
Lepiej mieć i nie skorzystać niż nie mieć i potrzebować. EOT
fafniak w tym kiano core 10.1 3g do zarządzania plikami mam total commander, co chcesz o tym tablecie wiedzieć?
Chciałbym wiedzieć :
1 - jak reaguje na podłaczenie aparatu (głuptaka)
2 - jak jest ze wsparciem programowym
3 - coś wiesz o serwisie ?
4 - moduł 3G - dobrze pracuje?
5 - jakieś negatywy? Kłopoty ?
Czy są jakieś kontrolery gier, które mogę podpiąć do tabletu?
Swego czasu na swojego Sony Tablet S zakupiłem byłem NFS MW i w sumie jest OK, ale nie do końca mi odpowiada sterowanie, zarówno za pomocą przechylania tabletu jak i macania ekranu. Jak dla mnie za duże opóźnienie ma takie sterowanie. Przyzwyczajony jestem z dawnych lat do sterowania kursorami klawiatury. Klawiatury nie chcę kupować, bo to przerost formy nad treścią, takoż kierownicy, ale jakiegoś zgrabnego pada mógłbym łyknąć.
Sony na swojej stronie nie podaje takich akcesoriów, może zatem w ogóle nie ma.
hydra_nt
18-02-2013, 15:20
zdyboo - gdzieś swego czasu, czytałem o możliwości podlączenia pad'a z Playstation3 właśnie do tego tabletu. Ooo, znalazłem - tutaj http://tablet-online.pl/2011/12/18/android/sony-tablet-s-i-pad-ps3-teraz-dzialaja-razem/
Dziękuję. Będę się musiał wybrać do salonu Sony i wypróbować.
Do tabletów z pełną obsługą USB w systemie można podpinać również pady USB - zwykłe chińskie do PC'ów. Wymagana tylko aplikacja, która pozwoli przypisać pada pod daną grę, a ta jest płatna.
Nazwy nie pamiętam... jak znajdę piszę.
Jest:
USB/BT Joystick Center 6 (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.poke64738.usbjoy)
Chciałbym wiedzieć :
1 - jak reaguje na podłaczenie aparatu (głuptaka)
2 - jak jest ze wsparciem programowym
3 - coś wiesz o serwisie ?
4 - moduł 3G - dobrze pracuje?
5 - jakieś negatywy? Kłopoty ?
1- sprawdzę jutro/pojutrze, dziś nie mam przejściówki USB
2 - z tego co pamiętam, to nie mogłem jakichś aplikacji zainstalować, używam photoeditor, total commander jakieś odtwarzacze typu MX player
3 - wiem tyle co w Interneice wyczytałem, nie miałem problemów więc też nie miałem z nimi doświadczeń
4 - play i plus działają. zasięg raczej zawsze złapie, zamierzam pracować na aero2 ale jeszcze nie zamówiłem simkarty - praca z 3g to ok 3,5-4,5 godziny.
5 - brak flasha - ale to wynika z mojej niewiedzy nt androida (bo od sierpnia adobe nie wspiera i żaden nowy sprzęt nie ma)
- dźwięk na głośniczkach nie rozpieszcza, używam słuchawem jak już potrzebuję(tych z zestawu nie podłączałem),
- dwa razy mi się przeglądarka Opery zwiesiła - nie wiem czy to ma związek z tym tabletem, raczej nie...
- słaby aparat
- nie mogłem podłączyć hdd 2,5" - może dyski 3,5" z własnym zasilaniem się da - nie wiem
6 spostrzeżenia - bez 3g częściowo na wifi pracuje 8h i dłużej, jak na razie nie wiesza się,słaby aparat
Pada z PS3 można używać na prawie każdym tablecie, bo one są na BT.
Na gocleverku a73 używam z powodzeniem Logitecha dual action
tito86 - dzieki
Na razie padło na nexusa 7 - przyznam ze jest naprawdę dobrze zbudowany.
Mam prośbę, czy ktoś obeznany może podać 100% dobra przejściówkę USB do podłączenia pojedynczego czytnika kart SD (Sandisk - duży płaski wtyk USB)
I drugiej przejściówki do podłączenia aparatu ...
Zrobiłem aktualizację do androida 4.2.2 i po podłaczeniu do komputera znalazłem opcje USB PTP i MTP - czy to załatwia sprawę podłączania ? Czy nadal mam kupić ten program nexus media transfer ?
tito86 - dzieki
Na razie padło na nexusa 7 - przyznam ze jest naprawdę dobrze zbudowany.
Mam prośbę, czy ktoś obeznany może podać 100% dobra przejściówkę USB do podłączenia pojedynczego czytnika kart SD (Sandisk - duży płaski wtyk USB)
I drugiej przejściówki do podłączenia aparatu ...
Zrobiłem aktualizację do androida 4.2.2 i po podłaczeniu do komputera znalazłem opcje USB PTP i MTP - czy to załatwia sprawę podłączania ? Czy nadal mam kupić ten program nexus media transfer ?
1) do podłączenia czegokolwiek pod Nexusa 7 - kabel microUSB-OTG - jeden do podłączania wszystkiego. Na all. od 5 zł.
2) tryby, które podałeś (PTP i MTP) tyczą się pracy trybu tabletu przy podłączaniu do komputera, nie mają znaczenia przy podłączaniu urządzeń do Nexusa.
Nadal trzeba instalować Nexus Media Transfer. Ta aplikacja pozwala na rozpoznania nośników pracujących w trybie MSD, których Nexus domyślnie nie rozpoznaje.
Ad. 2 - po raz kolejny - jak podłączam D300 w trybie PTP to wyskakuje mi monit Androidowej Galerii czy zezwalam na dostęp do zawartości urządzenia.
BTW. dziękuję modowi za wycięcie mojego posta, w którym było wszystko, co potrzeba. Zapewne link do ebayowej oferty kabelka z 1,5 dolara z HK był powodem. Ręce opadają. Jakby ktoś szukał, to należy wklepać hasło "nexus 7 USB OTG cable" i szukać najtańszej oferty z darmową wysyłką, mi się udało trafić poniżej 1 USD.
Ad. 2 - po raz kolejny - jak podłączam D300 w trybie PTP to wyskakuje mi monit Androidowej Galerii czy zezwalam na dostęp do zawartości urządzenia.
fafniak pisał o trybach w USB w Nexusie, nie aparacie. Poza tym jak aparat ma 2 sloty na karty pamięci, galeria nic nie zobaczy. Tylko przy aparatach z jednym slotem się da zobaczyć zdjęcia, choć nie przy każdym aparacie.
Na razie padło na nexusa 7 (...)
Jak juz tyle piszecie o tym podpinaniu aparatu to, czy da sie na andku zobaczyc NEFy?
@Greg77
Wczoraj przyszedl kabelek OTG do mojego Nexusa7. Wyjalem karte z N90 wlaczylem do czytnika i podlaczylem, Apka Nexus Media Importer odpalila sie samoczynnie, no i zobaczylem filmy, nefy, i jpegi. Filmy i jpegi moglem ogladac na pelnym ekranie itp. Nefy tylko byly wyswietlane miniatury, po dwukliku na nie - ciemny ekran, Ale jest taka apka wiec mysle ze nie ma problemu --> https://play.google.com/store/apps/details?id=com.anthonymandra.rawdroid&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwxLDEsImNvbS5hb nRob255bWFuZHJhLnJhd2Ryb2lkIl0.
Co prawda filmy nagrane D90 tna sie troche, ale dzisiaj zrobie probe czy czasem to nie wina karty.
fafniak pisał o trybach w USB w Nexusie, nie aparacie. Poza tym jak aparat ma 2 sloty na karty pamięci, galeria nic nie zobaczy. Tylko przy aparatach z jednym slotem się da zobaczyć zdjęcia, choć nie przy każdym aparacie.
Zależy od aparatu. Jak pisałem, u mnie 6-gniazdowy czytnik działa poprawnie póki włożona jest tylko jedna karta. Przy dwóch Media Importer staje na skanowaniu urządzenia.
Pozyczylem od znajomych dwa tansze tablety: za 600 (GoClever A971) i Prestigio (nie pamietam nazwy) za 800 zl i... podziekowalem. Albo kupujemy sprzet, aby na nim normalnie pracowac, albo dajmy sobie spokoj. Zamowilem Asusa Transformer TF300.
A Aero 2 to na nim działa? albo jakikolwiek inny internet
A Aero 2 to na nim działa? albo jakikolwiek inny internet
Jesli chodzi o Nexusa 7 to moge odpowiedziec, ze teoretycznie tak. Teoretycznie tak bo: aby laczyc sie z netem za pomoca modemu na usb poprzez kabel otg, nalezy zrobic roota i wgrac odpowiednie jadro. Czytalem, na xda ze to dziala. Sam tego nie robilem, niestety. Szczerze mowiac jest to chyba jedyny powod dla ktorego odrootowal bym tableta. Mam nawet jakis modem playa , ale nie mam karty aby sprawdzac.
Zapomnialem dopisac ze apka ktora podalem kilka watkow wczesniej elegancko otwiera NEF'y :)
I jeszcze jedna z nowosci, dzis wyszla wersja specjalna Ubuntu dla developerow do testow. Wersja Ubuntu przeznaczona dla Nexusa 4,7,10. Wiec nie martwil bym sie ze cos nie idzie pod Andkiem pod Ubuntu pojdzie :)
Sent from my Nexus 7 using Tapatalk 2
A ktoś używa Shiru Shogun 10 Power. Ciekawe parametry. Jak się sprawuje w codziennym użytku (zasięg wi-fi, aplikacje z google play, sprawność systemu, itp.). Obsłuży 32GB scandiska? Jak tam to jest rozwiązane z tym USB? Bo tego fi końca nie rozumie.
Wysłane z mojego GT-I9001
Pozyczylem od znajomych dwa tansze tablety: za 600 (GoClever A971) i Prestigio (nie pamietam nazwy) za 800 zl i... podziekowalem. Albo kupujemy sprzet, aby na nim normalnie pracowac, albo dajmy sobie spokoj. Zamowilem Asusa Transformer TF300.
Przerobilem 3 tańsze tablety i również zakupiłem tego Asusa, podoba mi się ten model.
SGSII + Tapatalk
Wszystko fajnie, działa płynnie - problem tylko powstał z cholernym fejsikiem. Wiem że adobe wycofało się ze wsparcia androida ale jak zrobić żeby filmiki zamieszczane na fejsiku były automatycznie otwierane w jakimś odtwarzaczu zamiast napisu o braku wtyczki ? Googlowałem temat ale mi nie znalazłem rozwiązania
Wszystko fajnie, działa płynnie - problem tylko powstał z cholernym fejsikiem. Wiem że adobe wycofało się ze wsparcia androida ale jak zrobić żeby filmiki zamieszczane na fejsiku były automatycznie otwierane w jakimś odtwarzaczu zamiast napisu o braku wtyczki ? Googlowałem temat ale mi nie znalazłem rozwiązania
Dobre pytanie, iOS robi to automatycznie i otwiera sie w media playerze bez problemu a wlasnie sprawdzilem i FB pyta ktora przegladarka otworzyc...
Adobe moze oficjalnie nie wspiera flasha w andku, ale mozna spokojnie zainstalowac stara wtyczke flash i wszystko dziala poza chromem, ktory niestety nie dziala z flashem.
A ktoś używa Shiru Shogun 10 Power. Ciekawe parametry. Jak się sprawuje w codziennym użytku (zasięg wi-fi, aplikacje z google play, sprawność systemu, itp.). Obsłuży 32GB scandiska? Jak tam to jest rozwiązane z tym USB? Bo tego fi końca nie rozumie.
Wysłane z mojego GT-I9001
Jak juz to kupuj ultimate - większe wsparcie
Ostatnio do firmy zakupili dwa Asusy Transformery (nie wiem czy to te modele i czy są jakieś inne). Na jednym, po dniu użytkowania (wgrywania i testowania aplikacji) zrobiła się rysa (sama!!!), które to po nocy przerodziła się w popękany wyświetlacz !!! Co się z drugim stało tego nie wiem, ale oba poszły na gwarancję i oba (chyba) nie zostały przyjęte. Kolega szperał w sieci i znalazł, że to się zdarza jak zostawia się tablet na podstawce. Niestety nie mam szczegółowych info co się dokładnie podziało bo nie ja użytkowałem te urządzenia.
Warto poczytać (znalezione na szybko):
http://www.transformerforums.com/forum/transformer-pad-300-general-discussion/23164-cracked-screen.html
Przeczytałem wątek dotyczący pękającego szkła w tym ASUSie i jawi się jedna rzecz, która niestety jest nie do obejścia. Wiele tabletów popsuło się po nocy. Czyli po ładowaniu. Ładowanie rozgrzewa akumulator. Być może ten rozgrzewa jakąś inną część powodującą naprężenie (czy to w doku, czy poza). A ładować trzeba. W każdym razie współczuję osobom, którym się to przytrafi, gdyż bardzo trudno będzie dochodzić swoich praw w takim przypadku.
Czy ktoś wie jak zrobić odtwarzanie filmików na fejsiku ?
Ostatnio do firmy zakupili dwa Asusy Transformery (nie wiem czy to te modele i czy są jakieś inne). Na jednym, po dniu użytkowania (wgrywania i testowania aplikacji) zrobiła się rysa (sama!!!), które to po nocy przerodziła się w popękany wyświetlacz !!! Co się z drugim stało tego nie wiem, ale oba poszły na gwarancję i oba (chyba) nie zostały przyjęte. Kolega szperał w sieci i znalazł, że to się zdarza jak zostawia się tablet na podstawce. Niestety nie mam szczegółowych info co się dokładnie podziało bo nie ja użytkowałem te urządzenia.
Warto poczytać (znalezione na szybko):
http://www.transformerforums.com/forum/transformer-pad-300-general-discussion/23164-cracked-screen.html
A to tylko "zasluga" Asusa TF300? Kurde, moge jeszcze anulowac zamowienie.
Szczerze, to nie wiem. Zakupy były robione jakiś miesiąc temu. Raczej też do najtańszych nie należały. Zakupione były jednak dla innego zespołu, więc ja się tym tak bardzo nie interesowałem. Rzuciłem tylko na nie okiem jeszcze jak były sprawne.
Wiem, że trochę sieję panikę, a nie mam konkretów, ale pomyślałem, że mimo wszystko warto podzielić się taką informacją, że takie rzeczy się zdarzają.
Dokładniej było to tak, że najpierw testowali na nich jakąś tam aplikację. Na drugi dzień było szkolenie/prezentacja na której pokazywali to co zrobili. Jak tablety wróciły do firmy, to była krzywa akcja że ktoś porysował nowy sprzęt (po czym, wszyscy wspólnie stwierdzili że w zasadzie to nie było kiedy go porysować). Na następny dzień dowiedziałem się, że tablety były już popękane.
wodstock
22-02-2013, 22:41
Mam od miesiąca TF300TL z klawiaturą i jak na razie wszystko pięknie śmiga. Mam nadzieję, że jest to przypadek paru / parunastu tabletów rozdmuchany na skalę światową. Wadliwe jest dzisiaj wszystko.
Wiem, że trochę sieję panikę, a nie mam konkretów, ale pomyślałem, że mimo wszystko warto podzielić się taką informacją, że takie rzeczy się zdarzają.
Dokładniej było to tak, że najpierw testowali na nich jakąś tam aplikację. Na drugi dzień było szkolenie/prezentacja na której pokazywali to co zrobili. Jak tablety wróciły do firmy, to była krzywa akcja że ktoś porysował nowy sprzęt (po czym, wszyscy wspólnie stwierdzili że w zasadzie to nie było kiedy go porysować). Na następny dzień dowiedziałem się, że tablety były już popękane.
dobrze ze sie podzieliles taka informacja, a do tego link wczesniejszy ktory wstawiles potwierdza ta sytuacje.
ktos kto ma kupic tablet Asusa, z pewnoscia teraz sie zastanowi, czy aby na pewno jest wart swojej ceny, jak widac, - nie.
Mam również Asusa tf300 z klawiaturą od 3 miesięcy i tablet często zostawiam w "pozycji rozłożonej" jak laptop i nic się mi nie stało takiego. Jednak zwrócenie uwagę aby tak nie zostawiać go tylko zamykać.
Rozumiem ze takie pęknięcia to w wersjach z klawiatura?
SGSII + Tapatalk
Ja bede mial bez klawiatury.
Mekano, swietna dedukcja! Czy jest wart swojej ceny? Nie. To czemu kupilas Nexa, skoro ma problem z obiektywami? Jak widac, nie jest wart swojej ceny.
Docxxx nie rozumiem w jakich warunkach może to pęknąć, mi na szczęście nic się nie stało.
Uważam, że to czy wybierzemy Asusa czy Samsunga to kwestia naszych upodobań, miałem ochotę na Samsunga, ale wybrałem Asusa ze względu na klawiaturę (jest w niej dodatkowa bateria) oraz to, ze TF300 ma 4 rdzenie co uważam, że przełoży się na szybszą pracę.
Wcześniej miałem styczność z tabletem Overmax'a ale tak powoli to działało, że stwierdziłem, że jednak procesor to ważna sprawa. Do tego kolory które wyświetlał były o d... potłuc. Korzystając z możliwości 10 dniowego zwrotu oddałem go a rozpocząłem poszukiwania czego mocniejszego.
Ja o tych peknieciach dowiedzialem sie dopiero z forum, dlatego zapytalem. Jesli Wy macie TF300 i Wam nic sie nie stalo, to dobry znak. Nie anuluje zamowienia.
Kilka dni temu pytałem o kontroler gier do Sony Tablet S. Dziś byłem w Sony Center co by obczaić pada od PS3.
Tablet wykrywa pada, ale pierwsza synchronizacja musi być po kablu, zatem wymagany jest kabelek OTG, po sparowaniu śmiga przez Bluetootha. Niestety Need for Speed Most Wanted nie wspiera pada i jedyne co się da zrobić za pomocą pada to spauzować i wznowić wyścig. Poradzono mi apkę, co ze sklepu play wybiera soft kompatybilny z tabletem. Niestety z gier nie ma tam nic ciekawego dla mnie.
Crash Bandicoot z PS1 co miałem preinstalowany na tablecie śmiga aż miło, ale akurat w Crasha nie chce mi się grać.
Jest też apka w sklepie play co sprawdza zgodność gry z padem, ale wymaga roota, a póki co nie chcę tracić gwarancji na tablet.
Ja mam iPada od pierwszej generacji i zero problemów z zgrywaniem zdjęć ze wszystkiego co mi w ręce wpadnie jak i z obsługa nef czy raf czy innych rawow
Nieraz to co najtańsze jest najdroższe ..
Kilka dni temu pytałem o kontroler gier do Sony Tablet S. Dziś byłem w Sony Center co by obczaić pada od PS3.
Tablet wykrywa pada, ale pierwsza synchronizacja musi być po kablu, zatem wymagany jest kabelek OTG, po sparowaniu śmiga przez Bluetootha. Niestety Need for Speed Most Wanted nie wspiera pada i jedyne co się da zrobić za pomocą pada to spauzować i wznowić wyścig. Poradzono mi apkę, co ze sklepu play wybiera soft kompatybilny z tabletem. Niestety z gier nie ma tam nic ciekawego dla mnie.
Crash Bandicoot z PS1 co miałem preinstalowany na tablecie śmiga aż miło, ale akurat w Crasha nie chce mi się grać.
Jest też apka w sklepie play co sprawdza zgodność gry z padem, ale wymaga roota, a póki co nie chcę tracić gwarancji na tablet.
Do gier z PS1 to polecam FPSe, zdaje się że nie ma z padem problemów.
krzychu2508
23-02-2013, 21:26
A do obsługi pada ps3- sixaxis controller, który wymaga roota. Można w tym programie ustawić jaki dany przycisk ma klikać w pole na ekranie. Daje ta opcja to, że można skonfigurować pada pod każdą grę.
Wysyłane z mojego GT-N8010 za pomocą Tapatalk 2
Ja bede mial bez klawiatury.
Mekano, swietna dedukcja! Czy jest wart swojej ceny? Nie. To czemu kupilas Nexa, skoro ma problem z obiektywami? Jak widac, nie jest wart swojej ceny.
no ale jak ludzie pisza o problemie nie tylko na polskich forach, to chyba cos jest nie tak?
o Nexach nic nikt nigdzie nic nie pisal, wiec to inny problem, ktory zdaje sie byc wyjatkiem, a rzeczy sie psuja, wiec mam nadzieje, ze uzytkownicy Asusa ktorzy natrafili na ten problem, to tylko jakies felerne sztuki z danej partii.
Po to sa fora by sobie moc wymienic spostrzezenia, podobnie przeciez bylo z N7000 pluje olejem, itp.. to przeciez tak bardzo fajny model, ale opinie mozna wziac zawsze pod uwage, zeby w razie czego nie byc zdziwionym i lepiej byc przygotowanym na ew. niespodzianki.
A czy ktoś miał już możliwość osobistego przetestowania tabletu Ainol Novo 9 Firewire? W sieci znalazłem tylko przepisane z pudełka dane techniczne.
Wiecie moze jak sprawdza sie tablet 7" jako telefon? Konczy mi sie za miesiac kontrakt i czas na nowa zabawke. Wlasciwie bylem zdecydowany na duzego smartphona ale perspektywa duzego ekranu jest kuszaca. Wiem ze na pewno Samsung Tab 7" i Lenovo IdeaPad A2107a maja sloty na karte sim i mozna dzwonic przez sluchawke BT.
Jak to sie sprawdza w praktyce?
Bo idea wszystko w jednym bardzo mnie przekonuje, moglbym zostawiac w domu 1kg netbooka:) niby niewiele a czasem przeszkadza.
Bylem dzisiaj w sklepie z elektronika i bawilem sie kilkoma tabletami.
Ten asus daje rade, tylko ta cena:8
www.youtube.com/watch?v=Rrh_EwFaZ7I&feature=player_embedded (http://www.youtube.com/watch?v=Rrh_EwFaZ7I&feature=player_embedded)
Jak dla mnie PadFone ma jedną wadę - tablet jest tylko stacją dokującą, nie da się na nim nic zrobić bez podłączonego telefonu. Tzn. rozumiem, że taka była idea, ale jakoś to do mnie nie trafia.
poprawcie mnie jeżeli się mylę ale przewidywana ilość wkładania i wyjmowania telefonu do tableta przewidziano na ok 5000 - w warunkach laboratoryjnych :)
poprawcie mnie jeżeli się mylę ale przewidywana ilość wkładania i wyjmowania telefonu do tableta przewidziano na ok 5000 - w warunkach laboratoryjnych :)
Wystarczajaco. Przy zalozeniu ze bedziesz codziennie trzykrotnie wkladal i wyjmowal smartfona, 5000 cykli minie dopiero po 4,5 roku. Biorac pod uwage, ze roczny sprzet to juz staroc, nie ma sensu sie tym przejmowac, bo wczesniej i tak zdazysz wymienic tablet na nowszy.