PDA

Zobacz pełną wersję : Mam marzenie - Fujifilm FinePix X100

Strony : 1 [2] 3 4 5

asche
04-02-2011, 11:39
Mogli to wymyślić tak jak w Konice Auto S2 - wysuwana osłona, całkiem fajny patent.

Slon
08-02-2011, 11:21
pelna, oficjalna specyfikacja:
http://www.dpreview.com/news/1102/11020815fujifilmx100updated.asp
http://www.optyczne.pl/index.php?aparat=1266

noraczej
08-02-2011, 11:40
i sample http://www.finepix-x100.com/en/gallery/images

Tr0n
08-02-2011, 11:43
tutaj chyba też: http://www.finepix-x100.com/en/gallery/world

kruszyna
08-02-2011, 14:03
pelna, oficjalna specyfikacja:
http://www.dpreview.com/news/1102/11020815fujifilmx100updated.asp
http://www.optyczne.pl/index.php?aparat=1266

A ty co masz jeszcze chętkę na tego malucha?

Slon
08-02-2011, 14:36
A ty co masz jeszcze chętkę na tego malucha?

a jak :D
jeszcze mi malo ;)

Hargin
09-02-2011, 17:34
http://www.fotomaniak.pl/35094/fujifilm-finepix-x100-cena-zdjecia-testowe/

no, no... cena prawie 7k PLN... ale to chyba słabo sprawdzona informacja

Rycerz
09-02-2011, 17:41
przy cenie powyżej 3000zł za kompakt to będzie finansowa klapa dla fuji :(

Tr0n
09-02-2011, 17:51
przy cenie powyżej 3000zł za kompakt to będzie finansowa klapa dla fuji :(
Cena na początku będzie w okolicach 3,5-4 tyś i moim zdaniem nie będzie to finansowa klapa Fuji. Mały aparat z jakością zdjęć lustra. To będzie się sprzedawać.

zdyboo
09-02-2011, 18:51
Cena na początku będzie w okolicach 3,5-4 tyś i moim zdaniem nie będzie to finansowa klapa Fuji. Mały aparat z jakością zdjęć lustra. To będzie się sprzedawać.

Będzie albo nie będzie. Są małe aparaty z takiej samej wielkości matrycą i do tego z wymienną optyką. Wymienna optyka jak choćby widać w wątku ma duże znaczenie.
Mnie odpowiada taki, jaki jest, bo jak już pisałem nie trzeba wydawać na obiektywy. :)

Mariusz888
09-02-2011, 20:30
No mnie tam ciągle jakoś ten sprzęt nie kręci - nie potrzebuję 20 szkieł do tego ale przynajmniej 2 - tak żeby mieć coś koło standardu albo krótkiego tele i coś szerokiego np dla FF odpowiednik powiedzmy 15 lub 20mm + 50 lub 85mm ;) a przy cenie 3-4k zł to wolę nosić że sobą dużą puszkę a tą kasę odłożyć na jakieś fajne szkiełko - za np 2k zł to bym mógł się na niego skusić mimo wszystko :)

meliszipak
09-02-2011, 21:22
Ja ciągle mam nadzieje, że zmajstrują sprytny konwerter, który po nałożeniu da 70mm macro, ze światłem F4.
Wtedy znacząco wzrośnie uniwersalność zestawu.

pioter m
09-02-2011, 21:31
Dla mnie odpada. Drogo i tylko jedna ogniskowa. Lubie stalki, ale nie takie przyspawane na stale. Poki co, ciesze sie wiec z innej implementacji tej samej matrycy. :)

Piotr Spek
09-02-2011, 21:56
Jak na poczatek cena zaporowa, tak jak s3 mialo cene poczatkowa z kosmosu.
Mysle ze poczatek to 6000zl lub wiecej-szkoda.
Ale fotki na razie wygladaja ok calkiem.
Mam nadzieje ze po pewnym czasie cana spadnie do poziomu takiego by traktowac to jako alltime camera.

meliszipak
09-02-2011, 22:15
Cena znacząco spadnie. Warto spokojnie czekać.

HN70
09-02-2011, 22:15
Mysle ze poczatek to 6000zl lub wiecej-szkoda.
Na początek cena w USA 1200$ (amazon.com), cena w Europie 1000E.

Piotr Spek
09-02-2011, 22:22

To 1000 EURO - to pozytywne newsy
Jakby przeliczac na nasze to w 4000zł powinni sie zmieścić.

Władca Pixeli
10-02-2011, 04:52
Pierwsza cena ogłoszona na USA była $1000. Ludzie z Fuji naczytali się na forach o tym jak ludzie będą oddawać nerki aby tylko kupić ten aparat i wpadli na pomysł aby podnieć cenę na $1200 zanim jeszcze aparat pojawił się a rynku. Na kilku forach podniósł się alarm, że to nie jest poważne podejście firmy. W końcu ktoś z Fuji odezwał się i powiedział, żeby utrzymać jakość muszą dać wyższą cenę. Tutaj wygłupili się po raz drugi bo z tego wynika, że w pierwszej wersji mieli wypuszczać aparaty z tańszych komponentów. Nie świadczy to najlepiej o firmie.
Przedstawiciele firmy powinni zdać sobie sprawę, że ogromna ilość osób deklaruje się, że da każde pieniądze, ale po premierze większość z tych osób nawet nie pójdzie do sklepu zobaczyć jak wygląda aparat.
Cena $1200 jest stanowczo za wysoka i do tego nie ma możliwości wymiany obiektywu.
Gdybym stał przed wyborem to na pewno wolałbym dołożyć i kupić za $2000 aparat Leica X1.
Z tego co widzę obecnie to B&H wyprzedało wszystkie aparaty Leica X1. Świadczy to prawdopodobnie o tym, że ludzie czekali na rewelacyjną cenę Fuji i po tym co zobaczyli stwierdzili, że aparat nie jest wart tej ceny.

nowart
10-02-2011, 12:51
Władca Pixeli - a cóż z taką pewnością przekonuję Cię do dwukrotnie droższej - a gorszej niemal pod każdym względem i MZ znacznie brzydszej - Leiki X1 ?

noraczej
10-02-2011, 13:53
Cena $1200 jest stanowczo za wysoka i do tego nie ma możliwości wymiany obiektywu.
A $2000 za Leikę z również niewymiennymi obiektywami jest ok ceną? :lol:

<| MICHAŁ |>
10-02-2011, 14:06
pewnie! przeciez łajka jest kultowa, nie to co jaki stylizowany fufu

Tr0n
10-02-2011, 18:30
Pierwsza cena ogłoszona na USA była $1000. Ludzie z Fuji naczytali się na forach o tym jak ludzie będą oddawać nerki aby tylko kupić ten aparat i wpadli na pomysł aby podnieć cenę na $1200 zanim jeszcze aparat pojawił się a rynku. Na kilku forach podniósł się alarm, że to nie jest poważne podejście firmy. W końcu ktoś z Fuji odezwał się i powiedział, żeby utrzymać jakość muszą dać wyższą cenę. Tutaj wygłupili się po raz drugi bo z tego wynika, że w pierwszej wersji mieli wypuszczać aparaty z tańszych komponentów. Nie świadczy to najlepiej o firmie.
Przedstawiciele firmy powinni zdać sobie sprawę, że ogromna ilość osób deklaruje się, że da każde pieniądze, ale po premierze większość z tych osób nawet nie pójdzie do sklepu zobaczyć jak wygląda aparat.
Gdybym stał przed wyborem to na pewno wolałbym dołożyć i kupić za $2000 aparat Leica X1.
Z tego co widzę obecnie to B&H wyprzedało wszystkie aparaty Leica X1. Świadczy to prawdopodobnie o tym, że ludzie czekali na rewelacyjną cenę Fuji i po tym co zobaczyli stwierdzili, że aparat nie jest wart tej ceny.

Brawo, po kilku samplach zamieszczonych w internecie bez możliwości zobaczenia aparatu na żywo, czy nawet porównania z Fuji wiesz, że $1200 za Fuji to stanowczo za dużo bo Leica X1 kosztuje $2000 i pewnie jest warta każdego wydanego $ (a na pewno jest punktem odniesienia - każdy inny aparat powinien być 4 razy tańszy). Może w B&H wyprzedali wszystkie dwie sztuki które mieli od roku i więcej nie chcą brać w ciemno, a oferują tylko na zamówienie.

Władca Pixeli
10-02-2011, 20:49
Brawo, po kilku samplach zamieszczonych w internecie bez możliwości zobaczenia aparatu na żywo
Ja po prostu nienawidzę jak firma nie wie wie na ile wycenić aparat i po pierwszych wiadomościach zaczyna kombinować na ile jeszcze można podnieść cenę. Dla mnie jest to całkowicie niepoważne podejście.

bercik
10-02-2011, 21:04
Ja po prostu nienawidzę jak firma nie wie wie na ile wycenić aparat i po pierwszych wiadomościach zaczyna kombinować na ile jeszcze można podnieść cenę. Dla mnie jest to całkowicie niepoważne podejście.

Po to się puszcza najpierw plotkę i bada się reakcję potencjalnych nabywców by ustalić najlepszą cenę dla siebie-producenta. To się nazywa badanie rynku, po to są barany by je strzyc :razz:. Przeczytajcie tylko tutaj ile postów dotyczyło prognozy ceny ( wypowiedzi nie do końca mądre ) a takich for fotograficznych na świecie jest multum i mają duży wpływ na ustalanie ceny. Na pocieszenie pozostaje to, że i tak rynek wcześnie czy później zweryfikuje cenę do właściwego poziomu ale przedtem trochę jeleni się znajdzie.

Tomasz Dudrak
10-02-2011, 21:13
A co myślicie o samplach?

jm
10-02-2011, 22:07
A co myślicie o samplach?

Byłam ciekawa czy ktoś w ogóle o to zapyta...;))
Na moje oko, te obrazki wewnątrz są ładne - tak, ładne dla oka, kolorowe, kontrastowe, nasycone - chyba spełniają założone zadanie;)
Obrazki wykonane na polu/dworzu/zewnątrz;)) hehe - już takie przyciągające moim zdaniem nie są.

Sumarycznie nie widzę w tych samplach nic, co by stawiało ten aparat w jakiejś extra kategorii typu "aparat nie z tej ziemi"!
Póki co, to on jest ładny - tzn trafia w potrzebę posiadania czegoś co pachnie ...tradycją, powrotem do korzeni itp. Wielu się podoba - mnie też. Trafia też w potrzebę małych gabarytów z zachowaniem dużej matrycy w środku oraz... daje poczucie posiadania (jak się go już kupi) czegoś z "luksusowej" półki - jest inny niż reszta małych, bardziej luksusowy - ma wizjer!
Od luksusu zawsze trzeba płacić stosowne podatki;))

Wiadomo, z racjonalnymi ocenami trzeba poczekać aż wreszcie normalni śmiertelnicy dostaną do rąk ten aparat, prócz obrazka jest kilka innych rzeczy, które w aparacie mogą być OK lub mniej OK;)

Tomasz Dudrak
11-02-2011, 12:25
Ogólnie rzecz biorąc, zdjęcia testowe nie są jakieś rewelacyjne.
Mnie jedynie cieszy, że aparat nie generuje zdjęć typowych dla kompaktów -
wszystko ostre i bez żadnej kontroli nad głębią ostrości.

meliszipak
12-02-2011, 23:24
Mnie również sample nie powaliły. Jest tylko poprawnie. W mojej opinii foveon w obrazowaniu na niskich iso jest dwie klasy lepszy
od obecnej konkurencji. Ma swoistą dynamikę, magię i potencjał.

noraczej
13-02-2011, 00:01
W mojej opinii foveon w obrazowaniu na niskich iso jest dwie klasy lepszy
od obecnej konkurencji. Ma swoistą dynamikę, magię i potencjał.
A czymże się to wszystko objawia? Oglądałem sample z Sigmy DP2 na dpreview i niczego magicznego w nich nie widziałem. :( Były ot, poprawne. :)
Mnie się sample z X100 podobają. Może dlatego, że nie oczekuję od nich ani "magii", ani "powalenia"... Są na poziomie obrazków generowanych przez dobre lustrzanki, czego chcieć więcej?

MariuszJ
13-02-2011, 13:22
Ogólnie rzecz biorąc, zdjęcia testowe nie są jakieś rewelacyjne.
Mnie jedynie cieszy, że aparat nie generuje zdjęć typowych dla kompaktów -
wszystko ostre i bez żadnej kontroli nad głębią ostrości.
Generuje zdjęcia takie jak APS-C z obiektywem 24/2. Jak ma generować inne?

Niezmiernie mnie zawsze cieszy zawsze ocena obrazka przez pryzmat firmy albo tego czy ma jakieś przedpotopowe artefakty typu kłapiące lustro.

Typowe dla kompaktów :D

noraczej
13-02-2011, 17:05
Kilka nowych zdjęć, w tym jedno na ISO800 i jedno ISO6400

http://asia.cnet.com/reviews/digitalcameras/0,39001468,62203012-2,00.htm

http://www.popco.net/zboard/zboard.php?id=slr_fuji_forum&page=1&sn1=&divpage=1&sn=off&ss=on&sc=on&select_arrange=headnum&desc=asc&no=566

acidjazz
13-02-2011, 17:25
IMHO - piknie jest :)

Mavierk
13-02-2011, 17:45
jak patrze po nowych samplach, to nawet rozmywa to szkło tak... akceptowalnie ;)

koniecpolska
13-02-2011, 21:54
IMHO - piknie jest :)A niby co jest takie piękne? W pierwszym linku fotki się zoomują (ale nie wiadomo czy maxzoom== 1:1), a fotka dla ISO=800 jest tak dobrana, ze nie docieknie się na ile odszumianie wpływa na ilość detali, bo oceny detali tam nie da rady zrobić.

W drugim linku mi nie udało się powiekszyć fotek, a wypowiadanie się na podstawie znaczków pocztowych jest jak wróżenie z fusów.

Słyszałem opinię, ze obraz z X100 przypomina obraz z luster APSC z niestety mocnym filtrem AA, co wpływa na znaczną utratę detali.

Myślę, że trzeba będzie poczekać na pojawienie się X100 i porównanie bezpośrednio z X1 czy czymś pozbawionym filtra AA np. E-5, E-PL2.

acidjazz
13-02-2011, 23:44
poczekamy zobaczymy

Poczekamy, zobaczymy.

Na samplach na stronie Fuji szczegóły są zachowane, na norweskiej stronie były foty na wysokim ISO i było bardzo dobrze.
Można wiedzieć od kogo słyszałeś? Czy ta osoba robiła już foty tym aparatem? Jakieś sample może?

Mavierk
13-02-2011, 23:54
Czy zdjęcia oglądane w rozmiarach, jakich używamy w 95% przypadków to znaczki pocztowe?

koniecpolska
14-02-2011, 00:16
Czy zdjęcia oglądane w rozmiarach, jakich używamy w 95% przypadków to znaczki pocztowe?Tak, masz rację, można powiedzieć, ze w 95% przypadków oglądamy w rozmiarach, które zasługują na miano znaczka pocztowego.
Co z tego wynika? Doskonale to wie ogromny procent tu dyskutujących. Ale o tym ciiiii, ale o tym szaaaaa .... Bo o czym bedziemy dyskutować na forach?

noraczej
14-02-2011, 00:42
Mnóstwo zdjęć z X100 (również na wysokich ISO) http://aiharap.exblog.jp

Tr0n
14-02-2011, 11:47
Czy zdjęcia oglądane w rozmiarach, jakich używamy w 95% przypadków to znaczki pocztowe?

Ja myślę, że generalne pytanie powinno brzmieć: Czy zdjęcia to papier czy jpg?

Skoro tyle zdjęć oglądamy w postaci cyfrowej ograniczonych do niskich rozmiarów jesteśmy w stanie określić jakość źródła i w tym przypadku widać, że jakość zdjęć z Fuji będzie bardzo dobra. Dokładne analizy szumu i jego wpływ na efekt cieplarniany będzie dokonany po premierze kiedy aparat dostanie się w ręce niestrudzonych poszukiwaczy wad sprzętu. Zdecydowana większość "nieświadomych" użytkowników tego aparatu będzie robiła fajne zdjęcia, część świadomych wad będzie je miała w poważaniu, a reszta będzie czekała na kolejne premiery na które będzie można ponarzekać. Jedynie jakaś spektakularna wpadka Fuji może zmienić ten obraz.
W mojej opinii widzę, że jakość zdjęć w formacie A4 będzie ok, zniekształcenia na bardzo niskim poziomie, kolory bardzo fajne. Brakuje mi jeszcze brata bliźniaka z ogniskową około setki i w 99% moje wymagania sprzętowe byłyby zaspokojone.

Ciekawe czy pojawi się jakiś dobry konwerter do X100 zmieniający ogniskową.

Mavierk
14-02-2011, 11:54
Mnóstwo zdjęć z X100 (również na wysokich ISO) http://aiharap.exblog.jpHm... te zdjęcia mówią nam że... hm... da się robić tym sprzętem ładne zdjęcia :) Tylko czy do takich kadrów potrzeba nam matrycy aps-c?

noraczej
14-02-2011, 12:08
To jeszcze parę "znaczków pocztowych" na wysokich ISO i z otwartą przesłoną
http://www.popco.net/zboard/zboard.php?id=slr_fuji_forum&page=1&sn1&divpage=1&sn=off&ss=on&sc=on&select_arrange=headnum&desc=asc&no=564

Tr0n
14-02-2011, 12:32
Hm... te zdjęcia mówią nam że... hm... da się robić tym sprzętem ładne zdjęcia :) Tylko czy do takich kadrów potrzeba nam matrycy aps-c?

Wielkość matrycy jest potrzebna do:
- głębi ostrości
- mniejszych szumów
- drukowania odpowiedniej jakości zdjęć w odpowiednim formacie

Wniosek jest taki: Fuji przygotowało dobre narzędzie które generuje dobre wyniki i jest przyjemne w używaniu. Teraz użytkownicy pokażą co można "wycisnąć" z tego sprzętu

Mavierk
17-02-2011, 02:09
http://www.youtube.com/watch?v=AMpcq2NjgV0&feature=player_embedded
On jest przecudowny...

Wielkość matrycy jest potrzebna do:
- głębi ostrości
- mniejszych szumów
- drukowania odpowiedniej jakości zdjęć w odpowiednim formacie

Wniosek jest taki: Fuji przygotowało dobre narzędzie które generuje dobre wyniki i jest przyjemne w używaniu. Teraz użytkownicy pokażą co można "wycisnąć" z tego sprzętu
1. Głębia ostrości na takiej ogniskowej? Rzadko jest to widoczne (wziąłem to pod uwagę, gdy pisałem poprzedni komentarz.
2. Czy ja wiem... różnica z najnowszymi kompaktami z pewnością nie będzie aż taka wielka, poza tym myślę, że taki aparat byłby używany głównie w 'normalniejszych' warunkach :)
3. Jaki format masz na myśli?

noraczej
18-02-2011, 16:40
Kolejna dawka sampli: http://www.quesabesde.com/noticias/fuji-x100-muestras-analisis,1_7322

seler
18-02-2011, 21:51
Wygląda na to że rzeczywiście ma niezłą rozpiętość tonalną, szumy też akceptowalne... tylko skąd kasę wziąć, właśnie poleciało mi turbo w buni i będzie mnie kosztowało właśnie tyle co x100 :(

koniecpolska
18-02-2011, 22:31
w buniOpchnij rupcia dresom i będziesz miał na x100.

seler
18-02-2011, 22:33
Opchnij rupcia dresom i będziesz miał na x100.

Grzeszysz człowieku!

bercik
18-02-2011, 22:41
Popaplajcie sobie na PM !

jm
22-02-2011, 01:31
http://www.flickr.com/photos/ramdiboy/ (http://www.flickr.com/photos/ramdiboy/)

Pewnie ten materiał nie nada się do analizy szumu w szumie...;), ale jakieś wnioski można dla siebie wyciągnąć:))

Jeszcze jeden link:)

http://www.youtube.com/watch?v=i3oyhQGcKYs

[Gdyby się komuś chciało, to można scalić moje dwa posty:)]

waldek
23-02-2011, 15:59
Już raz to pisałem ale powtórzę :
Fuji ma genialnych konstruktorów ale... słono każe za to płacić. :sad:

jm
23-02-2011, 16:05
Ja powoli dochodzę do wniosku, że...cena choć dla mnie zdecydowanie zbyt wysoka, relatywnie wcale wysoka nie jest.

Wystarczy policzyć wartość cech, które ten aparat posiada i skonfrontować z innymi istniejącymi na rynku bezlustrowymi propozycjami innych producentów. Mowa tylko o cechach obiektywnych (matryca, jasność obiektywu, wizjer, gabaryty). Ocenę obrazka, wysokiego ISO i tym podobne bardziej subiektywno-emocjonalne;) elementy zostawiam na boku.

gusi
23-02-2011, 16:40
Ja powoli dochodzę do wniosku, że...cena choć dla mnie zdecydowanie zbyt wysoka, relatywnie wcale wysoka nie jest.

Widzę, że wydałaś już wyrok na gf1 ;)
W związku z powyższym, gdybyś miała jakieś fajne szkło m42 w zakresie 50-55mm, byłbym zainteresowany;)

MariuszJ
23-02-2011, 17:05
Już raz to pisałem ale powtórzę :
Fuji ma genialnych konstruktorów ale... słono każe za to płacić. :sad:
Dołączając się do wypowiedzi Jm, poprosiłbym wobec tego o propozycję czegoś w zamian: rozumiem, że (z pewnym kompromisem jakościowym wynikającym z mniejszej matrycy) mógłby to być GF/EPL + 20/1.7 + wizjer. Albo NX1xx + 30/2 + wizjer. Czy mógłby ktoś podliczyć za mnie te nieco gorsze, ale za to wiele tańsze opcje?

Argumentu o możliwości zmiany szkieł na zoomy w bezlusterkowcach już nie słucham, kompakt mam - drugiego nie potrzebuję.

jm
23-02-2011, 17:25
Widzę, że wydałaś już wyrok na gf1 ;)
W związku z powyższym, gdybyś miała jakieś fajne szkło m42 w zakresie 50-55mm, byłbym zainteresowany;)

Hmmm ciekawe wnioskowanie:shock:

Nawet... ława przysięgłych się nie zebrała, a Ty tu o wyroku...;)) hehe

Ja piszę tylko i jedynie o relatywności pojęć drogie i tanie.
Ktoś ostatnio kupił coś bardzo okazyjnie - znajomi okrzyknęli ten zakup - "toż to za darmo" - hmmm faktycznie dużo taniej niż rynkowo nabył ten znajomy to coś, ale... tak czy owak w sferze faktów musiał zapłacić jakies 7000zł.
Jak dla mnie 7000zł to...nie jest za darmo! Ot o względności pojęć piszę i tyle.

Nic na sprzedaż nie mam. Ani aparatu, ani obiektywów.

Dołączając się do wypowiedzi Jm, poprosiłbym wobec tego o propozycję czegoś w zamian: rozumiem, że (z pewnym kompromisem jakościowym wynikającym z mniejszej matrycy) mógłby to być GF/EPL + 20/1.7 + wizjer. Albo NX1xx + 30/2 + wizjer. Czy mógłby ktoś podliczyć za mnie te nieco gorsze, ale za to wiele tańsze opcje?

http://www.fotoit.pl/index.php?site=produkt&id_kat=139&id=1745

wizjer - taniocha;)):
http://www.panasonic.gliwice.pl/dmvlvf1-panasonic-wizjer-elektroniczny-polska-dystrybucja-p-1911.html

Ile to nam razem wyszło...???
3000 + 800 = 3800zł ( zaokrągliłam:))

Pewnie można taniej - ja jestem dowodem, udało mi się trafić GF1 z 20mm jako zestaw, nowy, za cene znacznie mniejszą, ale... no polowanie nieco trwało. Dodatkowo to już było... trochę temu.
GF1 już będzie znikał z rynku, następca nie jest zbyt atrakcyjny więc i ceny ostatnich dostępnych nowych egzemplarzy Gf1 będą szaleć.

EPL2 z kit-zoomem
http://www.e-cyfrowe.pl/Olympus-E-PL2-bialy-EZ-M1442-II-srebrny-p-19239.html?gclid=CL7n87rOnqcCFYVN3god43xHIg

wymieniasz obiektyw na stałkę... sam policz za ile. Wizjer... tysiaka trzeba dołożyć.

Oczywiście wszystko to można na szyi wujka z Ameryki przywieźć i pewnie wyjdzie nieco taniej, ale rozumiem, że gawędzimy o cenach realnych?

Jak Wam te rachunki wyszły?;)
Jakość wizjerów do PENa i GF zostawiam na boku - jako... element z tych... emocjonalno subiektywnych;)

PS NX100 +30/2 wyjdzie taniej niż powyższe mikrusy, ale wizjera to tam chyba nawet teoretycznie nie ma?

MariuszJ
23-02-2011, 17:56
Jm, dzięki.

Jeżu malusieńki, ale tanioszka. A fudżi, brzydkie, drogie i lanserskie :P

jm
23-02-2011, 17:57
Jm, dzięki.

Jeżu malusieńki, ale tanioszka. A fudżi, brzydkie, drogie i lanserskie :P

W ogóle do kitu!

waldek
23-02-2011, 17:58
Fajne - tą metodą to niedługo udowodnimy, że Leica M9 to taniocha jest. :shock:
Te ceny z kosmosu w zestawach zaproponowanych przez jm wynikają z "cwanej" polityki marketingowej producenta.
Niech kombinuje tak dalej to zobaczymy ilu będzie miał klientów ?

Nie twierdzę, że Fuji ( za 3000 zł ) to bardzo drogo tylko, że to nadal drogo.
A cenę porównuję do tanich lustrzanek Nikona lub Canona.
Za 3200 mam - D90 + N35/1.8 ( nówka ). Używany jeszcze taniej.

Fuji pobije jakością ten zestaw ? Chyba nie - tylko wielkością i wagą.
Za 2000 kupię FujiX100 bez mrugnięcia okiem. :mrgreen:

jm
23-02-2011, 18:05
Te ceny z kosmosu w zestawach zaproponowanych przez jm wynikają z "cwanej" polityki marketingowej producenta.

Możemy wyśmiewać politykę tego czy owego, ale realnie klienci w kraju takim jak Polska mają żadne szanse by wpływać na ową politykę.

Myślę, że d90 + 35 bedzie równoważny jakościowo X100, choć waga (w sensie masy) będzie na plus fufu;))
Nie widzę powodu, dla którego x100 miałby być gorszy?? Bo nie ma lustra? Bo nie można odpiąć obiektywu? Przewrotnie powiem, że to mogą być zalety:)

Wniosek o relatywnej taniości M9;)) potwierdza tylko słuszność mojej wcześniejszej tezy.

PS gdzie można kupić x100 za 3000zł?:)

MariuszJ
23-02-2011, 18:11
Niech kombinuje tak dalej to zobaczymy ilu będzie miał klientów ?

Nie twierdzę, że Fuji ( za 3000 zł ) to bardzo drogo tylko, że to nadal drogo.
A cenę porównuję do tanich lustrzanek Nikona lub Canona.
Za 3200 mam - D90 + N35/1.8 ( nówka ). Używany jeszcze taniej.

Spodnie spawacza do noszenia dają w komplecie? Albo przynajmniej przebranie Zakopiańskiego Misia, żeby ten tego uwagi na siebie nie zwracać?

Fuji pobije jakością ten zestaw ? Chyba nie - tylko wielkością i wagą.
Na APS-C 24/2 a 35/1.8 to spora różnica. Dla mnie dużo warta. Jak będzie DX 24/2 za tysiaka, porozmawiamy.

A co do wielkości i wagi: wybacz, jeżeli już to zamiast substytutów w rodzaju D90 wolę nabyć śmiganego 5d z 50/1.4. Dla mnie jedna cegła, a skoro mam wyskakiwać i tak z większej kasiory to wybór jest prosty...

Za 2000 kupię FujiX100 bez mrugnięcia okiem. :mrgreen:
A za 500? Czuję, że już nie :razz:

waldek
23-02-2011, 18:12
Spodnie spawacza do noszenia dają w komplecie? Albo przynajmniej przebranie Zakopiańskiego Misia, żeby ten tego uwagi na siebie nie zwracać?

Na APS-C 24/2 a 35/1.8 to spora różnica. Dla mnie dużo warta. Jak będzie DX 24/2 za tysiaka, porozmawiamy.

A co do wielkości i wagi: wybacz, jeżeli już to zamiast substytutów w rodzaju D90 wolę nabyć śmiganego 5d z 50/1.4. Dla mnie jedna cegła, a skoro mam wyskakiwać i tak z większej kasiory to wybór jest prosty...

A za 500? Czuję, że już nie :razz:

Od jakiegoś czasu zauważyłem, że dyskusja z Tobą nie należy do najprzyjemniejszej.
Dlatego nie będę już komentował Twoich wypowiedzi.

MariuszJ
23-02-2011, 18:15
Takie czytałem zapowiedzi. A co ma być jeszcze drożej ??
Jeżeli wejdą za 1000 ojro, będą na nie zapisy.

jm
23-02-2011, 18:20
A ja...znowu realistycznie... myślę, że w Polsce ten aparat może w ogóle być trudno dostępny, a wiadomo, że to dodatkowo może przełozyć się na cenę (tak jest zawsze!)... która niestety nie będzie niższa tylko wyższa niż poza granicami ojczyzny.
Po oglądnięciu sampli i filmików z tym fufu w roli głównej, sądzę, że możemy się nie obawiać ani o jakość wykonania, ani o funkcjonowanie całości, choć na 100% to będzie wiadome, jak toto trafi do rąk szerszej rzeszy ludków. A skoro tak, to i wielkiego spadku ceny bym się nie spodziewała w krótkim czasie:(

Edit: doczytałam, że prototypach kilka funkcji działało w sposób...hmmm dość specyficzny, zupełnie inny niż byśmy się tego spodziewali po aparacie za takie pieniądze, skoro... zwykłe "małpki" robią to zupełnie dobrze i zgodnie z oczekiwaniami. Ufam, że to tylko w prototypach tak było:)

MariuszJ
23-02-2011, 18:20
Od jakiegoś czasu zauważyłem, że dyskusja z Tobą nie należy do najprzyjemniejszej.
Dlatego nie będę już komentował Twoich wypowiedzi.
Jeżeli Cię uraziłem, przepraszam. Źle reaguję na argumentację oderwaną od realiów.

Mavierk
24-02-2011, 14:34
Znajdź mi tańszy dalmierz z pełną cyfrową klatką :D

A co do ceny Fuji... 3000 na początek to cena zbliżona chyba do regularnej ceny Sony R1.
Odnoszę wrażenie, że te aparaty wnoszą do fotografii swojej ery mniej więcej tyle samo :)

jazco
24-02-2011, 16:10
Znajdź mi tańszy dalmierz z pełną cyfrową klatką :D

A co do ceny Fuji... 3000 na początek to cena zbliżona chyba do regularnej ceny Sony R1.
Odnoszę wrażenie, że te aparaty wnoszą do fotografii swojej ery mniej więcej tyle samo :)

Sony R1 był mega!
Jak wiadomo w aparacie najważniejszy jest obiektyw, a ten był bardzo bardzo dobry.

GrzesiekM
24-02-2011, 17:40
no i zapodali cenę rynkową... http://www.fotoit.pl/index.php?site=produkt&id_kat=138&id=2108

noraczej
24-02-2011, 17:47
Eee, ta cena jest jeszcze sprzed oficjalnego ogłoszenia ceny w $, € i £, i w ogóle sprzed "oficjalnej" zapowiedzi, która miała miejsce 8 lutego...
Więc cena w w/w sklepie jest wzięta "znikąd" :)

Rycerz
24-02-2011, 17:47
no i zapodali cenę rynkową... http://www.fotoit.pl/index.php?site=produkt&id_kat=138&id=2108

ten link już tu był ;-) cena delikatnie pisząc "walnięta" ;-) :-P

MariuszJ
24-02-2011, 20:56
Sony R1 był mega!
Jak wiadomo w aparacie najważniejszy jest obiektyw, a ten był bardzo bardzo dobry.
Dobre obiektywy naświetlając główkę od szpilki, tracą całą swoją "dobroć" :)

R1 to był jeden z niewielu pomysłów na kompakt dla ludzi, przy którym skupiono się na efektach rzeczywistych, a nie megapixelach, ogniskowych jak stąd do Pacanowa czy efektach "cały fejsbuk szczęśnie drży". To że na rynku mamy teraz taką mizerotę, wśród której koncepcja X100 wygląda jak stwór z innej planety, jest wynikiem wieloletniego robienia z ludzi matołów.

Dlatego X100 mnie podnieca, bo może coś się z jego debiutem zmieni. Jakieś jaskółki się pojawiły już wcześniej (choćby nisza "kompaktów dla entuzjastów").

krzyskra0
24-02-2011, 23:02
mnie też podnieca:-) i mam nadzieję, że cena będzie oscylowała w okolicy 3,5 tys

jazco
25-02-2011, 08:04
Dobre obiektywy naświetlając główkę od szpilki, tracą całą swoją "dobroć" :)

Tak - generalnie tak. Na szczęście R1 miał sensor 21,5 x 14,4 mm ;)

MariuszJ
25-02-2011, 09:11
Tak - generalnie tak. Na szczęście R1 miał sensor 21,5 x 14,4 mm ;)

O tym właśnie pisałem. To było mocno "niedzisiejsze".

meliszipak
25-02-2011, 21:22
Sample z przedprodukcyjnej wersji na dpreview.
http://www.dpreview.com/news/1102/11022510fujifilmx100betasamples.asp

krzyskra0
25-02-2011, 22:46
no i chyba jest na co czekać

MariuszJ
25-02-2011, 23:19
Próbek dobrze naświetlonych obrazków (owoce) na różnych iso nie lubię - niewiele z nich wynika. Za to zdjęcie 24 daje nadzieję, że aparat da radę zarówno z otwartą przesłoną jak i na wysokich iso, w warunkach zbliżonych do rzeczywistych, nie-testowych.

Mavierk
26-02-2011, 00:52
a ja dziś czytając ploty trafiłem na to:
http://www.mirrorlessrumors.com/fuji-goes-mirrorless-with-a-digital-tx-system/
Jeśli byłoby to panoramiczne aps-c nawet, to byłbym przeszczęśliwy...

Ktoś może macał te panoramiczne aparaty? Oglądałem sample na flickr i.. emm... wyśmienite i deliszys :D

GrzesiekM
27-02-2011, 01:41
zaliby odpowiedź NIkosia na cudne Fuji ... ? http://www.mirrorlessrumors.com/category/rumors/

meliszipak
02-03-2011, 00:30
Fajnie by było...
Tutaj (http://www.quesabesde.com/noticias/fuji-x100-analisis-muestras-video,1_7351) zdjęcia z fufu na iso 12800.

Mavierk
02-03-2011, 01:24
Fajnie by było...
Tutaj (http://www.quesabesde.com/noticias/fuji-x100-analisis-muestras-video,1_7351) zdjęcia z fufu na iso 12800.jeee, banding :D

meliszipak
02-03-2011, 01:28
gdzie? :) :) :)

Mavierk
02-03-2011, 01:31
na zdjęciu z kalafiorem w cieniach ;)

Bielik
02-03-2011, 01:32
podoba mi się odpowiedź Leici na plotkę o nowym bezlusterkowcu

“In a statement issued this afternoon a Leica spokesman said: ‘Leica has been producing mirrorless cameras since 1954 (starting with the M3, and even before this, if you consider the screw mount cameras).
‘With the Leica M9 (pictured), we have the most compact, full format, mirrorless camera with interchangeable lenses on the market.
‘Of course, we won’t stop with the M9, but it is definitely too early to discuss a successor to this model.’”

meliszipak
02-03-2011, 01:34
:-D Jest!!!.
O losie, ale szmelc, centralny złom :-D :-D :-D
Normalnie jak zeszyt w linijkę...

Fuji im zabiło ćwieka to teraz kombinują jak to przebić...

zdyboo
02-03-2011, 06:46
Fuji im zabiło ćwieka to teraz kombinują jak to przebić...

Nie muszą kombinować, już przebili w 1954.
Mimo mojej całej sympatii dla projektu Fuji, to się mocno zapędzasz w swojej ocenie. Nie porównujmy kompaktu, jaki by fajny nie był, z kompletnym systemem fotograficznym.
W tym wątku ludkowie narzekają, że 4 kafle to za dużo, a trzy to już byłoby OK. Tymczasem takie M9 bez AFa za nieporównywalnie więcej kasy znajduje nabywców, a wieszczony już kilkukrotnie upadek firmy z Solms jakoś dziwnym trafem nie chce nastąpić.

meliszipak
02-03-2011, 08:36
Zdyboo, masz bezsprzecznie rację :) . Miałem na myśli bardziej Leica X1, bo to jest bezpośrednia konkurencja.
Po wyjściu tego fufu, według mnie X1 traci rację bytu, z czego się cieszę, bo ceny to oni wyciągają z ....

Mariusz888
02-03-2011, 13:20
I tak i nie - jak firma chce być ekskluzywna to musi mieć wysokie lub wręcz bardzo wysokie ceny - spadek cen obniżyłby prestiż marki po prostu. Stracili by przez to wielu klientów a i ich edycje limitowane straciłyby na wartości. Leica za 25 czy 50k jest postrzegana jako prestiż - pomijając jakoś i poziom fotografującego. A produkty takie jak X1 i inne są wypełniaczem który daje mniej zamożnym ułudę bycia w tym jakże elitarnym gronie posiadaczy aparatów z czerwonym kółkiem - marketing po prostu ;)

Niemniej X100 w porównaniu z systemem M wypada żałośnie - ale to też nie ta cena i faktycznie jak już to można porównywać ze wspomnianym X1 ;)

noraczej
02-03-2011, 13:43
Niemniej X100 w porównaniu z systemem M wypada żałośnieNikt rozsądny i świadomy nie bierze pod uwagę takiego porównania przy wyborze, ba, nawet rozmyślaniach o X100...
Bo jak już zostało napisane:
Nie porównujmy kompaktu, jaki by fajny nie był, z kompletnym systemem fotograficznym.

Mavierk
02-03-2011, 13:52
kurde... świat jest pełen nierozsądnych i nieświadomych idiotów, którzy zastanawiając się między systemem M a x100 wybiorą to drugie :D

Dzięki temu forum jestem duużo mądrzejszy :P

koniecpolska
02-03-2011, 17:16
kurde... świat jest pełen nierozsądnych i nieświadomych idiotów, którzy zastanawiając się między systemem M a x100 wybiorą to drugie :DBo nie mają wyboru ...

jak w ich portfelu echo słychać jedynie.

seler
02-03-2011, 23:13
Bo nie mają wyboru ...

Albo szanują swoje pieniądze i kupuja narzędzia fit for purpose.

Wygląda na to że szumy nawet na 6400 jak najbardziej akceptowalne i DR co najmniej jak s5, więc ten "kompakcik" znajdzie się prędzej czy później w mojej kieszeni.
W połączeniu z f2 da maszynkę do robienia zdjęć w dowolnych, prawie, warunkach. Brag shutter lagu, wizjer, 5fps, niepozorny rozmiar (zwłaszcza w moich "rączkach" :) )da maszynkę, niepozorną, do noszenia na codzień przy sobie o możliwościach bez mała lustra.
Tego szukałem.
Piękny design jest tylko wiusienką na torcie.

GL
04-03-2011, 10:54
Bo nie mają wyboru ...

Tak, bo jedynym kryterium wyboru sprzętu jest cena...
Mavierk wypowiadał się sarkastycznie, pragnę zauważyć.

tam
04-03-2011, 10:56
nie wiem czy już było, ale w połowie lutego dzwoniłem do odpowiednich osób w fuji w zapytaniu o cenę i dostepność , i podali że w polsce x100 będzie dostępne na przelomie maja i czerwca za cenę 4000 - 4500 zł (w zalezności od kursu euro)

Pozdrawiam ,UK

GL
04-03-2011, 11:44
Późno niestety, liczyłem, że na jesieni będzie już trochę tańszy, a w tej sytuacji nie ma co na to liczyć. Trzeba będzie brać od razu, albo czekać do lutego.

noraczej
04-03-2011, 11:56
nie wiem czy już było, ale w połowie lutego dzwoniłem do odpowiednich osób w fuji w zapytaniu o cenę i dostepność , i podali że w polsce x100 będzie dostępne na przelomie maja i czerwca za cenę 4000 - 4500 zł (w zalezności od kursu euro)

Pozdrawiam ,UK

Dyrektor Regionu Europy Centralno-Środkowej Fujifilm Polska pisze, że sprzedaż w Polsce ruszy na początku kwietnia w cenie 1000€...

Mavierk
04-03-2011, 12:18
Bo nie mają wyboru ...masz na myśli, że każdy człowiek, który zastanawia się, jaki aparat wybrać, nagle ma przykładany karabin do głowy, mówi się mu, żeby wziął Fuji a na dodatek wrzuca do portfela głośniczek imitujący głos echo?

Pierwszą połowę jeszcze zrozumiem, ale z tym głośniczkiem to już trochę przesadzasz :P.

gusi
04-03-2011, 12:57
Hmmm ciekawe wnioskowanie:shock:
Nawet... ława przysięgłych się nie zebrała, a Ty tu o wyroku...;)) hehe

Nic na sprzedaż nie mam. Ani aparatu, ani obiektywów.

A jednak kobieta zmienną jest ;)
Czyżby przygotowania pod zakup fuji?;)

koniecpolska
04-03-2011, 13:12
Pierwszą połowę jeszcze zrozumiemNiezmiernie mi przykro, ale nic nie zrozumiałeś z mojej wypowiedzi.

High_Noise
04-03-2011, 18:26
Bo nie mają wyboru ...

Powiem wprost - wkurzaja juz mnie takie dopieprzki i widze ze to juz natura tego forum. Jak ktos krytykuje czy narzeka na na pewno dlatego ze nie ma kasy, jasne...

Mavierk
05-03-2011, 01:25
Niezmiernie mi przykro, ale nic nie zrozumiałeś z mojej wypowiedzi.Zrozumiałem, że uważasz, że gdyby leica była tańsza, to mieliby ją wszyscy, bo to najlepszy aparat na świecie, ale jest za drogi.

Dlatego Fuji wpuścił aparat, który wygląda stylistycznie tak, jak leica, ale nie ma pełnej klatki, niewymienny obiektyw bez takiej super plastyki i uważasz, że skoro Twoje zdanie to dogmat, to ludzie będą uważać ten aparat za budżetową wersję leiki.
Nie biorąc pod uwagę faktu, że mogą widzieć tutaj realny odpowiednik starych Olympusowych PENów. Co prawda nie z cropem 1.3, jak w oryginałach było, a z 1.5, co jest wynikiem dużo lepszym w porównaniu do m4/3.
Dla wielu osób jeden obiektyw w postaci 35mm oraz świetna stylistyka poprawiająca humor, gdy na aparat się patrzy, wystarczy do codziennej fotografii.
Poza tym myślę, że Fuji zacznie produkować aparaty w tym stylu właśnie z wymienną optyką, gdyż byłoby to świetnym rozwiązaniem.

Oczywiście nie wątpię, że będą ludzie, którzy widzą w tym sprzęcie alternatywę do M9 z 35/2, ale ja przykładowo widzę jeszcze kilka - kilkanaście innych powodów do kupna x100

No i jeśli uważasz inaczej, to może lepiej byłoby napisać to w taki sposób, żeby ludzie zrozumieli jak należy zamiast wyrażać swoje ubolewanie, że ktoś nie zrozumiał Twoich słów.

Plessis
05-03-2011, 09:52
Powiem wprost - wkurzaja juz mnie takie dopieprzki i widze ze to juz natura tego forum. Jak ktos krytykuje czy narzeka na na pewno dlatego ze nie ma kasy, jasne...

Przecież to była tylko konstatacja. Taką mamy rzeczywistość.
Jest dużo mniej pieniędzy w kieszeniach to primo, a secundo w przedziale cenowym Fuiji nie ma konkurentów.To było tylko ładnie przez Koniecpolska powiedziane.
To dlatego o Subaru Impreza mówi się, że to porsche dla ubogich, a nie o porsche, że jest konkurentem Subaru :)

koniecpolska
05-03-2011, 11:01
Zrozumiałem, że uważasz, że gdyby leica była tańsza, to mieliby ją wszyscy, bo to najlepszy aparat na świecie, ale jest za drogi.Dalej nie rozumiesz.

Dlaczego Leica miałaby obniżyć ceny na M9 i szkła?

Wg. mnie zawsze będzie miała wystarczająco dużo klientów, i technicznie wcale nie musi być najlepsza, wystarczy, że nie będzie dużo gorsza od innych ...

Wielkość ceny jest pojęciem względnym. Gdyby moje dochody miały taką samą siłę nabywczą jak kogoś z np Niemiec kto ma taką samą pracę, to zakup M9 byłby dla mnie takim samym problemem jak teraz jest zakup kompaktu.

Tr0n
05-03-2011, 16:42
X100 manual (https://files.me.com/kylebarrow/dxsgl2)

wpkx
05-03-2011, 17:50
X100 manual (https://files.me.com/kylebarrow/dxsgl2)

Strona 27 - już wiadomo, czemu "prezent" z filtra ND 3EV - czasy 1/4000 i 1/2000 dostępne tylko przy przymkniętym obiektywie, przy F2.0 najktótszy 1/1000.
Nie wiedziałem tego wcześniej... i nie powiem, żebym był zachwycony...

pastwisko
05-03-2011, 19:04
Strasznie nudna ta instrukcja..

Mavierk
05-03-2011, 19:59
Dalej nie rozumiesz.

Dlaczego Leica miałaby obniżyć ceny na M9 i szkła?

Wg. mnie zawsze będzie miała wystarczająco dużo klientów, i technicznie wcale nie musi być najlepsza, wystarczy, że nie będzie dużo gorsza od innych ...

Wielkość ceny jest pojęciem względnym. Gdyby moje dochody miały taką samą siłę nabywczą jak kogoś z np Niemiec kto ma taką samą pracę, to zakup M9 byłby dla mnie takim samym problemem jak teraz jest zakup kompaktu.Skąd założenie, że tego nie rozumiem?
Dobrze wiem, że Czerwona Kropka się ceni i wychodzi jej to na dobre, jako sprzęt prestiżowy i wyjątkowy. Tylko że w 95% przypadków problemem nie jest cena tylko to wyobrażenie 'o kurde, gdybym mieszkał na zachodzie, to miałbym ten sprzęt'.
Mało jest osób, które myślą 'kurde, co tu zrobić, żeby na nią mieć' Może i Niemcy potrzebują mniej kombinować, ale nie jest to największą barierą :)

GrzesiekM
05-03-2011, 20:50
Maveric... nie wiem ile masz lat, czy pracujesz i jakie sa Twoje dochody, czy masz rodzinę? Tak... zachodnie, równorzędne stanowiska są wielokrotnie bardziej opłacane i to na pewno ułatwia "IM" nabycie Leici, bez konieczności kombinowanie i uszczuplania domowego budżetu... u nas dodatkowo kombiujesz, żeby było nieco lżej dla budżetu domowego!
Chciałbym mieć M9 + M8 i jakieś ze dwa leiciowe szkła, czyli cos ok. 50 000 zł... powiem tak... uwalił bym się na rzadko po pachy z radości, gdyby takie kombinacje mi się zdarzały na tyle często, bym mógł swoje marzenia nimi spełnić :)

Mavierk
06-03-2011, 03:16
Maveric... nie wiem ile masz lat, czy pracujesz i jakie sa Twoje dochody, czy masz rodzinę? Tak... zachodnie, równorzędne stanowiska są wielokrotnie bardziej opłacane i to na pewno ułatwia "IM" nabycie Leici, bez konieczności kombinowanie i uszczuplania domowego budżetu... u nas dodatkowo kombiujesz, żeby było nieco lżej dla budżetu domowego!
Chciałbym mieć M9 + M8 i jakieś ze dwa leiciowe szkła, czyli cos ok. 50 000 zł... powiem tak... uwalił bym się na rzadko po pachy z radości, gdyby takie kombinacje mi się zdarzały na tyle często, bym mógł swoje marzenia nimi spełnić :)Jak domyślam się, piszesz do mnie, tak? Jeśli to prawda, to proszę Cię, skopiuj i wklej mój nick, zamiast go przepisywać :)

Ale fakt, jestem młody, pełen wiary w ludzi i w świat! Mimo wszystko M8 ostatnio z szkłem była na allegro za 8k, więc jak na taki sprzęt to już nie dużo :)

GL
06-03-2011, 13:12
Strona 27 - już wiadomo, czemu "prezent" z filtra ND 3EV - czasy 1/4000 i 1/2000 dostępne tylko przy przymkniętym obiektywie, przy F2.0 najktótszy 1/1000.
Nie wiedziałem tego wcześniej... i nie powiem, żebym był zachwycony...

Kuźwa, co za syf, ma ktoś pomysł czym może być to spowodowane?

wpkx
06-03-2011, 13:27
Kuźwa, co za syf, ma ktoś pomysł czym może być to spowodowane?

Zapewne taką a nie inną konstrukcją migawki.
Piszą, że "lens-internal shutter", zatem być może, że to jakiś rodzaj centralnej. A te chyżością nie grzeszą...
Domyślam się, że ta konkretna może zdążać z mignięciem na 1/4000 przy dziurce jak w pinhole'u, ale przy większych już nie.

I tak dosadnie jak Ty bym tego nie określił... ale niesmak i rozczarowanie podzielam.

makafaka
06-03-2011, 13:49
Na filmie z poniższego linku po około 6 minutach i 20 sekundach jest pokazany wyświetlacz LCD w trybie manualnym, gdzie parametry naświetlania są ustawione na t=1/4000 oraz f/2.0 więc trochę inaczej niż podaje instrukcja.
http://www.next.krzysztofjankowski.com/367/fuji-x100-hands-on-field-test-with-tyler-stalman/

High_Noise
06-03-2011, 20:01
Nie wiem czy bylo - ale w jakim programie rawy bedzie mozna wywolywac?

edit:
Znalazlem juz :D

The X100 captures 12-bit RAW images using the RAF file type that can be converted using customised Silkypix software; a copy of which is provided with the camera. Please note Fujifilm is co-operating fully to ensure that X100 RAF file support is added to third party applications as soon as possible. This compatibility is expected to be offered via a firmware update within a few months of launch.

koniecpolska
07-03-2011, 10:36
Ale fakt, jestem młody, ...Nie obraź się, ale to właśnie widać po Twoich wypowiedziach.

Mimo wszystko M8 ostatnio z szkłem była na allegro za 8k, więc jak na taki sprzęt to już nie dużo :)A nie przyszło Ci do głowy, że, mi staremu prykowi, nie zależy na używkach, bylejakości i kompromisach. Ja, jeśli kiedyś kupię, to nówkę pachanącą farbą, wprost ze sklepu/fabryki. A po drugie o ile mi wiadomo to specyficzna gwarancja Leica nie przechodzi na użytkownika, który kupił używkę. I nie chodzi mi o zwykłą 1, 2 letnią gwarancję przy zakupie.

Cichy
07-03-2011, 10:44
Zdyboo, masz bezsprzecznie rację :) . Miałem na myśli bardziej Leica X1, bo to jest bezpośrednia konkurencja.
Po wyjściu tego fufu, według mnie X1 traci rację bytu, z czego się cieszę, bo ceny to oni wyciągają z ....

Porównanie Fuji X100 vs. Leica X1

http://www.negatyw.org/test/fujileica/

deep
07-03-2011, 11:06
Co to za wglądówki? tak to możemy sobie porównywać nowy model noki z LG

Cichy
07-03-2011, 11:35
Tu są wszystkie. czywiście to nie moje porównanie.

http://www.flickr.com/photos/robzo1/sets/72157626206019716/with/5501892796/

GrzesiekM
07-03-2011, 14:28
Nie obraź się, ale to właśnie widać po Twoich wypowiedziach.

A nie przyszło Ci do głowy, że, mi staremu prykowi, nie zależy na używkach, bylejakości i kompromisach. Ja, jeśli kiedyś kupię, to nówkę pachanącą farbą, wprost ze sklepu/fabryki. A po drugie o ile mi wiadomo to specyficzna gwarancja Leica nie przechodzi na użytkownika, który kupił używkę. I nie chodzi mi o zwykłą 1, 2 letnią gwarancję przy zakupie.

Mavirek... za literówkę w nicku przepraszam...
Koniecpolska ... podpisuję się obiema rękoma... w tym tkwi cały urok :)

Mavierk
07-03-2011, 15:03
Tu są wszystkie. czywiście to nie moje porównanie.

http://www.flickr.com/photos/robzo1/sets/72157626206019716/with/5501892796/Tylko czemu Fuji jest na Vivid..

Mavirek... za literówkę w nicku przepraszam...Jak domyślam się, chcesz być po prostu złośliwy, tak? Naprawdę kopiuj i wklej, jak nie umiesz przepisać :)

Nie obraź się, ale to właśnie widać po Twoich wypowiedziach.Przecież nie będę narzekać na swój wiek, no i Ty też się nie obraź, ale pewnie z czasem również zgorzknieje :)

A nie przyszło Ci do głowy, że, mi staremu prykowi, nie zależy na używkach, bylejakości i kompromisach. Ja, jeśli kiedyś kupię, to nówkę pachanącą farbą, wprost ze sklepu/fabryki. A po drugie o ile mi wiadomo to specyficzna gwarancja Leica nie przechodzi na użytkownika, który kupił używkę. I nie chodzi mi o zwykłą 1, 2 letnią gwarancję przy zakupie.Jasne, że nie przyszło, bo zdaje mi się, że ciężko zajechać Leikę.
Ale w sumie to nie o tym wątek a ja (wbrew Twoim przypuszczeniom) rozumiem Twoje stanowisko, jednakże jest ono bardzo dalekie od mojego :). Dlatego może wróćmy do Fuji.

wpkx
07-03-2011, 15:06
Mavirek... za literówkę w nicku przepraszam...

A za którą? Tę teraz czy tamtą kiedyś? ;)

EDIT: Sorry, Mavierk, napisaliśmy jednocześnie. :D

GrzesiekM
07-03-2011, 15:09
...za obie... przepraszam... i nie robię tego przez złośliwość. Tak naprawdę mocno cię te literówki dotknęły?

killertowa
07-03-2011, 19:24
Dajcie sobie na luz albo przejdźcie na PW. Zaglądam z nadzieją, że coś nowego o aparacie przeczytam, a tu tylko wzajemne przytyki.

A przy okazji - nick to nie imię i nazwisko by się za literówki w nim obrażać.

meliszipak
07-03-2011, 23:13
Porównanie lipa. Dlaczego Fuji na vivid?

burton
08-03-2011, 23:58
Chętni będą mogli wreszcie osobiście testować Fujika w całej Polsce. Zapowiada się ciekawa promocja.
http://www.swiatobrazu.pl/finepix-x100-i-inne-nowosci-fujifilm-prezentacja-aparatow-w-polsce-22890.html

Jeszcze: http://www.swiatobrazu.pl/fujifilm-finepix-x100-promocyjne-wideo-22884.html

meliszipak
09-03-2011, 01:06
Forum X100
http://www.x100forum.com/

Za osłonę przeciwsłoneczną 140$.
Z tej ceny śmieje się pół świata.

tomdoe
09-03-2011, 01:15
Od 11 kwietnia w UK za 899 funtów

http://www.amazon.co.uk/dp/B004LWZ88W/ref=asc_df_B004LWZ88W2236005/?tag=dpreviewbuybox-21&creative=22110&creativeASIN=B004LWZ88W&linkCode=asn

Mam nadzieje że ta cena po pewnym czasie spadnie o 100-150 funtów i wtedy to będzie już w miarę rozsądny zakup, przynajmniej dla mnie :)

meliszipak
09-03-2011, 01:24
A mnie biednego kto wysłucha?
Będzie dostępny telekonwerter X2 macro, czy nie?
Wtedy kupię, ale za rok, jak opadną emocję.
Z takim tele to spełni większość moich wymagań.
Tak wiem, że już trzeci raz o tym piszę :)

tomek...
09-03-2011, 22:33
Witam
Optyczni zamieścili parę zdjęć testowych z ostatecznym firmwarem.
Do obejrzenia tutaj (http://www.optyczne.pl/3807-nowość-Fujifim_FinePix_X100_-_pierwsze_zdjęcia_z_finalnej_wersji.html).
Coraz bardziej mi się podoba ten aparat, ISO 1600 robi wrażenie...

Pozdrawiam
tomek...

biegly
09-03-2011, 22:44
W UK cena 899 funta

Rycerz
09-03-2011, 23:12
Za osłonę przeciwsłoneczną 140$.
Z tej ceny śmieje się pół świata.

powariowali :-P

High_Noise
09-03-2011, 23:21
Chinole zrobia to samo za 50zl...Tak sie wlasnie konczy pazernosc.

meliszipak
10-03-2011, 15:04
Dokładnie. Niestety nie jest łatwo dopasować inną osłonę, ponieważ tę w fuji nakręcamy, po odkręceniu
małego pierścienia kosmetycznego na obiektywie.
Co do cen akcesoriów, to na tymże forum X100 ludzie piszą, gdzie kupić dodatkowe baterie zastępcze.
Koleś z Londynu zakupił pasujące. za £2.99. Nikt i nigdzie nie chce przepłacać!
Z ceną tej osłony to centralnie polecieli w kosmos. Za tyle to można by taką wykonać ze srebra.
Zresztą teraz to norma, vide ceny wizjerów optycznych do bezlusterkowca sigmy i leici.

High_Noise
10-03-2011, 18:18
To jest takie marzowanie jak w restauracji - cena glownego dania moze nawet byc przyzwoita ale jakis deser, piwo czy picie bezalkoholowe bedzie juz kosztowac krocie.

meliszipak
11-03-2011, 20:56
Podobno, jak stwierdził dyrektor marketingu fuji, X100 ma być pierwszym aparatem który cały
czas będzie trzymał cenę, podobnie jak Leica.
W związku z tym życzę japońcom, żeby sobie zupy nagotowali z tego aparatu.
I z tych osłon po 140 usd. :) :):)

Mariusz888
12-03-2011, 11:02
No będzie trzymał cenę - na półkach sklepowych. Aparat żeby trzymał cenę to jak każdy inny towar powinien być maksymalnie luksusowy i najczęściej również bardzo rzadko spotykany - jak ktoś mi powie że aparat za 3-4 k zł (w dodatku z regularnej taśmy produkcyjnej) to jest czysty luksus to... :lol: :lol: :lol: zwłaszcza że większość osób tutaj ma droższe szkiełka, a o aparatach nie wspomnę. Po za tym za 2 lata wypuszczą nowy model a ten poleci cenowo w dół bo nie będzie miał filmów megahiperultraHD, matrycy 100MPx, nie będzie odprawiał rytuału parzenia herbaty i takie tam inne oczywiste sprawy ;)

MariuszJ
14-03-2011, 02:08
X100 vs D700 ISO 6400 Comparison (http://www.x100forum.com/index.php?/topic/88-x100-vs-d700-iso-6400/)

jm
14-03-2011, 11:11
http://www.euro.com.pl/kompakty/fujifilm-finepix-x100.bhtml

:D:shock:

No comments!

bercik
14-03-2011, 12:16
http://www.euro.com.pl/kompakty/fujifilm-finepix-x100.bhtml

:D:shock:

No comments!

Trzeba mieć charakter by tak uprzyjemniać dzień :-(

noraczej
14-03-2011, 12:37
Ktoś w ogóle wierzy w te ceny? :lol:

wpkx
14-03-2011, 12:48
Trzeba mieć charakter by tak uprzyjemniać dzień :-(

Widzę, że Twoja frustracja i teorie spiskowe rozlewają się już po całym Forum niczym tsunami po Japonii...
Co masz do Koleżanki jm i jej charakteru?

PS Życzę Ci nieco więcej optymizmu.

Mavierk
14-03-2011, 12:59
Na chwilę obecną uważam, że Fuji ostro zrąbało z pokazaniem tego aparatu wcześniej... powinni pokazać premierę tydzień przed wpuszczeniem go na rynek i dać rozsądną cenę - nawet za 130% przewidywanej kupiłoby sporo osób.
A teraz... emocje opadły, ludzie zaczynają myśleć racjonalnie. Chcieli kupić ten sprzęt z dnia na dzień a teraz uświadamiają sobie, że była to potrzeba z przyczyn czysto emocjonalnych, a te zbyt długo sie nie utrzymują..

MariuszJ
14-03-2011, 13:08
Na chwilę obecną uważam, że Fuji ostro zrąbało z pokazaniem tego aparatu wcześniej... powinni pokazać premierę tydzień przed wpuszczeniem go na rynek i dać rozsądną cenę - nawet za 130% przewidywanej kupiłoby sporo osób.
A teraz... emocje opadły, ludzie zaczynają myśleć racjonalnie - osoby, które chcą kupić ten sprzęt z dnia na dzień uświadamiają sobie, że chciały go z przyczyn czysto emocjonalnych, a nie z potrzeby... a emocje zbyt długo sie nie utrzymują :D
Nie bardzo rozumiem - X100 sprzedaje się na pniu, Fuji nie wyrabia z produkcją.

W Polsce, a już szczególnie w maglu polskiego forum internetowego i tak nikt Fuji nie kupi bo za drogie, albo bo to spisek. Potrzeby? W większości wypadków są inne (dużen aparat ze dużym zumem, pierdylionem piksli i hade). Jakość zdjęć, możliwości są całkowicie wtórne.

bercik
14-03-2011, 13:36
Widzę, że Twoja frustracja i teorie spiskowe rozlewają się już po całym Forum niczym tsunami po Japonii...
Co masz do Koleżanki jm i jej charakteru?

PS Życzę Ci nieco więcej optymizmu.

Kolego zdaje się, że masz nic do roboty tylko tropić moje wypowiedzi, miłe to jest dla mnie. Ale w tym przypadku nie mm to nic z teorią spiskową, a już napewno moja wypowiedź do takiego stwierdzenia nie uprawnia.
Koleżanka pewnie nie odebrała tego jak Ty.
Mój optymizm ma się lepiej niż myslisz no ale rozumię. że musisz mi dowalać bo trzeba jakoś odreagować moja krytykę twoich prac:D Pewnie będziesz chciał odpowiedzieć na tego posta ale jestem już naprawdę tobą znudzony ( przypominasz mi trochę taką przekupkę ze straganu sorry ale tak to odbieram).

wpkx
14-03-2011, 14:18
Kolego zdaje się, że masz nic do roboty tylko tropić moje wypowiedzi, miłe to jest dla mnie. Ale w tym przypadku nie mm to nic z teorią spiskową, a już napewno moja wypowiedź do takiego stwierdzenia nie uprawnia.
Koleżanka pewnie nie odebrała tego jak Ty.
Mój optymizm ma się lepiej niż myslisz no ale rozumię. że musisz mi dowalać bo trzeba jakoś odreagować moja krytykę twoich prac:D Pewnie będziesz chciał odpowiedzieć na tego posta ale jestem już naprawdę tobą znudzony ( przypominasz mi trochę taką przekupkę ze straganu sorry ale tak to odbieram).

:D
Znudzony zapewne do siódmego pokolenia kalmarów... Więc czemu sorry? :D
Ale faktycznie zostawmy "bercikowe", bo jednak nie o to w tym wątku chodzi. ;)

Tak na poważnie - czy ktoś we świecie widział X100 na półce dostępny od ręki?

GrzesiekM
14-03-2011, 14:19

jak podawalem linka z tą ceną, pisaliści mi że głupoty zapodaję ... a jednak to prawda :(

meliszipak
14-03-2011, 15:33
7 tysięcy. Niech spadają na drzewa prostować banany.
Na dniach aparat z tego segmentu ujawni Nikon i Pentax, następnie Canon.
Również Olympus przymierza się do bezlusterkowca w segmencie profi.
I to są dobre wiadomości.

jm
14-03-2011, 16:03
Ludkowie, spokojnie tylko spokój może nas uratować. Szczęśliwie zimną wojnę mamy za sobą, internet nam hula bez problemów, nie ma przymusu kupowania w sklepach EURO.
W amazon.co.uk jest za 899 funtów - jakkolwiek by nie liczyć nie wyjdzie tyle tysięcy co w cenie z mojego linka z euro.rtv.agd....

Ta cena w sklepie Euro - to dla szaleńców przecież!;))) Normalni stukają się w czoło na jej widok:)
Choć nie wątpię, że chętni się znajdą....

Pozdrawiam, miłego dnia życzę, słonka dużo i w ogóle:)

Popuściło?;)) hehe

noraczej
14-03-2011, 16:25
jak podawalem linka z tą ceną, pisaliści mi że głupoty zapodaję ... a jednak to prawda :(

[...] prawda to też prawda? ;)

rg2000
14-03-2011, 16:42
Ceny w Euro zwykle są z kapelusza, więc zalecam wszystkim zimne piwo na ochłodę :) Będzie sprzęt dostępny, to się zobaczy. Zapowiedzi mówiły o cenie 1000 euro w Europie i ja bym się tego trzymał.

Mavierk
14-03-2011, 16:57
Nie bardzo rozumiem - X100 sprzedaje się na pniu, Fuji nie wyrabia z produkcją.Gdzie mógłbym o tym poczytać?

acidjazz
14-03-2011, 17:30
Na przykład tu:

http://fujifilm.jp/information/articlead_0088.html

a tak na poważnie była wzmianka na dpreview

Mavierk
14-03-2011, 17:53
Na przykład tu:

http://fujifilm.jp/information/articlead_0088.htmlWg tego linku osłona za krocie też schodzi jak świeże bułeczki :D

meliszipak
14-03-2011, 19:04
Wg tego linku osłona za krocie też schodzi jak świeże bułeczki :D

Bo Japońce traktują tę osłonę podobnie jak niektóre zabawki z sex shopu. To im rekompensuje
psychiczną cenę tego gadżetu :lol::lol::lol:

Władca Pixeli
14-03-2011, 19:21
Bo Japońce traktują tę osłonę podobnie jak niektóre zabawki z sex shopu. To im rekompensuje
psychiczną cenę tego gadżetu :lol::lol::lol:
Raczej firmy stosują sprawdzone metody rodem z socjalizmu. Zamiast wydawać ogromne pieniądze na reklamę, wystarczy reglamentować produkt stwarzając wrażenie, że jest ogromna sprzedaż. :mrgreen:

Mavierk
14-03-2011, 19:30
psychiczną cenę tego gadżetu :lol::lol::lol:To brzmi, jakbyś w ten sposób też coś sobie rekompensował, co to takiego? :D

meliszipak
14-03-2011, 19:39
Wkurzają mnie ceną z kosmosu za aparat produkowany seryjnie w fabryce.
I dorabiają ideologię, jak to długo wymyślali siłę przeskoku kółka zmiany czasów i wzór ryflowania na tymże.
I szukają jeleni.

MariuszJ
14-03-2011, 21:02
Wkurzają mnie ceną z kosmosu za aparat produkowany seryjnie w fabryce.
Jeszcze raz proszę o propozycję innego aparatu o podobnych własnościach i cenie nie z kosmosu. Dużo przecież mi nie potrzeba, ot efektywne 35mm, jasny obiektyw, matryca dająca realne a nie wydumane możliwości operowania głębią ostrości, pełny manual i oldskulowa ergonomia z przycisków i pokręcadełek, wizjer, trwała i estetyczna obudowa. Wtedy spokojnie możemy porozmawiać o kosmosie.

jm
14-03-2011, 21:07
Mariusz,
żeby nie powtarzać wyliczanek... nie ma takiego drugiego pudełka:)
Kup już tego fufu i zostań mega testerem - jak Fatman z d7000:)

MariuszJ
14-03-2011, 21:11
Mariusz,
żeby nie powtarzać wyliczanek... nie ma takiego drugiego pudełka:)
Kup już tego fufu i zostań mega testerem - jak Fatman z d7000:)
Chyba szybko to nie nastąpi w związku z trzęsieniem.

Co do ceny, wiadomo - Polska kraj nie tylko zgorzkniałych ale i zdesperowanych ludzi, więc ceny towarów nie-z-Biedronki zawsze były i będą chore - z głupiej przekory. Na szczęście nic trudnego kupić wysyłkowo.
.
A - do powyższej wyliczanki moich potrzeb nie dodałem, że jakoś na starość nie życzyłbym sobie kolejnej dwukilogramowej cegły - naprawdę wystarczy mi tych, co już miałem/mam.

wasilewk
14-03-2011, 21:16
Chyba szybko to nie nastąpi w związku z trzęsieniem.

Co do ceny, wiadomo - Polska kraj nie tylko zgorzkniałych ale i zdesperowanych ludzi, więc ceny towarów nie-z-Biedronki zawsze były i będą chore - z głupiej przekory. Na szczęście nic trudnego kupić wysyłkowo.
.
A - do powyższej wyliczanki moich potrzeb nie dodałem, że jakoś na starość nie życzyłbym sobie kolejnej dwukilogramowej cegły - naprawdę wystarczy mi tych, co już miałem/mam.

Ooo ! To ! To !

Dzięki, nie musiałem ja pisać tego samego.

Pzdr.

pioter m
14-03-2011, 21:19
W zwiazku z trzesieniem/tsunami trzeba bedzie poczekac dluzej. Mozna wiec odkladac, pomnazac, inwestowac etc. zeby kaska sie znalazla.

jm
14-03-2011, 21:20
.

No ale ja to w lot chwycilam... moja wyliczanka sprzed kilku tygodni bierze masę oraz rozmiar pod uwagę:)

Apropos trzęsienia i tsunami w Japonii i związku tychże z dostępnością dóbr pochodzenia japońskiego... dziś w radio słuchałam obeznanego człowieka, który z dużym przekonaniem mówił, że nie będzie żadnych opóźnień czy braków w dostawie dóbr elektronicznych. Wspominał o tym, że dany produkt zazwyczaj jest produkowany na kilku liniach produkcyjnych w różnych miejscach, ponadto moce produkcyjne nie były ostatnio wykorzystywane w 100% itd, itp.
Mam wrażenie, że to my Europejczycy niejako wywołujemy wilka z lasu, sami Japończycy w ogóle nie dopuszczają możliwości, żeby mieli mniej czegoś sprzedać w związku z tsunami i trzęsieniem ziemi czy też aby były nieunieknione powody do opóźnień itp. Z tym, że to temat na zupełnie inny wątek:)

To kiedy zamawiasz?:)

MariuszJ
14-03-2011, 21:25
No ale ja to w lot chwycilam... moja wyliczanka sprzed kilku tygodni bierze masę oraz rozmiar pod uwagę:)

Apropos trzęsienia i tsunami w Japonii i związku tychże z dostępnością dóbr pochodzenia japońskiego... dziś w radio słuchałam obeznanego człowieka, który z dużym przekonaniem mówił, że nie będzie żadnych opóźnień czy braków w dostawie dóbr elektronicznych. Wspominał o tym, że dany produkt zazwyczaj jest produkowany na kilku liniach produkcyjnych w różnych miejscach, ponadto moce produkcyjne nie były ostatnio wykorzystywane w 100% itd, itp.
Mam wrażenie, że to my Europejczycy niejako wywołujemy wilka z lasu, sami Japończycy w ogóle nie dopuszczają możliwości, żeby mieli mniej czegoś sprzedać w związku z tsunami i trzęsieniem ziemi czy też aby były nieunieknione powody do opóźnień itp. Z tym, że to temat na zupełnie inny wątek:)

http://www.optyczne.pl/3815-nowo%C5%9B%C4%87-O%C5%9Bwiadczenie_Fujifilm_dotycz%C4%85ce_trz%C4%9 9sienia_ziemi_w_Japonii_-_X100_op%C3%B3%C5%BAniony.html

To kiedy zamawiasz?:)
Wolałbym najpierw sam go zobaczyć. Marzy mi się jednodniowe tete-a-tete ze spustem migawki :)

noraczej
14-03-2011, 21:26
No, JW...

jm
14-03-2011, 21:34
Pan w radio gadał dziś przed jedenastą... optyczni komunikat napisali później:/
No cóż - zatem komu nie wywietrzeje ta zabawka z głowy, ma czas żeby zaoszczędzić kilka złotówek więcej...

A swoją drogą, to wyobrażałam sobie, że tuż przed obiecaną premierą tego aparatu znaczne ilości już zostały rozesłane do centrali regionalnych... widać jest inaczej?

Tymczasem... facet jest dla mnie mocno denerwujący... ale zobaczyć można:)
http://www.youtube.com/watch?v=L-VoXxwGWYc

meliszipak
14-03-2011, 22:55
Na forum Fuji Krzysztof Powolny z Fuji Polska uspakaja, że cena detaliczna to 1000 euro z 10% rozrzutem.

jm
14-03-2011, 23:31
Powoli to się jakaś histeria niezdrowa robi:p... jeszcze moment, a ktoś wpadnie na pomysł reglamentacji, albo listy kolejkowej, albo innego wynalazku przećwiczonego w poprzedniej epoce.

Ciekawe jak szybko będą się te aparaty potem pojawiać na rynku wtórnym... sprzedawane przez wszystkich zawiedzionych... jednym obiekywem, brakiem trybów tematycznych, drogimi dodatkami itp;)

wpkx
14-03-2011, 23:39
Powoli to się jakaś histeria niezdrowa robi:p... jeszcze moment, a ktoś wpadnie na pomysł reglamentacji, albo listy kolejkowej, albo innego wynalazku przećwiczonego w poprzedniej epoce.

Ciekawe jak szybko będą się te aparaty potem pojawiać na rynku wtórnym... sprzedawane przez wszystkich zawiedzionych... jednym obiekywem, brakiem trybów tematycznych, drogimi dodatkami itp;)

Brakiem trybów tematycznych i rozpoznawania bazyliszka w spojrzeniu teściowej... ;)

raider
15-03-2011, 11:36
Jeśli mają je wytwarzać w Japonii to kto wie jaka cena będzie po tsunami, no i kiedy w ogóle będzie. Jak tak dalej pójdzie z elektrownią to aparaty mogą same świecić (nie trzeba lampy błyskowej)..

GL
15-03-2011, 21:45
Jeśli mają je wytwarzać w Japonii to kto wie jaka cena będzie po tsunami, no i kiedy w ogóle będzie. Jak tak dalej pójdzie z elektrownią to aparaty mogą same świecić (nie trzeba lampy błyskowej)..

Wiesz co, średni ten dowcip.

raider
16-03-2011, 01:45
Wiesz co, średni ten dowcip.

Bo to nie dowcip.. w sumie ciekawe jak ostatnie wydarzenia przełożą się rzeczywiście na ceny, dostępność, ewentualne nowe modele, wszystkich firm z dopiskiem "Made in Japan".

sprocket
21-03-2011, 05:17
Na optycznych juz jest pierwsza czesc testu ;) Musze sie przyznac ze podoba mi sie to cacko.

spiritwood
21-03-2011, 09:24
Tymczasem... facet jest dla mnie mocno denerwujący... ale zobaczyć można:)
http://www.youtube.com/watch?v=L-VoXxwGWYc

Najśmieszniejsze jest to, że Kai co chwilę zachwala, jaki to ten aparat jest cichy i genialny do streetu, a zdecydowana większość zdjęć ludzi które zrobił jest od tyłu, czyli w zasadzie mógłby je zrobić Graflexem nawet ;)
Taka mała złośliwość z mojej strony.

Aparat zdecydowanie ma potencjał - oprócz osłony wypada dokupić ND 0.6 lub 0.9 i będzie piękny zestawik.

roofman
21-03-2011, 11:43
Najśmieszniejsze jest to, że Kai co chwilę zachwala, jaki to ten aparat jest cichy i genialny do streetu, a zdecydowana większość zdjęć ludzi które zrobił jest od tyłu, czyli w zasadzie mógłby je zrobić Graflexem nawet ;)

Chyba lepsza i bardziej techniczna video recka jest tu:
http://www.youtube.com/watch?v=u5jel7a7b4I
(http://www.youtube.com/watch?v=u5jel7a7b4I)

wpkx
21-03-2011, 11:45
Taka mała złośliwość z mojej strony.

Aparat zdecydowanie ma potencjał - oprócz osłony wypada dokupić ND 0.6 lub 0.9 i będzie piękny zestawik.

Wbudowany ND to dla Kolegi za mało? ;)

spiritwood
21-03-2011, 12:21
A on jest wbudowany jako fizycznie istniejący mechanizm ze szklanym filtrem ND? Nie wiem dlaczego, ale byłem święcie przekonany, że to jakieś programowe rozwiązanie...

Chyba lepsza i bardziej techniczna video recka jest tu:
http://www.youtube.com/watch?v=u5jel7a7b4I
(http://www.youtube.com/watch?v=u5jel7a7b4I)

Nigel jest przynajmniej spokojniejszy ;)

Goku
21-03-2011, 16:19
A on jest wbudowany jako fizycznie istniejący mechanizm ze szklanym filtrem ND? Nie wiem dlaczego, ale byłem święcie przekonany, że to jakieś programowe rozwiązanie...
Mechanicznie. Jakby było programowe toby matryca Fuji musiałaby być mieć cudowny DR :P

jm
21-03-2011, 19:39
9 kwietnia aparaty mają być fizycznie dostępne w Polsce, w sprzedaży detalicznej - wyczytane na forum Fuji.
Nie padła informacja dotycząca ceny, ani jaki sklep będzie sprzedawał.
Jednak ...możecie się ustawiać powoli w blokach startowych;)

Argymir Iwicki
24-03-2011, 09:17
Cenę też gdzieś tam znalazłem, ma być 1000 euro +/- 10%.

elarco
24-03-2011, 09:37
na stronce FUJI (http://www.fujifilm.pl/aktualnosci,2011,257.html) jest info o prezentacjach nowych modeli, wśród nich jest X100, będzie można poznać i pomacać to cudeńko :)

marszull
24-03-2011, 12:16
No to niech ktos z Bydgoszczy podzieli sie jako pierwszy wrazeniami ;)

bercik
24-03-2011, 14:01
No to niech ktos z Bydgoszczy podzieli sie jako pierwszy wrazeniami ;)

Też poproszę. Cenne było by zdanie Jacka !

Goku
25-03-2011, 22:19
http://optyczne.pl/3844-nowo%C5%9B%C4%87-Fujifilm_X100_-_filmy_i_zdj%C4%99cia_przyk%C5%82adowe_z_wersji_sp rzeda%C5%BCowej.html
Naprawdę ładne zdjęcia robi.

yassiek
26-03-2011, 13:44
chyba nie było: porównanie (http://translate.google.ru/translate?hl=pl&sl=ja&tl=pl&u=http%3A%2F%2Fwww.geocities.jp%2Fdanjiri60%2Fx100 .html)

Motorniczy
26-03-2011, 19:37
chyba nie było: porównanie (http://translate.google.ru/translate?hl=pl&sl=ja&tl=pl&u=http%3A%2F%2Fwww.geocities.jp%2Fdanjiri60%2Fx100 .html)

Dobre , dobre , usmiechnalem sie oj usmiechnalem sie . Fajny link.

raider
26-03-2011, 20:22
" Leica został zwolniony, gdyż rywal samolotów opalanych produktów zawierających został sprzedany do klasycznych konstrukcji wizjera optycznego i pełnowymiarowego samolotu armaty EOS5DMk X1 jest przez przejęcie Ⅱ,"

Motorniczy
26-03-2011, 20:37
" Leica został zwolniony, gdyż rywal samolotów opalanych produktów zawierających został sprzedany do klasycznych konstrukcji wizjera optycznego i pełnowymiarowego samolotu armaty EOS5DMk X1 jest przez przejęcie Ⅱ,"

Nie , nie prawda :P

Mikołaj
26-03-2011, 22:44

porównanie wygląda na takie z typu: ''wszytko jest i tak sobie równe, więc po co przepłacać?'' ;)

graber
27-03-2011, 00:19
wydaje mi sie ze czesto X1 była najlepsza- crop mordy miska, pozniej x100 i 5dII. Troche dziwne ale tak to wyglada

killertowa
27-03-2011, 03:57
była, była - także to zauważyłem, ale czy warto aż tyle za nią płacić?

Winston
27-03-2011, 21:42
co raz większa liczba nijakich pstryków zniechęca mnie do oglądania sampli z x100 (o powyższych porównaniach z x1 i 5d nie wspominając) ale tu mi wpadł w oko całkiem przystępny street z x100
http://www.flickr.com/photos/48405148@N00/5557250874/
http://www.flickr.com/photos/48405148@N00/5551597748/
http://www.flickr.com/photos/48405148@N00/5551013861/
http://www.flickr.com/photos/48405148@N00/5537712671/

te tez nie są jakoś specialnie odpychające http://www.flickr.com/photos/chadwadsworth/sets/72157626188657239/ :)

aa.. i jeszcze user review. http://photorumors.com/2011/03/26/fuji-x100-review-guest-post/

nowart
27-03-2011, 22:10
wydaje mi sie ze czesto X1 była najlepsza- crop mordy miska, pozniej x100 i 5dII. Troche dziwne ale tak to wyglada

była, była - także to zauważyłem, ale czy warto aż tyle za nią płacić?

I te jedyne "cropy mordy miśka" - gdzie ewidentnie widać, że szkło po prostu nie trafiło, bo na innych fotkach od f/2 jest żyletka - to wystarczający argument żeby pisać, że "X1 często była najlepsza" ??
Możecie mi pokazać jak dziecku w którym miejscu leica jest lepsza a 5DII na końcu bo chyba nie na te same zdjęcia patrzymy...

Goku
28-03-2011, 00:45
Zdjęcia 5DII są za mocno naświetlone w porównaniu do pozostałych dwóch, przez co wyglądają słabo.

koniecpolska
28-03-2011, 10:51
I te jedyne "cropy mordy miśka" - gdzie ewidentnie widać, że szkło po prostu nie trafiło, bo na innych fotkach od f/2 jest żyletka - to wystarczający argument żeby pisać, że "X1 często była najlepsza" ??
Możecie mi pokazać jak dziecku w którym miejscu leica jest lepsza a 5DII na końcu bo chyba nie na te same zdjęcia patrzymy...No kurcze nie trafiło tak kilka razy z rzędu ... od ISO 100, 200 ... aż do 25600.

nowart
28-03-2011, 13:02
No kurcze nie trafiło tak kilka razy z rzędu ... od ISO 100, 200 ... aż do 25600.

No a w czym problem w takim teście? Myślisz, że za każdym razem wyostrzali i strzelali?
Może AF zblokowany po pierwszym strzale i potem tylko iso podbijene?
Może ten akurat egzemplarz Canona EF 35/2 - będący najtańszym szkłem 35mm do pełnej klatki na rynku a kosztującym w porywach 1000zł - po prostu nie trafiał z tej odległości lub był mydlany przy tej odl. ostrzenia?
Lub po prostu zwykła niewiedza testującego, o co najbardziej podejrzewam widząc choćby kolosalne różnice w naświetleniu klatek.
Tak czy siak nadal nie widzę tego o czym pisałem w poprzednim poście...

koniecpolska
28-03-2011, 16:00
No a w czym problem w takim teście? Myślisz, że za każdym razem wyostrzali i strzelali?
Może AF zblokowany po pierwszym strzale i potem tylko iso podbijene?
Może ten akurat egzemplarz Canona EF 35/2 - będący najtańszym szkłem 35mm do pełnej klatki na rynku a kosztującym w porywach 1000zł - po prostu nie trafiał z tej odległości lub był mydlany przy tej odl. ostrzenia?
Lub po prostu zwykła niewiedza testującego, o co najbardziej podejrzewam widząc choćby kolosalne różnice w naświetleniu klatek.
Tak czy siak nadal nie widzę tego o czym pisałem w poprzednim poście...

Możecie mi pokazać jak dziecku w którym miejscu leica jest lepsza ...No może właście w tym, że nie ma tego co napisałeś o Canonie powyżej.

nowart
28-03-2011, 22:30
Czego nie ma bo nie bardzo Cię rozumiem..? Tego, że ma niewymienny, idealnie dopasowany obiektyw i z racji konstrukcji znacznie rzadziej zdarzają się wpadki z brakiem kompatybilności? No to naturalne, kwestia dobrania odpowiedniego egzemplarza lub po prostu skalibrowanie w korpusie/w serwisie. Odniosłem się do achów i ochów przedmówców dotyczące niby znacznej przewagi w samplach, które to wyraźnie zacytowałem.
Ale spokojnie, zaczekajmy aż Fuji się pojawi u nas a z pewnością ciekawszych i rzetelniejszych porównań będzie pod dostatkiem :)

wpkx
28-03-2011, 22:54
Cytujecie porównania i pixel-peepingi... A ja podchodzę całkiem spokojnie. Jaki by ten aparacik nie był, to przecież w dół specjalnie odstawał nie będzie. Czyli będzie robił dobre technicznie zdjęcia, podobnie jak większość jego rynkowych konkurentów.
Ale zabija ich dwoma rzeczami - wyglądem dla gadżeciarzy (których, jak się okazuje, całkiem wśród nas sporo) i przede wszystkim wizjerem - jakiego nie ma nic na rynku - dla nienawidzących fotografowania na zombie...

rg2000
29-03-2011, 11:59
No i za godzinę prezentacja. Ciekawe czy się odbędzie, bo na stronie fuji żadnych dodatkowych informacji nie było. Mam nadzieje, że będzie więcej niż jeden x100 do pomacania. Jak coś pstryknę, to wstawię. Karta pamięci gotowa :)

rg2000
29-03-2011, 17:41
Byłem, zobaczyłem i zrobiłem kilka zdjęć. :) Aparat jak dla mnie troszkę za lekki, ale to szczegół. Wizjer optyczny świetny, z dużą ilością informacji. Jako okularnik nie miałem problemu z czytelnością wizjera. Dźwięk migawki irytujący - chyba lepiej go wyłączyć. Autofocus szybki. Obsługa aparatu intuicyjna. Jak dla mnie bomba. Idealny aparat na co dzień, ale czy wart swej ceny? Zważywszy na trudności z produkcją, cena raczej utrzyma się na wysokim poziomie. Co ciekawe euro rtv agd sprzedało kilka sztuk w swej super cenie. Ciekawe kto kupił :)

Slon
29-03-2011, 18:19
poka zdjecia :D

rg2000
29-03-2011, 18:31
Kilka fotek tutaj:

http://img843.imageshack.us/g/dscf1014g.jpg/

Pierwsze zdjęcie na iso 1600, wszystko f2.0, reszta iso 100.

Motorniczy
31-03-2011, 11:49
Zryte berety : http://www.euro.com.pl/kompakty/fujifilm-finepix-x100.bhtml

raider
31-03-2011, 11:56

Kto wie czy nie będzie tak jak z S5Pro - najpierw wysokie ceny (chyba sporo drożej niż Nikon D200?), a potem można było na pęczki kupować za około 2500 zł.

Rycerz
31-03-2011, 12:06

link był już 5 razy ;-)

Mariusz888
31-03-2011, 12:06
Ppppffffffff :lol: :lol: :lol: buahahahaaha :lol: - to jest mój merytoryczny komentarz na tą cenę (7k zł) :D w tej cenie to mega zdecydowanie wolę D700 + N35/2 ;) ten X100 miałby się szanse sprzedawać gdyby był w cenie max 2,5 do no moooooooże 3k zł - ale i tak obstawiam że najpierw kupi go fala gadżeciarzy napaleńców a później będzie zalegał na półkach. Bo jest to sprzęt mało uniwersalny - do zawodowego focenia nie bardzo bo nic nie wepniemy itd, dla amatora też nie bardzo bo one chce mieć uniwersalny zestaw do wszystkiego - od aparatu na imieniny i cioci, do kwiatków po bardziej ambitne fotki, a laik też nie kupi bo drogo, bo nie kręci matrixa jednym przyciskiem, nie ma odchylanego ekranika itd itd ;) Więc jest zaporowo drogi - jak ktoś musi ciułać np na szkło za 5k zł to nie kupi sobie "aparaciku do streeta" (w sensie zabawki) za 6k zł ;)

A to że za kilka lat będzie tani to normalna kolej rzeczy - tylko ciekawe kto będzie czekał np 5 lat żeby go kupić za normalną cenę ;)

MariuszJ
31-03-2011, 13:22
Ppppffffffff :lol: :lol: :lol: buahahahaaha :lol: - to jest mój merytoryczny komentarz na tą cenę (7k zł) :D w tej cenie to mega zdecydowanie wolę D700 + N35/2 ;)
PPPPfffff lol buauhahaha czy jak tam JeszczeE SiE pISZe - zapomniałeś doliczyć pokutny worek do przenoszenia tego jakże poręcznego i dyskretnego zestawu.

Właściciel D700.

High_Noise
31-03-2011, 13:28
Dokladnie, duzo ludzi zapomina ze to ma byc backup, tudziez reporterskie niepozorne narzedzie ktore jakkolwiek by nie spojrzec - jest o wiele mniej podatne na kradziez niz wielkie d700. W gorach tez ciezko nosi sie takiego kloca a nie kazdemu wystarczy jakosc z kompaktu za 1200zl.

raider
31-03-2011, 13:36
Dokladnie, duzo ludzi zapomina ze to ma byc backup, tudziez reporterskie niepozorne narzedzie ktore jakkolwiek by nie spojrzec - jest o wiele mniej podatne na kradziez niz wielkie d700. W gorach tez ciezko nosi sie takiego kloca a nie kazdemu wystarczy jakosc z kompaktu za 1200zl.

Z drugiej strony można jednak kupić najtańszego Sony Nexa z matrycą o takiej samej wielkości i obiektywem 16/2.8 (czyli 24/2.8 dla pełnej klatki) za około 1000 zł. Oczywiście Fuji ma super wizjer i jest lepiej zaprojektowanym aparatem, ale nie powinien kosztować 7x więcej ;) ~3000 zł byłoby całkiem rozsądne.

PS. zresztą tu widać już jakieś zejście w dół - http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/2054966

MariuszJ
31-03-2011, 14:03
Z drugiej strony można jednak kupić najtańszego Sony Nexa z matrycą o takiej samej wielkości i obiektywem 16/2.8 (czyli 24/2.8 dla pełnej klatki) za około 1000 zł.
Niestety, bez obiektywów trudno się robi zdjęcia, a na manualne ostrzenie jestem już za stary i zbyt leniwy.

Oferta Sony w dziedzinie poręcznych obiektywów do NEXa z AF powoduje, że wolę coś w rodzaju LX5. Jakaś nadzieja w Samsungu NX, czy nowych szkłach u43.

raider
31-03-2011, 14:08
Niestety, bez obiektywów trudno się robi zdjęcia, a na manualne ostrzenie jestem już za stary i zbyt leniwy.

Chyba nie za bardzo rozumiem? Przecież Nex3 w komplecie z obiektywem 16/2.8 z AF kosztuje około 1000 zł, pomijając już wszelkie wady czy zalety tego aparaciku jest to tanie..

MariuszJ
31-03-2011, 14:17
Chyba nie za bardzo rozumiem? Przecież Nex3 w komplecie z obiektywem 16/2.8 z AF kosztuje około 1000 zł, pomijając już wszelkie wady czy zalety tego aparaciku jest to tanie..
Jest to dla mnie niestety tanie adekwatnie do jakości, abstrahując już od ogniskowej, wizjera, matrycy i ergonomii. Pewnie że trudno jest oszacować koszt przyrostu jakości (czy coś jest lepsze 1.5 raza, 3 razy czy aż 5).
Porządny niemanualny obiektyw do NEXa w okolicach standardu zmieniłby dla mnie bardzo stan rzeczy. Ale straciłem jakoś nadzieję...

raider
31-03-2011, 14:20
Jest to dla mnie niestety tanie adekwatnie do jakości, abstrahując już od ogniskowej, wizjera, matrycy i ergonomii. Pewnie że trudno jest oszacować koszt przyrostu jakości (czy coś jest lepsze 1.5 raza, 3 razy czy aż 5).
Porządny niemanualny obiektyw do NEXa w okolicach standardu zmieniłby dla mnie bardzo stan rzeczy. Ale straciłem jakoś nadzieję...

Tak, w sumie racja. Myślałem, że chodzi tylko o to że brakuje obiektywu w zestawie;)

High_Noise
31-03-2011, 14:29
Te pancake sony ma ponoc fatalna jakosc w rogach, praktycznie eliminuje to powazniejsza fotografie stajac sie zabawka.

Tr0n
31-03-2011, 18:58
Czy ktoś wie kiedy x100 będzie dostęny w USA?

krolewicz
31-03-2011, 19:19
Sprzedaż Fujifilm X100 ma się rozpocząć w Polsce 9 kwietnia. Aparat ma kosztować niecałe 4500 PLN

więc te 7k z euro, to z przymrużeniem oka

Rycerz
31-03-2011, 19:39
Te pancake sony ma ponoc fatalna jakosc w rogach, praktycznie eliminuje to powazniejsza fotografie stajac sie zabawka.

"ponoć" ale już jest zabawką i nic nim nie można zrobić :(
ah, ten internet ;-)

marszull
31-03-2011, 20:49
Sprzedaż Fujifilm X100 ma się rozpocząć w Polsce 9 kwietnia. Aparat ma kosztować niecałe 4500 PLN

więc te 7k z euro, to z przymrużeniem oka

hhehe ciekawe czy euro bedzie zwracal kase tym ktorzy juz zamowili ;)

Mariusz888
31-03-2011, 20:49
raider ma rację - można kupić mały aparat dużo taniej i jakością nie będzie to odbiegało od X100 pod względem zdjęć pewnie lub w ogóle. Do tego jak nie D700 to kupuję sobie D80 i jakieś fajne szkiełko - czy nawet to 24/2.8 lub 35/2 i idę sobie na luzaka w góry - nikt mi nie powie że jest to ciężko sprzęt a tak samo mam matrycę DX, wizjer optyczny itd a w razie czego podepnę do tego wszystko od fisha po supertele ;) a to wszystko za AŻ 2k zł ;) a co do podatności na kradzież X100 - to jest tak samo podatny jak każda inny aparat - dla większości złodziei nie ma znaczenie co macie tylko czy macie - sam znam przypadek jak gościowi co prawda nie aparat ale chcieli ukraść zegarek za 20zł a widywałem już w miejskiej ludzi z zegarkami po 15k zł więc jak widać nie ma reguły ;)

Rycerz
01-04-2011, 08:05
ha ha
jak czytam ten wątek od razu przypomina mi się watek o podobnej ;-) nowości czyli Olympusie E-P1.
Ile było zachwytów na starcie, ile obietnic, deklaracji o zakupie ;-)
"No i wygląda to baardzo fajnie", "I bedzie się dobrze sprzedawać. U mnie na pewno znajdzie dom",
"Fajniutki",
"Wyglada swietnie. I pewnie swietnie bedzie sie sprzedawal... sam bym sie do takiego przytulil",
"chyba się zakocham! szkoda, że ma prawie 1tys dolarów kosztować:/",
"jakie to malutkie! jakie śliczne! wreszcie olek, który może mnie bardziej kręcić"
[ co wam przypominają te autentyczne wypowiedzi ;-) ]

a potem zaczęły się narzekania i marudzenie. Normalnie czas zacząć narzekać na fujika to może stanieje ;-)

Mariusz888
01-04-2011, 17:53
rycerz - no ja tam jestem sceptycznie nastawiony do tego aparatu od samego początku i mnie jego "magia" totalnie nie rusza ;)

Mikołaj
01-04-2011, 19:17
rycerz - no ja tam jestem sceptycznie nastawiony do tego aparatu od samego początku i mnie jego "magia" totalnie nie rusza ;)

mnie ta magia ruszy (albo ruszyłaby) ale za nie więcej niż za około 3 tys złotych.

acidjazz
01-04-2011, 20:24

mnie ta magia ruszy (albo ruszyłaby) ale za nie więcej niż za około 3 tys złotych.

Cos jest magiczne lub nie bez względu na cenę.

Jako fan Fuji i uzytkownik S3 Pro napaliłem się na X100 jak bezzębny na suchary. Jednak po obejrzeniu na necie fot z tego aparatu zapał zanikł zupełnie. Wygląd nie zastąpi dobrego obrazka, a foty generowane przez ten aparat są przeciętne. Z Sigmy DP1 czy DP2 wychodzą zdecydowanie lepsze.

Rycerz
02-04-2011, 16:51
Z Sigmy DP1 czy DP2 wychodzą zdecydowanie lepsze.

napewno?

acidjazz
02-04-2011, 18:36
Sigma DP1s na ISO 100 i 200 Napewno

1

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img842.imageshack.us/i/sdim0809copycopyr800q10.jpg/)

2

źródło (http://img685.imageshack.us/i/sdim0473r800q100f053222.jpg/)

3

źródło (http://img829.imageshack.us/i/sdim0564r800q100f053222.jpg/)

4

źródło (http://img695.imageshack.us/i/sdim1061r800q100f053222.jpg/)

MariuszJ
02-04-2011, 20:02
Sigma DP1s na ISO 100 i 200 Napewno
Zapomniałeś wkleić tych kadrów z X100. Nie zapomnij też obrobić je podobnie.

GL
02-04-2011, 20:08
Na czym polega ta wyższość Sigmy?

acidjazz
02-04-2011, 20:08
Zapomniałeś wkleić tych kadrów z X100. Nie zapomnij też obrobić je podobnie.

1 jest tylko przekonwerowane do B&W, 2 i 4 bez żadnej obróbki. Wszystkie pomniejszone i wyostrzone do netu.
DP1s kosztuje 1k PLN, X100 4.5k PLN. Wysokie ISO mnie nie kręcą, więc po co przepłacać.

Mi się bardziej podoba obrazek z Sigmy niż z X100 i na tym polega jej wyższość :) abstra****ac od aspektów technicznych. Jest moje subiektywne uczucie. Jeśli komuś się bardziej podoba X100 to jest jego wybór i nie moja sprawa.

MariuszJ
02-04-2011, 20:27
Mi się bardziej podoba obrazek z Sigmy niż z X100 i na tym polega jej wyższość :) abstra****ac od aspektów technicznych. Jest moje subiektywne uczucie. Jeśli komuś się bardziej podoba X100 to jest jego wybór i nie moja sprawa.
Nie każdy ma jednocześnie Sigmę i X100, żeby to sprawdzić. Dlatego Twoja opinia była by niezwykle cenna.

Motorniczy
03-04-2011, 02:04
Z drugiej strony można jednak kupić najtańszego Sony Nexa z matrycą o takiej samej wielkości i obiektywem 16/2.8 (czyli 24/2.8 dla pełnej klatki) za około 1000 zł. Oczywiście Fuji ma super wizjer i jest lepiej zaprojektowanym aparatem, ale nie powinien kosztować 7x więcej ;) ~3000 zł byłoby całkiem rozsądne.

PS. zresztą tu widać już jakieś zejście w dół - http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/2054966

Zejscie w dol bo pewnie napromieniowany ...

meliszipak
04-04-2011, 08:54
Obrazek s foveona na niskich iso jest boski.
Sprowadza konkurencję do parteru.

burton
04-04-2011, 16:31
Tutaj jest posiadacz i użytkownik owego fujika: http://canon-board.info/showthread.php?p=955247#post955247

GrzesiekM
04-04-2011, 18:25
...kupić najtańszego Sony Nexa z matrycą o takiej samej wielkości i obiektywem 16/2.8 (czyli 24/2.8 dla pełnej klatki) za około 1000 zł...

...nie żebym się czepiał, bo nie w tym rzecz, ale 16mm w micro4/3, to 32mm w pełnej klatce, Nikon ma mnożnik x1.5, a m4/3 ma x2 ... tak mi się wydaje ...

raider
04-04-2011, 18:38
...nie żebym się czepiał, bo nie w tym rzecz, ale 16mm w micro4/3, to 32mm w pełnej klatce, Nikon ma mnożnik x1.5, a m4/3 ma x2 ... tak mi się wydaje ...

Ale te Nexy mają matrycę w formacie odpowiadającym nikonowemu DX tzn. dokładny rozmiar 23.4 x 15.6 mm :) http://www.dpreview.com/reviews/sonynex5nex3/page2.asp Zdaje się, że standard micro 4/3 mają tylko Olympusy. Samsung, Panasonic chyba też jak DX? Nie jestem pewien.

gcw
04-04-2011, 18:40
Zarówno Olympus jak i Panasonic mają m4/3, zresztą w obu firmach stosowane są te same matryce produkcji Panasonica

GrzesiekM
06-04-2011, 18:01
... chyba nie było ... sporo sampli :) http://www.pbase.com/cameras/fujifilm/finepix_x100

Argymir Iwicki
09-04-2011, 17:40
Miałem aparacik dwa dni w łapkach, walczyłem na ulicach Wa-wy. Wrzucam sample - jpg bez obróbki prosto z puszki, jedynie pomniejszone, auto WB, iso różne. W skrócie: fajnie się nim zrobi zdjęcia, idealna lekkość istnienia, AF ustawia się szybko, wolny jest jedynie zapis, zwłaszcza w przypadku rawów.

1.

źródło (http://img855.imageshack.us/img855/7773/dscf0321x.jpg)

2.

źródło (http://img857.imageshack.us/img857/6884/dscf0195.jpg)

3.

źródło (http://img600.imageshack.us/img600/7933/dscf0316.jpg)

4.

źródło (http://img688.imageshack.us/img688/2879/dscf0283g.jpg)

5.

źródło (http://img718.imageshack.us/img718/4268/dscf0200c.jpg)

6.

źródło (http://img585.imageshack.us/img585/2999/dscf0180s.jpg)

7.

źródło (http://img52.imageshack.us/img52/2601/dscf0163a.jpg)

8.

źródło (http://img710.imageshack.us/img710/1752/dscf0025c.jpg)

Tr0n
09-04-2011, 22:36
Z ciekawości dzisiaj po południu (po 17:00) sprawdziłem we Wrocławiu 3 lokalizacje - MM pl. Dominikański - X100 był do kupienia, Saturn Magnolia - był, MM Bielany był. Nie zaniknął wiec z półek tak jak by sobie Fuji Polska życzyło. Wszędzie ta sama CENA 4500 PLN. To dużo w porównaniu do 1000€ albo 1200$. Podejrzewam, że w Polskich warunkach szybko wyczerpie się potencjalna grupa nabywców i Fuji będzie zmuszone zejść z ceny. Jak cena będzie wysoka wielu nabywców w Polsce nie znajdzie, a wiele osób kupi za granicą. Jak Fuji zejdzie z ceny to aparat przestanie być postrzegany jako luksusowy, w dodatku wyjdą na kłamców bo oficjalna wersja jest taka, że ten aparat będzie trzymał cenę przez cały okres życia produktu.

W każdym sklepie można było wziąć aparat do rąk (w Saturnie jednak bez włożonej baterii - jak ktoś więc chce kupić we Wrocławiu to w Saturnie )

Wnioski:
Doskonale wykonany aparat. Zaprojektowany z najmniejszymi szczegółami. W dużej dłoni ciężko jest złapać z tyłu żeby nie wciskać żadnego przycisku. Zaawansowana obsługa za pomocą przycisków. Myślę, że przy odrobinie wprawy oglądanie menu będzie sporadyczne. Może warto byłoby zrobić coś jak w Nikonie - ostatnio używane funkcje na osobnej zakładce.
Wizjer - porównywanie tego aparatu do innych kompaktów to nieporozumienie. Wizjer w tym aparacie plasuje go w segmencie lustrzanek. To jest mega PLUS. Hybrydowy wizjer z wyświetlonymi informacjami, horyzontem i histogramem jest super (nie pamiętam czy histogram był w wizjerze - z pewnością na ekraniku).

acidjazz
10-04-2011, 00:17
Wniosków część dalsza:
jakość fot niegodna Fuji
cena nieadekwatna do obrazka

wpkx
10-04-2011, 00:56
Wizjer - porównywanie tego aparatu do innych kompaktów to nieporozumienie. Wizjer w tym aparacie plasuje go w segmencie lustrzanek.

Sebastian, dzięki! :)
To stwierdzenie na które czekałem. Precz z celowaniem na zombie. Dojrzałość (i ssanie) rynku do tego typu konstrukcji jest chyba wystarczająca i reszta świata będzie musiała się dostosować. Podobne aparaty zaczną powstawać jak grzyby po deszczu. X100 kasuje leitzowe X1, i pewnie odbierze odrobinę klientów na M9. Piszę to jako użytkownik tego ostatniego i nie ukrywam, że jakoś tak wolałbym taki aparat jak X100 z czerwoną kropką.
Jednak to Fuji ma zaszczyt pierwszeństwa i moja małżonka niebawem zacznie (mam nadzieję!) doceniać TEN wizjer... ;)

Tr0n
10-04-2011, 07:48
Wniosków część dalsza:
jakość fot niegodna Fuji
cena nieadekwatna do obrazka

Tak w finalnej wersji na kartę mogą być zapisane jedynie zdjęcia zatwierdzone przez Fuji jako "godne Fuji". Podobna dyskusja na forum była po premierze M9. Cena jest może jedynie nieadekwatna do polskich zarobków, ale obok x100 w MM stał D700 za prawie 8000 PLN i rozumiem, że jest to cena adekwatna do obrazka (pomijając że w dniu premiery D700 był tańszy). Finalnych wniosków dotyczących obrazka też bym nie wyciągał bo ciągle rozmawiamy o JPG bezpośrednio z aparatu i te są bardzo dobre. Ja ciągle czekam na możliwość edycji RAW w PS.

Tr0n
10-04-2011, 08:35
Sebastian, dzięki! :)
To stwierdzenie na które czekałem. Precz z celowaniem na zombie. Dojrzałość (i ssanie) rynku do tego typu konstrukcji jest chyba wystarczająca i reszta świata będzie musiała się dostosować. Podobne aparaty zaczną powstawać jak grzyby po deszczu. X100 kasuje leitzowe X1, i pewnie odbierze odrobinę klientów na M9. Piszę to jako użytkownik tego ostatniego i nie ukrywam, że jakoś tak wolałbym taki aparat jak X100 z czerwoną kropką.
Jednak to Fuji ma zaszczyt pierwszeństwa i moja małżonka niebawem zacznie (mam nadzieję!) doceniać TEN wizjer... ;)
Obawiam się, że X100 jest konstrukcją niszową jak M9. 99% użytkowników małych aparatów jest zadowolona z kadrowania na zombie. Jest to nawet według ich postrzegania cecha charakterystyczna nowoczesnego cyfrowego aparatu. Jaki procent aparatów na świecie to lustrzanki? A ile z tych lustrzanek to coś więcej niż body i jeden kitowy obiektyw? Wkrótce ucichnie szum medialny po premierze i X100 jak sam napisałeś zabierze odrobinę klientów M9, kupi go jakiś procent świadomych fotografów, a słupki sprzedaży najtańszych lustrzanek czy najdroższych kompaktów ani drgną.
Myślę jednak, że jako użytkownik M9 polubisz tego Fuji

wpkx
10-04-2011, 11:51
Obawiam się, że X100 jest konstrukcją niszową jak M9. 99% użytkowników małych aparatów jest zadowolona z kadrowania na zombie. Jest to nawet według ich postrzegania cecha charakterystyczna nowoczesnego cyfrowego aparatu. Jaki procent aparatów na świecie to lustrzanki? A ile z tych lustrzanek to coś więcej niż body i jeden kitowy obiektyw? Wkrótce ucichnie szum medialny po premierze i X100 jak sam napisałeś zabierze odrobinę klientów M9, kupi go jakiś procent świadomych fotografów, a słupki sprzedaży najtańszych lustrzanek czy najdroższych kompaktów ani drgną.
Myślę jednak, że jako użytkownik M9 polubisz tego Fuji

Albo ja mam dziwnych ludzi wokół siebie, albo jednak znacznie mniej niż podkreślone 99% jest zadowolonych. I nie chodzi mi o tych, którzy lans przedkładają nad wygodę. Live View jest bardzo przydatny i jego brak jest jednym z nielicznych mankamentów M9. Ale gros normalnych, świadomych fotografujących - szczególnie tych sprzed epoki wyświetlaczy - ma odruch przykładania aparatu do oka. Przy okazji chyba nikomu tłumaczyć nie trzeba, że można wtedy stosować dłuższe czasy oraz, co chyba ważniejsze, nie kombinować z okularami jeśli ma się wadę wzroku. I zauważ, ile w czasach analogowych było fajnych, niedrogich, kompaktowych dalmierzówek ze świetną optyką jako alternatywa dla lustrzanek. A teraz, gdy elektronika jest tańsza od optyki - alternatywą jest kompakt jedynie z LV. Czasami od wielkiego dzwonu jest judasz - gorszy od tego w drzwiach - albo możliwość dopięcia celownika zewnętrznego, co już lekko zaprzecza kompaktowości. I ja nie bronię tu tylko tego ślicznego X100, bronię prawa do normalnego - i w miarę komfortowego - fotografowania z oka sprzętem, ktory nie urywa szyi, nie rzuca się w oczy i można go schować do torebki czy kieszeni.

Tr0n
10-04-2011, 12:40
Albo ja mam dziwnych ludzi wokół siebie, albo jednak znacznie mniej niż podkreślone 99% jest zadowolonych. I nie chodzi mi o tych, którzy lans przedkładają nad wygodę. Live View jest bardzo przydatny i jego brak jest jednym z nielicznych mankamentów M9. Ale gros normalnych, świadomych fotografujących - szczególnie tych sprzed epoki wyświetlaczy - ma odruch przykładania aparatu do oka. Przy okazji chyba nikomu tłumaczyć nie trzeba, że można wtedy stosować dłuższe czasy oraz, co chyba ważniejsze, nie kombinować z okularami jeśli ma się wadę wzroku. I zauważ, ile w czasach analogowych było fajnych, niedrogich, kompaktowych dalmierzówek ze świetną optyką jako alternatywa dla lustrzanek. A teraz, gdy elektronika jest tańsza od optyki - alternatywą jest kompakt jedynie z LV. Czasami od wielkiego dzwonu jest judasz - gorszy od tego w drzwiach - albo możliwość dopięcia celownika zewnętrznego, co już lekko zaprzecza kompaktowości. I ja nie bronię tu tylko tego ślicznego X100, bronię prawa do normalnego - i w miarę komfortowego - fotografowania z oka sprzętem, ktory nie urywa szyi, nie rzuca się w oczy i można go schować do torebki czy kieszeni.

W moim środowisku (Luxembourg i okolice) ludzie kupują kompakty które traktują jak telefony komórkowe. Bardziej świadomi chcą lustrzankę z jednym obiektywem, możliwością kadrowania na ekraniku, filmowaniem i w max cenie 1000€. Zawodowcy i pasjonaci mają topowy sprzęt. około 1% to ludzie szukający sprzętu specjalnego jak np: M9 czy X100. Zapewne ma na to wpływ mój wiek, ja używałem analogów ale zdecydowana większość moich kolegów to wynik epoki cyfrowej.
Ciekawostka jest też fakt, że najczęściej jeśli chcesz kupić Leice w Luxemburgu to powinieneś szukać sklepu Apple. Oprócz sprzętu Apple i akcesoriów maja właśnie aparaty Leica.

Tr0n
10-04-2011, 14:46
Ech kupiłem.
Miałem w planach kupić ale nie podejrzewałem, że zrobię to tak szybko. W oficjalnej dystrybucji z dobrą ceną czyli niższą niż oficjalna - sporo niższą. Właściwie to w ten sposób zostałem przekonany do zakupu dzisiaj.

wpkx
10-04-2011, 15:15
Ech kupiłem.
Miałem w planach kupić ale nie podejrzewałem, że zrobię to tak szybko. W oficjalnej dystrybucji z dobrą ceną czyli niższą niż oficjalna - sporo niższą. Właściwie to w ten sposób zostałem przekonany do zakupu dzisiaj.

Możesz zdradzić, gdzie i za ile?

Tr0n
10-04-2011, 16:13
Możesz zdradzić, gdzie i za ile?
Mogę, poszło PW :)

Antonioo
10-04-2011, 16:51
wrzucaj zdjęcia !;)

marszull
10-04-2011, 18:22
i podziel sie wrazeniami

rg2000
10-04-2011, 18:57
Mogę, poszło PW :)

A jest więcej dostępnych? Jakby co, to daj znać :)

noraczej
10-04-2011, 19:14
W Krakowie nie ma :(

nowart
10-04-2011, 19:35
Za parę dni będzie do kupienia poniżej 4000zł.

TrOn - możesz coś więcej o tej dobrej cenie w polskiej dystrybucji ?