Zobacz pełną wersję : Nikkor 35mm f/1.4 AF-S oficjalnie
Czas zmienić tytuł wątku :) . Wreszcie jest moja ulubiona ogniskowa. Oficjalnie http://www.fotopolis.pl/index.php?n=11517
a ja Wam powiem, że się trochę uśmiałem...
Wchodzę dziś na tronę nikona, klikam lenses, dalej "new 35 f1,4", potem "sample images (http://imaging.nikon.com/products/imaging/lineup/lens/singlefocal/wide/af-s_35mmf_14g/sample.htm)" a tam... ŻADNEJ foty na f1.4 :-)
(..)a tam... ŻADNEJ foty na f1.4 :-)
szkoda, szkoda - heh
--Arkadia--
15-09-2010, 07:45
bo na 1.4 jest takie mydlo, że aż boja sie pokazać :)
airborne
15-09-2010, 07:54
z MTF wynika, że na 1.4 będzie gorzej niż w 24 1.4
35 1.4:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imaging.nikon.com/products/imaging/lineup/lens/singlefocal/wide/af-s_35mmf_14g/img/pic_002.png)
24 1.4:
źródło (http://imaging.nikon.com/products/imaging/lineup/lens/singlefocal/wide/af-s_24mmf_14g/img/pic_002.png)
pietrobas
15-09-2010, 09:34
No no, ewidentnie nadrabiamy straty.
Dobra dobra teraz niech ktoś napisze ile trzeba kasy zbierać :D
w usa powinien kosztowac cos kolo 6 kpln na nasze... to tak jak sobie do sugerowanej ceny 1800 doliczylem nowojorski podatek i przemnozylem po kursie... w PL pewnie z tysiaka wiecej ;)
btw. skąd w N wziął się pomysł, żeby w ciągu jednego roku, a w zasadzie 0,5 roku wydać 3 stałki, które były przez wielu uzytkowników tak bardzo wyczekiwane?
już nie będe marudził, że mogli to zrobić rok, 2, 3 lata temu, dziwi mnie fakt, że proces wdrażania szkieł trwał tak krótko, a nie 1,5 do 2 lat ;)
ten pomysł to wyniki finansowe
BTW, wielka premiera, chyba czas przeprosić się ze starą firmą
Szprychu
15-09-2010, 10:27
Szkoda, że brak zdjęcia na 1.4. Będzie trzeba poczekać na jakiś test :).
Odnośnie MTF chyba podobnie wychodzi canon?
Coś czuje, że optycznie nową 35 samyang będzie lepsza i w dodatku od trzech do czterech razy tańsza.
dokładnie... czemu Nikon w samplach nie wstawił ANI JEDNEGO zdjęcia na 1.4? sample z nowej dwusetki prawie wszystkie (oprócz jednego) na pełnej dziurze, a tutaj co?
nie mniej - cieszy nowa premiera, oj cieszy :)
Coś czuje, że optycznie nową 35 samyang będzie lepsza i w dodatku od trzech do czterech razy tańsza.
I bez AF...super. Jak dla mnie w tak reporterskim szkle to dyskwalifikacja...
dokładnie... czemu Nikon w samplach nie wstawił ANI JEDNEGO zdjęcia na 1.4? sample z nowej dwusetki prawie wszystkie (oprócz jednego) na pełnej dziurze, a tutaj co?
No podejrzane to jest... :|
Luźna gumka
15-09-2010, 10:41
bo na 1.4 jest takie mydlo, że aż boja sie pokazać :)
z MTF wynika, że na 1.4 będzie gorzej niż w 24 1.4
No podejrzane to jest... :|
I jeszcze się okaże, że "stara-nowa" 35/1.8 pomimo swoich wad - jak spora winieta na FX - może być ostrzejsza (ze względu na projekt stałki pod DX) aniżeli wersja 1.4 :mrgreen: A nawet jeśli tak nie będzie to różnica 5-6-7 tysięcy złotych za 2/3 EV światła, to dosyć sporo.
Nie wiem czy wolałbym mieć zestaw D700 + 35/1.4 czy D3s + 35/1.8 :-P Cenowo wyjdzie podobnie,a zyskamy więcej niż 2/3 EV światła ;)
Eeee, ja myśle, że bokeh będzie dużo przyjemniejszy... 35 1.8 ma dość kijowy.
airborne
15-09-2010, 10:47
I jeszcze się okaże, że "stara-nowa" 35/1.8 pomimo swoich wad - jak spora winieta na FX - może być ostrzejsza (ze względu na projekt stałki pod DX) aniżeli wersja 1.4 :mrgreen: A nawet jeśli tak nie będzie to różnica 5-6-7 tysięcy złotych za 2/3 EV światła, to dosyć sporo.
teoretycznie z MTF wychodzi, ze 35 1.8 jest lepsza od 35 1.4 przy pełnym otwarciu, ale niestety 1.8 to nie 1.4 :)
35 1.8:
źródło (http://imaging.nikon.com/products/imaging/lineup/lens/singlefocal/normal/af-s_dx_35mmf_18g/img/pic_002.png)
35 1.4:
źródło (http://imaging.nikon.com/products/imaging/lineup/lens/singlefocal/wide/af-s_35mmf_14g/img/pic_002.png)
Ja już wiem dlaczego te nowe stałki nikona są takie "poprawne" a nie wybitne - to proste, poziom jakościowy podobny do canona L, a powiedzmy za dwa lata nikon wypuści poprawione wersje stałek i w ten sposób więcej zarobi. Teraz i tak sprzedadzą się te stałki bo ludziska tak długo czekali że... Nie wierzę że nie można od razu zaprokjektować szkła wybitnego (nikon pokazał nie raz że potrafi) więc te kompromisy co widzimy to tylko marketing. Śmieszy mnie tłumaczenia że silnik taki wolny bo innego się nie dało wstawić bo mało miejsca, albo za ciężkie soczewki albo za jasne szkło itd :) Wszyscy chcieli stałki to w końcu je mamy.
Mariusz888
15-09-2010, 10:55
Śmieszy mnie tłumaczenia że silnik taki wolny bo innego się nie dało wstawić bo mało miejsca, albo za ciężkie soczewki albo za jasne szkło itd :)
Dokładnie... podpisuję się w 100% Dało się tylko jak to mówią "jak się chce - to się da" ;)
Wszyscy chcieli stałki to w końcu je mamy.
Stety i niestety jednocześnie ;)
Ehh, no i znowu trzeba bedzie wydac z 7000... No ale teraz juz nikt nie moze powiedziec, ze jasne stalki to tylko w Canonie ;)
Ehh, no i znowu trzeba bedzie wydac z 7000...
za 35 mm ???? :shock:
nie no nie przesadzajmy
hostman22
15-09-2010, 11:46
Ehh, no i znowu trzeba bedzie wydac z 7000... No ale teraz juz nikt nie moze powiedziec, ze jasne stalki to tylko w Canonie ;)
Canon EF 35 f/1.4 L USM - 5199
Sony AF 35 f/1.4 G - 4288
Nikon raczej wyraźnie droższy być nie powinien...
ranbir kapoor
15-09-2010, 11:49
Canon EF 35 f/1.4 L USM - 5199
Sony AF 35 f/1.4 G - 4288
Nikon raczej wyraźnie droższy być nie powinien...
summilux 35/1.4 - 15300 :)
samyang 35/1.4 - pewnie kolo 1000
airborne
15-09-2010, 11:59
według dpreview £1699.99
Luźna gumka
15-09-2010, 12:04
Nikkor 24/1.4 - 7 200 zł
Canon 24/1.4 II - 6 200 zł
analogicznie biorąc:
Nikkor 35/1.4 - 6 200 zł + parę stówek żeby było z czego, schodzić z ceny
Canon 35/1.4 - 5 200 zł
U Canona jest o tyle fajnie, że można spokojnie używki dostać, a w Nikonie, to co najwyżej specyfikację na stronie WWW ;)
Mówcie co chcecie - ja i tak się cieszę, że wreszcie to szkło w ogóle JEST.
(swoją drogą - zapewne o to nikonowi chodziło... mogli zrobić lepsze, ale takie jak im wyszło i tak się sprzeda, bo nie ma innego...)
edit:
Ale im dłużej oglądam sample, tym moja radość dziwnie przygasa... ;) coś nie tak z tą ostrością.
edit:
Ale im dłużej oglądam sample, tym moja radość dziwnie przygasa... ;) coś nie tak z tą ostrością.
Dobrze że jest 35/1.8G :)
wyglada na to, ze to najlepsze szklo nikona ostatnicj kilku lat ;) i nie sposob sie z tym niezgodzic...
edit:
Na f/2 przypomina starego dobrego śrubokrętowego 35/2 :) więc na f/1.4 to pewnie niezłe mydło będzie no ale zobaczymy po kolejnych samplach, testach etc.
że marudzenie o słabej ostrości to coś normalnego można się przyzwyczaić czytając forum. wiadomo nikon chce zarobić, a i tak kazdy przejdzie z c na n. potem wprowadzą nowe stałki, lepsze, droższe - a kasa będzie spływać.
TYLKO, kto K*urczę do takiego szkła dał średnicę 67mm ?????????
35 1.8 @ f2 to teeeerminator...
Nie osłabiaj mnie...
;)
Ale z cena to podarli po bandzie. 1700 Funtów to daje prawie 8200 zł. Nawet jak będzie 7000 to w życiu nie kupię tego szkła.
za 7000 bede mial 10 nikono 35 1.8 G... starczy do konca zycia... ;)
kruszyna
15-09-2010, 12:58
No na samplach widać że na f2 szału nie ma a co będzie na 1.4? I tak trzeba będzie kupić ale mam nadzieję że jak to zwykle bywa praktyka ze szkłem którego się bałem odpowie sama za siebie i źle nie będzie.
Mariusz888
15-09-2010, 13:19
że marudzenie o słabej ostrości to coś normalnego można się przyzwyczaić czytając forum.
OK - tylko znowu powiem tak - weź Zeissa 35/2 i strzel nim na pełnej dziurze - np na tym foto z kwiatkiem w lesie gdzie nikkor też ma f2.0 to ostrość jest taka sobie co najwyżej ;) w dodatku Nikkor jest przymknięty a Zeiss leci na pełnej dziurze więc... ;) I da się zrobić optycznie lepsze szkło? Da się. Da się zrobić lepiej zbudowane? Da sie. Jedyna przewaga N to że ma AF. Trochę śmieszne że z każdego szkła pokazują fotki z pełnej dziury a z 35/1.4G nic nie ma hehe - może po prostu chcą żeby się chociaż jakieś do testów rozeszły :D
wyglada na to, ze to najlepsze szklo nikona ostatnicj kilku lat ;) i nie sposob sie z tym niezgodzic...
Biorąc pod uwagę target, cenę i jakość to faktycznie jest to jedno z najlepszych szkieł N faktycznie
Biorąc pod uwagę target, cenę i jakość to faktycznie jest to jedno z najlepszych szkieł N faktycznie
skoro padlo moje ulubione slowo, to zapytam: a kogo bys z tego tergetu (bleeeeeeeeeeeeeeeee) wylaczyl?
bo w moim przekonaniu docelowym odbiorca jest w zasadzie potencjalny kazdy...
Z pokazanych sampelków widać, że bokeh jest ładniusi, palce lizać. To jest taki malutki plusik w całym tym gąszczu narzekań na to szkiełko. ;)
Mariusz888
15-09-2010, 13:46
R - Pewnie każdego usera FX ;) docelowo to nie jest szkło dla FX'a - to że ludzie robią takie akrobacje nie znaczy że tak powinno być - to szkło jest wyraźnie oznaczone "DX" a dla FX powinno być inne ;)
ranbir kapoor
15-09-2010, 13:48
mialem to 35/1.8 przez niecale 2 mies i nie wiem skad te zachwyty
jasne ze za 700 zl nie mozna za duzo wymagac,ale poza przecietnym obrazowaniem i koszmarnie wolnym AF gubiacym sie w lekko dynamicznych warunkach, dodatkowo wydajacym dziwne dzwieki nie widze pozytywow
ale to nie watek o wersji 1.8
a fotki z nowej 35 ok, ale bez szalu,ot bedzie solidne szklo w systemie
R - Pewnie każdego usera FX ;) docelowo to nie jest szkło dla FX'a - to że ludzie robią takie akrobacje nie znaczy że tak powinno być - to szkło jest wyraźnie oznaczone "DX" a dla FX powinno być inne ;)
no ale ono idelanie sprawuje sie na fx ;)
patrząc na sample, można ze spokojem stwierdzić, że na f11 jest ostro jak ta lala :D
dziwne, że nie ma żadnych na f 1.4 , trudno mi uwierzyć w to, żeby N wydał obiektyw mydlany na pełnej dziurze...przecież to nie mogłaby być prawda...prawda? :D
no ale ono idelanie sprawuje sie na fx ;)
ta... przymknij do f/8 i napisz to jeszcze raz
Mariusz888
15-09-2010, 14:00
no ale ono idelanie sprawuje sie na fx
Tak idealnie jak idealnie ;) ma pewne wady jak chociażby winietowanie które nie pozwala go używać w dowolnych tematach, na dowolne odległości i przy dowolnych przysłonach ;) ale jak już zauważono to nie wątek o 35/1.8DX ;) A nowe 35/1.4G jest chyba pierwszym szkłem N z którego nie pokazano na premierze żadnego sampla z pełnej dziury ;)
ta... przymknij do f/8 i napisz to jeszcze raz
Hehe - dokładnie ;)
może po prostu mieli takiego FF/BF, że tylko od F2 udało się im ustawić w miarę dobrze ostrość :)
Na pocieszenie powiem tyle, że na początku również jechaliśmy po 24/1.4, a jak poszedłem samemu pomacać i przestrzelić to szkło zrobiło na mnie pozytywne wrażenie. Zapewne dużo zależy od konkretnego egzemplarza.
Wydaje mi się, że tutaj może być podobnie. Czy wiadomo już kiedy trafi do sklepów?
no to się doczekałem !!! :D a juz mialem C brać: P
magda204450
15-09-2010, 15:10
http://www.kamera-express.nl/ProductDetail.aspx?id=3077
1099 euro
http://www.kamera-express.nl/ProductDetail.aspx?id=3077
1099 euro
A tu chyba nie o tym szkle mówimy ;)
grudzinsky
15-09-2010, 16:46
cena zabija jak na razie...1700 funtow - kosztuje wiecej niz 70-200 2.8 VRII
Obiektyw ma trafić do sprzedaży 19 listopada. Sampli na f/1,4 na razie nie dają bo mieliby już w tej chwili kolejki na zamówienia ;) . Nie wiem czego tu się niektórzy spodziewają - szkło "wybitne" itp. ? Po prostu jasne, dobre optycznie szkło do pracy a nie onanizowania ;) . Szklarnia, której w nikonie już dawno nie było a tu tyle narzekań. Udanych zakupów :)
Mariusz888
15-09-2010, 16:57
Po prostu jasne, dobre optycznie szkło do pracy a nie onanizowania
Jak na razie to po f2.0 nawet nie widać żeby było super - to jeśli na 1.4 będzie gorzej (a będzie) to nie wiem czy to takie "szkło do pracy" - chyba że zakładamy końcowy efekt -> odbitka 10x15 lub miniaturka w galerii internetowej ;)
Ja stawiam na cenę C35L + 1000zł
A na przyszło rok obstawiam na nowe: 70-200/4, 70-400/4.5-5.6, 135/2(1.8 ), 85/1.8 i może jakąś 50tke (1.8 lub 1.2) reszta może być DX
Jak na razie to po f2.0 nawet nie widać żeby było super - to jeśli na 1.4 będzie gorzej (a będzie) to nie wiem czy to takie "szkło do pracy" - chyba że zakładamy końcowy efekt -> odbitka 10x15 lub miniaturka w galerii internetowej ;)
Jeżeli to na f/2 jest to niewyostrzany JPG prosto z puszki (a pewnie tak jest) to ostrość jest bardzo dobra.
Właśnie dostałem maila od Nikona gdzie jest napisane:
źródło (http://img137.imageshack.us/img137/691/nikon50zamiast35.png)
;)
maciey75
15-09-2010, 18:54
Jak cudownie dali ciala w naglowku ;)
Archibald
15-09-2010, 19:08
Też dostałem :mrgreen:
no dali chłopcy ciała :) już odpisałem wiktorowi że się walnął...
Mariusz888
15-09-2010, 19:25
Jeżeli to na f/2 jest to niewyostrzany JPG prosto z puszki (a pewnie tak jest) to ostrość jest bardzo dobra.
Wg mnie jest dobra - ale nie bardzo dobra, ani tym bardziej wybitna ;) tym bardziej że szkło jest PRZYMKNIĘTE ;) jak weźmiemy wspomnianego już przeze mnie Z35/2.0 to on takie rzeczy robi spokojnie też na pełnej dziurze ;) nie ma AF ale kasy zostaje od groma w portfelu a wykonany jest dużo lepiej - oczywiście nie ma niestety tego światła ale "hurra-optymizm" jest trochę na wyrost ;) po za tym rozbrajają mnie hasła "reporter z pierwszej linii", "reporter w centrum akcji" a AF dają mułowaty zamiast takiego który jest faktycznie w reporterskich szkiełkach ;)
no to mamy wymarzone 35 i ... narzekamy :D
... po za tym rozbrajają mnie hasła "reporter z pierwszej linii", "reporter w centrum akcji" a AF dają mułowaty zamiast takiego który jest faktycznie w reporterskich szkiełkach ;)
Nikon do testowania 35/1,4 AF-S wybrał fotografów starszej daty, którzy ostrzyli ręcznie i taki "wolny" (ciekawe skąd masz takie info ? ) af im nie straszny ;) . Dla mnie byłoby bardzo dobrze, żeby 35-ka była na poziomie C.24/1,4 mkII (cholerka, wieczne naleciałości z wcześniejszego systemu :) ).
Chętnie wymieniłbym tą wydmuszkę o wątpliwej jakości obrazka (N 35/1,8, którą mam jako rezerwę) na porządne szkło do pełnej klatki.
Czas pokarze na co ją (N 35/1,4 af-s) stać.
pioter m
15-09-2010, 20:32
Sample pogladowe na stronie nikona sa z d700. Wygladaja naprawde niezle, tylko dlaczego nie sa z d3x?
Sample na f/2 są całkiem niezłe. Po delikatnej obróbce wyglądają bardzo dobrze. Czekam na sample 1.4, bo swoją drogą to lekko ich potentegowało, że z takiego szkła dają sample na przymkniętym szkle :mrgreen:
nie ma AF ale... ...oczywiście nie ma niestety tego światła ale...
Dla mnie trochę ważne te wszystkie przed ale...
miron1970
15-09-2010, 21:25
Mariusz888;2072255]Wg mnie jest dobra - ale nie bardzo dobra, ani tym bardziej wybitna ;) tym bardziej że szkło jest PRZYMKNIĘTE ;) jak weźmiemy wspomnianego już przeze mnie Z35/2.0 to on takie rzeczy robi spokojnie też na pełnej dziurze ;) nie ma AF ale kasy zostaje od groma w portfelu a wykonany jest dużo lepiej - oczywiście nie ma niestety tego światła ale "hurra-optymizm" jest trochę na wyrost ;) po za tym rozbrajają mnie hasła "reporter z pierwszej linii", "reporter w centrum akcji" a AF dają mułowaty zamiast takiego który jest faktycznie w reporterskich szkiełkach ;)
Mariusz888 jak ostatnio czytuje forum to Twoje narzekania tak doskwierają, że już głowa boli.
Jak by Ci tak dać 100 jajek do sprzedania na rynku po 10 zł za sztukę to byś sprzedał wszystkie w godzinkę.
Każdy by kupił dla chwili spokoju za tą kosmiczną cenę w porównaniu z ceną tych nowości jakie mamy ostatnio.
Oczywiście bez urazów kolego bo lubię Twoje wypowiedzi i są ciekawe ale troszkę przesadzasz ostatnio.
Pozdrawiam...
Mariusz888
15-09-2010, 21:25
Dla mnie trochę ważne te wszystkie przed ale...
Jak to mówią - "dla każdego coś miłego" ;) nie ma 1.4 ale Zeiss ma świetną pełną dziurę czyli 2.0 tak jak na tych samplach i idę o zakład że Z będzie lepszy ;) Z 35 też całkiem szybko się ostrzy bo ma mniejszy skok jak 85. Po za tym Z 35/2.0 ZF kosztuje obecnie 2700 a nie 6000 czy 7000zł więc..... ;) stałka za tą kasę i w tym segmencie nie może mieć f1.4 tylko "awaryjnie" - od takiego produktu oczekuje się w pełni używalnego obrazka z pełnej dziury - awaryjne 1.4 to sobie można mieć w Samyangu czy innym budżetowym szkiełku ale od producentów takich jak Canon/ Nikon/ czy Zeiss oczekuje się pewnych rzeczy w szkłach z pewnej półki i tyle ;)
Oczywiście bez urazów kolego bo lubię Twoje wypowiedzi i są ciekawe ale troszkę przesadzasz ostatnio.
Hehe - może i przesadzam a może i nie - po prostu od produktu z półki pro oczekuję bezkompromisowej jakości i dlatego kompromisy tej rangi w tych szkłach mnie nie bawią ;) rozpuściły mnie już pewne szkła i taki efekt tego jest ;) dlatego należę do tego grona które wcale nie skacze do nieba na widok tego co można zobaczyć ;)
Bo np nowe D7000 czy SB-700 są wg mnie na prawdę super i uważam że tu Nikon na prawdę zapunktował więc to nie jest tak że narzekam na wszystko z góry na dół :)
''Notice the incredible detail across the frame at f/2. Areas of illumination are properly treated thanks to optimized coma aberration correction. The lens is inspired by the "Noct-Nikkor" philosophy, praised for its exquisite rendering of night scenes and astrophotography.''
a nie mogliby się teraz zainspirować i zrobić af-s 50 1.2G? :P
Swoją drogą mogliby się trochę wysilić z tymi samplami. Czy to taki problem zrobić kilka poprawnych fotografii z użyciem takiego szkła? Kilka w studio, kilka reporterskich. Dziwię się, bo to przecież ma być promocja szkła, a oni sobie strzelają w kolano takimi pstrykami.
Gdyby to był obiektyw kitowy, to rozumiem, że chcieli pokazać jego możliwości przy robieniu zwykłych foteczek - takich jakie każdy amator będzie potrafił stworzyć. Ale w wypadku 35/1.4 odbiorcami chyba są głównie pro i zaawansowani amatorzy, którzy docenią jego możliwości. Na ich oficjalnej stronie oczekiwałbym zdjęć powalających na kolana żeby przyciągnęły i zaciekawiły.
Nie macie takiego wrażenia?
(tym bardziej, że nowy 200/2 ma ciekawsze sample, bardziej adekwatne, prezentujące zalety szkła - tutaj jakoś się dało...)
Może na gwałt wprowadzają ostatnie poprawki, dlatego nie chwalili się f/1.4...
''Notice the incredible detail across the frame at f/2. Areas of illumination are properly treated thanks to optimized coma aberration correction. The lens is inspired by the "Noct-Nikkor" philosophy, praised for its exquisite rendering of night scenes and astrophotography.''
popieram, mają mega inspirację jakby co, jakby im się zachciało takie cudo poskładać :D
kruszyna
15-09-2010, 22:13
Myślę że nadejdzie niedługo czas kiedy to ujrzymy takie coś..
No bo jest 50-tka ale bez złotego ringa:D Tak być nie może;)
Pierwsze zamówienia można składać tu :) cena 1799$
http://www.amazon.com/gp/product/B0042X9LB0?ie=UTF8&tag=nikorumo-20&linkCode=as2&camp=1789&creative=390957&creativeASIN=B0042X9LB0
.dziwne, że nie ma żadnych na f 1.4 , trudno mi uwierzyć w to, żeby N wydał obiektyw mydlany na pełnej dziurze...przecież to nie mogłaby być prawda...prawda? :Dgwarantuję, że będzie mydło na 1.4 i pisze to poważnie. Po prostu nie znam szkła 1,4 które nie byłoby "miękciejsze" na 1.4.
To szkło ma łąpać resztki światła w cięzkich warunkach i ma dawać mikroskopijną GO. I te warunki spełni.
Napalacie się na nie wiadomo co i potem jest jedna wielka krytyka.
Jak to mówią - "dla każdego coś miłego" ;) nie ma 1.4 ale Zeiss ma świetną pełną dziurę czyli 2.0 tak jak na tych samplach i idę o zakład że Z będzie lepszy ;)
...
stałka za tą kasę i w tym segmencie nie może mieć f1.4 tylko "awaryjnie" - od takiego produktu oczekuje się w pełni używalnego obrazka z pełnej dziury - awaryjne 1.4 to sobie można mieć w Samyangu czy innym budżetowym szkiełku ale od producentów takich jak Canon/ Nikon/ czy Zeiss oczekuje się pewnych rzeczy w szkłach z pewnej półki i tyle ;)
Hehe - może i przesadzam a może i nie - po prostu od produktu z półki pro oczekuję bezkompromisowej jakości i dlatego kompromisy tej rangi w tych szkłach mnie nie bawią ;) rozpuściły mnie już pewne szkła i taki efekt tego jest ;) dlatego należę do tego grona które wcale nie skacze do nieba na widok tego co można zobaczyć ;)
... więc to nie jest tak że narzekam na wszystko z góry na dół :)Tak, tylko, że Zeiss mającjasność 2.0 ma 100x łatwiej być lepszym optycznie. Jakoś dziwnie zeissy 1.4 też dają mydło na 1.4.
Nie skaczę z radości na widok 1.4, bo go nie chcę, a jak bym go miał to bym go przymykał :mrgreen:. Zapewniam 35/1.4 będzie dawała tak małą GO jak wynika ze wzorów matematycznych - tego się oczekuje od takiego szkła. I będzie wpuszczło tyle świata ile powinien 1.4. Niestety pewnie będzie miał jakąś tam winietę i dystorsję. No i CA też. Jeśli bym się czegoś "domagał" od firmy nikon, to właśnie tego, by winieta, dystorsja i CA były małe.
Zresztą 2 userów to nie muszę czytać by wiedzieć co napiszą - ty oraz R.
gwarantuję, że będzie mydło na 1.4 i pisze to poważnie. Po prostu nie znam szkła 1,4 które nie byłoby "miękciejsze" na 1.4.
To szkło ma łąpać resztki światła w cięzkich warunkach i ma dawać mikroskopijną GO. I te warunki spełni.
Napalacie się na nie wiadomo co i potem jest jedna wielka krytyka.
Tak, tylko, że Zeiss mającjasność 2.0 ma 100x łatwiej być lepszym optycznie. Jakoś dziwnie zeissy 1.4 też dają mydło na 1.4.
Nie skaczę z radości na widok 1.4, bo go nie chcę, a jak bym go miał to bym go przymykał :mrgreen:. Zapewniam 35/1.4 będzie dawała tak małą GO jak wynika ze wzorów matematycznych - tego się oczekuje od takiego szkła. I będzie wpuszczło tyle świata ile powinien 1.4. Niestety pewnie będzie miał jakąś tam winietę i dystorsję. No i CA też. Jeśli bym się czegoś "domagał" od firmy nikon, to właśnie tego, by winieta, dystorsja i CA były małe.
Jacku, ale przecież nasz ulubiony N85/1.4 na f1.4 potrafi być ostry. Czemu więc i tutaj nie oczekiwać dobrej (nie super hiper, ale dobrej, poprawnej)? Chyba, że to wynika z ogniskowej... w co wątpię, bo mając w rękach 24/1.4 widziałem, że na f1.4 jest ostro (na tyle na ile tego oczekiwałem). Chyba nawet ostrzej niż 35/1.4@f2 patrząc na podane sample. Dla mnie to po prostu kiepska sztuka lub kiepski zestaw (body ze szkłem się nie zgrało). Inna sprawa, że nikt nie zauważył tego publikując sample ;) trochę dziwne...
Jacku, ale przecież nasz ulubiony N85/1.4 na f1.4 potrafi być ostry. .W ostrym świetle ostry, w słabym - całkiem ostry. Po przymknięciu jednak zawsze ostrzejszy.
Czym szerzej tym gorzej z ostrością (no i z winietą), więc 35 będzie słabszy pod tym względem od 85 i od 50. Powinien być ostrzejszy od 24/1.4
W ostrym świetle ostry, w słabym - całkiem ostry. Po przymknięciu jednak zawsze ostrzejszy.
Czym szerzej tym gorzej z ostrością (no i z winietą), więc 35 będzie słabszy pod tym względem od 85 i od 50. Powinien być ostrzejszy od 24/1.4
Jeśli będzie ostrzejszy od 24/1.4 to biorę w ciemno. Więcej nie trzeba.
Oczywiście sa wyjątki - jak się księgowi nie mieszają to powstają takie szkła jak 14-24, ale ono ma jednak jasność 2.8 a nie 1.4 :)
Mariusz888
16-09-2010, 21:21
Ojjjjjj niełaaaadnie, źle mnie oceniasz ;) przecież pisałem że D7000 i SB-700 są super i fajne i w ogóle ;) to że Nikon wypuszcza takie stałki to nie moja wina - to co innego mam pisać? ;) na 14-24 nie narzekam (jedynie że blikuje), na 24-70 też nie mimo że ludzie narzekają to ja chwalę, 70-200 superowy itd itd - jest masa szkieł za które mogę Nikonowi pogratulować - ale nie za ostatnie stałki - niestety więc to nie jest tak że ja zawsze jęczę jaki to badziew wypuścili ;)
mającjasność 2.0 ma 100x łatwiej być lepszym optycznie.
Łatwiej nie łatwiej - niby łatwiej bo nie trzeba projektować tak jasnego szkła ale z drugiej strony pełna dziura ma prawo być słabsza od przymknięcia ;)
Jakoś dziwnie zeissy 1.4 też dają mydło na 1.4.
To musiałeś mieć jakieś inne Zeissy w ręce ;) ja tylko anonimowo zacytuję z PW którego dostałem od jednego z userów któremu posyłałem sample z Z85/1.4
;0000000
o kurczę, co to jest za szkło! <szok>
czegoś takiego nie mam mojej cholernie ostrej Sigmie na f/4 jak tutaj przy f/2 ;0
kurczę, to mam problem..
;) z 1.4 jest w pełni używalne i ostre - na 2.0 jest już kosa, a na f4 to już trzeba zakładać ochraniacze żeby się nie pociąć ;)
siedemczwartych
16-09-2010, 21:30
wybaczcie obaj.... jedno pytanie: mieliście to szkło w rękach? Bo z tego co wiem, to jeszcze nie ma go w sprzedaży.
Proponuję wrócić do dyskusji jak obaj przestrzelicie tym szkłem kilkaset zdjęć w różnych warunkach.
Wówczas chętnie poczytam co macie do powiedzenia.
Myśle, że równie dobrze jak ja wiecie, że sample w sieci raczej trzeba sobie darowć i poczekać na własne testy lub przynajmniej ludzi z forum.
Mariusz888
16-09-2010, 21:33
Ale my to wiemy ;) tylko że to są sample puszczone przez Nikona - jak by to ktoś machnął w 10s na łączce to ok - ale jak się wypuszcza taki produkt (i taka firma) to się reklamę robi jak najlepszą prawda? ;) W końcu chce się na tym zarabiać więc to chyba logiczne ;)
siedemczwartych
16-09-2010, 21:35
Ale my to wiemy ;) tylko że to są sample puszczone przez Nikona - jak by to ktoś machnął w 10s na łączce to ok - ale jak się wypuszcza taki produkt (i taka firma) to się reklamę robi jak najlepszą prawda? ;) W końcu chce się na tym zarabiać więc to chyba logiczne ;)
daj spokój... bądź poważny... :)
Wiemy jak Nikon działa... raczej rzadko zgodnie z logiką... :)
Licze na to ze w ktorejs z nowych 35-tek bedzie mala winieta i znikoma koma. Ostrosc jest mniej wazna. Zreszta tak jak napisal Jacek jest oczywistym ze na 1.4 szalu nie bedzie. To nie tele tylko wide. I cos mi mowi ze te wady optyczne beda lepiej skorygowane w drozszym nikkorze. No chyba ze bedzie niespodzianka jak w przypadku 14/2.8 SY.
Ojjjjjj niełaaaadnie, źle mnie oceniasz ;) przecież pisałem że D7000 i SB-700 są super i fajne i w ogóle ;) to że Nikon wypuszcza takie stałki to nie moja wina - to co innego mam pisać? ;) na 14-24 nie narzekam (jedynie że blikuje), na 24-70 też nie mimo że ludzie narzekają to ja chwalę, 70-200 superowy itd itd - jest masa szkieł za które mogę Nikonowi pogratulować - ale nie za ostatnie stałki - niestety więc to nie jest tak że ja zawsze jęczę jaki to badziew wypuścili ;)OK, doprecyzuję o co mi chodzi - od razu w temacie stałki wyskakujesz z zeissami jako szkłami bez wad nikkorów, co nie jest prawdą.
A najlepsze w tym jest to, że się zamienimy miejscami - zeiss który dowala nikkorowi to .. zoom :) 24-70/2.8 :) bo nikkor to ma dobry AF, ale ostrość niekoniecznie (na 70 mm i 2.8 - moje portrety ) i mechanicznie też średnio. Króciutkie śrubki którymi przykręcany jest bagnet, blaszka która ociera pod spodem o obracany pierścień. Ten obiektyw jest do poprawki. I do wsadzenia wtedy w niego koniecznie VR :)
Ja co do tej premiery mam mieszane uczucia. Z jednej strony bardzo mnie cieszy, bo 35 to "moja" ogniskowa, a z drugiej wolałbym coś mniejszego i lżejszego. Ideałem dla mnie byłby obiektyw FX 35/2 warzący do 300 gram, ostry od pełnej dziury, bez wad 35/1.8 (na FX) i z przyzwoitym AF-S.
Tak, świetny optycznie ale zarazem kompaktowy 35/2 AFS FX byłby czymś co i ja chciałbym nabyć. Lubię quasi reporterski zestaw 35-135/2 :)
źródło (http://img202.imageshack.us/img202/7050/dsc6347x.jpg)
Mariusz888
17-09-2010, 16:36
Jacek_Z - po trochę każdy z nas ma trochę racji ;) jedynie z tym 24-70 od Zeissa do Sony to też nie jest tak różowo - można sobie o tym poczytać na forum Konica-Minolta/Sony :) tam ludzie skarżą się na zaciąganie paprochów albo np na brudzące palce gumy ;) Po prostu ja jestem zdania że Zeiss ma doskonałe stałki a Nikon zoomy ale fakt że to że w ogóle są awarie w N24-70 to też wtopa (jeśli chodzi o zakres tu poruszany) ;)
Nikt nie trafił na jakieś dodatkowe sample z 35/1.4? ;)
jest jeden na f/1.4 tutaj:
http://www.nikon-image.com/products/lens/af/fx/singlefocal/af-s_35mmf14g.htm
(z drzewkami) ale niestety zmniejszony :cry:. Chociaż bokeh można ocenić ;).
njght_84
19-09-2010, 15:31
no to czekamy na 35 1,2 L ;)
zawsze można kupić leikę z Voigtlanderem 35/1.2 i nie musieć czekać :D
siedemczwartych
03-10-2010, 19:35
widzę, że chyba jako jeden z nielicznych czekam na to szkiełko :)
Nic nowego się juz nie pojawia??
Nic nowego się juz nie pojawia??
jak to nie, zaraz się pojawi nowy wątek - koncert życzeń;)
siedemczwartych
03-10-2010, 20:16
masz rację. Tak tu często.. jak bleblać o niczym to 60 stron... :) jak coś konkretnego to cisza... :)
Na to szkło prawdopodobnie czeka właśnie najwięcej Nikoniarzy. W tym roku już nic więcej nie będzie.
A jeżeli chodzi o koncert życzeń ;) to na przyszły rok życzę sobie:
- 135/1.8 AF-S - to kupuje od razu
- 85/1.8 AF-S - to troche później
- 70-200/4 AF-S - a to mi nie potrzebne
Jest duże prawdopodobieństwo że tak owe będą. ;P
ja na to szkło bardzo czekam i jeśli nie okaże się klapą, to kupuję na 100%
marcinas
04-10-2010, 12:20
Podejrzewam ze będzie to taka sama klapa jak 24 1.4... i dlatego go kupię
No właśnie, dlaczego niby miałoby okazać się klapą?
Najdziwniejsze jest to, ze najwiecej wpisow jest czyms, czego nie ma lub bedzie dopiero za jakis czas. O D7000 ludzie piali z zachwytu, o D3100. Teraz, jak ten drugi stoi na polce, nagle wszyscy przestali o niego pytac i pisac. To samo bedzie z tym szklem i kazdym innym.
No właśnie, dlaczego niby miałoby okazać się klapą?
ja napisałem czysto teoretycznie... mam nadzieję, że będzie doskonały:D
To ile jeszcze trzeba na niego poczekać?
Przy innych premierach wypływało więcej zdjęć, przy 35/1.4 nie ma nic poza samplami...
no właśnie to mnie bardzo zastanawia... nie photokinie go nawet nie pokazali, a nawet Samyang 35 1.4 był, co prawda prototypowy, ale jednak był.
mibartek
04-10-2010, 22:23
no właśnie to mnie bardzo zastanawia... nie photokinie go nawet nie pokazali, a nawet Samyang 35 1.4 był, co prawda prototypowy, ale jednak był.
gdzieś tam czytałem, że ta premiera (Nikkor 35) miała odbyć się później, ale na wieść o Zeissie 35/1.4 Nikon wcześniej ogłosił zapowiedź, żeby ludzie "na głodzie" super jasnej 35tki nie kupili Z35/1.4 i już przy nim zostali.
Ile w tym prawdy nie wiem ;-)
Wydaje mi się, że długo trzeba będzie poczekac, bo według mnie ta premiere to była taka, żeby odciągnąć potencjalnych klientów od kupna czegoś innego.
w USA premiera zapowiadana na 21 listopada 2010, u nas pewnie w sierpniu 2011:D
mibartek
04-10-2010, 23:09
Wydaje mi się, że długo trzeba będzie poczekac, bo według mnie ta premiere to była taka, żeby odciągnąć potencjalnych klientów od kupna czegoś innego.
no dokładnie tak jak napisałem post wyżej ;-)
Mariusz888
05-10-2010, 08:31
Trochę z tym Zeissem to nie wydaje mi się - w końcu on będzie dostępny chyba dopiero od lutego 2011 ;) więc nawet gdyby Nikon go wypuścił w październiku czy listopadzie i od razu puścił do sklepów to i tak byłby szybciej niż Z ;) no dziwna sprawa jest z tym 35G bo 24G i 85G jak weszły to ciągle jakieś sample czy coś i wątki wrzały. Tak samo szybko zaczęły się testy pojawiać i szybko można było zacząć kupować - tutaj nic nie ma za bardzo i cisza jest - chyba że jest tak słaba że nikon celowo nie pokazał nic z pełnej dziury a jedynie zapodał premierę a dopiero teraz poprawiają optykę ;)
http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1030&thread=36511632 - tutaj wątek z samplami na f/1.4, opinie o wolnym af
Mariusz888
05-10-2010, 09:56
opinie o wolnym af
To że jak to Nikon pisał na premierze...
AF-S NIKKOR 35 mm f/1,4G: reporter z pierwszej linii
;)
Ja słyszałem, że 24/1.4G jest wolny. Tymczasem on wg mnie jest bardzo szybki. Coraz mniej przejmuje się forumowymi opiniami, chyba, że sa one od kogos kogo kojarze, mam za solidnego i jest to osoba, która miała dany sprzęt w reku.
Mariusz888
05-10-2010, 10:12
Jacek_Z - zaraz będzie że to ja znowu narzekam podczas gdy to nie tylko jaaaaaa.... :mrgreen: przecież nic się nie dzieje, a wątek jeszcze zginie w odmętach to trzeba go jakoś aktywować nie? ;) przecież to oczywiste że na razie to jeszcze nikt tutaj go chyba nie miał osobiście do testów... ;)
quietstorm
05-10-2010, 13:08
http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1030&thread=36511632 - tutaj wątek z samplami na f/1.4, opinie o wolnym af
Pozwolę sobie zacytować. Kwintesencja dotychczasowych obserwacji odnośnie szybkości AF w odświeżonych jasnych stałkach...:
All of Nikon's refreshed 1.4 primes optimize manual focus ability and accuracy over speed. The focus throw is very long, esp. for the focal length and at closer distances. This was a design decision.
If fast AF is mission critical in the 24-85 range (of the new 1.4s), then the 24-70 is the only good option. Its a purpose built PJ lens, its fast AF but slower aperture. The 1.4s are not optimized for absolute AF speed.
Oczywiście to czy obiektyw jest wolny czy szybki jest dość względne, subiektywne. Dla mnie odzwierciedleniem pojęcia "szybki AF" jest jego prędkość w zoomach 24-70/2.8 czy 70-200/2.8. Jako wolny AF zakwalifikowałbym natomiast ten w AF-S 50/1.4G. To dwa przeciwległe bieguny. Przypuszczam jednak że zarówno 24G, 35G jak i 85G mieszczą się gdzieś pomiędzy... pytanie tylko na której "półkuli" ;]
35 nie macałem, wiadomo. 50 jest najwolniejsza, 85 - szybsza, podobna do wersji śrobokretowej. 24 jest naprawdę szybka.
Nie oczekujcie od szkieł 1.4 tej szybkości jak u szkieł 2.8 !
najdroższa jest canonowska L 85/1.2 (coś koło 8 tys) i ... jest najwolniejsza.
quietstorm
05-10-2010, 13:31
35 nie macałem, wiadomo. 50 jest najwolniejsza, 85 - szybsza, podobna do wersji śrobokretowej. 24 jest naprawdę szybka.
Nie oczekujcie od szkieł 1.4 tej szybkości jak u szkieł 2.8 !
najdroższa jest canonowska L 85/1.2 (coś koło 8 tys) i ... jest najwolniejsza.
Dokładnie.
W tej podlinkowanej dyskusji ktoś pisał że dla szkieł 1.4 dopuszczalne odchylenie precyzji autofokusa to 0.01mm, a dla 2.8 to 0.04 mm.
Upraszczając: mała tolerancja AF = mniejsza szybkość.
24G też będzie szybsza od pozostałych stałek 1.4 ze względu na stosunkowo większą GO.
EDIT:
85G może być szybsza od szerszych kolegów ze względu na krótszy skok pierścienia ostrości...
Albo dlatego, że to konstrukcja IF.
Wyjdzie w praniu.. generalnie przymierzam się do tego obiektywu, trend dolara jest póki co dobry i może będzie poniżej 5 tys.
--Richie--
18-10-2010, 13:01
Oto kilka NEFów z D700 + 35/1,4 AF-S
http://www.bogdansandulescu.ro/AF-S35mmf1.4G/AF-S35mmf1.4G.zip
Dobry obiektyw, pozjada wszystkie cajsy, cwanony i lajki na śniadanie :D Trzeba bedzie zmienić dotychczasowe 35/2 na coś cięższego..
No z tych NEFów to wychodzi, że jest lepiej niż dobrze. Coś mi się widzi, że prędzej czy później trzeba będzie zainwestować.
Rewelacja! Taka ostrość to wyśmienita nowina :) Nie tylko ostrość zresztą ;)
Z tym, że te NEFy mają standardowo ustawione wyostrzenie na 7 chyba, ale i tak jest dobrze - nawet gdy obniży się do neutralnego 3 lub niżej.
mateo912
19-10-2010, 09:58
Z tym, że te NEFy mają standardowo ustawione wyostrzenie na 7 chyba, ale i tak jest dobrze - nawet gdy obniży się do neutralnego 3 lub niżej.
A mi się zawsze wydawało że nefy nie są w ogóle wyostrzone i ustawienia w puszce są tylko i wyłącznie w NX odczytywane.
A mi się zawsze wydawało że nefy nie są w ogóle wyostrzone i ustawienia w puszce są tylko i wyłącznie w NX odczytywane.
Tak, w NX otwiera się z wyostrzeniem takim jak ktoś ustawi w puszce zanim zrobi zdjęcie. W innych programach może być z tym różnie :)
Otwarte w PS nadal wyglądają świetnie :)
wyglada to bardzo podobnie do 24/1.4, a wiec bardzo dobrze :)
swinko skarbonko szykuj sie! :D :D
kruszyna
19-10-2010, 20:32
Na początku były narzekania na brak szkieł - teraz będziemy narzekać na świnki:D
No albo co poniektórzy będą musieli zrobić z nią porządek.. Teraz żal że się wszystko przepiło:D
Po tych fotach widać, że to szkło może być ostre. Pozostaje wymacać dobrą sztukę i nie ma opcji żeby było źle.
Czekamy na dostępność w sklepach :D
przeba przyznać, że Nikon ma rękę do 35-tek.
przeba przyznać, że Nikon ma rękę do 35-tek.
ale zaraz po premierze nie było odważnego by to powiedzieć ;) sam miałem chwile wątpliwości... ale jest szansa na dobre szkło ;)
marzyłem o tym szkle od paru lat. byłem gotowy otworzyć firmę, żeby dostać na niego dotację. ale po ostatnim wyjeździe kompletnie zmieniło się moje zapotrzebowanie na sprzęt.
drogi nikonie.. proszę, stwórz mi 16 2.8 dx i 24 1.8 dx.
konkluzja: nigdy nie będę szczęśliwy ;(
:D
marzyłem o tym szkle od paru lat. byłem gotowy otworzyć firmę, żeby dostać na niego dotację. ale po ostatnim wyjeździe kompletnie zmieniło się moje zapotrzebowanie na sprzęt.
drogi nikonie.. proszę, stwórz mi 16 2.8 dx i 24 1.8 dx.
konkluzja: nigdy nie będę szczęśliwy ;(
:D
Jest na to metoda - pucha FF, 24/2.8 i 35/2, 1.8, 1.4
Generalnie popieram dobór ogniskowych ;)
Jest na to metoda - pucha FF, 24/2.8 i 35/2, 1.8, 1.4
Generalnie popieram dobór ogniskowych ;)
na razie tak jadę na analogu: f65(powoli umierające) + 24 2.8 i 35 1.8... ale to też półśrodek, bo 35 1.8 na f11 wychodzi strasznie.
d700 za duże. nie chcę straszyć ludzi.
najlepiej by było gdyby Nikon wypuścił d7000 FX za ludzką cenę :) ale na to nie liczę.
na razie tak jadę na analogu: f65(powoli umierające) + 24 2.8 i 35 1.8... ale to też półśrodek, bo 35 1.8 na f11 wychodzi strasznie.
d700 za duże. nie chcę straszyć ludzi.
najlepiej by było gdyby Nikon wypuścił d7000 FX za ludzką cenę :) ale na to nie liczę.
Na analogu, to zamiast 35/1.8 znacznie lepiej spisałoby się 35/2. Taki zestaw po prostu wymiata, ale niestety nie są to szkła zoptymalizowane do cyfry i dostają łomot od nowszych zoomów. Pozostaje mieć nadzieję, że N je kiedyś odświeży, bo to taki idealny kompromis pomiędzy możliwościami a gabarytami.
A co do FF dostępnego w "ludzkiej" cenie, to niestety nie ten system, choć z drugiej strony za kilka lat używki D700 będą pewnie dostępne za znośne pieniądze.
siedemczwartych
21-10-2010, 14:47
Oto kilka NEFów z D700 + 35/1,4 AF-S
http://www.bogdansandulescu.ro/AF-S35mmf1.4G/AF-S35mmf1.4G.zip
Dzięki... czekam tylko aż bedzie w sklepie... skarbonka juz rozbita.
Mariusz888
21-10-2010, 15:38
No pobrałem sobie te NEFy i... jest bardzo spoko... :)
Czekam na testy rawy kogoś z forum. Musze też zobaczyc bokhey z jakimiś światłami na drugim planie. Z tych rawów co zostały pokazane to jedynie mogę powiedzieć, że na rogach ( rogu ) całkiem całkiem sobie sobie radzi :)
Pozdrawiam,l
AMI
O kurcze te nefy na 1.4 rzeczywiście wyglądają dobrze. Kiedy realnie można to szkło kupić? jaka będzie +- cena w PL ?
a to było?
f4 na s5pro
http://www.flickr.com/photos/e-kumo/4713798999/sizes/o/in/pool-1530409@N23/
a to było?
f4 na s5pro
http://www.flickr.com/photos/e-kumo/4713798999/sizes/o/in/pool-1530409@N23/
Akurat to niewiele mówi o szkle...
Byłem dziś na giełdzie w stodole i pan sprzedawca powiedział, że ma mieć to szkło na początku grudnia ;)
Czy to by się zgadzało z planowaną premierą i czy jest to realny termin?
Pewnie przywalą cenę "gwiazdkową" żeby złapać co bardziej napalonych... boję się, że mogę być w tej grupie ;)
po "lekturze" tych sampli można mieć nadzieję na bdb szkło, a cena cieżko powiedziecieć może około 5 000 zł...
nie żartuj :( canon kosztuje ponad 5ooo więc bedzie znacznie drożej...
35 1.8 kosztuje 700zl... biorac pod uwage ze to ff i troche jasniejszy... max 150% wiecej... 1750... czyli pewnie bedzie 1799 ;)
ha ha
poprawiłeś mi humor na cały dzień ;)
--Richie--
26-10-2010, 13:02
35 1.8 kosztuje 700zl... biorac pod uwage ze to ff i troche jasniejszy... max 150% wiecej... 1750... czyli pewnie bedzie 1799 ;)
1750? Chyba dolarów ;)
niech będzie nie 150% droższy ale 300% i tak będzie nieźle...mi też poprawiłeś humor. Pozdrawiam
High_Noise
26-10-2010, 13:23
siodemke bedzie kosztowac jak nic.
siodemke bedzie kosztowac jak nic.
powinien byc tanszy niz 24, to skad ta 7ka?
W Calumecie 1359 euronow.http://http://www.calumetphoto.de/ctl?ac.ui.pn=search.Search&query=nikon%20objektive
myślę, że będzie trochę ponad szóstkę. (cena niebożonarodzeniowopremierowa)
a za rok 5999 ;]
ktoś z nikona w secie był cytowany że nie bedzie drozsza od 24 1.4, a ta juz kosztuje 6800 w fotojokerze.
W Calumecie 1359 euronow.http://http://www.calumetphoto.de/ctl?ac.ui.pn=search.Search&query=nikon%20objektive
nie mówisz przypadkiem o 35 1.4 AI-S?
Nikon AF-S NIKKOR 35 mm 1:1,4G
CALUMET NR. NIK3514G Leasing Options
HERSTELLER NR. JAA134DA 018208021987
STATUS Erfragen Sie die Lieferzeit: 0800 CALUMET (2258638)
1.879,00 €
Gdyby szkoło ze światłem 1.4 i powłokami NANO kosztowało tyle to byłby hicior roku :p
Gdyby szkoło ze światłem 1.4 i powłokami NANO kosztowało tyle to byłby hicior roku :p
no to mamy szklo roku... samyang 35 1.4...
Wrehouseexpress - £1695, to tak okolo 7500 PLN...Miedzy Polska a Anglia roznice w cenach sa raczej minimalne, wiec nie swinki ale tuczniki trzeba szykowac...
no to mamy szklo roku... samyang 35 1.4...
Od Samyanga 35 1.4 za 1200-1400 zł wolałbym już sigmę 30 1.4, bo ta ogniskowa to raczej AF bardzo przydatny. O ile przy 8mm/14mm ustawienie ostrości to nie problem, a 85mm zakładając, że tylko do portretu, AF w tych ciamciangach tak potrzebny nie jest. 35mm to inna bajka. Serio spodziewałeś się ceny 1800 zł, przecież te obiektywy sprzedawałyby się jak bułki :) 6000 to normalna cena za taką stałkę. 7500 pln raczej nie będzie, bo nie wyobrażam sobie sytuacji gdzie 35 jest wyraźnie droższy od 24.
Szkiełko wydaje się byc bardzo fajne, w testach pewnie też nie zawiedzie. Ciekawe jak AF.
Od Samyanga 35 1.4 za 1200-1400 zł wolałbym już sigmę 30 1.4, bo ta ogniskowa to raczej AF bardzo przydatny.
Sigmy nie poużywasz na FX.
Maciej Służenko
28-10-2010, 20:17
Czy jest jakaś oficjalna data wprowadzenia 35/1,4g do sprzedaży na polski rynek ?
7999PLN w fotoplusie.... rany
7999PLN w fotoplusie.... rany
cena jak zawsze z d*py wyjęta, gdy obiektyw jest jeszcze niedostępny
cena jak zawsze z d*py wyjęta, gdy obiektyw jest jeszcze niedostępny
nie w fotoplusie, tam ceny niestety są "prawdziwe" :sad:
tak było ze wszystkimi ostatnimi nowościami z N24G włącznie
nie w fotoplusie, tam ceny niestety są "prawdziwe" :sad:
tak, a jaka była tam cena przed premierą 24 1.4?
tak, a jaka była tam cena przed premierą 24 1.4?
dokładnie taka jest przez pierwsze parę miesięcy sprzedaży
moim zdaniem cena będzie niższa i to sporo...
Od Samyanga 35 1.4 za 1200-1400 zł wolałbym już sigmę 30 1.4, bo ta ogniskowa to raczej AF bardzo przydatny.
Tak, ta sigma jest na pewno rewelacyjna na FX...
Mea culpa ;) Zapomniałem. Jako użytkownik DX tak do tego podchodzę, pełnoklatkowcy faktycznie w tej sytuacji mają trudniej.
siedemczwartych
01-11-2010, 17:18
Tak, ta sigma jest na pewno rewelacyjna na FX...
:) ... dobre
Ona nawet na DX jest gówniana... AF dla szachiostów....
Nie wiem jak Wy, ale nie mogę się już tej 35/1.4 doczekać ;)
siedemczwartych
01-11-2010, 20:40
tu się zgadzam... zona przekonana, skarbonka rozbita... ale ostatnio na weselu zacząłem się zastanawiać czy jednak nie lepiej 24.... ale chyba jednak zostanę przy 35
ja też już miałem odłożoną kaskę, ale trzeba było kupić pierścionek zaręczynowy i dupa z obiektywem:( No chyba jakaś premia w firmie się trafi to na gwiazdkę nowe szkiełko będzie u mnie:)
ja też już miałem odłożoną kaskę, ale trzeba było kupić pierścionek zaręczynowy
Wolałbym 35tkę niż pierścionek zaręczynowy :) Narzeczona, jeśli kocha, to poczeka.
ja też już miałem odłożoną kaskę, ale trzeba było kupić pierścionek zaręczynowy i dupa z obiektywem:( No chyba jakaś premia w firmie się trafi to na gwiazdkę nowe szkiełko będzie u mnie:)
zawsze możesz teraz dać go w zastaw ;)
Wolałbym 35tkę niż pierścionek zaręczynowy :) Narzeczona, jeśli kocha, to poczeka.
niestety za późno, słowo się rzekło...
zawsze możesz teraz dać go w zastaw ;)
faktycznie, to jakiś pomysł:D
niestety za późno, słowo się rzekło...
faktycznie, to jakiś pomysł:D
Ale w razie czego ja nic nie mówiłem ;)
Zresztą nie wiem za ile taki pierścionek można zastawić, ale chyba nie za 7tyś ;) chociaż na pewno i takie są... (ostatnia część tego wywodu po to by było jakieś nawiązanie do tematu - spekulacje na temat ceny ;) ).
mjstudio
05-11-2010, 12:59
@FHR - ciekaw jestem co by powiedziała narzeczona jakby to przeczytała...;)
Ale w razie czego ja nic nie mówiłem ;)
Zresztą nie wiem za ile taki pierścionek można zastawić, ale chyba nie za 7tyś ;) chociaż na pewno i takie są... (ostatnia część tego wywodu po to by było jakieś nawiązanie do tematu - spekulacje na temat ceny ;) ).
na pokrycie całości nie starczy, ale na 3/4 obiektywu by było:(
na pokrycie całości nie starczy, ale na 3/4 obiektywu by było:(
Kobiety mają takie drogie zabawki, a nam bronią kupować drogie szkła... ;)
fotoGRAFIK
10-11-2010, 12:09
Na bank będzie drogo - w USA 1700-1800 dolców
Jak było to sorry
http://www.flickr.com/photos/phantomas/tags/afsnikkor35mmf14g/
chyba nie było. dzięki.
14. mają być pierwsze dostawy... sample powinny się zacząć pojawiać.
chyba nie było. dzięki.
14. mają być pierwsze dostawy... sample powinny się zacząć pojawiać.
Dostawy u nas, czy w usa?
Dostawy u nas, czy w usa?
Oj, czyżby decyzja już była podjęta? ;)
niestety usa.
chociaż ten pan z Amsterdamu (z flickra) już ma.
Oj, czyżby decyzja już była podjęta? ;)
już kilka lat temu ;)
To jeszcze dwa obrazki z N35 przy 1.4 (zmieniłem kadr i WB)
źródło (http://www.lechy.eu/Samples/Objos/Nikkor_35_1.4G_@_1.4_0002.jpg)
źródło (http://www.lechy.eu/Samples/Objos/Nikkor_35_1.4G_@_1.4_0003.jpg)
NEFy sa tutaj (http://www.lechy.eu/Samples/Objos/N35/)
NEFy sa tutaj (http://www.lechy.eu/Samples/Objos/N35/)
No! Moim zdaniem jest baaardzo dobrze. Szkoda tylko, że cena będzie zabójcza dla przeciętnego zjadacza chleba :(
No! Moim zdaniem jest baaardzo dobrze. Szkoda tylko, że cena będzie zabójcza dla przeciętnego zjadacza chleba :(
tak samo zabójcza jak każdego inego profesjonalnego sprzętu
na poczatku bałem się że będzie w okolicach 8000, a tu niespodzianka.
ja sie cieszę.
odkładaj 200zł miesięcznie i juz za 2,5 roku będzie w torbie :D
mibartek
13-11-2010, 17:55
tak samo zabójcza jak każdego inego profesjonalnego sprzętu
na poczatku bałem się że będzie w okolicach 8000, a tu niespodzianka.
ja sie cieszę.
odkładaj 200zł miesięcznie i juz za 2,5 roku będzie w torbie :D
albo wyczaić jakieś raty 30/36x0% to nawet mniej miesięcznie wyjdzie ;-)
no jak dla mnie, to jest bardzo przyjemnie.
pozwoliłem sobie po swojemu.
źródło (http://img530.imageshack.us/i/nikkor3514g140002nef3.jpg/)
o 50K za ciepło, ale nie będę już podmieniał..
Przejrzałem te nefy i bardzo mi odpowiada to co zobaczyłem :)
FttSniper
15-11-2010, 14:51
To Panie i Panowie można zakładać że od nowego roku szkiełko pojawi się u nas na półkach sklepowych ?
To Panie i Panowie można zakładać że od nowego roku szkiełko pojawi się u nas na półkach sklepowych ?
Podobno w połowie grudnia coś ma być... jestem umówiony z takim Panem z giełdy w stodole, że jak będzie miał (a ma mieć od razu jak wyjdzie - tak twierdzi), to da znać...
a czy tak będzie, to nie wiadomo... już tyle tych terminów miało być, że ciężko określać...
Ja też zacieram na to szkiełko ręcę. Aczkolwiek, poczekam sobie jeszcze trochę i zobaczymy czy Sigma pokaże odpowiednik. Jak będzie tak samo jak w przypadku 50 i 85 to niestety ale chyba mało będę miał szkieł systemowych ;)
High_Noise
16-11-2010, 11:13
Mysle ze to by byla wspaniala nowina, sigma 35 1.4 HSM za powiedzmy 4kzl ktora nieustepowalaby optycznie nikkorowi...czemu jeszcze jej nie ma?
Mysle ze to by byla wspaniala nowina, sigma 35 1.4 HSM za powiedzmy 4kzl ktora nieustepowalaby optycznie nikkorowi...czemu jeszcze jej nie ma?
http://www.optyczne.pl/index.html?producent=73&obiektyw=6&typ=0&moc=0
jest od 2006r :)
--Richie--
16-11-2010, 11:26
http://www.optyczne.pl/index.html?producent=73&obiektyw=6&typ=0&moc=0
jest od 2006r :)
Czy my tu o cropowym szkle rozmawiamy?
Czy my tu o cropowym szkle rozmawiamy?
racja, juz wracam pod swoj kamyczek:)
Jaka sigma.....o czym mówimy. Każdy kto popracował trochę czymś w stylu 24/1,8 czy 20/1,8 wie jak bolesny jest ten kompromis. Ja takim narzędziom pracy mówię ,,nie''. Stąd też mój duży sceptycyzm względem nowej 85mm. Po prostu po moich doświadczeniach z S (wyjątkiem jest fish 15mm) mam uraz to nędznego AF-a tych szkieł w połączeniu z moimi puszkami.
High_Noise
16-11-2010, 12:22
Bo te 24 i 20 nie mialy HSM tylko jakis przedpotopowy silnik.
Bo te 24 i 20 nie mialy HSM tylko jakis przedpotopowy silnik.
one nie maja silnika.
Ale 50 tka i 30 kropowa mają i co?
I są świetne. Zastrzeżeń nie mam.
chłopaki, tylko nie zaczynajcie dyskusji "czy Sigmy są bee czy nie"-co kto lubi;)
High_Noise
16-11-2010, 16:59
a miales problemy z 50 HSM?
mniam mniam mniam.... http://www.flickr.com/photos/depthofield/
I jak sie tu uchronić przed kupnem ;)
mniam mniam mniam.... http://www.flickr.com/photos/depthofield/
aż tak Ci się tamte fotki podobają? ;)
mi akurat jakoś zdjęcia z tego linka nie przypadły do gustu... na nikonrumors piszą, że w Kanadzie już wysyłają do sklepów
zachęcałem Was do skosztowania ;]
super fantastyczne nie są.. ale jakieś straszne też nie :)
zachęcałem Was do skosztowania ;]
super fantastyczne nie są.. ale jakieś straszne też nie :)
Raczej mocno średnie są... ale dobrze coś zaczyna się pojawiać ;)
http://www.nikoncafe.com/vforums/showthread.php?t=289077
od Bjørna http://nikongear.com/smf/index.php?topic=30007.0
Workmanship and exterior looks are akin to those of the 24/1.4 AFS. Both are quite bulky and for example the 35 AFS is nearly twice the size of its MF predecessor. It uses 67 mm filter thread vs. 52 mm of the old lens. Minimum focus is to 0.3m as before, but since the lens so so much bigger the free working distance now is approx. 5 cm shorter. The bayonet hood HB-59 clicks securely into place (not so flimsy as with the AFS 28-300).
In terms of geometric distortion, the AFS has kept the barrel-type seen with the MF version, but this is mostly only visible at quite close range. For general shooting and landscapes the distortion is hardly noticeable.
Its AF action, like the 24/1.4, is not super fast, but it hits the target with high accuracy and little hesitation. The [low] sound made by the AF in operation is more a whistling than a chatter heard from some of the newer Nikkors.
Vignetting is very low and at around 0.8 EV wide open better than for the 24/1.4. By f/2.8 vignetting is almost gone and by f/5.6, you could detect it in a lab but there is no field relevance any more.
Lateral CA is virtually absent. There is a low amount of axial colour ("loCA") which is not troubling and anyway disappears upon stopping down past f/4 or so. I'd say this is a milestone achievement by Nikon for this kind of fast wide-angle lens.
Image contrast is pleasing not harsh, with vibrating colour rendition, and bokeh is outstanding considering the rather short focal length.
In terms of sharpness there are indications that even the mighty D3X cannot fully utilise the image quality delivered by the 35/1.4.
The propensity for flare and ghosting is kept under strict control. The old lens was good in this aspect and the new one goes it one better.
czyżby był już dostępny? i ta cennaaaa ;-(
http://sklepfotograficzny.pl/obiektywy-akcesoria/obiektywy/Nikon/Nikkor-AFS-35mm-f1.4-G/
czyżby był już dostępny? i ta cennaaaa ;-(
http://sklepfotograficzny.pl/obiektywy-akcesoria/obiektywy/Nikon/Nikkor-AFS-35mm-f1.4-G/
jeżeli mają napisane: dostępne od ręki to na pewno mają:)
kto się pierwszy skusi?
pewnie optyczne, zrobią test i pokażą że szkoda kasy;)
Mariusz888
20-11-2010, 14:21
Żeby nie było że ja zawsze narzekam na wszystko - teraz zweryfikował się pogląd na "cenę w okolicach 5k zł" ;)
pewnie optyczne, zrobią test i pokażą że szkoda kasy;)
no tak:) chociaż może tam faktycznie działa taka zasada odwrotności, tzn. jak u optycznych obiektyw wychodzi blado, to pewnie jest perełką:)
Żeby nie było że ja zawsze narzekam na wszystko - teraz zweryfikował się pogląd na "cenę w okolicach 5k zł" ;)
przecież to jest pierwszy egzemplarz w Polsce. dziwne, że nie kosztuje 8999 jak 24 1.4 na początku
przecież to jest pierwszy egzemplarz w Polsce. dziwne, że nie kosztuje 8999 jak 24 1.4 na początku
faktycznie, to może dobrze wróżyć na przyszłość... ciekawe tylko czy z polskiej dystrybucji
mibartek
20-11-2010, 14:35
nie traktujcie tego w kategoriach narzekania, bo to nie wyglądem obiektywu się zdjęcia robi ;-) , ale....
czy tylko mi, czy Wam też nie podoba się wygląd nowych 24/35/85 ?
Kurcze jak biorę do ręki 60 Micro w wersji D, albo starą 85/1.4 (lub patrząc po zdjęciach na 28/1.4) to aż się oko cieszy jak to wygląda na korpusie. Do tego czuć w ręce świetną jakość wykonania.
A te nowe są dla mnie brzydkie po prostu :-P Oglądałem w tym tygodniu 24/1.4 w fotojokerze i takie mam wrażenie ;-)
mnie też się bardziej podobają "antyki";).
Kurcze a ja mam całkiem odwrotnie. Nowe 24, 35 i 85 strasznie mi sie podobają. Zresztą zawsze szkła nikona były sexi. Za to obiektywy sigmy i tamrona wyglądem mnie przerażają. Lubie jak coś jest praktyczne i w dodatku wygląda a szkła S i T dla mnie nie wyglądają. Szczególnie sigma z wielką soczewką z przodu jak grzyb :)
PS zapomniałem o sony np 135 F1.8 ZA wygląda miodzio
Szczególnie sigma z wielką soczewką z przodu jak grzyb :)
takim samym jak 14-24;)? bo to muchomor jest:)
heheh :) W każdej stajni sie grzybek znajdzie. Tylko zależy jak go upakują ;)
mi się bardzo podobają nowe. ale stare jeszcze bardziej ;]
macałem wczoraj 24 1.4 i jak w przypadku d7000, byłem miło zaskoczony
nowe sample dla tych którzy nie mają konta na n.cafe. http://www.flickr.com/photos/sircharlie/
mi się bardzo podobają nowe. ale stare jeszcze bardziej ;]
macałem wczoraj 24 1.4 i jak w przypadku d7000, byłem miło zaskoczony
nowe sample dla tych którzy nie mają konta na n.cafe. http://www.flickr.com/photos/sircharlie/
Wreszcie jakieś porządne sample! Nie to żeby zdjęcia specjalnie odkrywcze, ale przynajmniej mówią cokolwiek o szkle... ;)
A co do ceny... nie jest tak źle. Jutro pojawię się w stodole i jak Pan będzie miał obiecane szkiełko to może uda się je przestrzelić.. a może nie tylko ;)
uuu... czy wyjdą jeszcze jakieś obiektywy, które nie będą coś ponad bardzo ostrych? :)
ale jak rozumiem - teoretyzuję na podstawie sampli z internetu, jestem totalnym zerem i w ogóle powinienem się schować (napisałem, aby uniknąć kilku stron naśmiewania się i nic nie wartego pieprzenia :) ).
edit: przeglądałem dalej i przypadkowo jeszcze najechało mi na 35/1.4 AIS - ładnie rozmywa to szkiełko :)
edit: przeglądałem dalej i przypadkowo jeszcze najechało mi na 35/1.4 AIS - ładnie rozmywa to szkiełko :)
Dokładnie, jak oglądałem zdjęcia to dopiero po kilku się zorientowałem, że to już z AIS a nie 35G ;)
A wracając do dostępności tego szkła. Podzwoniłem i z tego co się dowiedziałem nie ma tego szkła jeszcze w sklepach i cena też nie jest jeszcze znana. Mam czekać na telefon do poniedziałku, podobno ma być jakieś info.
W sklepfotograficzny.pl był dostępny, ale dziś zniknął więc ktoś kupił (za 6800 zł). Na bardziej zdroworozsądkową cenę trzeba poczekać pewnie ze 2-3 miesiące :) Zdroworozsądkowa czyli ok. 80% obecnej ceny 24/1.4 (6750 zł) - jakieś 5500 zł.
dzisiaj pan z jednego ze sklepów powiedział, że 35 mogę mieć za 3-4 dni.
Cena brutto 6500
a Pan z giełdy na którego się powoływałem powiedział, że na razie nie ma i może będą na początku grudnia...
Oby Twoja informacja była tą bliższą prawdy ;)
Za 6500 (o większych kwotach nie wspominając) to dla desperatów ;) . 5500 to już bardziej adekwatna cena do tego szkła. Ciekawe jak będzie się kształtować w marcu, kwietniu 2011 ? Do tego AF-S 135/1,8 G i wystarczy ;) .
Do tego AF-S 135/1,8 G i wystarczy ;) .
a za 5500 to tylko będzie G;)
a za 5500 to tylko będzie G;)
W tym przypadku prawdopodobnie tak. Do ogniskowej 35mm dodają jeszcze 100mm więc i cena większa ;) . Niech zrobią f/2 bez DC i VR to damy rade. Bo nastepnym odnowionym szkłem powinna być właśnie 135-ka. Czas pokaże.
W tym przypadku prawdopodobnie tak. Do ogniskowej 35mm dodają jeszcze 100mm więc i cena większa ;) . Niech zrobią f/2 bez DC i VR to damy rade. Bo nastepnym odnowionym szkłem powinna być właśnie 135-ka. Czas pokaże.
A ja Wam powiem, że od dawna już nie czułem, że w nikonie mi nie brakuje żadnego szkła... nowe 24/1.4, 35/1.4, 85/1.4, wcześniej dobre zoomy i FX. Zawsze może być lepiej, ale ostatnio jak dla mnie nadrobili mocno.
A ja Wam powiem, że od dawna już nie czułem, że w nikonie mi nie brakuje żadnego szkła... nowe 24/1.4, 35/1.4, 85/1.4, wcześniej dobre zoomy i FX. Zawsze może być lepiej, ale ostatnio jak dla mnie nadrobili mocno.
mnie też, nowe 200/2, 200-400 i 500 to w zasadzie wszystko;), zapomniałem o najważniejszym TC2.0III.
Trzeba przyznać, że faktycznie Nikon nas teraz rozpieścił, jest szeroko, normalnie i tele. No co do cen - ja się nie wypowiadam.
mi tam brakuje 16 2.8 DX i 24 1.8 DX. (małe/tanie/lekkie)
no i 135 2.0 mogliby odświeżyć żeby nie odstawało od nowej świętej trójcy.
zawsze znajdzie sie jakiś powód do narzekania :)
jak dla mnie to jeśli 35'ka troszkę znormalnieje cenowo i znajdzie się w moim plecaku, to zapełni brakującą lukę i wówczas sprzętowe zakupy fotograficzne mam z głowy na dłuższy czas
juz wiemy czemu nikon tak długo czekał z wprowadzeniem 35 1.4 af-s :) teraz (prawie) nikt nie będzie kupował szkieł :P
juz wiemy czemu nikon tak długo czekał z wprowadzeniem 35 1.4 af-s :) teraz (prawie) nikt nie będzie kupował szkieł :P
Przecież wiesz, że to nie będzie takie proste. To się nigdy nie kończy ;)
Zakładając prawdziwość plotki na "optycznych", możecie mi napisać po co N "wypuściłby" 28/1.4G i 50/1.2G; żeby dowalić C czy dlatego, że został im nadmiar materiału po dotychczas wypuszczonych stałkach?
http://www.flickr.com/photos/guycollier/5198933702/in/photostream/
Kurdę a ja kupiłem 24 1.4 bo nie śniło mi się że niedługo będzie 35 1.4 a to było moje ulubione szkło w Canonie :/
Dla mnie 24mm jest za szerokie a 35mm to ideał szerokości.
Co do wyglądu.
Lubię te metalowe czyli AF 85mm 1.4 czy 105 i 135 DC zaś jak ktoś wspominał 24 2.8, stara 50 1.4 czy 85 1.8 - wyglądają okropnie tanio :)
gość prawie na każdym zdjęciu z 35-tki dodaje jeb..tną winietę-gdyby kupił 35/1.8 to w postprocesie miałby mniej roboty i w portfelu więcej floty (ale rym:))
kruszyna
27-11-2010, 12:43
gość prawie na każdym zdjęciu z 35-tki dodaje jeb..tną winietę-gdyby kupił 35/1.8 to w postprocesie miałby mniej roboty i w portfelu więcej floty (ale rym:))
Ty się po prostu nie znasz on zapiął to pod średni format;)
Tak się napaliłem na to szkło a on tak winietuje. Beznadzieja ;)
co wy chcecie - mania dodawania winiet jest powszechna i to również na tym forum. nienawidzę tego jak diabli !!! ale to i tak nic nie zmieni :/
dobrze dodana winieta do odpowiedniego zdjęcia nie jest zła ;]
podobno wszystko z 35/1.4G
http://www.guycollierphotography.com/?p=6053
http://www.guycollierphotography.com/?p=6047
uwaga na winiety.
A może ktoś wie, kiedy będzie można kupić w Polsce ten obiektyw?
jak Bóg da, pojutrze będę miał 35 1.4 na testy ;)
Czy to oznacza, że już na dniach będzie w sprzedaży? Kasa już czeka, jeno obiektywu ni ma!