PDA

Zobacz pełną wersję : Sns-hdr

Strony : 1 [2] 3 4 5

Pebal
08-05-2010, 13:52
Robiłeś może jakieś testy jak wygląda HDR z 1 TIFF, a jak sładany z np. 5 TIFFów (z różnicą, powiedzmy: każdy co 1,5 ev) wywołanych z 1 RAWa? Jest jakaś widoczna różnica? (wiem, że sam mogę sobie sprawdzić, ale może masz już na to gotową odpowiedź, jakieś spostrzeżenia...)
Jeżeli wczytywany jest jeden obraz, to lepiej aby był on zapisany w formacie RAW. W chwili obecnej głębia wszystkich wczytywane obrazów z wyjątkiem RAW, jest obcinana do ośmiu bitów.
Jeżeli chodzi o wywoływanie RAW z korektami, to ma ono sens w przypadku SNS-HDR Lite, gdyż w ten sposób można regulować poziom jasności świateł i cieni w tej wersji programu. W przypadku SNS-HDR Pro mogą występować niewielkie różnice w bardzo głębokich cieniach - wielokrotne wywołanie RAW z korektami pozwala zmniejszyć kontrast w tych obszarach.

Tomeqp
09-05-2010, 13:18
To jeszcze jedno głupie pytanie. ;) Mam wersję 1.1.2 Lite. Gdy wrzucę .nef to "Converting RAWs" jest ok, "Merging images" idzie tylko kawałek i pod spodem wyskakuje na czerwono ERROR. Jpg działa dobrze. Mam zainstalowany NET Framework, Visual C++. Coś jest jeszcze potrzebne?

Pebal
09-05-2010, 13:30
To jeszcze jedno głupie pytanie. ;) Mam wersję 1.1.2 Lite. Gdy wrzucę .nef to "Converting RAWs" jest ok, "Merging images" idzie tylko kawałek i pod spodem wyskakuje na czerwono ERROR. Jpg działa dobrze. Mam zainstalowany NET Framework, Visual C++. Coś jest jeszcze potrzebne?
Jeżeli posiadasz system 32-bit to może brakować pamięci dla procesu (2GB). Dodaj parametr -x2 co spowoduje dwukrotną redukcję rozmiaru.

Tomeqp
09-05-2010, 13:41
Jeżeli posiadasz system 32-bit to może brakować pamięci dla procesu (2GB). Dodaj parametr -x2 co spowoduje dwukrotną redukcję rozmiaru.
Jeśli mam -2x wpisać w okno programu, to coś jest nie tak, bo gdy cokolwiek wcisnę na klawiaturze to program się zamyka. Chyba, że trzeba to wpisać gdzie indziej.

lewAp7
09-05-2010, 13:44
Tomeqp - post 98 na str. 10 tego tematu :D

Tomeqp
09-05-2010, 14:00
Tomeqp - post 98 na str. 10 tego tematu :D
Jak zwykle u mnie nie działa. :( Nie mogę zapisać tego skrótu, bo ścieżka jest nieprawidłowa.

PS: Już wszystko działa. Mój błąd. :)

nick-on
10-05-2010, 19:27
Czy mam rozumieć, że w wersji Home nie ma przetwarzania wsadowego? Wydawało mi się, że Home i Pro miały być identyczne, tylko z inną licencją...

Pebal
10-05-2010, 19:55
Czy mam rozumieć, że w wersji Home nie ma przetwarzania wsadowego? Wydawało mi się, że Home i Pro miały być identyczne, tylko z inną licencją...
Zawsze pisałem, że wersja Home będzie miała ograniczone możliwości przetwarzania wsadowego. Ponieważ w chwili obecnej powstał jedynie w pełni funkcjonalny moduł przetwarzania wsadowego, znalazł sie on tylko w wersji Pro. Rozumiem jednak, że brak informacji na stronie projektu mógł wprowadzić Cię w błąd, dlatego też zaktualizowałem Twój program do wersji Pro (przesłałem Ci maila).

Demonek
10-05-2010, 21:11
Heh, znalazłem jeszcze jedno zastosowanie tego programu. Wykrywa mi wszystkie syfki na matrycy, nawet takie o których nie wiedziałem :)))

Pebal
10-05-2010, 21:19
Heh, znalazłem jeszcze jedno zastosowanie tego programu. Wykrywa mi wszystkie syfki na matrycy, nawet takie o których nie wiedziałem :)))
Do tego celu najlepiej nadaje się wersja 1.0.6 ;)

nick-on
10-05-2010, 22:56
Zawsze pisałem, że wersja Home będzie miała ograniczone możliwości przetwarzania wsadowego. Ponieważ w chwili obecnej powstał jedynie w pełni funkcjonalny moduł przetwarzania wsadowego, znalazł sie on tylko w wersji Pro. Rozumiem jednak, że brak informacji na stronie projektu mógł wprowadzić Cię w błąd, dlatego też zaktualizowałem Twój program do wersji Pro (przesłałem Ci maila).

Musiałem nie doczytać... Wielkie dzięki! Poszedł mail.
Tak sobie przetwarzam i przetwarzam i wszystko, co zrobię wychodzi jakieś takie dużo ładniejsze, niż samemu mi się udawało dotychczas na różnych programach wyciągnąć. Po prostu jestem w szoku :shock:. Na obecną chwilę wydaje mi się, że tylko narzędzia do kadrowania i prostowania brakuje, by program ten mi wystarczył do całościowej obróbki moich zdjęć. Planowałeś rozszerzenie programu o takie opcje, czy raczej nie przewidujesz rozbudowywania w tym kierunku?

Pebal
10-05-2010, 23:25
Na obecną chwilę wydaje mi się, że tylko narzędzia do kadrowania i prostowania brakuje, by program ten mi wystarczył do całościowej obróbki moich zdjęć. Planowałeś rozszerzenie programu o takie opcje, czy raczej nie przewidujesz rozbudowywania w tym kierunku?
Tak, program będzie rozbudowywany także w tym kierunku.

nick-on
10-05-2010, 23:43
Tak, program będzie rozbudowywany także w tym kierunku.

Jesteś wielki! :-)

Inna sprawa: najwyraźniej źle wyobrażałem sobie opcję przetwarzania wsadowego. Wychodziłem z założenia, że jak w batch-a wrzucę np. pięć zdjęć, to wyjdzie mi z tego kolejno pięć obrobionych zdjęć. A mam całkiem ciekawy eksperyment. ;-) Jaka jest w takim razie różnica między przetwarzaniem wsadowym, a zaznaczeniem i wrzuceniem do przetwarzania pięciu zdjęć za pomocą tej górnej ikonki? Czy jest możliwość wrzucenia większej ilości zdjęć do obróbki na raz bez otzrymywania jako rezultat wszystkiego na jednym kadrze?

Swoją drogą fajnie jest móc konsultować się bezpośrednio z autorem programu. Nawet użytkownicy PS-a za trzy tysie nie mają takich luksusów! ;-)

Jak już będziesz miał mnie dosyć to napisz...

Pebal
10-05-2010, 23:59
Wychodziłem z założenia, że jak w batch-a wrzucę np. pięć zdjęć, to wyjdzie mi z tego kolejno pięć obrobionych zdjęć.
To dobre założenie.

Jaka jest w takim razie różnica między przetwarzaniem wsadowym, a zaznaczeniem i wrzuceniem do przetwarzania pięciu zdjęć za pomocą tej górnej ikonki? Czy jest możliwość wrzucenia większej ilości zdjęć do obróbki na raz bez otzrymywania jako rezultat wszystkiego na jednym kadrze?
Jak najbardziej możesz przetwarzać więcej zdjęć, do tego jest proces wsadowy.
Wybierasz katalog źródłowy, podajesz ile zdjęć składa się na jeden kadr, wybierasz katalog oraz format docelowy i odpalasz proces. W procesie używane są bieżące ustawienia parametrów (ustawione przed odpaleniem procesu).

nick-on
11-05-2010, 08:55
Czyli po prostu muszę zaznaczyć jedynkę? Ech... :-P

Pebal
11-05-2010, 08:59
Czyli po prostu muszę zaznaczyć jedynkę? Ech... :-P
Strzelam, że poprzednio wybrałeś "All" :grin:

Pebal
11-05-2010, 12:37
Dostępna (http://www.sns-hdr.com) jest wersja 1.1.3 programu SNS-HDR
1. Poprawiono parametr mikrokontrastu.

nick-on
11-05-2010, 13:42
Strzelam, że poprzednio wybrałeś "All" :grin:

Robilem probe z trzema zdjeciami. Wybieralem All i 3, na 1 nie wpadlem... ;-)

conik
11-05-2010, 13:56
jest szansa ze w ktorejs z najblizszych wesji pojawi sie korekta winiety?

Pebal
11-05-2010, 14:39
jest szansa ze w ktorejs z najblizszych wesji pojawi sie korekta winiety?
Tak, planuje w najbliższym czasie implementację dodatkowych narzędzi w programie, także do korekty winiety.
Mam nadzieje, że po ostatnich poprawkach, nie będę już musiał siedzieć nad głównym algorytmem programu i będę miał więcej czasu na implementację innych rzeczy. Pozostała jeszcze kwestia wydajności algorytmu, jednak po wielu analizach i porównaniach doszedłem do wniosku, że dopóki nie wdrożę OpenCL, program znacząco nie przyspieszy.

conik
11-05-2010, 14:56
jak wspomnialem wczesniej ....sns ma zadatki na bardzo fajna wolaczke do rawow aczkolwiek faktycznie predkoscia nie grzeszy (inna sprawa ze rawy ze smarkaIII troche waza) wiec uzupelniony o pare narzedzi + sensowny browser imo ma sens powalczyc na rynku

sokrates
11-05-2010, 15:00
Robiłeś może jakieś testy jak wygląda HDR z 1 TIFF, a jak sładany z np. 5 TIFFów (z różnicą, powiedzmy: każdy co 1,5 ev) wywołanych z 1 RAWa? Jest jakaś widoczna różnica? (wiem, że sam mogę sobie sprawdzić, ale może masz już na to gotową odpowiedź, jakieś spostrzeżenia...)

a jak chciałbym wrzucić np. 3 pliki RAW fizycznie naświetlone +/- 1 EV (bracketing) do wersji Lite? zadziała to? spodziewam się lepszych rezultatów niż z 1 RAWa.

Pebal
11-05-2010, 15:04
a jak chciałbym wrzucić np. 3 pliki RAW fizycznie naświetlone +/- 1 EV (bracketing) do wersji Lite? zadziała to? spodziewam się lepszych rezultatów niż z 1 RAWa.
Zadziała i będzie lepiej niż z jednego RAW.

cayo
16-05-2010, 00:11
Testuję od jakiegoś czasu wersję Pro, i jak dla mnie (amatora) jest to świetny program. Bardzo dobrze przetwarza, a opcje które posiada w zupełności wystarczają.
Jednak (zawsze jakieś jest : ) czy była taka mozliwość :
Po najechaniu kursorem na obraz na wykresach jasności, nasycenia i odcienia pojawiają się punkty (odpowidające tamu na obrazie), i czy byłaby możliwość mocowania ich żeby później można było dokonać precyzyjnej korekty. Bo teraz muszę zapamiętywać w którym to było punkcie i dokonywać tej korekty trochę na oko. Nie jest to duży problem ale ułatwiłoby pracę, nie wiem też czy wyjaśniłem problem w miarę zrozumiale ?

nick-on
16-05-2010, 00:20
No więc działam na SNS-HDR od kilku dni i dziś miałem pierwsze zdjęcie dnia na Fotopasji. Jest dobrze! ;-)
Czy powinienem najpierw skasować 1.1.2, zanim ściągnę 1.1.3, czy automatycznie się zrobi upgrade?

loki_p
16-05-2010, 12:32
Z czego wynika różnica w rozmiarach otrzymanego zdjęcia z SNS a ACR? Z tego pierwszego otrzymuje 4284x2844, z ACR wychodzi 4256x2832.

Pebal
17-05-2010, 20:36
Po najechaniu kursorem na obraz na wykresach jasności, nasycenia i odcienia pojawiają się punkty (odpowidające tamu na obrazie), i czy byłaby możliwość mocowania ich żeby później można było dokonać precyzyjnej korekty.
Tak, pracuje nad takim rozwiązaniem. Pozwoli ono także manipulować krzywymi, bezpośrednio z poziomu obrazu.

Czy powinienem najpierw skasować 1.1.2, zanim ściągnę 1.1.3, czy automatycznie się zrobi upgrade?
Nie trzeba odinstalowywać starszej wersji programu, chyba żeby nowa, nadinstlowana, sprawiałaby jakieś kłopoty. Wtedy można ją odinstalować i zainstalować ponownie.

Z czego wynika różnica w rozmiarach otrzymanego zdjęcia z SNS a ACR? Z tego pierwszego otrzymuje 4284x2844, z ACR wychodzi 4256x2832.
Różne wołarki RAW mogą wywoływać obrazy o różnych rozmiarach. SNS-HDR korzysta z dcraw.

Grzesiek_G
17-05-2010, 23:38
A jest szansa na integrację z Lightroomem ( w dewelop: edit in-> i tam do wyboru sns)?

Pebal
18-05-2010, 09:22
A jest szansa na integrację z Lightroomem ( w dewelop: edit in-> i tam do wyboru sns)?
Na chwilę obecną, nie wiem jak się integruje program z Lightroomem.

nick-on
18-05-2010, 09:59
Czy jest jakiś sposób na zachowanie EXIF-u?

Pebal
19-05-2010, 11:20
Czy jest jakiś sposób na zachowanie EXIF-u?
Aktualnie EXIF nie jest kopiowany, gdyż czasami występuje błąd przy jego zapisie. Nie doszedłem jeszcze do tego, co jest przyczyną wystąpienia błędu.

------------------------------------------------------------

Dostępna (http://www.mmj.pl/~snibisz/sns-hdr) jest wersja 1.1.4 programu SNS-HDR
1. Poprawiono parametr świateł (większa ilość detali).
2. Poprawiono parametr cieni (lepsze rozłożenie jasności).
3. Poprawiono mikro-kontrast (redukcja efektu halo).
4. Poprawiono funkcję auto-level.

loki_p
19-05-2010, 12:57
Różne wołarki RAW mogą wywoływać obrazy o różnych rozmiarach. SNS-HDR korzysta z dcraw.
Nie można tego w jakiś sposób kontrolować? Szczerze mówiąc to że zdjęcie wychodzi w innym rozmiarze niż z ACR jest sporym minusem.

Pebal
19-05-2010, 14:14
Nie można tego w jakiś sposób kontrolować? Szczerze mówiąc to że zdjęcie wychodzi w innym rozmiarze niż z ACR jest sporym minusem.
Nie potrafię kontrolować rozmiaru na poziomie dcraw.
Popatrzę co można w tym kierunku zrobić. W ostateczności można umożliwić przycinanie obrazu do rozmiaru docelowego (dcraw generuje większe obrazy).

loki_p
19-05-2010, 14:23
Nie potrafię kontrolować rozmiaru na poziomie dcraw.
Popatrzę co można w tym kierunku zrobić. W ostateczności można umożliwić przycinanie obrazu do rozmiaru docelowego (dcraw generuje większe obrazy).

Było by fajnie gdyby była taka możliwość. Dawało by to szanse na częściowe użycie obrazu wypluwanego z SNS i wykorzystanie na samych świateł maskując to i owo na warstwach.

wojteh
19-05-2010, 15:15
wersja na Mac ?

Pebal
19-05-2010, 20:46
wersja na Mac ?
Na razie nie ma szans, samemu nie dam rady.

nick-on
21-05-2010, 10:07
Pebal, czy opisywane przez Ciebie w wątku o wyostrzaniu zalety SNS-Resizer dotyczą także zmniejszania zdjęć w SNS-HDR?

Pebal
21-05-2010, 11:40
Pebal, czy opisywane przez Ciebie w wątku o wyostrzaniu zalety SNS-Resizer dotyczą także zmniejszania zdjęć w SNS-HDR?
SNS-HDR korzysta z tego samego algorytmu ostrzenia co SNS-Resizer, jednak wykorzystuje go trochę inaczej. Efekt ostrzenia jest nieco inny.

nick-on
21-05-2010, 21:53
W jakim sensie inny? Lepszy, gorszy? Czy możesz, bez wchodzenia w techniczne szczegóły, nieco przybliżyć temat? Przede wszystkim co z tego, że jest inny wynika w praktyce?

Pebal
21-05-2010, 22:03
W jakim sensie inny? Lepszy, gorszy? Czy możesz, bez wchodzenia w techniczne szczegóły, nieco przybliżyć temat? Przede wszystkim co z tego, że jest inny wynika w praktyce?
Algorytm jest ten sam, jednak siła ostrzenia może być inna, gdyż jest zależna od ustawień parametrów mapowania tonów.

--------------------------------------------------------------------------------

Dostępna (http://www.sns-hdr.com) jest wersja 1.1.5 programu SNS-HDR
1. Poprawiono funkcję auto-level (lepsza ochrona koloru w szczytowych światłach).

Gio
24-05-2010, 13:35
Jest jakaś dokumentacja do wersji HOME? Chciałbym zapoznać się z dostępnymi parametrami i wyglądem interfejsu. Czy wersja Lite pozwala na wprowadzanie jakichkolwiek parametrów przy wywołaniu programu?

Pebal
24-05-2010, 13:46
Jest jakaś dokumentacja do wersji HOME? Chciałbym zapoznać się z dostępnymi parametrami i wyglądem interfejsu.
Dokumentacja nie jest jeszcze dostępna. Jednak na stronie projektu (http://www.sns-hdr.com) dostępne jest demo wersji Pro/Home, można pobrać i przetestować.

Czy wersja Lite pozwala na wprowadzanie jakichkolwiek parametrów przy wywołaniu programu?
Dostępne parametry wyświetlane są w oknie konsoli po normalnym uruchomieniu programu.

Gio
24-05-2010, 13:52
dzięki za info! a upusty są tylko dla betatesterów czy dla niezaangażowanych (jeszcze) w rozwój narzędzia także?:-)

Pebal
24-05-2010, 14:10
dzięki za info! a upusty są tylko dla betatesterów czy dla niezaangażowanych (jeszcze) w rozwój narzędzia także?:-)
Upusty są dla tych, którzy skrytykują, wytkną błędy, napiszą czego w programie brakuje. Można także program chwalić, ale wtedy upust jest mniejszy ;-)

Gio
25-05-2010, 11:36
przetestowałem wersję Lite. jestem pod ogromnym wrażeniem. a wywoływanie jednego RAWa z optymalizacją zakresu tonalnego to po prostu bajka:-)

carantoni
25-05-2010, 19:03
ciekawy programik a najlepsze jest to że wciąż żyje własnym życiem i się rozwija

mam pytanie do użytkowników wersji lite:
jaką macie najlepszą metodę na uzyskanie w miarę rozsądnego hdr'a?
wrzucacie do programu jednego rawa, wywołujecie go w kilku tiffach o różnym naświetleniu czy może jeszcze inaczej?

pytam się bo zazwyczaj z pojedynczego rawa wychodzi mi zbyt sztuczny efekt, szczególnie na niebie powstaje niezła pikselowa kaszanka (może to wina Fuji a w Nikonach jest lepiej?)

Pebal
25-05-2010, 19:13
wrzucacie do programu jednego rawa, wywołujecie go w kilku tiffach o różnym naświetleniu czy może jeszcze inaczej?
Jeżeli to nie jest aparat z matrycą Super CCD, to wskazane może być wołanie trzech obrazów z korektami. Wszystko zależy od tego, jak bardzo chce się skompresować dynamikę.

pytam się bo zazwyczaj z pojedynczego rawa wychodzi mi zbyt sztuczny efekt, szczególnie na niebie powstaje niezła pikselowa kaszanka (może to wina Fuji a w Nikonach jest lepiej?)
Możesz pokazać przykład takiego obrazu?

Gio
25-05-2010, 21:52
ciekawy programik a najlepsze jest to że wciąż żyje własnym życiem i się rozwija

Zabawa z tiffami nie ma chyba sensu w przypadku tego programu. Zdecydowanie lepiej podsunąć mu kilka nefów. U mnie wywoływanie jednego nefa też daje świetne rezultaty. Zero pikselozy.

carantoni
25-05-2010, 21:53
Proszę przykłady.
Iso 200, standardowe przy matrycy z Fuji s5 pro.
Na tych przykładach (mam nadzieję że widać) jest spora pikselizacja (pomijam syfki z matrycy), dodatkowo powstają swego rodzaju łuny przy przejściach tonalnych. Myślę że to właściwości matrycy, a właściwie jej bardzo duży zakres tonalny trochę przekłamuje program i to właśnie stąd te babole.
Przy ręcznym składaniu hdrów w PS nie występują tego typu problemy. Widać nie wszystko co automatyczne rozwiązuje problem.

Oczywiście te przykłady to nie jest reguła i sporo fotek wychodzi fajnych.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img514.imageshack.us/img514/1586/dscf0895hdr1.jpg)

źródło (http://img411.imageshack.us/img411/6815/dscf0895hdr2.jpg)

źródło (http://img185.imageshack.us/img185/6835/dscf4686hdr1.jpg)

źródło (http://img689.imageshack.us/img689/6776/dscf4686hdr2.jpg)

źródło (http://img443.imageshack.us/img443/1171/dscf5964hdr1.jpg)

źródło (http://img210.imageshack.us/img210/3996/dscf5964hdr2.jpg)

Gio
25-05-2010, 21:53
Mam pytanie: dlaczego wersja Lite przeskalowuje obraz wynikowy do rozdzielczości 96 dpi????

Pebal
25-05-2010, 22:08
Proszę przykłady.

Możesz podesłać mi jakiegoś RAWa na maila ([email protected])? Zobaczyłbym co można poprawić choć podejrzewam, że wzmacniane jest coś, co jest na oryginalnym zdjęciu.
Próbowałeś już może przepuszczać przez program RAW-y z materiałem zarejestrowanym w trybie DR?

Mam pytanie: dlaczego wersja Lite przeskalowuje obraz wynikowy do rozdzielczości 96 dpi????
Nie przejmuj się tym, ten parametr jest czysto orientacyjny. Program zachowuje oryginalną wielkość zdjęć.

Gio
25-05-2010, 22:13
Nie przejmuj się tym, ten parametr jest czysto orientacyjny. Program zachowuje oryginalną wielkość zdjęć. Co to znaczy orientacyjny? Plik przed przepuszczeniem przez sns lite ma 240 dpi a po 96 dpi. To chyba nie jest bez znaczenie przy wydruku.

carantoni
25-05-2010, 22:16
Próbowałeś już może przepuszczać przez program RAW-y z materiałem zarejestrowanym w trybie DR?

A co to znaczy?

Pebal
25-05-2010, 22:18
Co to znaczy orientacyjny? Plik przed przepuszczeniem przez sns lite ma 240 dpi a po 96 dpi. To chyba nie jest bez znaczenie przy wydruku.
Ten parametr nie ma znaczenia, znaczenie mają wymiary obrazu w pikselach.
Podziel szerokość obrazu w pikselach, przez szerokość wydruku w calach a otrzymujesz możliwą do uzyskania rozdzielczość obrazu.

Gio
25-05-2010, 22:23
Nie przejmuj się tym, ten parametr jest czysto orientacyjny. Program zachowuje oryginalną wielkość zdjęć. Co to znaczy orientacyjny? Plik przed przepuszczeniem przez sns lite ma 240 dpi a po 96 dpi. To chyba nie jest bez znaczenie przy wydruku.

Pebal
25-05-2010, 22:29
A co to znaczy?
Twój aparat posiada matrycę Super CCD, która może rejestrować obrazy w trybie DR. W trybie tym rejestrowane są dwa obrazy, zwykły oraz z korekta -3EV, kosztem wielkości rejestrowanego obrazu. Dwa zarejestrowane obrazy zapisywane są w jednym pliku RAW. Program SNS-HDR potrafi odczytać te dwa obrazy i połączyć je w jeden obraz HDR.

Pebal
26-05-2010, 20:48
Na tych przykładach (mam nadzieję że widać) jest spora pikselizacja (pomijam syfki z matrycy), dodatkowo powstają swego rodzaju łuny przy przejściach tonalnych.
Jeżeli chodzi o tę, nazwijmy to pikselizację, to jest ona spowodowana dość znacznymi szumami, występującymi na oryginalnym zdjęciu. Trudno mi cokolwiek z tym zrobić.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/05/DSCF4686_1-1.jpg
źródło (http://www.mmj.pl/~snibisz/tmp/DSCF4686_1.jpg)

Jeżeli zaś chodzi o łuny, to wynikają one ze sposobu łączenia obrazu w programie SNS-HDR a konkretnie ze sposobu wyznaczania kolorów obrazu docelowego. Postaram się to poprawić.

carantoni
26-05-2010, 21:51
rozumiem, fuji ma spory ale też specyficzny szum
to przez tą matrycę która czyni cuda ale gdy robi się to w pełni świadomie

cieszy mnie to że interesujesz się i poprawiasz ten program
dzięki

Pebal
27-05-2010, 15:42
rozumiem, fuji ma spory ale też specyficzny szum
to przez tą matrycę która czyni cuda ale gdy robi się to w pełni świadomie

To co mogłem, poprawiłem. Łuny nie powinny się już pojawiać, szum niestety zostaje.

------------------------------------------------------------

Dostępna (http://www.sns-hdr.com) jest wersja 1.1.6 programu SNS-HDR
1. Poprawiono mapowanie koloru.

Pebal
31-05-2010, 03:55
Dostępna (http://www.sns-hdr.com) jest wersja 1.1.7 programu SNS-HDR
1. Poprawiono odwzorowanie detali.
2. Przyspieszono mapowanie tonów.

dzejms
31-05-2010, 06:51
Co to znaczy orientacyjny? Plik przed przepuszczeniem przez sns lite ma 240 dpi a po 96 dpi. To chyba nie jest bez znaczenie przy wydruku.

Nadal ma te same wymiary w pikselach. DPI nie ma tutaj zadnego znaczenia.

igsux3
01-06-2010, 20:00
1. Bardzo mi się rezultaty z programu podobają, oryginał:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/06/9c3bf114adbdfb32-2.jpg
źródło (http://images47.fotosik.pl/300/9c3bf114adbdfb32.jpg)

parę ruchów suwakiem:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/06/cb3f8f00673473ac-2.jpg
źródło (http://images44.fotosik.pl/300/cb3f8f00673473ac.jpg)

2. Myślałeś o wsparciu plików z matryc Sigmy?

3. Przydałoby się ostrzeganie na histogramie o przepałach/obszarach czarnych, najlepiej z możliwością ustalenia progu.

Pebal
01-06-2010, 20:12
2. Myślałeś o wsparciu plików z matryc Sigmy?

Są z tymi plikami jakieś problemy, czy mają jakieś szczególne cechy?

3. Przydałoby się ostrzeganie na histogramie o przepałach/obszarach czarnych, najlepiej z możliwością ustalenia progu.
Pomyślę nad tym.

igsux3
01-06-2010, 20:52
Sigma ma inną budowę matrycy (tu szczegóły (http://www.dpreview.com/reviews/sigmadp1/)) i zupełnie inaczej się ją demozaikuje. Jednak dcraw sobie z tym radzi, bo optyczni testowali aparaty Sigmy właśnie w oparciu o ten program.

Pebal
01-06-2010, 21:00
Sigma ma inną budowę matrycy (tu szczegóły (http://www.dpreview.com/reviews/sigmadp1/)) i zupełnie inaczej się ją demozaikuje. Jednak dcraw sobie z tym radzi, bo optyczni testowali aparaty Sigmy właśnie w oparciu o ten program.
SNS-HDR korzysta z dcraw więc powinno być ok. Czy są jakieś szczególne ustawienia dcraw dla tych plików?

igsux3
01-06-2010, 21:09
Niestety nie znam się na tym zbytnio, ale z tego co widziałem, wystarczy po prostu nowa wersja dcrawa, aby sprostać plikom z DP1. Tutaj (http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=2869&start=90&sid=85801361463121cd3f5dbac231899633) spora dyskusja na ten temat, może okaże się pomocna? Tutaj (http://www.rytterfalk.com/2008/03/07/dp1-raw-pack-for-download/) paczka rawów do ściągnięcia. Może to kwestia zmiany jakiegoś drobnego parametru, bo matryce w SD14 i DP1 są AFAIK identyczne.

Pebal
01-06-2010, 22:02
Niestety nie znam się na tym zbytnio, ale z tego co widziałem, wystarczy po prostu nowa wersja dcrawa, aby sprostać plikom z DP1. Tutaj (http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=2869&start=90&sid=85801361463121cd3f5dbac231899633) spora dyskusja na ten temat, może okaże się pomocna? Tutaj (http://www.rytterfalk.com/2008/03/07/dp1-raw-pack-for-download/) paczka rawów do ściągnięcia. Może to kwestia zmiany jakiegoś drobnego parametru, bo matryce w SD14 i DP1 są AFAIK identyczne.
Niestety z tego co widzę dcraw nie wspiera plików z DP1. SNS-HDR korzysta z najnowszej wersji dcraw (8.99).

Pebal
01-06-2010, 22:56
Dostępna (http://www.sns-hdr.com) jest wersja 1.1.8 programu SNS-HDR
1. Przyspieszono mapowanie tonów.

Pebal
07-06-2010, 13:16
Dostępna (http://www.sns-hdr.com) jest wersja 1.1.9 programu SNS-HDR
1. Zwiększono kontrast obrazów konwertowanych z RAW.
2. Poprawiono zapis obrazów w formacie TIFF+SNS-HDR w module przetwarzania wsadowego.

yapcok
08-06-2010, 19:59
zaczynam właśnie zabawę z Twoim softem i jestem pod wrażeniem, nareszcie program który jest dla mnie przyjazny, muszę jeszcze troszkę go potestować i zaczynam zbierać te ojro ;)
mam pytanie o resizera - ale to w odpowiednim wątku,

szacunek !!

Pebal
11-06-2010, 11:15
Dostępna (http://www.sns-hdr.com) jest wersja 1.1.10 programu SNS-HDR
2. Poprawiono ochronę koloru w wysokich światłach.

nick-on
11-06-2010, 15:50
Przy zachowywaniu obrobionego zdjęcia jako TIFF, jest opcja "Zachowaj dane SNS". Czy możesz przybliżyć, o co chodzi i jaki jest skutek zachowania danych lub nie?

Pebal
11-06-2010, 16:34
Przy zachowywaniu obrobionego zdjęcia jako TIFF, jest opcja "Zachowaj dane SNS". Czy możesz przybliżyć, o co chodzi i jaki jest skutek zachowania danych lub nie?
W pliku obrazu zapisywane są dwie dodatkowe warstwy, przechowujące dane uzyskane podczas wstępnych obliczeń w programie SNS-HDR. Dodatkowo zapisywane są ustawienia parametrów.
Obraz zapisany w takim formacie można wczytać do programu SNS-HDR bez ponownych obliczeń. Niestety, dodatkowe informacje zajmują sporo miejsca i taki format należy traktować jako przejściowy.

Format ten jest przydatny, gdy chcemy zachować zdjęcia, które będą jeszcze w programie SNS-HDR obrabiane.
Format ten bardzo ułatwia pracę w wersji Pro, gdyż w wersji tej w tle można uruchomić proces przetwarzania wsadowego, który będzie przeliczał zdjęcia i zapisywał je w tym właśnie formacie. W tym czasie do programu można szybko wczytywać zdjęcia, które już zostały w procesie wsadowy wstępnie przeliczone.

nick-on
14-06-2010, 00:02
Czy dobrze rozumiem w takim razie, że zdjęcie takie po zachowaniu danych SNS-HDR można ponownie otworzyć programem i program nie obrabia go na nowo, tylko otwiera w takim stanie, w jakim został zachowany?

Pebal
14-06-2010, 01:42
Czy dobrze rozumiem w takim razie, że zdjęcie takie po zachowaniu danych SNS-HDR można ponownie otworzyć programem i program nie obrabia go na nowo, tylko otwiera w takim stanie, w jakim został zachowany?
Tak.

Pebal
19-06-2010, 17:40
Dostępna (http://www.sns-hdr.com) jest wersja 1.1.12 programu SNS-HDR
1. Poprawiono mapowanie koloru.
2. Zaktualizowano dcraw do wersji 9.02
3. Zredukowano zużycie pamięci.

Gio
24-06-2010, 20:25
powiem tak, wywołałem kilkanaście przykładowych nefów zrobionych w przeróżnych warunkach oświetleniowych tym cudem i w większości przypadków zaliczyłem opad szczęki. subtelność działania tego automatycznego algorytmu (bo działam na razie z wersją darmową) jest wprost genialna. odległa o lata świetlne od przegiętych cukierkowych przykładów podawanych często jako wzorcowe hdry. czapki z głów. respect Pebal!:-) tylko skąd tu wziąć kasę na pełną wersję...

Grzesiek_G
24-06-2010, 20:40
powiem tak, wywołałem kilkanaście przykładowych nefów zrobionych w przeróżnych warunkach oświetleniowych tym cudem i w większości przypadków zaliczyłem opad szczęki. subtelność działania tego automatycznego algorytmu (bo działam na razie z wersją darmową) jest wprost genialna. odległa o lata świetlne od przegiętych cukierkowych przykładów podawanych często jako wzorcowe hdry. czapki z głów. respect Pebal!:-) tylko skąd tu wziąć kasę na pełną wersję...

Gio! Chyba przesadzasz - wersja pełna niekomercyjna to 30 eur - za przeproszeniem tyle co dobry filtr uv do obiektywu albo bateria do Twojego d700 :)

Pebal - pytania mam do Ciebie dwa:

Pytanie nr1.

SNS-HDR Pro - 85 euro (cena zawiera VAT).
Rozbudowana wersja programu posiadająca graficzny interfejs użytkownika.

SNS-HDR Home - 30 euro (cena zawiera VAT).
Rozbudowana wersja programu z graficznym interfejsem użytkownika, bez modułu przetwarzania wsadowego. Wersja ta posiada ograniczenie licencji do niekomercyjnych zastosowań domowych.

No właśnie na czym polega różnica? Może odgapisz od konkurencji i innych producentów i wsadzisz wszystkie 3 wersje w tabelkę? Opis masz tak enigmatyczny, że przeciętny (L)user, nie informatyk ani grafik jak ja nie rozumie.

Pytanie nr 2.

Zakładając że to co ma wersja pro jest jeszcze fajniejsze niż to co w wersji home ( widzisz a nie mówiłem ze nie rozumiem :-P) a mam już wersję home to czy jest u Ciebie coś takiego jak upgrade do pro?

Pebal
24-06-2010, 21:06
Gio! Chyba przesadzasz - wersja pełna niekomercyjna to 30 eur - za przeproszeniem tyle co dobry filtr uv do obietywu albo bateria do Twojego d700 :)
A można jeszcze dostać zniżkę ;)

SNS-HDR Pro - 85 euro (cena zawiera VAT).
Rozbudowana wersja programu posiadająca graficzny interfejs użytkownika.

SNS-HDR Home - 30 euro (cena zawiera VAT).
Rozbudowana wersja programu z graficznym interfejsem użytkownika, bez modułu przetwarzania wsadowego. Wersja ta posiada ograniczenie licencji do niekomercyjnych zastosowań domowych.

No właśnie na czym polega różnica? Może odgapisz od konkurencji i innych producentów i wsadzisz wszystkie 3 wersje w tabelkę? Opis masz tak enigmatyczny, że przeciętny (L)user, nie informatyk ani grafik jak ja nie rozumie.

Wersja Home to w zasadzie wersja Pro bez modułu przetwarzania wsadowego. Moduł przetwarzania wsadowego pozwala przyspieszyć pracę w przypadku obróbki większej ilości zdjęć.
Zdaję sobie sprawę, że opis na stronie jest taki trochę dziwny, jednak jest on po części wymuszony przez sposób w jaki tłumaczy tekst Google Translator. Umożliwiłem tłumaczenie strony na inne języki i staram się aby przynajmniej tłumaczenie na język angielski było w miarę poprawne.

Zakładając że to co ma wersja pro jest jeszcze fajniejsze niż to co w wersji home ( widzisz a nie mówiłem ze nie rozumiem :-P) a mam już wersję home to czy jest u ciebei coś takiego jak upgrade do pro?
Możliwy jest upgrade wersji Home do wersji Pro.

nick-on
25-06-2010, 00:18
Zdecydowanie polecam wszystkim wersję Pro (jeszcze raz dzięki, Pebal!). Przetwarzanie wsadowe jest genialne. Grupuję zdjęcia, które chcę tak samo wywołać, ustawiam parametry, włączam przetwarzanie, zostawiam kompa w spokoju na jakiś czas, wracam i mam wszystko zrobione, jak trzeba. Prosto, skutecznie i przede wszystkim pięknie!

Gio
25-06-2010, 00:41
[quote=Grzesiek_G;1967831]Gio! Chyba przesadzasz - wersja pełna niekomercyjna to 30 eur - za przeproszeniem tyle co dobry filtr uv do obiektywu albo bateria do Twojego d700 :)

Tylko Grzegorz baterię to ja już mam, a snsa nie:-)

Grzesiek_G
25-06-2010, 09:22
[quote=Grzesiek_G;1967831]Gio! Chyba przesadzasz - wersja pełna niekomercyjna to 30 eur - za przeproszeniem tyle co dobry filtr uv do obiektywu albo bateria do Twojego d700 :)

Tylko Grzegorz baterię to ja już mam, a snsa nie:-)

:) może pebal się zamieni :)

Pebal
25-06-2010, 09:29
Zorganizujecie jakiś konkurs na wykonanie ładnego HDR-a to ufunduję nagrodę w postaci licencji programu.

Gio
25-06-2010, 09:57
Zorganizujecie jakiś konkurs na wykonanie ładnego HDR-a to ufunduję nagrodę w postaci licencji programu.

Tylko że użytkownicy wersji lite będą na nieco gorszej pozycji, bo będą mieć mniejszy wpływ na efekt końcowy:-)

Gio
25-06-2010, 09:58
[quote=Gio;1968276]

:) może pebal się zamieni :)

Hie hie hie!!!

Pebal
25-06-2010, 10:03
Tylko że użytkownicy wersji lite będą na nieco gorszej pozycji, bo będą mieć mniejszy wpływ na efekt końcowy:-)
Po pierwsze, jest dostępne demo wersji Pro.
Po drugie, można by przecież korzystać z innych programów do HDR.

jacekkargul
25-06-2010, 12:39
...patrzyłem na HDR-y nieco sceptycznie- przesadność napompowania FXem niektórych demówek w sieci była przerażająca. Jednak po zainstalowaniu wersji demo i wrzuceniu kilku fotek i delikatnej korekcie suwakami prace troszkę ożyły...
Pebal- Twoje godziny siedzenia przy pisaniu programu powinny być nagrodzone nie tylko oklaskami. Program jest naprawdę godny uwagi i zakupu...

Pebal
25-06-2010, 12:59
Pebal- Twoje godziny siedzenia przy pisaniu programu powinny być nagrodzone nie tylko oklaskami. Program jest naprawdę godny uwagi i zakupu...
Dzięki za dobre słowo.

Demonek
26-06-2010, 07:42

No, ale liczy się też to co jest na wejściu. Z dobrej fotki powstanie pewnie też lepszy HDR (jako zdjęcie, a nie pokaz możliwości programu).

Pebal
26-06-2010, 11:42
No, ale liczy się też to co jest na wejściu. Z dobrej fotki powstanie pewnie też lepszy HDR (jako zdjęcie, a nie pokaz możliwości programu).
Dlatego wszyscy powinni obrabiać ten sam materiał źródłowy.

Grzesiek_G
26-06-2010, 14:07
Pebal, to może będziesz sponsorem 5-tej edycji zabawy w RAWki - albo w postaci jak jest, albo właśnie z ograniczeniem do użycia w procesie wywołania sns-a ? Obecna 4-ta (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=148896) się nie nadaje, bo bierzesz w niej udział :)

Pebal
26-06-2010, 14:41
Pebal, to może będziesz sponsorem 5-tej edycji zabawy w RAWki - albo w postaci jak jest, albo właśnie z ograniczeniem do użycia w procesie wywołania sns-a ? Obecna 4-ta (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=148896) się nie nadaje, bo bierzesz w niej udział :)
Nie ma problemu, mogę ufundować licencję wersji Pro za pierwsze miejsce i licencję wersji Home za drugie miejsce w 5-tej edycji konkursu.
Fajnie jednak byłoby, gdyby została utworzona jakaś specjalna edycja konkursu w której należałoby złożyć obraz z większej ilości ekspozycji. Bardzo dobrze nadają się do tego celu zdjęcia wnętrz. Jednak w żadnym wypadku nie ograniczałbym w takiej edycji możliwości użycia innego oprogramowania.

coroner
26-06-2010, 14:52
Jestem właśnie po pierwszych, wstępnych testach wersji Lite. Programik bardzo fajny, jednak (u mnie przynajmniej) prędkością nie zabija... Jest też nieco nieobliczalny pod względem uzyskania kolorów - raz zrobi lekką desaturację (coś jak opuszczenie Vibrance w LR) a raz wręcz przeciwnie - podbija kolory (zwłaszcza w zakresie zieleni)

Pebal
26-06-2010, 15:09
Jestem właśnie po pierwszych, wstępnych testach wersji Lite. Programik bardzo fajny, jednak (u mnie przynajmniej) prędkością nie zabija...
Jeżeli masz wolniejszego kompa, możesz dwukrotnie redukować rozmiar obrazu parametrem -x2. Obliczenia będą trwały czterokrotnie krócej.

Jest też nieco nieobliczalny pod względem uzyskania kolorów - raz zrobi lekką desaturację (coś jak opuszczenie Vibrance w LR) a raz wręcz przeciwnie - podbija kolory (zwłaszcza w zakresie zieleni)
Możesz pokazać jakiś przykład?
Program bardziej dba o odpowiedni odcień koloru, aniżeli o jego nasycenie, jednak nasycenie powinno mieścić się w akceptowalnych granicach.

coroner
26-06-2010, 15:35
Przed:

źródło (http://img293.imageshack.us/img293/1020/dsc5127.jpg)

Po:

źródło (http://img706.imageshack.us/img706/1536/dsc5127hdr.jpg)

Widać efekt desaturacji zwłaszcza na ubraniu, włosach.

Choć może to specyfika konkretnego zdjęcia, bo np tutaj bardzo ładnie programik sobie poradził - podbite niebo przypomina nieco efekt jak przy zastosowaniu polara, do tego ładnie wyjęte szczegóły ze wzgórz i trawy.

źródło (http://img52.imageshack.us/img52/4082/hdra.jpg)

Pebal
26-06-2010, 15:46
Przed:

źródło (http://img293.imageshack.us/img293/1020/dsc5127.jpg)

Chmm... przepuściłem to zdjęcie przez SNS-HDR Lite (v1.1.12) i wyszło mi tak:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/06/dsc5127HDR-1.jpg
źródło (http://www.mmj.pl/~snibisz/tmp/dsc5127-HDR.jpg)

Jak widać kolory są raczej ok.
Jakiej wersji programu użyłeś? Czy jesteś pewien, że nie podmieniłeś gdzieś po drodze profilu koloru?

coroner
26-06-2010, 15:49
Szło przez 1.1.12. Hmm może i możliwe, że profile się pozmieniały, ale nie za bardzo wiem, w jaki sposób, bo po prostu RAW został przeciągnięty na ikonkę programu..

Pebal
26-06-2010, 16:17
Szło przez 1.1.12. Hmm może i możliwe, że profile się pozmieniały, ale nie za bardzo wiem, w jaki sposób, bo po prostu RAW został przeciągnięty na ikonkę programu..
Jeżeli obraz był wołany z RAW to jest możliwe, że obraz będzie miał mniejszą saturację. Wynika to ze sposobu w jaki obraz jest wywoływany w programie.
Popracuje nad tym.

Grzesiek_G
26-06-2010, 19:45
Pebal, szykuj fotkę na specjalną 5-ta edycję zabawy w RAWki. Jeśli nie masz pomysłu - to będziemy szukać czegoś odpowiedniego. Sloan i Kundzior to pomysłodawcy i organizatorzy zabawy :)

Pebal
27-06-2010, 11:46
Pebal, szykuj fotkę na specjalną 5-ta edycję zabawy w RAWki. Jeśli nie masz pomysłu - to będziemy szukać czegoś odpowiedniego. Sloan i Kundzior to pomysłodawcy i organizatorzy zabawy :)
Poszukajcie czegoś odpowiedniego u mnie z dobrymi fokami krucho.

Grzesiek_G
27-06-2010, 11:56
Poszukajcie czegoś odpowiedniego u mnie z dobrymi fokami krucho.

Coś poszukamy z Twoją pomocą - skoro jesteś sponsorem to trzeba taką fotkę, co unaoczni potęgę sns-a

Kundzior, Sloan i ja przeglądniemy nasze zbiory i coś wyślemy do Ciebie celem akceptacji i wybrania najlepszego do takiej obróbki NEF-a. Poza tym kto powiedział, ż eto ma być dobra fotka :)

Pebal
27-06-2010, 11:58
Coś poszukamy z Twoją pomocą - skoro jesteś sponsorem to trzeba taką fotkę, co unaoczni potęgę sns-a
Kundzior, Sloan i ja przeglądniemy nasze zbiory i coś wyślemy do Ciebie celem akceptacji i wybrania najlepszego do takiej obróbki NEF-a. Poza tym kto powiedział, ż eto ma być dobra fotka :)
Ok, dzięki.

nick-on
09-07-2010, 22:30
Pozwolę sobie nieśmiało zapytać, jak idą prace nad funkcjami kadrowania, prostowania, stemplowania... ;-)

Grzesiek_G
10-07-2010, 14:40
Zapraszam wszystkich zainteresowanych programem Pebala SNS HDR tutaj:

Zapraszam na Jubileuszową Zabawę w RAWki No. 5 z NAGRODAMI (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=150956)

Do wygrania wersja Pro oraz Home.

Pebal
12-07-2010, 14:09
Pozwolę sobie nieśmiało zapytać, jak idą prace nad funkcjami kadrowania, prostowania, stemplowania... ;-)
Obecnie pracuję nad rozszerzeniem działania krzywych kolorów na pozostałe parametry. Planuję dodać dodatkową zakładkę z opcjami o których wspominasz, jednak jej wprowadzenie trochę potrwa.

nick-on
12-07-2010, 23:23
Obecnie pracuję nad rozszerzeniem działania krzywych kolorów na pozostałe parametry. Planuję dodać dodatkową zakładkę z opcjami o których wspominasz, jednak jej wprowadzenie trochę potrwa.

OK. Jak dla mnie będzie to wtedy kompletny program do obróbki. Warto poczekać. :-)

Pebal
13-07-2010, 16:14
OK. Jak dla mnie będzie to wtedy kompletny program do obróbki. Warto poczekać. :-)
Na pewno warto poczekać, bo udało mi się właśnie rozpracować instrukcje SSE2 procesora. Aktualnie optymalizuje kod pod te instrukcje, program przyspieszy ponad dwukrotnie.

nick-on
13-07-2010, 22:17
...rozpracować instrukcje SSE2 procesora. Aktualnie optymalizuje kod pod te instrukcje...

Mów do mnie jeszcze... ;-)
Choć nie rozumiem, to wierzę Ci na słowo i bardzo się cieszę, że będzie szybciej! :-)

Grzesiek_G
15-07-2010, 15:43
Ech... gdyby mnie było stać na zajmowanie się tylko tego typu programami, to bym jeszcze wypuścił SNS-Panorama. Algorytm zastosowany w SNS-HDR świetnie nadaje się do maskowania złączeń.

Pebal, pracujesz nad czymś takim? Właśnie przeczytałem pierwszą stronę wątku - ja na pewno kupiłbym licencję :)

igsux3
16-07-2010, 13:15
Taka mała sugestia : dla niektórych bardzo by się przydało wsparcie więcej niż 1 monitora, tzn. zdjęcie na jednym, a panel sterowania na drugim.

docxxx
16-07-2010, 20:20
Na pewno warto poczekać, bo udało mi się właśnie rozpracować instrukcje SSE2 procesora. Aktualnie optymalizuje kod pod te instrukcje, program przyspieszy ponad dwukrotnie.
Piszesz niskopoziomowo, czy dajesz wstawki? W jakim jezyku piszesz HDR?

Pebal
16-07-2010, 20:43
Pebal, pracujesz nad czymś takim? Właśnie przeczytałem pierwszą stronę wątku - ja na pewno kupiłbym licencję :)
Niestety nie, cały dostępny cza poświęcam rozwijaniu SNS-HDR.

Taka mała sugestia : dla niektórych bardzo by się przydało wsparcie więcej niż 1 monitora, tzn. zdjęcie na jednym, a panel sterowania na drugim.
Będę miał to na uwadze.

Piszesz niskopoziomowo, czy dajesz wstawki? W jakim jezyku piszesz HDR?
Kod HDR piszę w języku C++, bez wstawek asemblera. Dużo zaś ostatnio wstawiam pseudokodu dedykowanego dla instrukcji SSE.

igsux3
17-07-2010, 00:25
Pisałeś ostatnio o SSE2, czemu nie od razu 3 albo 4? Przecież praktycznie każd procesor obecny na rynku obsługuje te instrukcje, czy one po prostu nie są potrzebne do Twojego programu? Aha, jak już o wspraciu wielu monitorów mówimy: bolączką CNX2 jest to, że listy narzędzi nie da się 'rozciągnąć w poziomie', tzn. w Photoshopie można cały ekran sobie poustawiać dowolnie i poumieszczać historię, warstwy czy akcje obok siebie, a w CNX jest jeden smutny pasek i 3/4 ekranu się marnuje. Można tam co prawda umieścić przeglądarkę plików, ale przy korzystaniu z zewnętrznej ogromna ilość miejsca pozostaje niewykorzystana...

Pebal
17-07-2010, 02:06
Pisałeś ostatnio o SSE2, czemu nie od razu 3 albo 4? Przecież praktycznie każd procesor obecny na rynku obsługuje te instrukcje, czy one po prostu nie są potrzebne do Twojego programu?
Najważniejszą rzeczą jaką potrzebowałem było zrównoleglenie obliczeń na liczbach zmiennoprzecinkowych pojedynczej precyzji a do tego instrukcje SSE praktycznie w zupełności wystarczają.

Aha, jak już o wspraciu wielu monitorów mówimy: bolączką CNX2 jest to, że listy narzędzi nie da się 'rozciągnąć w poziomie', tzn. w Photoshopie można cały ekran sobie poustawiać dowolnie i poumieszczać historię, warstwy czy akcje obok siebie, a w CNX jest jeden smutny pasek i 3/4 ekranu się marnuje. Można tam co prawda umieścić przeglądarkę plików, ale przy korzystaniu z zewnętrznej ogromna ilość miejsca pozostaje niewykorzystana...
Będę miał to na uwadze.

Pebal
19-07-2010, 02:27
Ulepszam algorytm HDR i w związku z tym mam do was pytanie.
Czy pod względem technicznym poniższy obraz jest ok?

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/07/DSC_4925-1.jpg
źródło (http://www.mmj.pl/~snibisz/SNS-HDR/Images/DSC_4925.jpg)

fridayimage
19-07-2010, 18:30
może brakuje trochę szczegółów w cieniach, ale to też kwestia czy były robione ujęcia ze szczegółami w tych miejscach.

jeśli chodzi o algorytm, zauważyłem, że lepszej jakości (szczegóły) finalne hdr tworzy się z przekonwertowanych plików Tiff niż oryginalnych Rawów (tutaj NEFy). Możesz coś na ten temat napisac?

Pebal
19-07-2010, 19:25
może brakuje trochę szczegółów w cieniach, ale to też kwestia czy były robione ujęcia ze szczegółami w tych miejscach.
To zdjęcie było robione wieczorem i chciałem aby na takie wyglądało, dlatego nie wyciągałem bardziej z cieni.

jeśli chodzi o algorytm, zauważyłem, że lepszej jakości (szczegóły) finalne hdr tworzy się z przekonwertowanych plików Tiff niż oryginalnych Rawów (tutaj NEFy). Możesz coś na ten temat napisac?
Możesz pokazać jakiś przykład?

fridayimage
19-07-2010, 21:53
Jasne

zrobiłem raz jeszcze wynikowe pliki i prezentuje poniżej wycinki 1:1.

HDRy z 3 plików.

1. z plików RAW, ustawienia "natural", bez dodatkowych ustawien, crop bez wyostrzania.

źródło (http://www.fridayimage.com/foto/zRAW.jpg)

2. z plików Tiff , ustawienia "natural", bez dodatkowych ustawien, crop bez wyostrzania.

źródło (http://www.fridayimage.com/foto/zTiff.jpg)
Pliki tiff zostały przekonwertowane z Nefów w programie Capture NX2 bez żadnych dodatkowych zabiegów.

Pomijam nasycenie kolorystyczne.

Pebal
19-07-2010, 22:15
Jasne
zrobiłem raz jeszcze wynikowe pliki i prezentuje poniżej wycinki 1:1.

Ok dzięki, jednak napisz jeszcze o jakie różnice Ci chodzi. Pomijając nasycenie koloru i odcień niebieskiego widzę jedynie, że obrazy TIFF były ostrzone a finalny obraz HDR z plików NEF jest ciemniejszy.

fridayimage
19-07-2010, 22:25
żadne obrazki nie były ostrzone.
róznice - bardziej zamglony obraz wg mnie pochodzi z obróbki Raw.

Pebal
19-07-2010, 22:44
żadne obrazki nie były ostrzone.
róznice - bardziej zamglony obraz wg mnie pochodzi z obróbki Raw.
Ja nie twierdze, że Ty ostrzyłeś te TIFFy, jednak są one ewidentnie ostrzone przez wołarkę. Sprawdź co masz ustawione w Camera Settings.
Wyłącz ostrzenie w wołarce albo wyostrz obraz HDR generowany z NEF a zobaczysz, że wyniki będą podobne.

igsux3
19-07-2010, 23:00
Jak dla mnie masz włączony profil, który czyta CNX, a którego nie czyta SNS.

fridayimage
19-07-2010, 23:29
fakt, są jeszcze ustawienia w puszce.

Pebal
19-07-2010, 23:35
fakt, są jeszcze ustawienia w puszce.
W następnej aktualizacji SNS-HDR będzie automatyczne ostrzenie RAW.

Pebal
23-07-2010, 21:57
Dostępna (http://www.sns-hdr.com) jest wersja 1.2.0 programu SNS-HDR
2. Zredukowano efekt halo.
3. Dodano parametry jasności, nasycenia i barwy kolorów, działające w obszarze świateł.
4. Poprawiono parametry świateł i cieni (lepszy kontrast).
5. Poprawiono mapowanie koloru.
6. Zwiększono ostrość obrazów konwertowanych z RAW.
7. Zaktualizowano dcraw do wersji 9.03

ayu
27-07-2010, 16:03
Pebal tak od kilku dni bawię się tym twoim wynalazkiem i powiem , że bardzo mi się podobają efekty jakie można uzyskać w stosunku do innych narzędzi tego typu. Naprawdę programik jest bardzo subtelny i nie robi plastiku z fotek i to jest moim zdaniem jego największą zaletą. Jak dla mnie najbardziej mi brakuje masek bądź pędzli do selektywnego retuszu ale jak czytałem w wątku będziesz nad tym pracował. Skuszę się chyba na wersję Home ale jak to liczyć w euro trochę dziko , można zapłacić w zł ? Zbieram już kaskę na programik i będę monitorował wątek i rozwój SNS - a.

Pebal
27-07-2010, 16:30
Skuszę się chyba na wersję Home ale jak to liczyć w euro trochę dziko , można zapłacić w zł ? Zbieram już kaskę na programik i będę monitorował wątek i rozwój SNS - a.
Można płacić w złotówkach w PayPal lub przelewem bankowym, trzeba tylko wysłać do mnie maila.

Rafał_Sz
27-07-2010, 17:54
Pebal, a co z aktualizacją softu po zakupie? Free czy będzie płatne?

Pebal
27-07-2010, 18:23
Pebal, a co z aktualizacją softu po zakupie? Free czy będzie płatne?
Wszystkie aktualizacje do wersji 1.x są bezpłatne. Wersja 2.x pojawi się dopiero w 2012 roku.

Radosso
27-07-2010, 18:25
wrzucam plik albo cos chce wpisać okno znika i na tym koniec. :(

Pebal
27-07-2010, 18:32
wrzucam plik albo cos chce wpisać okno znika i na tym koniec. :(
Jeżeli używasz wersji Lite, to pliki przeciąga się na ikonkę programu.
Wersja Lite jest pełnym automatem, obraz docelowy zapisywany jest w katalogu w którym znajdują się obrazy źródłowe.

ksviper
27-07-2010, 21:40
Chciałem zobaczyć co ten soft wygeneruje mi z pierwszego lepszego obrazka z trzema różnymi dodatkowymi ekspozycjami zmienionymi w PS wyskakuje taki oto błąd:

Aligning images......
Wyjątek nieobsłużony: System.Runtime.InteropServices.SEHException: Składnik zewnętrzny zgłosił wyjątek.
w SNS_HDR.HDREngine.Average(NativeAligner** aligner, Byte* bitmap, Int32 stride, Single* average)
w SNS_HDR.ImageAligner.SortedList()
w SNS_HDR.ImageAligner.Alignment()
w SNS_HDR.HDR.<>c__DisplayClass13.<ThreadGenerateHDR>b__7()
w System.Threading.ThreadHelper.ThreadStart_Context( Object state)
w System.Threading.ExecutionContext.Run(ExecutionCon text executionContext, ContextCallback callback, Object state)
w System.Threading.ThreadHelper.ThreadStart()

gdy dodaję opcję -da

Merging images...
Wyjątek nieobsłużony: System.Runtime.InteropServices.SEHException: Składnik zewnętrzny zgłosił wyjątek.
w SNS_HDR.HDREngine.Average(NativeAligner** aligner, Byte* bitmap, Int32 stride, Single* average)
w SNS_HDR.ImageLoader.Sort(List`1 files, IProgress progress)
w SNS_HDR.HDR.ThreadGenerateHDR(IProgress progress)
w SNS_HDR.HDR.<>c__DisplayClass19.<GenerateHDR>b__18()
w System.Threading.ExecutionContext.Run(ExecutionCon text executionContext, ContextCallback callback, Object state)

z rawa wypluło takie coś:

Converting RAWs.............................................. ..................
Merging images...
w SNS_HDR.HDREngine.NewHDR(Int32 width, Int32 height, Int32 left, Int32 right, Int32 top, Int32 bottom, Boolean align, Boolean hdr, Boolean raw, Boolean single, StructHDR** str, Int32 cores)
w SNS_HDR.HDR_RAW.<>c__DisplayClass25.<Step>b__20()
System XP Pro, .Net 3.5 SP1 oraz 4, 1GB Ramu, Athlon XP 2800+, SNS-HDR Lite 1.2.0

Pebal
27-07-2010, 21:57
Chciałem zobaczyć co ten soft wygeneruje mi z pierwszego lepszego obrazka z trzema różnymi dodatkowymi ekspozycjami zmienionymi w PS wyskakuje taki oto błąd:

Spróbuj zainstalować ręcznie biblioteki Visual C++ (http://www.microsoft.com/downloads/en/confirmation.aspx?familyId=a5c84275-3b97-4ab7-a40d-3802b2af5fc2&displayLang=en). Nie wiem dlaczego, ale instalator SNS-HDR ich czasami nie instaluje.

Radosso
27-07-2010, 22:43
Jeżeli używasz wersji Lite, to pliki przeciąga się na ikonkę programu.
Wersja Lite jest pełnym automatem, obraz docelowy zapisywany jest w katalogu w którym znajdują się obrazy źródłowe.

niestety, wyskakuje czy chce wysłać info o błędzie do mikrosoftu.

ksviper
27-07-2010, 22:51
po instalacji biblioteki VC++ i restarcie kompa wyskakuje takie coś:

Merging images...
w SNS_HDR.ImageLoader.Sort(List`1 files, IProgress progress)
w SNS_HDR.HDR.ThreadGenerateHDR(IProgress progress)
w SNS_HDR.HDR.<>c__DisplayClass19.<GenerateHDR>b__18()
Może za stara wersja procka, który nie obsługuje wszystkich zbiorów instrukcji multimedialnych. Everest pokazuje że obsługuje takie: x86, MMX, 3DNow!, SSE.
SSE2 i SSE3 nie obsługuje, może to ma jakieś znaczenie? Może jest gdzieś problem z uruchomieniem wątku (procesu)?

Pebal
27-07-2010, 22:54
niestety, wyskakuje czy chce wysłać info o błędzie do mikrosoftu.
Ach sory, nie spojrzałem na typ Twojego procesora. Wersja 1.2 programu wykorzystuje instrukcje SSE2, których Twój procesor niestety nie wspiera.

ksviper
27-07-2010, 22:58
No to się wszystko wyjaśniło:( Szkoda, że nie mogę wypróbować:( Ale może w robocie na służbowym sprawdzę jak to śmiga.

fridayimage
29-07-2010, 18:56
czy jest taka szansa, że twój program będzie otwierał pliku formatu openEXR? Już nie mówię o zapisywaniu.

Pebal
29-07-2010, 19:23
czy jest taka szansa, że twój program będzie otwierał pliku formatu openEXR? Już nie mówię o zapisywaniu.
Program od dawna otwiera pliki w tym formacie. Zapisywać ich raczej nigdy nie będzie, bo program nie tworzy liniowych obrazów HDR.

Demonek
01-08-2010, 10:24
Ach sory, nie spojrzałem na typ Twojego procesora. Wersja 1.2 programu wykorzystuje instrukcje SSE2, których Twój procesor niestety nie wspiera.

No to może zostawić gdzieś u ciebie na stronie jakąś starszą wersję programu, którą obsłużą starsze procesory?
No i zaznaczyć na stronie, że te nowsze wersje obsługują procesory powyżej xxx dla AMD czy Intela...

cayo
01-08-2010, 15:52
Pebal, ja mam wersję PRO i zauważyłem że program po zapisaniu zmniejsza rozdzielczość zdjęcia do 96 dpi, obojętnie z jakich plików został wywołany (nawet z RAW-ów 300dpi).
Czy to tak ma być ? Bo później z wydrukiem większego formatu może być problem.

Pebal
01-08-2010, 16:20
No to może zostawić gdzieś u ciebie na stronie jakąś starszą wersję programu, którą obsłużą starsze procesory?
No i zaznaczyć na stronie, że te nowsze wersje obsługują procesory powyżej xxx dla AMD czy Intela...
Można by tak zrobić, tylko nie wiem czy nie lepiej jednak zostawić tak jak jest. SNS-HDR wymaga bardzo dużo mocy obliczeniowej i uruchamianie go na starszym sprzęcie może prowadzić do frustracji.

Pebal, ja mam wersję PRO i zauważyłem że program po zapisaniu zmniejsza rozdzielczość zdjęcia do 96 dpi, obojętnie z jakich plików został wywołany (nawet z RAW-ów 300dpi).
Czy to tak ma być ? Bo później z wydrukiem większego formatu może być problem.
Parametr DPI nie ma żadnego znaczenia, jest to wyłącznie parametr orientacyjny.
To jaką rozdzielczość możesz uzyskać, wynika bezpośrednio z wielkości obrazu i wielkości formatu docelowego. Dzieli się wielkość obrazu w pikselach przez wielkość formatu docelowego w calach i otrzymuje się możliwą do uzyskania rozdzielczość.

cayo
02-08-2010, 01:04
Hmm, ale z tego co wiem to w każdym zakładzie jeśli chce się zrobić powiększenie to wymagają 300dpi a po drugie jeśli to nie ma żadnego znaczenia to po co SNS-HDR zmniejsza tą rozdzielczość do 96dpi zamiast zostawiać pierwotną ?

Pebal
02-08-2010, 01:27
Hmm, ale z tego co wiem to w każdym zakładzie jeśli chce się zrobić powiększenie to wymagają 300dpi a po drugie jeśli to nie ma żadnego znaczenia to po co SNS-HDR zmniejsza tą rozdzielczość do 96dpi zamiast zostawiać pierwotną ?
Tak jak pisałem wcześniej, rozdzielczość jest zależna od wielkości zdjęcia i docelowej wielkości odbitki, ten parametr się wylicza a nie określa na sztywno. Każdy program może wpisać dowolną wartość tego parametru i nie będzie miało to żadnego znaczenia.
Wartość 96 dpi w plikach zapisanych przez program SNS-HDR bierze się stąd, że program nie kopiuje tej wartości z obrazu źródłowego a wartość 96 dpi jest wartością domyślną w bibliotekach z których program korzysta.

Demonek
02-08-2010, 09:27
Można by tak zrobić, tylko nie wiem czy nie lepiej jednak zostawić tak jak jest. SNS-HDR wymaga bardzo dużo mocy obliczeniowej i uruchamianie go na starszym sprzęcie może prowadzić do frustracji.

No wiesz... ja kiedyś na Amidze (przypominam, procesor 14MHz) robiłem renderingi 640x512 tak, że zostawiałem sprzęt na noc włączony, a rano dopiero sprawdzałem co wyszło. I nie narzekałem ;) Ale ok...

A co do drugiego zdania? Czyli, żeby określić minimalne wymagania sprzętowo/programowe - bo na stronie tego nie ma.

Pebal
02-08-2010, 13:59
No wiesz... ja kiedyś na Amidze (przypominam, procesor 14MHz) robiłem renderingi 640x512 tak, że zostawiałem sprzęt na noc włączony, a rano dopiero sprawdzałem co wyszło. I nie narzekałem ;) Ale ok...
Eeech, to były czasy. Pamiętam jak na Amidze 500 opracowałem tryb wyświetlania obrazu 160x128 z możliwością wyświetlenia dowolnego koloru z 12 bitowej palety. Procesor wspomagany dostępnymi koprocesorami modyfikował dynamicznie parametry obrazu podczas wyświetlania. Pozostawało jedynie jakieś 10% mocy obliczeniowej dla aplikacji, która chciała z takiego trybu korzystać. Wtedy to były wyzwania.

Wracając jednak do tematu w tamtych czasach wyglądało to jednak trochę inaczej, bo długo czekać musieli prawie wszyscy, nie było takich różnic w wydajności sprzętu jak obecnie.
Łatwiej mi rozwijać jedną wersje kodu niż dwie. Dużą cześć kodu mam już zoptymalizowaną pod kątem instrukcji SSE a kod cały czas się rozwija. Wprowadzenie zmian w kodzie zoptymalizowanym, wymusza wprowadzenie zmian w analogicznym, niezoptymalizowanym kodzie. Zajmuje to dwa razy więcej czasu a tego ciągle mi brakuje. Jeżeli tylko będę miał go trochę więcej, postaram się zaktualizować kod niezoptymalizowany.

A co do drugiego zdania? Czyli, żeby określić minimalne wymagania sprzętowo/programowe - bo na stronie tego nie ma.
Minimum dla wersji Lite to procesor obsługujący instrukcje SSE2, 1.5GB RAM i system Windows XP.
Minimum dla wersji Pro to procesor dwurdzeniowy, 2GB RAM i system Windows XP.
Zalecana konfiguracja dla wersji Pro to procesor czterordzeniowy, 4GB RAM i system Windows 64-bit.

ayu
03-08-2010, 00:20
Pebal na Viście mi wszystko śmiga a na XP SP2 z Microsoft .NET Framework 2.0 oraz Microsoft Visual C++ 2010, procesor obsługuje SSE2 nie działa. W light pokazuje się okno konsoli a zaraz potem komunikat , że wystąpił problem z aplikacją i zostanie ona zamknięta. Co trzeba robić w takiej sytuacji?
Pojawia mi się taka sygnatura błędu
EventType : clr20r3 P1 : sns-hdr.exe P2 : 1.2.0.2 P3 : 4c49dea6
P4 : sns-hdr P5 : 1.2.0.2 P6 : 4c49dea6 P7 : 1fa P8 : 0
P9 : system.io.filenotfoundexception

Pebal
03-08-2010, 00:34
Pebal na Viście mi wszystko śmiga a na XP SP2 z Microsoft .NET Framework 2.0 oraz Microsoft Visual C++ 2010, procesor obsługuje SSE2 nie działa. W light pokazuje się okno konsoli a zaraz potem komunikat , że wystąpił problem z aplikacją i zostanie ona zamknięta. Co trzeba robić w takiej sytuacji?
Program wymaga Microsoft .NET Framework 3.0 SP1

ayu
03-08-2010, 01:11
No tak tylko wszystkie linki do jakiegokolwiek ustrojstwa z Redmond są u mnie niedostępne i jak to zainstalować ?

Pebal
03-08-2010, 01:13
No tak tylko wszystkie linki do jakiegokolwiek ustrojstwa z Redmond są u mnie niedostępne i jak to zainstalować ?
Link (http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?familyid=ec2ca85d-b255-4425-9e65-1e88a0bdb72a&displaylang=en)

ayu
03-08-2010, 01:14
U mnie nie działa. Nie można znaleźć serwera.

Pebal
03-08-2010, 01:20
U mnie nie działa. Nie można znaleźć serwera.
No to nic dziwnego, że nie możesz znaleźć, masz jakąś blokadę założoną? Zarówno w Firefox jak i IE u mnie ten link działa.
Tutaj (http://download.microsoft.com/download/4/9/0/49001df1-af88-4a4d-b10f-2d5e3a8ea5f3/dotnetfx30SP1setup.exe) masz bezpośredni link do pliku exe.

ayu
03-08-2010, 01:37
Na drugim kompie działa ale co z tego jak potrzeba jest na tym co się instaluje. Ale on musi tę instalkę gdzieś zapisać i trzeba by ją znaleźć.

Pebal
03-08-2010, 01:43
Na drugim kompie działa ale co z tego jak potrzeba jest na tym co się instaluje. Ale on musi tę instalkę gdzieś zapisać i trzeba by ją znaleźć.
Tutaj (http://download.microsoft.com/download/8/F/E/8FEEE89D-9E4F-4BA3-993E-0FFEA8E21E1B/NetFx30SP1_x86.exe) masz link do pełnej instalki.

ayu
03-08-2010, 01:55
Dzięki. Teraz to już chyba dam radę choć chyba znalazłem tę z "niepełnej" wersji. Tak wogóle to chyba w ty miesiącu skuszę się na Home wersję SNS-HDR ewentualnie w przyszłym (chyba, że nie dam rady tego odpalić na tym XP-ku). Rozumiem, że cena dla forumowiczów to 20 euro czyli jakieś 8 dyszek ?
Niestety do tego NET 3 SP1 znowu coś jest potrzebne dodatkowego i to kilka rzeczy więc chyba dam sobie na dzisiaj luz bo już nie chce mi się z tym walczyć. Spać też kiedyś trzeba.

Pebal
03-08-2010, 02:03
Dzięki. Teraz to już chyba dam radę choć chyba znalazłem tę z "niepełnej" wersji. Tak wogóle to chyba w ty miesiącu skuszę się na Home wersję SNS-HDR ewentualnie w przyszłym. Rozumiem, że cena dla forumowiczów to 20 euro czyli jakieś 8 dyszek ?
21 euro lub 85zł

ksviper
04-08-2010, 21:00
Jak wygląda sprawa orientacji zdjęć pionowych? Mam na myśli przypadek, gdy orientacja zdjęcia wynika z danych zapisanych w EXIF? Po wrzuceniu pliku/ów JPG prosto z puszki SNS-HDR Lite wyrzuca zdjęcie obrócone o 90* w prawo lub w lewo. Czy trzeba zastosować jakąś opcję przy uruchamianiu czy to "ułomność" wersji Lite?

Pebal
04-08-2010, 21:13
Jak wygląda sprawa orientacji zdjęć pionowych? Mam na myśli przypadek, gdy orientacja zdjęcia wynika z danych zapisanych w EXIF? Po wrzuceniu pliku/ów JPG prosto z puszki SNS-HDR Lite wyrzuca zdjęcie obrócone o 90* w prawo lub w lewo. Czy trzeba zastosować jakąś opcję przy uruchamianiu czy to "ułomność" wersji Lite?
Na chwilę obecną obracane są zdjęcia zapisane w formacie RAW tyle, że tę operację przeprowadza dcraw podczas wywołania.
Prawdę powiedziawszy nie interesowałem się obracaniem zdjęć zapisanych w innych formatach bo te mam już u siebie obrócone. Przyjrzę się temu i jeżeli będzie taka możliwość, będę obracał także te zdjęcia.

ksviper
04-08-2010, 21:15
Dzięki za info:)
Mam jeszcze jedno pytanko: jeden pliczek zawiera wersję x86 i x64 czy są osobne pliki do każdej wersji?

D_Z_I_A_D_E_K
04-08-2010, 21:25
brakuje mi opcji rotacji zdjęcia
To już 4 miesiące jak nadal cholernie brakuje mi opcji rotacji zdjęcia, przecież programowo to chyba tylko 4 linijki tekstu, a tak bardzo ułatwiło by mi to pracę ze zdjęciami.

Pebal
04-08-2010, 21:30
To już 4 miesiące jak nadal cholernie brakuje mi opcji rotacji zdjęcia, przecież programowo to chyba tylko 4 linijki tekstu, a tak bardzo ułatwiło by mi to pracę ze zdjęciami.
Ok, nadrobię zaległości. Za kilka dni wyjdzie wersja 1.3 programu, dodam do niej jeszcze możliwość obracania i kadrowania zdjęć.

nick-on
05-08-2010, 00:28
Ok, nadrobię zaległości. Za kilka dni wyjdzie wersja 1.3 programu, dodam do niej jeszcze możliwość obracania i kadrowania zdjęć.

Mistrzu! To już będzie na prawdę COŚ! :-)

Pebal
05-08-2010, 01:23
Mistrzu! To już będzie na prawdę COŚ! :-)
Myślę, że nadrobionych rzeczy będzie trochę więcej. Na pewno pojawi się:
- historia zmian,
- wsparcie dla wielu monitorów,
- dodatkowy parametr mikrodetali z polem krzywej,
- możliwość osobnego określenia balansu bieli dla obszaru świateł,
- szybki podgląd obrazu natywnej wielkości po najechaniu myszką na pole podglądu,
- możliwość obracania i kadrowania.

Najbardziej cieszy mnie wprowadzenie nowego parametru mikrodetali, którego opracowanie zajęło mi mnóstwo czasu. Aktualnie siła podbicia mikrodetali jest zależna od wartości parametru kontrastu średniego. Zależność tych parametrów jest dużą wadą, bo podbicie mikrodetali w wielu przypadkach jest bardzo niekorzystne (wzmacniają szum, uwydatniają zmarszczki, itp.). Aktualnie jedynym sposobem zmniejszenia podbicia mikrodetali jest redukcja poziomu kontrastu średniego. Na szczęście udało mi się znaleźć zależność która wpływa na podbicie mikrodetali i będzie można to podbicie niezależnie kontrolować.

igsux3
05-08-2010, 01:49
- wsparcie dla wielu monitorów,
- możliwość osobnego określenia balansu bieli dla obszaru świateł,

Słuchanie potrzeb użytkowników, to rozumiem 8-)

D_Z_I_A_D_E_K
05-08-2010, 21:27
takiego małego bubla znalazłem, otóż: na samym dole po prawej masz taki oto napis: Copyright © 2010 Sebastian Nibisz.
© = copyright, wiec albo jedno albo drugie :)

Pebal
05-08-2010, 22:43
takiego małego bubla znalazłem, otóż: na samym dole po prawej masz taki oto napis: Copyright © 2010 Sebastian Nibisz.
Ech... żebym ja tylko z takimi bugami musiał walczyć ;)

Władca Pixeli
06-08-2010, 04:09
Wszystko jest OK. Pierwszy przykład z brzegu na stronie
http://www.adobe.com na samym dole
Copyright © 2010 Adobe Systems Incorporated. All rights reserved.

D_Z_I_A_D_E_K
06-08-2010, 06:58
Wszystko jest OK. Pierwszy przykład z brzegu na stronie
http://www.adobe.com na samym dole
Copyright &copy; 2010 Adobe Systems Incorporated. All rights reserved.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_autorskie

Grzesiek_G
06-08-2010, 12:10
No to ja mała uwaga do programu: jako ze mam niewielkie doświadczenie napiszę opisowo:

Gdy myszą najeżdża się na jakieś miejsce na obrazie, widać na odznaczenie tego miejsca na palecie nasycenia, odcienie oraz jasności. Nie dałoby się tego jakoś blokować jakimś ctr albo coś? Trochę to utrudnia, gdy musisz wzrokowo pamiętać, gdzie to dane miejsce występuje na palecie.

Pebal
06-08-2010, 15:19
Gdy myszą najeżdża się na jakieś miejsce na obrazie, widać na odznaczenie tego miejsca na palecie nasycenia, odcienie oraz jasności. Nie dałoby się tego jakoś blokować jakimś ctr albo coś? Trochę to utrudnia, gdy musisz wzrokowo pamiętać, gdzie to dane miejsce występuje na palecie.
Ok, dodam taką blokadę. Już wcześniej zgłaszano mi potrzebę takiej blokady, ale ja wolałbym dodać możliwość korekty parametrów jasności, nasycenia i odcienia, bezpośrednio na obrazie. Niestety, jak na razie nie mam koncepcji jak mogłoby to wyglądać. Na pewno kontrola musiałaby być globalna, czyli taka jaka jest obecnie, bo U-Pointy są opatentowane.

Gio
06-08-2010, 17:42
to zrób P-pointy :-)

2pompony
06-08-2010, 18:03
Właśnie miałem taki sam pomysł... U opatentowane? To zrób VW-pointy i nawet dostaniesz sponsoring firmy automobilowej! :)

Pebal
06-08-2010, 18:30
to zrób P-pointy :-)

Właśnie miałem taki sam pomysł... U opatentowane? To zrób VW-pointy i nawet dostaniesz sponsoring firmy automobilowej! :)
Myślałem już nad tym jak zrealizować własną odmianę U-Pointów. Mam już nawet kilka pomysłów problem w tym, że nie znalazłem dokumentacji patentu U-Pointów i nie wiem, co dokładnie zostało opatentowane. Przypuszczam, że są zdefiniowane podstawowe parametry które definiują U-Poina, jednak nie wiem jakie to parametry. Przypuszczam, że usunięcie lub znaczna modyfikacja jednego z parametrów, pozwoliłoby stworzyć własna wersję U-Poinów, bez naruszania istniejącego patentu.

Radosso
08-08-2010, 14:31
Okej testuje to na drugim kompie. Właśnie próbuje wyciągać coś tylko z jednego zdjęcia... chyba nieźle ale mam wrażenie że za ostro i za kontrastowo.

Pebal
08-08-2010, 16:28
Okej testuje to na drugim kompie. Właśnie próbuje wyciągać coś tylko z jednego zdjęcia... chyba nieźle ale mam wrażenie że za ostro i za kontrastowo.
Wersja Lite działa jedynie na ustawieniach domyślnych i efekt jest w znacznym stopniu zależny od zdjęć źródłowych.
W wersji Pro/Home można dopasować poziom kontrastu do własnych potrzeb.

Gio
12-08-2010, 06:18
Pebal - nie wiem czy będę oryginalny bo może już ktoś pytał. Nie dałoby się zostawiać exifa w wynikowym pliku? Choćby w sytuacji kiedy wywołujemy jednego RAWa.

Pebal
12-08-2010, 15:02
Pebal - nie wiem czy będę oryginalny bo może już ktoś pytał. Nie dałoby się zostawiać exifa w wynikowym pliku? Choćby w sytuacji kiedy wywołujemy jednego RAWa.
Z kopiowanie danych EXIF mam mały problem. Gdy kopiuję dane EXIF pomiędzy różnymi formatami plików (TIFF, JPEG) dostaje błąd. Jak tylko uda mi się rozwiązać ten problem, dane EXIF będą kopiowane.

Gio
12-08-2010, 16:57
Byłoby super bo czasem się to przydaje.

nick-on
19-08-2010, 00:22
Czy dużym problemem byłoby wyrażanie jednostki zmniejszania zdjęcia nie w wielokrotności, ale w konkretnym rozmiarze końcowym zdjęcia? Czyli nie np. "zmniejsz 3x", tylko np. "zmniejsz dłuższy bok do rozmiaru 1200 pixeli"?

Pebal
19-08-2010, 19:52
Czy dużym problemem byłoby wyrażanie jednostki zmniejszania zdjęcia nie w wielokrotności, ale w konkretnym rozmiarze końcowym zdjęcia? Czyli nie np. "zmniejsz 3x", tylko np. "zmniejsz dłuższy bok do rozmiaru 1200 pixeli"?
W nowej wersji będzie opcja dedykowana do zmiany rozmiaru zdjęcia.

nick-on
20-08-2010, 00:17
W nowej wersji będzie opcja dedykowana do zmiany rozmiaru zdjęcia.

Super, dzięki! Przebieram nóżkami i czekam... ;-)

Gio
19-09-2010, 10:43
Odgrzeję nieco ten wątek. Pebal - z czego wynika pojawianie się dość regularnego rastra w obszarach jednolitego koloru (np. niebo) po przepuszczeniu jednego nefa przez Twój program? W sumie najczęściej chodzi o obszary naświetlone na tyle dobrze, że nie ma tam co wyciągać z cieni. Bo w przypadku niedoświetlenia ten szum byłby w miarę zrozumiały. Ale tak czy inaczej dlaczego on jest taki rastrowy? Mogę podesłać ilustrację.

Pebal
19-09-2010, 12:24
Odgrzeję nieco ten wątek. Pebal - z czego wynika pojawianie się dość regularnego rastra w obszarach jednolitego koloru (np. niebo) po przepuszczeniu jednego nefa przez Twój program? W sumie najczęściej chodzi o obszary naświetlone na tyle dobrze, że nie ma tam co wyciągać z cieni. Bo w przypadku niedoświetlenia ten szum byłby w miarę zrozumiały. Ale tak czy inaczej dlaczego on jest taki rastrowy? Mogę podesłać ilustrację.
Wstępne odszumianie generuje delikatny raster a ten staje się widoczny po podbiciu mikrokontrastu. W wersji 1.3 Pro pojawi się możliwość niezależnej kontroli siły podbicia mikrokontrastu i będzie możliwe tłumienie tego podbicia np. w obszarze koloru niebieskiego. W wersji Lite planuje udostępnić dedykowane presety, które pozwolą osiągnąć podobny efekt, jednak wprowadzę je dopiero po wydaniu wersji 1.3 Pro.

Michal_C
19-09-2010, 13:03
Pebal, a kiedy 1.3 nieśmiało zapytam?

Michał

Pebal
19-09-2010, 13:25
Pebal, a kiedy 1.3 nieśmiało zapytam?
Przypuszczam, że na dniach ale już tyle razy przestrzeliłem termin, że nie jestem w stanie go precyzyjnie podać.
Większość rzeczy jest gotowa ale postanowiłem przemodelować jeszcze zarządzanie pamięcią, aby można było przetwarzać większe obrazy w systemie 32-bit. Dzięki zmianom w zarządzaniu będę mógł także dodać do programu mechanizm, ułatwiający seryjne przetwarzanie zdjęć (praca na zakładkę).

Gio
19-09-2010, 13:47
czyli trzeba chyba składać na upgrade:-)

Vanti
22-09-2010, 13:41
Presety do wersji Lite się szykują? Fajniutko :) Jeszcze trochę i dostaniemy proste GUI do tej wersji (na zasadzie: wybierz plik, wybierz preset, no i przycisk "start" - więcej do szczęścia nie będzie potrzeba ;) ).

Pebal
23-09-2010, 01:55
Jeszcze trochę i dostaniemy proste GUI do tej wersji (na zasadzie: wybierz plik, wybierz preset, no i przycisk "start" - więcej do szczęścia nie będzie potrzeba ;) ).
Nie wykluczam takiego wariantu.
Im bardziej zaawansowana będzie wersja Pro, tym więcej funkcji będę udostępniał w wersji Lite.

ayu
23-09-2010, 19:03
Pebal ja mam taką osobistą listę życzeń. Mam nadzieję, że coś w niedalekiej przyszłości wejdzie do użycia. O pewnych sprawach było już pisane w wątku ale to są moje osobiste zachcianki :-).
- Kadrowanie z obrotem
- Możliwość zapisania kilku wersji i szybkie ich przełączanie jak w LR paleta Presets
- Za poprzednią funkcją poszłoby maskowanie, warstwy czy coś w tym stylu aby można było łączyć te kilka wersji fotki w jedną całość
- Lepsze wyrównywanie-scalanie kilku ekspozycji bo wydaje mi się że ten soft to ma ale nie radzi sobie za bardzo z lekko przesuniętymi kadrami które są robione z ręki.
To są moje osobiste sugestie do tego programu i funkcje które chciałbym aby były. Myślę, że bardzo zwiększyłyby funkcjonalność SNS-HDR. Czekam na dalsze aktualizacje :-).

conik
23-09-2010, 19:29
Tak przyszlo mi do glowy....jakas forma integracji z fotoszopem np odpalasz plugin-lacznik z SNSem wskazujesz plik i SNS przetwarza warstwy tak jak w tej chwili przetwarza pliki...+ kontrola winiety;)

nick-on
22-10-2010, 00:19
Pebal, czy SNS łyknie RAW-y z Samsunga EX-1. Myślę o dokupieniu jakiegoś kompakta i ten model wpadł mi w oko, ale wszędzie piszą, że żaden program nie czyta tych RAW-ów.

Pebal
22-10-2010, 01:00
Pebal, czy SNS łyknie RAW-y z Samsunga EX-1. Myślę o dokupieniu jakiegoś kompakta i ten model wpadł mi w oko, ale wszędzie piszą, że żaden program nie czyta tych RAW-ów.
Z tego co widzę, po zmianie rozszerzenia pliku program otwiera takie RAWy, jednak jest kompletnie skopany balans bieli.
Dodałem rozszerzenie tych RAWów do programu. Balans bieli z aparatu będzie pewnie poprawnie dekodowany dopiero w któreś z przyszłych wersji dcraw.

ayu
23-10-2010, 18:41
Tak przyszlo mi do glowy....jakas forma integracji z fotoszopem np odpalasz plugin-lacznik z SNSem wskazujesz plik i SNS przetwarza warstwy tak jak w tej chwili przetwarza pliki...+ kontrola winiety;)

Tak to byłby dobry ruch jeżeli SNS działałby np jako wtyczka do szopa.

Pebal
27-10-2010, 19:36
Gdyby ktoś nie widział programu a chciałby zobaczyć SNS-HDR Pro 1.2 w działaniu, to zapraszam do obejrzenia video:
Review 1 of 3 (http://www.youtube.com/watch?v=SaP2YS_vfgI&feature=player_embedded)
Review 2 of 3 (http://www.youtube.com/watch?v=qS55xSq5ChU&feature=player_embedded)
Review 3 of 3 (http://www.youtube.com/watch?v=1s8AwL6llA8&feature=player_embedded)

nick-on
29-10-2010, 21:40
Z tego co widzę, po zmianie rozszerzenia pliku program otwiera takie RAWy, jednak jest kompletnie skopany balans bieli.
Dodałem rozszerzenie tych RAWów do programu. Balans bieli z aparatu będzie pewnie poprawnie dekodowany dopiero w któreś z przyszłych wersji dcraw.

Nie balans bieli, tylko odcień, ale mniejsza z tym. Piszesz, że dodałeś rozszerzenie. Dobrze rozumiem, że jak zrobię update, to będzie czytał SRW bez zmieniania nazwy?

Pebal
29-10-2010, 21:56
Nie balans bieli, tylko odcień, ale mniejsza z tym.
To jest kwestia balansu bieli. Gdy dodałem parametr nakazujący dcraw wyznaczyć własny balans bieli, większość zdjęć wyglądała ok.

Piszesz, że dodałeś rozszerzenie. Dobrze rozumiem, że jak zrobię update, to będzie czytał SRW bez zmieniania nazwy?
Dodałem rozszerzenie ale w wersji 1.3. Ta wersja będzie dostępna jutro lub w niedziele.

nick-on
29-10-2010, 22:33
To jest kwestia balansu bieli. Gdy dodałem parametr nakazujący dcraw wyznaczyć własny balans bieli, większość zdjęć wyglądała ok.
A to ciekawe, bo jak zmieniałem balans bieli, to nic nie pomagało, a dopiero przesuwanie suwaka odcienia dało porządany efekt.

Dodałem rozszerzenie ale w wersji 1.3. Ta wersja będzie dostępna jutro lub w niedziele.
Super! Jakie jeszcze będą nowości? :-)

Pebal
29-10-2010, 23:30
A to ciekawe, bo jak zmieniałem balans bieli, to nic nie pomagało, a dopiero przesuwanie suwaka odcienia dało porządany efekt.
Korekta balansu bieli dostępna w programie działa inaczej niż korekta balansu bieli dostępna w wołarkach RAW. Korekta w programie wykonywana jest na nieliniowym obrazie, zaś korekta w wołarkach RAW jest wykonywana na obrazie liniowym (współczynnik gama = 1). Narzędzie korekty z programu nie radzi sobie dobrze z ekstremalnie zmienionym balansem bieli, pozawala za to korygować balans bieli we wszystkich obrazach (nie tylko RAW).

Super! Jakie jeszcze będą nowości? :-)
Oprócz tego o czym pisałem wcześniej, pojawią się graficzne presety i wspomaganie dla grupowego przetwarzania zdjęć (tylko wersja Pro). Zmieniony został moduł zarządzania kolorem (lepsza reprodukcja barw) i moduł zarządzania pamięcią (obsługa obrazów do 24Mpix w systemach 32bit). Poprawione zostało wyrównywanie zdjęć i dodana funkcja automatycznego usuwania duchów (poza obszarem wysokich świateł). Zredukowano generowanie szumu do minimalnego poziomu. Umożliwiono konwersję kolorów do przestrzeni sRGB IEC61966-2.1 podczas zapisu.

nick-on
29-10-2010, 23:55
Hmmm... obawiam się, że niewiele zrozumiałem z Twojego posta, humanista jestem. ;-)
Nic to, ściągnę 1.3 i będzie dobrze. :-)

jurekb
30-10-2010, 18:33
Gdzie mogę znaleźć instrukcję do wersji "SNS-HDR Lite"?
Na stronie programu link jest nieaktywny.
To znaczy wiem, że można przeciągnąć na ikonę programu ale chodzi mi o to czy mogę ustawiać jakieś parametry.

KS
30-10-2010, 18:39
W Lite przeciągasz wybrane zdjęcia na ikonę programu i program generuje plik HDR w tym samym folderze, co źródłowe pliki.

jurekb
30-10-2010, 18:51
W Lite przeciągasz wybrane zdjęcia na ikonę programu i program generuje plik HDR w tym samym folderze, co źródłowe pliki.

A mam jakiś wpływ na parametry?

Gio
30-10-2010, 19:58
A mam jakiś wpływ na parametry?

Masz, ale nie na takie od których zależy efekt kolorystyczno-hdrowy:-) Możesz regulować skalowanie i format pliku.

Gio
30-10-2010, 19:59
Gdzie mogę znaleźć instrukcję do wersji "SNS-HDR Lite"?
Na stronie programu link jest nieaktywny.
To znaczy wiem, że można przeciągnąć na ikonę programu ale chodzi mi o to czy mogę ustawiać jakieś parametry.

Uruchom samego execa w oknie dosowym (cmd) i program wyświetli Ci listę parametrów

arturs
31-10-2010, 11:21
a czy wersja Home od Pro różnić się w wersji 1.3 czymś jeszcze oprócz przetwarzania wsadowego?

Pebal
31-10-2010, 14:33
a czy wersja Home od Pro różnić się w wersji 1.3 czymś jeszcze oprócz przetwarzania wsadowego?
W wersji Home nie będzie wsparcia dla seryjnego przetwarzania zdjęć.
Dostępny będzie nowy mechanizm seryjnego przetwarzania zdjęć. Określa się katalog źródłowy, docelowy, parametry łączenie oraz format docelowy zdjęć. Po uruchomieniu zadania do programu wczytywane są kolejne zdjęcia z katalogu przy czym zapis przetworzonego zdjęcia oraz odczyt następnego, sprowadza się do naciśnięcia jednego przycisku w programie. Dodatkowo zdjęcia są przetwarzane na zakładkę czyli w trakcie obrabiania jednego, następne jest już przetwarzane w tle. To znacznie skraca czas wczytywania zdjęć do programu.

Pebal
02-11-2010, 14:08
Dostępna (http://www.sns-hdr.com) jest wersja 1.3.0 programu SNS-HDR Pro/Home.

Vanti
02-11-2010, 17:26
Pebal, a co z Lite? Przewidujesz aktualizację tej wersji?

Michal_C
03-11-2010, 11:42
Pebal jestem pod wrażeniem zmian. A to logo przy uruchamianiu się programu - bomba. Muszę jeszcze popatrzeć jak to działa po zmianach, ale warto było czekać.

Pozdr

nick-on
03-11-2010, 22:50
Dostępna (http://www.sns-hdr.com) jest wersja 1.3.0 programu SNS-HDR Pro/Home.

Pierwsze wrażenie na szybko: preset widoczny na zdjęciu po najechaniu myszą na miniaturkę - ge-nial-ne!!!
Nadal największy brak: kadrowanie i prostowanie...
Pytanie: czy wielkim problemem jest zmiana wielkości zdjęcia z obecnego 2x, 3x, itd. na docelowy format np. 1200 pixeli na długim boku?

Pebal
04-11-2010, 12:30
Pebal, a co z Lite? Przewidujesz aktualizację tej wersji?
Wersja Lite zostanie zaktualizowana w przyszłym tygodniu.

Nadal największy brak: kadrowanie i prostowanie...
Doszedłem do wniosku, że te opcje będą miały sens tylko wtedy, gdy program będzie posiadał funkcje, których jeszcze nie ma (korekta aberracji, dysorcji i winiety).

Pytanie: czy wielkim problemem jest zmiana wielkości zdjęcia z obecnego 2x, 3x, itd. na docelowy format np. 1200 pixeli na długim boku?
W sumie problem jest niewielki, postaram się to nadrobić.

Vanti
04-11-2010, 15:02
Wersja Lite zostanie zaktualizowana w przyszłym tygodniu.

Niezmiernie ten fakt mnie cieszy :)

I jeszcze jedno pytanie do Ciebie Pebal - jest jakaś szansa na proste GUI do wersji Lite jeszcze w tym roku (albo w ogóle)? Wiem, upierdliwy jestem z tym pytaniem :-P

Pebal
04-11-2010, 15:30
I jeszcze jedno pytanie do Ciebie Pebal - jest jakaś szansa na proste GUI do wersji Lite jeszcze w tym roku (albo w ogóle)? Wiem, upierdliwy jestem z tym pytaniem :-P
A jaką funkcjonalność takiego GUI uważałbyś za satysfakcjonującą?

Vanti
04-11-2010, 16:03
1. Wybór pliku/plików, które mają zostać obrobione.
2. Wybór formatu docelowego.
3. Wybór wielkości.
4. Przycisk "Odpal proces" ;)
5. Przycisk "Zamknij program"
I żeby jeszcze tak działało, by po przerobieniu pliku aplikacja nie zamykała się ;)

Da radę? Jakby co mogę pomyśleć (znaczy naszkicować) nad wyglądem okienka tego GUI.

Pebal
04-11-2010, 17:46
1. Wybór pliku/plików, które mają zostać obrobione.
2. Wybór formatu docelowego.
3. Wybór wielkości.
4. Przycisk "Odpal proces" ;)
5. Przycisk "Zamknij program"
I żeby jeszcze tak działało, by po przerobieniu pliku aplikacja nie zamykała się ;)

Da radę? Jakby co mogę pomyśleć (znaczy naszkicować) nad wyglądem okienka tego GUI.
Pomyślę o tym.

Grzesiek_G
04-11-2010, 19:30
Pomyślę o tym.

Zamiast rozwijać wersję Lite wprowadź licencję edu na wersję home :) Zapewne większość studentów się ucieszy :)

tenebrarum
04-11-2010, 22:43
Zmiany są w stosunku do wersji 1.2, ale:
1. Czy wersja 1.3 spowolniła czy też mi się tylko wydaje?
2. Nie mogę nigdzie odnaleźć opcji zapisywania presetów, chyba że kompletnie na wzrok mi już padło :) (wersja home)

Pozdrawiam

Pebal
04-11-2010, 22:56
1. Czy wersja 1.3 spowolniła czy też mi się tylko wydaje?
Ta wersja zwolniła (dla wielu ekspozycji) bo doszła funkcja usuwania duchów, która przy okazji redukuje szum.
Ponieważ jednak dostałem sygnały, że funkcja usuwania duchów pogarsza jakość obrazu video HDR (zmniejsza płynność ruchu), wprowadziłem stosowana poprawkę, która umożliwia wyłączenie tej funkcji (patrz koniec postu).

2. Nie mogę nigdzie odnaleźć opcji zapisywania presetów, chyba że kompletnie na wzrok mi już padło :)
Czasami odnoszę wrażenie, że tylko ja korzystam z prawego przycisku myszy a w programie ten przycisk ułatwia pracę, podobnie jak kółko. Prawy przycisk myszy na presetach a dalej będzie z górki.
Trzeba zabrać się za pisanie instrukcji ;)

-----------------------------------------------------------------------
Dostępna jest mała aktualizacja programu.
- dodano przycisk resetujący ustawienia paneli dokujących,
- dodano możliwość wyłączenie funkcji usuwania duchów.

tenebrarum
04-11-2010, 23:09
Korzystam zarówno z kółka jak i prawego przycisku myszy nagminnie :)
Niestety nie przyszło mi do głowy by kliknąć ppm w jakąkolwiek z miniaturek podglądu presetów, za to klikałem w każde inne miejsce, co nie przyniosło oczekiwanego rezultatu...stąd powyższe pytanie.
Mój błąd, zwracam honor :)

Pebal
04-11-2010, 23:17
Mój błąd, zwracam honor :)
To nie Twój błąd, tylko mój - do programu powinna być instrukcja.

nick-on
04-11-2010, 23:34
Doszedłem do wniosku, że te opcje będą miały sens tylko wtedy, gdy program będzie posiadał funkcje, których jeszcze nie ma (korekta aberracji, dysorcji i winiety).

Zupełnie się z Tobą nie zgodzę. Tych, o których ja mówię, używałbym nagminnie. Tych powyżej prawie wcale.

tenebrarum
04-11-2010, 23:35
Program jest bardzo intuicyjny więc dla użytkownika, który choć odrobinę jest obyty w temacie, obsługa (bez czytania ewentualnej instrukcji) nie powinna sprawiać problemów. Mnie niestety tym razem intuicja zawiodła :)

Ps. To ja jestem tym użytkownikiem, u którego występował problem z zapisem obrobionych plików, powinieneś kojarzyć tego natręta :) - zawracałem Ci głowę mailami jakiś czas temu. Ów problem został wyeliminowany samoistnie, zniknął ni stąd ni zowąd. Do dziś nie mam pojęcia co było przyczyną.

nick-on
04-11-2010, 23:36
W sumie problem jest niewielki, postaram się to nadrobić.

To też by sprawiło, że nie musiałbym już używać 2 programów...

Pebal
04-11-2010, 23:46
Ja się chyba już nigdy porządnie nie wyśpię ;)

nick-on
05-11-2010, 01:41
Ja się chyba już nigdy porządnie nie wyśpię ;)

Mogę poczekać. Nie chcę Cię mieć na sumieniu. ;-)

Michal_C
05-11-2010, 10:29
Pebal ja mam chyba mały problem. Otwieram zdjęcie do obróbki. Pokazuje się okno gdzie jest opcja otwarcia zdjęcia w pomniejszeniu i zmiany, które wprowadziłeś wczoraj czyli włączanie/wyłączani funkcji redukcji duszków w postaci kwadratów. Niestety nijak nie mogę zaznaczyć tej opcji (próbowałem lewym/prawym klawiszem myszki). Czy ja coś robię źle czy coś nie działa jednak. Może ma ktoś coś podobnego ma?

Michał

Pebal
05-11-2010, 16:02
Pebal ja mam chyba mały problem. Otwieram zdjęcie do obróbki. Pokazuje się okno gdzie jest opcja otwarcia zdjęcia w pomniejszeniu i zmiany, które wprowadziłeś wczoraj czyli włączanie/wyłączani funkcji redukcji duszków w postaci kwadratów. Niestety nijak nie mogę zaznaczyć tej opcji (próbowałem lewym/prawym klawiszem myszki). Czy ja coś robię źle czy coś nie działa jednak. Może ma ktoś coś podobnego ma?

Ta opcja działa tylko w przypadku łączenia wielu ekspozycji w jedną.

Michal_C
05-11-2010, 16:14
A to guła ze mnie. :(
Michał

Pebal
05-11-2010, 23:56
Zamiast rozwijać wersję Lite wprowadź licencję edu na wersję home :) Zapewne większość studentów się ucieszy :)
Myślę, że studenci mają ciekawsze rzeczy do roboty, aniżeli siedzenie nad nieznanym programem ;)

darex
10-11-2010, 11:10
Testuję ten programik i bardzo mi się podoba, ale w wersji Lite wychodzi mi kaszana na zdjęciach. Wrzucam surowe RAWy i wychodzi duży szum i ciemniejsze zbladziałe kolory w porównaniu z wersją PRO, czy jest na to jakaś rada oprócz zakupu wersji Pro na którą obecnie mnie nie stać?

Pebal
10-11-2010, 11:19
Testuję ten programik i bardzo mi się podoba, ale w wersji Lite wychodzi mi kaszana na zdjęciach. Wrzucam surowe RAWy i wychodzi duży szum i ciemniejsze zbladziałe kolory w porównaniu z wersją PRO, czy jest na to jakaś rada oprócz zakupu wersji Pro na którą obecnie mnie nie stać?
W wersji 1.2 niewiele można z tym zrobić. W wersji 1.3 będą dostępne presety, więc będzie większe pole manewru.

Pebal
15-11-2010, 13:05
Dostępna jest mała aktualizacja programu, która między innymi zawiera nową wersje dcraw, poprawnie dekodującą obrazy z tego aparatu.

Tok'Ra
15-11-2010, 15:01
Myślę, że studenci mają ciekawsze rzeczy do roboty, aniżeli siedzenie nad nieznanym programem ;)

Czasami lepszym pomysłem jest tzw. model rosyjski licencjonowania. W modelu tym, znając zdolność rosyjskich studentów do pokonywania zabezpieczeń, jest kilka programów w które w języku rosyjskim są dostępne na stronach producentów jako free, ale te same programy są rozprowadzane jako płatne licencje już w językach europejskich. Tym sposobem zredukowano znacznie ilość zainteresowanych złamaniem zabezpieczeń. No i tak się buduje patriotyzm w narodzie.

żółto-czarny
27-12-2010, 14:52
W wersji 1.2 niewiele można z tym zrobić. W wersji 1.3 będą dostępne presety, więc będzie większe pole manewru.
Czy jest już znana jakaś orientacyjna data ukazania się tego nowego Lite? Strasznie bym chciał poeksperymentować z TIFF-ami, myślę, że nie tylko ja... :)

Pebal
27-12-2010, 16:14
Czy jest już znana jakaś orientacyjna data ukazania się tego nowego Lite? Strasznie bym chciał poeksperymentować z TIFF-ami, myślę, że nie tylko ja... :)
Jak dobrze pójdzie, to aktualizacja wersji Lite pojawi się jeszcze w tym tygodniu.

Cosnek
07-01-2011, 22:12
U mnie niestety nie działa :(

Pebal
07-01-2011, 22:19
U mnie niestety nie działa :(
Jeżeli masz Windows XP to sprawdź, czy masz zainstalowane w systemie środowisko .NET Framework 3.0 SP2. Program wymaga także procesora wspierającego instrukcje SSE2.

Cosnek
07-01-2011, 22:31
Mam Win7 starter, może ma jakieś ograniczenia.

oszo
05-02-2011, 14:00
Witam, zacząłem używać wersji Pro (Demo) 1.3 ( dosknały program) , i jak zwykle mam problem.
Po obrobieniu zdjęcia i zapisaniu - otwieram zapisane zdjęcie i mam zupełnie inne kolory,
co robię nie tak.

pozdrawiam

Pebal
05-02-2011, 15:03
Witam, zacząłem używać wersji Pro (Demo) 1.3 ( dosknały program) , i jak zwykle mam problem.
Po obrobieniu zdjęcia i zapisaniu - otwieram zapisane zdjęcie i mam zupełnie inne kolory,
co robię nie tak.

W jakim formacie zapisywane zdjęcia mają inne kolory, we wszystkich czy tylko w TIFF-16?
Jeżeli we wszystkich formatach, to spróbuj skonwertować przestrzeń kolorów przy zapisie do sRGB, jeżeli tylko w formacie TIFF-16, to nie ma co się tym przejmować. Aktualnie dostępna wersja demo ma błąd, który psuje kolory w formacie TIFF-16. Wersja pełna tego błędu nie posiada.

oszo
05-02-2011, 15:22
Innych nie sprawdzałem, zapisywałem w TIFF-16, dzięki za odpowiedz.

Pebal
09-02-2011, 14:57
Dostępna (http://www.sns-hdr.com) jest wersja 1.3.5 programu SNS-HDR Pro/Home.
Wersję Lite zaktualizuję do końca tygodnia.

Gio
09-02-2011, 23:30
A jakie zmiany mamy w tej nowej wersji?

Pebal
10-02-2011, 00:29
A jakie zmiany mamy w tej nowej wersji?
Na stronie projektu dostępna jest lista wprowadzonych zmian.

Pebal
10-02-2011, 22:39
Poniżej przykładowe zdjęcie złożone w najnowszej wersji programu.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/02/Example1-1.jpg
źródło (http://www.mmj.pl/~snibisz/SNS-HDR/Images/Example1.jpg)

Gio
13-02-2011, 01:49
strona nie bangla?

Pebal
13-02-2011, 01:56
Jest jakaś awaria serwera.

Gio
13-02-2011, 02:08
akurat miałem sobie upgrade pociągnąć:-)

Pebal
13-02-2011, 02:15
Niewielka strata bo w poniedziałek będzie dostępna nowa aktualizacja z lepszym algorytmem mapowania tonów, tak więc wersję 1.3.5 miałbyś dosyć krótko :-)

Gio
13-02-2011, 03:12
:-) o ile serwer wstanie do poniedziałku:-P