Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: Statyw w góry

Domyślnie Statyw w góry

Witam !

Planuję wyprawę fotograficzną w Sudety a potem Tatry, a ponieważ mam małe doświadczenie, to może ktoś z praktyką doradzi jakiś sensowny, i nie drogi , statyw, z którym można łazić po górach. Wg mnie, powinien być mały po złożeniu i lekki, ale z tego co czytałem lekki przy statywach oznacza padakę. Nie znalazłem tematu tak konkretnie sprofilowanego, ale może gdzieś była już o tym mowa.

Domyślnie

powiedz z czym zamierzasz chodzić, bo od wagi zależy jaki statryw bedzie optymalny.
    d4x + d800 + 24-70 2.0 + 70-200 2.0 + 85 1.2 + smok i 3 krasnoludki....

Domyślnie

D100 + tessar 50 2.8 + nikkor 28-100 3.5-5.6 + ew. sonnar (chyba tak się nazywa) (m42) 200. Łażenie raczej z miejsca na miejsce z całym majdanem, a więc tryb 100 % wędrowny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mancur Zobacz posta
    Wg mnie, powinien być mały po złożeniu i lekki, ale z tego co czytałem lekki przy statywach oznacza padakę. Nie znalazłem tematu tak konkretnie sprofilowanego, ale może gdzieś była już o tym mowa.
    Niestety, góry to często silne wiatry - w takich warunkach statyw musi być solidny z możliwością dociążenia - więc mały i lekki ( zależy dla kogo lekki ) to raczej odpada ( zresztą w większości zastosowań ).
    Na ostatnim plenerze w Karkonoszach były takie dwa dni, gdzie rzadko który statyw wytrzymywał warunki pogodowe, a było w czym wybierać ( mówię o statywach ).
    Ostatnio edytowane przez wilk325 ; 08-07-2009 o 23:35

Domyślnie

Wilku, nie każdy sobie poradzi z Gitzo Systematic na Orlej Perci, bo go za mocno w dół może pociągnąć. Ja mam 1-no kilogramowe maleństwo (37cm po złożeniu) które można dociążyć 10-ma kilogramami kamieni. Tych ani w Tatrach, ani w Sudetach nie brakuje. Wystarczy mieć przy sobie jakąś tytkę i hak przy statywie. Gwarantuję, że jest to o wiele lepsze rozwiązanie niż tachanie 10-cio kilogramowego statywu.
    Jeden warunek: statyw musi mieć udźwig kilkunastu kilogramów. A takich, które ten warunek spełniają, przy własnej wadze 1kg lub niżej, za wiele na rynku nie ma.
    http://www.flickr.com/photos/blazeje/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blazeje Zobacz posta
    Ja mam 1-no kilogramowe maleństwo (37cm po złożeniu) które można dociążyć 10-ma kilogramami kamieni.
    Jeden warunek: statyw musi mieć udźwig kilkunastu kilogramów. A takich, które ten warunek spełniają, przy własnej wadze 1kg lub niżej, za wiele na rynku nie ma.
    O to mi chodziło.

Domyślnie

z tego co czytałem lekki przy statywach oznacza padakę.
    Zależy z czego i jak jest wykonany. Sztywność i wytrzymałość niekoniecznie oznacza wagę. W razie czego statyw można obciążyć podwieszając np. torbę. Do noszenia jakiś czterosekcyjny, niewielki po złożeniu. Ceny takich zaczynają się od 600 zł.

Oszczędny w słowach Awatar starx
    Miasto
    Beskid Niski

Domyślnie

Może coś takiego się nada: http://www.nikon.org.pl/showthread.php?t=86379
    D50, N18-70, N70-210, SB-400, cokin + kilka filtrów, orion trekker II, Manfrotto 190xb+804rc2

Domyślnie

i ja się podłącze do pytania, sam planuje zakup takiego niewielkiego statywu, który będę mógł zabrać ze sobą na rower.
    Jak byłem w MM to oglądałem vanuardy z serii alta i treker, zastanawiam się nad czymś takim jak tu: http://www.radar.pl/Vanguard-statyw-...25CP-20989522/

co o tym myślicie? bardzo lekki ale i udźwig ma nie wielki, z kolej można go dociążyć tylko jaką wagą? czy waga dociążenia ma się mieścić w granicach maksymalnego obciążenia statywu? innymi słowy, skąd mam wiedzieć jak bardzo mogę obciążyć statyw?
    D750 l 24 1.4 l 35 1.8 l 50 1.4 l 85 1.4 l 180 2.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez starx Zobacz posta
    Oglądałem, w ogóle travel angel, i wyglądają spoks tylko ta cena . Może jakieś tańsze rozwiązanie albo warto kupić używany ?.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów