Szukaj
To jeszcze podaj ile kasy masz do wydania i co z głowicą.
Chciałbym się zmieścić w 300 zł. A co z głowicą, hm, no właśnie a co z głowicą... A co to głowica ? Kiedyś miałem statyw (do Praktiki L2) i po prostu przykręcałem do niego aparat. Ale za całość najchętniej wydał bym ze 300 zł max..
statyw kupuje sie raz, a dobrze. jesli ma byc maly i w miare lekki to polecam frotke 190xprob i do tego mala kulke - ale to koszt ponad 500zl...zawsze mozna posluzyc sie woreczkiem z groszkiem. w gorach naturalnych statywow nie brakuje![]()
Byłem na Śnieżce zaraz po katastrofie dysku. Warunki trudno opisać. Trzeba samemu doświadczyć. Nie było mowy o wyjęciu statywu a co dopiero ustawieniu go. Wyjęcie aparatu równało się natychmiastowemu zniszczeniu go. Widoczność była na metr. Z kolegą przesuwaliśmy się od tyczki do tyczki walcząc o przeżycie.
Ostatnio edytowane przez bckp ; 09-07-2009 o 14:37
Jak ja lubię takie rady, to jakiś oklepany tekst tutaj... Ale 300 zł za woreczek z groszkiem to dość sporo... Nie jestem fotografem przez duże F ani małe f raczej pstrykam zdjęcia i sprawia mi to sporo frajdy, ale nie jest celem mojego życia. Trudno mi uwierzyć, że za 300 zł nie da się ogarnąć jakiegoś statywu dla kompletnego amatora jak ja ( jak robiono fajne foty w górach latach 60-tych, 70-tych czy 80-tych ?). Nie będę tych zdjęć sprzedawał do kalendarzy
. Może porostu jest ktoś kto chodzi REKREACYJNIE po górach, lubi fotografować ma jakieś doświadczenia w tym temacie i może coś polecić na pierwsze wyjście z aparatem. Jak się w to wkręcę bardziej to sprawie sobie lepszy sprzęt. Mój D100 ani moje obiektywy to też żadna rewelacja....
Pamiętam sprzęt mojego dziadka. W tamtych czasach aparaty były lekkie a statywy bardzo solidne. Odpowiednik takiego kosztuje dzisiaj ponad 1000 zł i na pewno nie jest Made in China. W tandetnym statywie musisz się liczyć z mikrodrganiami. Będzie wydawał się stabilny a zdjęcia nie będą tak ostre jak powinny być.
Goldphoto YH314C + głowica 3D. W 300zł się wyrobisz, wystarczy poszukać. Podróba frotki, za te pieniądze super statyw. W górach może przy dłuższych wędrówkach nie jest za lekko, ale warto podźwigać te kilka kg. Pytanie brzmi: w czym chcesz ten lub inny statyw nosić?
Skontaktuj się z nami