Close

Strona 38 z 95 PierwszyPierwszy ... 2836373839404888 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 371 do 380 z 942

Domyślnie

Robił ktoś porównanie bokeh 1.4G vs 1.8G?

Domyślnie

Owszem, i ja nie widzę sensu pakowania tych paru stów. Chociaż można posunąć to jeszcze dalej - jak masz śrubokręt w body, możesz oszczędzić jeszcze bardziej.

Za to kompletnie nie rozumiem ślinotoku w stosunku do 50/1.8g, bo niestety jaj to on nie urywa.

Jednym z argumentów za szkłem z f1.8 w stosunku do f1.4 jest potencjalnie łatwiejsze w konstrukcji takiego szkła opanowanie aberracji sferycznej (skutkującej czymś, co modnie się focus shiftem nazywa). Gdyby 1.8g był wolny od tej dolegliwości f1.4g (dolegliwości, która nie jest natury jak chcą niektórzy sortu konkretnego szkła; to jest efekt takiej a nie innej konstrukcji WSZYSTKICH egzemplarzy), byłbym pierwszym kupującym 50/1.8g. Niestety, zamieniłbym siekierkę na kijek: bo znów (jak i w 24g, 35g) nie wyszło, niestety. Dostałbym małopiękny bokeh i brak f1.4 (te 2/3 działki czasem się przydaje).

Powtórzę się - dedykacja 1.8g (amatorskie korpusy, drugi lens za kitem, eksperymentujący amatorzy) da w efekcie to co widzimy w wątkach o skądinąd świetnym 35/1.8 - płacze o nietrafianie, mydło, ospę u niemowląt. Szkoda trochę.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Photoartbox
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    (skutkującej czymś, co modnie się focus shiftem nazywa). Gdyby 1.8g był wolny od tej dolegliwości f1.4g (dolegliwości, która nie jest natury jak chcą niektórzy sortu konkretnego szkła; to jest efekt takiej a nie innej konstrukcji WSZYSTKICH egzemplarzy
    Jak juz zapewne wiecie, 50/1.4G jest jednym z moich ulubionych szkiel. Uzywam go dosyc czesto, faktem jest, ze glownie na F1.4-2.8, ale czasem jak fotografuje rozne przedmioty, lub landszafcik przymykam do F4-5.6 a nawet do F16 Nigdy nie przeszkadzal mi focus shift, uwazam, ze w tym obiektywie (jesli faktycznie wystepuje w kazdym egzemplarzu) jest to zjawisko tak marginalne, ze mozna o nim zapomniec. Kiedys po dyskusji z deep, popelnilem maly tescik, chyba bardziej dla siebie, tak juz bylem skolowany. Test ten utwierdzil mnie w przekonaniu, ze bardziej skolowac sie nie dam. Ponizej zdjecia z 50/1.4G przykreconej do D700 i postawionej na stole, kolejno F1.4 ; 2 ; 2.8 ; 3.5 ; 4 ; 5.6 Szumy sa bo to ISO 6400 Gdyby znow sie exify schowaly sluze linkiem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    Robił ktoś porównanie bokeh 1.4G vs 1.8G?
    ...
    Cytat Zamieszczone przez slivus Zobacz posta

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez R Zobacz posta
    szkoda ze obroncy 1.4G przycichli... przeciez nie chodzi o obrone za wszelka cene taniego szkla, ale naprawde obrazek jest bardzo ladny za przystepna cene...
    a która 50tka Nikona nie jest w przystępnej cenie? i daje nieładny obrazek?
    toż to tanie stałeczki a dyskusja rozgorzała jakby to był przynajmniej zamiennik dla N85G i pozwolił zaoszczędzić jedną średnią pensje krajową...

to co? pakowac kilka stow wiecej tylko dlatego zeby zystkac dzialke swiatla, ktore w wielu przypadkach jest srednio uzywalne ze wzgladu na jakosc szkla?
    poczekajmy jak będzie z jakością w tym szkle....
    Patrząc na ostatnie problemy z jakością nawet tych topowych szkieł Nikona to daleko posunięty optymizm zakładanie, że tu będzie wszystko super...

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Za to kompletnie nie rozumiem ślinotoku w stosunku do 50/1.8g, bo niestety jaj to on nie urywa.
    ot efekt nowości
    D700 + N50 f1.4G / N105VR Micro f/2.8G / Tokina 400 AT-X f/5,6 / N28-105D

Rozmowny
    Miasto
    augustów/żory/stafford

Domyślnie

szkoda ze obroncy 1.4G przycichli...
    tu nie ma czego bronić, kto ma 1.4G ten zdjęcia robi i jest zadowolony
    ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Photoartbox Zobacz posta
    Jak juz zapewne wiecie, 50/1.4G jest jednym z moich ulubionych szkiel. Uzywam go dosyc czesto, faktem jest, ze glownie na F1.4-2.8, ale czasem jak fotografuje rozne przedmioty, lub landszafcik przymykam do F4-5.6 a nawet do F16 Nigdy nie przeszkadzal mi focus shift, uwazam, ze w tym obiektywie (jesli faktycznie wystepuje w kazdym egzemplarzu) jest to zjawisko tak marginalne, ze mozna o nim zapomniec. Kiedys po dyskusji z deep, popelnilem maly tescik, chyba bardziej dla siebie, tak juz bylem skolowany. Test ten utwierdzil mnie w przekonaniu, ze bardziej skolowac sie nie dam. Ponizej zdjecia z 50/1.4G przykreconej do D700 i postawionej na stole, kolejno F1.4 ; 2 ; 2.8 ; 3.5 ; 4 ; 5.6 Szumy sa bo to ISO 6400 Gdyby znow sie exify schowaly sluze linkiem.
    Po pierwsze na skalowanych obrazkach efektu nie będzie widać, po drugie zauważyłem że lubisz dość mocno wyostrzać swoje zdjęcia (nie odbieraj tego jako krytykę bo nie to mam na myśli) i wtedy efekt focus shift też się zaciera. Ja bardzo mało swoje fotki wyostrzam dlatego szukam szkieł maksymalnie ostrych i wtedy takie wady jak focus shift są dla mnie uciążliwe. Dlatego jedni będą widzieć problem, inni nie. Dodam tylko że od f/4 już jest obiekt w GO, najgorzej u mnie było na f/2.8, wtedy miałem małego BF, na f/1.4 idealnie i bardzo ostro.
    D700 | F5 | F4 | F3 | F2 | F | FM2n | NIKOMAT FTn | FUJIFILM X100
    AF16/2.8D |
    AF18/2.8D | AF28/1.4D |AF20-35/2.8D | AF85/1.4D | AF105/2D DC | AF135/2D DC | AF180/2.8D | AF70-180/4.5-5.6D ED Micro | AF80-200/2.8D ED
    MF16/3.5Ai | MF20/4Ai | MF28/2Ai | MF55/1.2Ai | MF105/2.5Ai

Photoartbox
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez deep Zobacz posta
    Po pierwsze na skalowanych obrazkach efektu nie będzie widać, po drugie zauważyłem że lubisz dość mocno wyostrzać swoje zdjęcia (nie odbieraj tego jako krytykę bo nie to mam na myśli) i wtedy efekt focus shift też się zaciera. Ja bardzo mało swoje fotki wyostrzam dlatego szukam szkieł maksymalnie ostrych i wtedy takie wady jak focus shift są dla mnie uciążliwe. Dlatego jedni będą widzieć problem, inni nie. Dodam tylko że od f/4 już jest obiekt w GO, najgorzej u mnie było na f/2.8, wtedy miałem małego BF, na f/1.4 idealnie i bardzo ostro.
    Znow sie z Toba nie zgodze. Wyostrzanie nie ma w tym przypadku nic do rzeczy - wyraznie widac, ze na kazdej przyslonie obiekt miesci sie w GO a o to chodzi. Nie bardzo wiem co skalowanie mialoby zmienic, na ogyginalnej wielkosci wyglada to identycznie - przed chwila sprawdzalem na NEF-ach (wyostrzanie lub jego brak tez nic nie zmienia, po za tym, ze jest mniej lub bardziej ostro). Nadal nie widze problemu, ale skoro Ty go widzisz, nikt Cie nie chce do tego szkla namawiac, chodzi jedynie o to aby go innym nie obrzydzac, problemem, ktory jesli w ogole istnieje, jest marginalny. Zdjecia, ktore prezentuje nie sa az tak bardzo wyostrzane, jedynie obiektywy, ktore sobie zostawilem, naleza do ostrych.

Domyślnie

To jest tak jak z audiofilami, jedni słyszą różnice inni nie, tutaj chyba dyskutujemy w podobnym zakresie subiektywnym. Miałem z pół roku 50/1.4G i dostęp do kilku sztuk, ja do niej nie wrócę bo mi nie pasuje i tyle, temat jest o nowej 50/1.8G więc...już nic nie piszę o jaśniejszym bracie.
    D700 | F5 | F4 | F3 | F2 | F | FM2n | NIKOMAT FTn | FUJIFILM X100
    AF16/2.8D |
    AF18/2.8D | AF28/1.4D |AF20-35/2.8D | AF85/1.4D | AF105/2D DC | AF135/2D DC | AF180/2.8D | AF70-180/4.5-5.6D ED Micro | AF80-200/2.8D ED
    MF16/3.5Ai | MF20/4Ai | MF28/2Ai | MF55/1.2Ai | MF105/2.5Ai

Photoartbox
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez deep Zobacz posta
    To jest tak jak z audiofilami, jedni słyszą różnice inni nie, tutaj chyba dyskutujemy w podobnym zakresie subiektywnym.
    To co napisales, potwierdza jedynie marginalnosc "problemu". W praktyce wyglada to tak, pierwsze zdjecie na F1.4 a drugie na F2.8 obydwa trafione, ostre itd. moze fotografujac tabele testowe "problem" bedzie zauwazalny, ale ja kupuje obiektywy w innym celu, te zapalki to juz byl wyjatek

PS. Znow sie dalem wciagnac w OT -sorry, jak przeszkadza, prosze Modow o usuniecie
    Ostatnio edytowane przez Photoartbox ; 07-06-2011 o 12:45

Strona 38 z 95 PierwszyPierwszy ... 2836373839404888 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów