Close

Strona 37 z 95 PierwszyPierwszy ... 2735363738394787 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 361 do 370 z 942

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slivus Zobacz posta
    zaliczyła ale jej strata
    No to szkoda - skoro rozmycie nie jest aż tak istotne, w wyścigach kapsli wybieram Twoją 1.8D, po mikroregulacji. R ma rację - kilka stów (względem 1.8G) piechotą nie chodzi

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

1.8D generalnie trafia, ten strzał przewaliła.
    nic

Domyślnie

A ja nie mam dobrego zdania odnoście celności / powtarzalności starej 1,8D - kilka sztuk miałem, przymknięte OK, na pełnej dziurze - loteria. 1,4G jak na razie też mnie nie porywa, ale miałem do czynienia z tylko jedną sztuką. 1,8G jak do tej pory nr. w kwestii AF.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slivus Zobacz posta
    1.8D generalnie trafia, ten strzał przewaliła.
    No to 1.8G jest Ci zbędne, chyba że masz zabawę w wrzucaniu "-" na mikroregulacji jak przechodzisz na 2.8 (tak wiem od R, że takie przysłony mogły by nieistnieć )

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

"nowe" 50/1.8D mają plastik w środku, plus AF na śrubokręt i z celnością jest średnio. Pierwsza wersja 50/1.8 jest metalowa w środku i AF według mnie pracuje lepiej. Nie ma np. "przeskakiwania" obrazu widocznego w wizjerze podczas ustawiania AFu. Szkoda że nie zrobiliście tego testu na LV z manualnym ustawianiem AFu, w końcu porównujemy bokeh i ostrość a te zależą bardzo od trafienia w punkt.
    D700 | F5 | F4 | F3 | F2 | F | FM2n | NIKOMAT FTn | FUJIFILM X100
    AF16/2.8D |
    AF18/2.8D | AF28/1.4D |AF20-35/2.8D | AF85/1.4D | AF105/2D DC | AF135/2D DC | AF180/2.8D | AF70-180/4.5-5.6D ED Micro | AF80-200/2.8D ED
    MF16/3.5Ai | MF20/4Ai | MF28/2Ai | MF55/1.2Ai | MF105/2.5Ai

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Archibald Zobacz posta
    Dodaj, że łapaliśmy ostrość z napisu "MG".

A tu zobaczcie - widać jak szybko AF nowej 1,8G przelatuje zakres w porównaniu do 1,4G. Jako bonus jest 1,8D i... fenomen 24/2,8 Oczywiście wiemy, że 24 to szeroki kąt i one z reguły są szybsze, ale tak dla żartu chcieliśmy pokazać jak Nikon robił i jak powinien nadal robić AF

Po kolei: 1,4G 1,8G 1,8D 24/2,8D

A nie jest tak że 1.4G ma po prostu dłuższą drogę do przejechania?

Domyślnie

Jak już testujemy prędkość AF, to wrzucam swoje porównanie Sigmy 50 1.4 z Nikorrem 50 1.8G.
    Bardzo podobna prędkość przelotu przez pełen zakres, jeśli chodzi o doostrzanie sigma jest trochę szybsza.

http://www.youtube.com/watch?v=Ej4HcoXyjC0
    Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez deep Zobacz posta
    ...w końcu porównujemy bokeh i ostrość a te zależą bardzo od trafienia w punkt.
    Ostrość tak, bokeh przy tak niewielkiej różnicy się nie zmienił. Slivus chciał na LV, ale ja się uparłem na tradycyjny AF, w końcu po to jest, żeby działał - przy okazji wyszło jak skutecznie sobie radzi

Cytat Zamieszczone przez marcdeq Zobacz posta
    Jak już testujemy prędkość AF, to wrzucam swoje porównanie Sigmy 50 1.4 z Nikorrem 50 1.8G.
    Bardzo podobna prędkość przelotu przez pełen zakres, jeśli chodzi o doostrzanie sigma jest trochę szybsza.

http://www.youtube.com/watch?v=Ej4HcoXyjC0
    Pozdrawiam
    He he, normalnie ta nowa wydmuszka mnie rozwala

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    (tak wiem od R, że takie przysłony mogły by nieistnieć )

szkoda ze obroncy 1.4G przycichli... przeciez nie chodzi o obrone za wszelka cene taniego szkla, ale naprawde obrazek jest bardzo ladny za przystepna cene...
    to co? pakowac kilka stow wiecej tylko dlatego zeby zystkac dzialke swiatla, ktore w wielu przypadkach jest srednio uzywalne ze wzgladu na jakosc szkla?

wydawalo mi sie i nadal wydaje, ze wazny jest uzyskany obrazek a nie narzedzie ktorym sie go wykonalo...
    Ostatnio edytowane przez R ; 07-06-2011 o 09:01

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez R Zobacz posta
    ...wydawalo mi sie i nadal wydaje, ze wazny jest uzyskany obrazek a nie narzedzie ktorym sie go wykonalo...
    Bardzo, bardzo słusznie

Wczoraj bawiłem się jeszcze 1,4G na dworze przy dobrych warunkach - szalejąca córka nie miała większych szans jednak przy gorszych warunkach niestety 1,4G nie miało szans - i konkretnie w takiej sytuacji lepiej wypada 1,8G. Szkoda, że jak zawsze trzeba iść na kompromis - obrazek czy AF?.. Ze względów używania tego szkła głównie do reporterki wybieram AF, ale obrazka trochę żal...

Strona 37 z 95 PierwszyPierwszy ... 2735363738394787 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów