Cześć,
też zastanawiam się nad jakąś lepszą małpą. Czy któryś z was zastanawiał się jeszcze nad Sigmą DP1 lub jednym z modeli RICOH'a capillo? Wiem, że tam są stałki 28 mm ale czy jakość zdjęć nie jest dużo lepsza niż w Nikonie i Canonie?
Szukaj
Cześć,
też zastanawiam się nad jakąś lepszą małpą. Czy któryś z was zastanawiał się jeszcze nad Sigmą DP1 lub jednym z modeli RICOH'a capillo? Wiem, że tam są stałki 28 mm ale czy jakość zdjęć nie jest dużo lepsza niż w Nikonie i Canonie?
NikonyD850, Z6, D810, i cała szklarnia...
ja się wcześniej zastanawiałem na Sigmą DP1 - jakość zdjęć znacząco lepsza, ale zarówno testerzy jak i zwykli użytkownicy narzekali na straszliwą powolność, taką że aż przeszkadzającą w robieniu zdjęć, więc ta Sigma w praktyce nadaje się chyba głównie do krajobrazów, a nie tak jak niektórzy sobie wymarzyli jako mała i dyskretna reportażówka ze świetną jakością. Przy niej zwykłe kompakty, a nie tylko z topowych serii to prawdziwe rakiety..
Zarówno AF jak i zapis zdjęcia powoduje ponoć zamrożenie aparatu wręcz na parę sekund...
Jeśli to komuś nie przeszkadza to na pewno warto - mnie to bardzo zniechęciło, zwłaszcza za taką cenę.
No chyba że coś poprawili ostatnimi łatkami softu, tego nie wiem, ale jakoś nie wierzę..(może ktoś coś wie więcej)
Był też o Sigmie wątek na forum, zerknij w wyszukiwarkę..
Witam,
Sigma ma też fatalny ponoć wyświetlacz i słabe oprogramowanie pod względem użytkowym - to chyba jednak ciągle bardziej koncept niż dopracowany produkt...
Greg
------------
NIKON D80/grip MB-D80 + 2 x En-El3e/Nikkor 18-70 IF ED/Nikkor 55-200 ED
NIKON
I powiedział Pan: "A gdyby pytali o mnie ateiści... to mnie nie ma!"
Nie widziałem sampli porównawczych ale G10 naprawdę wysoko mierzy. w necie porównywali go nawet z filmowym Haselkiem
Tak czy owak to napewno znakomity aparat nie tylko dla amatorów.
Greg
------------
Nie wierz w to ani przez jedną sekundę. Mam w domu zdjęcia z Hasseli, zarówno tych cyfrowych jak i analogów jeszcze, i to robione przez takich fachowców jak Jacek Poremba. Wydruk 50 x 40 z Hassla rozkłada na łopatki to, co wychodzi z G10. Przede wszystkim GO i kolory. Tego nie przeskoczysz.
No i kurczę znowu jestem w kropce: wziąć kompaktowego G10 czy jednak już DSLRa Olympiaka e520
Cena prawie ta sama...
Greg
------------
To zależy do czego - lustrzankę z tego co widzę już masz, nie wiem czy wchodzenie w drugi system ma sens. Jak kompakt ma służyć jako zapas, czy jako lekki zamiennik to wtedy mała waga jest priorytetem. Wiadomo, lustrzanka lepsza, ale w takich sytuacjach..ja bym brał kompakt, tylko raczej jednak nie G10.
A swoją drogą - dla wszystkich zainteresowanych - jest test G10 na dpreview (chyba nie było w tym wątku)
http://www.dpreview.com/reviews/canong10/
edit: co ciekawe w generalnej ocenie wypadł gorzej niż konkurencyjny Panasonic LX-3, który jest tańszy.
Ostatnio edytowane przez Maciex ; 28-11-2008 o 22:13
Lustro mam ale oddalem ojcu więc potrzebuję czegoś. Tym razem jednak ma to być sprzęt mobilny, szybki, wytrzymały. Przyznam, że chodzenie z plecakiem lub dużą torbą i ciągłe zmienianie szkieł mnie męczyło.Myślałem też o tym Olimpiaku e520 ze względu na jego małe wymiary i jednak bądź co bądź większą szybkość niż w dowolnym kompakcie. Co myślicie?
Greg
------------
nie no wiadomo, lustro to lustro..może trochę szumią te Olympusy, ale i tak szybkośc i jakość zdjęć powinna być lepsza niż w jakimkolwiek kompakcie no i dobrą optykę mają.. a i rozmiar też niewielki.
Myślałem że dodatkowo oprócz D80, a tak to chyba jednak lepsze rozwiązanie.
Jednak musisz sam zdecydować co dla Ciebie ważniejsze rozmiar i waga czy jakość..
Skontaktuj się z nami