Close

Strona 5 z 17 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 168

Wątek: P6000 vs G10

Domyślnie

Fakt Maciex, cena za G1 jest zaporowa póki co a i tak ten Olek e520 wydaje się byc lepszą propozycją - bdb wymienna optyka i co ważne dla mnie - przy systemie 4/3 bardzo mała - krótka.
    Greg
    ------------
    NIKON D80/grip MB-D80 + 2 x En-El3e/Nikkor 18-70 IF ED/Nikkor 55-200 ED

Domyślnie

No to chyba już wiesz czego potrzebujesz Super.

Ja na razie wiem że G10 mi z różnych powodów nie pasuje (nawet jeśli jest najlepszy). Skłaniam sie jednak ku Panasonikowi/Leice, ale muszę je dorwać i zrobić parę fotek testowych. Jak się po raz kolejny nie rozczaruję to wtedy na pewno się zdecyduję. (rym nie zamierzony )
    Na razie nie ma pośpiechu u mnie to takie luźne przymiarki. Stąd możę wygląda że mam problem z decyzją a ja po prostu mam dużo czasu - aparat potrzebuję na przyszłe wakacje, a pewnie na wiosnę kupię. :mrgreen

Tak swoją drogą, wie ktoś gdzie w Warszawie mają Leikę na stanie, tak żeby można ją było pomacać?

Domyślnie

Sprawdź u nich: http://alejahandlowa.pl/tr/produkt/a...a_2938941.html

swoją drogą nie bardzo widzę zasadność kupowania Leica D-Lux 4 w stosunku do Panasa.
    Oczywiście logo z czerwoną kropą jest kultowe i rozpoznawalne ale... czy warto tyle dopłacać za kawałek plastiku Maciex? Wgryzałem się w porównania obu pudełek i okazuje się , że Leica jest tylko lepsza od Panasa Lx3 w wyglądzie kolorów w jpgach. Jeżeli planujesz strzelać RAWy to nie ma to żadnego znaczenia. BTW: LX3 ma śliczny oldschoolowy wizjer optyczny u Leiki mniej mi się podoba ale to kwestia gustu
    Greg
    ------------

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gregez1975
    LX3 ma śliczny oldschoolowy wizjer optyczny...
    Tylko ciekawe ile on kosztuje.

Domyślnie

Na pewno worek srebrników... ale ten Leiki jeszcze droższy
    Greg
    ------------

Domyślnie

no ale kto mówił, że ma być tanio
    G10 też nie dają za darmo.
    Muszę sam zobaczyć czy "warto przepłacać" - jeśli oprócz logo różnią się też softem to może być warto (no to pewnie nie tylko same kolorki wtedy). Nie nastawiam się na RAWy (mówiłem o tym awaryjnie)- te mam z lustrzanki - tu by się przydało coś właśnie do szybkich zdjęć pamiątkowych, nie zawsze chce się takie rodzinne czy wakacyjne fotki obrabiać (tym bardziej że zwykle i tak ci co oglądają nie widzą różnicy..). Zatem te jpgi mogą być dla mnie istotne.
    Poza tym za kultową markę się płaci..dlaczego przy samochodach i zegarkach większość z Was o tym pamięta, a już przy aparacie to wydaje się bez sensu?

dzięki za linka..myślisz że można do nich iść i obejrzeć, a to że jest w Internecie oznacza że mają w magazynie?
    bo to zwykle nie to samo..mam zaprzyjaźnionu sklep gdzie oglądałem G10, bo akurat było, ale taki sprzęt raczej sprowadzają dopiero na zamówienie, bo by za długo leżał - więcej idzie im obecnie lustrzanek i obiektywów.
    Przy obecnych cenach lustrzanek z kitem świrów którzy kupują kompakt za ponad 2 tys jest coraz mniej.

Domyślnie

Jasne Maciex, za markę się płaci tylko zastanawiałem się czy jest sens kupować taki sam sprzęt za tak różne ceny. Panas ogólnie tez dobrze się kojarzy ( fakt do Leiki lata świetlne ). Jak sam zauważyłeś sami oglądający nie zobaczą różnicy między "Leica Colors" a "Panas Colors".
    Co do tego sklepu to proponuję do nich zadzwonić najpierw.
    Greg
    ------------

Domyślnie

Ja też napaliłem się na tą Leicę i te wszystkie dodatkowe duperele - skórzany pokrowiec i wizjer - wyglądają nieźle.

W empiku obczaiłem artykuł w nowym Digital Foto Video. Jest tam porównanie Panasonica LX3 i Ricoha gx200 http://www.dfv.pl/tl_files/dfv/czaso...c_vs_Ricoh.pdf
    Piszą, że ten Panas jest naprawdę dobry.
    Tak sobie też myślę o G1 i ewentualnym (może, zupełnie nie wiem czy Leica weszła w micro 4/3) bliźniaczym modelu Leici.
    NikonyD850, Z6, D810, i cała szklarnia...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maciex Zobacz posta
    no tak, pamiętam, ale czy na pewno tak samo jest z następcą czyli D-lux4? D-lux3 wypadał dość marnie w testach, zaś ten nowy (a wlaściwie Panasonic LX-3) wypada bardzo dobrze, na Dpreview nawet (całościwo) lepiej niż G10:

http://www.dpreview.com/reviews/panasonicdmclx3/

(nie wdawajać się w szczegóły - do tego najlepiej przeczytać cały test - , LX3- HIGHLY recommended, G10 - tylko recomended)
    Warto przeczytać też kilka innych recenzji, lista choćby tutaj:
    http://www.1001noisycameras.com/canon-g10-reviews.html

Negatywną wymową recenzji dpreview jestem mocno zaskoczony, w szczególności że czytałem wiele innych. I nie mam tu na myśli tekstów napisanych przez przypadkowych ludzi, ale na przykład przez Toma Hogana albo Michaela Reichmanna. Także biorąc to pod uwagę, oraz własne odczucia z używania tego kompakciku muszę powiedzieć, że autor recenzji dpreview trochę rozmija się z prawdą. Ciekawie to opisał Bill Lockhart:

http://www.bill.lockharts.com/blog/2...the-canon-g10/

Panasonic ma jedną przewagę - jest jaśniejszy, ale najwyraźniej kosztem zakresu i absurdalnej beczki na 24mm.

Domyślnie

A poza tym Panas ma maluteńkie przyciski na tylnej ściance - a naprawdę często trzeba z nich korzystać - prawie żadnych manualnych ustawień - chcąc zmienić cokolwiek musisz kopać w menu a to mocno uciążliwe...
    Greg
    ------------

Strona 5 z 17 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów