Close

Strona 4 z 17 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 168

Wątek: P6000 vs G10

Domyślnie

Prawdę powiedziawszy to szukam kompromisu waga - jakość i poręczność. A co Ty byś kupił Maciex zamiast G10? Lx3? Moim zdaniem przekombinowana obsługa z menu elektronicznego.
    Greg
    ------------
    NIKON D80/grip MB-D80 + 2 x En-El3e/Nikkor 18-70 IF ED/Nikkor 55-200 ED

Domyślnie

Wszystko jest kwestią tego, co będziesz chciał tym robić. G10 to świetny kompakt i jestem z niego bardzo zadowolony, ale miałem wobec niego bardzo konkretne oczekiwania. Jeśli chcesz tym robić zdjęcia widoczków na wypadach w góry - to będzie idealny. Jeśli natomiast sadzisz się na robienie zdjęć w czasie koncertów @ ISO1600 - to zapomnij w cholerę.

Domyślnie

Oglądam sample z G10 i nadal nie wiem co o nim sądzić. Nawet przy ISO 80, raz jest bardzo dobrze, a raz paskudne szumy.
    A może pomyśleć o Ricoh Caplio GX200 (http://www.olbrycht.pl/ricoh/capliogx200opis.htm)?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gregez1975 Zobacz posta
    Prawdę powiedziawszy to szukam kompromisu waga - jakość i poręczność. A co Ty byś kupił Maciex zamiast G10? Lx3? Moim zdaniem przekombinowana obsługa z menu elektronicznego.
    ba ja mam ten sam dylemat, nie ma idealnego kompaktu ..
    jednak jakoś ten Panasonic (najlepiej z logiem Leiki) do mnie przemawia, ale jego w ręku nie miałem, a G10 miałem i wiem że G10 nie chcę. A jak bardzo upierdliwy jest Panas z tym menu to jeszcze nie wiem.
    Czornyj ma rację - wszytko zależy do czego potrzebujesz (tak jak zresztą napisałem i ja poprzednio).
    Wolę mieć jaśniejszy obiektyw i mniejsze szumy nawet kosztem szczegółow. (a 14,7 Mpix też nie każdemu potrzebne).
    Ale szczerze to ja się sam nie zdecydowałem jeszcze muszę dorwać Leicę a mało gdzie jest "na stanie".

A co do Ricoha, to nie wiem czy z nim nie jest podobnie jak z tą Sigmą..

Domyślnie

G10 ma bardzo małe fotodiodki na matrycy, więc nie ma bata - musi szumieć. Podstawą jest więc optymalizacja ekspozycji, mająca na celu uzyskanie możliwie silnego sygnału, by odseparować go od szumu - czyli kłania się stosowanie techniki ETTR. Ewentualne niedoświetlenie kończy się klęską, bo szum tła zaczyna nam wpieprzać wszystko, co tylko znajdzie się w cieniach, a nawet śródtonach. Jednym słowem - trzeba tą matrycę ostro podkarmić światłem, a w przeciwieństwie do lustrzanki - w której światłomierz praktycznie jest zbędny, bo "lustrzaaanka ci wszystkooooo wybaaaaczyyyy" - tu trzeba działać jak na slajdzie i potem umiejętnie wydłubać to z RAW.

Niooom, ale to tyczy się każdego mikropikselozowca...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj
    ...kłania się stosowanie techniki ETTR...
    No właśnie, a ja bardzo nie lubię przepaleń. Nie wiem czy histogram na LCD jest wystarczająco precyzyjny, żeby tego uniknąć.

Domyślnie

Maciex,
    Pisałem już to kiedyś. Moi rodzice mają Leicę D-lux 3. Słodycz, słodycz i jeszcze raz słodycz. Kolorki jak z reklamy Benettona Fakt, że w ręku czuć klasę wykonania (choć nadal japońska, nie niemiecka), ale summa summarum ja bym nie wchodził do tej rzeki...
    Jak dla mnie - G9, chociaż właśnie mi padł (po 2 tygodniach eksploatacji). Obiektyw przestał się wsuwać, więc jest cały czas w pozycji gotowej do zdjęć, choć żadnego zdjęcia wykonać nie można... Gwarancję realizuję przez FotoIt. Jak na razie wszystko przebiega jak po maśle. Za dwa tygodnie kompakcik powinien być z powrotem w mojej kieszeni. Być może okaże się, że tak opluwane gwarancje sklepowe okażą się być lepsze i szybsze niż bezpośrednia wizyta na Żytniej

EDIT

Aparat mają z dystrybucji dalekowschodniej - z języków zrozumiałych dla Europejczyka jedynie angielski (co mi akurat pasuje - nie cierpię menu po polsku). Naprawy gwarancyjnej dokonuje Canon Polska... Ciekawe, ciekawe
    Ostatnio edytowane przez spiritwood ; 29-11-2008 o 00:15

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wrocek Zobacz posta
    No właśnie, a ja bardzo nie lubię przepaleń. Nie wiem czy histogram na LCD jest wystarczająco precyzyjny, żeby tego uniknąć.
    Histogram na LCD jest przede wszystkim wystarczająco zachowawczy, by tego uniknąć. Matryca rejestruje liniowo, a histogram jest już podawany dla zdjęcia prekompensowanego. Dla przykładu - zdjęcie wykonane techniką ETTR:

i to samo zdjęcie w odwzorowaniu linearnym (czyli takim, z jakim tak naprawdę rejestruje matryca)
    Jak widać - światła nietknięte.

Domyślnie

Czyli innymi słowy nie zawracać sobie głowy kompakcikiem tylko brać lustro - nawet szumiącego Olimpa e520?
    Greg
    ------------
    NIKON D80/grip MB-D80 + 2 x En-El3e/Nikkor 18-70 IF ED/Nikkor 55-200 ED

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez spiritwood Zobacz posta
    Maciex,
    Pisałem już to kiedyś. Moi rodzice mają Leicę D-lux 3.
    no tak, pamiętam, ale czy na pewno tak samo jest z następcą czyli D-lux4? D-lux3 wypadał dość marnie w testach, zaś ten nowy (a wlaściwie Panasonic LX-3) wypada bardzo dobrze, na Dpreview nawet (całościwo) lepiej niż G10:

http://www.dpreview.com/reviews/panasonicdmclx3/

(nie wdawajać się w szczegóły - do tego najlepiej przeczytać cały test - , LX3- HIGHLY recommended, G10 - tylko recomended)

Sample też wyglądają bardzo przyzwoicie.

Oczywiste jest że lustrzanka będzie lepsza, pytanie tylko do czego i jakie mamy wymogi.
    Do dziś korzystam w pewnych sytuacjach ze starego kompaktowego Pentaxa Optio S5z - na tamte czasy to był wypas - 5 Mpix ,(standardem było 3,2) dość jasny obiektyw od 2.8, maleństwo w metalowej obudowie,ustawienia manualne, bardzo przyzwocie wypadał na tamte czasy w testach. Ma swoje wady jak max ISO 400 i straszne szumy, ale do dziś jest to sprzęt który można dać laikowi ustawić na tryb zielony a efekty są bardzo przyzwoitei na pamiątkowe zdjęcia zadowalające (a na pewno lepsze niż z najlepszej komórki). JA tez parę razy go miałęm ze sobą i jakoś daje radę.

Nie szukam więc lustrzankowej jakości, a czegoś co by go zastąpiło - a przy postępie technologicznym podejrzewam że najtańszy kompakt ma dziś lepszą jakość zdjęć. Potrzebuję za to dodatkowo małego rozmiaru, solidnej obudowy, jasnego obiektywu i stosunkowo małych szumów. Zdjęcia z niego nie będą szły na wystawę
    Stąd jakoś nie przeraża mnie że jakość będzie ciut gorsza od G10 (za to szumy mniejsze). Co do kolorystyki to od czego są w razie czego RAWy?

Gregez1975 -jak to ma być Twój jedyny aparat to ja bym optował jenak za lustrzanką, zwłaszcza przy cenie G10 za to już można kupić coś całkiem przyzwoitego jak ten Olek.
    A może weż pod uwagę Panasonica G1?
    Na razie cena zaporowa, wszyscy po nim jadą (a są wręcz oburzeni ja też się nie zachwycam,ale jeśli ważny jest rozmiar ?? Jakość zdjęć (wg testów) porównywalna z lustrzankami entry-level, a rozmiar ultrazooma. Jak tylko cena spadnie do jakieś rozsądnej, to może wcale nie taki zły pomysł?
    Ostatnio edytowane przez Maciex ; 29-11-2008 o 12:27

Strona 4 z 17 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów