Close

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 55

Wątek: Fotki na www

Domyślnie

No dobra.. to po kolei Nie chcialem wzniecac wojny.. po prostu pojawia sie masa takich postow.. ludzie chca wszystko, zaraz, natychmiast i najlepiej zeby za darmo... Ale mysle po tym jak pytasz ze faktycznie poszperales, poszukales i przede wszystkim liczysz na konkretne rezultaty... postaram sie podpowiedziec to i owo

- to szkielko - 17-55 moim zdaniem do tego zastosowania to przesada... szkoda inwestycji no i do malych przedmiotow lepiej miec szkielko makro... tu bym polecil nikkora 105 makro - no ale z kolei to stalka jest... ja makro gadzety foce sigma 17-70 2.8-4.5 i zyje I musze powiedziec ze zadowolony jestem

- swiatlo - te zarowki... moim zdaniem moze byc malo... ja bym poszedl w strone blysku ale ty niech sie koledzy studyjni wypowiedza... stale swiatlo ma to do siebie ze jesli nie kosztuje majatku to zazwyczaj jest go za malo albo za cieplo trudniej tez toto rozproszyc zeby kalki albo softboxa nie spalic

- do Twojego zestawu dolozylbym jeszcze cos czym mozna odbijac swiatlo... blenda na przyklad, kawalek styropianu, czarny karton... ten ostatni pozwala wytlumic odbicie i np odtrzymac ciemne krawedzie na szklanych przedmiotach...

-puszka - tak jak kolega poprzednio - ja bym bral niskie iso do blysku i do studia... a wiec w tym przypadku 80-ka... albo 200-ka - w cenie podobnej teraz pewnie jak 90-ka

No coz... mam nadzieje ze troszke pomoglem
    D300, D200, S5 PRO, Mamiya RZ67 PRO i 645 PROTL, SB600, S24-70, S70-200, S120-400, N50/1.8, Metz 45CL4, Vivi285

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Prorok78 Zobacz posta
    No dobra.. to po kolei Nie chcialem wzniecac wojny.. po prostu pojawia sie masa takich postow.. ludzie chca wszystko, zaraz, natychmiast i najlepiej zeby za darmo... Ale mysle po tym jak pytasz ze faktycznie poszperales, poszukales i przede wszystkim liczysz na konkretne rezultaty... postaram sie podpowiedziec to i owo
    troche na wyrost o tej wojnie chcialem napisać ze spodziewałem się takich opini jakie wyraziłeś w poprzednim poście ale to nie prawda, ja po prostu byłem ich pewien nie wiedzieć dlaczego ale moim zdaniem Wy - fotografowie z serii PRO jesteście chyba nadto uprzedzeni do ludzi spoza branży, co widać w większości podobnych tematów, nie wiem tylko dlaczego - za duża konkurencja na rynku czy jaki diabeł ? sam jestem informatykiem i w życiu nie widziałem na żadnym z for żeby odsyłać kogoś z problemem już w pierwszej odpowiedzi do fachowca i "oskarżać" kogoś o odbieranie chleba bo się samemu chce coś zrobić (proszę patrzeć z przymrużeniem oka)

żarty na bok, serdecznie dziękuję Ci za bardzo zwięzłe i rzeczowe podpowiedzi, bądź jeszcze uprzejmy przeczytać moje uwagi i odnieś się do nich jeśli tylko możesz

- to szkielko - 17-55 moim zdaniem do tego zastosowania to przesada... szkoda inwestycji no i do malych przedmiotow lepiej miec szkielko makro... tu bym polecil nikkora 105 makro - no ale z kolei to stalka jest... ja makro gadzety foce sigma 17-70 2.8-4.5 i zyje I musze powiedziec ze zadowolony jestem
    - odpuszczam zatem 17-55 z tego co zrozumiałem "typowe" macro lepiej się sprawdzi w tym zastosowaniu, to:

http://www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/100

czy to:

http://www.nikon.pl/product/pl_PL/pr.../overview.html

mozesz w jednym zdaniu naświetlić dlaczego zmienna ogniskowa może być dla mnie istotna ? chodzi tylko o wygodę, konieczność oddalania/zbliżania całego aparatu od fotografowanego obiektu w wypadku stało ogniskowego obiektywu ?

czy jakość w/w obiektywu Nikona w stosunku do w/w Sigmy jest bardzo diametralna ?

- swiatlo - te zarowki... moim zdaniem moze byc malo... ja bym poszedl w strone blysku ale ty niech sie koledzy studyjni wypowiedza... stale swiatlo ma to do siebie ze jesli nie kosztuje majatku to zazwyczaj jest go za malo albo za cieplo trudniej tez toto rozproszyc zeby kalki albo softboxa nie spalic
    - myślę że zostanę przy oświetlaniu stałym (wyjaśniłem pokrótce dlaczego w poprzednim poście), zdaje się że jest łatwiejsze w "obsłudze" szczególnie dla mnie - laika no i dlatego ze je już posiadam, podpowiedz tylko czy nie warto by zastosować błysku spod spodu stołu zamiast większej ilości lamp

- do Twojego zestawu dolozylbym jeszcze cos czym mozna odbijac swiatlo... blenda na przyklad, kawalek styropianu, czarny karton... ten ostatni pozwala wytlumic odbicie i np odtrzymac ciemne krawedzie na szklanych przedmiotach...
    - mam parasolki o których pisalem wcześniej i podawałem linki, mają od wewnątrz strukturę softboxu (nie mylę chyba pojęć) - sa tak jakby nakrapiane srebrem, styropian zawsze się znajdzie a szkła nie zanosi sie żebym musiał fotografować na szczęście, zresztą czytałem trochę o problemach związanych z fotografowaniem materiałów które odbijają światło - biżuteria itp i nawet nie próbował bym się tym zająć samemu

-puszka - tak jak kolega poprzednio - ja bym bral niskie iso do blysku i do studia... a wiec w tym przypadku 80-ka... albo 200-ka - w cenie podobnej teraz pewnie jak 90-ka
    - cały czas pozostaje mi dylemat, w sumie mocno zszedłem ze szkiełkiem i na upartego to D300 mógł bym sobie pozwolić sprawić, pytanie czy różnica będzie dla mnie zauważalna w zastosowaniu dla którego miał bym go kupić ?

No coz... mam nadzieje ze troszke pomoglem
    na prawdę serdecznie dziekuję Ci za okazaną pomoc, będę szczerze zobowiązany jesli zechcesz odpisać

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

wracając do puszki, bardzo proszę niech mi ktoś napisze wprost:

- stary kup D80/D90 bo to bardzo dobry sprzęt a w zastosowaniu do którego chcesz go użyć nie zauważysz najmniejszej różnicy pomiedzy nim a D300, D300 jest dla profesjonalistów i tylko przy dłuższym obcowaniu z fotografią mozesz z niego wycisnąć na prawdę zauważalnie więcej od D80/D90

- jeśli tylko możesz sobie pozwolić to bez wachania bierz D300, różnicę zauważysz na każdej jednej fotce, niezależnie od tego czy chcesz fotografować w makro czy pstrykać fotki w plenerze rodzince
    Ostatnio edytowane przez mchrzano ; 25-11-2008 o 02:25

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mchrzano Zobacz posta

- jeśli tylko możesz sobie pozwolić to bez wachania bierz D300, różnicę zauważysz na każdej jednej fotce, niezależnie od tego czy chcesz fotografować w makro czy pstrykać fotki w plenerze rodzince
    Pewnie d80 wystarczy. Ale kupuj sprzęt najlepszy na jaki cię stać.
    N itepe.

Domyślnie

- stary kup D80/D90 bo to bardzo dobry sprzęt a w zastosowaniu do którego chcesz go użyć nie zauważysz najmniejszej różnicy pomiedzy nim a D300, D300 jest dla profesjonalistów i tylko przy dłuższym obcowaniu z fotografią mozesz z niego wycisnąć na prawdę zauważalnie więcej od D80/D90

Napiszę ci wprost: na 99.9 % w tym przypadku możesz nie rozróżnić fotki z D80 a z D3, a możesz nawet się pomylić. Poczytaj sobie kolego forum ,a zobaczysz że puszka to nie jest złoty środek na sukces. Moja rada: jak chcesz na dłuższą metę bawić się w robienie zdjęć produktom to zainwestuj w lampy do błyskania i obiektyw makro - komfort pracy i możliwości bez porównania z żaróweczkami. Chcesz robić sluby to kupuj D90+wspomniany przez ciebie 17-55 2.8. Moja rada - czytaj forum - naprawdę jest tu skarbnica wiedzy.

Domyślnie

Ok to po kolei Sam nie jestem zaden pro I ups... tez jestem informatykiem (zdaje sie ze duzo nas tu z nikonami) Napisalem tak dlatego ze tak na prawde fotografia produktowa, jesli ma byc na wysokim poziomie jest trudna... Owszem - nie odsylamy nikogo do fachowca zeby wyczyscic monitor z kurzu albo narysowac kolko w paincie... ale juz zaprojektowac baze danych, a nie daj boze aplikacje w .net korzystajaca z sqla... ilu znasz uzytkownikow takich rzeczy ktorzy sami to napisali ?? - no wlasnie...tu wchodzi na scene fachowiec... tak samo jak z fotkami ze slubu czy do reklamy... sa pewne pola zastosowan do ktorych lepiej (i nieraz taniej mimo wszystko) jest zatrudnic fachowca to tak zeby wyjasnic - to ze podchodzisz do tego w ten sposob tzn bez napalania sie i z glowa mi sie podoba i dlatego jak widzisz staramy sie podpowiedziec jak umiemy

- szkielko - oba sa dobre... nikkor znacznie lepszy - zwlaszcza jesli chodzi o makro... ta sigma jest swietnym obiektywem ale makro ma slabsze.. (mniejsza skala odwzorowania)... mimo wszystko uwazam ze Ci wystarczy w zupelnosci, a i bedzie bardziej uniwersalna w innych zastosowaniach...

- czemu zoom a nie stalka?? - ze wzgledu na perspektywe... majac zooma mozesz podejsc blizej i skrocic ogniskowa, albo odejsc dalej i ja wydluzyc... na zdjeciu przedmiot bedzie takiej samej wielkosci, ale perspektywa bedzie inna... bedziesz miec wieksze 'pole manewru' majac zooma.

- puszka - w takich fotach raczej bedzie bez znaczenia czy to d80, d300 czy d90... nie bedziesz robil wydrukow, nie potrzebujesz stada megapikseli choc slusznie kolega napisal - jesli cie stac, to bierz... z drugiej strony taka d300 bedzie trudniejsza do opanowania na poczatek nie ma sprzetu dla pro i nie dla pro - kto powiedzial ze amator nie moze robic zdjec D3 (jesli go stac i chce mu sie to dzwigac) a pro nie moze robic D80 (bo mu sie akurat D3 spi...lil...)??

- aha - zadnych programow zielonych i innych takich - focisz w manualu, sprawdzasz histogram, poprawiasz naswietlenie - taki sprzet to nie zajac, z kadru nie ucieknie

- swietlo - po 1 jak zaczniesz mieszac zarowki i blysk to nei dojdziesz ladu i sklady z balansem bieli... na nich moze pisac ze imituje swiatlo dzienne i inne bzdety ale jak polaczysz to swiatlo z blyskiem to wyjdzie kasza.. Swietelko spod spodu to bardzo dobry i czesto stosowany pomysl
    Wiem ze Ci sie wydaje ze mozesz bardzij kontrolowac stale swiatlo niz blysk, ale tylko ci sie wydaje... uwierz nam ze blysk w takiej fotografii jest znacznie lepszy niz stele... no i tanszy
    D300, D200, S5 PRO, Mamiya RZ67 PRO i 645 PROTL, SB600, S24-70, S70-200, S120-400, N50/1.8, Metz 45CL4, Vivi285

Domyślnie

zdaje sie ze duzo nas tu z nikonami
    No bo to jest forum Nikona

Domyślnie

nie zrozumialec 'co poeta mial na mysli'

duzo nas (informatykow) tu na forum z nikonami

to zmienia brzmienie tego co powiedzialem... i tak - wiem ze to forum nikona...

Domyślnie

nie zrozumialec 'co poeta mial na mysli'

duzo nas (informatykow) tu na forum z nikonami

to zmienia brzmienie tego co powiedzialem... i tak - wiem ze to forum nikona...
    Na forum Canona też ich pełno - może i nawet więcej

sailor
    Gość

Domyślnie

zresztą jak zauważyłem większośc o ile nie wszystkie stoły bezcieniowe i namioty sprzedawane jako kit'y zawierają właśnie źródła świateł stałych, nawet te najdroższe
    zle zauwazyles. duzych dobrych stolow nikt nie sprzedaje w kitach

oswietlenie blyskowe daje ci wieksze mozliwosci niz ciagle. tzn takie ciagle na jakie cie stac. bo profi ciagle jest w cenach na widok ktorych zwykly smiertelnik sie krztusi.

to co zrobiles jest w zupelnosci akceptowalne. co do sprzetu - kup jakies d80/d200 i do tego jakies porzadne szklo np micro nikkora 60. dokup swiatla. zrobisz tym wszystko, o ile oczywiscie bedziesz myslal przy fotografii i jeszcze ci kasy zostanie.

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów