Close

Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456
Pokaż wyniki od 51 do 55 z 55

Wątek: Fotki na www

sailor
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mchrzano Zobacz posta
    - sb900 chcialem do podświetlenia stołu od spodu tam chyba nic mocniejszego nie jest potrzebne
    skoro wiesz ze nie jest potrzebne o po co pytasz?
    owszem jest potrzebne. jak napisal jacek przy studyjnych lampach sb900 to swieczka
    - wiesz z poprzednich postów, jeśli je przeczytałeś jakie zlecenie realizuje - badz wiec uprzejmy odnieść się troche precyzyjniej do sprzętu w który powiniem się zaoptrzyć celem realizcji fotek "z ręki" i mozliwie wysokiej przysłonie
    nie jestem ci w stanie powiedziec ile musisz miec Ws zeby fotografowac z reki na przyslonach ktore dadza ci glebie ostrosci na calosci obrazu. zapewnie kilka tysiecy Ws.
    - jak rozumieć "jak najwięcej" w odniesieniu do ilości lamp - przy fotografii bezcieniowej na stole ?
    dokladnie tak jak napisalem - jak najwiecej. jak masz 5 to super jak 8 to jescze lepiej. w sumie wg mnie 5-6 to minimum by miec pelna swobode.

- nie mam obiektywu 105 - pisałem już kilkakrotnie, kupiłem ostatecznie 17-55 f2.8 Nikkora
    - kupiłem D300 nie D80
    wybacz ze nie sledze towjego watku z wypiekami na twarzy. pisales o d200/d80 i 105tce. skoro zmieniles to na d300 i 17-55 to sie teraz mecz
    17-55 na penwo bedize ci trudniej uzyskac dobre efekty niz 105tka. ale oczywiscie sie da.

co do twoich linkow do lamp - swoje zdanie o quantuumach wypowiadalem wielokrotnie. rownie czesto jak czesto wypowiadali sie uzytkownicy zachwyceni jakoscia i tanioscia tej marki.
    i ponownie moge napisac - kolejnosc jakosci lamp jest bardzo prosta (i jest to rowniez kolejnosc cenowa)
    - jakakolwiek chinszczyzna rozniaca sie od siebie jedynie kolorem lub napisem na obudowie(a quantuum nie nalezy tu imho do najlepszych)
    - nic
    - rodzima produkcja elfo, markoflash (polskie sunboxy umieszczamy w poprzedniej grupie)
    - elinchrome, hensel, bowens, multiblitz
    - bardzo dlugo nic
    - broncolor, briese lichttechnik
    - bardzo dlugo nic
    - profoto

kupujesz taki sprzet na jaki cie stac i starasz sie wycisnac z niego 120% mozliwosci jak zaczyna brakowac kupujesz nastepny.

Domyślnie

Chcesz dobrej jakości, chcesz z ręki, chcesz wysoką przysłone, chcesz bez cienia, chcesz tanio, zapewne też chcesz szybko.

Niestety tych wszystkich warunków nie da się łatwo spełnić.

Na 3x500ws dasz rade wejsc na przyslone 22 z czasem 1/200 przy standardowym dla D300 ISO 200. - źrodło swiatla przy katalogach nie musi być daleko, a ta moc radzi sobie nawet z halami fabrycznymi, wiec co dobiero ze zwykłą katalogówką (choć zawsze lepiej mieć większy zapas mocy). Przy tym czasie mozesz robić z ręki - ale wątpie czy utrzymasz bez ruchu aparat po 5 dniu robienia fot non stop przez 12 godzin dziennie - więc nici z jakości. D 300 nie należy juz do najlżejszych aparatów.

Co do cienia, to koledzy radza jedyna sluszną rzecz - stól bezcieniowy - a i tak zapewne bedziesz mial jeszcze dodatkowa obróbkę.

Nie radze inwestować w tanie lampy, bedziesz musial foty korygować w komputerku - chyba, że twoi klienci nie są czuli na wierne oddanie barw i wcisniesz im kit - ale to sie nie godzi.

Co do SB 900 - jest to fajna efektówka, wielokrotnie mi moja sabinka ratowala tyłek, ale jak wejdziesz na pelną moc studyjnych, to będzie dawala tobie jedynie klimatyczny blik lub poswiate, a nie da tobie rónomiernego światła jakiego potrzebujesz.

Co do szybkosci - koles masz przerąbane - jest to fajne zlecenie, ale cholernie pracochłonne. Na poczatki dziennie moze sie uda tobie zrobic ze 60 zdjęc dziennie (kombinowanie ze swiatlem, poznawianie lamp, wyczajenie jak najlepiej wyeksponowac sprzęt etc), potem wspaniale będzie jak wejdziesz na 300 fot dziennie (przy zalozeniu pracy 10 godzin i robieniu jednej ostatecznej foty w ciagu 2 minut (ustawienie przedmiotu, wyczyszczenie zabrudzeń, dobranie ewentualnych blików, pstryknięcie i zabranie przedmiotu) - bez zadnych przerw, dubli, papierosków etc. Jak dobrze pójdzie skonczysz w 10 dni (i przy okazji znienawidzisz militaria . Potem foty trzeba obrobić, w międzyczasie umowić i ustalić inne sesje plenerowe - co tez jest pracochłonną zabawą.

Życze powodzenia
    ps. dobra rada co do zdjęć - staraj sie zachować ten sam układ, kąt i perspektywe wszystkich przedmiotów, inaczej wprowadzisz nieladny chaos. Przedmiot musi byc caly bewzglednie ostry. Iso staraj sie miec jak najmniejsze - znajac zycie klienci moga chciec te katalogi wykorzystac w gazetkach reklamowych lub innych takich a tam wszystkie niedociagnecia wyjda w druku (czyli niskie iso i 300dpi).
    Ostatnio edytowane przez Mikana ; 26-12-2008 o 16:13

Domyślnie

moim zdaniem do takiego zlecenia warto zainwestowac w statyw (rece nie beda tak obciazone, z przy okazji rozwiaze sie problem z co do podobnego ukladu, kata i perspektywy - wyzej wspomnianych. Majac jeszcze odpowiedni soft mozna zdjecia robic z poziomu komputera.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marszull Zobacz posta
    moim zdaniem do takiego zlecenia warto zainwestowac w statyw (rece nie beda tak obciazone, z przy okazji rozwiaze sie problem z co do podobnego ukladu, kata i perspektywy - wyzej wspomnianych. Majac jeszcze odpowiedni soft mozna zdjecia robic z poziomu komputera.
    byle tylko soft byl legalny, a to dodatkowo kosztuje. Jednak soft pomimo, że ulatwia zycie to nie rozwiazuje wszystkiego - i tak potem przerzucasz do nx lub ps
    Ostatnio edytowane przez Mikana ; 26-12-2008 o 20:33

Domyślnie

ale ja nie napisalem ze zalatwia wszystko
    po prostu przy takiej ilosci zdjec jest to naprawde bardzo duze ulatwienie

Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456

Uprawnienia umieszczania postów