Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 55

Wątek: Fotki na www

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie Fotki na www

Witam,

najprosciej:

- mam do zbudowania stronę www dla firmy zajmującej się produkcją oprzyrządowania dla służb mundurowych
    - muszę zrobić lub zlecić grubo ponad 1000 fotek
    - troche szkoda mi kasy na zlecanie komuś i kombnuje czy taniej nie wyszlo by mi kupno przyzwoitej cyfrówki, szkiełka i zajęcie się tematem samemu
    - mam za sobą kilkadziesiat fotek na potrzeby strony zrobione pozyczonym D80 i jakimś stockowym szkiełkiem, efekty:

http://89.171.60.35/inne/image001.jpg
    http://89.171.60.35/inne/image002.jpg
    http://89.171.60.35/inne/image003.jpg
    http://89.171.60.35/inne/image004.jpg
    http://89.171.60.35/inne/image005.jpg
    http://89.171.60.35/inne/image006.jpg
    http://89.171.60.35/inne/image007.jpg
    (proszę pamiętać że pierwszy raz w życiu maiłem w rękach lustro)

fotki zrobione przy użyciu:
    http://afe.pl/catalog/product_info.p...roducts_id=707
    http://afe.pl/catalog/product_info.p...oducts_id=1015 - 6 sztuk (3oprawki po 2 szt)
    http://afe.pl/catalog/product_info.p...roducts_id=380 - 2 sztuki + stojaki

- fotki maja wyglądać równie atrakcyjnie jak te tutaj:
    http://www.militarymorons.com/equipm...ve.html#access
    (login i hasło "mm")

i teraz pytanie

- jaki aparat i szkiełko kupić celem realizacji tego i kolejnych podobnych zleceń, myślałem o:
    NIKON D90 + NIKON AF-S DX 17-55mm f/2.8G IF-ED
    czy to dobry wybór ?

- uzupełniać "studio" o dodatkowe lampy, blendy itd itp ? jeśli tak to jakie ?

Domyślnie

Kolego - wg. mnie te twoje zdjęcia są lepsze niż te ze wskazanej stronki (widać na nich cień produktu). Jak na 1wszy raz to bardzo OK. A co do sprzętu to wszystko zależy od budżetu - D80 ma ISO100 a D90 nie. Pomyśl może o jakimś obiektywie makro.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

wybacz moją absolutną niewiedzę

- dlaczego wartość ISO 100 jest tak istotna ? czy ta konkretna wartość predyspozycjonuje model D80 do użytku w fotografii do jakiej potrzebuję ten sprzęt ?
    - jaki KONKRETNIE obiektyw kolega miał na myśli ? (link) i dlaczego w jednym zdaniu własnie ten a nie o którym pisałem powyżej ?
    - budżet ... max 6000netto (aparat + szkło), chociaż jeśli różnica ma być diametralna to mogę dołożyć jeszcze 2000

Domyślnie

Ktory to juz raz takie pytanie pada na forum??
    Nie chce byc niemily ale zaraz posypia sie posty w stylu 'daj zarobic zawodowcom' itp...
    Szczerze mowiac to mnie tez boli takie podejscie... 'kupie aparat, najlepiej profi oczywiscie z profi szkielkiem' zrobie nim profi fotki, oszczedze na zleceniu fotek, a potem aparat mi zostanie...'... ehhh a potem ludzie narzekaja ze nie mozna wyzyc z fotografii...

Owszem - to co pokazales jest calkiem niezle.. ale zrobic kilak a zrobic tysiac to roznica...
    Skoro zadajesz pytania nie tylko o sprzet (co moze byc jeszcze zrozumiale) ale rowniez np o iso to znaczy (wybacz) ze nie masz pojecia o fotografii i porywasz sie z motyka na slonce...

Moja rada - znajdz kogos i zlec temat - przy takiej ilosci fotek mysle ze mozna spokojnie negocjowac cene...

btw - niskie iso jest istotne ze wzgledu na mniejszy szum na zdjeciu i lepsza ogolnie jakosc zdjecia... choc do fotek na strone ktore i tak beda zmniejszane to ma znaczenie mniejsze...

Zdaje sobie sprawe ze nie do konca taka odpowiedz ale na forum pojawia sie srednio 2 3 posty w stylu 'kupilem cyfrowke, bede zarabiac' tygodniowo...

A tak pozatym to szklo ktore podales (17-55 2. zje ci ponad polowe twoich 6000 budzetu... - Choc jest warte tych pieniedzy
    D300, D200, S5 PRO, Mamiya RZ67 PRO i 645 PROTL, SB600, S24-70, S70-200, S120-400, N50/1.8, Metz 45CL4, Vivi285

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mchrzano Zobacz posta
    - dlaczego wartość ISO 100 jest tak istotna ? czy ta konkretna wartość predyspozycjonuje model D80 do użytku w fotografii do jakiej potrzebuję ten sprzęt ?
    No do błyskania najlepiej schodzić na jak najniższe ISO - w d80 masz ISO 100, D90 masz ISO200. Na wysokich ISO 90tka będzie lepsza od 80tki, na niskich odwrotnie.
    - jaki KONKRETNIE obiektyw kolega miał na myśli ? (link) i dlaczego w jednym zdaniu własnie ten a nie o którym pisałem powyżej ?
    17-55 to jasny standard zoom - do fotografii produktów może być za szeroki, popatrz na Tamrona 90 Macro, albo Na Nikkora 105 Micro.
    - budżet ... max 6000netto (aparat + szkło), chociaż jeśli różnica ma być diametralna to mogę dołożyć jeszcze 2000
    Nikon D80 (body) - 1700 zł
    Tamron SP AF 90mm f/2.8 DI - 1300 zł
    Stół bezcieniowy - z 250-300 zł
    chiński zestaw do wyzwalania lamp 3odbiorniki+1nadajnik = 400zł
    Za resztę kup np. ze trzy lampy CY300K - 3x645zł=1935zł
    - do tego statywy, parasolki, pokrowce, karty, akumulatorki.

Pozdrawiam.

Domyślnie

No tak... wszystko powyzej to prawda... ale... gdzie czas .. duuuuzo czasu na opanowanie tego calego balaganu??
    D300, D200, S5 PRO, Mamiya RZ67 PRO i 645 PROTL, SB600, S24-70, S70-200, S120-400, N50/1.8, Metz 45CL4, Vivi285

Domyślnie

Boże, jak ja bym chciał mieć taki dylemat
    D80 + N18-70 + N50 + SB600

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Prorok78 Zobacz posta
    Ktory to juz raz takie pytanie pada na forum??
    Nie chce byc niemily ale zaraz posypia sie posty w stylu 'daj zarobic zawodowcom' itp...
    Szczerze mowiac to mnie tez boli takie podejscie... 'kupie aparat, najlepiej profi oczywiscie z profi szkielkiem' zrobie nim profi fotki, oszczedze na zleceniu fotek, a potem aparat mi zostanie...'... ehhh a potem ludzie narzekaja ze nie mozna wyzyc z fotografii...
    no bardzo Cie prosze, to że sam sobie wymieniam klocki hamulcowe albo olej w aucie to też powód żeby mnie potępić ? zgodzisz się chyba ze mną że fotki o których konkretnie mowa nie są specjalnie skoplikowane i dla średnio inteligentnej osoby trzeźwo myślącej możliwe do zrealizowania; bez obaw, będzie do zrobienia jeszcze full fotek w terenie na które na pewno się nie porwę i pozwolę któremuś z fotografów zarobić, póki co sam muszę wyżywić dziecko, kupić prezenty, utrzymać żonę i mieszkanie ...

Owszem - to co pokazales jest calkiem niezle.. ale zrobic kilak a zrobic tysiac to roznica...
    Skoro zadajesz pytania nie tylko o sprzet (co moze byc jeszcze zrozumiale) ale rowniez np o iso to znaczy (wybacz) ze nie masz pojecia o fotografii i porywasz sie z motyka na slonce...
    fakt nie mam pojęcia ale skoro w jednym zdaniu dajesz wyraz uznania dla tego co udało mi się zrobić to nie neguj moich umiejętności linijkę niżej; zrobiłem pożyczonym sprzętem niemal 100 fotek które wyszły przyzwoicie to zrobie i 900 kolejnych

Moja rada - znajdz kogos i zlec temat - przy takiej ilosci fotek mysle ze mozna spokojnie negocjowac cene...
    już zdecydowałem że sam wykonam zlecenie, potrzebuję tylko fachowej porady czym je wykonać najlepiej

btw - niskie iso jest istotne ze wzgledu na mniejszy szum na zdjeciu i lepsza ogolnie jakosc zdjecia... choc do fotek na strone ktore i tak beda zmniejszane to ma znaczenie mniejsze...
    o taką właśnie poradę prosiłem i za takową dziękuję

Zdaje sobie sprawe ze nie do konca taka odpowiedz ale na forum pojawia sie srednio 2 3 posty w stylu 'kupilem cyfrowke, bede zarabiac' tygodniowo...
    też zdaję sobie z tego sprawę, zreszta zanim zacząłem zadawać pytania troche poszperałem, to że mój wybór czy raczej pytanie dotyczył konkretnego lustra i szkła nie był przeciez całkowicie przypadkowy

sedecznie dziękuję Ci za konstruktywną opinię ale i zarazem bardzo proszę o poradę dotyczącą poruszonego przeze mnie tematu

A tak pozatym to szklo ktore podales (17-55 2. zje ci ponad polowe twoich 6000 budzetu... - Choc jest warte tych pieniedzy
    to że dobre to wiem, wyczytałem pytanie tylko czy najlepsze w tym konkretnym zastosowaniu ?

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adagio Zobacz posta
    Boże, jak ja bym chciał mieć taki dylemat
    to że mogę sobie w tym konkretnym wypadku pozwolic na taki zakup wcale nie znaczy ze mnie na niego stać, po prostu z perspektywy wydatku na jaki musiał bym sie porwać zlecając tyle fotek (nieskomplikowanych fotek) kupno sprzętu i samodzielna realizacja jest najzwyczajniej na świecie uzasadniona ekonomicznie

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wywar Zobacz posta
    No do błyskania najlepiej schodzić na jak najniższe ISO - w d80 masz ISO 100, D90 masz ISO200. Na wysokich ISO 90tka będzie lepsza od 80tki, na niskich odwrotnie.

17-55 to jasny standard zoom - do fotografii produktów może być za szeroki, popatrz na Tamrona 90 Macro, albo Na Nikkora 105 Micro.

Nikon D80 (body) - 1700 zł
    Tamron SP AF 90mm f/2.8 DI - 1300 zł
    Stół bezcieniowy - z 250-300 zł
    chiński zestaw do wyzwalania lamp 3odbiorniki+1nadajnik = 400zł
    Za resztę kup np. ze trzy lampy CY300K - 3x645zł=1935zł
    - do tego statywy, parasolki, pokrowce, karty, akumulatorki.

Pozdrawiam.
    źle mnie zrozumiałeś w stosunku do sprzętu "studyjnego" który chcę kupić, obecnie posiadam na włąsność:

- stół do fotografii bezcienowej (link w pierwszym poście)
    - 6 szt żarówek (link w pierwszym poście)
    - 3 szt oprawek (po 2 żarówki na sztukę)
    - 2 stojaki
    - 2 parasolki (link w pierwszym poście)

chodzi o to czy taki zestaw czymś jeszcze uzupełnić czy jest w pełni wystarczalny do realizacji mojego projektu, fotki które dotychczas zrobiłem pożyczonym aparatem wydają się być akceptowalne choć muszę przyznać że lampa zamontowana pod stołem celem oświetlania spod spodu wydaje się być deczko za słaba, może tam zastosować mocniejsze źródło światła ? błysk czy więcej żarówek ? a może całkowicie zamienić źródło światła stałego na błyskowe ?

może się mylę, proszę mnie poprawić ale zdaje się że fotografowanie z użyciem światła stałego jest prostsze z uwagi na możliwość obserwacji padania światła w czasie rzeczywistym, zresztą jak zauważyłem większośc o ile nie wszystkie stoły bezcieniowe i namioty sprzedawane jako kit'y zawierają właśnie źródła świateł stałych, nawet te najdroższe
    Ostatnio edytowane przez mchrzano ; 25-11-2008 o 01:08

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów