Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adagio Zobacz posta
    .. KH100M. Kolejny minus tej lampy to niska temperatura barwowa. Nie zwróciłem na to uwagi wcześniej. Lampa generuje błysk o temperaturze 5300K, przy czym większość lamp studyjnych błyska z temperaturą 5600K. Widziałem kilka zdjęć w połączeniu dwóch lamp i przy nastawieniu aparatu na 5600K (CY300K) niestety światło z KH100M wpada w niebieski

Oczywiście ta informacja to coś oczywistego dla ekspertów :P ale dla żółtodziobów takich jak ja pewnie cenna wskazówka
    coś tu nie gra. Jeśli ona ma 5300K to jej światło jest żółte, a nie niebieskie. Jeśli jest niebieskie to ma ponad 5600 K.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    coś tu nie gra. Jeśli ona ma 5300K to jej światło jest żółte, a nie niebieskie. Jeśli jest niebieskie to ma ponad 5600 K.
    Dokładnie jest tak jak piszesz Jacku.
    Ja u siebie ustawiam 5260K i jest idealnie.

Domyślnie

Z moich prostych testów też wynika że nie świeci na niebiesko, chociaż jeszcze specjalistą w tej dziedzinie nie jestem Zresztą tutaj jest galeria gdzie na wielu zdjęciach wykorzystano CY300K i KH-100M. http://www.flickr.com/photos/krool_rado/
    D80 + N18-70 + N50 + SB600

Domyślnie

ze zdjęć nic nie wywnioskujemy, bo nie wiem z jakiej strony była jaka lampa.

światło żółte czy niebieskie - to pojęcie względne, zależy jak był ustawiony WB. Tą sama lampą mogę łatwo uzyskać każdy z tych kolorków, w zależności od ustawienia WB. Mówiłem o świetle lampy o 5300 K (zółciejszym ) względem lampy o 5600 K (bardziej niebieskie)
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

pewnie palnik nie ma w szkle domieszki filtrujacej UV - stad bardziej chlodne swiatlo
    odroznic mozna po kolorze palnika - z filtrem UV powinien miec zoltawa barwe - jak szklana fifka po 10 fajkach
    przezroczyste sa bez filtra (te chinskie)

jak dobrze popatrzec to nawet w sabinie widac zoltawy palnik

Domyślnie

światło żółte czy niebieskie - to pojęcie względne, zależy jak był ustawiony WB.
    To akurat wiem było ustawione na CY300K czyli 5600K.
    D80 + N18-70 + N50 + SB600

Domyślnie

No właśnie... Ja też dziś jadę po lampki i właśnie znalazłem tę KH-120M. Jednak ta ma nieco inną temp niż stara dobra CY100MR. Teraz pytanie. Jeśli kupię 1 CY100MR i jedną KH-120M to na fotce będzie widoczna różnica temp...??Pewnie lepszym pomysłem jest zakup 2 szt tego samego modelu ... prawda??

Domyślnie

Propos tematu. Dzięki uprzejmości firmy FS miałem okazję porównać te dwie lampy ze sobą. Tutaj możecie zobaczyć efekty tego dość krótkiego (brak czasu) porównania. Czekam na opinie ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szumigt Zobacz posta
    Propos tematu. Dzięki uprzejmości firmy FS miałem okazję porównać te dwie lampy ze sobą. Tutaj możecie zobaczyć efekty tego dość krótkiego (brak czasu) porównania. Czekam na opinie ...
    Super opis!!! Dzięki.
    Jacek, pozdrawiam!
    D700+To16-28/2.8+T28-75/2.8+N80-200/2.8DED+N50/1.8+SB800

Domyślnie

a czy ta KH-120M to ma mocowanie typu Bowens ?? czy na nią nie da sie nic nałożyć ? żadnego soft box-a

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów