Szukaj
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Z moich prostych testów też wynika że nie świeci na niebiesko, chociaż jeszcze specjalistą w tej dziedzinie nie jestemZresztą tutaj jest galeria gdzie na wielu zdjęciach wykorzystano CY300K i KH-100M. http://www.flickr.com/photos/krool_rado/
D80 + N18-70 + N50 + SB600
ze zdjęć nic nie wywnioskujemy, bo nie wiem z jakiej strony była jaka lampa.
światło żółte czy niebieskie - to pojęcie względne, zależy jak był ustawiony WB. Tą sama lampą mogę łatwo uzyskać każdy z tych kolorków, w zależności od ustawienia WB. Mówiłem o świetle lampy o 5300 K (zółciejszym) względem lampy o 5600 K (bardziej niebieskie)
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
pewnie palnik nie ma w szkle domieszki filtrujacej UV - stad bardziej chlodne swiatlo
odroznic mozna po kolorze palnika - z filtrem UV powinien miec zoltawa barwe - jak szklana fifka po 10 fajkach
przezroczyste sa bez filtra (te chinskie)
jak dobrze popatrzec to nawet w sabinie widac zoltawy palnik
No właśnie... Ja też dziś jadę po lampki i właśnie znalazłem tę KH-120M. Jednak ta ma nieco inną temp niż stara dobra CY100MR. Teraz pytanie. Jeśli kupię 1 CY100MR i jedną KH-120M to na fotce będzie widoczna różnica temp...??Pewnie lepszym pomysłem jest zakup 2 szt tego samego modelu ... prawda??
Propos tematu. Dzięki uprzejmości firmy FS miałem okazję porównać te dwie lampy ze sobą. Tutaj możecie zobaczyć efekty tego dość krótkiego (brak czasu) porównania. Czekam na opinie ...![]()
a czy ta KH-120M to ma mocowanie typu Bowens ?? czy na nią nie da sie nic nałożyć ? żadnego soft box-a
Skontaktuj się z nami