Close

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 36 z 36

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lesheck Zobacz posta
    Po licznych poszukiwaniach udalo sie znalezc http://brightscreenstore.com/store/
    niestety drogosc u nich, ale do D3 jest matowka z klinem i mikrorastrem, do tego klin moze byc poziomy, pionowy lub skosny.
    Dzięki jeszcze raz.Przed chwilą sprawdziłem ich ofertę (Brightscreens®). Do Nikona mają w ofercie 4 modele .
    Dwa z nich powstają w oparciu o oryginalne matówki Nikona (tak zrozumiałem z opisu) .Dwa pozostałe modele to ich własny produkt . Dostępna jest matówka z samym mikrorastrem oraz z mikrorastrem i klinem . W tym drugim przypadku można wybierać pomiędzy poziomym położeniem "lini podziału" a ukośnym (diagonalnym).Cena 160$ plus ew. koszty (wysyłka , cło , Vat) , wskutek ostatnich zwyżek dolara ,dość wysoka.Być może spróbuję (w końcu nikt nie obiecywał , że będzie tanio).
    Miło było by usłyszeć opinię kogoś , kto używa .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wasilewk Zobacz posta
    Pozwolę sobie wtrącić swoją uwagę (być może autor wątku też i o tym myślał):
    Jeśli wcisnę przycisk podglądu głębi ostrości i w tym czasie, jednocześnie, kręcę pierścieniem przysłony na obiektywie, to na porządnej matówce (myślę o takiej starej, bez klina i rastra) widzę wyrażnie 'wędrowanie' głębi ostrości. Tego nie da żaden raster ani klin !

Pzdr.
    Właśnie. A przede wszystkim chodzi o to , że tą ostrość faktycznie widać .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jabu66 Zobacz posta
    Miło było by usłyszeć opinię kogoś , kto używa .
    No, dlatego czekamy az sie podzielisz wrazeniami
    FE | F80 | F100 | F6 | Z6 | D500 | N16-35/4 | N 24-70/4 Z | N70-200VRII | N80-400G | N35/2D | N50/1.8G | N85/1.8G | N 105 2.8VR | N 100/2.8 E MF | N 70-210/4 MF | SB800 | SB900
    Ex: D70 | D300 | D600 | D7500

Domyślnie

1. Jeśli nie potrzebujesz klina i rastra, to może starczy kilkakrotnie tańsza E-matówka. Dyskusja o niej jest tutaj: http://nikongear.com/smf/index.php?topic=8021.0
    2. W tejże dyskusji jedna z osób przystosowała matówki z Nikona FE do D3.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez markB Zobacz posta
    1. Jeśli nie potrzebujesz klina i rastra, to może starczy kilkakrotnie tańsza E-matówka. Dyskusja o niej jest tutaj: http://nikongear.com/smf/index.php?topic=8021.0
    2. W tejże dyskusji jedna z osób przystosowała matówki z Nikona FE do D3.
    Dzięki za link . Widzę , że podobny problem mają również inni użytkownicy na świecie (jest nas więcej).
    Z lektury tekstu wynika , że jeden z rozmówców przerobił matówkę z Nikona FE2 . Musiał ją trochę wyciąć.
    Jednak nie do końca jest z tego zadowolony. Jednak wszyscy zgodnie czekają aż pojawi się coś z Katzeye.
    Mają już sprawdzone w innych modelach aparatów. Pada tam coś o produktach firmy "Brightscreen" , ale uważają
    je za "drożyznę" (?!). Swoją drogą to ciekawe , korpus D3 to tanich przecież nie należy.
    I ktoś tam ładnie ujął , że manualne ostrzenie na współczesnych "przezroczystych" matówkach jest "ciężkie" a w niektórych przypadkach (bardzo jasne obiektywy) wręcz niemożliwe.
    Zaczynam myśleć , że trzeba będzie się "przeprosić" z układem AF i go porządnie okiełznać.
    Po prostu jesteśmy zbyt nieliczni (potencjalni nabywcy) aby ktoś na poważnie (NIKON !!!) zawracał sobie tym głowę.
    Jednak fajnie by było zobaczyć obraz w wizjerze...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jabu66 Zobacz posta
    Panowie !
    Prosiłem o podanie przykładowej (sprawdzonej ! ) matówki , na której dobrze widać ostrość obrazu . Niekoniecznie z klinem , mikrorastrem czy też obydwoma . Potrafię korzystać z układu AF . Ale jeżeli chcecie dokonać szybkiej korekty
    ustawionej ostrości , bez przekadrowywania (większość nowych obiektywów to umożliwia , bez jakichś specjalnych zabiegów) to co Wam wtedy wskazuje - jakaś inna kropka (domyślna?). Jestem "dinozaurem" z czasów analogowych i preferuję manualne ostrzenie .W wielu sytuacjach dokonuję tego szybciej i pewniej niż AF .Jednak współczesne wizjery wyposażone są często w "światłowodowe" matówki (o ile można nazwać to matówką) , które chociaż są kapitalnie jasne , nie pokazują , niestety , ostrego obrazu . Inaczej , przy ustawionym "ostro" obrazie można dokonać nieznacznej zmiany ustawienia , która wizjerze jest niezauważalna , jednak znacznie wpływa na finalny obraz. Może to kogoś zdziwić , ale po prostu próbuję zmontować aparat dla siebie i takie mam preferencje .
    Tak więc proszę osoby , nie wnoszące nic do tematu mojego zapytania , o niezabieranie głosu (w miarę możliwości) .
    Wiem , że to trudne , ale są inne wątki , na których można zwiększać liczbę napisanych postów (to trochę złośliwe).
    Pozdrawiam.
    Co prawda to do F3, ale.... ja miała w FM3a matówkę z klinem [typ K] i byłam zadowolona, aczkolwiek chyba z pochyłym klinem byłoby wygodniej [np. przy foceniu elementów poziomych, tamta matówa "klinkała"- tak do końca nie było widać czy jest ostro, czy nie]... http://www.mir.com.my/rb/photography...eens/index.htm
    Pozdrawiam serdecznie
    Milka
    www.illumistudio.com

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów