Close

Strona 10 z 15 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 143
    Oszczędny w słowach Awatar Fazzi86
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Damianollo Zobacz posta
    Prawdopodobnie wynika to z nieznajommości prawa przez sprzedającego lub powołania się rzecznika na inny przepis (art.). W większości sklepów wystarczy karteczka z pieczątką rzecznika praw konsumentów i sprzedawca (właściciel) się ugnie.
    Myślałem, że od mojego ostatniego szkolenia coś się pozmieniało ale wg Dz.U. z 2002r. Nr 141, poz. 1176 (stan prawny na dzień 14 sierpnia 2008 roku - więc całkiem świeżutki)

Ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego
    z dnia 27 lipca 2002 stanowi jasno:

Art. 4
    1. Sprzedawca odpowiada wobec kupującego, jeżeli towar konsumpcyjny w chwili jego wydania jest niezgodny z umową; w przypadku stwierdzenia niezgodności przed upływem sześciu miesięcy od wydania towaru domniemywa się, że istniała ona w chwili wydania.

Jak już pisałem wyżej, istnieją różne inne przepisy chroniące konsumentów na które mógł się powołać Twój rzecznik, ale istnieje też wiele "niedomówień" w w/w ustawie dzięki którym sprzedawca może uniknąć odpowiedzialności za sprzedany sprzęt.
    Aż poczytałem sobie tą ustawę
    Co do przytoczonego fragmentu mówi on że uznaje się iż usterka istniała w dniu zakupu jeśli ujawni się w ciągu 6 miesięcy, ale nie mówi o okresie odpowiedzialności sprzedawcy.
    Ta sama ustawa:

Art. 10
    1. Sprzedawca odpowiada za niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową jedynie w przypadku jej stwierdzenia przed upływem dwóch lat od wydania tego towaru kupującemu; termin ten biegnie na nowo w razie wymiany towaru. Jeśli przedmiotem sprzedaży jest rzecz używana, strony mogą ten termin skrócić, jednakże nie poniżej jednego roku.

Czyli z tego wynika, że okres odpowiedzialności sprzedawcy wynosi 24 miesiące. Chyba dobrze interpretuję? Jeśli nie to mnie prostujcie

Fragment mniej istotny

Domyślnie

Dobrze interpretujesz. Artykul 4 w zdaniu drugim ustanawia tzw. domniemanie faktyczne (o tym co to sa domniemania odsylam do podrecznikow od prawa cywilnego), ze jezeli usterka wystapi w terminie 6 miesiecy od daty wydania towaru domniemywa sie, iz istniala w chwili wydania.

Tlumaczac na ludzki, gdyby tego zapisu nie bylo, to Ty jako konsument korzystajac z przepisow tej ustawy musialbys za kazdym razem udowadniac, ze usterka ktora zglaszasz istniala w chwili wydania towaru.

Fragment tego przepisu ulatwia Ci to, poniewaz ustanawia domniemanie jak wyzej i zdejmuje z Ciebie ciezar dowodu w tej sprawie. Jesli zglosisz wade w terminie 6 miesiecy od dnia wydania, to automatycznie zaklada sie ze istniala ona w chwili wydania towaru i sprzedawca jesli chce sie z tego wybronic musi obalic to domniemanie, czyli przestawic fakty (opinie rzeczoznawcy w praktyce), ze wada powstala pozniej i byla np. nastepnstwe uzywania przez Ciebie przedmiotu.

Natomias termin jest 24-miesieczny zgodnie z art. 10. Przy czym po 6 miesiacach to na Tobie jako konsumencie spoczywa ciezar dowodu, ze wada ktora zglaszal istniala w chwili wydania towaru. W przypadku sprzedazy rzeczy nowych ma charakter bezwgledny i nie mozna go skrocic ani wydluzyc przez umowe miedzy stronami.

W przypadku sprzedazy rzeczy uzywanych, jak artykul mowi mozna go skrocic, ale nie moze byc on krotszy niz jeden rok.

Wiec jesli w umowie kupna-sprzedazy skrocisz termin ponizej roku to takie postanowienie umowne bedzie niewazne z mocy prawa
    i w jego miejsce wchodza przepisy kodeksowe (1 rok).
    Ostatnio edytowane przez kichu ; 15-09-2008 o 20:47

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Piekary Śląskie

Domyślnie

Fazzi86... pisał już o tym swiety_1984 a teraz kichu1979 to ładnie rozpisał. Niemniej jednak po 8 miesiącach rzadko kto walczy i stara się udowadniać, że towar był niezgodny z umową... cholernie trudno to udowodnić. W sprawe angażowani są niezależi rzeczoznawcy a wszystko się ciągnie ...
    W firmie, w której pracuję, 3 na 10 spraw wygrywają klienci. Także zawsze jakaś szansa istnieje
    |D80| |Nikkor 18-200mm VR| |Manfrotto 055XPROB + 804RC2| |B+W Slim KSM C-POL MRC| |UV Hoya PRO1 Digital| |SanDisk 8GB Extreme III|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fazzi86 Zobacz posta
    Czyli z tego wynika, że okres odpowiedzialności sprzedawcy wynosi 24 miesiące. Chyba dobrze interpretuję? Jeśli nie to mnie prostujcie
    Odpowiedzialnosci owszem, ale za niezgodność z uwową w momencie sprzedazy, a nie za usterkę. Trzeba udowodnić, że ta usterka była juz w momencie sprzedaży, a to nie jest łatwe i do tego kosztuje.
    D90 + N35/2 + N50/1.8 + N18-200 VR + T12-24; SB-800, SU-800; NX100 + 20-50 + 20/2.8; cokin
    moja galeria: http://fotogalerie.pl/galeria/galeria_piotrw

Domyślnie

Trochę odkopię wątek, ale mam do Was pytanie.
    Chcę kupić korpus i zastanawiam się, czy kupować egzemplarz z oficjalnej dystrybucji Nikon Polska, czy sprowadzany przez polski sklep z dalekich krajów. Wiadomo, że w pierwszym przypadku dostaję eurogwarancję + gwarancję 12 miesięcy od Nikon Polska. W drugim przypadku eurogwarancję + gwarancję "sklepową", a z reguły sprzęt jest trochę tańszy.
    No i pytanie: jaka jest faktycznie korzyść z posiadania gwarancji Nikon Polska? Tak czy siak, mając eurogwarancję mogę skorzystać z naprawy gwarancyjnej w Nikon Polska przez 12 miesiecy. Co do jakości pracy tegoż serwisu opinie na forum są jednoznaczne, chociaż sam (odpukać) nie miałem jeszcze okazji sprawdzić tego na swojej skórze. Więc może to nawet lepiej, jeśli w razie problemów to sprzedawca korpusu z nieoficjalnej dystrybucji zajmie się problemem naprawy i wyśle sprzęt do (przykładowo) niemieckiego serwisu, niż ja miałbym załatwiać sprawę z krajowym serwisem?
    Co o tym sądzicie?

Rozmowny Awatar Karl Johansson
    Miasto
    Kraków/czasem Gdańsk, ale na razie nie

Domyślnie

NIE możesz skorzystać z naprawy gwarancyjnej Nikon Polska, jeśli masz tylko eurogwarancję. To obowiązuje tylko w przypadku akcesoriów, nie korpusów. Jeśli chcesz bezpłatnie naprawić aparat w serwisie Nikon PL, to MUSISZ mieć aparat z polskiej dystrybucji z polską gwarancją.
    D300
    Nikkor 24 2.8D, Nikkor 50 1.4G, SB-900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karl Johansson Zobacz posta
    NIE możesz skorzystać z naprawy gwarancyjnej Nikon Polska, jeśli masz tylko eurogwarancję. To obowiązuje tylko w przypadku akcesoriów, nie korpusów. Jeśli chcesz bezpłatnie naprawić aparat w serwisie Nikon PL, to MUSISZ mieć aparat z polskiej dystrybucji z polską gwarancją.
    Rozumiem, dziękuję za odpowiedź.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karl Johansson Zobacz posta
    Nie masz racji. Poniżej cytat ze strony Nikona:

Do każdego aparatu sprzedawanego na terenie Europy dołączona jest gwarancja europejska typu: „Nikon European Service Warranty”. Na podstawie w/w gwarancji można dokonać naprawy (zgodnie z jej warunkami) na terenie całej Europy. Warunkiem formalnym do rozpatrzenia takiej gwarancji jest dołączenie do poprawnie wypełnionego druku gwarancyjnego, dowodu zakupu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez XGrzesX Zobacz posta
    Nie masz racji. Poniżej cytat ze strony Nikona:

Do każdego aparatu sprzedawanego na terenie Europy dołączona jest gwarancja europejska typu: „Nikon European Service Warranty”. Na podstawie w/w gwarancji można dokonać naprawy (zgodnie z jej warunkami) na terenie całej Europy. Warunkiem formalnym do rozpatrzenia takiej gwarancji jest dołączenie do poprawnie wypełnionego druku gwarancyjnego, dowodu zakupu.

Dokładnie tak, wymogiem jest wypełniona karta gwarancyjna !!! . Nikon ma w gwarancji "podział kontynentalny" na puszki (puszka zakupiona na danym kontynencie z wypełnioną kartą gwarancyjną jest naprawiana w dowolnym serwisie ....w zasięgu danego kontynentu). Szkła maja gwarancję światową

Domyślnie

Czyli kupując tutaj D300; http://cgi.ebay.pl/Nikon-D300-Digita...d=p3286.c0.m14
    Będe miał gwarancję honorowaną przez Nikon Polska

Strona 10 z 15 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów