Close

Strona 9 z 15 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 143
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Krapkowice/Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu1979
    Zastanawia mnie czy nie warto wykupic sobie dodatkowa gwarancje w Mackcam.com dla D700. Jest na to czas w 30 dni od daty zakupu i kosztuje na 3 lata ok 80$ dolcow, na 5 lat jakies 120$. W stosunku do ceny sprzetu to niewiele, a zawsze jakis backup po tym jak sie rok w Nikon PL skonczy.

Najpierw sie upewnij czy miedzynarodowa gwarancje tez dostaniesz i to wypelniona. A sama dodatkowa gwarancja - mozesz sobie wykupic, ale bedzie Ci sie chcialo placic tyle za sam transport tam i spowrotem (z tego co mi wiadomo, dodatkowa obejmuje tylko transport wewnatrz US)?? Naprawde uwazasz ze na tym wtedy lepiej wyjdziesz?? Chociaz w sumie biorac pod uwage czas obslugi klienta Nikon Polska to na pewno tak ;P
    "Raz jeszcze spojrzał do kufla. Był pusty: przerażający widok."
    /Terry Pratchett/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swiety_1984 Zobacz posta
    Najpierw sie upewnij czy miedzynarodowa gwarancje tez dostaniesz i to wypelniona. A sama dodatkowa gwarancja - mozesz sobie wykupic, ale bedzie Ci sie chcialo placic tyle za sam transport tam i spowrotem (z tego co mi wiadomo, dodatkowa obejmuje tylko transport wewnatrz US)?? Naprawde uwazasz ze na tym wtedy lepiej wyjdziesz?? Chociaz w sumie biorac pod uwage czas obslugi klienta Nikon Polska to na pewno tak ;P
    Ale ja juz sprzet mam. Kupiony w PL na legalu, z wlasciwymi papierami, takze to nie o to chodzi. Mackcam obsluguje
    tez klientow international i nie wymaga wowczas wysylania sprzetu to US, tylko robia naprawy w lokalnych serwisach na podstawie kosztorysu (z tego co zdazylem sie zaorientowac) - dziala to w praktyce jako ubezpieczenie kosztow
    naprawy. Niecale 200 zl z groszami na 3 lata i ok 300 zl na 5 lat, to rozkladajac na ten okres sa grosze miesiecznie, a zawsze spokoj jak sie gwarancja skonczy. Szczegolnie biorac pod uwage wartosc sprzetu jak i koszty napraw pozagwarancyjnych.

Domyślnie

No to i ja zasieję zamęt. Ustawa o niezgodności z umową (Art. 4) mówi wyraźnie o niezgodnościach w momencie sprzedaży, co jest logiczne, bo sklep odpowiada przed kupującym w momencie sprzedaży towaru. Potem następuje słynny okres 6-ciu miesięcy, kiedy to każda usterka traktowana jest domyślnie jako występująca również w momencie sprzedaży. No a po tym okresie ? Potem jest słynny okres 2 letni (oczywiście 2 telni w sumie, czyli po upływie 6-ciu miesięcy, już tylko 1,5 roku), który jest wyraźnie źle interpretowany zarówno przez klientów, jak i przez sprzedawców (pewnie dlatego, że umiejętność czytania, za zrozumieniem, stoi na miernym poziomie, a i sama ustawa napisana jest tak, aby wszystko było niezrozumiałe). Jak już słusznie zauważono gdzieś wcześniej, przed upływem 2 lat, ale po upływie 6-ciu miesięcy, to klient musi udowodnić, że ustarka, którą reklamuje, była już w trakcie sprzedaży !!!. Bo tylko w takiej sytuacji odpowiada za nią sklep. Sklep nie odpowiada, za usterki, które powstały podczas eksploatacji towaru (za wyjątkiem okresu pierwszych 6-ciu miesięcy)!!! Odpowiedzialność i to jest wyraźnie zaznaczone, odnosi się tylko do momentu sprzedaży !
    Osobną sprawą jest kwestia gwarancji. Gwarancji udziela producent i udziela ją na taki okres, na jaki mu się podoba. Gwarantuje on poprawne działanie wyprodukowanego przes siebie towaru.
    Mam nadzieję, że teraz trochę się rozjaśniło.

Mam jednak małe pytanie, do znawców i drążycieli tematu. Na ch... (ewentualnie "po co") w Nikonach są dwie gwarancje, Polska i Europejska? Czy Nikony na Polskę produkowane są w Polsce i objęte są bardziej badziewną gwarancją ? Czy ewentualnie do Polski zjeżdża badziew, na który nie można udzielić Europejskiej 24 miesięcznej gwarancji? Czy ewentualnie do szacownego Nikon Polska nie dotarło jeszcze, że Polska jest członkiem UE? Co różni Polaka, od Europejczyka ?
    Ostatnio edytowane przez piotr w ; 15-09-2008 o 11:48
    D90 + N35/2 + N50/1.8 + N18-200 VR + T12-24; SB-800, SU-800; NX100 + 20-50 + 20/2.8; cokin
    moja galeria: http://fotogalerie.pl/galeria/galeria_piotrw

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Krapkowice/Opole

Domyślnie

Polacy sa uwazani za bardziej naiwnych??

Nie, zartuje... a powaznie. Gwarancja jest producenta, ewentualnie dystrybutowa. I widocznie Nikon Polska po prostu nie chce sie pakowac w 2letnie gwarancje. Nikt mu tego nie moze nakazac, a to niestety swiadczy zle o Nikon Polska, skoro inni na ten sam sprzet daja 2letnia (i jak kupujesz to czesto dostajesz jedna i druga gwarancje, wiec nie jest tak, ze ten sprzet sie na 2letnia nie nadaje).

Aha - to ja zripostuje niezgodosc z umowa - wada powstala nie z winy uzytkownika jest uwazana jako wada w momencie sprzedazy, ktora po prostu zostala uwidoczniona. Przynajmniej tak bylo to mi tlumaczone . No a poza tym to zgadzam sie z Toba, bo dokladnie to samo napisalem, ale troche w inny sposob
    /Terry Pratchett/

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Piekary Śląskie

Domyślnie

To ja uzupełnię...
    Te 1,5 które zostaje po 6-ciu miesiącach to nic innego jak czasokres w którym (pozornie) możesz oddać sprzęt sprzedawcy na warunkach niezgodności towaru z umową. Jednak usterka MUSI WYSTĄPIĆ DO 6 MIESIĘCY od zakupu.
    Dlatego nawjażniejsze jest to, żeby się nie wkopać podczas przekazywania sprzętu i zaznaczyć, że usterkę zauważyłeś przed upływaem 6 miesięcy od zakupu i nie więcej niż dwa miesiące od momentu kiedy zwracasz sprzęt sprzedawcy. W przeciwnym wypadku prawo niezgodności towaru z umową stoi po stronie sprzedawcy.

Podsumowując... rzeczywisty okres w którym możesz zwrócić towar to 8 miesięcy (jak można wywnioskować z tego co pisałem wyżej). Już wyjaśniem dlaczego Usterka musi wystąpić do 6 miesięcy. Pozornie pozostaje Ci 1,5 roku na zgłoszenie usterki... pozornie bo korzystający z niezgodności towaru z umową traci swoje uprawnienia, jeżeli w ciągu 2 miesięcy od stwierdzenia niezgodności nie zawiadomi o tym sprzedawcy.

Ostatnio edytowane przez Damianollo ; 15-09-2008 o 13:28

Oszczędny w słowach Awatar Fazzi86
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Damianollo Zobacz posta
    To ja uzupełnię...
    Te 1,5 które zostaje po 6-ciu miesiącach to nic innego jak czasokres w którym (pozornie) możesz oddać sprzęt sprzedawcy na warunkach niezgodności towaru z umową. Jednak usterka MUSI WYSTĄPIĆ DO 6 MIESIĘCY od zakupu.
    Dlatego nawjażniejsze jest to, żeby się nie wkopać podczas przekazywania sprzętu i zaznaczyć, że usterkę zauważyłeś przed upływaem 6 miesięcy od zakupu i nie więcej niż dwa miesiące od momentu kiedy zwracasz sprzęt sprzedawcy. W przeciwnym wypadku prawo niezgodności towaru z umową stoi po stronie sprzedawcy.

Podsumowując... rzeczywisty okres w którym możesz zwrócić towar to 8 miesięcy (jak można wywnioskować z tego co pisałem wyżej). Już wyjaśniem dlaczego Usterka musi wystąpić do 6 miesięcy. Pozornie pozostaje Ci 1,5 roku na zgłoszenie usterki... pozornie bo korzystający z niezgodności towaru z umową traci swoje uprawnienia, jeżeli w ciągu 2 miesięcy od stwierdzenia niezgodności nie zawiadomi o tym sprzedawcy.
    Nie musi wystąpić w ciągu 6 miesięcy, może w dowolnym okresie w ciągu 24 miesięcy, przynajmniej wg. Rzecznika ochrony praw konsumenta. Sam właśnie przechodzę przez reklamację z tytułu niezgodności towaru z umową i pomimo upływu 15 miesięcy od zakupu sklep przyjął sprzęt z ustawy (po drobnej wymianie zdań).

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Piekary Śląskie

Domyślnie

Prawdopodobnie wynika to z nieznajommości prawa przez sprzedającego lub powołania się rzecznika na inny przepis (art.). W większości sklepów wystarczy karteczka z pieczątką rzecznika praw konsumentów i sprzedawca (właściciel) się ugnie.
    Myślałem, że od mojego ostatniego szkolenia coś się pozmieniało ale wg Dz.U. z 2002r. Nr 141, poz. 1176 (stan prawny na dzień 14 sierpnia 2008 roku - więc całkiem świeżutki)

Ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego
    z dnia 27 lipca 2002 stanowi jasno:

Art. 4
    1. Sprzedawca odpowiada wobec kupującego, jeżeli towar konsumpcyjny w chwili jego wydania jest niezgodny z umową; w przypadku stwierdzenia niezgodności przed upływem sześciu miesięcy od wydania towaru domniemywa się, że istniała ona w chwili wydania.

Jak już pisałem wyżej, istnieją różne inne przepisy chroniące konsumentów na które mógł się powołać Twój rzecznik, ale istnieje też wiele "niedomówień" w w/w ustawie dzięki którym sprzedawca może uniknąć odpowiedzialności za sprzedany sprzęt.
    |D80| |Nikkor 18-200mm VR| |Manfrotto 055XPROB + 804RC2| |B+W Slim KSM C-POL MRC| |UV Hoya PRO1 Digital| |SanDisk 8GB Extreme III|

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Krapkowice/Opole

Domyślnie

Damianollo ma racje - a ze sprzedawcy nie znaja sie do konca na przepisach, rzecznik tez robi swoje, to ida na reke... Problem jest taki, ze oni juz potem od producenta tych pieniedzy tak nie odzyskaja (bo tych stac na odpowiednich prawnikow).

Poza tym nie masz gwarancji jaka odpowiedz bedzie... Moga nie uznac i nic im nie zrobisz, bo w swietle prawa, nie masz juz zadnych praw, bez obrazy... Nie zdziw sie jak po 14 dniach odrzuca Twoja reklamacje z tytulu niezgodnosci z umowa. A uwierz mi, ze przetrzymaja te 14 dni... Przy czym zycze Tobie jak najlepiej.

Jeszcze jedno - reklamowac mozna przez 2 lata - ale po 6 (do miesiacach to na KONSUMENCIE ciazy odpowiedzialnosc udowodnienia ze towar BYL niezgodny w momencie zakupu.
    /Terry Pratchett/

Domyślnie

Prawda jest taka, że większość sprzedawców "robi w galoty", jak tylko temat reklamacji się pojawi, a jak się postraszy sądem, to pływają po uszy. Nieznajomość tych paragrafów ich gubi. Korzystają konsumenci.
    D90 + N35/2 + N50/1.8 + N18-200 VR + T12-24; SB-800, SU-800; NX100 + 20-50 + 20/2.8; cokin
    moja galeria: http://fotogalerie.pl/galeria/galeria_piotrw

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Piekary Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swiety_1984
    Jeszcze jedno - reklamowac mozna przez 2 lata - ale po 6 (do miesiacach to na KONSUMENCIE ciazy odpowiedzialnosc udowodnienia ze towar BYL niezgodny w momencie zakupu.
    Racja... zapomniałem dodać.
    |D80| |Nikkor 18-200mm VR| |Manfrotto 055XPROB + 804RC2| |B+W Slim KSM C-POL MRC| |UV Hoya PRO1 Digital| |SanDisk 8GB Extreme III|

Strona 9 z 15 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów