Close

Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 86

Domyślnie Obiektyw makro - pytania

Witam,
    Wiem, że było napisane już sporo o obiektywach do makro, czytałem trochę tego, ale opinie bywały sprzeczne, więc mimo wszystko zapytam, a jednocześnie dopytam o kilka innych spraw.

Otóż noszę się z zamiarem zakupu obiektywu do makrofotografii i moje pytanie podstawowe to jaki obiektyw wybrać (ew. jaką jego wersję najlepiej) i dlaczego właśnie ten? Zaznaczam tutaj, że czynniki ekonomiczne są dla mnie bardzo ważne, toteż... chciałbym kupić raz, a dobrze. Innymi słowy jeśli będzie to konieczne, to jestem w stanie z ciężkim sercem odłożyć zakup i np. dozbierać jeszcze trochę grosza przez parę miesięcy

Na pewno z czasem chciałbym dodawać jakieś wynalazki do takiego obiektywu, interesują mnie możliwie duże powiększenia. W tym momencie zależałoby mi też, by owe szkło dobrze współgrało np. z pierścieniami (btw co polecacie? standardowo kenko z przeniesieniem wszystkiego, co możliwe?).
    Rozumiem, że po dodaniu pierścieni zmaleje odległość ostrzenia. Czy mógłbym zawczasu prosić o jakiś przepis/link do tegoż jak wyliczać można sobie różne parametry (GO, minimalna odległość ostrzenia) po dodaniu pierścieni/soczewek i z uwzględnieniem po drodze cropa (DX)?

Z powyższego względu i chęci zachowania jako takiego dystansu przy fotografowaniu to pewnie wybierałbym spośród ogniskowych z okolic 90-105mm (ale się nie upieram przy niczym). Dodam, że szkło będzie podpinane do D80, jeśli to ma znaczenie.

Z góry dzięki za wszelkie wskazówki co warto kupić/do czego dozbierać

autograf
    Gość

Domyślnie

Kompletnie nie moja dyscyplina sportu.

Ale podpowiem. Poza tym, co Ci TU polecą idź do galerii makro i podpatrz co mistrzowie mają w stopkach

Uwierz, poziom TAM jest wysoki!

Domyślnie

Miałem ten sam dylemat bo też mam D80 i po przeanalizowaniu testów stanęło albo na Tamronie 90/2.8 albo Nikkorze AF-S 105/2.8 VR i ostatecznie na dniach zamawiam nikkora... dlaczego? (mimo że z tamrona ostatnio widziałem parę mega fotek) BO:
    -ma szybki AF - nawet jak to do macro się nie przyda to czasami portret czy coś można złapać bez przepinania szkła na szybko
    -można doostrzać bez przełączania czegokolwiek
    -jest najostrzejszy z wszystkich szkieł w tym zakresie
    -jest stabilizowany jako chyba jedyne szkło macro i to VR II (drugiej generacji)
    -jest IF - nic się z niego nie wysuwa tzn po pierwsze nie straszysz np motyla (+do tego cichy AF też swoje robi) a po drugie nic Ci się do środka nie pyli tak jak przy wysuwanych tubusach (wg mnie bardzo duża zaleta - w końcu fotografujemy najczęściej na jakiś łąkach itd gdzie jest pyłków od groma)
    -dokładamy "tylko 1k zł" do tamrona - i dużo i nie dużo - nie jest to różnica dla której wg mnie warto nie dopłacić by mieć już na prawdę wypasione szkło macro
    -wykonanie - nikkor to nikkor

To tak na szybko
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

i tak na szybko ma największą aberrację ze szkieł macro
    D700 | F5 | F4 | F3 | F2 | F | FM2n | NIKOMAT FTn | FUJIFILM X100
    AF16/2.8D |
    AF18/2.8D | AF28/1.4D |AF20-35/2.8D | AF85/1.4D | AF105/2D DC | AF135/2D DC | AF180/2.8D | AF70-180/4.5-5.6D ED Micro | AF80-200/2.8D ED
    MF16/3.5Ai | MF20/4Ai | MF28/2Ai | MF55/1.2Ai | MF105/2.5Ai

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez deep Zobacz posta
    i tak na szybko ma największą aberrację ze szkieł macro
    No nie wiem jak Ty ja patrząc np na testy tej wady na optycznych w tym momencie widzę coś zupełnie innego i np Tamron ma większą... i to powiedział bym nawet że sporo...
    Ostatnio edytowane przez Mariusz888 ; 15-11-2008 o 13:33

Domyślnie

Twój wybór, szczególnie cenne jest opieranie się na optycznych . Piszę z własnego doświadczenia, tylko jedna sztuka była w moich rękach bez widocznych ac, nie kupiłem i żałuję, teraz szukam i chyba już z 10szt sprawdziłem i wszystkie są padaki. Możesz zobaczyć sobie opinie innych jak mi nie wierzysz:
    http://swiergul.pl/foto/fototech/obi...kkor105vr.html
    Mam też nefy ze 105vr, ale każdy widzi co chce.
    AF16/2.8D |
    AF18/2.8D | AF28/1.4D |AF20-35/2.8D | AF85/1.4D | AF105/2D DC | AF135/2D DC | AF180/2.8D | AF70-180/4.5-5.6D ED Micro | AF80-200/2.8D ED

Domyślnie

ja Ci powiem, że bez znaczenia jest czy weźmiesz Nikkora, Tamrona, Tokinę czy Sigmę. Jeśli nie jesteś onanistą sprzętowym, nie robisz mega powiększeń itp itd to nie zauważysz różnicy przy makro. Ja osobiście mam Tokinę 100 i bardzo ją sobie chwalę. Świetnie pracuje z dcr-250. Jeśli Tokina trafi do nowego właściciela to do makro zostanie mi zestaw Tamron 55-200+dcr-250 i pomimo pewnych ograniczeń nie będę płakał, że jest to tylko namiastka sprzętu makro. Wejdź sobie na OB w mojej stopce i przejrzyj.
    Ostatnio edytowane przez jarek76 ; 16-11-2008 o 12:49
    "Nie chcieć to znaczy chcieć nie chcieć." Mundek

Domyślnie

Ooo fajna rzecz - wiesz jeszcze go nie kupiłem a jedynie opieram się na swojej analizie tematów ale tu zabiłeś mi klina nie bronię nikkora w ciemno i bardzo chętnie się tym zainteresuję miałem go zamawiać on-line ale może jednak warto będzie się zainteresować tą CA i może nawet kupić normalnie a jak nie to Tamron 90/2.8? Co o nim np sądzisz skoro go miałeś i porównywałeś z 105 VR?

Domyślnie

Masz jeszcze ode mnie pierwszą z brzegu fotkę z D200, w macro AC widać jeszcze bardziej:
    http://www.toya.net.pl/~komeko/Foto/DSC_3593.jpg

Szczerze szukam 105VR dla siebie, ale nie taką kwaśną sztukę i nie mogę znaleźć, bo gdyby nie ta wada to wszystko jest na bardzo dobrym poziomie. Do samego macro to chyba bym wolał sigmę 150HSM
    Ostatnio edytowane przez jarek76 ; 16-11-2008 o 12:49
    AF16/2.8D |

Domyślnie

Kupiłem niedawno Sigmę 150/2,8, używaną, ale w świetnym stanie...i jestem niezwykle zadowolony. Testy potwierdzają jej wysoką jakość optyczną.

Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów